Riktlinjer för Västerås Friidrotts verksamhet. [Ange d okumentets u nderrubrik]

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för Västerås Friidrotts verksamhet. [Ange d okumentets u nderrubrik]"

Transkript

1 Riktlinjer för Västerås Friidrotts verksamhet [Ange d okumentets u nderrubrik] Syftet med detta dokument är att beskriva verksamheten inom Västerås Friidrotts klubb (VFK) samt tydliggöra roller, ansvar, erbjudanden och förväntningar. Syftet med detta dokument är även att beskriva och ge riktlinjer till hur ungdoms, elit och veteran verksamheten inom VFK skall bedrivas och tydliggöra erbjudanden till och förväntningarna på alla inblandade.

2 Innehåll Inledning... 2 Socialt ansvarstagande... 2 Mobbning och trakasserier... 2 Mål... 3 Verksamhet... 4 Roller och ansvar... 4 Styrelse... 4 Kansliet och klubbdirektör... 5 Sportchef... 5 Tränare... 5 Ungdomstränare... 6 Grenspecifik tränare (Tekniktränare)... 7 Alumni (veteraner)... 7 Föräldrar... 7 Junior - och seniortränargruppen... 8 Klubbinformation... 8 Utrustning... 8 Träningsplanering... 8 Ordningsregler för QuickNet Arena... 9 Ungdomsverksamheten Grenspecifik träning Tävlingar Träningsläger Reseersättning Junior- och seniorverksamhet Elitgruppen Tävlingar Träningsläger... 11

3 Inledning Syftet med detta dokument är att beskriva verksamheten inom Västerås Friidrotts klubb (VFK eller klubben) samt tydliggöra roller, ansvar, erbjudanden och förväntningar. Syftet med detta dokument är även att beskriva och ge riktlinjer till hur ungdoms, junior- och seniorverksamheten inom VFK skall bedrivas och tydliggöra erbjudanden till och förväntningarna på alla inblandade. Styrelsen för VFK är ansvariga för innehållet i detta dokument och välkomnar synpunkter och oklarheter. Att tillhöra och representera Västerås Friidrottsklubb (VFK) som ledare och aktiva innebär att man även väljer att följa de riktlinjer som VFK och Riksidrottsförbundet har antagit. Dessa gäller dygnet runt i samband med tävling, träning och läger i klubbens regi och i andra sammanhang när man representerar klubben. Vi vill att vårt arbete skall få människor att växa till trygga och ansvarstagande medmänniskor. Idrotten är gränsöverskridande. Vi leder genom exempel, omsätter våra mål till handlingar och låter kraften I vår idrott bli till en positiv kraft I utvecklingen av vårt samhälle och vår miljö. För att uppnå detta utvecklar vi på långsikt fem viktiga områden. Våra medlemmar; tränare, aktiva, veteraner och anställda. Vår idrott; det vi tränar för och engagerar oss i Våra aktiviteter; där vi möts, tränar och tävlar tillsammans Vårt samhälle och miljö; omgivningen inom vilken vi verkar både före och efter träning eller tävling Socialt ansvarstagande Att representera Västerås Friidrott innebär att vara en god representant och ambassadör för klubben både på och utanför arenan. Västerås Friidrott arbetar för jämställdhet och jämlikhet på alla nivåer. Diskriminering eller trakasserier på grund av kön, ras, etnisk bakgrund, politisk åsikt eller sexuell läggning accepteras inte. Västerås Friidrott arbetar för att skapa en idrottslig gemenskap inom klubben och arbetar för att motverka mobbing i alla dess former. Därför är användning av alkohol och tobak i samband med träning, tävling och läger är förbjudet. Västerås Friidrott arbetar för att främja en god hälsa. Västerås Friidrott tar avstånd mot användning av doping och droger. Den aktive skall följa Svenska Friidrottsförbundets regler beträffande doping (se SFIF, tävlingsregler). Om aktiv eller ledare fälls för doping skall samtliga ersättningar som erhållits från klubben återbetalas. Mobbning och trakasserier Västerås Friidrottsklubbs policy är att alla medlemmar i klubben ska känna sig trygga och inte riskera att bli utsatta för någon form av övergrepp eller sexuellt ofredande. Klubben har tagit del av Riksidrottsförbundets arbete mot sexuella övergrepp och den skrivelsen kommer att vara en del av klubbens eget arbete för att förhindra övergrepp mot barn och ungdomar.

4 Det är styrelsens ansvar att säkerställa att denna policy följs. RF:s dokument policy och handlingsplan (pdf) RF:s sida om mobbing och trakasserier (Dessa skall göras om till länkar) Det har bildats en krisgrupp som kommer att bistå tränare, aktiva och föräldrar med råd och stöd i akuta situationer kopplat till mobbing och trakasserier. Denna grupp aktiveras vid behov och stöttar de inblandande och rapporterar direkt till styrelsens ordförande. De som ingår i gruppen säsongen är: Mål Peter Holmroos (sportchef i VFK, kontaktperson), Boel Martinsson- Astfors (socionom som arbetar inom socialtjänsten i Västerås) Per Malmquist (tränare och polis samt har polisiär utbildning avseende övergrepp mot barn och ungdomar). Klubbens övergripande mål är att stå för en positiv livsstil där både elit- och bredd- verksamhet inspirerar och attraherar såväl ung som gammal, kvinna som man, oavsett bakgrund eller etniskt ursprung. Klubbens mål uppdateras årligen i samband med utesäsongens slut och föregås av en utvärdering av det gångna året. Erfarenheter och utvecklingsförslag diskuteras och en handlingsplan upprättas för sportliga, klubbens arrangemang och struktur. Till handlingsplanen fogas även kompetens utvecklings planen för alla tränare samt en analys av alla elit aktiva inom klubben. I våra måldiskussioner skall vi ha en tre års horisont Styrelsen för VFK är ansvariga för dokumentation av årliga mål samt uppföljning.

5 Verksamhet Klubbens verksamhet består av två huvuddelar. Evenemangsdelen finansierar till stor del klubbens verksamhet och lokaler samt en sportslig del. Den sportsliga är uppdelad i en barn och ungdoms verksamhet samt en junior och elit satsning. Det är genom att aktiva och deras medverkan i klubbens evenemang som denna symbios är lyckad. Nyckel till sportslig framgång är kompententa och engagerade tränare. Varje tränare får därför en introduktionsutbildning och vidareutbildas kontinuerligt i klubbens regi. Sportchefen leder och planerar det sportsliga genom månatliga tränarmöten med ungdomstränare (en eller flera) respektive junior och elit tränare. Avlastar tränarna genom att ordna allt praktiskt i god tid innan tävlingar. Till detta kommer regelbundna träffar inom varje grenspecifik tränargrupp. Det är genom en aktiv dialog och kontinuerlig kompetens utveckling vi vill skapa grunden för allas engagemang för vår idrott. Styrelsens arbete drivs inom specifika kommittéer som hanterar olika frågor. Klubbens barn och ungdomsverksamhet omfattar åldrarna från och med 7 år till och med 14 år. Junior- och seniorverksamheten - från och med 15 års ålder (USM- ålder) omfattas de aktiva av junior- och seniorverksamheten. Veteran eller alumni är de seniorer som valt att fortsätta träna och tävla men i olika veteranklasser och inte vara tillgänglig för uttagning till gemensamma lagtävlingar men vill fortsätta med sin träning och behålla gemenskapen med klubben. Träningen är förlagd till Quicknet Arena, Arosvallen eller annan lämplig lokal. Sommartid är löpning utomhus i t.ex. Rocklunda. Utomhus kastträning genomförs på Apalbys kastring. Roller och ansvar I följande avsnitt beskriver vi hur klubbens verksamhet är organiserat samt respektive områdes roller och ansvar. Friidrott året kan grovt delas in i följande huvud delar; Återhämtning (Viloperiod) sep till okt. Planerings period då kompetens och utvecklingsplaner tas fram Grundträningsperiod 1 okt - dec Teknikträning inför innesäsong dec - feb Träning och tävling, vintersäsong feb - mars Grundträningsperiod 2 feb - april Teknikträning inför utesäsongen - juni Träning och tävling, sommarsäsong juni - sep Styrelse Styrelsen ansvarar för verksamheten och styr kansli, klubbdirektör och sportchef genom att definiera mål, säkra och fördela medel samt följa upp vad som åstadkommits.

6 Styrelsen består av representanter för alla delar inom VFK. Aktivas representant, Sportchef, Klubbdirektör, Ekonomi ansvarig m.fl. Styrelsen ledamöter väljs vid ett årsmöte årsmötet och nomineras av en utsedd valberedning eller vid årsmötet. Kansliet och klubbdirektör Kansliet och klubbdirektör är styrelsens förlängda arm rörande klubbens förvaltning, träningsanläggningar och arrangemang. Klubbdirektören leder och fördelar arbetet på kansliet, säkerställer att verksamhetens ekonomi utvecklas enligt budget. Kansliet och dess personal är klubbens ansikte utåt och skall i alla kontakter och relationer sträva efter att ge snabb och korrekt information och återkoppling. Klubbdirektören är personalansvarig för personal anställda inom Västerås Friidrott. Klubbdirektören hanterar alla administrativa förbundskontakter. Sportchef Sportchefen är utvecklingsansvarig för klubbens sportsliga verksamhet. Detta innebär att vara ansvarig och sammanhållande för alla aktiva från 14 år och äldre som tränar i en eller flera grenspecifika grupper. Följa upp träningsresultat och säkra att alla aktiva utvecklas enligt plan tillsammans med grenspecifika tränare. Hantera introduktion av och vara kontaktperson för nya juniorer eller seniorer i klubben. Sportchefen skall stötta ungdomstränare i deras arbete med barn och ungdoms träning samt tävlingssamordning. Detta görs främst genom aktiv och närvarande coaching men även genom upprättande av kompetens och utvecklings planer för alla ungdomstränare. Sportchef är klubbens sportsliga ansikte utåt och skall i alla kontakter och relationer sträva efter att ge snabb och korrekt information och återkoppling. Sportchefen skall regelbundet rapportera till styrelsen om alla aktivas och tränares status. Ansvarar för att kommunicera och uppdatera västeråsfriidrott.se samt kvalitén på träningsplaner i planeringsverktyget "Player s Talk". Samordnar all tränarutbildning, sportsliga förbundskontakter och hanterar NIU aktiviteter. Säkerställer att den sportsliga delen i klubbens arrangemang hanteras enligt gällande riktlinjer. Tränare En tränarkarriär inom klubben innebär att man följer en kompetens utvecklings trappa. Klubben tror på att det är genom regelbunden utbildning av individer som vi kan skapa förutsättningar och engagemang för vår idrott. Som ny inom friidrott har vi skapat ett introduktionsprogram som i detaljer beskriver hur man kan genomföra en friidrottsträning för mindre barn. Vi kallar detta att vara ungdomstränare. Ungdomstränare utvecklas via omväxlande praktik med barngrupper och kompetensutbildning. Grenspecifik tränare har man ansvar för ett teknikområde och den grupp av aktiva som elitsatsar eller ungdomar som har talang och vill utvecklas specifika områden.

7 Tränarens huvuduppgift är att stötta sina aktiva i deras utveckling samt delta i junior- och seniorsektionens arbete. Tränare skall ifrån kansliet förses med passerkort med kod till hallen och nyckel till redskapsboden på Arosvallen. Tränarna får dessutom information samt blir delaktiga i klubbens verksamhet och utveckling genom deltagande i Junior- Seniortränargruppen. Tränaren får ersättning för genomförd träning som redovisas månadsvis samt reseersättning i samband med transport av aktiva till tävlingar. Tränarersättningens storlek beror på tränarens erfarenhet, utbildningsnivå, och antalet träningspass. Regler för tränarersättningen ses över i samband med kompetens utvecklings planering och budgetarbetet för kommande år (efter utesäsongens slut). Kommunalt och statligt aktivitetsstöd är en viktig inkomstkälla för VFK. Tränarna skall föra statistik på sina sammankomster och rapportera till kansliet varje månad. Instruktion för hur rapporteringen skall göras fås ifrån kansliet. Som underlag används information i "Players Talk". Tränaren förväntas ha den utbildnings- /kompetensnivå som krävs för att kunna vidareutveckla sina aktiva. Tränarutbildning planeras tillsammans sportchefen. Tränare till aktiva som åker på utlandslägret har möjlighet att följa med och få lägret helt eller delvis sponsrat av VFK. Att vara Tränar inom klubben är att agera som föredöme för klubbens aktiva. Detta innebär t.ex. Först på plats - lämna sist Skapa bra föräldrakontakt Vara positiv och förtroendeingivande Se och höra ALLA Skapa VI känsla Bjuda på dig själv Vara lojal mot föreningen Ställa upp på olika arrangemang föreningen anordnar Vara en god representant för föreningen Vara lojal mot föreningen vilket bl.a. innebär att följa klubbens spelregler. Ställa upp på olika arrangemang föreningen anordnar. Ungdomstränare Tränar tillsammans med andra vuxna klubbens barn och ungdomsgrupper upp till 14 års ålder. Utbildas av klubben enligt utbildningsplan som upprättas årligen tillsammans med sportchef. Utbildningen följer SFIF utbildningsplan. Tränare deltar även i andra tränarutbildningar t.ex. från SISU vid behov. Varje tränare skall ha en egen utbildningsplan (kompetensplan) som uppdateras årligen i samband med utvärderingen av säsongen. Sportchefen ansvarar för att ta fram och planera tränar utbildning så att optimal beläggning till lägsta kostnad erhålls. Kompetensplan skall redovisas för styrelsen som en del av klubbens strategiska utveckling. Klubbens tränar utbildning följer SFIFs kurser och riktlinjer.

8 För nya tränare finns ett detaljerat introduktionsprogram som beskriver hur vi startar upp nya barngrupper och hur ansvariga tränare kan bedriva träningen. Tränare i VFK skall betala medlemsavgift, dock inte aktivitetsavgift. Grenspecifik tränare (Tekniktränare) Ansvariga för teknik träning för junior och senior elit. Hanterar ungdomar från 14 år och äldre eller efter överenskommelse med ungdomstränare. Leder och planerar sina aktivas träning genom "Players Talk". Utbildas av klubben enligt den utbildningsplan som upprättas årligen tillsammans med sportchef. Stöttar klubbens ungdomstränare inom sitt grenspecifika område genom ett t.ex. att etablera egna nätverk eller utbildningstillfällen/workshops. Söker egen kunskap genom dialog med andra och egen kompetensutveckling. Klubben eftersträvar en levande dialog med andra tränare. Tränare i VFK skall betala medlemsavgift, dock inte aktivitetsavgift. Alumni (veteraner) Veteraner eller alumni är de senior elitaktiva som fortsätter att aktivt träna och tävla men inom olika veteranklasser och har valt att inte vara tillgängliga för senior tävling. Veteranaktiva är medlemmar i klubben och betalar aktivitetsavgift för att få träna i hallen under tider där det inte pågår annan träning. En veteranaktiv erhåller inget aktivitetsbidrag. Föräldrar Föräldrar har ett stort inflytande över sina barn. De påverkar barnens förhållande till idrotten, föreningslivet, ledare och kamrater. Även barnets syn på sina föräldrar utvecklas genom idrotten. Föräldrarnas stöd är viktigt både i mot som i medgång. Inom klubben har föräldrar ansvaret att hjälpa och stötta klubben både kring den egna träningsgruppen och vid klubbens tävlingar. Klubben ser funktionärs rollen som en viktig del i den grenspecifika tränarutbildningen men den ger även en trygghet i hur man gör i en tävlings situation som kan förmedlas till barnet. Klubben erbjuder funktionärsutbildning. Klubben anser att föräldrar även bidrar med Se till att barnet kommer i tid till träning och tävling och med rätt utrustning. Så ofta som möjligt följa med barnet till träning och tävling Inte belöna barnet utifrån placeringar i tävlingar utan utifrån kämpainsats, inställning och resultat i jämförelse med egna tidigare resultat (personliga rekord). Låta gruppens ledare ansvara för barnet under träning. Prata direkt med tränare om eventuella åsikter kring träningar eller tävlingar, tänk på att inte göra det inför barnen och inte i direkt anslutning till träning och tävling Ta del av den information som kommer från föreningen samt via klubbens hemsida, Uppmuntra i både med- och motgång, ge positiv och konstruktiv vägledande återkoppling. Vara noga med att hantera sjukdom, smitta eller skada påverkar eller stoppar den aktive från att vara med på träningen.

9 Junior - och seniortränargruppen Klubbens junior- och seniortränargrupp (leds av sportchef) har ansvaret för att driva den operativa junior- och seniorverksamheten utifrån de riktlinjer som tas fram av junior-, seniorkommittén som leds av utsedd styrelseledamot. Gruppen drivs av junior - och seniortränarna med stöd ifrån kansliet. Junior- och seniortränarna förväntas aktivt delta i gruppens arbete som har till uppgift att bl.a. Planera och följa upp träningsläger Planera och följa upp SM tävlingar Planera och följa upp gemensamma tävlingar utanför Västerås Följa upp tränarnas behov av utbildning, stöd mm. Klubbinformation Information om klubben fås genom klubbens hemsida samt genom utskick med e- post. Av särskild betydelse är: Information om avbokningar av friidrottshallen och Arosvallen Träningsplanering Tävlingsinbjudningar Tävlingsresultat Information om utbildningar Information om funktionärsåtagande i klubbens egna arrangemang Information om årsmöten mm. Utrustning Klubben har ett sortiment av tränings- och tävlingskläder m.m. som de aktiva kan köpa till själkostnadspris. Inköp görs samordnat under ett antal gånger per säsong för att hålla nere kostnader. Redskap för att utöva träningen är klubbens ansvar. Förslag på ny utrustning eller komplettering hanteras löpande via sportchefen och respektive ungdomstränare. Inköp av tränings- och tävlingsutrustning genomförs efter godkännande av sportchefen inom givna kostnadsramar och inköpsprinciper. Ansvarig tränare framför behovet av inköp av utrustning vid månads Träningsplanering Träningen planeras i verktyget "Players Talk" som kan nås genom olika media kanaler. T.ex. telefonens appar eller via klubbens hemsida. Alla aktiva får en egen inloggning till denna sida där träningsplanering skall finnas dokumenterat. Ansvaret att uppdatera denna information ligger hos respektive ungdomstränare samt hos sportchef för elitaktiva. Uppföljning och utvärdering av träningen görs i detta verktyg.

10 Ordningsregler för QuickNet Arena VFK har tillgång till en av Sveriges större inomhus hallar anpassad för friidrott. För att underlätta för alla aktiva som tränar och minska risken för skador då många är i rörelse samtidigt är det viktiga att vi alla är medvetna om de ordningsregler som finns. Se dig noga för innan du passerar löparbanan. Gå runt löparbanan när du skall till kast- eller längdhoppsområdet och tillbaka Kom ihåg att ta med din vattenflaska till de olika ställen i hallen där du tränar för att minska onödigt spring och därmed skaderisker. Endast aktiva och tränare får vistas på banorna. Föräldrar och syskon får titta på ifrån läktaren och cafeterian. Gå inte in på löparbanan med smutsiga skor. Jogging sker alltid på den gröna uppvärmningsbanan i markerad riktning. Se upp så att du inte krockar med löpare som springer i hög hastighet på bana 1. Var även försiktig vid passage av 60- metersbanorna så att du inte krockar med löpare som kommer i hög hastighet. Vid starten för 60 m se till så att du inte hamnar på rundbanan där löpare kan komma i full fart. Rundbanan samt sprintbanorna är endast till för träningsaktivitet. På de banorna är vi inte när vi ger och får instruktioner, leker eller vilar. I gymmet får barn och ungdomar under 15 år inte vistas på egen hand på grund av hög skaderisk. Gymmet är avsett för aktiva som tränar Träna aldrig kastgrenar på egen hand (utan vuxet sällskap) för att minska risken för att du skall göra illa dig själv eller någon kompis som kan finnas i närheten. Stäng dörren efter dig när du går in i/ ut ur omklädningsrummen. Det kan finnas andra som fortfarande byter om. Ingen förtäring (gäller även tuggummi och godis) på banorna. Var rädd om all utrustning i hallen. Hjälp till att hålla hallen ren och släng skräp i papperskorgarna.

11 Ungdomsverksamheten Riktlinje för mängden träning de aktiva skall erbjudas vid olika åldrar är: 7-10 år, 1 träning/vecka år, 2-3 träningar/vecka år, 3-4 träningar/vecka Detta skall ses som riktlinjer och variationer kan förekomma. Träningen skall omfatta hela det grenprogram som är aktuellt för respektive ålder. Grenspecifik träning Barn och tidig ungdomsträning präglas av mångsidighet, lek, och grovkoordinativa rörelse. De övningar man genomför har alla sin grund i friidrottens grund mönster. Kompletterande eller utökad grenspecifik träning inom specifik gren kan erbjudas för åldern år efter överenskommelse mellan sportchef, grenspecifik tränare och ordinarie ungdomstränare. För att behålla kontakten med sin grupp skall ungdomar som väljer grenspecifik träning inte helt gå över till träning utan behålla kontakten med sin ungdomstränare. Aktuell information om grenspecifika grupper finns hos respektive ungdomstränare. Tävlingar Anmälningar till tävlingar som betalas av klubben måste alltid gå genom den aktives tränare. Anmälningslista görs upp i varje träningsgrupp. Klubben betalar anmälningsavgifter vid arenatävlingar arrangerade av annan klubb för max 3 grenar per tävling undantag UDM. Vid träningsläger eller annan gemensam tävlingsresa utgår alltid en mindre egenavgift som bestäms från fall till fall. Vid tävlingar som inte är inplanerade av tränare får den aktive själv stå för anmälningsavgiften. Träningsläger Träningsläger är en viktig aktivitet för att stärka sammanhållning och klubbkänsla. Erfarenheten säger att ett träningsläger gör störst nytta under perioden april- maj, som ett avstamp till utomhussäsongen. Klubbens rekommendation är att aktiva skall erbjudas att delta i träningsläger enligt följande: 7-10 år Endagsläger i Västerås trakten år Helgläger i Västerås trakten år Läger inom regionen Reseersättning Reseersättning betalas inte ut till barn, ungdomar eller deras föräldrar.

12 Junior- och seniorverksamhet Träningen fr.o.m. juniorålder bedrivs i nära samverkan med teknik tränare och planeras med stöd av sportchef. Med stöd från grenspecifik tränare skall den aktive bygga upp egen kunskap om träning och de faktorer som påverkar träningen såsom t.ex. kost och sömn. Träningens omfattning är individuell och beror på hur mycket den aktive vill satsa och vilka förutsättningar som finns avseende träningsomfattning. Den aktive förväntas träna efter en planerad träning som speglar vilken fas av friidrottssäsongen man befinner sig i. Följande faser kan ses som en grov indelning av friidrottssäsongen: Återhämtning (Viloperiod) sep till okt. Planerings period då kompetens och utvecklingsplaner tas fram Grundträningsperiod 1 okt - dec Teknikträning inför innesäsong dec - feb Träning och tävling, vintersäsong feb - mars Grundträningsperiod 2 feb - april Teknikträning inför utesäsongen - juni Träning och tävling, sommarsäsong juni - sep Träningen ska dessutom vara pulserad för att säkerställa att återhämtning och uppbyggnad sker. Med pulserad träning avser VFK en period om 4-6 veckor lätt medel och tung träning som följs av en viloperiod. Detta kan upprepas i olika frekvenser och kombinationer. Elitgruppen Aktiva kan från det år de fyller 16 år få ekonomiskt stöd för sin elitsatsning från Västerås friidrottsklubb. Till grund för stödet ligger föregående års idrottsliga resultat samt framtida idrottsliga satsning. Utvärdering av säsongen som varit samt planering för kommande säsong genomförs av varje elitaktiv tillsammans med sportchefen. Beslut om totala elitstödet tas av styrelsen, det är en del av ungdoms-, junior-, seniorkommitténs budgetarbete. Medlemmar i elitgruppen tränar mot ett idrottsligt kontrakt som hanteras via sportchefen. Som aktiv på elitnivå inom junior och senior träning och elit träning har klubben förväntningar på den aktive. Följande kan ses som en sammanfattning; Följa klubbens spelregler Delta som kunnig funktionär på klubbens egna arrangemang (när man själv inte tävlar) Medlems- och aktivitetsavgift skall vara betald. Respektera tränarnas anvisningar Visa ett sportsligt beteende och på träning och tävling uppmuntra andra aktiva Representera klubben i lag- och mästerskapstävlingar Vara ett föredöme för yngre aktiva Informera tränaren när man inte kan komma på träning. Träningsläger Ett eller flera utlandsläger per år planeras och genomförs av junior- och seniortränargruppen.

13 Utöver detta kan aktiva bli kallade till landslags samlingar eller träningsläger med inbjudna tränare. Tävlingar Anmälningar till tävlingar går genom en dialog mellan den aktive och tränaren till sportchefen. Löpande ca 1 gång i månaden, under tävlingsperioden, lämnas en tävlingsplanering till sportchefen som ordnar det praktiska (anmälan, samordning av resa, övernattning). Sportchefen håller den aktive och ansvarig tränare informerad om vilka arrangemang som görs. De aktiva som tas ut till serielag förväntas delta om inte särskilda förhinder finns. Kvalgränser finns för deltagande på SM (USM, JSM och SM). Tävlingar utomlands ska planeras i samråd med sportchefen. Klubbdräkt används alltid. Individuella sponsringsavtal förankras med sportchefen.

Riktlinjer för Västerås Friidrottsklubb

Riktlinjer för Västerås Friidrottsklubb Riktlinjer för Västerås Friidrottsklubb Uppdaterad 2014 03 26 genom Styrelsen för Västerås Friidrottsklubb. Syftet med detta dokument är att beskriva verksamheten inom Västerås Friidrottsklubb (VFK) samt

Läs mer

Riktlinjer för ungdomsverksamhet inom Västerås Friidrottsklubb

Riktlinjer för ungdomsverksamhet inom Västerås Friidrottsklubb 2007-02-05 1 Inledning Riktlinjer för ungdomsverksamhet inom Västerås Friidrottsklubb 1.1 Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva ungdomsverksamheten inom VFK samt tydliggöra erbjudanden och förväntningar.

Läs mer

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Antagen på föreningens årsmöte 2008-03-12 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Bålsta IKs ändamål och verksamhetsidé finns beskriven i våra stadgar. Stadgarna

Läs mer

Verksamhetsplan Västerås friidrottsklubb 2019

Verksamhetsplan Västerås friidrottsklubb 2019 Verksamhetsplan Västerås friidrottsklubb 2019 1. Inledning Västerås friidrottsklubb vill bidra till en positiv livsstil där såväl elit- som breddverksamheten inspirerar och lockar aktiva, ledare och föräldrar

Läs mer

Verksamhetsplan Västerås friidrottsklubb 2014

Verksamhetsplan Västerås friidrottsklubb 2014 Verksamhetsplan Västerås friidrottsklubb 2014 1. Inledning Verksamheten i Västerås FK skall bedrivas på ett sådant sätt att den utvecklar människor fysiskt, socialt och kulturellt. Verksamheten styrs i

Läs mer

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Reviderad av styrelsen april 2017 Tävlingar En del av friidrotten är att tävla; att mäta sig mot andra och framförallt mot

Läs mer

Policydokument. Styrelsen Njurunda Simsällskap

Policydokument. Styrelsen Njurunda Simsällskap Policydokument Styrelsen Njurunda Simsällskap 2016-03-21 1 Allmänt 1.1 Njurunda Simsällskap (NSS) skall verka för att främja simning i enlighet med Riksidrottsförbundets och Svenska Simförbundets intentioner

Läs mer

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Antagen av Styrelsen 21 januari 2016 Tävlingar En del av friidrotten är att tävla; att mäta sig mot andra och framförallt mot

Läs mer

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Alla är välkomna att vara med i GSK utifrån sina egna förutsättningar. Vi strävar efter bredd men tar också

Läs mer

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning Policys IK Sisu IK Sisu välkomnar alla att vara med och delta i klubbens verksamhet oavsett ålder, kön, ursprung, läggning eller förmåga. Vår friidrottsklubb genomsyras av glädje och gemenskap som gör

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

Policys och riktlinjer

Policys och riktlinjer Policys och riktlinjer Föreningen Skövde Konståkningsklubb - Policys & Riktlinjer antagna vid styrelsemöte den 2011-07-05. Gällande från 2011-08-01 och tillsvidare. Innehållsförteckning Policys och riktlinjer...

Läs mer

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Lidingö simklubb ( simklubben ) har antagit en värdegrund som bland annat syftar till att erbjuda sina medlemmar och anställda en trygg social miljö. För

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar.

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Grimsås IF Policy Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Fotboll är framför allt glädje, sammanhållning i med och motgång, kamratskap och hänsynstagande till andra. Policy angående

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2013 (SuF:s lilla rödblå)... 1 VISION... 2 MÅL... 3. Ekonomiska mål 2013... 3. Volymmål... 3. Aktiva...

Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2013 (SuF:s lilla rödblå)... 1 VISION... 2 MÅL... 3. Ekonomiska mål 2013... 3. Volymmål... 3. Aktiva... Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2013 (SuF:s lilla rödblå) Innehåll Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2013 (SuF:s lilla rödblå)... 1 VISION... 2 MÅL... 3 Ekonomiska mål 2013... 3 Volymmål...

Läs mer

Välkommen till föreningen!

Välkommen till föreningen! Välkommen till föreningen! Välkommen till Tullinge friidrott! Hoppas du/ni ska trivas i verksamheten. Vår verksamhet bygger på lek, personlig utveckling och samvaro genom träning och tävling inom friidrott

Läs mer

Värdegrund 2013/2014

Värdegrund 2013/2014 VER 1.0 STRÖMSBRO HOCKEY CLUB BROSCHYREN VÄRDEGRUND, SIDA 1 Transparens, kamratskap, hederlighet, glädje, tävling Värdegrund 2013/2014 Reviderad 2017-08-12, 2018-05-17 Strömsbro Hockey Club - ishockey

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

MEDLEMS FOLDER KFUM ÖREBRO FRIIDROTT

MEDLEMS FOLDER KFUM ÖREBRO FRIIDROTT MEDLEMS FOLDER KFUM ÖREBRO FRIIDROTT Inledning KFUM Örebro Friidrott bildades under namnet KFUM s IA Örebro den 11 januari 1908 och bedriver friidrottsverksamhet. Klubben är genom medlemskapet i Svenska

Läs mer

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK)

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Ändamålet med föreningen: Skellefteå Ridklubb (SRK) är en ideell förening. SRK erbjuder kommunens invånare en ridklubb för alla. SRK tillhandahåller idrottsoch

Läs mer

Verksamhetsmål och riktlinjer

Verksamhetsmål och riktlinjer Verksamhetsmål och riktlinjer Introduktion Detta dokument beskriver Trollhättans IF Friidrott målsättning och värderingar. Det ger anvisningar och riktlinjer hur förening skall agera. Dessutom pekar det

Läs mer

Fagersta Södra IK POLICY

Fagersta Södra IK POLICY Fagersta Södra IK POLICY 2010 1. Vad som gäller för olika åldrar 1.1 Fem-manna: 6-8 år, fotbollsskola 1.2 Sju-manna: 9-12 år 1.3 Elva-manna: 13-14 år 1.4 Elva-manna: 15-16 år 1.5 Elva-manna: Junior 2.

Läs mer

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1 BTK Kävlinge Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-06-11 Version 1.1 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Visioner och mål... 3 Medlemskap... 3 Träning och tävling... 4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012.

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s föreningspolicy Blå Tråden Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s verksamhetsidé Sigtuna IF skall stå för glädje, trygghet och kvalité där alla människors

Läs mer

Kongahälla AIK Friidrott Regler och Rutiner

Kongahälla AIK Friidrott Regler och Rutiner Kongahälla AIK Friidrott Regler och Rutiner 1. Inledning 1.1. Kongahälla Allmänna Idrottsklubb- KAIK har som sin främsta uppgift att bedriva friidrottsutbildning för barn och ungdomar. Barn är man tom

Läs mer

UTMÄRKT FÖRENING 2015

UTMÄRKT FÖRENING 2015 UTMÄRKT FÖRENING 2015 Fotboll Glädje Trygghet Stolthet Svärdsjö IF Fotbolls verksamhetsidé Svärdsjö IF Fotboll har som huvudsakligt mål att erbjuda alla barn och ungdomar möjlighet att delta i föreningens

Läs mer

BLÅ BOKEN. IFK Växjös mål och värderingar. "Bredden ger spetsen"

BLÅ BOKEN. IFK Växjös mål och värderingar. Bredden ger spetsen BLÅ BOKEN IFK Växjös mål och värderingar "Bredden ger spetsen" Barnidrott och elitidrott i skön förening IFK Växjö är en av Sveriges ledande friidrottsföreningar för såväl barnsom elitidrott. Vår förening

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB Bakgrund Västra Frölunda Konståkningsklubb bildades den 1:e september 1974 och bedriver konståkning. Vi bedriver idrott i alla ålderskategorier

Läs mer

Friidrottsklubb. Regeldokument. rev

Friidrottsklubb. Regeldokument. rev Friidrottsklubb Regeldokument rev 2017-11-30 Grundregel Ianspråktagande av föreningens resurser för deltagande i tränings- och/eller tävlingsverksamhet, åtnjutande av ekonomiskt stöd/ersättning m.m. förutsätter

Läs mer

Lagföräldramöte ÖHK

Lagföräldramöte ÖHK Lagföräldramöte ÖHK 2018-02-28 Agenda Status FBC Vinga Peter & Yanick Status respektive lag - bordet runt - alla Feedback från lagen till styrelsen & frågor alla Sammanfattning Info & policy arbete - Yanick

Läs mer

Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2015

Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2015 Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2015 Innehåll VISION... 2 VÄRDEGRUND... 2 MÅL... 2 Ekonomiska mål 2015... 2 Volymmål... 2 Idrottsliga mål... 3 Utbildningsmål 2015... 3 PRIORITERADE AKTIVITETER...

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

SNIFFNING Vi tolererar inga former av sniffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande.

SNIFFNING Vi tolererar inga former av sniffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande. Utveckla det drogförebyggande arbetet DROGPOLICY För oss i Kungsbacka Basketklubb är det viktigt med gemenskap, kamratskap och social fostran. Kungsbacka Basketklubb har med tanke på detta antagit en drogpolicy,

Läs mer

Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2016

Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2016 Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2016 Innehåll VISION... 2 VÄRDEGRUND... 2 MÅL 2016... 2 Ekonomiska mål... 2 Volymmål... 2 Idrottsliga mål... 3 Utbildningsmål... 3 PRIORITERADE AKTIVITETER... 3

Läs mer

Trygg Idrott. Carina Bäck

Trygg Idrott. Carina Bäck Trygg Idrott Carina Bäck Utvecklingsresor - tillsammans mot 2025 Fem prioriterade utvecklingsresor En ny syn på träning och tävling Inkluderande idrott för alla Jämställd för en framgångsrik idrott Den

Läs mer

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017 Reymersholms IK Gröna Tråden Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten Beslutad av styrelsen 25/1 2017 1 Syfte Föreningens syfte är att bedriva verksamhet där vi: Spelar

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12)

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Gräppås Golfklubb är en ideell förening och har som målsättning att låta alla medlemmar få spela golf på både motionsnivå och tävlingsnivå.

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

Kongahälla AIK Friidrott. Regler och Rutiner

Kongahälla AIK Friidrott. Regler och Rutiner Kongahälla AIK Friidrott Regler och Rutiner Verksamhetsåret 2015 1. Inledning 1.1. Kongahälla Allmänna Idrottsklubb- KAIK har som sin främsta uppgift att bedriva friidrottsutbildning för barn och ungdomar.

Läs mer

Karlstads Tennisklubb. Verksamhetsplan

Karlstads Tennisklubb. Verksamhetsplan Karlstads Tennisklubb Verksamhetsplan 2(8) Innehållsförteckning 1. Föreningen... 3 1.1. Vision... 3 1.2. Verksamhetsidé... 3 1.3. Värdegrund... 3 2. Strategi... 4 2.1. Långsiktiga mål... 4 2.2. Kortsiktiga

Läs mer

Verksamhetsinriktning. för Svensk Friidrott

Verksamhetsinriktning. för Svensk Friidrott Verksamhetsinriktning för Svensk Friidrott 2011-2013 Förslag till förbundsårsmötet 2010 Svensk Friidrott är Svenska Friidrottsförbundet, distrikten, föreningarna, aktiva och ledare. Tillsammans arbetar

Läs mer

Bergsåkers Badmintonklubb FÖRENINGSPOLICY

Bergsåkers Badmintonklubb FÖRENINGSPOLICY Bergsåkers Badmintonklubb FÖRENINGSPOLICY Verksamhetsidé Vi ska erbjuda badmintonträningar och tävling för alla, oavsett ambitionsnivå med syfte att främja en aktiv fritid, gemenskap och välbefinnande

Läs mer

Medlemsmöte 14 oktober 2018

Medlemsmöte 14 oktober 2018 Träning och Tävling 1. Ska vi ha all slags träningsverksamhet (som den Krister beskrivit idag)? Starta med ännu yngre? Fokus på äldre ungdomar? Ska vi profilera oss mot visst håll? Löparförening/Arenafriidrott/både

Läs mer

Trångsvikens IF. Policy för aktiva i Trångsvikens IF

Trångsvikens IF. Policy för aktiva i Trångsvikens IF Trångsvikens IF Policy för aktiva i Trångsvikens IF Träna tillsammans med andra aktiva från TIF när TIF har sina träningar, så ofta som möjligt. Vara med på tävlingar som TIF arrangerar, Waplan spelen,

Läs mer

Innehåll. 1. Syfte sid Definitoner sid Mobbning sid Kränkning sid Diskriminering sid Förebyggande arbete sid.

Innehåll. 1. Syfte sid Definitoner sid Mobbning sid Kränkning sid Diskriminering sid Förebyggande arbete sid. Malmö 2016 Innehåll 1. Syfte sid. 3 2. Definitoner sid. 4 2.1 Mobbning sid. 4 2.2 Kränkning sid. 4 2.3 Diskriminering sid. 5 3. Förebyggande arbete sid. 5 3.1 Ledare sid. 5 3.2 Aktiva sid. 5 3.3 Föräldrar

Läs mer

NVGF projektplan för juniorutveckling 2013

NVGF projektplan för juniorutveckling 2013 NVGF Juniorprojektet 2013 Sida 1 (8) NVGF projektplan för juniorutveckling 2013 Allmänt I samband med Norr- och Västerbottens golfförbunds planeringskonferens i Piteå den 21-22 november 2009 tog ordförande

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Begreppet ungdomsledare omfattar både de personer som har tränaruppgift och de som har en lagledarfunktion i ungdomslaget.

Begreppet ungdomsledare omfattar både de personer som har tränaruppgift och de som har en lagledarfunktion i ungdomslaget. Gula Linjen Grundvärdering Vi ska genom vår handbollsverksamhet erbjuda barn och ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning som utvecklar både fysisk och social förmåga samt samarbete och ansvarstagande.

Läs mer

Friidrottsklubb. Regeldokument

Friidrottsklubb. Regeldokument Friidrottsklubb Regeldokument 2016 02 24 Grundregel Ianspråktagande av föreningens resurser för deltagande i tränings- och/eller tävlingsverksamhet, åtnjutande av ekonomiskt stöd/ersättning m.m. förutsätter

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2017/2018 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2017-2018 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Anvisningarna utgår

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2015/2016 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2015-2016 Styrelsen Grunden för

Läs mer

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet 1 Marks Handbollsklubb VÅR POLICY Beslutad av medlemsmötet 20180418 Innehåll Inledning:... 2 Klubbens policy:... 3 Värdegrund:... 3 Klubbens vision:... 3 Klubbens målsättning:... 3 Sportsliga riktilinjer:...

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Värdegrund Alla ska känna glädje och gemenskap. Vi tränar för att må bra utifrån våra egna förutsättningar oavsett ambition. Vi vill inspirera barn och ungdomar till ett livslångt intresse för skidåkning.

Läs mer

Inbjudan till VSOKs Elitgrupp 2018

Inbjudan till VSOKs Elitgrupp 2018 Inbjudan till VSOKs Elitgrupp 2018 Detta brev är en inbjudan till dig som är aktiv, i åldern 15-35 år, som är beredd att lägga ner den träning som krävs för att elitsatsa på orienteringen och tävla i elitklass

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Det är en övergripande målsättning att alla spelare i Perstorps Sportklubb skall erhålla sådan utbildning att det främjar spelarens utveckling både som fotbollsspelare

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Inledning Åsarna IK är en välkänd idrottsklubb inom längdskidåkningen och bedriver verksamhet för både barn, ungdomar, motionärer och elitåkare. Förutom

Läs mer

Föreningscertifikat. Bästa möjliga idrottsförening i Mölndal. Vad kommer certifieringen att innebära?

Föreningscertifikat. Bästa möjliga idrottsförening i Mölndal. Vad kommer certifieringen att innebära? Föreningscertifikat Bästa möjliga idrottsförening i Mölndal Vad kommer certifieringen att innebära? Idrottsföreningar med barn- och ungdomsverksamhet i Mölndals stad kommer att ha möjlighet att genomgå

Läs mer

Föreningspolicy för ledare, aktiva, barn, ungdomar & föräldrar i vår förening.

Föreningspolicy för ledare, aktiva, barn, ungdomar & föräldrar i vår förening. Föreningspolicy för ledare, aktiva, barn, ungdomar & föräldrar i vår förening. Framarbetad Hösten 2008 i samarbete med Redigerad November 2010 Sida 2 av 8 Innehållsförteckning 4 Så här vill vi att våra

Läs mer

POLICY och Information för Luleå konståkningsklubb. Organisations nr:

POLICY och Information för Luleå konståkningsklubb. Organisations nr: POLICY och Information för Luleå konståkningsklubb Organisations nr: 897001-2186 Bildad 1986 Inledning Detta dokument är framtaget för att tydliggöra de riktlinjer vi arbetar efter i vår klubb. Styrelsen

Läs mer

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse.

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. LEDARPÄRM 2014 Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. Syfte med ledarpärmen Ge ledare och funktionärer i Kågedalens AIF en ökad trygghet

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK RUJK 2015 Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK Ungdomskommitténs aktiviteter under årsmötet Lördag Presentation av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Bildad 1997-01-01 Ledare Föreningens ledare är det viktigaste verktyget för utvecklingen av föreningens fotbollsverksamhet. För att fotbollsverksamheten ska leda

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Huddinge AIS Friidrott

Verksamhetsplan 2019 Huddinge AIS Friidrott Verksamhetsplan 2019 Huddinge AIS Friidrott Övergripande mål Under 2019 har Huddinge AIS Friidrott ( HAIS ) fastslagit följande övergripande mål: HAIS ska arbeta aktivt för att öka medlemsantalet. Detta

Läs mer

Den lilla klubben med det stora hjärtat!

Den lilla klubben med det stora hjärtat! Den lilla klubben med det stora hjärtat! Syfte Syfte med denna ledarguide är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet. Vision Fotboll för alla! Getinge IF:s vision är att ha

Läs mer

GF Tempo Ledarguiden 2016

GF Tempo Ledarguiden 2016 GF Tempo Ledarguiden 2016 Förord Detta dokument är framtaget av ledare samt styrelsemedlemmar i GF Tempo. Dokumentet som kommer från riksidrottsförbundet (RF) bygger på ledarguiden som är utvecklat ifrån

Läs mer

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM 2016 10 05 Policy Tävling barn och ungdom Föreningskrav Tränare och spelare är med i en förening. Tränare ska agera som ett föredöme inför sina spelare och omgivning

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Värdegrund Alla ska känna glädje och gemenskap. Vi tränar för att må bra utifrån våra egna förutsättningar oavsett ambition. Vi vill inspirera barn och ungdomar till ett livslångt intresse för skidåkning.

Läs mer

Föreningen bildades medlemmar, jämn fördelning mellan tjejer och killar Omsättning ca 47 miljoner, varav drygt 12 i föreningen (2013) Ett

Föreningen bildades medlemmar, jämn fördelning mellan tjejer och killar Omsättning ca 47 miljoner, varav drygt 12 i föreningen (2013) Ett Föreningen bildades 1907 5 500 medlemmar, jämn fördelning mellan tjejer och killar Omsättning ca 47 miljoner, varav drygt 12 i föreningen (2013) Ett helägt aktiebolag (Filborna Arena AB) Anställda i HS

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE POLICY DOKUMENT KÄVLINGE DOKUMENTETS INNEHÅLL Förhållningssätt och agerande i föreningen gentemot Tobak, Alkohol, Narkotika, Jämställdhet och Sexuella Trakasserier. I huvudsak inriktning barn och ungdomar

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Verksamhetsplan Medelpads orienteringsförbund

Verksamhetsplan Medelpads orienteringsförbund Verksamhetsplan 2014-2015 Medelpads orienteringsförbund Dokumentet godkändes av årsmötet 2014-03-12 Innehållsförteckning Inledning... 3 Övergripande styrdokument... 3 Verksamhetsplan 2014-2015... 4 Verksamhetsidé

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets riktlinjer bygger på Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott. All idrottsverksamhet för barn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

KFUM Örebro Friidrott

KFUM Örebro Friidrott KFUM 2015 Örebro Friidrott Verksamhetsplan för år 2015 2015-01-01 2015-12-31 1. Verksamhetsplan för tävlingskommittén Tävlingskommittén Den huvudkommitté som ska ansvara för föreningens tävlingsarrangemang

Läs mer

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument Karlskoga GK Junior och Elit utveckling Värderingar och mål Styrdokument 1 Innehåll VERKSAMHETSIÈ 3 VÄRDEGRUND 3 VISION 3 VERKSAMHETEN I KORTHET 4 VÅRA GRUPPER 4-6 TRÄNINGSGRUPPER GOLFKUL 7 JUNIOR CLUB

Läs mer

IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB

IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB Verksamhetsplan 2018-2021 IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB Bredd och elit tillsammans ska vi dit! VERKSAMHETSIDE Att åka konståkning i IFK Österåkers Konståkningsklubb (IFKÖKK) ska innebära glädje, vänskap

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Definitioner Vad är badminton? Vår idrott, badminton, är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera, ha roligt och må bra.

Definitioner Vad är badminton? Vår idrott, badminton, är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera, ha roligt och må bra. Ledarguide och handlingsplan 2015 Inledning För alla idrottsföreningar är kvalitén och omfattningen av ideella insatser helt avgörande för föreningens verksamhet. Så är också fallet för Halmstad Badmintonklubb.

Läs mer

Degeberga GoIF fotbollspolicy

Degeberga GoIF fotbollspolicy Degeberga GoIF fotbollspolicy Syftet med detta dokument är att ge medlemmarna vägledning i hur vi ställer oss i situationer som kan uppkomma i samband med till exempel träning och matcher. Detta dokument

Läs mer

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Hittarps IK är en fotbolls- och gymnastikförening med lokal förankring i Laröd, Hittarp och Domsten. Föreningen står för: God klubbkänsla och kamratskap Engagerade

Läs mer

Välkomna till utomhussäsongen 2018

Välkomna till utomhussäsongen 2018 Välkomna till utomhussäsongen 2018 Information till föräldrar med barn/ungdomar i Högbo GIF. Vi hälsar nya och gamla friidrottare välkomna till utomhussäsongen 2018. På det här bladet har vi sammanställt

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Barn- och Ungdomspolicy. Västerås SOK

Barn- och Ungdomspolicy. Västerås SOK Barn- och Ungdomspolicy Västerås SOK Hemsida: www.vasterassok.se Sida: 1(6) Innehåll 1 Barn- och ungdomspolicy Västerås SOK... 3 2 Verksamhetens syfte... 3 2.1 Barnverksamheten... 3 2.2 Ungdomsverksamheten...

Läs mer

IFK Helsingborg Friidrott

IFK Helsingborg Friidrott IFK Helsingborg Friidrott Handlingsplan mot mobbning, diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2017-04-22 rev 2017-09-28 Innehåll Syfte med handlingsplanen... 3 Föreningen mål... 3 Mål för

Läs mer

AIK Fotboll. Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan. (Reviderad )

AIK Fotboll. Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan. (Reviderad ) AIK Fotboll 2018 Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan (Reviderad 2017-11-16 ) 1 Inledning AIK Fotboll anser att idrottsklubbar har ett ansvar att motverka bruk av alkohol och droger. AIK är en klubb

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

KFUM Örebro Friidrott

KFUM Örebro Friidrott KFUM 2016 Örebro Friidrott Verksamhetsplan för år 2016 2016-01-01 2016-12-31 1. Verksamhetsplan för tävlingskommittén Tävlingskommittén Den huvudkommitté som ska ansvara för föreningens tävlingsarrangemang

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer