Strategiskt samtal: Vatten en resurs vi vill ha lagom av

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategiskt samtal: Vatten en resurs vi vill ha lagom av"

Transkript

1 Minnesanteckningar Strategiskt samtal: Vatten en resurs vi vill ha lagom av 4 september 2012 Välkomna Landshövding Kristina Alsér hälsade alla välkomna! Kristina poängterade att vatten är vårt viktigaste livsmedel men att kvällen kommer att användas till att prata om vatten på ett lite annat sätt. Idén med strategiska samtal kom för ca 5 år sedan då Länsstyrelsen besitter en bred kompetens inom området och Länsstyrelsen vill koppla ihop denna kompetens efter länets behov med kunskapen ute i länet. Strategiska samtal är en del av Länsstyrelsens regionala utvecklingsarbete som är tänkt att fortsätta. Vattenfrågor är angelägna med tanke på vad som hände i somras med översvämningar av Emåområdet! Kristina poängterade att Vattenråden har en viktig roll i vattenförvaltningsarbetet och uppmanade alla att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter under kvällen! Hushållningssällskapet och LRF tackade för att Länsstyrelsen hade plockat upp deras flaskpost och tyckte strategiska samtal var en bra inledning på en fortsatt dialog. Föredrag Klimatförändringars påverkan på vattenflöden och vattennivåer-framtidsscenarier för Mörrumsån Lars-Göran Gustafsson (LGG), DHI Presentationen baseras på ett tidigare uppdrag där DHI tillsammans med Växjö kommun satt upp mätstationer för vattendragsmodulering. Mätstationen gör en mängd olika mätningar för att komma fram till en prognos för flödesförändringar. LGG visade några exempel på historiska och prognostiserade översvämningar bland annat översvämningen år Denna översvämning kan jämföras med en situation som hände Om 1975 års vattenförhållandeinträffade idag skulle det få allvarliga konsekvenser.

2 Man vet dock inte hur flödessituationen skulle se ut idag på grund av en del förändringar i förhållanden, men den skulle varit allvarlig. Det finns många modeller för att uppskatta konsekvenserna av klimatförändringar, både globala och regionala. Modellerna ger olika typer av resultat beroende på vilka faktorer som bearbetas i prognosen. Det finns stora osäkerheter i alla prognoserna. EU har ett stort projekt där man kommit fram till 16 olika troliga framtidsscenarier. I alla prognoser bedöms temperaturutvecklingen hyfsat lika men konsekvenser av ökade flöden blir olika för modellerna. Två scenarier valdes ut. I scenario 1 sker det en 10% ökning av flödet och i scenario 2 en 40% ökning av flödena höst och vinter. Sommartid kommer dock flödena att minska. Högflöden inträffar i större utsträckning tidigare på året under regnperioder senhöst och vinter. Totalaflödesvolymen över året minskar men extrema tillfällen (risken för) ökar totalt sett. Risken för ett 100-årsflöde ökar med ca 10-50% med dagens förhållande vilket innebär några dm höjning i magasinen och ännu mer lokalt (Helgasjön och Salen). LGG visade en bild över Örken, Helgasjön och Salen där modellen visar vattennivåer 2004 jämfört med modellen! Lägsta lågvatten minskar enligt modellen och flödet minskar med 25-75%. Slutsatser enligt LGG: Regleringen av sjömagasinen försvåras genom att sjöarna inte lika tydligt kan tappas av under den blöta delen av året pga. risken för att sänkningsgränser inte kan hållas under efterföljande torra somrar. Detta innebär i sin tur minskade möjligheter att hålla beredskap för extrema högflöden under den blöta delen av året. Ökat behov av flödesprognoser så att åtgärder som t.ex. förtappning hinner genomföras. Det krävs en större beredskap för extremer i framtiden, både för höga flöden och låga flöden. Vald regleringsstrategi kan påverka var konsekvenserna blir som störst längs vattendraget. Det är därför viktigt att inventera i vilka områden översvämningar kan accepteras under extrema händelser? Sannolikheten för dagens extremer ökar i framtiden och konsekvenserna kan minskas genom anpassning av regleringsstrategierna Gemensam analys av vattenflöden Alla deltagare bidrog med sin kunskap till att rita upp faktorer som påverkar vattenföringen i vattendragen. Analysen summerades på en plansch. Se bild nedan.

3 Resultat från gemensam analys Presentationer: Jan Grosen (JG) - Länsstyrelsens roll och komplexiteten i tillsynen JG informerade om Länsstyrelsens olika roller som tillsynsmyndighet för vattenverksamhet. I Länsstyrelsens uppgift ingår att tillse att bestämmelserna i miljöbalken följs och att ändamålet med balken kan uppnås. Detta ska uppnås genom rådgivning och information samt genom tillsyn. Länsstyrelsen prövar anmälningsärenden samt deltar i samråd inför domstolsprövningar. Länsstyrelsen kan i vissa fall initiera omprövningar om nya förhållanden har uppkommit och det finns allmänna intressen att skydda. Länsstyrelsen arbetar även för att bevara hotade arter. Länsstyrelsens roll är svår eftersom lagstiftningen med tiden har ändrats och det inte alltid är klart vad tillstånden omfattar samt vad som kräver tillstånd. Dessutom finns framtidscenarier för klimatet som inte alltid är förenligt med äldre villkor och domar. Carl-Philip Jönsson (CPJ) - Vattendomars rättskraft Äldre domar gäller fortfarande och man kan behöva tillämpa äldre lagar vid en bedömning. För att ändra eller ta bort en vattenanläggning krävs en prövning i Mark- och miljödomstolen. Enligt miljöbalken är det den som söker prövningen som får stå för kostnaderna. Reningar i vattendrag för att upprätthålla vattendragets djup eller läge är inte tillståndspliktigt utan kan anmälas till Länsstyrelsen. Äger man en vattenanläggning är man underhållsskyldig så att allmänna eller enskilda intressen inte skadas. Bedriver man en verksamhet utan att ha ett tillstånd är man bevisskyldig för vilka förhållanden som fanns innan verksamheten startade. På frågan om hur länge ett tillstånd gäller svarade CPJ att en dom gäller till den är omprövad, utriven eller varaktigt övergiven!

4 På frågan om enskilt fiske hänvisade CPJ att det inte är Mark- och miljödomstolen som prövar detta. Länsstyrelsen kan hänvisa till Lantmäteriet i frågan! Åsa Felix Everbrand - Ökad vattenföring och mer översvämningar Nyckeln för lantbruket är rätt mängd vatten vid rätt tid! För lantbruket i regionen är det vanligare med för mycket vatten än för lite. Vi ser gärna mer dikning, mer dammar, mer bevattning men var sak på rätt plats. Felix tog upp exempel från Emån 2012 där de drabbade fick skördar förstörda och spekulerade om det kan svara sig att investera i framtiden. Översvämningarna får konsekvenser för företagen, marken, kanske på framtida EU-bidrag och sysselsättningen. Lösningen är ett helhetsgrepp på vattendragen där alla intressenter är involverade för att förebygga kommande flödesförändringar. Man ska också vara ute i god tid och dra nytta av dom prognoser som finns till exempel SMHI. Det uppkom en diskussion om underhålls skyldighet av naturliga vattendrag och att det inte finns någon som är ansvarig för underhållet om det inte finns ett markavvattningsföretag. Andreas Hedrén (AH) - Vattenreglering för det allmännas bästa AH gick igenom Växjö kommuns reglering och regleringsrätter, problemen 2004 samt kommunens målsättning med nuvarande reglering. Den nuvarande reglering är en kompromiss mellan många olika intressen där alla får lite och ingen får mycket. På frågan om hur regleringen påverkan utanför länets gränser svarade AH att kommunen får titta på detta om det uppstår ett problem! Det framkom att Alvesta kunde få problem om inte Växjö reglerar samhällsnyttigt! Nils Posse - ordf Mörrumsån vattenråd Informerade om att vattenrådet hade för avsikt att hålla tre dialogmöten och att man var välkommen att delta. Johan Karlsson (JK) - Att anlägga våtmarker JK framförde att våtmarker kunde anläggas i låglänta och lågt producerande jordbruksmarker med stöd från EU. Våtmarker kan även fungera som mellanlagring av vatten långt upp i vattensystemen. JK framförde även att det var viktigt att återskapa översilningsängar för att minska näringsbelastningen och jämna ut flöden. Man kan få rådgivning från Länsstyrelsens handläggare innan beslut om stöd fattas.

5 För anläggning av våtmarken kan ett stöd på kr/ha utgå där stödbeloppet uppgår till max 90%. 10% utgör egenfinansiering där eget arbete även räknas in. Det uppkom en diskussion efter föredraget om investeringsstödet där inte egenfinansiering fick räknas med. JK framförde att detta var en nationell prioritering som Länsstyrelsen har att följa. Det ställdes en fråga om man kunde göra våtmarker i utdikade och torrlagda marker? I olika sammanhang pratade vi om energiproduktion och mossor som hade sjunkit. Det finns mycket areal som inte blir skog eller bete. Det kan vara sådana marker med impediment eller liknande. Ska våtmarker ligga i åkermark? För anläggningsstödet måste våtmarken ligga i åkermark. Det framfördes att många lantbrukare upplever att bedömningen av marken blir antingen vatten eller betesmark. Detta måste hanteras annorlunda i fortsättningen. Lantbruket behöver både ha marken till bete och som vatten! Bedömning av vad som är betesmark/vatten beror på ögonblicksbild av strandlinjen när kontrollanten är där. Stelbent då strandlinjen flyttar sig mellan åren. Per Ekerholm (PE) - Uttrar, hårklomossa och stormusslor PE tog upp exempel på hänsyn som ska tas till dom hotade arterna tjockskalig målarmussla, utter och hårklomossa som alla skyddas av artskyddsförordningen. För musslorna är det viktigt att sandiga och grusiga bottnar bevaras och att det inte skapas vandringshinder för fisk eftersom fisk utgör mellanvärd vid musslornas reproduktion. För uttern är det viktigt att bevara större stenar så uttern kan markera revir och rötter som används för att bygga bon. Hårklomossa behöver vattennivåförändringar och man hittar den på rötter av al och stenar. I länet finns fler arter med samma krav på samma vattenförhållanden. Det frågades om när en art blir ohotad? PE svarade att en förändring kan ske vart 5 år när rödlistan skrivs om det kommit fram nytt underlag! Rödlistan handlar om gynnsam bevarandestatus. Vilket är en prognos för framtida överlevnad. Om jag lever i ett område där den finns men att en inte lyckats etablera sig i andra områden hur ska jag förhålla mig till det? PE svarade att vi ska stärka arten i områden där den redan är stark så den kan sprida sig även till andra områden. Då kan det finnas skäl till att den kan tas bort från rödlistan. Lars Gustafsson (LG) - Hur täcker försäkringen översvämningar av marker som brukar vara översvämmade? LG är ansvarig för skadeförsäkring Länsförsäkringar i Kronoberg. Länsförsäkringar har försäkringar för vissa skador vilket försäkringen täcker. Hus och egendom täcks av försäkringar men för närvarande finns inga försäkringar som täcker mark och grödor vid översvämningar.

6 Vid översvämningar i låglänta områden kan kommunen om man beviljat bygglov bli skadeståndsskyldiga! Översvämningar är inte värsta försäkringsskadan! Det kan bli så att försäkringsbolag inte kommer att vilja försäkra eller kommer att höja premien kraftigt för vissa skador som uppstår till följd av väderlek. Länsförsäkringar vill i framtiden kunna försäkra även mot översvämningar som skadar mark och grödor. Varför inga försäkringar för grödor vid översvämningar? LG svarade att det finns en diskussion om en sådan försäkring men att det i dagsläget inte finns någon sådan försäkring hos Länsförsäkringar. En synpunkt som framfördes var att skada för den enskilde markägaren inte syns i diverse sammanställningar av översvämningsskador samt att i tätorter med översvämningen rinner vattnet bort och skadorna täcks av försäkringar, men att samma villkor inte gäller markägare utanför tätorter. Carl Håkansson (CH) - Vilket ansvar har räddningstjänsten i samband med översvämningar? Räddningsinsatsen prioriteras efter människoliv, egendom och sedan miljön. Räddningsinsatsen ska även utgå ifrån att egendom som man rädda ska vara mer värd än vad räddningsinsatsen kostar och ska bedömmas enligt lagen om skydd mot olyckor. CH poängterade att även den enskilda har ett ansvar vid en krissituation och att man vid större insatser utgår från övergripande beslut med prioriteringen som grund. Den kommunala räddningstjänsten har krisberedskap och har befogenhet att fatta vissa beslut som att frångå en vattendom eller dylikt för att kunna genomföra eller underlätta räddningsinsatser. Gruppdiskussioner - Hur kan vi samarbeta? Efter intressanta föredrag hade man också diskussioner i sju smågrupper. Grupperna diskuterade hur tidigare identifierade aktörer kan samverka för att hantera de förändrade vattenflödena som förväntas komma i framtiden. Varje grupp fick diskutera fritt kring denna fråga och varje grupp fick ange två förslag. De förslag som redovisades i en gemensam avslutande diskussion var: Grupp 1: Givande och tagande dialog. Lyft fram goda exempel. Grupp 2: Kunskap, förståelse, dialog. Arbeta proaktivt. Grupp 3: Dialog i stora forum där många intressen är representerade. Översvämningsmarker. Grupp 4: Samverkansgrupper längs vattendragen (problemlösning). Dammsäkerhetsinsatser, kunskapsinhämtning. Grupp 5: Tillstånd ska följas, prioritera tillsyn. Regleringsföreningar. Grupp 6: Översvämningsberedskap. Kunskapshöjande insatser. Grupp 7: Vattenrådens roll. Bred samverkan med intresserade aktörer.

7 Avslutning Kristina Alsér avslutade mötet med att tacka för allas engagemang och passade på att bjud in deltagarna till fortsatta samtal på Residenset om ungefär ett år för att försäkra sig om att arbetet ska fortgå. Hushållningssällskapet och LRF tackade för ett mycket bra möte. Man uppmanade alla att delta aktivt i arbetet och ser fram emot mötet om ett år samt ett fortsatt gott samarbete. Mötet avslutades ca kl Fler bilder, presentationer och material hittar ni på Länsstyrelsens hemsida.

Rensning och underhåll av dikningsföretag

Rensning och underhåll av dikningsföretag Rensning och underhåll av dikningsföretag 11 september 2012 Therese Eklund, vattenhandläggare Vad ska jag prata om? Generell lagstiftning Lagstiftning som rör rensningsarbeten Exempel på försiktighetsmått

Läs mer

Vattenkraft och lagstiftning

Vattenkraft och lagstiftning Vattenkraft och lagstiftning Foto: Johan Kling Andreas Hedrén, Länsstyrelsen i Kronobergs län Kan man sälja el på Europamarknaden med stöd av urminnes hävd? Fram till 1918 handlade vattenlagstiftning främst

Läs mer

Vattenverksamhet enligt 11 kapitlet miljöbalken. Verena Danielsson och Magdalena Lindberg Eklund

Vattenverksamhet enligt 11 kapitlet miljöbalken. Verena Danielsson och Magdalena Lindberg Eklund Vattenverksamhet enligt 11 kapitlet miljöbalken Verena Danielsson och Magdalena Lindberg Eklund 2013-04-24 Vad är vattenverksamhet? (11 kap 2 MB) 1. Uppförande, ändring, lagning och utrivning av dammar

Läs mer

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Dämmet i Tollarp Vramsån Ett av kommunens mest värdefulla vattendrag. Sen 80-talet har kommunen jobbat med att bevara och utveckla de biologiska värdena i ån. En mycket rik fiskfauna tex finns grönling,

Läs mer

Anteckningar från strategiskt samtal om vattenkraft, vattenreglering och miljöbalken 2015-04-07

Anteckningar från strategiskt samtal om vattenkraft, vattenreglering och miljöbalken 2015-04-07 1 (8) Anteckningar från strategiskt samtal om vattenkraft, vattenreglering och miljöbalken Den 7 april 2015 hölls ett strategiskt samtal på Residenset i Växjö med innehållet vattenkraft, vattenreglering

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Karin Alenius UPPRÄTTAD AV. Caroline Svensson

UPPDRAGSLEDARE. Karin Alenius UPPRÄTTAD AV. Caroline Svensson UPPDRAG Åbyfors Tillståndsansökan UPPDRAGSNUMMER 1300884000 UPPDRAGSLEDARE Karin Alenius UPPRÄTTAD AV DATUM 09 PLATS Länsstyrelsen i Kronobergs län, Växjö DATUM 2013-12-17 TID 13.00-15.30 NÄRVARANDE Jan

Läs mer

Berätta för lantbrukaren att deltagarna har ett gemensamt tillstånd med ett rättskraft som de är skyldiga att följa. De är dessutom enligt lag

Berätta för lantbrukaren att deltagarna har ett gemensamt tillstånd med ett rättskraft som de är skyldiga att följa. De är dessutom enligt lag 1 Berätta för lantbrukaren att deltagarna har ett gemensamt tillstånd med ett rättskraft som de är skyldiga att följa. De är dessutom enligt lag skyldiga att ha en styrelse. Ge rådet till lantbrukaren

Läs mer

Markavvattning - En edyssé av Ulf Täng Markavvattningsföretag

Markavvattning - En edyssé av Ulf Täng Markavvattningsföretag Markavvattning - En edyssé av Ulf Täng Markavvattningsföretag Vad vi skall gå igenom! Några allmänna begrepp Historiskt perspektiv Markavattningsföretag Hitta markavvattningsföretag Praktiskt och ibland

Läs mer

Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö

Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Program 6 april 2016 9.30 Välkomstfika 10.00 Välkomna! Syfte med dagen Vad har hänt inom

Läs mer

Varför behövs uttagsrestriktioner?

Varför behövs uttagsrestriktioner? Varför behövs uttagsrestriktioner? Jan Grosen Länsstyrelsen Skåne län Vattendagen 31 januari 2007 Varför behövs restriktioner för ytvattenuttag? Allt liv är beroende av vatten Vatten är en begränsad tillgång

Läs mer

Frågor och svar om bevattningsförbud och uttag av bevattningsvatten ur vattendrag och sjöar

Frågor och svar om bevattningsförbud och uttag av bevattningsvatten ur vattendrag och sjöar LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND PM RÄTTAD VERSION Frågor och svar om bevattningsförbud och uttag av bevattningsvatten ur vattendrag och sjöar Jan Olof Sundby och Markus Hoffmann, LRF Vad menas med bevattningsförbud

Läs mer

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson Täckdikning och juridik Nässjö 2017-03-08 Tilla Larsson gällande rätt Dikningslagen 1879 Vattenlagen 1918 Vattenlagen 1983 Miljöbalken 1998 Lag med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet markavvattning

Läs mer

Avvattningssystemet och klimatanpassning

Avvattningssystemet och klimatanpassning Avvattningssystemet och klimatanpassning Seminarium med Svenskt Vatten 9 nov 2016 Jennie Wallentin Jordbruksverket Framtiden i allmänhet Använd marken utifrån de förutsättningar som finns. Ta hänsyn till

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Kvibille Gästis 2014-05-21 Närvarande Markägare och arrendatorer: Karl-Olof Johnsson, Göran Andreasson, Thomas Nydén och Lars

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

Hur blir klimatet i framtiden? Två scenarier för Stockholms län

Hur blir klimatet i framtiden? Två scenarier för Stockholms län Hur blir klimatet i framtiden? Två scenarier för Stockholms län Foto: Timo Schmidt/flickr.com Människans utsläpp påverkar klimatet Temperaturen på jorden stiger det pågår en global uppvärmning som med

Läs mer

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra!

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra! Att anlägga vägtrummor En samlande kra! Råd vid anläggning av vägtrummor En vägtrumma ska transportera undan vatten men vägtrumman blir ofta ett hinder för de djur som lever i och runt vattnet. Hinder

Läs mer

Naturanpassade åtgärder mot höga flöden: Att fördröja vattnets uppehållstid i landskapet. Anita Bergstedt Länsstyrelsen Västra Götaland

Naturanpassade åtgärder mot höga flöden: Att fördröja vattnets uppehållstid i landskapet. Anita Bergstedt Länsstyrelsen Västra Götaland Naturanpassade åtgärder mot höga flöden: Att fördröja vattnets uppehållstid i landskapet. Anita Bergstedt Länsstyrelsen Västra Götaland Klimatförändringarna ökar risken för översvämningar och skred samt

Läs mer

Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson

Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 3 Lantbrukarnas Riksförbund Varför ny lagstiftning? Vattenverksamhetsutredningen

Läs mer

Idé till disposition

Idé till disposition Juridiska aspekter på markavvattning och dagvattenhantering Lennart de Maré Dagvatten och Dräneringsvatten Konferens Alnarp 19 20 oktober 2011 Idé till disposition Vad är markavvattning? Regler kring ny

Läs mer

VÅTMARKSSATSNINGEN ATT TÄNKA PÅ - MILJÖBALKSPRÖVNINGAR MM

VÅTMARKSSATSNINGEN ATT TÄNKA PÅ - MILJÖBALKSPRÖVNINGAR MM VÅTMARKSSATSNINGEN ATT TÄNKA PÅ - MILJÖBALKSPRÖVNINGAR MM Webbinarium 2018-02-02 Foto: Mats Wilhelm, IBL Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-02-02 1 Sara Andersson Projektdeltagare

Läs mer

Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918)

Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) För ett säkert och hållbart samhälle Från hur vädret blir imorgon till hur vi ska bygga städer om

Läs mer

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem?

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Länsstyrelsens uppdrag Uppdrag Länsstyrelsen ska samordna arbetet på regional och lokal nivå med anpassningen till ett förändrat klimat. Övergripande mål

Läs mer

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga)

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Arkivbeteckning 504 1(6) Umeå kommun Miljö- och hälsoskyddsnämnden 901 84 Umeå Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Dnr 511-7956-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Upprättad: 2005-08-12 Namn: Mörtsjöbäcken Områdeskod: SE0630202 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 0,5 ha Skyddsform:

Läs mer

Vattenuttag för bevattning - miljöbalken, tillsyn och tillstånd

Vattenuttag för bevattning - miljöbalken, tillsyn och tillstånd Vattenuttag för bevattning - miljöbalken, tillsyn och tillstånd Borgeby Fältdagar 2010-06-30 07-01 Varför vill vi vattna? Ekonomiska fördelar: - hög avkastning, även normalår - hög kvalitet - jämn skörd

Läs mer

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012 Planera för vatten! Workshop i Östersund 3 maj 2012 Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna Vilka behov finns av planering för vatten? Vilka är hindren för en fungerande planering för vatten?

Läs mer

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Lite om dikningsföretag, diken, markavvattning mm Avvattning av mark hör hemma i

Läs mer

Stormusslor på fem lokaler i Alsteråns vattensystem

Stormusslor på fem lokaler i Alsteråns vattensystem Stormusslor på fem lokaler i Alsteråns vattensystem Inventering av stormusslor i Alsterån 2017 Carl-Johan Månsson, Fiskerikonsulent 2018-02-08 Bakgrund och metoder Under flera säsonger har undertecknad

Läs mer

Vilka problem stöter vi på? Höjddata öppnar nya vägar. Olika vägar till framgång

Vilka problem stöter vi på? Höjddata öppnar nya vägar. Olika vägar till framgång Våtmarker i Skåne Hur jobbar vi? Vilka problem stöter vi på? Höjddata öppnar nya vägar Olika vägar till framgång Framtidsutsikter Hur jobbar vi? Anna x 2, Gösta, Lukas, Jean Miljöbalken Stöd från Landsbygdsprogrammet

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

Uppstartsmöte arbetsgrupp Vattenkraften och miljön 2013-05-13 Gullspångsälvens vattenråd

Uppstartsmöte arbetsgrupp Vattenkraften och miljön 2013-05-13 Gullspångsälvens vattenråd Uppstartsmöte arbetsgrupp Vattenkraften och miljön 2013-05-13 Gullspångsälvens vattenråd Deltagare (längst ned i dokumentet finns en lista med epostadresser till deltagarna) Person Organisation Anders

Läs mer

Vem tar ansvar för klimatanpassningen? En översikt ur ett försäkringsperspektiv

Vem tar ansvar för klimatanpassningen? En översikt ur ett försäkringsperspektiv Vem tar ansvar för klimatanpassningen? En översikt ur ett försäkringsperspektiv Svensk Försäkring Svensk Försäkring är försäkringsföretagens branschorganisation. Vi arbetar för goda verksamhetsförutsättningar

Läs mer

Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö

Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Emån Dricksvatten KLIMAT För mycket eller för lite vatten EU direktiv Miljöbalken mm EMÅN Natur och kulturmiljö Processer i vattendraget hydrologi och morfologi Fiske Jordbruk Skogsbruk Vattenkraft Industri

Läs mer

Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning

Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning Moment i dagens föredrag Orientering Klimatinformationsprojektet, en kort återblick

Läs mer

Markavvattning och bevattningsbehov i landskapet vid förändrat klimat. Harry Linnér Mark och miljö Sveriges Lantbruksuniversitet

Markavvattning och bevattningsbehov i landskapet vid förändrat klimat. Harry Linnér Mark och miljö Sveriges Lantbruksuniversitet Markavvattning och bevattningsbehov i landskapet vid förändrat klimat Harry Linnér Mark och miljö Sveriges Lantbruksuniversitet Nederbörd Avdunstning = Avrinning 4-500 mm 2-400 mm 6-800 mm = 2-4000 m 3

Läs mer

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Olof Persson 1 Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Hur ser man på vattnet i landskapet? Olika aktörer har

Läs mer

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin.

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin. Datum 2015 03 15 Handläggare Lars Erik Widarsson Telefon 010 490 E post 97 68 lars erik.widarsso@nsva.se Allerum 1:32 Underlag om vatten, avlopp och avvattning till detaljplan förutsättningar och diskussion

Läs mer

Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat

Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat KSLA 2013-03-05 2013-03-11 Dimensionering av jordbrukets vattenanläggningar Jordbruksverket Vattenenheten C-J Rangsjö Linköping, 013/19 65 14 Jordbrukets

Läs mer

Data, fakta och scenarier vad händer med klimatet? 21 oktober 2015 Åsa Sjöström, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI

Data, fakta och scenarier vad händer med klimatet? 21 oktober 2015 Åsa Sjöström, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI Data, fakta och scenarier vad händer med klimatet? 21 oktober 2015 Åsa Sjöström, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning ett regeringsuppdrag

Läs mer

Underhåll av diken: Juridik. Magdalena Nyberg Rådgivningsenheten söder. Foto: Tilla Larsson

Underhåll av diken: Juridik. Magdalena Nyberg Rådgivningsenheten söder. Foto: Tilla Larsson Underhåll av diken: Juridik Magdalena Nyberg Rådgivningsenheten söder Foto: Tilla Larsson Några begrepp och definitioner Dränering Dikning Dräneringsgrad Markavvattning Båtnad Invallning Rensning Miljöåtgärder

Läs mer

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Sida 1(7) Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Denna checklista är främst tänkt som ett stöd under själva fältbesöket. Den är tänkt att användas i bedömningen av dikets status, utseende och problematik.

Läs mer

Ekosystemtjänster och samhällsekonomi: Emån

Ekosystemtjänster och samhällsekonomi: Emån Dricksvatten, produktion av mat och el, lekbottnar för fisk, våtmarker som renar och buffrar eller en avkopplande fiskestund i ett vackert landskap hur mycket betyder det? Vad är det värt för oss? Öka

Läs mer

PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Alvik Östra Stockholms stad Underlag till program Alvik Östra

PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Alvik Östra Stockholms stad Underlag till program Alvik Östra 2018-03-06, s 1 (7) PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Stockholms stad Underlag till program Upprättad av: Ebba Sundberg Granskad av: Christer Södereng 2018-03-06, s 2 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

Vattenverksamhetsutredningen En ändamålsenlig reglering, eller..? Ulf Wickström, LRF Hydrotekniska sällskapets årsmöte, Uppsala 3 februari 2015

Vattenverksamhetsutredningen En ändamålsenlig reglering, eller..? Ulf Wickström, LRF Hydrotekniska sällskapets årsmöte, Uppsala 3 februari 2015 Vattenverksamhetsutredningen En ändamålsenlig reglering, eller..? Ulf Wickström, LRF Hydrotekniska sällskapets årsmöte, Uppsala 3 februari 2015 Disposition Inledning Utredningens förslag i korthet Närmare

Läs mer

Olika perspektiv på för mycket och för lite

Olika perspektiv på för mycket och för lite 1 Olika perspektiv på för mycket och för lite Hur ser man på vattnet i landskapet? Olika aktörer har olika syn på vattnet Samma aktör har olika syn på vattnet i olika situationer Är vattnet ett kvittblivningsproblem?

Läs mer

Dricksvattenförsörjning Kalmar län. Liselotte Hagström miljöskyddshandläggare

Dricksvattenförsörjning Kalmar län. Liselotte Hagström miljöskyddshandläggare Dricksvattenförsörjning Kalmar län Liselotte Hagström miljöskyddshandläggare Hur är det tänkt? Kalmar län, våra förutsättningar Regional vattenförsörjningsplan Kalmar län Hot & risker, fördjupad klimatanalys

Läs mer

Kävlingeåns huvudfåra. Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd

Kävlingeåns huvudfåra. Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd Kävlingeåns huvudfåra Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd Aktuellt i Kävlingeåns huvudfåra - Bakgrund - Vattenkraft - Miljöanpassning - Avverkning/strandskydd Kävlingeån Kävlingeån

Läs mer

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet 2016 11 09 Länsstyrelsens roll dagvatten och markavvattning? Plansamråd. Vid olika exploateringar,

Läs mer

Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918)

Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) För ett säkert och hållbart samhälle Expertmyndighet Miljö- och energidepartementet Internationell

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med intressegruppen för Lokalt vattenråd Kisadalen, Kinda kommun

Minnesanteckningar från möte med intressegruppen för Lokalt vattenråd Kisadalen, Kinda kommun Vårflöde i Starbäcken strax söder om Kisa samhälle Minnesanteckningar från möte med intressegruppen för Lokalt vattenråd Kisadalen, Kinda kommun Närvarande: Göran Olsson (ordförande), Yngve Blomberg, Lars

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2017-01-18 Stockholm Mål nr M 6421-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-07-08 i mål M 2063-16, se bilaga A

Läs mer

Försäkring i förändrat klimat

Försäkring i förändrat klimat Försäkring i förändrat klimat Klimatanpassning i samarbete Klimatkonferens i Örebro27 november2012 Torbjörn Olsson, Länsförsäkringar 1 Varför har Länsförsäkringar engagerat sig? en spegel och viktig del

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån

Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån Johan Kling Vattenmyndigheten, Västerhavet johan.kling@lansstyrelsen.se, 070-600 99 03 Syfte Analys av Smedjeåns hydrologi och geomorfologi för

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Dessa allmänna råd behandlar ledning av kommunala räddningsinsatser, inklusive planering,

Läs mer

För mycket eller för lite vatten - länsstyrelsens roll?

För mycket eller för lite vatten - länsstyrelsens roll? För mycket eller för lite vatten - länsstyrelsens roll? Matts Claesson Naturvårdsenheten matts.claesson@lansstyrelsen.se tel. 010-22 35 380, 0703-91 63 42 Länsstyrelsens roll? Tillsynsmyndighet för vattenverksamhet

Läs mer

Föreläsningsunderlag studiecirklar. Foto: Tilla Larsson

Föreläsningsunderlag studiecirklar. Foto: Tilla Larsson Föreläsningsunderlag studiecirklar Foto: Tilla Larsson Delar som tas upp på utbildningen Dikens syfte Vikten av underhåll Vattenjuridik Markavvattningsföretag o Handlingar o Aktiv samfällighet o Stämma

Läs mer

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län Växjö Tingsrätt Mark och miljödomstolen Kungsgatan 8 351 86 VÄXJÖ paketadress Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Sökande Adress Org. nr Lunds kommun Tekniska förvaltningen 212000-1132

Läs mer

Markavvattningsföretag. Vägledning för tillsyn, omprövning och avveckling

Markavvattningsföretag. Vägledning för tillsyn, omprövning och avveckling Markavvattningsföretag Vägledning för tillsyn, omprövning och avveckling Välkomna! Webinariets syfte: Att informera om vilken information som går att hitta i rapporten samt projektgruppens arbetssätt Genomgång

Läs mer

Markavvattning och aktuell lagstiftning

Markavvattning och aktuell lagstiftning Markavvattning och aktuell lagstiftning Norra Sandsjö Bygdegård 26 september Charlotta Carlsson, Jordbuksverkets vattenenhet 2012-09-26 Vattenenheten Vattenenheten finns på tre platser Linköping Jönköping

Läs mer

Konsekvenser av en översvämning i Mälaren. Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK

Konsekvenser av en översvämning i Mälaren. Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK Konsekvenser av en översvämning i Mälaren Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK Uppdraget MSB har haft i uppdrag av regeringen att analysera och bedöma konsekvenserna av en översvämning

Läs mer

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken Från torrt till vått Prövning enligt miljöbalken Kammarkollegiet är en myndighet som för det allmännas talan i miljödomstolen. Talan gäller tillståndsprövningar, omprövningar och återkallelser av tillstånd

Läs mer

Bevarandeplan för Hovgårdsån

Bevarandeplan för Hovgårdsån Bevarandeplan för Hovgårdsån Bakgrund Länderna inom EU arbetar gemensamt för att bevara sitt växt- och djurliv för framtida generationer. En viktig del i arbetet är det ekologiska nätverket Natura 2000

Läs mer

Vatten till och från markavvattningssamfälligheter

Vatten till och från markavvattningssamfälligheter Vatten till och från markavvattningssamfälligheter vad gäller? Rörnät och Klimat 2016 Jennie Wallentin Jordbruksverket Varför markavvattning? Odling är beroende av dränerad mark. En gröda behöver under

Läs mer

Riktlinjer för byggande nära vatten. Antagen i Miljö- och byggnadsnämnden den

Riktlinjer för byggande nära vatten. Antagen i Miljö- och byggnadsnämnden den Riktlinjer för byggande nära vatten Riktlinjer för byggande nära vatten Sammanfattning - syftet med riktlinjer för strandnära byggande Syftet med riktlinjerna är att ny bebyggelse ska få en lämplig placering

Läs mer

Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst

Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst 1 MSBFS 2012:5 Stefan Svensson Docent, Lunds Universitet 3 Bakgrund kompetens? RUB? RälA? komplexitet Ledningstradition 4 Samhällskomplexitet Reflektion,

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län

Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län 1 (5) Vatten och avlopp i Kronoberg nu och i ett förändrat klimat Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län Bakgrund Klimatförändringarna är ett faktum, nu är

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Att äga en damm - ansvar och dammsäkerhet

Att äga en damm - ansvar och dammsäkerhet Att äga en damm - ansvar och dammsäkerhet Miljöbalkens definition av en damm En vattenanläggning vars syfte är att dämma upp eller utestänga vatten eller blandningar av vatten och annat material. Miljöbalken

Läs mer

Behov av kunskap och råd om vattenhushållning ur lantbrukets perspektiv Uppsala 2015-02-04 Rune Hallgren LRF

Behov av kunskap och råd om vattenhushållning ur lantbrukets perspektiv Uppsala 2015-02-04 Rune Hallgren LRF Behov av kunskap och råd om vattenhushållning ur lantbrukets perspektiv Uppsala 2015-02-04 Rune Hallgren LRF Morfologiska förändringar Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund 5.1.4 Rensning av vattendrag för upprätthållande

Läs mer

Vattenverksamhet

Vattenverksamhet Vattenverksamhet Upplägg Definitioner Prövning av vattenverksamhet Eventuella frågor Definitioner 11 kap. miljöbalken, MB Lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet, LSV Förordningen

Läs mer

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Anuschka Heeb Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden

Läs mer

Erfarenheter av sommarens översvämningar

Erfarenheter av sommarens översvämningar Redovisning Sida 1/9 Datum 2004-09-13 Ert datum 2004-07-29 Beteckning 452-9656-04 Er beteckning Fö2004/1661/CIV Försvarsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Björn Harringer Försvarskansliet 036-39 50 06 Postadress

Läs mer

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete Klimatanpassning Vad är klimatanpassning? Klimatanpassning innebär åtgärder för att anpassa samhället till nutidens och framtidens klimat.

Läs mer

Nissan översvämning 2014

Nissan översvämning 2014 1 Nissan översvämning 2014 Före: 2013 påbörjades en uppdatering av MSB:s översvämningskartering för Nissan (den ursprungliga var från 2002). Under: Augusti 2014. När karteringen var klar men ej överlämnad

Läs mer

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Kommittédirektiv Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden Dir. 2014:116 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån hanteringen av

Läs mer

RAPPORT. Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder

RAPPORT. Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder RAPPORT Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder 2014-01-14 Upprättad av: Mattias Svensson Granskad av: Bo Nilsson Godkänd av: Mattias Svensson RAPPORT Suseån - Förstudie utredning av

Läs mer

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Michael Lindstedt 010-2405242 michael.lindstedt@msb.se

Läs mer

Välkomna! Syftet med dagarna är att:

Välkomna! Syftet med dagarna är att: Välkomna! Syftet med dagarna är att: lära känna varandra och våra olika kunskaper och erfarenheter få en introduktion till svensk vattenförvaltning känna till tidplanen framöver och vattendelegationens

Läs mer

STRUKTURKALKNING med LOVA-stöd i Dalberså-Holmsåns avrinningsområde

STRUKTURKALKNING med LOVA-stöd i Dalberså-Holmsåns avrinningsområde STRUKTURKALKNING med LOVA-stöd i Dalberså-Holmsåns avrinningsområde BÄCKENS GÅRD BÄCKENS GÅRD Vad gör vi på Bäckens Gård för att förhindra packningsskador? Strävar efter så lätta traktorer som möjligt

Läs mer

Länsstyrelsens behov av klimatdata

Länsstyrelsens behov av klimatdata Länsstyrelsens behov av klimatdata Susanna Hogdin Länsstyrelsen i Västra Götalands län Några av de uppdrag på Länsstyrelsen där klimatfrågan berörs Länsstyrelsens övergripande uppdrag är att samordna och

Läs mer

Sammanställning av situationen inför vårfloden i landet, vecka 10, 2010

Sammanställning av situationen inför vårfloden i landet, vecka 10, 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (6) Ert datum Er referens Avd för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Barbro Näslund-Landenmark 010-240 5050 barbro.naslund-landenmark@msb.se

Läs mer

Dikesrensningens regelverk

Dikesrensningens regelverk Dikesrensningens regelverk Kurs LBP Dikesrensning i praktiken Elisabet Andersson, EKOLOG Andreas Drott, MARKSPECIALIST Anja Lomander, MARKSPECIALIST Regelverk Miljöbalken Allmänna hänsynsregler (kap 2)

Läs mer

Remiss om förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft

Remiss om förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft Yttrande 1 (5) Miljö och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Remiss om förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft Ert dnr M2017/01639/R Sammanfattning Länsstyrelsen

Läs mer

Nationell strategi för klimatanpassning

Nationell strategi för klimatanpassning Nationell strategi för klimatanpassning Vad innehåller strategin? Hur ska arbetet organiseras? Viktoria Ingman, gruppchef Klimatenheten Miljö- och energidepartementet 1 Vad innehåller strategin? Nationell

Läs mer

Vad innebär vattendirektivet?

Vad innebär vattendirektivet? Vad innebär vattendirektivet? Hur står det till med vattenkvaliten i Marielundsbäcken i Suseåns avrinningsområde 2013-05-13 Jonas Svensson Samordnare för vattenförvaltningen i Hallands län Vattendirektivet

Läs mer

Miljöbalkens krav på fria vandringsvägar. Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se

Miljöbalkens krav på fria vandringsvägar. Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Miljöbalkens krav på fria vandringsvägar Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Allmänna hänsynsreglerna i 2 kap miljöbalken Hänsynsreglerna gäller alla som vidtar en åtgärd eller bedriver en

Läs mer

Informationsträff om vattenfrågor

Informationsträff om vattenfrågor Informationsträff om vattenfrågor 12 mars 2019 Martin Olgemar & Malva Ahlkrona Upplägg 9 10:30 Vattenverksamhet den byråkratiska verkligheten 10:30 10:45 Bensträckare 10:45 12:00 Specifika frågor och banor

Läs mer

Kammarkollegiet ADVOKATFISKALSENHETEN

Kammarkollegiet ADVOKATFISKALSENHETEN ADVOKATFISKALSENHETEN Karolina Ardesjö Lundén 08-700 0855 1 (5) Länsstyrelsen i Hallands län 301 86 Halmstad Remissyttrande avseende anmälan om åtgärder inom Natura 2000-områdena Lilla Middelgrund och

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

VERKSAMHETSPLANERING 2019 RELATION TILL GLOBALA MÅLEN & MILJÖMÅLEN

VERKSAMHETSPLANERING 2019 RELATION TILL GLOBALA MÅLEN & MILJÖMÅLEN 11. Hållbara städer 15. Ekosystem och 4. God utbildning för alla 12. Hållbar 6.Rent vatten och 14. Hav och marina 3. Hälsa 10.Minskad ojämlikhet 5.Jämställdhet 13. Bekämpa 9.Hållbar industri 8.Anständiga

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Samverkan i Västerhavets vattendistrikt Katarina Vartia

Samverkan i Västerhavets vattendistrikt Katarina Vartia Gör om med bilder i stället Krister Skoog Samverkan i Västerhavets vattendistrikt Katarina Vartia Staffan Arvegård /N Detta är samverkan ett fortlöpande samarbete med andra aktörer utanför den egna organisationen

Läs mer

Restaurering av vattendrag

Restaurering av vattendrag Restaurering av vattendrag från teori till praktik Erik Degerman & Anton Halldén SLU, Institutionen för akvatiska resurser & Länsstyrelsen i Jönköpings län 2012 10 23 Planeringssnurran idag och i framtiden

Läs mer

Hydrologiska prognosoch varningstjänsten SMHI

Hydrologiska prognosoch varningstjänsten SMHI Hydrologiska prognosoch varningstjänsten SMHI Calle Granström Uppdraget, kärnan SMHI:s Hydrologiska prognos och varningstjänst har till uppgift att informera om den aktuella hydrologiska situationen i

Läs mer