MOTIV, KOMMENTARER OCH KONSEKVENSER AV FÖRESLAGNA FÖRESKRIFTER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MOTIV, KOMMENTARER OCH KONSEKVENSER AV FÖRESLAGNA FÖRESKRIFTER"

Transkript

1 MOTIV, KOMMENTARER OCH KONSEKVENSER AV FÖRESLAGNA FÖRESKRIFTER Vid utformningen av föreslagna föreskrifter har hänsyn tagits till i huvudsak. Ytterligare intryck har tagits av Länsstyrelsen i Norrbotten Läns rekommenderade skrift från Miljösamverkan i Skåne angående utformning av skyddsföreskrifter samt de nyligen inrättade skyddsföreskrifterna för Luleå kommuns huvudvattentäkt, Gäddvik. Hänsyn och särskilt beaktande av befintliga och eventuellt framtida riskobjekt inom respektive skyddszon har även tagits. 1. Särskilt om vattentäktszon Vattentäktszonen bör vara inhägnad, avspärrad eller markerad Området närmast yt- och grundvattenuttaget är särskilt känsligt för störningar. Därför bör ingen annan verksamhet förekomma i detta område. Konsekvenser - I dagsläget förekommer inga andra verksamheter inom föreslaget område. 2. Petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, för primär skyddszon, föreskrivas att hantering av petroleumprodukter inte får förekomma annat än för att försörja bostads- och jordbruksfastigheter med olja och att det i sådana fall krävs tillstånd. För sekundär skyddszon bör föreskrivas att det krävs tillstånd för sådan hantering av petroleumprodukter som på kort eller lång sikt kan motverka syftet med skyddet. Myndigheten bör ange i föreskrifterna vilken hantering som avses. Föreskrifterna bör inte omfatta drivmedel som finns i fordon, arbetsmaskiner och liknande eller i hushåll. Det som i huvudsakligen bör regleras är lagringen/hanteringen av sådana produkter. Hantering av stora mängder petroleumprodukter nära vattendrag kan utgöra en betydande risk för vattentäkten. Det är därför mycket olämpligt bl.a. att nyetablera lagringsplatser för petroleumprodukter i primär skyddszon. Av den anledningen föreslås förbud. Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor gäller i vattenskyddsområde krav på sekundärt skydd för cisterner eller lösa behållare som rymmer mer än 250 liter brandfarlig vätska. Undantaget är befintliga cisterner och lösa behållare med tillhörande rörledningar. Genom krav på tillstånd för befintlig lagring av petroleumprodukter ges tillståndsmyndigheten möjlighet att ställa krav på relevanta skyddsåtgärder som exempelvis sekundärt skydd. Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 1 / (11)

2 Tillstånd från miljönämnden för innehav av befintliga cisterner kommer att krävas. Tillstånden kommer att behäftas med villkor för att säkerställa en säker hantering. T ex krav på sekundärskydd och invallning som kan ta hand om hela cisternens volym. För privatpersoner med befintlig petroleumlagring inom skyddsområdet innebär det även att tillstånd från miljönämnden krävs. Inga nya cisterner (petroleumlagring/drivmedelsförsäljning) är tillåten. Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften m a p egna cisterner (petroleumlagring); SIKFORS KRAFTSTATION PITEÅ FLYGPLATS, LÅNGNÄS STEN PETTERSSON TORSTEN FORSSELL MATS LINDBERG GRANS NATURBRUKSSKOLA ARNEMARKS SÅG & HYVLERI AB STENVALLS TRÄ AB GRUS & MAKADAM INDUSTRISÅDD AB BDX FÖRETAGEN AB, LULEÅ SWEROCK NORD AB Vattenkraft Flygplats Tillstånd från miljönämnden för innehav av befintliga cisterner kommer att krävas. Tillstånden kommer att behäftas med villkor för att säkerställa en säker hantering. T ex krav på sekundärskydd och invallning som kan ta hand om hela cisternens volym. För privatpersoner med befintlig petroleumlagring inom skyddsområdet innebär det även att tillstånd från miljönämnden krävs. Inga nya cisterner (petroleumlagring/drivmedelsförsäljning) är tillåten. Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften BETONGMÄSTARNA SVERIGE AB OKQ8 ÖJEBYN NORDISKA BIL AB SVENSKA STATOIL AB LEIF ÖQVIST ÅKERI AB PITEÅ RENHÅLLNING & VATTEN AB ARNE ERIKSSON LILLPITEÄLVENS KRAFTSTATION 1 LILLPITEÄLVENS KRAFTSTATION 2 SUNE ALAKANGAS GUNNAR HANNU CASSIMIR LINDBERG LARS-OLOV LUNDBERG/ K HELLGREN LEVANDERS LANTBRUK AB STALL SPEEDING, RALF JOHANSSON SIKFORSBONDEN ULF BERGSTEDT OVE HEDMAN STENA RECYCLING AB Betong- och cementindustri Vattenkraft Vattenkraft Oljegrus- och asfaltsverk - stationära Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 2 / (11)

3 3. Motorfordon Fordonstvätt med avfettningsmedel eller dylikt kan ex förbjudas eller endast tillåtas i t ex garage, carport eller annan plats med avlopp till spillvattenledning. Det bör vara tillåtet att ställa upp fordon, dock skall det för arbetsfordon under uppställning och drift säkerställas att läckage till mark och vatten ej sker. Detta via skyddsanordningar och saneringsberedskap. Vid tvätt av motorfordon, oavsett om avfettningsmedel nyttjas eller ej, riskerar mark och vatten att förorenas. Det är inte bara är avfettningsmedlet i sig som utgör en risk för försämrad vattenkvalitet utan också de ämnen som tvättas av från fordon. Därför kan det noteras att tvätt av fordon bör ske på plats där tvättvattnet kan avledas till spillvattennät. Att förbjuda tvätt av motorfordon inom hela den primära zonen bedöms inte lämpligt med tanke på att en effektiv tillsyn inte skulle kunna bedrivas med lämpliga medel. Det vanligaste när andra föreskrivit om det är att informera berörda om föreskriften och det kan man även göra i det här fallet och därmed uppnå i stort sett samma skyddseffekt som ett ev. förbud. Vid uppställning av arbetsfordon inom primär zon skall de vara utrustade med skyddsanordning eller placerad så att läckage till mark förhindras. Vid yrkesmässig användning av arbetsfordon skall saneringsberedskap finnas till hands. Tvätt av fordon bör ej ske där tvättvattnet direkt eller indirekt kan infiltrera marken, vilket innebär överallt förutom i garage, fordonstvättar eller på invallade ytor med spillvattenledning (ej dagvatten). Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften m a p egna arbetsfordon; PITEÅ FLYGPLATS, LÅNGNÄS STEN PETTERSSON TORSTEN FORSSELL MATS LINDBERG GRANS NATURBRUKSSKOLA ARNEMARKS SÅG & HYVLERI AB STENVALLS TRÄ AB GRUS & MAKADAM INDUSTRISÅDD AB BDX FÖRETAGEN AB, LULEÅ SWEROCK NORD AB Flygplats Vid uppställning av arbetsfordon inom sekundär zon skall de vara utrustade med skyddsanordning eller placerad så att läckage till mark förhindras. Vid yrkesmässig användning av arbetsfordon skall saneringsberedskap finnas till hands. Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften m a p egna arbetsfordon; STENA RECYCLING AB SVEVIA AB SVERIGE NORD NCC ROADS AB, BDX FÖRETAGEN AB, LULEÅ GRUS & MAKADAM INDUSTRISÅDD AB Oljegrus- och asfaltsverk - stationära Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 3 / (11)

4 4. Övriga skadliga ämnen för yt- och grundvattnet I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att i primär skyddszon är hantering av kemiska bekämpningsmedel förbjuden. För sekundär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för hantering av kemiska bekämpningsmedel. I föreskrifter för vattenskyddsområde bör anges att i primär och sekundär skyddszon upplag av asfalt, oljegrus eller vägsalt är förbjudna. I primär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för spridning av vägsalt. Inom skyddsområdet finns ett stort antal jordbruk i anslutning till Svensbyfjärden och dess tillflöden. Det finns därmed en risk att det kan komma att finnas rester av bekämpningsmedel i råvattnet i framtiden. Redan halter på 0,1 μg/ liter av enstaka bekämpningsmedel i dricksvattnet gör det otjänligt. Provtagning på bekämpningsmedel har tagits vid något enstaka tillfälle och har då inte visat på några detekterbara halter. Stor försiktighet bör dock tillämpas vid användning av bekämpningsmedel varför ett krav på tillstånd i den primära skyddszonen är väl motiverad om verksamhetsutövaren har god kunskap och tillräckliga skyddsåtgärder är vidtagna. I tillståndet kan det föreläggas om t ex riskanalyser och försiktighetsmått. Detta gäller även för befintliga verksamheter. Krav på tillstånd för spridning av vägsalt bedöms inte relevant för skyddet av Svensbyfjärdens vattentäkt. Förbud för allmänheten att nyttja kemiska bekämpningsmedel. Från förbudet undantas hastigt påkommen punktsanering mot ohyra och skadedjur som innebär olägenhet för människors hälsa under förutsättning att kommunala nämnden för miljöfrågor snarast underrättas om varje sådan åtgärd. För verksamheter krävs tillstånd från miljönämnden för hantering av kemiska bekämpningsmedel och andra för yt- och grundvattnet skadliga kemikalier (lösningsmedel, impregneringsmedel mm). Tillstånden kommer att behäftas med villkor för att säkerställa en säker hantering. Villkoren kan reglera t ex typ, spridningsförfarande och lagring. Här berörs även skogsägare. Tillstånd krävs dock inte för hantering av färg, lösningsmedel och liknande för hushållsändamål och för underhåll av byggnad och enskild egendom (ex båt). Vid eventuella undantag från förbudet skall sökanden visa på bekämpningsmedlets harmlöshet mot vatten (omvänd bevisbörda). Upplag eller tillverkning av asfalt, oljegrus eller vägsalt är förbjudet. (förekommer detta?) Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften m a p behov av bekämpningsmedel eller andra kemikalier; STEN PETTERSSON Bekämpningsmedel TORSTEN FORSSELL Bekämpningsmedel MATS LINDBERG Bekämpningsmedel Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 4 / (11)

5 GRANS NATURBRUKSSKOLA Bekämpningsmedel ARNEMARKS SÅG & HYVLERI AB Sågverk utan doppning/impregnering Bekämpningsmedel/andra kemikalier STENVALLS TRÄ AB Sågverk utan doppning/impregnering Bekämpningsmedel/andra kemikalier DEGERÄNGETS Andra kemikalier VATTENRENINGSVERK Vattenförsörjning SWEREA SICOMP AB Övrig organisk kemisk industri Andra kemikalier Föreskriften anger inga begränsningar för privatpersoner att nyttja bekämpningsmedel i sekundär zon. För verksamheter krävs tillstånd från miljönämnden för hantering av kemiska bekämpningsmedel och andra för yt- och grundvattnet skadliga kemikalier (lösningsmedel, impregneringsmedel mm). Tillstånden kommer att behäftas med villkor för att säkerställa en säker hantering. Villkoren kan reglera t ex typ, spridningsförfarande och lagring. Här berörs även skogsägare. Undantag för krav på tillstånd är vid punktsanering mot ohyra/skadedjur (endast underrättelse till miljönämnden krävs) samt punktbehandling (strykning/sprayburk) med bekämpningsmedel. Förvaring av bekämpningsmedel och andra för grundvattnet skadliga kemikalier är förbjuden för samtliga aktörer såvida det inte sker på en tät invallad yta och på ett sådant sätt att hela den lagrade volymen kan insamlas och omhändertas vid läckage. Tillstånd krävs dock inte för hantering av färg, lösningsmedel och liknande för hushållsändamål och för underhåll av byggnad och enskild egendom (ex båt). Upplag eller tillverkning av asfalt, oljegrus eller vägsalt är förbjudet. (förekommer detta?) Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften m a p behov av bekämpningsmedel eller andra kemikalier; BETONGMÄSTARNA SVERIGE AB Betong- och cementindustri Andra kemikalier OKQ8 ÖJEBYN Andra kemikalier NORDISKA BIL AB Andra kemikalier SVENSKA STATOIL AB Andra kemikalier SLU ÖJEBYNS EGENDOM Hantering/Lagring av bekämpningsmedel Bekämpningsmedel SUNE ALAKANGAS Bekämpningsmedel GUNNAR HANNU Bekämpningsmedel CASSIMIR LINDBERG Bekämpningsmedel LARS-OLOV LUNDBERG/ K HELLGREN Bekämpningsmedel LEVANDERS LANTBRUK AB Bekämpningsmedel STALL SPEEDING, RALF JOHANSSON Bekämpningsmedel SIKFORSBONDEN Bekämpningsmedel ULF BERGSTEDT Bekämpningsmedel OVE HEDMAN Bekämpningsmedel Stena Recycling AB Oljegrus- och asfaltsverk - stationära Andra kemikalier NORDTOOL AB Ytbehandling av metaller, mek/fys processer Andra kemikalier SVALSON AB Ytbehandling av metaller, mek/fys processer Andra kemikalier ABB AB Övrig organisk kemisk industri Andra kemikalier Gastank Sweden AB Övrig organisk kemisk industri Andra kemikalier POLARDÖRREN Övrig organisk kemisk industri Andra kemikalier B BERGSTRÖMS MÅLERI AB Övrig organisk kemisk industri Andra kemikalier AB BÖRJES BILLACKERING Övrig organisk kemisk industri Andra kemikalier ROLLYTECH AB Övrig organisk kemisk industri Andra kemikalier BOX MODUL AB Övrig organisk kemisk industri Andra kemikalier KEMEK AB Övrig organisk kemisk industri Andra kemikalier B BERGSTRÖMS MÅLERI AB Övrig organisk kemisk industri Andra kemikalier Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 5 / (11)

6 5. Växtnäringsämnen För yrkesmässig hantering av växtnäringsämnen i vattenskyddsområde bör föreskrivas om krav på tillstånd. Förekommande ytvatten inom både primär och sekundär zon bedöms inte som övergödda enligt vattendirektivets statusklassning i dagsläget. Lagring och spridning av stallgödsel och slam kan dock utgöra en föroreningsrisk där den främsta risken är spridning av patogener (sjukdomsalstrande organismer, t ex cryptosporidium). I föreskrifterna bör det anges vilken hantering som avses. Yrkesmässig spridning av växtnäring (mineraliska gödselmedel, stallgödsel, avloppsslam, vedaska samt övriga organiska gödselmedel) kräver tillstånd av miljönämnden. Tillstånden kommer att behäftas med villkor för att säkerställa en säker hantering. Villkoren kan reglera t ex typ, spridningsförfarande och lagring. Här tillkommer även skogsägare. Föreskriften omfattar dock inte gödsel från betande djur inom vattenskyddsområdet. Djurägare (häst, får mm) som idag eventuellt lagrar gödsel på mark kommer att påverkas via förbud. Nya samt ändring av befintliga gödselanläggningar kräver anmälan till miljönämnden, såvida inte verksamheten kräver tillstånd eller anmälan sedan tidigare. Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften m a p spridning/lagring av gödsel och dyl.: STEN PETTERSSON TORSTEN FORSSELL MATS LINDBERG GRANS NATURBRUKSSKOLA Yrkesmässig spridning av växtnäring (mineraliska gödselmedel, stallgödsel, avloppsslam, vedaska samt övriga organiska gödselmedel) kräver anmälan till miljönämnden, såvida inte verksamheten kräver tillstånd eller anmälan sedan tidigare. Här tillkommer även skogsägare. Föreskriften omfattar dock inte gödsel från betande djur inom vattenskyddsområdet. Djurägare (häst, får mm) som idag eventuellt lagrar gödsel på mark kommer att påverkas via förbud. Nya samt ändring av befintliga gödselanläggningar kräver anmälan till miljönämnden, såvida inte verksamheten kräver tillstånd eller anmälan. Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften m a p spridning/lagring av gödsel och dyl.: SLU ÖJEBYNS EGENDOM SUNE ALAKANGAS GUNNAR HANNU CASSIMIR LINDBERG LARS-OLOV LUNDBERG/ K HELLGREN LEVANDERS LANTBRUK AB STALL SPEEDING, RALF JOHANSSON SIKFORSBONDEN ULF BERGSTEDT OVE HEDMAN Hantering/Lagring av bekämpningsmedel Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 6 / (11)

7 6. Skogsbruk I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att i primär och sekundär skyddszon permanenta upplag av bark och timmer är förbjudna. I sekundär skyddszon bör upplag från en avverkningssäsong få förekomma. För tillfälliga sådana upplag i primär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd. Lagring av bark, timmer och spån kan ge upphov till lakvatten. För att lagra sådant krävs ofta behandling med kemikalier för att motverka skadedjursangrepp (regleras dock under annan paragraf, 4) och bevattning. Växtresterna kan p g a nedbrytning eller utlakning av ex fenoler förorena vattnet. Lagringen bör vara tidsbegränsad. Övriga risker som avverkning medför är främst förknippade med de maskiner som används (d.v.s. risk för läckage av hydraulolja, drivmedel etc), vilket regleras i annan paragraf (2). Delar av Stenvalls Trä AB kommer att beröras med avseende på förbud av upplag av bark, spån och timmer under längre tid än 6 mån. Dock är det en mindre andel av deras upplagsplats som omfattas av den primära zonen och därmed begränsningen, se bild 1 nedan. Bild 1. Satellitbild över Stenvalls trä i Sikfors. Det röda (och rödrandiga) området avser primär zon och det gulorange område avser sekundär zon. Skogsägare påverkas även av tidsbegränsningen för upplag av bark, spån och timmer. Kortare upplagstid än 6 mån kan dock tillstånd ges för. Upplag mindre än 500 m 3 fub 1 och som lagras kortare tid än 3 mån är undantagen tillståndsplikt (omfattar i huvudsak privatpersoner). Återplantering med kemiskt behandlat plantmaterial är förbjuden. Lagring av virke för uppvärmning för husbehov är undantaget förbudet respektive tillståndsplikt. 1 Fast mått under bark Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 7 / (11)

8 Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften m a p lagring av bark, spån eller timmer.: ARNEMARKS SÅG & HYVLERI AB STENVALLS TRÄ AB Skogsägare påverkas då upplag av bark, flis, spån, timmer eller liknande längre än en avverkningssäsong kräver tillstånd från miljönämnden. Lagring av virke för uppvärmning för husbehov är undantaget tillståndsplikt. 7. Avledning av avloppsvatten I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas om förbud mot ytterligare infiltrationsanläggningar för hushållsspillvatten och utsläpp av annat avloppsvatten i primär skyddszon. För sekundär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för sådana anläggningar. Risker med avloppsvatten är främst patogener, läkemedelsrester och andra kemikalier, men även utsläpp av näringsämnen. Utsläpp av näringsämnen via avlopp medför inte några betydande problem vid dricksvattenframställningen och vattendragen är som nämnts tidigare inte ansedda som övergödda. I närheten av råvattenintaget finns dock områden med enskilda avlopp. För ett av dessa områden (Hemlunda/delar av Vitsand) kommer de att hanteras genom utbyggnad till det kommunala avloppsnätet. Ytterligare nya eller vid förändringar av befintliga enskilda avlopp inom primär zon måste ha en godkänd avloppslösning som uppfyller naturvårdsverkets krav på hög skyddsnivå. I övrigt så krävs redan idag tillstånd för enskilda avloppsanläggningar enligt miljöbalken, det behöver därför inte föreskrivas likalydande i föreskrifterna för sekundär zon. Nya utsläppspunkter för dagvatten bör inte tillåtas inom primär zon. Dagvatten kan innehålla höga halter av bl.a. metaller och suspenderande ämnen samt att olyckor med farligt gods kan i slutändan hamna i vattentäkten. Där det är motiverat krävs åtgärder som minskar föroreningsbelastningen och risker med olyckor på väg och järnväg. Privatpersoner som idag har enskilda avloppslösningar inom primär zon kommer att påverkas. Vid tillsyn och ansökan om tillstånd för ny/förändrad avloppsanläggning kommer krav motsvarande hög skyddsnivå att krävas. Idag finns det en betydande andel av befintliga avloppsanläggningar som bör uppgraderas till hög skyddsnivå (utifrån utförd inventering och klassificering gjord av M&B-kontoret år 2011). Hög skyddsnivå innebär en avloppslösning t ex enligt nedan: Markbädd och litet fosforfilter Sluten tank och rening av bad-, disk- och tvättvatten i infiltration/markbädd/ kompaktfilter Urinsorterande torrtoalett och rening av bad-, disk- och tvättvatten i infiltration/markbädd/ kompaktfilter Minireningsverk och efterbehandling med hygienisering Kommunalt avlopp Piteå renhållning & vatten AB påverkas genom att de har ett avloppsledningsnät inom primär zon. Nya ledningar kräver tillstånd av miljönämnden av såväl verksamhetsutövare som privatpersoner. Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 8 / (11)

9 Nytillkommande dagvattenutsläpp är förbjudet Hantering av avfall I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör anges att upplag av avfall eller av snö som härrör från trafikerade ytor i en skyddszon inte får förekomma i en skyddszon med strängare föreskrifter - Snötippen vid bergsviksbron kommer att bli förbjuden. Förvaring av farligt avfall utöver normala hushållsmängder kräver anmälan till miljönämnden, såvida inte verksamheten kräver tillstånd eller anmälan sedan tidigare. Förvaring av farligt avfall utöver normala hushållsmängder kräver anmälan till miljönämnden, såvida inte verksamheten kräver tillstånd eller anmälan sedan tidigare. 9., schakt- och anläggningsarbeten I föreskrifter för vattenskyddsområde bör anges att materialtäkt är förbjuden i primär skyddszon. För husbehovstäkter i ett vattenskyddsområde bör föreskrivas krav på tillstånd. Oljespill får ej förekomma. Det bör även föreskrivas att tillfartsvägar till täkter så långt som möjligt vara avspärrade. I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att schaktningsarbete, t ex i samband med vägbyggen eller i annat byggande, och muddring inte får utföras utan tillstånd. För pålning, spontning och underjordsarbete bör föreskrivas om krav på tillstånd i primär skyddszon. Nyetablering av täkter inom primär zon anses olämpligt. Vid öppnande av nya täkter blottläggs ytterligare mark och en risk för infiltration av föroreningar till vattentäkten ökar. Reglering av husbehovstäkt görs för att det ger möjlighet att vid tillståndsgivning sätta upp villkor för verksamheten (t ex uppställning av fordon mm). Tillstånd för muddring sker redan via tillstånd för vattenverksamhet via länsstyrelsen. Dubbelreglering här anses inte nödvändig. Nyetablering av täktverksamhet är förbjudet. Uttag av sand och grus för husbehov kräver tillstånd från länsstyrelsen. Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 9 / (11)

10 Väghållare och byggnadsentreprenörer berörs vid större schaktningsarbeten, sprängning av berg, pålning, spontning eller borrningar och liknande undersökningsarbeten då det kräver tillstånd av miljönämnden. Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften m a p eventuell nyetablering av täkt: GRUS & MAKADAM INDUSTRISÅDD AB BDX FÖRETAGEN AB, LULEÅ SWEROCK NORD AB Nyetablering av täktverksamhet är förbjudet. Väghållare och byggnadsentreprenörer berörs vid större schaktningsarbeten, sprängning av berg, pålning, spontning eller borrningar och liknande undersökningsarbeten då det kräver tillstånd av miljönämnden. Verksamheter som kan komma att beröras av föreskriften m a p eventuell nyetablering av täkt: SVEVIA AB SVERIGE NORD NCC ROADS AB, BDX FÖRETAGEN AB, LULEÅ GRUS & MAKADAM INDUSTRISÅDD AB 10. Transport av farligt gods I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att i primär skyddszon transport av farligt gods får ske endast på anvisade transportleder. - / Sekundär zon Berör endast transportörer. Av länsstyrelsen anvisad väg för transport av farligt gods förekommer inom både primär och sekundär zon. Transport av farligt gods som privatpersoner utför är undantagen från bestämmelserna i ADR-S och RID-S om godset är 1. förpackat för detaljhandelsförsäljning och 2. avsett för personligt bruk, hushållsbruk eller för sport och fritid. Om det farliga godset utgörs av brandfarliga vätskor som transporteras i återfyllningsbara behållare, fyllda av eller åt privatpersoner, får mängden per behållare inte överstiga 60 liter. Vid transport på väg och i terräng får heller inte den totala mängden av sådant gods överstiga 240 liter per transportenhet. (Källa: Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 10 / (11)

11 ÖVRIGA DELAR AV BL A NATURVÅRDSVERKETS ALLMÄNNA RÅD SOM INTE ANSES TILLÄMPLIGA INOM FÖRESLAGET VATTENSKYDDSOMRÅDE A. I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör anges att i primär skyddszon sådan miljöfarlig verksamhet som innebär risk för förorening av yt- eller grundvatten inte får etableras. I sekundär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för ny anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet Föreskrifterna kan reglera alla slags produktion, lagring, användning och hantering av kemiska produkter och varor, bortskaffande av avfall och utsläpp av avloppsvatten samt andra utsläpp från dessa verksamheter. Kommentar Resonemanget för att inte ta med denna typ av formulering härrör från att vi anser att etablering inte bör vara förbjuden utan kan enligt föreslagen 4 regleras m a p kemikaliehantering. B. (Energianläggningar, vattenbrunnar och andra ingrepp i mark) I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör anges att i primär skyddszon för grundvattentäkt är anläggningar för lagring av och utvinning av värmeenergi ur berg, mark och vatten, uttag av vatten från berg och jord, samt även andra typer av borrningar som kan påverka vattentillgång/kvalitet, förbjudna och att i sekundär skyddszon för grundvattentäkt och i primär skyddszon för ytvattentäkt krävs tillstånd för sådana anläggningar Kommentar Annan lagstiftning reglerar redan krav på tillstånd för energianläggningar. Dubbelreglering bör undvikas. Dessutom så avser råden i huvudsak grundvattentäkter, vilket inte är fallet här. C. Båttrafik Föreskrifter kan reglera hur trafik med båtar och annan färd på sjö och is får bedrivas. Även tömning av sanitetstankar kan förbjudas. Kommentar En betydande båttrafik eller sjöfart förekommer inte inom skyddsområdet. D. Tertiär skyddszon Vid behov kan verksamheter regleras inom den tertiära skyddszonen som behövs för det långsiktiga skyddet av vattentäkten. I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, om det behövs för att uppnå tillräckligt skydd, anges förbud och inskränkningar i rätten att förfoga över fastigheter inom den del av vattenskyddsområdet som utgör tertiär skyddszon. Sådana inskränkningar kan t ex omfatta ändrad markanvändning. De kan i vissa fall sammanfalla med föreskrifter för övriga skyddszoner. Kommentar Föreskrifter gällande tertiär skyddszon bedöms inte finnas behov för. Tillfällig bilaga Motiv och konsekvenser till föreslagna skyddsföreskrifter 11 / (11)

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT ALLMÄNT Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon, primär skyddszon, sekundär skyddszon och tertiär skyddszon. Följande föreskrifter

Läs mer

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde 1 Allmänt Nedanstående föreskrifter gäller inom det skyddsområde som utmärkts på bifogad karta. Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon samt primär,

Läs mer

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen Motiv till skyddsföreskrifter Petroleumprodukter Naturvårdsverkets allmänna råd I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, för primär skyddszon, föreskrivas att hantering av petroleumprodukter inte

Läs mer

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1691 19FS 2015:7 Utkom från trycket den 24 april 2015 Länsstyrelsen i Västmanlands läns beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:41 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Omtryck Länsstyrelsens i Västra Götalands län föreskrift om ändring i föreskrift 14 FS 2009:89 om

Läs mer

Välkomna på dialogmöte!

Välkomna på dialogmöte! Välkomna på dialogmöte! Vattenskyddsområde för Haboskogen och Slätte grundvattentäkter Förslag på skyddsföreskrifter Tillsammans skapar vi ett hållbart vatten för flera generationer! Ikväll Vattenskyddsområde

Läs mer

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon.

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon. Föreskrifter som presenterats i samrådsunderlaget Ändrade föreskrifter efter samråd Motivering till ändringar 1 Båttrafik 1 Båttrafik 1 Båttrafik Mängden bränsle som får finnas ombord på båt, inklusive

Läs mer

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Vi vill med denna informationsbroschyr upplysa om vattenskyddet och kort förklara vad bestämmelserna i föreskrifterna innebär. Är det något du

Läs mer

Örebro läns författningssamling

Örebro läns författningssamling Örebro läns författningssamling Länsstyrelsen 18FS 2008:98 Utkom från trycket den 11 december 2008 Länsstyrelsens i Örebro län beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för ytvattentäkten Tisaren,

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken har kommunfullmäktige Tjörns kommun 2008-02-14 14 beslutat om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(9) VATTENSKYDDSOMRÅDE GÄLLERÅSEN 2012-05-23 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna

Läs mer

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Marks kommun BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Skyddsföreskrifter Fastställda av kommunfullmäktige 2007-11-27 SKYDDSFÖRESKRIFTER BJÖRKETORP VATTENTÄKT, MARKS KOMMUN Informationen är uppdelad i två delar vattenskyddsområde

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Brunne Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Detta dokument redovisar föreslagna

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är ett första förslag och kommer sannolikt att förändras

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Tanums kommun 14 FS 2010:120 Utkom från trycket den 26 februari 2010 Länsstyrelsens i Västra Götalands län tillkännagivande av Tanums kommun beslut om vattenskyddsområde

Läs mer

Planerade vattenuttag

Planerade vattenuttag Området Planerade vattenuttag Nuvarande råvattenförbrukning: 20 m³/dygn vinter och max 90 m³/dygn sommar. Planerat vattenuttag är detsamma som nuvarande uttag eftersom det inte bedöms finnas mer vatten

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (1998:808, MB) det område som anges på

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Styrande dokument Senast ändrad 2014-06-17 Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Dokumenttyp Föreskrift Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Vattenskyddsområde med föreskrifter

Läs mer

Skyddsföreskrifter för kommunal vattentäkt vid Gårdsryd, Nybro kommun

Skyddsföreskrifter för kommunal vattentäkt vid Gårdsryd, Nybro kommun Nybro kommun, vattentäkt Gårdsryd 2013-12-06 Nybro kommun Skyddsföreskrifter för kommunal vattentäkt vid Gårdsryd, Nybro kommun Med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken meddelar Länsstyrelsen i Kalmar län följande

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 1 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås gälla inom Igelstorp vattenskyddsområde

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Markaryds kommun Markaryds kommuns beslut om fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Norra Misterhult, Markaryds kommun; 07FS 2006:39 Utkom från

Läs mer

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde i Sörfjärden Dagordning Inledning Information om vattentäkten Varför upprättas vattenskyddsområden? Föreslagen utbredning av vattenskyddsområdet

Läs mer

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Syftet med skyddsområdet och skyddsföreskrifterna är att förhindra sådan verksamhet som kan medföra risk

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde 2009 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Tikaskruv

Läs mer

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka 1 DEFINITIONER AV BEGREPP Definitioner av begrepp, se bilaga 1. 2 VATTENTÄKTSZON Inom vattentäktszonen är all annan verksamhet än vattentäktsverksamhet

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion 2017-01-12 Bakgrund Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och tillgången och kvaliteten på vatten för vattenförsörjning är en av våra mest betydelsefulla

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Garpenbergs herrgård i Hedemora kommun; beslutade den 11 maj 2012. 20 FS 2012: Utkom från trycket den XX 2012 Länsstyrelsen

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Skyddsföreskrifter för Laukers vattentäkt i Arvidsjaurs kommun 25 FS 2012:28 A 21 Utkom från trycket den 26 oktober 2012 Beslutade av kommunfullmäktige i Arvidsjaurs

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter

Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter 2013-05-07 Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter Vattenskyddsområdets syfte Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att säkerställa att grundvattentillgången

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

Förslag till föreskrifter inom vattenskyddsområde

Förslag till föreskrifter inom vattenskyddsområde VATTENTÄKT SÖRMON Inledning Detta dokument innnehåller förslag till föreskrifter att gälla inom vattenskyddsområde för Vattentäkt Sörmon. Definitioner I dessa föreskrifter avses med: Arbetsfordon: fordon

Läs mer

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö 540:21 Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Antagna av Kommunfullmäktige 2003-01-16 Gäller från 2006-01-01 Skyddsföreskrifter Nedan

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde

Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde Följande skyddsföreskrifter är specifikt framtagna för grundvattentäkten i Gullbranna. Den övergripande tanken vid framtagandet har varit att

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 28 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som ska gälla inom Melldala vattenskyddsområde och i

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2008:86 Utkom från trycket den 1 juli 2008 Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Sångån i Gagnefs och Leksands kommuner; beslutade den 12 april

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(11) VATTENSKYDDSOMRÅDE BLACKSTA UTKAST 180312 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling. Länsstyrelsen. 20 FS 2018:19 Utkom från trycket den 23 augusti 2018

Dalarnas läns författningssamling. Länsstyrelsen. 20 FS 2018:19 Utkom från trycket den 23 augusti 2018 Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Dalarnas läns föreskrifter om Lennhedens vattenskyddsområde, Borlänge och Gagnefs kommuner; beslutade den 23 augusti 2018. (dnr 513-713-2017)

Läs mer

Älvsborgs läns författningssamling

Älvsborgs läns författningssamling Älvsborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 15 FS 1995:109 Utkom från trycket den 8 december 1995 Kungörelse om skyddsområde och skyddsföreskrifter för grundvattentäkt; utfärdad den 17 november 1995.

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för Nye grundvattentäkt i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:83 Saknr Ö15/09 Utkom från trycket den 12 oktober 2009 beslutade

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun Skyddsföreskrifterna gäller inom det område som angivits på upprättad skyddszonskarta. Vattenskyddsområdet

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(6) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Veinge vattentäkt på fastigheten Vessinge 1:8 i Laholms kommun; beslutade den

Läs mer

Jukkasjärvi vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter

Jukkasjärvi vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter 2013-02-12 Jukkasjärvi vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter Vattenskyddsområdets syfte Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att säkerställa att grundvattentillgången

Läs mer

Vattenskyddsföreskrifter för Visbys grundvattentäkter

Vattenskyddsföreskrifter för Visbys grundvattentäkter Regionfullmäktige 2015-03-30 1 (10) Bilaga 2 Vattenskyddsföreskrifter för Visbys grundvattentäkter 1 Allmänt Dessa föreskrifter gäller inom det vattenskyddsområde som angivits på bifogad skyddsområdeskarta.

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

Gotlands kommun Visby vattentäkter

Gotlands kommun Visby vattentäkter 1(7) Gotlands kommun Visby vattentäkter Förslag till skyddsföreskrifter Nedan angivna skyddsföreskrifter skall gälla inom skyddsområden som utmärkts på den bifogade skyddsområdeskartan. Skyddsområdet är

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Länsstyrelsen i Norrbottens läns föreskrifter 25 FS 2017: 21 A 20 Beslut om fastställande av vattenskyddsområde och Utkom från trycket skyddsföreskrifter enligt 7 kap.

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990.

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. 1(5) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för de kommunala grundvattentäkterna

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Vaggeryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:23 Saknr Ö11/07 Utkom från trycket

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Länsstyrelsen i Kalmar län fastställde 1994 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Örsjö (i de fall lagar, förordningar

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR RENSJÖN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR RENSJÖN 1 (8) SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR RENSJÖN Nedan angivna föreskrifter ska gälla inom det vattenskyddsområde som anges på bifogad karta, se bilaga 1. Vattenskyddsområdet är indelat i följande tre zoner: vattentäktszon,

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(8) Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Ragnhilds källa på fastigheten Grimeton 5:17 i Varbergs

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva maj 2008 10:4 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR KOMMUNENS VATTENTÄKT PÅ MALMSJÖÅSEN Södertälje kommun förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (MB) det område sommarkerats

Läs mer

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde BILAGA 2: SKYDDSFÖRESKRIFTER Vattenskyddsområde Magra vattentäkt, Alingsås kommun Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det vattenskyddsområde som utmärkts på bifogad karta, se Ritning 1. Skyddsområdet

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter om skyddsområde och skyddsbestämmelser för grundvattentäkt - Eriksmåla vattentäkt, Emmaboda kommun, meddelade av Länsstyrelsen i Kalmar län Utkom

Läs mer

Hanveden Vattenskyddsområde

Hanveden Vattenskyddsområde Haninge kommun Hanveden Vattenskyddsområde Förslag Stockholm 2014-05-20 Datum 2014-05-20 Uppdragsnummer 61151251812000 Utgåva/Status Förslag Mattias von Brömssen Sara Levin Mattias von Brömssen Uppdragsledare

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Stockholms län beslut om vattenskyddsområde med föreskrifter för kommunala grundvattentäkter på Sandön, Värmdö kommun; 01FS 2014:66 Utkom

Läs mer

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB Rensjön vattenskyddsområde UPPDRAGSNUMMER 1654815100 FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER SUNDSVALL SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN 1 (10) S w e co Södra Järnvägsgatan

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx.

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. BILAGA 3 Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2008:76 Utkom från trycket den 2 januari 2009 Länsstyrelsens i Gävleborg föreskrifter om fastställelse av skyddsområde med skyddsföreskrifter för

Läs mer

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde Till dig som bor i ett vattenskyddsområde ALLA VATTENSKYDDSOMRÅDEN HAR SPECIFIKA FÖRESKRIFTER SOM GÄLLER I RESPEKTIVE OMRÅDE Vatten är den naturresurs vi inte klarar oss utan. Det vatten som finns på jorden

Läs mer

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Varför vattenskyddsområde? Värdefullt vatten Vattentäkterna vid Axelstorp och Idrottsplatsen är av stor betydelse för Båstads

Läs mer

Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner

Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner Med Tillsynsmyndigheten avses den eller de nämnder som skall fullgöra kommunens uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Huvudman för vattentäkten

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde för Lennhedens vattentäkt, Borlänge och Gagnefs kommuner

Förslag till vattenskyddsområde för Lennhedens vattentäkt, Borlänge och Gagnefs kommuner Meddelande 1 (2) 2017-09-12 Dnr: 513-713-2017 Miljöenheten Malin Spännar Direkt 010-225 03 04 malin.spannar@lansstyrelsen.se Enligt sändlista primär och sekundär skyddszon Förslag till vattenskyddsområde

Läs mer

Mall till skyddsföreskrifter

Mall till skyddsföreskrifter Miljösamverkan Skåne Remissversion: Inledning Mall till skyddsföreskrifter - vattenskyddsområde för allmänna grundvattentäkter Dessa föreskrifter är en vidareutveckling av den mall som togs fram inom VAsamverkan

Läs mer

Utformande av skyddsföreskrifter för vattenskyddsområden FÖRSLAG TILL NORMALFÖRESKRIFTER

Utformande av skyddsföreskrifter för vattenskyddsområden FÖRSLAG TILL NORMALFÖRESKRIFTER 1 Utformande av skyddsföreskrifter för vattenskyddsområden FÖRSLAG TILL NORMALFÖRESKRIFTER Vägledning för utformande av skyddsföreskrifter, mm har utarbetats av Länsstyrelsen i Dalarnas län. Länsstyrelse

Läs mer

BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6. Projekt nr 600 854 Östersund 2013-08-09 BERGS KOMMUN

BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6. Projekt nr 600 854 Östersund 2013-08-09 BERGS KOMMUN BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6 BERGS KOMMUN Projekt nr 600 854 Östersund INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET MED VATTENSKYDDSOMRÅDET...

Läs mer

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm OVANÅKERS KOMMUN Vattenskyddsområde Lobonäs UPPDRAGSNUMMER 1654360000 SUNDSVALL SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN HANS FRIDHOLM 1 (13) S w e co Södra Järnvägsgatan 37 Box 259 SE-851 04 Sundsvall, Sverige

Läs mer

Huvudman för vattentäkten är Gullfjälls samfällighet. Inom skyddsområdet skall gälla följande föreskrifter:

Huvudman för vattentäkten är Gullfjälls samfällighet. Inom skyddsområdet skall gälla följande föreskrifter: Skyddsföreskrifter för Vattenskyddsområde innefattandes Gullfjälls samfällighets grundvattentäkter, Tjörns kommun Med stöd av 7 kap 21 i miljöbalken har Tjörns kommun, Samhällsbyggnadsnämnden, beslutat

Läs mer

BENSBYN. Skydd av grundvattentäkt. Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar. Fastställt 2006-05-18 Regeringsbeslut

BENSBYN. Skydd av grundvattentäkt. Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar. Fastställt 2006-05-18 Regeringsbeslut BENSBYN Skydd av grundvattentäkt Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar Fastställt 2006-05-18 Regeringsbeslut LULEÅ KOMMUN BESLUT INNEHÅLLSFÖRTECKNING VATTENSKYDDSOMRÅDE... 2 SYFTE MED SKYDDET...

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för den kommunala grundvattentäkten Gårdby, Mörbylånga kommun

Vattenskyddsområde med föreskrifter för den kommunala grundvattentäkten Gårdby, Mörbylånga kommun Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 103 2015-06-16 1(9) Dnr KST 2013/000009-341 Författningssamling MBLAFS 2015:15 Vattenskyddsområde med föreskrifter för den kommunala grundvattentäkten Gårdby, Mörbylånga

Läs mer

S we c o E n v i r o n m e n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o E n v i r o n m e n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm ÅRE KOMMUN Vattenskyddsområde Undersåker UPPDRAGSNUMMER 1654920109 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER MED MOTIVERINGAR SUNDSVALL 2013-05-08 SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN ELODIE BENAC HANS FRIDHOLM 1 (22)

Läs mer

Fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hemsjö grundvattentäkt i Olofströms kommun

Fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hemsjö grundvattentäkt i Olofströms kommun BESLUT 1(10) Kontaktperson Anna-Karin Rasmussen 010-224 15 98 anna-karin.rasmussen@lansstyrelsen.se Olofströms Kraft AB Fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hemsjö grundvattentäkt

Läs mer

BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR

BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR BILAGA 1 BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR Projekt nr 14106 Östersund 2016-03-22 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Gävleborgs läns föreskrifter om fastställelse av skyddsområde för grundvattentäkt Järbo i Sandvikens kommun Utkom från trycket den 2 november

Läs mer

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Sölvesborg Energi ansvarar för kommunens allmänna vattenanläggningar, till

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Eskilstorp i Båstads kommun

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Eskilstorp i Båstads kommun Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Eskilstorp i Båstads kommun Med stöd av 7 kap 22 miljöbalken hemställer kommunfullmäktige i Båstads kommun att länsstyrelsen i Skåne län fastställer följande föreskrifter

Läs mer

ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT

ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT 1553654000 ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT SWECO Linnea Ruderfelt Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Stockholms län beslutom vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för grundvattenäkt Ingarö på fastigheterna Brunn 2:1 och Fågelvik 1:626

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Skillingaryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:24 Saknr Ö12/07 Utkom från

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

ARJEPLOG KOMMUN Laisvall

ARJEPLOG KOMMUN Laisvall Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar sid 1(10) ARJEPLOG KOMMUN Laisvall Skydd för vattentäkt Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar sid 2(10)

Läs mer

VATTENTÄKT STORA VÄNSJÖN

VATTENTÄKT STORA VÄNSJÖN VATTENTÄKT STORA VÄNSJÖN 1 VATTENSKYDDSOMRÅDETS SYFTE Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att bidra till att vattentäkt Stora Vänsjön kan användas som dricksvattentäkt i ett

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun 1(7) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap. 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Matris BILAGA 1. Händelsen är okänd i branschen eller Enl. en fackmässig bedömning kan händelsen inte uteslutas

Matris BILAGA 1. Händelsen är okänd i branschen eller Enl. en fackmässig bedömning kan händelsen inte uteslutas Matris BILAGA 1 Sannolikhet Kriterier S1 = liten Händelsen är okänd i branschen Enl. en fackmässig bedömning kan händelsen inte uteslutas S2= medelstor Branschen känner till att händelsen inträffat de

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2014:18 Utkom från trycket den 11 april 2014 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut om skyddsområde och skyddsföreskrifter för Vätterns

Läs mer

Vattenskyddsområden - Bor du i ett?

Vattenskyddsområden - Bor du i ett? Bilaga 5 Information till hemsidan Vattenskyddsområden - Bor du i ett? Varför har vi vattenskyddsområden? Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan välja bort olika livsmedel, men utan

Läs mer

03FS 2001:4 Utkom från trycket den 17 januari 2001

03FS 2001:4 Utkom från trycket den 17 januari 2001 1(8) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 2001:4 Utkom från trycket den 17 januari 2001 Länsstyrelsens i Uppsala län föreskrifter om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Rimforsa vattentäkt

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Rimforsa vattentäkt Vattenskyddsområde med föreskrifter för Rimforsa vattentäkt Antagna vid Kinda kommuns fullmäktige den 29 april 2013 (KF 44) Innehållsförteckning 1 Definitioner...3 2 Vattentäktsverksamhetens bedrivande...4

Läs mer

KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR

KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR BILAGA 1 KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR Projekt nr 14107 Östersund 2015-03-05 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET

Läs mer

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik FAKTISKA UTTAG NORRA 1,34; 6% 0,90; 4% 0,82; 4% 8,88; 41% 6,46;

Läs mer

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden 1 Varför behövs vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter? Rent vatten

Läs mer