Inlämning etapp 5 IKOT Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inlämning etapp 5 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT 2011-02-28. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström"

Transkript

1 Inlämning etapp 5 IKOT 2011 Grupp B.5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Handledare: Joakim Johansson

2 Innehåll 5.1 Funktionell modulering Brainstorming Vidareutveckla koncept Utvärderingsmatriser Pugh-matris Kesselring Valt koncept Konceptalternativ C : Kontorsstolsupphöjning F : Lucka med utdragbar platta... 14

3 5.1 Funktionell modulering Funktionell modellering är en ingenjörsmässig metod som används vid nyskapande av koncept för att skapa ett högre kundvärde. Den består av sex strategier. Med hjälp av dessa strategier skapas olika lösningar för att lösa problemet kring att tvätten hamnar på golvet i en Cylina tvättmaskin/torktumlare. De olika strategierna är reuse, refine, reduce, reinforce, reform och replace. Reuse Denna strategi består av att använda sig av gamla lösningar. Detta görs för att undvika att uppfinna hjulet igen. På så vis slipper man lägga onödig tid på saker som redan finns. Detta är den process som är billigast samt sparar mest tid. Refine Denna strategi består av att förfina komponenter istället för att ta bort eller addera till befintliga. Detta görs genom att optimera olika delar så att huvudfunktioner och tilläggsfunktioner bättre blir uppfyllda. Reduce Denna strategi består av att ta bort de delar som utför stödfunktioner som är svaga genom att de uppfyller funktioner som inte är relevanta för huvudfunktionen, är dyra, associerade med negativa eller oönskade funktioner, är opålitliga. Reducering görs för att bidra till att produkten blir mer kostnadseffektiv och därmed höjer kundvärdet. Reinforce Denna strategi involverar att behålla existerande delar intakta så länge som möjligt. Dessutom lägga till nya delsystem eller nya komponenter för att höja kundvärdet. Frågan är dock om det höjder kundvärdet, då varje delsystem eller komponent ökar kostnaderna. Reform Denna Strategi syftar till att huvudfunktionen utförs på ett effektivare sätt. Den viktigaste komponenten eller delsystemet tas bort eller byts ut, dvs. huvudfunktionen byts ut. Det är dessutom önskvärt om oönskade funktioner elimineras. Replace Denna del består av att det delsystemet helt byts ut eller tas bort. Detta medför en högre kostnad, men också ett högre kundvärde i slutändan. De fyra första delarna används på den befintliga produkten. De syftar till att göra mindre förbättringar för att höja kundvärdet. De två andra delar handlar om att helt skapa någonting nytt genom att göra större ändringar. För att komma på nya koncept utgår vi ifrån de lösningar som redan finns. Genom att applicera re-loopen på dessa produkter, och ha vår målformulering i åtanke, kan vi analysera vad vi vill behålla och ta bort från befintliga produkter på marknaden.

4 Hidden Helper: Reuse: Estetiken (integrerad modul) och utdragsfunktionen Refine: Utdragningsplattan Byta material Stabilare Tåla mer tyngd Reform: Addera komponenter så att plattan kan justeras i höjdled Tvättkorg på hjul: Reuse: Hjul Reduce: Djupet på korgen Reform: Kunna justera benen i höjdled Integrera i modul till tvättmaskinen Mangelkorg: Reuse: Portabel med handtag Reinforce: Materialbyte för bättre hållfasthet lägre vikt Reform: Integrera i modul till tvättmaskin Tvättvagn: Reuse: Mobiliteten Refine: Minska vikt Reform: Integrera i modul till tvättmaskin Höj- och sänkbar Kasse med handtag: Refine: Gör handtagen mer upphängnings vänliga. T.ex. för Upphängning i modul Mindre prassligt material Hål där fukt kan komma ut Reinforce: Styvare material Reform: Hård ram högst upp för enklare in- och urlastning Brainstorming A: Utsugningskoncept Fungerar genom att ett lättrörligt platsrör fästs runt mynningen på tvättmaskinen. Den fungerar sedan så att tvätten sugs ut ur tvättmaskinen och hamnar i tvättkorgen. B: Drag- och vik Fungerar som så att en dubbelvikt lucka är integrerad i en modul ovanför tvättmaskinen/torktumlaren. Denna dras sedan ut och fälls ner som ett L (vid profilvy) över tvättmaskinsluckan. Luckan som är in mot tvättmaskinen/torktumlaren har en vid öppning så att tvätten kan lassas ut på den andra luckan som är parallell med golvet.

5 C: Kontorsstolshöjning En platta fälls ut under tvättmaskinen som sedan kan höjas med hjälp av en spak. För att sedan återgå till förvaringsläget trycks spaken in och plattan trycks manuellt ner. D: Vertikal fällning Tvättmaskin och torktumlare står vid sidan av varandra. Mellan maskinerna finns en platta i vertikalt läge, den kan sedan fällas ner och låsas i horisontellt läge framför tvättmaskin och torktumlare för att lasta ut tvätt. E: Hopfällbar vagn Detta koncept fungerar som en vagn med hjul som kan fällas ihop och sedan förvaras i en modul integrerad i tvättmaskinen. F: Med luckan utdragbar platta När skåpsluckan öppnas på tvättmaskinen följer en horisontell platta med där tvätten kan lastas ut på. G: Tvättpåse Denna lösning är väldigt enkel och går ut på att tvätten tvättas i en tvättpåse. All tvätt läggs i tvättpåsen och kan sedan lätt tömmas i olika förvaring efter tvätt. H: Tvättpåse på krok Lösningen bygger på föregående koncept. Tvätten tvättas i tvättpåse, som sedan kan hängas upp på krokar som sitter i tvättmaskinen, där tvätten kan lassas ur och hängas upp. I: Lucka framför öppning En lucka sitter framför öppningen på tvättmaskinen, som sedan fälls ner för att bli avlastningsbord. J: Trippelvikt klädhängare Detta koncept är en vidareutveckling av koncept B. Skillnaden är här att den horisontella plattan dessutom har en ram som kan fällas ut som har fäste för upphängningsannordningar. Tvätten kan genom detta hängas upp direkt och förflyttas till torkskåp eller dylikt. K: Utdragbara armar På varje sida av tvättmaskinen sitter armar som kan dras ut. På dessa armar kan sedan tvättkorg och dylikt hängas. L: Pianopallskonstruktion En platta på hjul tas fram från under tvättmaskinen. Den justeras i höjdled genom att den skruvas upp till rätt höjd för användare. M: Sliding pole En påle fälls ut mellan eller på sidan av tvättmaskin och torktumlare. På pålen sitter en skiva som fälls ner framför tvättmaskinen. Kan ställas in och låsas fast med låsanordning.

6 N: Lutande ben Denna lösning fungerar på tvättmaskiner som står vid sida om varandra. Lösningen fungerar som så att en låda dra ut mellan tvätt- och torkmaskin om dess ben lutas åt ena hållet hamnar avlastningsplattan framför en maskinens öppning. Lutas benen åt andra hållet hamnar avlastningsplattan framför den andra maskinens öppning. O: Lyftkransarm En ställning är förvarad under/ovanför/vid sidan av tvättmaskinen. Denna ställning fungerar som så att metallstänger med leder regleras i höjdled och sidled för att passa användare. Denna anordning har en korg fäst vid änden som sätts framför mynningen på tvättmaskinen för att kunna lasta ur tvätt. Den kan sedan regleras ytterligare så att användaren kan sortera i korgen. P: Låda på hjul med fjäderupphöjning En låda med hjul på är integrerad under tvättmaskinen. För att lådan ska höjas upp för att passa tvättmaskinen, trycker användaren manuellt på plattan så att den stiger i höjdled. För att sedan bestämma höjden, trycker användaren ytterligare en gång, för att låsa plattan. Tidigare Koncept Q: Låda på hjul En låda på hjul dras ut ur en modul under tvättmaskinen, som sedan kan justeras i höjdled för att passa användare och tvättmaskin R: Låda som hakar i spår En låda dras ut från under eller ovanför tvättmaskinen, denna låda hakar sedan i spår så att den kan justeras i höjdled. S: Korsade ben Två skenor dras ut från under tvättmaskinen. På dessa skenor sitter det ben, som genom att de är korsade kan justeras i höjdled, som en strykbräda. T: Vagn med ramkonstruktion En avtagbar styvare kasse appliceras på en ram på hjul. Denna lösning är portabel på två sätt, kassen är portabel och vagnen flyttbar. U: Platta från sidan På sidan av tvättmaskinen/tumlaren sitter det en arm som kan skjuts upp och ner i ett spår. Från armen fälls det ut en sorteringsskiva framför tvättmaskinen. På skivan sitter det dessutom en liten tvättkorg för sortering av strumpor och underkläder. V: Krokar för mangelkorg Genom krokar fästa en i modul under tvättmaskinen kan mangelkorgen hängas upp för uppfångning av tvätt. Mangelkorgen förses med förstärka hål så att den klarar tyngden. W: Sorteringsskiva som hakar i spår Ovanför eller under tvättmaskinen finns en lucka med en platta inuti. Denna platta dras ut och hakar i spår, så att den kan justeras i höjdled.

7 X: Referenslösningen En låda som förvaras under tvättmaskinen. På undersidan av lådan sitter det hjul. Den är justerbar i höjdled med hjälp av teleskoprör för att passa användare och maskin. 5.2 Vidareutveckla koncept B: Drag- och vik I en modul ovanpå tvättmaskinen ligger en dubbelvikt platta som man kan dra ut på ett par skenor. Dubbelvikta plattan fälls då ner vertikalt och vecklar ut sig så att en platta lägger sig horisontellt. Den vertikala plattan har ett hål i sig för öppningen på maskinen. Istället för bara en skiva kan där vara en ram där korg eller säck kan fästas. C: Kontorsstolshöjning En låda dras ut under tvättmaskinen där det finns ett plan som kan höjas upp. Vid sidan av planet finns en spak som vid drag gör att planet åker upp, likt en kontorsstol. För att sedan få tillbaka plattan till ursprungsläget drar man i spaken samtidigt som man trycker ner plattan. För att det ska bli lättare att lasta in och ut ur tvättmaskinen har inte plattan en helt rektangulär utformning.

8 F: Luckan med utdragbar platta Tvättmaskinen är inbyggd i en hidden helper -modul. Då skåpsluckan öppnas följer en kvartscirkelformad horisontal yta med ut. Denna sitter fast i luckans nederdel. För att få bättre arbetshöjd kan skåpet stå på en låda/skåp där man kan förvara tvättmedel och liknande. Den rengörs genom att det sitter en borste eller en skrapa under tvättmaskinen, så att det rengörs när den dras ut. K: Utdragbara armar På varje sida av tvättmaskinen/torktumlaren sitter en utdragbar arm. När armarna är utdragna kan man fästa tvättkorg/tvättpåse på armarna. Tillbehören kan köpas till efter behov. När man är klar lyfts tvättkorgen ner och armarna skjuts in. M: Sliding pole En stolpe förs ut mellan tvättmaskin och torktumlare eller från sidan beroende på förhållandet mellan tvättmaskin och torktumlare. På stolpen sitter en vridbar hållare med en skiva som kan fällas ner. Skivan skjuts sedan till ett läge där den sitter framför tvättmaskinen. När tvätten är

9 urlastad kan sedan skivan vridas runt respektive ställas in i höjdled till en position framför torktumlaren. Rätt höjd ställs in med hjälp av en lossningsspak. När spaken är lossad kan hållaren vridas och justeras. P: Låda på hjul med fjäderupphöjning En sorteringsyta är justerbar i höjdled och finns i ett skåp bredvid och under maskinen. Denna lösning är portabel då den är på hjul och måste föras fram till rätt plats. Höjden justeras med hjälp av fjädrar i ställningen plattan är fastsatt på. Genom att trycka till någonstans på ytan börjar den stiga. När rätt höjd är nådd trycks plattan till igen och låses i det läget. U: Platta från sidan Vid sidan av tvättmaskinen eller torktumlaren finns ett smalt skåp. I skåpet finns en skiva fastmonterad på en arm. Skivan kan fällas ut från vertikalt läge ner till horisontellt. Armen är fäst i en upphängningsanordning som gör den justerbar i höjdled, vilket medför möjlighet att välja arbetshöjd. I skivan kan det vid intresse finnas en nätkorg eller dylikt för sortering.

10 W: Sorteringsskiva som hakar i spår En skiva finns integrerad ovanför eller under tvättmaskinen. När den dras ut hakar den i spår som finns längs maskinens sidor som gör att den kan justeras i höjdled. 5.3 Utvärderingsmatriser Vid utvärdering av konceptalternativ har vi använt oss av Pughs och kesselrings modeller. Vi har analyserat de vidareutvecklade koncepten och valt sex stycken utav dessa som gruppen anser har högre kundvärde än referenslösningen. De andra lösningarna anses inte uppfylla kundens önskemål vad gäller användarvänlighet eller rent av genomförbarhet för gruppen. Pugh-matris De valda sex alternativen skall nu på ett objektivt sätt jämföras med referenslösnignen i en Pughmatris. Ett antal kriterier för produkten har valts och varje lösningsalternativ vägs mot referenslösningen. De sex alternativen som ska jämföras med referenslösningen är W, C, M, P, K och F.

11 Kriterier Antal moment för användare: Antal olika moment som användare måste genomföra i samband med avlastning ur tvättmaskinen, ju färre desto bättre. Estetiskt utformad: Produkten ska vara tilltalande och passa in med resterande delar i tvättstugan. Kostnad: En uppskattning om produktens tillverkningskostnad och driftskostnad är högre eller lägre jämfört med referensen. Miljövänlig: Det är viktigt att produkten är miljövänlig i alla aspekter. Användarvänlighet: Hur väl den är anpassad till kunden, här vägs även ergonomi in. Livslängd: Hur lång livslängd produkten antas ha. Antal komponenter: Fler komponenter medför att produkten blir mer komplicerad. Dessutom förvärras risken för problem vid både tillverkning och vid användning med ökat antal komponenter. Stabilitet: Hur stabilt produkten sitter, både infälld och utfälld. Hur bra klarar den en hel maskin med blöt tvätt utan att bli ranglig jämfört med referensen. Pughmatris Lösningar Kriterier Ref W C M P K F Antal steg för användaren x Estetiskt utformad x Kostnad x Miljövänlig x Användarvänlighet x Livslängd x Antal komponenter x Stabilitet x Antal Antal Antal Nettovärde Rangordning Går vidare Nej Ja Ja Ja Nej Nej Ja Kesselring Ur Pugh-matrisen har två alternativ eliminerats, P och K, som visade sig vara sämre än referenslösningen. De resterande alternativen vidareanalyseras. De olika kriterierna viktas nu, från ett till fem, där fem är viktigast. Dessa värden multipliceras sedan med hur väl vi anser att koncepten uppfyller varje enskilt kriterium. Genom att kriterierna viktas fås en rättvisare jämförelse mellan koncepten. T ex. anser gruppen att användarvänlighet är viktigare än att den är estetiskt utformad vilket medför att konceptet med hög användarvänlighet gynnas i jämförelse.

12 Kriterierna är i stort sett samma som dem i Pugh-matrisen, det som skiljer dem åt är att genomförbarhet har lagts till. Detta är ett mått på hur väl den tänkta idén förväntas fungera i praktiken. Kesselringmatris W C F M Kriterium W V Max V T V T V T V T Tot Rel.tot 1 1 0,73 0,73 0,73 0,73 Medel 5 18,8 3,67 14,1 3,67 14,44 3,67 13,2 3,67 14 Median Rangord Beslut 5.4 Valt koncept Det valda konceptet är M sliding pole. Trots att den kom trea i kesselringmatrisen, så anser gruppen att det är den lösning med störst utvecklingsmöjligheter och flest kundvärde höjande funktioner. Konceptet består av en modul som står vid sidan om tvättmaskinen. I modulen sitter en utdragbar vertikal stång med fästen uppe och nere. På stången sitter en hållare med en avlastningsyta. Ytan kan fällas upp så att den får plats i modulen. Fördelarna med detta koncept är att den, som nämnts, tidigare är väldigt flexibel med avseende på olika tvättstugor. Den kan dels rotera runt en vertikal axel samt ställas i höjdled. På så vis är det möjligt att den kan appliceras både på två maskiner som står ovanpå varandra och två maskiner som står vid sidan om varandra. Dessutom fungerar den till ett torkskåp om maskinerna står ovanpå varandra. Då det bara att svänga runt skivan till skåpet. En annan fördel med konceptet är att de flesta komponenter redan finns på marknaden, fast inte till en sådan här produkt. Standardiserade komponenter blir oftast billigare än specialtillverkade. Nackdelarna med konceptet är att det kan vara ont om plats i tvättstugan för en modul som sitter vid sidan om tvättmaskinen. En annan nackdel är att konceptet måste finnas i två utförande för att kunna fungera för tvättmaskiner som står ovanpå varandra. Dock är den i detta avseende bättre än de andra koncepten vi har utvecklat, detta är en bidragande anledning till att vi valde sliding pole.

13 5.4.1 Konceptalternativ C : Kontorsstolsupphöjning Konceptet Kontorsstolsupphöjning som vann kesselringsmatrisen är ett av de två koncepten som är kvar efter sista rensningen som möjliga alternativ ifall det visar sig att det nu valda konceptet inte är genomförbart. Lösningen sitter i en låda under tvättmaskinen/torktumlaren. Lådan dras ut och via en pneumatisk cylinder kan en avlastningsyta höjas upp till en passande arbetshöjd. Viktigt i lösningen är att fästena i lådan och i avlastningsytan är breda så att konstruktionen blir stabil. På avlastningsytan sitter det en ram runt kanterna för att hålla kvar tvätten. Nackdelar med produkten är att den blir lite klumpig. Dessutom är pneumatiska pumpar relativt dyra. Det kan även bli svårt att få den tillräckligt låg när den ska in under tvättmaskinen om den samtidigt ska kunna skjutas upp till en passande arbetshöjd efter det att tvätten har lastats ur. Positivt är att lösningen blir robust och ger en känsla av kvalité. Ur en ergonomisk synvinkel är den väldigt bra. Användare som har svårt för tunga lyft och att böja sig ner behöver bara trycka ner spaken när de vill höja upp den till en nivå där de lätt kan lasta ur maskinen eller

14 hänga upp tvätten. Anledningen till att idén inte skrotas helt är framförallt de ergonomiska aspekterna och dess känsla av kvalité. Den är dock inte förstahandsvalet på grund av prisbilden och att den är lite klumpig. F : Lucka med utdragbar platta Konceptet lucka med utdragbar platta kom sist i kesselringsmatrisen men trots detta valde vi att ha den som ett av två konceptalternativ. Konceptet fungerar som så att tvättmaskinen/torktumlaren har en lucka. När denna lucka dras ut följer en platta med ut som ligger horisontellt ut från maskinen. Denna platta sitter fast i luckans nederdel och den rengörs genom att det sitter en borste eller skrapa under maskinen. Plattan är ordentligt fäst i luckan och är tillverkad i ett hållfast material, vilket medför att den är stabil och klarar mycket tvätt. Fördelarna med detta koncept är att det är en väldigt enkel lösning. Den löser huvudfunktionen på ett bra sätt och är användarvänlig. Dessutom uppskattar vi att den är billig att tillverka. Genom dessa kriterier har den ett högt kundvärde. Nackdelarna med detta koncept är att den inte är justerbar i höjdled. Detta bidrar negativt till ergonomin. Dessutom går den inte att ställa undan när den inte används, utan kan komma att vara i vägen. Anledningen till att konceptet inte skrotas helt är att lösningen är väldigt enkel och att den har ett högt kundvärde genom att den är lätt att använda.

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Inlämning etapp 4 IKOT 2011 Grupp B.5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Handledare: Joakim Johansson Innehållsförteckning

Läs mer

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen.

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Koncept framtagning Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. Koncepten har tagits fram genom att använda de sex olika

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Nuvarande funktionsmodell av referenslösningen. Strategi Funktionsprincip Svårighetsgrad Användningsgrad Re-use Återanvända de befintliga lösningarna

Läs mer

IKOT A5. Chalmers Tekniska Högskola 2010-02-26. Inlämning inför deadline 5

IKOT A5. Chalmers Tekniska Högskola 2010-02-26. Inlämning inför deadline 5 Inlämning inför deadline 5 IKOT A5 Innehållsförteckning 5.1 Generering av dellösningar med hjälp av funktionell modellering... 2 5.1.1 Dellösningar... 2 5.1.1.1 Utfällning av bräda (A)... 2 5.1.1.2 Position

Läs mer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer Inlämning steg 4 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att kunna förenkla framtagandet av ett vinnande koncept är det viktigt att inventera redan befintliga lösningar på liknande problem. Vid inventeringen

Läs mer

Inlämning etapp 7b IKOT 2011. Grupp B5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström

Inlämning etapp 7b IKOT 2011. Grupp B5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Inlämning etapp 7b IKOT 2011 Grupp B5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Handledare: Joakim Johansson Innehåll

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde IKOTTME040 2009 03 01 GruppB6 5 Skapaettvinnandekoncept 5.1 Skapaalternativakonceptmedhögrekundvärde Förattfåutstörstamöjligakundvärdehosproduktenböralternativakoncepttasframsomärbättre änreferenslösningen.ettkonceptärvanligenenskiss,ettdokumentellerenenkelprototyp,somger

Läs mer

Analysera alternativa lösningar

Analysera alternativa lösningar CHALMERS Analysera alternativa lösningar Deadline 4 Grupp B2 Oskar Adamsson Jonatan Berg Jonatan Eriksson Erik Larsson Håkan Winqvist INNEHÅLLSFÖRTECKNING 4 Inledning... 2 4.1 Inventera kända koncept och

Läs mer

5. Framtagning av ett vinnande koncept

5. Framtagning av ett vinnande koncept 5. Framtagning av ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Tidigare i projektet lokaliserades starka och svaga delsystem.vid utvecklandet av nya lösningar bestämdes att så många starka delsystem

Läs mer

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare Befintliga koncept Av de fem koncept som togs fram förra veckan har såddröret och mikroprepareringsskon sorterats bort eftersom det inte går att vidareutveckla dessa konceptet med avseende på Peter s såddrör.

Läs mer

5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept

5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept 5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept Vid stycke 4.1 visas en lista över resultatet som gruppen fick från det brainstormingmötet som hölls, där gruppen tillsammans föreslog olika sätt som

Läs mer

Skapa ett vinnande koncept

Skapa ett vinnande koncept Skapa ett vinnande koncept Chalmers Tekniska Högskola Produkt- & produktionsutveckling Integrerad konstruktion och tillverkning Nils Andersson, Christian Arby, Kristofer Jovanov, Fredrik Slätte och Victor

Läs mer

Steg 5 Skapa ett vinnande koncept

Steg 5 Skapa ett vinnande koncept Steg 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering För att generera fler nya koncept kan funktionell modellering användas. Funktionell modellering innefattar sex olika strategier som heter återanvända,

Läs mer

Steg 5 Skapa ett vinnande koncept

Steg 5 Skapa ett vinnande koncept Steg 5 Skapa ett vinnande koncept Att skapa ett vinnande koncept är en lång itererande process där olika metoder för idégenerering, analysering, vidareutveckling och utvärdering upprepas för att förbättra

Läs mer

Delrapport Steg 3. Integrerad konstruktion och tillverkning. 2011-02-14 Grupp: F-3 Handledare: Göran Brännare

Delrapport Steg 3. Integrerad konstruktion och tillverkning. 2011-02-14 Grupp: F-3 Handledare: Göran Brännare Delrapport Steg 3 Integrerad konstruktion och tillverkning 2011-02-14 Innehållsförteckning Steg 3.1 Användarens röst... 3 Steg 3.2 Kanomodellen... 4 Produktens krav enligt Kanomodellen... 4 Baskrav...

Läs mer

Innehållsförteckning 2 IKOT

Innehållsförteckning 2 IKOT Inlämning 7.1 IKOT Inlämningsuppgift 7.1 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

Delrapport Steg 7.1. Integrerad konstruktion och tillverkning. Datum: 29 mars 2011 Grupp: F-3 Handledare: Göran Brännare

Delrapport Steg 7.1. Integrerad konstruktion och tillverkning. Datum: 29 mars 2011 Grupp: F-3 Handledare: Göran Brännare Delrapport Steg 7.1 Integrerad konstruktion och tillverkning Datum: 29 mars 2011 Innehållsförteckning 7.1 Systemarkitektur... 3 7.1.1 Funktionell modellering... 3 7.1.2. Hierarkiskt systemdiagram... 4

Läs mer

Konceptgenerering. IKOT D1 söndag den 1 mars 2009

Konceptgenerering. IKOT D1 söndag den 1 mars 2009 D1 Konceptgenerering 0 Inledning Detta är slutskedet på vägen till vårat slutgiliga konceptval. Med all bakgrund och research som har tagits fram ska det nu analyseras. Med re-metoden ser vi till att få

Läs mer

Konstruktion av 400 V kontaktdon

Konstruktion av 400 V kontaktdon Konstruktion av 400 V kontaktdon Steg 4 Analysera alternativa lösningar Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers Tekniska Högskola Göteborg 2011-02-21 Projektgrupp E5 Anna Willhammar

Läs mer

Ikot steg 4. Grupp F5

Ikot steg 4. Grupp F5 Ikot steg 4 Grupp F5 Innehållsförteckning 4.1 INVERTERA KÄNDA KONCEPT OCH IDÉER... 3 4.1.1 KONKURRENTERS LÖSNINGAR... 3 Alternativ 1- Luddlåda... 3 Alternativ 2 Dike golvbrunn... 3 Alternativ 3 Filter...

Läs mer

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011 GRUPP E3 Deadline 4 Analysera alternativa lösningar Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011 4 Analysera alternativa lösningar 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att inte

Läs mer

Inlämning 3 IKOT 2011. Gruppmedlemmar. Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng. Handledare.

Inlämning 3 IKOT 2011. Gruppmedlemmar. Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng. Handledare. IKOT 2011 Gruppmedlemmar Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng Handledare Göran Brännare 2 Innehållsförteckning 1 Voice of the Customer... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Resultat

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Idégenerering Varje gruppmedlem har idégenererat egna koncept som löser huvudfunktionerna innan ett idégenereringsmöte genomfördes. Under idégenereringsmötet presenterades

Läs mer

Verktygsskåp 6221 6221 H*B*D = 800*750*400 Användes i olika kombinationer eller enskilt. Kuben har täta sidor och tre hyllplan. Levereras monterat.

Verktygsskåp 6221 6221 H*B*D = 800*750*400 Användes i olika kombinationer eller enskilt. Kuben har täta sidor och tre hyllplan. Levereras monterat. Produktlista Plåtinrednignar i Malung 2008 Verktygsskåp Produktnummer Beskrivning Övrig information Verktygsskåp 6035 6035 H*B*D = 1700*750*400 Skåp med fem kullagrande utdragslådor och ett utdrags bord.

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

Deadline 4. Analysera alternativa lösningar

Deadline 4. Analysera alternativa lösningar Deadline 4 Analysera alternativa lösningar Chalmers 2011 02 23 Grupp A2 Helena Almegius Fredrik Hermansson Johan Ljunggren Sofie Nilsson Marie Nydahl 4 Analysera alternativa lösningar Denna essä syftar

Läs mer

- Alla delar skall passa perfekt med varandra, tvinga aldrig ihop dem.

- Alla delar skall passa perfekt med varandra, tvinga aldrig ihop dem. Duo Premium VARNING! Läs Noga - Spara alltid manualen för framtida användning. - Får endast användas av vuxen. - Lämna inte ditt barn utan tillsyn i vagnen och låt inte sitt barn leka med vagnen. - Barnet

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

INTEGRERAD KONSTRUKTION OCH TILLVERKNING, TME041. GruppB1steg3. Henrik Ohlsson Knut Andreas Meyer Martin Bäck Ola Lindahl Tobias Eriksson

INTEGRERAD KONSTRUKTION OCH TILLVERKNING, TME041. GruppB1steg3. Henrik Ohlsson Knut Andreas Meyer Martin Bäck Ola Lindahl Tobias Eriksson INTEGRERAD KONSTRUKTION OCH TILLVERKNING, TME041 GruppB1steg3 Henrik Ohlsson Knut Andreas Meyer Martin Bäck Ola Lindahl Tobias Eriksson Handledare: Joakim Johansson 2011-02-16 Innehåll 3.1 Kundinteraktion...

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

SÄNGBORD. Sara Yxhage Pedram Nayeri Sara Miric-Smojver Amanda Blomqvist Victor Bergh Alvergren

SÄNGBORD. Sara Yxhage Pedram Nayeri Sara Miric-Smojver Amanda Blomqvist Victor Bergh Alvergren SÄNGBORD Sara Yxhage Pedram Nayeri Sara Miric-Smojver Amanda Blomqvist Victor Bergh Alvergren FUNKIS Smidigare förvaring och funktion Tipprisken är löst genom att ett stöd skjuts ut samtidigt som brickstället

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

http://v3.espacenet.com/publicationdetails/biblio?cc=us&nr=2007085355a1&kc=a1&ft=d&date=20070419&db=epod OC&locale=se_SE (Info taget 2009-02-18)

http://v3.espacenet.com/publicationdetails/biblio?cc=us&nr=2007085355a1&kc=a1&ft=d&date=20070419&db=epod OC&locale=se_SE (Info taget 2009-02-18) Inventering av kända koncept och idéer Via sökningar i patentdatabaser har vi hittat två patenterade lösningar för SUP mekanismen i sin helhet, men det vara bara i ett av dessa där låsningsmekanismen var

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

Prislista. Bord ateljé. Pall ateljé. Bord kupol. 128 x 128 cm; 6690:- diagonalmått 143 cm

Prislista. Bord ateljé. Pall ateljé. Bord kupol. 128 x 128 cm; 6690:- diagonalmått 143 cm Bord ateljé Ateljé är ett aktivitetsbord med matchande pallar en utpräglat välkomnande karaktär, särskilt anpassat för barn i förskoleåldern. De rundade formerna och de ljuddämpande linoleumskivorna i

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

4 Alternativa lösningar. 4.1 Kända koncept. 4.1.1 Mast. Här följer fem kända koncept för att positionera (lyfta) något tungt högt upp.

4 Alternativa lösningar. 4.1 Kända koncept. 4.1.1 Mast. Här följer fem kända koncept för att positionera (lyfta) något tungt högt upp. 4 Alternativa lösningar 4.1 Kända koncept 4.1.1 Mast Här följer fem kända koncept för att positionera (lyfta) något tungt högt upp. Saxlift Detta lyftkoncept är ganska enkelt och fungerar som så att hydraulcylindern

Läs mer

2.1 Kartläggning av kundens samverkan med produkten under dess livscykel

2.1 Kartläggning av kundens samverkan med produkten under dess livscykel 2.1 Kartläggning av kundens samverkan med produkten under dess livscykel Förväntan/Image Produkten ska ge ett lättanvänt och inbjudande intryck för kund och användare. En mer robust lösning är av yttersta

Läs mer

Tel: 08 551 146 40. Iskubsförvaring och transportsystem med SmartGATE Drift- och skötselhandbok Fr. o. m. modell A36000

Tel: 08 551 146 40. Iskubsförvaring och transportsystem med SmartGATE Drift- och skötselhandbok Fr. o. m. modell A36000 Iskubsförvaring och transportsystem med SmartGATE Drift- och skötselhandbok Fr. o. m. modell A36000 Köp på www.fridgecom.se Reservdelar på www.kylkom.se E-ITS00-3 E-ITS500-3 E-ITS600-3 E-ITS700-3 E-ITS350-60

Läs mer

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Instruktionsbok Kidzofix Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kilo Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Isofix size C/R3 Framåtvänd

Läs mer

Sammanfattning Användaren Problemställning Metod

Sammanfattning Användaren Problemställning Metod Wheel Clean Buddy Sammanfattning Denna rapport behandlar utvecklingen av en produkt som rengör rullstolshjul. Rapporten innehåller möjliga användare, förklarar problemställningen och begränsningar med

Läs mer

7 Konstruera konceptet

7 Konstruera konceptet 7 Konstruera konceptet 7.1 Systemarkitektur Modularisering och träddiagram över modulernas gränssnitt Vi har delat upp torktumlaren i moduler utefter vårt funktionella diagram. De moduler vi kom fram till

Läs mer

Stallinredning. Abiana mellanvägg, Douglas trä 2500 mm bred 2510 mm - 3000 mm bred 3010 mm - 3500 mm bred 3510 mm - 4000 mm bred

Stallinredning. Abiana mellanvägg, Douglas trä 2500 mm bred 2510 mm - 3000 mm bred 3010 mm - 3500 mm bred 3510 mm - 4000 mm bred Stallinredning Abiana mellanvägg, Douglas trä 2500 mm bred 2510 mm - 3000 mm bred 3010 mm - 3500 mm bred 3510 mm - 4000 mm bred Abiana mellanvägg, Bongossi trä 2500 mm bred 2510 mm - 3000 mm bred 3010

Läs mer

Montage- och bruksanvisning FLEXY Trappställning

Montage- och bruksanvisning FLEXY Trappställning Montage- och bruksanvisning FLEXY Trappställning För din egen och andras säkerhet läs igenom anvisningarna för korrekt montering och säker användning. Ni som ägare ansvarar för att de personer som monterar

Läs mer

Enklare och snyggare vardag

Enklare och snyggare vardag Enklare och snyggare vardag Ekby håller för din vardag En skjutdörr ska kunna öppnas och stängas många gånger varje dag. Det ställer höga krav på kvalitet och stabilitet. Vi kan lova att du inte kommer

Läs mer

Upphängnings beslag Väggskena. 1st.

Upphängnings beslag Väggskena. 1st. Monteringsanvisning Halvhögskåp 30 Djup 350mm. Djup 450mm. Upphängnings beslag Väggskena. 1st. Täckbricka 2st. upphängningsbeslag 1(5) För att få bästa funktion o passning på lådor o luckor o tvättställ

Läs mer

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4 David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1 IKOT Grupp B4 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Intressenter... 3 Mål... 4 Spelregler... 4 Leveranser... 5 Avgränsningar...

Läs mer

Chalmers. Steg tre. Kartlägg kundens röst. Emelie Nyberg 88-02-21. Martina Thomasson 85-02-22. Mikael Carlsson 86-03-04. Robert Eriksson 89-01-04

Chalmers. Steg tre. Kartlägg kundens röst. Emelie Nyberg 88-02-21. Martina Thomasson 85-02-22. Mikael Carlsson 86-03-04. Robert Eriksson 89-01-04 Chalmers Steg tre Kartlägg kundens röst Emelie Nyberg 88-02-21 Martina Thomasson 85-02-22 Mikael Carlsson 86-03-04 Robert Eriksson 89-01-04 Stefan Bröyn 89-01-11 2010-02-12 Integrerad Konstruktion och

Läs mer

Snappy VX Montageanvisning

Snappy VX Montageanvisning Snappy VX Montageanvisning BETECKNING: SNAPPY 300 EN 1004 3 8/8 XXXD Ställningar i enlighet med AFS 2013:4 SP typkontrollintyg 144204 daterat den 8:e Maj CEN-beteckning för denna bruksanvisning EN 1298

Läs mer

David A, Pär E, Magnus F, Niklas G, Christian L 2011-02-17 CHALMERS INLÄMNING3. IKOT Grupp B4

David A, Pär E, Magnus F, Niklas G, Christian L 2011-02-17 CHALMERS INLÄMNING3. IKOT Grupp B4 David A, Pär E, Magnus F, Niklas G, Christian L 2011-02-17 CHALMERS INLÄMNING3 IKOT Grupp B4 Innehållsförteckning Kartläggning av användarens röst... 3 Marknadssegment... 3 Kundkedja... 4 Kundundersökning...

Läs mer

Källsortering Möbler, behållare och vagnar

Källsortering Möbler, behållare och vagnar Part of the ESE World Källsortering Möbler, behållare och vagnar Originalprodukter För Offentlig Miljö Vi reserverar oss för tekniska förändringar. Tillbehör för montering kan levereras vid förfrågan.

Läs mer

FIX ROAD - surrningsduk FIX STRAP - surrband ANVÄNDARMANUAL

FIX ROAD - surrningsduk FIX STRAP - surrband ANVÄNDARMANUAL FIX ROAD - surrningsduk FIX STRAP - surrband ANVÄNDARMANUAL Allmänt FIX Road -surrningsduken är tillverkad av specialväv som är belagd med en vanligtvis gråfärgad plastyta. Plastytan skyddar väven mot

Läs mer

Inredning för skolan. Slöjden & NO-salen

Inredning för skolan. Slöjden & NO-salen Inredning för skolan Slöjden & NO-salen lyssna sy & snickra skapa exprimentera prova Tillklippningsbord 238 Pall 116 Lust att skapa! Hur gör man för att ge eleverna lust och motivation? Det är den ständiga

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

MONTERINGSANVISNING SÄKERHET I VARJE STEG RULLSTÄLLNING RT 1400 / RT 750 TRAPPSTÄLLNING ST 1400 HANTVERKARSTÄLLNING FT 750 FT 750 RT 750 RT 1400

MONTERINGSANVISNING SÄKERHET I VARJE STEG RULLSTÄLLNING RT 1400 / RT 750 TRAPPSTÄLLNING ST 1400 HANTVERKARSTÄLLNING FT 750 FT 750 RT 750 RT 1400 MONTERINGSANVISNING RULLSTÄLLNING RT 1400 / RT 750 TRAPPSTÄLLNING ST 1400 HANTVERKARSTÄLLNING FT 750 EN 1298 - IM - sv RT 750 FT 750 RT 1400 ST 1400 SC1809 12 SÄKERHET I VARJE STEG www.wibeladders.se INNEHÅLL

Läs mer

Tvätta rätt, det är lätt som en plätt!

Tvätta rätt, det är lätt som en plätt! Äsch, det går bort i tvätten! Tvätta rätt, det är lätt som en plätt! Känslan av nytvättat! Det finns få känslor som går upp mot att krypa ner mellan rena lakan. Eller för den delen, ta på sig en nytvättad

Läs mer

Tips och råd. När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro.

Tips och råd. När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Tips och råd När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Gör drömmen till verklighet! Den här broschyren är till dig som funderar på att köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Vi förklarar

Läs mer

Bruksanvisning BREEZE Bruksanvisning BREEZE

Bruksanvisning BREEZE Bruksanvisning BREEZE Bruksanvisning BREEZE Bruksanvisning BREEZE Produkt Läs igenom denna bruksanvisning före användning av BREEZE. BREEZE är en modernt designad rollator. Den kan lätt fällas ihop, är ergonomiskt utformad

Läs mer

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar Störst på teleskopiska arbetsredskap Världens smartaste stegar 2007 En dum stege är bara lång. Alla kan göra en lång stege. Vi tror du har större nytta av en liten. Alla kan göra en lång stege. Vi tror

Läs mer

Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120

Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120 Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120 Bruksanvisning Svensk 7SV160188-02 Handy Glidcylinder Lång Handy Glidcylinder Kort Handy Glidcylinder Bred Produktöversikt Artikel Modell Art. nr. Storlek Mått (a

Läs mer

Produktkatalog 2011/12

Produktkatalog 2011/12 Produktkatalog 2011/12 INNEHÅLL...4-7 Hejargränd 2, 721 33 Västerås Ordertel: 021-10 41 00, orderfax: 021-10 41 18 E-post: order@hygienteknik.se Hemsida: www.hygienteknik.se Öppettider: må-fre 07.00-16.00...8-9

Läs mer

Skapa en komplett och fungerande arbetsplats.

Skapa en komplett och fungerande arbetsplats. Skapa en komplett och fungerande arbetsplats. Tänk lite längre. Du kryper in under bordet där kablarna har trasslat ihop sig. Sladdarna hänger som lianer från din dator där den står på golvet och bara

Läs mer

Skjutdörrar och inredning 2013-09

Skjutdörrar och inredning 2013-09 Skjutdörrar och inredning 2013-09 Bygg ett bibliotek precis som du vill ha det. Här har vi använt bärlist, hängskena och hyllor som är 275 mm djupa. Innehåll: Skjutdörrar 4-11 Inspiration - inredning 12-15

Läs mer

7. Konstruera Koncept

7. Konstruera Koncept 7. Konstruera Koncept 7.1 Systemarkitektur För att bestämma delar i konstruktionen som kommer att utvecklas in-house eller externt skapas nedan funktionsmodeller och ett träddiagram för att se över alla

Läs mer

RAPID. Bruksanvisning. Ängelholmsvägen 263, 269 42 Båstad / Telefon 0431-724 50 / Fax 0431-724 53 / www.fairnet.se / info@fairnet.

RAPID. Bruksanvisning. Ängelholmsvägen 263, 269 42 Båstad / Telefon 0431-724 50 / Fax 0431-724 53 / www.fairnet.se / info@fairnet. RAPID Bruksanvisning Funktioner Påfyllningslock Avställningsyta Knappsats Sladdhållare Kallvattentank Eluttag Snabbkoppling för järn eller borste Bottenplugg för rengöring av trycktank Fläkt man/auto Fläktriktning

Läs mer

Modern design till konkurrenskraftiga priser

Modern design till konkurrenskraftiga priser Mobila hyllställen anpassas efter önskemål och utrymme. Vårt produktprogram spänner från förvaring av pärmar till smådelslager. Utnyttja utrymmet 90% mer. ARKIV A r k i v M O B I L A H Y L L S TÄ L L Modern

Läs mer

Packbord och påbyggnadsdetaljer

Packbord och påbyggnadsdetaljer Packbord och påbyggnadsdetaljer GBP har ett brett sortiment av packbord i olika storlekar. Stativen finns i en mängd bredder och djup, som tillsammans med vårt stora tillbehörssortiment ger dig ett flexibelt

Läs mer

Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom

Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom Innehåll Reservdelslista Illustrationer Instruktioner Garanti Bästa kund! Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom är en prisbelönt barnstol som kan användas mycket

Läs mer

LiftSystem konceptet är baserat på ett flertal patent och mönsterskydd! Papper- & Retursystem LIFTSOPI. Laptopförvaring. Kabelhantering LIFTPIPE

LiftSystem konceptet är baserat på ett flertal patent och mönsterskydd! Papper- & Retursystem LIFTSOPI. Laptopförvaring. Kabelhantering LIFTPIPE S T A Y A H E A D. h u m a n e w o r k p l a c e s o l u t i o n s. LiftSystem är ett färdigt koncept, för att skapa en mänskligare arbets miljö vid datoriserade arbetsplatser, utan att göra avkall på

Läs mer

Bruksanvisning till markis (manuell)

Bruksanvisning till markis (manuell) Bruksanvisning till markis (manuell) Grattis till din nya markis, vi hoppas att du kommer att få stor glädje av markisen i många år. Följ instruktionerna för en säker och korrekt montering. Vi råder Er

Läs mer

Netti III 74324A 040622

Netti III 74324A 040622 B R U K A R M A N U A L 2 0 0 4 Netti III 74324A 040622 1. INTRODUKTION Netti III är en komfort rullstol producerad för både inom- och utomhusanvändning. Den har genomgått test hos TÜV Product Service

Läs mer

Installationsanvisning. Diskmaskiner

Installationsanvisning. Diskmaskiner Installationsanvisning Diskmaskiner MONTERING AV TRÄLUCKA - FULLINTEGRERAD OBS! Träluckan får ej täcka fläktutblåset 2 FÖLJANDE MEDFÖLJER MASKINEN 4 st distansbrickor plast (C) 4 st skruv 4,2 x 38 mm (F)

Läs mer

Patientstolar UNDERSÖKNINGSSTOLAR BEHANDLINGSSTOLAR

Patientstolar UNDERSÖKNINGSSTOLAR BEHANDLINGSSTOLAR Patientstolar UNDERSÖKNINGSSTOLAR BEHANDLINGSSTOLAR 1 PRODUKTION GREINERs fabrik på ca 16,000 kvadratmeter hittar du i byn Pleidelsheim I södra Tyskland. Datorstödd automation har länge varit en del av

Läs mer

KVALITET SÄKERHET FUNKTION MONTERINGS ANVISNING FLEXY ALUMINIUM STÄLLNINGAR. SNABB och ENKEL MONTERING

KVALITET SÄKERHET FUNKTION MONTERINGS ANVISNING FLEXY ALUMINIUM STÄLLNINGAR. SNABB och ENKEL MONTERING KVALITET SÄKERHET FUNKTION MONTERINGS ANVISNING FLEXY ALUMINIUM STÄLLNINGAR SNABB och ENKEL MONTERING Monteringsanvisning FLEXY Steens Mekaniska har lång erfarenhet och stora kunskaper om byggbranschen

Läs mer

Bilaga 8 Brainstorming

Bilaga 8 Brainstorming Bilaga 8 Brainstorming Datum: 2008 02 11 Deltagare: Maj Britt Voldby, Maria Bardun, Erik Westerlund, Thomas Nilsson, Anders Jönsson, Lars Johan Hjertz, Philip Ahlström Projektgruppen valde att ha en brainstorming

Läs mer

Flexibla lösningar för din arbetsplats

Flexibla lösningar för din arbetsplats Flexibla lösningar för din arbetsplats Produktkatalog Idema tillverkar produkter för arbetsplatsen. Produkterna är utformade efter våra kunders krav. Flexibilitet: Med profilsystem i aluminium är det enkelt

Läs mer

IKOT A5. Chalmers Tekniska Högskola 2010 02 03. Inlämning inför deadline 2

IKOT A5. Chalmers Tekniska Högskola 2010 02 03. Inlämning inför deadline 2 Inlämning inför deadline 2 IKOT A5 Innehållsförteckning 2.1 Kartlägg samverkan med kunden under produktens livscykel... 2 Spekulant image... 2 Köpare värde... 2 Mottagare precision... 2 Användare kvalité...

Läs mer

Förpackningar. Individuell PM 2010 KPP039. Annika Henrich

Förpackningar. Individuell PM 2010 KPP039. Annika Henrich Förpackningar Individuell PM 2010 KPP039 Förpackningar Inledning I kursen Produktutveckling 3, KPP039, ingår en individuell inlämningsuppgift. Ett PM ska skrivas som ger en mer djup inblick i en process,

Läs mer

7. Konstruera konceptet

7. Konstruera konceptet 7. Konstruera konceptet Modualisering av produkten Efter att ha uppdaterat funktionsmodellen efter vårt valda koncept har vi plockat ut tre olika moduler enligt figur nedan: Säkerhet Öppnar/Stänger Vuxen

Läs mer

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150.

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150. Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150 Användarmanual Observera: Användaren måste läsa och till fullo förstå användarmanualen

Läs mer

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén Deadline 3 Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén 1 3. Kartlägg kundens röst För att få en klar bild av kundens nuvarande och kommande behov definieras marknaden

Läs mer

Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten?

Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten? Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten? Då har vi den perfekta produkten för dig som ogärna vill belasta rygg och knän.

Läs mer

Fastighetskoncept 2015. Effektiv rengöring i tre enkla steg!

Fastighetskoncept 2015. Effektiv rengöring i tre enkla steg! Fastighetskoncept 2015 Effektiv rengöring i tre enkla steg! Inledning Fastighetskoncept och trappstäd Fastighets- och trappstäd är en av de tuffaste städningarna, både för personal och material. Genom

Läs mer

Räddningstjänsten Professionell tvätt- och torkutrustning. I samarbete med. PODAB - Professionell tvättstugeutrustning

Räddningstjänsten Professionell tvätt- och torkutrustning. I samarbete med. PODAB - Professionell tvättstugeutrustning Räddningstjänsten Professionell tvätt- och torkutrustning I samarbete med PODAB - Professionell tvättstugeutrustning 1 Tvättutrustning för räddningstjänsten PODAB presenterar ett komplett tvätt- och torksortiment

Läs mer

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör Rev.nr 1300726 Monteringsanvisning Spa tillbehör Locklyft för fyrkantiga spa Innehållsförteckning A Stödarm 2 B Skumgummigrepp 2 C Mittdel 1 D Svängarm 2 E Lock till svängarm 2 F Bussning 4 H Monteringsbeslag

Läs mer

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion Hopfällbar Båtlyft - Instruktion 2016-09-01 Sida 1 (av 10) Allmänt: Båtlyften är endast avsedd för lyft av båt (motorbåt eller liknande) för att flytta båten till eller från en båttrailer på land. Båtlyften

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE BÄTTRE BADRUM SV MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE Art.nr. BG1313SLE BG1313NLE RSK.nr 7303174 7303173 Monteringsanvisning Glimminge 20130508-1.2 Innehåll: Installation av badkar med frontpanel, följ

Läs mer

hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar.

hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar. hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar. FAMA hyllsystem maximal flexibilitet för maximal effektivitet Willach Pharmacy Solutions hör till världens

Läs mer

FÖRSLAG PÅ ENERGIBESPARANDE METODER VID PERSONLIG VÅRD

FÖRSLAG PÅ ENERGIBESPARANDE METODER VID PERSONLIG VÅRD Bilaga 3 a FÖRSLAG PÅ ENERGIBESPARANDE METODER VID PERSONLIG VÅRD Om du har syrgas, använd den även när du badar och duschar. Om det är möjligt sitt ner när du duschar. Sitt ner på hög pall/rollator framför

Läs mer

TRAPPHUS TYP 1 LIKAOLIKA

TRAPPHUS TYP 1 LIKAOLIKA TRAPPHUS TYP 1 TRAPPHUS TYP 1 KREATIVT OCH PERSONLIGT En fastighetsbox ska vara funktionell för både brevbäraren och alla boende i huset. Boxarna ska kunna nås så smidigt som möjligt i förhållande till

Läs mer

Slasky. Vår lösning på problemet. mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen.

Slasky. Vår lösning på problemet. mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen. Problemet I skolmatsalar slängs det alldeles för mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen. Vår lösning på problemet Slasky är en maskin som tar hand om maten och

Läs mer

M6x16 (Bild 6.1.) M8 (Bild 6.2.) M8x25

M6x16 (Bild 6.1.) M8 (Bild 6.2.) M8x25 1. Markera först de horisontella punkterna A och B cirka en meter från golvet. Punkterna måste vara horisontella (använd ett vattenpass eller ett rör med vatten). Mät avståndet till golvet på bägge sidor.

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

produktblad Inredning Disk och arbetsbänkar

produktblad Inredning Disk och arbetsbänkar Ledande när det gäller hygien, ergonomi och design Bäst på hygien QuickClean Upptäck våra nya arbetsbänkar som är anpassade för framtidens behov av ännu renare storkök. Vår bedömning är att hygienkraven

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

Frändeskretsen Europeiska Modelljärnvägare Sverige

Frändeskretsen Europeiska Modelljärnvägare Sverige 2008-05-07 ver: 1:1 1 (7) Modulsystem H0-Europa 1/87 (NEM) Spåravslut på gavlarna tips & rekommendationer Spåravslut på gavlarna För att inte tågen skall spåra ur vid passage över en modulskarv är det

Läs mer

Egger Ergo Board Denna skiva låter dig ta det lugnt.

Egger Ergo Board Denna skiva låter dig ta det lugnt. Egger Ergo Board Denna skiva låter dig ta det lugnt. 1 2 Fördelar Utnyttja fördelarna med EGGER Ergo Board 1. 2. 3. 4. 5. EGGER Ergo Board erbjuder en enkel och ergonomisk hantering såsom lättviktigt "enmanshantering"

Läs mer

MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMPLIG LAST

MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMPLIG LAST MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMLIG LAST LÖSNINGEN FÖR ICK-US,VANS OCH ERSONBILAR Som professionell användare ställer du säkert höga krav på effektivitet under din arbetsdag och ofta ingår

Läs mer

Monteringsanvisning Källa lådor grund 60 o 90cm Källa lådor djup 60 o 90cm

Monteringsanvisning Källa lådor grund 60 o 90cm Källa lådor djup 60 o 90cm Monteringsanvisning Källa lådor grund 60 o 0cm Källa lådor djup 60 o 0cm (6) Övre låda i kommod med urtag för avloppsrör 4 5 0-08-6 0 = förpackning. Innehåller delar till en låda. Påsen som ingår med 4

Läs mer