Årsredovisning facknämnder Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning facknämnder 2012. Kommunstyrelsen"

Transkript

1 Årsredovisning facknämnder 2012 Kommunstyrelsen

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Kommunfullmäktiges övergripande verksamhets- och kvalitetsmål Miljö Infrastruktur Egen organisation Nämndens egna mål Nämndens verksamhet Stadskansliet Resultat Budgetavvikelse Verksamhetsanalys Nämndens verksamhet Kommungemensam verksamhet Resultat Budgetavvikelse Verksamhetsanalys Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden Kommunstyrelse Verksamhetsmått Investeringar Bilagor Bilaga 1: Db 3 Stadskansliet Bilaga 2: Db 3 Kommungemensam Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

3 1 Inledning Resurstilldelningen till kommunstyrelsen är fördelad på två kommunbidrag. Det första avser Kommunstyrelsens egen verksamhet Stadskansliet och det andra avser kommungemensamma verksamheter, som inte har något direkt samband med Kommunstyrelsens verksamhet, men som ändå ansvarsmässigt budgeteras här. År 2012 har präglats av ett intensivt arbete med framtagande av en ny vision, Borås Kommunfullmäktige fattade beslut om visionen i samband med oktobersammanträdet. Visionens innehåll och inriktning i form av de sju målområdena kommer att styra och påverka de kommande årens arbete och inriktning. Kompetensutveckling avseende chefsskapet har fortsatt under året, där dialogforum respektive chefsforum är exempel på arenor för detta arbete. De förbättringsmetodikerna man arbetat med innefattar Six Sigma och LEAN. Inom IT området har året inneburit ett fortsatt arbete med att implementera beställar- och utförarkonceptet mellan förvaltningar och servicekontoret. Modellen bygger på ett förhållande som går under namnet tjänsteförvaltningsmodellen. År 2012 har också varit året för framtagande av upphandlingsunderlag för byte av IT-plattformen inom Borås Stad. Skiftet av IT-plattform förväntas ske under år Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

4 2 Kommunfullmäktiges övergripande verksamhets- och kvalitetsmål 2.1 Miljö Kommunfullmäktiges mål Utfall 2010 Utfall 2011 Målvärde 2012 Utfall 2012 Andelen bussar i stadstrafiken som är miljöfordon, %. 88% 90% 88% Antal kunder anslutna till fjärrvärmenätet Andelen bussar i stadstrafiken som är miljöfordon, %. I december köptes fyra nya miljöfordon, som ersättning för tre dieselfordon. Fordonen togs i drift i slutet av december och kommer påverka utfallet under Antal kunder anslutna till fjärrvärmenätet. Borås Energi och Miljö har idag anslutit alla större villaområden till fjärrvärme som planerats och det som nu tillkommer är lokaler och flerbostadshus. Man ansluter även enstaka villor och mindre hyreshus som finns i närheten av befintlig fjärrvärme, därav ökningen på 105 sedan Infrastruktur Kommunfullmäktiges mål Utfall 2010 Utfall 2011 Målvärde 2012 Utfall 2012 Andel fastigheter i kommunen anslutna till allmän avloppsanläggning, %. 97,4% 98% 97,4% Andel fastigheter i kommunen anslutna till allmän avloppsanläggning, %. En oförändrad andel på 97,4 % sedan 2011 av fastigheterna är anslutna till allmän avloppsanläggning. Andelen kan bara ändras om glesbygd ansluts, och den ligger för närvarande utanför verksamhetsområdet för Borås Energi och Miljö. 2.3 Egen organisation Kommunfullmäktiges mål Utfall 2010 Utfall 2011 Målvärde 2012 Utfall 2012 Andel sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid, %. 2,25% 2% 1,3% Antalet sjukfall över 60 dagar Arbetad tid för timavlönade omräknat till årsarbetare Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

5 Andel sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid, %. Stadskansliet har en låg sjukfrånvaro i förhållande till Borås Stad som helhet. På Stadskansliet har 1,3 % av den ordinarie arbetstiden varit sjukfrånvaro. Könsuppdelad statistik visar att kvinnor har en sjukfrånvaro på 1,72 % av den ordinarie arbetstiden. Motsvarande siffra för männen är 0,49 %. I statistiken syns inte den dolda sjukfrånvaro som beror på att den som är sjuk har tagit semester eller flexledigt under frånvaron. Stadskansliet har rapporterat 0 tillbud och 1 arbetsskada under året. Antalet sjukfall över 60 dagar. Sammanlagt har 41 personer inte någon registrerad sjukfrånvaro under året (19 kvinnor och 22 män). Procentuellt sett är skillnaden stor mellan könen. 84,62 % av männen på Stadskansliet har inte haft någon sjukfrånvaro. Motsvarande mått för kvinnor är 38,78 %. Organisatoriska förändringar som påverkar förvaltningen har skett vid den omorganisation som ägde rum vid årsskiftet 2010/2011. Måttet långtidsfrisk (2 år utan sjukfrånvaro) kan därför redovisas för förvaltningen först from Måttet Långtidsfrisk mäter om organisationen är en hälsofrämjande arbetsgivare. Optimal nivå är 50 %. Fyra friskfaktorer lyfts fram som viktiga för att organisationen ska uppnå en högre frekvens av långtidsfriska medarbetare; Tydliga mål, värderingar och direkt feedback på utfört arbete. En kreativ miljö där det råder trygghet, frihet och prestigelöshet. Ett stödjande ledarskap med en chef som finns tillhands istället för att lägga sig i. Ett öppet samarbetsklimat med tillit och hög grad av medbestämmande. Sammanlagt har 29 personer inte någon registrerad sjukfrånvaro under perioden kvinnor och 19 män. Procentuellt sett är skillnaden stor mellan könen. 73,08 % av männen på Stadskansliet har inte haft någon sjukfrånvaro under två år. Motsvarande mått för kvinnor är 23,26 %. Optimal nivå är 50 %. Arbetad tid för timavlönade omräknat till årsarbetare. I slutet av december 2012 var totalt 77 personer anställda på Stadskansliet. 76 personer har en tillsvidareanställning. En stor majoritet av de anställda arbetar heltid. Under året har totalt 0 timmar utförts av timavlönade. Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

6 3 Nämndens egna mål Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

7 4 Nämndens verksamhet Stadskansliet 4.2 Resultat Ekonomiskt sammandrag Tkr Bokslut 2010 Bokslut 2011 Budget 2012 Bokslut 2012 Avvikelse Statsbidrag Avgifter och övriga intäkter Summa intäkter Personal Lokaler Övrigt Kapitalkostnader Summa kostnader Buffert (endast i budget) Nettokostnad Kommunbidrag Resultat efter kommunbidrag Godkänt ianspråktaget ackumulerat resultat Resultat jfr med tillgängliga medel Ackumulerat resultat Resultatanalys Kommunbidraget för Stadskansliet uppgick till 71,6 mnkr medan nettokostnaden blev 71,2 mnkr, dvs 0,4 mnkr lägre än kommunbidraget. Under året har Stadskansliet erhållit ökat kommunbidrag på 8,3 mnkr avseende inköp av nya datorer IT-arbetsplats. Lokal utveckling är ett annat projekt som finansieras genom centralt avsatta medel samt övertalighetsåtgärder. Dessa tillskott är engångsmässiga och kommer inte att höja den generella kostnadsnivån. Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

8 4.3 Budgetavvikelse Verksamheternas nettokostnader Tkr Bokslut 2010 Bokslut 2011 Budget 2012 Bokslut 2012 Avvikelse Kommunledning Information Administrativ service (juridik) Personaladministration Övrig gemensam verksamhet Nämnd- och styrelseverksamhet Markförsörjning Miljö- och hälsoskydd Totalförsvar och samhällsskydd Näringsliv Bostäder Barnomsorg Grundskola Vård och omsorg Summa Verksamhetsanalys Kommunledning Gemensam administration Under delprogrammet redovisas Stadskansliets samlade administrativa kostnader samt förvaltningens lokalkostnader. För 2012 visas ett nettoresultat på ca 100 tkr mer än budgeterat, främst beroende på ökade utbildningskostnader samt kostnader för minnesgåvor till personal för hela kommunen. Lokal utveckling som finansieras genom centralt avsatta medel bokförs under den gemensamma administrationen Sekretariatet Resultatet för verksamheten blev cirka 200 tkr över budget. Personalkostnader har ökat utöver de kända budgetförutsättningarna tillsammans med ökade kopieringskostnader. Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

9 Ekonomistyrning Under året har enheten fortsatt sitt arbete med att utveckla den ekonomiska styrningen i kommunen. Verksamhetssystemet Stratsys har kopplats till målen för visionen Borås Det stora arbetet med att kontrollera budgetföljsamheten under 2011 har givit resultat 2012 med mycket god budgetföljsamhet. Tilläggsanslaget på 8,3 mnkr avseende nya datorer har bokförts på enheten. Årets resultat ligger i nivå med budget Personal och förhandling Personal- och förhandlingsavdelningen arbetar huvudsakligen med strategisk personalpolitik, övergripande organisationsfrågor, förhandlingsfrågor och IT-strategi. Samarbetet mellan avdelningarna på Stadskansliet har intensifierats för sammanhållna strategier för att möta vision Personal och förhandling arbetar tillsammans med övriga avdelningar med ständiga förbättringar och kontinuerlig verksamhetsutveckling i syfte att Borås Stad ska vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder sina anställda goda arbetsvillkor och brukare, kunder och medborgare en god service med hög kvalitet. Samarbetet med informationsavdelningen har inletts för kommunikationsinsatser och marknadsföring av Borås Stad som en attraktiv arbetsgivare. Samarbetet kommer att fortsätta och fördjupas under Kompetensutveckling av chefer och arbetsledare i Borås Stad stöds och samordnas av avdelningen. Under året genomgick ett 60-tal chefer stadens ledarskapsprogram, Chef- och ledarskap i praktiken. Urval till stadens interna chefsförsörjningsprogram, Framtidens chef, genomfördes och 12 personer kommer under 2013 att genomgå programmet. Avdelningen har under år 2012 utarbetat ett utvecklingsprogram i syfte att som en god arbetsgivare säkerställa en hög kvalitet på stadens chefer. Från och med 2013 startar ett systematisk utvecklingsprogram för chefer i Borås Stad. Sedan 2009 engageras samtliga chefer i Dialogforum under två halvdagar vår och höst och i december genomförs årligen ett Chefsforum med politikermedverkan och aktuell talare. Medarbetarcentrum är en verksamhet som drivs tillsammans med några av kommunerna som ingår i Sjuhärads kommunalförbund. Målsättningen är bl.a. att underlätta för arbetsrotation i syfte att motverka konsekvenserna av s.k. inlåsningseffekter för våra anställda. 111 kvinnor och 21 män har anlitat Mc för olika reflekterande samtal, livs - och karriärplanering, ledarskapsutveckling m.m. och 71 personer fått stöd för byte av tjänst externt och internt. Ca 500 vakansprövningar har gjorts under året. Under året har stadens satsning gällande jämställdhet fortsatt.140 handläggare, 500 chefer har genomgått utbildning som på sikt skall ligga till grund för en kompetenshöjning för all personal. Dessutom har utbildningar genomförts för att antal av våra nämnder och styrelser. Borås ingår i SKL:s projekt gällande Gender budgeting med utgångspunkt i vårt välfärdsbokslut. Avdelningen arbetar även övergripande och strategiskt med hälsoutveckling i Borås Stad. Ett urval av de aktiviteter som genomfördes under 2012: Grundkurs för hälsoinspiratörer och fortsättningskurser med olika teman, familjeföreläsning, kom-i-gång kampanjen Ta Steget samt den årliga friskvårdskvällen med miniföreläsningar och prova-på aktiviteter. MerKraft bygger i hög grad på ideella insatser och är en av de mest livskraftiga kommunala personalföreningarna i Sverige. Digitala nämndhandlingar har införts för KS och KF. Inom ramarna för Borås Stads bredbandssatsning, har nio fiberföreningar startat. Upphandling av ny IT-plattform har beslutats och är under upphandling. Ny IT-förvaltningsmodell beslutats och är under införande. Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

10 Näringsliv Uppbyggnaden av det textila klustret sker enligt plan. MarketPlace Borås, affärsarenan, utvecklas och fler och fler företag har blivit medlemmar. Arbetet med utvecklingen pågår i många grupper. Arrangemangen inom området som startats av staden har genomförts enligt plan. Näringslivsenheten har köpt tjänster av Marketplace Borås för detta ändamål. Verksamheten kommer att vara etablerad och i drift inför inflyttningen i Simonsland. Arbetet med färdigställandet av Simonsland ser ut att hålla plan dvs inflyttning november Textile Fashion Center har skapats vilket utgör det textila klustret i Västsverige (Kluster 7). Ett bolag, BSTF AB, har bildats och VD har anställts. Bolaget kommer att verka som underlättare mellan de olika intressenterna i Textile Fashion Center Generationsskiftetsprojektet har utvecklats enligt plan, antalet träffar på siten har ökat, fler företag säljs och verksamheten har, genom BRB samarbetet, nu utvecklats till att omfatta hela Sjuhäradsområdet. Business Region Borås, avtal har upprättats mellan Sjuhärads kommuner om samarbete i Näringslivsfrågor. Arbetet samordnas av Borås Stads näringslivsenhet. Målområden och aktiviteter har tagits fram. Budget har tilldelats genom beslut i Sjuhärads kommunalförbund. Affärsdriven miljöutveckling. Samarbetet med BRG i projektet Ecoex har utvecklats bra. Antalet besökta företag och företag som deltar i aktiviteterna har ökat. En konsult på 40% har jobbat med företagen i Sjuhärad. Projektsamarbetet med BRG/Ecoex upphör i och med årskiftet. Waste Recoveryprojektet har fått flera intressentländer under året, förutom Indonesien har Brasilien och Vietnam kopplats på. En diskussion om bildande av ett gemensamt bolag pågår. Lokalt tillväxtprogram utreds. Stadens Internationella arbete har stärks genom utbildnings insatser. Industrimark har detaljplanerats under året och vissa områden kommer att vara klara för försäljning under Arbetet med framtagande av ytterligare mark fortgår under Efterfrågan är stor. Enheten jobbar med drygt 110-talet intressenter för ny- eller ometablering. Insikt. Borås Stad har deltagit i SKL undersökningen Insikt som syftar till att förbättra kontakten med företagen i olika handläggnings frågor och myndighetsutövning. Under 2012 har en omfattande handlingsplan tagits fram för att förbättra resultatet inför undersökningen Implementeringen med handlingsplanen har startat under 2012 och fortgår under 2013 Arbetet med att bygga starka nätverk mellan politik, staden och näringslivet fortgår enligt plan. Under året har ett stort antal besök, möten, nätverksträffar anordnats. Årets resultat ligger i nivå med budget Samhällsplanering Avdelningens verksamhet griper över ett brett område från tidiga strategiska utvecklingsidéer till markförvärv. Avdelningen leder, utvecklar, följer upp och samordnar frågor som avser hållbar översiktlig samhällsplanering, strategiska markfrågor, infrastruktur, kollektivtrafik, lokal utveckling och statistik. Under året har avtal tecknats med Trafikverket om att intensifiera arbetet med lokalisering av Götalandsbanan, delen Borås Bollebygd. Arbetet med en "järnvägs-föp" påbörjades under året och kommer att vara en parallell process med Trafikverkets arbete. Under 2012 påbörjades arbetet med en Trafikstrategi. Denna kommer att utgöra en viktig del i översiktligt planarbete För att få en samlad vision över Knallelandsområdet pågick under 2012 samråd för en Strategisk plan. En grönområdesplan har varit på samråd och inkomna synpunkter har bearbetats. För att studera trafikåtgärder och framtida utveckling av Fristad och Sparsör pågick arbetet med strategiska planer för tätorterna. Under 2012 har arbetet fortsatt med en strategisk plan för Sjöbo. I samband med att den Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

11 nya förbifarten byggs görs en strategisk plan för hela Sjöbo för att belysa vilka möjligheter som skapas när genomfartstrafiken minskar. I det strategiska planarbetet identifieras områden för framtida utveckling av nya bebyggelse- och rekreationsområden. Nuvarande markägoförhållanden inom dessa studeras och utgör underlag för beslut om fastighetsförvärv eller markbyten i en Markstrategisk plan. Detta arbete sker i nära samarbete med bl a Tekniska förvaltningens Skogsavdelning. Vi har en betydande omvärldsbevakning av fastigheter som är till försäljning. Tillsammans med Skogsavdelningen görs en första bedömning om ev fastighetsköp. I arbetet med Framtidens kollektivtrafik arbetar Stadskansliet aktivt med att öka dialogen kring kollektivtrafikfrågorna och har nyligen startat en förvaltningsövergripande Kollektivtrafikgrupp med medverkan från bussentreprenörerna och Västtrafik. Arbetet för att samla civilt skytte till ett gemensamt center har fortsatt under Nya lokaliseringsalternativ har diskuterats, andra har avförts. Den naturvetenskapliga dimensionen i utredningen kring förorenade sediment i Viskan samt en riskbedömning och riskvärdering vid Djupasjön, Guttasjön och Rydboholmsdammarna har färdigställts. Kommunfullmäktige beslutade under året att inleda processen om framtida sanering av Viskan. År 2012 inkom 114 ansökningar till Kommunstyrelsens Medel för lokal utveckling. 50% beviljades, till en total kostnad av 1,7 miljoner kronor. Exempel på vad beviljade projekt skulle göra var förarbete till fiberföreningar, utrustning till konferenslokaler, parkbänkar, anslagstavla, hemsida, radioutrustning, altan, bryggor, grus, friggebod, värmepump, kök och handikappanpassning av toalett. Leader Sjuhärad fortsätter att ge bidrag till projekt inom turism, kultur, natur och miljö. Viktiga delar i den strategi som gäller fram till 2014 är småföretagande, kulturhistoria, textil, turism och ungdomar. Ett 70-tal projekt pågår i Sjuhärad, bl a ett flertal fiberföreningar tex i Tämta, TFK (Tärby-Komlösa- Finnekummla), Seglora, Kinnarumma och Borgstena, samt bland de många Sjuhäradsövergripande projekten pågår bl a Kyrkan som besöksmål och Vandringsturism i Sjuhärad. Coompanion Sjuhärad fortsätter att gratis stödja de som vill starta företag tillsammans med andra. Nya kooperativ eller projekt på gång i Borås var Shabellerna, Guldkanten, Musketörerna, Caféet i Brygghuset, Borgstena Fiberförening och Marketplace Borås. Styrgrupper med politiker från ett antal olika nämnder som startade 2011 med fokus på stadsplanering och hållbar utveckling i stadsdel Hässleholmen respektive Norrby har under 2012 haft många enskilda möten och även en gemensam studieresa till Alingsåshem för inspiration. Hässlehomengruppen har presenterat ett förslag kring torget. Samtidigt pågår nationella uppmärksamheten (och stöd) kring områden med utmaningar kring integration och Hässleholmen är den enda stadsdel från Borås som redovisas i statistiska centralbyråns redovisning kring främst arbetslöshet, invandring och utbildningsnivå. Norrby-gruppen samarbetar kring alla de processer som pågår i stadsdelen med nya aktiva boendegrupper, AB Bostäder, Mötesplatsen, Cultural Planning och arbetet med s k Nedre Norrby (mellan Magasinsgatan och Norrbyleden). Intresset för att etablera vindkraft har ökat både i kommunen och nära gränsen i grannkommunerna och även invånares engagemang för att i vissa områden bilda grupper som inte vill ha vindkraft. Ett tiotal projekt i olika storleksklasser undersöks av exploatörer eller är under beredning. Avdelningen säkrar kvaliteten på statistik om kommunen. Invånarantalet närmade sig en ny tusentalsgräns och preliminärt var det invånare i november. Detta var en ökning på 616 personer, något färre än november året innan. Födelseöverskottet var preliminärt 316 personer (112 fler än året innan), invandringsöverskottet 387 personer (15 färre än året innan) och inrikes flyttningsöverskottet var minus 87 (var ungefär samma storlek men positivt året innan). Allt fler projekt och processer efterfrågar fakta om status, prognoser och förändring beträffande tex sociala, ekonomiska och fysiska förhållanden, därför har ett arbete med likartade områdesfakta påbörjats och Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

12 ett 20-tal (av så småningom ca 50 områden) har lagts ut allmänt tillgängligt på hemsidan Kvalitet och utveckling Enheten Kvalitet och utveckling ska stärka Kommunstyrelsens uppdrag i mål-, framtids- och uppföljningsfrågor. Enheten ska följa upp och samordna gentemot nämnder och bolag i kvalitetsfrågor. Arbetet sker i nära samarbete med förvaltningaroch bolag samt med övriga enheter på Stadskansliet. Under året har ca 250 personer deltagit i föreläsningar/introduktion i Lean-metoden och målgruppen har varit chefer och företroendevalda. Utbildning och coachning i systematik och struktur för ständiga förbättringar har också genomförts för ett antal arbetsgrupper som tillsammans med sina chefer arbetar med Lean som metod. Under året har fyra kommunövergripande projekt genomförts utifrån Sex Sigma metodiken. Projekten syftade till att förbättra avgiftshandläggningen inom äldreomsorgen och sociala omsorgsförvaltningen, förbättra fordonshanteringen och skaderegleringen inom äldreomsorgen samt minska kringtiden och den beviljade tiden i hemtjänsten. Under året fortsatte arbetet med att ta fram det som blev stadens vision Borås Flertalet referensgrupper, förvaltningar, föreningar besöktes för att ge inspel till visionsprocessen. Visionen antogs av fullmäktige den 18 oktober 2012 och därefter påbörjades implementeringsarbetet på allvar. Strateggruppen bildades under hösten. Strateggruppens roll är att samordna strateguppdragen och styra dem i riktning mot Borås 2025 och även att stötta förvaltningar, bolag och övriga Borås på denna resa. Vid årsskiftet fanns nio externa utförare inom hemtjänstvalet. Ca 17 % av hemtjänstbrukarna har valt någon av dessa. Valmöjligheterna i språkinriktning och profilering har ökat under året. Brukarenkäter genomfördes 2011 och resultatet har följts upp under Nämnderna har lämnat rapport till Kommunstyrelsen om åtgärder för att förbättra resultatet inom områdena information, inflytande och delaktighet, rektors förutsättningar för ledarskapet samt mat och måltider och möjlighet till utevistelse inom äldreomsorgen. Borås Stad har deltagit i Kommunens Kvalitet i Korthet 2011 och resultatet har följts upp under Nämnderna har lämnat rapport till Kommunstyrelsen om åtgärder för att förbättra resultatet inom områdena tillgänglighet per telefon och e-post, handläggningstid för ekonomiskt bistånd, företagsklimat och andel ekologiska livsmedel, medborgarnas möjlighet till inflytande och deltagande i kommunens utveckling. Öppna jämförelser har publicerats av SKL och Socialstyrelsen inom följande områden under 2012: Grundskola, gymnasieskola, vård och omsorg om äldre, trygghet och säkerhet samt socialtjänst. Borås Stads resultat, i jämförelse med riket, skickas till berörd förvaltning för kommentar och en kort analys. Resultatet publiceras på Borås Stads webbplats tillsammans med kommentarerna. I Kommunkompassen som genomfördes 2011, identifierades att ta tillvara resultat och göra jämförelser både internt i organisationen inom och mellan olika verksamheter samt med andra kommuner som ett utvecklingsområde. Under 2012 har en Jämförelsetjänst Ett välgrundat val tagits fram där resultat och andra fakta inom förskola, grundskola, gymnasieskola, vård- och omsorgsboende presenteras. Målgrupp för tjänsten är i första hand Borås Stads medborgare som ska kunna jämföra olika enheter med varandra på ett lättillgängligt sätt. Tjänsten kan även användas internt för jämförelse av enheternas resultat. Jämförelsetjänsten lanseras i januari 2013 Medborgarkontrakten har avvecklats under En politisk arbetsgrupp har under året tagit fram ett förslag till principer för medborgardialog. Dessa principer ska under 2013 fastställas och implementeras. I syfte att utveckla arbetet med barns och ungas inflytande och stötta förvaltningarna i deras arbete har Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

13 en rad insatser genomförts. För att öka kunskapen om barnkonventionen och barnsrättsbaserade beslutsprocesser har utbildning i barnkonventionen påbörjats för förvaltningsledningar och presidier. Insatserna fortsätter under Arbetet med nätverken kring barns och ungas inflytande har utvecklats. Id ebärarnätverket har fått en nystart och en gemensam arbetsbeskrivning som tydliggör uppdraget. Kontakten med ungdomssamordnarna på stadsdelarna har förbättrats, vilket har ökat samsynen kring ungdomsfrågorna. Ett samarbete med Fritids- och folkhälsoförvaltningen har utvecklats kopplat till verksamheten i Brygghuset, arbetet med Borås Stads Ungdomsråd och förvaltningens övergripande arbete som berör ungdomsfrågorna. Detta stärker det sektorsövergripande arbetet kring barns och ungas inflytande. Borås Stads Ungdomsråd fortsätter utveckla sitt arbete och har under året påbörjat en process att se över sina former i syfte att göra rådets arbete tillgängligt för fler unga. Ungdomsrådet vill vara en möjliggörare för ungas inflytande. Revideringen av programmet Inflytande för barn och unga har påbörjats under året. Ungdomsenkäten Lupp,- lokal uppföljning av ungdomspolitiken har genomförts i år 8 och år 2 på gymnasiet i Borås Stads skolor. Enkäten ger oss kunskap om ungas liv och deras syn på Borås. Resultaten blir dels ett kunskapsunderlag inför beslut men framförallt underlag till det fortsatta arbetet med revideringen av programmet. Avdelningen har ett överskott på 936,0 tkr. 413,0 tkr är intäkter med anledning av återbetalade avgifter från Region och kommunsamverkan (ReKo) som avslutades i samband med start av Närvårdssamverkan Södra Älvsborg. Vi genomför brukar/medborgarundersökningar vartannat år, inga sådana undersökningar 2012 varför vi har ett överskott på 405,0 avseende kvalitetsarbete Information Informationsavdelningen bidrar med professionalism i kommunens kommunikation. Avdelningen har under året stöttat kommunens verksamheter i informations-, marknadsförings och PR-frågor. Hit hör bl a vision Borås2025, Lekplatsvalet, Jämförelsetjänsten, kriskommunikation, projektet Borås rent och snyggt och arbetet med att marknadsföra kommunen som en strategisk arbetsgivare. Under 2012 inleddes arbetet med en kommunikationsplattform för Borås Stad, som ska ge en struktur för hur, varför och vad vi kommunicerar. Arbetet med att stärka varumärket Borås Stad har skett genom att i samarbete med BoråsBorås AB ta fram ett fotomagasin om Borås. Kommunens närvaro i media har bl a stärkts genom pressmeddelanden som under året haft läsningar.. Arbetet med att utveckla dialogen i sociala medier gillas av följare på Facebook och Twitter. På vår webbplats boras.se ökande antalet besökare med jämfört med En stark grafisk profil hjälper till att stärka Borås Stads varumärke. Under årets arbetade vi intensivt med att följa upp användandet av den grafiska profilen och vi kan konstatera att profilen fått ett brett genomslag i organisationen. Personaltidningen Saxen utökade sidantalet för att ge plats åt mer information från bolagen och har numer ett koncernövergripande perspektiv. Medborgartidningen Såklart Borås, som ges ut 4 gånger per år, speglar vår service och verksamhet bl a med artiklar från stadsdelarna. Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

14 Avdelningen har ett uppdrag att årligen sammanfatta kommunens verksamhet för medborgarna i Borås Stad. Det hände 2011 distribuerades till alla boråsare. Informationsavdelningen har ett kontinuerligt klarspråksarbete, och de insatser vi erbjuder förvaltningarna har blivit efterfrågade. Avdelningen har också tagit stor del i arbetet att omforma kommunens styrdokument, vad gäller struktur, terminologi och språk. Under 2012 har Borås Stad haft avtal om marknadsföringssamarbete med IF Elfsborg, Borås Basket och Dalsjöfors GoIF allsvenska damlag. Syftet med kommunens köp av reklamplats är att marknadsföra såväl Borås Stad som Borås. Informationsavdelningen hade 2012 åtta medarbetare. Årets resultat ligger 200 tkr över budget Adminstrativ service (juridik) Verksamhet Juridik visar ett överskott på 135 tkr som härör till största delen från överföring av personalkostnader till Valnämnden, samt lägre utbildningskostnader Personaladministration Enheten för förhandling består av delarna lönebildning/förhandlingar och arbetsrätt, pensionsadministration samt PA-stöd. Kostnaderna för löneökningarna under 2012 motsvarar ca 3,16 % för alla avtalsområden. Arbetet med att jämföra lika och likvärdiga manliga och kvinnliga grupper fortsätter och under året har ett arbetsvärderingsprojekt genomförts och information om detta har påbörjats. Under året har även upphandling av pensionsadministratör påbörjats. Under året har utbildningar i LAS-frågor, samverkansavtalet och arbetsrätt genomförts. PA-stödet på intranätet fortsätter att utvecklas med ytterligare stöd för personalhandläggare, chefer och arbetsledare. Kompetens Verksamheten är väl etablerad i kommunens organisation och är numer en given partner, när det gäller att anordna kompetensutveckling för kommunens personal. Företagshälsovård Kostnaden för företagshälsovård debiteras respektive nämnd. Previa är vår företagshälsovårdsleverantör för avtalsperioden Upphandling pågår. Fackliga företrädare Av de fackliga företrädarna arbetar ca 6 årsarbetare centralt och är förhandlingsmotpart till Kommunstyrelsen. Skolledarförbundet har en regional ombudsman på sin fackliga tid vilket bekostas centralt med ca kr/år. Övriga fackliga fördelas på förvaltningarna Övrig gemensam verksamhet För stöd till Bestyrelsen för Nationaldagens firande och Borås Nämndemannaförening har utdelats 63 tkr, d.v.s. 8 tkr mer än budgeterat. Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

15 4.4.6 Nämnd och styrelseverksamhet Verksamheterna gick 670 över budget främst beroende på ökade kostnader avseende prenumerationer och personalkostnader. Studiebesök har gjorts under året som ej varit budgeterade Markförsörjning Intäkterna är ca tkr och utgörs av arrenden av olika slag. Kostnaderna uppgår till ca tkr d vs ca tkr mer än budgeterat. Budgetavvikelsen beror till stor del på att kapitalkostnaderna och fastighetsskatten blev ca tkr högre än vad som var avsatt i budget. I övrigt påverkas kostnaderna av avtal som tecknats och beslut som tagits Miljö och hälsoskydd Blå Stjärnans djursjukhus har erhållit ett bidrag på 140 tkr för att skapa möjlighet att driva jour verksamhet Totalförsvar och samhällsskydd Statsbidraget till verksamheten Civilförsvar uppgick 2012 till tkr. Enligt lagen om kommuner och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap åvilar ett antal uppgifter på kommunen. Risk- och sårbarhetsanalyser, planering för extraordinära händelser, utbildning, övning och rapportering är exempel på uppgifter. Kommunens uppgifter i krishanteringssystemet samordnas av en säkerhetssamordnare vid Stadskansliet, kostnaden för detta uppgick till ca tkr. Under 2012 har arbetet bl.a. bestått i uppföljning av kommunens övergripande risk- och sårbarhetsanalys. Tidigare i år har också nämnderna ånyo fått uppdraget att ta fram egna planer för extraordinära händelser. Ett arbete som samordnas och stöds av Kommunstyrelsen. Mot bakgrund av detta utbetalas till förvaltningarna, som ett enda engångsbelopp för personal som deltagit i 2012 års förberedande planering, motsvarande 750 tkr. Verksamheten Civilförsvar redovisar i princip ett nollresultat. Bidraget till hemvärnets lokalkostnader uppgick till 260 tkr Näringsliv För närvarande finns ett drygt 20-tal tomträttsavtal för industri tecknade. Årets resultat ligger i nivå med budget Bostäder Verksamheten omfattar upplåtelse av mark för bostadsändamål och fritidsbebyggelse. Under 2012 har ca 13 tomträtter sålts. Den positiva till budgetavvikelsen på ca 300 tkr beror på att det under 2010 omreglerades ett stort antal tomträtter. Denna omreglering trädde i kraft under Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

16 Vård och omsorg FoU Sjuhärad Välfärd bedriver FoU-arbete för behovsgrupperna; barn, unga och familjer i utsatta livssituationer, människor med missbruks-/beroendeproblematik, socioekonomiskt utsatta samt för människor med funktionshinder och för äldre. Finansieringen bygger på 13 kronor per kommuninnvånare och år. För Borås Stads del ca 1,3 miljoner för Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

17 5 Nämndens verksamhet Kommungemensam verksamhet 5.2 Resultat Ekonomiskt sammandrag Tkr Bokslut 2010 Bokslut 2011 Budget 2012 Bokslut 2012 Avvikelse Statsbidrag Avgifter och övriga intäkter Summa intäkter Personal Lokaler -256 Övrigt Kapitalkostnader Summa kostnader Buffert (endast i budget) Nettokostnad Kommunbidrag Resultat efter kommunbidrag Godkänt ianspråktaget ackumulerat resultat Resultat jfr med tillgängliga medel Ackumulerat resultat Resultatanalys Kommunbidraget för den Kommungemensamma verksamheten uppgick till 102,9 mnkr medan nettokostnaden blev 96 mnkr, dvs 6,9 mnkr lägre än kommunbidraget. Överskottet härrör sig till verksamheten kommunikationer där kostnaderna avseende tillköp av kollektivtrafik blev 7,8 mnkr lägre än budgeterat, bidraget till räddningstjänst överskred budgeten med 0,9 mnkr. Under 2013 minskas budgeten avseende kollektivtrafiken med 9 mnkr Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

18 5.3 Budgetavvikelse Verksamheternas nettokostnader Tkr Kommunledning - oplacerad personal Allmän Kommunadministration Övrig gemensam verksamhet Bidrag till samarbetsorganisationer Näringslivsfrämjande åtgärder Bokslut 2010 Bokslut Stöd till kulturverksamhet Vatten försörjning och avloppshantering Budget 2012 Bokslut 2012 Avvikelse Räddningstjänst Kommunikationer Skolskjutsar, linjetrafik Vårdnadsbidrag Ekonomiskt bistånd Arbetsmarknadsinsatser Summa Verksamhetsanalys Övrig gemensam verksamhet Erlagda avgifter för upphovmannarätt (i huvudsak stadens utnyttjande av upphovsrättsskyddad musik) uppgick till det budgeterade beloppet 70 tkr Bidrag till samarbetsorganisationer Det faktiska bidraget till Sjuhärads Kommunalförbund överskred det budgeterade beloppet med 50 tkr Näringslivsfrämjande åtgärder Borås Stad har tillsammans med ALMI Företagspartner i Älvsborg AB bildat Stiftelserna för produktionstekniskt centrum, Proteko vars ändamål är att inrätta och driva ett fristående resurscentrum för utbildning och rådgivning för företag inom tekoområdet och närliggande branscher. Kommunen har åtagit sig att svara för hyran för stiftelsen Protekos lokaler som för 2012 uppgick till tkr. Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

19 5.4.4 Räddningstjänst Kommunerna Borås, Bollebygd, Svenljunga, Tranemo, Mark och Ulricehamn har bildat ett räddnings tjänst förbund, Södra Älvsborgs Rädd ningstjänstförbund, som skall svara för räddningstjänsten inom områ det. Borås Stad har 2012 svarat för 49,8 % av förbundets kostnader för räddningstjänsten. För civilförsvar s verk samheten tecknas särskilt avtal. Under 2000 presenterades en utvärdering av Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Utredningen kom fram till att kompetensen, resurserna och förmågan att utföra de lagliga åligganden som finns har förbättrats. Detta gör att sammanfattningsvis har de deltagande kommunerna tjänat på samarbetet. Kostnaderna för räddningstjänsten för Borås Stads del uppgick till tkr varav 972 tkr avser vattendykverksamheten Kommunikationer Från och med 1 januari 2012 har ägandet av Västtrafik övergått till Västra Götalandsregionen (VGR) genom skatteväxling som nu är ensam ägare. Västtrafik ansvarar för kollektivtrafiken bussar, spårvagnar, vissa tåg och färjor i hela Västra Götaland. Borås Stad finns representerad i det delregionala kollektivtrafikrådet i Sjuhärad som består av representanter från varje kommun i delregionen samt två representanter från Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd. Det är i detta forum som kommunerna har möjlighet att påverka kollektivtrafikens inriktning. Borås Stad gör tillköp av kollektivtrafiken som gör att alla periodkort i kommunen har samma pris, att färdtjänstberättigade reser gratis och att personer som är 65 år och äldre åker gratis under lågtrafikperioder. Kostnaderna för tillköp av kollektivtrafik för 2012 blev lägre än budgeterade 18,7 Mkr och hamnade på 10,9 Mkr, en besparing på 7,8 Mkr Ekonomiskt bistånd Verksamheten budgeterars ej, men har under 2012 genererat 40 tkr. Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

20 6 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden 6.1 Kommunstyrelse Uppdrag Status 2012 Kommentar Kommunstyrelsen får i uppdrag att tillsätta en utredningsgrupp avseende översyn av den nya organisationen. I första hand är det den administrativa organisationen i de nämnder som berörts mest av omorganisationen som skall granskas. I andra hand berörs granskningen även övrig administration, såsom uppbyggnaden av det nya Stadskansliet. Kommunstyrelsen får i uppdrag att under 2012 utreda framtidens kollektivtrafik och att ta ett helhetsgrepp om den långsiktiga trafikplaneringen i staden för framtiden. Kommunstyrelsen får i uppdrag att utarbeta ett markstrategiskt program. I detta redovisas det egna behovet av mark för framtida bebyggelse- och rekreationsområden samt områden för framtida markbyten. Storleken av det utökade markbehovet får utredas i detta arbete. Genomfört Ej genomfört Delvis genomfört Utredningen är genomförd med såväl extern som intern konsultinsats Stadskansliet arbetar aktivt med att öka dialogen kring kollektivtrafikfrågorna och har nyligen startat en förvaltningsövergripande Kollektivtrafikgrupp med medverkan från bussentreprenörerna och Västtrafik. I det strategiska planarbetet identifieras områden för framtida utveckling av nya bebyggelse- och rekreationsområden. Nuvarande markägoförhållanden inom dessa studeras och utgör underlag för beslut om fastighetsförvärv eller markbyten. Detta arbete sker i nära samarbete med bl a Tekniska förvaltningens Skogsavdelning. Vi har en betydande omvärldsbevakning av fastigheter som är till försäljning. Tillsammans med Skogsavdelningen görs en första bedömning om ev fastighetsköp. Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

21 7 Verksamhetsmått Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

22 8 Investeringar Investeringsprojekt Tkr Godkänd utgift Utgift tom 2011 Utgift 2012 Återstår IT-säkerhet för vård och omsorg Inköp av fastigheter Utbyggnad av industriområden Utbyggnad av Västra Viared Utbyggnad av bostadsområden Försäljning av mark och fastigheter Summa Analys Bland de inköpta fastigheterna märks förvärv av fastigheter i Hällered, i kvarteren Uranus, Balsampoppeln och Lundby. Utbyggnaden av industriområdena i Västra Viared och Hällered har påbörjats. Utgifterna avseende utbyggnad av bostadsområden 2012 gäller utbyggnader av Kelvingatan och Hestra 7. Under året har inudstritomter sålts på Viared, Nordskogen och Västeråsen. Dessutom har fastighet i kvarteret Vinrankan sålts till Borås Elnät AB. Kommunstyrelsen, Årsredovisning facknämnder (22)

Årsredovisning facknämnder 2011. Kommunstyrelsen

Årsredovisning facknämnder 2011. Kommunstyrelsen Årsredovisning facknämnder 2011 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 3 2 Nämndens verksamhet 1... 4 2.1 Stadskansliet... 4 2.2 Resultat... 4 2.3 Budgetavvikelse...

Läs mer

Årsredovisning facknämnder 2013. Kommunstyrelsen

Årsredovisning facknämnder 2013. Kommunstyrelsen Årsredovisning facknämnder 2013 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges övergripande verksamhets- och kvalitetsmål... 4 2.1 Miljö... 4 2.2 Infrastruktur... 4 2.3 Egen

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde Dnr SN -00063 Tertial 1 Servicenämnden Tertial 1 behandlad på Servicenämndens sammanträde -05-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019 Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 2019 2 (7) Innehållsförteckning 1 Nämndens uppdrag...3 2 Mål och aktiviteter...3 2.1 Effektmål...3 2.2 Aktiviteter...4 3

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2014 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Årsredovisning facknämnder 2014. Kommunstyrelsen

Årsredovisning facknämnder 2014. Kommunstyrelsen Årsredovisning facknämnder Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges och nämndens indikatorer... 3 2.1 Människor möts i Borås... 3 2.2 Företagandet växer genom samverkan...

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden Dnr SN -00108 1.2.4.1 Tertial 2 Servicenämnden Tertial 2 behandlad av Servicenämnden -09-19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

2014-08-08. Göran Björklund

2014-08-08. Göran Björklund KALLELSE 1 (8) 2014-08-08 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 18 augusti 2014 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga.

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. 2017-01-19 Kommunfullmäktige Årsredovisning 2016 Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. Beslut Revisorskollegiet fastställer upprättad Årsredovisning

Läs mer

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Revisionsrapport Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Katrineholms kommun 31 mars 2009 Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte...3 2 Metod...3 3 Sammanfattande

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 2 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 3 Intern kontroll... 3 3.1 Kontrollmoment som följs upp under första halvåret...

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 1 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt... 3 3 Intern kontroll... 4 3.1 Kontrollmoment

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015

Verksamhetsplan 2013-2015 Verksamhetsplan 2013-2015 10.5. KOMMUNSTYRELSEN...19 10.5.1. Ledningssidé...19 10.5.2. Uppdraget...19 10.5.3. Inriktningar med resultatmål...19 10.5.4. Kvalitetsmål...20 10.5.5. Servicegarantier...21 10.5.6.

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2013 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 2.1 Handläggningstider... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 6 3.1 Resultat... 6 3.2 Budgetavvikelse...

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per 30 april 2017...3 1 Viktiga händelser...3 2 Uppföljning och analys...3 Blomstrande näringsliv...3 Arbetslösheten

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

(tkr) Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön -6 793-726 3 150

(tkr) Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön -6 793-726 3 150 Budget 2016-2019, Norrköpings kommun (tkr) Antal: 35 Kommunstyrelsen Summa: 46 426 Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön 2016: 46 426 2017: 39 633 2018: 38 907

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Kommunstyrelsen Datum 2016-05-18 Delårsrapport 1-2016 Kommunstyrelsen Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Årsprognos för nämndens driftresultat För kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Höstkonferens Lokal och regional krisberedskap 2014. Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga

Höstkonferens Lokal och regional krisberedskap 2014. Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga Höstkonferens Lokal och regional krisberedskap 2014 Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga Organisationen och dess ansvar, verksamhet och geografi Borås Stads organisation Stadshuskoncernen,

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för jämställdhet Program för jämställdhet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2012 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 5 3.1 Resultat... 5 3.2 Budgetavvikelse... 6 3.3 Verksamhetsanalys...

Läs mer

Tertial Förskolenämnden

Tertial Förskolenämnden Tertial 2 Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga... 3 2.2 Ekologisk hållbarhet lokalt

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

Bra ledarskap och medarbetarskap. Viktiga händelser. Ledarskapsindex 73 Medarbetarindex 78 Engagemangsindex 79. Förvaltningsberättelse

Bra ledarskap och medarbetarskap. Viktiga händelser. Ledarskapsindex 73 Medarbetarindex 78 Engagemangsindex 79. Förvaltningsberättelse Arbetsgivarperspektiv Finansiellt perspektiv Vårda tillgångar Styrsystem/ kvalitetsarbete Arbetsgivarperspektiv Alla som arbetar i koncernen Karlstads kommun gör det på uppdrag av medborgarna. Vår uppgift

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens verksamhet 1... 3 2.1 Resultat... 3 2.2 Budgetavvikelse... 4 2.3 Verksamhetsanalys... 4 Kommunfullmäktige,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2012-05-25 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndage agen den 4 juni 2012, kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 ENHET/ BUDGETENHET Budgetenhet Mark och Plan TIDSPERIOD 2011 2012-02-07 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET GRUNDFAKTA OM ENHETEN Mark och Plan omfattar näringslivsutveckling,

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämndens sammanfattning till kommunstyrelsen för perioden jan-juni samt prognos Liksom under tidigare prognoser under året

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Bakgrund Utredning och dialog sedan 2007 Syftet är att skapa bättre förutsättningar för en god ägarstyrning av kollektivtrafiken som stämmer med ny

Läs mer

Bokslutsdialog. Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö Barn- och Utbildningsnämnden

Bokslutsdialog. Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö Barn- och Utbildningsnämnden Bokslutsdialog Barn- och utbildningsnämnden 2016-02-26 Barn- och Utbildningsnämnden Organisation Barn- och utbildningsnämnden Antal årsarbetare 372,2 Stab Barn- och utbildning Förvaltningschef Resurscentrum

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice

Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice Östersunds kommuns kvalitetspris Återföringsrapport 2008-10-03 Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice Sammanfattande bedömning Östersunds Städ och Hemservice arbetar med kundorienterad verksamhetsutveckling

Läs mer

Svar på återremiss om motion (L) om välfärdsbokslut för personer över 65 år

Svar på återremiss om motion (L) om välfärdsbokslut för personer över 65 år 2018-09-05 Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Stadig Pilhagen Svar på återremiss om motion (L) om välfärdsbokslut för personer över 65 år Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2015-05-13, 56, dnr KS 2015/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Plan/ Handlingsplan Näringslivsarbetet i Trosa kommun

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2012-04-13 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 23 april 2012, kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under

Läs mer

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplan 2017 2017-04-03 Kommunstyrelsens uppdragsplan 2017 KS 2017/0406 Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplanen innehåller planeringsförutsättningar, uppdrag, mål och fokusområden

Läs mer

Innehållsförteckning Delårsrapport 2 per 31 augusti Viktiga händelser Uppföljning och analys Mål och resultat

Innehållsförteckning Delårsrapport 2 per 31 augusti Viktiga händelser Uppföljning och analys Mål och resultat 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 2 per 31 augusti 2016... 3 1 Viktiga händelser... 3 2 Uppföljning och analys... 3 2.1 Mål och resultat... 3 2.2 Särskilda uppdrag som ska genomföras under mandatperioden...

Läs mer

Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga

Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga RSA-konferens den 6-7 maj 2014 Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga Stadskansliet Organisationen och dess ansvar, verksamhet och geografi Borås Stads organisation Stadshuskoncernen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-07 141 KS 412/17 Policy för säkerhet och krisberedskap Beslut Kommunstyrelsen ger stadsdirektören i uppdrag att bereda förslag till ny krisledningsplan

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Kommundirektörsinstruktion

Kommundirektörsinstruktion Kommundirektörsinstruktion Gäller fr.o.m. 2019-01-30 Antagen av kommunstyrelsen 2017-12-20, 248 Kommundirektörsinstruktion 2019-01-30 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Rollfördelning... 1 2.1 Förtroendevalda

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 Sunne KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen Kortversion Årsredovisning 2016 Vad hände under 2016? En tillbakablick visar att vi haft mycket stora utmaningar under året. Men när året avslutas har också mycket positivt

Läs mer

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS Folkhälsopolitisk program för 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS2015.0118 Dokumenttyp: Program Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer: KS2015.0118 Reviderad: Ej

Läs mer

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden

Tertial Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden Tertial 1 Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd av Samhällsbyggnadsnämnden -05-24 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård

Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2014 Så här använde vi skattepengarna Nämndernas resultat och verksamhet Vad händer 2015? VIKTIGA HÄNDELSER 2014 Sannerudsskolan

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten Krokoms kommun 17 november 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 8 1

Läs mer

Miljörapport Tertial 2 2015. Servicenämnden

Miljörapport Tertial 2 2015. Servicenämnden Miljörapport Tertial 2 Servicenämnden Inledning I denna Miljörapport redovisas Servicenämndens åtgärdsarbete med Borås Stads miljömål 2013-2016 som beslutades 2012 av Kommunfullmäktige. Borås Stad har

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2015 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk profil...

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende

Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året.

Läs mer

Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys

Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys www.pwc.se Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys Håkan Olsson Cerifierad Kommunal Yrkesrevisor Anna Laurell Lysekils kommun Kommunens arbete med ledning och styrning samt användandet av Stratsys Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 1 Styrdokument Handlingstyp: Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Diarienummer:

Läs mer

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Projekt Medborgardialog 2012 Inledning Det finns ett generellt behov av att öka medborgardialogen i Sverige och så även

Läs mer

Barn- och ungdomspolitiskt program

Barn- och ungdomspolitiskt program 1 Barn- och ungdomspolitiskt program Antaget av kommunstyrelsen 2014-02-10 8 Antaget av kommunfullmäktige 2014-03-03 11 Bilderna är tagna på en Framtidsverkstad Norberg som hölls på Mariagården den 22

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

Delårsrapport. Viadidakt

Delårsrapport. Viadidakt Delårsrapport Viadidakt 2011 Innehållsförteckning 1 Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Finansiella mål och ekonomisk analys... 3 1.2 Framtiden... 3 2 Verksamhetsområden... 5 2.1 Samhällsutveckling... 5 2.2

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Årsredovisning. i korthet fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro.

Årsredovisning. i korthet fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro. Årsredovisning i korthet 2017 fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro. Årsredovisning i korthet 2017 Forshaga kommuns årsredovisning är en redogörelse över hur våra verksamheter

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

BiLD KVALITETSREDOVISNING. Verksamhetsövergripande

BiLD KVALITETSREDOVISNING. Verksamhetsövergripande BiLD KVALITETSREDOVISNING Verksamhetsövergripande 2013 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET BUDGETENHET Verksamhetsövergripande TIDSPERIOD 2013 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Verksamhetsövergripande Verksamhetsövergripande

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

2014-05-16. Göran Björklund

2014-05-16. Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2014-05-16 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 26 maj 2014 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer