SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (23) Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (23) Miljönämnden 2006-03-23"

Transkript

1 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (23) Plats och tid Älgen 307B, kl Beslutande Seved Brännström, ordf. Lars-Olof Brännström, vice ordf. Stig Granlund Maria Hedkvist Niklas Selin Carola Hedman Rose-Marie Johansson Lennart Gustafsson Bo Hedlund Pia Risán Henrik Sundén Övriga deltagande Göran Åström, förvaltningschef 26, 27, 34 Gösta Lindmark, miljöchef 32, 33, 35 Agneta Gustafsson, miljöinspektör 28, 29 Helena Byström, miljöinspektör 30, 31 Helen Lindström, miljöinspektör 36 Rolf Edlund, kommunjurist 32 Ulrica Morén, sekreterare Ersättare Carl-Göran Lundmark Börje Lindström Margareta Carlbäck Vivianne Steinvall Håkan Lundberg Utses att justera Lars-Olof Brännström med Niklas Selin som ersättare Paragrafer Underskrifter.. /Seved Brännström, ordförande/ /Ulrica Morén, sekreterare/.. /Lars-Olof Brännström, protokollsjusterare/ BEVIS OM ANSLAG Justering av miljönämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla Sammanträdesdatum Anslaget har satts upp Anslaget tas ner efter Förvaringsplats för protokollet Trädgårdsgatan 7 Underskrift. Ulrica Morén

2 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 2 25 Fastställande av dagordning Dagordningen fastställs enligt förslag med följande tillägg: Punkt 18a: Punkt 18b: Punkt 18c: Tillkommer Intresseförfrågan från SGU Tillkommer Tillsynsmyndighet för snötippen Tillkommer Studiedag

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 3 26 Dnr Arbetsmiljö, information Förvaltningschef Göran Åström informerar att sjukfrånvaron på bygg- och miljökontoret har minskat från 6,2 % till 5,9 % och att bygg- och miljökontoret har en projektidé runt friskvård och resvanor till och från arbetet. Miljönämnden noterar och tackar för informationen.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 4 27 Dnr Ordförandeträffar, information Förvaltningschef Göran Åström informerar från ordförandeträffen den 22 mars. Man pratade bl a kring punkterna gemensam kundtjänst, företagslots, aktuella rekryteringar, projektidén kring friskvård och resvanor och det ekonomiska läget. Miljönämnden noterar och tackar för informationen.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 5 28 Information, Idealbåtar i Skellefteå AB, Fällfors - Yttrande över prövotidsutredning - fastställande av slutliga villkor för utsläpp av lösningsmedel till luft. Miljöinspektör Agneta Gustafsson informerar om yttrandet över prövotidsutredning och fastställande av slutliga villkor för utsläpp av lösningsmedel i luft. Miljönämnden noterar och tackar för informationen. Ordförande kommer att avge yttrandet till Länsstyrelsen i enlighet med sin delegationsrätt i brådskande ärenden.

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 6 29 Information, Utternbåtar AB, Skelleftehamn - Yttrande över prövotidsutredning - fastställande av slutliga villkor för utsläpp av lösningsmedel till luft. Miljöinspektör Agneta Gustafsson informerar om yttrandet över prövotidsutredning och fastställande av slutliga villkor för utsläpp av lösningsmedel i luft. Miljönämnden noterar och tackar för informationen. Ordförande kommer att avge yttrandet till Länsstyrelsen i enlighet med sin delegationsrätt i brådskande ärenden.

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 7 Kommunstyrelsen 30 Dnr Luftövervakning lägesrapport samt framställan till KS Miljöinspektör Helena Byström informerar om läget kring luftövervakningen. Mätningarna på Kanalgatan har visat att de föroreningsnivåer som anges i miljökvalitetsnormerna överskrids för kvävedioxid och uppföljande mätningar kommer därför troligen att krävas. Miljönämndens beslut att skicka underrättelsen om överskridande av miljökvalitetsnormen för kvävedioxid till kommunstyrelsen för vidare rapportering till Naturvårdverket och länsstyrelsen.

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 Kommunstyrelsen 31 Dnr Begäran om fasta mätplatser för luftövervakning Enligt 10, 11 i förordning om miljökvalitetsnormer för utomhusluft (SFS 2001:527), är varje kommun skyldig att kontrollera att miljökvalitetsnormerna för utomhusluft uppfylls inom kommunen. Så snart det kan antas att en föroreningsnivå som anges i miljökvalitetsnormerna kan komma att överskridas ska kontrollen ske genom mätning. Resultaten av de mätningar och beräkningar som hittills utförts av bygg- och miljökontoret respektive av konsulter, pekar på ett ökat behov av mätningar i centrala Skellefteå under de kommande åren. Ett ökat mätbehov medför också ett större behov av mätplatser. Då förordningen om miljökvalitetsnormer kräver mätning under hela kalenderår är det viktigt att vi inte tappar onödigt mycket tid vid byten av mätplats. Varje ny uppställning av mätutrustningen kräver ett antal lov och tillstånd där mätplatsen ska bedömas ur olika aspekter. Genom att i förväg ha utsett ett antal platser som är lämpliga ur mätsynpunkt bedömer vi att luftövervakningen kan effektiviseras och kommunen lättare uppfylla sin mätskyldighet. Bygg- och miljökontorets önskemål är därför att miljönämnden, via kommunstyrelsen, verkar för att ett antal fasta mätplatser ordnas i centrala Skellefteå. Bygg- och miljökontoret kan till kommunstyrelsen precisera kraven på platserna ur mätsynpunkt. Miljönämndens beslut att begära att kommunstyrelsen, efter samråd med bygg- och miljökontoret, anvisar ett antal fasta mätplatser i centrala Skellefteå.

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 9 Lennart Gustavsson 32 Dnr Fråga om hur miljönämnden hanterar anmälningar där anmälaren har påkallat att det föreligger brott mot tillstånd eller olägenheter för människor. Lennart Gustafsson har inkommit med en skrivelse där han frågar om hur miljönämnden hanterar anmälningar där anmälaren har påkallat att det föreligger brott mot tillstånd eller olägenheter för människor. Kommunjurist Rolf Edlund informerar om vad som gäller vid myndighetsutövande och om personers anonymitet vid anmälan. Arbetsutskottet föreslår miljönämnden besluta att säga nej till Lennart Gustafsson förslag eftersom det strider mot förvaltningslagens bestämmelser. Miljönämndens beslut I enlighet med arbetsutskottets förslag.

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 10 Ingemar Boström 33 Dnr Ingemar Boströms bullermätningar på Morö Backe Arbetsutskottet föreslår miljönämnden besluta att inte tillmötesgå Ingemar Boströms begäran. Miljönämndens beslut I enlighet med arbetsutskottets förslag. Ledamot Lennart Gustavsson (fp) lämnar in en skriftlig reservation. Motivering I de uppgifter som framkommit i ärendet finns inte motiv för att låta utföra bullermätningar eftersom de värden som Boström mätt upp uppstått vid vindriktningar i riktning mot industriområdet som uppges vara källan. Vid mätningarna rådde vidare extrem kyla och troligen inversion d.v.s. väderbetingelser som gör en mätning icke representativ. Bakgrund Ingemar Boström har via mail tillskrivit miljönämnden och begärt bullermätningar samt information till fastighetsägare (bilaga 1). Med anledning av Boströms begäran skickade miljöavdelningen frågor (bilaga 2). Boström har via telefonsamtal och besök vid miljöavdelningen begärt in uppgifter om uppmätt vindriktning och inversionsförhållanden. Därefter har han besvarat miljöavdelningens frågor (bilaga 3). Som framgår av såväl miljöavdelningens som SMHI:s uppgifter har vindriktningen varit mellan nord och väst. Det innebär alltså att bulleralstringen bör befinna sig i riktning norr till väster om Morö Backe. En möjlig bullerkälla som uppmätts är trafikbuller för vilket ett riktvärde på 65 db(a) ekvivalent som årsmedelvärde vid bostäder utomhus gäller. Att rökplymen från industriområdet haft riktning mot Boströms fastighet kan ha sin förklaring i de inversionsförhållanden som rådde vid tidpunkten.

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 11 KLK/EK BMK/EK 34 Dnr Internkontrollplan för Bygg- och miljökontoret 2005 Byggnadsnämnden, Miljönämnden och Konsumentnämnden har fastställt en plan för den interna kontrollen. I planen ingår administrativa -, redovisningsoch verksamhetskontroller. Miljönämndens beslut att godkänna bygg- och miljökontorets uppföljning av internkontrollplan. Administrativa kontroller Varje år görs det en översyn av attestants- och delegationsförteckningen. Attestantförteckningen revideras under året vid behov. Efter genomförda stickprovkontroller så visar det inga avvikelser i delegationsordningen på bygg- och miljökontoret. Regler och anvisningar Vid genomförda stickprovskontroller på dagordningar och protokoll/anteckningar från avdelningsmötena på bygg- och miljökontoret, så har det framkommit att de flesta avdelningarna har en dagordning och att det sker någon form av anteckningar/protokoll från dessa, men att koordinationen med gemensamma rutiner för alla avdelningarna bör göras bättre. Arbetsmiljö Stickprovskontroller av dagordningar och protokoll/anteckningar från avdelningsmötena visar att i de flesta protokollen/anteckningarna och dagordningarna finns det en punkt arbetsmiljö och att det har behandlats ärenden under punkten. Ledningsgruppens dagordningar och protokoll har genom stickprovkontroll kontrollerats för att se om arbetsmiljön på bygg- och miljökontoret hanterats, och arbetsmiljön har funnits med som en punkt med innehåll på ledningsgruppens protokoll. Skyddsrond har genomförts på förvaltningens alla avdelningar under året, och de åtgärder som framkommit är åtgärdade eller kommer att åtgärdas under närmaste tiden. Alla tillbud/arbetsskador har rapporterats till kommunhälsan.

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 12 Samverkan Stickprovskontroll visar att förvaltningen följer samverkansavtalet. Ärendehantering De gjorda stickprovkontrollerna visar att arkivlag och gallringsrutiner följs. Redovisningskontroller Debitering Gjorda kontroller visar att taxorna på bygg- och miljökontoret följs. Nya taxan är införd och automatisk debitering. (debitering direkt från vårt ärendesystem) av årliga avgifter sker, successivt införs automatisk debitering i alla ärenden. Kontantkassa Genomförd kontroll visar att kontantkassans regler efterföljs. Inga avvikelser förekommer. Bidragshantering (statsbidrag) Bidragshanteringen visar inga avvikelser. Representation De utförda stickprovskontrollerna visar inga avvikelser. Upphandling/inköp Kontroller har gjorts av upphandlingar och inköp för att se om regelverket följs. Inga avvikelser är noterade. Verksamhetskontroller Mål Genomförda kontroller visar att i bygg- och miljökontorets nämnder följs styrkorten och verksamhetsplanerna åt, och de följs upp och avrapporteras enligt planen.

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Göran Åström, förvaltningschef Gösta Lindmark, miljöchef KLK/EK BMK/EK Årsredovisning/Verksamhetsberättelse 2005 Bygg- och miljökontoret har upprättat förslag till verksamhetsberättelse för miljönämndens arbete under år 2005 (bil 1). Till berättelsen har bifogats en förteckning över inkommande ärenden för hela förvaltningen (bil 2) samt en hälsoberättelse som beskriver hur sjukfrånvaro mm utvecklats vid bygg- och miljökontoret under föregående år (bil 3). Ur verksamhetsberättelsen kan utläsas att miljönämnden bedöms ha nått sina mål under perspektiven, medborgare, arbetssätt och processer samt ekonomi. Måluppfyllelsen har varit sämre, delvis uppfyllt, under perspektivet utveckling och tillväxt. Ur hälsoberättelsen kan utläsas att frånvaron minskat något bland männen men samtidigt ökat bland kvinnorna pga sjukskrivning efter planerade operationer. Arbetsutskottet föreslår miljönämnden besluta att godkänna verksamhetsberättelsen med följande noteringar: - Mål 3 Ökad självfinansiering till 50 % år 2006 Redovisningen kan misstolkas eftersom den omfattar verksamheten hos miljöavdelningen. De siffror som redovisas under Mål 1 Budget och Balans omfattar däremot endast nämndens budget för arvoden etc. Miljönämndens beslut I enlighet med arbetsutskottets förslag.

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 14 Samtliga miljöavdelningen Miljönämndens ledamöter 36 Dnr Komplettering av befintlig delegationsordning från beträffande ärenden för livsmedelskontroll Arbetsutskottet föreslår miljönämnden besluta att anta kompletteringen av delegationsordningen beträffande livsmedelskontroll. Miljönämndens beslut I enlighet med arbetsutskottets förslag EG-förordning nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd Art. 18 Art Utförande av offentliga kontroller för att bekräfta eller undanröja misstankar eller tveksamheter samt beslut om att omhänderta sändning till dess att resultat erhållits av den offentliga kontrollen. Beslut om omhändertagande av livsmedel från tredjeländer som inte överensstämmer med bestämmelserna i livsmedelslagstiftningen samt beslut om att a) Förordna om att livsmedlet destrueras, blir föremål för särskild behandling i enlighet med art. 20 eller återsänds utanför gemenskapen i enlighet med art. 21 eller vidtagande av andra lämpliga åtgärder b) Beträffande livsmedel som redan släppts ut på marknaden, övervaka livsmedlet eller förordna om att det återkallas eller dras tillbaka från marknaden innan någon av de åtgärder som anges ovan vidtas. Miljöchef

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 15 Art Art a) och b) samt artikel 6.2 i EGförordning 852/2004. a) Beslut om att omhänderta sändning i avvaktan på destruktion eller vidta andra lämpliga åtgärder som är nödvändiga för att skydda människors och djurs hälsa. b) Beträffande livsmedel av icke-animaliskt ursprung som är föremål för strängare kontroller i enlighet med art 15.5 och som inte kontrollerats eller hanterats i enlighet med art. 17, se till att livsmedlet återkallas och omhändertas och att det därefter antingen destrueras eller återsänds i enlighet med art 21. Beslut om registrering av livsmedelsanläggning Miljöchef Art c) Beslut om godkännande av livsmedelsanläggning Art d) Art 31.2 e) Beslut om villkorat godkännande av livsmedelsanläggning. Beslut om tillfälligt upphävande av godkännande av livsmedelsanläggning. Art a) Art b) Art c) Art d) Art e) Beslut om sanering eller andra åtgärder som anses vara nödvändiga för att se till att livsmedel är säkra eller att lagstiftningen följs. Beslut om att begränsa eller förbjuda utsläppande av livsmedel på marknaden och import eller export av livsmedel. Beslut om att övervaka och vid behov beordra att livsmedel återkallas, dras tillbaka från marknaden och/eller destrueras. Beslut om tillstånd till att livsmedel används för andra ändamål än dem som de ursprungligen var avsedda för. I brådskande fall besluta om att tillfälligt avbryta driften av eller stänga hela eller delar av det berörda

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 16 företaget under en lämplig tidsperiod. Art f) Art g) Art h) Beslut om att tillfälligt återkalla anläggningens godkännande. Beslut om åtgärder som avses i artikel 19 för sändningar från tredjeländer. Beslut om andra åtgärder som anses vara motiverade. Miljöchef Miljöchef EG-förordning 854/2004 om fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel Art 3.1 a) (ändrad genom artikel 60 i EGförordning 882/2004) Art 3.1 b) (ändrad genom artikel 60 i EGförordning 882/2004). Beslut om att godkänna anläggning för animaliska livsmedel. Beslut om villkorat godkännande av anläggning för animaliska livsmedel. Förordning 1989:1110 om avgift för livsmedelstillsyn mm och LIVSFS 2005:23 Livsmedelsverkets föreskrifter om avgifter SFS 1989:110, LIVSFS 2005:23 Besluta i ärenden om avgifter för kontroll av livsmedel enligt förordning 1989:1110 om avgift för livsmedelstillsyn mm och LIVSFS 2005:23 Livsmedelsverkets föreskrifter om avgifter

17 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Kurser/konferenser Inbjudan till följande kurser/konferenser: 1. Temadag Säkrare dricksvatten Tid: 24 april 2006 Plats: Expolaris, Skellefteå Arrangör: Livsmedelsverket Pris: 600 kr + moms 2. FAH:s Årsmöte Tid: april 2006 Plats: Garnisonens Konferens, Stockholm Arrangör: FAH Pris: kr inkl. konferensmiddag Boende: Hotell Karlaplan, enkelrum kr/natt Hotell Tapto, enkelrum kr/natt Arbetsutskottet beslutar att 4 ledamöter i miljönämnden som har möjlighet anmäler sig till temadagen Säkrare dricksvatten den 24 april. att anmäla 2 ledamöter från arbetsutskottet till FAH:s årsmöte 2006, ordförande Seved Brännström (s) och vice ordförande Lars-Olof Brännström (c). Miljönämndens beslut att anmäla Margareta Carlbäck (fp), Håkan Lundberg (kd) och Jan-Erik Engman (mp) till temadagen Säkrare dricksvatten den 24 april att anmäla Seved Brännström (s) och Lars-Olof Brännström (c) till FAH:s årsmöte 2006.

18 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Rapporter Ledamot Margareta Carlbäck rapporterar från avfallsseminariet den 22 februari på Medelfors. Miljönämnden noterar och tackar för informationen.

19 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Anmälan om delegation Under perioden föreligger anmälan om delegationsbeslut, vilka anges i särskild bilaga. Miljönämndens beslut att lägga bilagda beslut till handlingarna.

20 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Delgivningar Perioden delges och läggs till handlingarna.

21 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Intresseförfrågan från SGU Lennart Gustavsson frågar om miljöavdelningen fått intresseförfrågan från SGU som rör vattenprovtagning om tungmetaller m m. Miljöchef Gösta Lindmark får i uppdrag att undersöka det.

22 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Tillsynsmyndighet för snötippen Lennart Gustavsson undrar om det är klart vem som är tillsynsmyndighet för snötippen vid Manhemskajen. Miljöchef Gösta Lindmark meddelar att det är Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för snötippen.

23 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Studiedag Miljönämndens beslut att kombinera nämndssammanträdet den 22 juni med studiebesök.

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Hjorten, Björnen klockan 14.00-16.00 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Assar Eketorn Bitte Ekersund

Läs mer

Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen

Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen BILAGA 2006-09-14 1 (5) Avdelningen för juridik Staffan Wikell Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen Frågor om godkännande och registrering av

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Miljönämnden 2010-10-04

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Miljönämnden 2010-10-04 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kontorshuset Hjorten, kl. 08.30-10.45 Beslutande Lars-Olof Brännström, ordf. Börje Lindström Stig Granlund Carola Hedman Evelina Fahlesson Annika Viklund

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Livsmedel och smittskydd Antagen att gälla från och med: Dnr: 145 /11 Handlingsslag. Arkivläggs

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Livsmedel och smittskydd Antagen att gälla från och med: Dnr: 145 /11 Handlingsslag. Arkivläggs Livsmedel och smittskydd Antagen att gälla från och med: 2011-01-01 Dnr: 14 /11 läggning Analysprotokoll livsmedel Analysprotokoll dricksvatten ej kommunalt Analysprotokoll dricksvatten kommunalt Avgift

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2004-03-02

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2004-03-02 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Hjorten, Älgen (307B) Kl. 14.00-15.45 Beslutande Valter Stenberg Agda Johansson Ann-Sofi Sehlstedt Assar Eketorn Marie Berglund Elisabeth Öhmark Rosalie

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2009-06-09

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2009-06-09 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.40 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Carina Lillbacka

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08

PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08 PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08 Konsumentnämnden Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.30 ande Valter Stenberg (S) ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt ((S) Carina Lillbacka (S) Pia Risán

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(5) Jävsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(5) Jävsnämnden 1(5) Jävsnämnden Plats och tid Postiljonen kl 9.00 10.00 Beslutande Ulla Back Olsson, ordf (s) Maria Hinders, vice ordf (s) Monca Jönsson Thollander (s) Patrik Skord (c) ersättare för Stephan Erixon (fp)

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden 2008-05-13

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden 2008-05-13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Hjorten, Björnen 14.00-15.30 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Elisabeth Öhmark Pia Risán Ulrica Öberg, tj ersättare Åsa Carlsson,

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2012-06-13

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2012-06-13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.30 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Erik Lidman

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19) Miljönämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19) Miljönämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19) Plats och tid Hjorten, rum 307 B, kl. 14.00 17.40 Beslutande Seved Brännström, ordf. Lars-Olof Brännström, vice ordf. Stig Granlund Carola Hedman Rose-Marie Johansson

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden Antagen av miljö- och byggnadsnämnden 2011-05-09, 38 Reviderad av miljö- och byggnadsnämnden 2012-09-13, 89 Dnr 2012/0096 MBN Reviderad av miljö- och

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.25 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Erik Lidman

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Konsumentnämnden 2011-11-15

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Konsumentnämnden 2011-11-15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.35 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Inger Lundqvist

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Konsumentnämnden 2007-02-13

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Konsumentnämnden 2007-02-13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Hjorten, Björnen klockan 14.00-16.10 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg, ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Lars-Eric Lidman Elisabeth Öhmark Styrbjörn

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 08.00-11.10 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burvall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M) Övriga

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Miljönämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Miljönämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Hjorten 307B, kl 13.00-15.15 Beslutande Seved Brännström, ordförande Lars Olof Brännström, vice ordförande Stig Granlund Ros-Marie Johansson Carola Hedman

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2016-12-14 Konsumentnämnden Plats och tid Samhällsbyggnad Ugglan kl. 10:00 11:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

(9) 14:30. C7(7YelL "pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG

(9) 14:30. C7(7YelL pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG 2017-03-14 1 (9) Plats och tid Kommunhuset 24 augusti, Rådrummet, kl. 13:00 14:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-7 Utses att justera Justeringens plats och tid Gert Berlin (S) Kommunhuset,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Kommunfullmäktige 2009-03-10

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Kommunfullmäktige 2009-03-10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 15.00-15.10 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Bert Öhlund och Hans-Eric Wallin

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04

PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04 PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 08.30 12.40 Beslutande Harriet Classon (S) ordförande Lennart Burwall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2006-12-05 1

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2006-12-05 1 2006-12-05 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.35 Beslutande Övriga närvarande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden 2005-11-01

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden 2005-11-01 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Hjorten, Björnen klockan 14.00-16.00 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Assar Eketorn Bitte Ekersund

Läs mer

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17)

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17) 1 (17) Översikt Delegationsordning Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun Antagen av MHN 2008-11-10, 125/08 A MILJÖBALKEN sid 4 A.1 ALLMÄNT Ändring beslut Avskrivning ärende Föreläggande och

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2011-06-21

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2011-06-21 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2011-06-21 Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.40 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-12.15 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Ann-Sofi Sehlstedt (S) Inger Lundqvist (FP) Styrbjörn

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden 2004-02-03

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden 2004-02-03 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Hjorten, Älgen (307B) Kl. 14.00-16.00 Beslutande Valter Stenberg Ann-Sofi Sehlstedt Assar Eketorn Marie Berglund Elisabeth Öhmark Carina Lillbacka Rosalie

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2011-10-11

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2011-10-11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-12.20 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Erik Lidman

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2014-09-11

PROTOKOLL 1 (10) 2014-09-11 PROTOKOLL 1 (10) 2014-09-11 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Pelarsalen, Skellefteå lasarett. Klockan 13.00 15.00 ande Leif Holmqvist (c), Ske-å kommun Janeth Lundberg (s), Västerbottens läns landsting

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Hjorten, Björnen, klockan 14.00 16.55 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Carina

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Dan Larson (M), ordförande Annika Lundström (S), vice ordförande Olov Gibeck (C) Anette Avelin (L)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Dan Larson (M), ordförande Annika Lundström (S), vice ordförande Olov Gibeck (C) Anette Avelin (L) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-03-12 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Överförmyndarnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Överförmyndarnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl 14 00 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg, ordförande (S) Jörgen Lindqvist, avdelningschef Agda Johansson, vice ordförande

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Hjorten, Björnen kl. 13.00-14.45 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Lars-Erik Lidman Carina Lillbacka

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Hjorten, Björnen 10.05-11.40 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Carina Lillbacka Pia Risán Rob Eriksson

Läs mer

Bo Ivarson, förvaltningschef Jan Mattsson, avfallsutvecklare Ferman Brodrej, nämndsekreterare. Margot Eriksson (S) och Göran Kihlström (KD)

Bo Ivarson, förvaltningschef Jan Mattsson, avfallsutvecklare Ferman Brodrej, nämndsekreterare. Margot Eriksson (S) och Göran Kihlström (KD) PROTOKOLL 1(11) Plats och tid Sessionssalen, Nämndhuset, kl 17:00-17:55 Beslutande Ledamöter Krister Nyström (S), ordf. Mats Hahne (M), vice ordf. Margot Eriksson (S) Lars Andersson (S) Björn Johansson

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, rum 6, , kl. 09:00 09:20. Förvaltningsbyggnaden, , kl. 14:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, rum 6, , kl. 09:00 09:20. Förvaltningsbyggnaden, , kl. 14:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, rum 6,, kl. 09:00 09:20 Utses att justera Justeringens plats och tid Jan-Erik Apelqvist Förvaltningsbyggnaden, 2018-06-04, kl. 14:00 Underskrifter

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) 2015-02-18

PROTOKOLL 1 (9) 2015-02-18 PROTOKOLL 1 (9) 2015-02-18 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Skellefteå lasarett, gästmatsalen. Klockan 10.00-12.30 ande Tomas Teglund (S), ordförande Leif Holmqvist (C) Britt-Marie Lundström (S) Janeth

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2017-02-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshotellet, konferensrum Boviken, kl. 8.30-11.15 Beslutande Siv Brännström Lidman (S), ordförande Agneta Hansson (V) tom kl 9.50,

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden 2006-09-12

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden 2006-09-12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Hjorten, Björnen klockan 14.00-15.55 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Assar Eketorn Bitte Ekersund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18) 2012-11-05

PROTOKOLL 1 (18) 2012-11-05 PROTOKOLL 1 (18) 2012-11-05 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 13.00 16.45 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burvall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 Personalnämnden Plats och tid Sammanträdesrum 104, kl. 8.00-12.00 Beslutande Monica Widman Lundmark (S), ordförande Tomas Andersson (S) Annika Nyman (S) Peder Zingmark (V) Tjänstgörande

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Hjorten, Björnen kl. 14.00-16.00 Beslutande Valter Stenberg, ordf Agda Johansson, vice ordf. Ann-Sofi Sehlstedt Lars-Erik Lidman Carina Lillbacka Pia Risán

Läs mer

PROTOKOLL 1 (21)

PROTOKOLL 1 (21) PROTOKOLL 1 (21) 2018-04-10 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 15:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Harrieth

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Stiftsgården 13.00-14.30 Beslutande Valter Stenberg (S), ordförande Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Erik Lidman (S) Inger Lundqvist (FP) Elisabet Öhmark (M)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (24)

PROTOKOLL 1 (24) PROTOKOLL 1 (24) 2017-12-13 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 16:30 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Harrieth Sundström(S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Miljönämnden. Protokoll Mn 174/2014. Datum: Klockan: 09:00-11:00 Plats: Sessionssalen, Stadsbyggnadshus II

Miljönämnden. Protokoll Mn 174/2014. Datum: Klockan: 09:00-11:00 Plats: Sessionssalen, Stadsbyggnadshus II Protokoll Mn 174/2014 Miljönämnden Datum: 2015-09-15 Klockan: 09:00-11:00 Plats: Sessionssalen, Stadsbyggnadshus II Närvarande ledamöter Per Lilja (S) Ordförande Lilla Alkman (KD) Gunilla Neogard (S) Arne

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun 2019-01-31 1 (15) Plats och tid, KS-salen, klockan 13:00-16:50 Mötet ajourneras, klockan 14:45-15:00 Beslutande Ersättare Ellinor Karlsson (S), ordförande Monica Karlsson (S) Lennart Karlsson (M) Mariann

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:05. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:05. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:05 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Carl von der Esch (M), ordf. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Göran Hammarlund (FP) Britta

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden Innehåll 15 Förslag till yttrande över remiss, Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län... 23 16 Fastställande av provtagningsfrekvens och analysomfattning för dricksvattenanläggning

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare 2016-03-15 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten

Läs mer

Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande

Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande Sida 1(14) Plats och tid Scandic Hotell, Barnhemsgatan 23 Mölndal, klockan 15.30 16.45. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande Lars Selin (V)

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2005-10-04

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2005-10-04 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Hjorten, Björnen klockan 14.00-15.50 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Assar Eketorn Bitte Ekersund

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Lars-Axel Nordell (KD) Fredrik Andersson (SD) Lars Isaksson (C) ersättare Johanna Dahlroth miljöutredare 6-7 Jonas Jansson bygglovchef 15

Lars-Axel Nordell (KD) Fredrik Andersson (SD) Lars Isaksson (C) ersättare Johanna Dahlroth miljöutredare 6-7 Jonas Jansson bygglovchef 15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.15 ande Ola Saaw (M) ordförande Annika Duàn (S) v ordförande Christian Nålberg (S) Niklas Nordlund (S) Hans Winberg

Läs mer

Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Marie Öhlund TEKNISKA NÄMNDEN. Tekniska förvaltningen...

Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Marie Öhlund TEKNISKA NÄMNDEN. Tekniska förvaltningen... SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Plats och tid Tekniska förvaltningen, kl 14.00-17.30 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2007-01-09

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2007-01-09 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Hjorten, Ugglan klockan 14.00-15.15 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Lars-Erik Lidman Carina Lillbacka

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 17-22 kl. 14:00-15:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Maria

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13)

PROTOKOLL 1 (13) PROTOKOLL 1 (13) 2018-10-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshuset rum 104, kl. 8.15-11.40 Beslutande Tobias Wass (S), ordförande Per-Ivar Skogqvist (KD), vice ordförande Agneta Hansson (V)

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Konsumentnämnden 2010-06-08

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Konsumentnämnden 2010-06-08 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kontorshuset Hjorten, kl. 10.00-11.30 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Carina Lillbacka

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 25 mars 2015 kl. 08.00-13.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Remco Andersson (FP) Lisa

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) 2015-05-25

PROTOKOLL 1 (8) 2015-05-25 PROTOKOLL 1 (8) 2015-05-25 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Sammanträdesrum Älgen, gamla stadshuset Hjorten. Klockan 10.00-12.30 ande Tomas Teglund (S), ordförande Janeth Lundberg (S), vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2018-05-15 Konsumentnämnden Plats och tid Ugglan 10:00-11:00 ande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric Lidman(S) Tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16)

PROTOKOLL 1 (16) PROTOKOLL 1 (16) 2016-04-06 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 104, kl. 8.00-12.00 Beslutande Maria Marklund (S), ordförande Johan Söderberg (M), vice ordförande Annika Nyman (S)

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Överförmyndarnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Överförmyndarnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kontorshuset Hjorten, sammanträdesrum Ugglan Kl 14.00 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg, ordförande (S) Agda Johansson, vice ordförande (C) Ann-Sofi

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Taxa 1(5) 2015-05-26 Dnr: MHN 2015-000532.54 Fastställd av Kommunfullmäktige i Danderyds kommun 2015-12-14, 111 Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa 2014-12-17 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Dnr BMN 2014/89 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet antagen av Kommunfullmäktige 2011-12-19 187 med justering beslutad

Läs mer

Gruppmötet sker på följande platser efter information: - för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i sammanträdesrummet Björnen (307 A).

Gruppmötet sker på följande platser efter information: - för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i sammanträdesrummet Björnen (307 A). KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Tid 2012-06-02 kl 09.30 Plats Sammanträdesrum Älgen, rum 307B plan 3 Ärenden Enligt nedanstående föredragningslista Gruppmötet sker på följande platser efter information: - för socialdemokraterna,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9)

PROTOKOLL 1 (9) PROTOKOLL 1 (9) 2018-11-06 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 15:50 ande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric Lidman(S)

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2004-04-06

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2004-04-06 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Hjorten, Björnen (307A) Klockan 14.00-16.15 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Assar Eketorn Bitte Ekersund Marie Berglund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18)

PROTOKOLL 1 (18) PROTOKOLL 1 (18) 2018-05-15 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 - Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric Lidman(S)

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (24)

PROTOKOLL 1 (24) PROTOKOLL 1 (24) 2017-11-07 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 13:45 15:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

Agneta Johansson (S) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Tore Segerström (M) Lennart Eriksson (FP) Sabine Olsson miljöinspektör, 20-22

Agneta Johansson (S) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Tore Segerström (M) Lennart Eriksson (FP) Sabine Olsson miljöinspektör, 20-22 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 16.35 ande Per Carleson (S) ordförande Arne Hedkvist (S) Fatma Taki (S) Agneta Johansson (S) Peter Ekelund

Läs mer

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD)

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD) 1(12) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 21 januari 2019 kl 13:30-15:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, Stadshuset, 2018-12-12 kl. 13:00-15:40 126-139 Beslutande Tony Pettersson (S), ordförande Anneli Sandstedt (C), vice ordförande Monica Staadig (S) Henning Söndergaard (S) Ingela Nilsson

Läs mer

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Kommunal författningssamling Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Motala kommun Beslutsinstans: 2009-02-23 Paragraf: KF 24 2011-12-19 2013-02-25 Paragraf: 11/KS 0269 KF 176 12/KS 0272

Läs mer

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen 2013-06-18 1(7) Plats och tid: Centrumhuset i Alvesta den 18 juni 2013, kl 11.00 11.55. Beslutande Mats Johnsson (m), ordf. Per-Anders Nordahl (s) Thomas Johnsson (m) Thomas Haraldsson (c) Anne Johansson

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2013-06-05

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2013-06-05 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 Plats och tid Koppången, G:a brandstationen, Orsa kommun kl 08.00 10.00 Beslutande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C) Karin Finnpers-Wahlund (C) Karolina

Läs mer

Kristinehedsvägen 2, Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-15:45

Kristinehedsvägen 2, Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-15:45 Räddningsnämnden 2014-01-16 1(9) Plats och tid: ande: Kristinehedsvägen 2, 302 44 Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-15:45 Lennart Eriksson (M), ordförande Naser Zeqiri (S) Monica Björnehammar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 75 Information från Länsstyrelsen om klimatförändringar... 111 76 Presentation av förslag på verksamhetsplan för miljönämnden 2012... 112 77 Uppföljning av internkontrollen 2011...

Läs mer

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL.., KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl 17:15-18:30 Göran Pettersson (M),

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Vänersborgs kommun Revisionsrapport Juli 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 Förslag till

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 68

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 68 68 Plats och tid Björnekullasalen, 2008-04-23, kl. 18.30 20.45 ande Sandberg, Ronny (s), ordf 64-72 Malm, Arne (c), vice ordf 64-72 Bresman, Lennart (m) 64-72 Wahlström Håkan (s) 64-72 Cronbring, Ulf (s)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015 06 24 1 av 7 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande: Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 24 juni, kl. 17.00 17.35 i Astrakanen. Bo Wendt (BP), Ordförande Gösta Gebauer (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunhuset, Stora sessionsalen. Karin Caesar Socialförvaltningen,

Kommunhuset, Stora sessionsalen. Karin Caesar Socialförvaltningen, Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset, Stora sessionsalen Tid Tisdagen den 4 oktober 2011, kl. 18.30-19.45 Beslutande Se nästa sida. Se nästa sida. Övriga deltagande Se nästa sida. Se nästa sida.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (13) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-17:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Karin Vistmyr (S), ersättare för Ann-Christin Persson

Läs mer

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Taxa för Surahammars Bygg- och Miljönämnds kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Skapad: 2018-05-31, Minal Mistry Antagen:

Läs mer

Helena Lundberg. Gert Berlin

Helena Lundberg. Gert Berlin Jävsnämnden 2015-03-17 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:30 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Maria Wikström, chef Bygg- och miljö Lisa Hellström, alkoholhandläggare 1

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 62 Verksamhetsplan 2019 för miljönämndens verksamhet... 97 63 Fastställande av kontrollplan för livsmedel 2019-2021... 98 64 Redovisning av delegationsbeslut... 99 65 Information... 100 66 Kurser och konferenser...

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Karlsborgs kommun Bilaga 126 KF 129 2011-11-28 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Dokumenttyp: Avgifter Diarienummer: 220.2011 Beslutande: Kommunfullmilktige Upprättad: 2011-11-28 Antagen: 2011-11-28

Läs mer

Miljönämnden 14 januari 2015

Miljönämnden 14 januari 2015 Miljönämnden Miljönämnden 14 januari 2015 Sid Justering... 3 1 Yttrande - ansökan om att Sundsvalls kommun blir förvaltningsområde för samiska språket... 4 2 Val av miljönämndens arbetsutskott för mandatperioden

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 Plats och tid Miljökontoret, Orsa kommun kl. 08.00 10.30 ande Hans Nahlbom (S) Ordförande Anna Riekje Niburg (S) Jons Ingemar Larsson (S) (ersätter Karolina Treson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl.

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Omfattning: 25 Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 13:00-16:15 Beslutande: Bengt Ferm (M) Ragnar Nilsson (C) Thomas Larsson (MP) Elise Arnell

Läs mer