Fall A: Sven Johansson med förändrat beteende (30p)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fall A: Sven Johansson med förändrat beteende (30p)"

Transkript

1 Fall A: Sven Johansson med förändrat beteende (30p) En 72 årig man, Sven Johansson söker på vårdcentralen tillsammans med sin son. Sonen uppger att familjen upplever att fadern förändrats under det senaste halvåret. Under gårdagen blev det akut då sonen blev uppringd av ordföranden från PRO som meddelade att man ville utesluta fadern eftersom han hade ofredat ett par kvinnor genom att ringa till dem på kvällarna och göra sexuella närmanden. Fadern har varit revisor för PRO i flera år och engagerad i föreningslivet alltsedan han gick i pension. Han är av omgivningen känd som en noggrann och plikttrogen person, alltid varit saklig på gränsen till torr enligt sonen. Familjen har nu lagt märke till att hans temperament svänger allt mer och han har svårt att kontrollera humöret. Tar risker när han kör bil, kör gärna för fort och ser sig inte alltid för. Han har alltid varit noga med sin klädsel men nu händer det att han kommer på besök i fläckiga kläder och han rakar sig inte varje dag. Han har haft svårt att hålla reda på tider och överhuvudtaget planera sin dag. Sven tycker att detta besök känns onödigt, han kan inte hålla med om det sonen framför. Han medger att han ringt till några av kvinnorna men avsåg detta som mer av social kontakt, det är möjligt att han skämtade, men han förnekar sexuella avsikter. Beträffande bilkörningen har han nu för första gången en bil som det är klös i och då är det roligt att köra. Han vill själv ta kontakt med PRO och reda ut vad som hänt, då han inte kan förstå varför han skulle bli utesluten. I status ger patienten god både formell och emotionell kontakt, skämtsam och något forcerad, grundstämning neutral, orienterad till tid rum och situation, klarar femsaksprov u.a. MMT (minimental test) 28 av 30 Klocktest patologiskt Fråga A1 (3p) Hur värderar du den här anamnesen? Vilken del av hjärnan är det som inte fungerar normalt? Vilken information ger MMT och klocktest. Svar: MMT är ett frågeformulär som mäter minnet, den består av 30 frågor, om vardera 1 poäng för rätt, vid 23 poäng misstänker man minnesstörning. Klocktestet värderar förmågan att uppfatta skriftlig instruktion och skapa en bild utifrån instruktionen. Anamnesen talar för skada i frontalloben. Patienter med skador på frontalloben klagar sällan över sina symtom och har dålig sjukdomsinsikt, det är oftast omgivningen som reagerar pga personlighetsförändringen. Ofta uppvisar patienterna en oförmåga att reagera på sociala signaler och drar slutsatser därav, oförmåga till att anpassa sina handlingar till nuvarande eller framtida behov, samt svårigheter att kontrollera humör.

2 En 72 årig man, Sven Johansson söker på vårdcentralen tillsammans med sin son. Sonen uppger att familjen upplever att fadern förändrats under det senaste halvåret. Under gårdagen blev det akut då sonen blev uppringd av ordföranden från PRO som meddelade att man ville utesluta fadern eftersom han hade ofredat ett par kvinnor genom att ringa till dem på kvällarna och göra sexuella närmanden. Fadern har varit revisor för PRO i flera år och engagerad i föreningslivet alltsedan han gick i pension. Han är av omgivningen känd som en noggrann och plikttrogen person, alltid varit saklig på gränsen till torr enligt sonen. Familjen har nu lagt märke till att hans temperament svänger allt mer och han har svårt att kontrollera humöret. Tar risker när han kör bil, kör gärna för fort och ser sig inte alltid för. Han har alltid varit noga med sin klädsel men nu händer det att han kommer på besök i fläckiga kläder och han rakar sig inte varje dag. Han har haft svårt att hålla reda på tider och överhuvudtaget planera sin dag. Sven tycker att detta besök känns onödigt, han kan inte hålla med om det sonen framför. Han medger att han ringt till några av kvinnorna men avsåg detta som mer av social kontakt, det är möjligt att han skämtade, men han förnekar sexuella avsikter. Beträffande bilkörningen har han nu för första gången en bil som det är klös i och då är det roligt att köra. Han vill själv ta kontakt med PRO och reda ut vad som hänt, då han inte kan förstå varför han skulle bli utesluten. I status ger patienten god både formell och emotionell kontakt, skämtsam och något forcerad, grundstämning neutral, orienterad till tid rum och situation, klarar femsaksprov u.a. MMT (minimental test) 28 av 30. Klocktest patologiskt MMT testar minne och klocktestet värderar förmågan att uppfatta skriftlig instruktion och skapa en bild utifrån instruktionen. Anamnesen talar för skada i frontalloben. MMT och klocktest kan betraktas som minimodeller för tänkandet. Fråga A2 (5p) Beskriv det neurobiologiska skeendet bakom tanke och handling där du anger vilka delar av hjärnan, neuronpopulationer och transmittorsystem som är involverade. Svar: Inkommande sinnesintryck förs via primära perceptionsområden till det parietotemporala associationsområdet där informationen tolkas och blir en helhet. Via kortikortikala projektionsbanor pyramidceller med glutamat som huvudsaklig transmittor kommuniceras själva handlingen till frontalloberna där strategin och planeringen av själva handlingen äger rum, återigen via kortikokortikal kommunikation aktiveras supplementära motorkortex och slutligen motorkortex varvid en handling kommer till stånd. Det kolinerga systemet faciliterarden glutaminerga transmissionen och är ett viktigt system för hjärnans uppmärksamhet. GABA verkar inhiberande i kortikala interneuron liksom även monaminer i subkortikala projektioner.

3 En 72 årig man, Sven Johansson söker på vårdcentralen tillsammans med sin son. Sonen uppger att familjen upplever att fadern förändrats under det senaste halvåret. Under gårdagen blev det akut då sonen blev uppringd av ordföranden från PRO som meddelade att man ville utesluta fadern eftersom han hade ofredat ett par kvinnor genom att ringa till dem på kvällarna och göra sexuella närmanden. Han är av omgivningen känd som en noggrann och plikttrogen person. Familjen har lagt märke till att hans temperament svänger allt mer. Tar risker när han kör bil, kör gärna för fort och ser sig inte alltid för. Han har alltid varit noga med sin klädsel men nu händer det att han kommer på besök i fläckiga kläder och han rakar sig inte varje dag. Han har haft svårt att hålla reda på tider och överhuvudtaget planera sin dag. Sven tycker att detta besök känns onödigt, han kan inte hålla med om det sonen framför. Han medger att han ringt till några av kvinnorna men avsåg detta som mer av social kontakt, det är möjligt att han skämtade, men han förnekar sexuella avsikter. Han vill själv ta kontakt med PRO och reda ut vad som hänt, då han inte kan förstå varför han skulle bli utesluten. I status ger patienten god både formell och emotionell kontakt, skämtsam och något forcerad, grundstämning neutral, orienterad till tid rum och situation, klarar femsaksprov u.a. MMT (minimental test) 28 av 30. Klocktest patologiskt. MMT testar minne och klocktestet värderar förmågan att uppfatta skriftlig instruktion och skapa en bild utifrån instruktionen. Anamnesen talar för skada i frontalloben. MMT och klocktest kan betraktas som minimodeller för tänkandet. Orsaken till symtomen är oklar. Distriktsläkaren misstänker att patienten har en frontallobsdemens och fortsätter utredningen. I första hand finns misstanke om att demensen är betingad av frontallobsatrofi. Hydrocephalus kan heller inte uteslutas och också tumör skulle kunna vara orsaken. Fråga A3 (1p) Vilka undersökningsmetoder skulle kunna tillämpas? Svar: I detta läge kan såväl DatorTomografi som MagnetResonansTomografi övervägas. DT valdes.

4 En 72 årig man, Sven Johansson söker på vårdcentralen tillsammans med sin son. Sonen uppger att familjen upplever att fadern förändrats under det senaste halvåret. Under gårdagen blev det akut då sonen blev uppringd av ordföranden från PRO som meddelade att man ville utesluta fadern eftersom han hade ofredat ett par kvinnor genom att ringa till dem på kvällarna och göra sexuella närmanden. Han är av omgivningen känd som en noggrann och plikttrogen person. Familjen har lagt märke till att hans temperament svänger allt mer. Tar risker när han kör bil, kör gärna för fort och ser sig inte alltid för. Han har alltid varit noga med sin klädsel men nu händer det att han kommer på besök i fläckiga kläder och han rakar sig inte varje dag. Han har haft svårt att hålla reda på tider och överhuvudtaget planera sin dag. Sven tycker att detta besök känns onödigt, han kan inte hålla med om det sonen framför. Han medger att han ringt till några av kvinnorna men avsåg detta som mer av social kontakt, det är möjligt att han skämtade, men han förnekar sexuella avsikter. Han vill själv ta kontakt med PRO och reda ut vad som hänt, då han inte kan förstå varför han skulle bli utesluten. I status ger patienten god både formell och emotionell kontakt, skämtsam och något forcerad, grundstämning neutral, orienterad till tid rum och situation, klarar femsaksprov u.a. MMT (minimental test) 28 av 30. Klocktest patologiskt. MMT testar minne och klocktestet värderar förmågan att uppfatta skriftlig instruktion och skapa en bild utifrån instruktionen. Anamnesen talar för skada i frontalloben. MMT och klocktest kan betraktas som minimodeller för tänkandet. Orsaken till symtomen är oklar. Distriktsläkaren misstänker att patienten har en frontallobsdemens och fortsätter utredningen. I första hand finns misstanke om att demensen är betingad av frontallobsatrofi. Hydrocephalus kan heller inte uteslutas och också tumör skulle kunna vara orsaken. I detta läge kan såväl DatorTomografi som MagnetResonansTomografi övervägas. DT valdes. Fråga A4 (4p) Vad kan respektive metod, DT och MR(T) bidra med vid utredning av demens, hydrocephalus och tumör, d v s vad kan påvisas radiologiskt vid dessa tillstånd? Svarsförslag: Vid demens minskad cortikal tjocklek/volym som yttrar sig i vidgade (konvexitets)fåror, med för olika demensformer varierande lokalisation och utbredning. Vid hydrocephalus är ffa ventrikelsystemet vidgat, också här med varierande utbredning beroende på orsak. Hydrocephalus med normalt, eller nära normalt intracraniellt tryck kan särskiljas från andra former bl a på basen av vikarierande transportfåror för likvorcirkulationen. Tumörer identifieras ffa genom deras deformering av likvorrummen (fåror, cisterner och ventriklar). Beroende på tumörart och dess differentieringsgrad avviker tumörvävnaden från hjärnvävnaden både före och efter kontrasttillförsel. Vid lägre differentieringsgrad finns ofta BBB-skada, något som ökar kontrastuppladdningen. Vissa tumörer kan vara mineraliserade/förkalkade. Metastaser liknar i flera avseenden lågt differentierade primära CNS-tumörer.

5 En 72 årig man, Sven Johansson söker på vårdcentralen tillsammans med sin son. Sonen uppger att familjen upplever att fadern förändrats under det senaste halvåret. Under gårdagen blev det akut då sonen blev uppringd av ordföranden från PRO som meddelade att man ville utesluta fadern eftersom han hade ofredat ett par kvinnor genom att ringa till dem på kvällarna och göra sexuella närmanden. Han är av omgivningen känd som en noggrann och plikttrogen person. Familjen har lagt märke till att hans temperament svänger allt mer. Tar risker när han kör bil, kör gärna för fort och ser sig inte alltid för. Han har alltid varit noga med sin klädsel men nu händer det att han kommer på besök i fläckiga kläder och han rakar sig inte varje dag. Han har haft svårt att hålla reda på tider och överhuvudtaget planera sin dag. Sven tycker att detta besök känns onödigt, han kan inte hålla med om det sonen framför. Han medger att han ringt till några av kvinnorna men avsåg detta som mer av social kontakt, det är möjligt att han skämtade, men han förnekar sexuella avsikter. Han vill själv ta kontakt med PRO och reda ut vad som hänt, då han inte kan förstå varför han skulle bli utesluten. I status ger patienten god både formell och emotionell kontakt, skämtsam och något forcerad, grundstämning neutral, orienterad till tid rum och situation, klarar femsaksprov u.a. MMT (minimental test) 28 av 30. Klocktest patologiskt. MMT testar minne och klocktestet värderar förmågan att uppfatta skriftlig instruktion och skapa en bild utifrån instruktionen. Anamnesen talar för skada i frontalloben. MMT och klocktest kan betraktas som minimodeller för tänkandet. Orsaken till symtomen är oklar. Distriktsläkaren misstänker att patienten har en frontallobsdemens och fortsätter utredningen. I första hand finns misstanke om att demensen är betingad av frontallobsatrofi. Hydrocephalus kan heller inte uteslutas och också tumör skulle kunna vara orsaken. I detta läge kan såväl DatorTomografi som MagnetResonansTomografi övervägas. DT valdes. Utredningen med datortomografi huvud visar att patienten har en tumör frontalt. Tumören beskrivs som påfallande sfärisk. Den innehåller förkalkningar och omges av sklerotiska förändringar. Vidare ses en attenueringsökning som tecken på att det finns ett ödem i hjärnan runt tumören. Fråga A5 (4p) Förklara det ödem man fann vid DT inklusive bakomliggande patofysiologiska mekanismer. Ange också principiella typer av ödem i hjärnan och deras mekanismer. Svar: 1. I detta fall: Vasogent ödem beror på skadad blod-hjärn-barriär. Tight junctions är öppnade och det blir ett läckage från kapillären till intercellulära rummet. 2. Cytotoxiskt ödem är orsakat av hypoxi. I brist på energi, ATP, fungerar inte Na/K pumpen och den intracellulära natriumkoncentrationen stiger och drar med sig vatten in i cellerna som därmed sväller.

6 En 72 årig man, Sven Johansson söker på vårdcentralen tillsammans med sin son. Sonen uppger att familjen upplever att fadern förändrats under det senaste halvåret. Anamnesen talar för skada i frontalloben. MMT och klocktest kan betraktas som minimodeller för tänkandet. Orsaken till symtomen är oklar. Distriktsläkaren misstänker att patienten har en frontallobsdemens och fortsätter utredningen. I första hand finns misstanke om att demensen är betingad av frontallobsatrofi. Hydrocephalus kan heller inte uteslutas och också tumör skulle kunna vara orsaken. I detta läge kan såväl DatorTomografi som MagnetResonansTomografi övervägas. DT valdes. Utredningen med datortomografi huvud visar att patienten har en tumör frontalt. Tumören beskrivs som påfallande sfärisk. Den innehåller förkalkningar och omges av sklerotiska förändringar. Vidare ses en attenueringsökning som tecken på att det finns ett ödem i hjärnan runt tumören. Cytotoxiskt ödem uppstår vid hypoxi som leder till förhöjd intracellulär natriumkoncentration på grund av dysfunktion i Na/K-pumpen, medan vasogent ödem beror på skadad blodhjärnbarriär och läckage från kapillärer. Troligen föreligger i detta fall ett vasogent ödem. Ödem kan leda till ökat intrakraniellt tryck. Hjärnan ligger i ett skal, kraniet, som inte kan expandera och vid volymskrävande sjukdomstillstånd intrakraniellt (ex hjärnblödningar och tumörer) försöker därför kroppen bibehålla det normala intrakraniella trycket genom kompensatoriska mekanismer. Fråga A6 (4p) Beskriv de kompensatoriska mekanismer som kroppen använder för att bibehålla ett normalt intrakraniellt tryck. Rita också in i nedanstående figur hur det intrakraniella trycket förändras i förhållande till ökad intrakraniell parenchym-(eller: vävnads-)volym och förklara vad detta betyder. Svar: Monroe Kelly doktrinen beskriver de kompensatoriska mekanismer som leder till en omfördelning av likvor och venöst blod intra- respektive extra-kraniellt, så att volymen av dessa två minskar intrakraniellt och därmed skapas utrymme för extra volymen, och kroppen kan därmed bibehålla ett väsentligen normalt intrakraniellt tryck. Denna kompensatoriska mekanism är dock begränsad och när den är uttömd kommer det intrakraniella trycket att stiga exponentiellt; dvs en ytterligare liten volymökning medför ett mycket kraftigt ökat intrakraniellt tryck.

7 En 72 årig man, Sven Johansson söker på vårdcentralen tillsammans med sin son. Sonen uppger att familjen upplever att fadern förändrats under det senaste halvåret. Anamnesen talar för skada i frontalloben. MMT och klocktest kan betraktas som minimodeller för tänkandet. Orsaken till symtomen är oklar. Distriktsläkaren misstänker att patienten har en frontallobsdemens och fortsätter utredningen. I första hand finns misstanke om att demensen är betingad av frontallobsatrofi. Hydrocephalus kan heller inte uteslutas och också tumör skulle kunna vara orsaken. I detta läge kan såväl DatorTomografi som MagnetResonansTomografi övervägas. DT valdes. Utredningen med datortomografi huvud visar att patienten har en tumör frontalt. Tumören beskrivs som påfallande sfärisk. Den innehåller förkalkningar och omges av sklerotiska förändringar. Vidare ses en attenueringsökning som tecken på att det finns ett ödem i hjärnan runt tumören. Cytotoxiskt ödem uppstår vid hypoxi som leder till förhöjd intracellulär natriumkoncentration på grund av dysfunktion i Na/K-pumpen, medan vasogent ödem beror på skadad blod-hjärnbarriär och läckage från kapillärer. Troligen föreligger i detta fall ett vasogent ödem. Ödem kan leda till ökat intrakraniellt tryck. Hjärnan ligger i ett skal, kraniet, som inte kan expandera och vid volymskrävande sjukdomstillstånd intrakraniellt (ex hjärnblödningar och tumörer) försöker därför kroppen bibehålla det normala intrakraniella trycket genom kompensatoriska mekanismer. Kompensatoriska mekanismer innefattar en omfördelning så att volymen av likvor och venöst blod minskar intrakraniellt och därmed skapas utrymme för extra volym, för att bibehålla ett väsentligen normalt intrakraniellt tryck. När denna kompensatoriska mekanism är uttömd kommer det intrakraniella trycket att stiga exponentiellt. Patienten opererades. Vid neurokirurgiska operationer är det vanligt att man tömmer ut likvor för att skapa plats ; minska trycket på hjärnvävnaden. Fråga A7 (4p) Förklara, gärna med hjälp av en schematisk skiss, hjärnans likvorproduktion, cirkulation och återupptag. Svar: Likvor är en klar och färglös vätska som bildas kontinuerligt och till största delen från plexus choroideus inom laterala, tredje och fjärde ventriklarna. Plexus choroideus består av otaliga villi, där varje enskild villus är uttapetserat med ett lager av kuboidala epiteliala celler som omger en kärna med rikt vaskulariserad vävnad. En ultrafiltration från kapillären sker via epiteliala cellerna och diffunderar in till ventriklarna som cerebrospinal vätska, likvor, med en hastighet av ca 0.30mL/min eller ca 500 ml/dag. Likvor cirkulerar från sidoventriklarna, via foramina Monroi till tredje ventrikeln och därifrån via akvedukten (aqueductus cerebri) till fjärde ventrikeln. Via två sidohål (foraminae Luschkae) och ett mitthål (foramen magendie) flödar likvor från fjärde ventrikeln ut till de basala cisternerna och vidare ut över hjärnans yta, mellan pia mater och arachnoidean. Det intrakraniella likvorrummet har kontakt och kommunicerar med den likvor som finns runt ryggmärgen i spinalkanalen. Via arachnoidaolvilli, arachnoidaldivertiklar som invaginerar i sinus sagitalis, samt större corticala vener längs sinus sagitalis, tas likvor sedan upp. Likvorcirkulationen kan störas av bl. a tumörer, blödningar eller medfödda missbildningar. Oberoende av orsak ger en sådan likvorcirkulationsrubbning upphov till hydrocephalus.

8 En 72 årig man, Sven Johansson söker på vårdcentralen tillsammans med sin son. Sonen uppger att familjen upplever att fadern förändrats under det senaste halvåret. Anamnesen talar för skada i frontalloben. MMT och klocktest kan betraktas som minimodeller för tänkandet. Orsaken till symtomen är oklar. Distriktsläkaren misstänker att patienten har en frontallobsdemens och fortsätter utredningen. I första hand finns misstanke om att demensen är betingad av frontallobsatrofi. Hydrocephalus kan heller inte uteslutas och också tumör skulle kunna vara orsaken. I detta läge kan såväl DatorTomografi som MagnetResonansTomografi övervägas. DT valdes. Utredningen med datortomografi huvud visar att patienten har en tumör frontalt. Tumören beskrivs som påfallande sfärisk. Den innehåller förkalkningar och omges av sklerotiska förändringar. Vidare ses en attenueringsökning som tecken på att det finns ett ödem i hjärnan runt tumören. Cytotoxiskt ödem uppstår vid hypoxi som leder till förhöjd intracellulär natriumkoncentration på grund av dysfunktion i Na/K-pumpen, medan vasogent ödem beror på skadad blod-hjärnbarriär och läckage från kapillärer. Troligen föreligger i detta fall ett vasogent ödem. Ödem kan leda till ökat intrakraniellt tryck. Hjärnan ligger i ett skal, kraniet, som inte kan expandera och vid volymskrävande sjukdomstillstånd intrakraniellt (ex hjärnblödningar och tumörer) försöker därför kroppen bibehålla det normala intrakraniella trycket genom kompensatoriska mekanismer.kompensatoriska mekanismer innefattar en omfördelning så att volymen av likvor och venöst blod minskar intrakraniellt och därmed skapas utrymme för extra volym, för att bibehålla ett väsentligen normalt intrakraniellt tryck. När denna kompensatoriska mekanism är uttömd kommer det intrakraniella trycket att stiga exponentiellt. Patienten opererades. Vid neurokirurgiska operationer är det vanligt att man tömmer ut likvor för att skapa plats ; minska trycket på hjärnvävnaden. Den bortopererade tumören var inkapslad, något lobulerad. Snittytan gråvit, fast med virvelbildningar. Mikroskopiskt nästen av ovala tämligen monomorfa celler. Fråga A8 (2p) Vilken typ av tumör bedömer Du att det rör sig om, motivera! Svar: Bilden är typisk för ett meningeom.

9 En 72 årig man, Sven Johansson söker på vårdcentralen tillsammans med sin son. Sonen uppger att familjen upplever att fadern förändrats under det senaste halvåret. Anamnesen talar för skada i frontalloben. MMT och klocktest kan betraktas som minimodeller för tänkandet. Orsaken till symtomen är oklar. Distriktsläkaren misstänker att patienten har en frontallobsdemens och fortsätter utredningen. I första hand finns misstanke om att demensen är betingad av frontallobsatrofi. Hydrocephalus kan heller inte uteslutas och också tumör skulle kunna vara orsaken. I detta läge kan såväl DatorTomografi som MagnetResonansTomografi övervägas. DT valdes. Utredningen med datortomografi huvud visar att patienten har en tumör frontalt. Tumören beskrivs som påfallande sfärisk. Den innehåller förkalkningar och omges av sklerotiska förändringar. Vidare ses en attenueringsökning som tecken på att det finns ett ödem i hjärnan runt tumören. Cytotoxiskt ödem uppstår vid hypoxi som leder till förhöjd intracellulär natriumkoncentration på grund av dysfunktion i Na/K-pumpen, medan vasogent ödem beror på skadad blod-hjärnbarriär och läckage från kapillärer. Troligen föreligger i detta fall ett vasogent ödem. Ödem kan leda till ökat intrakraniellt tryck. Hjärnan ligger i ett skal, kraniet, som inte kan expandera och vid volymskrävande sjukdomstillstånd intrakraniellt (ex hjärnblödningar och tumörer) försöker därför kroppen bibehålla det normala intrakraniella trycket genom kompensatoriska mekanismer.kompensatoriska mekanismer innefattar en omfördelning så att volymen av likvor och venöst blod minskar intrakraniellt och därmed skapas utrymme för extra volym, för att bibehålla ett väsentligen normalt intrakraniellt tryck. När denna kompensatoriska mekanism är uttömd kommer det intrakraniella trycket att stiga exponentiellt. Patienten opererades. Vid neurokirurgiska operationer är det vanligt att man tömmer ut likvor för att skapa plats ; minska trycket på hjärnvävnaden. Den bortopererade tumören var inkapslad, något lobulerad. Snittytan gråvit, fast med virvelbildningar. Mikroskopiskt nästen av ovala tämligen monomorfa celler. Bilden är typisk för ett meningeom. Fråga A9 (1p) Från vilka strukturer härstammar meningomen? Svar: Fråga A10 (2p) För ett resonemang begreppen "benign" och "malign" i relation till meningeom! Svar:

10 Fall B: Basgruppsmiddag med utsökt mat (25p) Efter en intressant men lång och arbetsam termin går en av basgrupperna på T5 ut för att fira terminsslutet med en god middag på en av Linköpings bästa restauranger. Flera olika rätter beställs och då dessa serveras sprids ljuvliga dofter. De olika maträtterna har dock sin specifika doft och alla basgruppsdeltagarna kan känna denna specifika skillnad. Doften av te x vitlöksmarinerad potatis känner alla igen. Fråga B1 (2p) Robert som är förkyld och rysligt täppt i näsan känner ingen skillnad på de olika dofterna. Redogör histologiskt för vilka celler och strukturer som finns här (i näsan) och ange hur var och en av dessa bidrar till att vi kan registrera olika luktstimuli. Svar: Doftmolekylerna når olfaktorieepitelet i näsans slemhinna som bl a består av receptorceller vars axoner skickas till CNS. Här finns också stödjeceller och basalceller som bildar ett pseudostratifierat luftvägsepitel med cilier. Det finns en rad olika receptorceller som svarar på olika dofter. Seromukösa körtlar hjälper till att skölja rent mellan de olika doftstimuleringarna så att vi är redo för nya doftmolekyler.

11 Efter en intressant men lång och arbetsam termin går en av basgrupperna på T5 ut för att fira terminsslutet med en god middag på en av Linköpings bästa restauranger. Flera olika rätter beställs och då dessa serveras sprids ljuvliga dofter. De olika maträtterna har dock sin specifika doft och alla basgruppsdeltagarna kan känna denna specifika skillnad. Doften av te x vitlöksmarinerad potatis känner alla igen. Doftmolekylerna når olfaktorieepitelets i näsans slemhinna som bl a består av receptorceller vars axoner skickas till CNS. Här finns också stödjeceller och basalceller som bildar ett pseudostratifierat luftvägsepitel med cilier. Det finns en rad olika receptorceller som svarar på olika dofter. Roberts tillfälligt förlorade förmåga att känna dofter börjar diskuteras. I detta fall är basgruppen på det klara över att nästäppan har gjort sitt. Anna berättar då att hon vid ett tillfälle undersökts av en neurolog som lät henne göra luktprov. De doftande ämnen som användes i testet var av icke "irriterande" karaktär, t ex kaffe och choklad. Dels så undersöktes vilka koncentrationer som behövdes av ett ämne för att hon skulle känna doften av det, och dels fick hon göra ett test där hennes förmåga att känna igen olika dofter undersöktes. Denna undersökning gjordes efter att hon ramlat av cykeln och slagit i huvudet rejält. Fråga B2 (6p) Hur kan vi känna och uppfatta ett luktstimulus efter att det har nått en receptorcell i olfaktorieepitelet? Redogör funktionellt neuroanatomiskt för detta förlopp, från det att impulsen startar i en receptorcell till dess att den når cerebrala cortex. Vad kan man få fram av ett lukttest som beskrivs ovan? Svar: Receptorceller i olfaktorieepitelet aktiveras, ju högre koncentration av ämnet ju fler receptorer aktiveras. Receptorcellernas axoner (Nn olfactorii (kranialnerv I)) konvergerar på mitralceller i bulbus olfactorius. Processandet av luktimpulserna i bulbus olfactorius är mycket komplext och liknar det i retina med lateral inhibering. Bulbus olfactorius har betydelse både för detektionströskeln av en doft såväl som förmågan att skilja på lukter. Mitralcellerna skickar axoner via tractus olfactorius till primära olfaktorie kortex men också area 28, 2. Amygdala. I luktkortex medvetandegör man dofterna och här skapas kontakter med bl a orbitofrontala loberna som står i kontakt med områden involverade i minne och associationer. Viktigt för att känna igen dofter. Testet kan användas för att lokalisera en skada i Os ethmoidale och Lamina cribrosa där olfaktorienerven går.

12 Efter en intressant men lång och arbetsam termin går en av basgrupperna på T5 ut för att fira terminsslutet med en god middag på en av Linköpings bästa restauranger. Flera olika rätter beställs och då dessa serveras sprids ljuvliga dofter. De olika maträtterna har dock sin specifika doft och alla basgruppsdeltagarna kan känna denna specifika skillnad. Doften av te x vitlöksmarinerad potatis känner alla igen. Doftmolekylerna når olfaktorieepitelets i näsans slemhinna som bl a består av receptorceller vars axoner skickas till CNS. Här finns också stödjeceller och basalceller som bildar ett pseudostratifierat luftvägsepitel med cilier. Det finns en rad olika receptorceller som svarar på olika dofter. Roberts tillfälligt förlorade förmåga att känna dofter börjar diskuteras. I detta fall är basgruppen på det klara över att nästäppan har gjort sitt. Anna berättar då att hon vid ett tillfälle undersökts av en neurolog som lät henne göra luktprov. De doftande ämnen som användes i testet var av icke "irriterande" karaktär, t ex kaffe och choklad. Dels så undersöktes vilka koncentrationer som behövdes av ett ämne för att hon skulle känna doften av det, och dels fick hon göra ett test där hennes förmåga att känna igen olika dofter undersöktes. Denna undersökning gjordes efter att hon ramlat av cykeln och slagit i huvudet rejält. Fortsättning av fallet Receptorceller i olfaktorieepitelet aktiveras deras axoner (Nn olfactorii (kranialnerv I)) konvergerar på mitralceller i bulbus olfactorius som har betydelse både för detektionströskeln av en doft såväl som förmågan att skilja på lukter. Mitralcellerna skickar axoner via tractus olfactorius till primära olfaktorie kortex men också till amygdala. I luktkortex medvetandegörs dofterna och här skapas kontakter med bl a orbitofrontala loberna som står i kontakt med områden involverade i minne och associationer. Det är väl känt att doften är väldigt viktig även för smaken då man äter. De personer som lider av bilateral anosmia (förmågan att känna lukt är förlorad) kan märka detta genom att maten till viss del "förlorat" sin smak. Fråga B3 (2p) Ange ett område i hjärnan som har betydelse för integrationen av doft och smak och motivera (kort) ditt svar. Svar: Konvergens av doft- och smaksignaler sker i anteriora delen av insula men även i orbitofrontala kortex. Nervceller belägna i ant. delen av insula projicerar sig till orbitofrontala kortex.

13 Efter en intressant men lång och arbetsam termin går en av basgrupperna på T5 ut för att fira terminsslutet med en god middag på en av Linköpings bästa restauranger. Flera olika rätter beställs och då dessa serveras sprids ljuvliga dofter. De olika maträtterna har dock sin specifika doft och alla basgruppsdeltagarna kan känna denna specifika skillnad. Doften av te x vitlöksmarinerad potatis känner alla igen. Doftmolekylerna når olfaktorieepitelets i näsans slemhinna som bl a består av receptorceller vars axoner skickas till CNS. Här finns också stödjeceller och basalceller som bildar ett pseudostratifierat luftvägsepitel med cilier. Det finns en rad olika receptorceller som svarar på olika dofter. Roberts tillfälligt förlorade förmåga att känna dofter börjar diskuteras. I detta fall är basgruppen på det klara över att nästäppan har gjort sitt. Anna berättar då att hon vid ett tillfälle undersökts av en neurolog som lät henne göra luktprov. De doftande ämnen som användes i testet var av icke "irriterande" karaktär, t ex kaffe och choklad. Dels så undersöktes vilka koncentrationer som behövdes av ett ämne för att hon skulle känna doften av det, och dels fick hon göra ett test där hennes förmåga att känna igen olika dofter undersöktes. Denna undersökning gjordes efter att hon ramlat av cykeln och slagit i huvudet rejält. Receptorceller i olfaktorieepitelet aktiveras deras axoner (Nn olfactorii (kranialnerv I)) konvergerar på mitralceller i bulbus olfactorius som har betydelse både för detektionströskeln av en doft såväl som förmågan att skilja på lukter. Mitralcellerna skickar axoner via tractus olfactorius till primära olfaktorie kortex men också till amygdala. I luktkortex medvetandegörs dofterna och här skapas kontakter med bl a orbitofrontala loberna som står i kontakt med områden involverade i minne och associationer. Det är väl känt att doften är väldigt viktig även för smaken då man äter. De personer som lider av bilateral anosmia (förmågan att känna lukt är förlorad) kan märka detta genom att maten till viss del "förlorat" sin smak. Fortsättning av fallet Konvergens av doft- och smaksignaler sker i anteriora delen av insula men även i orbitofrontala kortex. Nervceller belägna i anteriora delen av insula projicerar sig till orbitofrontala kortex. Alla basgruppsdeltagare är eniga om att "lukt" är ett viktigt sinne inte endast för att kunna uppskatta ett superbt kök utan det kanske även har haft betydelse för vår överlevnad. Man kan t ex förknippa en doft med något trevligt. Jonas säger då att hans hjärta börjar klappa bara han känner doften av "sin kärleks" cologne. Fråga B4 (2p) Hur kan Jonas få hjärtklappning bara genom att känna en doft? Svar: Via amygdala men även via orbitofrontala kortex får hypothalamus impulser som i sin tur ger vegetativa svar såsom hjärtklappning

14 Efter en intressant men lång och arbetsam termin går en av basgrupperna på T5 ut för att fira terminsslutet med en god middag på en av Linköpings bästa restauranger. Flera olika rätter beställs och då dessa serveras sprids ljuvliga dofter. Doftmolekylerna når olfaktorieepitelets i näsans slemhinna som bl a består av receptorceller vars axoner skickas till CNS. Här finns också stödjeceller och basalceller som bildar ett pseudostratifierat luftvägsepitel med cilier. Det finns en rad olika receptorceller som svarar på olika dofter. Anna berättar att hon vid ett tillfälle undersökts av en neurolog som lät henne göra luktprov. Receptorceller i olfaktorieepitelet aktiveras deras axoner (Nn olfactorii (kranialnerv I)) konvergerar på mitralceller i bulbus olfactorius som har betydelse både för detektionströskeln av en doft såväl som förmågan att skilja på lukter. Mitralcellerna skickar axoner via tractus olfactorius till primära olfaktorie kortex men också till amygdala. I luktkortex medvetandegörs dofterna och här skapas kontakter med bl a orbitofrontala loberna som står i kontakt med områden involverade i minne och associationer. Alla basgruppsdeltagare är eniga om att "lukt" är ett viktigt sinne inte endast för att kunna uppskatta ett superbt kök utan det kanske även har haft betydelse för vår överlevnad. Man kan t ex förknippa en doft med något trevligt. Jonas säger då att hans hjärta börjar klappa bara han känner doften av "sin kärleks" cologne. Fortsättning av fallet Via amygdala men även via orbitofrontala kortex får hypothalamus impulser som i sin tur ger vegetativa svar såsom hjärtklappning Robert är i alla fall glad att maten ser så aptitlig ut eftersom synintrycket av mat också bidrar till att maten smakar bra. Anders tycker att salladen ser mycket god ut, men just som han skall börja servera sig själv ser hans kamrater att en hel del av salladsbitarna har en rödbrun ofräsch färg. Anders har svårt att se detta även när han är medveten om det. Han förklarar för sina vänner att han har en viss typ av färgblindhet, som heter deuteranomali dvs. han saknar grönkänsliga receptorer i ögat. Hans morfar hade likadant. Fråga B5 (4p) Varför har Anders svårt att skilja rött och grönt från varandra trots att han bara saknar en typ av tappar? Beskriv också vilka färger ögat är känsligt för och ungefär hur dessa färger är fördelade i spektrum? Svar: Känslighet Blått Grönt Rött Blått Rött Våglängd Anders har svårt att se även röda föremål eftersom känsligheten i det röd-gröna området utgörs av summan av de bägge receptorernas känslighet. En rubbning av den ena påverkar markant denna samverkan mellan rött och grönt.

15 Efter en intressant men lång och arbetsam termin går en av basgrupperna på T5 ut för att fira terminsslutet med en god middag på en av Linköpings bästa restauranger. Flera olika rätter beställs och då dessa serveras sprids ljuvliga dofter. Doftmolekylerna når olfaktorieepitelets i näsans slemhinna som bl a består av receptorceller vars axoner skickas till CNS. Här finns också stödjeceller och basalceller som bildar ett pseudostratifierat luftvägsepitel med cilier. Det finns en rad olika receptorceller som svarar på olika dofter. Anna berättar att hon vid ett tillfälle undersökts av en neurolog som lät henne göra luktprov. Receptorceller i olfaktorieepitelet aktiveras deras axoner (Nn olfactorii (kranialnerv I)) konvergerar på mitralceller i bulbus olfactorius som har betydelse både för detektionströskeln av en doft såväl som förmågan att skilja på lukter. Mitralcellerna skickar axoner via tractus olfactorius till primära olfaktorie kortex men också till amygdala. I luktkortex medvetandegörs dofterna och här skapas kontakter med bl a orbitofrontala loberna som står i kontakt med områden involverade i minne och associationer. Alla basgruppsdeltagare är eniga om att "lukt" är ett viktigt sinne inte endast för att kunna uppskatta ett superbt kök utan det kanske även har haft betydelse för vår överlevnad. Man kan t ex förknippa en doft med något trevligt. Jonas säger då att hans hjärta börjar klappa bara han känner doften av "sin kärleks" cologne. Via amygdala men även via orbitofrontala kortex får hypothalamus impulser som i sin tur ger vegetativa svar såsom hjärtklappning. Robert är i alla fall glad att maten ser så aptitlig ut eftersom synintrycket av mat också bidrar till att maten smakar bra. Anders tycker att salladen ser mycket god ut, men just som han skall börja servera sig själv ser hans kamrater att en hel del av salladsbitarna har en rödbrun ofräsch färg. Anders har svårt att se detta även när han är medveten om det. Han förklarar för sina vänner att han har en viss typ av färgblindhet, som heter deuteranomali dvs. han saknar grönkänsliga receptorer i ögat. Hans morfar hade likadant. Fortsättning av fallet Anders har svårt att se även röda föremål eftersom känsligheten i det röd-gröna området utgörs av summan av de bägge receptorernas känslighet. En rubbning av den ena påverkar markant denna samverkan mellan rött och grönt. Plötsligt slocknar ljuset i restaurangen. Skyltarna vid nödutgångarna förblir dock tända. Anders och hans kamrater märker att det först blir nästan helt svart men att de redan efter några sekunder ser bättre. Fråga B6 (4p) Redogör för ögats olika mekanismer att anpassa sig till mörkerseende och ange ungefär hur snabbt dessa har effekt och hur stor relativ effekt de har! Svar: Pupillen: Relativt liten effekt. Reagerar på någon sekund. Neuronal adaptation: Framför allt en minskad inhibition från amacrincellerna. Tar någon till några sekunder. Har större effekt än pupillreaktionen. Fotokemisk adaptation: Stavarna producerar mer rhodopsin vilket gör dem känsligare för ljus. Tar min. Har mycket stor effekt och kan öka ljuskänsligheten 10 5 gånger.

16 Efter en intressant men lång och arbetsam termin går en av basgrupperna på T5 ut för att fira terminsslutet med en god middag på en av Linköpings bästa restauranger. Anders tycker att salladen ser mycket god ut, men just som han skall börja servera sig själv ser hans kamrater att en hel del av salladsbitarna har en rödbrun ofräsch färg. Anders har svårt att se detta även när han är medveten om det. Han förklarar för sina vänner att han har en viss typ av färgblindhet, som heter deuteranomali dvs. han saknar grönkänsliga receptorer i ögat. Hans morfar hade likadant. Anders har svårt att se även röda föremål eftersom känsligheten i det röd-gröna området utgörs av summan av de bägge receptorernas känslighet. En rubbning av den ena påverkar markant denna samverkan mellan rött och grönt. Plötsligt slocknar ljuset i restaurangen. Skyltarna vid nödutgångarna förblir dock tända. Anders och hans kamrater märker att det först blir nästan helt svart men att de redan efter några sekunder ser bättre. Fortsättning av fallet Pupillen reagerar på någon sekund men har relativt liten effekt. Den neuronala adaptationen (minskad inhibition från amacrincellerna) tar några sekunder och har större effekt. Den fotokemiska adaptationen tar min men har mycket stor effekt. Genom att stavarna producerar mer rhodopsin kan ljuskänsligheten ökas 10 5 gånger. Fråga B7 (2p) I det relativa mörker som råder märker Anders att det går att titta på ett föremål om man tittar strax bredvid (excentrisk fixation). Förklara detta fenomen. Svar: Centralt i retina finns huvudsakligen tappar och dessa fungerar inte i denna belysning. Så fort man kommer utanför maculaområdet ökar dock tätheten av stavar gradvis och de fungerar i denna dämpade belysning. Fråga B8 (3p) Redogör för stavarnas elektriska koppling i retina? Svar: Flera stavar är kopplade till en bipolarcell. Bipolarcellen kopplar vidare till amacrinceller som kopplar på tapparnas signalsystem dvs. tapparnas bipolarceller och så vidare till tapparnas ganglieceller. Tapparna reagerar inte i denna belysning.

17 Fall C: Arne Jonsson med hemipares (23p) Arne är 72 år och har sedan 10 år hypertoni. En eftermiddag får han plötsligt svårt att resa sig från stolen och makan får hjälpa honom. Det visar sig att han är svag i höger arm och ben. Hans högra mungipa hänger. Då han försöker tala går det inte alls bra. Han kan bara säga Ja och Nej. Fråga C1 (2p) Var sitter skadan? Beskriv lokalisation och kärlförsörjning till detta område. Svar: Skadan sitter i vänster storhjärnhemisfär och det drabbade kärlet är a cerebri media sin.

18 Arne är 72 år och har sedan 10 år hypertoni. En eftermiddag får han plötsligt svårt att resa sig från stolen och makan får hjälpa honom. Det visar sig att han är svag i höger arm och ben. Hans högra mungipa hänger. Då han försöker tala går det inte alls bra. Han kan bara säga Ja och Nej. Skadan sitter i vänster storhjärnhemisfär och det drabbade kärlet är a cerebri media sin. När Arne kommer till akutmottagningen handlägger man hans fall mycket snabbt. I status noteras förutom en högersidig hemipares och dysfasi att Arne har positivt Babinskis tecken på höger fot. Han kommer upp till röntgenavdelningen efter en halvtimme för att göra en datortomografi av hjärnan. Röntgenutlåtandet säger att det inte syns någon blödning eller infarkt men det finns en del spridda smärre ischemiska skador av kronisk typ. Fråga C2 (2p) Vad tror du har inträffat? Beskriv mekanismen för reflexavvikelsen. Svar: Patienten har fått stroke, i detta fall en hjärninfarkt. Babinskis tecken är uttryck för en desinhibition på grund av en övre motorneuronskada.

19 Arne är 72 år och har sedan 10 år hypertoni. En eftermiddag får han plötsligt svårt att resa sig från stolen och makan får hjälpa honom. Det visar sig att han är svag i höger arm och ben. Hans högra mungipa hänger. Då han försöker tala går det inte alls bra. Han kan bara säga Ja och Nej. Skadan sitter i vänster storhjärnhemisfär och det drabbade kärlet är a cerebri media sin. När Arne kommer till akutmottagningen handlägger man hans fall mycket snabbt. I status noteras förutom en högersidig hemipares och dysfasi att Arne har positivt Babinskis tecken på höger fot. Han kommer upp till röntgenavdelningen efter en halvtimme för att göra en datortomografi av hjärnan. Röntgenutlåtandet säger att det inte syns någon blödning eller infarkt men det finns en del spridda smärre ischemiska skador av kronisk typ. Babinskis tecken är uttryck för en desinhibition på grund av en övre motorneuronskada. Patienten har fått stroke, i detta fall en fokal infarkt i storhjärnan. Fråga C3 (2p) Vilka är de vanligaste anledningarna till en fokal infarkt i storhjärnan? Svar: En fokal infarkt i storhjärnan orsakas av trombotisk ocklusion av hjärnans kärl, eller trombembolism.

20 Arne är 72 år och har sedan 10 år hypertoni. En eftermiddag får han plötsligt svårt att resa sig från stolen och makan får hjälpa honom. Det visar sig att han är svag i höger arm och ben. Hans högra mungipa hänger. Då han försöker tala går det inte alls bra. Han kan bara säga Ja och Nej. Skadan sitter i vänster storhjärnhemisfär och det drabbade kärlet är a cerebri media sin. När Arne kommer till akutmottagningen handlägger man hans fall mycket snabbt. I status noteras förutom en högersidig hemipares och dysfasi att Arne har positivt Babinskis tecken på höger fot. Han kommer upp till röntgenavdelningen efter en halvtimme för att göra en datortomografi av hjärnan. Röntgenutlåtandet säger att det inte syns någon blödning eller infarkt men det finns en del spridda smärre ischemiska skador av kronisk typ. Babinskis tecken är uttryck för en desinhibition på grund av en övre motorneuronskada. Patienten har fått stroke, i detta fall en fokal infarkt i storhjärnan. En fokal infarkt i storhjärnan orsakas av trombotisk ocklusion av hjärnans kärl, eller trombembolism. Medicinering med lågdos ASA påbörjas. Fråga C4 (2p) Beskriv mekanismer för ASA.

21 Arne är 72 år och har sedan 10 år hypertoni. En eftermiddag får han plötsligt svårt att resa sig från stolen och makan får hjälpa honom. Det visar sig att han är svag i höger arm och ben. Hans högra mungipa hänger. Då han försöker tala går det inte alls bra. Han kan bara säga Ja och Nej. Skadan sitter i vänster storhjärnhemisfär och det drabbade kärlet är a cerebri media sin. När Arne kommer till akutmottagningen handlägger man hans fall mycket snabbt. I status noteras förutom en högersidig hemipares och dysfasi att Arne har positivt Babinskis tecken på höger fot. Han kommer upp till röntgenavdelningen efter en halvtimme för att göra en datortomografi av hjärnan. Röntgenutlåtandet säger att det inte syns någon blödning eller infarkt men det finns en del spridda smärre ischemiska skador av kronisk typ. Babinskis tecken är uttryck för en desinhibition på grund av en övre motorneuronskada. Patienten har fått stroke, i detta fall en fokal infarkt i storhjärnan. En fokal infarkt i storhjärnan orsakas av trombotisk ocklusion av hjärnans kärl, eller trombembolism. Medicinering med lågdos ASA påbörjas. Arne tränar med hjälp av sjukgymnast men det går litet trögt. Hans hemipares är något mindre uttalad men talstörningen är i princip oförändrad. Han skrivs ut med fortsatt träning av arbetsterapeut och sjukgymnast på vårdcentralen. Efter ett par veckor kontaktar sjukgymnasten och arbetsterapeuten läkaren på vårdcentralen. De är, liksom hustrun, bekymrade över att Arne mår sämre, han orkar inte träna som förut, är svår att få igång på morgnarna, vill helst vara ifred. Arne gråter mycket mer än vad han gjorde från början. Han verkar inte kunna koncentrera sig. Han äter dåligt, har gått ner i vikt, sover dåligt, vaknar och är orolig redan vid 4-tiden på morgonen. Fråga C5 (2p) Vad tror du kan ha hänt? Vilken struktur i hjärnan är involverad vid de nytillkomna symtomen med nedsatt aptit och förändrad dygnsrytm? Svar: Depression (post-stroke). Hypotalamus är involverad vid dessa symtom.

22 Arne är 72 år och har sedan 10 år hypertoni. En eftermiddag får han plötsligt svårt att resa sig från stolen och makan får hjälpa honom. Det visar sig att han är svag i höger arm och ben. Hans högra mungipa hänger. Då han försöker tala går det inte alls bra. Han kan bara säga Ja och Nej. Skadan sitter i vänster storhjärnhemisfär och det drabbade kärlet är a cerebri media sin. När Arne kommer till akutmottagningen handlägger man hans fall mycket snabbt. I status noteras förutom en högersidig hemipares och dysfasi att Arne har positivt Babinskis tecken på höger fot. Han kommer upp till röntgenavdelningen efter en halvtimme för att göra en datortomografi av hjärnan. Röntgenutlåtandet säger att det inte syns någon blödning eller infarkt men det finns en del spridda smärre ischemiska skador av kronisk typ. Babinskis tecken är uttryck för en desinhibition på grund av en övre motorneuronskada. Patienten har fått stroke, i detta fall en fokal infarkt i storhjärnan. En fokal infarkt i storhjärnan orsakas av trombotisk ocklusion av hjärnans kärl, eller trombembolism. Medicinering med lågdos ASA påbörjas. Arne tränar med hjälp av sjukgymnast men det går litet trögt. Hans hemipares är något mindre uttalad men talstörningen är i princip oförändrad. Han skrivs ut med fortsatt träning av arbetsterapeut och sjukgymnast på vårdcentralen. Efter ett par veckor kontaktar sjukgymnasten och arbetsterapeuten läkaren på vårdcentralen. De är, liksom hustrun, bekymrade över att Arne mår sämre, han orkar inte träna som förut, är svår att få igång på morgnarna, vill helst vara ifred. Arne gråter mycket mer än vad han gjorde från början. Han verkar inte kunna koncentrera sig. Han äter dåligt, har gått ner i vikt, sover dåligt, vaknar och är orolig redan vid 4-tiden på morgonen. Arne har sannolikt drabbats av en egentlig depression där hypotalamiska symtom ingår. Fråga C6 (2p) Vilka neuronala transmittorsystem är särskilt involverade vid depression? Svar: Noradrenalin och serotonin systemen

23 Arne är 72 år och har sedan 10 år hypertoni. En eftermiddag får han plötsligt svårt att resa sig från stolen och makan får hjälpa honom. Det visar sig att han är svag i höger arm och ben. Hans högra mungipa hänger. Då han försöker tala går det inte alls bra. Han kan bara säga Ja och Nej. Skadan sitter i vänster storhjärnhemisfär och det drabbade kärlet är a cerebri media sin. När Arne kommer till akutmottagningen handlägger man hans fall mycket snabbt. I status noteras förutom en högersidig hemipares och dysfasi att Arne har positivt Babinskis tecken på höger fot. Han kommer upp till röntgenavdelningen efter en halvtimme för att göra en datortomografi av hjärnan. Röntgenutlåtandet säger att det inte syns någon blödning eller infarkt men det finns en del spridda smärre ischemiska skador av kronisk typ. Babinskis tecken är uttryck för en desinhibition på grund av en övre motorneuronskada. Patienten har fått stroke, i detta fall en fokal infarkt i storhjärnan. En fokal infarkt i storhjärnan orsakas av trombotisk ocklusion av hjärnans kärl, eller trombembolism. Medicinering med lågdos ASA påbörjas. Arne tränar med hjälp av sjukgymnast men det går litet trögt. Hans hemipares är något mindre uttalad men talstörningen är i princip oförändrad. Han skrivs ut med fortsatt träning av arbetsterapeut och sjukgymnast på vårdcentralen. Efter ett par veckor kontaktar sjukgymnasten och arbetsterapeuten läkaren på vårdcentralen. De är, liksom hustrun, bekymrade över att Arne mår sämre, han orkar inte träna som förut, är svår att få igång på morgnarna, vill helst vara ifred. Arne gråter mycket mer än vad han gjorde från början. Han verkar inte kunna koncentrera sig. Han äter dåligt, har gått ner i vikt, sover dåligt, vaknar och är orolig redan vid 4-tiden på morgonen. Arne har sannolikt drabbats av en egentlig depression där hypotalamiska symtom ingår. Noradrenalin- och serotoninsystemen är särskilt involverade vid depression. Behandling med antidepressiva påbörjas. Arne ordineras Citalopram. Fråga C7 (2p) Citalopram är ett SSRI preparat. Vad innebär det? Beskriv mekanismer. Svar: Citalopram är en serotonin upptags hämmare och blockerar återupptaget av serotonin från den synaptiska klyftan.

Bertil Waldén, 31 år, har slagit i huvudet (18p)

Bertil Waldén, 31 år, har slagit i huvudet (18p) 2007-05-11 Kod. 1(21) Fall A: Bertil Waldén, 31 år, har slagit i huvudet (18p) Bertil Waldén 31 år kommer till akutmottagningen efter att ha trillat och slagit i huvudet. Han har en rejäl huvudvärk och

Läs mer

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Tema Neuro och Rörelse Skriftlig tentamen 23 mars 2012 OBS!!! Frågorna skall läggs i separata lila omslag enligt nedan: Martin Gunnarsson: 1, 3, 4, 6,

Läs mer

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 1(12) Du är jour på akuten. Dit kommer Ingela Esitis 38 år som är född och uppvuxen i Estland. Hon hade reumatisk feber vid 15 års ålder och opererades med en mitralisklaffprotes vid 32 års ålder i Estland.

Läs mer

Fall A Olof, 14 år, får en hård tackling mot höger underben (21 p)

Fall A Olof, 14 år, får en hård tackling mot höger underben (21 p) Aid nr..1(25) Fall A Olof, 14 år, får en hård tackling mot höger underben (21 p) Olof, 14 år, är entusiastisk fotbollsspelare i Sturefors pojklag. I en av vårens bortamatcher mot Slaka råkar han ut för

Läs mer

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni.

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni. Omtentamen 1 i Resp/Cirk, T3, mars 2013. Maxpoäng: 60,5. Gräns för godkänt: 65% av maxpoängen, = 39p Lycka till! 1. Elin utreds på vårdcentralen för primär hypertoni. a. Vilken ålderskategori brukar drabbas

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10) Fråga 1 (4p) 1(10) Bilden ska föreställa en cell bestyckad med molekyler för interaktion med cellens närmiljö. A Om cellen är en mast cell, vilken molekyl representeras på ytan? (1p) B På vilket sätt bidrar

Läs mer

Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund

Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund TIA/hjärninfarkt Trombocythämmare, statin, blodtryckssänkare, ultraljud halskärl, karotiskirurgi,

Läs mer

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här:

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här: Kurskod: PC2130 Kursnamn: Neurovetenskap neuropsykologi, 15 hp Provmoment: Omtentamen: tentamen del I Ansvarig lärare: Hans Samuelsson (0704216266) Tentamensdatum: 2008-12-03, 9.00-13.00 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Information om förvärvad hjärnskada

Information om förvärvad hjärnskada Information om förvärvad hjärnskada Hjärnskadeteamet i Västervik Den här broschyren vänder sig till dig som drabbats av en förvärvad hjärnskada och till dina närstående. Här beskrivs olika svårigheter

Läs mer

Fall A Gunvor, 72 år söker ögonläkare akut (23 p)

Fall A Gunvor, 72 år söker ögonläkare akut (23 p) Aid nr..1(26) Fall A Gunvor, 72 år söker ögonläkare akut (23 p) Gunvor, 72 år, söker ögonläkare akut pga hängande ögonlock på vänster sida. När hon lyfter på ögonlocket är allting dubbelt. Hon upptäckte

Läs mer

Karotisstenoser 30/1-13

Karotisstenoser 30/1-13 Karotisstenoser 30/1-13 Johan Sanner NR-kliniken CSK När skall vi utreda? Vilka skall vi behandla? Handläggning i praktiken Riksstrokedata 2011 Medelålder 76 år (K-d: 76 år, A: 78, T: 78) Män 73 år Kvinnor

Läs mer

Hydrocephalus och shunt

Hydrocephalus och shunt Hydrocephalus och shunt Den här broschyren berättar om hydrocephalus (vattenskalle) och shunt. Den riktar sig i första hand till familjer och personal som kommer i kontakt med barn och ungdomar som har

Läs mer

Primärt handläggs bakre skallgropsstroke inom neurologin. Två parallella spår att ta hänsyn till. Disposition

Primärt handläggs bakre skallgropsstroke inom neurologin. Två parallella spår att ta hänsyn till. Disposition Neurokirurgisk behandling av stroke i bakre cirkulationen Fokus på intrakraniell dynamik avseende sekundär expansivitet i bakre skallgropen. Bertil Rydenhag Professor, neurokirurgin Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

Sifferkod:.. Eva, som har lätt för att uttrycka sig, berättar:

Sifferkod:.. Eva, som har lätt för att uttrycka sig, berättar: Eva som är 55 år, kommer i början av september till dig på Vårdcentralen i Täby. Eva är gift och jobbar deltid med ekonomi i makens företag. Hon har barn och barnbarn. Eva har hypertoni och medicinerar

Läs mer

Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet

Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet Kod: Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet 10 februari 2012 Totalt antal poäng på skrivning: 30 poäng. För godkänd krävs 20 poäng Tentamen återlämnas senast 24 februari

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, bildtentamen 2012-05-28

Hälsouniversitetet i Linköping, bildtentamen 2012-05-28 Elsa Svensson, 67 år, inkommer till akutmottagningen efter att plötsligt fått mycket ont i ryggen. Hon är magerlagd och rökare och hennes menstruationer upphörde tidigt vid 40-års ålder. En uppföljande

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Omtentamen NRSP T1 HT13 (totalt 78,5 p)

Omtentamen NRSP T1 HT13 (totalt 78,5 p) Omtentamen NRSP T1 HT13 (totalt 78,5 p) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Rörelse 1. Ryggraden är sammansatt av

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2013. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2013. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin VT 2013 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011 Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011 1. Sven Karlsson (70) söker upp dig för besvär med episoder med yrsel. Han ledsagas av

Läs mer

DUGGA 1. i patologi. för medicine studenter 18/3 2005

DUGGA 1. i patologi. för medicine studenter 18/3 2005 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för laboratoriemedicin Avdelningen för patologi DUGGA 1 i patologi för medicine studenter 18/3 2005 Totalt 50 poäng (minst 32 för G) Personnummer: Resultat: Stud. sign.

Läs mer

Är depression vanligt? Vad är en depression?

Är depression vanligt? Vad är en depression? Depression Din läkare har ställt diagnosen depression. Kanske har Du uppsökt läkare av helt andra orsaker och väntade Dig inte att det kunde vara en depression som låg bakom. Eller också har Du känt Dig

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

Fall A: Mia Svärd, 27 år, med gångsvårigheter (29p)

Fall A: Mia Svärd, 27 år, med gångsvårigheter (29p) Tentamen T5 VT08 Kod nr 1(27) Fall A: Mia Svärd, 27 år, med gångsvårigheter (29p) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande

Läs mer

Delexamination 1 MEQ

Delexamination 1 MEQ Delexamination 1 2017-02-28 MEQ 22 poäng Danderyds sjukhus Karolinska Solna All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den på golvet. Därefter rättvändes

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20 1 En 74 årig kvinna med tablett behandlad hypertoni, inkommer till akuten med 2 timmars anamnes på tilltagande svaghet i höger kroppshalva. Fråga 1 (4p) Delar av status på akuten illustreras samt är som

Läs mer

KOGNITION. Beata Terzis Med.dr, leg.psykolog

KOGNITION. Beata Terzis Med.dr, leg.psykolog KOGNITION Beata Terzis Med.dr, leg.psykolog DISPOSITION Kognition Kognitiva funktioner Kognitiv svikt KOGNITION Kognition = Informationsbearbetning Kognitiva förmågor behövs för informationsbearbetning

Läs mer

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här:

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här: Kurskod: PC2130, Kursnamn: Neurovetenskap-Neuropsykologi, 15hp Provmoment: Tentamen del 1, Omtentamen Ansvarig lärare: Hans Samuelsson (0704216266) Tentamensdatum: 2010-11-24 Tillåtna hjälpmedel: Inga

Läs mer

Karolinska Exhaustion Scale

Karolinska Exhaustion Scale Karolinska Exhaustion Scale Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått den senaste veckan. Formuläret innehåller en rad

Läs mer

Totalt antal poäng på tentamen: Max: 59p För att få respektive betyg krävs: 70% =G: 41p 85% = VG:50p

Totalt antal poäng på tentamen: Max: 59p För att få respektive betyg krävs: 70% =G: 41p 85% = VG:50p Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Skriftlig tentamen 61SÄ01 Ssk 07b 3 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-10-25 Tid: 17:00-21.00 Hjälpmedel:

Läs mer

STROKE. Anna Stenborg, läkare strokeavdelningen Akademiska sjukhuset.

STROKE. Anna Stenborg, läkare strokeavdelningen Akademiska sjukhuset. STROKE Anna Stenborg, läkare strokeavdelningen Akademiska sjukhuset. (MI=MYOCARDIAL INFARCTION) Hemorragisk stroke Ishemisk stroke hjärnblödning hjärninfarkt Stroke alla åldrar Stroke yngre Hjärtinfarkt

Läs mer

Självskattning av mental trötthet

Självskattning av mental trötthet Självskattning av mental trötthet Namn: Datum: Arbetar du? Ja/Nej Ålder: Med det här formuläret vill vi ta reda på hur du mår. Vi är intresserade av ditt nuvarande tillstånd, d.v.s. ungefär hur du har

Läs mer

OBS!! Per Odencrants frågor besvaras på frågeformuläret!!!!!!!!!! Svar på lösblad rättas ej. Lycka till!

OBS!! Per Odencrants frågor besvaras på frågeformuläret!!!!!!!!!! Svar på lösblad rättas ej. Lycka till! Tentamen i allmän farmakologi, analgetika och psykofarmaka, blod och koagulationsjukdom, neurologi samt allergi, immundefekter, autoimmunitet, transplantation. 20/4 2012. Lärare: Per Odencrants, fråga

Läs mer

Besvara respektive lärares frågor på separata papper. För godkänt krävs 60% av totalpoäng och för välgodkänt 85%. Totalpoäng: 75. Lycka till!

Besvara respektive lärares frågor på separata papper. För godkänt krävs 60% av totalpoäng och för välgodkänt 85%. Totalpoäng: 75. Lycka till! Tentamen i Farmakologi och Sjukdomslära. 16/8, 2013. Skrivtid: 08:00 13:00 Lärare: Christina Karlsson, fråga 1-3, 9p. Sara Nordkvist, fråga 4-9, 15p. Nils Nyhlin, fråga 10-13, 9p. Per Odencrants, fråga

Läs mer

Vad är afasi? Swedish

Vad är afasi? Swedish Vad är afasi? Swedish Du kom förmodligen i kontakt med afasi för första gången för en tid sedan. I början ger afasin anledning till en hel del frågor, sådana som: vad är afasi, hur utvecklas det, och vilka

Läs mer

Kursens namn: Medicin B, Klinisk medicin vid medicinska och kirurgiska sjukdomstillstånd III

Kursens namn: Medicin B, Klinisk medicin vid medicinska och kirurgiska sjukdomstillstånd III Kursens namn: Medicin B, Klinisk medicin vid medicinska och kirurgiska sjukdomstillstånd III Kurskod: MC1429 Kursansvarig: Eva Funk Datum: 2011-02-17 Skrivtid 4 timmar Totalpoäng: 69 poäng Poängfördelning:

Läs mer

Aid nr: Sidan 1 av 35 Tentamen Läkarprogrammet Stadium II, HT12 MSTA20/8LAG20 STA2 2013-02-05

Aid nr: Sidan 1 av 35 Tentamen Läkarprogrammet Stadium II, HT12 MSTA20/8LAG20 STA2 2013-02-05 Aid nr: Sidan 1 av 35 Fall A (38 p) Lennart, 64 år Hustrun till Lennart, 64 år, upplever att maken under den senaste tiden är förändrad. Hon upplever att han inte längre bryr sig, verkar nedstämd och kommer

Läs mer

Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan.

Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan. 1 ANVISNINGAR Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan. Skrivningspasset omfattar två temauppgifter

Läs mer

Alzheimers demens. Blanddemens (AD/VaD) 75-årig kvinna. Tid rökare. Tilltagande minnesbesvär. Måste ofta påminnas i

Alzheimers demens. Blanddemens (AD/VaD) 75-årig kvinna. Tid rökare. Tilltagande minnesbesvär. Måste ofta påminnas i Alzheimers demens Blanddemens (AD/VaD) 75-årig kvinna. Tid rökare. Tilltagande minnesbesvär. Måste ofta påminnas i vardagen. Svårt att hitta hemma hos sonen. Missat tandläkar- och frisörtider. Tycker själv

Läs mer

Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika

Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika En föräldrautbildning inom ramen för BVC:s utbildningsprogram Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner

Läs mer

Hydrocefalus. Birgitte Berthelsen Neurosektionen, Radiologi SU/Sahlgrenska

Hydrocefalus. Birgitte Berthelsen Neurosektionen, Radiologi SU/Sahlgrenska Hydrocefalus Birgitte Berthelsen Neurosektionen, Radiologi SU/Sahlgrenska Vida ventriklar Atrofi Hydrocefalus Störd likvorbalans/hemodynamik Överproduktion: Plexuspapillom Normalvariant prematura barn

Läs mer

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 KEDS Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått de senaste två veckorna. Formuläret

Läs mer

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde.

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde. Omtentamen, Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi II, 7,5hp Kurs kod: MC024G Kursansvarig: Sara Nordkvist Datum: 2017-03-27 Skrivtid: 3 timmar Totalpoäng: 53 Neurologi, 25p Arbetsterapi och

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom. Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 16 TentamensKod: Tentamensdatum: 170113 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga tillåtna Totalt antal

Läs mer

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är:

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är: Ung med ADHD Det här faktabladet är skrivet till dig som är ung och har diagnosen ADHD. Har det hänt att någon har klagat på dig när du har haft svårt för att koncentrera dig? Förstod han eller hon inte

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALLT OM TRÖTTHET www.almirall.com Solutions with you in mind VAD ÄR DET? Trötthet definieras som brist på fysisk och/eller psykisk energi, och upplevs ofta som utmattning eller orkeslöshet. Det är ett

Läs mer

Medicin, avancerad nivå, Akut och prehospitalmedicin, 15 högskolepoäng. Kurskod: MC 2050

Medicin, avancerad nivå, Akut och prehospitalmedicin, 15 högskolepoäng. Kurskod: MC 2050 Medicin, avancerad nivå, Akut och prehospitalmedicin, 15 högskolepoäng. Kurskod: MC 2050 Kursansvarig:Per Odencrants Datum: 2014-02-22 Skrivtid: 4 timmar. Totalpoäng: 71,5 p Pediatrik, fråga 1-6, 11,5p.

Läs mer

NERVSYSTEMET2 RSJD11. Berit Kärfve HT 2013 (EWA GRÖNLUND HT-12)

NERVSYSTEMET2 RSJD11. Berit Kärfve HT 2013 (EWA GRÖNLUND HT-12) NERVSYSTEMET2 RSJD11 Berit Kärfve HT 2013 (EWA GRÖNLUND HT-12) Hjärnans och ryggmärgens hinnor Dura mater, hårda hjärnhinnan Stabiliserar, stöder hjärnan och ryggmärgen Falx cerebri Löper mellan storhjärnans

Läs mer

Venös insufficiens 2010

Venös insufficiens 2010 Venös insufficiens 2010 Anna Holm Sieppi Produktchef/ leg sjuksköterska 1 Program Cirkulationsuppbyggnaden Vad är venös insufficiens? Definition Symptom Riskfaktorer Prevalens Prevention Behandling Utprovning

Läs mer

Röntgenutlåtandet: talspråk eller skriftspråk? Johan Wikström

Röntgenutlåtandet: talspråk eller skriftspråk? Johan Wikström Röntgenutlåtandet: talspråk eller skriftspråk? Johan Wikström 1 Spelar språket någon roll? 2 Spelar språket någon roll? Tydlighet 3 Spelar språket någon roll? Tydlighet Läsbarhet 4 Spelar språket någon

Läs mer

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde. Lycka till!

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde. Lycka till! Kursens namn: Medicin B, Klinisk medicin vid medicinska och kirurgiska sjukdomstillstånd III Kurskod: MC1429 Kursansvarig: Britt Marie Nygren Datum: 2014 03 29 Skrivtid: 3 timmar Totalpoäng: 55 Poängfördelning:

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörsel- och dövverksamheten Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörseln, ett av våra sinnen Hörseln är ett av våra allra viktigaste sinnen för att kunna kommunicera med våra

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2)

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2) Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 09 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 10 12 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Tips och råd om överaktiv blåsa. Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se

Tips och råd om överaktiv blåsa. Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se Tips och råd om överaktiv blåsa Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se VES-100973-1 02.2011 Relevans.net Man räknar med att cirka 200 miljoner människor i världen har problem med blåsan.

Läs mer

Barn, infektioner och antibiotika Presentation av ett Stramaprojekt

Barn, infektioner och antibiotika Presentation av ett Stramaprojekt Barn, infektioner och antibiotika Presentation av ett Stramaprojekt En utbildning inom ramen för BVC:s föräldrautbildning Min mamma tycker att jag jämt är sjuk. Ska det vara så? För Strama Halland: Lisa

Läs mer

Hinner du? Information om manlig inkontinens

Hinner du? Information om manlig inkontinens URO17004SEa 09.2017 Hinner du? Information om manlig inkontinens Blåsan.se Man räknar med att cirka 200 miljoner människor i världen har problem med blåsan. Överaktiv blåsa är lika vanligt hos män som

Läs mer

Verksamhetsområdena Neurologi och Onkologi Universitetssjukhuset i Lund

Verksamhetsområdena Neurologi och Onkologi Universitetssjukhuset i Lund Verksamhetsområdena Neurologi och Onkologi Universitetssjukhuset i Lund VANLIGA FRÅGOR INFÖR STRÅLBEHANDLINGEN Detta häfte är till för dig som får eller ska få strålbehandling mot en hjärntumör. Hur och

Läs mer

opereras för förträngning i halspulsådern

opereras för förträngning i halspulsådern Till dig som skall opereras för förträngning i halspulsådern Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på

Läs mer

FÖRSÄTTSBLAD AVKODNING TENTOR. Detta försättsblad läggs i särskilt kuvert av skrivvakten vid skrivningsinlämningen.

FÖRSÄTTSBLAD AVKODNING TENTOR. Detta försättsblad läggs i särskilt kuvert av skrivvakten vid skrivningsinlämningen. Uppsala Universitet Inst. f Medicinsk Cellbiologi Biomedicinarprogrammet FÖRSÄTTSBLAD AVKODNING TENTOR Anatomi den 12 april 2008 Skrivning nr: Namn: Personnummer: Detta försättsblad läggs i särskilt kuvert

Läs mer

Organsystemens struktur och funktion Deltentamen - läkarlinjen (T2)

Organsystemens struktur och funktion Deltentamen - läkarlinjen (T2) Kodnummer : 1 Organsystemens struktur och funktion Deltentamen - läkarlinjen (T2) 2004-01-17 Skrivsal 4, Östra paviljongen Kl. 0.9.00-15.00 Institutionen för Integrativ medicinsk biologi Umeå Universitet

Läs mer

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Sinusknutan Höger förmak Vänster förmak Elektriska retledningssystemet Höger kammare Vänster kammare Vad har hjärtat för uppgift? Hjärtat är

Läs mer

Fall A Fredrik faller i bussen (25p)

Fall A Fredrik faller i bussen (25p) Tentamen T5 HT09 Kod nr.. 1(29) Fall A Fredrik faller i bussen (25p) Fredrik fick idag ståplats på bussen till jobbet. Fastän han står i färdriktningen och noggrant följer färden med blickriktning framåt

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------- TENTAMEN DELKURS 2 VT 2004 (Således tre st delar!) ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Farmakologi och sjukdomslära (totalt 42 poäng) 1.

Läs mer

Om läkemedel. vid depression STEG 1

Om läkemedel. vid depression STEG 1 Om läkemedel vid depression BUP finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48 24 40 Falkenberg Tfn 0346-561 25 Halmstad/Hylte/Laholm Tfn 035-13 17 50 Välkommen att ta

Läs mer

Detta försättsblad läggs i särskilt kuvert av skrivvakten vid skrivningsinlämningen.

Detta försättsblad läggs i särskilt kuvert av skrivvakten vid skrivningsinlämningen. Uppsala Universitet Inst. f Medicinsk Cellbiologi Kandidatprogrammet Biomedicin FÖRSÄTTSBLAD AVKODNING TENTOR Anatomi 7,5 hp den 27 mars 2010 Skrivning nr: Namn: Personnummer: Detta försättsblad läggs

Läs mer

Emotioner: aversion, belöning

Emotioner: aversion, belöning Emotioner: aversion, belöning Emotion, känsloupplevelse, men mer än den medvetna känslan Innehåller ett element av värdering av företeelser Styr våra beslut och våra handlingar Viktigt för individens och

Läs mer

Ögonkliniken och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg

Ögonkliniken och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdöverenskommelser Giltig fr.o.m: 2017-06-01 Faktaägare: Joakim Färdow, överläkare, ögonkliniken Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör

Läs mer

YRSEL. yrsel. Balanssystemet Orsaker diagnostik handläggning Patientfall. Neurologens perspektiv

YRSEL. yrsel. Balanssystemet Orsaker diagnostik handläggning Patientfall. Neurologens perspektiv YRSEL Neurologens perspektiv yrsel Balanssystemet Orsaker diagnostik handläggning Patientfall 1 2 definition av yrsel Varierar mycket Patienterna har sina definitioner Specialister har sina definitioner

Läs mer

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan 1. Bordsmoderator stödjer att diskussionen följer de olika perspektiven 2. För en diskussion/ reflektion om vad hälsofrämjande insatser

Läs mer

Nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen samt nerver. Hjärnan och ryggmärgen bildar tillsammans centrala nervsystemet, som ofta förkortas CNS.

Nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen samt nerver. Hjärnan och ryggmärgen bildar tillsammans centrala nervsystemet, som ofta förkortas CNS. Nervsystemet Nervsystemet är nödvändigt för att kroppens olika delar snabbt ska kunna få kontakt med varandra, och fungera som en helhet. Kommunikation kan även ske med hjälp av hormonsystemet, men det

Läs mer

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng Tema Neuro/Rörelse + Sinne/Psyke Skriftlig tentamen 29 november 2011

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng Tema Neuro/Rörelse + Sinne/Psyke Skriftlig tentamen 29 november 2011 Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng Tema Neuro/Rörelse + Sinne/Psyke Skriftlig tentamen 29 november 2011 OBS!!! Besvara varje fråga på separat papper!!!! Tentamensfrågor Under sin kvällspromenad

Läs mer

Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet

Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet 16 september 2011 Totalt antal poäng på skrivning: 30 poäng. För godkänd krävs 20 poäng Tentamen återlämnas senast 4 oktober Kursledare:

Läs mer

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008 ID-Nr: Nummer: Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Del 1 1. En 65-årig dam söker dig på allmänläkarmottagningen då hon märkt att

Läs mer

Skrivtid: 4 tim. Eva Oskarsson fråga 1-9. Gabriella Eliason fråga Rolf Pettersson fråga % av totala poängen

Skrivtid: 4 tim. Eva Oskarsson fråga 1-9. Gabriella Eliason fråga Rolf Pettersson fråga % av totala poängen INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER Första omtentamen vt 2016 Anatomi och fysiologi (del1) Provkod:0100 Kurskod: MC022G Kursansvarig: Nina Buer Datum: 2016-06-08 Skrivtid: 4 tim Totalpoäng: 54 Poängfordelning:

Läs mer

aldrig sällan ibland ofta mycket ofta (1) - Hur ofta besväras du av huvudvärk

aldrig sällan ibland ofta mycket ofta (1) - Hur ofta besväras du av huvudvärk Sömn-enkät Namn:... Datum: Instruktioner: I denna sömn-enkät förekommer flera olika typer av frågor. Vissa frågor ska besvaras med att Du kryssar i rutan för ja eller nej. På några frågor ska Du försöka

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Omvårdnad av patienter med sviktande vitala funktioner, Provmoment: Tentamen 2 och 4 Ladokkod: 61SV01

7,5 högskolepoäng. Omvårdnad av patienter med sviktande vitala funktioner, Provmoment: Tentamen 2 och 4 Ladokkod: 61SV01 Omvårdnad av patienter med sviktande vitala funktioner, 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 2 och 4 Ladokkod: 61SV01 Tentamen ges för: SSK07 och SSK06 TentamensKod: Tentamensdatum: 121110 Tid: 09.30-12.30

Läs mer

PATIENTFALL. Prio vitalparametrar? Prio sökorsak/ess? Process? Kommentarer:

PATIENTFALL. Prio vitalparametrar? Prio sökorsak/ess? Process? Kommentarer: PATIENTFALL Fall 1 Tidigare frisk 22-årig kvinna. I bankomatkön vid SEB på Linnégatan känt hur det svartnat för ögonen. Känt ett svagt illamående och ramlat ihop varpå hon blivit kortvarigt medvetslös.

Läs mer

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken Diabetes och ögat 2 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. När vi öppnar ögonen strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen

Läs mer

Omtentamen del 2 MC027G ssk-programmet. Datum. Skrivtid 3 tim Kursens namn: Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd l

Omtentamen del 2 MC027G ssk-programmet. Datum. Skrivtid 3 tim Kursens namn: Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd l Omtentamen del 2 MC027G ssk-programmet Kursens namn: Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd l Kursansvarig: Rolf Pettersson Examinator: Mikael Ivarsson Poängfördeini ng: Endokrinologi Palliativ

Läs mer

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL Efter operationen Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på

Läs mer

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE SLSO P s y k i a t r i n S ö d r a PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE om psykiska problem hos äldre och dess bemötande inom Psykiatrin Södra layout/illustration: So I fo soifo@home.se Produktion: R L P 08-722 01

Läs mer

1 Information till patienter med hål i gula fläcken

1 Information till patienter med hål i gula fläcken 1 Information till patienter med hål i gula fläcken VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan

Läs mer

NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM

NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM 4 oktober 2013 Marie Lindefeldt Läs igenom och svara på frågorna till de fem fallen innan seminariet. Vi diskuterar sedan igenom fallen tillsammans. Välkomna! Fall 1 En

Läs mer

Vad händer i hjärnan när man lär? Några exempel

Vad händer i hjärnan när man lär? Några exempel Vad händer i hjärnan när man lär? Några exempel Siegbert Warkentin Professor Psykologi/Neurokognition siegbert.warkentin@lnu.se Hjärnans struktur och funktion The McGraw-Hill Companies, 2008 Hjärnans

Läs mer

Om läkemedel. vid depression STEG 2 4

Om läkemedel. vid depression STEG 2 4 Om läkemedel vid depression STEG 2 4 BUP finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48 24 40 Falkenberg Tfn 0346-561 25 Halmstad/Hylte/Laholm Tfn 035-13 17 50 Välkommen

Läs mer

Ta hand om din hjärna

Ta hand om din hjärna Ta hand om din hjärna www.aivoliitto.fi Vad kan du göra för att minska risken att drabbas? En stroke uppstår sällan utan någon tydlig riskfaktor. Ju fler riskfaktorer du har samtidigt, desto större är

Läs mer

Omtentamen. Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I. Kurskod: MC1029. Kursansvarig: Gabriella Eliason. 2012-08-20 Skrivtid.

Omtentamen. Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I. Kurskod: MC1029. Kursansvarig: Gabriella Eliason. 2012-08-20 Skrivtid. Omtentamen Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I Kurskod: MC1029 Kursansvarig: Gabriella Eliason 2012-08-20 Skrivtid. 240 min Totalpoäng: 54 poäng Gabriella Eliason 18 poäng Ulrika Fernberg

Läs mer

Varför utreda vid misstanke om demenssjukdom:

Varför utreda vid misstanke om demenssjukdom: Demensutredning Varför utreda vid misstanke om demenssjukdom: Utesluta annan botbar sjukdom Diagnosticera vilken demenssjukdom Se vilka funktionsnedsättningar som demenssjukdomen ger och erbjuda stöd/hjälp

Läs mer

Stroke hos barn. Nordic RETTS-meeting Gunilla Drake Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus

Stroke hos barn. Nordic RETTS-meeting Gunilla Drake Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus Stroke hos barn Nordic RETTS-meeting 181017 Gunilla Drake Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus Definition: Plötslig debut av fokalt neurologiskt bortfall av vaskulär orsak. Drabbas barn av stroke?

Läs mer

Kort information om demens

Kort information om demens Kort information om demens Innehållsförteckning Vad är demens? Olika typer av demens Minnesförsämring Fyra huvudsymtom BPSD Att vara anhörig Omvårdnad och läkemedelsbehandling Mer information 3 4 5 5 6

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, kl i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, kl i Hedstrandsalen ing 70 bv 9 sidor. 17 poäng Sune Eriksson, har en insulinbehandlad diabetes sedan 47 år tillbaka. Den har tidigare varit välreglerad men de senaste två åren har en synförsämring inträtt och vid den förra regelbundna

Läs mer

Lär dig mer om stroke och rädda liv!

Lär dig mer om stroke och rädda liv! Sommar i september Vilken sommar vi fick, hörrni! Och än verkar den inte vara slut... Härligt! Vi har haft ett lite väl långt sommaruppehåll från nyhetsbreven men är säkra på att du inte saknat oss förrän

Läs mer

Rehabiliteringskliniken

Rehabiliteringskliniken 2019-05-23 Rehabiliteringskliniken Sena effekter/sena besvär Det finns ett antal kategorier i ICD-10-SE för sena effekter. Dessa koder kan användas för att ange ett tillstånd som inte längre är aktuellt

Läs mer

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg?

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1. Jag är mest orolig över att hen inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:...

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Skrivning 1, HT 2008 2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Lycka till! 1. Du arbetar som underläkare på ett mindre landsortssjukhus när en 20 årig tidigare frisk man inkommer med ambulans tillsammans

Läs mer