Teamens slutrapport Genombrottsmetoden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teamens slutrapport 2009-2010 Genombrottsmetoden"

Transkript

1 Teamens slutrapport Genombrottsmetoden

2 1 Innehållsförteckning Sid Grönelund/Hjorten, hemtjänst... 2 S:t Olofsgatan plan 3, äldreboende... 6 Katarinagården avd 2, demensboende Ranliden avd. 8, äldreboende Gudhem/Torbjörntorp, hemtjänst Trädgårdsgatan 21 A, demensboende Trädgårdsgatan 21 B, LSS-boende... 34

3 2 SLUTRAPPORT Team: Hemvården Grönelund/Hjorten Syfte med deltagandet i Genombrott: Öka livskvalitén för våra brukare. Ökad metodkunskap hos personalen. Implementerat arbetssätt i kommunen. Teammedlemmar: Eva Gunnarsson usk Åsa Hjalmarsson usk Elsy Höglund usk Maria Petersson usk Population: Vi har gjort mätning på 9 av våra brukare i deras hem. Vi har totalt 30 brukare i vår grupp. Bakgrund och problem: 2005 flyttade vi in i våra nuvarande lokaler, Vi är indelade i 4 grupper på Hemvården Hjorten. Dotorp, Grönelund, Fredriksberg och Ranten Vi utgår från vårt kontor på Järnvägsgatan 6 Falköping I vår grupp Grönelund har vi ca: 30 brukare. Mål: 80 % av Grönelunds brukare med daglig hjälp skall uppnå 4-5 på vår välbefinnande skala. Mätning på brukare med 2 besök/ dag Mätningen sker vid kvällsbesöket. Målet skall vara uppnått den Mått: Skattningsskala : för glädje och välbefinnande 1 5 har vi använt oss av Djupt olycklig En smula Neutralläge Någorlunda Mycket glad nedslagen illa till mods olycklig nöjd & belåten & på väldigt harmonisk gott humör Balanserande mått: Har ej använt balanserade mått.

4 3 Hur gjordes mätningarna? Enl. välbefinnande skalan har personalen mätt vid varje kvällsbesök. 1 gång / dag. Resultat: Enl. vårt diagram kan man utläsa skalan. Under vår mätningstid har några av våra brukare fallit bort pga, sjukdom. ( Det kan ses som kommentar på vårt diagram.) Förändringar som testats: Tester vi har permanentat: 1. Fototest : Vi har tagit kort på samtliga av personalen och plastade in dem. Sydde sedan en tygremsa med kardborrband och på denna remsa satte vi sedan upp kortet på den personal som nästa gång skulle komma till brukaren. Brukaren blev lugn,för hon visste alltid vem som skulle komma. Testen pågick: Värme med vetekudde: Sydde en kudde och fyllde den med vete. Vid varje tillfälle som vi var hos brukaren värmde vi sedan kudden i en micro och lade den på ryggen för att lindra smärta. Hon har mycket värk i kroppen. Hon mådde mycket bättre av värmen. Testen pågick

5 4 3. Korsords lösning : Vi började att lösa korsord för att aktivera vår brukare. Startade upp med barnkorsord och har sedan gått över till lite svårare korsord. Vi sitter tillsammans vid köksbordet och hon blir aktiverad och mår mycket bättre Testen pågick: Taktil massage: Taktil massage på händer och fötter. En lugn och härlig stund tillsammans med brukaren, som då får massage och beröring. Detta gjorde att brukaren nästan somnade och mådde mycket gott. Testen pågick: Fotbad: Köpte in en badbalja, filar och oljor. Det blev en skön stund tillsammans med rengöring + massage av fötterna. Fötterna blir lena och fina och hela kroppen mår bra. Testen pågick: Hjälp med disken: En brukare som har svårt att ta sig för att diska. För att göra det lättare och roligare hjälps vi åt med disken vid kvällsbesöket. En aktivitet tillsammans, som gör att hon mår bättre och det blir inget berg av disk. Testen pågick: Digital almanacka:.vi har ordnat en digital almanacka som vi använde till en brukare som hade svårt att hålla reda på vilken dag och datum det är. Vi placerade almanackan på köksbordet väl synlig. På almanackan skrev vi på lite info såsom de dager hon skulle till dagvården. Mycket lyckad, brukaren har nu bra kontroll och känner sig lugnare. Testen pågick Signeringslistor: För att påminna oss personal att signeringslistorna verkligen blir ifyllda. Testen pågick Tester vi ej permanentat:. 9. Gåträning: För att få en brukare att bli mer aktiverad Istället för att bara sitta och ligga gjordes ett gå-schema.. En gång per dag gick vi en runda i lägenheten. brukaren mådde bättre. Testen pågick Nattmat: Gjorde i ordning en natt smörgås vid kvällsbesöket, som vi lade på nattduksbordet. När brukaren vaknade kunde den intas, för att sedan lättare kunna somna om. Nattsömnen blev bättre. Testen pågick :

6 5 Aktiviteter: Lärande-semenarier 3 st Teamträffar Info. på Apt. Handlat till fotbad oljor m. m. Sytt en vetekudde ( hittade en micro i vår källare som används till vetekudden ) Inköpt en digitalkamera + färgskrivare Deltagit på kvalitets-dagen Inspirations konferens. Skärm Sammanfattning kring måluppfyllelse: Vi är stolta i vår grupp för det vi har kunnat genomföra. Även om vi inte har nått till 80 %. Alla i vår grupp har varit engagerade fullt ut med de tester vi har tagit fram. Missvisningar beror på att mätningar ej har gjorts vid något tillfälle, orsaker beror också på att några har fått nytt boende och någon har blivit inlagda. Vårt mål är: att 80 % av Grönelunds brukare med daglig hjälp skall uppnå 4-5 på vår välbefinnande skala Kommentarer: Vi önskar naturligtvis att Genombrottsmetoden skall leva vidare! Vi i vår grupp jobbar på och nya tester kommer att genomföras och testas. Att arbeta med Genombrott: - Fördelar : Att alla idéer/tester som kommer upp, skall alla i gruppen deltaga i, för att sedan utvärderas tillsammans. Antingen permanentas den eller förkastas. - Nackdelar : För mycket dokumentationer med papper. Svårt att påverka andra och få nya ideer. Svårt att övertyga om genombrottsmetoden fördelar till alla. - - Mest givande: Det behövs inte så stora förändringar för att vi ska få ett gott resultat. - Det viktigaste är att alla i arbetsgruppen jobbar mot samma mål. - - Svårast : Att få tiden till team träffar. - - Lärdomar : Att inte ha för mycket tester igång samtidigt och att vara noga med att informera våra vikarier.

7 6 SLUTRAPPORT Team: St Olofsgatan 11 plan 3 Syfte med deltagandet i Genombrott: - Att öka livskvaliten för de äldre i hemtjänst, äldreboende och demensboende med fokus på demenshandikapp. Särskild vikt ska läggas vid kvinnors och mäns olika behov. - Att personal från verksamheter som berörs ska få ökad metodkunskap om förbättringsarbete men även ökad kunskap om demenshandikapp. Tidigare erfarenheter och arbete som påbörjats ska också tas tillvara. - Att metodkunskapen ska implementeras inom kommunens äldreomsorg. Teammedlemmar: Usk Yvonne Ekh.yvonne.ekh@falkoping.se Usk Gunilla Johansson Usk Eva Albi Usk Katarina Bolund Usk Carina Jacobson Population: 14 brukare på ett äldreboende. Bakgrund och problem: St Olofsgatan 11 är ett nytt äldreboende som startade i maj Det var även tidigare ett serviceboende blandat med vanligt boende. Ombyggnationen av huset började Syftet med detta var att utöka äldreboendeplatser i kommunen. Det ligger mitt i centrum vilket gör att det är ett attraktivt boende. Själva inkörstiden var jobbig. Det var fortfarande en byggarbetsplats när vi började jobba i huset. Beroende på att det tog längre tid att färdigställa allt än vad som var planerat. Det var även problem med att det saknades material som behövdes för att verksamheten skulle fungera. Detta satte personalen på prov och det blev en tuff start. Ett annat problem var att det var helt nya arbetsgrupper som inte kände varandra.alla kom från olika ställen i kommunen. En del omplacerade pga nedläggning av annat boende och en del hade arbetat i huset innan. Andra valde själva att börja på det nya boendet.

8 7 Mål: Ett ökat välbefinnande. 70% av de boende på S:t Olofsgatan 11 ska uppnå 4 eller 5 på VASskalan. Målet ska vara uppnått senast Mått: Vi har använt välbefinnandeskalan 1-5, där 5 är högsta välbefinnande. Skattning har gjort upp till 3 ggr/dygn beroende på test. Sammanräkning har skett 1gång/vecka. Skalan 1-5 är detta: 1. Djupt olycklig, nedslagen, väldigt illa till mods. 2. Bekymrad, en smula olycklig. 3. Neutralläge. 4. Någorlunda nöjd och belåten. Relativt obekymrad och harmonisk. 5. Mycket glad, på väldigt gott humör. Balanserande mått: Använder ej balanserade mått Hur gjordes mätningarna? Mätningarna gjordes av tjänstgörande personal upp till 3ggr/per dygn beroende på test.

9 8 Resultat: 100% 90% Rubrik Lyckade tester Lyckade tester 80% Andel 70% 60% 50% 40% En boende Bortrest. Helger. Vinter Och mörkt Vinter Kräksjuka på boendet Uppmätt andel (procent) Målvärde (procent) 30% Många missade skattningar 20% 10% 0% Vecka Förändringar som testats: Mindre antal kockar 1/10-15/ Väldigt lyckat (permanentat) För mycket personal i köket gav en orolig matsituation. Numera schemalagda köksturer med 2 personal. Kortare nattfasta.1/10-14/ Väldigt lyckat (permanentat) Kvällsmat serveras kl ingen som ville ha kvällsfika senare. Vi bjuder därför på kaffe direkt. Nattfastan blir lång med frukost kl Numera blir det smoothies eller fruktsoppa till medicinen. Ommöblering hos boende. 15/10-30/10-09.Lyckat (permanentat) Orolig boende har ingen överblick över vem som kom eller gick. Ändrade därför läge på sängen nu ser han dörren. Taktil massage 2. 4/11-2/ Lyckat (permanentat) Beröringsmassage av boende vid oro.

10 9 Taktil massage1 4/11-2/ Lyckat (permanentat) Beröringsmassage vid oro hos boende. Helgdukning 1/11-31/ Väldigt lyckat(permanentat) Dukar med finporslin på söndagar och storhelger. Ommöblering i matsalen 25/11-9/ Väldigt lyckat (permanentat) Fler bord med färre pensionärer vid borden. Nattbelysning 25/11-9/ Lyckat.(permanentat) Dämpar belysning nattetid i boendedelen. Läsa tidningen 14/12-27/ Lyckat (förkastat för tillfället) Hjälp till att hålla sig uppdaterad på vad som händer i omvärlden när man har svårt att läsa själv. Rakade män 14/12-27/ Mycket lyckat(permanentat) En självklar rättighet som ger ett ökat välbefinnande Gåträning kvinna 11/1-25/-10. Mycket lyckat(permanentat) Ger mer rörlighet i kroppen Gåträna man 1.11/1-25/1-10. Lyckat(permanentat) Bevara rörligheten. Aktivitetshörna 25/11-9/ Väldigt lyckat(permanentat) En avskärmad plats där dom boende kan sitta och prata m.m. Stimulera till en social samvaro. Daglig aktivitet 29/ /1-10. Mycket lyckat(permanentat) Vi vill ge dom boende stimulans och något trevligt att se fram emot. Spelar spel, stickar, löser korsord m.m. Fredagsträffen 25/1-8/2-10. Mycket lyckat(permanentat) Något extra till eftermiddagkaffet, vi tittar på m.m. och umgås allihopa.

11 10 Guldkant på egen hand 25/1-8/2-10. Mindre lyckat(förkastat för tillfället) Egen tid för boende med sin kontaktperson. Kaffe på sängen 15/3-29/3-10. Mycket lyckat(kommer att permanentas) Boende som vaknar tidigt får lite extra omsorg av nattpersonalen. Flytta fram kvällsmaten. 15/10-14/ Mindre lyckat (förkastat) Kvällmat serverade vi kl 18 en testperiod för att pröva att korta nattfastan. Morgontoalett 14/12-27/ Mindre lyckat(förkastat) Provar med regelbundna toabesök på morgonen. Gåträna man2. 11/1-25/1-10. Mindre lyckat(förkastat) Viktigt att röra sig men alla orkar inte. Toabesök mitt på dagen 11/1-25/1-10. Mindre lyckat(förkastat) Förkastad morgontoa provas mitt på dagen också. Ronden 15/2-1/3-10. Mindre lyckat(förkastat för tillfället) Vid läkarbesök på avdelningen ville vi som personal vara med. Aktiviteter: Nytt schema med köksturer. Införskaffande av matbord,bokhyllor och anslagstavlor inför ommöbleringen. Bordslampor. Vi har köpt fin-porslin,bordstabletter,servetter och finglas. Glas till kvällssmoothien och mixer. Vetekudde,lugn musik på cd och cdspelare, massageolja.. Hämtat bord, skärmväggar, köpt sykorg och piedestal. Köpt fiaspel och en stor kortlek. Lånat filmer och kulturlåda från Mediapoolen. Vi har gjort vår skärmvägg.

12 11 Sammanfattning kring måluppfyllelse: Vi har uppnått de flesta av våra mål. Efter en seg start med kurvan då den har gått neråt har den bara gått uppåt och stannat där. Det är helt klart ett ökat välbefinnande över lag. Gäller både boende och personal. Bidragande har varit att alla har varit positiva och arbetat mot det satta målet. Kommentarer: Vi ska fortsätta med detta arbetssättet och lägga mer fokus på enskilda brukare. Att arbeta med Genombrott Fördelar - Att vi har jobbat ihop natt och dagpersonal och gjort våra mätningar dygnet runt. Nackdelar -Alla papper som ska fyllas i. Mest givande -Att det hänt saker på avdelningen som haft positiv effekt på både boende och personal. Ett nytt tänkande i vårt sätt att arbeta. Svårigheter - Vi har inte haft några egentliga svårigheter (dom är till för att övervinnas). Lärdomar - Det mesta går att lösa och förbättra med små medel och insatser. Ett roligt sätt att arbeta på,där personalen får tänka till och vara med och hitta på nya saker som ökar trivsel och välbefinnande för alla på avdelningen.

13 12 SLUTRAPPORT Team: KATARINAGÅRDEN AVDELNING 2 Syfte med deltagandet i Genombrott: - Öka livskvalitén för de boende. - Ökad metodkunskap hos personalen. - Implementerat arbetssätt i kommunen. Teammedlemmar: Undersköterska Theresia Wilson (kontaktperson) theresia.wilson@falkoping.se Undersköterska Ulla-Britt Johansson ulla-britt.l.johansson@falkoping.se Undersköterska Inga-Lill Fock inga-lill.fock@falkoping.se Undersköterska Ann-Cristin Svensson ann-cristin.svensson@falkoping.se Population: På vår demensavdelning bor det 7 boende. Bakgrund och problem: År 2000 blev avdelning 2 på Katarinagården en ren demensavdelning. Mål: Målet är att öka välbefinnandet för de boende på Katarinagården avd.2. 70% av de boende ska ligga på en 4 eller mer på välbefinnandeskalan. Målet ska var uppnåt 31/

14 13 Mått: Vi har använt oss av Bergsliden 1`as VAS-skala. Vi har kompletterat den med nattbeskrivningar. Våra skattningsord har varit följande: Ledsen, arg, orolig Inget sovit Nedstämd, passiv, irriterad Orolig, sovit lite Balanserade mått: Vi har inte använt oss av balanserade mått. Lugn och passiv Svårt att komma till ro/somna Välmående, trygg, lugn och nöjd Relativt god nattsömn Glad och aktiv God nattsömn Hur gjordes mätningarna? Tjänstgörande personal har skattat de boende enligt VAS-skalan. Först började vi med att skatta de boende 2 gånger om dagen men efter en tid så tyckte vi att mätningarna inte var tillförlitliga. Detta eftersom det inte visades hur det hade varit under natten. Då började vi att skatta de boende 3 gånger om dagen. Detta har gjorts kl.06 (av nattpersonal), kl.10 (av dagpersonal) och kl.18 (av kvällspersonal). Resultat: 100% FÖRKLARINGAR TILL DIAGRAMMET 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0%

15 14 I början av våran skattning så var vi lite fega med att ge de boende en 4 eller en 5 enligt VASskalan. Vi tyckte väl att de flesta var lugna eller passiva, men när testerna började dra igång såg vi snart en positiv förändring. Vi har alltid haft en Vi-känsla på avdelningen. Hjärtat på våran avdelning är köket där vi oftast samlas med de boende. Nu krävs det lite mer av oss som personal för att finna ett sätt där varje individ blir sedd för den de är. Efter ungefär en månad så var vi redan uppe och snuddade vid våran mållinje, men snart föll vi ner igen. Första dippen på diagrammet kom i samband med att de boende fick influensavaccin samt att klockan ändrades till vintertid. Andra dippen kom i samband med svininfluensavaccinet. Efter dessa dippar så kom vi upp till mållinjen och högre än så! Där höll vi oss en längre tid. Nästa dipp kom i samband med ett dödsfall på avdelningen. Sen dess har vi legat högt på skattningen trots ny boende. Förändringar som testats: PERMANENTADE TESTER Nr 1. Lugnare matsituation: Genom att personalen serverar varsitt bord och sätter sig ner tillsammans med de boende, efterrätten serveras när alla vid bordet ätit färdigt, borden dukas av när hela måltiden är över samt att det inte är något personalprat under måltiden har lett till en lugnare matsituation och bättre aptit Nr 2. Nattligt toabesök: Genom att boende får komma upp 2 gånger per natt, då hon har den mesta urinmängden, för att kissa på toaletten har lett till att det är torrt i sängen Nr 3. Varma händer: Boende sitter med vetekudde runt händerna varje förmiddag för att motverka stelhet. Detta har lett till mindre värk i händerna Nr 4. Sköta magen på toalettstolen: Boende sitter på toaletten 3 gånger i veckan för att sköta magen. Detta är ett test vi kommer fortsätta med för att se mer resultat Nr 5. Duka fint till helgen: Dukar med finporslin, vinglas och servetter på helgen för att markera extra att det är helg. Uppskattas av boende och personal Nr 6. Dämpad belysning i korridoren: Kvällspersonalen släcker ner i korridoren när kvällsarbetet är färdigt. Detta har lett till att de boende förstår att det blir kväll och läggdags

16 15 Nr 7. Kvällsdryck: Kvällspersonalen serverar boende dryck senare på kvällen. Detta ger bättre nattsömn Nr 8. Morgonro: De boende får något att dricka allt eftersom dom kommer upp i väntan på frukost. Lugn musik och dämpad belysning. Väntan på frukost känns inte så lång samt att musiken och belysningen ger en lugn start på dagen Nr 9. Rakning: Daglig rakning av manlig boende. Detta har lett till lindrigare psoriasis samt att han får känna sig ren och fräsch Nr 11. Nattamat: De boende som är vakna nattetid och är lite oroliga erbjuds alltid något att äta. Detta har gett ett gott resultat och kommer därför att permanentas Nr 13. Dagliga aktiviteter: Varje förmiddag har vi någon aktivitet på avdelningen. Det kan vara ballongkast, tidningsläsning, minneslådor osv Nr 14. Nattamat avd.3: Boende får näringsdryck under natten. Detta har lett till en godare nattsömn Nr. 15 Nyponsoppa: Genom att ge nyponsoppa till sena kvällsmediciner och tidiga morgon mediciner kortas nattfastan Nr. 16 Fortsatt dämpad belysning: Genom att släcka ner i alla korridorer på hela Katarinagården minskas oron hos alla boende Nr. 17 Fysisk aktivering: En aktivitet som är anpassad till den enskilde boende. Tex, promenad, sittdans, bollkastning osv Nr. 18 Citronvatten: Serverar citronvatten till de boende under dagen. Detta görs för att de ska dricka mer Nr. 19 Alvedon: Minska smärta och stelhet vid uppstigning på morgonen Nr. 20 Nattkläder: Smidigare kläder nattetid p.g.a. värk och stelhet Nr. 21 Social samvaro: De boende får social samvaro med sin kontaktperson. Man ser och utgår från den egna individen Nr. 22 Katrinplommon: Det serveras katrinplommon till gröten varje morgon Nr. 23 Anna och Ida: De boende har fri tillgång till två dockor Anna och Ida. Dessa kan hjälpa till vid tex oro Nr. 24 Bordsplacering : En boende får ett eget bord att sitta vid för att matsituationen ska bli lugn och harmonisk

17 16 Nr. 25 Varma filtar: Värma filtar på morgonen så att den boende får minskad frusenhet Nr. 26 Tygdrag med handtag: Det används tygdrag med handtag vid vändningar i säng Nr. 27 Nattblöja: Provar att använda en annan blöja nattetid för att minska läckage nattetid FÖRKASTADE TESTER Nr 10. Återvinning: En av de boende följer med personalen och katsar återvinningen en gång per vecka Nr 12. Morgonshot: Den boende erbjuds dryck på morgonronden VIKTIGASTE AKTIVITETERNA UNDER GENOMBROTTSARBETET: Inköp av vetekudde Syhörna Utdelning av inbjudan till anhörigträffen Inköp av dockan Anna I ordningsställande av skärmen Whiteboardtavla i köket. I ordningsställande av våran broschyr.

18 17 Sammanfattning kring måluppfyllelse: Vårt mål med detta projekt var att öka välbefinnandet hos våra boende. Tittar man på diagrammet så ser man att vi har nått målet som var att 70% av de boende skulle ligga på en 4 eller högre på VAS-skalan. Vi har även legat en bit över under en längre period. Vi tror att detta positiva målresultat har till stor del berott på engagerad och framåt personal. Vi började denna resa med ett test som gick ut på att få en lugnare matsituation. Detta var en självklarhet hos alla personal att vi ville ha det så. Vi satte oss ner hos de boende, pratade med de som satt runt bordet och inte med personalen bakom ryggen, väntade med disken och såg till att alla fick äta i sin takt. Snabbt fick vi en positiv feedback på att det vi gjorde ledde till att matsituationen blev lugnare. Genom att personalen såg att det var så små förändringar vi behövde göra för att nå en förbättring så bubblade det snart av idéer som ledde till tester. Dipparna som varit har berott på bland annat klockans omställning till vintertid, influensavaccin och när det vart ett dödsfall på avdelningen. Det har varit ett väldigt bra sätt att mäta enligt VAS-skalan hur de boende mår. Detta har snabbt visat oss om vi vart på rätt väg med vårat arbete eller inte. Kommentarer: Vi tycker att Genombrottsmetoden har blivit ett naturligt arbetssätt för oss på Katarinagården avdelning 2 demens. Så här arbetar vi vidare med Genombrottet: En person med demens kan inte själv tillfredställa sina behov. Det är vår uppgift som personal att se dessa behov och signaler hos personen. Våra framtida tester kommer att gynna och framhäva varje enskild individs speciella behov för ett välmående JAG. From hösten kommer hela arbetsgruppen att vara delaktiga i planeringen. Vi kommer att sitta ner en gång i veckan på planeringsmöte. Den som arbetar den dagen är ansvarig för att planering/utvärdering av tester görs. Vi kommer lägga in en stående punkt på APT med information om Genombrottet. Vi kommer att ha kvar våran förslagslåda till nya tester. Dessa bestäms också på veckomötena. En i personalen kommer att vara dataansvarig.

19 18 Att arbeta med Genombrott: Fördelar Att man lär sig att se varje boende för den individ de är och de olika behov de har. Att all personal arbetar åt samma håll. Att alla ideèr vi har som personal testas under en period för att se om det är ett arbetssätt vi kan använda. Att teamet varit blandad med både dag- och nattpersonal. Att anhöriga har varit nyfikna och tyckt att vi gör ett jättebra arbete. Att vi har blivit mer sammansvetsade i våran arbetsgrupp. En nytändning i arbetet. Nackdelar Det tar mycket tid att dokumentera allt i datorn. Lite tid ges för att informera övriga kollegor. Ingen stående punkt på APT. Mest givande Att alla tester vi har gjort har lett till något resultat. Antingen positivt eller negativ. Det är alltid resultatet som avgör om en förändring är en förbättring eller inte. Detta tar vi med oss i vårat fortsatta arbete. Att våga testa och se vad som händer! Svårast Att man har haft en så begränsad ekonomi. Att få tiden att räcka till. Lärdomar Det är oftast det lilla som gör det! Vad solen är för blommorna är ett leende för mänskligheten Man ska aldrig vara rädd för att pröva nya ideèr eller varför inte återuppta gamla... Våga bjuda av sig själv i vården av dementa...

20 19 SLUTRAPPORT Team: RANLIDEN avd 8 Syfte med deltagandet i Genombrott: Att öka livskvaliteten för de äldre i hemtjänst, äldreboende och demensboende med fokus på demenshandikapp. Särskild vikt ska läggas vid kvinnors och mäns olika behov. Teammedlemmar: Kontaktperson Gunilla Skoog Usk Jasna Idrizovic Usk Kerstin Carlsson Usk Azra Akgun Usk Population: Ranliden är ett äldreboende. Vi har 13 boende, 12 kvinnor och en man på avdelning 8. Snittåldern är 91 år. Bakgrund och problem: Ranliden är Falköpings största äldreboende. Byggt 1964 med tillbygge Boendet består av 8 avdelningar med 71 boende med blandat vårdbehov. En demensavdelning, en växelvårdsavdelning, sex äldreboendeavdelningar. Avdelning 8 var en väldigt orolig avdelning, i synnerhet vid matsituationer. Vi hoppades att genom genombrottsmetoden komma på lösningar som skulle ge våra boende en lugn, harmonisk miljö. Mål: Vid mättillfällena ska 70% av de boende skatta 4 eller mer på VAS-skalan. Målet ska vara uppnått Den ändrade vi målet till 80%, eftersom vi nått målvärdet. Mått: Vi har använt VAS-skalan, en skattningsskala för glädje och välbefinnande. 1= ledsen, orolig, arg 2= nedstämd, passiv, irriterad 3= lugn och passiv 4= välmående, trygg, lugn och nöjd 5= glad och aktiv

21 20 Hur gjordes mätningarna? Vi har skattat 2 gånger/dag, 7 dagar i veckan kl och Signeringslistor, observationer och anteckningar har också använts. Resultat: Ranliden avd 8 100% 90% Förkylning 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% Maginfluensa 10% 0% Förändringar som testats: Lyckade och permanentade tester. 11. Omplacering vid matbordet Gjordes pga hög volym och oro. De boende har börjat att kommunicera mer med varandra, trevligare stämning. - Inte duka av förrän alla ätit färdigt Lugnare miljö vid matsituationen Mindre spring och tystare. - Lättfika kl i samband med medicingivning Några vill lägga sig tidigt för dem blir nattfastan kortare

22 21 - Förmiddagsaktiviteter Fysisk och psykisk stimulans som ballongkastning ordlek, sång o musik mm mycket uppskattat. - Tv på hela dagen på enskilt rum Lugnar en boende som har en vana hemifrån att se på tv:n. Hon känner sig trygg med det. - Katrinplommon på gröten En naturligare skötsel av magen. minskat intag av läkemedel. - Stämningsfull musik i matsalen Skapar en hemtrevlig och harmonisk miljö. - Fredagsmys Ett avbrott i vardagen och lite festligt inför helgen Dukar med fina glas något gott att äta som ost och kex, vindruvor, cider,godis mm. - Tvätta händerna varje morgon på vt Hygien och välmående, daglig träning och aktivering. - Smörja fötter och underben varje kväll Bättre blodcirkulation och mjukare hud bra mot torr hy och klåda. De boende tycker det är skönt. - Rapsolja För att minska intaget av laxerande läkemedel, mjukare avföring. - Senare kvällsmat Vi provade att senarelägga kvällsmaten en halvtimme men tyckte att det blev för mycket stress. Vi valde att börja med en kvart senare kvällsmat Kl Testet gjordes för att få en kortare nattfasta. - Frukt till fm-fika En variation, nyttigare än kaffebröd, kaka och kaffe serveras på eftermiddagen. Jämnare blodsockerkurva. - Informationstavla Att känna trygghet genom att veta vem som jobbar, vad det blir för mat och dagens namn. - Rubens barn Dockan rubens barn ska få de boende att visa känslor och öppenhet. För att de boende ska känna sig omhändertagande och prata med dockan. - Musik på rum, en boende Mer harmonisk och gladare. Detta är en person som vill vara på sitt rum förutom måltiderna. Vi vill minska hennes ensamhet. - Musik mot smärta Minskad oro och smärta. Att få henne lugnare och mer avslappnad. (Det fungerar bra) Förkastad test 18.Citron/gurkvatten till maten Vi tyckte att det skulle vara hälsosammare, en nyttigare variant på saft men det var surt och smaklöst enligt de boende.

23 22 Aktiviteter: LS1, 2, 3 Teamträffar Info vid personalmöte Beställt varor till fredagsmys Möblerat om matsalen Handlat till aktiviteter (sjalar, cd-skivor, boll, dockor) Satt upp informationstavla i dagrummet, med bl a kort på personalen. Bakning på avdelningen. Utställningsskärmen Kvalitetsdagen Sammanfattning kring måluppfyllelse: Vid mättillfällena ska 70% av de boende skatta 4 eller mer på VAS-skalan. Målet ska vara uppnått Den ändrade vi målet till 80% eftersom vi nått målvärdet. Vid förkylningar och maginfluensa har det tillfälligt gått ner. Det har varit intressant, lärorikt och givande att ha varit med i genombrottet. Att med små förändringar uppnå förbättringar tyckte vi kändes bra. Vi är nöjda med det uppnådda resultatet. Vi försöker fånga ögonblicken och ge mening åt hela dagen. Vi har haft ett bra stöd från våra arbetskamrater, sjuksköterskan och chefen. Kommentarer: Positivt att alla medlemmar i teamet kunde dokumentera. All personal var engagerad. Att arbeta med Genombrott: Fördelar: Nackdelar: Att idéerna blir genomförda och att all personal är med på detta. Positiva resultat på testerna. Höjd livskvalitet för de boende. Genombrottsmetoden har inspirerat oss att testa olika idéer. Vissa dagar är det svårt att få tiden att räcka till. Mest givande: Att kunna utbyta idéer vid lärandeseminarierna. Svårast: Lärdomar: Krånglande datorer, mycket dokumentation. Man ser problemen från ett annat håll, vi vill inte fastna i gamla mönster.

24 23 SLUTRAPPORT Team: Gudhem/Torbjörntorp hemtjänst Syfte med deltagandet i Genombrott: Höja livskvalitén för de äldre. Öka metodkunskapen hos personalen. Teammedlemmar: Kontaktperson Usk Rickard Gustavsson rickard.gustavsson@falkoping.se Usk Gun Samuelsson Usk Maria Andersson Metodkunskapen skall implementeras inom kommunens äldreomsorg. Population: Sammanlagt har vi 17 brukare i Hemtjänsten Gudhem/Torbjörntorp. Bakgrund och problem: Vi fick anmäla vårat intresse till detta arbetssätt. Nu dokumenterar vi vårat arbetsätt. Saker som var självklara i vårat arbetssätt, har vi nu vidareutvecklat och dokumenterat. Vi är en arbetsgrupp på 6 personer. Vi samarbetar mellan tre grupper som sammanlagt har 88 brukare på 23 personal. Mål: Öka välbefinnandet i hemmet bland våra brukare på Gudhem/Torbjörntorp hemtjänst. 80% av brukarna ska befinna sig på 4 eller mer på glädje o välbefinnande skalan. Målet skall vara uppnått den Mått: Vi har använt oss av glädje och välbefinnande skalan från 1-5, där 1 är djupt olycklig och 5 är mycket glad.. Observera att det inte är oro som ska mätas Djupt olycklig, bekymrad, Neutralläge Någorlunda Mycket glad nedslagen, en smula olycklig nöjd o belåten, På väldigt väldigt nedslagen relativt gott humör eller illa till mods obekymrad och harmonisk

25 24 Balanserande mått: Vi har ej använt balanserade mått. Hur gjordes mätningarna? All personal skattade enligt glädje och välbefinnande skalan morgon och kväll, 7 dagar i veckan. Resultat: 100% 90% Lyckade tester VÄLBEFINNANDE DIAGRAMM FÖR GUDH/TORBJ Alla mår bra 80% 70% 60% Andel 50% Test på en brukare till Missat att fylla I skalan Uppmätt andel (procent) Målvärde (procent) 40% 30% 20% Inlagda på sjukhus 10% 0% Vecka Förändringar som testats: Tester vi har permanentat som var lyckade: 12. Nattfastan. På grund av brukaren har diabetes, så gav vi lite extra kvällsmat innan natten. Testet pågick Handmassage morgon och kväll. Brukaren har kalla händer pga dålig blodcirkulation och mår gott av att vi masserad händerna.testet pågick Make-up Tycker om att vara fin trots sin ålder, så vi hjälper henne med att sminka sig, måla läppar ögonbryn och fila och måla naglar. Detta har gett mycket gott resultat. Testet pågick

26 (se i slutet) 16. Honungsvatten Ges nu bara vid behov. På grund av att brukaren har problem med hosta. Testet pågick Manikyr. Tycker om att vara fin och vara ompysslad. Testet pågick ( Se i slutet) 19. Torka av köksbordet. Efter varje måltid så får brukaren disktrasa för att torka av bordet. Detta för att vara delaktig och få ökad rörlighet i armar då hon är mycket stillasittande.testet pågick Spela fia. För att stimulera minnet och fingerfärdigheten.testet pågick Kast med ballong. Kastar ballong för att få igång rörligheten i armarna. Vi har bytt ut ballong mot en vanlig liten boll.testet pågick förläng till Smörja fötterna. Öka välbefinnandet det är avslappnande och skönt.testet pågick Låna lätt lästa böcker. Gå till biblioteket och låna böcker, har byts ut mot att titta på gamla fotografier. Testet pågick Värme i badrummet innan dusch. Varmt och gott i badrummet genom att sätta in ett extra element för att höja värmen. Testet pågick ( se i slutet) 26. Dela upp städtiden. Brukaren är missnöjd med att det går så långt tid mellan städningarna så vi har delat upp städtiden för uppsnyggning en gång emellan städtillfällena. Testet pågick Lösa korsord. För att stimulera minnes funktionen Testet pågick testet förläng 28.Promenad och läsa tidning. En kort promenad, testet återupptas vid bättre väder.testet pågick Avslutat Musik när man vilar. För avslappning. Fungerar ej. Testet pågick Testet avslutas Aktiviteter: Tematräffar LS1 LS2 LS3 Studiebesök på Vartofta hemtjänst, Sköna liv och Ranliden Information på APT Inköpt fia spel, kamera och en skrivare.

27 26 Sammanfattning kring måluppfyllelse: Vårat mål var att öka välbefinnandet i hemmet bland våra brukare på Gudhem/Torbjörntorp hemtjänst 80% av brukarna ska befinna sig på 4 eller mer på glädje o välbefinnande skalan. En del tester har inte gått att genomföra pga av dåligt väder och brist på tid, men de tester som vi lyckats med har fallit väl ut. Kommentarer: Det är svårt i hemtjänsten att genomföra en del tester. Då vi har långt till affärer och inga gemensamma utrymmen, och får inte köra våra brukare i leasingbilen. Så här arbetar vi vidare: Vi kommer att ha en pärm där förändringsjournalen finns i hemtjänstens grupprum. Hela personalgruppen får komma med nya skattningsidéer som skrivs upp på whiteboardtavlan. Förslagen på tester kommer att tas upp på APT. Och sedan görs testerna. Vi kommer att mäta två månader på hösten och på våren ( 1/3-30/4) och (1/9-31/10). Vi mäter på några brukare vid varje tillfälle. Efter denna mätning gör vi ett diagram. Att arbeta med Genombrott: - Fördelar: Att alla i arbetsgruppen strävar efter samma mål. Att brukaren skall må gott. Lätt för ny personal att se hur vi arbetar. - Nackdelar: Mycket jobb vid datorn med all dokumentation o diagram. - Mest givande: Brukarnas välbefinnande och att man lätt kan tyda resultatet på diagrammet. - Svårast: Att hinna med och fylla i månadsrapporten. Att vårdtagarna, varit inlagda på sjukhus då testarna utföres. - Lärdomar: Att det är dom små detaljerna som gör det, behövs inga stora förändringar. Att ta del av andras idéer.

28 27 SLUTRAPPORT Team: Trädgårdsgatan 21 A Syfte med deltagandet i Genombrott: 27. Höja livskvaliten för våra äldre. 28. Ökad metodkunskap hos personalen. 29. Metodkunskapen skall implementeras inom kommunens äldreomsorg. Teammedlemmar: USK Sofia Södergren (sofia.sodergren@falkoping.se) USK Christina Lundgren USK Monica Alm USK Mia Mulic Population: Vi har 8 st brukare på vårat demensboende. Bakgrund och problem: 1992 flyttade vårt boende till Trädgårdsgatan 21 från Gamla sjukhemmet,danska vägen. Vårt boende ligger i centrala Falköping, nära till Gamla Stan och Torghandel. Februari 1996 blev vi privatanställda av Omsorg & Boende Service blev vi anställda av Riksbygdens Serviceboende. Februari 2005 tog kommunen över vår anställning fick vi möjlighet att vara med i Genombrottet, tillsammans med 6 andra team i kommunen. Mål: Vårt mål är att öka välbefinnandet för våra brukare med 60% på Trädgårdsgatan 21 A. Målet ska vara uppnått Mått: Vi har använt oss av 21:ans välbefinnande skala. Vi har mätt våra brukare 2ggr/dag kl 13:00 och kl 19:00.

29 28 Skattat av -patient -personal -närstående - med hjälp av närstående/personal VÄLBEFINNANDESKALA Namn: Enhet/hemtjänstlag: Arg Ledsen Som Glad Mycket Irriterad Orolig vanligt Nöjd nöjd Aggressiv Våra brukare på Trädgårdsgatan 21 A skall uppnå 4 eller över på vår välbefinnandeskala. Målet ska vara uppnått

30 29 Balanserande mått: Vi har ej använt balanserande mått. Hur gjordes mätningarna? Tjänstgörande personal skattar våra brukare 2gr/dagen, kl 13:00 och kl 19:00 Resultat: 21:ans Välbefinnande diagram 100% Rubrik Andel 80% 60% 40% 20% 0% Vecka Uppmätt andel (procent) Målvärde (procent) Förändringar som testats: Permanentade tester: Nr 1. Bre sina egna smörgåsar - Dom som kan får möjlighet att bre sina egna smörgåsar,får behålla dom funktioner dom har kvar,testet har gått bra,det blir en aktivitet vid frukostbordet. Testet pågick Nr.2 Fredagsmys - Tydliggöra helgen,med något extra gott, alla får en mysig stund tillsammans, testet har gått över förväntan. Testet pågick

31 30 Nr.3 Fruktsallad Varje söndag våra brukare tycker mycket om frukt, det blir en variation mot det vanliga kaffebrödet. Testet pågick Nr.4 Hårvård 1 g/ veckan - Tvätta och rulla håret på våra damer 1 g/veckan, mycket uppskattad stund som sitter i hela dagen. Testet pågick Nr.5 Måltidstest,lugnare måltider Vi vill införa en lugnare och trivsammare miljö i köket, testet har gått över förväntan, vi har fått ökad trivsel i köket,ökat välbefinnande, och kanske bättre aptit genom att personalen sitter med, dämpad ljudnivå och ommöblering. Testet pågick Nr.6 Värmande vetekudde Vi vill ge våra brukare en skön stund, skönt med värme om man känner sig frusen och< orolig, vi märker att det är en lugnande effekt. Testet pågick Nr. 7 Ballongkastning varje måndag- Vi ville införa en aktivitet för våra brukare,en ballong har fungerat mycket bra, den är färgglad,mjuk och lätthanterlig. En jättehärlig stund för våra brukare. Testet pågick Nr. 8 Fotbad 1 g/ veckan - En skön stund för våra brukare, testet har gått bra, vi har börjat med fotbad och fingerbad 1 g/ i veckan på våra brukare. Testet pågick Nr.9 Bordstabletter Läggs fram vid varje måltid för att göra en hemtrevlig miljö,våra brukare märker att det är dags för måltid. Testet pågick

32 31 Nr.10 Enkelbord till enskild brukare Brukarens beteende gör att andra irriterar sig,brukaren har fått en egen matplats i köket,där han trivs mycket bra. Testet har gått över förväntan,det har blivit en mycket lugnare miljö i köket för oss alla. Testet pågick Nr.11 Gåträning Brukare blev sittande i rullstol efter en operation, var mycket orolig och illa till mods. Personal började att gåträna brukaren,till slut vågade vi släppa taget,i dag är brukaren en aktiv gångare igen och mår mycket bra. Testet pågick Nr.12 Whiteboard med personalkort - Vi sätter upp kort på personalen som arbetar så att våra brukare ser vilka som kommer och arbetar. Även anhöriga är positiva till detta. Testet pågick Nr. 13 Restaurangbord,enskilt bord med egna kryddor och servetter - Brukare var inte nöjd vid måltiderna och tyckte allt var dåligt. Han är van vid fin mat och restaurang. Vi ställer fram egna kryddor och servetter vid brukarens bord. Testet har gått över förväntan,han är i dag mycket nöjd över att smaksätta sin egen mat. Testet pågick Nr. 14 Beröringsmassage för orolig brukare Målet var att öka deras välbefinnande genom att ge dom beröringsmassage. Vi har märkt att det blir en lugnande effekt. Testet pågick Nr. 15 Rubens barn Brukaren var väldigt orolig vid sänggående, tycker ej om att vara ensam. Dockan ger brukaren det sällskap hon behöver,hon känner en trygghet att ha någon nära sig. Testet har gått över förväntan. Testet pågick Nr. 16 Förmiddagskaffe Vi vill ge våra brukare en guldkant i vardagen, genom att servera dom förmiddagskaffe,blir som en slags aktivitet,väldigt uppskattad stund. Testet pågick

33 32 Nr. 17 Egen säng på boendet- Brukare saknade sin egna säng. Vi flyttade hit hennes egna säng, hon är jättenöjd och glad över detta. Sover mycket bättre nattetid. Testet pågick Nr. 18 Nöjd brukare Brukaren är ej tillfredsställd, vi har gjort förändringar i brukarens vardag. Brukaren har fått tillgång till egen nyckel till lägenhet och garderob, egen summa pengar att husa med, prenumeration av Falköpings tidning. I dag sköter han sig i stort sett själv med handräckning av personal. Testet har gått över förväntan. I dag har vi en mycket glad och nöjd brukare som säger själv att han känner sig lycklig och harmonisk. Testet pågick Förkastade tester Nr. 1 Viktminskning på en brukare- Testet är förkastat på grund av att brukaren ej var motiverad.. Hon förstod ej innebörden av testet. Testet pågick Nr. 2 Regelbundna toalettbesök - Vi prövar att hjälpa en brukare att sköta magen på kvällen då vi trodde att detta skulle fungera bättre för brukaren. Detta hade ingen effekt. Testet pågick Aktiviteter och inköp Anskaffning av bord Inköp av bordstabletter Inköp av anslagstavla Omplacering av bord i köket Inköp till fredagsmys Skaffat enkelbord Införskaffning av motionscykel Inköp av ballonger,vetekudde Inköp till fruktsalladen

34 Inköp av whiteboard Inköp av kamera och utskrivare till avdelningen Rubens docka Prenumeration på Falköpings tidning Egen hushållsrulle och egna kryddor vid matbordet Egen säng flyttad till boendet Sammanfattning kring måluppfyllelse: Vårt mål var att öka välbefinnandet för våra brukare. Vi har nått vårt mål genom att all personal har varit engagerad och haft stort stöd av våran EC. Vi har fått i gång ett annat Tänk gentemot våra brukare och insett att man måste ha olika förhållningssätt till olika brukare. Vi lägger stor vikt vid individens integritet. På grund av brist på personalutrymme har vi stött på en del bekymmer. Vi var tvungna att utnyttja andra lokaler i kommunen som ej fanns i anslutning till vår arbetsplats. Framtiden för genombrottet: Så här arbetar vi vidare: Team träff 1 gång/ vecka Stående punkt på APT Fortsätta med tester och jobba vidare. Att arbeta med Genombrott: - Fördelar Våra brukare hamnar i fokus,vi blir påminda om att vi arbetar med människor och ser individens behov. Att allas idéer blir genomförda,våga prova nya saker och idéer. - Nackdelar Inget utrymme för dokumentation,svårt att nå ut med information till övrig personal. - Mest givande Vi ser att vårat arbete ger resultat, att vi ändrat vårat arbetssätt och nytt Tänk i personalen. - Svårast Svårt med formulering vid dokumentation. - Lärdomar Att vara flexibel,små saker ger stora förändringar,olika förhållningsätt till olika brukare.

35 34 SLUTRAPPORT Team:Trädgårdsgatan 21B Syfte med deltagandet i Genombrott: Att öka livskvalitén för de äldre i hemtjänst, äldreboende och förståndshandikapp med fokus på förståndshandikappad. Särskild vikt ska läggas vid kvinnors och mäns olika behov. Teammedlemmar: Kent Persson Kontaktperson kent.a.persson@falkoping.se Helene Fransson Usk. Marianne Brage Usk. Desiree Ekberg Usk. Population: Vi har 8 boende och är ett LSS-boende. Bakgrund och problem: 1992 flyttade vi från sjukhemmet på Danskavägen till Trädgårdsgatan 21, även kallad Läkaren. Då var det en demensavdelning. I slutet av 2001 övergick vi successivt till ett boende för äldre förståndshandikappade, men även psykatri. Detta ger ett omväxlande arbetssätt i ständig förändring. Sedan 2009 arbetar vi med genombrottsmetod. Mål: 70% av de boende på Läkaren 21B ska ligga på Granlidens välbefinnandeskala 4 eller 5. Målet ska vara uppnått Mått: Vi har använt oss av Granlidens välbefinnandeskala Ledsen Nedstämd Lugn Välmående Glad Orolig Passiv Nöjd Trygg Aktiv Arg Irriterad

36 35 Balanserande mått: Vi har inte använts av balanserade mått. Hur gjordes mätningarna? Vi började med att göra en grundmätning innan vi gjorde några tester, för att få ett grundvärde att utgå ifrån. Personalen har sedan observerat och dokumenterat 2ggr/dag 7dagar i veckan enligt välbefinnandeskalan. Resultat: 100% 80% Trädgårdsgatan 21B Andel 60% 40% Uppmätt andel (procent) 20% Målvärde (procent) 0% Vecka Förändringar som testats: NR Middagen serveras halvtimma senare för att sprida måltider över dygnet. Resultat: Det har blivit lugnare vid måltiderna inte så stressigt till nästa måltid. Vi har permanentat detta. NR Bakad kaffebröd till helgen för att få lite guldkant i tillvaron och känna att de boende har varit delaktiga med kaffebrödet. Resultat: Roligare att fika till helgen. Vi har permanentat detta. NR Tidningsläsning måndag- fredag, sitter ner i grupp och läser med de boende. Resultat: Boende tycker det är roligt att få reda på vad som händer både lokalt och regionalt. Vi har permanentat detta.

37 36 NR Rakning av herrar varje morgon. Resultat:Skall vara välrakade och känna sig fräscha. Detta testet är permanentat. NR Boende till vitarummet, går 2 dagar i veckan. Resultat: Mår bättre av ett miljö ombyte, få en stunds mental avslappning. Detta testet är permanentat. NR Frukostmatsedel. Resultat: Mer planerad frukost, mer överskådligt vad som skall lagas, boende kan själva se vad som skall ätas till frukost. Detta testet är permanentat. NR Lunchen på helgen är framflyttad c:a en halvtimma. Resultat: En del boende har visat sig oroliga, kan bero på förskjutningen. Detta testet är inte permanentat. NR Duka fint till helgen. Resultat. De boende uppskattar detta, ska känna skillnad på vardag och helg. Vi har permanentat detta. NR Plocka ej med disken eller diska under måltiderna. Resultat: Detta ger en lugnare måltid, alla mår bra med lugn och ro. Vi har permanentat detta. NR Helgmys. Resultat: Mycket uppskattat och de boende längtar efter nästa mys, små förändringar kan ge stora resultat. Vi har permanentat detta. NR : Varma badlakan efter dusch. Resultat: Avkylning har eliminerats till stor del, att det är behagligare med varma handdukar. Vi har permanentat detta. NR Gåträning med boende. Resultat: Med aktiv träning efter skada kan boende snart komma tillbaka till en ganska så bra rörlighet igen. Vi har permanentat detta.

38 37 NR Bollkastning. Resultat: Genom att försöka att vara så rörliga som möjligt i axlar och armar, händer,så blir vardagen lättare genom att behålla rörligheten. Vi har permanentat detta. NR Ta mat själva vid frukost. Resultat:Bevara de funktioner man har och få möjlighet att bestämma hur mycket och vad de boende vill ha att äta. Vi har permanentat detta. Aktiviteter: Inköp av glas och kaffeservice till helgmys, inköp av whiteboardtavla, skärm. Sammanfattning kring måluppfyllelse: Det har varit mycket dokumentation, vår kurva har verkligen gått upp och ned, men orsaken har varit att någon boende varit inlagd på sjukhus, även en nyinflyttad boende. De boende känner positiv förändring i samband med måltiderna, dels lugnare miljö och en trevligare dukning som ger dom känsla av fest vid helger. 70% av de boende på Läkaren 21B ska ligga på Granlidens välbefinnandeskala 4 eller 5. Målet ska vara uppnått Kommentarer: Vi kommer i framtiden att försöka jobba med att ta fram nya förändringsidéer. Att arbeta med Genombrott: - Fördelar att våra förändringar kommer på papper, personalen får en bra gemenskap och diskussioner kring de nya testerna. - Nackdelar mycket pappersarbete dokumentation och dataarbete. Svårt att hinna med att informera övrig personal till fullo. - Mest givande att se resultatet och förändringar av testerna. - Svårast att få samlat teamet för träffar, att få iväg månadsrapporter i tid. Att tyda och fylla i förändringsjournaler rätt. - Lärdomar att få med medarbetarna bättre från början, vara tydligare med informationen till alla, vad som skall göras och vad som är gjort, så att alla kan vara med och lämna synpunkter.

Delmål Vid mättillfällena ska ingen an våra boende ha mer än max 10 timmars nattfasta 050207-050401

Delmål Vid mättillfällena ska ingen an våra boende ha mer än max 10 timmars nattfasta 050207-050401 Team: Staffanstorps demens team Syfte med deltagandet i Genombrott: Att skapa högsta möjliga livskvalitet för de som bor på Sigfrids gruppboende Population: De nio dementa personer som bor på Sigfrids

Läs mer

Syfte med deltagandet i Genombrott:

Syfte med deltagandet i Genombrott: Team: Östermalmsteamet Syfte med deltagandet i Genombrott: Skapa trygghet för demenssjuka och deras närstående som bor i eget boende med stöd av dagverksamhet. Population: Vi har valt ut 9 demenssjuka

Läs mer

Livskvalitet i vardagen 2010. Ett genombrottsarbete med fokus på demenshandikapp

Livskvalitet i vardagen 2010. Ett genombrottsarbete med fokus på demenshandikapp Livskvalitet i vardagen 2010 Ett genombrottsarbete med fokus på demenshandikapp Socialförvaltningen, Falköpings kommun 2010 Foto och text: Annelie Sandström Formgivning och tryck: Smart Design & Illustration

Läs mer

Teamens slutrapport 2010-2011 Genombrottsmetoden

Teamens slutrapport 2010-2011 Genombrottsmetoden Teamens slutrapport 2010-2011 Genombrottsmetoden Innehållsförteckning Kinnarp/Åsarp hemtjänst... 2 Frökindsgården, demensavd... 6 Sid Trätorget, äldreboende... 10 Vilskegården,psykiatriboende... 17 Stenstorp,

Läs mer

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när?

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010 Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Resultat Ny arbetsordning Vardagsrehabilitering Gå till maten Förbättra personalens

Läs mer

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Inledning Mat för äldre är ett tema som ofta präglar diskussioner om deras livs kvalité. Dessa diskussioner leder oftast till att man konstaterar att gamla äter dåligt

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Gällivare Kommun Syfte med deltagandet i Genombrott Att öka välbefinnande och livskvalitet hos vårdtagare, med tyngdpunkt på att lindra smärta och oro vid livets slut. Teammedlemmar Kerstin Nilsson-Johansson,

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Sunderby sjukhus Avd 41 PAVA Syfte med deltagandet i Genombrott Att varje enskild palliativ patient är välinformerad och har så optimal näringstillförsel och måltidsmiljö som möjligt med hänsyn

Läs mer

Livskvalitet i vardagen. Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp

Livskvalitet i vardagen. Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp Livskvalitet i vardagen Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp Socialförvaltningen, Falköpings kommun 2009 Projektledare: Anette Lidskog Foto: Annelie Sandström Formgivning och tryck: Smart

Läs mer

KVALITETSPRIS 2010. Massage, beröring och bad - en väg till avslappning och välbefinnande. Ett bidrag från plan blå på Bergagården

KVALITETSPRIS 2010. Massage, beröring och bad - en väg till avslappning och välbefinnande. Ett bidrag från plan blå på Bergagården KVALITETSPRIS 2010 Massage, beröring och bad - en väg till avslappning och välbefinnande Ett bidrag från plan blå på Bergagården Kvalitetspris Vård och Omsorg 2010 Massage, beröring och bad - en väg till

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Det kommer att ges tillfälle och möjlighet att prova förbättringsidéer på ett systematiskt sätt genom att använda genombrottsmetoden.

Det kommer att ges tillfälle och möjlighet att prova förbättringsidéer på ett systematiskt sätt genom att använda genombrottsmetoden. Inledning Kunskap och förhållningssätt inom vård och omsorg är en färskvara som ständigt måste underhållas. En bra dag måste skapas dag för dag om och om igen. I detta ligger det svåra och det kompetenskrävande

Läs mer

Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis

Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis Gunnel 59 år är uppväxt i Fromheden och bor nu i hus i Norsjö. Hon är utbildad undersköterska

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2012-11-07 Rosengård stadsdelsförvaltning Vård och omsorg Verksamhetsberättelse Teamarbete kring mat i Riddargårdens hemtjänstgrupp Riddargårdens hemtjänstgrupp består av sektionschefen, och med alla yrkeskategorier

Läs mer

Examensarbete VT Börja på förskolan

Examensarbete VT Börja på förskolan Examensarbete VT 2013 Börja på förskolan Att börja på förskolan kan var en stor omställning i livet för hela familjen. Somliga är bekanta med förskolans värld andra inte. Kanske har du frågat vänner och

Läs mer

Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten

Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten Delaktighet Kunden har varit delaktig i upprättandet av genomförandeplanen Övriga deltagare Anna Andersson Kontaktman Lotta Svensson Dotter Utredning ICF-test2

Läs mer

Mmm! Mmm! Måltiden som helhet. Måltiden som helhet. Maten Mötet Miljön

Mmm! Mmm! Måltiden som helhet. Måltiden som helhet. Maten Mötet Miljön mecs.se Mmm! Maten Mötet Miljön Maten inom vård och omsorg ska vara god, näringsrik och inbjudande. Den här broschyren syftar till att ge inspiration och kunskap om måltiden i sin helhet. Tillsammans kan

Läs mer

Thulegårdens BPSD arbete

Thulegårdens BPSD arbete Thulegårdens BPSD arbete Sonja Östman Sjölander undersköterska Thulegårdens äldreboende Vilka är vi? 1 Vad är BPSD? Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens, BPSD BPSD drabbar någon gång ca 90% av

Läs mer

Teamens slutrapporter

Teamens slutrapporter Teamens slutrapporter Innehållsförteckning Sida Bergsliden 1A, demensboende 3 Bergsliden, natt, demens- och äldreboende 9 Centrum 23:an, hemtjänst 14 Elvagården, Vartofta, demensboende 20 Floby, hemtjänst

Läs mer

Välkommen till Ekebacken

Välkommen till Ekebacken TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Välkommen till Ekebacken Ett boende för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt av annan orsak. 2013-03-14

Läs mer

Ökat socialt innehåll i vardagen

Ökat socialt innehåll i vardagen -3-111 -3-3 Tjänsteskrivelse Socialförvaltningen, vård och omsorg Ökat socialt innehåll i vardagen - Utvärdering av hur personal som deltagit i utvecklingsarbete om ökat socialt innehåll i vardagen uppfattar

Läs mer

Välkommen till Aspen o Linden

Välkommen till Aspen o Linden TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Välkommen till Aspen o Linden 2014-05-06 Välkommen som hyresgäst på Aspen o Linden Vi är glada att få dig som hyresgäst

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Team 4 Team 5 Team 6

Team 4 Team 5 Team 6 Bilaga 4. Presentation av teamens utvecklingsarbete under lärandeseminarium A. Identifierade förbättringsområden B. Vad ville teamen uppnå? C. Vad gjordes samt fortsättning Team 1 A. Det finns ett glapp

Läs mer

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg Projektet Guldstunder i äldres vardag Sida 2 Sida 3 Inledning Sedan augusti 2008 arbetar två kvalitetsinspiratörer

Läs mer

Välkommen till Aspen Gul

Välkommen till Aspen Gul TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Välkommen till Aspen Gul 2019-03-12 Välkommen som hyresgäst på Aspen Gul Vi är glada att få dig som hyresgäst hos

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Team: Angelica Ugrinovska, Fröafalls förskola avd. Sörgården, Tranås Kommun. Mål: En god ljudmiljö på vår förskola. Delmål: Lugnare måltider, lugnare tambur, mindre spring

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team NYKÖPING Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Målplanering för hälsa Exempel 1:1

Målplanering för hälsa Exempel 1:1 Målplanering för hälsa Exempel 1:1 Jag har nu goda, regelbundna rutiner för sömn och känner mig utvilad. Sover dåligt, är ofta trött och irriterad, orkar inte med allt som tidigare (trädgård, städning,

Läs mer

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning 1. Lärande och tillämpa kunskap, allmänna uppgifter och krav, kommunikation Att fatta beslut, stödjande/ tränande insats

Läs mer

Checklista för genomförandeplan SoL

Checklista för genomförandeplan SoL Checklista för genomförandeplan SoL Sektor vård och omsorgs grundläggande värde Vår verksamhet ska kännetecknas av ett gemensamt förhållningssätt som grundar sig på: Trygghet Ansvarskänsla Respektfullt

Läs mer

Livskvalitet i vardagen 2011. Ett genombrottsarbete med fokus på brukaren i äldreomsorgen

Livskvalitet i vardagen 2011. Ett genombrottsarbete med fokus på brukaren i äldreomsorgen Livskvalitet i vardagen 2011 Ett genombrottsarbete med fokus på brukaren i äldreomsorgen 1 Socialförvaltningen, Falköpings kommun 2011 Foto och text: Annelie Sandström Formgivning och tryck: Smart Design

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Matpatrullen Sandviken

Matpatrullen Sandviken Matpatrullen Sandviken Matpatrullen har skapats av SPF Seniorerna, Gästrikland för att påverka och göra skillnad Varför är maten för äldre viktig? Mat är så mycket mer än bara näring för kroppen. Måltiden

Läs mer

Avgifter för äldre- och handikappomsorg

Avgifter för äldre- och handikappomsorg Avgifter för äldre- och handikappomsorg Vad kostar hjälpen jag får? Maj 2004 FALKÖPINGS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 2 Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. Kommunen

Läs mer

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål Hagalund Hagalund Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål På Hagalund arbetar vi med

Läs mer

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Elineberg Uppdaterad 2010-03-17 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna åldras i trygghet med värdighet.

Läs mer

FÖREBYGGA TRYCKSÅR FÖR LINNEA 7

FÖREBYGGA TRYCKSÅR FÖR LINNEA 7 FÖREBYGGA TRYCKSÅR FÖR LINNEA 7 Markaryd Utsikten 130206 Susanne Broman Carina Karlsson Anne Eklöf-Eskilsson Malin Winqvist Lise-Lott Svegard-Gunnarsson 1 Bakgrund Vårt boende heter Utsikten där vi har

Läs mer

Välkommen till Hospice Palliativt centrum

Välkommen till Hospice Palliativt centrum Välkommen till Hospice Palliativt centrum Välkommen! Ordet Hospice betyder gästfrihet, den relation som finns mellan värd och gäst. Vården ska sträva efter bästa möjliga livskvalitet med hänsyn till patientens

Läs mer

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende 2016-10-19 1 (6) Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende Information och marknadsföring Ge information om nationella värdegrunden och vad lokala värdighetsgarantierna innebär till

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Östergård 9-11 januari 2008

Östergård 9-11 januari 2008 Östergård 9-11 januari 2008 Kartlagd process: Arbetsrutiner 7-13.30 Nulägeskarta NULÄGE Östergård Någon Rapport Hämta pärm Lämna pärm Kök dryckes- Arbetsfördelnin. Hämta tvätt- Väckn.,förkläde Kolla rummet

Läs mer

God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN

God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN Mål och mätning- vad vill vi uppnå? Målet: Att planerade aktiviteter/åtgärder från BPSDskattningar genomförs på samtliga demens avdelningar. I Oktober över 80% genomförda

Läs mer

Bakgrund. Anna är en äldre dam som bor på äldreboende i kommunen. 80 år, Alzheimers sjukdom och med besvär med cirkulationen i benen

Bakgrund. Anna är en äldre dam som bor på äldreboende i kommunen. 80 år, Alzheimers sjukdom och med besvär med cirkulationen i benen Bakgrund Anna är en äldre dam som bor på äldreboende i kommunen. 80 år, Alzheimers sjukdom och med besvär med cirkulationen i benen Personalen upplever att det är svårt att få hjälpa henne med ADL. Anna

Läs mer

GRÖN FLAGG. Rapport från Tingvalla förskola Sigtuna kommun. Livsstil och Hälsa

GRÖN FLAGG. Rapport från Tingvalla förskola Sigtuna kommun. Livsstil och Hälsa GRÖN FLAGG Rapport från Tingvalla förskola Sigtuna kommun Livsstil och Hälsa SAMMANFATTANDE BESKRIVNING Gemensamma mål och åtgärder för Tingvalla förskola. Mål 1: Minskad stress, ge barnen tid att varva

Läs mer

BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD

BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD Målsättning Det är viktigt för oss att ha en tydlig målsättning, eftersom att det kan vara svårt att få ihop till när hela gruppen är närvarande. Vi känner att vi ville börja

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Älvsby vårdcentral Agneta Överlind och Eva Boman Syfte med deltagandet i Genombrott Ökad trygghet för palliativa patienter i eget boende Teammedlemar Namn: agneta.overlind@nll.se Namn: eva.boman@nll.se

Läs mer

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning Genomförandeplan 161111 Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning Lärande och tillämpa kunskap, allmäna uppgifter och krav, kommunikation Vad ska stödet innehålla: Att genomföra daglig

Läs mer

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre Bilaga 8 till projektslutrapporten Kultur för äldre Sundsvalls Kommun Slutrapport Utförandedatum: 04-02-2013 09:41:13 Antal svar: 36 Den här undersökningen har totalt 36 respondenter och en svarsfrekvens

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Slutrapport. Halmstads lokala genombrottsprojekt 2006-2007. Genombrottsprojektet Ökad säkerhet och trygghet för personer med demenssjukdom

Slutrapport. Halmstads lokala genombrottsprojekt 2006-2007. Genombrottsprojektet Ökad säkerhet och trygghet för personer med demenssjukdom Slutrapport Halmstads lokala genombrottsprojekt 2006-2007 Genombrottsprojektet Ökad säkerhet och trygghet för personer med demenssjukdom Kompetensstegen Inledning Halmstads kommun har fått medel beviljade

Läs mer

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Vård- och omsorgsförvaltningen Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Slutrapport Mölndals stad December 2012 Lotta Malm Projektledare Projekt BRA-grupper

Läs mer

Välkommen till. vår hemtjänst

Välkommen till. vår hemtjänst Välkommen till vår hemtjänst Vi har alltid nära hem till dig Vi har alltid nära hem till dig Hemtjänsten i Kungsbacka kommun är namnet på den kommunala hemtjänsten. Vi som arbetar här är anställda av kommunen.

Läs mer

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Forskning och utredning om äldre och åldrande: inom geriatrisk medicin, psykologi socialgerontologi socialt arbete Tidningen Äldre

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Halmstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Aktiviteter på Anhörigcenter

Aktiviteter på Anhörigcenter Aktiviteter på Anhörigcenter Hösten 2019 Under hösten erbjuder vi många olika aktiviteter som du är välkommen till. De vänder sig främst till personer som stöttar en närstående. Du anmäler dig genom att

Läs mer

28-dagars Medveten andningsträning

28-dagars Medveten andningsträning 28-dagars Medveten andningsträning Andas bättre - må bättre Medveten andningsträning steg 1 AndningsINDEX 18 FRÅGOR Nedanstående frågor handlar om dina andningsvanor och hur fria eller blockerade dina

Läs mer

Idébytarveckan innebär i korthet att personal byter arbetsplats under en vecka för att lära av varandra som i sin tur ska leda till förbättringar.

Idébytarveckan innebär i korthet att personal byter arbetsplats under en vecka för att lära av varandra som i sin tur ska leda till förbättringar. 2006-08-14 1 (6) Idébytarvecka Idébytarveckan innebär i korthet att personal byter arbetsplats under en vecka för att lära av varandra som i sin tur ska leda till förbättringar. Idébytarveckan är från

Läs mer

BLOMSTERVÄGENS DEMENSCENTRUM -PERSONCENTRERAT ARBETSSÄTT

BLOMSTERVÄGENS DEMENSCENTRUM -PERSONCENTRERAT ARBETSSÄTT BLOMSTERVÄGENS DEMENSCENTRUM -PERSONCENTRERAT ARBETSSÄTT ATT BEVARA SIN IDENTITET Blomstervägens strävan är att varje hyresgäst ska få stöd i att bevara sin identitet och självkänsla. Vi förmedlar trygghet

Läs mer

Från morgon till kväll

Från morgon till kväll ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN YLVA HEROU ORDLISTA Kapitel 1 pigg (sidan 5, rad 6) motsatsen till trött, vaken undersköterska (sidan 6, rad 3) En person som har läst till undersköterska och har legitimation

Läs mer

Manual till Genomförandeplan

Manual till Genomförandeplan Manual till Genomförandeplan SoL särskilt boende SoL korttidsplats äldre Jenny Järf Utredare, avdelningen ledning- och verksamhetsstöd 05-2015 2015-04-24 1 (11) Innehåll 1. BESKRIVNING AV GENOMFÖRANDEPLANENS

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Förändringar För att involvera barnen i arbetet började vi att prata med dem om olika ljud som finns i en matsal.

Förändringar För att involvera barnen i arbetet började vi att prata med dem om olika ljud som finns i en matsal. Teamet Vi som är med i teamet är Jenny Lennings, Ellen Berglund, Åsa Ivarsson och Susanne Blegvad-Jensen. Vi arbetar på Avdelningen Kråkan på Grästorps förskola. Mål Vi vill förbättra ljudmiljön i förskolan.

Läs mer

Pedagogiska måltider Förbättringsarbete inom Lessebo kommun. Annelie Andersson Nina Fransson Ann-Kristin Joelsson Carina Jacobsson

Pedagogiska måltider Förbättringsarbete inom Lessebo kommun. Annelie Andersson Nina Fransson Ann-Kristin Joelsson Carina Jacobsson Pedagogiska måltider Förbättringsarbete inom Lessebo kommun Annelie Andersson Nina Fransson Ann-Kristin Joelsson Carina Jacobsson Bakgrund I samband med riskbedömning enligt Senior Alert upptäcktes att

Läs mer

Regional samverkan - för att implementera BPSD-registret i Halland. Eva Persson, utvecklare, avd regional samverkan, Region Halland

Regional samverkan - för att implementera BPSD-registret i Halland. Eva Persson, utvecklare, avd regional samverkan, Region Halland Regional samverkan - för att implementera BPSD-registret i Halland Eva Persson, utvecklare, avd regional samverkan, Region Halland Samverkansprojekt Annas led 2011-2012 Annas led är ett samverkansprojekt

Läs mer

Om äldre människors rättigheter

Om äldre människors rättigheter Om äldre människors rättigheter Äldre människor är som alla andra människor Olika varandra med olika behov, erfarenheter, traditioner, intressen och smak. Men äldre kan vara mer sårbara än yngre. Sjukdom

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 5 Psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus avdelning 9 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom

LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom Rapporter/Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum; 2010:10 www.aldrecentrum.se Vårt uppdrag Uppdrag från kommunfullmäktige i Stockholms

Läs mer

Upprättande av genomförandeplan inom hemtjänsten

Upprättande av genomförandeplan inom hemtjänsten Rutin 1 (5) 2012-11-28 Upprättande av genomförandeplan inom hemtjänsten Nationell värdegrund I Socialtjänstlagen (SoL 2001:453) infördes den 1 januari 2011 en bestämmelse om en nationell värdegrund för

Läs mer

Dörröppnare och dörrstängare

Dörröppnare och dörrstängare Dörröppnare och dörrstängare Olika samtal/vardagliga vad fin du är i håret idag! hur smakade maten idag? hur gör du för att få dina pelargoner så fina? är bekräftande och identitetsskapande Olika samtal/informerande

Läs mer

Genomgång av föregående minnesanteckningar

Genomgång av föregående minnesanteckningar Boenderåd 27/11 2009 Närvarande: Bror Carlsson, Carl-Erik Bäckvall, Henrik Iversen, Hans Fredriksson, Ellen Löfberg, Ulla-Kajsa Olsson, Thore Olsson, Harriet Fresal, Susanne Forsman, Carina Filipovic,

Läs mer

Akvarellgrupp. Kropp i balans

Akvarellgrupp. Kropp i balans Akvarellgrupp Att som anhörig till en långvarigt sjuk eller funktionshindrad person få tid över för egen verksamhet är inte lätt och det kan vara svårt att komma igång. För dig som är intresserad av att

Läs mer

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk IDS-100 Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk Namn Datum (år mån dag) I detta formulär finns listade ett flertal situationer i vilka många människor ofta dricker alkohol

Läs mer

KUPP Äldrevård och omsorg K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson

KUPP Äldrevård och omsorg K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson Denna enkät är ett referensexemplar. För mer information - se enkätens sista sida KUPP Äldrevård och omsorg K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson 1. Ålder 2.

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Enkät om gemensamhetsutrymme på gruppbostäder i Stockholms län

Enkät om gemensamhetsutrymme på gruppbostäder i Stockholms län Enkät om gemensamhetsutrymme på gruppbostäder i Stockholms län Läns-Klippan skickade denna fråga till cheferna för gruppbostäder och servicebostäder i Stockholms län: Hej Vi har en fråga: När kan de som

Läs mer

ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA. Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN

ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA. Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD Arbetet med att förbättra säkerheten och tryggheten

Läs mer

Slutrapport Från Ord till Handling

Slutrapport Från Ord till Handling Slutrapport Från Ord till Handling Mitt namn är Annkin och jag har arbetat i Team med Josefina. Vi är på varsin avdelning på Parkens förskola i Tranås. Detta handlar om Snövit, en småbarnsavdelning. Vårt

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 Avdelning - Lilla My Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala arbetsplanen gäller för

Läs mer

Nutritionsprojekt. Linnea 7

Nutritionsprojekt. Linnea 7 Nutritionsprojekt Linnea 7 Bakgrund Bakgrunden till vårt projekt är att nattfastan på Ekliden i Strömsnäsbruk är lång, den längsta var 15 timmar. Nattfastan bör ej överstiga 11 timmar enl Socialstyrelsen.

Läs mer

I samband med barnets utskrivning från neonatalavdelningen/hemsjukvård

I samband med barnets utskrivning från neonatalavdelningen/hemsjukvård II Till Pappor/Partner I samband med barnets utskrivning från neonatalavdelningen/hemsjukvård Här kommer det andra frågeformuläret i studien om kängurumetoden. Det innehåller bland annat frågor om hur

Läs mer

God natt och sov riktigt, riktigt gott.

God natt och sov riktigt, riktigt gott. God natt och sov riktigt, riktigt gott. Tips för dig som har problem med sömnen. 1 2 Vi har alla varit med om det någon gång. Det är alldeles omöjligt att somna. Man ligger och vrider och vänder på sig

Läs mer

Observationsrapport. Josephinahemmets vård- och omsorgsboende. Plan 4. Äldreförvaltningen Dnr /2015 Uppföljning och inspektion

Observationsrapport. Josephinahemmets vård- och omsorgsboende. Plan 4. Äldreförvaltningen Dnr /2015 Uppföljning och inspektion Äldreförvaltningen Dnr 410-248/2015 Uppföljning och inspektion Sida 1 (6) 2015-09-03 Josephinahemmets vård- och omsorgsboende Plan 4 Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Storforsplan 36 106 64

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team :Västberga Syfte med deltagandet i Genombrott God symtomlindring och god livskvalitet tills man dör. Ökad trygghet inför livets slut för de boende och deras närstående. Teammedlemmar Kristina Morin,

Läs mer

Solgårdens korttidsvistelse. Enköpings kommun

Solgårdens korttidsvistelse. Enköpings kommun Solgårdens korttidsvistelse Enköpings kommun Välkommen till Solgården Solgårdens korttidsvistelse är ett tillfälligt kommunalt boende. Vi tar hänsyn till vad just du behöver i form av hjälp och stöd, och

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÅSLIDEN

VÄLKOMMEN TILL ÅSLIDEN 1 (8) Åsliden - juni 2009/bi VÄLKOMMEN TILL ÅSLIDEN 090603\t:\soc\birgitta\båstad-ö.karup\välkomen till åsliden, 090602.doc\b 2 (8) VÄLKOMMEN TILL ÅSLIDEN Vi som arbetar på Åsliden vill hälsa dig varmt

Läs mer

Hovslund vårdbostad och hemvård

Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning

Läs mer