Matematiken i KTH:s utbildningsprogram: Delprojekt 2 KTH:s mål (V)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matematiken i KTH:s utbildningsprogram: Delprojekt 2 KTH:s mål (V)"

Transkript

1 Matematiken i KTH:s utbildningsprogram: Delprojekt 2 KTH:s mål (V) Sammanfattning Ordet utbildning nämns inte i de sammanfattande sju punkterna av KTHs utvecklingsplan från Även på program- och kursnivå är målen antingen mycket allmänt hålla och knappast mätbara eller helt frånvarande. Vid introduktion av nya studieplaner och nya kurser måste tid och kraft läggas på att formulera tydliga och mätbara mål. Eftersom L och V räknar med att sjösätta en ny studieplan hösten 2002 kan dessa program gå i bräschen för en sådan utveckling. Matematiken har tre uppgifter att fylla i civilingenjörsutbildningen: att ge verktyg för att lösa ingenjörsämnenas matematiska problem, att träna problemlösningsförmågan samt att ge utbildningen höjd. En förutsättning för att matematiken skall ha en lika stor plats i morgondagens civilingenjörsutbildning som i dagens är att undervisningen förändras i en sådan riktning att studieresultaten förbättras och studieavhoppen minskar. I den nya studieplanen för L och V kommer vi att flytta en del av matematikundervisningen från årskurs 1 till årskurs 2, skapa tre nya kurser och se över innehållet i dessa. Dessa åtgärder tillsammans med en knytning av speciella matematiklärare till L- och V-programmen kommer att vara viktiga inslag i en förändrad matematikundervisning. Inledning Under våren 2001 har några arbetsgrupper diskuterat matematikundervisning och vad som kan göras för att förbättra den. Ett av delprojekten under prorektor Bo Wahlbergs ledning har handlat om mål. Här har en grupp diskuterat V-programmet. Gruppen har bestått av Vladimir Cvetkovic (vattenvårdsteknik), Gudni Jóhannesson (byggnadsteknik), Joel Kronheffer (studeranderepresentant), Bertil Mattsson (byggnadsteknik), Eike Petermann (matematik), Johan Silfwerbrand (PA V, sammankallande) och Thomas Westin (byggandets organisation och ekonomi) samt vid första gruppmötet Björn Marklund (PLU, adjungerad).gruppen har haft tre möten (1 och 19 mars samt 2-3 april) med livliga diskussioner. Många intressanta förslag till förbättringar och förnyelse av matematikutbildningen med hänsyn till V-programmets behov har framkommit, men flera av dessa har inte gällt målen. En längre sammanfattning av diskussionerna finns i bilagda minnesanteckningar från mötena. Matematikens roll i civilingenjörsutbildningen Det finns åtminstone tre skäl till att matematiken skall vara ett viktigt inslag i civilingenjörsutbildningen: Matematiken ger verktyg för att lösa problem i tillämpade kurser. Matematiken ger träning i problemlösningsförmåga. Matematiken utgör en grundpelare för att ge utbildningen höjd och studenten bildning.

2 Problemlösningsförmåga Verktyg Bildning/ utbildningshöjd Figur 1 - Matematiken ger verktyg för att lösa problem, träning i problemlösning och höjd till utbildningen. Den första punkten torde vara den minst omdiskuterade. Alla lärare och studenter är antagligen ense om att matematiken utgör ett viktigt verktyg för att lösa problem i de mer tillämpade ämnena, men att både typen av verktyg, graden av komplexitet och antalet verktyg kan variera från program till program och även från den ena kompetensinriktningen till den andra. Att lösa matematiska problem är en träning i problemlösningsförmåga torde också de flesta vara ense om även om matematikerna betonar detta starkare än andra. En poäng med matematiska problem är att de kan varieras obegränsat både vad gäller innehåll och svårighetsgrad. Den tredje uppgiften torde vara mer kontroversiell. Matematiker, fysiker och andra lärare i mer grundläggande ämnen trycker mer på matematikens roll för att ge civilingenjörsutbildningen utbildningshöjd än vad kanske arkitekter och planerare gör. Studenterna är ofta kritiska till matematiken under utbildningstiden men ofta stolta över att ha läst den efter examen. Det är svårt att tänka sig en civilingenjörsutbildning utan matematik, men omfattningen kan diskuteras. Med svag pedagogik, otillräckliga resurser, dåliga studieresultat som följs av avhopp kan man fråga sig om inte omfattningen måste begränsas till vad som resurserna räcker till. I princip är matematiken inte oersättlig i någon av sina tre roller. Med moderna miniräknare och datorer kan studenterna lösa de flesta matematiska problem som förekommer i ingenjörsmässiga modeller utan mer matematikkunskaper än vad gymnasieskolan ger även om lösningarna naturligtvis riskerar att bli sämre. Problemlösningsförmågan kan tränas i tillämpade kurser och det finns nog många som hävdar att det är där den tränas bäst även om omfattningen av matematiken skulle bli större än dagens. Utbildningshöjden eller bildningen som skall ge civilingenjören identitet behöver inte heller nödvändigtvis utgöras av matematik. Det viktiga här är att man läser något som är komplext och ligger väsentligt över gymnasienivån. Exempel på sådana ämnen kan vara fysik och kemi, men även teoretisk filosofi, teologi och psykologi.

3 Problemlösningsförmåga Verktyg Bildning: teologi, filosofi Figur 2 Matematikens roller som verktyg, träning i problemlösningsförmåga och bildningsskapande kan ersättas av annat. Hur behandlas målen i dagens grundutbildning? I KTHs utvecklingsplan från 1999 finns sju punkter under rubriken KTHs mål och strategier, där målet att KTH skall vara ett av de fem främsta tekniska universiteten i Europa anges först. Ordet utbildning nämns inte bland målen. Det närmaste man kommer är det sjätte målet: KTH skall vara ett universitet där anställda och studerande utvecklas i samverkan I KTHs utvecklingsplan finns alltså ingen hjälp att hämta hur man skall utforma mål för matematikutbildningen. I studiehandboken för väg- och vattenbyggnadsteknik (senaste tryckta version från 1996/97) anges under rubriken Utbildningens syfte : Utbildningen syftar till att tillgodose näringslivets och samhällets behov av kvalificerat tekniskt kunnande inom byggnads- och anläggningsområdet liksom samhällsplaneringsområdet. Detta mål är skrivet på en mycket övergripande nivå och säger intet om vad utbildningen syftar till för den enskilde studenten. Genom att ta in fyrahundra gymnasister till programmet och examinera de 200 bästa kan man uppfylla målet. Möjligen kan man även uppfylla det utan några studenter alls, men med en omfattande fort- och vidareutbildning samt konsultationsverksamhet. I dag läser V-studenterna tre matematikkurser Linjär algebra, Differential- och integralkalkyl I samt Differentialekvationer och transformer I. I de kurs-pm som delas ut till de studerande förekommer inte rubriken Mål. Innehållet i kurserna definieras av schemat över undervisningsdagar och de moment som skall behandlas under var och en av dessa. Som kurslitteratur används de engelskspråkiga böckerna Elementary Linear Algebra (H. Anton & C. Rorres), Calculus A Complete Course (R. A. Adams) och Differential Equations with Boundary-Value Problems (D. G. Zill & M. R. Cullen). Några mål finns heller inte angivna i dessa böcker. På några av KTHs program (E, IT, Media) har man gått över till att läsa Matematik I, Matematik II och Matematik III i stället. Även L- och V-programmen överväger att välja dessa kurser i stället eftersom de uppges passa dagens undervisning bättre. Här finns mål angivna i studiehandboken. För Matematik I t.ex. anges att målet är att ge grundläggande kunskaper om komplexa tal, polynom och induktionsbevis. Att ge goda kunskaper i differentialkalkylen i en variabel och dess tillämpningar. Vad är skillnaden mellan grundläggande och goda kunskaper?

4 Som en jämförelse från V-programmet kan målet för kursen Brottmekanik för betong och stål citeras: Att ge kunskaper om linjär och olinjär brottmekanik tillämpad på betong- och stålkonstruktioner. I den kursen finns ingen tentamen. Betyget sätts efter en sammanvägning av en projektuppgift och en laborationsredogörelse. Riktlinjerna för de graderade betygen är: För betyget 3 krävs tydliga och huvudsakligen korrekta lösningar som visar att eleven har förvärvat kunskaper om grundläggande brottmekaniska teorier samt färdigheter i metoder för att lösa enklare brottmekaniska problem. För betyget 4 krävs pedagogiskt uppställda och huvudsakligen korrekta lösningar som visar att eleven har förvärvat kunskaper om och förståelse för grundläggande brottmekaniska teorier samt färdigheter i metoder för att lösa enklare brottmekaniska problem. För betyget 5 krävs pedagogiskt uppställda och huvudsakligen korrekta lösningar som visar att eleven har förvärvat kunskaper om och förståelse för grundläggande brottmekaniska teorier samt färdigheter i metoder för att lösa litet mer avancerade brottmekaniska problem. Här finns alltså ett exempel som möjligen skulle kunna inspirera författare av mål för matematikutbildningen. Av målen i exemplet framgår att även betyget 3 ställer krav på kunskaper om grundläggande teorier och färdigheter att lösa problem. På många av KTHs tentor räcker det att lösa en tredjedel av uppgifterna för att få godkänt. Om kursen innehåller många moment kan tentanden åtminstone teoretiskt, en del hävdar att det är ogörligt i praktiken koncentrera sig på en tredjedel av kursen och läsa in den ordentligt, men försumma resten och ändå bli godkänd. Här borde man kunna utforma tentamina på ett annat sätt, t.ex. med deluppgifter som successivt blir svårare och svårare. Innehåller en kurs fyra delmoment skall man kanske kräva att man måste lösa den enklaste uppgiften inom tre av momenten för godkänt betyg. Ovanstående måldiskussion gäller studenten. Vilka kunskaper och färdigheter syftar en viss kurs till att ge kursdeltagarna? Man bör skilja mellan färdigheter och kunskaper, de senare kan indelas i orienterande och djupa kunskaper. Vilka krav kan man ställa på studenten för betyg 3, 4 eller 5? Om tentamen eller annan examination avspeglar kursinnehållet är målet mätbart åtminstone på kort sikt. Vad studenten har med sig i bagaget från kursen om tio år är en annan fråga. Man kan även se måldiskussionen som en diskussion mellan utbildningsbeställaren (= utbildningsprogrammet) och utbildaren (= kursansvarig, ytterst institutionen). Vilka krav ställer programmet på matematikkurserna? För att följa de högre kurserna inom programmet behöver studenterna ha förvärvat räknefärdigheter, förmåga till abstrakt tänkande och förmågan att ställa upp problem och lösa dessa. Det handlar alltså dels om någon form av generella matematiska baskunskaper, dels om färdigheter att lösa specifika matematiska problem som dyker upp i de tillämpade kurserna. Hur kan man mäta att målen uppnåtts? Programmet vill naturligtvis att alla studenterna skall klara matematikkurserna utan att kraven för godkänt sänks. Under förutsättning att tentamen avspeglar kursinnehållet anger andelen godkända studenter ett mått på graden av måluppfyllelse. Man skulle också kunna mäta hur väl studenterna klarar matematiska moment i tillämpade kurser. I fall då andelen underkända är stor kommer programmets eventuella kritik mot matematikundervisningen att besvaras med att förkunskaperna var för låga eller ambitionen och/eller talangen för liten. För att bemöta den kritiken borde kanske matematikkurserna inledas med ett diagnostiskt prov. En god lärare är inte i första hand den som undervisar en brilliant student som erhåller toppbetyg utan den som lyckas få en student med sämre

5 förutsättningar att nå goda resultat. En höjdhoppstränare vars adept ökar sitt personliga rekord från 2,10 till 2,20 är knappast lika framgångsrik som den som tränar en novis som ökar sitt resultat från 1,50 till 2,15. Är det studenternas förkunskaper och förutsättningar i övrigt eller lärarnas pedagogiska förmåga som är avgörande för benämningen elituniversitet? Åtgärdsförslag Förskjut pengar från HÅS till HÅP. Då ökar institutionernas intresse för att satsa på pedagogiken så att så många kursdeltagare som möjligt examineras. Tillspetsat är det idag mest lönsamt att dela ut en kurs-pm med referenser till kurslitteraturen och en uppmaning till självstudier. Om studenterna inte klarar tentamen har man i alla fall fått halva penningen. Att många av studenterna därefter hoppar av drabbar knappast institutioner utan undervisning i programmets högre kurser. För att man inte skall riskera kvalitetsförsämringar i utbildningen (lärare frestas att sänka kraven för godkänt betyg) bör man aktualisera den kvalitetsdel på c:a 5 % av utbildningsanslaget som från början fanns med i bilden vid sidan om HÅS och HÅP. Propagera för ett direktintag till KTH. Många studenter mognar sent och studentbetyget kan därför vara ett trubbigt mått på studentens möjligheter att tillgodogöra sig utbildningen. Utveckla mätbara mål för grundutbildningen vid KTH och de olika programmen. Tänk på den enskilde studenten så att målen inte endast blir kvantitativa! Knyt en grupp matematiklärare till programmet. Ett förslag är att man låter de nya storinstitutionerna anställa matematiklärare på halvtid (andra halvan vid matematikinstitutionen för säkerställd ämneskontakt) för att i samverkan med övriga lärare på storinstitutionen och i närhet till studenterna bedriva matematikundervisning, men man behöver inte nödvändigtvis gå så långt som till anställning. De viktiga är att programmets studenter får en kontinuerlig kontakt med en och samma grupp av matematiklärare och att dessa får ökade kunskaper om programmets övriga kurser. Den här gruppen bör helst vara densamma under några år och lärarna i den bör bytas ut successivt. Låt matematiklärare och lärare i tillämpade ämnen bli gästföreläsare i varandras kurser. Att matematiklärarna ger enstaka föreläsningar i tillämpade ämnen förekommer redan idag som exempel på s.k. just-in-time-undervisning. Även det omvända borde kunna fungera. En kortare föreläsning som belyser hur ett visst kursmoment i matematiken kommer att utnyttjas i senare kurser torde kunna höja studenternas motivation. Uppmana tillämpade lärare att tillsammans med matematiklärarna utveckla tillämpade hemuppgifter. Många ambitiösa matematiklärare har utvecklat hemuppgifter med tillämpning i programmets kärnämnen. Deltar en lärare i ett tillämpat ämne i denna utveckling kan man dock lättare se till att såväl moderna problem som moderna begrepp, benämningar och beteckningar används. Ta fram en specifikation över de räknefärdigheter, begrepp och teorier som behövs i programmets högre kurser. Varje kursansvarig tar fram en specifikation över kraven på matematiska förkunskaper för sin kurs.

6 Inför diagnostiska prov inför starten av matematikkurserna. En jämförelse mellan tentamensresultaten och resultaten på det diagnostiska provet är ett mått på hur väl lärandet fungerat. Skriv om målen för matematikkurserna så att det framgår vad som krävs för betyg 3, 4 och 5. Kursfordringarna bör följa dessa mål. En student som erhåller betyget 3 skall ha förvärvat vissa fördefinierade minimikunskaper och inte endast kunna något kursmoment bra. Handlingsplan för L och V Utbildningsnämnden ILV har får fakultetsnämndens uppdrag att utveckla en ny gemensam studieplan för L och V. I förslaget som lämnades till fakultetsnämnden den 4 maj 2001 behandlas både utbildningsmål och matematikundervisningen. Målet för utbildningen kan sammanfattas i följande punkter: Utbildningen skall vara erkänd av studerande och omvärld för sin goda pedagogik och sina kreativ utbildningsmetoder. Utbildningen skall ha en aktiv roll i utvecklingen av god miljö inom samhällsbyggandet och i förvaltning av den byggda miljön. Utbildningen skall producera akademiskt utbildade med djupgående och framtidsinriktade systemkunskaper inom sektorns ämnen. Utbildningen skall producera akademisk utbildade som är attraktiva för världsledande företag. Utbildningen skall ha god och konstruktiv samverkan med samhällsbyggnadssektorns aktörer. Varje nybörjare skall ges en så god utbildning att han eller hon har möjlighet och intresse av att genomföra den med goda studieresultat. Vad gäller matematikundervisningen kan följande punkter återges från förslaget: Dagens tre kurser i matematik, som alla ligger i årskurs 1, ersätts av tre kurser (matematik I, II och III), där matematik I och II läses i årskurs 1, men matematik III först i årskurs 2. En arbetsgrupp bestående av PA L, PA V och matematiklärare tillsätts för att lägga fast innehåll i matematikkurserna. Utbildningsnämnden ILV hoppas kunna sjösätta den nya studieplanen höstterminen Inför den starten kommer undertecknad att föreslå nämnden att institutionerna ombeds lämna in kursplaner för de kurser man vill ge i den nya utbildningen. Förutom sedvanliga uppgifter om kursinnehåll, kursuppläggning, kursfordringar och kurslitteratur kommer jag att föreslå att förkunskapstexten utvecklas så att den även innehåller specificerade krav på matematiska förkunskaper. Härigenom kommer arbetet med att utveckla för utbildningen adekvata matematikkurser att underlättas. Johan Silfwerbrand Programansvarig V

Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen.

Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Projektbeskrivning Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Bakgrund KTH och LHS har ett regeringsuppdrag att tillsammans utveckla nya inriktningar

Läs mer

KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng Mathematics för Teachers, 61-90 credits, 30 credits Kurskod: LMGN12 Fastställd av: Utbildningsledare 2012-06-15 Gäller fr.o.m.: HT

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i datalogi

Studieplan för utbildning på forskarnivå i datalogi Studieplan för utbildning på forskarnivå i datalogi Skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH Reviderad version, 28 februari 2008. Gemensamma föreskrifter för utbildningen på forskarnivå vid KTH

Läs mer

Grundutbildningsnämnden för Dnr 476/2004-510 humaniora och samhällsvetenskap. Programme for Marketing and Business Management, 180 points (ECTS)

Grundutbildningsnämnden för Dnr 476/2004-510 humaniora och samhällsvetenskap. Programme for Marketing and Business Management, 180 points (ECTS) Grundutbildningsnämnden för Dnr 476/2004-510 humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Programmets benämning: Engelsk benämning: MARKNADSFÖRINGSPROGRAMMET, 120 poäng Programme for Marketing and Business

Läs mer

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 2015/59 Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå 1. Utbildningsprogrammets benämning och omfattning Programmet benämns

Läs mer

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits 1 (6) Utbildningsplan för: Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TELTA Grundnivå

Läs mer

Civilingenjörsutbildning i datateknik Degree Programme in Computer Science and Engineering 300,0 högskolepoäng

Civilingenjörsutbildning i datateknik Degree Programme in Computer Science and Engineering 300,0 högskolepoäng Utbildningsplan Civilingenjörsutbildning i datateknik Degree Programme in Computer Science and Engineering 300,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT19. Utbildningens mål Civilingenjörsutbildningen

Läs mer

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11 Matematisk analys IV, höstterminen 20. Responses: 9 Kursutvärdering Matematisk analys IV H. Du är Kvinna 33 3 Man 67 6 2. Varför har du läst denna kurs? Intresse för ämnet 33 3 Lättare att få jobb Förkunskapskrav

Läs mer

Räcker kunskaperna i matematik?

Räcker kunskaperna i matematik? Bilaga 2 Räcker kunskaperna i matematik? LARS BRANDELL Bakgrund Ett viktigt underlag för regeringens uppdrag till NCM har varit Högskoleverkets rapport Räcker kunskaperna i matematik? (Högskoleverket,

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30,0 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30.0 credits Grundnivå

Läs mer

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits)

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) Utbildningsplanen

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer, 40 studiepoäng, Senior officer training for fire protection engineers

Påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer, 40 studiepoäng, Senior officer training for fire protection engineers samhällsskydd och beredskap Utbildningsplan 1 (5) Handläggare Godkänd av Hans Åhlén Ersätter Räddningsverkets utbildningsplan 525-4864-2007 Helena Lindberg Gäller från och med 2010-01-01 Påbyggnadsutbildning

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30 credits Grundnivå / First

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i beräkningsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i beräkningsvetenskap Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.4-1421-14 Datum 2014-10-10 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår

BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår BML131 ht 2013 1 BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår Syfte och organisation Matematiken på basåret läses i två obligatoriska kurser; under första halvan av hösten BML131 (Matematik

Läs mer

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment.

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment. Ekonomihögskolan MGTN34, Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 högskolepoäng Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS)

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Utbildningsplan Dnr CF 52-548/2005 Sida 1 (5) Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Robotics and Intelligent Systems International Master Programme, 80 points

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande KSMC51, Strategi och verksamhetsstyrning i serviceverksamheter, 15 högskolepoäng Strategy and Management Control Systems in Service Organisations, 15 credits

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC1245 Personlighet, hälsa och socialpsykologi, 30 högskolepoäng Psychology, Intermediate Course with Emphasis on Personality, Health and Social Psychology, 30 higher education

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education ! Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education Credits!! 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

En djupare förståelse för kundperspektivets betydelse för såväl finans- som fastighetssektorn.

En djupare förståelse för kundperspektivets betydelse för såväl finans- som fastighetssektorn. Utbildningsplan Kandidatprogram, fastighet och finans Bachelor's Programme in Real Estate and Finance 180,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT19. Utbildningens mål Informationen

Läs mer

Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp

Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp 1(5) 8MM158 Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp Physiotherapy with the Emphasis on Physical Activity and Behavioural Medicine, 7.5 credits Programkurs Medicinska

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen. Samhällsvetenskapliga fakulteten KSMB32, Redovisning och ekonomistyrning i serviceverksamheter, 15 högskolepoäng Financial Accounting and Management Accounting in the Service Sector, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Kursen ges som en valbar kurs inom kandidatprogrammet i Samhällsplanering- urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng.

Kursen ges som en valbar kurs inom kandidatprogrammet i Samhällsplanering- urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng. Samhällsvetenskapliga fakulteten SGEL34, Samhällsgeografi: GIS - Teoretiska och praktiska applikationer inom samhällsplaneringsområdet, 15 högskolepoäng Human Geography: GIS - Theoretical and Practical

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMM41, Samhällsvetenskap: Samhällsvetenskaplig forskningsmetod, 15 högskolepoäng Social Science: Methods for Research in the Social Sciences, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

BVGA21, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle

BVGA21, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVGA21, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsprogrammet inrättades den 31 november 2001 av fakultetsnämnden för

Läs mer

Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp

Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp Master of Science in Chemical Engineering, 300 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TCTKM Grundnivå

Läs mer

Utbildningsplan för program i Sports Coaching

Utbildningsplan för program i Sports Coaching Utbildningsplan för program i Sports Coaching Grundnivå, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Sports Coaching 180 Credits Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakulteten 2008-10-17 1. Inrättande och

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

ÄMAD04, Matematik 4, 30 högskolepoäng Mathematics 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄMAD04, Matematik 4, 30 högskolepoäng Mathematics 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄMAD04, Matematik 4, 30 högskolepoäng Mathematics 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens

Läs mer

b) NY KURS (Ange kursnamn, årskurs, önskad läsperiod, schemablocksplacering. Bifoga utkast till kursplan.)

b) NY KURS (Ange kursnamn, årskurs, önskad läsperiod, schemablocksplacering. Bifoga utkast till kursplan.) LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniska fakultetskansliet FÖRSLAG TILL PROGRAMNÄMND INFÖR ÅR NÄMND/NÄMNDER: Förslagsställare (Namn, funktion, Inst/Enhet) FÖRSLAGET GÄLLER: a) EXISTERANDE KURS (Ange kurskod

Läs mer

Kontinuerlig kursutveckling på I-programmet

Kontinuerlig kursutveckling på I-programmet Kontinuerlig kursutveckling på I-programmet Innehåll: Förbättring av I-programmet Vilka kurser gäller det? Varför kontinuerlig kursutveckling? Hur går det till? Utvecklingsprocessen Kursintroduktion Syftet

Läs mer

Datum Kursens benämning: Grundkurs Militärteknik, Naturvetenskapliga och fysikaliska grunder

Datum Kursens benämning: Grundkurs Militärteknik, Naturvetenskapliga och fysikaliska grunder 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Grundkurs Militärteknik, Naturvetenskapliga och fysikaliska grunder Engelsk benämning: Basic Course Military-Technology, Applied Mathematics and Physics Kurskod: 1OP471

Läs mer

Masterprogram, biomedicinska material Master's Programme, Biomedical Materials, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, biomedicinska material Master's Programme, Biomedical Materials, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, biomedicinska material Master's Programme, Biomedical Materials, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT08. Utbildningens mål Kunskap

Läs mer

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007)

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Rektors och fakultetens riktlinjer Rektor utfärdade i juni 2006 riktlinjer för

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

Magisterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 60 högskolepoäng

Magisterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 60 högskolepoäng Magisterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 60 högskolepoäng Master of Theolgy (One Year) With Specialization in Church History 60 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Utbildningsplan

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2072-10 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: TEKNISK DATAVETENSKAP SPECIALISATION: COMPUTING SCIENCE AND ENGINEERING 1 Fastställande

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP13, Psykologi: Avancerade vetenskapliga metoder i psykologin, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Scientific Methods in Psychology, 15 credits Avancerad nivå / Second

Läs mer

JUDN02, Företagsförvärv, 15 högskolepoäng Mergers and Acquistions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN02, Företagsförvärv, 15 högskolepoäng Mergers and Acquistions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN02, Företagsförvärv, 15 högskolepoäng Mergers and Acquistions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (10) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN039 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

JUBN19, Entreprenadrätt, 15 högskolepoäng Construction Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUBN19, Entreprenadrätt, 15 högskolepoäng Construction Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUBN19, Entreprenadrätt, 15 högskolepoäng Construction Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Utbildningsplan Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT18.

Läs mer

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Utbildningsplan Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT19.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng Programstart: Våren 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 9 december 2004.

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 9 december 2004. INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK UTBILDNINGSPLAN LJUDINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG Audio Engineering Programme, 120 credits Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen Dnr. 613/333-00 Fastställd av institutionsstyrelsen 2000-06-07 2 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET

Läs mer

Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2010/3067 Regeldokument Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Organisationskommittén, 2009-12-15 Reviderad 2010-02-16 Reviderad 2010-04-28 Reviderad

Läs mer

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen för

Läs mer

Integration av numeriska metoder i kemiteknikutbildningen. Claus Führer, Matematikcentrum Michaël Grimsberg, Inst. för Kemiteknik

Integration av numeriska metoder i kemiteknikutbildningen. Claus Führer, Matematikcentrum Michaël Grimsberg, Inst. för Kemiteknik Integration av numeriska metoder i kemiteknikutbildningen Claus Führer, Matematikcentrum Michaël Grimsberg, Inst. för Kemiteknik 3:e pedagogiska inspirationskonferensen LTH, 31 maj 2005 Inledning Ny utbildningsplan

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1133 Retorik, grundkurs, 30 högskolepoäng Rhetoric, Introductory Course, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2011-10-19

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits Dnr: 943/2006-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program On-Line, 180

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1231 Danska, fortsättningskurs 2, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course 2, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSPLAN IT-fakultetsstyrelsen 2013-02-14 Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng (Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits) Grundnivå/First level 1. Fastställande

Läs mer

FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course

FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course KURSPLAN FEG100 FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course Grundnivå 1. Beslut om inrättande av kursen samt fastställande av kursplan Kursplanen är godkänd

Läs mer

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Start- och slutdatum:2014 12 01 2015 01 16 Antal studenter: 74

Start- och slutdatum:2014 12 01 2015 01 16 Antal studenter: 74 Umeå universitet Juridiskt forum Samlad bedömning av genomförd kurs Page (2) Kursens namn: Rätten i socialt arbete, HT 204, Campus Start- och slutdatum:204 2 0 205 0 6 Antal studenter: 74 Former för utvärdering:

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Förutom detta gäller högskoleförordningens mål för civilingenjörsexamen.

Förutom detta gäller högskoleförordningens mål för civilingenjörsexamen. Utbildningsplan Civilingenjörsutbildning i medieteknik Degree Programme in Media Technology 300,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT19. Utbildningens mål Utbildningsprogrammet

Läs mer

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin.

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin. Juridiska fakulteten LAGD01, Offentlig rätt - Förvaltningsrätt med kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, miljörätt och skatterätt, 30 högskolepoäng Public Law - Adm. Law, Municipal Law, Adm.

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Gäller för studenter antagna from höstterminen 2013. 1.1 Behörighet

Läs mer

STAA30, Statistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Statistics: Basic Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STAA30, Statistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Statistics: Basic Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan STAA30, Statistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Statistics: Basic Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Statistiska

Läs mer

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna Fastställande ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG LÄRARHÖGSKOLAN i STOCKHOLM KURSPLAN 1:5 UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG Curriculum Studies and Communication, 10 Credit Points (15 ECTS) LÄRDOK-KOD: 1. BESLUT OCH RIKTLINJER

Läs mer

Civilingenjör i datateknik, 300 hp

Civilingenjör i datateknik, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i datateknik, 300 hp Master of Science in Engineering - Computer Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TDTEA

Läs mer

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp

Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp Mechanical Engineering - Product Development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TMPRG

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp UMEÅ UNIVERSITET Pedagogiska institutionen ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Basårsutbildningen anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av

Basårsutbildningen anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av Utbildningsplan Tekniskt basår, KTH Flemingsberg Technical Preparatory Year 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT18. Utbildningens mål Syftet med utbildningen är att bredda

Läs mer

Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25

Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25 Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25 Kursplanen beslutas utifrån den svenska texten. Engelsk version är endast en översättning. Kurskod Kursnamn (svenska) Kursnamn (engelska) Ämne Antal

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse visa brett

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Magisterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 60 högskolepoäng

Magisterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 60 högskolepoäng Magisterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 60 högskolepoäng Master of Theology (One Year) With Specialization in Systematic Theology 60 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm

Läs mer

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp 1(5) 8LOG14 Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp Linguistic och Psychological Perspectives for Speech-Language Pathology, 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng Dnr: 1002/2007-515 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng Master Programme in Corporate

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp

Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp Master of Science in Industrial Engineering and Management, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Endimensionell analys fr.o.m. ht 2007

Endimensionell analys fr.o.m. ht 2007 Endimensionell analys fr.o.m. ht 2007 Med start ht 2007 ges en ny kurs i Endimensionell analys om 15 (nya) hp. Förändringen syftar till att underlätta övergången från gymnasium till högskola och till att

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för industriell systemekonomi, 120/160 poäng. Total Quality Maintenance Programme, 180/240 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för industriell systemekonomi, 120/160 poäng. Total Quality Maintenance Programme, 180/240 ECTS Dnr: 1002/2004-510 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik UTBILDNINGSPLAN Programmet för industriell systemekonomi, 120/160 poäng Total Quality Maintenance Programme, 180/240

Läs mer

Öppen ingång är ett sätt att påbörja en utbildning som leder till civilingenjörs- och masterexamenvid KTH.

Öppen ingång är ett sätt att påbörja en utbildning som leder till civilingenjörs- och masterexamenvid KTH. Utbildningsplan Civilingenjörsutbildning öppen ingång Degree Programme Open Entrance 300,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT14. Utbildningens mål Öppen ingång är ett sätt att

Läs mer

Civilingenjör i elektroniksystem, 300 hp

Civilingenjör i elektroniksystem, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i elektroniksystem, 300 hp Master of Science in Electronics Engineering, 300 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version,

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN MASKININGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Mechanical Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den

Läs mer