Revisionsrapport. Åtvidabergs kommun. Granskning av tillgänglighet för funktionshindrade Ref R Wallin (1)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsrapport. Åtvidabergs kommun. Granskning av tillgänglighet för funktionshindrade 2008-10-14. Ref R Wallin (1)"

Transkript

1 Revisionsrapport Granskning av tillgänglighet för funktionshindrade Åtvidabergs kommun Ref R Wallin (1)

2 1. Sammanfattning Inledning Syfte Metod och genomförande Vilka åtgärder har vidtagits? Resultat av enkätsvaren Finns en plan för det fortsatta genomförandet? Innebär genomförandet speciella konsekvenser? Uppföljning av vidtagna åtgärder Kontakter med handikapprörelsen Iakttagelse Vidtagna åtgärder inom kultur- och samhällsbyggnadsutskottet och kommunstyrelsen Kultur- och samhällsbyggnadsutskottet Ny- och ombyggnad Rehabiliteringsverksamhet i simhallen Kommunstyrelsen Bedömning Rekommendationer... 9 (2)

3 1. Sammanfattning Kommunrevisorerna har uppdragit åt Ernst & Young att biträda med en granskning av hur kommunen arbetat med tillgänglighet för funktionshindrade till kommunens olika verksamheter. Syftet är att granska vad kommunen gjort för att omsätta målen i det handikappolitiska programmet från år I granskningen framkommer följande. Granskningen visar sammantaget att det återstår en hel del arbete innan det handikappolitiska programmet är genomfört i den omfattning som fullmäktige beslutat om. Arbetet rör allt från organisatorisk förankring av handikappfrågorna, implementering av ett synsätt som gagnar funktionshindrade till konkret genomförande. De största bristerna bedöms finnas inom områdena organisation och förankring samt området teknik vad gäller genomförandet. I den fördjupning som gjorts framgår att varken kultur- och samhällsbyggnadsutskottet eller kommunstyrelsen vidtagit tillräckligt omfattande åtgärder med anledning av det handikappolitiska programmet. Den samlade bedömningen är att kommunen på ett otillfredsställande sätt hanterat måluppfyllelse och hörsamhet till mål i det handikappolitiska programmet fastställt av fullmäktige. En rekommendation är att kommunstyrelsen redovisar för fullmäktige de åtgärder som hittills vidtagits i anledning av programmet och ger förslag på ev justeringar som behöver göras för att kommunstyrelsen skall realisera lagstiftningen om tillgänglighet för funktionshindrade till år (3)

4 2. Inledning Kommunrevisorerna har uppdragit åt Ernst & Young att biträda med en granskning av hur kommunen arbetat med tillgänglighet för funktionshindrade till kommunens olika verksamheter. Enligt ett riksdagsbeslut år 2000 skall Sverige vara tillgängligt för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga senast år Beslutet är en del av den nationella handlingsplanen för handikappolitiken. 3. Syfte Syftet är att granska vad kommunen gjort för att omsätta målen i det handikappolitiska programmet från år Mot bakgrund av beslutet är det angeläget att granska hur kommunen genomfört intentionerna i riksdagsbeslutet. De frågor som skall besvaras är: Vilka åtgärder har vidtagits? Finns en plan för genomförandet? Innebär genomförandet några specifika konsekvenser? Finns något sätt att följa upp och säkerställa att förändringen är genomförd? Har kontakter skett med berörda handikapporganisationer för att underlätta genomförandet och anpassa åtgärder efter målgruppernas specifika behov? Granskningen görs mot bakgrund av en av grunderna i ansvarsprövningen: graden av måluppfyllelse och hörsamhet till mål och riktlinjer fastlagda av fullmäktige. Bedömningen görs utifrån grunderna tillfredsställande och otillfredsställande grad av måluppfyllelse och hörsamhet. Med tillfredsställande avses att det mesta av programmet är genomfört eller där det framgår att det finns en tydligt system för att målen i programmet skall kunna uppnås till Med otillfredsställande avses att en del arbete inletts men där mycket av arbetet återstår och där det framstår som osäkert om kommunen kommer att nå målen med programmet till år Metod och genomförande Granskningen har genomförts med stöd av genomgång av det handikappolitiska programmet, enkät till samtliga förvaltningar om vilka specifika åtgärder var och en vidtagit och intervju med förtroendevalda kring arbetet med att genomföra det handikappolitiska programmet. (4)

5 I granskningsarbetet har revisor Sven Sjöö deltagit. 4. Vilka åtgärder har vidtagits? Kommunfullmäktige har tagit beslut om ett handikappolitiskt program att genomföras fram till år Programmet är mycket väl strukturerat och tar också upp exakt vilka åtgärder varje nämnd skall genomföra. 4.1 Resultat av enkätsvaren För att göra en avstämning av hur arbetet med genomförandet skett har revisionen gjort en enkät som ställts till ansvariga förvaltningar. Enkäten innehåller principiellt viktiga organisatoriska aspekter på handikappolitiken, specifika frågor för handikappade inom vart och ett av kommunens förvaltningar och kontakter med handikapprörelsen. Enkäten innehöll totalt ca tio frågor, i genomsnitt ett par per förvaltning. Det handikappolitiska programmet omfattar fler åtgärder som behöver vidtas. Fråga Varje förvaltning ska utse en representant som ansvarar för handikappfrågor Ks ska sammanställa infomtrl till funktionshindrade Ks ska utreda KHR:s placering i den kommunala organisationen Individuell vårdplan ska upprättas för personer som har handikappomsorg (socialförvaltning) Personal inom vård och omsorg har fortlöpande utbildning i frågor som rör funktionshindrade Skolan ska inventera elevs behov av hjälpmedel etc inför mottagande av elev med funktionshinder Allergironder genomförs minst 1 ggn/år Tekniknämnden har genomfört kartläggning av tillgängligheten med åtgärdsförslag för att anpassa offentliga miljöer i kommunen Vid Ny- och ombyggnad efterhörs handikapprörelsens synpunkter Fritidsförvaltningen skall tillse att personer med funktionshinder har tillgång till rehabiliteringsverksamhet i kommunens simhall Genomfört Nej Ja Ja ja Ja Sammanställningen visar att ingen förvaltning ännu genomfört allt det som det handikappolitiska programmet föreskriver. Den förvaltning som har genomfört två av tre uppdrag är socialförvaltningen. Kommunstyrelsen och barn- och utbildningsförvaltningen har båda helt genomfört ett av sina två uppdrag helt och delvis det andra. De övriga två förvaltningarna har bara delvis genomfört det som på dem ankommer så här långt. 5. Finns en plan för det fortsatta genomförandet? Kommunen uppfattar att det handikappolitiska programmet är ambitiöst, att man hittills kanske inte genomfört så mycket som hade varit angeläget med hänsyn till frågans vikt, (5)

6 men att man nu avser att med förnyad kraft genomföra programmet. Det bedöms f n som tveksamt om hela programmet kommer att vara genomfört till år Kommunstyrelsen skall också se över organisationen av handikapprådet så att dessa frågor får större tyngd och kan genomföras med bättre effekt än hittills. 6. Innebär genomförandet speciella konsekvenser? Enligt kommunstyrelsen kan ekonomin vara en sådan konsekvens för genomförandet av hela programmet, en uppfattning som inte delas fullt ut av företrädare för handikapprådet. Företrädare för handikapprådet pekar däremot på speciella konsekvenser av att man i kommunen inte i förväg tar med synpunkter från handikapprörelsen. Effekten av detta stavas ökade kostnader för kommun och besvärliga, för att inte säga kränkande upplevelser för funktionshindrade. Som exempel anförs att beläggningsarbetena vid det stora torget genomfördes på ett sådant sätt att de särskilda stödmarkringarna för synskadade i markstenen lades på ett förvirrande sätt. Ett annat exempel är den elev som inte kunde komma in i skolan p g a sitt handikapp och blev lämnad på skolgården när andra gick in i lektionssalar. Ett tredje exempel är ombyggnaden av kommunhuset, ramper etc. 7. Uppföljning av vidtagna åtgärder Kommunstyrelsen har så här långt inte följt upp vad som gjorts när det gäller det handikappolitiska programmet. Det har heller inte det Kommunala Handikapprådet gjort. I intervjuerna framkommer att det inte finns någon form av handlingsplan med konsekvensanalys framtagen för genomförandet av det handikappolitiska programmet. 8. Kontakter med handikapprörelsen Det finns kanaler för kontakter med handikapprörelsen, det Kommunala Handikapprådet är ett forum för informationsutbyte mellan kommunen och handikapprörelsen, men allt som oftast uppfattar företrädare för Handikapprådet att kontakterna med handikapprörelsen tas för sent från kommunens sida, när fel redan upptäckts. Då skall felen korrigeras, ofta med kostnadsfördyringar som följd. 8.1 Iakttagelse Granskningen visar sammantaget att det återstår en hel del arbete innan det handikappolitiska programmet är genomfört i den omfattning som fullmäktige beslutat om. Arbetet rör allt från organisatorisk förankring av handikappfrågorna, implementering av ett synsätt som gagnar funktionshindrade till genomförande av konkreta åtgärder. De största bristerna så här långt bedöms finnas inom områderna organisation och förankring samt området teknik vad gäller genomförandet. (6)

7 9. Vidtagna åtgärder inom kultur- och samhällsbyggnadsutskottet och kommunstyrelsen 9.1 Kultur- och samhällsbyggnadsutskottet I det handikappolitiska prgrammet sägs att vid nybyggnation och/eller ombyggnad av kommunala fastigheter och vid dispensprövning vid ansökan om byggnadslov är det angeläget att efterhöra handikapprörelsens synpunkter. Av programmert framgår också att kommunen skall verka för att personer med funktionshinder har tillgång till rehabiliteringsverksamhet i kommunens simhall och att vattentemperaturen är anpassad efter deras behov. I denna del har granskningen inriktats på att se hur och i vilken utsträckning detta skett från kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen Ny- och ombyggnad Sedan det handikappolitiska programmet beslutades har kommunen sammanlagt behandlat 540 ärenden rörande bygglov och/eller bygganmälan för om- och nybyggnation. 22 av dessa ärenden rör kommunala fastigheter. Av dessa rör sju ärenden ny- och ombyggnad av lokaler i kommunen där det i denna granskning gjorts en bedömning att ärendena har särskild bäring på tillgänglighet för handikappade. Dessa ärenden är följande. Ärende År Avstämning med handikapprörelsen Orsak till utebliven avstämning Om- och tillbyggnad av centralkök, 2005 Nej Rör produktion Alléskolan Nybyggnad av flerbostadshus, avsedda för psykiskt handikappade 2005 Nej Avstämning med verksamheten Nybyggand av förskolepaviljong, 2005 Nej Tillfällig lokal Grebo Åtvidabergs Industribyggen, 2006 Nej Entreprenörens roll Ändrad användning, kontor till friskvårdsanläggning Nybyggnad av bro mellan 2007 Ja kommunhusen Uppsättande av skylt Tourist Information 2007 Nej På privat mark Invändig ombyggnad av affärshus/flerbostadshus 2007 Nej Ansvaret ligger på bostadsbolaget Som framgår av sammanställningen är det bara i ett fall där avstämning skett med handikapprörelsen i enlighet med det fullmäktigebeslut som är taget och det gäller nybyggna- (7)

8 tionen av bron mellan kommunhusen. I alla övriga fall anges olika skäl till att samråd inte skett. Kommunens tjänstemän hänvisar till de kommunala bolagens ansvar vid om- och nybyggnadsärende som initieras av de kommunala bolagen. Vid kontakter med de kommunala bolagen hänvisar de till kommunens tjänstemän. Båda parter har agerat utifrån ett antagande om motpartens ansvar utan att förvissa sig om att motparten uppfattar att den har eller är beredd att ta ansvaret. Omkring nio av tio ärenden som rör om- och tillbyggnad är delegerade till byggnadsinspektören i kommunen. När ett ärende är beslutat anmäls det i nämnden. I samband med beslutet om det handikappolitiska programmet diskuterades innebörden av detta av kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Det ställningstagande som gjordes, enligt intervjuerna, innebar att fullmäktiges beslut avsåg att motsvarar den ambitionsnivå som Plan- och bygglagen ger uttryck för. Alla ärenden har handlagts i linje med detta Rehabiliteringsverksamhet i simhallen I det handikappolitiska programmet framhålls att kommunen skall verka för att personer med funktionshinder har tillgång till rehabiliteringsverksamhet i kommunens simhall och att vattentemperaturen är anpassad efter deras behov. När avtalet slöts om att en privat entreprenör skulle ta över simhallen från kommunen reglerades inte denna fråga i själva avtalet. Vid en kontroll med företrädare för entreprenören bekräftas att det inte finns någon överenskommelse om varken rehabiliteringsverksamhet eller vattentemperatur i bassängen i det avtal som finns. Det avtal som finns gäller till år Kommunstyrelsen Enligt det handikappolitiska programmet skall samtliga nämnder vidta en rad konkreta åtgärder och vid en avstämning hur långt kommunstyrelsen kommit i detta arbete konstateras att inte särskilt mycket är gjort. Genomgående har kommunstyrelsen inte vidtagit de åtgärder som beslutats av fullmäktige, så här långt. I intervjuer med kommunchefen framgår att kommunstyrelsen uppfattar det handikappolitiska programmet som ambitiöst och inte avstämt mot budget och sedan programmet beslutades har en nya majoritet tillträtt och organisationen ändrats. Kommunstyrelsen är medveten om att den inte genomfört i stort sett något av åtgärderna i programmet. Till kommunstyrelsens sammanträde i november 2008 beräknas den utredning vara klar som belyser den förändrade roll som det kommunala handikapprådet är tänkt att ha. Förändringen innebär i korthet att rollerna renodlas, den politiska dimensionen kommer fortsättningsvis inte att vara företrädd i det kommunala handikapprådet. (8)

9 9.3 Bedömning Plan och bygglagen innehåller i första hand regleringar som har betydelse för handikappade med rörelsehinder, inte andra funktionshinder som syn, hörsel, allergi, förståndshandikapp etc. Den tolkning som gjorts inom förvaltningen av hur dessa frågor skall hanteras tyder på att andemeningen i fullmäktiges beslut inte hörsammats i tillräcklig grad. Kultur- och samhällsbyggnadsutskottet har inte tillgodosett fullmäktiges beslut om att verka för att personer med funktionshinder har tillgång till rehabiliteringsverksamhet i kommunens simhall och att vattentemperaturen är anpassad efter deras behov. Så här långt kan konstateras att nämnden/motsvarande inte hörsammat och omsatt fullmäktiges beslut i handling. Det är inte bra. Kommunstyrelsens arbete med det handikappolitiska programmet har så här långt varit i stort sett obefintligt. Kommunstyrelsen har inte hörsammat och omsatt fullmäktiges beslut. Det är inte bra. Den samlade bedömningen är att kommunen på ett otillfredsställande sätt hanterat måluppfyllelse och hörsamhet till mål i det handikappolitiska programmet. 9.4 Rekommendationer Vi föreslår att kommunstyrelsen redovisar till fullmäktige de åtgärder som vidtagits så här långt med anledning av det handikappolitiska programmet och i samband med detta klargör vad som inte kan/hinner åtgärdas till år (9)

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: Antagen: KF 52/2008 för Ronneby Kommun Bemötande, tillgänglighet och information Det handikappolitiska arbetet har sin utgångspunkt i den

Läs mer

Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun

Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun Räkenskapsår 2013 Datum 1 augusti 2013 Till Kommunrevisionen i Valdemarsviks kommun Från R Wallin 1 Inledning På uppdrag av kommunrevisionen i Valdemarsvik

Läs mer

HANDIKAPPOLITISK PLAN FÖR SMEDJEBACKENS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISK PLAN FÖR SMEDJEBACKENS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-15 83 HANDIKAPPOLITISK PLAN FÖR SMEDJEBACKENS KOMMUN - en kommunal handlingsplan för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder 2 INLEDNING Smedjebackens

Läs mer

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 SVEDALA KOMMUN 2(5) Begreppsförklaring Socialstyrelsens terminologiråd har tagit beslut om revidering

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn 2010-11-11 1 (1) Plats och tid 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Ulf Bengtsson Alf-Göran Andersson Bengt Wieslander Ann-Mari

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Styrelsens och nämndernas ansvarsutövande

Styrelsens och nämndernas ansvarsutövande PAJALA KOMMUN 1 (5) För kännedom Kommunfullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Pajala kommun Kommunstyrelsen Nämnderna Styrelsens och nämndernas ansvarsutövande Bakgrund Kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 Ett handlingsprogram baserat på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift Ersätter reglemente för rådet för funktionshinderfrågor 2014-10-01 KS2014/1492 Diarienummer: KS2015/1444-1 Dokumentansvarig: Sekreterare i rådet

Läs mer

Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013

Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013 Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013 Rapport nr 30/2013 Mars 2014 Eva Moe & Monika Norlin, Revisorer, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattning... 3 1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet

Reglemente för kommunala handikapprådet Utgåva Datum Status Kommentar 1.0 2010-12-14 Kf 20/08 1.2 2012-11-26 Gällande KF 168/12 Reglemente för kommunala handikapprådet Askersunds kommun REGLEMENTE FÖR ASKERSUNDS KOMMUNS HANDIKAPPRÅD Syfte 1

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program STYRDOKUMENT Beteckning 1(5) Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige Handikappolitiskt program Bakgrund Kramfors kommuns handikappolitiska program utgår från FN:s standardregler, Agenda 22 och Nationella handlingsplanen

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

2013-11-13. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av rutiner för bilanvändning

2013-11-13. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av rutiner för bilanvändning KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen 2013-11- 1 4 ~ KARLSKOGA KOMMUN "ld'. Revisionen 2013-11-13 Samhällsbyggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Rapport från kommunrevisorerna avseende

Läs mer

Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport

Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport Percy Carlsbrand Februari 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Pensionärs- och Handikappråd

Pensionärs- och Handikappråd Pensionärs- och Handikappråd Reglemente Antaget av kommunfullmäktige den 4 maj 2015, 35 Antaget av Socialnämnden den 22 januari 2015, 17 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD den 18 september 2014 Ersätter reglemente enligt fullmäktiges beslut den 8 november 2006, 216. Utöver det som föreskrivs i kommunallagen, andra lagar, kommungemensamt

Läs mer

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/ Reglemente Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/2008-09-29 Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/2015-04-27 (KHR) i Degerfors kommun GRUNDER Följande lagrum föreskriver att

Läs mer

Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin. Vadstena kommun. Bisysslor bland anställda

Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin. Vadstena kommun. Bisysslor bland anställda Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin Vadstena kommun Bisysslor bland anställda t Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Revisionsfrågor...3 3.1. Avgränsning...3 3.2. Granskningens genomförande...3

Läs mer

Checklista för konventionen om barnets rättigheter

Checklista för konventionen om barnets rättigheter Print Form Checklista för konventionen om barnets rättigheter Varje beslut som rör barn och ungdomar ska föregås av en bedömning om barns rättigheter tillvaratagits i enlighet med FN:s konvention om barnets

Läs mer

Matarengivägsprojektet

Matarengivägsprojektet www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman, revisionskonsult Matarengivägsprojektet Övertorneå kommun Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Revisionsfråga...3

Läs mer

Tillämpning av barnkonventionen

Tillämpning av barnkonventionen Revisionsrapport Tillämpning av barnkonventionen Mjölby kommun juni 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande revisionell bedömning samt rekommendationer...1 2 Bakgrund...2 2.1 Uppdrag

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Förstudie Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Båstad kommun Adrian Göransson, revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Kontrollmål 1 1.3

Läs mer

Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Västerviks kommun Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Västerviks kommun Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt www.pwc.se Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt 2016-05-04 Revisionsfråga Granskningens ska bedöma hur Kommunstyrelsen Utövar sin uppsikt över nämnder och bolag Har tolkat sitt uppsiktsuppdrag

Läs mer

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015 Kommunstyrelseförvaltningen Elisabet Jonsson, 0611-34 80 17 elisabet.jonsson@harnosand.se REGLEMENTE PENSIONÄRSRÅDET Reglemente för Pensionärsrådet i 2015 Dokumentnamn Reglemente Pensionärsrådet Dokumenttyp

Läs mer

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober 2018 Haparanda stad Uppföljning granskning av placerade barn och unga Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Foto: Bo Dahlgren Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-28 Förkortad version Detta är en kortversion av Mjölby kommuns handikappolitiska plan. Förhoppningen är att

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet REGLEMENTE FÖR Kommunala handikapprådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2018-11-26 246 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kanslichef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KS 2018/00577

Läs mer

Kramfors kommuns handikappolitiska program

Kramfors kommuns handikappolitiska program Kramfors kommuns handikappolitiska program Antaget av kommunfullmäktige 2007-10-29 Foto Anders Eliasson Fotots ägare Kramfors turism Innehållsförteckning Bakgrund sidan 3 FN:s standardregler och agenda

Läs mer

Svar på revisionsrapport "Granskning av mottagandet av ensamkommande barn"

Svar på revisionsrapport Granskning av mottagandet av ensamkommande barn 2017-05-15 1 (5) Social- och arbetsmarknadsnämnden Svar på revisionsrapport "Granskning av mottagandet av ensamkommande barn" Beslutsunderlag Sundbybergs stads revisorers granskning av mottagandet av ensamkommande

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

HANDIKAPPOLITISK PLAN

HANDIKAPPOLITISK PLAN HANDIKAPPOLITISK PLAN 2014 2019 Dnr KS/2012:87 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Vår bakgrund för arbetet med den handikappolitiska planen 2 1.3 Syftet 3 1.4 Läsanvisning 3 1.5 Uppföljning

Läs mer

HANDIKAPPOLITISK PLAN

HANDIKAPPOLITISK PLAN HANDIKAPPOLITISK PLAN 2014 2019 Dnr KS/2012:87 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Vår bakgrund för arbetet med den handikappolitiska planen 2 1.3 Syftet 3 1.4 Läsanvisning 3 1.5 Uppföljning

Läs mer

Granskning av styrsystemet MORA PLUS IT

Granskning av styrsystemet MORA PLUS IT Revisionsrapport Granskning av styrsystemet MORA PLUS IT Mora kommun November 2009 Författare Robert Heed Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga... 3 1.2 Metod...

Läs mer

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för revisorerna i Nykvarns kommun Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 1999 Ändringar införda till och med KF, 92/2011 1 För revisorerna gäller bestämmelser i lag, god revisionssed,

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden ska svara för den verksamhet som ankommer på kommunen enligt miljöbalken,

Läs mer

Delegation av beslutanderätten Härryda kommun

Delegation av beslutanderätten Härryda kommun Revisionsrapport Delegation av beslutanderätten Härryda kommun 2009-05-25 Hans Gåsste, Certifierad kommunal revisor 2009-05-25 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 1.1 Uppdrag och revisionsfråga...4

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2 1 (7) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2 STADGAR FÖR STIFTELSEN VÄSTERVIKS MUSEUM Fastställda av kommunfullmäktige 1994-02-24, 25 med ändringar 1997-05-29, 41, 1998-06-25, 75 och 2012-12-17 242

Läs mer

Arbetsordning Mjölby Kommuns Revisorer. Antagen av revisorerna

Arbetsordning Mjölby Kommuns Revisorer. Antagen av revisorerna Arbetsordning 2019 Mjölby Kommuns Revisorer Antagen av revisorerna 2019-03-05 ARBETSORDNINGEN OMFATTAR FÖLJANDE AVSNITT INLEDNING... 3 ORDFÖRANDENS ARBETSFORMER... 3 REVISORERNAS ARBETSFORMER... 3 SAKKUNNIGA...

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Finspångs kommun augusti 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 2 Uppdrag och revisionsfråga...1

Läs mer

Arboga kommun Regler vid ersättning. Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin

Arboga kommun Regler vid ersättning. Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin Arboga kommun Regler vid ersättning Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Metod och avgränsning... 3 3. Ersättning för förlorad arbetsförtjänst...

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Kommunens investeringsverksamhet

Kommunens investeringsverksamhet www.pwc.se Revisionsrapport Clas-Bertil Söderlund Cert. kommunal revisor Maj 2013 Kommunens investeringsverksamhet Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen

Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen 2016-10-20 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 2.1. Syfte och avgränsning... 4 2.2. Revisionsfrågor... 4 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret.

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret. 1(6) KS 2008/0016 Organisationsöversyn av tekniska kontoret Ärendet På uppdrag av kommunstyrelsen har en utvärdering av verksamheten vid tekniska kontoret genomförts. Bakgrunden är den att kommunstyrelsen

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Revisionsrapport Motala kommun

Revisionsrapport Motala kommun Revisionsrapport Uppföljning av granskningar från 2011 Motala kommun Håkan Lindahl Innehållsförteckning Inledning 1 Kommunstyrelsen 2 Granskning av IT-verksamheten 2 Socialnämnden 4 Granskning av uppföljning

Läs mer

Politiskt valda ledamöter Marie-Louise Löwenbeck Birgitta Karlsson Tommy Eckelöv

Politiskt valda ledamöter Marie-Louise Löwenbeck Birgitta Karlsson Tommy Eckelöv Handikapprådet 2009-11-26 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Tuna Torg 1, Vallentuna torsdagen den 26 november kl. 19.00 Beslutande Ersättare Politiskt valda ledamöter Marie-Louise

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Kalmar kommun 2010-09-28 Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga... 3

Läs mer

Handikappolitisk plan Upplands Väsby kommun

Handikappolitisk plan Upplands Väsby kommun Styrdokument, plan Stöd & Process 2014-01-31 Joel Kannisto Sand 08-590 973 83 Dnr KS/2012:87 Joel.Kannisto@upplandsvasby.se Handikappolitisk plan 2014-2018 Upplands Väsby kommun Nivå: Kommungemensamt Antagen:

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA Blad 1 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA Beslutat av kommunfullmäktige 10 december 2014, 232 och gäller fr.o.m. 2015-01-01 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och

Läs mer

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013 Vellinge kommun Fastighetsunderhåll Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 2.1. Bakgrund...4 2.2. Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

Motion, åtgärdsplan för att komma till rätta med allergikers och astmatikers problem i kommunala gemensamma anläggningar, Lissbritt Aurvind (v)

Motion, åtgärdsplan för att komma till rätta med allergikers och astmatikers problem i kommunala gemensamma anläggningar, Lissbritt Aurvind (v) Protokoll Kommunfullmäktige 22 februari 1999 Kf 15 Dnr KS98/379 612 Motion, inrätta en gren för teater och drama på Solbergagymnasiet, Hans Ericsson (v) Hans Ericsson föreslår i motion att kommunen utreder

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomistyrning

Kommunstyrelsens ekonomistyrning www.pwc.se Revisionsrapport Kommunstyrelsens ekonomistyrning Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Jenny Krispinsson Certifierad kommunal revisor Januari 2018 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning...

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden

Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av drifts- och servicenämnden. Karlstads kommun

Granskning av drifts- och servicenämnden. Karlstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av drifts- och servicenämnden Remmi Gimborn Nina Törling Karlstads kommun Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

Jävsnämndens reglemente

Jävsnämndens reglemente Jävsnämndens reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2010-08-28, 88 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: Kommunfullmäktige 2014-03-26 45 2 Innehållsförteckning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SUNDSVALLS KOMMUNS REVISORER

REGLEMENTE FÖR SUNDSVALLS KOMMUNS REVISORER 1 REGLEMENTE FÖR SUNDSVALLS KOMMUNS REVISORER Fastställt av kommunfullmäktige 2013-03-25 93 Revisionens formella reglering 1 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013 Rapport nr 05/2013 Juni 2013 Eva Moe, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1.

Läs mer

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden Mitt Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten SLUTDOKUMENT Revisorerna 180528 För kännedom Kommunstyrelsen Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Överförmyndarnämnden Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten Vi har i egenskap av

Läs mer

Informations- och kommunikationsteknologi. Smedjebackens kommun

Informations- och kommunikationsteknologi. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Informations- och kommunikationsteknologi inom undervisningen Johanna Kemppainen Januari 2016 Smedjebackens kommun Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Handikapplan 2006-2010 med handlingsplan för 2006-2007

Handikapplan 2006-2010 med handlingsplan för 2006-2007 Handikapplan 2006-2010 med handlingsplan för 2006-2007 Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. (Regeringsformen

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135 FN S STANDARDREGLER 1-22 FÖRUTSÄTTNINGAR Regel 1: Ökad medvetenhet Regel 2: Medicinsk vård och behandling

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR Koncernkontoret Koncernstab HR Margot Nilsson Strateg Lika rättigheter tfn +46 (0)40-675 30 53 tfn +46 (0)768-87 11 41 margot.nilsson@skane.se Skrivelse Datum 2018-01-19 Dnr 1604218 1 (5) Verksamhetsberättelse

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-20, 127 BAKGRUND I alla delar av världen, i varje land och på alla samhällsnivåer finns människor med funktionsnedsättningar. Handikappolitik

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Härnösandsmodellen. en effektiv kommunal revision

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Härnösandsmodellen. en effektiv kommunal revision HÄRNÖSANDS KOMMUN Härnösandsmodellen en effektiv kommunal revision Revisorernas granskning ska utgå från de mål och riktlinjer som fullmäktige har fastställt för den verksamhet som styrelse och nämnder

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för Valnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad när: 2016-11-28 236 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2016:380-003 Gäller fr o m: 2017-01-01 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: för Valnämnden

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Samspel politik och förvaltning

Samspel politik och förvaltning Revisionsrapport Samspel politik och förvaltning Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Augusti 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Revisionell

Läs mer

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun 30Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Budgetprocessen... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag av kommunens

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Nummer: 50:1 Blad: (1) Reglemente för Socialnämnden A Socialnämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Socialnämnden har att enligt gällande lagstiftning fullgöra kommunens uppgifter vad avser individ- och

Läs mer

Verksamhetsberättelse år Revisorerna i Eskilstuna kommun

Verksamhetsberättelse år Revisorerna i Eskilstuna kommun Verksamhetsberättelse år 2018 Revisorerna i Eskilstuna kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Ledamöter... 4 4. Sammanträden och andra möten... 4 1. Inledning Revisorernas

Läs mer

Uppföljning. Kultur- och fritidsnämnden

Uppföljning. Kultur- och fritidsnämnden www.pwc.se Uppföljning Jörn Wahlroth Pär Sturesson 20 november 2013 Kultur- och fritidsnämnden Konst, kravrutin och föreningsbidrag Kalmar Kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Omsorgsnämnden (7)

Omsorgsnämnden (7) Omsorgsnämnden 2012-01-25 1 (7) Plats och tid Daglig verksamhet i Hyltebruk, kl: 14.00-16.00 Beslutande Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Ann Brodin Thorsson (KD) Harri Kytöharju (KV) Birgit Gabrielsson

Läs mer

Granskning av tillgänglighetsarbetet avseende enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser

Granskning av tillgänglighetsarbetet avseende enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser Revisionsrapport Granskning av tillgänglighetsarbetet avseende enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser Östersunds kommun 25 februari 2009 Therese Runarsdotter Revisionskonsult

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Rapport nr 05/2015 Oktober 2015 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER...

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av investeringsprocessen

Svar på revisorernas granskningsrapport av investeringsprocessen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2017-08-23 KS 2017/0465 50100 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av investeringsprocessen Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för socialnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Kommunfullmäktige 2014-12-15 xx Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014:508-003 Ersätter: Ansvarig: för socialnämnden i Strängnäs kommun beslutad av kommunfullmäktige

Läs mer

Ändringar i revisorernas reglemente

Ändringar i revisorernas reglemente TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2017-09-21 KS 2017/0824 50044 Rev 2017-10-25 Kommunfullmäktige Ändringar i revisorernas reglemente Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer