Social investering - teknikstöd (Dnr KS2014/2104-1)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2014-10-30. Social investering - teknikstöd (Dnr KS2014/2104-1)"

Transkript

1 Tjänsteskrivelse 1(7) Handläggarens namn Christer Mattson Social investering - teknikstöd (Dnr KS2014/2104-1) Sammanfattning Mimers hus har bedrivit ett utvecklingsarbete mellan med teknikstöd för elever i behov av strukturstöd. Projektet har utvärderats och bedömts mycket framgångsrikt såväl pedagogiskt som socioekonomiskt. Därvid har Kungälvs resurscentrum ansökt om medel för socialinvesteringar till att driva verksamheten vidare på Mimers hus och parallellt utreda dess överförbarhet till grundskolan. Denna sociala investering skall bedrivas under fyra år och kräver en volym om SEK. Verksamhetens bedömning I Kungälvs kommun har ett projekt med teknikstöd ( Vägar till arbete ) pågått under fyra år och avslutades i juni Det finansierades av Allmänna Arvsfonden med Hjälpmedelsinstitutet (HI) som projektägare. Målgruppen har varit ungdomar i gymnasieskolan med någon form av funktionshinder, de flesta har haft en neuropsykiatrisk diagnos och tanken som prövats har varit om dessa ungdomar med hjälp av olika former av teknikstöd kan genomföra sina gymnasiestudier framgångsrikt och med stöd få en väg till arbete efter avslutad utbildning. I arbetet har ingått att utpröva ett kartläggningsverktyg BAS och att ungdomarna fått använda olika hjälpmedel i och utanför skolan. I arbetet har även ingått att samverka brett med andra samhällsinstanser för att öka stödet till dessa ungdomar, t ex via Arbetsförmedling, Försäkringskassan, Habiliteringen inom Landstinget och Funktionshinder inom kommunen. Det hittillsvarande arbetet har utvärderats genom löpande arbetsrapporter inom projektet och genom särskild genomlysning som gjorts av FOU i Väst ( Varenda ungdom ska veta vad de ska göra i juni efter studenten, Blomqvist/Dahlbäck, FouVäst/GR genom HI). En socioekonomisk analys av teknikstöd till unga i gymnasieskolan i Halmstad och Växjö kommuner samt Kalmarsunds gymnasieförbund har också tagits fram av HI genom anlitandet av nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog ( Teknikstöd i skolan socioekonomisk analys av unga, skolmisslyckanden och arbetsmarknaden, Lundmark, Nilsson, Wadeskog, 2013). I detta projekt ( Vägar till arbete ) som haft gymnasieungdomar i Mimers Hus Gymnasium som målgrupp kan följande sammanfattning lämnas: ADRESS Stadshuset Kungälv TELEFON FAX E-POST kommun@kungalv.se HEMSIDA

2 2(7) 1) Arbetssätt och arbetsmetoder Genom skolledning, specialpedagoger, mentorer, föräldrar och eleverna själva har projektet identifierat elever i behov av anpassningsstöd. Arbetsterapeuten och specialpedagogen har kartlagt eleverna via det arbetsterapeutiska bedömningsinstrumentet BAS (Bedömning av Anpassningar i Skolmiljö). Utifrån elevens egen skattning av aktivitet och delaktighet i skolan har eleven och projektet hittat anpassningar. Uppföljning har skett kontinuerligt och ibland har anpassningen ändrats till en annan åtgärd. Dessa anpassningar har sedan använts och utvärderats tillsammans i en ny uppföljande kartläggning efter drygt ett halvår. Teknikstöd och utbildning har skett genom IT-pedagog till elever enskilt, i grupp och klass. Utbildning av teknik ges även till specialpedagoger, mentorer, lärare och skolledning. Det viktiga har varit att förslagen till anpassningar inte stannat vid förslag utan implementeras av eleven själv och personer i elevens omgivning. Exempel på teknikstöd är olika kognitionsappar för struktur, komihåg och planering, skannerhjälpmedel och talsynteser för att få text uppläst i dator, läsplatta och smartphone, olika ordböcker och rättstavningsprogram, Time Timer för att ha koll på tiden, sittdynor, sensefåtölj och olika bollverktyg för att hitta lugn och ro. Genom nätverk och samarbete har förståelsen för de olika verksamheterna i projektet ökat och kommit eleven till gagn. Genom att genomföra Framtidsdagen (samarbete mellan de olika aktörerna) i oktober varje läsår har eleven fått god tid på sig att kunna förbereda sig och ansöka om olika insatser så att man vet vad som sker efter skolavslutningen. 2) Resultat Resultaten för de 16 frågeområden som finns i kartläggningsverktyget BAS visar för varje område på en förbättring utifrån behovet av anpassning. 61 elever från uppföljningen i februari 2014 (BAS 2) uppvisar en förbättring efter insatta åtgärder. 13 elever som har dokumenterad funktionsnedsättning har fått praktik och/eller anställning efter studenten med hjälp av vårt nätverk med Försäkringskassa, Arbetsförmedling, ALC och funktionshinderverksamheten. Slutrapport och det totala resultatet för projektet Vägar till arbete kommer i augusti Effektgivande insatserna För fördjupad beskrivning se Bedömning av anpassningar i skolmiljön (BAS), version 3, Henningsson, mfl, FSA 2014 Effektgivande insatser: a) Att kartlägga eleven genom användandet av det arbetsterapeutiska bedömningsinstrumentet BAS (Bedömning av Anpassningar i Skolmiljö och genom detta identifiera elever i behov av anpassningsstöd. b) Att eleven genom egen skattning av aktivitet och delaktighet i skolan kan klarlägga vilka anpassningar som behövs och är verkningsfulla.

3 3(7) c) Att uppföljning sker kontinuerligt och vid behov anpassas/ändras till en annan åtgärd. d) Att dessa anpassningar sedan används och utvärderas tillsammans i en ny uppföljande kartläggning efter drygt ett halvår. e) Att teknikstöd och utbildning ska ske genom IT-pedagog till elever enskilt, i grupp och klass. f) Att utbildning i teknikstöd ges även till specialpedagoger, mentorer, lärare och skolledning. g) Att genom samverkan och samarbete bilda nätverk för att öka förståelsen för de olika verksamheterna i projektet och hur och med vad varje verksamhet kan bidra med för eleven. Tidplan 4 år med start hösten 2014 och årlig verksamhetsavstämning inkluderat uppföljning av insatserna enlig ovan. År 1 Fortsätta investeringarna i Teknikstöd på Mimershus och tillsätta en förstudiegrupp för att undersöka metodens överförbarhet till grundskolan. År 2 Bibehålla investeringarna vid Mimershus och lägga fram en eventuell projektplan för grundskolan År 3-4 Fortsätta investeringarna vid Mimershus, utvärdera och överväga implementering i ordinarie linjeverksamhet samt verkställa en eventuell projektplan för grundskolan. Budget Budgeten baserar sig på den tidigare genomförda insatsen. Personalkostnad ca 1,800, 000 Teknik ca Föreläsare Material Förstudie Övrigt Summa: 3,000,000 SEK Projektplan Projektet är tänkt att ta tillvara de kunskaper, erfarenheter och myndighetssamverkan som visat sig leda till framgångsrika resultat i ovan nämnda projekt Vägar till arbete.

4 4(7) 1) Möjliggöra ett fortsatt framgångsrikt arbete för gymnasieungdomar i samverkan inom och utanför kommunen och att på sikt få en ökad spridning av arbetssätt och arbetsmetoder inom gymnasieskolan och andra kommunala, landstingskommunala och statliga aktörer som har aktuella ungdomar som målgrupp. 2) Genom förstudie pröva om i projektet använda arbetssätt och arbetsmetoder är möjliga och framgångsrika för att tidigt upptäcka och stödja barn i behov av särskilda insatser genom ett anpassat kartläggningsverktyg för yngre och olika former av teknikstöd. Personalbemanningen ska vara ett team som arbetar inom gymnasieskolan och inom grundskolans tidigare år, med personal som består av motsvarande en lärartjänst i omfattning med specialkompetens inom läsa, skriva, räkna; NP-problematik, IT-teknik och tekniska hjälpmedel. Teamet ska arbeta övergripande och förebyggande i kommunen genom tidiga och verkningsfulla insatser både på individ- grupp och organisationsnivå och bör i samverkan kompletteras med personal från VG-regionen, såsom arbetsterapeut och logoped. Följande ramar bör anges för arbetet: 1) Arbetet ska bedrivas i nära samarbete med sektor skolas centrala elevhälsa, skolornas elevhälsoteam och med socialtjänstens funktionshinderverksamhet. 2) Arbetet ska utgå från de enheter inom skola och socialtjänst som är intresserade att delta. 3) Personalen inom verksamheterna ska genom handledning och utbildning få ökad kunskap kring nyttan med hjälpmedel och teknikstöd för enskilda barn och lärarlag. I detta arbete förutsätts delaktighet och inkludering och inte särskiljande och exkludering av barnen i och utanför skolan. 4) Kunskapen kring vikten av förhållningssätt och bemötande av barn och unga i behov av särskilt stöd behöver öka både hos berörd personal, elev och föräldrar. 5) Genom tidiga och rätt insatser ökar möjligheterna att ta tillvara den tidiga motivationen och lusten att lära. Förutsättningarna för att stärka och bibehålla självkänslan under hela skoltiden hos barn och unga ökar på motsvarande sätt. Detta gäller både kunskapsutveckling och att kunna hantera sociala situationer. 6) Inom projektet Vägar till arbete har en verkningsfull samverkan med andra instanser inom och utanför kommunen kommit till stånd. Det är viktig att behålla kontakten med de nätverk som på detta sätt etablerats. Målgrupp Elever i behov av särskilt stöd utifrån BAS kartläggning (behov av anpassningar i skolmiljö). De beräkningar som gjorts av målgruppens storlek utgår från 75 elever i en årskull, som ger drygt 200 ungdomar på gymnasiet.

5 5(7) För 50 av ungdomarna som har varit med i Vägar till arbete gäller fortsatta insatser under år 2 och 3 i gymnasiet. Om satsningen för gymnasieungdomarna skall kvarstå på nuvarande nivå handlar det årligen om 200 elever som ska genomgå baskartläggning, varav 130 kommer att ha fortsatt behov av stöd och hjälp under gymnasietiden efter en uppföljande kartläggning. Årligen kommer det till projektet att tillföras barn och unga utifrån att de tillkommer till målgruppen och att 2/3 av dessa har behov av fortsatt stöd under tiden som projektet pågår / de lämnar målgruppen. Detta skulle ge följande ungefärliga siffror: År 1: Elever i behov av fortsatt stöd: 130 År 2: Elever i behov av fortsatt stöd: 130 År 3: Elever i behov av fortsatt stöd: 130 Dessa antaganden bygger på ett redan gjort urval ur totalpopulationen genom att skolledning, specialpedagoger, lärare, eller andra i skolan, föräldrar och elever själva har angett att eleven är i behov av anpassningsstöd. Syfte 1) Öka kunskapen i nyttan med och handhavandet av hjälpmedel och teknikstöd för att stödja elever lärande och vardag i skolan. 2) Öka kunskapen kring vikten av rätt förhållningssätt och bemötande av alla barn och unga i och utanför skolan, det som är verkningsfullt för barn/unga i behov av särskilt stöd är bra för alla elever. 3) Elever ska med olika former av teknikstöd kunna genomföra sin skoltid på ett framgångsrikt sätt. 4) Undersöka förutsättningarna för metodimplementering vid grundskolan. Arbetssätt och arbetsmetoder 1) Information, utbildningar, föreläsningar, m.m. för personal inom skolan och socialtjänsten. 2) Information, utbildningar, föreläsningar, m.m.för föräldrar och elever. 3) Använda skrifter och webbutbildning som tagits fram i projektet Vägar till Arbete 4) Erbjuda Teknikstöd i skolan som studiecirklar i arbetslag på enheterna. 5) Vidareutveckla och använda kartläggningsmaterialet BAS. 6) Utifrån de erfarenheter som barn/unga ger intervjuaren via BAS är elever delaktiga genom att deras synpunkter tas till vara, 7) Olika former av anpassningarna som föreslås och genomförs, används och följs upp av personal runt elever. Det är viktigt att personalen är delaktig och ser till att anpassningarna genomförs. 8) Inköp av tekniska hjälpmedel utifrån individuella behov.

6 Kr - ackumulerat/diskonterat (7) 9) Samverkan och samarbete med enheter inom och utanför kommunen, te x Socialtjänsten och VG-regionen. 10) Nätverksmöte kring enskilda och grupper av barn/unga efter samtycke från eleven och föräldrarna Personal 2 lärare med specialkompetens inom läsa, skriva, räkna, NP-problematik, IT-teknik och tekniska hjälpmedel Uppföljning, utvärdering och implementering En utvärderingsplan för dokumentation, uppföljning och utvärdering av insatserna behöver tas fram utifrån de övergripande mål och delmål som sätts upp. Flera frågeområden behöver bli beskrivna såsom varför gör vi insatser, vad vi förväntar oss uppnå, vilka resultat uppnår vi och beror resultaten på de insatserna som genomförts. (se SKL-material, Checklista för politiker och beslutsfattare, 2012, som tagits fram inom ramen för Psynk-projektet ). Väldefinierade och väl genomtänkta tidiga insatser är per definition goda insatser, dvs ger ett gott resultat i meningen främjar det gröna fältet och hindrar inträde i det orange och röda fältet som anger indikerad risk alternativt manifesterad risk för utanförskap. (SKL materialet Vänta inte, 2012, som tagits fram inom ramen för Psynk-projektet ). Kalkylen Den socioekonomiska kalkylen utgår från investeringsobjektet teknikstöd iskolan.. Kalkylverktyget som använts är det som utarbetats av nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog. Effekten av projektet beräknas komma i mätbara termer efter ett år, börja ge avkastning efter fyra år, nå breakeven efter tretton år och slutligen generera ett socioekonomiskt överskott om ca 11MKr. Kalkylen bygger på 130 årsplatser och en spontanrehabilitering om 30 %. Då det inte föreligger externa finansiärer förväntas kommunen bära hela investeringskostnaden om ca 3 MKr under fyra år Produktions värde Övriga Landstinget Landstinget Kommunen År

7 7(7) Att återföra 3 miljoner i investeringskapital för ett projekt som beräknar ta upp mot 13 år innan det når break-even för kommunen är komplicerat. Kalkylen visar att efter drygt 18 år har gruppens produktionsvärde förbättrats så pass att investeringen når en rekapitalisering som kommer kommunen till godo via skatteintäkter. Men vändpunkten inträffar tidigare, efter ca 7 år. Därför föreslås att rekapitaliseringen/återbetalningen inleds efter 7 år då 3 miljoner plus ränta enligt diskonto skall återföras till framtida investeringskapital. Avbetalningstiden föreslås vara 10 år och hanteras genom minskning av ramtilldelning till sektorer Skola. Detta då projektet är en investering som sker i sektor skolas linjeorganisation. Ekonomisk bedömning Investeringen beräknas ta i anspråk 0,75 miljoner kronor årligen under fyra år. Indexuppräkningen sker årligen med 1,5%. Finansieringen sker genom ianspråktagande av investeringsutrymmet i avsatt medel för sociala investeringar. Återbetalningstiden föreslås vara 10 år och hanteras genom minskning av ramtilldelning till sektorer Skola. Förslag till kommunstyrelsen Projektet Teknikstöd i skolan godkänns. Projektet finansieras med 0,75 miljoner kronor årligen i 4 år och indexuppräknas med 1,5% årligen Finansieringen sker genom ianspråktagande av investeringsutrymmet i avsatt medel för sociala investeringar. Kommunchefen får i uppdrag att starta projektet. Magnus Gyllestad Kommunchef Expedieras till: Magnus Gyllestad, Christer Mattson För kännedom till: Patrik Skog

Projektdirektiv. för projektet Sociala Investeringar - Teknikstöd

Projektdirektiv. för projektet Sociala Investeringar - Teknikstöd Projektdirektiv för projektet Sociala Investeringar - Teknikstöd Distributionslista Namn (person/sektor/enhet) Kommentar Bilagor Tjänsteskrivelse 2014-10-30 Social investering teknikstöd Dnr KS2014/2104-1

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Social investeringsplan multikompetenta team i förskolan(dnr KS2014/217-1) 1(5) Handläggarens namn Patrik Skog

Tjänsteskrivelse. Social investeringsplan multikompetenta team i förskolan(dnr KS2014/217-1) 1(5) Handläggarens namn Patrik Skog Tjänsteskrivelse 1(5) Handläggarens namn Patrik Skog 2014-02-07 Social investeringsplan multikompetenta team i förskolan(dnr KS2014/217-1) Sammanfattning Under hösten 2013 påbörjade en styrgrupp och arbetsgrupp

Läs mer

Sociala investeringar Multikompetent team i förskolan

Sociala investeringar Multikompetent team i förskolan Projektdirektiv Sociala investeringar Multikompetent team i förskolan Sammanfattning Den sammantagna utgångspunkten för arbetet med sociala investeringar är kommunfullmäktiges strategiska mål gör rätt

Läs mer

Teknikstöd i skolan. Socioekonomisk analys av unga, skolmisslyckanden och arbetsmarknaden

Teknikstöd i skolan. Socioekonomisk analys av unga, skolmisslyckanden och arbetsmarknaden Teknikstöd i skolan Socioekonomisk analys av unga, skolmisslyckanden och arbetsmarknaden Hjälpmedelsinstitutet (HI), 2013 Författare: Eva Nilsson Lundmark, Ingvar Nilsson & Anders Wadeskog Ansvarig handläggare

Läs mer

Kort sammanfattning Verktyg hela vägen

Kort sammanfattning Verktyg hela vägen Kort sammanfattning Verktyg hela vägen 2017-2018 Under vårterminen 2017 pågick verksamhet på JGY, Wargentin och Fyrvalla, Östersund, samt på Fjällgymnasiet i Bergs kommun. Samtidigt påbörjades en fortsättning

Läs mer

Arbetsförmedlingens uppdrag för unga med funktionsnedsättning

Arbetsförmedlingens uppdrag för unga med funktionsnedsättning Arbetsförmedlingens uppdrag för unga med funktionsnedsättning Göteborgs kranskommuner Orust Tjörn Stenungsund Kungälv Lilla Edet Ale Alingsås Lerum Partille Härryda Mölndal Kungsbacka Vad händer när skolan

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

Skola till arbete. Pilotstudie. Flera funktionsnedsättningar. Arvsfonden 2 terminer, 2010-2011 Grupp elever i Kungälv, Linköping.

Skola till arbete. Pilotstudie. Flera funktionsnedsättningar. Arvsfonden 2 terminer, 2010-2011 Grupp elever i Kungälv, Linköping. Skola till arbete Pilotstudie Flera funktionsnedsättningar Arvsfonden 2 terminer, 2010-2011 Grupp elever i Kungälv, Linköping Vägar till arbete Flera funktionsnedsättningar Allmänna arvsfonden 6 terminer

Läs mer

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal www.finsam.eu Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal Dnr. 2012.0009 Handläggare: Raéd Shaqdih Datum: 2012-02-14 1 (20) Under år 2011 har 174 individer fått arbetslivsinriktad rehabilitering via

Läs mer

Ansökan Medel för extra insatser inom Finsam Projekt Complete

Ansökan Medel för extra insatser inom Finsam Projekt Complete Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2016-02-29 1(5) Meta Fredriksson - Monfelt, Förbundschef 054-540 50 44, 070-690 90 83 meta.fredriksson-monfelt@karlstad.se Ansökan Medel för extra insatser inom

Läs mer

Kallelse Sammanträdesdatum 2013-11-19

Kallelse Sammanträdesdatum 2013-11-19 Kallelse Sammanträdesdatum 2013-11-19 Plats Inlandsrummet Tid Tisdagen den 19 november kl. 13:00-18:00 Ledamöter Jane Bredin (M) Ordförande Glenn Ljunggren (S) Oppositionsledare Björn Saletti (V) Göran

Läs mer

Projektplan En skola för alla Mariestad

Projektplan En skola för alla Mariestad Projektplan En skola för alla Mariestad Sektor utbildning 2018-02-23 Inledning Barn och unga i Mariestads kommun ska växa upp under trygga och goda förhållanden. Alla barn och unga ska ges möjlighet till

Läs mer

Socioekonomisk Kalkyl Främjande och förebyggande insatser för barn och unga

Socioekonomisk Kalkyl Främjande och förebyggande insatser för barn och unga Torshälla stads nämnd Datum 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning och administration Annette Johansson, 016-710 73 03 TSN/2014:312 Torshälla stads nämnd Socioekonomisk Kalkyl Främjande och förebyggande

Läs mer

Statsbidrag - Likvärdig skola 2019

Statsbidrag - Likvärdig skola 2019 Tjänsteskrivelse 1 (6) Utbildningskontoret Klas Lind 2019-01-30 Dnr BOU 2019-86 Barn- och ungdomsnämnden Statsbidrag - Likvärdig skola 2019 Förslag till beslut 1. Statsbidraget fördelas till skolor där

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN. Projektledare: Karin Sällberg. Enhetschef Förebyggarcentrum. Västerås stad Telefon:

PROJEKTANSÖKAN. Projektledare: Karin Sällberg. Enhetschef Förebyggarcentrum. Västerås stad Telefon: PROJEKTANSÖKAN DNR: 2015/22-SFV Datum: 2015-12-11 Ansökan om projekt: Förstudie/Projektplan i syfte att kartlägga, behovsinventera, avgränsa målgrupp, identifiera samverkanspartners, samla erfarenheter,

Läs mer

Projekt Fotosyntes. Anders Nordgren Tel

Projekt Fotosyntes. Anders Nordgren Tel Projekt Fotosyntes De gröna växterna har den unika förmågan att fånga solens strålningsenergi. På samma sätt har barn den unika förmågan att utvecklas med stöd av den energi omgivande vuxna utstrålar.

Läs mer

Tidiga insatser för barn i förskolan

Tidiga insatser för barn i förskolan Tidiga insatser för barn i förskolan Övergripande mål Vara kommuns invånare trivs att bo och leva i kommunen Vara för barn och ungdomar 16.000 invånare år 2015 Grundläggande värden Kund/brukarorientering

Läs mer

Koll på Koll med skolan som arena

Koll på Koll med skolan som arena Koll på Koll med skolan som arena Presentation Åsa Strömberg elevhälsochef och projektledare Koll på Läget Mera Koll Samma Koll Vår resa 2009-2018 Nätverk Gemensam problembild Förändring av arbetssätt

Läs mer

Projektplan Skolalternativ för elever inom autismspektrumtillstånd. Version:

Projektplan Skolalternativ för elever inom autismspektrumtillstånd. Version: Projektplan Skolalternativ för elever inom autismspektrumtillstånd Version: 2014-01-08 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND... 3 2. PROJEKTETS UPPDRAG... 3 3. MÅLGRUPP... 4 4. SYFTE... 4 5. MÅL... 4 MÅL PÅ

Läs mer

Birka Folkhögskola Arbetsförmedlingarna i Krokom och Östersund Samjamt

Birka Folkhögskola Arbetsförmedlingarna i Krokom och Östersund Samjamt Birka Folkhögskola Arbetsförmedlingarna i Krokom och Östersund Samjamt 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Övergripandemål... 4 4. Delmål... 4 Att 15 ungdomar lär känna sina styrkor

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (13)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Sida 1 (13) Plats och tid Bryggan klockan 13:00-15:15 ande Miguel Odhner (S) Ordförande Kent Lagrell (M) Linda Åshamre (S) Gun-Marie Daun (KD) Ancy Wahlgren (UP) Anna Vedin (M) Pia Gillerstedt (S) Sekreterare

Läs mer

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel Regionledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg 010-242 42 01 jesper.ekberg@rjl.se Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel 2019-2021 Region

Läs mer

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden 2018-02-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213 Utbildningsnämnden Politikerinitiativ - Inventering av en jämlik kunskapsskola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Politikerinitiativ

Läs mer

Uppföljning av projektet familjecoacher

Uppföljning av projektet familjecoacher Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-11-05 SN 2012.0047 Handläggare: Unni Johansson, 22. socialkansliet Socialnämnden Uppföljning av projektet familjecoacher Sammanfattning Barn- och utbildningsförvaltningen och

Läs mer

Det gick snabbt i övergången. - Utvärdering av samverkansprocesser inom projektet Vägar till arbete

Det gick snabbt i övergången. - Utvärdering av samverkansprocesser inom projektet Vägar till arbete Det gick snabbt i övergången Utvärdering av samverkansprocesser inom projektet Vägar till arbete Titel: Det gick snabbt i övergången men sedan då? Utredare: Erika Dahlin URN:NBN:se:hi201414312pdf Artikelnummer:

Läs mer

Varenda ungdom ska veta vad de ska göra i juni efter studenten. en uppföljning av en samverkansmodell i Kungälv

Varenda ungdom ska veta vad de ska göra i juni efter studenten. en uppföljning av en samverkansmodell i Kungälv Varenda ungdom ska veta vad de ska göra i juni efter studenten en uppföljning av en samverkansmodell i Kungälv Hjälpmedelsinstitutet (HI), 2013 Författare: Camilla Blomqvist, FoU i Väst/GR Ansvarig handläggare:

Läs mer

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V).

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V). SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-04-15 SN-2013/903.710 1 (3) HANDLÄGGARE Berit Heidenfors 08-535 312 77 berit.heidenfors@huddinge.se Socialnämnden Inrätta

Läs mer

Rapport Team Samagera

Rapport Team Samagera Torshälla stads nämnd 2016-08-19 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning/administration TSN/2016:86 Annette Johansson 016-710 70 28 Torshälla stads nämnd Rapport Team Samagera Förslag till beslut 1.

Läs mer

Våga se framåt, där har du framtiden!

Våga se framåt, där har du framtiden! Våga se framåt, där har du framtiden! Det finansiella Samordningsförbundet Västerås Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget Västmanland samt Västerås stad har den 1 maj 2010 gemensamt bildat

Läs mer

Begäran om pengar för extra arbetsmarknadspolitiska insatser för ungdomar under 2016

Begäran om pengar för extra arbetsmarknadspolitiska insatser för ungdomar under 2016 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-12-17 12 (xx) Dnr SN 2015/251 Begäran om pengar för extra arbetsmarknadspolitiska insatser för ungdomar under 2016 Sammanfattning Arbetslösheten bland

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT Ansökan Datum 2015-07-16 Sida 1(1) Individ- och familjeomsorgen Daniel Åhnberg danielo.ahnberg@hellefors.se Mari Grönlund SOFINT c/o Lindesbergs kommun 711 80 Lindesberg PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET

Läs mer

Arbetsterapeuter kan bidra i skolan

Arbetsterapeuter kan bidra i skolan Arbetsterapeuter kan bidra i skolan Maria Johansson, Leg arbetsterapeut Camilla Grimheden, Leg arbetsterapeut Köping 5 april 2017 Innehåll Inledning Arbetsterapeutens bidrag Film Kaffe Kartläggningar och

Läs mer

PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN. Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och Linköpings kommun.

PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN. Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och Linköpings kommun. Huvudsammanställare Ann-Sofi Ringkvist Datum:2009-02-19 PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN Projektbenämning: STEGET till arbete Projektledare och projektägare Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Förvaltning, handläggare, telefon Peter Berglund Adressat Individ- och omsorgsnämnden Aktuell fråga 1. Ställningstagande till implementering och samordning projekten 16-24

Läs mer

Riktlinje för social investeringsreserv (SIR) Riktlinje för social investeringsreserv

Riktlinje för social investeringsreserv (SIR) Riktlinje för social investeringsreserv Riktlinje för social investeringsreserv (SIR) Riktlinje för social investeringsreserv Innehållsförteckning Syfte 3 Målgrupper 3 Verksamhetsöverskridande arbete 3 Vetenskapligt stöd 4 Insats/Innovation

Läs mer

Vänta inte! Guide för investeringar i tidiga insatser för barn och unga. Tomas Bokström tomas.bokstrom@skl.se www.uppdragpsykiskhalsa.

Vänta inte! Guide för investeringar i tidiga insatser för barn och unga. Tomas Bokström tomas.bokstrom@skl.se www.uppdragpsykiskhalsa. Vänta inte! Guide för investeringar i tidiga insatser för barn och unga Tomas Bokström tomas.bokstrom@skl.se www.uppdragpsykiskhalsa.se Vem arbetar med sociala investeringar? Vad är en social investering?

Läs mer

Anvisningar för Sociala investeringar

Anvisningar för Sociala investeringar [Kommunstyrelsen] [Utvecklingsavdelningen] Ärendenr: [KS 2015/353] Riktlinjer [Förslag 2016-01-27] Anvisningar för Sociala investeringar Ale Kommun 1 Innehåll Bakgrund... 3 Sociala investeringar... 3 Syfte...

Läs mer

Vi vill ge unga bästa möjliga start efter studenten. ett reportage om ett unikt samarbete i Kungälv

Vi vill ge unga bästa möjliga start efter studenten. ett reportage om ett unikt samarbete i Kungälv Vi vill ge unga bästa möjliga start efter studenten ett reportage om ett unikt samarbete i Kungälv Med fokus på livet efter studenten Susanne Borg och Pia Ekman arbetar på olika sätt för att unga med funktionsnedsättning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-05-23 89 KS 155/18 Uppdragsbeskrivning - Arbetsmodell för sociala investeringar Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Projektplan. Team Psykiatrisamverkan på Vuxenpsykiatrin i Trelleborg

Projektplan. Team Psykiatrisamverkan på Vuxenpsykiatrin i Trelleborg Projektplan Team Psykiatrisamverkan på Vuxenpsykiatrin i Trelleborg Projektplanen skall fungera som projektets manual/handbok och förklara projektets metodik och beskriva vilka aktiviteter som projektet

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

Granskning av barn- och utbildningsnämndens rutiner för barn och elever i behov av särskilt stöd

Granskning av barn- och utbildningsnämndens rutiner för barn och elever i behov av särskilt stöd Tjänsteskrivelse 2014-12-01 BUN 2014.0005 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Granskning av barn- och utbildningsnämndens rutiner för barn och elever i behov av särskilt stöd Sammanfattning

Läs mer

Social Impact Bond ett socialt utfallskontrakt. Plenarföreläsning Onsdag 18 april kl

Social Impact Bond ett socialt utfallskontrakt. Plenarföreläsning Onsdag 18 april kl Social Impact Bond ett socialt utfallskontrakt Plenarföreläsning Onsdag 18 april kl. 11.10 12.00 Upplägg för presentationen Sociala investeringar och socialt utfallskontrakt Exempel: Team Nystart i Norrköping

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan dec 2016 Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer

Projektbeskrivning. Monica Andersson - Gunilla Kaev Samordningsförbundet Jämtlands län

Projektbeskrivning. Monica Andersson - Gunilla Kaev Samordningsförbundet Jämtlands län Projektbeskrivning Monica Andersson - Gunilla Kaev Samordningsförbundet Jämtlands län 2015-03-24 Samordningsförbundet Jämtlands län genomför Verktyg hela vägen - Jämtlands län Bakgrund och idé Samordningsförbundets

Läs mer

MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN

MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 0015/18 Styrelsemöte 180615 MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN 2019-2021 Inledning Mål- och inriktningsdokumentet är grunden för förbundets budget de kommande

Läs mer

Uppföljning av placerade barns utbildning

Uppföljning av placerade barns utbildning SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen 2017-04-05 SCN-2017-0193 Kjerstin Tejre Socialnämnden Uppföljning av placerade barns utbildning Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Remiss Inrätta fond för sociala investeringar - Motion väckt av Britt Björneke (V)

Remiss Inrätta fond för sociala investeringar - Motion väckt av Britt Björneke (V) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-25 GN-2013/67.710 1 (3) HANDLÄGGARE Lindh, Hans-Erik 08-535 36015 Hans-Erik.Lindh@huddinge.se Gymnasienämnden Remiss Inrätta fond för sociala investeringar -

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 med budget 2015-2017 för Finnvedens Samordningsförbund Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV SJÄLVFÖRSÖRJNING 1 1. Inledning

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

Innehåll. 1. Förbundets ändamål och uppgifter Verksamhetsidé & Mål Organisation Verksamhetsplan Budget

Innehåll. 1. Förbundets ändamål och uppgifter Verksamhetsidé & Mål Organisation Verksamhetsplan Budget Verksamhetsplan & budget 2016 Innehåll 1. Förbundets ändamål och uppgifter... 2 2. Verksamhetsidé & Mål... 3 3. Organisation... 5 4. Verksamhetsplan 2016... 6 5. Budget 2016... 8 www.samordningtrelleborg.se

Läs mer

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland enligt Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2008:20 Slutversion 2009-06 2 Bakgrund

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun

Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2018-11-05 BUN 2018/0946 Tfn 45 30 95 Utbildningsnämnden Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar

Läs mer

Socialinvesteringsfond Norrköpings kommun

Socialinvesteringsfond Norrköpings kommun Socialinvesteringsfond Norrköpings kommun Social investeringsfond i Norrköping 33,8 mkr (nu 6 ytterligare) Total politisk enighet Uppdrag till kommunstyrelsen kontor Ekonomidirektör sammankallande Varför

Läs mer

Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt

Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt ALL 2014/908 Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt Fördelningsprinciper och kriterier för likvärdig fördelning Fastställd av Leif Näfver, avdelningschef i samråd med regionchefer 2014-06-09 Statsbidragsavdelningen

Läs mer

Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län

Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län Projektansökan till Samordningsförbunden, Umeå, Skellefteå och Lycksele Deltagande parter bakom projektförslag Arbetsförmedlingen rehab Försäkringskassan

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Hjälpmedelsinstitutet

Hjälpmedelsinstitutet Teknikstöd i skolan Hjälpmedelsinstitutet Nationellt kunskapscentrum Huvudmän Staten Sveriges Kommuner och Landsting Brukarmedverkan Allmännyttig ideell förening De övergripande målen Kunskapen om elevernas

Läs mer

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 2013-11-26 1 (5) Kompetens- och arbetslivsnämnden Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 1. Bakgrund

Läs mer

Stöd till familjer med sammansatta problem, metodutveckling i samverkan ansökan ur sociala investeringsfonden

Stöd till familjer med sammansatta problem, metodutveckling i samverkan ansökan ur sociala investeringsfonden 1 (8) Omsorgskontoret 2014 03 12 Dnr On 2013-80 Ingalill Thor Dnr Sn 2014-82 Ann Henriksson Dnr Bn 2014-10 Mats Ericsson Dnr Bou 2014-142 Socialkontoret Ewa Pettersson Utbildningskontoret Klas Lind Fredrik

Läs mer

Gemensamma taget, GT

Gemensamma taget, GT Gemensamma taget, GT Bakgrund/Problemformulering I Lycksele finns det ca: 80 helt arbetslösa ungdomar under 25 år och ytterligare 200 till som har deltid, eller tillfälliga anställningar. Ett flertal ungdomar

Läs mer

Resultat av ESF-finansierad förstudie om Finsams roll i framtidens välfärd. Stellan Berglund Skellefteå

Resultat av ESF-finansierad förstudie om Finsams roll i framtidens välfärd. Stellan Berglund Skellefteå Resultat av ESF-finansierad förstudie om Finsams roll i framtidens välfärd Stellan Berglund Skellefteå carina.cannertoft@skl.se Förstudie - Finsam Uppdrag Skapa underlag för en strategisk diskussion hur

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola

Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola Skolstöd INFORMATION 2017-11-21 Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola för elever med omfattande behov av särskilt stöd

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Handlingsplan. för elevhälsan på Mössebergsskolan. Läsåret 13/14

Handlingsplan. för elevhälsan på Mössebergsskolan. Läsåret 13/14 Handlingsplan för elevhälsan på Mössebergsskolan Läsåret 13/14 Innehållsförteckning: 1. Förhållningssätt, syfte och mål 2. Beskrivning av ansvarsområden för: klasslärare elevhälsan 3. Arbetsgång elevärende

Läs mer

Elevhälsans arbete under läsår 15/16 har utvärderats genom sammanställning av synpunkter som inhämtats via digital

Elevhälsans arbete under läsår 15/16 har utvärderats genom sammanställning av synpunkter som inhämtats via digital Elevhälsoplan för Itgymnasiet Skola: IT-Gymnasiet Uppsala Rektor: Mathias Laveno Version: 2016-05-11 16:44:30 Resultat av föregående års utvärdering Utvärdering av läsåret 2015/2016 Sammanfattning Elevhälsans

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (9)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (9) Sida 1 (9) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset, kl. 09:00-12:00 ande Miguel Odhner (S) Ordförande Maria Kjellberg (MP) 1:e vice ordförande Anders Holmensköld (M) 2:e vice ordförande Mats Frisell (S)

Läs mer

Vägar till arbete. hur skolhuvudmän och gymnasieskolor underlättar övergången till arbetslivet för elever i behov av särskilt stöd

Vägar till arbete. hur skolhuvudmän och gymnasieskolor underlättar övergången till arbetslivet för elever i behov av särskilt stöd Vägar till arbete hur skolhuvudmän och gymnasieskolor underlättar övergången till arbetslivet för elever i behov av särskilt stöd Förord Denna skrift ska ge skolhuvudmän och gymnasieskolor idéer om hur

Läs mer

Specialpedagogik 1, 100 poäng

Specialpedagogik 1, 100 poäng Specialpedagogik 1, 100 poäng Kurskod: SPCSPE01 Kurslitteratur: Specialpedagogik 1, Larsson Iréne, Gleerups Utbildning ISBN:978-91-40-68213-0 Centralt innehåll Undervisningen i kursen ska behandla följande

Läs mer

Tobaksfri skoltid NU! Projektplan

Tobaksfri skoltid NU! Projektplan Tobaksfri skoltid NU! Projektplan Sammanfattning Näst efter hemmet är skolan den miljö som påverkar barn och ungas värderingar, val av livsstil och levnadsvanor mest. Det är därför viktigt att skolan som

Läs mer

Den sociala investeringsfonden i Tomelilla kommun

Den sociala investeringsfonden i Tomelilla kommun Den sociala investeringsfonden i Tomelilla kommun Bakgrund Folkhälsosiffror Medellivslängd Ohälsotal unga kvinnor Befolkning efter utbildningsnivå Rökande blivande mödrar Rökande spädbarnsföräldrar

Läs mer

Etablering genom sysselsättning mars 2016 Processansökan

Etablering genom sysselsättning mars 2016 Processansökan Etablering genom sysselsättning mars 2016 Processansökan 1. Utgångspunkter Processansökan tar avstamp i den förstudie som gjordes under januari och februari 2016. I förstudien intervjuades nyckelpersoner

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

Källbrinksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, årskurs 7-9

Källbrinksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, årskurs 7-9 Källbrinksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, årskurs 7-9 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

2013-06-04 Ks 417/2013. Riktlinje för sociala investeringar Örebro kommun

2013-06-04 Ks 417/2013. Riktlinje för sociala investeringar Örebro kommun 2013-06-04 Ks 417/2013 Riktlinje för sociala investeringar Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Mål...3 Sociala investeringar...4 Vem kan ansöka?...4 Kriterier...4 Prioriteringsordning...5

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

Utanförskap eller prevention?

Utanförskap eller prevention? Utanförskap eller prevention? - en socioekonomisk beräkning av kostnaderna för utanförskap och prevention i Sotenäs En rapport framtagen av Maria Hassing Karlander i samarbete med Annika Westlund och Susanne

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan Lokala samverkansgruppen i området Högsby, Mönsterås och Oskarshamn ansöker om projektmedel för gemensam verksamhet under tiden 1

Läs mer

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson 1(7) Datum 2015-08-03 Handläggare Rektor Johan Johansson Barn- och utbildningsförvaltningen 0451-26 77 95 johan.johansson@hessleholm.se Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Furutorpskolan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vällingklockan 2015 Se 4 kap. Kvalitet och inflytande i skollagen Observera skrivningarna i lagen angående medverkan av lärare, förskollärare, övrig

Läs mer

Attentions Skolplattform

Attentions Skolplattform Attentions Skolplattform INNEHÅLL En skola för alla hur når vi dit?...5 1. Kunskap, kompetens och bemötande...7 2. Tillgänglighet och anpassningar...7 3. Samverkan...9 4. Inkludering, delaktighet och inflytande...9

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

Tjänsteskrivelse Informationsärende: överenskommelse mellan staten och SKL om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå

Tjänsteskrivelse Informationsärende: överenskommelse mellan staten och SKL om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2014-06-19 DNR KS 2014.230 EMELIE HALLIN SID 1/2 UTREDARE 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Informationsärende:

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp

Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Datum: 1 70318 Version nr: 3 FINSA~ SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Medelsansökan till Samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i

Läs mer