Årsredovisning facknämnder Fritids- och folkhälsonämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning facknämnder 2014. Fritids- och folkhälsonämnden"

Transkript

1 Årsredovisning facknämnder Fritids- och folkhälsonämnden

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Kommunfullmäktiges och nämndens indikatorer Människor möts i Borås Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga Företagandet växer genom samverkan Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt Ekonomi och egen organisation Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag Människor möts i Borås Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga Nämndens verksamhet Fritidsramen Resultat Budgetavvikelse Verksamhetsanalys Nämndens verksamhet Bidragsramen Resultat Budgetavvikelse Verksamhetsanalys Verksamhetsmått Simhallar Egen organisation Föreningsbidrag Idrottsanläggningar Investeringar Bilagor Bilaga 1: Verksamhetssammanställning Bilaga 2: DB-blanketter Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 2(38)

3 1 Inledning Fritids- och folkhälsonämnden redovisar ett underskott på 176 tkr för, fördelat på -786 tkr på fritidsramen och +610 tkr på bidragsramen. Med tanke på nämndens totala budget på tkr i kostnader och tkr i intäkter, får resultatet ses som fullt godkänt. Samtidigt som det sker effektiviseringar och återhållsamhet i den vardagliga driften så satsas det på nya investeringar och projekt samt tillgänglighetsanpassning. Badplatser och vandringsleder är upprustade, två nya konstgräsplaner anlagda och nya aktivitetsplatser kommer till. Brygghuset, som är en mötesplats för ungdomar och unga vuxna, har skapat 198 arrangemang under året. Samarbetet mellan Borås Stad och Hälso- och sjukvårdsnämnden fortsätter avseende gemensamma medel till folkhälsoinsatser samt ett tillsvidareavtal avseende delfinansiering av tre folkhälsosamordnare i stadsdelarna. Avtalet innebär också att Hälso- och sjukvårdsnämnden årligen avsätter 12 kronor per invånare, att användas till att stimulera och initiera folkhälsoinsatser inom kommunen. Baden i Borås stad har haft drygt bad under, målet var Detta i en tid när Sandaredsbadet har varit stängt under hela året Borås Stad stimulerar till ett rikt föreningsliv och ett brett fritidsutbud genom bland annat de föreningsbidrag Kommunfullmäktige har fastlagt. Under satsade Borås Stad drygt tkr i kontantstöd till föreningslivet. Konverteringen av Sjuhäradshallen, från fotbollshall till ett nytt Gymnastikens Hus och en idrottshall för människor med funktionsnedsättning, är i praktiken färdigt. Invigningen av den nya hallen är den 21 februari En ny gymnastikallians är bildad, där tre gymnastikföreningar kommer att samverka i den nya hallen. Satsningen på människor med funktionsnedsättning har gillats av Arvsfonden som har beviljat projektet "Jämlik Hälsa" tkr under kommande år. års största händelse var SM-veckan i Borås - "den bästa SM-veckan hittills", enligt Riksidrottsförbundet (RF) SM-veckan arrangeras av RF i samarbete med specialidrottsförbund och värdstaden.syftet med SMveckan är att under en veckas tid genomföra svenska mästerskap i olika idrotter i en och samma stad. I Borås slogs alla tidigare rekord med 41 idrotter och 270 svenska mästare. Aldrig tidigare har en värdstad kunnat genomföra en så omfattande SM-vecka. Veckan kryddades av Sara Sjöströms världsrekord på 50 m fjäril på det nyrenoverade Alidebergsbadet. HUI, Handelns utredningsinstitut, gjorde på uppdrag av RF och Borås Stad en utredning om de turistekonomiska effekterna av veckan i Borås. Vi kan konstatera att; 40 miljoner kr omsattes i Borås under veckan unika besökare besökte evenemanget Tävlingarna genererade besök deltagare var med i de 41 olika idrotterna 95% av besökarna tyckte att värdskapet var bra eller mycket bra i Borås Retriever, Nordens ledande företag inom mediabevakning, konstaterade att annonsvärdet för veckan uppgick till 61 miljoner kr. Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 3(38)

4 2 Kommunfullmäktiges och nämndens indikatorer 2.1 Människor möts i Borås Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Antal genomförda medborgardialoger. Andel säker och tryggcertifierade föreningar, %. Antal arrangemang för ungdomar och unga vuxna på Brygghuset Antal genomförda medborgardialoger. Fritids- och folkhälsonämnden hade en ambition att ta fram ett Idrottspolitiskt program under året med ett antal medborgardialoger som "verktyg" för arbetet. Efter samråd med Borås Stads kvalitets- och utvecklingsavdelning kom vi fram till att revidera ambitionen till att istället skapa en långsiktig plan för idrotten i Borås. Den planen kommer att samverkas i många olika forum och bland annat via medborgardialoger. Andel säker och tryggcertifierade föreningar, %. Antalet Säker- och trygghetscertifierade föreningar växer inte i den takt som vi trott planeras ytterligare insatser för att samla de ca 50 föreningar som ännu inte ceritifierat sig. Föreningsenheten tror på en anhopning av certifierade föreningar under 2015, mot bakgrund av att de annars mister sitt lokalbidrag om de inte är certifierade. Antal arrangemang för ungdomar och unga vuxna på Brygghuset. Med årets resultat på 198 arrangemang har vi överskridit årets målsättning (100 arrangemang) med råge. Brygghuset har expanderat kraftigt under året. Allt fler boråsare känner till Brygghuset och lockas av konceptet. Personalen är trygga i sina roller och arbetet med att förenkla i Brygghusets rutiner gör att tillgängligheten ökat. Under året har även 460 möten, 172 utbildningsdagar och 10 studiebesök genomförts. Verksamhetens indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Nya besökare till badanläggningarna Andel anläggningar som är inventerade i tillgänglighetsdatabasen % 78% Nya besökare till badanläggningarna Den höga siffran nya besökare till badanläggningarna beror främst på en utökad lägerverksamhet, diverse andra arrangemang samt många besök under SM-veckan. Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 4(38)

5 Andel anläggningar som är inventerade i tillgänglighetsdatabasen Antalet inventerade anläggningar har kraftigt överstigit målvärdet för året, vilket beror på att arbetet har prioriterats. Kvarvarande anläggningar ska inventeras under Några anläggningar, tex Sandaredsbadet, är under ombyggnad och kommer att inventeras vid färdigställandet. 2.2 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Barn och unga, 6-20 år, som tillhör någon förening, antal medlemskap. Andel elever i åk 8 som uppger att de har en vuxen i sin närhet som det kan prata förtroligt med, % , ,5 Barn och unga, 6-20 år, som tillhör någon förening, antal medlemskap. Under 2013 genomfördes förändringar i bidragsbestämmelserna för att få barn och unga att börja senare med organiserad föreningsverksamhet. Detta för att få ungdomar att stanna kvar längre i föreningslivet. Den nedre bidragsåldern höjdes från 4 år till 6 år, detta påverkar natuligtvis antalet medlemsskap totalt. Under två års tid har nu medlemsskapen minskat med ca medlemmar. Det rimliga är nu att kurvan planar ut. Andel elever i åk 8 som uppger att de har en vuxen i sin närhet som det kan prata förtroligt med, %. I första hand är det föräldrarna som är och skall vara den som barnet kan tala förtroligt med och därmed stödja barnet i dess utveckling. Borås Stad kan stödja och uppmuntra detta med generella och riktade föräldrastödjande insatser. Personal som möter barn och ungdomar uppmärksammas på att deras relation med barn och ungdomar kan ha en kompenserande och kompletterande effekt, när och om hemmet sviktar. Skolenkäten visar att det finns skillnader i socialt stöd beroende på var man bor. Det skiljer sig även något mellan pojkar och flickor där pojkarna i högre grad anger att de har en vuxen att prata förtroligt med. Under året har folkhälsoenheten haft flera insatser igång med syftet att bland annat öka andelen unga som har en vuxen i sin närhet att prata med. Under antogs en handlingsplan utifrån programmet för föräldrastöd i stadsdelarnas barnoch ungdomsprocesser. Folkhälsoenheten har ansvarat för samordning och stöd kring utveckling av föräldrastödet gentemot övriga förvaltningar. COPE föräldrautbildningar. En vidareutbildning för COPE-instruktörer och fyra COPEföräldrautbildningar har genomförts. En reklamfilm för att sprida information om COPE har tagits fram. Utbildningar i föräldramötespedagogik för personal inom förskola har anordnats. Två generella föräldrastödsprogram har arbetats fram, ett i samverkan med elevhälsan (SAMS) samt ett i samverkan med andra närliggande kommuner (Dags). Ett föräldrabrev sändes ut i samband med skolavslutningen till knappt vårdnadshavare Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 5(38)

6 med ungdomar i årskurs 9. Två utbildningar i Motiverande samtal (MI), riktat till personal som arbetar unga har genomförts. Föräldrastödssidan uppdateras kontinuerligt med information som riktar sig direkt till föräldrar. Verksamhetens indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Andel barn i Idrottskolan 36% 38% 60% 36% Simkunnighet 88,34% 89% 90% 89% Minska användandet av Cannabis inom målgruppen unga vuxna kvinnor Minska användandet av Cannabis inom målgruppen unga vuxna män Andel barn i Idrottskolan 12% 15% 18% 19% Idrottsskolan har under några år nu haft en negativ trend i antalet deltagande barn. Dessvärre är trenden fortsatt nedåt. Under året har koncentrationen legat på att få igång Idrottsskola i socialt utsatta områden. Det har endast lyckats i Stadsdel Väst, där en Idrottsskola nu är igång på Särlaskolan. Det finns svårigheter att få komma till skolor på föräldramöten för att infomera, då skolorna oftast inte har så mycket tid att ge oss. För att kunna börja växa igen tror vi att Idrottskolan måste förankras på ett bättre sätt i våra Stadsdelar så att vi kan på ett naturligt sätt finnas vid skolornas informationsmöten. Simkunnighet Uppdraget är att eleverna ska kunna simma 25 meter innan de går ur tredje klass. Målsättningen är att 90 % av eleverna ska klara detta på de två terminer som Borås Stad har som obligatorisk simundervisning. De resterande 10 % av eleverna hoppas vi ska lyckas nå målsättningen genom att delta i de extra lektioner som erbjuds. Under har barn deltagit i simundervisningen, varav ca 89% har klarat att simma 25 meter. Minska användandet av Cannabis inom målgruppen unga vuxna kvinnor Fritids- och folkhälsonämnden har på egen hand små möjligheter att nå målet. Ur ett folkhälsoperspektiv har förvaltningen ett ansvar för att mobilisera i frågan, men för att nå måluppfyllelse, krävs ett nära samarbete med många förvaltningar och organisationer. Förvaltningen har prioriterat att stödja förvaltningar och andra i det drogförebyggande arbetet i enlighet med drogpolitiska programmet och handlingsplanen, anordnat utbildning och informerat dem som arbetar med och möter unga, informerat föräldrar samt synliggjort och redovisat fakta och statistik inom området. Några av de aktiviteter som genomförts under ; Den drogpolitiska planen har arbetats fram och förankrats under året. Folkhälsoenheten anordnade en halvdags utbildning om cannabis i samarbete med Länsstyrelsen och FoU Sjuhärad Välfärd. Insatsen har följts upp med en nyckelpersonsträff för att klargöra informations- och utbildningsbehovet lokalt i Borås. Folkhälsoenheten har föreläst om droger vid två föräldramöten och föreningsrådets ombudsträff. Ett föräldrabrev sändes ut i samband med skolavslutningen till ca vårdnadshavare med ungdomar i årskurs 9. För att motverka hög alkoholkonsumtion i samband med s k nollning, har enheten tagit fram ett diskussionsmaterial för gymnasieklasser. Med denna åtgärd hoppas man även motverka att man provar att röka cannabis, då debuten oftast sker i samband med alkoholpåverkan. Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 6(38)

7 Under gjordes även 55 tillsyner i butiker som säljer tobak. Om man minskar tillgängligheten till tobak, påverkar man även cannabisanvändandet, då man i normalfallet är tobaksrökare innan man använder cannabis. Minska användandet av Cannabis inom målgruppen unga vuxna män Fritids- och folkhälsonämnden har på egen hand små möjligheter att nå målet. Ur ett folkhälsoperspektiv har förvaltningen ett ansvar för att mobilisera i frågan, men för att nå måluppfyllelse, krävs ett nära samarbete med många förvaltningar och organisationer. Förvaltningen har prioriterat att stödja förvaltningar och andra i det drogförebyggande arbetet i enlighet med drogpolitiska programmet och handlingsplanen, anordnat utbildning och informerat dem som arbetar med och möter unga, informerat föräldrar samt synliggjort och redovisat fakta och statistik inom området. Några av de aktiviteter som genomförts under ; Den drogpolitiska planen har arbetats fram och förankrats under året. Folkhälsoenheten anordnade en halvdags utbildning om cannabis i samarbete med Länsstyrelsen och FoU Sjuhärad Välfärd. Insatsen har följts upp med en nyckelpersonsträff för att klargöra informations- och utbildningsbehovet lokalt i Borås. Folkhälsoenheten har föreläst om droger vid två föräldramöten och föreningsrådets ombudsträff. Ett föräldrabrev sändes ut i samband med skolavslutningen till ca vårdnadshavare med ungdomar i årskurs 9. För att motverka hög alkoholkonsumtion i samband med s k nollning, har enheten tagit fram ett diskussionsmaterial för gymnasieklasser. Med denna åtgärd hoppas man även motverka att man provar att röka cannabis, då debuten oftast sker i samband med alkoholpåverkan. Under gjordes även 55 tillsyner i butiker som säljer tobak. Om man minskar tillgängligheten till tobak, påverkar man även cannabisanvändandet, då man i normalfallet är tobaksrökare innan man använder cannabis. 2.3 Företagandet växer genom samverkan Verksamhetens indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Ett antal företag ska bli möjliggörare för Studio Ett antal företag ska bli möjliggörare för Studio 14 Att locka företag att bli möjliggörare genom att "köpa" en biostol har visat sig vara en svår väg att gå. Det krävs en ordentlig bearbetning av företagen, vilket kräver att vi ska avsätta tid för personal. Att vara en möjliggörare så där i allmännhet har inte lockat. Istället har vi under året mer gått in på sponsring av specifika arrangemang. Vår strategi är nu att rikta sig till företag som har intresse av just det specifika arrangemanget, en strategi som visat sig mer lättarbetad. 2.4 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 7(38)

8 Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Antal arbetsplatser inom Borås Stad som serverar Fairtrade-märkta produkter. 4 3 Antal arbetsplatser inom Borås Stad som serverar Fairtrade-märkta produkter. Idag serverar Brygghuset, Borås Simarena och Dalsjöbadet Fairtrade-märkta produkter av något slag. Caféet på Brygghuset är sedan maj 2013 ett kooperativ som profilerar sig som ett fairtrade-café. Där kan man köpa diverse produkter som är fairtrademärkta. Borås Simarena har fått diplom från Borås Fairtrade City. På arenan serverar man livsmedel så som kaffe, frukt, te och honung. Under året har förvaltningen påbörja ett miljöledningsarbete som bland annat har innehållit en utbildning för alla anställda. Genom diskussioner kring etisk konsumtion och dess betydelse kommer ämnet få en större uppmärksamhet och därmed kan fairtrademärkta livsmedel förhoppningsvis bli ett mer självklart val. Detta förutsätter dock att det finns ett utbud av varor att välja. Verksamhetens indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Total energianvändning för uppvärmning på fastigheten Borås Arena Total energianvändning för uppvärmning på konstgräsplan Borås Arena 1 300MWh 311MWh 1 100MWh 385MWh Total energianvändning för uppvärmning på fastigheten Borås Arena Fastigheten Borås Arena består av konferensavdelning med loger och omklädningsrum mm. Fastigheten är i betong och har en stor tröghet i uppvärmningen. Förbrukningen är ganska konstant på årsbasis. Total energianvändning för uppvärmning på konstgräsplan Borås Arena 1 Förbrukningen av fjärrvärme för uppvärmning av konstgräsplanen beror till stor del på hur kall vintern varit, men även på hur mycket och vid vilken tidpunkt värmen släpps på. Personalen på Borås Arena har en mycket bra känsla för hur anläggningen ska skötas. års låga förbrukning jämfört med målvärdet är ett rersultat av en varmare vinter än normalt och finjusteringar på anläggningen. 2.5 Ekonomi och egen organisation Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde Utfall År Andel sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid, %. Arbetad tid för timavlönade omräknat till årsarbeten. Hälsa - 1 år utan sjukfrånvaro, andel i %. 3,9 6,8 3 5,9 3,8 5,4 3 5, Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 8(38)

9 Andel sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid, %. Målvärdet för har inte uppnåtts, de långa sjukskrivningarna som uppstod redan 2013, fanns fortfarande med en bit in på och påverkade utfallet. Vi kan konstatera att de medarbetare som varit långtidssjuka och som återgått i arbete nu är fullt sysselsatta. Det finns dock ett antal som fortfarande är helt sjukskrivna. Förvaltningens strategi är att låta medarbetare som varit långtidssjuka och inte är redo för att gå tillbaka till ordinarie tjänst, pröva annat arbete inom förvaltningen i ett inledningsskede för att få en möjlighet till arbetsträning. Som ett led i vårt arbete med tidiga och riktade insatser kommer vi i februari 2015 starta ett hälsoarbete tillsammans med Previa för att så långt det är möjligt förebygga framtida sjukskrivningar. En utvärdering av arbetet kommer att ske före sommaren och i augusti/september 2015 kommer vi att starta eventuella insatser för vår personal beroende på vad utfallet visar. Arbetad tid för timavlönade omräknat till årsarbeten. Vi uppnår inte vårt mål för, men vi kan se att siffrorna håller en relativt jämn nivå under året. Det är inom badverksamheten som vår största utmaning finns. Vi hade förhoppningar om att antalet timavlönade skulle minska när vi stängde Sandaredsbadet för renovering i oktober 2013, men det är inte lätt att med kort varsel ändra scheman och arbetspass så att de stämmer med de luckor som uppstår och som behöver ersättas med timavlönad personal. Brygghuset har blivit en fullt ut etablerad verksamhet och till skillnad från tidigare så behövs personal som kan hoppa in med kort varsel, vilket gör att siffrorna stigit en del. Hälsa - 1 år utan sjukfrånvaro, andel i %. Vi har inte uppnått vårt mål på 50 %, men vår ambition är hög om att målet uppnås under Vår förhoppning är att hälsosatsningen som vi gör i samarbete med Previa kommer att resultera i bättre siffror även för den här indikatorn. 3 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag 3.1 Människor möts i Borås Kommunfullmäktige Uppdrag Status År Kommentar Genomföra en inventering av samtliga platser för spontan aktivitet i hela Borås. Delvis genomfört I förvaltningen finns en arbetsgrupp som arbetar kontinuerligt med att inventera, investera i nya näridrottsplatser av olika slag. Samverkan finns också med de tre stadsdelarna om uppdraget. Föreningar och privatpersoner skall Delvis Arbetet pågår och under slutet av har vi i Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 9(38)

10 Uppdrag kunna boka lokaler direkt på nätet i förvaltningens bokningssystem under. Samarbetet mellan Fritid- och folkhälsonämnden och Sociala omsorgsnämnden behöver utvecklas ytterligare vad gäller kontakter med frivilligorganisationerna. Vi ger därför Fritid- och folkhälsonämnden i uppdrag att se över riktlinjerna för föreningsbidrag, där man prövar möjligheten att som verksamhet räkna administration/samordning i syfte att utveckla samarbetet med de sociala föreningarna. Status År genomfört Delvis genomfört Kommentar samråd med Borås Stads dataavdelning kommit överens om att anlita en extern leverantör fullt ut vad gäller programvara och serverfunktion. Installationen är nu slutförd och inprogrammering pågår. Målet är att under våren 2015 ska det fungera fullt ut. Vi har påbörjat samarbetet och intensifierat detsamma kring olika gemensamma frågor, dels i arbetet med att skapa meningsfulla fritidsaktiviteter för människor med funktionsnedsättning och dels för arbetet med de sociala föreningarna Nämnd Uppdrag Idrottspolitiskt program - Utarbeta ett förslag till idrottspolitiskt program. Programmet ska innehålla en långsiktig viljeyttring om hur idrottens förutsättningar kan utvecklas i Borås. Programmet ska också ta hänsyn till årligen återkommande stora arrangemang och mästerskap. Utveckla och intensifiera verksamheten för människor med funktionsnedsättning. I samverkan med föreningar, SISU idrottsbildarna samt Sociala omsorgsförvaltningen ska förutsättningarna att bedriva en aktiv fritid förbättras. Status År Ej genomfört Delvis genomfört Kommentar Arbetet med ett Idrottspolitiskt program har fått reviderats till att bli en Idrottspolitisk plan för mandatperioden. Arbetet kommer att starta upp under våren Under senvåren/hösten har Sjuhäradshallen konverterats från en tidigare fotbollshall till en hall för människor med funktionsnedsättning samt en hall för gymnastikföreningarna. Under våren 2015 kommer verksamheten att komma igång fullt ut, vilket innebär att det finns anpassade idrotter med rätt utrusning och redskap för människor med funktionsnedsättning. 3.2 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga Kommunfullmäktige Uppdrag Idrottsskolan kommer under året att fortsätta arbetet med att få igång verksamheten i socialt utsatta Status År Delvis genomfört Kommentar Arbetet pågår kontinuerligt och personella resurser avsätts i förvaltningen för att tillsammans med föreningslivet och de olika Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 10(38)

11 Uppdrag områden. De satsningar som planeras är bl.a. att informera om idrottsskolan på föräldramöten och samarbeta med stadsdelarna och de föreningar som verkar i områdena. Borås har deltagit i ett projekt för att skapa ett sammanhållet och lätt tillgängligt föräldrastöd. Målet är att alla föräldrar genom ett varierat utbud skall erbjudas ett generellt stöd oavsett barnens ålder. Syftet har varit att utveckla befintlig föräldrastödsverksamhet. Fritids- och folkhälsonämnden får i uppdrag att permanenta denna verksamhet. Status År Genomfört Kommentar skolklasserna arbeta med uppdraget. Borås har deltagit i ett nationellt projekt för att skapa ett sammanhållet och lätt tillgängligt föräldrastöd. Målet var att alla föräldrar genom ett varierat utbud skall erbjudas ett generellt stöd oavsett barnens ålder. Fritids- och folkhälsonämnden har haft i uppdrag att permanenta denna verksamhet och den ingår nu i ordinarie verksamhet. Folkhälsoenheten har ansvarat för samordning och stöd kring utveckling av föräldrastödet gentemot övriga förvaltningar. Under antogs en handlingsplan i stadsdelarnas barn- och ungdomsprocesser. Folkhälsoenheten har påbörjat ett arbete som syftar till att såväl program som plan ska följas upp i Stratsys. Flera aktiviteter genomförs årligen såsom kurser i föräldrastöd, föreläsningar riktade till föräldrar och uppdatering av föräldrastödssidan boras.se/foralder. Två generella föräldrastödsprogram har arbetats fram, ett i samverkan med elevhälsan (SAMS) samt ett i samverkan med andra närliggande kommuner (Dags). Programmen syftar till att användas inom ramen för skolans ordinarie föräldramöten. SAMS riktar sig till föräldrar med barn i åk 0-1 och fokuserar på sömn, aktivitet, mat och struktur. Dags syftar till att förebygga tobak- alkhol och narkotikabruk och riktar sig till föräldrar med barn i åk Nämndens verksamhet Fritidsramen 4.2 Resultat Ekonomiskt sammandrag Tkr Bokslut 2012 Bokslut 2013 Budget Bokslut Avvikelse Statsbidrag Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 11(38)

12 Tkr Bokslut 2012 Bokslut 2013 Budget Bokslut Avvikelse Avgifter och övriga intäkter Summa intäkter Personal Lokaler Övrigt Kapitalkostnader Summa kostnader Buffert (endast i budget) Nettokostnad Kommunbidrag Resultat efter kommunbidrag Godkänt ianspråktaget ackumulerat resultat Resultat jfr med tillgängliga medel Ackumulerat resultat Resultatanalys Resultatet på fritidsramen hamnar på -933 tkr, varav 147 tkr kan härledas till projektet, Ung till Ung, som finansieras med medel från den sociala investeringsfonden. Under har vi inte betalt någon hyra för våra uppsagda lokaler Rotundan samt Kårhuset. Men har haft en nettokostnad på ca 300 tkr för de båda anläggningarna som påverkat oss negativt under året. Intäkterna har under de senaste 3 åren legat på en jämn nivå. En budgetdifferens på plus tkr under beror inte bara på att mer intäkter har kommit in, snarare att det inte funnits en intäktsbudget på vissa enheter. Exempelvis Borås parken (Rotundan), Parkhallen, Alidebergsbadet och Kårhuset. Naturligtvis finns det budgetavvikelser mellan de olika övriga objekten, både mer eller mindre. Av den positiva avvikelse som finns på intäkterna beror ca tkr på mer intäkter än beräknat. Personalkostnaderna har ökat sedan Detta beror framförallt på att Brygghuset tillkom som verksamhet under 2012 och som succesivt har utökat sin verksamhet. Vid en jämförelse med 2013 har personalkostnaderna ökat med ca tkr och beror på ökat antal lönebidragsantällningar, kostnader som inte påverkar den totala avvikelsen då de utökade kostnaderna kompenseras med intäkter. Budgetavvikelsen för beror på främst på högre kostnader än budgeterat för Brygghusenheten, som prognostiserats, samt köp av tjänst från Kulturförvaltningen där de utökade kostnaderna fakturerats och därmed inkommit som en intäkt. 130 tkr är personalkostnader som belastar den sociala investeringsfonden. Utöver detta har vi haft kostnad för ytterligare två tjänster under hela året där vi enbart budgeterat för 6 månader, vilket motsvarar närmare 400 tkr i budgetavvikelse. Vissa enheter har en positiv avvikelse jämfört med budget. Internhyrorna har under legat på samma nivå som under De har minskat med ca tkr i jämförelse med Detta beror bland annat på att vi från inte har några hyreskostnader för Borås Parken (Rotundan) och Kårhuset. Den hyra vi betalar till Lokalförsörjningsförvaltningen innehåller både kapitalkostnader samt konsumtionsavgifter. Ökade eller minskade konsumtionsavgifter påverkar hyreskostnaderna per objekt efter två år. De externa hyrorna har under 2012 samt 2013 legat Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 12(38)

13 på samma nivå, ca tkr. Under ökade kostnaderna med ca tkr. De ökade hyreskostnaderna kan härledas till framförallt Borås Arena, Borås Arena 2 och Sjuhäradshallen. Budgetavvikelsen på ca 700 tkr för kan härledas till högre kostnader än budgeterat på ridhuset. 280 tkr av budgetavvikelsen kan härledas till de externa hyreskostnaderna och högre kostnader än budgeterat för framförallt Borås Arena. Därutöver påverkas avvikelsen av debiterade markhyror som budgeterats på posten övrigt. Övriga kostnader för material samt tjänster, exempel på det sistnämnda fastighetsunderhåll, städ, skötsel, konsumtionsavgifter, driftsutbetalningar, köp av tjänst m.m. har ökat ganska kraftigt över åren. Detta beror främst på ökade kostnader för verksamheten för evenemang, ca tkr. Dessa utökade kostnader har vi till viss del fått en utökad budgetram för. Vid en budgetjämförelse kan det konstateras att ca tkr av budgetavvikelsen på posten övrigt kan relateras till verksamheten för evenemang. Andra delar är obudgeterade kostnader för Kårhuset, Parkhallen, Rotundan. Högre kostnader än budgeterat för Skidstadion samt felaktig budget som avser kostnader för Alidebergsbadet. Mindre kostnader än budgeterat har det framförallt varit på våra idrottsplatser. Kapitalkostnaderna har ökat över åren. I jämförelse med 2012 har de ökat med nästan tkr. Detta som en följd av utökade investeringar för en förbättrad hälsa, möjligheter till en mer aktiv fritid samt diverse förbättringar i evenemangstaden Borås. 4.3 Budgetavvikelse Verksamheternas nettokostnader Tkr Gemensam fritidsadministration Bokslut 2012 Bokslut 2013 Budget Bokslut Avvikelse Intäkter Kostnader Resultat Information/marknadsfö ring Intäkter Kostnader Resultat Anläggningsenheten Intäkter Kostnader Resultat Badenheten Intäkter Kostnader Resultat Evenemang Intäkter Kostnader Resultat Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 13(38)

14 Tkr Folkhälsoenheten Bokslut 2012 Bokslut 2013 Budget Bokslut Avvikelse Intäkter Kostnader Resultat Fritids- och folkhälsonämnd Intäkter Kostnader Resultat Tillståndsenheten Intäkter Kostnader Resultat Brygghusenheten Intäkter Kostnader Resultat Buffert Intäkter Kostnader Resultat Intäkter Kostnader Resultat Intäkter Kostnader Resultat Intäkter Kostnader Resultat Intäkter Kostnader Resultat Totalt Intäkter Kostnader Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 14(38)

15 Tkr Bokslut 2012 Bokslut 2013 Budget Bokslut Avvikelse Resultat Verksamhetsanalys Gemensam fritidsadministration Gemensam fritidsadministration är den samlade benämningen för de gemensamma administrativa kostnaderna. Den gemensamma fritidsadministrationen innehåller kostnader så som kontorshyra, lönekostnader för administrativ personal, övergripande marknadsföringsinsatser och diverse kontorskostnader så som kontorsmaterial, diverse IT-kostnader så som arbetsplatstjänster, inköp av telefoner, kablar med mera. Budgeten rymmer också kostnader för kommungemensamma stödsystem som fördelas till varje förvaltning. För att uppmärksamma våra duktiga föreningar som drar hit tävlingar används Kungsbron och Norrby Långgata som marknadsföringskanal. Genom att sätta upp vepor på dessa två platser visar vi såväl besökare som boråsare vad som är på gång. Under användes detta skyltfönster 29 gånger för ändamålet. Från den ursprungliga planeringen tillkom fyra uppsättningar av vepor: Fed Cup i februari, en extra montering av SM-veckan i april/maj på grund av marknadsföringskampanj. EM-kval i Basket i slutet av augusti och Taekwon-do SM i december. Till tre av dessa arrangemang monterades också storvepor på Boråshallen. Inför SM-veckan var förberedelserna stora. Åtgärder har gjorts för att få fungerande nätverk på många olika platser. Under året som gått har en förändrad betalningsmodell för arbetsplatstjänster påverkat budgeten negativt. Vid budgetplaneringen var det svårt att förutse hur förändringarna skulle påverka oss under året. Nu kan vi dock konstatera att kostnaderna blev högre än budgeterat. Som ovan beskrivits har det också tillkommit extra marknadsföringsinsatser och andra oplanerade kostnader kopplat till större evenemang som inte fanns med i plan. Därav ett underskott motsvarande 374 tkr för den gemensamma fritidsadministrationen för Anläggningsenheten Arrangemang Under året har det i praktiken varit små och stora arrangemang varje helg i någon av våra anläggningar. Året började med Golden Girl, 10/1 12/1 i Boråshallen, där Sveriges bästa damboxare gjorde upp om titeln. Sedan fortsatte det med landslagstennis i form av Fed Cup i februari, där Sveriges damer mötte Polen. I februari arrangerade Borås Fältrittklubb hopptävlingen Gina Tricot Horse show som i år också fick utökade tävlingar med SM status. Linnémarschen gick som vanligt i slutet på april och där antalet banor har vuxit med bland annat en tillgänglighetsanpassad bana. En verklig succé blev SM i dans med fullsatta läktare i Boråshallen som arrangörerna förvandlat till en Gladiatorarena. Efter en lång planering anordnades SM veckan under vecka 27 som innehöll 42 olika idrotter med SM status. Enligt Riksidrottsförbundet var det den bästa SM-veckan i historien. Alla besökare erbjöds i stort sett fri entre till alla tävlingar. Föreningslivet fick chans att visa upp sin verksamhet med prova på aktiviteter i centrum och knalleland. Nationella Hundutställningen på Ryda Sportfält drog ca besökare till staden. Mariedal Cup kör sin årliga turnering för juniorer, där det dessvärre finns en tendens att antal deltagande lag minskar. I år Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 15(38)

16 spelades det dygnet runt i tre hallar. Föreningarna IK Ymer, Hestra IF och Borås Goif kör gemensamt arrangemanget O-event som numera drar ca deltagare. Första etappen är nattorientering, den andra etappen är downhill vid Rya åsar och sista etappen går i djurparken. I december gick SM i taekwon-do i Boråshallen tyvärr föll en disciplin bort och på grund av detta blev deltagarantalet mindre än förväntat. Team Borås Uppdraget Team Borås startades i januari för att bygga upp en permanent volontärdatabas för att kunna hjälpa arrangörer med volontärer till olika evenemang. För att bli en volontär i Team Borås ska man gå en utbildning i värdskap, säkerhet, miljötänk samt evenemangsinformation. Först ut var vårt egna evenemang SM-veckan, där vi hade 160 volontärer som jobbade för oss. Tanken i fortsättningen är att arrangerande föreningar kan vända sig till volontärbasen och söka stöd och hjälp till sitt eget arrangemang. Volonärerna är människor i alla åldrar som är intresserade av att på ideell basis, utan föreningsmedlemsskap, kunna göra en insats för Borås föreningar. Anläggningar Sundholmen - Under året har personalbemanningen förstärkts på anläggningen, idag arbetar det 2,5 årsarbetare på Sundholmen. En person har en delad tjänst på Sundholmen och inom föreningsenheten. En hel del åtgärder har utförts på anläggningen. I köket har köksbänken höjts till standardmått. Samtliga golv förutom köket på bottenvåningen har slipats och lackats. Golvet i vardagsrummet har dessutom isolerats av fackmän. Tillgänglighetsanpassning har gjorts då de höga trösklarna tagits bort mellan samtliga rum i huvudbyggnadens bottenvåning. Dörröppningen mellan stora och lilla matsalen har breddats med 1,5 meter. Hallen, trappuppgången samt vardagsrummet har målats och tapetserats. Utöver detta har anläggningen bland annat fått bättre köksutrustning och möbler. I annexet har tre rum helrenoverats och fått nya inventarier. Alla sängplatser i dessa rum har bytts ut från våningssängar till enkelsängar med resårbotten. Ett av de större rummen har dessutom fått en bäddsoffa med plats för två personer. Övrig inredning såsom armatur, sängbord och textilier har bytts ut. Hallen, trappuppgången samt övre hall/samlingsrum har målats om. Nedervåningen har utrustats med en kaffemaskin med fullt utbud. Ytterligare förbättringar för kursgårdens verksamhet är, trefasuttag, radon- och AV-filter i källaren, stolpbelysning till bastubyggnaden, rörelsevakt på belysningen i köket. Det har dragits fram fiber till huvudbyggnaden och anläggningen är numera "uppkopplad". Borås Arena har fortfarande landets bästa konstgräs och anläggningen underhålls exemplariskt. Allsvenskans alla tränare var samstämmiga i betyget vid den årliga utvärderingen vid säsongens slut. Samordningsgruppen med Borås Arena AB, Fritids- och folkhälsoförvaltningen samt IF Elfsborg träffas kontinuerligt för att samverka kring underhåll, utveckling och planering av anläggningen. Boråshallen har behov av renovering och viss ombyggnad efter många års flitigt användande. Sedan invigningen 1957 har vissa delar förblivit orörda och förstudien som genomfördes under 2012/2013 visar på stora behov av renoveringsinsatser. I Boråshallen samsas många arrangemang, ofta årligt återkommande, med ett antal föreningarnas träningar och matcher. Ofta sker det "kollisioner" som innebär att föreningarna får flytta sin träningsverksamhet till andra hallar. Behovet av en renoverad och tillgänglighetsanpassad evenemangsarena är stort. Under året kompletterades en långsida med nya välbehövliga stolar Speciellt glädjande är Borås Baskets framgångar på den svenska elitnivån, där de ligger i topp i högsta serien och har Boråshallen som hemmaarena. Många spännande och vunna matcher har medfört en stor publiktillströmning. Ishallen är en fortsatt populär idrottsanläggning från tidig morgon till sen kväll alla dagar i veckan. Förutom de traditionella sporterna som konståkning och ishockey börjar också bandyn (Bergdalens IK) att knacka på dörren för att få tider för träning. Den nyinvesterade "No-fall utrustningen" som Borås konståkningsklubb med hjälp av Arvsfonden kunde montera i hallen, fungerar alldeles utmärkt i Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 16(38)

17 verksamheten och är ett gott hjälpmedel för bland andra barn med funktionsnedsättning. Ryda Sportfält är platsen för bl a den årliga hundutställningen som hölls traditionsenligt första helgen i juli med runt besökare. Där arrangeras också klassfotbollen, en stor fotbollsturnering för mellanstadieklasser. Ryahallen är en hall för friidrott som också används av andra, ex vis cyklister. Ryavallens friidrottsanläggning och Ryahallen inomhusanläggning utgör nu en komplett friidrottsarena, där andra föreningar runt om i landet har börjat hitta till Borås för träningsläger och tävlingar.. Lundby Park - Skatehallen, Skateparken och Parkour är som tidigare år välbesökt av både skateboardåkare och BMX-Freeride cyklister. Hallen lockar åkare från hela västsverige. Skatehallen har nu en ny huvudman i form av Brygghuset, där mycket arbete läggs ned för att engagera ungdomar i bland annat föreningsbildning och i utvecklingen av anläggningen. En ny skatepark med tillhörande parkourverksamhet har uppförts i anslutning till hallen. Målsättningen är att denna ska bli sveriges mest jämställda och trygga skatepark i Sverige. Sjuhäradshallen - Gymnastikens hus och en hall för människor med funktionsnedsättning. Arbetet med att hitta ändamålsenliga lokaler för gymnastikföreninganas verksamhet fick sitt lyckliga slut i Sjuhäradshallen. Hallen har under året byggts om till en anpassad gymnastikhall på ca kvm och en anpassad idrottshall för människor med funktionsnedsättning. Invigningen av hallen blir den 21 februari Ett gemensamt arbete mellan Borås Arena AB, IF Elfsborg, berörda gymnastikföreningar under samordning av Fritids- och folkhälsoförvaltningen har utmynnat i det färdiga konceptet. Borås Arena AB har svarat för investering och ombyggnation, Fritids- och folkhälsonämnden blir hyresgäst för Sjuhäradshallen och hyr i sin tur ut till presumtiva hyresgäster. Konceptet är unikt och samverkansfördelarna är betydande. Under året har också en en ansökan till Arvsfonden "Jämlik Hälsa för människor med funktionsnedsättning" beviljats för arbetet med verksamheten i hallen. Skidstadion är en mycket populär skidanläggning som har längväga besök förutom alla skidintresserade boråsare. Vintern 2013/ var lyckosam och välbesökt. Anläggningen drivs, via ett föreningsavtal, av Borås skidlöparklubb med viss hjälp från övriga skidklubbar. Inför 2015 planeras ett rullskidspår på anläggningen. Konstgräs. Två nya konstgräsanläggningar har färdigställts under året, dels vid Byttorp och dels vid Boda. Arbetet följer den plan som Fritids- och folkhälsonämnden beslutade om i början av De nya planerna ska finansieras i den budgetram Fritids- och folkhälsonämnden har till sitt förfogande, några extra medel för ökade kapitaltjänstkostnader är inte aktuellt. Detta beror på att effektiviseringar sker på samma gång som planerna kommer till, bland annat genom ny föreningsdrift och minskade kostnader på de traditionella gräsplanerna. Spår, leder och badplatser. års medel har i första hand använts till förbättring av tillgänglighetsanpassningen vid Kypesjöns badplats, samt förbättring av strandpromenaden vid Sjömarkens badplats. Strandpromenaden har anlagts så att det även går att köra rullstol på sträckan. En relativt stor summa har också lagts på slyröjning vid bl.a. Sjömarkens badplats. En stor mängd skyltar avser bland annat koppeltvång för hundar, hundförbud, bilförbud, hundbadplats, badvett m.m. har inköpts till flera av badplatserna. Några av badplatserna har fått sina soptunnor utbytta. En summa har lagts på uppdatering av de personräknare som från och med hösten finns utplacerade vid Kransmossen och Kypegården. Uthyrningsverksamhet Uthyrningen har ansvar för uthyrning och schemaläggning av idrottshallar, gymnastikhallar, ishallar, curlinghall, Skateboardhall, Ryahallen, Borås Arena och fotbollsanläggningar i centrala Borås, samt idrottshallarna i de yttre kommundelarna. Under året har två nya konstgräsplaner tillkommit. Under högsäsong ligger nyttjandegraden i de större hallarna på mellan 87% och 97%, vilket gör att antalet tillgängliga timmar är få.. Ett omfattande arbete pågår för att nå Fritids- och folkhälsonämndens målsättning med att föreningar Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 17(38)

18 och privatpersoner skall kunna boka lokaler direkt på nätet i förvaltningens bokningssystem. Utmaningen består i ett antal olika moment som måste samverkas för att lyckas med uppdraget. Dels så måste bokningssystemet kvaltitetssäkras och leverera en hög tillförlitlighet, alltför många störningsmoment har tidigare funnits mellan leverantören och Borås Stad som mottagare. Dels så måste anläggningarna anpassas med ett tillgängligt låssystem, som innebär att kunden/föreningen lätt kan komma in i anläggningen utan alltför många olika handpåläggningar. Arbetet pågår och 2-3 anläggningar kommer att pröva ett nytt låssystem i syfte att lyckas med tillgängligheten. Under året har leveratören av bokningssystemet också fått ansvaret för serverfunktionen, vilket innebär ett tydligare ansvarstagande. Budgetavvikelser och orsaker Anläggningsenheten redovisar ett underskott på 125 tkr på årsbasis, ett fullgott resultat med tanke på att enheten hanterar drygt tkr i kostnader och tkr i intäkter. Det finns fortfarande en obudgeterad verksamhet i form av Rotundan och Kårhuset, där enheten har kvar personalkostnader i väntan på beslut om framtida lösning för anläggningarna. Under året har Anläggningsenheten analyserat och effektiviserat arbetat på idrotts- och friluftsanläggningarna i syfte att nå en budget i balans. Nya föreningsavtal har tecknats om driften av vissa idrottsanläggningar, köpet av tjänster av servicekontoret utvärderas kontinuerligt, städkontrakt analyseras och följs upp, lokalhyrorna diskuteras ingående med Lokalförsörjningsförvaltningen. Syftet är att få den mest kostnadseffektiva driften av anläggningarna Badenheten Badenheten i Borås består av fyra bemannade badanläggningar, Stadsparksbadet, Borås Simarena, Sandaredsbadet och Dalsjöbadet. Här finns även Alidebergsbadet, ett utomhusbad som drivs av Simklubben Elfsborg på sommaren. I enheten finns även Viskaforsbadet och Asklandabadet. I Viskaforsbadet bedriver skolan egen simundervisning. Asklandabadet är ett anpassat bad för människor med funktionsnedsättning och hyrs främst ut till sociala omsorgen. Fastigheterna förvaltas av lokalförsörjningsförvaltningen. Förvaltningens egen Tekniska Driftsenhet sköter all daglig drift samt vatten- och luftkvalitén på anläggningarna Badenheten arbetar efter Vision 2025 och dess mål. Viktiga målområden är att skapa mötesplatser och ta ansvar för barn och unga. Vi vill erbjuda anläggningar och verksamheter som drivs professionellt, service- och utvecklingsinriktat. Vi erbjuder babysim, minisim, simlekis, simundervisning, vattenträning i grupp, vuxensimskola, crawl kurser för både nybörjare och erfarna. På Badenheten arbetar vi ständigt med att öka tillgängligheten. Vårt gemensamma mål med skolsimskolorna är att alla elever i år 3 ska klara av att hoppa eller dyka i på djupt vatten och simma 25 m. Alla barn har olika förutsättningar för att klara målen utifrån tidigare erfarenheter till vatten och fysiska förutsättningar. Antal elever i åk 3 som deltagit i simundervisningen och klarat 25 m är på Stadsparksbadet, 652 elever varav 80,33 %, som klarat målet. På Borås Simarena är det 126 elever varav 89,68 % som klarat målet, vid Sandaredsbadets upptagningsområde är det 258 elever varav 91,8 % som klarat målet och avslutningsvis på Dalsjöbadet är det 142 elever varav 94,3 % som klarat målet. När det gäller skolornas övriga simskoleverksamhet har en grupp simlärare tillsammans med några av skolans idrottslärare startat ett samarbete för att alla elever i åk 6 skall klara det nationella målet på 200 m sträcksim, varav 50m ryggsim. Denna verksamhet har funnits på Stadsparksbadet sen tidigare men har nu utökats till fler av våra anläggningar för att täcka behovet. Under våren fortsatte det unika samverkansprojekt "Sommardoppet" med simklubbarna SK70 och SK Elfsborg, SLS (Södra Älvsborgs läns förening) och Borås Stad. Här erbjöds alla 5-åringar i Borås Stad gratis kurser i vattenvana. Borås Stad prioriterar åldersgruppen 5 år för att öka simkunnigheten i framtiden. Totalt deltog 284 barn i Sommardoppet. Borås Stads friskvårdssatsning behåller sin popularitet, där alla anställda erbjuds fria bad på de publika Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 18(38)

19 anläggningarna. Extra satsningar har gjorts genom att en badmästare åkt ut till förvaltningarna i staden och föreläst om fördelarna med att träna i vatten. Under våren inkom en förfrågan om att starta ett samarbete med Västra Götalandsregionen. De ville erbjuda alla sina anställda förmånligt pris på bad. Västra Götalands region omfattar ca anställda varav arbetar i Borås området. Samverkan startade 1 september.. Antal besök till fyra av våra publika bad har varit totalt st under. Vårt mål var att nå , varav nya besökare 4670 st. Av dessa kan vi räkna in ca som nya besökare till våra anläggningar. Den höga siffran kan vi tacka alla arrangemang, läger och SM-veckan för. Med tanke på att vi har en anläggning stängd så får vi se årets besökssiffror som mycket bra. Alla fyra, just nu, publika bad har ökat antalet besök. Stadsparksbadet har haft besök. Borås Simarena har haft besök och Dalsjöbadet har haft besök. Alidebergsbadet kunde efter sommaren summera antalet besök till De ökade besökssiffrorna beror till viss del på att man fångat upp simskole- och vattenträningsgrupper som varit aktiva på Sandaredsbadet. Vi får gå tillbaka till år 2012 för att kunna jämföra den totala badstatistiken. Vi kan då se att vi endast har tappat besök jämfört med 2012 trots att vi har en anläggning stängd. Stadsparksbadet Stadsparksbadet är ett äventyrsbad mitt i centrala Borås. Badet har funnits i 30 år med nära 9 miljoner besök. Badet håller öppet nästan hela året, vi har endast stängt 4 röda dagar och 14 dagar för underhållsarbete. Här erbjuder vi äventyr, simundervisning och motion i olika former. I badet finns Actic gym samt en privat aktör som driver café och restaurang Bryggan. Den affärsidé vi arbetar efter är att erbjuda våra badgäster nyttiga nöjen till marknadsmässiga priser. Vi ska bedriva våra verksamheter så att alla gäster upplever kvalité, omsorg och personlig service. Nedan följer ett axplock från verksamheten; På alla årets lov hålls rutchbane- och klätterväggstävlingar. Vår nya "Flip" (uppblåsbar madrass) är framme i motionsbassängen under lovdagarna. Vattengymnastiken, som badets egna badmästare håller på kvällar och helgdag 5 gånger/vecka, behåller sin popularitet. Under året har 7347 deltagare varit med på våra pass. Barnkalas, som är ett samarrangemang med Restaurang Bryggan, hade 774 barn på besök. Detta är en ökning med närmare 200 barn jämfört med förra året. Burkini erbjuds både till försäljning och att hyra, vilket ska ge alla möjlighet att vara med och bada oavsett etniskt ursprung eller att man av annan anledning vill skyla sig. Samarrangemangen med att erbjuda paketlösningar för turistande familjer och skolresor till Borås görs ihop med hotellen och turistbyrån. I samarbete med Riddarhälsan arrangerades i vintras barnens dag. Vi har genomfört ett stort antal HLR-utbildningar för Stadens anställda. Förberedelsearbetet med en renovering och mindre tiillbyggnad pågår tillsammans med Lokalförsörjningsförvaltningen. Fritids- och folkhälsonämndens mål är att arbetet ska starta våren 2016 med färdigställande innan 2016 är slut. Borås Simarena BSA Borås Simarena är en motions-, tränings-, och tävlingsanläggning som invigdes den 5 juni Badet håller öppet nästan hela året. Det har endast stängt 4 röda dagar och 3 dagar för underhållsarbete. Inför hade vi som mål att locka fler Boråsare att upptäcka Borås Simarenan som ett komplement till den vardagsmotion vi alla behöver. Även detta verksamhetsår har vi lyckas med detta. Allmänheten kan vissa kvällar tycka att det blir lite för trångt i bassängen. Man har viss förståelse för att Simarenans huvudsakliga syfte är att tillgodose simföreningarnas verksamhetsbehov. En enkätstudie genomfördes under perioden 27 oktober 18 november. En klar majoritet av gästerna är nöjda eller mycket nöjda (88,8%) vid en bedömning av helhetsintrycket. Resultatet av hela enkäten finns att läsa i Gästernas omdöme om Borås Simarena. Ett axplock från verksamheten; Fritids- och folkhälsonämnden, Årsredovisning facknämnder 19(38)

Budget facknämnder 2014:2. Fritids- och folkhälsonämnden

Budget facknämnder 2014:2. Fritids- och folkhälsonämnden Budget facknämnder 2014:2 Fritids- och folkhälsonämnden Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Omvärldsanalys...4 3 Kommunfullmäktiges och nämndens indikatorer...6 3.1 Människor möts i Borås...6 3.2 Vi

Läs mer

Budget 2016:2 för Fritids- och folkhälsonämnden inkl. taxor och avgifter

Budget 2016:2 för Fritids- och folkhälsonämnden inkl. taxor och avgifter TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (2) Cecilia Strömberg, 033 35 73 03 Datum 2015-12-08 Diarienummer 2015/FF0160 041 Budget 2016:2 för Fritids- och folkhälsonämnden inkl. taxor och avgifter Förslag till beslut Fritids-

Läs mer

Årsredovisning facknämnder 2013. Fritids- och folkhälsonämnden

Årsredovisning facknämnder 2013. Fritids- och folkhälsonämnden Årsredovisning facknämnder Fritids- och folkhälsonämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Kommunfullmäktiges övergripande verksamhets- och kvalitetsmål... 5 2.1 Egen organisation... 5 3 Nämndens

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden Dnr SN -00108 1.2.4.1 Tertial 2 Servicenämnden Tertial 2 behandlad av Servicenämnden -09-19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde Dnr SN -00063 Tertial 1 Servicenämnden Tertial 1 behandlad på Servicenämndens sammanträde -05-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk

Läs mer

Tertialrapport 1 - Fritids- och folkhälsonämnden

Tertialrapport 1 - Fritids- och folkhälsonämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) Cecilia Strömberg, 033 35 73 03 Datum 2015-05-20 Diarienummer 2015/FF0137 042 Tertialrapport 1 - Fritids- och folkhälsonämnden Förslag till beslut Fritids- och folkhälsonämnden godkänner

Läs mer

Årsredovisning facknämnder 2012. Fritids- och folkhälsonämnden

Årsredovisning facknämnder 2012. Fritids- och folkhälsonämnden Årsredovisning facknämnder Fritids- och folkhälsonämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Kommunfullmäktiges övergripande verksamhets- och kvalitetsmål... 5 2.1 Egen organisation... 5 3 Nämndens

Läs mer

Förslag till beslut Fritids- och folkhälsonämnden beslutar, mot bakgrund av de två projektåren, att permanenta Sommardoppet från och med 2015.

Förslag till beslut Fritids- och folkhälsonämnden beslutar, mot bakgrund av de två projektåren, att permanenta Sommardoppet från och med 2015. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Datum -09-11 Diarienummer /FF0190 808 Mona Carlbom, 033-35 71 50 Sommardoppet Förslag till beslut Fritids- och folkhälsonämnden beslutar, mot bakgrund av de två projektåren, att

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Fritid 2009

Kvalitetsredovisning för Fritid 2009 Kvalitetsredovisning för Fritid 2009 Beskrivning av verksamheten Fritid erbjuder öppna mötesplatser för våra kommuninvånare i form av Simhall och fritidsgårdar, drogförebyggande verksamhet samt stöd till

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-04-04 56 KS 390/17 Svar på motion (SD) gällande Simundervisning Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Ärendet

Läs mer

Tertialrapport 2 - Fritids- och folkhälsonämnden

Tertialrapport 2 - Fritids- och folkhälsonämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) Cecilia Strömberg, 033 35 73 03 Datum 2015-09-11 Diarienummer 2015/FF0137 042 Tertialrapport 2 - Fritids- och folkhälsonämnden Förslag till beslut Fritids- och folkhälsonämnden godkänner

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 1 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt... 3 3 Intern kontroll... 4 3.1 Kontrollmoment

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-12-08 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvärdering av fritidsexpressen FRI-2014-1480 Sammanfattning

Läs mer

Vad styr våra prioriteringar?

Vad styr våra prioriteringar? Vad styr våra prioriteringar? Nationellt: Folkhälsomålet med prioriterade målområden Regionalt: Vision och Folkhälsopolitisk policy med sex utmaningar samt avtal med HS Vision 2025 Uppdrag och mål i Borås

Läs mer

Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva

Läs mer

Borås - Sveriges föreningsvänligaste kommun 2012?

Borås - Sveriges föreningsvänligaste kommun 2012? Borås - Sveriges föreningsvänligaste kommun 2012? Innehåll Borås...3 Hållbarhet och delaktighet...4 Säkra och trygga föreningar...5 Aktivitetsplatser...6 Föreningsdrift...6 Föreningsbidrag till sociala

Läs mer

Grundsyn Sala kommuns värdegrund antogs i Kommunstyrelsen 2004-03-11 27 204/41/1

Grundsyn Sala kommuns värdegrund antogs i Kommunstyrelsen 2004-03-11 27 204/41/1 Alkohol och drogpolitiskt handlingsprogram för Sala kommun Bakgrund Bruk och missbruk av alkohol och droger är ett allvarligt folkhälso- och samhällsproblem i såväl Sala som i resten av landet. Alkoholkonsumtionen

Läs mer

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning.

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 VISION Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. Vi fokuserar på medlemmarnas personliga utveckling en god teamkänsla och vi

Läs mer

Bilagor: Årsredovisning Fritids- och folkhälsonämnden, Bilaga 1 Verksamhetssammanställning 2016 och Bilaga 2 DB-blanketter 2016

Bilagor: Årsredovisning Fritids- och folkhälsonämnden, Bilaga 1 Verksamhetssammanställning 2016 och Bilaga 2 DB-blanketter 2016 PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 2017-02-20 1 (2) 21 2016/FF0211 042 Årsredovisning 2016 för Fritids- och folkhälsonämnden Under året har Fritids- och folkhälsoförvaltningen arbetat med totalt 13 uppdrag.

Läs mer

Tertial Förskolenämnden

Tertial Förskolenämnden Tertial 2 Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga... 3 2.2 Ekologisk hållbarhet lokalt

Läs mer

Verksamhetsplan 2016/17. Lerums Konståkningsklubb

Verksamhetsplan 2016/17. Lerums Konståkningsklubb Verksamhetsplan 2016/17 Lerums Konståkningsklubb VISION Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. Vi fokuserar på: - medlemmarnas personliga utveckling

Läs mer

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning.

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. VERKSAMHETSPLAN 2014/2015 VISION Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. Vi fokuserar på medlemmarnas personliga utveckling en god teamkänsla och vi

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

Värdegrund bygger på oss

Värdegrund bygger på oss VERKSAMHETSPLAN 2013 Vision: I StHIF står idrotten i centrum och är ett medel för delaktighet och utveckling. Strategiska mål StHIF erbjuder utveckling och utbildning på ett professionellt plan Beckis

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

IFFK Verksamhetsplan 2016

IFFK Verksamhetsplan 2016 IFFK Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 IF Finströms Kamraterna r.f. kommer att bedriva verksamhet inom juniorfotboll, friidrott, bordtennis, innebandy samt lek och rörelse. Föreningen kommer även

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. SS04 vision, mål, strategier och organisation. 2015-03-30 Jonas Hägerhäll

Verksamhetsplan 2015. SS04 vision, mål, strategier och organisation. 2015-03-30 Jonas Hägerhäll Verksamhetsplan 2015 SS04 vision, mål, strategier och organisation 2015-03-30 Jonas Hägerhäll Sammanfattning I detta dokument presenteras SS04 organisation, vision, mål och strategier för att uppnå målen.

Läs mer

Prislista för kommunala lokaler och anläggningar 2015

Prislista för kommunala lokaler och anläggningar 2015 Prislista för kommunala lokaler och anläggningar 2015 2015-01-01 Piteå kommuns idrottsanläggningar och samlingslokaler Kultur, park och fritid har uppdraget att tillgodose behovet av anläggningar och lokaler

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2012

Inriktning av folkhälsoarbetet 2012 1 Inriktning av folkhälsoarbetet 2012 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor

Läs mer

Prislista för kommunala lokaler och anläggningar 2014

Prislista för kommunala lokaler och anläggningar 2014 Prislista för kommunala lokaler och anläggningar 2014 2014-04-23 Piteå kommuns idrottsanläggningar och samlingslokaler Kultur, park och fritid har uppdraget att tillgodose behovet av anläggningar och lokaler

Läs mer

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivningen är tänkt som ett komplement till återrapporten i IdrottOnline för att ge en inblick i projektet utöver de siffror som redovisas i återrapporten.

Läs mer

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet Tjänsteutlåtande Koordinator 2015-08-17 Linda Nordberg 08-590 971 07 Dnr: linda.nordberg@upplandsvasby.se KS/2014:505 34661 Kommunstyrelsen Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel,

Läs mer

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Umeå kommunfullmäktige beslutade 2012-03-12 att Umeå ska ansöka om att bli en Fairtrade City. Umeå kommun beaktar redan idag Fairtradeprodukter i sina egna upphandlingar

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag för anordnande av kvällsfotboll år 2017, Sundbybergs IK

Ansökan om verksamhetsbidrag för anordnande av kvällsfotboll år 2017, Sundbybergs IK 2016-11-16 1 (5) Kultur- och fritidsnämnden Ansökan om verksamhetsbidrag för anordnande av kvällsfotboll år 2017, Sundbybergs IK Beslutsunderlag Kultur- och fritidsförvaltningens skrivelse den 16 november

Läs mer

Information om Årsbokslut 2012, Degerfors

Information om Årsbokslut 2012, Degerfors Tjänsteskrivelse 2013-02-12 Handläggare: Madelene Hedström FHN 2013.0007 Information om Årsbokslut 2012, Degerfors Sammanfattning Folkhälsoförvaltningen har upprättat ett årsbokslut för Folkhälsonämnden

Läs mer

Årsanalys 2014 Fritidsnämnden

Årsanalys 2014 Fritidsnämnden 1 (6) Datum 2015-02-03 Förvaltningschef Jörgen Flink Tel 0708-81 70 68 Jorgen.flink@trelleborg.se Årsanalys 2014 Fritidsnämnden Nämndens uppdrag Fritidsnämndens uppdrag är att erbjuda kommunens invånare

Läs mer

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga.

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. 2017-01-19 Kommunfullmäktige Årsredovisning 2016 Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. Beslut Revisorskollegiet fastställer upprättad Årsredovisning

Läs mer

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30 Socialkontoret Elisabeth Bengtsson Avdelningschef 08-57921257 Redovisning 2011-04-11 Sida 1 av 5 Länsstyrelsen i Stockholms län Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Idrotten. en resurs för kommunen

Idrotten. en resurs för kommunen Idrotten en resurs för kommunen AVSIKTSFÖRKLARING 2010 1 Idrottsrörelsen tar starkt avstånd från användandet av droger, våld och dopning. Idrotten står för rent spel. Idrotten och dess ledare är i många

Läs mer

IFK LIDINGÖ SIMKLUBB Ny simhall på Lidingö behov och prioriteringar

IFK LIDINGÖ SIMKLUBB Ny simhall på Lidingö behov och prioriteringar IFK LIDINGÖ SIMKLUBB Ny simhall på Lidingö behov och prioriteringar 5 FEBRUARI 2015, STADSHUSET MÖTE MED ANNA RHEYNEUCLAUDES KIHLMAN (M) OCH CARL-JOHAN SCHILLER (KD) JAN W. SJÖSTRÖM, STYRELSELEDAMOT OCH

Läs mer

Preliminär Verksamhetsplan 2018

Preliminär Verksamhetsplan 2018 Bilaga 1 Preliminär Verksamhetsplan 2018 Vad har hänt under 2017 Under 2017 har vi fått spela på vår nya bana som växt till sig. Resultatet av banombyggnaden ser vi vid de enkätsvar att: - Medlemmarnas

Läs mer

Strandbadets olika verksamheter

Strandbadets olika verksamheter Tjänsteskrivelse 2012-10-30 KFN 2012.0092 Handläggare: Maria Motin Strandbadets olika verksamheter Sammanfattning På strukturgruppen i september 2012 diskuterades Strandbadets olika verksamheter - målgrupper,

Läs mer

Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område

Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Jo Linder Roger Nilsson Bjervner Åsa Datum 2016-11-18 Diarienummer KSN-2016-2405 Kommunstyrelsen Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad Fritids- 2009-2013 plan Landskrona stad Plan för idrott och friluftsliv i Landskrons stad 2009-2013 BAKGRUND Idrotten i samhället Statens stöd till idrotten Målet med den nationella idrottspolitiken är:

Läs mer

I Norrtälje har du nära till allt och bara 1 timme till Arlanda och Stockholm. Rätta läget för ert träningsläger.

I Norrtälje har du nära till allt och bara 1 timme till Arlanda och Stockholm. Rätta läget för ert träningsläger. Lagkänsla. I Norrtälje har du nära till allt och bara 1 timme till Arlanda och Stockholm. Välkommen till Norrtälje Sportcentrum! Nästan oavsett vilken som är din favoritsport kan vi lova dig en riktigt

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Fritids- och folkhälsonämnden

Årsredovisning facknämnder Fritids- och folkhälsonämnden Årsredovisning facknämnder 2015 Fritids- och folkhälsonämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 5 2.1 Människor möts i Borås... 5 2.2 Vi tar gemensamt

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan Hållbar idrott Idrottspolitiskt program Handlingsplan 2014 2016 Innehåll Hållbar Idrott Gävle...4 Idrottens roll i Gävle...5 Stöd till föreningar...6 Idrotten ska vara tillgänglig för alla...6 Organiserad

Läs mer

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden Tertial 1 Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden -05-24 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Stockholmsenkäten 2014, angående ungdomars drogvanor, kriminalitet, psykisk hälsa, samt risk-och skyddsfaktorer

Stockholmsenkäten 2014, angående ungdomars drogvanor, kriminalitet, psykisk hälsa, samt risk-och skyddsfaktorer Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande 6.-549/14 Sida 1 (5) 2014-11-15 Handläggare Susanne Aplehag Balotis Telefon: 08-508 15 049 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2013 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 2.1 Handläggningstider... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 6 3.1 Resultat... 6 3.2 Budgetavvikelse...

Läs mer

Fullmäktigemål Nämndsmål Verksamhetsmål Indikator Målvärde Samhällsservice av hög kvalitet

Fullmäktigemål Nämndsmål Verksamhetsmål Indikator Målvärde Samhällsservice av hög kvalitet Målområde: Samhällsservice av hög kvalitet Samhällsservice av hög kvalitet fritidsnämnden ska bidra till att föreningslivet ges ökade möjligheter att utvecklas. Skapa nya forum för föreningslivet samt

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2012 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 5 3.1 Resultat... 5 3.2 Budgetavvikelse... 6 3.3 Verksamhetsanalys...

Läs mer

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning.

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. VERKSAMHETSPLAN 2016/2017 VISION Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. Vi fokuserar på medlemmarnas personliga utveckling en god teamkänsla och vi

Läs mer

Aktiviteter (Sport och fritid)

Aktiviteter (Sport och fritid) Aktiviteter (Sport och fritid) 0 0 7 3 av 10 Aktiviteter Kommunfullmäktiges Nämndens Nyckeltal Utfall Målvärde Aktiviteter Status Slutdatum Senaste kommentar Ansvarig All vård, skola och omsorg ska vara

Läs mer

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd Tertialrapport nämnd april 2015 Utbildningsnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Verksamhet Utbildningsnämndens ansvarsområden är pedagogisk omsorg, förskola, grundskola, grundsärskola, fritidshem, Gymnasieskola,

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 2 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 3 Intern kontroll... 3 3.1 Kontrollmoment som följs upp under första halvåret...

Läs mer

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag uppolfie STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sten Larsson 2016-09-06 IFN-2016-0113 Idrott- och fritidsnämnden Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag Förslag till beslut

Läs mer

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag DRIFTBUDGET Ramförändringar

Läs mer

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen WTÖALA K O M M U N S T Y R E L S E ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen 1. Varför startade ni projektet och vad ville ni åstadkomma? Ronjabollen startades för att vi på TRIS såg och ser än idag

Läs mer

Redovisning. Malenbadet i Båstad sommaren 2008. Mål 2008-09-09

Redovisning. Malenbadet i Båstad sommaren 2008. Mål 2008-09-09 1 (5) 2008-09-09 Redovisning Malenbadet i Båstad sommaren 2008 Mål Kultur- och fritidsnämnden har beslutat om följande mål för bad- och fritidsanläggningar i Båstads kommun: Bad- och fritidsanläggningar

Läs mer

Verksamhetsberättelse för det gemensamma folkhälsoarbetet Mellan. HSN och Kommun

Verksamhetsberättelse för det gemensamma folkhälsoarbetet Mellan. HSN och Kommun Verksamhetsberättelse för det gemensamma folkhälsoarbetet 2013 Mellan HSN och Kommun 1 Bakgrund Verksamhetsberättelsen innehåller en uppföljning av de insatser som finansierats av folkhälsomedel i enlighet

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2014 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Det här gjordes 2014. Årsredovisningen 2014 i kortform

Det här gjordes 2014. Årsredovisningen 2014 i kortform Det här gjordes 2014 Årsredovisningen 2014 i kortform Vi har valt att göra en kortversion av kommunens årsredovisning för att du ska få inblick i vad kommunen gjorde under 2014. Att människor ska kunna

Läs mer

Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet. Hudiksvalls kommun

Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet. Hudiksvalls kommun Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet Hudiksvalls kommun Bidrag till föreningsverksamhet Gäller från och med januari 2014. Innehåll Punkt Inriktning 1 Allmänna bestämmelser 2 Förening... 2 Bidrag

Läs mer

Ny simhall för Täbys invånare och 2050

Ny simhall för Täbys invånare och 2050 Ny simhall för Täbys invånare 2020 och 2050 Simning Livsviktigt Endast 25 % av kommunens 5-9 åringar går i simskola nu Simkunnighet är ett krav i läroplan Inga friskolor får idag plats i Täby Sims skolsim

Läs mer

Prislista för kommunala lokaler och anläggningar 2017

Prislista för kommunala lokaler och anläggningar 2017 Prislista för kommunala lokaler och anläggningar 2017 2016-11-02 Piteå kommuns idrottsanläggningar och samlingslokaler Kultur, park och fritid har uppdraget att tillgodose behovet av anläggningar och lokaler

Läs mer

Delårsuppföljning augusti 2016

Delårsuppföljning augusti 2016 Handläggare Datum Maria Engblom -09-08 0480-45 29 02 Delårsuppföljning augusti ÅRET SOM GÅTT Södermöre kommundelsnämnd beslutade den 17 februari att ge omsorgsförvaltningen i Kalmar fullt mandat och ansvar

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35)

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Utlåtande 2009:199 RIV (Dnr 322-3846/2006) Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2006:35)

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Botkyrka kommun Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran Fotbollen är den största och mest spridda idrotten i Botkyrka med aktiva föreningar

Läs mer

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun Idrottspolitiskt program 2011-2020 Hudiksvalls kommun Förstasidesbilder: Inga Britt Jonsson Sören Olofsson Antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2010. Innehållsförteckning Syfte... 1 Metod... 2

Läs mer

OBS! För Idrottshallen/Bollhallen gäller särskild ordning beträffande prioritering (bilaga 1).

OBS! För Idrottshallen/Bollhallen gäller särskild ordning beträffande prioritering (bilaga 1). Policy för uthyrning av Töreboda kommuns lokaler Töreboda kommun har lokaler som utanför ordinarie verksamhet kan hyras ut för olika aktiviteter och arrangemang. Föreningslivet i Töreboda kommun är ett

Läs mer

Anteckningar från seminarium om Eskilstunas framtida idrottspolitik, 15 september 2015

Anteckningar från seminarium om Eskilstunas framtida idrottspolitik, 15 september 2015 Kultur- och fritidsnämnden Datum 1 (8) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret Anteckningar från seminarium om Eskilstunas framtida idrottspolitik, 15 september 2015 Den 15 september 2015

Läs mer

Subventionerad taxa och nolltaxa gäller för de föreningar som uppfyller av kommunfullmäktige fastställda kriterier.

Subventionerad taxa och nolltaxa gäller för de föreningar som uppfyller av kommunfullmäktige fastställda kriterier. sida 1(5) Förslag ändrade taxor för planhyror 2017 Taxor (där ej annat anges avser taxorna kostnad per timme i kr) De nya taxorna gäller successivt fr.o.m. januari 2017 på nya bokningar/avtal, under förutsättning

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Resultat medborgardialog 2017 idrotts- och fritidsanläggningar. Genomförd 8 maj 5 juni 2017 via uppsala.se

Resultat medborgardialog 2017 idrotts- och fritidsanläggningar. Genomförd 8 maj 5 juni 2017 via uppsala.se 2017 idrotts- och fritidsanläggningar Genomförd 8 maj 5 juni 2017 via uppsala.se Lokalförsörjningsplanering Det handlar om att skapa en samlad bild av många olika behov, hos många olika målgrupper, kartlagda

Läs mer

2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3

2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3 1(9) 2(9) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3 3. Principer vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 5 4. Alkoholservering

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Idrottskonferensen 13 november 2018 Nordiska Folkhögskolan Arrangörer: Fritid Kungälvs kommun, SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland och Idrottsrådet

Idrottskonferensen 13 november 2018 Nordiska Folkhögskolan Arrangörer: Fritid Kungälvs kommun, SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland och Idrottsrådet Idrottskonferensen 13 november 2018 Nordiska Folkhögskolan Arrangörer: Fritid Kungälvs kommun, SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland och Idrottsrådet Många föreningar representerade 40 föreningsmänniskor

Läs mer

uplinla Nya idrottsanläggningar i Gunsta Förslag till beslut Idrotts- och fritidsnämnden föreslås besluta

uplinla Nya idrottsanläggningar i Gunsta Förslag till beslut Idrotts- och fritidsnämnden föreslås besluta uplinla STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN it Handläggare Datum Diarienummer Larsson Sten 2018-03-16 IFN-2018-0063 Idrott- och fritidsnämnden Nya idrottsanläggningar i Gunsta Förslag till beslut Idrotts- och fritidsnämnden

Läs mer

Malmö Kappsimningsklubb

Malmö Kappsimningsklubb Malmö Kappsimningsklubb arrangerar SM/JSM i simning & SM i parasimning 28 juni 2juli, Lindängsbadet SM-veckan i Malmö 2019 SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete Specialidrottsförbunden,

Läs mer

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet 1 (5) Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Föreningslivet stärker civilsamhället och bidrar till ett lokalt engagemang. Därför har Sundbybergs stad valt att på olika sätt stötta föreningar

Läs mer

Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område

Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Jo Linder Roger Datum 2017-01-25 Diarienummer KSN-2016-2405 Kommunstyrelsen Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område Förslag till beslut

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Sammanställning av enkäten. Låt oss veta vad Du tycker om Badhuset

Sammanställning av enkäten. Låt oss veta vad Du tycker om Badhuset Sammanställning av enkäten Låt oss veta vad Du tycker om Badhuset Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning, syfte, mål 3 Sammanställningsmetod 4 Enkätfrågor med ev. slutsatser och kommentarer

Läs mer

Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014

Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014 Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014 Fliseryds förskola 1. Ekonomiska resultat /avvikelser Barnomsorg Fliseryd Intäkter -30 000-28 500 95,0% Personalkostnader 5 705 545 5 721 276 100,3% Övriga kostnader 91

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september

Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september 2018-09-27 Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september Närvarande: Politisk styrgrupp för framtagande av nytt idrottspolitiskprogram.

Läs mer

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Beslutad 2008-01-30 www.hassleholm.se HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 (8) Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Hässleholms

Läs mer

Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet

Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet 2017-04-25 Bakgrund Idrottspolitiskt program arbetades fram av Kungälvs kommun och idrottsföreningarna

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer