Standard 4.4b. Hantering av operativa risker. Föreskrifter och allmänna råd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Standard 4.4b. Hantering av operativa risker. Föreskrifter och allmänna råd"

Transkript

1 Standard 4.4b Hantering av operativa risker Föreskrifter och allmänna råd

2 Så här läser du standarderna Standarden är en ämnesvis indelad helhet av föreskrifter och råd som förpliktar eller vägleder tillsynsobjekt och andra aktörer på finansmarknaden, anger tillsynsmyndighetens mål för kvalitetsnivå och syn på god praxis samt motiverar regleringen. Datumangivelser i standardens marginal: Utfärdad: Anger när Finansinspektionen fattat beslutet att utfärda texten. Gäller fr.o.m.: Anger när textavsnittet trätt i kraft. Varje stycke i standarden har en egen marginalanteckning: Norm: Hänvisningar till gällande bestämmelser i lag eller förordning. : Föreskrifter som Finansinspektionen enligt lag har rätt att meddela företag under tillsyn och andra finansmarknadsaktörer. Rekommendation: Finansinspektionens riktgivande råd till företag under tillsyn eller andra finansmarknadsaktörer. Tillämpningsråd/-exempel: Praktiska anvisningar eller tillämpningsråd till eller -exempel på norm, bindande föreskrifter och rekommendationer. Hänvisning till Finansinspektionens standard eller en del av en standard. Se exemplet intill. Motivering: Redogör för regelverkens mål, syfte och bakgrund. Standarderna finns på Finansinspektionens webbplats

3 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) INNEHÅLL 1 Tillämpning 5 2 Syfte 7 3 Internationella regelverk 8 4 Rättsgrund 9 5 Hantering av operativa risker Definition av begreppet operativ risk Riskhanteringsorganisation och tillsyn av operativa risker Grunderna för hanteringen av operativa risker Identifiering av operativa risker Bedömning och reducering av operativa risker Godkännande av nya produkter eller tjänster Övervakning och rapportering av operativa risker 15 6 Delområden i hantering av operativa risker Processer Legal risk Personal Kontinuitetsplanering Beredskap för undantagsförhållanden Datasystem 25

4 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) 6.7 Informationssäkerhet Definition av informationssäkerhet och grundläggande krav Uppläggning och ansvar för informationssäkerheten Bedömning av risker som hänför sig till informationssäkerhet Informationens och systemens ägare Behörigheter Informationssäkerhetsregler och utbildning Behandlingen av informationssäkerhetsfall Informationssäkerhet i datanätet Utveckling av säkra onlinetjänster Betalningssystem och betalningsförmedling Förhindrande av lagstridigt utnyttjande av det finansiella systemet (upphävts) 33 7 Rapportering till Finansinspektionen 34 8 Definitioner 35 9 Ytterligare information Ändringshistorik 40

5 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) 1 TILLÄMPNING Utfärdad Gäller fr.o.m (1) Standarden tillämpas på de följande institut: kreditinstitut värdepappersföretag på vilka 5 och 6 kapitel i lagen om kreditinstitut tillämpas på grund av 46 i lagen om värdepappersföretag fondbolag som bedriver verksamhet enligt 5 2 mom. i lagen om placeringsfonder kreditinstituts och värdepappersföretags holdingföretag centralinstitutet enligt lagen om andelsbanker och andra kreditinstitut i andelslagsform (1504/2001) (2) De stycken som markerats som bindande tillämpas dessutom på moderföretagen till finansiellt inriktade finans- och försäkringskonglomerat. (3) Standardens avsnitt 6.5 tillämpas på institut och juridiska personer som är skyldiga att upprätthålla beredskap för sådana undantagsförhållanden som avses i beredskapslagen (1080/1991). Hit hör kreditinstitut och de finansiella finansinstitut vilkas huvudsakliga affärsverksamhet består av att tillhandahålla betalkorts- och betalningstjänster fondbolag utländska kreditinstituts filialer och filialer till sådana utländska finansiella institut vilkas huvudsakliga affärsverksamhet består av att tillhandahålla betalkorts- och betalningstjänster värdepapperscentralen. Gränserna för beredskapen nämns i de lagar i vilka de ovannämnda aktörernas beredskapsskyldighet regleras. Finansinspektionen rekommenderar dessutom att fondbörser och clearingorganisationer tillämpar avsnitt 6.5 i denna standard.

6 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) (4) De företag som omfattas av denna standard skiljer sig från varandra bl.a. i fråga om verksamhetens omfattning, organisation och kundstruktur samt antalet finansiella tjänster och deras komplexitet. Därför kan det finnas olika typer av praktiska lösningar för hanteringen och tillsynen av operativa risker beroende på prioriteringarna och särdragen i verksamheten. (5) De centrala riskhanteringsprinciperna i denna standard är bindande. De detaljerade bestämmelserna, som preciserar principerna, kan följas i tillämpliga delar om organisationen är liten, om risktagandet enligt verksamhetsplanen är lågt, om verksamheten är begränsad, enkel eller i övrigt genomblickbar eller om verkställande ledningen aktivt deltar i det dagliga beslutsfattandet. För att bindande bestämmelser ska kunna följas endast i tillämpliga delar krävs alltid att högsta ledningen fattar ett separat beslut om det. Institutet ska alltid säkerställa att internkontrollen och riskhanteringen är tillfredsställande och avpassade efter de operativa riskerna. Utfärdad Gäller fr.o.m (6) Upphävts med standard 2.4. Kundkontroll och åtgärder mot penningtvätt, finansiering av terrorism och marknadsmissbruk, som gäller fr.o.m (7) Företag som hör till samma finansiella företagsgrupp ska följa enhetliga riskhanteringsprinciper. Moderföretag till finansiellt inriktade finans- och försäkringskonglomerat ska säkerställa att alla företag som hör till konglomeratet har tillfredsställande riskhanteringssystem. (8) I standarden används beteckningen institut (eller tillsynsobjekt) för alla företag som standarden gäller.

7 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) 2 SYFTE Utfärdad Gäller fr.o.m (1) I denna standard behandlas principerna för hantering av operativa risker och riskhanteringens uppläggning. Särskild uppmärksamhet ägnas specialområden som har samband med processhantering, personal, data- och betalningssystem, informationssäkerhet, kontinuitetsplanering och legala risker. Utfärdad Gäller fr.o.m (2) Den tekniska utvecklingen, utvecklingen av produkter och tjänster, nya riskhanteringsmetoder, utläggningar, strukturaffärer och globalisering har gjort omvärlden allt mer komplex och ökat de operativa riskerna vid produktion av finans- och investeringstjänster. (3) Syftet med reglerna för hanteringen av operativa risker och denna standard är i första hand att säkerställa att instituten identifierar de operativa riskerna i verksamheten Instituten lägger upp hanteringen av operativa risker så att den är tillfredsställande i förhållande till verksamhetens art och omfattning (organisation, policy, processer och rutiner, övervakning och rapportering) instituten tillämpar adekvata rutiner för informationsförvaltning och informationssäkerhet (4) Skador och händelser i anslutning till operativa risker rapporteras till Finansinspektionen enligt rapporteringsstandard RA4.2.

8 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) 3 INTERNATIONELLA REGELVERK (1) Kapitel 5 Hantering av operativa risker bygger huvudsakligen på rekommendationen Sound Practices for the Management and Supervision of Operational Risk som Baselkommittén för banktillsyn gav ut i februari 2003 (Basel Committee Publications No. 96). Rekommendationen har använts som källa också för avsnitt 6.4 Kontinuitetsplanering i kapitel 6. Utfärdad Gäller fr.o.m (2) Upphävts med Standard 2.4. Kundkontroll och åtgärder mot penningtvätt, finansiering av terrorism och marknadsmissbruk, som gäller fr.o.m (3) Avsnitt 6.7 Informationssäkerhet bygger på Baselkommitténs rekommendation Risk Management Principles for Electronic Banking (Basel Committee Publications No. 98) från juli (4) Avseende Betalningssystem och betalningsförmedling i avsnitt 6,8 har Committee on Payment and Settlement Systems (CPSS) i januari 2001 gett ut rekommendationen Core Principles for Systemically Important Payment Systems (CPSS Publications No. 43).

9 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) 4 RÄTTSGRUND (1) Den nationella lagstiftningen om riskhantering bygger på följande EUdirektiv: Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/48/EG om rätten att starta och driva verksamhet i kreditinstitut ; EUT L 177, , s. 1 (Celex 32006L0048) Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/49/EG om kapitalkrav för värdepappersföretag och kreditinstitut, EUT L 177, , s. 201 (Celex 32006L0049). Utfärdad Gäller fr.o.m (2) De detaljerade bestämmelserna om riskhantering finns i artikel 22 och bilaga V i direktiv 2006/48/EG som gäller organisationen av kreditinstitutens interna styrning, internkontroll och riskhantering som en del av villkoren för rätten att starta verksamhet i kreditinstitut. Bilaga V till direktiv 2006/48/EG innehåller tekniska kriterier för besluts-, styrnings- och kontrollsystemen samt klassificeringen och hanteringen av risker. (3) Upphävts med Standard 2.4. Kundkontroll och åtgärder mot penningtvätt, finansiering av terrorism och marknadsmissbruk, som gäller fr.o.m (4) Motsvarande krav gäller för värdepappersföretag enligt artikel 34 i direktivet om kapitalkrav för värdepappersföretag och kreditinstitut. Enligt det ska varje värdepappersföretag uppfylla kraven enligt artikel 22 i direktiv 2006/48/EG. Utfärdad Gäller fr.o.m (5) Nationella bestämmelser om riskhantering inklusive hantering av operativa risker finns i följande lagar: 49 1 mom. i kreditinstitutslagen (121/2007) som innehåller en allmän bestämmelse om riskhantering. Motsvarande bestämmelse om finansiella företagsgrupper finns i 74.

10 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) 54 2 mom. i kreditinstitutslagen (121/2007) som föreskriver att kreditinstitutet ska ha principer och rutiner för kapitalutvärdering och riskhantering. Motsvarande bestämmelse om finansiella företagsgrupper finns i 78 2 mom mom. i lagen om värdepappersföretag (922/2007) enligt vilket bestämmelserna 49 och 52 i kreditinstitutslagen tillämpas också på värdepappersföretag. 6 5 mom. i lagen om placeringsfonder (48/1999) enligt vilken fondbolag som bedriver verksamhet som avses i 5 2 mom. ska uppfylla kraven enligt 46 1 mom. i lagen om värdepappersföretag. 30a 1 mom i lagen om placeringsforder (48/1999) som innehåller krav på fondbolanges internkontroll och riskhanteringsystem. 5 i lagen om andelsbanker och andra kreditinstitut i andelslagsform (1504/2001) som innehåller en allmän bestämmelse om riskhantering och 2 mom. i lagen om tillsyn över finans- och försäkringskonglomerat (699/2004) som innehåller en allmän bestämmelse om riskhantering. (6) Finansinspektionens anvisningar om beredskap för undantagsförhållanden bygger på följande bestämmelser: 123 i kreditinstitutslagen (121/2007) 4a i lagen om placeringsfonder (48/1999) 13a i lagen om utländska kreditinstituts och finansiella instituts verksamhet i Finland (1608/1993) 13a i lagen om värdeandelssystemet (826/1991). Utfärdad Gäller fr.o.m (7) Upphävts med Standard 2.4. Kundkontroll och åtgärder mot penningtvätt, finansiering av terrorism och marknadsmissbruk, som gäller fr.o.m (8) Finansinspektionens rätt att meddela bindande föreskrifter om ämnesområdet för standarden baserar sig på följande bestämmelser: 93 1 mom. och mom. i kreditinstitutslagen (121/2007) 31 1 mom. och 49 3 mom. i lagen om värdepappersföretag (579/1996) 30a 3 mom. och mom. i lagen om placeringsfonder (48/1999) 16 3 mom. i lagen om tillsyn över finans- och försäkringskonglomerat (699/2004) 29b 3 mom. i lagen om värdeandelssystemet (826/1991).

11 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) 5 HANTERING AV OPERATIVA RISKER 5.1 Definition av begreppet operativ risk Motivering (1) Hanteringen av operativa risker är en del av institutets riskhanteringsförmåga. Risker som beror på företagets verksamhet eller som väsentligt hänför sig till verksamheten ska identifieras, bedömas och mätas för att kunna begränsas och övervakas. Riskhanteringen syftar till att minska sannolikheten för oförutsedda förluster eller hot mot institutets anseende. Motivering (2) Med operativ risk avses risk för förluster på grund av otillräckliga eller misslyckade interna processer personalen systemen externa faktorer. Operativa risker inkluderar legala risker men exkluderar strategiska risker. Motivering (3) Den förlust som operativ risk resulterar i är inte alltid mätbar. Risken kan också realiseras med fördröjning och ge utslag indirekt t.ex. genom försämrat rykte eller minskad respekt. Motivering Rekommendation (4) De operativa riskerna skiljer sig till sin karaktär från kredit- och marknadsrisker. Hanteringen av operativa risker går generellt ut på riskminimering. Det går inte alltid att dra gränser mellan olika riskområden. Exempelvis ingår det såväl operativa risker som kredit- och marknadsrisker i de olika faserna av kredit- och handelsprocesserna. (5) Institutet ska i sin definition av operativa risker utgå från den egna verksamheten och beakta verksamhetens särdrag.

12 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) 5.2 Riskhanteringsorganisation och tillsyn av operativa risker (6) Operativa risker ska hanteras och bedömas som ett eget riskområde. Högsta ledningen ska fastställa principer för hantering av operativa risker och regelbundet se över dem med beaktande av förändringar i omvärlden och i institutets egen verksamhet. Principerna ska omfatta rutiner för identifiering, bedömning, övervakning och reducering av risker. Där bör också de viktigaste processerna för hantering av operativa risker fastställas. (7) Högsta ledningen ska vara medveten om de viktigaste operativa riskerna i företagets olika affärsområden. Som en del av internkontrollen ska högsta ledningen regelbundet få rapporter om de viktigaste operativa riskerna. (8) Verkställande ledningen ska sörja för att principerna för hantering av operativa risker omsätts i praktiken i institutets samtliga verksamheter och säkerställa att varje anställd kan identifiera de operativa riskerna i sin egen verksamhet och känner till rutinerna för att hantera dessa risker. Verkställande ledningen svarar för utvecklingen och underhållet av rutinerna för hanteringen av operativa risker i anslutning till institutets produkter, tjänster, verksamheter, processer och system. (9) Ansvars- och rapporteringsförhållandena i affärsområdena och andra enheter som svarar för hanteringen av operativa risker ska vara klara och täckande. För kontrollen av risktagandet svarar en riskkontrollfunktion som är oberoende av risktagandet och riskhanteringen. 1 (10) Högsta och verkställande ledningen ska medverka till att det uppstår en sådan företagskultur som godkänner den interna kontrollen som en normal och nödvändig del av verksamheten. En effektiv intern kontroll förutsätter att arbetsuppgifterna och beslutsfattandet är åtskilda på behörigt sätt. (11) Högsta ledningen ska säkerställa att hanteringen av operativa risker regelbundet är föremål för en effektiv och täckande internrevision. Internrevisionen får som funktion inte vara direkt ansvarig för hanteringen av operativa risker. (12) I uppläggningen av riskhanteringen tillämpas också principerna för intern kontroll och riskhantering enligt standard 4.1 Intern kontroll och 1 Finansinspektionen, Standard 4.1 Uppläggning av intern kontroll, avsnitt 5.3: "Riskkontrollfunktionen ska upprätthålla, utveckla och utarbeta riskhanteringsprinciper som ska fastställas av högsta ledningen samt ta fram metoder för analys och mätning av riskerna. Den ska fortlöpande se till att varje risk håller sig inom tillåtna gränser och att adekvata riskmätningsmetoder tillämpas på varje enskild risk. Riskkontrollfunktionen ska också se till att den samlade effekten av samtliga större risker i verksamheten på tillsynsobjektets och konsolideringsgruppens resultat och kapitalbas rapporteras både till högsta ledningen och till den verkställande ledningen."

13 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) riskhantering, 4.2 Företagens interna kapitalutvärdering och 4.3i Kapitalkrav för operativa risker i huvudavsnittet Kapitaltäckning och riskhantering i Finansinspektionens föreskriftssamling. 5.3 Grunderna för hanteringen av operativa risker Identifiering av operativa risker (13) Institutet ska för varje affärsområde kunna identifiera de operativa riskerna i sina viktigaste produkter, tjänster, funktioner, processer och system. Identifieringen av de operativa riskerna skapar en grund för tillsynen av riskerna och planeringen av riskkontrollerna Bedömning och reducering av operativa risker Motivering (14) Förluster på grund av operativa risker kan förebyggas dels genom minimering av sannolikheten för att riskerna realiseras, dels genom reducering av sårbarheten för dessa risker. Tillämpningsexempel (15) Vid kartläggningen av de operativa riskerna måste man verksamhet för verksamhet bedöma sannolikheten för och verkningarna av en förlusthändelse. (16) I fråga om de viktigaste identifierade operativa riskerna måste instituten bedöma hur riskerna ska kontrolleras, om de ska begränsas eller accepteras, eller om verksamheten ska avvecklas helt. (17) Riskbedömningen analyserar skadliga interna och externa faktorer. Exempel på interna faktorer är företagets struktur, organisationsförändringar, komplexiteten av produkter och tjänster, de anställdas kompetens och personalomsättning. Externa faktorer är exempelvis tekniska framsteg och internationalisering. Tillämpningsexempel (18) Fastställda rutiner för bedömning av riskerna förbättrar utvärderingen. För detta ändamål kan exempelvis användas formbundna självutvärderingsblanketter, skadestatistik och genomgång av skador som har drabbat tillsynsobjektet eller andra. Utvärdering av skador som drabbat andra genom jämförelse med den egna verksamheten kan klargöra om något

14 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) liknande hade kunnat inträffa i någon egen enhet, vilka konsekvenser detta hade haft och hur en sådan förlust hade kunnat förhindras. (19) Förluster på grund av operativa risker kan reduceras också genom försäkringar. Verkställande ledningen ska sörja för att försäkringsskyddet och kostnaderna för försäkringen ses över regelbundet med beaktande av förändringar i institutets verksamhet. Dessutom bör motpartsriskerna på grund av försäkringsavtal och försäkringsbolagens solvens bedömas. För betydande störningar i verksamheten ska institutet förbereda sig genom kontinuitetsplanering. 5.4 Godkännande av nya produkter eller tjänster Tillämpningsråd (20) Nya produkter eller tjänster ska bedömas avseende inneboende risker innan de introduceras eller tas i bruk. Motsvarande bedömning ska göras också när en ny tjänstemodell introduceras om produkter och tjänster har kombinerats på nytt sätt. Internkontrollen och riskhanteringen måste ses över och ändras att gälla också de nya produkterna eller tjänsterna. Särskilt noggrann ska bedömningen vara vid etablering av verksamhet på främmande marknadsområden. Det är också nödvändigt att se till att den nya verksamheten är tillåten affärsverksamhet för institutet. Rekommendation (21) Institutet ska införa rutiner för godkännande av nya produkter eller tjänster. Beslut om introduktion av nya produkter eller tjänster fattas enligt fastställda beslutsbefogenheter. Till beslutet fogas beslutsunderlagen. Tillämpningsråd/-exempel (22) Rutinerna för godkännande av nya produkter eller tjänster ska omfatta följande: beskrivning av produkten eller tjänsten redogörelse för produktens eller tjänstens överensstämmelse med verksamhetsstrategin kartläggning av riskerna (bedömning av vilka risker som är förknippade med produkten/tjänsten) uppläggningen av internkontrollen och riskhanteringen (åtminstone följande riskområden: kreditrisk, marknadsrisk, likviditetsrisk och operativa risker) genomgång av de processer som hänför sig till produkten eller tjänsten (exempelvis offertstadiet, identifiering av kunden, försäljning, produktion, clearing och avveckling samt betalningar) juridiska frågor, avtalsbefogenheter IT, datakommunikation och informationssäkerhet extern och intern redovisning skattefrågor

15 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) prissättning, eventuella värderingar och användning av prissättningsmodeller bedömning av effekterna på lönsamhet och kapitaltäckning utbildning och handledning. 5.5 Övervakning och rapportering av operativa risker Tillämpningsexempel (23) Institutet ska regelbundet övervaka och bedöma arten av operativa risker, sannolikheten för att de realiseras och storleken av eventuella förluster om riskerna realiseras. Ytterligare bör förebyggande rutiner och mått för identifiering av riskerna införas. (24) Institutet ska bedöma indikatorer som ger en förvarning om ökade risker, exempelvis betydande förändring av verksamhetens omfattning, introduktion av nya produkter eller tjänster, hög personalomsättning, svårigheter att besätta lediga tjänster, klagomål från kunder och ökat antal verksamhets- eller tjänsteavbrott. Den information som redovisningssystem och andra datasystem genererar ska utnyttjas vid bedömningen av indikatorer som förutser ökade operativa risker. (25) Verkställande ledningen ska regelbundet få rapporter om operativa risker och realiserade förluster. Instituten ska utarbeta rapporteringsanvisningar. Tillämpningsråd/-exempel (26) Rapporterna ska innehålla finansiell information, kvalitetsanalyser, regelefterlevnadsinformation och uppgift om externa händelser och omvärldsförändringar som är väsentliga för beslutsfattandet. Av rapporterna bör identifierade problemområden framgå. De ska ge underlag för bedömning av förändringar i de operativa riskerna och stödja en förebyggande riskhantering. (27) Verkställande ledningen ska regelbundet verifiera punktligheten, riktigheten och relevansen av rutinerna och rapporteringssystemen. Rapporternas innehåll och detaljrikedom, målgruppen för rapporterna och rapporteringsfrekvensen ska regelbundet ses över. Rekommendation (28) Den bindande föreskriften om sammanställningen av interna förlustuppgifter i avsnitt i Finansinspektionens standard 4.3i gäller endast institut som beräknar kapitalkravet för operativa risker enligt en internmätningsmetod. Finansinspektionen rekommenderar dock att samtliga institut redan på förhand börjar samla in interna förlustuppgifter och bygga upp ett förlustregister för att göra det möjligt för dem att framöver övergå till mer avancerade metoder. Insamling av förlustuppgifter anses avsevärt stödja hanteringen av operativa risker.

16 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) Tillämpningsråd/-exempel Rekommendation (29) Tabellen nedan visar exempel på hur man kan strukturera övervakningen av förluster på grund av exponering för operativa risker. Exempel på information som bör ingå i rapporterna är beskrivning av förlusthändelsen, orsakerna till händelsen, uppskattning av direkta och indirekta kostnader, eventuella försäkringsersättningar och åtgärder för att förebygga liknande skador framöver. Dessutom lämnas uppgift om vilka åtgärder som har vidtagits med anledning av skadan, vem som ansvarar för dem och tidsplanen för de korrigerande åtgärderna. (30) För att övervakningen och rapporteringen ska vara tillfredsställande ska instituten fastställa en beloppsgräns och transaktioner som överskrider gränsen rapporteras. Även små förluster rapporteras om de är principiellt viktiga. Förlusttyp Interna oegentligheter Extern brottslighet Anställningsförhållanden, arbetarskydd Affärspraxis Egendomsskada Störningar och avbrott i Exempel förskingring, bedrägeri, tagande av muta, värdepappersmarknadsbrott eller -förseelse, skadegörelse, avsaknad av befogenheter (eller överskridande av dem), missbruk av kunduppgifter, avsiktlig felrapportering av positioner, yppande av affärshemlighet, utpressning stöld, rån, bedrägeri (t.ex. med betalningsmedel), förfalskning, penningtvätt, intrång i datasystem, spridning av skadliga program, överbelastningsattack mot datasystem, bombhot, hot mot personalen, utpressning brott mot arbetsavtalslagen (bl.a. arbetstid, arbetarskydd), ersättningsanspråk med anledning av diskriminering, löne-, ersättnings- eller uppsägningstvister, arbetsmarknadskonflikter marknadsföring och tillhandahållande av tjänster som strider mot god sed eller annars är otillbörlig, missbruk av konfidentiella kunduppgifter (t.ex. för marknadsföring), försummelse av informationsskyldigheten gentemot en kund, försummelse av tystnadsplikten, försummelse av utredningsplikten, uppdragsutförande som strider mot bestämmelserna, regelvidrig hantering av kundmedel, värdepappersmarknadsbrott eller - förseelse, penningtvätt eldsvåda, vattenskada, översvämning programfel, störning i datakommunikationen,

17 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) datasystemen Processproblem driftsavbrott, maskinfel, elavbrott, störning hos en extern tjänsteproducent rapporteringsfel, fel i kunduppgifterna, inmatningsfel i datasystemet, prissättningsfel, ogiltigt avtal, bristfällig dokumentation, försvunna dokument, brister i säkerhetshanteringen, misslyckat utförande av kunduppdrag, störning i utlagd verksamhet, tvist med utomstående leverantör, redovisningsfel

18 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) 6 DELOMRÅDEN I HANTERING AV OPERATIVA RISKER 6.1 Processer Motivering (1) Med process avses en helhet av verksamheter och resurser i syfte att framställa en viss tjänst eller produkt. I processhanteringen ingår aspekter på kundtillfredsställelse, effektivitet, lönsamhet och kvalitet. Denna standard fokuserar på identifiering och begränsning av de operativa risker som är förknippade med processerna. Analys av processerna och bedömning av de operativa risker som hänför sig till olika processfaser hjälper instituten att identifiera och reducera de operativa riskerna. (2) Instituten ska identifiera de processer som är viktigast för verksamheten. Särskild uppmärksamhet bör ges gränssnitten mellan olika organisatoriska enheter och företag, överskridningen av nationsgränser och betalningarna. Det är ytterst viktigt att det finns noggrann dokumentation av och rutiner för hanteringen av stora transaktionsvolymer. Processanvisningarna ska vara tillräckliga och aktuella. Tillämpningsråd/-exempel (3) Kontroller ska byggas in i de olika faserna av processerna och kvaliteten på dem utvärderas regelbundet, särskilt när verksamhetens omfattning eller innehåll utvecklas eller processerna ändras. Exempel på kontroller är avstämningar och flera personers medverkan i hanteringen av en transaktion. (4) Processer som är viktiga för verksamheten ska dokumenteras så enhetligt som möjligt med beskrivningar t.ex. av de uppgifter som hänför sig till processen, processens olika faser och deras samband, data- och materialflöden, rapportering, processens intressegrupper (processens ägare, kunder, personal som deltar i processen, organisatoriska enheter, andra företag och andra intressegrupper) samt de datasystem som är förknippade med processen. Beaktas bör vilken noggrannhet som eftersträvas i processbeskrivningarna, eftersom alltför detaljerade beskrivningar kan försvåra underhållet. För processbeskrivningarna ska kompetensen hos

19 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) personer som representerar olika delområden utnyttjas. Processbeskrivningarna ska regelbundet uppdateras. Rekommendation (5) Också vid genomförandet av olika projekt är det viktigt att tillämpa så samordnade principer som möjligt. För viktiga projekt ska riskbedömningar göras på förhand. 6.2 Legal risk Motivering (6) Legal risk är en operativ risk som kan uppstå på grund av externa faktorer såsom förändringar i omvärlden men också på grund av institutens egen verksamhet. Legala risker kan ingå i all verksamhet. I tolkningen, räckvidden och giltigheten av de regelverk och föreskrifter som gäller tillsynsobjektens verksamhet ingår osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande förluster och som kan inverka på institutets juridiska ansvar och eventuella ersättningsskyldighet. Vidare kan tvister om avtalens giltighet och innehåll skada institutets verksamhet. Att lösgöra sig från ogynnsamma avtal och ingå ersättande avtal kan medföra risk för förlust. Detta gäller särskilt avtal med standardvillkor. Också dokument som institutet har offentliggjort, exempelvis broschyrer och reklam kan vara förknippade med risk för skadeersättning eller försämrat rykte och minskad respekt. (7) Institutets högsta ledning måste vara medvetna om de viktigaste legala riskerna i verksamheten och säkerställa att hanteringen av den legala risken är tillräcklig. Verkställande ledningen ska säkerställa att hanteringen av den legala risken tilldelas tillräckligt med resurser för identifiering, övervakning och reducering av den legala risken inom olika affärsområden. Institutet ska ha tillräcklig kunskap om både den lagstiftning och de myndighetsföreskrifter som gäller tillsynsobjektet. I synnerhet om de centrala myndighetsföreskrifterna ska institutets anställda alltid ha sakkunskap. Ansvarsförhållandena avseende hanteringen av legala risker ska vara klart definierade. (8) För att kunna hantera den legala risken ska instituten ha den sakkunskap som behövs för att ingå avtal och andra rättshandlingar. För att kunna säkerställa avtalens giltighet ska institutet ha tillräcklig kunskap om de beslutsbefogenheter som tillämpas av avtalsparten. Avtalsdokumentationen ska arkiveras på lämpligt sätt och avtalens giltighet och eventuella tolkningstvister eller processer ska följas upp. Rekommendation (9) För att på förhand kunna förbereda sig för de krav som nya lagar och föreskrifter ställer, bör instituten bevaka förändringar av såväl lagstiftning som internationella regelverk. Det är nödvändigt att känna till rättspraxis

20 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) inom den egna branschen. Finans- och försäkringskonglomeratets moderbolag ska sörja för att samtliga företag som hör till konglomeratet har tillräcklig sakkunskap om de bestämmelser och föreskrifter som gäller för båda sektorerna. Företag med verksamhet i utlandet ska beakta att viktiga rättsprinciper och rättspraxis kan variera betydligt mellan olika stater. 6.3 Personal (10) Som en del av hanteringen av operativa risker ska högsta ledningen slå fast principer genom vilka företaget säkerställer att de anställda och personer som rekryteras till företaget har tillräcklig kompetens i förhållande till arbetsuppgifterna, företagets storlek och verksamhetens omfattning och art. (11) Med kompetens avses de anställdas duglighet, utbildning, erfarenhet och förmåga att klara av sina arbetsuppgifter. Företaget ska ha rutiner för att säkerställa att de anställda fortlöpande uppfyller kompetenskraven. Vikt ska fästas vid nyanställdas anseende och bakgrund. (12) Verkställande ledningen ska se till att det finns tillräckligt med personalresurser för att klara av uppgifterna. För att kontinuiteten ska kunna säkerställas ska särskilt personer i nyckelställning ha ersättare för sjukdom, olycksfall eller anställningsförhållanden som plötslig upphör. I resursplaneringen ska också belastningstopparna beaktas. (13) Högsta ledningen ska fastställa principerna för sekretess. Syftet med dem är att säkerställa att företagets anställda inte yppar detaljer om en kunds eller annan med företagets verksamhet förknippad persons ekonomiska ställning eller privata förhållanden eller affärs- eller yrkeshemligheter, om den som tystnadsplikten avser inte ger sitt samtycke till det. (14) Högsta ledningen ska fastställa principerna för belöningssystemen för att säkerställa att belöningssystemen inte lockar till icke önskvärda förfaranden eller okontrollerat risktagande. 6.4 Kontinuitetsplanering Motivering (15) Med kontinuitetsplanering avses säkerställande av förmågan att upprätthålla verksamheten och begränsa förluster i händelse av olika slag av störningar i verksamheten. Hit hör till exempel skador eller avsiktliga handlingar som drabbar personalen, lokalerna, datasystemen eller datakommunikationen, vattenskador, eldsvådor samt avbrott i exempelvis el-, värme- eller vattenförsörjningen. Inom ramen för kontinuitetsplaneringen upprättas kontinuitetsplaner för viktiga verksamheter för att upprätthålla

21 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) verksamheten i händelse av eventuella störningar. (16) Högsta ledningen svarar för att det finns uppdaterade och tillräckliga kontinuitetsplaner för företagets centrala verksamheter. Verkställande ledningen ska fastställa ansvaret för kontinuitetsplaneringen. Instituten ska ha en klar handlingsmodell för upprättande, underhåll och testning av kontinuitetsplaner och för uppföljning av kontinuitetsplaneringen. (17) Utgångspunkten för kontinuitetsplaneringen är att instituten kartlägger sina viktigaste verksamhetsprocesser. De viktigaste verksamhetsprocesserna bör prioriteras. Återställningstider ska fastställas för dem, dvs. det längsta tillåtna avbrottet som inte stör verksamheten. För prioriterade processer ska alternativa handlingsmodeller och återställningsrutiner läggas upp för eventuella avbrott. Extra uppmärksamhet bör ges möjligheten att återställa information som är nödvändig för att verksamheten ska kunna återupptas. (18) Datasystem och tillämpningar ska rangordnas efter det hur snabbt de ska kunna återställas efter olika typer av störningar. För datasystemen ska upprättas återställningsplaner med beskrivningar av hur systemen kan fås funktionsdugliga efter störningar. Säkerhetskopiorna och en eventuell reservanläggning ska placeras så långt bort från den egentliga datacentralen att data och säkerhetskopior inte kan förstöras samtidigt. (19) Kontinuitetsplanerna ska grunda sig på risk- och sårbarhetsanalyser. Kontinuitetsplanerna ska beakta olika hotbilder avseende verksamheten och funktionernas sårbarhet. Kontinuitetsplanerna ska dimensioneras efter verksamhetens art, omfattning och komplexitet. De ska styra verksamheten vid olika typer av störningar. I kontinuitetsplanerna ska också ingå informationsgivning vid olika typer av störningar både internt och externt till intressegrupper. (20) Instituten ska bereda sig på störningar i externa intressegruppers verksamhet. Hit hör exempelvis underleverantörer, tjänsteleverantörer och viktiga kunder. Tillämpningsråd (21) Kontinuitetsplanerna ska uppdateras regelbundet och anpassas till förändringar i verksamhet, tjänster eller strategier. Kontinuitetsplanerna ska också testas och övningar hållas regelbundet. Ansvariga ska utses för att övervaka uppdateringen och testningen av kontinuitetsplanerna. (22) Kontinuitetsplaneringsprocessen består bl.a. av följande faser: fastställande av principer och allmänna instruktioner för kontinuitetsplaneringen

22 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) kontinuitetsplaneringsutbildning till personalen i verksamhetsenheterna etablering av en krisorganisation och upprättande och underhåll av listor över kontaktpersoner fastställande av centrala rutiner för informationsgivning upprättande av kontinuitetsplaner upprättande av en återställningsplaner för datasystemen underhåll av kontinuitets- och återställningsplanerna testning av kontinuitets- och återställningsplanerna uppföljning av kontinuitetsplaneringen, samordning av kontinuitetsplanerna och utvärdering av deras ändamålsenlighet. 6.5 Beredskap för undantagsförhållanden Motivering Tillämpningsråd Tillämpningsråd/-exempel (23) Med beredskap för undantagsförhållanden avses förberedelser inför undantagsförhållanden enligt beredskapslagen ( /1080). En definition av undantagsförhållanden finns i kapititel 8. (24) Finansinspektionen anser att de finansmarknadsaktörer som enligt lag ska upprätthålla beredskap uppfyller sin beredskapsskyldighet om de följer Finansförsörjningspoolens beredskapsanvisning för finansmarknaden och denna standard. (25) Anvisningarna i denna standard kan tillämpas också på andra allvarliga störningar än de undantagsförhållanden som definieras i beredskapslagen. Sådana allvarliga störningar och kriser kan exempelvis vara en pandemi eller något annat hot som allvarligt äventyrar personalens funktionsförmåga eller att driftstället eller databehandlingsmiljön förstörs. (26) Beredskapen för undantagsförhållanden är en del av riskhanteringen och den interna kontrollen. Ansvaret för beredskapen vilar på högsta ledningen. Motivering Norm (27) Kraven på beredskap för undantagsförhållanden grundar sig på beredskapslagen och andra myndighetsanvisningar om beredskap för undantagsförhållanden. Beredskapen för undantagsförhållanden går ut på att verksamheten ska kunna fortsätta normalt. (28) Den som är skyldig att upprätthålla beredskap ska genom deltagande i beredskapsplanering och genom förberedelser för undantagsförhållanden säkerställa att verksamheten kan fortgå så störningsfritt som möjligt också

23 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) under undantagsförhållanden. 2 Tillämpningsråd (29) Den beredskapsskyldige ska säkerställa att för verksamheten viktig information bevaras och att transaktioner kan registreras i tillräckligt hög grad också under undantagsförhållanden. Motivering Tillämpningsråd Tillämpningsråd (30) Beredskapsanvisningen för finansmarknaden, som utarbetats av Finansförsörjningspoolen (tidigare Finansförsörjningskommittén), ger detaljerade anvisningar om beredskapen för undantagsförhållanden. Den innehåller också en mall för upprättande av en beredskapsplan. (31) I Beredskapsanvisningen för finansmarknaden har hotbilderna och beredskapsmålen fastställts på allmän nivå för hela branschen. Syftet är att den beredskapsskyldige preciserar dem enligt sin egen verksamhet och planerar lämpliga åtgärder för att nå målen. (32) Utgångspunkten för beredskapen är att krisläget kan pågå i 12 månader. 3 Beredskapsplan Tillämpningsråd (33) Den beredskapsskyldige ska ha en uppdaterad beredskapsplan. Den ska testas regelbundet tillsammans med andra aktörer på finansmarknaden. Tillämpningsråd (34) Beredskapsplanen kan utgöra som en del av den beredskapsskyldiges kontinuitetsplan förutsatt att den i tillräckligt hög grad beaktar behoven av beredskap för undantagsförhållanden. Vid undantagsförhållanden pågår störningen i regel längre än de situationer som omfattas av kontinuitetsplanen under normala förhållanden. Dessutom är hoten i regel allvarligare än de hotbilder som omfattas av kontinuitetsplanen. Tillämpningsråd (35) Beredskapsplanen ska innehålla information åtminstone om hoten mot den beredskapsskyldiges verksamhet bedömning av verksamhetens kriskänslighet målet med den beredskapsskyldiges verksamhet och verksamhetsprinciperna vid allvarliga störningar och undantagsförhållanden beredskapsåtgärder under normala tider tryggande av datasystemen i kreditinstitutslagen (121/2007), 4 a i placeringsfondslagen (48/1999), 13 a i lagen om utländska kreditinstituts och finansiella instituts verksamhet i Finland (1608/1993), 13 a i lagen om värdeandelssystemet. 3 Statsrådets beslut om målen med försörjningsberedskapen (350/ ).

24 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) tryggande av andra resurser som behövs för verksamheten företagssäkerhet funktioner och tjänster som ska upprätthållas under svåra störningar och undantagsförhållanden och deras funktionskrav organisation och personreserveringar under undantagsförhållanden de olika faserna i en behärskad reducering av tjänsterna för den händelse att de måste gallras återställningsåtgärder vid återgång till normala förhållanden nödvändigt samarbete med intressegrupper ledning, informationsgivning och kommunikation vid undantagsförhållanden ansvar och handlingsplan för att upprätthålla och testa beredskapsplanen Tillämpningsråd (36) Den beredskapsskyldige ska utse en eller fler personer som svarar för underhåll av beredskapsplanen och informationsgivningen om den. Verksamhet under undantagsförhållanden Tillämpningsråd Motivering Tillämpningsråd Tillämpningsråd (37) Under undantagsförhållanden ska verksamheten så länge som möjligt fortgå på motsvarande sätt som under normala förhållanden. Eventuellt måste den dock anpassas till de rådande omständigheterna. Den beredskapsskyldige bör bl.a. ha beredskap att registrera transaktioner manuellt för den händelse att databehandlingskapacitet, elektricitet eller dataförbindelser inte finns att tillgå eller är begränsade. (38) De viktigaste funktionerna för att den finansiella infrastrukturen ska fungera är bl.a. inlåning, utlåning, inhemsk och utländsk betalningsförmedling (gireringar och periodiska betalningar), kontantförsörjning, värdepappershandel och clearing, avveckling och förvaring av värdepapper. Viktiga system är således bl.a. betalningssystemen samt värdepapperscentralens, fondbörsens och clearingorganisationens system. (39) Också under undantagsförhållanden ska den beredskapsskyldige så länge som möjligt klara av att tillhandahålla de ovan nämnda tjänsterna. Den beredskapsskyldige ska därför försäkra sig om att det finns resurser och kapacitet att tillhandahålla dessa tjänster under undantagsförhållanden och allvarliga störningar. Också tillgången på personal och reservlokaler ska planeras på förhand. Tillgången ska tryggas genom förhandsåtgärder med tanke på situationer då en stor del av personalen är frånvarande, en del av lokalerna, utrustningen och systemen har förstörts eller är otillgängliga och verksamheten är förhindrad på ett omfattande geografiskt område. (40) Infrastrukturen för den centraliserade databehandlingen ska vara upplagd med tanke på undantagsförhållanden

25 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) databehandlingen ska fysiskt vara utspridd på två separata driftställen med kapacitet att tillhandahålla tjänster som ska upprätthållas under undantagsförhållanden även när det ena driftstället är ur bruk tillgången på elektricitet är säkerställd säkerhetskopior finns med tanke på undantagsförhållanden och data kan återställas från säkerhetskopiorna en tillräcklig skyddskopiering av data och program inklusive återställningssystem har ordnats i trygga lokaler på tillräckligt långt avstånd från de egentliga databehandlingscentralerna, om möjligt utanför huvudstadsregionen datakommunikationsförbindelserna till viktiga samarbetspartner och nödvändiga databaser fungerar. Tillämpningsråd Tillämpningsråd Tillämpningsexempel (41) Den beredskapsskyldige ska planera användningen av skyddskopior så att det är möjligt att med den skyddskopierade informationen och tillgängliga program på nytt starta upp verksamheten även i sådana fall när den egentliga databehandlingscentralen och dess närområden är totalförstörda. Den beredskapsskyldige ska sörja för att skyddskopiorna när som helst kan läsas in och att deras datainnehåll är användbart. (42) Den beredskapsskyldige ska utsträcka sin beredskap också till utlagda verksamheter i den omfattning som tryggandet av de kärnverksamheter och kärntjänster som ska upprätthållas under undantagsförhållanden förutsätter. Beredskapskraven ska beaktas redan när uppdragsavtalet upprättas. Den beredskapsskyldige ska bedöma uppdragstagarens beredskap och sörja för att den motsvarar kraven. (43) Uppdragstagarens beredskap kan exempelvis utvärderas genom gemensamma övningar. (44) Den beredskapsskyldige ska kartlägga utläggningskedjornas och underleverantörsavtalens effekt på den egna verksamheten under undantagsförhållanden och sörja för en tillräcklig beredskap avseende sådana funktioner som ska upprätthållas under undantagsförhållanden. 6.6 Datasystem (45) Högsta ledningen ska säkerställa att datasystemen är tillräckliga och lämpliga i förhållande till verksamhetens art och omfattning. Detta ska avgöras utgående från företagets verksamhet, högsta ledningens krav och det faktum att systemen ska stödja verksamheten enligt högsta ledningens riktlinjer.

26 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) (46) Instituten ska ha den kompetens, organisation och internkontroll som behövs för att registrera, överföra, behandla och arkivera data elektroniskt. Dessa funktioner kan vara helt eller delvis utlagda, varvid institutet ska säkerställa att leverantören av databehandlingstjänster följer de principer som fastställs i detta avsnitt. (47) Högsta ledningen ska anta en IT-strategi för att säkerställa att en lämplig IT-miljö existerar, underhålls och utvecklas efter nuvarande och framtida behov. Dessutom ska högsta ledningen se till att företaget har rutiner för budgetering och uppföljning av IT-kostnader. (48) För olika delområden av datatekniken ska instituten fastställa riktlinjer, standarder, rutiner och kontroller som möjliggör samarbete mellan affärsområdena och IT-enheterna. Med dem som utgångspunkt ska verkställande ledningen planera, övervaka och utvärdera IT-funktionerna. Vid behov ska ett särskilt samarbetsorgan med företrädare för olika affärsområden tillsättas för samordning av detta arbete. (49) IT-funktionens oberoende ställning i förhållande till användarna ska säkerställas. IT-funktionen svarar för datasystemens utveckling och funktionsförmåga, medan användarna svarar för att den information som behandlas är riktig. (50) Systemutveckling och datadrift ska åtskiljas så att de anställda i dessa funktioner får tillgång till varandras data endast via kontrollerade standardrutiner. Också för driftsättning, ändringshantering och testning av systemen ska det finnas standardrutiner. (51) Instituten ska sörja för att internrevisionen har kompetens att utvärdera de interna IT-kontrollernas funktionsförmåga. (52) Instituten ska utarbeta och upprätthålla metoder för systemering och kvalitetssäkring för att säkerställa att systemen fungerar på planerat sätt och att de dokumenteras i sådan standardiserad form att de går att använda och utveckla i framtiden även om exempelvis nyckelpersoner byts ut. (53) Instituten ska utarbeta rutiner för köp eller godkännande av programoch maskinvara eller kontraktering till externa tjänsteproducenter för att säkerställa att nyanskaffningar och avtal motsvarar företagets behov och gällande standarder och garanterar fortlöpande service. (54) Med olika rutiner och riktlinjer för den fysiska säkerheten och tillräckliga reservsystem minimeras risken för avbrott i datasystemen (eldsvåda, översvämning, elavbrott, maskinfel osv.) och tillgången till känsligt material

27 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) (datautrustning, datamedium, dokument etc.) begränsas till behörig personal. 6.7 Informationssäkerhet Definition av informationssäkerhet och grundläggande krav Motivering Motivering Motivering (55) Informationssäkerhet innebär att företagets data, tjänster, system och datakommunikation är skyddade och säkerställda under både normala och exceptionella förhållanden genom administrativa, tekniska och andra åtgärder. (56) Informationssäkerheten brukar indelas i åtta åtgärdsområden: administrativ säkerhet, personalsäkerhet, fysisk säkerhet, kommunikationssäkerhet, maskinvarusäkerhet, programvarusäkerhet, datasäkerhet och användarsäkerhet 4. (57) Allmänna krav på säkerheten för information som förvaras, överförs och behandlas är konfidentialitet (skydd av information mot otillbörlig insyn) integritet (riktighet, dvs. skydd av information mot oönskad förändring) tillgänglighet (informationen är åtkomlig för behöriga i rätt tid). (58) Systemen ska ha en åtkomstkontroll. Också oavvisligheten av de transaktioner som utförs samt identifieringen och autentiseringen av de kommunicerande parterna ska vara säkerställd. Vidare ska de transaktioner som hanteras i systemen kunna spåras Uppläggning och ansvar för informationssäkerheten (59) Institutets allmänna informationssäkerhet och de olika datasystemens säkerhetsnivå ska vara tillfredsställande i förhållande till verksamhetens art och omfattning, hoten mot systemen och den allmänna tekniska utvecklingsnivån. (60) Högsta ledningen svarar för att institutets informationssäkerhet är tillfredsställande. Den allmänna nivån på företagets informationssäkerhet ska fastställas och godkännas av högsta ledningen. Högsta ledningen ska tilldela tillräckliga resurser och delegera ansvaret för att informationssäkerheten håller tillräckligt hög nivå. Instituten ska regelbundet utvärdera sin 4 Ledningsgruppen för datasäkerhet i statsförvaltningen (VAHTI): VAHTI 4/2003, Valtionhallinnon tietoturvakäsitteistö.

28 FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare dnr 3/120/ (40) informationssäkerhetsnivå. Om det inte finns tillräcklig datasäkerhetsexpertis inom den egna organisationen, ska instituten uppdra utvärderingen åt en utomstående konsult med tillräcklig sakkunskap. Konstaterade brister i säkerheten måste omedelbart åtgärdas Bedömning av risker som hänför sig till informationssäkerhet (61) Bedömningen av informationssäkerhetsnivån ska basera sig på regelbunden utvärdering av riskerna i informationssäkerheten. I riskanalyserna fastställs institutets viktigaste verksamheter och resurser och analyseras hotbilder och verksamheternas och resursernas sårbarhet för hoten. Vidare uppskattas eventuella effekter på institutets verksamhet om hoten realiseras. För hantering av identifierade risker måste tillräckliga kontroller byggas in. Också riskerna med nya tekniker och tjänster ska bedömas före introduktionen. (62) Rutiner för bedömning av informationssäkerhetsriskerna ska byggas in i riskhanteringen för att högsta ledningen ska kunna bilda sig en uppfattning om samverkan mellan alla väsentliga risker i verksamheten Informationens och systemens ägare (63) Instituten ska fastställa ägarna till den information som företaget förvarar och hanterar. Ägarna ska svara för principerna för användning av informationen och systemen, behörigheter och säkerhet. De ska också bevilja behörighet att utnyttja informationen. Instituten ska klassificera den information som förvaras och hanteras enligt säkerhetskraven och utarbeta hanteringsregler för olika säkerhetsklasser Behörigheter (64) Instituten ska bevilja behörighet att använda information, program och system, samt övervaka användningen av systemen enligt samordnade regler som godkänts av ledningen. Tilldelningen av användarbehörigheter ska basera sig på användarens arbetsuppgifter. Instituten ska begränsa tillträdet till data, program och system med tekniska metoder (användaridentifikationer, lösenord osv.) samt rapportera och undersöka överskridningar av användarbehörigheterna Informationssäkerhetsregler och utbildning (65) Instituten ska ha uppdaterade informationssäkerhetsprinciper godkända av högsta ledningen och andra informationssäkerhetsregler, som företagets anställda ska känna till. Exempel på informationssäkerhetsregler är bland annat bestämmelser om fastställande av behörigheter, bekämpning av skadliga program samt användningen av Internet och e-post. Instituten ska

Standard 4.4b. Hantering av operativa risker. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 4.4b. Hantering av operativa risker. Föreskrifter och allmänna råd Standard 4.4b Hantering av operativa risker Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN dnr 3/120/2004 2 (37) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte 6 3 Internationella regelverk 7 4 Rättsgrund 8 5 Hantering

Läs mer

Anvisning om riskhantering och internrevision i värdepapperscentraler

Anvisning om riskhantering och internrevision i värdepapperscentraler tills vidare 1 (11) Till värdepapperscentralerna Anvisning om riskhantering och internrevision i värdepapperscentraler Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen följande

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 8/2014

Föreskrifter och anvisningar 8/2014 Föreskrifter och anvisningar 8/2014 Hantering av operativa risker i företag under tillsyn inom Dnr FIVA 8/01.00/2014 Utfärdade 4.11.2014 Gäller från 1.2.2015 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 8/2014

Föreskrifter och anvisningar 8/2014 Föreskrifter och anvisningar 8/2014 Hantering av operativa risker i företag under tillsyn inom Dnr FIVA 8/01.00/2014 Utfärdade 4.11.2014 Gäller från 1.2.2015 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010

Läs mer

Standard 4.1. Uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 4.1. Uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Föreskrifter och allmänna råd Standard 4.1 Uppläggning av intern kontroll och riskhantering Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN 4.1 dnr 5/790/2003 2 (20) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte 6 3 Internationella regelverk 7

Läs mer

Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.6 Anmälan om utläggning av verksamhet Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande

Läs mer

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.10 Rapportering av exponeringar mot närstående Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare närstående dnr 14/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Internationella

Läs mer

FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG

FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG tills vidare 1 (5) Till värdepappersföretagen FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 29 2 mom. lagen om värdepappersföretag

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om hantering av operativa risker; FFFS 2014:4 Utkom

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.2 Förvärv av bestämmande inflytande i Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 5/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund och internationella

Läs mer

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Standard RA6.1 Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om informationssäkerhet, it-verksamhet och insättningssystem;

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Fakta Info Direkt, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om it-system, informationssäkerhet och insättningssystem;

Läs mer

Standard 4.1. Organisation av intern kontroll. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 4.1. Organisation av intern kontroll. Föreskrifter och allmänna råd Standard 4.1 Organisation av intern kontroll Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en ämnesvis indelad helhet av föreskrifter och råd som förpliktar eller vägleder tillsynsobjekt

Läs mer

Standard RA1.4. Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.4. Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.4 Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller

Läs mer

ANMÄLNINGS- OCH TILLSTÅNDSFÖRFARANDET VID INFÖRANDE AV METODER FÖR BERÄKNING AV KAPITALKRAV FÖR OPERATIVA RISKER

ANMÄLNINGS- OCH TILLSTÅNDSFÖRFARANDET VID INFÖRANDE AV METODER FÖR BERÄKNING AV KAPITALKRAV FÖR OPERATIVA RISKER FINANSINSPEKTIONEN BILAGA 1 1 (9) ANMÄLNINGS- OCH TILLSTÅNDSFÖRFARANDET VID INFÖRANDE AV METODER FÖR BERÄKNING AV Denna bilaga beskriver hur en anmälan eller ansökan om att införa schablonmetoden, en alternativ

Läs mer

Anmälan om. schablonmetoden, operativ risk

Anmälan om. schablonmetoden, operativ risk Anmälan om Februari 2007 schablonmetoden, operativ risk N Allmän information om anmälningsförfarandet Detta dokument innehåller Finansinspektionens krav på hur en anmälan om att använda schablonmetoden

Läs mer

ANVISNING OM PRINCIPER FÖR RISKHANTERING OCH INTERN KONTROLL OCH OM INTERNREVISION I KREDITINSTITUT. Innehåll Sida

ANVISNING OM PRINCIPER FÖR RISKHANTERING OCH INTERN KONTROLL OCH OM INTERNREVISION I KREDITINSTITUT. Innehåll Sida tills vidare 1 (9) Kreditinstitutens holdingsammanslutningar Kreditinstituten ANVISNING OM PRINCIPER FÖR RISKHANTERING OCH INTERN KONTROLL OCH OM INTERNREVISION I KREDITINSTITUT Finansinspektionen meddelar

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2017-04-11 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2006:1371) om kapitaltäckning och stora exponeringar; SFS 2007:570 Utkom från trycket den 27 juni 2007 utfärdad den 14 juni 2007. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Standard RA6.1 Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Risk- och kapitalhantering

Risk- och kapitalhantering Risk- och kapitalhantering INLEDNING Information om s risk- och kapitalhantering publiceras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 8/2014

Föreskrifter och anvisningar 8/2014 Föreskrifter och anvisningar 8/2014 Hantering av operativa risker i företag under tillsyn inom Dnr FIVA 8/01.00/2014 Utfärdade 4.11.2014 Gäller från 1.2.2015 FINANSINSPEKTIONEN telefon 09 183 51 fax 09

Läs mer

2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER

2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER 1 (5) 2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER Syfte, bakgrund och rättsgrund I sina uppföranderegler för tillhandahållande av finansiella tjänster har Finansinspektionen som mål att

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010. Revisionsrapport Verket för högskoleservice Box 24070 104 50 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0738 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2019 Tillhandahållare av virtuella valutor

Föreskrifter och anvisningar 4/2019 Tillhandahållare av virtuella valutor Föreskrifter och anvisningar 4/2019 Tillhandahållare av virtuella valutor Dnr FIVA 12/01.00/2019 Utfärdade 14.6.2019 Gäller från 1.7.2019 Upplysningar Digitalisering och analys/digitalisering och banktjänster

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2006:1387 Utkom från trycket den 15 december 2006 utfärdad den 7 december 2006. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING

UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING ANVISNING 1 (5) Basservice, rättsskydd och tillstånd Näringstillsyn UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING 1 Allmänt om riskbedömning Den rapporteringsskyldigas riskbedömning Riskbaserad

Läs mer

ANVISNING OM PRINCIPER FÖR RISKHANTERING OCH INTERN KONTROLL OCH OM INTERNREVISION I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

ANVISNING OM PRINCIPER FÖR RISKHANTERING OCH INTERN KONTROLL OCH OM INTERNREVISION I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG tills vidare 1 (9) Till värdepappersföretagen ANVISNING OM PRINCIPER FÖR RISKHANTERING OCH INTERN KONTROLL OCH OM INTERNREVISION I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten

Läs mer

Standard 1.6. Utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 1.6. Utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd Standard 1.6 Utläggning av Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande för företagen under tillsyn

Läs mer

Datasäkerhetspolicy för verksamhetsenheter inom social- och hälsovården

Datasäkerhetspolicy för verksamhetsenheter inom social- och hälsovården 1 (5) för verksamhetsenheter inom social- och hälsovården Godkänd: Social- och hälsovårdsnämnden, datum 25.9.2012 1. Inledning Informationsbehandlingen stöder serviceproduktionen inom Social- och hälsovårdsverket

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2016-12-20 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens allmänna råd om tillstånd för kreditinstitut utanför

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om institut för elektroniska pengar

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 12/2013

Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Transaktionsrapportering Dnr FIVA 13/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om verksamhet för betaltjänstleverantörer; beslutade den 17 april

Läs mer

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2018-01-03 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2017-04-24 Tillgänglighet: Rättslig grund: Tillämpningsområde: Ägare: För samtliga anställda på Bolagets

Läs mer

Policy och instruktioner för regelefterlevnad

Policy och instruktioner för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16 Tillämpningsområde:

Läs mer

Esbo stad Informationssäkerhetspolicy

Esbo stad Informationssäkerhetspolicy Behandling: Granskad Datasäkerhetsgruppen 7.1.2016 27.1.2016 Godkänd Stadsstyrelsen 8.2.2016 Ändringar: Datum / Gjorts av Punkt Beskrivning 28.1.2016 / Matti Franck Hela dokumentet Hela dokumentet ESPOON

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 december 2011 1244/2011 Lag om ändring av kreditinstitutslagen Utfärdad i Helsingfors den 9 december 2011 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Case Kapitalförvaltning AB ( Bolaget ) står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd till fondverksamhet enligt lag (2013:561) om förvaltare av alternativa

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 11 mars 2016 Myndigheten

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5)

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Kravelementen enligt standarden ISO 14001:2004 Kap 4 Krav på miljöledningssystem 4.1 Generella krav Organisationen skall upprätta, dokumentera, införa,

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Hagberg & Arneborn Fondkommission AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av bestämmelserna i 8 kap. 4 lagen om värdepappersmarknaden och 6 kap. 11-12 Finansinspektionens

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar: Beräkning av kapitaltäckning och stora exponeringar Bilaga 3 OPR-anmälan och ansökningsförfaranden

Föreskrifter och anvisningar: Beräkning av kapitaltäckning och stora exponeringar Bilaga 3 OPR-anmälan och ansökningsförfaranden : Föreskrifter och anvisningar: Beräkning av kapitaltäckning och stora exponeringar Bilaga 3 OPR-anmälan och ansökningsförfaranden Dnr FIVA 18/01.00/2013 Utfärdade 9.12.2013 Gäller från 1.1.2014 FINANSINSPEKTIONEN

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Trosa kommun

Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Trosa kommun Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Trosa kommun Antagen av: Kommunfullmäktige 2018-04-25, 36, dnr KS 2018/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Policy Kommunstyrelsen Policy

Läs mer

POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR

POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR Dokumenttyp Säkerhetsklass Ansvarig Författare Beslutsfattare Fastställd Policy Intern Compliance Nils Lansing Styrelsen 2013-12-05 POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR Aros Kapital AB, 556669-3130 Sid

Läs mer

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen Lag om ändring av värdepappersmarknadslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i värdepappersmarknadslagen (746/2012) 1 kap. 1 mom. 8 punkten, 13 och 14 kap., 15 kap. 2 mom. och 16 kap. 3, av dem

Läs mer

Informationssäkerhet är ett medel som bidrar till att uppnå kommunens övergripande mål.

Informationssäkerhet är ett medel som bidrar till att uppnå kommunens övergripande mål. Informationssäkerhetspolicy 2011-2014 1. Bakgrund Detta dokument fastställs av kommunfullmäktige och gäller för all verksamhet inom kommunen. Detta betyder att det inte finns utrymme att besluta om lokala

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål EIOPA-BoS-12/069 SV Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål 1/7 1. Riktlinjer Inledning 1. Dessa riktlinjer utfärdas i enlighet med artikel 16 i förordningen om Eiopa 1 (Europeiska försäkrings-

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

Administrativ säkerhet

Administrativ säkerhet Administrativ säkerhet 1DV425 Nätverkssäkerhet Dagens Agenda Informationshantering Hur vi handhar vår information Varför vi bör klassificera information Riskanalys Förarbete till ett säkerhetstänkande

Läs mer

Policy för riskhantering

Policy för riskhantering Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller oftare vid behov Tidigare godkänd; 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16

Läs mer

Grunder för intern kontroll och riskhantering i Borgå stad och stadskoncernen

Grunder för intern kontroll och riskhantering i Borgå stad och stadskoncernen Grunder för intern kontroll och riskhantering i Borgå stad och stadskoncernen SF 25.3.2015 STST 16.3.2015 2 Innehåll 1. Avsikten med och målen för intern kontroll och riskhantering... 3 2. Begreppen i

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL DEFINITIONER Begrepp och definitioner i detta Avtal ska ha motsvarande betydelse som i Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 2016/679 (nedan kallad dataskyddsförordningen)

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2015-08-31 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal 1. Parter Personuppgiftsansvarig (PA) Namn: Organisationsnummer: Adressuppgifter: Telefonnummer: E-post: Personuppgiftsbiträde (PB) Namn: Digerati Sverige AB Organisationsnummer:

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTSINCIDENT

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTSINCIDENT RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTSINCIDENT Dessa riktlinjer omfattar de skyldigheter som den personuppgiftsansvariga har när en personuppgiftsincident inträffar enligt dataskyddsförordningen artikel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 att 24 kap.

Läs mer

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket 15-12-07 1/6 Tillämpningsområde 1 Denna författning innehåller bestämmelser om myndigheternas arbete med informationssäkerhet och deras tillämpning av standarder i sådant arbete. 2 Författningen gäller

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018: Policy och riktlinjer för hantering av personuppgifter. Antagen av kommunfullmäktige

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018: Policy och riktlinjer för hantering av personuppgifter. Antagen av kommunfullmäktige KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018:1-003 Policy och riktlinjer för hantering av personuppgifter Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-27 35 1 Att gälla från och med 2018-05-01 Policy för hantering av personuppgifter

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010. Revisionsrapport Mälardalens högskola Box 883 721 23 Västerås Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0735 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Finansinspektionen tillsynsmyndighet för finansoch försäkringssektorn

Finansinspektionen tillsynsmyndighet för finansoch försäkringssektorn Finansinspektionen tillsynsmyndighet för finansoch försäkringssektorn Varför finns Finansinspektionen? Finansinspektionen (FI) arbetar för att kunder i Finland tryggt ska kunna sköta sina ärenden hos tjänsteleverantörer

Läs mer

I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse.

I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. ERSÄTTNINGSPOLICY I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. Betydande risktagare: En anställd vars arbetsuppgifter har en väsentlig inverkan på Bolagets riskprofil. Dessa personer

Läs mer

Styrande dokument. Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Göteborgs Stad

Styrande dokument. Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Göteborgs Stad Styrande dokument Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Göteborgs Stad 2BDetta dokument gäller för Göteborgs Stads samtliga nämnder samt styrelser i sådana organisationer där Göteborgs

Läs mer

Ersättningspolicy. 7 december 2016

Ersättningspolicy. 7 december 2016 7 december 2016 Inledning Denna policy gäller för ersättningssystem hos Strukturinvest och gäller för samtliga anställda. Policyn utgår från FI:s föreskrifter Den ska vara förenlig med och främja en sund

Läs mer

S t a n d a r d 1. 5. T i l l s y n a v f i n a n s - o c h f ö r s ä k r i n g s k o n g l o m e r a t. Föreskrifter och allmänna råd

S t a n d a r d 1. 5. T i l l s y n a v f i n a n s - o c h f ö r s ä k r i n g s k o n g l o m e r a t. Föreskrifter och allmänna råd S t a n d a r d 1. 5 T i l l s y n a v f i n a n s - o c h f ö r s ä k r i n g s k o n g l o m e r a t Föreskrifter och allmänna råd dnr 13/790/2003 2 (21) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte 6 3 Internationella

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2014

Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dnr FIVA 6/01.00/2014 Datum 1.7.2014 Gäller fr.o.m. 22.7.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE

Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE 1. Personuppgiftsbiträdesavtalets syfte Detta Personuppgiftsbiträdesavtal syftar till att uppfylla stadgandet i 30 personuppgiftslagen (PuL)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering

Offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering Offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering I enlighet med Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2007:5) om offentliggörande av kapitaltäckning och riskhantering

Läs mer

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök Göteborgs universitet 2007-06-26 Intern miljörevision Exempel på frågor vid platsbesök Nedan finns exempel på frågor som kan ställas vid platsbesök inom den interna miljörevisionen. Ytterligare följdfrågor

Läs mer

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY Innehållsförteckning Sida 1.1 Informationssäkerhet 1 1.2 Skyddsområden 1 1.3 Övergripande mål 2 1.4 Årliga mål 2 1.5 Organisation

Läs mer

Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism;

Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; LIFS 2018:11 Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade den X 2018. Lotteriinspektionen föreskriver 1 följande med stöd av

Läs mer

Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004

Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 I checklistan gäller det att instämma med de påståenden som anges i listan för att vara säker på att verksamhetens miljöledningssystem

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering Aqurat Fondkommission AB ("Bolaget") har mot bakgrund av 6 kap. 11 Finansinspektionens föreskrifter (2007:16) om värdepappersrörelse fastställt följande riktlinjer för riskhantering.

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av

Läs mer

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.4 Rapportering av länderrisker Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 1/120/2005 2 (10) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund 5 4 Rapportering till Finansinspektionen

Läs mer

Ersättningspolicy. Lantmännen Finans AB Org. nr Policy 1.12

Ersättningspolicy. Lantmännen Finans AB Org. nr Policy 1.12 Lantmännen Finans AB Org. nr. 556664-8118 Policy 1.12 Ersättningspolicy Version Beslutsdatum Förändring 2018-09-14 Årlig revidering. Förtydligande i 2.4 och Nytt incitamentsprogram för koncernen inkluderat

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0)

Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0) Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr:0036/13 Kommunalförbundet ITSAM, Storgatan 36A, 590 36

Läs mer

Har företaget verkliga huvudmän som har skatterättslig hemvist utomlands? Ja Om ja, hur många? Om ja, vilket land/vilka länder?

Har företaget verkliga huvudmän som har skatterättslig hemvist utomlands? Ja Om ja, hur många? Om ja, vilket land/vilka länder? OBS! Formuläret ska ej besvaras! 1 Information om företagets verksamhet Frågan avser verkliga huvudmän för det företag som är föremål för denna periodiska rapportering. Med verklig huvudman avses samma

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun Denna informationssäkerhetspolicy anger hur Ånge kommun arbetar med informationssäkerhet och uttrycker kommunens stöd för

Läs mer

3.4 Förslag till nya allmänna råd om att söka tillstånd att driva bank- och finansieringsrörelse eller ge ut elektroniska pengar

3.4 Förslag till nya allmänna råd om att söka tillstånd att driva bank- och finansieringsrörelse eller ge ut elektroniska pengar undantag från tillståndsplikt. Finansinspektionen föreslår därför en ändring som innebär att en registrerad betaltjänstleverantör ska lämna motsvarande information vid en ändring av ägarföretaget och dess

Läs mer

Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Inledning...3 Definition av IT-säkerhet...3 Omfattning...3 Vikten av IT-säkerhet...3 Mål för IT-säkerhetsarbetet...4 Ledning och ansvar...4

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar Utfärdad den 5 april 2018 Publicerad den 11 april 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen (2011:755)

Läs mer

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA(BoS(13/164 SV Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 30 oktober 2018 Myndigheten

Läs mer

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag 2 (6) Innehållsförteckning Policy för internkontroll... 1 för Stockholms

Läs mer