1 (6) Miljödepartementet Christina Lindbäck Stockholm M1999/4258/Mk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (6) Miljödepartementet Christina Lindbäck 103 33 Stockholm 2000-03-02 0602-0005011. 2000-02-25 M1999/4258/Mk"

Transkript

1 1 (6) M1999/4258/Mk Miljödepartementet Christina Lindbäck Stockholm Yttrande över de sju åtgärder/åtgärdsområden som föreslås i rapporten Implementation of the Baltic Strategy. Reception facilities for waste and the no special fee system. Departementsrådet Svante Bodin har på uppdrag av regeringen undersökt hinder och problem vad gäller genomförandet av den s.k. Östersjöstrategin. Uppdraget redovisades den 18 oktober 1999 i rapporten Implementation of the Baltic Strategy. Reception facilities for waste and the no special fee system (M1999/4258/Mk). deltar för svensk räkning i arbetet inom ramen för Helsingforskommissionens sjöfartskommitté. Sverige och har varit pådrivande i framtagandet av Östersjöstrategin som antogs av Helsingforskommissionen redan år I Sverige har fartyg sedan 1980-talet kunnat lämna fartygsgenererat avfall till mottagningsanordningar i hamn utan att betala en särskild avgift. Sverige har inga krav på tvingande ilandlämning av fartygs avfall till mottagningsanordning i hamn eller på avfallshanterings-planer i hamnar. har i regleringsbrev för budgetåret 2000 fått regeringens uppdrag att förbereda genomförandet av Östersjöstrategin i Sverige. har av Miljödepartementet ombetts att yttra sig över de sju åtgärder/ åtgärdsområden som föreslås i rapporten Implementation of the Baltic Strategy. Reception facilities for waste and the no special fee system. Förslag 1 Utredning om behoven av uppgradering av mottagnings-anordningar och kapacitet i Muugas hamn, Tallin, Estland, och modernisering av mottagnings-/behandlingsanläggningar i Liepaja, Lettland samt utformning av lämpliga lösningar.

2 2 (6) Vid det senaste sammanträdet med HELCOMs sjöfartskommitté (MC 25) i november 1999 meddelade Estland att Tallins och Pärnu hamn har adekvata mottagningsanordningar för fartygsgenererat avfall. Estland kommer att införa regler om no special fee i början av år Ansvarig myndighet för genomförandet av Östersjöstrategin är estniska miljödepartementet och kommunikationsdepartementet. (Se MC 25/99, 3/17) Lettland meddelar att samtliga hamnar har adekvata mottagningsanordningar för fartygsgenererat avfall. Lettland informerade dock om att det finns ett visst behov av renovering av mottagnings- och behandlingsanläggningarna i hamnarna i Riga och Liepaja. Lettland har påbörjat arbetet med att införa tvingande ilandlämning av fartygsgenererat avfall till mottagningsanordning i hamn. De tre största hamnarna (Riga, Ventspils och Liepaja) har ett no special fee system. Ansvariga myndigheter för genomförandet av Östersjöstrategin är Maritime Department of the Ministry of Transport, Marine Environment Board of the Ministry of Environmental Protection and Regional Development. (Se MC 25/99, 3/11) Förslag 2 Hjälp kan erbjudas relevanta myndigheter och organisationer för att underlätta utvecklingen och införandet av tillfreds-ställande avgiftssystem i de polska hamnarna samt i St. Petersburgs hamn. Vid MC 25 meddelade Polen att man fortsatt ser över och investerar i mottagningsanordningar i hamn för fartygsgenererat avfall. Polen har inte påbörjat införandet av det s.k. no special fee systemet. Polen informerade om pågående samarbete med svenska Sida och danska naturvårdsverket. s exportenhet har med hjälp av SSPA Maritime Consulting AB gjort en studie över mottagningsanordningar för fartygsgenererat avfall för de polska hamnarna Gdansk, Gdynia och Szczecin-Swinoujscie under åren Sida finansierade denna studie. bidrar också med experthjälp i utarbetandet av en avfallshanteringsplan i Szczecin- Swinoujscie. Sida är delfinansiär till arbetet som leds av den danska konsulten Carl Bro International a/s. Exportenheten ser för närvarande över förekomsten av mottagningsanordningar för fartygs avfall och avfallshanteringsplaner i mindre fiskehamnar i Polen. Polen har inte efterfrågat ytterligare hjälp. Ansvarig myndighet för genomförandet av Östersjöstrategin i Polen är Minister of Transport and Maritime Economy. (Se MC 25/99, 3/2)

3 3 (6) Ryssland har infört regler om tvingande ilandlämning av fartygsgenererat avfall och om no special fee system. s exportenhet har med hjälp av SSPA Maritime Consulting AB gjort en studie över mottagningsanordningar för fartygsgenererat avfall för Kaliningrad, Ryssland. Studien finansierades av Sida och presenterades vid HELCOM REFAC STEER i början av Ryssland efterfrågar ekonomisk hjälp för att bygga upp och restaurera mottagningsanordningarna och oljebekämpningsutrustningen i ryska hamnar. Ansvarig myndighet för genomförandet av Östersjöstrategin är State Marine Pollution Control, Salvage and Rescue Administration of the Russian Federation (MPCSA). (Se MC 25/99, 3/15). Ytterligare ett projekt vad avser uppgradering av kvalitén på mottagningsanordningarna i Kaliningrads hamnar, inklusive marinbasen, diskuteras för närvarande med och Sida. Förslag 3 Hjälp i genomförandet av Port Waste Management Plans (PWMP) i Liepajas hamn, Lettland, och Gdynias hamn, Polen. Behov av uppdatering av PWMP för Tallins hamn, Estland, bör också undersökas. Lettland har efterfrågat hjälp med att utveckla avfallshanteringsplaner för de stora hamnarna Riga, Ventspils och Liepaja samt för mindre lettiska hamnar. Estland överväger om man vill ha hjälp med att utforma en avfallshanteringsplan för Tallins hamn. Polen har uttryckt önskemål om hjälp med att utveckla avfallshanteringsplaner för sina mindre fiskehamnar. Många hamnar är intresserade av utbildningsinsatser för framtagandet av avfallshanteringsplaner. Vid formell förfrågan är Sjöfartverkets berett att, i samråd med Sida, ställa upp med erforderlig hjälp.

4 4 (6) Förslag 4 Utbildningsbehov har identifierats i St. Petersburg och svensk expertishjälp kan och bör erbjudas. Sida bör ta nödvändiga initiativ. Svenskt stöd till utvecklingsinitiativ för att stärka och harmonisera hamnmyndigheternas kontrollrutiner för alla hamnländer i Östersjöområdet. Ryssland har efterfrågat mer hjälp med utbildning om avfallshantering i hamnar. s exportenhet arrangerade en två veckor lång utbildning i Waste Management in Baltic Sea Ports i Sverige för ryska, polska, estniska, lettiska och litauiska deltagare under november Över sjuttio intressenter anmälde sitt intresse men endast 23 kunde tas emot av praktiska skäl. Projektet finansierades av Östersjömiljarden. Exportenheten arrangerar en liknande utbildning i april i år. Sida finansierar projektet. Exportenheten har dessutom givit en 1-veckas teoriutbildning om avfallshantering i hamnar i Kaliningrad i juni Ett förslag till att upprätta en avfallshanteringsplan för hela Kaliningradområdet samt behovet av experthjälp för organisationsfrågor rörande avfallshantering i de hamnar (t.ex. marinbasen) som ryms inom detta område diskuteras för närvarande. Sida avser att finansiera projektet. Förslag 5 En internationell informationskampanj genomförs i samband med att de första delarna av Östersjöstrategin träder i kraft. Denna kampanj bör riktas till alla berörda aktörer vilka påverkas av de nya reglerna. Kampanjen bör organiseras i samarbete med HELCOM och dess medlemsländer. föreslås vidtaga nödvändiga initierade åtgärder och svara för det svenska genomförandet. Samtliga berörda aktörer torde vara väl informerade om Östersjöstrategin. Information till allmänheten i regi av HELCOMs nyombildade sjöfartskommitté Sea-based Pollution Group (SBPG) och undergruppen REFAC kan dock initieras av Sverige.

5 5 (6) Förslag 6 En fullständig uppföljning, utvärdering och analys av framsteg och brister i genomförande av Östersjöstrategin genomförs ca ett år efter dess start. Sverige bör ta nödvändiga initiativ inom ramen för HELCOM. I riktlinjerna för HELCOM:s sjöfartskommittés arbete ingår att följa upp genomförandet av Östersjöstrategin. Medlemsländerna ska årligen rapportera om genomförandet av Östersjöstrategin i enlighet med ett format som beslutades vid HELCOM MC 24 i oktober Se bifogat rapporteringsformat (MC 24/98, 11/1, Annex 4). Nästa sammanträde med HELCOM:s sjöfartskommitté kommer att hållas i maj och REFAC sammanträder i oktober år Förslag 7 Ett projekt för att utforma och testa ett system för övervakning, underrättelser och kommunikation mellan hamnarna föreslås genomföras, för att möjliggöra kommunikation mellan hamnar angående fartygens avfallsgenerering och levereransstatistik. Sverige bör lämpligen ta initiativet till ett sådant projekt inom ramen för HELCOM. Frågan om ett informationssystem mellan hamnar och myndigheter för att kunna övervaka ilandlämningen av fartygs avfall har diskuterats inom ramen för Östersjöstrategin sedan Frågan ligger för närvarande i träda bl.a. i avvaktan på att EGkommissionens förslag till rådets direktiv om mottagnings-anordningar träder i kraft. Direktivet förväntas ha mer stringenta regler om informationsutbyte och rapporteringskrav än vad Östersjöstrategin idag efterfrågar. Samtliga HELCOM medlemsländer, med undantag för Ryssland, ingår i den Europeiska Unionen eller är ansökarländer till EU. kommer att delta i utformningen av ett övervaknings-system för östersjöländer inom ramen för HELCOM och EU.

6 6 (6) Övrigt Den rubricerade rapporten behandlar inte en av Östersjöområdets större oljeutlastningsplatser. Stora kvantiteter olja lastas och lossas vid boj utanför kusten vid Butinge i Litauen och flera oljeutsläpp har redan inträffat. Bojen ligger oskyddat, utsatt för väder och vind, nära den lettiska kusten. Det är oklart om det finns mottagningsanordningar för oljehaltigt barlast och tankspolvatten eller för fartygsgenererat avfall vid terminalen. avser att ta upp frågan inom ramen för samarbetet med Östersjöländerna i HELCOM:s sjöfartskommitté. * * * I handläggningen av ärendet som avgjorts av ställföreträdande generaldirektören Åke Andersson, har deltagit chefen för stab näring- och sjöfartspolitik Jan-Olof Selén, avdelningsdirektörerna Willand Ringborg och Lars Vieweg, chefen för sjöfartsinspektionens miljösektion Stefan Lemieszewski, byrådirektörerna Per Olson och Charlotte Ottosson, den senare föredragande. Åke Andersson Charlotte Ottosson Kopia: Anna Bohman, Näringsdepartementet

Insatser inom området Agenda 21 och hållbar utveckling

Insatser inom området Agenda 21 och hållbar utveckling 1 (5) Handläggare direkttelefon Stab Närings- och Sjöfartspolitik Ert datum Er beteckning Charlotte Ottosson, 011-19 13 82 2000-05-18 M2000/2151/Hs Miljödepartementet Urban Boije af Gennäs 103 33 Stockholm

Läs mer

Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17

Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17 Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17 Lina Petersson Sakkunnig miljö Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Vad tycker du? För 50 år sedan hade man en annan syn på

Läs mer

Är hamnen en fritidsbåtshamn?

Är hamnen en fritidsbåtshamn? Är hamnen en fritidsbåtshamn? Hamnar som inte är enkla förtöjningsplatser eller små bryggor är att anse som en fritidsbåtshamn Inrättad för att ge service till besökande båtar och den är oftast kopplad

Läs mer

Avfall från fartyg Nordisk konferans, Färöarna 7-8 nov 2007

Avfall från fartyg Nordisk konferans, Färöarna 7-8 nov 2007 Avfall från fartyg Nordisk konferans, Färöarna 7-8 nov 2007 Helgi Jensson Forstöðumaður framkv.- og eftirlitssviðs November 2007 Innehåll Lagar och regler Syfte Definitioner Tillämpning Situationen i Island

Läs mer

Avfallshanteringsplan för Ystad Hamn Logistik AB

Avfallshanteringsplan för Ystad Hamn Logistik AB Avfallshanteringsplan för Ystad Hamn Logistik AB 1/9 Innehåll 1. Administrativa uppgifter... 3 2. Fartygslinjer som reguljärt trafikerar hamnen... 4 3. Uppskattat antal fartygsanlöp per år... 4 4. Mängd

Läs mer

C:\Documents and Settings\annjoh01\Lokala inställningar\temporary Internet Files\OLK11\Redovisning av regeringuppdrag - lag och förordningstext.

C:\Documents and Settings\annjoh01\Lokala inställningar\temporary Internet Files\OLK11\Redovisning av regeringuppdrag - lag och förordningstext. 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare direkttelefon Ert datum Er beteckning Miljödepartementet 103 33 Stockholm Underlag för ratificering av FN:s internationella konvention om kontroll av skadliga påväxthindrande

Läs mer

Avfallshanteringsplan för handelsoch industrihamn

Avfallshanteringsplan för handelsoch industrihamn 1 (6) Avfallshanteringsplanens giltighetstid Planen ska revideras vart tredje år eller då det skett väsentliga förändringar i hamnverksamheten. Med väsentliga förändringar menas att en hamn måste utöka

Läs mer

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser Sjöräddningen i Sverige Administration Insatsledning Mobila resurser Administration Organization and Management Sjöräddningsorganisationen i Sverige Sjöfart och Samhälle Sjöräddnings- och Beredskapsenheten

Läs mer

Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21

Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21 Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21 Lina Petersson Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Båtlivets miljöfrågor Båtmiljörådet Töm inte i sjön Alkylat

Läs mer

1 (10) Näringsdepartementet Stockholm

1 (10) Näringsdepartementet Stockholm 1 (10) Stab Närings- och Sjöfartspolitik Handläggare direkttelefon Ert datum Er beteckning Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag avseende förhindrande av oljeutsläpp från

Läs mer

Betänkande SOU 2011:82 Ny lag om åtgärder mot förorening från fartyg

Betänkande SOU 2011:82 Ny lag om åtgärder mot förorening från fartyg Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2011-12-15 N/2011/7100/TE Näringsdepartementet Transportenheten 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2011:82 Ny lag om åtgärder mot förorening från

Läs mer

HELCOM-åtgärder för att minska sjöfartens miljöpåverkan och öka säkerheten

HELCOM-åtgärder för att minska sjöfartens miljöpåverkan och öka säkerheten HELCOM-åtgärder för att minska sjöfartens miljöpåverkan och öka säkerheten Gabriella Lindholm Ordförande HELCOM Photo: by the Maritime Office in Gdynia Helsinki Commission - HELCOM Styrande organ för Konventionen

Läs mer

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAGA till ändrat förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas

Läs mer

Utsläppsförbudets 10 i topp Miljökväll SXK

Utsläppsförbudets 10 i topp Miljökväll SXK Utsläppsförbudets 10 i topp Miljökväll SXK 2015-12-10 Lina Petersson Sakkunnig båtlivets miljöfrågor Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Utsläppsförbudets Tio i topp 1. När, var och vilka

Läs mer

11346/16 ehe/np 1 DG E 1A

11346/16 ehe/np 1 DG E 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 18 juli 2016 (OR. en) 11346/16 LÄGESRAPPORT från: av den: 18 juli 2016 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna ENV 506 FIN 484 MAR 201 AGRI 422 FSTR 47 FC 38

Läs mer

Hej! Petra Holgersson. Stiftelsen Håll Sverige Rent

Hej! Petra Holgersson. Stiftelsen Håll Sverige Rent Hej! Petra Holgersson Stiftelsen Håll Sverige Rent 1962 2016 1964 en annan tid. För att se filmen, gå in på www.renkustlinje.se HAVSMILJÖDIREKTIVET faktablad Marine Strategy Framework Directive 2008/56/EG

Läs mer

Rapport: Civilförsvarsförbundets internationella insatser 1996 2007. Estland Lettland Litauen Polen Ryssland Ukraina

Rapport: Civilförsvarsförbundets internationella insatser 1996 2007. Estland Lettland Litauen Polen Ryssland Ukraina Rapport: Civilförsvarsförbundets internationella insatser 1996 2007 Estland Lettland Litauen Polen Ryssland Ukraina Augusti 2007 Förord Det är med stolthet jag överlämnar denna redogörelse för Civilförvarsförbundets

Läs mer

Seminarium Töm inte i sjön. Båtmässan Allt för sjön 2013-03-05

Seminarium Töm inte i sjön. Båtmässan Allt för sjön 2013-03-05 Seminarium Töm inte i sjön Båtmässan Allt för sjön 2013-03-05 Miljöarbetet går framåt Det har hänt saker på 50 år! Klicka på länken till Youtube eller sök på sjövett 1964 http://youtu.be/t03sajvfkv4 2013-02-25

Läs mer

2 Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön

2 Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön De flesta fartyg som trafikerar havsområdena runt Sverige följer internationella miljöregler. Trots det belastar sjöfarten havet genom oljeutsläpp,

Läs mer

Working across borders

Working across borders Working across borders KIMO Baltic Sea är en gränsöverskridande, lokalt förankrad och oberoende miljöorganisation. Med engagemang, kunskap och resultatfokusering bygger vi nätverk, driver projekt och genomför

Läs mer

Regeringens proposition 1999/2000:133

Regeringens proposition 1999/2000:133 Regeringens proposition 1999/2000:133 Genomförande av Östersjöstrategin Prop. 1999/2000:133 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 25 maj 2000 Göran Persson Björn Rosengren

Läs mer

Kommittédirektiv. Styrmedel för bättre vattenkvalitet. Dir. 2008:157. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008

Kommittédirektiv. Styrmedel för bättre vattenkvalitet. Dir. 2008:157. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008 Kommittédirektiv Styrmedel för bättre vattenkvalitet Dir. 2008:157 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda användningen av ekonomiska och andra

Läs mer

Töm inte i sjön Stenungsund

Töm inte i sjön Stenungsund Töm inte i sjön Stenungsund 2014-10-20 Lina Petersson Sakkunnig båtlivets miljöfrågor Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Vad tycker du? För 50 år sedan hade man en annan syn på avfall. Klicka

Läs mer

GENOMFÖRANDE AV ÖSTERSJÖSTRATEGIN I SVERIGE

GENOMFÖRANDE AV ÖSTERSJÖSTRATEGIN I SVERIGE GENOMFÖRANDE AV ÖSTERSJÖSTRATEGIN I SVERIGE REDOVISNING AV REGERINGSUPPDRAG Vår beteckning: 0302-05-01814 Sid 1 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...4 UPPDRAGET...5 1. INLEDNING...6 2. BAKGRUND...6 2.1.

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.3.2019 COM(2019) 157 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om framstegen med medlemsstaternas anslutning till Internationella sjöfartsorganisationens internationella

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument COM(2017) 430 final/2 ANNEX 1.

För delegationerna bifogas dokument COM(2017) 430 final/2 ANNEX 1. Europeiska unionens råd Bryssel den 7 september 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0196 (NLE) 11678/17 ADD 1 REV 1 (sv) FÖRSLAG Komm. dok. nr: COM(2017) 430 final/2 ANNEX 1 Ärende: RECH 273

Läs mer

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA Kalmar sunds kommissionen VISBY 2 JULI 2012 AVSIKTSFÖRKL ARING ÖSTERSJÖINITIATIVET GEMENSAM AVSIKTSFÖRKLARING OM ÖSTERSJÖSAMVERKAN MELLAN

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2017 COM(2017) 722 final ANNEX BILAGA till förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters

Läs mer

Mottagning av fartygsavfall i hamn.p65 1

Mottagning av fartygsavfall i hamn.p65 1 Mottagning av fartygsavfall i hamn Förklaringar till Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om mottagning av avfall från fartyg (SJÖFS 2001:12), anvisningar för upprättande av avfallsplaner m.m.

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport "Sveriges åtaganden i Baltic Sea Action Plan - Förslag till nationell åtgärdsplan"

Naturvårdsverkets rapport Sveriges åtaganden i Baltic Sea Action Plan - Förslag till nationell åtgärdsplan TSS 2009-4718 M2009/2768/Na REMISSVAR 1(7) Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets rapport "Sveriges åtaganden i Baltic Sea Action Plan - Förslag till nationell åtgärdsplan"

Läs mer

1 Bakgrund och syfte. 1.1 Historik

1 Bakgrund och syfte. 1.1 Historik 1 Bakgrund och syfte 1.1 Historik Runt år 1940 hade såväl hamnarna i Sölvesborg, Karlshamn och Ronneby som i Karlskrona direkta järnvägförbindelser inåt landet. Från Olofström fanns två järnvägar söderut

Läs mer

Kan vi lita på belastningssiffrorna för Östersjön?

Kan vi lita på belastningssiffrorna för Östersjön? Kan vi lita på belastningssiffrorna iff för Östersjön? Håkan Staaf Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency KSLA 2011-05-18 Ungefärlig tillförsel av N

Läs mer

Forum Östersjön HELCOM 130629

Forum Östersjön HELCOM 130629 Forum Östersjön HELCOM 130629 Stefan Berggren - enhetschef M-deps Naturmiljöenhet stefan.berggren@regeringskansliet.se Ministermöte i Köpenhamn Ministermöte 3 oktober 2013 (var 3:e år) Baltic sea action

Läs mer

Baltic-Link Association

Baltic-Link Association Till: Statssekreterare Mikael Sandström Statsrådsberedningen Inlaga avseende Motorways of the Sea och Kust-till-kust banan Nätverket Baltic-Link Association vill härmed göra sina åsikter och sin inställning

Läs mer

Administration Insatsledning Mobila resurser

Administration Insatsledning Mobila resurser Sjö- och Flygräddningen i Sverige Administration Insatsledning Mobila resurser Administration Samordning och ledning Sjö- och Flygräddningsorganisationen i Sjöfartsverket Beställare Sjöfart och Samhälle

Läs mer

ÅRSRAPPORT SJÖFARTSVERKETS TJÄNSTEEXPORT MARS 2005. Porto Grande, Mindelo, Sao Vicente, Cape Verdes, 2004

ÅRSRAPPORT SJÖFARTSVERKETS TJÄNSTEEXPORT MARS 2005. Porto Grande, Mindelo, Sao Vicente, Cape Verdes, 2004 ÅRSRAPPORT 2004 Porto Grande, Mindelo, Sao Vicente, Cape Verdes, 2004 SJÖFARTSVERKETS TJÄNSTEEXPORT MARS 2005 SJÖFARTSVERKET TJÄNSTEEXPORT ÖSTRA PROMENADEN 7 SE-601 78 NORRKÖPING TEL: +46 11 19 10 00 FAX:

Läs mer

MSB:s medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

MSB:s medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan samhällsskydd och beredskap Uppdragsredovisning 1 (6) 2011-5684 Avd för utbildning, övning och beredskap Ert datum 2011-10-13 Er referens Fö2011/1519/SSK Julia Fredriksson 010-240 50 47 julia.fredriksson@msb.se

Läs mer

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BILAGA till förslaget till rådets beslut om ingående, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters vägnar, av protokollet till

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Havsbaserad olje- och gasverksamhet i anslutning till svensk kontinentalsockel år 2013

Havsbaserad olje- och gasverksamhet i anslutning till svensk kontinentalsockel år 2013 Havsbaserad olje- och gasverksamhet i anslutning till svensk kontinentalsockel år Anders Elhammer januari 2014 SGU-rapport: 04-2288/2012 1(12) Havsbaserad olje- och gasverksamhet i anslutning till svensk

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: FÖRDRAGET UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

Deltagande i Modern ports in historic w aters

Deltagande i Modern ports in historic w aters Tjänsteskrivelse 2016-09 - 12 Handläggare Annica Lempke Utredningsenheten Diarienummer 2016KS/0528 Kommunstyrelsen Deltagande i Modern ports in historic w aters Förslag till beslut 1. Värmdö kommun deltar

Läs mer

ZERO VISION TOOL ZVT REF JIPs

ZERO VISION TOOL ZVT REF JIPs ZERO VISION TOOL ZVT REF JIPs 12-10-30 JIP Svenska Skeppshypoteks illustration av hur respektive Joint Industry Project (JIP) organiseras.. ställde sig Sveriges Redareförening (SRF), som första redareförening

Läs mer

RESTREINT UE. Strasbourg den COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date

RESTREINT UE. Strasbourg den COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG)

Läs mer

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017.

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017. 2015-01-28 PM Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017. Bakgrund Med Sveriges längsta kuststräcka är det självklart att Östersjöns status och havet som kontaktväg betytt och betyder

Läs mer

Logistik som utvecklingsstrategi

Logistik som utvecklingsstrategi Logistik som utvecklingsstrategi Umeå, Västerbotten och regionen i en ny situation: transportinfrastruktur som verktyg! Botniabanan Terminalutbyggnader Umeå hamn omstruktureras och kapacitetförstärks Tvärbanans

Läs mer

Referat från fartygsforum 2009. Lördag 17 oktober

Referat från fartygsforum 2009. Lördag 17 oktober Referat från fartygsforum 2009 Fartygsforum är en mötesplats för de som bevarar och brukar historiska fartyg. Det är ett tillfälle för ideella aktörer och myndigheter att mötas och tillsammans diskutera

Läs mer

UTKAST TSFS 2013:XX. 1 kap. 3 kap. beslutade den XXXX 2013.

UTKAST TSFS 2013:XX. 1 kap. 3 kap. beslutade den XXXX 2013. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2013:XX Utkom från trycket

Läs mer

Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet

Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-09-25 M2017/01714/Me Miljö- och energidepartementet Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner

Läs mer

Vad som är på gång i stora drag på Naturvårdsverket inom VA-området. EU Kommissionen mot Konungariket Sverige. Mål C-43807 i EG domstolen

Vad som är på gång i stora drag på Naturvårdsverket inom VA-området. EU Kommissionen mot Konungariket Sverige. Mål C-43807 i EG domstolen Vad som är på gång i stora drag på Naturvårdsverket inom VA-området Stämningen Slam, revision av aktionsplan för återföring av fosfor BSAP och internationell rapportering Revidering av föreskrift? Återrapportering,

Läs mer

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Tullkodex m.m./övrigt 1 Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Inledande bestämmelser 1 [6011] Denna förordning kompletterar följande EU-förordningar: 1. Europaparlamentets

Läs mer

FÖRETRÄDARNA FÖR REGERINGARNA I EUROPEISKA GEMENSKAPENS MEDLEMSSTATER, FÖRSAMLADE I RÅDET, HAR ENATS OM FÖLJANDE

FÖRETRÄDARNA FÖR REGERINGARNA I EUROPEISKA GEMENSKAPENS MEDLEMSSTATER, FÖRSAMLADE I RÅDET, HAR ENATS OM FÖLJANDE INTERNT AVTAL MELLAN FÖRETRÄDARNA FÖR MEDLEMSSTATERNAS REGERINGAR, FÖRSAMLADE I RÅDET, OM ÄNDRING AV DET INTERNA AVTALET AV DEN 18 SEPTEMBER 2000 OM ÅTGÄRDER OCH FÖRFARANDEN FÖR GENOMFÖRANDE AV AVS EG-PARTNERSKAPSAVTALET

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet Kustbevakningens personuppgiftsbehandling Integritet Effektivitet (SOU 2006:18)

Remissyttrande över betänkandet Kustbevakningens personuppgiftsbehandling Integritet Effektivitet (SOU 2006:18) REMISSVAR 1 (8) Roger Johansson, 011-19 13 06 Fö2006/618/RS Försvarsdepartementet Daniel Ström 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över betänkandet Kustbevakningens personuppgiftsbehandling Integritet Effektivitet

Läs mer

Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen

Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen ~gee i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ' Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska

Läs mer

Genomförande av offshoredirektivet

Genomförande av offshoredirektivet Försvarsutskottets betänkande Genomförande av offshoredirektivet Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2014/15:64 Genomförande av offshoredirektivet. I propositionen

Läs mer

1(2) / N2013/5700/FIN N2013/5656/KLS (delvis) m.fl.

1(2) / N2013/5700/FIN N2013/5656/KLS (delvis) m.fl. Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2014-12-08 12-2277/2013 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2013-12-12 N2013/5700/FIN N2013/5656/KLS (delvis) m.fl. 1(2) Forskning och verksamhetsstöd

Läs mer

Östersjön från vredens hav till fredens hav (?)

Östersjön från vredens hav till fredens hav (?) Östersjön från vredens hav till fredens hav (?) Thomas Lundén Centrum för Östersjö- och Östeuropaforskning, CBEES Södertörns högskola thomas.lunden@sh.se Individen Kommunikationen Kulturen Auktoriteten

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR MILJÖ Generaldirektören Bryssel den 2 3 JAN. 2017 ENV/C2/LMR/gm Ares(2016) Ambassadör Lars Danielsson Sveriges ständige representant vid Europeiska unionen

Läs mer

Remissyttrande över Miljömålskommitténs betänkande Framtidens miljö allas vårt ansvar! (SOU 2000:52)

Remissyttrande över Miljömålskommitténs betänkande Framtidens miljö allas vårt ansvar! (SOU 2000:52) 1 (7) Handläggare direkttelefon Stab Närings- och Sjöfartspolitik Ert datum Er beteckning 2000-06-19 M2000/2362/Mk Miljödepartementet Björn Nilsson 103 33 Stockholm Remissyttrande över Miljömålskommitténs

Läs mer

Kunskap i havsfrågor 2020

Kunskap i havsfrågor 2020 Miljö- och jordbruksutskottets utlåtande 2012/13:MJU7 Kunskap i havsfrågor 2020 Sammanfattning Utskottet behandlar i detta utlåtande Europeiska kommissionens grönbok om kunskap i havsfrågor 2020 från kartläggning

Läs mer

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden:

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: maj 2014 Detta är årets femte rapport om bevakning och påverkan av de prioriterade områdena för Stockholmsregionens Europaförening 2014. Innehållsförteckning

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 7 september 2017 (OR. sv)

Europeiska unionens råd Bryssel den 7 september 2017 (OR. sv) Europeiska unionens råd Bryssel den 7 september 2017 (OR. sv) Interinstitutionellt ärende: 2017/0197 (NLE) 11673/17 ADD 1 REV 1 sv FÖRSLAG Komm. dok. nr: COM(2017) 431 final/2 - ANNEX 1 Ärende: RECH 270

Läs mer

KRYSSNINGSLISTA VISBY HAMN. Cruise Calls. Port of Visby. Teknikförvaltningen Hamnavdelningen

KRYSSNINGSLISTA VISBY HAMN. Cruise Calls. Port of Visby. Teknikförvaltningen Hamnavdelningen Teknikförvaltningen Hamnavdelningen Cruise Calls KRYSSNINGSLISTA 2012 VISBY HAMN Port of Visby Hamnchef: Mats Eriksson Listredaktör: Lars Wahlberg Senaste uppdatering: 2012-05-03 Visby Hamn Kryssningslista

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

Jämförelse av ungdomars situation i Euroregion Baltic sammanfattning

Jämförelse av ungdomars situation i Euroregion Baltic sammanfattning Jämförelse av ungdomars situation i Euroregion Baltic sammanfattning CaSYPoT PROJEKT Ett gemensamt problem i Södra Östersjöregionens kustområden är att ungdomar flyttar från de regioner där de bor. Ett

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn; SFS 2014:1039 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2018-01-26 D 2018/016-353 Styrelsen Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2018-2019 Förslag till beslut Styrelsen antar handlingsprogrammet för Östersjöarbetet 2018-2019, samt föreslår att

Läs mer

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8461/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7875/17 + ADD 1 Komm. dok. nr:

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Kommittédirektiv Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet Dir. 2013:59 Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Delredovisning av uppdrag

Delredovisning av uppdrag BESLUT 2011-01-27 Handläggare: Stig Isaksson Telefon: 08-799 4186 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Vår referens: SSM 2010/2632 Er referens: M2010/3091/Mk Ert datum: 2010-07-01 Delredovisning av uppdrag

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Kommittédirektiv En förbättrad varumärkesrätt inom EU Dir. 2015:53 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning Genom att använda sig av varumärken kan företag särskilja och framhäva sina

Läs mer

Framgångsrika åtgärder för havet vad kan vi lära av historien

Framgångsrika åtgärder för havet vad kan vi lära av historien Framgångsrika åtgärder för havet vad kan vi lära av historien Kjell Larsson Sjöfartshögskolan Linnéuniversitetet kjell.larsson@lnu.se 1960-talet 1970-talet 1980-talet 1990-talet 2000-talet 2010-talet 1960-talet

Läs mer

Fartygsbild: Magnus Rietz. Vi värnar om miljön

Fartygsbild: Magnus Rietz. Vi värnar om miljön Vi värnar om miljön Vi värnar om miljön Som Östersjöns ledande rederi känner vi ett särskilt ansvar för vår närmiljö. Därför har Tallink och Silja Line som huvudprincip att prioritera miljöskydd. Vi arbetar

Läs mer

sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008

sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 Sektorprogram: Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 ANP 2007: 760 Nordiska ministerrådet, Köpenhamn 2007

Läs mer

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 16 april Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 16 april Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Slutlig Kommenterad dagordning rådet 2018-04-09 Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationella frågor Rådets möte (jordbruksministrarna) den 16 april 2018 Kommenterad dagordning Ansvarigt

Läs mer

15410/17 MLB/cc DGC 1A

15410/17 MLB/cc DGC 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 14 maj 2018 (OR. en) 15410/17 Interinstitutionellt ärende: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Tredje tilläggsprotokollet till

Läs mer

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Er referens N2018/00721/DL Livsmedelsverket heidi.pekar@slv.se Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Sammanfattning

Läs mer

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOKOLL OM ÄNDRING AV PROTOKOLLET OM ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER, FOGAT TILL FÖRDRAGET

Läs mer

Kryssningslista 2015

Kryssningslista 2015 Teknikförvaltningen Kryssningslista 2015 Visby hamn Port of Visby Region Gotland Besöksadress Färjeleden 2 Postadress SE-621 57 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr

Läs mer

BECOSI ett EU-projekt om förorenade områden, med myndighetsperspektiv

BECOSI ett EU-projekt om förorenade områden, med myndighetsperspektiv BECOSI ett EU-projekt om förorenade områden, med myndighetsperspektiv Elisabeth Omsäter, Länsstyrelsen Östergötland Fredrik Lundgren, WSP Environmental Myndighetsarbete med förorenade områden Tre vägar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Naturvårdsverket; Utkom från trycket den 4 januari 2013 utfärdad den 20 december 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Naturvårdsverket

Läs mer

Uppdrag att göra en genomgång av regelverk m.m. i syfte att minska den administrativa bördan för företag

Uppdrag att göra en genomgång av regelverk m.m. i syfte att minska den administrativa bördan för företag 1 (6) Föreskriftsenheten Handläggare direkttelefon Ert datum Er beteckning Kristina Nilsson, 011-19 14 71 2003-10-20 N2003/6613/IR Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag att göra

Läs mer

N2010/8029/TE, N2010/7042/TE, N2010/1313/TE

N2010/8029/TE, N2010/7042/TE, N2010/1313/TE Utredningsuppdrag 1 (36) Upprättad av Stina Paulin Sjöfartsavdelningen Fartygstekniska enheten Miljösektionen Redovisning av regeringsuppdrag N2010/8029/TE, N2010/7042/TE, N2010/1313/TE att undersöka de

Läs mer

17196/09 akb/ell/am 1 DQPG

17196/09 akb/ell/am 1 DQPG EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 4 december 2009 (7.12) (OR. es,fr) 17196/09 POLGEN 232 FÖLJENOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Coreper/rådet Översyn av fördragen Övergångsåtgärder avseende

Läs mer

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 BILAGA Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet till RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och IT från Rådet för jämställdhetsfrågor. Sammanfattning 1 (5)

Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och IT från Rådet för jämställdhetsfrågor. Sammanfattning 1 (5) 1 (5) 2001-10-26 0210-0102105 Petra Thunegard, 011-19 11 29 2001-07-11 N2001/6498/TP Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och

Läs mer

Dataskyddsombud, organisation och finansiering

Dataskyddsombud, organisation och finansiering Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Jenny Björkholm, Pia Brink 2018-02-26 Dnr KS 2018-140 Kommunstyrelsen Dataskyddsombud, organisation och finansiering Förslag till beslut 1. Kommunledningsförvaltningens

Läs mer

12892/15 KH/chs,ub 1 DGD1C

12892/15 KH/chs,ub 1 DGD1C Europeiska unionens råd Bryssel den 9 oktober 2015 (OR. en) 12892/15 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 9 oktober 2015 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12449/15 Ärende: COSI 120 ENFOPOL

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för internationell handel MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för internationell handel MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för internationell handel 2009 16.7.2008 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående:Rapport om besöket i Litauen och Lettland av en delegation från utskottet för internationell

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2014-01-28 Dnr 4.3.2-2013-109579 Postadress/Postal address: P.O. Box 26,

Läs mer

METALLTRANSPORTER TILL KALMARSUND OCH EGENTLIGA ÖSTERSJÖN

METALLTRANSPORTER TILL KALMARSUND OCH EGENTLIGA ÖSTERSJÖN Sanering av Oskarshamns hamnbassäng METALLTRANSPORTER TILL KALMARSUND OCH EGENTLIGA ÖSTERSJÖN Transport och deposition av metallerna koppar, zink, bly, kadmium, nickel, arsenik och kvicksilver Rapport

Läs mer

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Slutlig rev Kommenterad dagordning rådet 2017-05-02 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Ansvarigt statsråd: Sven Erik Bucht Kommenterad dagordning 1. Godkännande av

Läs mer

Peter Helander, C, Mora kommun Marie Olsson, S, Orsa kommun Kjell Tenn, C, Älvdalens kommun

Peter Helander, C, Mora kommun Marie Olsson, S, Orsa kommun Kjell Tenn, C, Älvdalens kommun Servicenämnden för IS/IT Sammanträdesdatum Sida 1-9 2011-02-24 Plats och tid Gamla kommunhuset. 09.00-11.30 ande Peter Helander, C, Mora kommun Marie Olsson, S, Orsa kommun Kjell Tenn, C, Älvdalens kommun

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument COM(2017) 433 final/2 ANNEX 1.

För delegationerna bifogas dokument COM(2017) 433 final/2 ANNEX 1. Europeiska unionens råd Bryssel den 6 september 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0199 (NLE) 11685/17 ADD 1 REV 1 (sv) FÖRSLAG Komm. dok. nr: COM(2017) 433 final/2 ANNEX 1 Ärende: RECH 277

Läs mer

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 07734/15 Stadsmiljö Karolina Källstrand Telefon 031-368 38 78 E-post: karolina.kallstrand@miljo.goteborg.se Yttrande till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Baltic Sea Action Plan (BSAP) och svensk vattenvård Vattenkonferens i Västerås 30 januari 2008 Lars-Erik Liljelund, GD Naturvårdsverket

Baltic Sea Action Plan (BSAP) och svensk vattenvård Vattenkonferens i Västerås 30 januari 2008 Lars-Erik Liljelund, GD Naturvårdsverket Baltic Sea Action Plan (BSAP) och svensk vattenvård Vattenkonferens i Västerås 3 januari 28 Lars-Erik Liljelund, GD Naturvårdsverket 28-2-7 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 BSAP

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Kustbevakningen Utfärdad den 28 februari 2019 Publicerad den 6 mars 2019 Regeringen föreskriver följande. Kustbevakningens centrala uppgifter 1

Läs mer