RotaRys fokusområden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RotaRys fokusområden"

Transkript

1 Rotarys fokusområden

2 Rotarys fokusområden I över 00 år har rotarianer från alla kontinenter, kulturer och branscher gått ihop för att skrida till handling i våra samhällen och runtomkring i världen. Med ett engagemang för att åstadkomma varaktiga förändringar arbetar vi tillsammans för att hjälpa ungdomar, förbättra hälsa och främja fred och - viktigast av allt - få samhället att gå framåt. Även om rotarianerna kan hjälpa till på oändligt många olika sätt, så har Rotary fokuserat sina insatser inom sex områden som motsvarar några av de viktigaste och mest utspridda humanitära behoven: Fred och förebyggande/lösning av konflikter Förebyggande och behandling av sjukdomar Vatten och sanitet Mödra- och barnavård Grundläggande utbildning och läs- och skrivkunnighet Ekonomisk utveckling och samhällsutveckling Rotarianer som planerar nya serviceprojekt uppmuntras överväga dessa områden och de många möjligheter som de ger till nyskapande projekt. Denna publikation innehåller en presentation av vart och ett av fokusområdena samt förslag på hur rotarianerna och deras samarbetspartner kan ta itu med dessa behov både på lokal och på internationell nivå.

3 Rotary Foundations globala bidrag och fokusområden Alla Rotaryklubbar och distrikt har rätt att ansöka om globala bidrag från Rotary Foundation för att stödja hållbara aktiviteter med resultat med stor inverkan inom ett eller flera av de sex fokusområdena. Dessa aktiviteter kan inkludera humanitära projekt, stipendier och yrkesutbildningsteam. Potentiella projekt med finansiering genom globala bidrag bör inkludera en plan för övervakning och utvärdering som använder de mått som fastställts av Foundation för vart och ett av områdena. Mer information om kriterierna för globala bidrag inom varje område kan du få genom att läsa om de mål som listas på följande sidor. Du kan också läsa mer på Rotary Showcase Är du intresserad av att få reda på hur andra klubbar gör inverkan inom Rotarys fokusområden? Se Rotary Showcase ( ett verktyg där man kan visa, dela och publicera information om Rotarys serviceprojekt. Låt dig inspireras av andra rotarianers framgångshistorier och lägg till din egen klubbs projekt för att visa världen hur ni gör skillnad.

4 Fred och förebyggande av konflikter SVARA PÅ KONFLIKTER människor lemlästas eller dödas av landminor varje år. Erbjuda hjälp till marginaliserade grupper inom samhället som är i farozonen för våld eller förföljelse. Ta reda på vad det är som utlöser och påskyndar konflikter och arbeta med att lindra dessa faktorer. 4 miljoner människor lever för närvarande som flyktingar på grund av konflikter eller förföljelse. Hjälpa barn som har blivit föräldralösa, skadats eller chockats på annat sätt på grund av konflikter. Hjälpa landsflyktingar eller interna flyktingar som har flytt från konfliktområden. 90 % av dödsfallen i beväpnade konflikter är civilpersoner och minst hälften av dem är barn. Planera serviceprojekt så att de engagerar alla intressenter i samhället, inklusive kvinnor, marginaliserade folkgrupper som etniska och religiösa minoriteter och motsatta sidor av konflikter. Undvik att utöva påtryckning på regeringar eller politiker på Rotarys eller er Rotaryklubbs vägnar. VILL NI HA ETT GLOBALT BIDRAG? INRIKTA ER PÅ NÅGOT AV DESSA MÅL Utbilda lokala vuxna och ungdomsledare i att förebygga och medla i konflikter. Stödja långsiktigt fredsbyggande i konfliktdrabbade områden.

5 FÖREBYGGA KONFLIKTER/BYGGA FRED barnsoldater (pojkar och flickor under 8 år) tros vara involverade i konflikter på olika ställen i världen. Delta i kamratskaps- och serviceaktiviteter med Rotaryklubbar i andra delar av världen för att främja förståelse och fred. Inkludera strategier för konfliktlösning och medling i serviceprojekt som involverar lokala skolor, barnhem, arbetsplatser och allaktivitetshus. Rekrytera kandidater till Rotarys fredsstipendier. Upp till 00 fredsstipendier delas ut varje år för studier vid Rotarys fredscenter på universitet på olika platser i världen. 3 Genomför projekt som tar itu med de underliggande strukturella orsakerna till konflikter, inklusive fattigdom, ojämlikhet, spänningar mellan etniska grupper, brist på tillgång till utbildning samt ojämn fördelning av resurser. Använd rollspel och idrott för att lära barn och unga vuxna hur man hanterar konflikter på socialt lämpliga sätt. Som en del av serviceprojekten bör samhällsledare utbildas i strategier för att förebygga och medla i konflikter, som att främja en samhällsdialog och alternativa konfliktlösningar. Samarbeta med Rotarys fredsstipendiater och andra experter och organisationer som ägnar sig åt förebyggande av konflikter. Stödja studier som är relaterade till fred och lösning av konflikter.

6 Förebyggande och behandling av sjukdomar Förebyggande av sjukdomar miljard människor lider av dåligt skötta och bortglömda tropiska sjukdomar som denguefeber och lepra. Stödja program för hälsoutbildning som förklarar hur sjukdomar sprids och lär ut hur man minskar smittoöverföring. Hjälpa till att vaccinera mot smittsamma sjukdomar. 3 4 Rådgör med rotarianer som är experter inom sjuk- och hälsovård. Kontakta lokala och regionala sjukhus, läkarmottagningar, universitet och hälsodepartement för att undvika dubbelt arbete och för att använda lokala resurser. Värva frivilliga bland samhällsarbetare och anställda inom hälso- och sjukvård som kan hjälpa till att vaccinera. Utforma program som är bevisbaserade, åldersanpassade och medicinskt korrekta för att se till att projekten blir så effektiva som möjligt. VILL NI HA ETT GLOBALT BIDRAG? INRIKTA ER PÅ NÅGOT AV DESSA MÅL Förbättra effektiviteten och kunskapen hos lokala sjukvårdare. Utbilda och mobilisera samhällen för att hjälpa till att förebygga spridning av stora sjukdomar. Förbättra infrastrukturen för sjukvård i lokala samhällen.

7 Hälso- och sjukvård 57 länder har färre än 3 hälso- och sjukvårdsarbetare per invånare. Ytterligare,4 miljoner läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och andra vårdgivare behövs i hela världen. Sponsra fortbildning och utbildning för hälsooch sjukvårdsarbetare, genom stöd till stipendier och löner. Arbeta med lokala vårdcentraler för att utveckla program som är intressanta för hälso- och sjukvårdsarbetare med olika kunskaper. Brist inom ett visst kompetensområde kan överbelasta vårdcentralpersonalen och begränsa tillgången till vård. Se till att utbildningsanläggningar är belägna där arbetsstyrkan bor och arbetar för att få fler att stanna kvar på sina arbeten. av 6 människor i hela världen kan inte betala för hälso- och sjukvård. 00 miljoner människor tvingas till fattigdom varje år på grund av sjukvårdskostnader. Förbättra och öka tillgången till billig och gratis sjukvård i områden där det saknas. 3 Fokusera på att ge långsiktigt stöd till samhällets vårdcentraler. Samarbeta med globala sjukvårdssystem för att få större tillgång till utrustning, resurser och de senaste sjukvårdsprogrammen. Införliva nyskapande teknik som mhealth, som kan kommas åt via mobila trådlösa enheter, för att vårdcentralerna ska kunna nå ut till fler. Begränsa spridningen av smittsamma sjukdomar och minska komplikationerna av icke smittsamma sjukdomar. Utbilda och mobilisera samhällen för att hjälpa till att förebygga spridning av stora sjukdomar. Stödja studier som relaterar till förebyggande och behandling av sjukdomar.

8 Vatten och sanitet Sanitet och hygien,5 miljarder människor saknar tillgång till tillfredsställande sanitära anläggningar. Förbättra sanitära anläggningar genom att tillhandahålla spolbara toaletter och latriner som är anslutna till ett avloppssystem eller en ordentlig avloppsbrunn. Undvik att föreskriva en lösning för ett samhälle. Arbeta i stället med samhället för att avgöra vad som passar dem bäst. Kom ihåg om sanitet och hygien: Väldigt få människor dör av törst, men miljoner dör av sjukdomar som överförs genom vatten som kan förebyggas barn dör varje dag av diarrésjukdomar som orsakas av bristande hygien och smutsigt vatten. Främja god hygien genom utbildning. Ordentlig handtvätt med tvål och vatten kan minska diarréfallen med upp till 50 %. VILL NI HA ETT GLOBALT BIDRAG? INRIKTA ER PÅ NÅGOT AV DESSA MÅL Ge samhällen skälig tillgång till säkert vatten, ordentlig sanitet och hygien. Utbilda samhällena om säkert vatten, sanitet och hygien.

9 Öka tillgången till vatten och vattenkvaliteten Införa system med regnvattentankar för att samla upp och lagra regnvatten till dricksvatten, bevattning eller fylla på underjordiska akvifärer. 3 Arbeta med samhället för att bilda en vattenkommitté och ett avgiftssystem för vattensystemets löpande funktion och underhåll. Innan en ny brunn grävs eller borras måste man planera noggrant för att försäkra att vattnet kommer att vara säkert och att brunnen är hållbar ur miljösynpunkt. Använd statligt godkänd teknologi och utrustning så att man lätt kan få tag på reservdelar och hjälp med reparationer. 6 timmar per dag är den tid som det tar för kvinnor i vissa delar på landsbygden i Afrika att hämta vatten från avlägsna källor. Bygga vattenbrunnar för att kunna dra upp grundvatten från underjordiska akvifärer. 783 miljoner människor har inte rent dricksvatten. Erbjuda möjligheter till vattenrening i hemmen genom användning av filter, soldesinfektion eller flockningsmedel för att göra dricksvattnet säkert. Främja billiga lösningar som klortabletter och plastflaskor som kan ställas i solljus för att förbättra vattnets kvalitet. Stärka samhällenas förmåga att utveckla, finansiera och bibehålla hållbara system för vatten och sanitet. Stödja studier som relaterar till vatten och sanitet.

10 Mödra- och barnavård Barnavård Tillhandahålla vaccinationer och antibiotika. Mässling, malaria, lunginflammation, AIDS och diarrésjukdomar är de ledande orsakerna till dödsfall bland barn under fem år. Främja god näring och vikten av amning för de flesta kvinnor. Barn som får bröstmjölk är starkare och mindre mottagliga för sjukdomar än de som inte ammas. 7 miljoner barn under fem år dör varje år på grund av undernäring, dålig sjukvård och bristande hygien. Förhindra överföring av HIV-smitta mellan mödrar och barn genom att främja användning av antiretrovirala läkemedel och modersmjölksersättning. VILL NI HA ETT GLOBALT BIDRAG? INRIKTA ER PÅ NÅGOT AV DESSA MÅL Stödja studier som relaterar till mödra- och barnavård. Minska siffrorna för dödlighet och sjuklighet bland mödrar.

11 MÖDRAVÅRD OCH FÖRLOSSNING REPRODUKTIV HÄLSA 5 miljoner kvinnor som skulle vilja senarelägga eller undvika barnafödande saknar tillgång till säkra och effektiva preventivmedel. Tips för framgång Var kulturellt känsliga för samhällets uppfattningar om preventivmedel. På så sätt främjar ni goda arbetsrelationer och kan lättare uppfylla samhällets behov. Tillhandahålla förlossningspaket till vårdarbetare. av 39 kvinnor i Afrika söder om Sahara dör på grund av graviditets- eller förlossningsrelaterade komplikationer. 80 % av dödsfallen bland mödrar skulle kunna förhindras med tillgång till reproduktiv hälsovård och utbildade sjukvårdare. Se till att hälso- och sjukvårdsutbildningsprogram blir hållbara genom att göra det möjligt för invånarna i det lokala samhället att själva kunna ta över programmen. Rådfråga rotarianer som är utbildade inom mödra- och barnavård, som barnmorskor, förlossningsläkare och gynekologer. Stödja godkända utbildningsprogram för vårdarbetare. Tillhandahålla utbildning om och tillgång till preventivmedel för användning i projekt för mödravård. Genom att bara uppfylla detta behov av preventivmedel skulle antalet dödsfall bland mödrar kunna minskas med nästan en tredjedel. 3 Samarbeta med organisationer utanför Rotary med expertis inom mödra- och barnavård. Minska siffrorna för dödlighet och sjuklighet bland barn under fem år. Öka tillgången på viktiga sjukvårdstjänster och utbildade sjukvårdare för mödrar och deras barn.

12 Grundläggande utbildning och läs- och skrivkunnighet Lärarutbildning Tillhandahålla utbildning för lärare och skolmaterial. Ytterligare,7 miljoner lärare behövs för att uppnå målet med grundläggande utbildning i hela världen. Utveckla långsiktiga relationer med lärare för att se till att de har tillgång till den senaste utbildningen och materialen. Be utbildningsmyndigheter om hjälp med att skapa utbildningsprogram och ta fram läroplaner. Skicka ett yrkesutbildningsteam som erbjuder utbildning i framtagning av läroplaner i samhällen på landsbygden. VILL NI HA ETT GLOBALT BIDRAG? INRIKTA ER PÅ NÅGOT AV DESSA MÅL Minska bristen på jämlikhet mellan könen när det gäller utbildning. Öka läs- och skrivkunnigheten bland vuxna.

13 Ställa upp som frivilliga i skolan eller för extraundervisningsprogram. 67 miljoner barn i hela världen går inte i skolan. Stödja läs- och skrivkunnighetsprogram som använder metoden concentrated language encounter (CLE). Dessa billiga text- eller aktivitetsbaserade djupgående program kan vara effektiva både för barn och vuxna. Stödja skolelever Främja inskrivning av elever på skolor och förebygg hälsorelaterad frånvaro genom att sponsra skolmatsprogram och tillhandahålla säkert dricksvatten och sanitära anläggningar. Ta fram ett program för vuxna analfabeter. Fungera som mentorer för elever på er hemort. 775 miljoner människor över 5 års ålder varav 64 % är kvinnor kan inte läsa och skriva. 3 Undanröj hinder för flickors utbildning som orsakas av kulturella attityder, säkerhetsfrågor och behovet av att flickor måste bidra till hushållsekonomin. Jämställdhet mellan könen är avgörande för en hållbar samhällsutveckling. Involvera elever, föräldrar, lärare och administratörer för att säkerställa att ni har stöd för ert arbete. Samarbeta med organisationer i det lokala samhället som kan erbjuda råd och resurser för att hjälpa er att anordna ett CLE-program. Stärka samhällenas förmåga att stödja grundläggande utbildning och läs- och skrivkunnighet. Stödja studier som relaterar till grundläggande utbildning och läs- och skrivkunnighet.

14 Ekonomisk utveckling och samhällsutveckling Inkomstgenerering och sparande Samarbeta med lokala mikrokreditinstitut för att skapa tillgång till finansiella tjänster och erbjuda ekonomisk infrastruktur i samhället. Främja utveckling av mobila banksystemresurser i samarbete med ett mikrokreditinstitut. Mobiltelefoner, som kan användas för att göra insättningar och överföra pengar, kan öka tillgången till banksystem i u-länder. 90 miljoner människor finansierar aktiviteter genom mikrofinans. När man stödjer serviceprojekt i ett u-land bör man köpa varor och material lokalt för att hjälpa till att stimulera ekonomin och undvika onödiga leveranskostnader. Bilda en Rotary-samhällskår (RCC) och gör det möjligt för medlemmarna att agera. RCC-medlemmar har unika förutsättningar att identifiera hinder för ekonomisk utveckling och ta fram hållbara lösningar. VILL NI HA ETT GLOBALT BIDRAG? INRIKTA ER PÅ NÅGOT AV DESSA MÅL Utveckla möjligheter för produktivt arbete. Minska fattigdomen i behövande samhällen.

15 Jobbskapande och företagsamhet Samarbeta med ett kooperativ som erbjuder utbildning, gemensamma ekonomiska initiativ och projekt och äganderätt till tillgångar till sina medlemmar genom en demokratisk struktur. TIPS för framgång Stöd företagare och små företag i u-länder. Lokala företagsledares framgång kan multiplicera arbetstillfällena i samhället.,4 miljarder människor varav nästan hälften är arbetslösa lever på mindre än,5 US om dagen. Tillhandahålla utrustning eller material till ett kooperativ för att öka produktion och försäljning på den lokala marknaden. Skicka ett yrkesutbildningsteam som lär företagsledare i u-länder hur man skapar en affärsplan och hur man sköter ekonomisk bokföring. Öka möjligheterna till yrkesutbildning, inklusive arbetsförmedlingsprogram, vid lokala icke-statliga organisationer. Stödja studier som relaterar till ekonomisk utveckling och samhällsutveckling. Bygga upp företagares, samhällsledares, lokala organisationers och samhällsnätverks kapacitet för att stödja ekonomisk utveckling.

16 YTTERLIGARE RESURSER Samhällstjänst Vägledning till effektiva projekt (605-SV) kan hämtas på eller köpas på shop.rotary.org. Innehåller riktlinjer för hur man gör en utvärdering av samhället, samarbetar med andra, planerar projekt samt information om strategier för hållbarhet och utvärderingsmetoder. Rotary International One Rotary Center 560 Sherman Ave. Evanston, IL USA SV (33)

RotaRys fokusområden

RotaRys fokusområden Rotarys fokusområden Rotarys fokusområden Rotarys 34 000 klubbar och, miljoner medlemmar hjälper samhällen i hela världen, som vart och ett har sina unika problem och behov. Rotarianerna har kontinuerligt

Läs mer

Rotary Basics. www.rotary.org/sv/rotarybasics. Din vägledning till hur du engagerar dig i Rotary

Rotary Basics. www.rotary.org/sv/rotarybasics. Din vägledning till hur du engagerar dig i Rotary Rotary Basics www.rotary.org/sv/rotarybasics Din vägledning till hur du engagerar dig i Rotary Välkommen till Rotary! Du tillhör nu ett globalt nätverk av frivilliga från företag, yrkesliv och samhället.

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN Utskottet för sociala frågor och miljö 2 oktober 2003 ARBETSDOKUMENT om fattigdomsrelaterade sjukdomar och reproduktiv hälsa i AVS-länderna inom ramen för

Läs mer

temarapport minioritet

temarapport minioritet för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Dennis Sabangan 2016 temarapport minioritet Tillsammans gör vi skillnad! Mangyan och Moken är namnen på två av minoritetsbefolkningarna

Läs mer

Senegal Tambacounda. Återrapport november Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT NOVEMBER 2018 SENEGAL TAMBACOUNDA

Senegal Tambacounda. Återrapport november Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT NOVEMBER 2018 SENEGAL TAMBACOUNDA Senegal Tambacounda Återrapport november 2018 Varmt tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid! Även om Senegal har upplevt en relativt lång period av politisk stabilitet är arbetslösheten fortsatt

Läs mer

Rotary Foundation: Bidragsmodell. Rotary Foundation seminarium Hans Johansson &28

Rotary Foundation: Bidragsmodell. Rotary Foundation seminarium Hans Johansson &28 Rotary Foundation: Bidragsmodell Rotary Foundation seminarium Hans Johansson 2015-11-14&28 Rotarys bidragsmodell fr. 2013-07-01 Prioritering av sex fokusområden Resultatorienterad projekthantering Betonar

Läs mer

Alla barn till skolan Schools for Africa

Alla barn till skolan Schools for Africa Alla barn till skolan Schools for Africa Lågstadium Printa ut de här anteckningarna skiljt. Du kan inte läsa dem från skärmen under diaförevisningen! Instruktioner F5 = börja diaförevisning = gå framåt

Läs mer

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER De globala målen INGEN FATTIGDOM Avskaffa all form av fattigdom överallt. MINSKAD OJÄMLIKHET Minska ojämlikheten inom och mellan länder. INGEN

Läs mer

Uttalande från EU och dess medlemsstater på världsaidsdagen P R E S S

Uttalande från EU och dess medlemsstater på världsaidsdagen P R E S S EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 1 december 2011 17567/11 PRESSE 451 Uttalande från EU och dess medlemsstater på världsaidsdagen 1. I dag, på världsaidsdagen 2011, förenar sig Europeiska unionen och

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:2 2014-05-15 UF2014/32091/UD/MU Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för socialt hållbar

Läs mer

Vattnet, toaletterna och tvålens roll för de Globala Hållbarhetsmålen

Vattnet, toaletterna och tvålens roll för de Globala Hållbarhetsmålen Vattnet, toaletterna och tvålens roll för de Globala Hållbarhetsmålen Cecilia Chatterjee-Martinsen Generalsekreterare WaterAid Sverige @C_Martinsen @WaterAidSverige cecilia@wateraid.se Claudine, 10 år,

Läs mer

Global Grant Lifidzi ett samarbete mellan Rotary och FFBB

Global Grant Lifidzi ett samarbete mellan Rotary och FFBB ett samarbete mellan Rotary och FFBB Jordbruks- och sanitetsprojekt för ökad växtproduktion och förbättrade sanitära förhållanden i Lifidzi, Angoniadistriktet, Teteprovinsen i norra Mocambique. Lifidzi

Läs mer

Vikten av vatten vid livets början

Vikten av vatten vid livets början Vikten av vatten vid livets början Cecilia Chatterjee-Martinsen, Generalsekreterare WaterAid Sverige @c_martinsen @wateraidsverige Hur ser det ut? Ny undersökning av WHO av sjukhus och vårdmottagningar

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER

VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER FN har som mål att halvera fattigdomen i världen till år 2015. Det innebär att hundratals miljoner människor får ett rikare liv. BÄTTRE HÄLSA GÖR VÄRLDEN

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

LITA PÅ VÅRT STÖD VI STANNAR SÅ LÄNGE VI BEHÖVS

LITA PÅ VÅRT STÖD VI STANNAR SÅ LÄNGE VI BEHÖVS LITA PÅ VÅRT STÖD VI STANNAR SÅ LÄNGE VI BEHÖVS Vision Vår vision är ett Afghanistan fritt från fattigdom, våld och diskriminering där mänskliga rättigheter respekteras och alla lever i värdighet, med

Läs mer

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Togo Landinfo 2017 Om Togo Togo ligger i västra Afrika och har tidigare varit både tysk och senare fransk koloni. 1960 blev landet självständigt men fick inte demokratiskt styre förrän år

Läs mer

FNs Agenda 2030 för Hållbar utveckling: Ett folkhälsoperspektiv - barn och unga

FNs Agenda 2030 för Hållbar utveckling: Ett folkhälsoperspektiv - barn och unga FNs Agenda 2030 för Hållbar utveckling: Ett folkhälsoperspektiv - barn och unga Carolyn Hannan Docent, Lunds Universitet Folkhälsodagen Blekinge Ronneby Brunn, 20 oktober 2017 AGENDA 2030 FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor 30 May 2001 YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor till utskottet för utveckling

Läs mer

SOS Barnbyar Moçambique. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Moçambique. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Moçambique Landinfo 2017 Om Moçambique Moçambique är ett land på Afrikas södra östkust. Landet var tidigare en portugisisk koloni och genomled ett frihetskrig och ett blodigt inbördeskrig

Läs mer

Rotary Foundation. ROTARY:s FLAGGSKEPP

Rotary Foundation. ROTARY:s FLAGGSKEPP Rotary Foundation ROTARY:s FLAGGSKEPP Rotary Foundation ger mig möjligheter att göra så mycket mera gott än vad jag som enskild människa någonsin skulle kunna göra Rotary Foundation etableras formellt

Läs mer

HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013

HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013 HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har investerat i en framtid fri från

Läs mer

En bättre värld. United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0

En bättre värld. United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0 En bättre värld United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0 Landyta Källa: Worldmapper Befolkning Källa: Worldmapper 1. Utrota extrem fattigdom och hunger Delmål: Halvera andelen människor

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

Landskort. Industriländer (I-länder): Sverige (och USA) Utvecklingsländer (U-länder): Etiopien, Eritrea, Tanzania, Malawi, Sudan, Indien

Landskort. Industriländer (I-länder): Sverige (och USA) Utvecklingsländer (U-länder): Etiopien, Eritrea, Tanzania, Malawi, Sudan, Indien VÄRLDSSPELET LÄNDER SOM INGÅR I SPELET Industriländer (I-länder): Sverige (och USA) Utvecklingsländer (U-länder): Etiopien, Eritrea, Tanzania, Malawi, Sudan, Indien Landskort I-LAND ELLER U-LAND? Human

Läs mer

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste länderna i världen. 63 procent av befolkningen lever på

Läs mer

Rika och fattiga länder

Rika och fattiga länder Att dela in världen - I-länder Länder som industrialiserats U-länder Länder där utvecklingen gått långsammare - Stor skillnad mellan I-länder storskillnad mellan I-länder och U-länder - BNI Bruttonationalinkomst

Läs mer

HUNGERPROJEKTET NäRiNG OcH Hälsa RaPPORT 2014

HUNGERPROJEKTET NäRiNG OcH Hälsa RaPPORT 2014 HUNGERPROJEKTET Näring och Hälsa RAPPORT 2014 Inledning Näring och hälsa är ett av de områden som prioriteras högt på den kommande universella hållbarhetsagendan. Tillgång till rent vatten, sanitet och

Läs mer

Målsnöret. - en elevaktiv lektion om millenniemålen

Målsnöret. - en elevaktiv lektion om millenniemålen Målsnöret - en elevaktiv lektion om millenniemålen Hur går det för millenniemålen? När världens stats- och regeringschefer antog Millenniedeklarationen och millenniemålen i samband med ett toppmöte i FN

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare Nådde vi millenniemålen? Succé eller fiasko? Arbetet för att nå millenniemålen får ett blandat slutbetyg. Stora framsteg har gjorts inom i stort sett alla mål, dessutom större framsteg än de flesta trodde,

Läs mer

TRF-kommittén i Distrikt PETS, Biohuset Mariefred 6 april 2019

TRF-kommittén i Distrikt PETS, Biohuset Mariefred 6 april 2019 TRF-kommittén i Distrikt 2370 PETS, Biohuset Mariefred 6 april 2019 Rotary International och Rotary Foundation KLUBB ROTARYS UPPFÖRANDEKOD Som rotarian kommer jag att 1. värna om integritet min egen och

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

Befolkning. Geografi.

Befolkning. Geografi. Befolkning Geografi. Den ojämna fördelningen av befolkningen.. Uppdelning på världsdelar. Man bor där man kan försörja sig. Tillgång på vatten och jord att odla på. När industrierna kom - bo nära naturresurserna.

Läs mer

SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR

SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR Stöd döttrar till sjuksköterskor som dött i HIV/AIDS SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR Vårdförbundet och SSF stöder ICNs (1) och FNIFs (2) delprojekt Girl-Child

Läs mer

Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet

Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet För distriktssamrådet När du funderar över de här frågorna bör du prata med avgående och tillträdande klubbledare för att jämföra idéer. Vilka uppgifter har klubbens

Läs mer

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Barnkonventionen - med Mattecentrum Uppdrag 3 Introduktion I Mattecentrums sista uppdrag om barnkonventionen får eleverna fördjupa sig i barnkonventionens artikel 6 som handlar om barns rätt till liv,

Läs mer

Mikroprojekt. Kommunikation Sociala grupper Kultur Ekologisk odling. Hälsa. Livslångt lärende Anpassad Teknologi. Lokal/global utbyte.

Mikroprojekt. Kommunikation Sociala grupper Kultur Ekologisk odling. Hälsa. Livslångt lärende Anpassad Teknologi. Lokal/global utbyte. 1 Hälsa Kommunikation Sociala grupper Kultur Ekologisk odling Mikroprojekt Livslångt lärende Anpassad Teknologi Ekonomi Lokaler Infrastruktur Övrigt Lokal/global utbyte Mikroprojekt Följande lista fungerar

Läs mer

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning.

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. 1 Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. När man stärker kvinnor och flickors rättigheter förbättras

Läs mer

Göteborg Kronhuset Rotaryklubb

Göteborg Kronhuset Rotaryklubb Göteborg Kronhuset Rotaryklubb Till dig som är nyfiken på vad ett medlemskap i Rotary kan ge. En introduktion till Rotary och Göteborg Kronhuset Rotaryklubb Detta är Rotary Rotary är en internationell

Läs mer

Effektrapport Flickors Utbildning i Kamerun IDEELL FÖRENING

Effektrapport Flickors Utbildning i Kamerun IDEELL FÖRENING Effektrapport 2015 Flickors Utbildning i Kamerun 802442-1341 IDEELL FÖRENING Flickors Utbildning i Kamerun FUIK, är en humanitär, ideell, icke-vinstdrivande och ickestatlig organisation som har till uppgift

Läs mer

Skolmaterial FN-DAGEN 2017

Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Fira FN-dagen och lär dig mer om flickors rättigheter och Agenda 2030 med Svenska FN-förbundet Mänskliga rättigheter för alla Jämställdhet är en mänsklig rättighet men världen

Läs mer

LIONS SERVICE FÖR BARN BEDÖMNING AV SAMHÄLLSBEHOV

LIONS SERVICE FÖR BARN BEDÖMNING AV SAMHÄLLSBEHOV LIONS SERVICE FÖR BARN BEDÖMNING AV SAMHÄLLSBEHOV Aktuell statistik visar att ett svindlande stort antal barn över hela världen lever under olyckliga omständigheter och miljoner lever i fattigdom, med

Läs mer

Material för gymnasiet

Material för gymnasiet Material för ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi. Med detta skolmaterial

Läs mer

En presentation av Lions Clubs International

En presentation av Lions Clubs International En presentation av Lions Clubs International 1 Lions Clubs International är en av världens största hjälpklubborganisationer. Vi finns i över 200 länder och består av 1,4 miljoner lionmedlemmar. Sveriges

Läs mer

SOS Barnbyar Mongoliet. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Mongoliet. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Mongoliet Landinfo 2017 Om Mongoliet Mongoliet är ett land med berg, öken och grästäckt böljande stäpp. Hårt klimat och långa avstånd gör landet sårbart för naturkatastrofer, svåra vintrar

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-06-19 (UF2014/40173/UD/MU) 2014-06-19 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi ska ligga

Läs mer

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se.

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se. Om influensan Influensa A(H1N1) är en så kallad pandemisk influensa, som sprids över världen. Allt fler smittas också här i Sverige. Eftersom det är ett nytt virus är nästan ingen immun mot det än och

Läs mer

rotary internationals rotary foundation Rotary Foundations referensguide

rotary internationals rotary foundation Rotary Foundations referensguide rotary internationals rotary foundation Rotary Foundations referensguide Innehåll PolioPlus 4 PolioPlus-bidrag 4 Bidrag till PolioPlus Partners 4 PolioPlus-resurser 5 Rotarys fredsstipendier 6 Bidrag

Läs mer

Verksamhetsplan för 2012

Verksamhetsplan för 2012 Verksamhetsplan för 2012 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! SOS barnby Ulan Bator är inne på sitt 16:e verksamhetsår. För närvarande

Läs mer

Hjälp barn i Vitryssland. Ryggsäcksprojekt. Strängnäs Rotaryklubb stöttar Kungsörs Återvinning & Secondhand

Hjälp barn i Vitryssland. Ryggsäcksprojekt. Strängnäs Rotaryklubb stöttar Kungsörs Återvinning & Secondhand Hjälp barn i Vitryssland Ryggsäcksprojekt Strängnäs Rotaryklubb stöttar Kungsörs Återvinning & Secondhand Rotary har 6 fokusområden Fred och förebyggande/lösning av konflikter Förebyggande och behandling

Läs mer

Handboken för klubbkommittén för Rotary Foundation

Handboken för klubbkommittén för Rotary Foundation Handboken för klubbkommittén för Rotary Foundation En del av Informationspaket för klubbens ämbetsmän 226E-SV (512) Innehåll Inledning 1 Kommitténs roll och ansvarsområden...3 Utbilda klubbmedlemmarna

Läs mer

Barn och aids. Farmor Esnaro Kunika tar hand om tio av sina barnbarn efter att de förlorat sina föräldrar på grund av aids. Giacomo Pirozzi/UNICEF

Barn och aids. Farmor Esnaro Kunika tar hand om tio av sina barnbarn efter att de förlorat sina föräldrar på grund av aids. Giacomo Pirozzi/UNICEF Barn och aids Varje år smittas hundratusentals barn av hiv och ännu fler förlorar sina föräldrar i aids På många håll i världen ses inte hiv och aids enbart som en hälsofråga, utan som ett hot mot hela

Läs mer

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Bangladesh Landinfo 2017 Om Bangladesh Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade länder med mer än 1 000 invånare per kvadratkilometer. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap

Läs mer

inom hållbar social utveckling

inom hållbar social utveckling Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar social utveckling 2018 2022 Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Rotary Foundation: Översikt. Rotary Foundation seminarium Hans Johansson /28

Rotary Foundation: Översikt. Rotary Foundation seminarium Hans Johansson /28 Rotary Foundation: Översikt Rotary Foundation seminarium Hans Johansson 2015-11-14/28 The Rotary Foundation är fristående men har lagrådet gemensamt med Rotary International TITLE 2 Rotary Foundation ger

Läs mer

SOS Barnbyar Bolivia. Landinfo Foto: Maja Brand

SOS Barnbyar Bolivia. Landinfo Foto: Maja Brand SOS Barnbyar Bolivia Landinfo 2018 Foto: Maja Brand Om Bolivia Bolivia är ett av Sydamerikas fattigaste länder och inkomstskillnaderna inom landet är stora. Från mitten av 1960-talet till början av 1980-talet

Läs mer

En enda jord människor och miljö. Vecka 10-15

En enda jord människor och miljö. Vecka 10-15 En enda jord människor och miljö. Vecka 10-15 Varför är vissa länder rika och andra fattiga? Hur är det att leva i ett fattigt land? Hur ska fattiga länder kunna bli rika? Hur kommer jorden att se ut i

Läs mer

INLEDNING. förtryckande maktstrukturerna som kvinnor har levt under i många år.

INLEDNING. förtryckande maktstrukturerna som kvinnor har levt under i många år. HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2013 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året varit med och stöttat våra

Läs mer

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER Världens ledare har lovat att uppnå 17 globala mål till år 2030. Det innebär att alla länder tagit på sig ansvaret för en bättre, mer rättvis och hållbar

Läs mer

Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga?

Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga? Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga? Regionernas roll? Nationella styrdokument Ungdomspolitiken Barnrättspolitiken Alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och

Läs mer

Vi kan skapa en bättre värld för alla barn

Vi kan skapa en bättre värld för alla barn Vi kan skapa en bättre värld för alla barn Det finns de som tror att det är omöjligt att förändra världen. Vi vet att det går och vi vet hur man gör. Över hela världen kämpar vi i regeringskorridorer,

Läs mer

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål 1. Utgångspunkter Kriterierna bygger på Stiftelsen Radiohjälpens internationella bistånd - riktlinjer för samverkan och ekonomiskt stöd,

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport flicka Tillsammans gör vi skillnad! F lickors drömmar och möjligheter hotas varje dag. I många

Läs mer

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Mötesplats social hållbarhet 5 december 2016 Johan Carlson, gd Folkhälsomyndigheten Agenda 2030 för en hållbar utveckling People Planet Prosperity Peace

Läs mer

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB Planritning för en starkare klubb Det är ingen hemlighet. De mest effektiva klubbarna söker regelbundet efter sätt att öka påverkan av sina hjälpinsatser, utveckla ledare

Läs mer

Grönbok: Den europeiska arbetskraften inom vården

Grönbok: Den europeiska arbetskraften inom vården Socialutskottets utlåtande 2008/09:SoU18 Grönbok: Den europeiska arbetskraften inom vården Sammanfattning I utlåtandet behandlas Europeiska kommissionens grönbok Den europeiska arbetskraften inom vården,

Läs mer

Kenya Projektrapport. I samarbete med Nores och PLAN International FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID

Kenya Projektrapport. I samarbete med Nores och PLAN International FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID Projektrapport 2018-2019 Kenya I samarbete med Nores och PLAN International 800 FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN 21 200 BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID 9 600 KUBIKMETER RENT OCH VARMT VATTEN 1 600 UTDELADE

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

3. Vad för slags utbildning 1 Grundskola har du? 2 Gymnasieskola 3 Universitets- eller högskoleutbildning 4 Annat

3. Vad för slags utbildning 1 Grundskola har du? 2 Gymnasieskola 3 Universitets- eller högskoleutbildning 4 Annat Din bakgrund 1. Hur gammal är du? år 2. Är du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 3. Vad för slags utbildning 1 Grundskola har du? 2 Gymnasieskola 3 Universitets- eller högskoleutbildning 4 Annat 4. Vilken

Läs mer

Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning

Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar.

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2013/2061(INI) 5.9.2013 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om handlingsplanen för e-hälsa 2012 2020 Innovativ hälsovård för det 21:a

Läs mer

Handboken för klubbkommittén för serviceprojekt

Handboken för klubbkommittén för serviceprojekt Handboken för klubbkommittén för serviceprojekt En del av Informationspaket för klubbens ämbetsmän 226D-SV (512) Innehåll Inledning 1 Kommitténs roll och ansvarsområden...3 Genomföra serviceprojekt...4

Läs mer

Rotary Internationals Strategiska Fokusområden och Mål

Rotary Internationals Strategiska Fokusområden och Mål Rotary Internationals Strategiska Fokusområden och Mål Stödja och stärka klubbarna Främja innovation och flexibilitet i klubbarna Uppmuntra klubbarna att delta i aktiviteter inom olika tjänstegrenar Främja

Läs mer

FÖRÄNDRING I ETT AV DE FARLIGASTE LÄNDERNA I VÄRLDEN.

FÖRÄNDRING I ETT AV DE FARLIGASTE LÄNDERNA I VÄRLDEN. FÖRÄNDRING I ETT AV DE FARLIGASTE LÄNDERNA I VÄRLDEN. SVENSKA AFGHANISTANKOMMITTÉN BILDEN AV AFGHANISTAN är ofta mörk. Men i landet sker också framsteg. Uppskattningsvis går över sex miljoner barn i skolan

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET.. 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.....5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..8 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion genomförd av FN-elevföreningar

Läs mer

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind Barnfattigdom Ett arbete av Hind 8m3 2016 BARNFATTIGDOM Jag valde att arbeta med ämnet barnfattigdom för att jag ville lära mig mer om det. Ämnet är stort och det är viktigt. Det känns som om vi inte bryr

Läs mer

Till varje Aktion FN finns förslag på aktiviteter på skolan, material att använda till dem samt förslag på fördjupning i det aktuella ämnet.

Till varje Aktion FN finns förslag på aktiviteter på skolan, material att använda till dem samt förslag på fördjupning i det aktuella ämnet. 2 Aktion FN är en aktion som görs av FN-elevföreningar på FN-skolor fyra gånger per år. Aktion FN ger FN-elevföreningar chansen att sprida information och skapa engagemang för FN och en bättre värld. Genom

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport skola Alla barn har rätt att gå i skolan. Det står inskrivet i barnkonventionen. För många barn

Läs mer

Rädda liv och skydda rättigheter. ActionAid Sveriges Katastroffond

Rädda liv och skydda rättigheter. ActionAid Sveriges Katastroffond Rädda liv och skydda rättigheter ActionAid Sveriges Katastroffond Nödsituationer och naturkatastrofer kräver humanitära insatser Antalet människor som drabbas av naturkatastrofer och konflikter ökar Politiska

Läs mer

Introduktionstext till tipspromenaden

Introduktionstext till tipspromenaden Introduktionstext till tipspromenaden 1,2 miljarder människor lever i dag i extrem fattigdom. Världens ledare i FN har beslutat om en handlingsplan för att utrota fattigdomen. Denna handlingsplan består

Läs mer

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB Det är ingen hemlighet. De mest effektiva lionklubbarna identifierar regelbundet sätt för att utöka effekten av deras humanitära service,

Läs mer

Rotary Sollentuna Tureberg Klubben och Sollentuna 2010.1

Rotary Sollentuna Tureberg Klubben och Sollentuna 2010.1 Rotary Sollentuna Tureberg Klubben och Sollentuna 2010.1 3.000 fkr, kyrkan från 1100-talet, Edsbergs slott från 1600-talet 70.000 invånare störst andel 1-5-åringar av alla kommuner i Sverige Ungdomens

Läs mer

Avmagring en allvarlig viktminskning och akut undernäring, ofta orsakad av svält och sjukdomar

Avmagring en allvarlig viktminskning och akut undernäring, ofta orsakad av svält och sjukdomar Välkomna Idag ska vi prata om en av de viktigaste investeringarna för att långsiktigt förbättra ett helt lands ekonomi, utveckling och sociala situation - utbildning! Jag/Vi kommer presentera grunderna

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Andlighet Upplevelser, mental /emotionell stimulans Tid; ha tid att ta hand om sig själv, bli mer självförsörjande och ha kvalitetstid över

Andlighet Upplevelser, mental /emotionell stimulans Tid; ha tid att ta hand om sig själv, bli mer självförsörjande och ha kvalitetstid över Grupp 1 Andlighet Upplevelser, mental /emotionell stimulans Tid; ha tid att ta hand om sig själv, bli mer självförsörjande och ha kvalitetstid över Arbete God utbildning för alla barn och ungdomar Arbeta

Läs mer

Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram

Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram Nioåriga Alladin samlar tomhylsor vid frontlinjen som han sedan säljer på metallmarknaden. Foto: Niclas Hammarström.

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Tusentals flickor behöver ditt stöd.

Tusentals flickor behöver ditt stöd. Tusentals flickor behöver ditt stöd. Inte ovanligt. Den här flickan, Blacky, hittades i en soptunna. Råttorna hade börjat äta av hennes ansikte. Överleva? Djur, människor och växter kämpar i 40 gradig

Läs mer

Bakgrund. Bild: Hem för familj med 6 barn i Lifidzi. (Foto: FFBB) Sida: [2]

Bakgrund. Bild: Hem för familj med 6 barn i Lifidzi. (Foto: FFBB) Sida: [2] Global Grant Lifidzi ett samarbete mellan Rotary och FFBB Ett jordbruks- och sanitetsprojekt för ökad växtproduktion och förbättrade sanitära förhållanden i Lifidzi, Angonia distriktet, Teteprovinsen i

Läs mer

IDROTTS LYFTET. Svenska Dragkampförbudets utvecklingsplan för idrottslyftet år 1-4. År ett 2007-0701- 2008-06-30

IDROTTS LYFTET. Svenska Dragkampförbudets utvecklingsplan för idrottslyftet år 1-4. År ett 2007-0701- 2008-06-30 IDROTTS LYFTET Svenska Dragkampförbudets utvecklingsplan för idrottslyftet år 1-4 År ett 2007-0701- 2008-06-30 Svenska Dragkampförbundet vill bli ett tydligt förbund Inriktning på idrottslyftet Öppna dörrarna

Läs mer

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner Inledning 1. Styrelsen för International Union of Local Authorities (IULA), kommunernas världsomspännande organisation, som sammanträdde i Zimbabwe, november

Läs mer

Tillsammans. för hållbar utveckling STRATEGISK PLAN

Tillsammans. för hållbar utveckling STRATEGISK PLAN Tillsammans för hållbar utveckling STRATEGISK PLAN 2018-2021 som Svenska Afghanistankommitténs fokus har alltid varit att skapa genuin solidaritet med det afghanska folket. För att göra det strävar SAK

Läs mer