Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2 Sammanfattning Vistelsen i Båstad: 93% anser att vistelsen i Båstad och Bjärehalvön varit antingen mycket bra eller bra och sammantaget får Båstad/Bjärehalvön ett medelvärde om 4,4 på en femgradig skala, vilket måste anses som ett mycket bra betyg. Anledning till besöket: Swedish Open (26%) är den enskilt vanligaste anledningen till att man besökte Båstad under den här perioden. Tennisen är dock inte en dominerande anledning utan 17% hävdar att man var i Båstad primärt för att man ville semestra i regionen, medan 16% bor i närområdet. 15% besökte Båstad i första hand för att ta del av nöjeslivet, medan 9% åkte dit av samhörighetsskäl (följe med någon annan), 2% ville besöka stranden och 1% åkte dit för shoppingens skull. 13% hade annan anledning för besöket. Besökt Båstad tidigare: 88% har besökt Båstad tidigare. Bland de svenska turisterna ligger andelen på 89% medan den ligger på 52% bland de utländska gästerna Båstad som destination: 95% ger Båstad som destination antingen betyget mycket bra eller bra och sammantaget får Båstad ett medelvärde om 4,4, vilket måste anses som ett mycket bra betyg. Utbudet i Båstad: Respondenterna är sammantaget ganska nöjda med det utbud som Båstad har att erbjuda. Bäst betyg får man för stränder och bad som 74% anser är antingen mycket bra eller bra och medelbetyget ligger på 4,0. Näst best betyg får man för utbudet av caféer och restauranger (67% som ger betyget 5 eller 4 samt medelbetyg om 3,8), följt av utbudet av attraktioner och sevärdheter (44% respektive 3,4) och utbudet av shopping och affärer (42% respektive 3,3). Lägst betyg får man avseende kommunikationerna (24% respektive 3,1). Nästa sommar: Viljan och benägenheten att komma tillbaka till Båstad även nästa sommar är mycket hög bland respondenterna. 72% svarar att det är mycket troligt att de besöker Båstad även nästa sommar, medan 16% menar att det är till viss del troligt. 4% svarar varken eller, medan 4% menar att det inte är särskilt troligt och 1% som svarar att det inte alls är troligt. Bemötande/service: När det gäller bemötandet och servicen som man upplevde så man kontaktade företag och organisationer inför besöket i Båstad är det utmärkande att en mycket stor andel inte kunnat svara på frågorna. Detta beror sannolikt på att en stor del av respondenterna besökt Båstad flera gånger tidigare och inte behövt vända sig till turistbyrån eller kommunen utan känner redan till området och hur de skall gå tillväga för att boka sin vistelse. Bland de som använt och varit i kontakt med de olika servicefunktionerna så är betygen genomgående goda. Bäst bemötande och service har man fått vid biljettköp till tennisen (medelbetyg 4,1), följt av bemötandet/ servicen som de fick när det gäller information från turistbyrån (3,9), bemötandet/servicen som de fick vid bokning av boende (3,9) samt bemötandet/servicen som de fick när det gäller information från kommunen (3,5).

3 Sammanfattning Besökte Swedish Open: 55% tittade på Swedish Open tennisen i samband med besöket till Båstad. Dessa fördelas på 25% som tittade på herrveckan, 14% som såg damveckan och 16% som besökte tennisen under båda veckorna. Andelen som tittade på tennis var förhållandevis lika i de olika grupperna; Båstad (59%), Utlandet (57%) och Övriga Sverige (54%). Däremot skiljer grupperna sig något åt beträffande hur/när de tittat. I gruppen Utlandet tycks det ha varit större andel som tittade på damveckan, medan det i Båstad och Övriga Sverige tycks ha varit en större andel som tittade på herrveckan. Andelen som såg både herr- och damveckan var störst i gruppen Båstad. Den genomsnittlige respondenten har haft biljett och tittat på 3,0 dagars tennis sammantaget både herr- och damveckan. Grupperna Båstad (4,1) och Utlandet (4,5) har tittat på tennis fler dagar än Övriga Sverige (2,7). Resan: En övervägande majoritet av de respondenter som ej bor i närregionen har åkt bil/husbil för att komma till Båstad. 79% tog bil/husbil, medan 14% åkte tåg, 6% tog bussen, 3% flög, 4% åkte taxi och 5% som tog sig dit på annat sätt. Den genomsnittlige turisten har betalat ca 539 kr för att åka fram och tillbaka till Båstad. Utländska turister har i genomsnitt betalat 1300 kr för sin resa medan de svenska betalat ca 500 kr (stor andel av de svenska kom från Skåne). Hur man bodde: Ca en av tre (32%) turister bodde hemma och reste till Båstad över dagen då de besökte Båstad under tennisveckorna. 2 bodde hos släkt och vänner, medan 2 hade tillgång till eget boende. 1 hyrde boende, medan 9% tog in på hotell, 4% campade och 1% bodde på vandrarhem. Vidare så hyrde 1% rum under vistelsen i Båstad och bodde i skolor/sovsalar och 3% hade ordnat annat boende. De svenska turisterna har valt att pendla till Båstad över dagen samt att bo hos släkt och vänner i större utsträckning än de utländska, medan de utländska i större utsträckning (procentuellt sett) haft tillgång till eget boende samt tagit in på hotell. De som svarat att de reste till Båstad över dagen (bodde hemma) har i genomsnitt besökt Båstad under 2,1 dagar under tennisveckorna. Var man bodde: En övervägande majoritet (75%) av de turister som inte åkte hem till sin bostad på natten har valt att bo i Båstads kommun. 11% bodde i Laholm, medan 4% bodde i Ängelholm, 2% i Helsingborg och 1% i Örkelljunga. 1% bodde i någon av de övriga kommunerna i Skåne och 3% bodde i annan kommun utanför Skåne.

4 Sammanfattning Sällskapet: Ett genomsnittligt sällskap bestod av 3,8 personer, av vilka 3,1 personer i sällskapet var vuxna (fyllda 18 år) och 0,7 var barn (ej fyllda 18 år). De svenska turisterna reste i sällskap om 3,8 personer, av vilka 3,1 var vuxna och 0,7 var barn. De utländska sällskapen bestod av 3,4 personer, av vilka 2,9 var vuxna och 0,5 var barn. Tid i regionen: En genomsnittlig turist stannade ca 4,7 dagar och 4,3 nätter i regionen i anslutning till besöket till Båstad. De utländska turisterna tillbringade något mer tid i regionen än de svenska. Konsumtion: När det gäller boendet så var det en förhållandevis stor andel av turisterna som endast besökte Båstad över dagen och man reste hem över natten. Dessa respondenter är exkluderade från beräkningsunderlaget för boende och logi. De sällskap som stannade kvar i regionen bestod i genomsnitt av 4,1 personer som delade boendet tillsammans och man har betalat 3959 kr för sitt gemensamma boende under hela perioden. Slår man ut boendekostnaden per individ och per natt för hela perioden så har varje individ betalat 225 kr i genomsnitt per natt. De svenska respondenterna har betalat ca 10 kr mer än de utländska. Att boendekostnaden är förhållandevis låg beror på att en stor andel har haft tillgång till eget boende i regionen samt att en stor andel har kunnat bo hos släkt och vänner. När det gäller annan konsumtion så är restaurang & café (169 kr/person & dygn), livsmedel (106 kr), nöjen & uteliv (95 kr), shopping & souvenirer (85 kr) samt entréer & biljetter (85 kr) de områden som respondenterna konsumerade mest inom. Totalt sett konsumerade den genomsnittlige respondenten för ca 693 kr per person och dygn. De utländska turisterna har sammantaget konsumerat för ca 185 kr mer per dag än de svenska. Antal turister och omsättning: Antalet turister i regionen under de två tennisveckorna uppskattas till ca unika individer baserat på de fakta som är kända. Vid uppskattning av antal unika turister har två kontrollfrågor använts; andel som tittat på tennisen (ca biljetter sålda) samt hur stor andel som bor i Båstad kommun permanent (ca ), och båda siffrorna har utgjort underlag i uppskattningen. Turisterna har totalt omsatt ca 579 miljoner kronor i regionen under evenemangets två veckor. De svenska turisterna står för lejonparten med ca 533,5 miljoner, medan de utländska bidrar med ca 45 miljoner. Vidare kan utläsas att en hel del boendekostnad försvinner i och med att ett flertal är dagpendlare, har eget boende, eller bor i en omkringliggande kommun. Omsättningen avseende boendet ligger på ca 93,5 miljoner medan övrig konsumtion ligger på ca 485,5 miljoner. Applicerar man den turistekonomiska omsättningen på frågan om drivkrafter/anledningen till besöket i Båstad så kan man se att ca 282 miljoner är direkt kopplat till tennisen, medan ca 180 miljoner är indirekt kopplat till tennisen.

5 Innehållsförteckning Sammanfattning 2-4 Innehållsförteckning 5 Bakgrund 6 Syfte 7 Bortfallsredovisning 8 Felmarginalstabell 9 Demografi Turiststaden Båstad Besökte Swedish Open Resa & boende Konsumtion Turistekonomisk beräkning Bilagor beräkningsunderlag 69-71

6 Bakgrund Båstad och Bjärehalvön är en av Sveriges mest besökte och uppskattade turistregioner. Här finns ett rikt utbud av såväl aktiviteter, sevärdheter som närhet till shopping och nöjesliv. Varje år arrangeras Sveriges i särklass mest populära tennisturnering i Båstad. Swedish Open är ett klassiskt evenemang, som år efter år drar till sig spelare ur såväl den svenska tenniseliten som världseliten till Båstad och Bjärehalvön. Tennisveckorna har blivit ett begrepp även ur turist- och nöjessynpunkt och stora delar av den svenska kändiseliten passar på att besöka Båstad för att uppleva både tennis och nöjesliv under 14 dagars tid. Därtill söker sig en mängd turister till regionen för att uppleva och njuta av mixen av tennis, nöjen och semester under den svenska högsommaren.

7 Syfte Syfte: Begränsningar: Studien är en utvärdering av de turistekonomiska effekterna som tillförs regionen med anledning av Swedish Opens herr- & damturneringar i Båstad Studien tar sin utgångspunkt i det tillflöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ägt rum (om det ej vore för evenemanget). Studien omfattas av följande begränsningar: Studien är tudelad och tar primärt hänsyn till den direkta konsumtionen av de turister som vistas i regionen med anledning av evenemanget. Studien tar därutöver även hänsyn till en del av den s.k andrahandskonsumtionen som äger rum till följd av evenemanget. Andrahandskonsumtionen begränsas i studien till den konsumtion som evenemangets sponsorer och partners har med anledning av evenemanget. Studien tar endast hänsyn till den del av den direkta konsumtionen som är att hänföra till turisternas konsumtion, och tar alltså inte hänsyn till lokal konsumtion eller regionens investeringar i infrastruktur, etc. Studien redovisar en bruttokonsumtion, och tar ej hänsyn till skatteutjämningseffekter eller annan omfördelningspolitisk påverkan. Studien redovisar ej heller vad den ekonomiska konsumtionen motsvarar i termer av arbetstillfällen, då dessa normalt är av temporär karaktär (projekt/timanställning) och sällan ej är beständiga. Målgrupp: Urval: Samtliga besökare till Båstad under tennisveckorna. Män och kvinnor från 16 år eller äldre. Slumpmässigt urval bland folk som vistades i Båstad under perioden, såväl lokalt boende som turister. Lokalt boende har inkluderats i undersökningen för att kunna räkna ut nyckeltal såsom andelen turister bland samtliga besökare. Metod: 431 genomförda webbenkäter i målgruppen i perioden 16/7 21/8, 2012 Uppdragsgivare: Båstad kommun Projektledare: Rubin Research & Consulting AB

8 Bortfallsredovisning Utgångsurval Totalt Bruttourval/Bruttoutskick 1197 Ej målgruppsaktuella Fel mejladress/out of office -264 = Nettourval/Nettoutskick 933 Bortfall Ej svar trots 2 påminnelser -502 Antal genomförda intervjuer 431 Svarsfrekvens 46%

9 Felmarginalstabell Resultat från marknadsundersökningar som bygger på stickprov är behäftade med vissa fel och har en viss osäkerhet. En del av den osäkerheten kan skattas till sin storlek, nämligen den så kallade statistiska felmarginalen. Men observera att felmarginalen bara kan beräknas om urvalet är gjort obundet slumpmässigt ur register över en större population. För kvoturval eller andra enklare urvalsformer kan ingen motsvarande skattning av säkerheten göras. Felmarginalen påverkas av hur många individer som ingår i urvalet och vilket procentvärde man vill beräkna osäkerheten kring. Ju större urval, desto mindre felmarginal. Ett värde kring 5 har vidare en större felmarginal än ett värde kring 10 eller 9. Det sanna värdet, dvs. det procentvärde som vi försöker komma åt, är med 95 procents sannolikhet det i undersökningen observerade, +/- det värde som visas i tabellen. Exempel: 1 svarar ja på en viss fråga. Undersökningen omfattar ca 400 intervjuer. Det sanna värdet är då 1 +/- 3,. Det ligger alltså med 95 procents sannolikhet inom intervallet 7,0 och 13,. Observera att det finns andra felkällor i stickprovsundersökningar än felmarginalen. Dit hör t ex det statistiska bortfallets storlek, dåliga frågeformuleringar, etc. Dessa felkällors betydelse kan man inte på samma sätt beräkna storleken på. Det krävs en professionell planering av undersökningen och ett omsorgsfullt genomfört fältarbete för att minska effekten av sådana felkällor. Antal Intervjuer 10 eller 9 15 eller 85% 20 eller 8 25 eller 75% 30 eller 7 35 eller 65% 40 eller 6 45 eller 55% ,0 7,1 8,0 8,7 9,2 9,5 9,8 9,9 10, ,2 5,1 5,6 6,1 6,5 6,8 6,9 7,0 7, ,5 4,1 4,6 5,0 5,3 5,5 5,7 5,8 5, ,0 3,6 4,0 4,3 4,6 4,8 4,9 5,0 5, ,7 3,2 3,6 3,9 4,1 4,3 4,4 4,5 4, ,3 2,7 3,0 3,3 3,5 3,6 3,7 3,8 3, ,0 2,4 2,7 2,9 3,1 3,2 3,3 3,3 3, ,9 2,3 2,5 2,7 2,9 3,0 3,1 3,1 3, ,3 1,6 1,8 1,9 2,0 2,1 2,2 2,2 2,2

10

11 Demografi Kön Man 57% Kvinna 43% Ålder - 25 år 24% år 12% år år 25% + 56 år 19% Livsskede Singel/ensamstående, utan barn 31% Singel/ensamstående, med barn 5% Sambo, utan barn 7% Sambo, med barn 11% Gift, utan barn 4% Gift, med barn 41% Utbildning Grundskola 5% Gymnasium eller motsv. 31% Folkhögskola eller motsv. 2% Högskola/Universitet 59% Ingen utbildning 1% Annan utbildning 3% Årsinkomst (personlig ej hushåll) tkr 14% tkr 17% tkr tkr 14% tkr 23% Vill ej uppge 12%

12 Demografi Var man bor I Sverige 95% Utomlands 5% Län (de som bor i Sverige) Kommun (de som bor i Skåne) Stockholm 16% Båstad 26% Västra Götaland 12% Helsingborg 19% Dalarna Höganäs 3% Skåne 47% Ängelholm 17% Örebro 2% Åstorp 1% Västmanland 2% Bjuv 1% Östergötland 4% Svalöv Södermanland Landskrona 1% Västernorrland 1% Malmö 13% Jönköping 6% Klippan 2% Uppsala 1% Örkelljunga Halland 7% Lund 7% Kalmar Kristianstad Västerbotten 1% Övriga Skåne 13% Värmland 1% Blekinge 1% Norrbotten Gävleborg Kronoberg 3% Jämtland Gotland Länder (de som bor utomlands) Danmark 38% Norge 14% Tyskland 1 Holland 1 Övriga Europa 14% Utanför Europa 14%

13

14 Turiststaden Båstad Vilket är ditt samlade intryck av ditt besök/din vistelse i Båstad och Bjärehalvön? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 4,4 4,3 4,4 4,6 Medelvärden 4,3 4,5 4,3 4,4 4,4 4,4 4, % 48% % 1% 1% Mycket bra (5) Bra (4) Varken bra eller dålig (3) Dålig (2) Mycket dålig (1) Vet ej 93% av respondenterna anser att vistelsen i Båstad och Bjärehalvön varit antingen mycket bra eller bra. Sammantaget får Båstad/Bjärehalvön ett medelvärde om 4,4 på en femgradig skala, vilket måste anses som ett mycket bra betyg. Samtliga grupper ger mycket goda omdömen, men bäst betyg får man från de utländska turisterna medan de svenska turisterna och de lokalt boendes ger relativt likvärdiga betyg. Kvinnor ger något högre betyg än män, medan respondenterna ger likvärdiga betyg oavsett ålder.

15 Turiststaden Båstad Vilken är den huvudsakliga anledningen till att du besökte Båstad? Bas: Samtliga 431 respondenter Swedish Open, jag kom för att titta på tennisen i första hand 26% Semester, jag kom för att semestra i Båstad med omnejd 17% Bor i Båstad med omnejd 16% Nöjesliv, ta del av nöjeslivet i och kring Båstad under sommaren/tennisen 15% Samhörighet, följde med vänner/familj som ville hit 9% Strand och bad, jag kom för att besöka stranden Shopping och affärsutbud, åkte hit för att shoppa/gå i affärer och restauranger 1% 2% Annat 13% Vet ej/kan ej svara 1% Swedish Open (26%) är den enskilt vanligaste anledningen till att man besökte Båstad under den här perioden. Tennisen är dock inte en dominerande anledning utan 17% hävdar att man var i Båstad primärt för att man ville semestra i regionen, medan 16% bor i närområdet. 15% besökte Båstad i första hand för att ta del av nöjeslivet, medan 9% åkte dit av samhörighetsskäl (följe med någon annan), 2% ville besöka stranden och 1% åkte dit för shoppingens skull. 13% hade annan anledning för besöket.

16 Turiststaden Båstad Anledning till besök; jämförelse mellan 'Övriga Sverige' och 'Utlandet' Swedish Open, jag kom för att titta på tennisen i första hand 24% 29% Semester, jag kom för att semestra i Båstad med omnejd Bor i Båstad med omnejd Nöjesliv, ta del av nöjeslivet i och kring Båstad under sommaren/tennisen Samhörighet, följde med vänner/familj som ville hit 6% 5% 5% 19% 19% 14% 18% 11% Strand och bad, jag kom för att besöka stranden Shopping och affärsutbud, åkte hit för att shoppa/gå i affärer och restauranger Annat Vet ej/kan ej svara 2% 1% 1% 1 14% 24% Utlandet Övr Sverige Vid en jämförelse av drivkrafterna för de svenska och de utländska turisterna kan man se att svenskarna besökte Båstad på grund av Swedish Open och samhörighet i något större utsträckning, samt för att ta del av nöjeslivet i betydligt större utsträckning än de utländska gästerna. Bland de utländska turisterna är det en större andel som uppger att man bor i regionen (sommarboende) samt att man kom för att besöka strand och bad respektive att man kom av annan anledning.

17 Turiststaden Båstad Anledning till besök; jämförelse mellan män och kvinnor Swedish Open, jag kom för att titta på tennisen i första hand 23% 28% Semester, jag kom för att semestra i Båstad med omnejd Bor i Båstad med omnejd Nöjesliv, ta del av nöjeslivet i och kring Båstad under sommaren/tennisen 18% 16% 17% 15% 16% 14% Samhörighet, följde med vänner/familj som ville hit 11% 8% Strand och bad, jag kom för att besöka stranden Shopping och affärsutbud, åkte hit för att shoppa/gå i affärer och restauranger 2% 3% 1% 1% Annat 12% 14% Vet ej/kan ej svara 1% Kvinna Man Män och kvinnor har besökt Båstad av de olika anledningarna i lika stor utsträckning, även om män tycks nämna Swedish Open i något större utsträckning än kvinnor.

18 Turiststaden Båstad Swedish Open, jag kom för att titta på tennisen i första hand Semester, jag kom för att semestra i Båstad med omnejd Bor i Båstad med omnejd Nöjesliv, ta del av nöjeslivet i och kring Båstad under sommaren/tennisen Samhörighet, följde med vänner/familj som ville hit Strand och bad, jag kom för att besöka stranden Shopping och affärsutbud, åkte hit för att shoppa/gå i affärer och restauranger Annat Vet ej/kan ej svara Anledning till besök; jämförelse mellan åldersgrupper 3% 8% 2% 5% 8% 1 16% 15% 14% 19% 17% 6% 8% 12% 6% 13% 2% 1% 2% 4% 3% 4% 1% 13% 16% % 1% 1% 21% 22% 24% 29% 32% 35% 27% 26% Där finns skillnader utslaget på de olika åldersgrupperna. Den tydligaste skillnaden är att ju yngre respondenterna är i desto större utsträckning har man primärt besökt Båstad för att ta del av nöjeslivet. Semester tycks vara en vanligare anledning bland respondenter som är 36 år eller äldre jämfört med de yngre respondenterna. Vidare tycks Swedish Open något mindre viktig bland de yngsta respondenterna jämfört med övriga åldersgrupper. 41% år eller äldre år år år Upp till 25 år

19 Turiststaden Båstad Har du besökt Båstad tidigare? Bas: Samtliga 431 respondenter % 11% 11% 1 1% 1% 1% 4% 11% 11% 1 12% 11% 23% % % 89% 88% 89% 87% 77% 9 89% 95% 3 52% 2 1 Total Övr Sverige Utlandet Man Kvinna Upp till 25 år år år år 56 år eller äldre Ja Nej, i år var första gången Vet ej 88% av respondenterna har besökt Båstad tidigare. Bland de svenska turisterna ligger andelen på 89% medan den ligger på 52% bland de utländska gästerna. Män och kvinnor hade besökt Båstad i lika stor utsträckning tidigare, medan andelen var högst i åldersgruppen 56 år eller äldre.

20 Turiststaden Båstad Vad tycker du om Båstad som destination? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 4,4 4,4 4,4 Medelvärden 4,6 4,3 4,5 4,3 4,3 4,5 4,4 4, % % 1% Mycket bra (5) Bra (4) Varken bra eller dålig (3) Dålig (2) Mycket dålig (1) Vet ej 95% av respondenterna ger Båstad som destination antingen betyget mycket bra eller bra. Sammantaget får Båstad ett medelvärde om 4,4 på en femgradig skala, vilket måste anses som ett mycket bra betyg. Samtliga grupper ger mycket goda omdömen, men bäst betyg får man från de utländska turisterna medan de svenska turisterna och de lokalt boendes ger likvärdiga betyg. Kvinnor ger något högre betyg än män, medan det finns en tendens att äldre respondenter ger något högre betyg än yngre.

21 Turiststaden Båstad Hur skulle du vilja gradera Båstad när det gäller utbud av caféer och restauranger? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 3,8 3,6 3,9 Medelvärden 4,1 3,8 3,9 3,7 3,7 3,8 3,8 4,1 5 49% % 22% 1 4% 5% 1% Mycket bra (5) 4 Varken eller (3) 2 Mycket dåligt (1) Vet ej 67% anser att utbudet av caféer och restauranger i Båstad är antingen mycket bra eller bra, medan 22% förhåller sig neutrala till utbudet och 5% anser att det är antingen dåligt eller mycket dåligt. Sammantaget får utbudet av caféer och restauranger ett medelvärde om 3,8. Turister ger högre betyg än de lokalt boende, medan män och kvinnor ger förhållandevis likvärdiga betyg och respondenter i åldern 56 år eller äldre ger högre betyg än övriga åldersgrupper.

22 Turiststaden Båstad Hur skulle du vilja gradera Båstad när det gäller utbud av shopping och affärer? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 3,3 3,4 3,3 Medelvärden 3,9 3,6 3,1 3 3,1 3,4 3,4 3, % 35% % 4% 7% Mycket bra (5) 4 Varken eller (3) 2 Mycket dåligt (1) Vet ej 42% anser att utbudet av shopping och affärer i Båstad är antingen mycket bra eller bra, medan 35% förhåller sig neutrala till utbudet och 17% anser att det är antingen dåligt eller mycket dåligt. Sammantaget får utbudet av shopping och affärer ett medelvärde om 3,3. De utländska ger högre betyg än de svenska respondenterna, medan kvinnor ger betydligt högre betyg än män samtidigt som resultaten visar att ju äldre respondenterna är desto högre betyg ger de.

23 Turiststaden Båstad Hur skulle du vilja gradera Båstad när det gäller utbud av attraktioner och sevärdheter? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 3,4 3,6 3,3 Medelvärden 3,8 3,6 3,3 3 3,4 3,4 3,5 3, % 33% % 14% 7% 2% Mycket bra (5) 4 Varken eller (3) 2 Mycket dåligt (1) Vet ej 44% anser att utbudet av attraktioner och sevärdheter i Båstad är antingen mycket bra eller bra, medan 33% förhåller sig neutrala till utbudet och 16% anser att det är antingen dåligt eller mycket dåligt. Sammantaget får utbudet av attraktioner och sevärdheter ett medelvärde om 3,4. Lokalt boende samt utländska turister ger högre betyg än turisterna från övriga Sverige. Kvinnor ger högre betyg än män, samtidigt som resultaten visar att ju äldre respondenterna är desto högre betyg ger de.

24 Turiststaden Båstad Hur skulle du vilja gradera Båstad när det gäller strand och bad? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1, ,2 4 3,9 3,9 Medelvärden 4, ,1 4, % % 2 17% 1 6% 3% Mycket bra (5) 4 Varken eller (3) 2 Mycket dåligt (1) Vet ej 74% anser att stränder och bad i Båstad är antingen mycket bra eller bra, medan 17% förhåller sig neutrala och 3% anser att det är antingen dåligt eller mycket dåligt. Sammantaget får strand och bad ett medelvärde om 4,0. De lokalt boende ger högre betyg än turisterna. Kvinnor ger något högre betyg än män, medan respondenterna ger förhållandevis likvärdiga betyg oavsett ålder.

25 Turiststaden Båstad Hur skulle du vilja gradera Båstad när det gäller kommunikationer? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 3,1 3 3,1 3,7 Medelvärden 3,1 3, ,2 3,1 3, % 33% 2 18% 1 6% 11% 6% Mycket bra (5) 4 Varken eller (3) 2 Mycket dåligt (1) Vet ej 24% anser att kommunikationerna i Båstad är antingen mycket bra eller bra, medan 26% förhåller sig neutrala och 17% anser att de är antingen dåliga eller mycket dåliga. Sammantaget får kommunikationerna ett medelvärde om 3,1 av de som kunde svara på frågan. De utländska ger högre betyg än de svenska respondenterna. Män och kvinnor ger likvärdiga betyg, medan äldre respondenter tycks ge något högre betyg än de yngre.

26 Turiststaden Båstad Hur troligt är det att du besöker Båstad även nästa sommar? Bas: Samtliga 431 respondenter % % 1 4% 4% 1% 2% Mycket troligt Till viss del troligt Varken eller Inte särskilt troligt Inte alls troligt Vet ej 72% av respondenterna svarar att det är mycket troligt att de besöker Båstad även nästa sommar, medan 16% menar att det är till viss del troligt. 4% svarar varken eller, medan 4% menar att det inte är särskilt troligt och 1% som svarar att det inte alls är troligt.

27 Turiststaden Båstad 10 Andel av respondenterna som svarat att det är antingen 'mycket troligt' eller 'till viss del troligt' att de besöker Båstad även nästa sommar % 14% 19% 11% 22% 23% 15% 11% % 68% 79% 67% 62% 69% 77% 84% 2 1 Övr Sverige Utlandet Man Kvinna Upp till 25 år år år år 56 år eller äldre Mycket troligt Till viss del troligt Respondenter från Övriga Sverige är mer benägna att besöka Båstad även nästa år jämfört med de från Utlandet. Vidare så är kvinnor något mer benägna att komma tillbaka nästa år jämfört med män, medan de äldre respondenterna är mer benägna att besöka Båstad även nästa år jämfört med de yngre.

28 Turiststaden Båstad 10 Hur skulle du vilja gradera det bemötande och den service som du fick av företag och organisationer som du var i kontakt med i samband med din vistelse i Båstad, när det gäller information från Turistbyrån? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 3,9 4 Medelvärden 3,8 3,9 3,9 3,6 3,8 4,1 3,8 4,3 75% % 1 7% 1% Mycket bra (5) 4 Varken eller (3) 2 Mycket dåligt (1) Vet ej 18% anser att bemötandet/servicen som de fick när det gäller information från turistbyrån var antingen mycket bra eller bra, medan 7% förhåller sig neutrala och 1% anser att det var antingen dåligt eller mycket dåligt. 75% kunde inte svara på frågan. Sammantaget ligger medelbetyget på 3,9 av de som kunde svara på frågan. Övriga Sverige ger något högre betyg än Utlandet. Män och kvinnor ger likvärdiga betyg, medan åldersgrupperna år och 56 år eller äldre ger högre betyg än övriga.

29 Turiststaden Båstad 10 Hur skulle du vilja gradera det bemötande och den service som du fick av företag och organisationer som du var i kontakt med i samband med din vistelse i Båstad, när det gäller information från kommunen? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 3,5 3,5 3,7 Medelvärden 3,5 3,5 3,2 3,5 3,5 3,4 3,8 74% % 1 4% 3% 1% Mycket bra (5) 4 Varken eller (3) 2 Mycket dåligt (1) Vet ej 13% anser att bemötandet/servicen som de fick när det gäller information från kommunen var antingen mycket bra eller bra, medan 1 förhåller sig neutrala och 4% anser att det var antingen dåligt eller mycket dåligt. 74% kunde inte svara på frågan. Sammantaget ligger medelbetyget på 3,5 av de som kunde svara på frågan. Utlandet ger något högre betyg än Övriga Sverige. Män och kvinnor ger likvärdiga betyg, medan åldersgruppen 56 år eller äldre ger högre betyg än övriga.

30 Turiststaden Båstad 10 Hur skulle du vilja gradera det bemötande och den service som du fick av företag och organisationer som du var i kontakt med i samband med din vistelse i Båstad, när det gäller bokning av boende? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 Medelvärden 3,9 4 3,9 3,9 4 3,9 3,9 3,8 3,7 4,3 77% % 7% 6% 2% Mycket bra (5) 4 Varken eller (3) 2 Mycket dåligt (1) Vet ej 15% anser att bemötandet/servicen som de fick vid bokning av boende var antingen mycket bra eller bra, medan 6% förhåller sig neutrala och 2% anser att det var antingen dåligt eller mycket dåligt. 77% kunde inte svara på frågan. Sammantaget ligger medelbetyget på 3,9 av de som kunde svara på frågan. Övriga Sverige och Utlandet ger relativt likvärdiga betyg. Män och kvinnor ger likvärdiga betyg, medan åldersgruppen 56 år eller äldre ger högre betyg än övriga.

31 Turiststaden Båstad 10 Hur skulle du vilja gradera det bemötande och den service som du fick av företag och organisationer som du var i kontakt med i samband med din vistelse i Båstad, när det gäller biljettköp till tennisen? Bas: Samtliga 431 respondenter ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 Medelvärden 4,1 4 4,1 4 4,1 4 3,9 4 3,9 4,5 61% % 14% 1 9% 1% Mycket bra (5) 4 Varken eller (3) 2 Mycket dåligt (1) Vet ej 28% anser att bemötandet/servicen som de fick vid biljettköp till tennisen var antingen mycket bra eller bra, medan 9% förhåller sig neutrala och 1% anser att det var antingen dåligt eller mycket dåligt. 61% kunde inte svara på frågan. Sammantaget ligger medelbetyget på 4,1 av de som kunde svara på frågan. Övriga Sverige och Utlandet ger relativt likvärdiga betyg. Män och kvinnor ger likvärdiga betyg, medan åldersgruppen 56 år eller äldre ger högre betyg än övriga.

32 Turiststaden Båstad Vistelsen i Båstad: 93% anser att vistelsen i Båstad och Bjärehalvön varit antingen mycket bra eller bra och sammantaget får Båstad/Bjärehalvön ett medelvärde om 4,4 på en femgradig skala, vilket måste anses som ett mycket bra betyg. Anledning till besöket: Swedish Open (26%) är den enskilt vanligaste anledningen till att man besökte Båstad under den här perioden. Tennisen är dock inte en dominerande anledning utan 17% hävdar att man var i Båstad primärt för att man ville semestra i regionen, medan 16% bor i närområdet. 15% besökte Båstad i första hand för att ta del av nöjeslivet, medan 9% åkte dit av samhörighetsskäl (följe med någon annan), 2% ville besöka stranden och 1% åkte dit för shoppingens skull. 13% hade annan anledning för besöket. Besökt Båstad tidigare: 88% har besökt Båstad tidigare. Bland de svenska turisterna ligger andelen på 89% medan den ligger på 52% bland de utländska gästerna Båstad som destination: 95% ger Båstad som destination antingen betyget mycket bra eller bra och sammantaget får Båstad ett medelvärde om 4,4, vilket måste anses som ett mycket bra betyg. Utbudet i Båstad: Respondenterna är sammantaget ganska nöjda med det utbud som Båstad har att erbjuda. Bäst betyg får man för stränder och bad som 74% anser är antingen mycket bra eller bra och medelbetyget ligger på 4,0. Näst best betyg får man för utbudet av caféer och restauranger (67% som ger betyget 5 eller 4 samt medelbetyg om 3,8), följt av utbudet av attraktioner och sevärdheter (44% respektive 3,4) och utbudet av shopping och affärer (42% respektive 3,3). Lägst betyg får man avseende kommunikationerna (24% respektive 3,1). Nästa sommar: Viljan och benägenheten att komma tillbaka till Båstad även nästa sommar är mycket hög bland respondenterna. 72% svarar att det är mycket troligt att de besöker Båstad även nästa sommar, medan 16% menar att det är till viss del troligt. 4% svarar varken eller, medan 4% menar att det inte är särskilt troligt och 1% som svarar att det inte alls är troligt. Bemötande/service: När det gäller bemötandet och servicen som man upplevde så man kontaktade företag och organisationer inför besöket i Båstad är det utmärkande att en mycket stor andel inte kunnat svara på frågorna. Detta beror sannolikt på att en stor del av respondenterna besökt Båstad flera gånger tidigare och inte behövt vända sig till turistbyrån eller kommunen utan känner redan till området och hur de skall gå tillväga för att boka sin vistelse. Bland de som använt och varit i kontakt med de olika servicefunktionerna så är betygen genomgående goda. Bäst bemötande och service har man fått vid biljettköp till tennisen (medelbetyg 4,1), följt av bemötandet/ servicen som de fick när det gäller information från turistbyrån (3,9), bemötandet/servicen som de fick vid bokning av boende (3,9) samt bemötandet/servicen som de fick när det gäller information från kommunen (3,5).

33

34 Besökte Swedish Open 10 Du besökte Båstad i samband med att Swedish Open i tennis arrangerades. Tittade du på Swedish Open tennisen i samband med att du besökte Båstad? (med tittade menar vi att du hade biljett och tittade på evenemanget på plats på arenan) Bas: Samtliga 431 respondenter % % 2 14% 16% 1 Ja, jag tittade på tennisen under herrveckan Ja, jag tittade på tennisen under damveckan Ja, jag tittade på tennisen både under herrveckan och damveckan Nej, jag tittade inte på tennisen 1% Vet ej/kan ej svara 55% av respondenterna tittade på Swedish Open tennisen i samband med besöket till Båstad. Dessa fördelas på 25% som tittade på herrveckan, 14% som såg damveckan och 16% som besökte tennisen under båda veckorna.

35 Besökte Swedish Open Tittade på tennis; jämförelse baserad på var man bor % 4 39% 38% % 26% 14% Ja, jag tittade på tennisen under herrveckan 1 24% 27% 14% 14% Ja, jag tittade på tennisen under damveckan 19% Ja, jag tittade på tennisen både under herrveckan och damveckan Nej, jag tittade inte på tennisen 5% 2% Vet ej/kan ej svara Båstad Övr Sverige Utlandet Andelen som tittade på tennis var förhållandevis lika i de olika grupperna; Båstad (59%), Utlandet (57%) och Övriga Sverige (54%). Däremot skiljer grupperna sig något åt beträffande hur/när de tittat. I gruppen Utlandet tycks det ha varit större andel som tittade på damveckan, medan det i Båstad och Övriga Sverige tycks ha varit en större andel som tittade på herrveckan. Andelen som såg både herr- och damveckan var störst i gruppen Båstad.

36 Besökte Swedish Open Tittade på tennis; jämförelse mellan män och kvinnor % 47% 3 25% 24% 2 14% 14% 16% 15% 1 Ja, jag tittade på tennisen under herrveckan Ja, jag tittade på tennisen under damveckan Ja, jag tittade på tennisen både under herrveckan och damveckan Nej, jag tittade inte på tennisen 1% 1% Vet ej/kan ej svara Man Kvinna Män och kvinnor har tittat på tennis i mycket lika utsträckning.

37 Besökte Swedish Open Tittade på tennis; jämförelse mellan åldersgrupper % 48% 44% 44% 44% % 25% 22% 23% 23% 18% 17% 18% 19% 18% 15% 12% 7% 9% 8% Ja, jag tittade på tennisen under herrveckan Ja, jag tittade på tennisen under damveckan Ja, jag tittade på tennisen både under herrveckan och damveckan Nej, jag tittade inte på tennisen Upp till 25 år år år år 56 år eller äldre 2% 1% 1% Vet ej/kan ej svara Andelen som tittat på tennisen är mycket lika utslaget på de olika åldersgrupperna. Däremot kan ses att åldersgrupperna år och 56 år eller äldre tittat på båda veckorna i något större utsträckning än övriga åldrar, medan åldersgruppen upp till 25 år tittat enbart på herrveckan i större utsträckning än övriga åldersgrupper. I åldersgrupperna år, år och år är andelen som enbart tittat på damveckan som störst.

38 Besökte Swedish Open 10 Hur många dagar hade du biljett till tennisen? (sammanlagt både herr- och damveckan) Bas: De 232 respondenter som tittade på tennis ,1 2,7 Genomsnittligt antal dagar som man tittade på tennis 4,5 3,1 2,9 3,2 2,6 2,9 3, % % 11% 5% 4% 2% 4% 3% 1% 1 dag 2 dagar 3 dagar 4 dagar 5 dagar 6 dagar 7 dagar 8 dagar 9 dagar 10 dagar 11 dagar 12 dagar 13 dagar Vet ej/kan ej svara 4% 2% Den genomsnittlige respondenten har haft biljett och tittat på 3,0 dagars tennis sammantaget både herr- och damveckan. Grupperna Båstad (4,1) och Utlandet (4,5) har tittat på tennis fler dagar än Övriga Sverige (2,7).

39 Besökte Swedish Open Besökte Swedish Open: 55% tittade på Swedish Open tennisen i samband med besöket till Båstad. Dessa fördelas på 25% som tittade på herrveckan, 14% som såg damveckan och 16% som besökte tennisen under båda veckorna. Andelen som tittade på tennis var förhållandevis lika i de olika grupperna; Båstad (59%), Utlandet (57%) och Övriga Sverige (54%). Däremot skiljer grupperna sig något åt beträffande hur/när de tittat. I gruppen Utlandet tycks det ha varit större andel som tittade på damveckan, medan det i Båstad och Övriga Sverige tycks ha varit en större andel som tittade på herrveckan. Andelen som såg både herr- och damveckan var störst i gruppen Båstad. Den genomsnittlige respondenten har haft biljett och tittat på 3,0 dagars tennis sammantaget både herroch damveckan. Grupperna Båstad (4,1) och Utlandet (4,5) har tittat på tennis fler dagar än Övriga Sverige (2,7).

40

41 Resa & boende Hur tog du dig till Båstad? (dvs resan från din bostadsort till Båstadsregionen) Bas: De 381 respondenter som ej bor i Båstads kommun (permanent) % % 6% 3% 4% 5% Bil/Husbil Tåg/Pendeltåg Buss Flyg Taxi Annat En övervägande majoritet av de respondenter som ej bor i närregionen har åkt bil/husbil för att komma till Båstad. 79% tog bil/husbil, medan 14% åkte tåg, 6% tog bussen, 3% flög, 4% åkte taxi och 5% som tog sig dit på annat sätt.

42 Resa & boende Transportsätt till Båstad; jämförelse mellan 'Övriga Sverige' och 'Utlandet' % 79% % 14% 14% 1 1 5% 6% 3% 5% 1% Bil/Husbil Tåg/Pendeltåg Buss Flyg Taxi Annat Utlandet Övr Sverige Bil har också varit mycket dominant bland de utländska deltagarna, men det är inte särskilt förvånande med tanke på att en mycket stor del av de utländska gästerna kommer från Danmark och Norge. Vidare framgår det att det varit betydligt vanligare bland de utländska turisterna att kombinera mer än ett transportmedel då de reste till Båstad.

43 Resa & boende Transportsätt till Båstad; jämförelse mellan män och kvinnor % 79% % 14% 9% 5% 3% 4% 5% 6% 4% 2% Bil/Husbil Tåg/Pendeltåg Buss Flyg Taxi Annat Man Kvinna Män och kvinnor har tagit sig till Båstad med hjälp av de olika transportmedlen i lika stor utsträckning.

44 Resa & boende Transportsätt till Båstad; jämförelse mellan åldersgrupper % 93% % 66% % % 12% 1 8% 6% 7% 5% 3% 11% 9% 7% 8% 6% 3% 2% 3% 3% 2% 1% 2% 3% 1% Bil/Husbil Tåg/Pendeltåg Buss Flyg Taxi Annat Upp till 25 år år år år 56 år eller äldre 2% Bilen tycks allt vanligare ju äldre respondenterna är, medan tåg tycks mer och mer populärt ju yngre respondenterna är.

45 Resa & boende Ungefär hur mycket pengar uppskattar du att resan till och från Båstad kostat dig? Jag vill att du slår ut totala resekostnaden på så många som reste i ert sällskap (dvs per person)? Bas: De 381 respondenter som ej bor i Båstads kommun (permanent) Genomsnittlig resekostnad till/från Båstad % % 9% 7% 7% 6% 6% 3% 1% 0 kr kr kr kr kr kr kr 2000 kr eller mer Vet ej Den genomsnittlige turisten har betalat ca 539 kr för att åka fram och tillbaka till Båstad. Utländska turister har i genomsnitt betalat 1300 kr för sin resa medan de svenska betalat 498 kr (stor andel av de svenska kom från Skåne).

46 Resa & boende Hur bodde du i samband med besöket till Båstad med omnejd? Bas: De 381 respondenter som ej bor i Båstads kommun (permanent) Bodde hemma och reste till Båstad över dagen 32% Hos släkt och vänner 2 Egen stuga/lägenhet/hus 2 Hyrde stuga/lägenhet/hus 1 Hotell 9% På camping 4% Vandrarhem 1% Hyrde rum 1% Skolor/Sovsalar Annat boende 3% Ca en av tre (32%) turister bodde hemma och reste till Båstad över dagen då de besökte Båstad under tennisveckorna. 2 bodde hos släkt och vänner, medan 2 hade tillgång till eget boende. 1 hyrde boende, medan 9% tog in på hotell, 4% campade och 1% bodde på vandrarhem. Vidare så hyrde 1% rum under vistelsen i Båstad och bodde i skolor/sovsalar och 3% hade ordnat annat boende.

47 Resa & boende Hur man bodde; jämförelse mellan 'Övriga Sverige' och 'Utlandet' Bodde hemma och reste till Båstad över dagen 1 33% Hos släkt och vänner 1 21% Egen stuga/lägenhet/hus 19% 33% Hyrde stuga/lägenhet/hus 11% Hotell 8% 24% På camping Vandrarhem 1% 4% 5% 5% Hyrde rum Skolor/Sovsalar 1 Annat boende 3% 5% Övr Sverige Utlandet De svenska turisterna har valt att pendla till Båstad över dagen samt att bo hos släkt och vänner i större utsträckning än de utländska, medan de utländska i större utsträckning (procentuellt sett) haft tillgång till eget boende samt tagit in på hotell.

48 Resa & boende Hur man bodde; jämförelse mellan män och kvinnor Bodde hemma och reste till Båstad över dagen 3 34% Hos släkt och vänner Egen stuga/lägenhet/hus 22% 19% 2 2 Hyrde stuga/lägenhet/hus 8% 11% Hotell 9% 1 På camping Vandrarhem Hyrde rum Skolor/Sovsalar Annat boende 3% 5% 2% 1% 1% 1% 2% 4% Kvinna Man Män och kvinnor har löst boendefrågan på likartat sätt.

49 Resa & boende Bodde hemma och reste till Båstad över dagen Hos släkt och vänner Egen stuga/lägenhet/hus Hyrde stuga/lägenhet/hus Hotell På camping Vandrarhem Hyrde rum Skolor/Sovsalar Annat boende 6% 1 Hur man bodde; jämförelse mellan åldersgrupper 21% 27% 24% 27% 21% 25% 16% 14% 19% 12% 8% 1 9% 11% 12% % 4% 5% 5% 4% 2% 3% 3% 2% 2% 2% 2% 3% 3% 7% 2% 34% 35% 39% 39% år eller äldre år år år Upp till 25 år Äldre respondenter har rest till Båstad över dagen i större utsträckning än de yngre, medan de yngre i sin tur valt att bo hos släkt och vänner i större utsträckning än de äldre.

50 Resa & boende Hur många dagar besökte du Båstad under Swedish Open veckorna? Bas: De 122 respondenter som bodde i sin bostad och reste till Båstad över dagen Den genomsnittlige pendlaren besökte Båstad 2,1 dagar 6 57% % 11% 3% 5% 2% 1% 2% 2% 1 dag 2 dagar 3 dagar 4 dagar 5 dagar 6 dagar 7 dagar 8 dagar 9 dagar 10 dagar 11 dagar 12 dagar 13 dagar vet ej/kan ej svara 3% De som svarat att de reste till Båstad över dagen och således bodde kvar hemma har i genomsnitt besökt Båstad under 2,1 dagar under tennisveckorna.

51 Resa & boende % Var bodde du (kommun)? Bas: De 259 respondenter som ej bor i Båstads kommun permanent samt som inte bodde i sin bostad och reste till Båstad över dagen % Utlandet Andel som valde att bo i Båstads kommun 88% 76% 79% 81% 71% Övr Sverige Man Kvinna Upp till 25 år 57% 68% 83% år år år 56 år eller äldre % 4% 2% 2% 1% 1% 3% En övervägande majoritet (75%) av de turister som inte åkte hem till sin bostad på natten har valt att bo i Båstads kommun. 11% bodde i Laholm, medan 4% bodde i Ängelholm, 2% i Helsingborg och 1% i Örkelljunga. 1% bodde i någon av de övriga kommunerna i Skåne och 3% bodde i annan kommun utanför Skåne. Det kan vidare konstateras att turisterna från Övriga Sverige valt att bo i Båstad i större utsträckning än de från Utlandet. Män har valt Båstad i något större utsträckning än kvinnor, medan åldersgrupperna upp till 25 år, år och 56 år eller äldre bott i Båstad i större utsträckning än de övriga åldersgrupperna.

52 Resa & boende Resan: En övervägande majoritet av de respondenter som ej bor i närregionen har åkt bil/husbil för att komma till Båstad. 79% tog bil/husbil, medan 14% åkte tåg, 6% tog bussen, 3% flög, 4% åkte taxi och 5% som tog sig dit på annat sätt. Den genomsnittlige turisten har betalat ca 539 kr för att åka fram och tillbaka till Båstad. Utländska turister har i genomsnitt betalat 1300 kr för sin resa medan de svenska betalat ca 500 kr (stor andel av de svenska kom från Skåne). Hur man bodde: Ca en av tre (32%) turister bodde hemma och reste till Båstad över dagen då de besökte Båstad under tennisveckorna. 2 bodde hos släkt och vänner, medan 2 hade tillgång till eget boende. 1 hyrde boende, medan 9% tog in på hotell, 4% campade och 1% bodde på vandrarhem. Vidare så hyrde 1% rum under vistelsen i Båstad och bodde i skolor/sovsalar och 3% hade ordnat annat boende. De svenska turisterna har valt att pendla till Båstad över dagen samt att bo hos släkt och vänner i större utsträckning än de utländska, medan de utländska i större utsträckning (procentuellt sett) haft tillgång till eget boende samt tagit in på hotell. De som svarat att de reste till Båstad över dagen (bodde hemma) har i genomsnitt besökt Båstad under 2,1 dagar under tennisveckorna. Var man bodde: En övervägande majoritet (75%) av de turister som inte åkte hem till sin bostad på natten har valt att bo i Båstads kommun. 11% bodde i Laholm, medan 4% bodde i Ängelholm, 2% i Helsingborg och 1% i Örkelljunga. 1% bodde i någon av de övriga kommunerna i Skåne och 3% bodde i annan kommun utanför Skåne.

53

54 Konsumtion 10 Sällskapens sammansättning Bas: De 381 respondenter som ej bor i Båstads kommun (permanent) ,4 personer 3,8 personer 3,9 personer 4,2 personer 3,7 personer 3,8 personer 3,8 personer 0,7 3,5 personer 3,4 personer 3,0 personer 0,7 0,7 0,6 0,9 1,3 0,2 0,7 0,5 0, ,1 3,1 2,9 3,2 3 3,7 3,3 2,9 3 2,7 0 Total Övr Sverige Utlandet Man Kvinna Upp till 25 år år år år 56 år eller äldre Vuxna (18 år eller äldre) Barn (yngre än 18 år) Ett genomsnittligt sällskap bestod av 3,8 personer, av vilka 3,1 personer i sällskapet var vuxna (fyllda 18 år) och 0,7 var barn (ej fyllda 18 år). De svenska turisterna reste i sällskap om 3,8 personer, av vilka 3,1 var vuxna och 0,7 var barn. De utländska sällskapen bestod av 3,4 personer, av vilka 2,9 var vuxna och 0,5 var barn.

55 Konsumtion Genomsnittligt antal dagar & nätter tillbringade i regionen i anslutning till besöket till Båstad Bas: De 259 respondenter som ej bor i Båstads kommun permanent samt som inte bodde i sin bostad och reste till Båstad över dagen ,7 4,3 5,2 5,2 4,7 4,9 4,6 4,8 4,2 4,2 4,3 4,1 4,1 3,4 4,6 4,3 5,1 4,9 4,9 4,4 2 0 Total Utlandet Övr Sverige Man Kvinna Upp till 25 år år år år 56 år eller äldre Dagar Nätter En genomsnittlig turist stannade ca 4,7 dagar och 4,3 nätter i regionen i anslutning till besöket till Båstad. De utländska turisterna tillbringade något mer tid i regionen än de svenska. Män tillbringade något lägre tid i regionen än kvinnor, medan äldre respondenter har stannat längre i regionen än de yngre.

56 Konsumtion 10 Hur många var ni som delade boende/bodde tillsammans? Bas: De 259 respondenter som ej bor i Båstads kommun permanent samt som inte bodde i sin bostad och reste till Båstad över dagen ,1 3,4 Antal personer som delade boende tillsammans 4,2 3,9 4,5 4,6 4 4,7 3,9 3, % 24% 2 1 4% 1, jag bodde själv 12% 12% 1 2 personer 3 personer 4 personer 5 personer 6 personer 7 personer 8 personer 9 personer 10 personer eller fler 4% 6% 3% De turister som inte åkte hem till sin bostad på kvällen har i genomsnitt bestått av 4,1 personer som delade boendet tillsammans. De svenska turisterna delade boende i något större grupper än de utländska.

57 Konsumtion Genomsnittlig boendekostnad för hela gruppen och hela perioden Total Utlandet Övr Sverige Man Kvinna Upp till 25 år år år år 56 år eller äldre De som inte åkte hem till sin bostad på kvällen har i genomsnitt betalat 3959 kr för sitt gemensamma boende under hela perioden. De svenska sällskapen har betalt något mer för gruppens boende än de utländska, men de svenska sällskapen var också större än de utländska sällskapen.

58 Konsumtion Genomsnittlig boendekostnad per person och natt Total Utlandet Övr Sverige Man Kvinna Upp till 25 år år år år 56 år eller äldre Slår man ut boendekostnaden per individ och per natt för hela perioden så har varje individ betalat 225 kr i genomsnitt per natt. De svenska turisterna har betalat ca 10 kr mer än de utländska.

59 Konsumtion 1000 Vi ber dig uppskatta ungefär hur mycket pengar du spenderade inom respektive område under ett normalt dygn i samband med din vistelse i Båstadsregionen: (Ange per person och dygn) Bas: De 381 respondenter som ej bor i Båstads kommun (permanent) Summa konsumtion = 693 kr person/dag Restaurang & café Nöjen & uteliv Shopping & souvenirer Lokala transporter Entréer & biljetter Livsmedel Bensin & parkering Övrigt Restaurang & café (169 kr/person & dygn), livsmedel (106 kr), nöjen & uteliv (95 kr), shopping & souvenirer (85 kr) samt entréer & biljetter (85 kr) är de områden som respondenterna konsumerade mest inom. Totalt sett konsumerade den genomsnittlige respondenten för ca 693 kr per person och dygn.

60 Konsumtion Individens uppskattade konsumtion per person och dag under vistelsen i regionen Total Utlandet Övr Sverige Man Kvinna Upp till 25 år år år år 56 år eller äldre De utländska turisterna har sammantaget konsumerat för mer än de svenska, medan män har spenderat något mer än kvinnor på konsumtion. Sett över ålder tycks åldersgrupperna upp till 25 år och 56 år eller äldre spenderat mer än övriga åldersgrupper.

61 Konsumtion Sällskapet: Ett genomsnittligt sällskap bestod av 3,8 personer, av vilka 3,1 personer i sällskapet var vuxna (fyllda 18 år) och 0,7 var barn (ej fyllda 18 år). De svenska turisterna reste i sällskap om 3,8 personer, av vilka 3,1 var vuxna och 0,7 var barn. De utländska sällskapen bestod av 3,4 personer, av vilka 2,9 var vuxna och 0,5 var barn. Tid i regionen: En genomsnittlig turist stannade ca 4,7 dagar och 4,3 nätter i regionen i anslutning till besöket till Båstad. De utländska turisterna tillbringade något mer tid i regionen än de svenska. Konsumtion: När det gäller boendet så var det en förhållandevis stor andel av turisterna som endast besökte Båstad över dagen och man reste hem över natten. Dessa respondenter är exkluderade från beräkningsunderlaget för boende och logi. De sällskap som stannade kvar i regionen bestod i genomsnitt av 4,1 personer som delade boendet tillsammans och man har betalat 3959 kr för sitt gemensamma boende under hela perioden. Slår man ut boendekostnaden per individ och per natt för hela perioden så har varje individ betalat 225 kr i genomsnitt per natt. De svenska respondenterna har betalat ca 10 kr mer än de utländska. Att boendekostnaden är förhållandevis låg beror på att en stor andel har haft tillgång till eget boende i regionen samt att en stor andel har kunnat bo hos släkt och vänner. När det gäller annan konsumtion så är restaurang & café (169 kr/person & dygn), livsmedel (106 kr), nöjen & uteliv (95 kr), shopping & souvenirer (85 kr) samt entréer & biljetter (85 kr) de områden som respondenterna konsumerade mest inom. Totalt sett konsumerade den genomsnittlige respondenten för ca 693 kr per person och dygn. De utländska turisterna har sammantaget konsumerat för ca 185 kr mer per dag än de svenska.

62

63 Turistekonomisk beräkning Översiktsbild med fördelning över de tre grupperna 'Närregion', 'Övriga Sverige (turister)' och 'Utlandet (turister)' Bas: Samtliga 431 respondenter 4,9% 11,4% 83,8% Närregionen (Båstad Kommun) Övriga Sverige Utlandet Ovanstående fördelning illustrerar hur sammansättning av folk såg ut i Båstad under tennisveckorna. Respondenterna utgörs av 11,4% som bor i Båstad kommun i dag (närregion), samt av 4,9% utländska turister och 83,8% svenska turister. Individerna från närregionen exkluderas från de delar i undersökningen där vi räknar på de turistekonomiska konsekvenserna.

64 Turistekonomisk beräkning Översiktsbild; vidare gruppering av turisterna som underlag för konsumtionsberäkningarna 17% 16% 33% % 51% 57% % 33% Totalt Övriga Sverige Utlandet 1 Dagpendlare (bodde hemma) Övernattade i Båstad Kommun Övernattade i annan Kommun Bryter man ut och studerar gruppen turister för sig själv så kan man se att 32% besökte Båstad över dagen och åkte sedan hem till sin bostad på kvällen denna grupp har således inte haft någon logikostnad. Det var vidare 51% som övernattade i Båstad och 17% som övernattade i en annan kommun. De som övernattade i Båstad har således haft en logikostnad som inkluderas i beräkningen, medan de som bodde i annan kommun inte har någon logikostnad som inkluderas i den här beräkningen. Dagpendlarna är en betydligt större grupp bland de svenska turisterna medan de utländska i större utsträckning har bott i annan kommun än Båstad.

65 Turistekonomisk beräkning Övriga Sverige Utlandet Totalt Boende Dagpendlare (bodde hemma) Övernattade Båstad kommun Övernattade annan kommun Total omsättning boende Övriga Sverige Utlandet Totalt Konsumtion Dagpendlare (bodde hemma) Övernattade Båstad kommun Övernattade annan kommun Total omsättning övrig konsumtion Total turistekonomisk omsättning De ca turisterna har totalt sett omsatt knappt 579 miljoner kronor i regionen under evenemangets två veckor. De svenska turisterna står för lejonparten med ca 533,5 miljoner, medan de utländska bidrar med ca 45 miljoner. Vidare kan utläsas att en hel del boendekostnad försvinner i och med att ett flertal är dagpendlare, har eget boende, eller bor i en omkringliggande kommun. Omsättningen avseende boendet ligger på ca 93,5 miljoner medan övrig konsumtion ligger på ca 485,5 miljoner.

66 Turistekonomisk beräkning Anledning till vistelsen i Båstad (rensat från de 16% som svarat att de bor i Båstad med omnejd) som fördelningsgrund för den turistekonomiska omsättningen Swedish Open, jag kom för att titta på tennisen i första hand 31% Ca 179 miljoner Semester, jag kom för att semestra i Båstad med omnejd 2 Ca 116 miljoner Nöjesliv, ta del av nöjeslivet i och kring Båstad under sommaren/tennisen 18% Ca 103 miljoner Samhörighet, följde med vänner/familj som ville hit 11% Ca 64 miljoner Strand och bad, jag kom för att besöka stranden 3% Ca 16 miljoner Shopping och affärsutbud, åkte hit för att shoppa/gå i affärer och restauranger 1% Ca 6 miljoner Annat 16% Ca 90 miljoner Vet ej/kan ej svara 1% Ca 3 miljoner Applicerar man den turistekonomiska omsättningen på frågan om drivkrafter/anledningen till besöket i Båstad så är den ingen exakt vetenskap men ger en god uppfattning om vad det är som skapar omsättningen. Det kan ses att 179 miljoner är direkt kopplat till tennisen, och även de 103 miljoner som nöjeslivet står för kan mer eller mindre kopplas direkt till tennisen vad skulle nöjeslivet bestå av om tennisen försvann? Flera av de övriga anledningarna har sannolikt också en indirekt koppling till tennisen; samhörighet (64 milj.) är kopplat till medföljare som kommer till regionen för att någon annan vill dit sannolikt är det tennisen som till stor del dragit deras kompis. Man bör också fråga sig vad som ligger bakom de som svarat semester (116 milj.), kan det vara så att man valt att förlägga semestern just i Båstad just dessa veckor eftersom tennisen äger rum?

67 Turistekonomisk beräkning Faktorer att ta i beaktande: Uträkningarna ger vid handen att de turister som kom till regionen i samband med tennisveckorna har spenderat ca 579 miljoner kronor under sitt vistelse i regionen. Vid analys och tolkning av dessa uträkningar bör följande beaktas: - - Det är ofta förekommande att respondenter gör överskattningar då de ombeds uppskatta och beräkna sitt eget beteende och i detta fallet konsumtion - Det finns en viss risk att vissa av de uppskattade kostnaderna omfattar mer än en person, trots att frågorna tydligt upplyser att uppskattningarna skulle vara beräknade på individbasis - Då beräkningsunderlaget även omfattar barn, finns en risk att föräldern/den vuxne inte fullt ut tagit hänsyn till detta vid uppskattning av de olika kostnaderna, vilket ger risk för överskattning + - Beräkningarna omfattar inte resekostnader till och från evenemanget. Med tanke på att en övervägande majoritet av deltagarna transporterat sig med bil till och från evenemanget, är det med största sannolikhet en betydande andel av drivmedelskostnaden som har konsumerats/inhandlats i regionen. Det är sannolikt att en stor del av bilresenärerna har tankat full tank i regionen innan de påbörjat hemresan. Då dessa kostnader har varit svåra att estimera, och svåra att dokumentera att de ägt rum i regionen, har vi valt att exkludera denna del i den totala konsumtionsberäkningen.

68 Turistekonomisk beräkning Antal turister och omsättning: Antalet turister i regionen under de två tennisveckorna uppskattas till ca unika individer baserat på de fakta som är kända. Turisterna har totalt omsatt ca 579 miljoner kronor i regionen under evenemangets två veckor. De svenska turisterna står för lejonparten med ca 533,5 miljoner, medan de utländska bidrar med ca 45 miljoner. Vidare kan utläsas att en hel del boendekostnad försvinner i och med att ett flertal är dagpendlare, har eget boende, eller bor i en omkringliggande kommun. Omsättningen avseende boendet ligger på ca 93,5 miljoner medan övrig konsumtion ligger på ca 485,5 miljoner. Applicerar man den turistekonomiska omsättningen på frågan om drivkrafter/anledningen till besöket i Båstad så kan man se att 179 miljoner är direkt kopplat till tennisen (man kom för att titta på tennis), och även de 103 miljoner som nöjeslivet står för kan mer eller mindre kopplas direkt till tennisen vad skulle nöjeslivet bestå av om tennisen försvann? Direkt kopplat till tennisen = ca 282 miljoner. Flera av de övriga anledningarna har sannolikt också en indirekt koppling till tennisen; samhörighet (64 milj.) är kopplat till medföljare som kommer till regionen för att någon annan vill dit sannolikt är det tennisen som till stor del dragit deras kompis. Man bör också fråga sig vad som ligger bakom de som svarat semester (116 milj.), kan det vara så att man valt att förlägga semestern just i Båstad just dessa veckor eftersom tennisen äger rum? Indirekt kopplat till tennisen = ca 180 miljoner.

69

Syfte: Uppdragsgivare: Leksand Sommarland.

Syfte: Uppdragsgivare: Leksand Sommarland. Sammanfattning Det genomsnittliga resesällskapet som besökte Leksand i samband med besöket till Leksand Sommarland bestod av 5,7 personer; fördelat på 2,8 vuxna, 0,5 tonåringar och 2,4 barn. Nästan hela

Läs mer

Sammanfattning Resan: En övervägande majoritet (95%) av turisterna (de som ej bor i Leksands kommun) har åkt bil för att komma till Leksand. 5% åkte buss, 4% tog tåget och promenerade (sannolikt i kombination

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland konsertbesökarna på Avicii #truetour Tele Arena mars 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN I FÖRSTA HAND

Läs mer

Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September 2009

Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September 2009 Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September Viktoriagatan, Box 068, SE-402 22 Göteborg, Sweden, Tel +46 7 9 000, Fax +46 7 9 00, www.turismensutredningsinstitut.se

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland evenemangsbesökarna vid EM i Konståkning Ericsson Globe Arena, 26 januari - februari 25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland festivalbesökarna på STHLM FIELDS Gärdet, Stockholm, 3 maj 24 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. HEMVIST S. 6 INFORMATION OM FESTIVALEN I FÖRSTA

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Almedalsveckan i Visby, 8-14 juli 2007. Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Gotlands Turistförening

Almedalsveckan i Visby, 8-14 juli 2007. Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Gotlands Turistförening Almedalsveckan i Visby, 8-14 juli 2007 Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Gotlands Turistförening Sammanfattning För snart 40 år sedan höll Olof Palme sina numer berömda tal från ett lastbilsflak

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö

Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö Turismens Utredningsinstitut 2009 Om undersökningen Om U 21-EM 2009 I juni 2009 arrangerades U21-EM i Sverige. De städer som stod värdar för evenemanget

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2-3 Innehållsförteckning 4 Bakgrund 5 Syfte & metod 6-8 Bortfallsredovisning 9

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2-3 Innehållsförteckning 4 Bakgrund 5 Syfte & metod 6-8 Bortfallsredovisning 9 Sammanfattning Besökargrupper UEFA Dam-EM: Utslaget på hela evenemangets samtliga matcher så har det varit 38% lokala besökare, 45% besökare från övriga Sverige, 8% från andra nordiska länder och 9% från

Läs mer

2 000 kronor per månad Svenskens vanligaste sparande. Undersökning av Länsförsäkringar

2 000 kronor per månad Svenskens vanligaste sparande. Undersökning av Länsförsäkringar kronor per månad Svenskens vanligaste sparande Undersökning av Länsförsäkringar Sammanfattning 1 (3) 46 procent av svenskarna sparar mindre än 1 000 kronor i månaden eller inget alls. 21 procent sparar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland evenemangsbesökarna vid Stockholm Pride Pride Park, Pride House, Pride Parade, 28 juli-2 augusti 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST

Läs mer

The 2007 Solheim Cup september 2007 Halmstad. Evenemangsundersökning genomförd på uppdrag av Halmstad Kommun.

The 2007 Solheim Cup september 2007 Halmstad. Evenemangsundersökning genomförd på uppdrag av Halmstad Kommun. The 2007 Solheim Cup 11-16 september 2007 Halmstad Evenemangsundersökning genomförd på uppdrag av Halmstad Kommun. Projektledare Turismens utredningsinstitut: Kristina Gilbertsson Kontaktuppgifter. tfn.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland evenemangsbesökarna vid Sweden International Horse Show Friends Arena, 27-30 november 204 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION

Läs mer

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET EUROPRIDE 2008

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET EUROPRIDE 2008 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Transportmedel till evenemanget

Läs mer

LG HOCKEY GAMES PÅ GLOBEN i FEBRUARI 2007 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET

LG HOCKEY GAMES PÅ GLOBEN i FEBRUARI 2007 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET USK 1 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Transportmedel till

Läs mer

BRUCE SPRINGSTEEN STOCKHOLMS STADION JUNI 2009

BRUCE SPRINGSTEEN STOCKHOLMS STADION JUNI 2009 1 BRUCE SPRINGSTEEN STOCKHOLMS STADION JUNI 009 INNEHÅLL sid Om undersökningen Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor

Läs mer

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET ALLSÅNG PÅ SKANSEN 2007

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET ALLSÅNG PÅ SKANSEN 2007 1 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Transportmedel till evenemanget

Läs mer

KONSTRUNDAN SKÅNE 2013

KONSTRUNDAN SKÅNE 2013 KONSTRUNDAN SKÅNE 2013 29 mars - 7 april Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB På uppdrag av: Event in Skåne AB Juni 2013 SAMMANFATTNING Totalt gjordes 455 000 besök av 60 000 besökare under

Läs mer

VILDMARKSVÄGEN 2017 VILDMARKSVÄGEN Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB

VILDMARKSVÄGEN 2017 VILDMARKSVÄGEN Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB VILDMARKSVÄGEN 2017 Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB På uppdrag av: Destination South Lapland AB Februari 2018 SAMMANFATTNING Totalt gjordes 28 885 passager av fordon på Vildmarksvägen

Läs mer

The International Bioenergy Days, Trollhättan 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson Oktober 2009

The International Bioenergy Days, Trollhättan 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson Oktober 2009 The International Bioenergy Days, Trollhättan Västsvenska Turistrådet Karin Olsson Oktober Viktoriagatan 13, Box 568, SE-42 22 Göteborg, Sweden, Tel +46 31 75 95, Fax +46 31 75 95 1, www.turismensutredningsinstitut.se

Läs mer

Undersökning bland festivalbesökarna på Stockholm Music & Arts, Skeppsholmen 2 4 augusti 2013

Undersökning bland festivalbesökarna på Stockholm Music & Arts, Skeppsholmen 2 4 augusti 2013 Undersökning bland festivalbesökarna på Stockholm Music & Arts, Skeppsholmen 2 4 augusti 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM FESTIVALEN

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Foto: ASICS Stockholm Marathon 2018 / DECA Text & Bild. ASICS STOCKHOLM MARATHON 2018 En undersökning bland deltagare

Foto: ASICS Stockholm Marathon 2018 / DECA Text & Bild. ASICS STOCKHOLM MARATHON 2018 En undersökning bland deltagare Foto: ASICS Stockholm Marathon 2018 / DECA Text & Bild ASICS STOCKHOLM MARATHON 2018 En undersökning bland 2 500 deltagare ASICS Stockholm Marathon 2018 Den 2 juni 2018 gick starten för den 40:e upplagan

Läs mer

VM-KVAL SVERIGE DANMARK PÅ RÅSUNDA 6 JUNI 2009

VM-KVAL SVERIGE DANMARK PÅ RÅSUNDA 6 JUNI 2009 VM-KVAL SVERIGE DANMARK PÅ RÅSUNDA 6 JUNI 2009 INNEHÅLL sid Om undersökningen Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor

Läs mer

INNEHÅLL. sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4

INNEHÅLL. sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 STOCKHOLM MARATHON 0 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Andra

Läs mer

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Besö ksenkä t Lysekil, Hävets Hus öch Käpärutstä llningen Juli 2014 Förutsättningar: En person frågades ut

Läs mer

Allt färre drömmer om tidig pension

Allt färre drömmer om tidig pension Allt färre drömmer om tidig pension Undersökning från Länsförsäkringar våren 2010 Källa: Länsförsäkringar Sammanfattning Jämförelse mellan när man vill gå i pension och när man tror att man kommer göra

Läs mer

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 1 Sammanfattning 1 (2) En tredjedel av de svenskar som inte redan är pensionärer

Läs mer

Billigt att bo dyrt att flytta

Billigt att bo dyrt att flytta Billigt att bo dyrt att flytta En undersökning från Länsförsäkringar 1 44 procent av de svenskar som äger sin bostad anser att de bor billigt Om du eller någon du känner egentligen vill flytta, men tvekar

Läs mer

Finanskrisens påverkan på sparande, amorteringar och lån. Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009

Finanskrisens påverkan på sparande, amorteringar och lån. Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009 Finanskrisens påverkan på sparande, amorteringar och lån Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009 Sammanfattning 86 procent av bolånetagarna i Sverige gör ingenting särskilt med anledning av finanskrisen

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Enkätintervjuer sommaren 2012

Enkätintervjuer sommaren 2012 Enkätintervjuer sommaren 2012 Positionstema Alla framgångsrika destinationer väcker tydliga och positiva associationer hos sina målgrupper: Doft +Associationer =Uppsala nyrostat kaffe + kulturhistoria

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 BILAGA 1: Enkät med gemensamma frågor samt unika enkäter Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 Sunne kommun genomför under sommaren 2011 en besöksundersökning

Läs mer

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008 Var tredje svensk saknar eget pensionssparande Undersökning av Länsförsäkringar 200 Sammanfattning Drygt var tredje svensk pensionssparar inget alls. Vanligast är att spara upp till 1 000 kronor i månaden

Läs mer

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 Bruce Springsteen Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN

Läs mer

Om bolån, räntor och amortering

Om bolån, räntor och amortering Sida 1 (16) Om bolån, räntor och amortering Om undersökningen Den här rapporten handlar om svenskarnas bolån, räntor och syn på amorteringar. Rapporten bygger på en undersökning genomförd med telefonintervjuer

Läs mer

Vem vill du ska få värdet av din pension om du avlider innan du hinner gå i pension? Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009

Vem vill du ska få värdet av din pension om du avlider innan du hinner gå i pension? Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009 Vem vill du ska få värdet av din pension om du avlider innan du hinner gå i pension? Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009 Sammanfattning 87 procent av dem som har avtalspension betald av arbetsgivaren

Läs mer

Världscupen i Ulricehamn 2019 Turistekonomisk analys Evenemangsutvärdering

Världscupen i Ulricehamn 2019 Turistekonomisk analys Evenemangsutvärdering Världscupen i Ulricehamn 2019 Turistekonomisk analys Evenemangsutvärdering HUI Research på uppdrag av Näringsliv Ulricehamn AB April, 2019 Sammanfattning av huvudresultat 1 2 3 Världscupen i Ulricehamn

Läs mer

Företagsklimatet i Skåne län 2019

Företagsklimatet i Skåne län 2019 Företagsklimatet i län 2019 Om undersökningen i län Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 9 Bygg Handel 19 19 1-38 Industri Tjänster till företag 1 11 6-2 33 Transport Jordbruk, skogsbruk 9 8

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

TRIATHLON VM-DELTÄVLING STOCKHOLM AUGUSTI 2012 INNEHÅLL

TRIATHLON VM-DELTÄVLING STOCKHOLM AUGUSTI 2012 INNEHÅLL 1 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Informationskällor 7 Beslutstillfälle 8 Resesätt till evenemangsområdet 9 Skäl till vistelsen i Stockholm 10

Läs mer

Företagsamheten 2018 Skåne län

Företagsamheten 2018 Skåne län Företagsamheten 2018 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

ISHOCKEY-VM 2012 I STOCKHOLM GLOBE ARENA INNEHÅLL

ISHOCKEY-VM 2012 I STOCKHOLM GLOBE ARENA INNEHÅLL 1 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Informationskällor 7 Beslutstillfälle 8 Erfarenhet som ishockeypublik 9 Antal matcher under turneringen 10 Inställning

Läs mer

Så sparar vi till barnen Rapport från Länsförsäkringar januari 2011

Så sparar vi till barnen Rapport från Länsförsäkringar januari 2011 Så sparar vi till barnen Rapport från Länsförsäkringar januari 2011 Sammanfattning 17 procent av föräldrar med barn under 18 år sparar inte till sina barn. Vilket innebär att det är något fler som sparar

Läs mer

Sommaren 2015 i besöksnäringen

Sommaren 2015 i besöksnäringen Sommaren 2015 i besöksnäringen SOMMAREN 2015 I BESÖKSNÄRINGEN I denna rapport sammanfattar Visita sommaren 2015. Med sommaren menas här juni och juli. När utvecklingen kommenteras jämförs med motsvarande

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Starka tillsammans. Om undersökningen

Starka tillsammans. Om undersökningen Om undersökningen Fältperiod: 19-25 februari 2009 4126 riksrepresentativa svar från Kommunals medlemspanel Svarsfrekvens: 68,6% Datainsamling: Webbenkät med en påminnelse Viktning: Resultaten har viktats

Läs mer

Undersökning bland evenemangsbesökarna och deltagarna på ASICS Stockholm Marathon 31 maj 2014

Undersökning bland evenemangsbesökarna och deltagarna på ASICS Stockholm Marathon 31 maj 2014 Undersökning bland evenemangsbesökarna och deltagarna på ASICS Stockholm Marathon 3 maj 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. HEMVIST S. 6 INFORMATIONSKÄLLOR OM

Läs mer

Resultat. Politikerpanelen - Kommun. Demoskop 2012/2013

Resultat. Politikerpanelen - Kommun. Demoskop 2012/2013 Resultat Politikerpanelen - Kommun Demoskop 2012/2013 Om politikerpanelen Politikerpanelen är ett årligen återkommande instrument där Demoskop speglar utvecklingen i Sveriges kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Evenemang i Kristianstad 2018

Evenemang i Kristianstad 2018 Evenemang i Kristianstad 2018 T u r i s m e k o n o m i s k b e r ä k n i n g e n l i g t s c h a b l o n - m o d e l l Teknisk information Kristianstad kommun ser värdet i att vara en attraktiv kommun

Läs mer

INNEHÅLL. sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4

INNEHÅLL. sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 1 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Andra lopp i Stockholm

Läs mer

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011 Smärtvården 2011 Publicerad från 21.02.2011 till 25.03.2011 813 respondenter (749 unika) 1. Kön? 1 Kvinna 72,4 % 583 2 Man 27,6 % 222 Totalt 805 1 2. Ålder? 1 Under 19 år 0,4 % 3 2 20-29 år 1,9 % 15 3

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009

HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009 1 HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Evenemangsundersökning: Malmöfestivalen 2009 Malmö stad Karin Olsson September 2009

Evenemangsundersökning: Malmöfestivalen 2009 Malmö stad Karin Olsson September 2009 Evenemangsundersökning: Malmöfestivalen 009 Malmö stad Karin Olsson September 009 Viktoriagatan 3, Box 5068, SE-40 Göteborg, Sweden, Tel +46 3 75 95 000, Fax +46 3 75 95 00, www.turismensutredningsinstitut.se

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB

Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB 2018-06-29 2 Om undersökningen Om undersökningen Syfte Metod Målgrupp Antal intervjuer Vägning Uppföljning av broschyren Om krisen

Läs mer

VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009

VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009 1 VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Bedömning av arrangemangen 8

Läs mer

Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008

Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008 Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008 September 2009 Rapport från Soliditet: Inkomstutveckling 2008 Soliditets granskning av totalt 5,4 miljoner deklarationer, motsvarande cirka 75 procent av samtliga

Läs mer

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL?

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Koll på Läkemedel är ett samarbetsprojekt mellan: SPF Seniorerna, PRO och Apoteket AB Samarbetet startade år 2010 med målet att nå en bättre läkemedelsanvändning bland äldre.

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagets resultat i kronor senaste tre månader jämfört med förra året 100% 90% 80% 70% 60% Om du ser till de senaste tre månaderna, har ditt företags resultat i kronor

Läs mer

Så sparar vi till barnen. Rapport från Länsförsäkringar hösten 2012

Så sparar vi till barnen. Rapport från Länsförsäkringar hösten 2012 Så sparar vi till barnen Rapport från Länsförsäkringar hösten 2012 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen 3. Sparbelopp 4. Sparkapital 5. Sparformer 6. Reflektioner 7. Räkneexempel

Läs mer

VATTENRIKET 2011 VATTENRIKET 2011. Utförd av Resurs AB, Februari 2012 på uppdrag av Kristianstads kommun

VATTENRIKET 2011 VATTENRIKET 2011. Utförd av Resurs AB, Februari 2012 på uppdrag av Kristianstads kommun VATTENRIKET 2011 Utförd av Resurs AB, Februari 2012 på uppdrag av Kristianstads kommun SAMMANFATTNING Totalt gjordes det 148 250 besök i Vattenriket under 2011. Juli månad toppar med över 22 000 besök.

Läs mer

Att välja med hjärtat så vill svenskarna helst bo. En rapport från Landshypotek Bank baserad på en undersökning från Kantar Sifo

Att välja med hjärtat så vill svenskarna helst bo. En rapport från Landshypotek Bank baserad på en undersökning från Kantar Sifo Att välja med hjärtat så vill svenskarna helst bo En rapport från Landshypotek Bank baserad på en undersökning från Kantar Sifo Att välja var man ska bo är ingen enkel affär. Arbetsmöjligheter, familj

Läs mer

Biodling, gårdsbutiker och gårdsnära livsmedelsproduktion

Biodling, gårdsbutiker och gårdsnära livsmedelsproduktion Biodling, gårdsbutiker och gårdsnära livsmedelsproduktion Bakgrund LRF har i samarbete med företaget, söktjänsten, Gårdsnära tagit fram antalet företag med biodling, gårdsbutik samt egen livsmedelsproduktion

Läs mer

Spamarknaden i Sverige 2010. En ekonomisk genomgång

Spamarknaden i Sverige 2010. En ekonomisk genomgång Spamarknaden i Sverige 2010 En ekonomisk genomgång Upplägg En genomgång av hur spamarknaden definieras i denna rapport samt vilka källor/data som används i rapporten. En uppskattning av HELA den svenska

Läs mer

Konsumtionshetsen ger kvinnor högst ränta. En rapport om strukturella skillnader mellan könen på den svenska privatlånemarknaden.

Konsumtionshetsen ger kvinnor högst ränta. En rapport om strukturella skillnader mellan könen på den svenska privatlånemarknaden. Konsumtionshetsen ger kvinnor högst ränta En rapport om strukturella skillnader mellan könen på den svenska privatlånemarknaden. Om statistiken Statistiken baseras på ansökningar som gjorts hos Advisa

Läs mer

KPMG:s första småföretagarbarometer. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 150611

KPMG:s första småföretagarbarometer. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 150611 KPMG:s första småföretagarbarometer Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 150611 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av KPMG och Diplomat. Undersökningen

Läs mer

Svenskarna och lokalproducerat

Svenskarna och lokalproducerat Svenskarna och lokalproducerat Norrmejerier och YouGov 2013 Kristina Stiernspetz Norrmejerier Syfte För tredje året i rad har Norrmejerier låtit undersöka svenskarnas inställning till och intresse för

Läs mer

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Hembygdsgården fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök

Läs mer

Omvärldens bild av Tierp - Attraktionsindex 2012

Omvärldens bild av Tierp - Attraktionsindex 2012 Omvärldens bild av Tierp - Attraktionsindex 2012 1 2 Målet med undersökningen;? Att klargöra hur omvärldsbilden av Tierp ser ut. Viktiga frågor att besvara är: - Hur står det till med kännedomen om Tierp?

Läs mer

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014 Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Undersökningen i korthet Under hösten 2014 genomfördes en mätning

Läs mer

Den svenska lanthandeln. Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening

Den svenska lanthandeln. Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening Den svenska lanthandeln Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening 1 Inledning Sveriges lanthandlare har och har haft en viktig funktion. Lanthandeln har bidragit

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

Den svenska lanthandeln. Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening

Den svenska lanthandeln. Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening Den svenska lanthandeln Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening Inledning Sveriges lanthandlare har och har haft en viktig funktion. Lanthandeln har bidragit till

Läs mer

ETOUR. Resultat gästundersökningen 2015

ETOUR. Resultat gästundersökningen 2015 Resultat gästundersökningen 2015 Kunskap om kunden: Gästundersökning i 2 steg 2. Relation till varumärket 1. Gästprofil och segmentering Social- och demografisk profil Kön (n=3222) man, 36% jag vill inte

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

Småföretagare får låg pension

Småföretagare får låg pension Datum 2011-11-xx Sid 1(5) Småföretagare får låg pension Sveriges småföretagare har inga stora summor att vänta sig i allmän pension. Deras inkomstuppgifter i dag kommer inte att ge mer än runt 12 000 kr

Läs mer

Viktigt vid val av pensionsförvaltare. Undersökning av Länsförsäkringar 2009

Viktigt vid val av pensionsförvaltare. Undersökning av Länsförsäkringar 2009 Viktigt vid val av pensionsförvaltare Undersökning av Länsförsäkringar 2009 Sammanfattning Vad av följande är viktigt vid val av pensionsförvaltare av avtalspension? På frågan vad som är viktigt vid val

Läs mer

DN STOCKHOLM HALVMARATHON 2011 INNEHÅLL

DN STOCKHOLM HALVMARATHON 2011 INNEHÅLL 1 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Andra lopp i Stockholm

Läs mer

Företagsklimatet i Kronobergs län 2018

Företagsklimatet i Kronobergs län 2018 Företagsklimatet i Kronobergs län Om undersökningen i Kronobergs län Kronobergs län Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen - Alla län 6 5 4 3 2 3,8 3,7 3,6 3,6 3,5 3,5 3,5 3,4 3,4 3,4 3,4

Läs mer

Sida 1a Total ------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Alla Stockholms Uppsala Södermanlands Östergötlands Jönköpings

Läs mer

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan.

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan. Bilaga med tabeller Tabell 1. Ranking av län baserat på totalt uttag av föräldrapenning, vård av barn och vård av svårt sjuk anhörig, nettouttag av dagar per län och kön avseende 2011 Ranking Län Totalt

Läs mer

Respondenter med diagnos AS

Respondenter med diagnos AS Respondenter med diagnos AS Jag har ankyloserande spondylit (AS) Jag har återkommande ryggont Jag har inget av ovanstående men skulle vilja veta mer om inflammatorisk ryggsjukdom 100% 1473 0% 0 0% 0 Totalt

Läs mer

Rapport: Svenskarnas kunskap och attityd till fossilfria drivmedel. På uppdrag av Etanolpartiet. Rapport TNS 2013-06-14 P-1527159

Rapport: Svenskarnas kunskap och attityd till fossilfria drivmedel. På uppdrag av Etanolpartiet. Rapport TNS 2013-06-14 P-1527159 : Svenskarnas kunskap och attityd till fossilfria drivmedel På uppdrag av Etanolpartiet TNS -06- P-525 Innehåll Sammanfattning av resultaten 0 2 Miljöpåverkan genom bilkörning 0 Kunskap om olika drivmedels

Läs mer

MÅLGRUPPSANALYS CYKLISTERNA

MÅLGRUPPSANALYS CYKLISTERNA MÅLGRUPPSANALYS Den här undersökningen baseras på besökare som varit på semester i Skåne de senaste åren. Intervjuerna är utförda av GfK på uppdrag av Tourism in Skåne. Den här presentationen fokuserar

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:1 Kalmar län

Mäklarinsikt 2014:1 Kalmar län Kalmar län Mäklarinsikt 2014:1 Kalmar län Undersökningen genomfördes mellan den 10-21 februari 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1 274 fastighetsmäklare. I

Läs mer

Attraktionsindex Avesta november 2013

Attraktionsindex Avesta november 2013 Attraktionsindex Avesta november 2013 Innehållsförteckning 1. Information om undersökningen 3 2. Resultatredovisning 5 3. Sammanfattning 25 4. Fakta om Attraktionsindex 27 2. Information om undersökningen

Läs mer