SEPTEMBER. En säker skolväg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SEPTEMBER. En säker skolväg"

Transkript

1 En säker skolväg Måla - rita- skriv SEPTEMBER Ta chansen att påverka bilförarna att ta det lite lugnare i trafi ken. Fundera kring en trafiksituation du upplever som besvärlig - ett trafikfarligt ställe längs skolvägen eller kanske en händelse som inträffat på väg till en fritids. Skolbarn, föräldrar, pedagoger och planerare har gemensamma intressen i att få en väl fungerande skolväg. Enligt barnkonventionen och de övergripande målen för utformningen av transportsystemet ska barn och föräldrar vara delaktiga och deras åsikter ska beaktas i beslut när det genomförs förbättringar av skolvägen. I början av läsåret är det vanligt att de yngre skolbarnen får hjälp av en förälder att kartlägga sin skolväg. De kan då tillsammans uppleva glädjeämnen och problem utefter vägen. Barn och föräldrar känner bäst till skolvägarna. Pedagogerna kan organisera och handleda studierna. De kan inleda ett samarbete med kommunens trafikplanerare. Barn som går till skolan hör till de oskyddade trafikanter som är mest utsatta för olycksrisker i trafiken. Det svåraste för barnen är att korsa en gata på ett säkert sätt. De flesta olyckorna händer när barn ska korsa en gata eller väg. Barriärer för gående är framförallt trafikerade gator och järnvägar. Barriäreffekten minskar om det finns säkra övergångsställen, mittrefuger eller planskildheter. Under vinterperioden är det viktigt att snöröjning och halkbekämpning genomförs. Sommartid behöver grus m.m. tas bort. Trafikverket har under det senaste decenniet prioriterat barns skolvägar. Varje år redovisar Trafikverket för regeringen hur många barn som fått en säker och trygg skolväg genom olika åtgärder. Läs mer om en säker och trygg skolväg i lärarhandledningen Barn & Trafik nr. 1. Ett ex per lärare skickas till skolan i månadsskiftet augusti/september. Rita därefter en teckning i A4-format som beskriver en sådan situation. Gör gärna en text till bilden och glöm inte att skriva vad konstnären heter. Inskickade teckningar skickas vidare till de företag och organisationer som stödjer Trafi kkalender i din kommun. Alla som deltar får en refl ex och klassen får en fin julkalender. Dessutom finns chans att vinna något från prisbordet som syns här intill. Bidragen skickas klassvis senast den 21 oktober. På kuvertet skriver ni skola, klass, klasslärare, adress, telefonnummer och antalet elever. Vinnarna presenteras på hemsidan den 14 november. Alla som deltar får en refl ex Alla klasser som deltar får en fi n julkalender med frågesport om året som varit 5 cyklar 10 klasser vinner 1000 kr till Trafi kkalender förbehåller sig rätten att använda inskickade tävlingsbidrag för publicering i sammanhang som berör projektets trafi ksäkerhetsarbete.

2 Reflexanvändning OKTOBER Reflexexperimentet De flesta olyckor när gående blir påkörda händer när det är mörkt. Det beror ofta på att de som är ute och går inte har reflexer. Reflexerna gör mest nytta om de sitter långt ner på armar eller ben. Då rör de sig när man går och man blir lättare att se. Tänk på att du syns sämre när det regnar eller snöar! Då behövs reflexer även om det är ljust ute. Reflexer behövs året runt. De gör stor nytta även en regnig vår- och sommarkväll. Hundar och hästar behöver också reflexer. Om du är ute med hunden på en trafikerad väg i mörker ska både du och hunden ha reflexer. Det finns reflexband som man kan sätta på hundens halsband. Om du rider när det är mörkt ska både du och hästen bära reflexer, vita framåt och röda bakåt. Reflexen ska vara minst 15 kvadratcentimeter för att ge tillräcklig reflektion. Reflexen ska vara CE märkt. Dessutom ska det finnas uppgifter på förpackning eller i bruksanvisning om att reflexen är certifierad och var detta är utfört. Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit, reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Det är lämpligt att reflexerna sitter i ekrarna. Var noga med att reflexer i ekrarna sitter fast ordentligt! Strålkastaren som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus, den ska ha sådan ljusstyrka att du kan cykla på ett betryggande sätt. Baklyktan ska ge fast rött ljus. I Trafikkalenderns reflexexperiment kan du ta reda på hur en reflex fungerar. Därefter kan du vara med och rösta fram Sveriges mest lysande idrottsstjärna Den idrottare som får flest röster får utmärkelsen Barnens guldreflex. Alla som deltar får möjlighet att skriva ut ett fint reflexdiplom. Dessutom finns chans att vinna något från prisbordet som syns här intill. Reflexexperimentet och omröstningen ligger ute under oktober. Vinnarna presenteras på hemsidan den 8 november. 10 cyklar 5 cykeldatorer 5 ficklampor 10 biobiljetter Trafikkalender info@trafikkalendern.se Läs mer om en säker och trygg skolväg i lärarhandledningen Barn & Trafik nr. 1. Ett ex per lärare skickas till skolan i månadsskiftet augusti/september. Trafikkalender förbehåller sig rätten att använda inskickade tävlingsbidrag för publicering i sammanhang som berör projektets trafiksäkerhetsarbete.

3 Miljön runt skolan NOVEMBER Kartlägg skolgården Hur kan trafiksäkerheten bli bättre kring din skolgård? Är det för mycket biltrafik när föräldrarna lämnar och hämtar sina barn? Kör bilarna för fort? Saknas staket ut mot vägen? Den ökande skolskjutstrafiken och att många föräldrar skjutsar och hämtar sina barn vid skolan innebär att barnen utsätts för stora olycksrisker när de blandas med biltrafiken. Trafiken kring skolan och på skolområdet har under senare år ökat. Föräldrar skjutsar och hämtar sina barn i betydligt större utsträckning än förr. En del barn går inte i den närmaste liggande skolan. Föräldrarna har numera möjlighet att välja skola för sina barn. Det betyder att en del barn får så lång skolväg att de måste skjutsas till skolan. De flesta skolor har bara en infart för bilar. Föräldrar, skolskjutsar, varutransporter, måste använda samma inkörsväg. På en del skolor måste personal parkera på skolgården. De barn som kommer gående och cyklande är tvungna att ta sig fram bland bilarna och kan lätt bli påkörda. Biltrafiken utsätter barnen för stora olycksrisker och utgör en trafikfara genom ökande utsläpp av hälsovådliga ämnen som påverkar både barnens miljö och hälsa. Miljön runt skolan ska inte bara vara trygg och säker. Den ska helst också vara omväxlande, intressant och trevlig. Det är viktigt att det finns en särskild infart för gående och cyklister och att lek- och idrottsområden är skilda från biltrafiken. På en del skolor har personalen och barnen i samarbete med föräldrarna och kommunansvariga kartlagt skolområdet och skolans närmaste omgivning och föreslagit åtgärder för att få en säkrare trafikmiljö Fundera rita, fota och berätta. Märk gärna ut platser som behöver åtgärdas med hjälp av en karta och ta gärna hjälp av föräldrarna. Förslagen kommer att skickas vidare till trafikplaneraren i din kommun. Alla klasser som deltar har chans att vinna något från prisbordet som syns här intill. Bidragen skickas klassvis senast den 9 december. På kuvertet skriver ni skola, klass, klasslärare, adress, telefonnummer och antalet elever. Vinnarna presenteras på hemsidan den 14 december. 3 klasser vinner en dator 5 klasser vinner 1000 kr till 5 klasser vinner fina bokpaket Trafikkalender info@trafikkalendern.se Läs mer om en säker och trygg skolväg i lärarhandledningen Barn & Trafik nr. 1. Ett ex per lärare skickas till skolan i månadsskiftet augusti/september. Trafikkalender förbehåller sig rätten att använda inskickade tävlingsbidrag för publicering i sammanhang som berör projektets trafiksäkerhetsarbete.

4 Barn i bil DECEMBER Julkalendern med frågesport om året som varit Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är år. Upp till 4 års ålder färdas barnen säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd barnbilstol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals vid en krock. Skillnaden mellan bältesstol och bälteskudde handlar främst om ryggstödet. Om barnet sitter på en plats som saknar huvudstöd är bältesstolen bäst. Stolen hjälper också till att hålla bältet på plats när barnet sover. Bältesstolen eller bälteskudden ska vara Europagodkänd och E-märkt. På vår interaktiva julkalender kan du varje dag t.o.m. julafton öppna en lucka och svara på en fråga om året som gått. Då och då dyker det upp en fråga som handlar om trafik. Den 1 december är det dags för årets första lucköppning och vinster kommer att lottas ut varje dag. Ni som deltog i septemberen har även fått vår färgglada julkalender som trycksak. Lycka till och ha en riktigt god jul! Aktiviteten ligger ute den 1-24 december. Vinnarna presenteras på hemsidan Alla barn som är äldre än tre år och som åker buss ska sitta på en plats som har bilbälte och använda bältet. Vid lokala transporter i tättbebyggda områden är det dock tillåtet för passagerare att sitta på en plats som inte har bilbälte. Ska vuxna åka en kort färd med taxi tillsammans med barn och det inte finns särskild skyddsanordning, ska barnen sitta i baksätet och använda bilbältet. Varje år dödas och skadas barn i trafiken - för att bilbältet inte sitter rätt - eller för att det saknas bilbälte. Hjälp barnet att sträcka bältet rätt. En häftig inbromsning, en krock i 40 km/tim, räcker för att ett barn ska ta skada. Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen och nacken är bräcklig. Vid en krock kastas huvudet framåt och bakåt med våldsam kraft. För att barnet ska kunna klara en sådan påfrestning behövs extra skydd i bilen. Bra och spännande böcker Trafikkalender info@trafikkalendern.se Läs mer om en säker och trygg skolväg i lärarhandledningen Barn & Trafik nr. 2. Ett ex per lärare skickas till skolan i månadsskiftet november/december. Trafikkalender förbehåller sig rätten att använda inskickade tävlingsbidrag för publicering i sammanhang som berör projektets trafiksäkerhetsarbete.

5 Vinterlek, snö och halka JANUARI Bygg eller rita en snöskulptur Vintertid när det är snö och kan vara dålig sikt krävs det särskilt höga krav på trafiksäkerheten på skol- och fritidsvägarna. Efter ett snöfall är det viktigt att skol- och fritidsvägarna är skyddade mot biltrafik. Om gångoch cykelbanan ligger intill körbanan kan den vara övertäckt med snö. Barnen kan vara tvungna att gå ute i körbanan om plogbilen har lagt upp snön på vägkanterna. Oftast plogas körbanan först och snön hamnar upp mot sidorna. Stora snövallar kan också skymma sikten. Vinterns olika er: slalom, snowboard och skridskofärder kan orsaka skador - men det finns bra sätt att förebygga dem. Att använda hjälm vid skid- och snowboardåkning liksom vid skridskoåkning minskar risken för huvudskador. Att ha med sig isdubbar, lina och ispik på isen kan rädda liv om isen brister. På en del skolor har man ordnat en skidbacke för de yngre barnen. Vid en del skidbackar är sikten skymd och delar av backen ansluter mot en trafikerad väg. Då är det bra om det finns bildäck i kanten som skydd. På en del skolor studerar eleverna skidbacken tillsammans med lärare och föräldrar. Därefter ges förslag till kommunansvariga om brister och fel som behöver åtgärdas. Vintertid när det är snö och halt är det särskilt viktigt att uppmärksamma trafiksäkerheten på skolgården. På många skolor kör föräldrarna in på skolgården för att släppa av och på barn. På en del skolgårdar finns även parkeringsplats för personalen. Barnen utsätts på så sätt för stora olycksrisker. Läs mer om en säker och trygg skolväg i lärarhandledningen Barn & Trafik nr. 2. Ett ex per lärare skickas till skolan i månadsskiftet november/december. Ni som har haft turen att få snö har nu chans att bygga Sveriges häftigaste snöskulptur. Ni som inte har snö kan i stället rita. Blanda gärna in något om trafiksäkerhet när ni skapar era mästerverk. Bild på snöskulpturen kan antingen mailas eller skickas via post. Ett urval av alla foton och teckningar kommer att visas i Trafi kkalenderns snögalleri. Alla som deltar har chans att vinna något från prisbordet som syns här intill. 3 klasser vinner 1000 kr till 5 klasser vinner ett klassexemplar av boken Guinness World Records 2012 Lycka till och ha ett bra år 2012! Bidragen skickas in senast den 31 januari. Skriv namn på den eller de som skapat snöskulpturen, samt skola, klass, klasslärare, adress och telefonnummer. Vinnarna presenteras på hemsidan den 8 februari. Trafi kkalender förbehåller sig rätten att använda inskickade tävlingsbidrag för publicering i sammanhang som berör projektets trafi ksäkerhetsarbete.

6 Lära för hållbar utveckling FEBRUARI År 2007 rapporterade Sverige om genomförandet av strategin för hållbar utveckling till Europeiska kommissionen. Målet är att kunskap om hållbar utveckling bör stimulera till aktivt deltagande och kritiskt tänkande kring byggandet av ett hållbart samhälle. De skolpolitiska målen ger stöd för studier i närsamhället och ett undersökande arbetssätt där barnen får möjlighet att påverka och använda sin yttranderätt. Det är i lokalsamhället, utmed skol- och fritidsvägarna m.m. som barnen får sina första erfarenheter av hur samhället och trafiksystemet är uppbyggt och fungerar. I skolan kan eleverna genomföra olika undersökningar, för de yngre barnen mer lokalt och de äldre kan undersöka kommunala, regionala och nationella frågor. Erfarenheter visar att studier i närsamhället ofta handlar om kartläggningar av miljön runt skolan och kring barns lekområden samt färdvägar och transporter till skola och fritidser. Det är områden där barnen har kunskaper och erfarenheter. Genom dessa studier kan eleverna få en handlingsberedskap både för sin egen situation och för mer övergripande frågor. Genom att kartlägga miljöproblem med särskild inriktning på trafikfarliga ställen lär sig eleverna se och reflektera över den byggda miljön. De utvecklar en miljömedvetenhet. De kan utveckla förmågan att ta initiativ och ansvar. Detta är viktiga förutsättningar för att nå ett lärande för en hållbar utveckling av vårt samhälle. Läs mer om en säker och trygg skolväg i lärarhandledningen Barn & Trafik nr. 2. Ett ex per lärare skickas till skolan i månadsskiftet november/december. Gör ett eget TV-program Gör ett eget TV-program med tema trafik. Det är ni som bestämmer innehållet, så låt idéerna fl öda fritt. Ett urval av alla inskickade TV-program kommer att läggas ut på Trafi kkalenderns webb-tv kanal. Materialet kan förslagsvis även visas på föräldramöten och dyl. Temaförslag: - Säkrare skolvägar - Smartare transporter är bra för miljön - Att cykla och gå är bra för hälsan - Trafi ksäkerhet, miljö och hälsa hur hör det ihop? Bidragen skickas klassvis senast den 6 mars. På kuvertet skriver ni skola, klass, klasslärare, adress, telefonnummer och antalet elever. Vinnarna presenteras på hemsidan den 13 mars. 1 klass vinner en digitalkamera 1 klass vinner en TV 5 klasser vinner 1000 kr till Alla klasser som deltar har chans att vinna något från prisbordet som syns här intill. Teknik: Ju bättre inspelningsutrustning desto bättre slutresultat, men moderna mobiltelefoner och videokameror räcker långt. Vi ser helst att filmerna skickas in på en dvd-skiva. Trafi kkalender förbehåller sig rätten att använda inskickade tävlingsbidrag för publicering i sammanhang som berör projektets trafi ksäkerhetsarbete.

7 Hjälmanvändning MARS Rösta fram Sveriges snyggaste cykelhjälm År 2005 blev det lag på att alla barn upp till 15 år ska använda cykelhjälm. Därutöver fi nns en del annan viktig utrustning man måste ha när man cyklar. Enligt en lag som trädde i kraft 2005 ska alla barn och ungdomar under 15 år använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. En olycka kan inträffa när som helst. Därför ska man aldrig cykla utan hjälm. Barn drabbas oftare av huvudskador än vuxna. Barn är extra ömtåliga samtidigt som de har svårare än vuxna att bedöma risker. Barn faller ofta med huvudet före vid en cykelolycka. Om barnet inte har hjälm kan skadorna bli allvarliga. Cykelhjälmen skyddar hjärnan, dvs. syn, hörsel och rörelseförmåga m.m. Konsumentverkets råd om cykelhjälm: 1. Hjälmen ska vara CE-märkt. 2. Hjälmen ska sitta perfekt så att den inte trillar av eller skjuts bakåt och lämnar pannan fri. 3. Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. 4. Hjälmen ska vara lätt att ta på och av och lätt att fästa med hakbandet. 5. Hjälmen ska vara så lätt och bekväm att den inte känns jobbig att använda. Pröva att knäppningen i hakbandet inte nyper eller klämmer. Undersökningar visar att barns vana att använda cykelhjälm avtar i årskurs fem till åtta. Därför är det viktigt att föräldrarna är goda förebilder och har hjälm när de åker cykel. Eleverna anser att hjälmarna måste bli billigare och att de är fula och förstör frisyren. Hjälmarnas design och utseende är viktigt. På Trafi kkalenderns hemsida kan du vara med och rösta fram Sveriges snyggaste cykelhjälm. Där finns även en checklista där man kan kolla hur en säker cykel ska vara utrustad. Den hjälm som får flest röster kommer att få utmärkelsen Barnens Guldhjälm Alla som är med och röstar har chans att vinna något från prisbordet som syns här intill. Omröstningen ligger ute på hemsidan under mars. Vinnarna presenteras på hemsidan den 4 april. 5 cyklar 5 cykeldatorer 5 klassuppsättningar cykelhjälmar Läs mer om en säker och trygg skolväg i lärarhandledningen Barn & Trafik nr. 3. Ett ex per lärare skickas till skolan i månadsskiftet februari/mars. Trafi kkalender förbehåller sig rätten att använda inskickade tävlingsbidrag för publicering i sammanhang som berör projektets trafi ksäkerhetsarbete.

8 Säkrare cykling Cykelutflykt med klassen APRIL För barnen har cykeln särskilt stor betydelse. När de cyklar tränar de balans, koordination, uppmärksamhet och bedömningsförmåga. Med hjälp av cykeln utforskar de sin miljö, vidgar sin värld och får lekkamrater. För de äldre barnen är cykeln också ett viktigt transportmedel när de ska ta sig till och från skola och fritidser. Den ökande bilismen begränsar barns rörelsefrihet framför allt när det gäller deras skol- och fritidsvägar. Barn idag har mindre frihet att utforska sitt närsamhälle än för några generationer sedan. Idag övervakar föräldrar sina barn mer och högre upp i åldrarna. De flesta olyckorna med cyklande barn sker i bostadsområdena. De allvarligaste olyckorna händer i korsningar vid kollisioner med bilar. På ställen där man blandar cykel- och biltrafik utsätts cyklisterna för hälsorisker genom avgaser och buller. Ett bra sätt att inleda cykelsäsongen är att ge sig ut på en gemensam cykelutfl ykt med klassen. Åk ut i naturen och leta vårtecken eller gör ett besök vid någon av kommunens sevärdheter. Ni som inte har möjlighet att cykla kan göra utflykten till fots. Fotografera och skriv egna bildtexter. Lägg därefter in materialet på Trafi kkalenderns interaktiva cykelalbum. Alla deltagande klasser får ett eget album och har dessutom chans att vinna något från prisbordet som syns här intill. Bidragen kan läggas upp på hemsidan t.o.m. den 10 maj. Vinnarna presenteras den 15 maj. Trafikverket och kommunerna har under senare år satsat på att förbättra trafikmiljön inom tätorterna. Barns skol- och fritidsvägar har prioriterats. Barnen har en specialkunskap om skolvägen som är viktig att ta vara på när en kommun kartlägger och förbättrar skolvägarna kring en skola. Undersökningar visar att om skolvägarna åtgärdas genom att gång- och cykelvägar byggs och korsningar görs säkra ökar andelen barn som går och cyklar till skolan. Säkrare cykling för barn är ett viktigt område för skolan, föräldrarna och närsamhället att samverka kring. Läs mer om en säker och trygg skolväg i lärarhandledningen Barn & Trafik nr. 3. Ett ex per lärare skickas till skolan i månadsskiftet februari/mars. 1 digitalkamera till klassen 5 cyklar 5 klasser vinner 1000 kr till Trafi kkalender förbehåller sig rätten att använda inskickade tävlingsbidrag för publicering i sammanhang som berör projektets trafi ksäkerhetsarbete.

9 Barnens närmiljö MAJ Min sommarväg Barn leker helst i närheten av hemmet, i sin egen närmiljö. Flera studier idag visar att det finns behov av en mångfald av platser och anläggningar - både bollplaner, asfaltytor, möjligheter för klätterer och liknande. Barn är de främsta brukarna av utemiljön. De använder den för lek och samvaro med andra barn. Att leka kurra gömma, hoppa rep, sparka boll, bygga och konstruera eller bara cykla runt eller åka skateboard är ett sätt för barn att utforska omgivningen och lära sig hur den fungerar. Snart väntar ett långt och härligt sommarlov med sovmorgon, sol och sköna dagar vid stranden.vi skulle vilja att du med text och bild beskriver en väg som du brukar gå eller cykla extra mycket under sommaren. Kanske finns det något ställe längs vägen där du behöver vara extra försiktig i trafiken. Alla som deltar har chans att vinna något från prisbordet som syns här intill. Lycka till och ha en bra sommar! Bidragen skickas in senast den 4 juni. Vinnarna presenteras på hemsidan den 11 juni. Trafiken utgör ett av de största problemen för barn i städer. Trafiken hindrar dem från att röra sig fritt. De utsätts för avgaser och buller. När biltrafiken ökar krymper barns närmiljö. Många föräldrar skyddar sina barn genom att skjutsa dem med bil, även då det gäller kortare sträckor. Barn som skjutsas till och från skolan och andra verksamheter går miste om, inte bara fysisk, utan också lek och därmed informellt lärande. Barns och ungas inflytande i samhälls- och trafikplanering ska utvecklas, vilket pågår i många kommuner. Trafikverket i samarbete med kommuner bygger om barns skol- och fritidsvägar. Barn och ungdomar konsulteras för att deras synpunkter ska beaktas innan beslut fattas. Ett första steg till medinflytande är att ha kunskap om det man vill påverka. Det får barnen genom att på egen hand och under säkra former kunna röra sig ute, leka och utforska sin närmiljö. 2 cyklar 2 cykeldatorer 10 biobiljetter Trafikkalender info@trafikkalendern.se Läs mer om en säker och trygg skolväg i lärarhandledningen Barn & Trafik nr. 3. Ett ex per lärare skickas till skolan i månadsskiftet februari/mars. Trafikkalender förbehåller sig rätten att använda inskickade tävlingsbidrag för publicering i sammanhang som berör projektets trafiksäkerhetsarbete.

När byta från babyskydd till bilbarnstol?

När byta från babyskydd till bilbarnstol? När byta från babyskydd till bilbarnstol? Vi rekommenderar att bytet göras så snart barnet kan sitta stadigt själv, vilket brukar inträffa runt 6 månaders ålder. Barnets huvud ska inte sticka upp över

Läs mer

AV TRAFIKKALENDERN HEJ!

AV TRAFIKKALENDERN HEJ! 4:e UTGÅVAN AV TRAFIKKALENDERN HEJ! Trafikkalendern har funnits i 4 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik. Läsåret 0/01 distribueras materialet till drygt

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn Information på lättläst svenska För din egen säkerhet Här kan du läsa om vad du kan göra för dig och ditt barn så att det blir säkrare att åka bil och

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN

LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN Se denna handledning som ett hjälpmedel för att på ett enkelt och smidigt sätt få igång diskussioner kring trafik. Trafikanter blir vi så fort vi lärt oss gå,

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Musklerna och skelettet stärks och konditionen blir bättre. Cykeln är ett fordon. Cykelbana i första hand. Håll dig långt till höger på vägbanan. Diskussionsfrågor: Fördelar respektive nackdelar med att

Läs mer

Barn i bil Så skyddar du ditt barn

Barn i bil Så skyddar du ditt barn Barn i bil Så skyddar du ditt barn Information på svenska 1 2 VARNING! Barn ska aldrig sitta på plats med krockkudde! Det gäller alla som är kortare än 140 cm. Den kraft som utvecklas kan vara förödande.

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 2-3

Trafiken i praktiken Åk 2-3 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 2-3 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

Lärarhandledning. Copyright 2002 Malmö Stad Gatukontoret

Lärarhandledning. Copyright 2002 Malmö Stad Gatukontoret Lärarhandledning Copyright 2002 Malmö Stad Gatukontoret Trafikdjuren ska på ett lättsamt och roligt sätt introducera trafik och trafiksäkerhet för de allra yngsta skolbarnen. Sagorna ska ge upphov till

Läs mer

HEJ! Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan.

HEJ! Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. HEJ! FÖR TIONDE ÅRET I RAD ARRANGERAS DEN NATIONELLA UTMANINGEN GÅ OCH CYKLA TILL SKOLAN SOM VÄNDER SIG TILL SVERIGES ALLA ELEVER OCH PEDAGOGER I ÅR F-6. AKTIVITETEN ARRANGERAS AV TRAFIKKALENDERN - SVERIGES

Läs mer

Cyklisten i trafiken

Cyklisten i trafiken Cyklisten i trafiken Tilläggsuppgifter: gsuppgifter: LL-Bladet Tölögatan 27 A 15 00260 Helsingfors telefon: 09-440 442 fax: 09-407 748 e-post: ll-bladet@fduv.fi Trafikskyddet Cittervägen 7 PB 29 00421

Läs mer

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd Cykelvett Cykla lagligt och säkert Tips och råd Rätt utrustning Enligt lag måste en cykel ha: Ringklocka Broms I mörker måste cykeln också ha: Vit reflex och strålkastare med vitt eller gult ljus fram

Läs mer

- fakta. Sörmland/ - Reflexer syns bäst när de si er lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen.

- fakta. Sörmland/ - Reflexer syns bäst när de si er lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen. Reflexer - fakta Det är mörkt ute och Arvons är på väg hem från förskolan med mamma och sin kompis Tora. På Arvons och Toras gummistövlar är det gråa band runt stövelska e t och över jackan har de en gul

Läs mer

Manual för cykeldag på SFI

Manual för cykeldag på SFI Manual för cykeldag på SFI Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se www.ntf.se Syftet med en cykeldag Tanken är att efter en genomförd cykeldag ska så många som möjligt av eleverna antingen ha provat på

Läs mer

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte 1. Don t drink & drive startades av Vägverket år 2003 och syftar till att göra ungdomar uppmärksamma

Läs mer

TRAFIK. i alla ämnen LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

TRAFIK. i alla ämnen LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING TRAFIK i alla ämnen LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING TRAFIK i alla ämnen LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING TRAFIKKALENDERN har i 25 år verkat för att trafikfrågor ska ta plats som en integrerad del i skolundervisningens

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel Innehåll: Innehåll... 1 Till fots och med cykel... 2 På egna banor... 3 Cykling på cykelbana... 4 Gågata och gårdsgata... 5 Att korsa en väg... 6 Till fots... 6 Med cykel... 7 Var

Läs mer

Ditt barn i trafiken... livsviktig information till dig som förälder

Ditt barn i trafiken... livsviktig information till dig som förälder Ditt barn i trafiken...... livsviktig information till dig som förälder NTF Sörmland Barns utveckling Förr utgick vi från ett vuxet bilist perspektiv och trodde att vi kunde träna barn till ett trafiksäkert

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 4-5

Trafiken i praktiken Åk 4-5 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 4-5 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Var rädd om våra barn i trafiken!

Var rädd om våra barn i trafiken! Var rädd om våra barn i trafiken! Du är förälder till ett barn som just har börjat skolan Nacka kommun arbetar aktivt med trafiksäkerheten och tryggheten runt skolorna. Idag skjutsar många föräldrar sina

Läs mer

Trafikkalendern har funnits i 23 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik.

Trafikkalendern har funnits i 23 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik. har funnits i 23 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik. Läsåret 2013/2014 distribueras materialet till drygt 500 000 skolbarn i årskurs F-6, 27 000 lärare

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende 1(6) Service- och teknikförvaltningen Datum 1998-03-06 Handläggare Mats Rydell Tel. 0142-851 76 mats.rydell@mjolby.se Reviderad 2003-08-18, 2009-07-21, 2015-04-22 Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet

Läs mer

februari en viss typ av text. net för en serie e och skrivträning. Träna läsförståelse aövning Månadens tänka vidare uttryck.

februari en viss typ av text. net för en serie e och skrivträning. Träna läsförståelse aövning Månadens tänka vidare uttryck. Månadens Sanomaövning Månadens Sanomaövning Februari Träna läsförståelse Träna läsförståelse innehåller berättande texter och sakprosatexter. Till varje text finns läsförståelseövningar. Övningarna tränar

Läs mer

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati. Cykla säkert på lätt svenska

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati.   Cykla säkert på lätt svenska Bild 2. Demokrati Manus till bildspel Cykla säkert på lätt svenska Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Det beror framför allt på ett nationellt arbete

Läs mer

Säkerhet i bilen så skyddar du dig och ditt barn

Säkerhet i bilen så skyddar du dig och ditt barn Säkerhet i bilen så skyddar du dig och ditt barn För din egen säkerhet I den här broschyren hittar du information om hur du kan öka säkerheten inne i bilen. Du får tips om hur ditt barn åker säkrast, och

Läs mer

INNEHÅLL. PRODUKTION Trafikkalendern Hammarby Kaj 14, 2 tr 120 30 Stockholm Tel: 08-506 618 50 info@trafikkalendern.se www.trafikkalendern.

INNEHÅLL. PRODUKTION Trafikkalendern Hammarby Kaj 14, 2 tr 120 30 Stockholm Tel: 08-506 618 50 info@trafikkalendern.se www.trafikkalendern. 38 8 24 INNEHÅLL 3 Förord 4 Lärande för hållbar utveckling - viktiga karaktärsdrag 5 Kännetecken för goda exempel 6 Trafikkalenderns månadsaktiviteter 8 Kapitel 1: Skolvägen 12 Gå och cykla till skolan

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Äldre i trafiken Sveriges befolkning blir allt äldre. Trafiken är inte alltid anpassad till allas förutsättningar/behov. NTF i samarbete med SPF, PRO och SKPF. Studiematerial till studiecirklar eller information

Läs mer

GATSMART INTRODUKTION OCH ARBETSBLAD

GATSMART INTRODUKTION OCH ARBETSBLAD 1 GATSMART INTRODUKTION OCH ARBETSBLAD GATSMART - EN SERIE OM TRAFIK FÖR LÅGSTADIET 5 tv-program à 15 minuter Målgrupp: årskurs 1-3 I serien Gatsmart ingår följande program: 1. Korsa gatan AV nr: 102478tv1

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

När, var och hur inträffar cykelolyckor och vilka är mest utsatta? 2012-11-07 Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB

När, var och hur inträffar cykelolyckor och vilka är mest utsatta? 2012-11-07 Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB si När, var och hur inträffar cykelolyckor och vilka är mest utsatta? 212-11-7 Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB SAFER Goals Phase #1 7122 Dödade

Läs mer

Säkerhet i bilen så skyddar du dig och ditt barn

Säkerhet i bilen så skyddar du dig och ditt barn Säkerhet i bilen så skyddar du dig och ditt barn För din egen säkerhet I den här broschyren hittar du information om hur du kan öka säkerheten inne i bilen. Du får tips om hur ditt barn åker säkrast, och

Läs mer

IT-projektet ya svenskar i trafiken

IT-projektet ya svenskar i trafiken Bakgrund och fakta IT-projektet ya svenskar i trafiken Pågått sedan 2004 i samarbete mellan FMK, NTF, Bilkåren och Vägverket Mål: ge kunskap om svensk trafiklag + påverka attityder och beteenden när det

Läs mer

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling.

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling. Cykling i naturen Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Men tänk på att inte cykla över tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas!

Läs mer

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött.

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. TRAFIKSITUATIONER I FIGEHOLM Arbetsgrupp: Disa Carlsson, Inger Nicklagård, Claes Zachrison DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. 1. Trafiksituationen vid in/utfarten till

Läs mer

Barns trafiksäkerhet vuxnas ansvar.

Barns trafiksäkerhet vuxnas ansvar. Barns trafiksäkerhet vuxnas ansvar. Föräldrar till skolbarn 6-12 år www.ntf.se Din roll som förälder är viktig Vårt samhälle är i ständig förändring. Städer växer, skolskjutsar ändras, infrastrukturen

Läs mer

Trafiken i praktiken årskurs 6 9.

Trafiken i praktiken årskurs 6 9. Trafiken i praktiken årskurs 6 9. Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att trafiksäkerhets arbetet ska ge någon

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet. Information om blomlådor till intresserade boende

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet. Information om blomlådor till intresserade boende Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Information om blomlådor till intresserade boende Upplevs er bostadsgata som trafikfarlig eftersom trafiken håller hög hastighet? En lösning kan vara att, efter samråd

Läs mer

Bättre tätortsmiljö för barnen och färre bilar i stan!

Bättre tätortsmiljö för barnen och färre bilar i stan! Bättre tätortsmiljö för barnen och färre bilar i stan! Vi tycker att det skall finnas många bilfria ställen i stan och inte bara en dag Tobias och Ulf, 9 år Barn tillbringar största delen av sin tid i

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA. En film om säkerhet kring tåg och järnväg.

Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA. En film om säkerhet kring tåg och järnväg. Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA En film om säkerhet kring tåg och järnväg. Banverkets säkerhetsarbete Banverket har som mål att skapa ett transportsystem som både ur

Läs mer

Barn och trafiksäkerhet

Barn och trafiksäkerhet Barn och trafiksäkerhet Innehållsförteckning Barn och trafiksäkerhet................. 1 Om NTF........................... 2 För gravida.......................... 3 9 månader......................... 4

Läs mer

Manus till bildspel. Säker cykel

Manus till bildspel.   Säker cykel Manus till bildspel Säker cykel Tidsåtgång: cirka 40 minuter. Avsedd för: årskurs 4 Illustration: Shutterstock/GraphicsRF Kopplat till ämne/kursplan: Bild Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar

Läs mer

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Lämna spelrum TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Innehåll 3 Till fots och med cykel 4 På egna vägar 5 Körning i cykelfält 6 Var vaksam i korsningar 6 Lär dig väjningsreglerna 7 Enligt vägmärke 8 Den

Läs mer

Det började NTF bildas. Alvar Thorson uppfinner reflexbrickan.

Det började NTF bildas. Alvar Thorson uppfinner reflexbrickan. BO RÖNNEBRING Presentation NTF O-visionen Allmän trafiksäkerhetsinfo Hastighet Stoppsträcka Bälte Bilens inre säkerhet Sömn-vakenhet Alkohol Cykel Cykelpassage-cykelöverfart Körning cirkulationsplats 4-

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1a Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 1b Hur gammal är Du? 1

Läs mer

Skolmaterial för dialog och reflektiontion om alkohol och droger i trafiken. Gymnasiet. Pratmanus till föräldramöte

Skolmaterial för dialog och reflektiontion om alkohol och droger i trafiken. Gymnasiet. Pratmanus till föräldramöte Skolmaterial för dialog och reflektiontion om alkohol och droger i trafiken Gymnasiet. Pratmanus till föräldramöte 1. Don t drink & drive startades av Vägverket år 2003 och syftar till att göra ungdomar

Läs mer

Skolvägsplan. Näsviken skola

Skolvägsplan. Näsviken skola Skolvägsplan Näsviken skola 15-03-04 Beskrivning av skolan Om skolan Näsvikens skola ligger 1.5 mil från Hudiksvall vid Södra Dellens södra del. Området erbjuder vacker natur med närhet till både skog

Läs mer

Välkommen till Skoltävling 2005!

Välkommen till Skoltävling 2005! Välkommen till Skoltävling 2005! Tävlingen riktar sig till elever i årskurs 6. Målet är att öka kunskapen om hur viktigt och roligt det är att röra sig och att använda cykelhjälm. Tävlingen består av tre

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Teknik. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Teknik. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Teknik 1 2 Steg 3 Tema innehåll Tema 1. Tekniska lösningar...4 Tema 2. Teknik, människa, samhälle och miljö...6 Tema 3. Arbetssätt för utveckling av

Läs mer

Enkätsammanställning Hällby skola 2009 2011

Enkätsammanställning Hällby skola 2009 2011 Stadsbyggnadsnämnden Datum 2011-12-04 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Ann Gustafsson, 016 710 76 82 Enkätsammanställning Hällby skola 2009 2011 1. Sammanfattning Hällby skola har varit med

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! 1. Är du man eller kvinna? Man Kvinna 2. Vilket år är du född? 3. Känner

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel LT_jalan_pyoralla_SE_290413.indd 1 Innehåll: Till fots och med cykel... 1 På egna banor.... 2 Cykling på cykelbana... 3 Gågata och gårdsgata... 4 Att korsa en väg... 5 Till fots...

Läs mer

...för fotgängare, cyklister och bilister. Så kan Hornsgatan bli säkrare, trevligare och vänligare...

...för fotgängare, cyklister och bilister. Så kan Hornsgatan bli säkrare, trevligare och vänligare... Så kan Hornsgatan bli säkrare, trevligare och vänligare......för fotgängare, cyklister och bilister. Hornsgatan är ett av Stockholms viktigaste trafikstråk. Den är också en livlig stadsgata med många butiker,

Läs mer

Säkra och trygga skolvägar

Säkra och trygga skolvägar Säkra och trygga skolvägar Vägverket Region Mitt Britt-Inger Gustafsson Samhällsavdelningen Nattviksgatan 8 871 24 Härnösand britt-inger.gustafsson@vv.se 0611-441 83, 070-521 50 23 Samhällsmål och styrande

Läs mer

Trafiksäkerhet på lätt svenska

Trafiksäkerhet på lätt svenska Trafiksäkerhet på lätt svenska www.ntf.se Gående. Det är viktigt att alltid se sig för och att få ögonkontakt med andra. Gå aldrig över gatan förrän du är säker på att bilen stannar. 2 NTF Trafiksäkerhet

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Hastighet. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Hastighet. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Hastighet Malmö stad, Gatukontoret Hastighet Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål Trafiksäkra skolan

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Att se och synas. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Att se och synas. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Att se och synas Malmö stad, Gatukontoret Att se och synas Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål

Läs mer

Skolvägar och hållbar utveckling. -Västra skolan

Skolvägar och hållbar utveckling. -Västra skolan Skolvägar och hållbar utveckling -Västra skolan Läsåret 2013/2014 1. Beskrivning av skolan Vår skola heter Västra skolan och ligger i Hudiksvalls kommun. Skolan är centralt belägen på stadens västra sida,

Läs mer

Trafikdiplomerad skola

Trafikdiplomerad skola 2012-09-21 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafikdiplomerad skola Att arbeta långsiktigt med trafiksäkerhet är avgörande för vilken effekt trafikundervisningen har. Det är det lilla arbetet i vardagen som

Läs mer

Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan

Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan Trafikenkät vt 2012 Trafikenkäten fylldes i av elever och föräldrar 415 enkäter sammanställdes(av 950 elever totalt) Ganska jämt fördelat i ålder, men flest i åk

Läs mer

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati. Cykla säkert på lätt svenska

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati.   Cykla säkert på lätt svenska Bild 2. Demokrati Manus till bildspel Cykla säkert på lätt svenska Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Det beror framför allt på ett nationellt arbete

Läs mer

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE HÄSTAR I TRAFIKEN till dig som är ryttare Att rida i TRAFIK Intresset för hästar och ridsport ökar stadigt i Sverige. Vi är närmare en halv miljon människor som rider eller kör för tävling, motion eller

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Trafiksäkerhet på lätt svenska

Trafiksäkerhet på lätt svenska www.ntf.se Trafiksäkerhet på lätt svenska Gående. Det är viktigt att se sig för och att få ögonkontakt med andra. Gå över gatan på ett övergångsställe. Vänta tills bilen sett dig och stannat. 2 NTF Trafiksäkerhet

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Cykeln. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Cykeln. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Cykeln Malmö stad, Gatukontoret Cykeln Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål Trafiksäkra skolan

Läs mer

Årshjulet. Årshjulet finns med som ett stöd och ersätter: Seniorernas Trafikkalender.

Årshjulet. Årshjulet finns med som ett stöd och ersätter: Seniorernas Trafikkalender. Årshjulet Årshjulet finns med som ett stöd och ersätter: Seniorernas Trafikkalender. Januari - februari Säkrare promenader; hjälpmedel, reflexer och halkskydd Studieväghandledningen kapitel 3 Hjälpmedel

Läs mer

Trafiksäkerhetsteman i dagvården

Trafiksäkerhetsteman i dagvården 1 Trafiksäkerhetsteman i dagvården www.liikenneturva.fi Verktygsbacken för trafi kfostran 2 Trafi kundervisning för barn Ju yngre ett barn är desto mer handlar undervisningen om att fungera som modell.

Läs mer

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar Projektförslag Skolhastighetsmätningar Skolhastighetsmätningar Det är av yttersta vikt att hastigheten 30 km/h hålls utanför skolor. NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland arbetar för att öka uppmärksamheten

Läs mer

Mål: Lära oss vilken sorts energi som människor, växter, djur och fordon behöver. Mål: Förstå att resor och transporter påverkar klimatet och miljön

Mål: Lära oss vilken sorts energi som människor, växter, djur och fordon behöver. Mål: Förstå att resor och transporter påverkar klimatet och miljön 2011-06-30 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Grön flagg Grön Flagg är en miljöcertifiering och ett verktyg som många skolor i Örebro använder för att arbeta med miljö och hållbar utveckling. Skolans arbete

Läs mer

Barnkonsekvensanalyser

Barnkonsekvensanalyser 2010-03-12 Thomas Larsson 1 Barnkonsekvensanalyser Thomas Larsson Vägverket Samhälle thomas.larsson@vv.se 0771-119 119 (Trafikverket 1 april 2010) 2010-03-12 Thomas Larsson 2 Barnkommitténs huvudbetänkande

Läs mer

Min skolväg Djupadalsskolans temavecka

Min skolväg Djupadalsskolans temavecka Min skolväg Djupadalsskolans temavecka Dag 1 Undersökningar och experiment kring energi. Skolår 1-3 gör dessa studier på skolan Skolår 4-5 åker till Klimat-X halva dagen och diskuterar olika sätt för dem

Läs mer

Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012

Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012 Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012 I inventeringsarbetet har tekniska förvaltningen och bildningsförvaltningen bett alla rektorer om hjälp att nå ut till samtliga klasslärare i årskurserna

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Samsas i trafiken. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Samsas i trafiken. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Samsas i trafiken Malmö stad, Gatukontoret Samsas i trafiken Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål

Läs mer

Den här maskinen är fantastisk

Den här maskinen är fantastisk Hämtat från Krister Isakssons blogg på http://www.bicycling.se Foto: Krister Isaksson Den här maskinen är fantastisk Bicyclings husexpert på vardagscykling Krister Isaksson är paff: Från oktober till mars

Läs mer

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna Juli 2013 Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna I dagsläget har det kommit in ca.170 st synpunkter och en del frågor på hastighetsplanen. Här kommer

Läs mer

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA Lektion 1 Teori Trafiksäkerhet, regler och vägmärken Lektion 2 Repetition Besiktning av cykel Teoriprov Övriga lektioner Öva på att cykla Cykelskolan avslutas med: Cykelbanor

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Trygg i trafiken: Gå i trafiken

Trygg i trafiken: Gå i trafiken L Ä R A R H A N D L E D N I N G Trygg i trafiken: Gå i trafiken Läroplan, åk 1-3 med kortfattade lektionstips Trafik och trafiksäkerhet finns med på många ställen i kursplanerna. Ofta fungerar trafik och

Läs mer

Sanningar & myter om. Snöröjningen TEKNISKSERVICE

Sanningar & myter om. Snöröjningen TEKNISKSERVICE Sanningar & myter om Snöröjningen TEKNISKSERVICE Vi på Avesta Kommun tycker att det är viktigt att du som bor i kommunen känner till vem som ansvarar för snöröjning och sandning just där du bor. Här nedan

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet?

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? Säkra vägar Sidan Innehåll 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? 6-7 Dämpa farten Ju högre hastighet desto svårare skador. Ibland bygger vi om för att försöka sänka

Läs mer

Skrymmande packning får inte tas med i bussen, som till exempel: cyklar, skidor och pulkor, stora hockeytrunkar och liknande.

Skrymmande packning får inte tas med i bussen, som till exempel: cyklar, skidor och pulkor, stora hockeytrunkar och liknande. Att åka Skolbuss Åka skolbuss Att åka skolbuss till och från skolan är en nödvändighet för många elever. Här får du svar på de vanligaste frågorna om skolskjuts samt information om hur vi tillsammans kan

Läs mer

SKOLSKJUTSINFORMATION

SKOLSKJUTSINFORMATION Vasa Övningsskola SKOLSKJUTSINFORMATION 1 1. Inledning Denna broschyr är utarbetad av Vasa Övningsskola för att ge elever, vårdnadshavare och chaufförer information om skolskjutsarna och de spelregler

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Cykelbokslut.

Cykelbokslut. Cykelbokslut 2017 www.skelleftea.se/cykelplan Älvsbackabron är en gång- och cykelbro i trä som invigdes 2011 Bakgrund Kommunfullmäktige godkände den 15 maj 2012 Cykelplan 2011 för Skellefteå kommun. Cykelplanen

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Vilket år är du född?

Läs mer

20xx-xx-xx. Skolvägsplan för Malsta skolan

20xx-xx-xx. Skolvägsplan för Malsta skolan 20xx-xx-xx Skolvägsplan för Malsta skolan Innehåll 1. Fakta om skolan 3 2. Vi som tagit fram planen 3 3. Resvanor 3 4, Skolvägen 4 5. Trafikmiljön vid skolan 4 6. Mål 5 7. Övergripande syfte 5 8. Insatser

Läs mer

Trafiksäker väg till fotbollen

Trafiksäker väg till fotbollen Trafiksäker väg till fotbollen www.ntf.se Inledning. 2 NTF Trafiksäker väg till fotbollen Landslagets Fotbollsskola Svenska Fotbollförbundets vision är att alla barn som är med på Landslagets fotbollsskola

Läs mer

Tylösandsseminariet 2-4 september. Lars Darin

Tylösandsseminariet 2-4 september. Lars Darin Tylösandsseminariet 2-4 september Lars Darin Hur gör vi nu då för att säkra cykeltrafiken? Trafikverket presenterar det pågående samverkansarbetet med att ta fram strategier och åtgärder för säkrare cykling

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Hur gammal är Du? 1

Läs mer

TITTA! EN TILL SOM JUST LÄRT SIG GÅ! KAMPANJEN FÖR ETT VETTIGARE SÄTT ATT RÖRA SIG I GÖTEBORGSTRAFIKEN

TITTA! EN TILL SOM JUST LÄRT SIG GÅ! KAMPANJEN FÖR ETT VETTIGARE SÄTT ATT RÖRA SIG I GÖTEBORGSTRAFIKEN TITTA! EN TILL SOM JUST LÄRT SIG GÅ! KAMPANJEN FÖR ETT VETTIGARE SÄTT ATT RÖRA SIG I GÖTEBORGSTRAFIKEN Det går knappast att öppna en tidning eller sätta på teven utan att larmrapporterna strömmar ut vi

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh Utred och inför hastighetssänkare i Rinkabyholm

Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh Utred och inför hastighetssänkare i Rinkabyholm Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh 2018-08-06 2018-1070 Samhällsbyggnadsnämnden Medborgarförslag Ärende: Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att Samhällsbyggnadskontorets

Läs mer

VOLVIA BARNSÄKERHET 2019 RAPPORT 2019

VOLVIA BARNSÄKERHET 2019 RAPPORT 2019 VOLVIA RAPPORT 1 METOD Målgruppen för studien har varit individer 20 65 år som har tillgång till bil i hushållet som de också regelbundet kör. Deltagarna i studien skall också ha barn i åldern 0 10 år.

Läs mer

Vintercyklisten 2011/2012. Välkomna!

Vintercyklisten 2011/2012. Välkomna! Vintercyklisten 2011/2012 Välkomna! 1 Vintercyklisten 3 Karin Gustavsson Processledare Hållbar Trafik 0243-740 93 Margareta Bolmgren Folkhälsostrateg 0243-748 69 2 Kvällens program 18.00 Välkomna och intro

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

Trafiksäkerhetsinformation i kommunen

Trafiksäkerhetsinformation i kommunen Trafiksäkerhetsinformation i kommunen I Munkfors är en trafiksäkerhetsinformatör anställd. Arbetet med trafiksäkerhet är ett projekt som startade 3 februari 2003 i samverkan med sex andra kommuner och

Läs mer

Rapport Valboskolan. - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6

Rapport Valboskolan. - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6 Rapport Valboskolan - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6 Jenny Christensen & Lillemor Sanderberg Samordnare Kommunsamverkan Trafiksäkerhet & Miljö Dalslandskommunernas kommunalförbund Bakgrund Färgelanda

Läs mer

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen

Läs mer