DISCRIMINATOR METALLDETEKTOR CS 150

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DISCRIMINATOR METALLDETEKTOR CS 150"

Transkript

1 BRUKSANVISNING DISCRIMINATOR METALLDETEKTOR CS 150 BESKRIVNING Med Velleman Discriminator Metalldetektor kan du söka efter mynt, fornlämningar, smycken, guld och silver i princip var som helst. Discriminator Metalldetektor har många användningsområden och är lätt att använda. Detektorn har bl a: Uttag för hörlurar - Du kan koppla hörlurar (ingår ej) till detektorn. Vu-mätare och visare - Visar vilken metall det är du troligtvis funnit. Separat vumätardisplay visar när det är dags att byta batterier. Urskillningsfunktion med tre toner - Avger olika toner för olika typer av metall för att du lättare ska kunna identifiera ditt fynd. Vattentät söktallrik - Du kan även använda detektorns söktallrik under vatten. Obs!: Söktallriken är vattentät med det är inte kontrollpanelen. Reglerbart skaft - Ställ in detektorns längd för att bekvämt kunna använda den. Obs!: Till metalldetektorn behövs tre alkaliska 9-voltsbatterier (ingår ej). Där det står SE BILD, Så hänvisar vi till bilden i den engelska manualen. ETIK FÖR SKATTSÖKARE Alla skattsökare kan komma att bedömas efter ditt skattsökarbeteende. Här är några grundregler du bör följa när du använder din detektor: Skaffa alltid tillstånd från Länsstyrelsen innan du söker på någon plats. Respektera andras rättigheter och egendom. Ta hänsyn till lagar och förordningar när du letar skatter. Förstör aldrig historiska eller arkeologiska skatter. Kontakta ett museum om du är osäker på det du har hittat. Lämna mark och växtlighet i samma skick du fann det. Fyll igen hål du grävt. Använd bara detektorn i säkra områden.

2 Om du hittar skräp och skrot, släng det där det hör hemma i soporna. Lämna det inte till nästa skattsökare. FÖRBEREDELSER MONTERA DETEKTORN Att montera detektorn är lätt och kräver inga speciella verktyg. Följ instruktionerna steg för steg. 1. Vrid låsmuttern på skaftet medsols tills den lossar. 2. Förläng eller korta av skaftet så att när du står upprätt med detektorn i din hand och armen hängande utmed sidan är söktallriken parallell med marken och ca 1-5 cm ovanför den. 3. Vrid låsmuttern på skaftet motsols för att låsa fast skaftet på plats. 4. Lossa vridratten på sökspiralen och ta loss vridratt och mutter. Sätt in skaftet och lägg hålen i skaftet i linje med hålen i fästet på söktallriken. Sätt in skruven genom hålen och vrid fast vridratten. 5. Vira söktallrikens sladd runt skaftet. Låt kabeln vara lite slack så att du har utrymme för att justera söktallriken, t ex vid sökning på ojämn mark. 6. Sätt in söktallrikens kontakt i det därför avsedda jacket på detektorns kontrollpanel. Var noga med att sätta in kontakten rätt. Varning: Söktallrikens kontakt passar bara i jacket på ett sätt. Försök inte tvinga in den i jacket, du kan då förstöra den. För att ta loss kontakten ur jacket, ta tag i kontakten, aldrig i sladden, och dra försiktigt ut den. 7. Lossa vridratten som sitter där söktallriken och skaftet sitter ihop och justera söktallriken till önskad vinkel. (Söktallriken ska vara parallell med marken.). Vrid åt vridratten precis så mycket att söktallriken inte roterar eller vickar. Varning: Vrid inte fast söktallriken för hårt och använd heller inte verktyg för att vrida fast den. 8. Lossa vridratten vid handtagets bas, sätt in armstödet och vrid åt.

3 INSTALLERA BATTERIERNA Du behöver tre 9-volts alkaliska batterier för att använda detektorn.(ingår EJ) Varning: Använd endast nya batterier av rätt styrka och sort. Blanda inte gamla och nya batterier eller olika sorters batterier (standard, alkaliska eller laddningsbara batterier med olika kapacitet.) 1. Om detektorn är på, vrid MODE till OFF. 2. Tryck på det högra batterifackets lucka och dra av luckan i pilens riktning. 3. Sätt in ett 9-voltsbatteri i batterifacket, på snöret. Polaritetssymbolerna (+ och -) inne i facket visar hur det ska sitta. 4. Sätt tillbaka luckan på det högra batterifacket. 5. Tryck på det vänstra batterifackets lucka och dra av luckan i pilens riktning. 6. Sätt in två 9-voltsbatterier i batterifacket, på snörena. Polaritetssymbolerna (+ och -) inne i facket visar hur de ska sitta. 7. Sätt tillbaka luckan på det vänstra batterifacket. Varning: Ta alltid ur gamla och svaga batterier. De kan läcka kemikalier och förstöra elektroniska delar. Om du inte tänker använda detektorn på en vecka eller mer, ta ur batterierna. Kasta gamla batterier i för dessa avsedda sopstationer. Du kan förlänga batteriernas livslängd genom att använda hörlurar. Dessa drar mindre batteri än den inbyggda högtalaren (se Använd hörlurar ). TESTA BATTERIERNA Om detektorn inte går igång, har låg volym, inte kan ställas in ordentligt, har ojämn funktion eller styrka, bör du testa batteristyrkan. Ställ MODE på VLF (very low frequency/mycket låg frekvens). För att testa batterierna i det vänstra batterifacket, ställ BATT TEST på B1. För att testa batterierna i det högra batterifacket, ställ BATT TEST på B2.

4 Om visaren på vu-mätaren är inom BATT-skalans gröna område, har batterierna nog styrka för att driva detektorn. Om visaren inte är inom det gröna området, byt batterierna. STÄLLA IN MÄTAREN Ställ MODE på OFF. Använd en skruvmejsel för att ställa visaren på noll på skalan ANVÄND HÖRLURAR Du kan ansluta ett par stereohörlurar (ingår ej) till detektorn så att du kan lyssna på den utan att någon annan hör. Använder du hörlurar sparar du också på batterierna och gör det lättare att urskilja små ändringar i de ljud du hör för bättre sökresultat. För att ansluta hörlurar till detektorn, sätt in hörlurarnas kontakt i HEADPHONE-jacket på sidan av kontrollpanelen. Obs!: Detektorns inbyggda högtalare kopplas ur när du ansluter hörlurar. Lyssna säkert För att skydda din hörsel, följ dessa instruktioner när du använder hörlurar. Sätt volymen på lägsta möjliga innan du börjar lyssna. När du börjat lyssna kan du sen justera volymen till en behaglig nivå. Lyssna inte på extremt höga volymnivåer. På lång sikt kan detta leda till permanent nedsatt hörsel. När du en gång ställt in volymen, höj den inte. Med tiden vänjer öronen sig vid volymer och en hög volym som inte är obehaglig kan ändå ge hörselskador. Trafiksäkerhet Använd inte hörlurar vid sökning nära hårt trafikerade områden. Även hörlurar som är konstruerade för att släppa igenom ljud utifrån när man lyssnar på normala volymnivåer kan vara en trafikfara. ANVÄNDNING Din Velleman Discriminator Metalldetektor skiljer mellan järnhaltiga (ferrous) och ickejärnhaltiga (non-ferrous) metaller. Exempel på icke-järnhaltiga metaller är guld, silver, koppar, platina, aluminium, bly och zink.

5 När detektorn känner av ett metallföremål ändras indikationen på mätaren, NON-FERROUSeller FERROUS- indikatorn slås på eller av och detektorn avger en av tre olika toner. Reaktionen beror av vilken metall det är detektorerna känner av. Ju högre tonläge, desto starkare känning har detektorn. FÖRBERED DETEKTORN Slå på detektorn 1. Ställ BATT TEST på OPERATE. 2. Håll detektorn i en bekväm position, vrid därefter MODE till önskad position: Ställ in den på VLF för att testa batteristyrkan och justera TUNE och GROUND. (se Ställ in detektorn och Ställ in GROUND ). Ställ in den på TR1 för att spåra extrema skillnader i metaller som t ex mellan järn och guld. Skillnaden mellan järn och guld syns på mätaren (järn i FERROUS-området, guld i NON- FERROUS-området). Ställ in den på TR2 för att spåra finare skillnader i metaller, t ex mellan aluminium och guld (se Ställ in DISCRIMINATION ). Ställ in detektorn TUNE fininställer balansen mellan detektorns mottagar- och sändarkretsar för att ge jämna visar- och tonindikationer. Följ dessa steg för att ställa in TUNE: 1. Vrid VOLUME tills den visar på klockan tio. 2. Ställ MODE på VLF. 3. Ställ GROUND, DISCRIMINATION och SENSITIVITY i sitt mittenläge. 4. Håll söktallriken minst 30 cm från marken och eventuella metallobjekt. Håll in den röda knappen på handtaget och vrid långsamt TUNE tills visaren på vu-mätaren visar på eller nära noll. Medan du söker kan du fininställa detektorn på annat sätt (se Fininställ detektorn ).

6 Obs!: Tryck på den röda knappen på handtaget när som helst under användandet för att automatiskt ställa tillbaka visaren till vu-mätarens mittpunkt. TESTA OCH ANVÄND DETEKTORN För att lära sig hur detektorn reagerar på olika metaller bör man testa den innan man använder den för första gången. Detta kan göras inomhus eller utomhus. Test inomhus 1. Om du bär smycken och/eller klocka (i metall), ta av dessa. Lägg detektorn på ett bord av trä eller plast. 2. Justera vinkeln på söktallriken så att den platta sidan vetter uppåt mot taket. (SE BILD) Obs!: Testa aldrig detektorn på ett golv inne i en byggnad. De flesta golv innehåller metall av något slag vilket kan störa eller helt dölja signalen när du testar. 3. Ställ in MODE på TR1. 4. Rör ett föremål av det material du ska söka efter (t ex en guldring eller ett mynt) ca 5 cm ovanför sökspiralen. Tänk på: Söktallriken känner inte av någonting om man inte rör på den. Du måste röra på föremålet eftersom söktallriken ligger still på bordet. Om du använder ett mynt känner detektorn lättare av det om du håller det med en sida (inte kanten) parallell med söktallrikens platta sida. Om detektorn känner av materialet blinkar NON-FERROUS- och FERROUSindikatorerna och visaren rör sig mot FERROUS eller NON-FERROUS medan detektorn bestämmer vilken typ av metall det är den känner av. Om detektorn känner av icke-järnhaltig metall avger den även en ton. Om detektorn inte känner av materialet, kontrollera batteristyrkan och att söktallriken är ordentligt fastsatt. Det kan också hända att du behöver finiställa detektorn (se Fininställ detektorn ). Test och användning utomhus

7 1. Sök upp ett område på marken utomhus där det inte finns någon metall. 2. Placera ett föremål av det material du ska söka efter (t ex en guldring eller ett mynt) på marken. (Om du använder en värdefull metall som t ex guld för ditt test, var noga med att markera området där du placerat föremålet för att du ska återfinna det senare. Placera inte föremålet i högt gräs eller ogräs.). 3. Ställ in MODE på TR1. 4. Håll söktallriken parallell med och 2-5 cm ovanför marken och rör den sakta över området där du placerat ditt testföremål. Rör söktallriken från sida till sida över området. Rör söktallriken så här Rör aldrig söktallriken som om den vore en pendyl. Om man höjer söktallriken i änden av ett svep eller i över huvud taget när man sveper med den skapas falska signaler. ( SE BILDER) Svep långsamt med söktallriken. Om du är för snabb är det lätt att missa målet. Om detektorn känner av föremålet avger den den en ton och visaren rör sig till den typ av metall den har funnit. När du finner metall, ställ om MODE från TR1 till TR2 för att bestämma vilken sorts metall det är. Om detektorn inte känner av materialet, kontrollera att du rör söktallriken på rätt sätt. Tänk på: Detektorn reagerar med en stark signal när den känner av de mest värdefulla metallföremålen. Om en signal inte upprepas när du rör söktallriken över objektet några gånger rör det sig troligen om skräpmetall. Falska signaler kan orsakas av skräpig mark, elektriska störningar eller stora oregelbundna bitar av skräpmetall. De falska signalerna är ofta avbrutna och upprepas ej. 5. Försök finna annan metall i området. När du funnit ett metallobjekt, vänta några sekunder efter att signalen tystnat innan du fortsätter för att detektorn ska ha tid att ställa om sig (eller, tryck på den röda knappen på handtaget för att ställa tillbaka visaren till mitten av vu-mätaren). FININSTÄLL DETEKTORN När du lärt dig hur detektorn fungerar, kan du fininställa den för att göra den mer selektiv i sökandet och mindre känslig för störningar.

8 Ställ in SENSITIVITY För att ställa in söktallrikens förmåga att känna av objekt som ligger olika djupt i marken, vrid SENSITIVITY mellan MIN och MAX. För maximal sökdjup ställ in SENSITIVITY så högt som möjligt. Om detektorn avger ett smattrande ljud, minska SENSITIVITY tills smattrandet upphör. Ställ in GROUND Att ställa in GROUND tar lite tid men är mycket viktigt för korrekt funktion. GROUND filtrerar bort de falska signaler som kan förekomma vid sökning i mineralrik jord. Följ dessa steg för att ställa in GROUND: 1. Ställ MODE på VLF och sänk söktallriken till 1-4 cm över marken. 2. Om visaren vrids åt höger, vrid GROUND åt vänster och tvärtom. 3. Höj söktallriken till ca 30 över marken och tryck på den röda knappen på handtaget. Visaren återgår till mittenläge. 4. Upprepa steg 1-3 tills visaren stannar nära mittenläget varje gång du sänker söktallriken mot marken. Efter att du ställt in GROUND, är detektorn inställd för den jordtyp som finns i det aktuella området. Ställ inte om den förrän du ska använda den i ett annat område. Ställ in DISCRIMINATION Discrimination (urskillning) är detektorns förmåga att skilja mellan olika typer av metall. Detektorns DISCRIMINATION-inställning bestämmer om detektorn ska skilja mellan olika typer av järnhaltiga och icke-järnhaltiga metaller. Om MODE är inställd på TR2, börja med DISCRIMINATION inställd i mittenläge. Medan du använder detektorn ställer du sedan in DISCRIMINATION till det bästa läget. När du ökar DISCRIMINATION-nivån blir detektorn mer känslig för skillnader mellan t ex stora aluminium- och guldstycken. Vissa små värdefulla objekt som mynt eller små ringar kan det däremot hända att detektorn missar. När du ökar DISCRIMINATION kommer detektorn först inte att reagera på små bitar av silverpapper sedan inte heller tjock folie och till sist inte heller metallobjekt som ringar från aluminiumburkar. Obs!: Varje gång du använder detektorn i ett nytt område måste du ställa om DISCRIMINATION. Varje sökområde erbjuder nya utmaningar.

9 FALSKA SIGNALER Eftersom detektorn är extremt känslig kan signaler framkallade av skräp eller andra störningskällor ge signaler som verkar förvirrande. Rätt sätt att hantera dessa typer av signaler är att gräva endast vid de föremål som ger upprepade starka signaler. När du för söktallriken fram och tillbaka över marken, lär dig att skilja på slumpvis förekommande signaler och signaler som är stabila och återkommande. För att minska de falska signalerna när du söker på skräpig mark, avsök endast ett litet område i taget och rör söktallriken i långsamma, korta, överlappande drag över marken. SÖKTIPS Ingen detektor är till 100% rättvisande. Olika omständigheter påverkar vid sökning. Detektorns reaktion beror av ett antal förhållanden: Vinkeln i vilken objektet ligger i marken. På vilket djup objektet ligger. Mängden metall i föremålet. Föremålets storlek. LOKALISERA MÅLOBJEKTET EXAKT Om man fastslår exakt var ett objekt ligger blir det naturligtvis lättare att gräva upp det. Att lära sig att hitta exakt den punkt ett föremål ligger på kräver övning. Vi föreslår att du börjar öva på att hitta och gräva upp små metallobjekt i ett område du väl känner till, kanske din egen tomt, innan du söker i andra områden. Ibland kan det bero på rörelsen man gör med söktallriken om det är svårt att exakt lokalisera ett mål. Pröva då att röra söktallriken annorlunda, det kan hjälpa. Följ dessa steg för att exakt lokalisera ditt målobjekt: 1. När detektorn känner av ett begravt föremål, fortsätt svepa med söktallriken över målet från sida till sida med en avsmalnande rörelse. 2. Notera och minns den exakta punkt där detektorn piper. 3. Stanna söktallriken exakt ovanför denna punkt på marken. Rör söktallriken rakt framåt ifrån dig och rakt bakåt tillbaka mot dig ett par gånger. Notera och minns den exakta punkt där detektorn piper.

10 4. Upprepa steg 1-3 i en rät vinkel från den ursprungliga söklinjen, som om du skrev ett X på marken. Målobjektet kommer att finnas direkt under kryssets mitt, där du får den högsta tonen från detektorn. Tänk på: Om det är så skräpigt i området att du får falska signaler, sakta ned dina svep med söktallriken och gör svepen kortare. Nyligen begravda mynt ger inte alltid samma reaktion som mynt begravda för länge sedan. Detta p g a oxidering. Vissa spikar, skruvar, muttrar och andra järnföremål (som gamla kapsyler) kan när de oxiderar bli svåra att detektera exakt. Oxideringen tillsammans med naturliga ämnen i marken gör att detektorn har svårt att tala om exakt var objektet ligger och vilken typ av metall det rör sig om (se Fininställ detektorn ). FELSÖKNING Om din detektor inte fungerar som den ska, följ dessa anvisningar/förslag för att ev kunna eliminera problemet. PROBLEM Detektorn ger falska signaler. Antingen på displayen eller tonsignaler. FÖRSLAG Du kanske sveper för snabbt med detektorns söktallrik eller håller den i fel vinkel. Justera vinkeln och svep långsammare. (se Testa och använd detektorn och Lokalisera målobjektet exakt ). Den falska signalen kan också bero på starkt oxiderade metallföremål. Försök att exakt lokalisera objektet från flera olika håll och vinklar (se Lokalisera målobjektet exakt ). Om detektorn inte visar och avger samma signal varje gång rör det sig antagligen om ett starkt oxiderat metallföremål. PROBLEM Displayen visar inte den korrekta metalltypen när detektorn finner sitt mål eller detektorn avger mer än en sorts ton när den finner sitt mål. FÖRSLAG Det kan finnas fler än ett mål i området. Målobjektet kan vara av en metall detektorn inte känner igen.

11 Om målobjektet är starkt oxiderat kan det hända att detektorns display inte visar den korrekta metallen. Detta är dock inget fel på detektorn. Känsligheten (sensitivity) kan vara inställd på för hög nivå. Justera SENSITIVITY. SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL Hantera detektorn varsamt. Att tappa den kan skada kretskort och höljen och kan leda till att detektorn inte fungera som den ska. Använd och förvara detektorn enbart vid normala temperaturer. Extrema temperaturer kan korta livslängden hos elektroniska apparater, förstöra batterier samt smälta delar av plast. Håll detektorn borta från smuts och damm, då dessa kan slita ut delar i förtid. Torka av detektorn med en fuktig trasa ibland för att hålla den i nyskick. Använd inte starka kemikalier, lösningsmedel eller rengöringsmedel när du rengör detektorn. Att modifiera eller mixtra med detektorns komponenter kan leda till nedsatt funktion och kan påverka detektorns garanti. Detektorns söktallrik är vattentät och fungerar under söt- eller saltvatten. Låt dock inte vatten komma in i detektorns kontrollpanel. Om du haft söktallriken i saltvatten, skölj den i vanligt vatten för att undvika frätskador på metalldelarna.

DISCRIMINATOR METALLDETEKTOR CS 100

DISCRIMINATOR METALLDETEKTOR CS 100 BRUKSANVISNING DISCRIMINATOR METALLDETEKTOR CS 100 BESKRIVNING Med Velleman Discriminator Metalldetektor kan du söka efter mynt, fornlämningar, smycken, guld och silver i princip var som helst. Discriminator

Läs mer

Hörlursuttag För att ansluta hörlurar (ej inkl) till Metall Detektorn.

Hörlursuttag För att ansluta hörlurar (ej inkl) till Metall Detektorn. Funktioner Med er Velleman Discriminator Metall Detektor kan du söka efter mynt, reliker, juveler, guld och silver i princip varsomhelst. Metal Detektorn har många användningsområden och är enkel att använda.

Läs mer

Metalldetektor CS300 Art.nr. 540523

Metalldetektor CS300 Art.nr. 540523 Metalldetektor CS300 Art.nr. 540523 Svensk kom i gång manual Tack för att du har köpt en Velleman produkt. Men din CS300 metall detek tor kan du söka efter mynt, smycken eller andra metallföremål överallt.

Läs mer

Metalldetektor BRUKSANVISNING FUNKTION. Bruksanvisningen bör läsas noggrant före detektorn används.

Metalldetektor BRUKSANVISNING FUNKTION. Bruksanvisningen bör läsas noggrant före detektorn används. Metalldetektor BRUKSANVISNING Bruksanvisningen bör läsas noggrant före detektorn används. FUNKTION 1 Med metalldetektorn kan du hitta mynt, reliker, smycken, guld och silver nästan var som helst. Detektorn

Läs mer

Bruksanvisning. Metalldetektor GC Art

Bruksanvisning. Metalldetektor GC Art Bruksanvisning Art. 9053291 Metalldetektor GC-1066 Metalldetektor - Art. 9053291 Beskrivning: Metalldetektor för 12 cm djup. Användningsområden: För sökning efter mynt, smycken, guld och silver i jorden.

Läs mer

GC-1037 Metalldetektor BRUKSANVISNING

GC-1037 Metalldetektor BRUKSANVISNING GC-1037 Metalldetektor BRUKSANVISNING Bruksanvisningen bör läsas noggrant före detektorn används. 1 Med din GC-1037 metalldetektor kan du hitta mynt, reliker, smycken, guld och silver nästan var som helst.

Läs mer

Bruksanvisning Metalldetektor White's 3900 D PRO Plus

Bruksanvisning Metalldetektor White's 3900 D PRO Plus Bruksanvisning Metalldetektor White's 3900 D PRO Plus Innehållsförteckning 1. ALLMÄNT... 2... 2. MONTERING... 2 3. MANÖVERKNAPPARNAS FUNKTION... 2 4. INSTÄLLNING OCH SÖKKÄNSLIGHET... 3 5. SÖKMETOD... 3

Läs mer

CS330 Instruktionshandbok

CS330 Instruktionshandbok CS330 Instruktionshandbok Introduktion För att få det allra bästa resultat från din nya metalldetektor så bör du läsa detta instruktionsblad. CS330 är en metalldetektor för alla tänkbara syften och kommer

Läs mer

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Watersnake elektriska motorer Gratulerar och välkommen till en värld av tysta motorer. Du kommer inte att ångra ditt köp av en lättviktsmotor från Jarvis

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska Comfort Focus Bruksanvisning Comfort Focus För ökad koncentration och inlärning Svenska 1 Laddning Produkterna drivs av uppladdningsbara batterier, och har en driftstid på 6-10 timmar. Ett tomt batteri

Läs mer

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska Comfort Focus Bruksanvisning Comfort Focus För ökad koncentration och inlärning Svenska 1 Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Laddning 3 Information till läraren 4 Information till eleven 5 Flera mottagare

Läs mer

BRUKSANVISNING. Den här produkten är i linje med det som föreskrivs i Direktiv 1999/5/EC

BRUKSANVISNING. Den här produkten är i linje med det som föreskrivs i Direktiv 1999/5/EC BRUKSANVISNING VARNING Innehåller smådelar, ej lämplig för barn under 3 å. Rör aldrig en roterande propeller. Flyg aldrig helikoptern ovanför någons huvud. En vuxen person bör alltid närvara när helikoptern

Läs mer

Användarmanual. Freedom Scientific BLV Group, LLC Juli, 2010. Art Nr. 1-3058

Användarmanual. Freedom Scientific BLV Group, LLC Juli, 2010. Art Nr. 1-3058 Användarmanual Freedom Scientific BLV Group, LLC Juli, 2010 Art Nr. 1-3058 PUBLISHED BY Freedom Scientific 11800 31st Court North St. Petersburg, Florida 33716-1805 USA http://www.freedomscientific.com

Läs mer

AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare

AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare E-nr. 421 00 50 Elma AT3000 sida 2 Förord Amprobe AT-3000 är det professionella sökverktyget för lokalisering av kablar och rör. Den robusta konstruktionen

Läs mer

LMDT-810. NEXA LMDT-810 Rörelsevakt. Säkerhet. Tekniska data. KOMPATIBILITET Den här sändaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare.

LMDT-810. NEXA LMDT-810 Rörelsevakt. Säkerhet. Tekniska data. KOMPATIBILITET Den här sändaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. LMDT-810 NEXA LMDT-810 Rörelsevakt KOMPATIBILITET Den här sändaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Trådlös rörelsevakt för styrning av en eller flera mottagare. Men inbyggd

Läs mer

TOPAZ Förstoringskamera. Bruksanvisning Art Nr. 1-3208

TOPAZ Förstoringskamera. Bruksanvisning Art Nr. 1-3208 TOPAZ Förstoringskamera Bruksanvisning Art Nr. 1-3208 TOPAZ Förstorande Läskamera gör det enklare att se tryckt text, bilder, handskriven text eller små föremål. Placera dokumentet eller bilden på det

Läs mer

METALL/STRÖM DETEKTOR

METALL/STRÖM DETEKTOR METALL/STRÖM DETEKTOR Bruksanvisning Läs denna bruksanvisning noga innan användning. INTRODUKTION Detta är en avancerad detektor med multifunktion. Den kan söka och lokalisera metall, ström och ribbor.

Läs mer

Bruksanvisning. LumiTest. Ljusdetektiven

Bruksanvisning. LumiTest. Ljusdetektiven Bruksanvisning LumiTest Ljusdetektiven Innehållsförteckning 1: Produktbeskrivning 3 2: Aktivering 3 3: Ljusstyrka och kontrastmätning 3 4: Ljusmätning 4 5: Finmätning 4 6: Mätning med nålspetsen 4 7: Rengöring

Läs mer

BRUKSANVISNING. TapeKing. Talande måttband med vinkelmätare och vattenpass

BRUKSANVISNING. TapeKing. Talande måttband med vinkelmätare och vattenpass BRUKSANVISNING TapeKing Talande måttband med vinkelmätare och vattenpass SV INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Beskrivnig 3 3. Strömförsörjning 5 Funktioner 6 4.1 Mätning 6 4.2 Mätning med/utan hölje

Läs mer

KVARTURET BRUKSANVISNING. Gewa AB

KVARTURET BRUKSANVISNING. Gewa AB KVARTURET BRUKSANVISNING Innehåll Sida Beskrivning av funktionen 1 Inkodning av tidpunkt på ett bildkort 2 Lägga i och ta ur bildkort 3 Kontroll och inställning av den inbyggda klockan 3 Användning av

Läs mer

Proson RV 2010 Stereo reciever

Proson RV 2010 Stereo reciever Proson RV 2010 Stereo reciever Svensk bruksanvisning SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs före produkten tas i bruk: Placera enheten på stabila underlag. Undvik att placera den i direkt solljus eller nära en värmekälla.

Läs mer

Artikelnummer: BRUKSANVISNING Shake Awake väckarklocka. funktionsverket

Artikelnummer: BRUKSANVISNING Shake Awake väckarklocka. funktionsverket Artikelnummer: 371010 BRUKSANVISNING Shake Awake väckarklocka funktionsverket Koppla in Shake Awake Börja med att koppla sladden från nätadaptern i jacket på baksidan. Koppla sedan in nätadaptern i ett

Läs mer

Rad-Monitor GM1, GM2 och SD10 Bruksanvisning

Rad-Monitor GM1, GM2 och SD10 Bruksanvisning Rad-Monitor GM1, GM2 och SD10 Bruksanvisning KWD Nuclear Instruments AB, 611 29 Nyköping Telefon 0155-28 03 70 Telefax 0155-26 31 10 e-post info@kwdni.se www.kwdni.se GM1, GM2, GM2P Manual 1 1. BESKRIVNING

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL PEDALASSISTERAD ELCYKEL

ANVÄNDARMANUAL PEDALASSISTERAD ELCYKEL ANVÄNDARMANUAL PEDALASSISTERAD ELCYKEL Grattis till köpet av en pedalassisterad elcykel, som kommer att ge många behagliga kilometer av cykling. Observera att felaktig installation eller skötsel av systemet

Läs mer

VIKTIG INFORMATION Kära kund, tack för att du valde UMA digitala vågen från Casa Bugatti. Som alla andra produkter ska denna produkt användas med omsorg och försiktighet för att vågen inte skadas. VAR

Läs mer

Bruksanvisning GARRETT ACE SERIE 150 / 250

Bruksanvisning GARRETT ACE SERIE 150 / 250 Bruksanvisning GARRETT ACE SERIE 150 / 250 Innehållsförteckning MONTERING...2 FÖRBEREDELSE...2 SÖKTEKNIK...3 MANÖVERKNAPPAR ACE 150...3 BILDSKERM DISPLAY ACE 150...3 MANÖVERKNAPPAR ACE 250...4 BILDSKERM

Läs mer

VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad!

VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad! VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad! Vikten behövs för att hålla vajern mellan motorn och fästets arm spänd. Detta krävs för att elektroniken skall kunna

Läs mer

CL100. Borrmall. Telefon med hörslinga och telefonsignalsindikator. INNEHÅLL Bildöversikt...2-3 Inledning...4

CL100. Borrmall. Telefon med hörslinga och telefonsignalsindikator. INNEHÅLL Bildöversikt...2-3 Inledning...4 CL100 Telefon med hörslinga och telefonsignalsindikator Art nr 273010 Återförsäljare Bruksanvisning Borrmall 80 mm Bo Edin AB är en världsledande innovatör och leverantör av högkvalitativa hörselprodukter.

Läs mer

Få ditt skrivbord att vibrera med musik

Få ditt skrivbord att vibrera med musik Användarmanual Paddy Vibe Få ditt skrivbord att vibrera med musik 1. Produkt information Paddy Vibe är en innovativ 360 högtalare som skapar ljud enli gt principen för resonans. Den får hårda ytor av bl

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

BeoLab 12. BeoLab 12 2 BeoLab 12 3

BeoLab 12. BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 Med förbehåll för ändringar av tekniska specifikationer, funktioner och deras användning. 3511045 Version 1.0 1201 Daglig användning 3 När du är färdig med installationen

Läs mer

made in China C1000E IB-leaflet.indd 1 6/27/13 2:18 PM

made in China C1000E IB-leaflet.indd 1 6/27/13 2:18 PM made in China 7 1 4 3 5 8 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. BaByliss S.A.R.L. - 99, Avenue Aristide Briand - 92120 Montrouge - FRANCE www.babyliss.com SVENSKA Med Curl Secret från BaByliss kan du enkelt skapa vackra

Läs mer

Handhavande. Precisionsvåg KERN-440

Handhavande. Precisionsvåg KERN-440 Handhavande Precisionsvåg KERN-440 B&O vågar Box 30 523 21 Ulricehamn Tel 0321-401 70 www.vagar.com b.o.sweden@telia.com i Ulricehamn AB Uppackning Vid uppackning skall följande detaljer finnas i kartongen.

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

Nokia minihögtalare MD /1

Nokia minihögtalare MD /1 Nokia minihögtalare MD-9 9217492/1 7 2009 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia, Nokia Connecting People och Nokia Original Accessorieslogotypen är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör

Läs mer

Automatisk Vattentimer. Användarmanual

Automatisk Vattentimer. Användarmanual Automatisk Vattentimer Användarmanual Sida 2 av 9 1. Introduktion Tack för att du valde Rain Bird. Vi rekommenderar dig att läsa följande instruktioner, för att kunna använda din timers alla funktioner

Läs mer

Manual för. Version 1.3. REPERTO AB Löpargatan 4, 711 34 Lindesberg, Sweden Telefon 0581-171 90 Fax 0581-171 56 www.reperto.se

Manual för. Version 1.3. REPERTO AB Löpargatan 4, 711 34 Lindesberg, Sweden Telefon 0581-171 90 Fax 0581-171 56 www.reperto.se Manual för Version 1.3 REPERTO AB Löpargatan 4, 711 34 Lindesberg, Sweden Telefon 0581-171 90 Fax 0581-171 56 www.reperto.se Innehåll Inledning 1 KAPITEL 1 Förvaring 1 Start och kanalinställning av mottagare

Läs mer

Bruksanvisning för mentometer DM-230

Bruksanvisning för mentometer DM-230 Bruksanvisning för mentometer DM-230 Vad är DM-230? DM-230 är en mikroprocessorstyrd mentometer som kan användas för att mäta hur många procent av en grupp människor som röstar ja i en viss fråga. Till

Läs mer

Bruksanvisning. HappyDay. talande personvåg

Bruksanvisning. HappyDay. talande personvåg Bruksanvisning HappyDay talande personvåg Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1: Inledning... 3 2: Beskrivning och leveransinnehåll... 4 3: Strömförsörjning... 4 4: Start och knappbeskrivning...

Läs mer

TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual

TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual Regelbundet underhåll på din TOCA Touch Trainer förlänger livslängden på din tillgång och försäkrar dig om att varje träningspass flyter på utan problem.

Läs mer

Bruksanvisning. Heidi. Talande köksvåg

Bruksanvisning. Heidi. Talande köksvåg Bruksanvisning Heidi Talande köksvåg Innehållsförteckning 1: Inledning... 3 2: Beskrivning och leveransinnehåll... 4 3: Strömförsörjning... 5 4: Start och knappbeskrivning... 6 4.1: Start och avstängning...

Läs mer

KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16. Drift och skötselmanual

KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16. Drift och skötselmanual KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16 Drift och skötselmanual Installation OBS! aggregatet skall endast installeras av kunniga personer. Placering Placera inte vid/i: - salthaltig omgivning tex

Läs mer

Garantin upphör att gälla om skador har tillkommit som resultat av att bruksanvisningen inte har följts! Vi tar inget ansvar för följdskador!

Garantin upphör att gälla om skador har tillkommit som resultat av att bruksanvisningen inte har följts! Vi tar inget ansvar för följdskador! Bruksanvisning Djupmätare med ekolod Användning Djupmätaren med ekolod används för att mäta vattendjup från 0.8 m till 36 m. Vattnets djup eller föremål under vattnet kan bestämmas genom långtidsmätningar

Läs mer

Få ditt skrivbord att vibrera med musik

Få ditt skrivbord att vibrera med musik Användarmanual Paddy Vibe BT Edition Få ditt skrivbord att vibrera med musik 1. Produkt information Paddy Vibe BT Edition är en innovativ 360 högtalare som skapar ljud enli gt principen för resonans. Den

Läs mer

DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P

DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P Avfuktare Instruktionsmanual WASCO 2000 DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P Läs och spara dessa instruktioner för senare bruk INNEHÅLLSFÖRTECKNING Läs noga igenom manualen före användning och spara den som referens.

Läs mer

Terrassmarkis. Nordic Light FA40 INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING

Terrassmarkis. Nordic Light FA40 INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera att fönster

Läs mer

OBSERVERA: Innan du monterar motorn på antennmasten ska du koppla motorn till kontrollenheten med kontrollkabeln och utföra funktionen i paragraf 7.

OBSERVERA: Innan du monterar motorn på antennmasten ska du koppla motorn till kontrollenheten med kontrollkabeln och utföra funktionen i paragraf 7. INSTRUKTIONSMANUAL ANTENNROTATIONSMOTOR OBSERVERA: Läs noga igenom alla SÄKERHETSFÖRESKRIFTER i denna manual samt all övrig information rörande säkerhet, installation och användning som medföljer både

Läs mer

Så här används fjärrkontrollen

Så här används fjärrkontrollen Så här används fjärrkontrollen Så här används fjärrkontrollen Försiktighetsåtgärder vid användning av fjärrkontroll Var försiktig vid hantering av kontrollen, speciellt eftersom den är liten och lätt.

Läs mer

Zodiac Me2You Privat Mobil Radio. Användarhandbok

Zodiac Me2You Privat Mobil Radio. Användarhandbok Zodiac Me2You Privat Mobil Radio Användarhandbok Introduktion Privat mobil radio(pmr) låter dig prata med så många människor du vill, så ofta du vill, utan licens eller samtalsavgifter. Den är väldigt

Läs mer

TOPAZ är utrustad med följande funtioner:

TOPAZ är utrustad med följande funtioner: Art Nr. 1-3068 TOPAZ Förstorande Läskamera gör det enklare att se tryckt text, bilder, handskriven text eller små föremål. Placera dokumentet eller bilden på det rörliga X/Y bordet, ställ in den förstoring

Läs mer

Bruksanvisning OPTIMAX

Bruksanvisning OPTIMAX B R U K S A N V I S N I N G F r a m k a l l n i n g s m a s k i n O P T I M A X 2003-03-10 SVK Röntgenteknik AB Båtvägen 7, 191 33 Sollentuna Innehållsförteckning sid 1.0 Säkerhetsföreskrifter 3 2.0 Testkörning

Läs mer

MP3-CD Spelare Svensk Bruksanvisning

MP3-CD Spelare Svensk Bruksanvisning MP3-CD Spelare Svensk Bruksanvisning Med 120 sekunders MP3 och 45 sekunders CD skakminne Läs alltid igenom bruksanvisningen innan du börjar använda spelaren.. Öppna aldrig spelaren då risken finns för

Läs mer

BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN

BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN På kommande sidor följer en kortfattad bruksanvisning som beskriver handhavandet av framkallningsmaskinen CEAPRO. Bruksanvisningen är till största delen en ren

Läs mer

RACE BLUETOOTH-HÖRLURAR BRUKSANVISNING

RACE BLUETOOTH-HÖRLURAR BRUKSANVISNING VARNING: För att förhindra risk för hörselskada får du inte lyssna på för höga volymnivåer under längre perioder. För din säkerhet är det viktigt att du är uppmärksam på omgivningen vid användning av dessa

Läs mer

ANTENNER För få så bra mottagning som möjligt, veckla ut FM-antennen helt för att få in FM-kanaler.

ANTENNER För få så bra mottagning som möjligt, veckla ut FM-antennen helt för att få in FM-kanaler. (1) FUNKTIONSKNAPP (CD/KASSETT/RADIO) (2) VÅGLÄNGSVÄLJARE (3) FM-ANTENN (4) CD-LUCKA (5) INSTÄLLNINGSREGLAGE (RADIO) (6) KNAPP FÖR BASFÖRSTÄRKNING (7) KNAPP FÖR MUSIKSÖKNING/AVSÖKNING FRAMÅT (CD) (8) KNAPP

Läs mer

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare Modell: MFD10-5050MR 2 87 460 30 Bruksanvisning avfuktare Innehåll Varningar 3 Användning och effektivitet 5 Beskrivning av delar 6 Välj rätt funktionsval 7 Förberedelser inför användning 8 Användning

Läs mer

RUBY Handkamera. Användarmanual. Freedom Scientific BLV Group, LLC Juni, 2011. Art Nr. 1-3058

RUBY Handkamera. Användarmanual. Freedom Scientific BLV Group, LLC Juni, 2011. Art Nr. 1-3058 RUBY Handkamera Användarmanual Freedom Scientific BLV Group, LLC Juni, 2011 Art Nr. 1-3058 PUBLISHED BY Freedom Scientific 11800 31st Court North St. Petersburg, Florida 33716-1805 USA http://www.freedomscientific.com

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

Nokia Stereoheadset WH /1

Nokia Stereoheadset WH /1 Nokia Stereoheadset WH-700 7 9206935/1 2007 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia och Nokia Connecting People är registrerade varumärken som tillhör Nokia Corporation. Andra produkt- och företagsnamn

Läs mer

Din manual NOKIA LS-2 http://sv.yourpdfguides.com/dref/825095

Din manual NOKIA LS-2 http://sv.yourpdfguides.com/dref/825095 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NOKIA LS-2. Du hittar svar på alla dina frågor i NOKIA LS-2 instruktionsbok (information,

Läs mer

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01 Age 4+ RC-helikopter FLY M0 RC-helikopter FLY M0 Radio-ohjattava helikopteri FLY M0 RC-helikopter FLY M0 27 MHz 0979 2 SE RC-helikopter FLY M0 OBS! Läs denna bruksanvisning noggrant före användning. Spara

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning JPF AT ¾ " 2 Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter. Viktigt

Läs mer

MP-100. Bruksanvisning

MP-100. Bruksanvisning MP-100 Bruksanvisning INNEHÅLL Uppackning av Merit MP-100 --------------------------------------- 3 Batteriinstallation ------------------------------------------------------ 4 Nedladdning av musik ------------------------separat

Läs mer

Aktive DVB-T Utomhus- Antenn SRT ANT 15

Aktive DVB-T Utomhus- Antenn SRT ANT 15 Aktive DVB-T Utomhus- Antenn SRT ANT 15 Användarmanual 1.0 Introduktion Tack för att du väljer Strong SRT ANT 15 DVB-T antenn. Denna antenn har speciellt designats till användning för att mottaga jordiska

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Lathund för PenFriend DL 76. Gör dina egna röstetiketter

Lathund för PenFriend DL 76. Gör dina egna röstetiketter Lathund för PenFriend DL 76 Gör dina egna röstetiketter Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 1 Beskrivning 3 1.1 I din kartong hittar du: 3 1.2 Genomgång av penna 3 1.3 Knappar och andra funktioner

Läs mer

Manual Projektorklocka Modell RM318P

Manual Projektorklocka Modell RM318P 1 Manual Projektorklocka Modell RM318P Denna klocka är tillverkad med speciell tanke på design och att den skall vara enkel att använda. Den har elektroniska komponenter av mycket hög kvalitet och har

Läs mer

CLA40. Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll. Bruksanvisning. CLA40 Art nr 273050

CLA40. Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll. Bruksanvisning. CLA40 Art nr 273050 CLA40 Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll Bruksanvisning CLA40 Art nr 273050 1 Innehåll Inledning...3 Instruktion för montering på vägg...4 Bildöversikt...5 Bildöversikt...6 Sätta i batterier...7

Läs mer

Artikelnummer: BRUKSANVISNING SimplyWorks Energise. funktionsverket

Artikelnummer: BRUKSANVISNING SimplyWorks Energise. funktionsverket Artikelnummer: 151310 BRUKSANVISNING SimplyWorks Energise funktionsverket SÄKERHETSINSTRUKTIONER Din säkerhet och säkerheten för människor runt omkring dig, är av största vikt. Läs dessa säkerhetsinstruktioner

Läs mer

VARM/KALL LUFT BEFUKTARE

VARM/KALL LUFT BEFUKTARE DS 035:0605 VARM/KALL LUFT BEFUKTARE KCC CF-900 Läs denna manual innan användning och spara den för att kunna gå tillbaka och i läsa den. VIKTIGA SÄKERHETS INSTRUKTIONER Vid användandet av en elektronisk

Läs mer

Instruktioner för att använda MathackareN

Instruktioner för att använda MathackareN Instruktioner för att använda MathackareN Innehållsförteckning Säkerhet när det gäller MathackareN...86 Viktiga säkerhetsföreskrifter...87 Elektriska krav...88 Avfallshantering av elektrisk utrustning...88

Läs mer

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism.

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognita Klockan Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognitaklockan Syfte med Cognita-klockan: Cognitaklockan hjälper personer med kognitiva svårigheter att få översikt

Läs mer

AT Multifunktionell luftbehandlingsenhet

AT Multifunktionell luftbehandlingsenhet AT-5461 Multifunktionell luftbehandlingsenhet Säkerhet Läs och spara dessa instruktioner Utrustningen kan användas av barn från 8 år och uppåt och personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

Bruksanvisning. Elektronisktförstoringsglas. Snow 7 HD. Artikelnummer: I-0045

Bruksanvisning. Elektronisktförstoringsglas. Snow 7 HD. Artikelnummer: I-0045 Bruksanvisning Elektronisktförstoringsglas Snow 7 HD Artikelnummer: I-0045 Produkten tillverkas av: ZOOMAX Technology, Inc. Qianyun Road Qingpu Area 200120 Shanghai China E-post: sales@zoomax.com Produkten

Läs mer

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning AVFUKTARE DH10M Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning Innehåll Lägg vänligen tid på läsa denna manual noggrant och spara den för senare användning. Sida Specifikationer

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING Modell: AC-210 / AC-310 Vänligen läs noggrant igenom bruksanvisningen för att säkerställa korrekt användning, underhåll och installation. Spara manualen för framtida

Läs mer

ELVISP BRUKSANVISNING

ELVISP BRUKSANVISNING ELVISP BRUKSANVISNING Modell: BBR1000 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda vispen och spara den för framtida behov. SÄKERHET! Tänk på att alltid sätta säkerheten främst när du använder

Läs mer

Skötsel- och monteringsinstruktion för Kupol. Drivbänkslock med automatisk öppnare för pall- och odlingskragar

Skötsel- och monteringsinstruktion för Kupol. Drivbänkslock med automatisk öppnare för pall- och odlingskragar 1 Drivbänkslock med automatisk öppnare för pall- och odlingskragar Kupol är ett drivbänkslock anpassat för odlingsbänkar och pallkragar med måtten 120 x 80 cm. Locket är av formad polykarbonat en extrem

Läs mer

LÄR KÄNNA DIN TELEFON

LÄR KÄNNA DIN TELEFON SNABBGUIDE LÄR KÄNNA DIN TELEFON Ström PÅ: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder. Ström Av: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder, och välj stäng av. ÖVERBLICK 1, Volymknappar 2, Strömknappen

Läs mer

Användarinstruktion HE8D. Aktivt brusreducerande trådlösa hörlurar in ear

Användarinstruktion HE8D. Aktivt brusreducerande trådlösa hörlurar in ear Användarinstruktion HE8D Aktivt brusreducerande trådlösa hörlurar in ear Specifikation HE8 Bluetooth version: V4.0+EDR Frekvens område: 2.4 ~ 2.4835GHz Bluetooth Chipset: CSR 8645+ANC Support: HSP, HEP,

Läs mer

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk.

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. SANGEAN PR-D4 Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. VIKTIGA SÄKERHETS ANVISNINGAR 1. Läs dessa instruktioner. 2. Spara dessa instruktioner. 3. Beakta alla

Läs mer

NINE EAGLES Solo Pro 228 NINE EAGLES 04.NE228A vol. 1

NINE EAGLES Solo Pro 228 NINE EAGLES 04.NE228A vol. 1 NINE EAGLES Solo Pro 228 NINE EAGLES04.NE228A vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid ihåg

Läs mer

NaviTrack-sändare SÄNDARENS DELAR (BILD 1-4) KOMMA IGÅNG. Spiralkablar (4 m i utdraget läge) Knappsats. Handtag. Klämma

NaviTrack-sändare SÄNDARENS DELAR (BILD 1-4) KOMMA IGÅNG. Spiralkablar (4 m i utdraget läge) Knappsats. Handtag. Klämma NaviTrack-sändare Viktigt! För din egen säkerhet: Läs denna handbok och det medföljande säkerhetshäftet noggrant innan du använder denna utrustning. Behåll denna handbok. kan förstöras och kan utgöra en

Läs mer

BE2021 BELLMAN & SYMFON AB SVENSKA

BE2021 BELLMAN & SYMFON AB SVENSKA BE2021 BELLMAN & SYMFON AB SVENSKA BE2021 Maxi Pro 13. Nätadapter 1. Laddningsuttag 2. Mikrofonlampa 3. På/Av 4. Mikrofonknapp 5. Volym/tonindikator 9. Mikrofon 10. Bluetoothlampa 11. Bluetoothknapp 12.

Läs mer

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör Rev.nr 1300726 Monteringsanvisning Spa tillbehör Locklyft för fyrkantiga spa Innehållsförteckning A Stödarm 2 B Skumgummigrepp 2 C Mittdel 1 D Svängarm 2 E Lock till svängarm 2 F Bussning 4 H Monteringsbeslag

Läs mer

EH-101/EH-101+ Samtalsförstärkare med inbyggd slingmottagare. Bruksanvisning. EH-101, Art nr /230850A EH-101+, Art nr

EH-101/EH-101+ Samtalsförstärkare med inbyggd slingmottagare. Bruksanvisning. EH-101, Art nr /230850A EH-101+, Art nr EH-101/EH-101+ Samtalsförstärkare med inbyggd slingmottagare Bruksanvisning EH-101, Art nr 230850/230850A EH-101+, Art nr 230851 1 Innehåll Introduktion... 2 Delarna i förpackningen... 2 Översikt och grundinställningar...

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace Color

Lathund Milestone 112 Ace Color Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Lathund Milestone 112 Ace Color Knappbeskrivning 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant under högtalaren 3 Allmänt 3 Ladda batteriet 3 Knapplås på/av 3 Väcka/Slå

Läs mer

Manual. Ultrasonisk Luftfuktare HACE MJS-400 - HACE MJS-500

Manual. Ultrasonisk Luftfuktare HACE MJS-400 - HACE MJS-500 Manual Ultrasonisk Luftfuktare HACE MJS-400 - HACE MJS-500 Viktiga säkerhetsföreskrifter Plocka aldrig isär, laga eller förändra denna maskin. Service måste utföras av utbildad servicepersonal. Förändringar

Läs mer

BRUKSANVISNING SVENSKA

BRUKSANVISNING SVENSKA INNEHÅLL Generellt... 2 BRUKSANVISNING SVENSKA I kartongen skall det finnas 3 Batterivård. 3 Installation. 4 Översikt. 5 Funktioner. 6 Övriga funktioner.. 8 Snabbguide för att komma igång.. 9 Skötsel och

Läs mer

Box 79 Hantverksvägen 15 Tel. +46 (0)176-208920 Web www.vetek.se 76040 Väddö, Sverige Fax +46 (0)176-208929 Email info@vetek.se 2

Box 79 Hantverksvägen 15 Tel. +46 (0)176-208920 Web www.vetek.se 76040 Väddö, Sverige Fax +46 (0)176-208929 Email info@vetek.se 2 Manual FM-621-220X WEIGHT Vägningsläge HEIGHT Längdmått BMI BMI läge >0< Visar om vågen är inställd på noll NET Tara funktionen STA Visar om vikten är används stabil HOLD Låser värdet Ikon för kroppsfett

Läs mer

ANALOGA KLOCKOR. n FÖRSKRUVAD KRONA [för modeller med förskruvningskrona] SVENSKA

ANALOGA KLOCKOR. n FÖRSKRUVAD KRONA [för modeller med förskruvningskrona] SVENSKA ANALOGA KLOCKOR n FÖRSKRUVAD [för modeller med förskruvningskrona] Upplåsning av kronan 1 Vrid kronan moturs tills att du ej längre känner att gängorna tar. 2 Kronan kan dragas ut. Låsning av kronan 1

Läs mer

Nokia Extra Power DC-11/DC-11K 9212427/2

Nokia Extra Power DC-11/DC-11K 9212427/2 Nokia Extra Power DC-11/DC-11K 5 2 4 3 9212427/2 2008-2010 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Inledning Med Nokia Extra Power DC-11/DC-11K (hädanefter DC-11) kan du ladda upp batterierna i två kompatibla

Läs mer

PORTABEL MP3 / CD-SPELARE

PORTABEL MP3 / CD-SPELARE PORTABEL MP3 / CD-SPELARE MANUAL Art nr: 080315 FÖRKLARING AV KNAPPAR 1. Display 2. Uttag för batterieliminator 3. Recharge switch 4. ESP / Sök katalog (gäller endast MP3 uppspelning) 5. Batterilucka 6.

Läs mer

CASALL AB TRACK 98100

CASALL AB TRACK 98100 CASALL AB TRACK 9800 PLACERING AV VARNINGSDEKALER På den här ritningen visas var varningsdekalerna är placerade. Obs! Dekalerna visas inte i verklig storlek. VIKTIGA ANMÄRKNINGAR VARNING: Läs noga igenom

Läs mer

Generalagent i: Sverige, Danmark och Norge. Svensk Bruksanvisning

Generalagent i: Sverige, Danmark och Norge. Svensk Bruksanvisning Generalagent i: Sverige, Danmark och Norge. Svensk Bruksanvisning Kontroller AM/FM band byte Nödsignal Dynamo AM/FM band indikator Stationsindikator Ladda stations indikator Belysnings knapp Radio skala

Läs mer

VATTENKOKARE BRUKSANVISNING

VATTENKOKARE BRUKSANVISNING VATTENKOKARE BRUKSANVISNING MODELL: BKE1700 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda kokaren och spara den för framtida behov. SÄKERHET! 1. Läs anvisningarna före användning. 2. Kontrollera

Läs mer

Air Swimmers. Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish

Air Swimmers. Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish Air Swimmers Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish Bilderna visar Clownfish men instruktionerna är utbytbara för Shark. Videoinstruktioner (på engelska) kan hittas

Läs mer