KOMMENTARER TILL REKOMMENDATIONER & AVTALSMALL FÖR SAMARBETE MELLAN REKLAMKÖPARE OCH REKLAMPRODUCENT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMMENTARER TILL REKOMMENDATIONER & AVTALSMALL FÖR SAMARBETE MELLAN REKLAMKÖPARE OCH REKLAMPRODUCENT"

Transkript

1 KOMMENTARER TILL REKOMMENDATIONER & AVTALSMALL FÖR SAMARBETE MELLAN REKLAMKÖPARE OCH REKLAMPRODUCENT Kommentaren är framtagen av Sveriges Kommunikationsbyråer för förbundets medlemmar. Denna rekommendation/mall gäller från och med 1 februari ALLMÄNNA VILLKOR Villkoren reglerar inte uttömmande parternas inbördes rättigheter och skyldigheter; parterna förutsätts själva bestämma uppdragens närmare innehåll samt vid behov fastställa ytterligare villkor. 1. SAMARBETSFORMER KUND-BYRÅ Det åligger kunden; a. att precisera uppdraget till reklamproducenten i form av brief med målsättningar etc, b. att fortlöpande och i god tid förse reklamproducenten med sådana uppgifter och material, att uppdraget kan utföras enligt kundens önskemål såväl kvalitativt som inom given tids- och kostnadsram, c. att alltid ha en för kontakten med reklamproducenten ansvarig kontaktperson som har befogenhet att lämna för kunden bindande besked i de frågor som avser uppdragets utförande samt d. att hålla tidsplan vad gäller kundens åtaganden. 1 (15)

2 Det åligger REKLAMPRODUCENTEN; a. att upprätta och till kunden skicka kontaktrapporter med bekräftelser på överenskommelser med kunden. Kontaktrapporter skall anses gälla som orderbekräftelser om inte invändningar görs till reklamproducenten utan dröjsmål, b. att precisera behovet av tid, underlag och annat material för att kunna fullgöra uppdraget, c. att ansvara för att allt material är av sådan kvalitet och sådant utförande att bästa möjliga slutresultat erhålles, d. att ställa av kunden godkänd kontaktperson till dennes förfogande för uppdragets utförande, e. att vid behov ställa kompetent expertis för medieval till kundens förfogande samt f. att hålla tidsplan vad gäller reklamproducentens åtaganden. För att samarbetet skall löpa så smidigt som möjligt är det bra om formerna för samarbetet är någorlunda bestämda. Därför föreskriver samarbetsavtalet att kunden genom brief skall precisera uppdraget och att reklamproducenten skall upprätta en kontaktrapport där den förklarar hur den har förstått briefen. Såväl brief som kontaktrapporter blir avtalsinnehåll. Med hjälp av dem kan man fastställa parternas viljor, liksom deras insikt om andra partens vilja. 2. EXKLUSIVITET Kunden förbinder sig att inte anlita annan byrå för samma uppdrag. Reklamproducenten förbinder sig att inte arbeta med konkurrerande produkter/tjänster under samarbetet utan kundens medgivande. När Kunden anlitar en annan byrå för samma uppdrag innebär det att förtroendet mellan byrå och Kund rubbas. Av denna paragraf följer att det utgör ett kontraktsbrott om Kunden anlitar en annan byrå för ett uppdrag som Reklamproducenten anlitats för. Reklamproducenten har då rätt att avbryta 2 (15)

3 samarbetet. Reklamproducenten kan också ha rätt till ersättning under en uppsägningstid av tre månader. Detta är dock osäkert. Som avtalet ser ut är nämligen kopplingen mellan kontraktsbrott och den här tiden av ersättning under uppsägningstiden oklar. Om man vid avtalsslutet uttryckligen hänvisar till detta samarbetsavtal borde dock ersättning kunna utgå. Genom att uppdraget upphör kan man dock tänka sig att reklamproducenten får lägre kostnader. Denna besparing skall dras ifrån ersättningsbeloppet. På samma sätt kan förtroendet mellan kund och byrå rubbas om Reklamproducenten börjar samarbeta med en konkurrent till Kunden. Sådant samarbete bör därför endast förekomma om Kunden medger det. Det gäller naturligtvis även den nya kunden. Klausulen innebär därför också en skyldighet för Reklamproducenten att uppge för nya kunder att man redan samarbetar med en konkurrent till den presumtive kunden. 3. SEKRETESS Reklamproducenten skall behandla alla upplysningar om kundens verksamhet strängt konfidentiellt såväl under som efter samarbetets upphörande. Motsvarande skall gälla Kunden avseende kunskap om såväl Reklamproducentens verksamhet, som verksamhet rörande andra kunder till Reklamproducenten som kunden eventuellt kan få del av, i samband med parternas samarbete. Den som bryter sekretessen skall ersätta den skada som den skadelidande parten kan visa att den har lidit som en följd av sekretessbrottet. Det kan dock vara svårt för den skadelidande att bevisa skadans storlek. För att slippa den svårigheten kan man istället avtala om att vite skall utgå vid sekretessbrott. 4. ANSVAR Reklamproducenten ansvarar för att föreslagna reklam- och marknadsföringsåtgärder inte strider mot gällande lagregler, etiska regler eller branschpraxis. Kunden skall ha motsvarande ansvar för givna uppgifter och utfästelser samt annat tillhandahållet material. Det är reklamproducentens skyldighet att se till att personer som med namn eller bild förekommer i det reklammaterial som kunden beställt och betalat, givit tillstånd enligt lagen (1978:800) om namn och bild i reklam. Om kunden tillhandahåller 3 (15)

4 material svarar denne för att motsvarande tillstånd erhållits. Reklamproducenten ansvarar för att samtliga underleverantörer efterger förfoganderätten till det material de i enlighet med uppdraget producerar. I de fall Kunden själv träffat egna avtal ansvarar Kunden själv för dessa. Reklamproducentens sammanlagda skadeståndsskyldighet för uppdraget är begränsat till 70 prisbasbelopp. Annonsörens krav på skadestånd skall för att medföra en rätt till ersättning framföras skriftligen senast tre månader efter det att dom i enlighet med överträdelser av ansvar enligt denna punkt vunnit laga kraft. Reklamproducenten ansvarar inte för skada som annonsören orsakats genom avtal som annonsören slutit direkt med annan part såsom media, reklamproducent, media, tryckeri eller dylikt. Här behandlas de kostnader som kan uppstå om det visar sig att reklam och andra marknadsföringsåtgärder strider mot lagar, etiska regler och branschpraxis. Bestämmelsen utgår från principen om att vardera part svarar för det material som den tillhandahåller. Marknadsstörningsavgiftens storlek är beroende av annonsörens (dvs. kundens) ekonomiska möjligheter och är maximerad till 5 miljoner kronor. Då det ansetts orimligt att Kunden skall kunna lasta över en så stor avgift på reklamproducenten har reklamproducentens ansvar gentemot Kunden härvidlag begränsats till 70 prisbasbelopp (år 2008 ca 2,9 miljoner kronor). För små byråer med stora kunder kan det vara bra att försöka begränsa sitt ansvar ännu mer. Medlemmar i Reklamförbundet har möjlighet att försäkra sig mot denna risk. De lagar som kan bli aktuella för denna punkt är framför allt Marknadsföringslagen, Upphovsrättslagen och Lagen om namn och bild i reklam. 5. KORREKTUR Det åligger kunden: att godkänna korrektur, original, provtryck etc. Kunden ansvarar för felaktigheter i stavning, faktiskt innehåll och övrigt innehåll som kunden bort upptäcka. Det åligger reklamproducenten: att granska korrektur, original provtryck etc för att undvika felaktigheter samt att icke 4 (15)

5 beordra slutlig tryckning eller motsvarande produktionsstadium för användning i media av typ TV, film, video förrän kunden lämnat tryckorder eller motsvarande order till reklamproducenten. Detta innebär att Reklamproducenten har ett ansvar för att se till att material inte går till slutligt produktionsstadium innan Kunden har godkänt det. Reklamproducenten skall då ha granskat materialet så att det innehåller så få felaktigheter som möjligt. När Kunden godkänt materialet ansvarar dock kunden för alla fel som finns kvar. Om Kunden väljer att förlita sig på Reklamproducentens granskning, av tidsskäl eller annat, är det Kundens val och ansvar. Enda sättet för Kunden att slippa slutligt ansvar är att avtala särskilt om det. 6. INKÖP FÖR KUNDEN Reklamproducenten väljer underleverantör och skall eftersträva att göra inköp till fördelaktigaste villkor för kundens räkning. Kunden har dock rätt att ta ställning till om underleverantör skall anlitas eller inte Reklamproducenten bör vid beställning av: - trycksaker tillämpa Allmänna leveransvillkor för grafiska prestationer 2002 (ALG 02) ) eller ersättande avtal. reklamfilm, skriva ett särskilt avtal. Reklamproducenten ansvarar för underleverantören mot Kunden som om det var Reklamproducenten själv som presterat. Avtalen med Kunden måste därför spegla avtalen med underleverantörerna, sk back-to-back avtal, så att Reklamproducenten inte hamnar mellan två stolar. Notera också att enligt förekommande reklamfilmsproduktionsavtalet så tillfalle oftar visningsrätten annonsören i två år för att korrespondera med den tvååriga riktlinje som Teaterförbundet ger till sina medlemmar för att medverka i en produktion (och att denna tid inte nödvändigtvis korresponderar med den förfoganderätt som överenskommes om för reklammaterial i punkt 7). Det bör därför tydlig upplysas om begränsningen av visningsrätten. 7. UPPHOVSRÄTT TILL BESTÄLLT MATERIAL Upphovsrätten består av en ideell rätt och en förfoganderätt. Den ideella rätten kan i regel inte överlåtas medan förfoganderätten kan upplåtas/överlåtas med eller utan ekonomiska villkor. 5 (15)

6 a. Layouts, skisser, ateljéarbeten, original, texter etcetera fyra alternativ finns Annonsören förvärvar, enligt nedan, förfoganderätten till layouter, skisser, ateljéarbeten, original, texter etcetera när full betalning för uppdraget erlagts i: 1. två (2) år 2. fem (5) år 3. annan överenskommen tid, nämligen år, från första publiceringsdatum inom Norden, om inte annan geografisk marknad överenskommits, nämligen. 4. obegränsad rätt till allt material som reklamproducenten producerat.annonsören äger i detta fall rätt att upplåta/överlåta förfoganderätten vidare till annat fristående företag om inte annat överenskommits.i detta fall behövs inga ytterligare tillägg eller optionsalternativ. Tänk på att om så önskas särskilt avtala om att enskilda delar kan användas fritt. Annonsören har, om så överenskommes, dessutom rätt till en option på ytterligare: 1. två (2) år 2. fem (5) år alternativt annan överenskommen tid, nämligen års förfoganderätt inom Norden. Innehållet och kostnaden för optionen bör i dessa fall bestämmas vid kontraktsskrivandet. Kostnaden kan då bestämmas som en fast kostnad eller en procentsats av det ursprungliga arvodet. Denna kostnad avser dock endast reklamproducentens arvode, inte ersättning till eventuella underleverantörer. Kostnaden för en option avseende utökat geografiskt förfogande kan bestämmas enligt följande stegvisa modell: (1) Norden Europa SEK (2) Europa Globalt SEK (3) Norden Globalt SEK 6 (15)

7 Den ideella rätten till materialet ligger alltså kvar hos Reklamproducenten. Det är Reklamproducenten som räknas som upphovsman till materialet. Som framgår av mallen skall parterna komma överens om avtalsinnehållet beträffande den upphovsrättsliga förfoganderätten/nyttjanderätten/användarrätten. Man kan exempelvis avtala om att överlåta förfoganderätten för två år (vilket var den rekommenderade tiden i det sk Samarbetsavtal som gällde t o m 31/ Ytterligare alternativ som ges är 5 år, annan överenskommen tid eller en tidsmässigt obegränsad förfoganderätt. I det sistnämnda fallet är också viktigt att notera att Annonsören äger i detta fall rätt att upplåta/överlåta förfoganderätten vidare till annat fristående företag om inte annat överenskommits. I detta fall behövs inga ytterligare tillägg eller optionsalternativ. Tänk på att om så önskas särskilt avtala om att enskilda delar kan användas fritt, d v s om inte obrutet skick skall gälla. Man kan jämföra med vad som gäller för att hyra någonting. Ingen protesterar mot att det kostar mer att hyra någonting fem år än två år. Man får vad man betalar för! Det är också av största vikt att den överenskomna tiden återsäkras i inköpsavtalen från underleverantörer, så att inte reklamproducenten säljer mer till kunden i detta avseende än vad man faktiskt köpt in. Därtill skall reklamproducenten hos underleverantörer återsäkra möjligheten och samt ersättningens storlek för en framtida eventuell utvidgning av förfoganderätten avseende tid, geografi och media. D v s för kundens räkning tillskapa en option en framtida ev utvidgning av förfoganderätten. b) Medieförändringar - två alternativ finns 1. Förfoganderätten gäller för de medier som framgår av uppdragsbeskrivningen. Ska det beställda materialet användas i fler eller andra medier än vad som framgår av det ursprungliga uppdraget, ska skälig tilläggsersättning utgå till såväl reklamproducent som underleverantör. Det är reklamproducentens ansvar att se till att underleverantörerna inte kan motsätta sig en sådan utvidgad upplåtelse av förfoganderätten mot rimlig ersättning. Om särskilt överenskommes kan denna också bestämmas som en framtida option. Kostnaden för denna avser dock endast reklamproducentens arvode, inte ersättning till eventuella underleverantörer. I de fall förändring av media innebär en anpassning av utformningen av den grundläggande idén ska det dock anses som ett helt nytt uppdrag, vilket kräver ny överenskommelse. Det vill säga när inte obrutet skick kan anses föreligga ska det anses som ett nytt uppdrag och inte en utökad förfoganderätt avseende media. 7 (15)

8 2. Förfoganderätten gäller oberoende av media. Ska det beställda materialet användas i fler eller andra media än vad som framgår av det ursprungliga uppdraget utgår ingen ytterligare tilläggsersättning till reklamproducenten eller underleverantör. Det är reklamproducentens ansvar att se till att underleverantörerna inte kan motsätta sig en sådan användning. Rena produktionsomkostnader ska dock betalas av annonsören det vill säga den tid som reklamproducenten lägger ner på eventuella anpassningar. Obrutet skick Annonsörens förfoganderätt gäller endast reklamenheter i obrutet skick, inte för enskilda enheter i dessa, om inte annat överenskommits. Annonsören har dock rätt att själv göra mindre ändringar av ren uppdateringskaraktär, såsom prisjusteringar, korrigeringar av kontakt- och adressuppgifter samt byte av logotyp i beställt material. Det är reklamproducentens ansvar att se till att underleverantörerna inte kan motsätta sig en utvidgad upplåtelse av förfoganderätten. Det är reklamproducentens ansvar att eventuella begränsningar eller oklarheter till ovanstående meddelas annonsören/köparen snarast efter det att reklamproducenten fått kännedom om dessa eller borde uppfattat att det kan finnas begränsningar. Annonsören äger inte rätt att utan tillstånd upplåta/överlåta förfoganderätten vidare till annat fristående företag. Detta gäller inte om annonsören förvärvat en obegränsad förfoganderätt och det gäller inte förpackningar och logotyper. Reklamproducenten äger rätt att sätta sitt namn på ett diskret sätt i de reklamenheter de producerar. Kunden får alltså inte klippa och klistra som den vill med det material som den fått av Reklamproducenten. Det kan hända att en Kund, sedan samarbetet mellan Kunden och Reklamproducenten upphört/sagts upp, vill använda sig av delar av material som Reklamproducenten utarbetat och då eventuellt ta hjälp från en annan Byrå. Den Byrå som först utarbetat materialet har då rätt till ersättning och kan även vägra vidareanvändning. Även i detta fall är det dock möjligt att avtala om att Kunden skall ha en större förfoganderätt över materialet och t ex ha möjlighet att klippa och klistra. Reklamproducenten bör då se till att bli ekonomiskt kompenserad. Denna punkt skyddar bara den konkreta utformning som idén har fått. Konceptet, tanken och idén bakom går inte att skydda, utan särskilt avtal 8 (15)

9 c) Publicering på egen hemsida två alternativ finns 1. Publicering av det färdiga materialet på egen hemsida eller motsvarande är inte tillåtet utan särskild överenskommelse. 2. Publicering av det färdiga materialet på egen hemsida eller motsvarande ska alltid vara tillåtet inom ramen för den överenskomna tidsperioden. Det är reklamproducentens ansvar att se till att underleverantörerna inte kan motsätta sig sådan avtalad användning. Det är reklamproducentens ansvar att eventuella begränsningar eller oklarheter till ovanstående meddelas annonsören/köparen snarast efter det att reklamproducenten fått kännedom om dessa eller borde uppfattat att det kan finnas begränsningar. I de fall alternativ c) punkt 2. väljs är det viktigt att först att reklamproducenten ansvarar för underleverantören mot Kunden som om det var Reklamproducenten själv som presterat. Avtalen med Kunden måste därför spegla avtalen med underleverantörerna, sk back-to-back avtal, d v s att reklamproducenten återsäkrar Kundens rätt att visa materialet på webben under den överenskomna tiden för förfoganderätt i punkt a). d) Förpackningar och logotyper Annonsören förvärvar en obegränsad förfoganderätt till reklammaterial i form av förpackningar och logotyper med tillhörande designprogram om inte annat överenskommits. Annonsören äger rätt att upplåta/överlåta förfoganderätten vidare till annat fristående företag om inte annat överenskommits. Logotyper och varumärken representerar ofta ett stort värde som upparbetats dels genom reklam och andra marknadsföringsåtgärder och dels genom att produkterna genom exempelvis hög kvalitet fått ett visst rykte. Sådana värden måste kunden vara säker på att den kan förfoga över även om man byter reklambyrå. Om kunden ändrar sin verksamhet bör den också kunna förfoga över de varumärken som den har upparbetat och även överlåta de logotyper och förpackningar som är knutna till varumärken till de fristående företag man väljer att överlåta varumärket till. Man kan säga att förpackningars och logotypers speciella karaktär gör att deras 9 (15)

10 ekonomiska värde i de allra flesta fall väger tyngre än upphovsmannens ideella intresse av att inte förknippas med vissa affärsidkare. För det fall att Reklamproducenten inte vill släppa förfoganderätten fritt måste den särskilt avtala om att kunden inte förvärvar en obegränsad förfoganderätt till reklammaterial i form av förpackningar och logotyper med tillhörande designprogram osv. Reklamproducenten måste alltså när man anlitar fristående konsulter vid utarbetande av förpackningar och logotyper se till att dessa medger förfoganderätt i nu aktuellt avseende. Reklamfilm För reklamfilm gäller de villkor som följer av separat avtal (se punkt 6). Det är produktionsbolaget som har upphovsrätten till skapad film om inte reklamreklamproducenten aktivt medverkat vid framtagande av manus och idéer. Om reklamproducenten aktivt medverkat i framtagandet av manus och idéer kan det vara aktuellt med en delad upphovsrätt. 8. ÄGANDERÄTT Äganderätten, till t ex fysiska original som används för reproduktion, är skild från upphovsrätten. Beställt material blir sedan uppdraget slutförts och full likvid erlagts, kundens egendom med undantag för inskränkningar gällande äganderätt i inköpsavtal med kund enligt punkt 6 Tillhandahåller kunden material ansvarar denna för att önskad äganderätt erhålles. DVD, CD eller motsvarande som innehåller den slutliga utformningen av det beställda materialet anses som samt markeras som original. Det Kunden enligt denna paragraf äger är det som blir föremål för arkivering enligt p 9. Det kan hända att Kunden vill ha materialet hos sig och självklart har kunden rätt till det. Vad man däremot bör tänka på i de fallen är hur man skall göra med arkiveringsskyldigheten och eventuellt avtala särskilt om det. 10 (15)

11 9. ARKIVERING Det åligger Reklamproducenten att ansvara för att Kundens original och reproduktionsmaterial förvaras på ett betryggande sätt under en tid av tolv månader efter avtalad förfogandetid. Med den avtalade förfogandetiden menas de två år, eller annan tid som kunden enligt detta avtal förfogar över materialet (se punkt 7). Det innebär att Reklamproducenten skall förvara materialet i tre år från första publiceringsdatum inom Norden, om man avtalar om en 2-årig förfoganderätt. Om man avtalat om längre förfogandetid utsträcks arkiveringsskyldigheten i motsvarande mån. Om man avtalat om obegränsad förfogandetid skulle Reklamproducenten enligt denna regel bli skyldig att förvara original och reproduktion för obegränsad tid. Det kan tyckas orimligt. Därför är det då lämpligt att man gör upp om arkiveringsskyldigheten vid sidan av så att Kunden får ta ett större ansvar för arkiveringen. 10. EKONOMI OCH DEBITERING Kostnadsberäkning Reklamproducenten kan lämna kostnadsberäkningar på sina tjänster. Dessa är ej bindande utan utgör en kvalificerad bedömning av vad kostnaderna för reklamproducentens tjänster kan komma att uppgå till. Parterna skall gemensamt ansvara för att avgiven kostnadsberäkning hålles. Parterna skall hålla varandra informerade om eventuella avvikelser. Man får skilja på det fallet att Reklamproducenten ger ett pris för vilken man skall utföra ett visst uppdrag och det fall när uppdraget görs på löpande räkning. När uppdraget görs på löpande räkning kan Reklamproducenten göra en kostnadsberäkning på vad uppdraget kan komma att kosta utan att bli bunden till denna beräkning. I det fallet innehåller avtalet bara grunderna för hur ersättning skall utgå. Den totala ersättningen är då inte fastställd i avtalet. En viss bundenhet till kostnadsberäkningen finns dock genom andra styckets erinran 11 (15)

12 om parternas gemensamma ansvar för att kostnadsberäkningen hålles. Samma sak gäller parternas skyldighet att hålla varandra informerade om eventuella avvikelser. Offert Det åligger reklamproducenten att på begäran offerera sina tjänster. Offerterna skall vara bindande med de reservationer som görs i dessa. Offerten skall innehålla beräknade påslag, skatter och avgifter. Reklamproducenten ansvarar för att kostnads- och tidsplan hålls. Reklamproducenten är skyldig att meddela kunden så snart avvikelse uppstår eller kan väntas uppstå. Om inte offert har lämnats, utförs arbetet på löpande räkning. Den svenska formen för avtals ingående är att det avges ett anbud (som är bindande) och en accept som innebär att anbudet accepteras som det står. Om offert begärs och lämnas utgör den anbud för det specifika uppdrag som offerten avser och är därmed bindande. Orderbekräftelse Arbetet påbörjas efter det att kunden genom orderbekräftelse godkänt offert eller på annat sätt godkänt att arbetet påbörjas. Om inte annat överenskommits skall arvode utgå för det förslag reklamproducenten presenterar för kunden. Detta gäller oavsett om kunden önskar fortsätta samarbetet eller inte. Orderbekräftelsen utgör accept enligt den ovan omtalade konstruktionen. Sedan orderbekräftelse givits har man alltså ett avtal avseende det specifika uppdrag som offerten avser. Avtalet binder bägge parter vilket innebär att reklamproducenten är skyldig att prestera enligt avtalet och att kunden är skyldig att utge arvode. Detta gäller naturligtvis även om kunden inte önskar använda det material reklamproducenten producerat i enlighet med avtalet. Fakturor från underleverantörer Utbetalningar som reklamproducenten gör till underleverantörer skall kunna styrkas med fakturakopior (gäller ej vid projekt där ett totalbelopp offereras som inkluderar 12 (15)

13 såväl inköp som reklamproducentens arbetstid). Detta gäller alltså endast när uppdraget görs på löpande räkning. Tidsanteckningar Reklamproducentens debiteringar efter tidsåtgång skall baseras på noggranna tidsanteckningar uppgjorda av reklamproducenten för varje uppdrag. Dessa noteringar skall efter avisering göras tillgängliga för kunden eller dennes revisor. Tvistig fordran Tvistig fakturapost har kunden rätt att innehålla till dess att tvisten är löst. Otvistiga delar av fakturan skall betalas i rätt tid. 11. REKLAMATIONER Det åligger Kunden: - att till reklamproducenten reklamera felaktigt eller bristfälligt utförda tjänster inom skälig tid. Det åligger Reklamproducenten: - att gentemot underleverantörer reklamera felaktigt eller bristfälligt utförda tjänster. Om det material som går till Kunden innehåller felaktigheter reklamerar Kunden till Reklamproducenten. Men när dispositioner sker i flera led ansvarar varje led för sig. Det innebär att en byrå för att undvika att det material som går till kunden innehåller felaktigheter, måste se till att reklamera felaktigt utförda tjänster som utförts av underleverantörer. Reklamproducenten löper annars risken att själv behöva bekosta rättelserna av de icke reklamerade felen. Reklamproducenten skall ersätta kunden för direkta förluster som kunden kan ha åsamkats genom att det beställda materialet innehåller fel, brist eller är försenat till följd av dröjsmål från reklamproducentens sida. 13 (15)

14 Reklamproducenten är inte skyldig att ersätta kunden för indirekta förluster, t ex produktionsbortfall eller utebliven vinst som uppkommer p g a försening, fel eller brist i det beställda materialet. Detta gäller endast under förutsättning att reklamproducenten inte förfarit grovt oaktsamt. Kunden är ansvarig i motsvarande mån enligt vad som angivits ovan. Parterna har en skyldighet att agera lojalt och prestera gentemot varandra i enlighet med punkt 1. När någon part inte agerar i enlighet med detta innebär det ett kontraktsbrott. Kontraktsbrott bestraffas regelmässigt med skadestånd som skall motsvara den ekonomiska skada som den skadelidande parten kan visa att den lidit på grund av kontraktsbrottet. Ett kontraktsbrott kan dock vara mer eller mindre klandervärt, något som bör avspeglas i skadeståndets storlek. Skadeståndets storlek räknar man ut med vissa beräkningsgrunder. Sålunda använder man olika beräkningsgrunder beroende på om den kontraktsbrytande parten förfarit grovt vårdslöst eller inte. Enligt denna punkt skall den part som presterat felaktigt eller försenat material ersätta motparten för de direkta förluster som denne som en följd av detta lidit. Frågan är då vad som avses med direkta förluster. Direkta förluster är en typisk juridisk term som inte säger så mycket om man inte jämför den med någonting annat. Exempel på direkta förluster är kostnad för outnyttjad arbetsgrupps tid eller kostnad för mediabokning som grundas av avtalet. Som direkt kostnad räknas inte att man inte får en beräknad vinst. Reklamproducentens eller kundens ansvar på grund av upphovsrättsligt eller annat immaterialrättsligt intrång samt ersättning för överträdelse av lagen (1978:800) om namn och bild i reklam är begränsat till den ersättning som reklamproducenten eller kunden i rättegång kan tvingas utge till reklammaterialets rättsinnehavare eller utnyttjad person. Alltså inga andra kostnader. 14 (15)

15 12. UPPSÄGNING Uppsägning skall göras skriftligt. Uppsägningstiden är fyra månader för vardera part vid samarbete. Omedelbar uppsägning Samarbetet kan alltid avbrytas med omedelbar verkan; - när det finns starka skäl att antaga att andra parten är på sådant obestånd att ersättning ej kommer att utgå, respektive att reklamproducenten ej kommer att fullfölja uppdraget eller - om andra parten av grov oaktsamhet bryter avtalet. Strängt taget skall den part som säger upp avtalet med omedelbar verkan på grund av att motparten av grov oaktsamhet brutit avtalet ha rätt till ersättning under uppsägningstiden. Detta framgår inte av avtalet men kan komma att gälla ändå, förutsatt att parterna skriftligen överenskommit att dessa riktlinjer skall utgöra avtalsinnehåll. Efter uppsägningen Reklamproducenten skall till kunden:- överlämna allt material som kunden har äganderätt till och- överlåta alla bokningar, avtal och andra uppgörelser med media och andra leverantörer. Reklamproducenten har rätt att fakturera kunden för samtliga tidigare icke fakturerade belopp, vilka reklamproducenten enligt avtalet är berättigad till, upp till tre månader efter avtalets upphörande. 13. BEFRIELSEGRUNDER (Force Majeure) Följande omständigheter skall anses utgöra befrielsegrunder, om de inträffar sedan avtalet slutits och hindrar dess fullgörande: krig, politiska beslut/omvälvningar, råvarubrist, arbetsmarknadskonflikter, även sådana konflikter i vilka reklamproducenten respektive kunden är inblandade. Innan du skriver på denna avtalsmall, var noga med att diskutera och besluta om punkterna7) a-c. 15 (15)

16 Har ni särskilda avtal eller inköpsrutiner, se till att dessa används och specificera dessa vid kontraktskrivandet. Det kan till exempel röra sig om fotoavtal, modellavtal eller reklamfilm. Det kan inte nog betonas hur viktigt det är med överenskomma om förfoganderätten i punkterna 7) a-c. Annars kommer avtalsinnehåll saknas i den kanske viktigaste delen (15)

REKOMMENDATIONER & AVTALSMALL FÖR SAMARBETE MELLAN ANNONSÖR (REKLAMKÖPARE) OCH REKLAMPRODUCENT

REKOMMENDATIONER & AVTALSMALL FÖR SAMARBETE MELLAN ANNONSÖR (REKLAMKÖPARE) OCH REKLAMPRODUCENT REKOMMENDATIONER & AVTALSMALL FÖR SAMARBETE MELLAN ANNONSÖR (REKLAMKÖPARE) OCH REKLAMPRODUCENT Framtagen av Sveriges Annonsörer och Sveriges Kommunikationsbyråer (fd. Sveriges Reklamförbund). Denna rekommendation/mall

Läs mer

REKOMMENDATIONER FÖR SAMARBETE mellan reklamköpare och reklamproducent

REKOMMENDATIONER FÖR SAMARBETE mellan reklamköpare och reklamproducent REKOMMENDATIONER FÖR SAMARBETE mellan reklamköpare och reklamproducent ALLMÄNNA VILLKOR De allmänna villkoren är endast riktlinjer, och är utbytbara (dispositiva), dvs. de gäller om inte Byrån och Kunden

Läs mer

Parterna ska gemensamt upprätta ett avtal där uppdraget från Kunden till Konsulten närmare preciseras.

Parterna ska gemensamt upprätta ett avtal där uppdraget från Kunden till Konsulten närmare preciseras. 2017-10-16 Linderoths Allmänna villkor 2017:1 Nedanstående allmänna avtalsvillkor tillämpas av Linderoths Mediaproduktion AB med organisationsnummer 556505-8426 (Konsulten) i förhållande till våra kunder.

Läs mer

Projects By Vase AB Kvickrotsgränd 118, Hässelby projectsbyvase.se

Projects By Vase AB Kvickrotsgränd 118, Hässelby projectsbyvase.se Projects By Vase AB Kvickrotsgränd 118, 165 76 Hässelby mailbox@projectsbyvase.se projectsbyvase.se Sid 1/4 Standardvillkor för samarbete Generella villkor Följande generella villkor gäller för de leveranser

Läs mer

Standardvillkor för samarbete

Standardvillkor för samarbete Standardvillkor för samarbete Generella villkor Följande generella villkor gäller för de leveranser Stng Reklambyrå AB, organisationsnummer 559013-7542, (nedan Stng Reklambyrå AB, utför till kund (nedan

Läs mer

PÅ SCHYSSTA VILLKOR. VÅRA GENERELLA VILLKOR

PÅ SCHYSSTA VILLKOR. VÅRA GENERELLA VILLKOR PÅ SCHYSSTA VILLKOR. VÅRA GENERELLA VILLKOR Följande generella villkor gäller för de leveranser Produktionskollektivet Hbg:Cph AB, organisationsnummer 559110-0713, (nedan Produktionskollektivet, utför

Läs mer

Standardvillkor för samarbete

Standardvillkor för samarbete Standardvillkor för samarbete Generella villkor Följande generella villkor gäller för de leveranser Lennandia Advertising AB, organisationsnummer 556315-2452, (nedan Lennandia, utför till kund (nedan Kunden

Läs mer

REKLAMFILMSPRODUKTIONSAVTAL

REKLAMFILMSPRODUKTIONSAVTAL REKLAMFILMSPRODUKTIONSAVTAL Följande avtal har ingåtts om produktion av reklamfilm samt rättighetsöverlåtelse av reklamfilmen ( Avtalet ) mellan: Annonsören : org. nr och Produktionsbolaget : org. nr 1.

Läs mer

Kommersiella villkor m.m.

Kommersiella villkor m.m. Kommersiella villkor m.m. Priser (vid avrop) Tjänsterna är prissatta per timme med ett angivet takpris som inte får överskridas. Debitering ska baseras på faktiska förhållanden. Endast utförda arbetsuppgifter

Läs mer

Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet

Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet 1 (5) Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet Ingress Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att användas vid uppdrag inom området revision i kommuner, landsting och kommunala

Läs mer

FIRMA DAVID WIBERGH - Allmänna villkor

FIRMA DAVID WIBERGH - Allmänna villkor Detta är Firma David Wibergh:s allmänna försäljningsvillkor för konsulttjänster. Vid all kontakt med Firma David Wibergh så förutsätts kunden ha läst och godkänt dessa villkor. Dessa villkor gäller ovillkorligen

Läs mer

Kunden, Kund Fysisk eller juridisk person som träffat avtal om medlemskap med Grandeur.

Kunden, Kund Fysisk eller juridisk person som träffat avtal om medlemskap med Grandeur. Grandeur Sweden AB, 556885-4367 Dessa gäller för samtliga tjänster som Grandeur Sweden AB tillhandahåller sina kunder. Genom att teckna avtal om medlemskap med Grandeur Sweden AB godkänner Kunden dessa.

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR KONSULTUPPDRAG

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR KONSULTUPPDRAG ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR KONSULTUPPDRAG Mellan (nedan kallad Uppdragsgivaren), org nr.. med adress och (nedan kallad Konsulten), org nr... med adress.. har denna dag träffats följande avtal: 1 Uppdragets

Läs mer

Allmänna villkor IS/IT uppdrag.

Allmänna villkor IS/IT uppdrag. Detta är Prima Pictura:s allmänna försäljningsvillkor för konsulttjänster. Vid all kontakt med Prima Pictura så förutsätts kunden ha läst och godkänt dessa villkor. Dessa villkor gäller ovillkorligen om

Läs mer

AVTAL. Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande

AVTAL. Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande AVTAL Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande Innehåll 1 Avtalets omfattning... 3 2 Avtalsperiod... 3 3 Avtalshandlingar... 3 4 Kontaktpersoner... 3 5 Engagerade säljare... 3 5.1

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal

Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal Samarbetsavtal mellan Kinsman, org.nr (x), och (x), org.nr. x, (nedan kallat Aura Light) har träffats följande: Samarbetsavtal 1 Definition av uppdraget 1. 1.1 Aura Light och Kinsman har inlett ett icke

Läs mer

Allmänna villkor för konsultuppdrag

Allmänna villkor för konsultuppdrag 14 FEBRUARI 2011 ALLMÄNNA VILLKOR Stockholm Strategic Advise AB 1(6) STRATVISE 11-0078 Allmänna villkor för konsultuppdrag Dessa bestämmelser gäller vid anlitande av konsulter vid kompetens- och resursuppdrag.

Läs mer

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor Offertunderlagets bilaga 3 2014-04-17 Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län Kontraktsvillkor KONTRAKT rörande försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län 1. Köpare Myndigheten Postadress

Läs mer

VILLKOR FÖR ANNONSERING I GP:S TRYCKTA MEDIER (PRINT)

VILLKOR FÖR ANNONSERING I GP:S TRYCKTA MEDIER (PRINT) VILLKOR FÖR ANNONSERING I GP:S TRYCKTA MEDIER (PRINT) Genom beställning och/eller köp av annons genom Göteborgs-Postens Nya AB, org. nr 556000-6966, 405 02 Göteborg ( GP ) accepterar du ( Annonsören )

Läs mer

VILLKOR FÖR ANNONSERING I GP:S DIGITALA KANALER

VILLKOR FÖR ANNONSERING I GP:S DIGITALA KANALER VILLKOR FÖR ANNONSERING I GP:S DIGITALA KANALER Genom beställning och/eller köp av annons genom Göteborgs-Postens Nya AB, org. nr 556000-6966, 405 02 Göteborg ( GP ) accepterar du ( Annonsören ) GP:s vid

Läs mer

Avtal om konsulttjänster

Avtal om konsulttjänster Avtal om konsulttjänster Parter Uppdragsgivare: I U C i Skåne AB, 556101-2153, Anckargripsgatan 3, 211 19 Malmö i det följande IUC SKÅNE AB Uppdragstagare: i det följande Konsulten Detta avtal anger de

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS Tillämplighet 1 Dessa villkor ska tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Konsultföretag

Läs mer

Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2005

Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2005 Stockholm, datum Dnr Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2005 Avtalsparter Statens kulturråd Box 7843 103 98 Stockholm Leverantören Postadress

Läs mer

Allmänna Villkor Egenanställda

Allmänna Villkor Egenanställda Allmänna Villkor Egenanställda 2.1 Omfattning 2.1.1 HYREANRBETSGIVARE.se är en del av Rent A Paycheck Sverige AB 2.1.2 Dessa bestämmelser gäller egenanställningsuppdrag, som privatperson (nedan kallad

Läs mer

Avtal för konsultinsats

Avtal för konsultinsats Mottagare: 2003- Dnr Avtal för konsultinsats Avtalsparter Statens kulturråd [Leverantören ] Box 7843 [Postadress och Postnummer] 103 98 Stockholm Organisationsnummer 202100-1280 [Organisationsnummer] Detta

Läs mer

AVTAL. 2. Definitioner Avtal detta avtalsdokument med tillhörande bilagor

AVTAL. 2. Definitioner Avtal detta avtalsdokument med tillhörande bilagor 1 (6) AVTAL Mellan Länsstyrelsen i Stockholms län, nedan kallad Beställaren (organisationsnummer 202100-2247) och xxxxxx, nedan kallad Leverantören (organisationsnummer xxxxxx-xxxx) har träffats följande

Läs mer

Avtal. Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören.

Avtal. Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören. Bilaga 8 1. Parter Avtal Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden

Läs mer

Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE.

Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE. Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE. Allmänna leveransvillkor 1.Nedanstående allmänna leveransvillkor ska förutsatt

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans)

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) 1 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) Tillämplighet 1 Dessa villkor skall tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Arbetstid

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Enheten för Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och XX, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget

Läs mer

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren.

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden XXXX-XX-XX till XXXX-XX-XX med möjlighet

Läs mer

Instruktion till mallar för upphandling av konsult eller lärare

Instruktion till mallar för upphandling av konsult eller lärare 2005-10-05 Sida 1 av 6 Instruktion till mallar för upphandling av konsult eller lärare Kommersiella villkor De kommersiella villkoren reglerar mellanhavanden som inte reglerats i något annat dokument,

Läs mer

Samverkansavtal om PA-tjänster

Samverkansavtal om PA-tjänster Samverkansavtal om PA-tjänster MELLAN NN kommun, org nr xxxxxx-xxxx, (nedan NN ), med adress NN kommun, xxx xx NN OCH Helsingborgs stad genom Stadsledningsförvaltningen, org nr 212000-1157, (nedan Helsingborg

Läs mer

Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2006

Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2006 Stockholm, 2006-XX-XX Dnr KUR 2005/XXXX 1(7) Avtal för produktion av prisutdelningsceremonin för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2006 1. Avtalsparter Statens kulturråd Box 7843 103 98 Stockholm

Läs mer

Allmänna villkor Hosting

Allmänna villkor Hosting Allmänna villkor Hosting 1 Allmänt 2 Tjänsterna 3 Avtalstid och uppsägning 4 Domännamn 5 Avgifter 6 Överlåtelse av Tjänsterna 7 Leafstudios ansvar 8 Kunds ansvar 9 Force majeure 10 Övrigt 1 Allmänt 1.

Läs mer

AVTAL AVSEENDE TRYCK OCH DISTRIBUTION AV INFORMATIONSTIDNING ( Avtal )

AVTAL AVSEENDE TRYCK OCH DISTRIBUTION AV INFORMATIONSTIDNING ( Avtal ) Bilaga 2 1 Mellan Hallandstrafiken AB, org. nr 556225-2998, Box 269, 311 23 Falkenberg ( Hallandstrafiken ) och [ ], org. nr [ ], [adress] ( Leverantören ) har denna dag ingåtts nedanstående AVTAL AVSEENDE

Läs mer

Uppdrag och dess omfattning. Avtalsparter

Uppdrag och dess omfattning. Avtalsparter 1 (6) Handläggare Heléne Hill Samhällsbyggnadsdirektör 08-535 365 48 Helene.hill@huddinge.se Datum 2017-10-13 Avtalsparter I direktupphandling av Konsult för utredning av -Möjliga verktyg där äldre planers

Läs mer

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

Avtal om konsulttjänster

Avtal om konsulttjänster Avtal om konsulttjänster Parter Uppdragsgivare: IUC SYD AB, 556101-2153 Anckargripsgatan 3 211 19 Malmö i det följande IUC Syd AB Uppdragstagare: i det följande Konsulten Detta avtal anger de villkor som

Läs mer

LJUSREKLAMFÖRBUNDET. Ljusreklamförbundet s allmänna bestäm m el s er för konsultuppdra g

LJUSREKLAMFÖRBUNDET. Ljusreklamförbundet s allmänna bestäm m el s er för konsultuppdra g LJUSREKLAMFÖRBUNDET Ljusreklamförbundet s allmänna bestäm m el s er för konsultuppdra g 1. Inledning och tillämplighet 1.1 Ljusreklamförbundet är en branschorganisation för företag som marknadsför, konstruerar,

Läs mer

Bilaga. Särskilda villkor för Konsulttjänst. Programvaror och tjänster Systemutveckling

Bilaga. Särskilda villkor för Konsulttjänst. Programvaror och tjänster Systemutveckling Sid 1 (5) 2014-11-07 Dnr 96-36-2014 Bilaga Särskilda villkor för Konsulttjänst Programvaror och tjänster 2014 Systemutveckling Sid 2 (5) Innehållsförteckning 1 Tillämplighet 2 2 Särskilda åtaganden 2 3

Läs mer

RAMAVTAL AVSEENDE JURISTTJÄNSTER

RAMAVTAL AVSEENDE JURISTTJÄNSTER Upphandling av ramavtal avseende juristtjänster 1 Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan kallad PTS) och NN org nr (nedan kallad Konsultföretaget) har träffats RAMAVTAL AVSEENDE JURISTTJÄNSTER

Läs mer

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa.

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa. 1 Ramavtal Detta ramavtal med dnr har träffats mellan Domstolsverket med organisationsnummer 202100-2742 och Företagsnamn med organisationsnummer Organisationsnummer. 2 Omfattning Ramavtalet omfattar Cisco

Läs mer

VILLKOR FÖR ANNONSERING I STAMPEN LOKALA MEDIER AB TRYCKTA MEDIER

VILLKOR FÖR ANNONSERING I STAMPEN LOKALA MEDIER AB TRYCKTA MEDIER VILLKOR FÖR ANNONSERING I STAMPEN LOKALA MEDIER AB TRYCKTA MEDIER Genom beställning och/eller köp av annons genom Stampen Lokala Medier AB, (nedan kallad SLM) org. nr 556220-1052, 405 02 Göteborg accepterar

Läs mer

Genom detta försäkringsvillkor ges skydd för skadeståndskrav till följd av

Genom detta försäkringsvillkor ges skydd för skadeståndskrav till följd av GJAF 50:2 FÖRSÄKRING FÖR REN FÖRMÖGENHETS- SKADA allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2009-10-01 Dessa bestämmelser för ansvarsförsäkring ingår i en serie av villkor för Företagsförsäkring. Inledning

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget Landstinget

Läs mer

1. Ändringar och tillägg. 2. Detta avtal inklusive bilagor. 3. Förfrågningsunderlaget inkl. ev. kompletteringar. 4. Anbudsgivarens anbud.

1. Ändringar och tillägg. 2. Detta avtal inklusive bilagor. 3. Förfrågningsunderlaget inkl. ev. kompletteringar. 4. Anbudsgivarens anbud. Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen 1(5) BILAGA 1 Avtalsmall 1. Avtalstid Beräknad avtalstid är 2013-01-07 till 2015-01-06, med möjlighet för Landskrona stad att förlänga avtalet i ytterligare

Läs mer

Ramavtal avseende tillhandahållande av information om vårdcentraler

Ramavtal avseende tillhandahållande av information om vårdcentraler KKV1000, v1.2, 2011-02-05 BILAGA 3 - AVTALSUTKAST 2014-08-13 Dnr 540 /2014 1 (6) Ramavtal avseende tillhandahållande av information om vårdcentraler 1. Parter Mellan Konkurrensverket med organisationsnummer

Läs mer

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT Avtalsnummer: AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

2004-12-01. Härmed inbjuds Ni att lämna anbud enligt nedan angivna förutsättningar.

2004-12-01. Härmed inbjuds Ni att lämna anbud enligt nedan angivna förutsättningar. 2004-12-01 Dnr 0411-0798-STAB-23 Anbudsinbjudan avseende Arbetsgivarverkets upphandling av konsultstöd för grafisk formgivning Arbetsgivarverket har för avsikt att i enlighet med 6 kap. lagen (1992:1528)

Läs mer

Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens

Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Webtjänst 1 Allmänt 1.1 Definitioner Begreppen nedan har följande betydelse i dessa Allmänna villkor. Allmänna villkor: Användare: Avtalet:

Läs mer

Mellan parterna Gotlands kommun ( ), VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och,

Mellan parterna Gotlands kommun ( ), VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Sida 1 av 5 Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Föreningen S:t Lukas på Gotland (834001-0357) Söderväg 5 Företag Organisationsnummer Adress

Läs mer

AVTAL Avtal avseende upphandling av traktorband och band till rundbalspress i samband med LIFE-projektet Foder & Fägring 2010-2014

AVTAL Avtal avseende upphandling av traktorband och band till rundbalspress i samband med LIFE-projektet Foder & Fägring 2010-2014 2011-XX-XX Bilaga 1 AVTAL Avtal avseende upphandling av traktorband och band till rundbalspress i samband med LIFE-projektet Foder & Fägring 2010-2014 Dnr. 511-719-2011 1. AVTALETS PARTER Mellan Länsstyrelsen

Läs mer

AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING AV MÖBLER OCH KONTORSINREDNING

AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING AV MÖBLER OCH KONTORSINREDNING Mellan Post- och telestyrelsen organisationsnummer 202100-4359 (nedan kallad PTS) och XXXX organisationsnummer xxxxxx-xxxx (nedan kallad Företaget) har träffats följande AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

Allmänna affärsvillkor

Allmänna affärsvillkor Allmänna affärsvillkor STILREN/Stefanie Busam Golay, Galtås, 56892 Skillingaryd (i följande villkor betecknad med STILREN ) levererar översättningar och andra språktjänster till företag, organisationer

Läs mer

Affärsvillkor för LanguageWire

Affärsvillkor för LanguageWire Affärsvillkor för LanguageWire 1. TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1.1 Följande affärsvillkor ska gälla för alla avtal om översättningsuppdrag mellan LanguageWire (hädanefter LW) och kunden, inklusive alla övriga tjänster

Läs mer

FCH FORWARDER CARGO HANDLING AB ( FCH ) G E N E R E L L A U P P D R A G S V I L L K O R

FCH FORWARDER CARGO HANDLING AB ( FCH ) G E N E R E L L A U P P D R A G S V I L L K O R FCH FORWARDER CARGO HANDLING AB ( FCH ) G E N E R E L L A U P P D R A G S V I L L K O R 1. Tillämplighet, omfattning m m 1.1 Dessa villkor gäller fr o m 2012-01-01. 1.2 Med Uppdragsgivare avses den som

Läs mer

Ramavtalsvillkor. AD 71-46/2009 Bilaga 1 2009-01-29 1 (7)

Ramavtalsvillkor. AD 71-46/2009 Bilaga 1 2009-01-29 1 (7) 2009-01-29 1 (7) Ramavtalsvillkor Nedan följer de avtalsvillkor som ska gälla för åtagandet. Villkoren accepteras av anbudsgivaren i och med att anbudet undertecknas. I det fall anbudsgivarens anbud antas

Läs mer

1.2 Fastighetsägaren får genom Fibergruppens nät möjlighet att ingå avtal med Tjänsteleverantör om att erhålla Bredbandstjänster.

1.2 Fastighetsägaren får genom Fibergruppens nät möjlighet att ingå avtal med Tjänsteleverantör om att erhålla Bredbandstjänster. Allmänna villkor för Fibergruppen nät Rev 2012-12-20 1 Inledning 1.1 Dessa allmänna villkor gäller då Fibergruppen Sverige AB ( Fibergruppen ) till en småhusägare ( Fastighetsägaren ) tillhandahåller installation

Läs mer

Leveransavtalsvillkor

Leveransavtalsvillkor 1 (9) Leveransavtalsvillkor Leverans av kuverteringsmaskin och leverans av fullservice av kuverteringsmaskin Nedan följer de avtalsvillkor som ska gälla för leveransen. Avtalsvillkoren godkänns i sin helhet

Läs mer

Allmänna villkor. 1. Tillämplighet. 2. Nyttjanderätt. 3. Avhämtning och återlämnande. För uthyrning av maskiner m.m.

Allmänna villkor. 1. Tillämplighet. 2. Nyttjanderätt. 3. Avhämtning och återlämnande. För uthyrning av maskiner m.m. Allmänna villkor För uthyrning av maskiner m.m. 1. Tillämplighet 1.1 Dessa allmänna villkor gäller vid uthyrning av maskiner och annan utrustning eller liknande som Uthyraren tillhandahåller Hyrestagaren.

Läs mer

Försäkring för ren förmögenhetsskada PS50

Försäkring för ren förmögenhetsskada PS50 Gäller från och med 2016-07-01 Genom detta försäkringsvillkor ges skydd för skadeståndskrav till följd av rådgivande verksamhet. Försäkringen gäller dock med vissa begränsningar. T.ex. gäller den inte

Läs mer

Huvudavtal NetBusiness

Huvudavtal NetBusiness AVTAL om NetBusiness Gäller från 2018-05-25 Detta avtal har ingåtts mellan följande parter Skanova AB (nedan kallad Skanova ) Org.nr 556446-3734 Box 3010 169 03 Solna (nedan kallad Operatören ) Org.nr:

Läs mer

MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND

MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND 1(7) MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND Avtal mellan.och gällande utbildning av service- eller. Innehållsförteckning Sid nr 1. AVTALSPARTER OCH KONTAKTPERSONER 2 2. OMFATTNING 3 3.

Läs mer

Avtal distribution m.m. av trycksaker. Box 27215 102 53 Stockholm

Avtal distribution m.m. av trycksaker. Box 27215 102 53 Stockholm AVTALSUTKAST Dnr Adm 2008/70 Bilaga 1 Avtal distribution m.m. av trycksaker 1. Avtalsparter Statens kulturråd Box 27215 102 53 Stockholm Organisationsnummer 202100-1280 Distributören Organisationsnummer

Läs mer

ÄR DU RÄTT FÖRSÄKRAD

ÄR DU RÄTT FÖRSÄKRAD ÄR DU RÄTT FÖRSÄKRAD Reklamförbundets företagsförsäkring Exklusivt för medlemmar i Sveriges Reklamförbund Försäkringscase En reklambyrå och en kund inom klädesindustrin inledde för några år sedan ett samarbete

Läs mer

RAMAVTAL AVSEENDE GRAFISK FORMGIVNING

RAMAVTAL AVSEENDE GRAFISK FORMGIVNING Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan kallad PTS) och xxx org nr xxxxxx-xx (nedan kallad Konsultföretaget) har träffats RAMAVTAL AVSEENDE GRAFISK FORMGIVNING 1 Uppdragets omfattning

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS. 1 Konsulttjänstens genomförande

ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS. 1 Konsulttjänstens genomförande Allmänna villkor Konsulttjänster - Resurs 1 (10) ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS Dessa allmänna villkor gäller vid utförande av konsulttjänst där leverantören ställer viss resurs till kundens förfogande.

Läs mer

PRODUKTIONSAVTAL FÖR REKLAMFILM

PRODUKTIONSAVTAL FÖR REKLAMFILM PRODUKTIONSAVTAL FÖR REKLAMFILM Mellan:..., org. nr (Produktionsbolaget) och..., org. nr (Annonsören) har träffats följande avtal om produktion av och rättighetsöverlåtelse eller rättighetsupplåtelse till

Läs mer

Dessa Användarvillkor avser det avtal som Kund tecknar med BASTA Online AB för användning av BASTA Projekthanteraren.

Dessa Användarvillkor avser det avtal som Kund tecknar med BASTA Online AB för användning av BASTA Projekthanteraren. Användarvillkor för BASTA Projekthanteraren A. Allmänt 1. Definitioner I dessa Användarvillkor skall nedan nämnda termer ha följande betydelser. Användarvillkor: Dessa Användarvillkor. Användare: Den som

Läs mer

AVTALSMALL. 1 Parter Mellan Arbetsförmedlingen, 113 99 Stockholm nedan kallad Köparen, och

AVTALSMALL. 1 Parter Mellan Arbetsförmedlingen, 113 99 Stockholm nedan kallad Köparen, och 1 (5) AVTALSMALL 1 Parter Mellan Arbetsförmedlingen, 113 99 Stockholm nedan kallad Köparen, och Säljarens namn Adress Telefonnummer Organisationsnummer - nedan kallad Säljaren - sluts följande avtal angående

Läs mer

AVTAL nr 2011/43-01:01

AVTAL nr 2011/43-01:01 Mellan Sveriges Television AB, org nr 556033-4285, 105 10 Stockholm (nedan kallat SVT ) och [ ], org nr [ ], [ ] (nedan kallad Uppdragstagaren ) har träffats följande AVTAL nr 2011/43-01:01 1. Bakgrund

Läs mer

Användarvillkor Mitt KemRisk

Användarvillkor Mitt KemRisk Användarvillkor Mitt KemRisk 1. Allmänt om Tjänsten 1.1 KemRisk Sweden AB, org. nr 556624-2854, Platensgatan 8, 582 20 Linköping ( KemRisk ) erbjuder befintliga och tillkommande kunder ( Kunden ) tillgång

Läs mer

Allmänna villkor-konsulttjänster

Allmänna villkor-konsulttjänster Bilaga 12 till anbudsinbjudan Allmänna villkor konsulttjänster 1 (6) Allmänna villkor konsulttjänster 1 OMFATTNING Dessa allmänna villkor gäller vid utförande av avtalade tjänster där Leverantören ställer

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR WEBBHOSTING. Avtalet uppdaterades senast

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR WEBBHOSTING. Avtalet uppdaterades senast ALLMÄNNA VILLKOR FÖR WEBBHOSTING Avtalet uppdaterades senast 2019-01-11! 1 of 5! 1. ALLMÄNT 1. Dessa villkor ( Avtalet ) reglerar förhållandet mellan Kunden och K-mit AB org. nr 556981-1432, Surbrunnsgatan

Läs mer

AVTAL AVSEENDE SKOGSBRANDBEVAKNING MED FLYG

AVTAL AVSEENDE SKOGSBRANDBEVAKNING MED FLYG 2015-04-07 Bilaga 1 AVTALSUTKAST AVTAL AVSEENDE SKOGSBRANDBEVAKNING MED FLYG Dnr: 452-2170-2015 1. AVTALETS PARTER Mellan Länsstyrelsen i Värmlands län, nedan kallad Beställaren, och [Leverantör], nedan

Läs mer

2. Frilansmedarbetares ställning Med frilansmedarbetare förstås fysisk person som, utan att vara anställd, utför journalistiskt arbete.

2. Frilansmedarbetares ställning Med frilansmedarbetare förstås fysisk person som, utan att vara anställd, utför journalistiskt arbete. 1. Reglernas omfattning Reglerna avser de tidskriftsföretag som är medlemmar i Medie- och Informationsarbetsgivarna (MIA) samt de frilansmedarbetare som är medlemmar i, och tillämpas om inte annat särskilt

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 76-03, Husgeråd

AVTAL. Ramavtal, 76-03, Husgeråd AVTAL Ramavtal, 76-03, Husgeråd Parter Mellan Harry Carlssons Hushållsmaskiner AB, Stenkumlaväg 4 a, 621 46 VISBY, nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen har följande

Läs mer

Ramavtalsbilaga 11. Allmänna villkor. Konsulttjänster inklusive Införandeprojekt

Ramavtalsbilaga 11. Allmänna villkor. Konsulttjänster inklusive Införandeprojekt 1 Ramavtalsbilaga 11 Allmänna villkor Konsulttjänster inklusive Införandeprojekt 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPDRAGET OCH DESS UTFÖRANDE... 3 2. AVROPANDE MYNDIGHETS ÅTAGANDEN... 3 3. ÄNDRINGAR AV UPPDRAGET...

Läs mer

Datum Beteckning AVTALSMALL

Datum Beteckning AVTALSMALL AVTALSMALL Mellan xxxxxxx kommun, nedan kallad Beställaren (organisationsnummer xxxxxx-xxxx) och xxxxxx, nedan kallad Leverantören (organisationsnummer xxxxxx-xxxx) har träffats följande avtal avseende

Läs mer

Kunden är gentemot Telia ansvarig för all användning av marknadsplatsen och Program som sker från de användarkonto(n) som tillhör Kundens användare.

Kunden är gentemot Telia ansvarig för all användning av marknadsplatsen och Program som sker från de användarkonto(n) som tillhör Kundens användare. Telias villkor för marknadsplatsen för molntjänster 2014-10-03 Dessa villkor ( Användarvillkoren ) gäller då TeliaSonera Sverige AB ( Telia ) tillhandahåller molnbaserade program ( Program ) till företag

Läs mer

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER 1 Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan PTS) och org nr. (nedan Leverantören) har träffats AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER Leverantören förbinder sig att utföra betalnings- och inkassotjänster

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR 1. Inledning Dessa villkor är tillämpliga i förhållandet mellan Ikaros och dess kunder genom direkt referens till avtalsvillkoren i parternas individuella avtal eller avtalshandlingar.

Läs mer

Standardvillkor för IT-projekt från IT-Integration AB. gällande från 2013-01-01

Standardvillkor för IT-projekt från IT-Integration AB. gällande från 2013-01-01 Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att tillämpas vid uppdrag där IT-Integration har ansvar att genomföra ett uppdrag att utveckla IT-system med överenskomna egenskaper. Dessa allmänna bestämmelser

Läs mer

VILLKOR FÖR NUMMERPORTABILITET

VILLKOR FÖR NUMMERPORTABILITET Sidnr 1(6) VILLKOR FÖR NUMMERPORTABILITET 1. Allmänt Dessa villkor (Villkor-NP) gäller för tillhandahållande av administration för överlämnande/övertagande av telefonnummer som TeliaSonera AB förfogar

Läs mer

Bilaga 3. Ramavtal SMHI och XXXXX

Bilaga 3. Ramavtal SMHI och XXXXX Bilaga 3 Ramavtal SMHI och XXXXX Innehållsförteckning 1 Parter... 1 2 Avtalets omfattning... 1 3 Avtalstid - Förlängning... 1 4 Avtalshandlingar... 1 5 Överlåtelse av avtalet... 1 6 Leverantörens åtaganden...

Läs mer

Ramavtal för konsulttjänster inom ledarskap, ledarskapsutveckling och projektledarskap

Ramavtal för konsulttjänster inom ledarskap, ledarskapsutveckling och projektledarskap MA-Skåne 1 (5) Diarienummer MA/060087-02 Ramavtal för konsulttjänster inom ledarskap, ledarskapsutveckling och projektledarskap Avtalsnummer: MA/060087-02 Leverantör: ProjektBolaget Ögren-Skoog AB,Ersmässgränd

Läs mer

ALLMÄNNA RESEVILLKOR FÖR PAKETRESOR

ALLMÄNNA RESEVILLKOR FÖR PAKETRESOR ALLMÄNNA RESEVILLKOR FÖR PAKETRESOR Dessa allmänna resevillkor samt arrangörens särskilda resevillkor är del av avtalet. De allmänna resevillkoren är överenskomna mellan Researrangörsföreningen i Sverige

Läs mer

AVTAL om stöd av mindre betydelse

AVTAL om stöd av mindre betydelse AVTAL om stöd av mindre betydelse Detta Avtal gäller från dess undertecknande och har ingåtts mellan Post- och telestyrelsen (org nr 202100-4359), nedan kallad PTS, och Q (org nr xxxxxx-xxx), nedan kallad

Läs mer

Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Webtjänst

Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Webtjänst Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Webtjänst Allmänt 1.1 Definitioner Begreppen nedan har följande betydelse i dessa Allmänna villkor. Allmänna villkor: Användare: Avgift: Avtalet:

Läs mer

Innehåll. 1. Inledning Servicenivåer Ansvarsbegränsning Force Majeure... 5

Innehåll. 1. Inledning Servicenivåer Ansvarsbegränsning Force Majeure... 5 Reglering av skada Innehåll 1. Inledning... 3 2. Servicenivåer... 3 3. Ansvarsbegränsning... 4 4. Force Majeure... 5 2 1. Inledning 1.1 Detta dokument, Reglering av skada ( Reglering av skada ), utgör

Läs mer

POSTEN FRIMÄRKEN. Avtal. Parter. Posten Meddelande AB. avseende uppdrag för. Organisationsnr. Organisationsnr 556711-5695.

POSTEN FRIMÄRKEN. Avtal. Parter. Posten Meddelande AB. avseende uppdrag för. Organisationsnr. Organisationsnr 556711-5695. Avtal avseende uppdrag för Diarienummer POSTEN FRIMÄRKEN Parter Posten Meddelande AB nedan kallad Posten Organisationsnr 556711-5695 nedan kallad Uppdragstagaren Organisationsnr Enhet Posten Frimärken

Läs mer

Villkor för användande av Postens funktion spåra brev och paket

Villkor för användande av Postens funktion spåra brev och paket Villkor för användande av Postens funktion spåra brev och paket 1 Allmänt 1.1 Posten AB (publ), nedan kallat Posten, erbjuder företag och privatpersoner att ladda ner och använda Postens datorprogram med

Läs mer

Licens för användning av Arbetsförmedlingens API för lediga jobb

Licens för användning av Arbetsförmedlingens API för lediga jobb Sida: 0 av 5 Licens för användning av Arbetsförmedlingens API för lediga jobb Version 1.0 Sida: 1 av 5 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 1. Licens... 2 2. Immateriella rättigheter... 2 3. Personuppgiftsbehandling...

Läs mer

Checklista för granskning/författande av avtal för köp av vara eller tjänst

Checklista för granskning/författande av avtal för köp av vara eller tjänst Checklista för granskning/författande av avtal för köp av vara eller tjänst Inför avtalsförhandlingen Eventuella tidigare avtal har beaktats avseende den nu aktuella transaktionen. Vid större och strategiska

Läs mer

Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor

Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor 1(5) 1 Tillämplighet 1.1 Dessa allmänna villkor (nedan Villkoren ) ska äga tillämplighet när Beställaren anlitar Entreprenören för utförande av tjänst,

Läs mer