Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare Stefan Dorg (s) suppleant Nils-Erik Lundmark (s) suppleant

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare Stefan Dorg (s) suppleant Nils-Erik Lundmark (s) suppleant"

Transkript

1 Miljö- och byggkontoret 21 september 2010 kl Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Ingemar Hellström (s) Frank Norgren (s) Vesa Panula (s) Anders Karlsson (s) Roland Nilsson (s) Ulf Andersson (m) Georg Schuisky (oberoende) Hans Karlsson (c) Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare Stefan Dorg (s) suppleant Nils-Erik Lundmark (s) suppleant Vesa Panula (s) Miljö- och byggkontoret Miljö- och byggkontoret

2 ÄRENDELISTA Ärende Paragrafnr Sidnr 1. Delegationsbeslut redovisas i slutet av protokollet (sid 1-5) Delårsbokslut och verksamhetsutfall Larsbo 2:143, uppförande av förråd, bygglov och strand skyddsdispens, Larsbo Bygdegårdsförening, Söderbärke 4. Hagge 1:237, strandskyddsdispens för anläggande av vattenledning vid Hagge, SEAB 5. Hagge 7:7, strandskyddsdispens för anläggande av Va-ledningar vid Vinaren, SEAB 6. Vad 7:2, för yttrande avs överklagat ärende ang bygglov och strandskyddsdispens för parkering och vändplan 7. Smedjebacken 3:1, anläggande av tempererat utomhusbad i sjön Barken, strandskyddsdispens, Smedjebackens kommun, tekniska kontoret 8. Planläggning Harnäsudden Planläggning Pjantbo Detaljplan Kolbäcksån Strandskydd i strandnära lägen (LIS) Förslag till förändring i miljö- och byggnadsnämndens reglemente 13. Meddelanden

3

4 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 72 Delegationsbeslut redovisas som bilaga i slutet av protokollet (sid 1-5)

5 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 73 Dnr Ärende: Delårsbokslut och verksamhetsutfall Beskrivning av ärendet Förvaltningschefen presenterar delårsbokslut och verksamhetsutfall (Bil). beslöt att godkänna delårsbokslut och verksamhetsutfall , att det redovisade delårsbokslutet och verksamhetsutfallet inte föranleder några speciella åtgärder.

6 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 74 Dnr Fastighet: Larsbo 2:143 Ärende: Sökande: Ansökan om uppförande av förråd, bygglov och strandskyddsdispens Larsbo Bygdegårdsförening c/o Stig Persson Knapptjärnsvägen SÖDERBÄRKE Beskrivning av ärendet Den aktuella fastigheten är belägen utanför detaljplan men inom samlad bebyggelse. Området omfattas av strandskyddsbestämmelser enligt 7 kap miljöbalken. Ansökan avser uppförande av ett förråd om 13 m 2, ca 8 m från strandlinjen vid Larsboån, som ersätter ett raserat garage med samma placering. Förrådet ska användas för att förvara utrustning för att sköta, röja och klippa vegetation på allmänningen mot Larsboån, så att det inte växer igen. Motivering till beslut Åtgärden uppfyller kraven i 3 kap. Plan- och bygglagen (Krav på byggnader m.m). Av 7 kap 15 MB framgår bl a att nya byggnader och anläggningar inte får uppföras inom strandskyddsområde. Kommunen får, i det enskilda fallet ge dispens från förbudet om vissa särskilda skäl uppfylls. Skälen framgår av 7 kap 18 c MB. Skälen som då ska beaktas är bl a om det aktuella området: - området behöver användas för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför strandskyddsområdet. bedömer att denna beaktandepunkt uppfylls i detta fall. Då området riskerar att växa igen och förslyas ger åtgärden en god möjlighet för ortsbefolkningen att sköta området. Åtgärderna bedöms inte på något väsentligt sätt förändra livsvillkoren för djur- eller växtarter.

7 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 74 Dnr Forts beslöt att bevilja bygglov, att med stöd av 18 b miljöbalken medge dispens från strandskyddsbestämmelserna, för uppförande av ett förråd. Mark som får tas i anspråk för åtgärden får omfatta byggnadens yta. Upplysningar Sökanden upplyses om att länsstyrelsen (enl 19 kap 3 b miljöbalken) kan upphäva dispensbeslutet om länsstyrelsen efter prövning bedömer att det inte finns förutsättningar för dispens. Inga åtgärder med anledning av medgivandet bör därför vidtas innan utgången av länsstyrelsens prövotid; tre veckor, räknat från när de fått del av detta beslut. Strandskyddsdispens och bygglov upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vunnit laga kraft.

8 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 75 Dnr Fastighet: Hagge 1:237 Ärende: Sökande: Strandskyddsdispens för anläggande av vattenledningar vid Hagge Smedjebacken Energi & Vatten AB Gunnarsvägen SMEDJEBACKEN Beskrivning av ärendet Ansökan avser strandskyddsdispens för nedgrävning av en vattenledning i strandområdet vid norra delen av Hagge golfbana vid sjön Haggen. Ledningsarbetet avser dricksvattenförsörjning för bostadsområden vid Haggenområdet. Det berörda området består av ett glest, äldre tallbestånd på en blockig moränmark. Stranden är stenig. I omedelbar anslutning ligger en golfbana. Inga väsentliga naturvärden bedöms förekomma. Motivering till beslut Av 7 kap 15 miljöbalken (MB) framgår bl a att inom strandskyddsområde får inte anläggningar eller anordningar utföras om det avhåller allmänheten från att beträda ett område. Inte heller får åtgärder vidtas som väsentligen förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. Kommunen får i det enskilda fallet ge dispens från förbuden om vissa särskilda skäl uppfylls. Skälen framgår av 7 kap 18c MB. Ett av skälen som då ska beaktas är om det aktuella området behövs för ett angeläget allmänt intresse. bedömer att denna beaktandepunkt uppfylls i detta fall. Nämnden bedömer också att åtgärderna inte på något väsentligt sätt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. beslöt att med stöd av 7 kap 18b MB medge strandskyddsdispens. Större träd bör inte avverkas med anledning av åtgärderna.

9 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 75 Dnr Forts Upplysningar Sökanden upplyses om att länsstyrelsen (enl 19 kap 3 b miljöbalken) kan upphäva dispensbeslutet om länsstyrelsen efter prövning bedömer att det inte finns förutsättningar för dispens. Inga åtgärder med anledning av medgivandet bör därför vidtas innan utgången av länsstyrelsens prövotid; tre veckor, räknat från när de fått del av detta beslut. Ett beslut om dispens från strandskyddsbestämmelserna upphör att gälla om den åtgärd som avses med dispensen inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft.

10 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 76 Dnr Fastighet: Hagge 7:7 Ärende: Sökande: Strandskyddsdispens för anläggande av Valedningar vid Vinaren Smedjebacken Energi & Vatten AB Gunnarsvägen SMEDJEBACKEN Beskrivning av ärendet Ansökan avser standskyddsdispens för nedgrävning av en vattenledning och en tryckavloppsledning i strandområdet inom Vinarnområdet vid sjön Haggen. Ansökan avser dessutom anläggandet av en tillfartsväg för en blivande pumpstation. Ledningsarbetet avser anordnande av vatten- och avloppsförsörjning för bostadsområdet Vinaren. Det berörda området består av ett kultiverat grönområde med gles tall- och björkvegetation på blockig moränmark. Stranden är stenig. Inga väsentliga naturvärden bedöms förekomma. Åtgärdsområdet omfattas av strandskydd enligt 7 kap miljöbalken. Motivering till beslut Av 7 kap 15 miljöbalken (MB) framgår bl a att inom strandskyddsområde får inte anläggningar eller anordningar utföras om det avhåller allmänheten från att beträda ett område. Inte heller får åtgärder vidtas som väsentligen förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. Kommunen får i det enskilda fallet ge dispens från förbuden om vissa särskilda skäl uppfylls. Skälen framgår av 7 kap 18c MB. Ett av skälen som då ska beaktas är om det aktuella området behövs för ett angeläget allmänt intresse. bedömer att denna beaktandepunkt uppfylls i detta fall. Nämnden bedömer också att åtgärderna inte på något väsentligt sätt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. beslöt att med stöd av 7 kap 18b MB medge strandskyddsdispens för nedläggning av Va-ledningar och anordnande av tillfartsvägen enligt ansökan.

11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 76 Dnr Forts Upplysningar Sökanden upplyses om att länsstyrelsen (enl 19 kap 3 b miljöbalken) kan upphäva dispensbeslutet om länsstyrelsen efter prövning bedömer att det inte finns förutsättningar för dispens. Inga åtgärder med anledning av medgivandet bör därför vidtas innan utgången av länsstyrelsens prövotid; tre veckor, räknat från när de fått del av detta beslut. Ett beslut om dispens från strandskyddsbestämmelserna upphör att gälla om den åtgärd som avses med dispensen inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft.

12 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 77 Dnr Fastighet: Vad 7:2 Ärende: Beslutande myndighet: Från Förvaltningsrätten, begäran om yttrande angående strandskydds- och bygglovsärende i Gråkärret Förvaltningsrätten i Falun Box FALUN Beskrivning av ärendet beslutade 23 september 2008 att meddela Carl-Evert Gustafsson dispens från strandskyddet för 15 parkeringsplatser och 11 båtuppläggningsplatser på fastigheten Vad 7:2 samt att bevilja honom bygglov för samma åtgärder. Ärendet överklagades av fastighetsägare intill det aktuella området och länsstyrelsen upphävde i beslut 18 augusti 2009 miljö- och byggnadsnämndens beslut i strandskyddsoch bygglovsdelarna. Carl-Evert Gustafsson har överklagat länsstyrelsens beslut, i bygglovsdelen, och ärendet föreligger nu för yttrande från Förvaltningsrätten. Länsstyrelsens beslut i strandskyddsdelen har överklagats till miljödomstolen av Carl-Evert Gustafsson. Motivering till beslut hänvisade i sin motivering till beslut 23 september 2008 till bestämmelserna i 3 kap 2 och 14 plan- och bygglagen (PBL) att byggnader och anläggningar ska placeras och utformas så att de inte innebär betydande olägenhet för omgivningen. Den aktuella anläggningen innebär visserligen viss olägenhet för de intilliggande fastigheterna genom att fler människor kommer att vistas på platsen och bilparkering kommer att anordnas. Användandet av området begränsas dock till relativt korta besök för iläggning och upptagning av båtar. Två zoner med orörd mark finns mot de båda granntomterna. Sammantaget innebär åtgärden inte betydande olägenhet för omgivningen i PBL:s mening. bedömer fortfarande att anläggandet av båt- och parkeringsytan inte ger upphov till betydande olägenhet i PBL:s mening och att den därför ska vara tillåtlig.

13 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 77 Dnr Forts beslöt att vidhålla sitt beslut i ärendet 23 september 2008, att förklara denna paragraf omedelbart justerad.

14 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 78 Dnr Fastighet: Smedjebacken 3:1 Ärende: Sökande: Anläggande av tempererat utomhusbad i sjön Barken, strandskyddsdispens Smedjebackens kommun Tekniska kontoret SMEDJEBACKEN Beskrivning av ärendet Den aktuella fastigheten är belägen inom detaljplanerat område. Området omfattas av strandskyddsbestämmelser enligt 7 kap miljöbalken. Ansökan avser strandskyddsdispens för anläggande av ett tempererat utomhusbad: utgrävning av befintlig sjöbotten och påföring av geoduk och sand, anläggande av flytbryggor med nedhängande isolerande membran så att ett avskärmat bassängområde skapas. Bassängområdet ska hållas uppvärmt och ska renas med biologisk eller kemisk (klor) rening. Den exakta utformningen av bryggor är inte fastställd. Ytor och omfattning är fastställt. Området består av en befintlig badstrand där de västra delarna består av naturlig sandbotten. De östra delarna utgörs av dylager på grus- och stenbotten. Vattendjup 0-2 m. Bladvass i områdets ytterdelar. Motivering till beslut Av 7 kap 15 MB framgår bl a att nya byggnader och anläggningar inte får uppföras inom strandskyddsområde. Kommunen får, i det enskilda fallet ge dispens från förbudet om vissa särskilda skäl uppfylls. Skälen framgår av 7 kap 18 c MB. Skälen som då ska beaktas är bl a om det aktuella området: - området behöver användas för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför strandskyddsområdet. bedömer att denna beaktandepunkt uppfylls i detta fall då bassängområdet avses användas som offentlig badanläggning. Åtgärderna bedöms inte på något väsentligt sätt förändra livsvillkoren för djur- eller växtarter. Området bedöms inte innehålla lekbottnar. Viss grumling kommer att uppstå vid muddringen. Inga skyddsområden berörs.

15 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 78 Dnr Forts beslöt att med stöd av 18 b miljöbalken medge dispens från strandskyddsbestämmelserna, för anläggande av tempererat utomhusbad. Upplysningar Sökanden upplyses om att länsstyrelsen (enl 19 kap 3 b miljöbalken) kan upphäva dispensbeslutet om länsstyrelsen efter prövning bedömer att det inte finns förutsättningar för dispens. Inga åtgärder med anledning av medgivandet bör därför vidtas innan utgången av länsstyrelsens prövotid; tre veckor, räknat från när de fått del av detta beslut. Ett beslut om dispens från strandskyddsbestämmelserna upphör att gälla om den åtgärd som avses med dispensen inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft.

16 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 79 Dnr Fastighet: Harnäs 16:1 Ärende: Sökande: Planläggning Harnäsudden Lars Risberg de Lavalvägen SUNDBYBERG Beskrivning av ärendet Området ligger i anslutning till befintlig bebyggelse i norra änden av Harnäsudden. Inom en stor del av området råder strandskydd. Området finns utpekat som lämpligt landsbygdsutvecklingsområde i strandnära lägen (LISområde). Förfrågan gäller avstyckning av tomter för bostadsändamål. Motivering till beslut Området är attraktivt och finns utpekat som LIS-område. En exploatering av denna storlek innebär ny sammanhållen bebyggelse och markens lämplighet för bebyggelse måste därför prövas i detaljplan enligt 5 kap. 1 plan- och bygglagen. Möjlighet för anslutning till kommunalt VA bedöms vara stor då tänkbar anslutning finns i närområdet. För en stor del av fastigheten krävs även upphävande av strandskyddet för att bebyggelse ska vara möjligt. beslöt att ställa sig positiv till en detaljplanläggning av området, att antalet möjliga bostadstomter är oklart och måste utredas under planprocessen, att exploatering av området förutsätter anslutning till kommunalt vatten och avlopp, att planläggning av området ska bekostas av exploatören.

17 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 80 Dnr Fastighet: Pjantbo 5:1 Ärende: Sökande: Planläggning Pjantbo Per Andersson Haggevägen LUDVIKA Beskrivning av ärendet Området ligger i anslutning till befintlig bebyggelse utefter Haggevägen direkt öster om gränsen mot Ludvika kommun. Inom en stor del av området råder strandskydd. Området finns utpekat som lämpligt landsbygdsutvecklingsområde i strandnära lägen (LISområde). Förfrågan gäller exploatering med ca 5-10 bostäder. Motivering till beslut Området är attraktivt och finns utpekat som LIS-område. En exploatering av denna storlek innebär ny sammanhållen bebyggelse och markens lämplighet för bebyggelse måste därför prövas i detaljplan enligt 5 kap. 1 plan- och bygglagen. Möjlighet för anslutning till kommunalt VA bedöms vara stor då ny sjöledning från Snöån kommer att förläggas i sjön Haggen nära det föreslagna planområdet. För en stor del av fastigheten krävs även upphävande av strandskyddet för att bebyggelse ska vara möjligt. beslöt att ställa sig positiv till en detaljplanläggning av området, att antalet möjliga bostadstomter/bostäder är oklart och måste utredas under planprocessen, att exploatering av området förutsätter anslutning till kommunalt vatten och avlopp, att planläggning av området ska bekostas av exploatören.

18 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 81 Dnr Ärende: Detaljplan Kolbäcksån Beskrivning av ärendet Miljö- och byggkontoret har utarbetat ett planförslag för området vid Kolbäcksån. Området förväntas rymma ca bostäder i form av radhusbebyggelse och tvåvånings flerbostadshus. Syftet med planläggningen är i första hand att skapa en attraktiv boendemiljö med vattenkontakt centralt i Smedjebackens tätort. Detta ska ske i ett obebyggt och icke planlagt område mellan Nya Ågatan och Kolbäcksån. Planen omfattar även ett antal bebyggda fastigheter i anslutning till nyexploateringsområdet. Dessa fastigheter ingår i planområdet för att anpassa planen till befintliga förhållanden och för att öka flexibiliteten i användningen, då gällande planer är otidsenliga. I områdets västra del utformas planen så att korsningen Nya Ågatan / Gubbovägen / Högstensgatan i framtiden ska kunna byggas om till rondell. Planområdet är beläget ca 2 km från Smedjebackens centrum och har en areal av ca 14 ha. De obebyggda delarna av området ägs av Smedjebackens kommun. Av de bebyggda fastigheterna ägs vissa av Smedjebackens kommun medan de flesta är i enskild ägo. I översiktsplanen, antagen av kommunfullmäktige , uttrycks vikten av att tillskapa attraktiv bebyggelse i sjönära lägen. Området har tack vare sitt läge och allmänna förutsättningar bedömts lämpligt för bostadsbebyggelse. Eftersom den obebyggda delen av området inte är detaljplanelagd råder strandskydd enligt 7 kap. miljöbalken. Ett upphävande av strandskyddet förutsätter förekomsten av särskilda skäl. Enligt 7 kap 18c punkt 5 får man beakta om området behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området. Åtgärder som kan komma ifråga här är bland annat sådana som tillgodoser kommunens behov av tätortsutveckling. Området är också föreslaget som så kallat LIS-område i kommunens pågående arbete med tillägg till översiktsplanen I samband med antagandet av programmet beslutade miljö och byggnadsnämnden att genomförandet av detaljplanen inte kan medföra betydande miljöpåverkan. Denna uppfattning hade även delats av länsstyrelsen i programsamrådet. En miljöbedömning av planen behöver följaktligen inte göras. beslöt att genomföra samråd om detaljplaneförslaget.

19 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 82 Dnr Ärende: Landsbygdsutveckling i strandnära områden (LIS) Beskrivning av ärendet En ny strandskyddslag trädde i kraft 1 juli En av de största förändringarna är att kommunen kan peka ut särskilda områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, LIS-områden. Dessa områden ska pekas ut i översiktsplanen och ger möjligheter att ge strandskyddsdispens för att bygga hus eller anläggningar som gynnar utveckling av landsbygden. Miljö och byggnadsnämnden beslutade den 12 maj 2010 att genomföra samråd om förslaget till Landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Samråd skedde från 20 maj till 5 juli (24 aug för Länsstyrelsen). Ett flertal synpunkter kom in från både myndigheter och enskilda. Med anledning av inkomna synpunkter har åtta områden tagits bort från lämpliga landsbygdsutvecklingsområden och ett nytt har lagts till. Fem områden har minskat i storlek medan tre har ökat i storlek. Dessutom har planen kompletterats med avseende på kulturmiljö och jordbruk. Det omarbetade planförslaget och samrådsredogörelse finns i bilaga Enligt plan och bygglagen ska en översiktsplan ställas ut för granskning i minst två månader innan den kan bli föremål för granskning. beslöt att ställa ut förslaget till Landsbygdsutveckling i strandnära lägen för granskning.

20 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 83 Dnr Ärende: Förslag till förändringar i miljö- och byggnadsnämndens reglemente Beskrivning av ärendet Med anledning av förändringar i kommunens nämndsorganisation och i gällande lagstiftning erfordras ändringar i miljö- och byggnadsnämndens reglemente enligt nedan. Ärendet kommer att tas upp i kommunfullmäktige Förslag till beslut i kommunfullmäktige är att reglemente för miljö- och byggnadsnämnden kompletteras under rubriken Uppgifter enligt speciallagstiftningen - tillståndsgivning för alkohol, tobak och läkemedel - tillstånds respektive tillsynsfrågor för brandfarliga och explosiva varor - att fastställa belägenhetsadress och lägenhetsnummer. Motivering till beslut 1. Lagen om lägenhetsregister (2006:378) Kommunerna har enligt lagen om lägenhetsregister i uppgift att för varje entré fastställa en belägenhetsadress, att vid med mer än en bostadslägenhet med samma belägenhetsadress fastställa ett lägenhetsnummer för varje lägenhet, samt att löpande föra in ändringar och kompletteringar i lägenhetsregistret. Att fastställa belägenhetsadress och lägenhetsnummer är beslut i myndighetsutövningsärenden. De kommunala uppgifterna ska ligga på en nämnd och kommunfullmäktige ska besluta vilken nämnd som ska ha uppgiften. 2. Lag om brandfarliga och explosiva varor (2010:1075) Ny lag om brandfarliga och explosiva varor gäller fr o m 1 september 2010 som innebär att polisens uppgifter med tillståndsgivning och tillsyn av explosiva varor överförs till kommunerna. Den nya arbetsuppgiften ska finansieras genom att kommunerna kommer att kunna ta ut avgifter för sitt arbete med tillståndshandläggning samt för sin tillsyn. Under vilken nämnd ansvaret för hantering av tillstånds- respektive tillsynsfrågor kommer att hamna är upp till kommunen. 3. Nya omsorgsnämnden I samband med de förändringar som beslutats om förändring av nuvarande socialnämnd och barn- och utbildningsnämnds ansvarsområden ska ansvaret för tillstånd för alkohol, tobak och läkemedel utövas av omsorgsnämnden. Med syfte att få en gemensam tillhörighet av tillståndsgivning är det lämpligt att ansvaret för tillstånden fr o m 1 januari 2011 överförs till miljö- och byggnadsnämnden.

21 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 83 Dnr Forts beslöt Att tillstyrka till kommunfullmäktige föreliggande förslag till beslut.

22 SMEDJEBACKENS KOMMUN Meddelanden, läggs till handlingarna Mbn SLU Recipientkontroll 2009 Kolbäcksån 2. Teknik och Fritidsutskottet Övertagande av väg i Hagge 3. Swerock Hagge 7:6, ansökan om ny bergtäkt vid Snösjön

23 Ärendelista Sida 1 Urval: Åtgärdstyp = DELB, Avdelning = BOS,BYG,MIL,OVR Utskriven av: BON Diarienr Datum I/U/M Samtr./ÅtgKod Status Instans Ärendetyp Handläggare Beslutsdatum Namn Adress Ärendemening / Rubrik Arkivplats Sökbegrepp FastAdress DELB A BAB AKT LANTZ,ANNELIE BOS249 VÄSTERMORVÄGEN 106, LUDVIKA ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG, småhus Iordningställande av duschrum BEVILJAT BIDRAG kr till sök. VÄSTRA LERNBO 1:66 VÄSTERMORVÄGEN DELB A BSS BJG VIKTORSSON,ÅKE BYG524 BARKARÄNGSVÄGEN 20, SMEDJEBACKEN ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS för uppförande av lusthus VIBBERBO 3:19 Uppgift saknas DELB A BAN AKT NYQUIST,EVA SVEDJEVÄGEN 3 B, FAGERSTA BYGGANMÄLAN ELDSTAD installation av täljstenskamin, Contura 520T SÖRBO 47:17 SJÖHAGSVÄGEN DELB A BAN AKT KJÖPSNES, ROLF HALVARSVÄGEN 17, LUDVIKA BYGGANMÄLAN ELDSTAD installation av täljstenskamin Oden samt modulskorsten HAGGE 1:129 HALVARSVÄGEN DELB A BNK AKT MÖLLER,HÅKAN OCH LENA HILDEBERGSVÄGEN 10, STOCKHOLM ANSÖKAN OM BYGGLOV för nybyggnad av garage/ förråd SÖDERBÄRKE KYRKBY 8:80 NORRA LARSSVEDEN 18 BYG525 BYG526 BYG527

24 Ärendelista Sida 2 Urval: Åtgärdstyp = DELB, Avdelning = BOS,BYG,MIL,OVR DELB A BNK AKT GRANSTRÖM,ERIK KORSHEDEN 15, SÖDERBÄRKE ANSÖKAN OM BYGGLOV Nybyggnad av carport/ förråd SAXE 29:2 KORSHEDEN 15 BYG DELB A BSS SWR JOKINIEMI,KIMMO RICKARD BYG529 MIDGÅRDSVÄGEN 12, FAGERSTA ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS OCH BYGGLOV för nybyggnad av friggebod VAD 5:35 Uppgift saknas DELB A BOT AKT GUSTAFSSON,ROGER VILMORVÄGEN 23, SMEDJEBACKEN ANSÖKAN OM BYGGLOV Ombyggnad av befintlig veranda/ farstukvist VÄSTANSJÖ 5:19 VILMORVÄGEN DELB A BNB AKT NORMAN,KJELL EDVIN FLATENBERGSVÄGEN 4, SMEDJEBACKEN ANSÖKAN OM BYGGLOV för uppförande av carport TOFSVIPAN 2 FLATENBERGSVÄGEN DELB A BNB AKT JOHANSSON,ERIK SIMONSBOVÄGEN 14, SMEDJEBACKEN ANSÖKAN OM BYGGLOV avs uppförande av carport och förråd SIMONSBO 1:7 GUBBOVÄGEN DELB Ö BNB AKT KEOHANE,MARIA YXVIKSVÄGEN 8, SMEDJEBACKEN ANSÖKAN OM BYGGLOV, nybyggnad av vindskydd för hästar STIMMERBO 15:39 SJÖUDDSVÄGEN 4 BYG530 BYG531 BYG532 BYG533

25 Ärendelista Sida 3 Urval: Åtgärdstyp = DELB, Avdelning = BOS,BYG,MIL,OVR DELB A BOT AKT LUNDGREN,KRISTINA BYG534 FREDSGATAN 24 D, LUDVIKA ANSÖKAN OM BYGGLOV Tillbyggnad av altan på enbostadshus samt rivning av bef. altan HAGGE 7:55 KOLARVÄGEN DELB A MFV BJG KARLSSON, RIKARD MIL477 HARNÄSVÄGEN 8, LUDVIKA ANLÄGGNING FÖR VÄRMEUTVINNING UR BERG HARNÄS 16:3 HARNÄSVÄGEN DELB A MAV BJG BACKSTRÖM,HÅKAN MIL478 EKHAGEVÄGEN 18, TROLLHÄTTAN ANSÖKAN ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING LÄSARBO 6:6 NEDRE LÄSARBO DELB A MFV KHE SWEDEN RECYKLING AB MIL479 JÄRNVÄGSGATAN 19, HOVMANTORP ANMÄLAN gällande driftsanering av dentalklinik enl. 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, av kvicksilverkontaminerat rörsystem i byggnad, Folktandvården Smedjebacken SMEDJEBACKEN 4:7 UVBERGSGATAN DELB A MFV BJG KARLSSON,ANDERS MIL480 GRANITVÄGEN 4, SMEDJEBACKEN ANLÄGGNING FÖR VÄRMEUTVINNING UR BERG GRANITEN 5 GRANITVÄGEN DELB A MFV BJG KARLSSON,THOMAS MIL481 GRENANDERVÄGEN 30, LUDVIKA ANLÄGGNING FÖR VÄRMEUTVINNING UR BERG ORREN 5 GRENANDERVÄGEN 30

26 Ärendelista Sida 4 Urval: Åtgärdstyp = DELB, Avdelning = BOS,BYG,MIL,OVR DELB A MFV BJG SMEDJEBACKENS KOMMUN MIL482 TEKNISKA KONTORET, SMEDJEBACKEN ANMÄLAN OM SLAGGANVÄNDNING, uppbyggnad av vägkropp Åhmans väg DELB A MLÄ BJG HONG KONG CITY MIL483 HAMNGATAN 2, SMEDJEBACKEN ANMÄLAN, REGISTRERING AV LIVSMEDELSANLÄGGNING GÄSTGIVAREN 2 HAMNGATAN DELB A MFV BJG SWEROCK AB MIL484 BOX 60, SMEDJEBACKEN ANSÖKAN om tillstånd för ny bergtäkt "Snösjön" HAGGE 7:6 Uppgift saknas DELB A MRÄ KHE NIELSEN,SONJA MIL485 RÖSEGÅRDSGATAN 158, VÄSTERÅS DISPENSANSÖKAN angående slamtömning vartannnat år VAD 8:10 GRÅKÄRRSVÄGEN DELB A MLH KHE FOTPUNKTEN MIL486 ANNICA WESTER, GUBBOVÄGEN 224, SMEDJEBACKEN ANMÄLAN verksamhet enl. 38 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd MALMHUNDEN 2 ÅGATAN DELB A MAV KHE VAHLUND,RUNE OCH LIZZIE MIL487 LILLKYRKA MÖSA 5, ENKÖPING ANSÖKAN ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING HAGEN 12:13 HAGENVÄGEN 70

27 Ärendelista Sida 5 Urval: Åtgärdstyp = DELB, Avdelning = BOS,BYG,MIL,OVR DELB A MRÄ KHE ENGMAN,INGRID MIL488 BLÅKLINTSVÄGEN 6, SÖDERBÄRKE DISPENSANSÖKAN ANGÅENDE SLAMTÖMNING vartannat år NOR 40:1 BLÅKLINTSVÄGEN DELB A MFV BJG NOHRSTEDT,PETER MIL489 STIMMERBOVÄGEN 32, SMEDJEBACKEN ANLÄGGNING FÖR VÄRMEUTVINNING UR BERG STIMMERBO 12:5 STIMMERBOVÄGEN DELB A MLÄ BJG HÄLSOSMEDJAN MIL490 VASAGATAN 1, SMEDJEBACKEN ANMÄLAN, REGISTRERING AV LIVSMEDELSANLÄGGNING VIADUKTEN 2 VASAGATAN DELB A MVP KHE ÖSTRAND,RUNE MIL491 HEIMDALSGATAN 5 2 TR, STOCKHOLM ANLÄGGNING FÖR VÄRMEUTVINNING UR BERG NOR 18:14 NORSVÄGEN DELB Ö MLÄ BJG MALTE-SÖDERBÄRKE ÖLVÄNNER MIL492 BÄRKEVÄGEN 27, SÖDERBÄRKE ANMÄLAN, REGISTRERING AV LIVSMEDELSANLÄGGNING vid Söderbärke Mikro Öl Festival okt SÖDERBÄRKE KYRKBY 12:9 PARKVÄGEN ar utskrivna

28

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggkontoret 14 april 2010 kl

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggkontoret 14 april 2010 kl 2010-04-14 42. Miljö- och byggkontoret 14 april 2010 kl 08.30 11.00 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Ingemar Hellström (s) Frank Norgren (s) Vesa Panula (s) Roger Jansson(s) Roland Nilsson (s) Urban

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

förvaltningschef, sekreterare Margareta Åhrman (s) suppleant Nils-Erik Lundmark (s) suppleant Joakim Lundgren (s) suppleant

förvaltningschef, sekreterare Margareta Åhrman (s) suppleant Nils-Erik Lundmark (s) suppleant Joakim Lundgren (s) suppleant Miljö- och byggnadsnämnden 2011-08-17 140. Miljö- och byggkontoret 17 aug 2011 kl 08.30-12.00 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Roland Nilsson (s) Frank Norgren (s) Christina Sturesdotter (s) Anders

Läs mer

förvaltningschef sekreterare Linn Josefsson miljöingenjör Kerstin Angberg-Morgården energirådgivare Ulf Andersson (m) suppleant

förvaltningschef sekreterare Linn Josefsson miljöingenjör Kerstin Angberg-Morgården energirådgivare Ulf Andersson (m) suppleant 2011-05-17 85. Miljö- och byggkontoret 17 maj 2011 kl 08.30-11.30 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Roland Nilsson (s) Nils-Erik Lundmark (s) Christina Sturesdotter (s) Anders Karlsson (s) Stefan

Läs mer

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 1(17) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 NV-00318-13, 2013-01-18 I redovisningen ska anges ärenden

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18)

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) SMEDJEBACKENS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Detaljplan för SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) Smedjebackens kommun, Dalarnas län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Enkelt planförfarande Upprättad: 2010-11-29

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2010-11-25 201. Miljö- och byggkontoret 25 november 2010 kl 08.30-11.30

Miljö- och byggnadsnämnden 2010-11-25 201. Miljö- och byggkontoret 25 november 2010 kl 08.30-11.30 2010-11-25 201. Miljö- och byggkontoret 25 november 2010 kl 08.30-11.30 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Nils-Erik Lundmark (s) Frank Norgren (s) Stefan Dorg (s) Roger Jansson (s) Roland Nilsson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Praxis?

Praxis? Praxis? http://www.markochmiljooverdomstolen.se/avgoranden-fran-mark--ochmiljooverdomstolen/ http://www.strandskyddsdomar.se/ Fastighetsbildning De särskilda skäl som enligt 7 kap 18c miljöbalken får

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli. Arenakonferens den 12 juni 2014

Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli. Arenakonferens den 12 juni 2014 Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli Arenakonferens den 12 juni 2014 Strandskyddsreglerna i korthet 7 kap. miljöbalken Historik

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 NATURVÅRDSVERKET 2 Förord Naturvårdsverket beslutade om denna redovisning i mars 2014. NATURVÅRDSVERKET 3 Innehåll INLEDNING 4 Uppdraget

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2011-12-13 218.

Miljö- och byggnadsnämnden 2011-12-13 218. Miljö- och byggnadsnämnden 2011-12-13 218. Miljö- och byggkontoret 13 dec 2011 kl 08.30-12.00 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Margareta Åhrman (s) Frank Norgren (s) Christina Sturesdotter (s) Anders

Läs mer

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2018-02-02 2018-302 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Sökande: Frida Regin Sökandens

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

NR ÄRENDE DNR. 2 Information till nämnden MBN 16/24. 3 Delårsbokslut med prognoser per MBN 16/55

NR ÄRENDE DNR. 2 Information till nämnden MBN 16/24. 3 Delårsbokslut med prognoser per MBN 16/55 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-09-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 20 september 2016, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Information om solcellsanläggningar

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2011-06-17 112. Miljö- och byggkontoret 17 juni 2011 kl 08.30-12.00

Miljö- och byggnadsnämnden 2011-06-17 112. Miljö- och byggkontoret 17 juni 2011 kl 08.30-12.00 2011-06-17 112. Miljö- och byggkontoret 17 juni 2011 kl 08.30-12.00 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Roland Nilsson (s) Frank Norgren (s) Christina Sturesdotter (s) Anders Karlsson (s) Stefan Dorg

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-10-05 kl 09.00-11.20 Beslutande Övriga deltagare Justerare Eva Abrahamsson (M), ordförande Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 32 Kristina

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2010-08-17 101. Miljö- och byggkontoret 17augusti 2010 kl 08.30 10.30

Miljö- och byggnadsnämnden 2010-08-17 101. Miljö- och byggkontoret 17augusti 2010 kl 08.30 10.30 Miljö- och byggnadsnämnden 2010-08-17 101. Miljö- och byggkontoret 17augusti 2010 kl 08.30 10.30 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Ingemar Hellström (s) Frank Norgren (s) Nils-Erik Lundmark (s) Roger

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012 SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2013-03-27 Ärendenr: NV-00318-13 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012 B E SÖ K: ST O C K H

Läs mer

Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox,

Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2019-03-04 SBN 2019/0211 Samhällsbyggnadsnämnden Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox, Miljö 2019-294 Förslag till beslut

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(8) Plats och tid Beslutande Ersättare Miljö- och byggförvaltningen, Kommunfullmäktiges sessionssal, första våningen Kl. 14.00-17.00 Inga-Lill Engdahl (C) Kjell Åke Nottemark (M) ordf

Läs mer

Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Kent Carlsson (S) Bo Hallgren, förvaltningschef Per Olsson, t.f. miljöchef

Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Kent Carlsson (S) Bo Hallgren, förvaltningschef Per Olsson, t.f. miljöchef Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2015-10-07 kl. 09.00-12.15 Beslutande Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Kent Carlsson (S) Övriga deltagare Justerare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2009:532 Utkom från trycket den 2 juni 2009 utfärdad den 20 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken 1(6) Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Myndighetsenheten - Miljö Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken INFORMATION Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011 SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-03-29 Ärendenr: NV-00289-12 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011 BESÖK: STOCKHOLM - VALHALLAVÄGEN 195 ÖSTERSUND

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112 Datum 2016-11-15 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0293 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00223 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 &

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-04-05 kl 09.00-12.15 Beslutande Övriga deltagare Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 8 Elinor

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2011-05-17 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.30 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson vice ordförande (s), Bertil Karlsson 2:e vice ordförande

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12 Datum 2017-10-06 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0075 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 Granskningshandling november 2013 normalt planförfarande PBL 2010:900 tillämpas Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden SMEDJEBACKENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Miljö- och byggkontoret, klockan 08.30-10.30 Beslutande Övriga deltagare Roland Nilsson (S) Joacim Lundgren (S) Frank Norgren (S) Margareta Åhrman

Läs mer

Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare. Nils-Erik Lundmark (s) suppleant Stefan Dorg (s) suppleant

Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare. Nils-Erik Lundmark (s) suppleant Stefan Dorg (s) suppleant 2010-12-14 232. Miljö- och byggkontoret 14 december 2010 kl 08.30-11.30 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Ingemar Hellström (s) Frank Norgren (s) Vesa Panula (s) Roger Jansson (s) Roland Nilsson (s)

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR BRYGGA PÅ FASTIGHETEN LYSE-BERGA 1:133

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR BRYGGA PÅ FASTIGHETEN LYSE-BERGA 1:133 19 7.4 ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR BRYGGA PÅ FASTIGHETEN LYSE-BERGA 1:133 Diarienummer: 10/703 Ankomstdatum: 2010-05-07 Fastighetsadress: Sökande: Lars Marstone Adress: Berga-Gåshogen 124 453 92

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga Datum Dnr 2016-11-21 STR.2016.4967 37 Ann Aldeheim ann.aldeheim@varmdo.se 08-570 480 59 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060104 DOM 2018-05-03 Stockholm Mål nr M 1156-18 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-01-12 i mål nr M 3784-17, se bilaga A PARTER Klagande

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset plan 2, Carlstensrummet klockan 08:30-13:30 Beslutande Claes Andersson (L) Ordförande Jeanette Rignè (V) Marie Olofsson (S) Kjell Svanström (S) Christina Högstedt (UP)

Läs mer

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36 1 (15) Plats och tid 08.30 13.00, i Mus-Olle (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordförande 27-36 Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande 27-36 Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande 27-36

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare Kristina Hjerppe miljöinspektör Nils-Erik Lundmark (s) suppleant Anders Karlsson (s) suppleant

Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare Kristina Hjerppe miljöinspektör Nils-Erik Lundmark (s) suppleant Anders Karlsson (s) suppleant 2010-06-15 80. Miljö- och byggkontoret 15 juni 2010 kl 08.30 12.00 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Ingemar Hellström (s) Stefan Dorg (s) Vesa Panula (s) Roger Jansson (s) Roland Nilsson (s) Ulf

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12) 2015-02-09 1 (12) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 9 februari 2015, klockan 14.00 15.50 Beslutande Erkki Visti (C), ordf Johanna Skottman (S) Benita With (S) Inga-Lill

Läs mer

Ören, tisdagen den 21 april 2009, kl. 10 00 11 30. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v

Ören, tisdagen den 21 april 2009, kl. 10 00 11 30. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Plats och tid Beslutande Ören, tisdagen den 21 april 2009, kl. 10 00 11 30. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg, kp Övriga

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2011-09-13 158. Miljö- och byggkontoret 13 sept 2011 kl 08.30-11.30

Miljö- och byggnadsnämnden 2011-09-13 158. Miljö- och byggkontoret 13 sept 2011 kl 08.30-11.30 2011-09-13 158. Miljö- och byggkontoret 13 sept 2011 kl 08.30-11.30 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Roland Nilsson (s) Margareta Åhrman (s) Nils-Erik Lundmark (s) Anders Karlsson (s) Stefan Dorg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad Byggnadsnämnden 2010-11-25 1 (13) Plats och tid Rådhuset, Askersund torsdagen den 25 november 2010 kl 15.00 17.00 Beslutande Bo Pettersson (s) ordförande Bengt Svärd (c) Eric

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart Larsson(S), tjg.

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart Larsson(S), tjg. 1(14) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 15:15-18:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:35 Paragrafer 23-28 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta med tillhörande bestämmelser. Till detaljplanen hör:

PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta med tillhörande bestämmelser. Till detaljplanen hör: 1 LAGA KRAFT HANDLING Enkelt planförfarande Tillägg till detaljplanen Funäsdalen 16:47 m.fl. Hamra 1 gällande avstyckade fastigheten Funäsdalen 16:149, Hamra, Tänndalen, Härjedalens kommun, Jämtlands län.

Läs mer

miljöskyddsinspektör, sekreterare Margareta Åhrman (s) Håkan Söderlund Frank Norgren (s) Miljö- och byggkontoret 2011-02-17

miljöskyddsinspektör, sekreterare Margareta Åhrman (s) Håkan Söderlund Frank Norgren (s) Miljö- och byggkontoret 2011-02-17 2011-02-15 10. Miljö- och byggkontoret 15 februari 2011 kl 08.30-12.00 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Roland Nilsson (s) Frank Norgren (s) Nils Erik Lundmark (s) Anders Karlsson (s) Stefan Dorg

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden 2010-04-19 35 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Sammanträdesrum Moberg, Rådhusgatan 2, Emmaboda, måndagen den 19 april 2010, kl 13.00. Per Adolfsson, ordförande

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den "DAG månad ÅR" BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 2011-10-07 182. Miljö- och byggkontoret 7 okt 2011 kl 08.30-11.30 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Roland Nilsson (s) Frank Norgren (s) Christina Sturesdotter (s) Anders Karlsson (s) Nils-Erik Lundmark

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (10)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (10) 2011-02-14 1 (10) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 14 februari 2011, klockan 14.00 15.30 Beslutande Tobias Nordlander (S) ordförande Börje Ahlin (S) Per Jörgensen (S)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.10 Beslutande Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Kommunala beslut. Sida 2 av 7

Kommunala beslut. Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Figur 1 Planområdets ungefärliga läge (markeras med röd ring) BEHOVSBEDÖMNING en bedöms vara av begränsad betydelse och inte av allmänt intresse. Då planen också är förenlig med översiktsplanens

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (12)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (12) 2014-04-07 1 (12) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 7 april 2014, klockan 14.00 14-55 Beslutande Tobias Nordlander (S) ordförande Per Jörgensen (S) Ola Olsson (V) Erkki

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-09-28 1(14) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 15.45, Smedjan Nämndhuset Franz Maretta (S) ordförande Bertil Persson (C) Gisela Lindh (S) Kent Gustafsson (S) Alf Carlsson (S) Jan Johansson

Läs mer

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM Ingela Isaksson 08-731 30 05 2015-01-09 PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön Detta PM är upprättat i samband med att detaljplanläggning har inletts för

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Planbestämmelser och. planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 1(10)

Planbestämmelser och. planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 1(10) Planbestämmelser och planbeskrivning 1(10) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM i Dagsbergs socken Norrköpings kommun, upphävande av del av detaljplan den 18 oktober 2016 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg.

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg. Ärendebeskrivning s1(3) Datum 2016-08-29 Beteckning Dnr 2016-0337 Bygglov med lokaliseringsprövning och strandskydddispens Nybyggnad av enbostadshus Ingared 4:94, församling Alingsås Ärendet Ansökan inkom

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer