Angöringsväg vid Exportgatan Dagvatten-PM för detaljplan för del av fastigheten Backa 866:830

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Angöringsväg vid Exportgatan Dagvatten-PM för detaljplan för del av fastigheten Backa 866:830"

Transkript

1 Angöringsväg vid Exportgatan Dagvatten-PM för detaljplan för del av fastigheten Backa 866:830

2 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 2 (19) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Didrik Almqvist Sammanfattning Planen omfattar byggnation av ny angöringsväg till fastigheten Backa 22:2 och 22:3 på nuvarande allmän platsmark (fastigheten 866:830) som här består av grönområde. Inom planområdet har Kretslopp och vatten en större dagvattenledning, dim 1000 mm, som leder dagvatten ut till Göta Älv. Denna har dock begränsad kapacitet varför dagvatten bör fördröjas och avledas till recipienten via öppna dagvattenlösningar. Planområdet ligger nära Göta Älv och delar av området ligger i riskzonen för översvämning från havet. Enligt Skyfallsmodellen finns även viss risk för översvämning vid ett 100-årsregn. Därför bör höjdsättningen av planen göras så att angöringsvägen ändå kan användas vid dessa tillfällen vilket innebär att det maximala vattendjupet får vara 0,2 meter. Det är viktigt att vägen utformas på sådant sätt att inga nya instängda områden skapas. Vid ett framtida regn med en 30 års återkomsttid och en varaktighet av 10 minuter kommer dagvattenflödet från området vara 70,5 l/s enligt beräkningar. Volymen dagvatten som krävs kunna fördröjas inom fastigheten är 9,6 m 3. Ett mål är att dagvattnet från planområdet i största möjliga mån inte leds ut till recipienten utan hålls kvar och tillåts infiltrera i marken för att området inte ska förlora dess naturliga våtmarkskänsla. Beräkningar av föroreningshalterna i dagvattnet från den planerade vägen har genomförts för makadamdiken och svackdiken, som båda ses som passande fördröjningsmetoder för dagvattnet. Vid beräkningarna visade det sig att inga föroreningshalter överstiger de av Miljöförvaltningen satta gränsvärdena vid användandet av makadamdike. Dock så skulle ett makadamdike innebära att dagvattnet inte leds in i planområdet och tillåts infiltrera, utan istället kommer att ledas ut i recipienten. Vid beräkningarna av föroreningsmängderna i dagvattnet efter rening med svackdike erhölls resultatet att föroreningshalten för Kvicksilver (Hg) överstiger riktvärdet för vad som är godkänt, men överskridelsen är relativt liten. Park- och naturförvaltningen anser att ingreppet i området som ett svackdike innebär är okej, med kommentaren att eventuellt kan en damm eller utvidgning av svackdiket anläggas för att sänka föroreningshalterna ytterligare, samt gynna vattenlevande djur och växter. De påpekar dessutom att anläggningen av svackdiket måste göras så att de större träden inte påverkas negativt och att man bör detaljstudera dikets dragning på plats. Det är därför Kretslopp och vattens rekommendation att dagvatten fördröjs genom anläggning av ett svackdike.

3 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 3 (19) Innehåll 1. Uppdraget Befintliga förhållanden Inventering Recipient och avrinningsområde Geologi och markföroreningar Befintligt dimensionerande flöde och kapacitet Framtida förhållanden Skyfall och höga vattennivåer Framtida dimensionerande flöde och kapacitet dagvatten Krav på dagvattenfördröjning Förslag på fördröjnings- och reningsmetoder Slutsats och rekommendationer Bilagor Bilaga 1:Föroreningsreducering av makadamdike Bilaga 2: Föroreningsreducering av svackdike... 18

4 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 4 (19) 1. Uppdraget På uppdrag av Stadsbyggnadskontoret har Kretslopp och vatten tagit fram detta PM för dagvatten för aktuell detaljplan för Angöringsväg vid Exportgatan. Syftet med utredningen är att ta fram planeringsförutsättningar för utbyggnad vad gäller dagvattenrelaterade frågor. Underlag som används vid framställandet av detta dagvatten-pm är: Ärendepresentation, tillhandahållen av Stadsbyggnadskontoret. Kartor från Kartverktyget solen Infovisaren (Geologi, föroreningar och info från MF och PoN som är relevant och som påverkar hur marken får användas ) Vatten såklart Vattenplan för Göteborg Svenskt Vattens publikation P110 Rapporten Dagvatten inom planlagda områden Rapporten Dagvatten, så här gör vi! Trafikförslag från Trafikkontoret Ekologisk och kemisk status från VISS, Länsstyrelsen StormTac 2. Befintliga förhållanden Planområdet ligger inom stadsdelen Backa, öster om Ringömotet i ett område dominerat av industrier. Området ligger längs med Exportgatan på sydöstra Hisingen intill Göta Älv och består av en liten grönområdesrest med lövskog på västra Göta älvstranden. Det omges av industrifastigheter på tre sidor och östra kanten leder ut mot Göta älv. Från Marieholmsbron i söder och ca 3 km norrut utgör området den sista resten grönområde med älvkontakt, se Figur 1. Figur 1 Orienteringskarta som visar planens lokalisering i staden.

5 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 5 (19) Figur 2 Orientering planområdet 2.1 Inventering För att skapa en bild över området gjordes en översiktlig inventering i maj och oktober Området består idag av ett litet grönområde med lövskog. Området är plant med svag lutning mot Göta Älv. I änden av planområdets östra del leds en dagvattenledning av betong med dimension 1000 mm ut i Göta Älv. Idag avvattnas planområdet med ytlig avvattning. I utkanten av planområdet mot fastigheten Backa 22:2 finns idag ett dike som med största sannolikhet uppkommit som ett resultat av områdets dagvattenavrinning. Diket har en bredd av drygt en meter och ligger mer än en meter under planområdet på dikets södra sida. Höjdskillnaden mellan diket och industriområdet på dess norra sida är uppskattningsvis 20 cm. Hur diket såg ut vid platsbesök 12/ visas i nedanstående figur:

6 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 6 (19) Figur 3 Befintligt dike som leder dagvatten i planområdets östra delar 2.2 Recipient och avrinningsområde Planområdet ligger inom avrinningsområdet för Göta Älv. Avrinningsområdets utbredning framgår av figur 4. Från området rinner dagvattnet ner mot recipienten via dagvattenledningar och ytlig dagvattenavrinning för områden som ligger nära Göta Älv. Enligt VISS uppnår recipienten God kemisk ytvattenstatus, med undantag för kvicksilverföroreningar som förekommer i samtliga vattendrag i Sverige. Mängden näringsämnen i Göta Älv är god men försurningen klassificeras som hög. Figur 4 Karta över avrinningsområde. Röd cirkel markerar planområdet (Bildkälla: Stadsbyggnadskontoret, VA-verket, Göteborg, 2002)

7 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 7 (19) Enligt vattenplanen (Dagvatten inom planlagda områden) har recipienten prioriteringsklass 4 av totalt 4 där 1 är mest känslig och 4 är minst känslig. Denna klass är en sammanvägd bedömning av föroreningsbelastning samt värde för ekologi och rekreation. Planområdet har klass 3 vad gäller de avvattnande ytornas föroreningsbelastning. Tillsammans ger klasserna resultatet att enklare behandling krävs. Detta innebär att vid dagvattenhantering ska LOD, fördröjning, översilning, utjämningsmagasin eller avledning av öppet dike eftersträvas där så är möjligt och lämpligt. 2.3 Geologi och markföroreningar Utdrag ur jordartskartan visas i figur 5. Planområdet består av lera. Figur 5 Utdrag ur jordartskartan med planområdet markerat med röd ruta (Bildkälla: Infovisaren) Enligt Stadsbyggnadskontorets infovisaren finns det information angående föroreningar och den visade att det finns en risk för föroreningar på planområdet. Se Figur 6. Ej markerade ytor ska tolkas som att information saknas, föroreningar kan dock finnas ändå. Enligt den geotekniska utredningen för området förekommer ett hydrostatiskt portryck mot grundvattenytan, vars läge är ca 1 meter under markytan. Detta måste beaktas vid val av dagvattenfördröjande åtgärder för att försäkra att grundvatten inte leds bort från området.

8 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 8 (19) Figur 6 Förorenade områden i anslutning till planområdet.(bildkälla: Infovisaren) 2.4 Befintligt dimensionerande flöde och kapacitet I planområdet ligger idag en dagvattenledning i betong med en dimension av 1000 mm som för dagvattnet till den närliggande recipienten Göta Älv. Avrinningsområdet som för dagvatten till den aktuella ledningen har en storlek av ca 48,7 ha och visas i nedanstående figur. Figur 7 Avrinningsområde för aktuellt planområde, med rödmarkerat planområde. (Bildkälla: Solen) Dimensionerande regn för dämning till hjässa för ledningar med återkomsttiden 30 år har valts vid flödesberäkningar, då drygt halva avrinningsområdet består av industri- och affärsområden. Dimensionerande regnvaraktighet har enligt Svenskt Vatten P110 beräknats till 47 minuter och regnintensiteten blir därmed 122 l/s ha. Den reducerade arean beräknades, enligt Tabell 2 genom att multiplicera avrinningskoefficienterna för arean av delområdena flackt industriområde och något kuperat öppet byggnadssätt. Då avrinningskoefficienten för båda dessa områden är 0,5 behöver en sammanvägd avrinningskoefficient inte beräknas.

9 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 9 (19) Tabell 1 Delareor och avrinningskoefficienter för hela avrinningsområdet Det dimensionerade flödet beräknas enligt ekvation (1) nedan. För befintliga flöden har klimatfaktorn satts till 1,0 dvs. ingen förändring. (1) Figur 8 Ledningssystem för dagvatten omkring planområdet. För beräkningar av planområdet gäller samma förhållanden som beskrivits för hela avrinningsområdet. Dimensionerande regnvaraktighet för planområdet är 10 minuter och regnintensiteten blir därmed 328 l/s ha. Den reducerade arean beräknades, enligt Tabell 22 genom att multiplicera avrinningskoefficienterna för arean av delområdena naturområde och stig. Tabell 2 Beräkning av reducerad area, befintlig yta. Delområde Area [m 2 ] Avrinningskoefficient Reducerad area [m 2 ] Industriområde , Bostadsområde , Totalt Delområde Area Avrinningskoefficient Reducerad [m 2 ] area [m 2 ] Grönområde ,1 880 Det dimensionerande flödet från planområdet beräknades enligt ekvation (2) nedan. För befintliga flöden har klimatfaktorn satts till 1,0 dvs. ingen förändring. Den allmänna dagvattenledningen med längd 206 m har dimensionen 1000 mm (BTG) med en teoretisk kapacitet vid fylld ledning av 2728 l/s, vilket är lägre än det potentiella (2)

10 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 10 (19) flödet från hela avrinningsområdet. Ledningen tycks alltså vara något underdimensionerad enligt handberäkningar. Beräkningar har inte gjorts enligt trycklinje i marknivå så det är därför ändå möjligt att ledningen klarar belastningen i praktiken. Ledningens avrinningsområde 0,88 ha uppskattas bidra till ett dimensionerande flöde av 29 l/s med en avrinningskoefficient på omkring 0,1. 3. Framtida förhållanden Syftet med detaljplanen är att anlägga en angöringsväg till fastigheterna Backa 22:2 och 22:3 via grönområdet. Marken ägs idag av kommunen men marken som vägen byggs på kommer tas över av fastighetsägarna. Vägens exakta utformning är ännu föremål för diskussion men det aktuella förslaget visas i figur 9. Vägens yta mäter ca 1200 m 2 och planområdet är totalt 8800 m 2. Figur 9 Preliminär skiss över planområdets utbredning. 3.1 Skyfall och höga vattennivåer Resultat av Göteborgs stads skyfallsmodell visas i Figur 10. Modellen visar på ytlig avrinning, inräknat ledningssystemets funktion vid regn med 100-års återkomsttid. De blåa områdena visar vatten som blir stående i instängda områden på grund av lågpunkter. 0,1-0,3 meter vatten kan samlas i den nordvästra och södra delen av planområdet. I den norra delen av planområdet där den tilltänkta nya vägen ska ansluta till fastighetens befintliga område kan det samlas mellan 0,5 m till mer än 1 meter vatten. Hänsyn bör tas till detta vid höjdsättning av marknivåer och nivå på färdig väg. Vid en översvämning av Göta Älv så förekommer risk för översvämning av planområdets östra delar, vilket illustreras i figur 11. Den östra delen av planområdet har en svag lutning i riktning mot Göta Älv.

11 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 11 (19) Figur 10 Utdrag ur skyfallsmodellen, planområdet markerat. Figur 11 Av Göta Älv översvämmade områden vid hög havsnivå år Framtida dimensionerande flöde och kapacitet dagvatten Den reducerade arean beräknades enligt Tabell 3. Tabell 3 Beräkning av reducerad area, framtida ytor. Delområde Area [m 2 ] Avrinningskoefficient Reducerad area [m 2 ] Väg ,8 960 Grönområde ,1 760 Totalt , Det dimensionerande flödet beräknades på samma sätt som det befintliga flödet enligt ekvation 3 nedan. Dock används här en klimatfaktor på 1,25 för att kompensera för förhöjda regnintensiteter på grund av klimatförändringar.

12 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 12 (19) I detta scenario ökas flödet med ca 42 l/s jämfört med befintligt flöde. Ett 10 minuter långt 30-årsregn med flödet 70,5 l/s genererar ungefär 42 m 3 dagvatten. Det tillkommande dagvattnet kan ledas bort med en servisledning med lutningen 20 promille och dimension 250 mm vilket ger en kapacitet på 90 l/s. Eftersom ledningen i planområdet redan framstår som överbelastad och dagvattnet bör renas innan det når recipienten vore dock en öppen dagvattenlösning att föredra framför användandet av en servisledning. 3.3 Krav på dagvattenfördröjning Kretslopp och vatten ställer krav på att 10 mm vatten per kvadratmeter hårdgjord yta ska fördröjas. Avvattningen ska dessutom göras trög och reningskrav enligt Miljöförvaltningen ska följas. En reducerad yta om 960 m 2 innebär att 9,6 m 3 dagvatten behöver fördröjas inom fastigheten. (3) 3.4 Förslag på fördröjnings- och reningsmetoder Som tidigare nämnts ska 9,6 m 3 dagvatten kunna fördröjas inom planområdet. Öppna dagvattenlösningar är att föredra som fördröjningsmetod då systemet blir mer robust och rening av dagvattnet sker via infiltration eller sedimentation. Dagvattenlösningarna ska planeras med hänsyn till de geologiska förutsättningarna där infiltrationen är bäst. Det råder ett samförstånd med PoNF att planområdet ska ha våtmark och att vi därför i största möjliga mån ska hålla kvar dagvatten i området, snarare än att leda ut det till recipienten. Vidare har ett avtal slutits med PoNF om att en grusväg ska anläggas för att möjliggöra att man enkelt kan nå Göta Älv till fots från planområdets västra del. En föroreningsberäkning har gjorts för den tillkommande angöringsvägen och resultaten visas Bilaga 1 och 2. De riktvärden som använts gäller för recipienter som inte klassificeras som känsliga enligt Vatten så klart, vilket gäller för denna del av Göta Älv. För beskrivning av hur föroreningshalterna påverkas av dagvattenfördröjning genom makadamdike och svackdike, se Bilaga 1 och 2. Svackdike En passande metod för dagvattenfördröjning som resulterar i att dagvattnet fördelas över stora delar av området är anläggning av meandrande svackdiken. På grund av områdets naturliga topografi i områdets östra delar, där marken lutar i en nordöstlig riktning är det svårt att få vattnet att med självfall rinna i en meandrande bana. Det är också viktigt att vattnet som rinner av vägen kan ledas till diket. En lösning på detta vore att utnyttja att vägbanan anläggs på en högre nivå än omkringliggande mark. Genom att låta den södra vägkanten luta i en västlig riktning kan dagvattnet ledas tillbaka till en plats där topografin är förhållandevis jämn. Därifrån kan sedan ett svackdike leda vattnet genom planområdet. En beskrivning av hur detta kan gå till visas

13 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 13 (19) i nedanstående figur, där röda pilar illustrerar dagvattnets flöde precis bredvid vägen och den blå linjen är ett exempel på hur svackdiket kan anläggas. Diket måste anläggas så att de befintliga stora träden inte påverkas negativt och dess exakta dragning bör detaljstuderas på plats. Figur 12 Beskrivning av utformning av svackdike i planområde Svackdiket har en total längd av 170 meter och en bottenbredd av 0,5 meter. Se ytterligare dimension i bilden nedan. I dikets botten bör ett dräneringsrör anläggas. Figur 13 Svackdikets dimensioner i meter Enligt föroreningsberäkningar utförda i Stormtac skulle föroreningsmängden i dagvattnet inte uppfylla miljöförvaltningens och Kretslopp och vattens riktlinjer, utan mängden Kvicksilver i dagvattnet anses vara för hög, vilket visas i tabell B1 i bilaga 1. Skillnaden mellan koncentrationerna i dagvattnet och de satta riktvärdena anses dock inte vara så stor att metoden bör uteslutas. Däremot bör en dialog med miljöförvaltningen hållas för att avgöra om man ska acceptera överskridelsen i och med att infiltrationen i marken är bättre vid användandet av svackdiken i förhållande till andra dagvattenlösningar. En annan aspekt att beakta gällande detta förslag med svackdike är att det vid byggnationen kommer innebära ett större ingrepp i grönområdet än nedanstående förslag.

14 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 14 (19) Makadamdike En annan metod för dagvattenhantering är anläggning av ett makadamdike, vilket skulle öka dagvattnets potentiella infiltration och därmed också reningen av vattnet. Detta kan anslutas till diket som redan finns i anslutning till planområdet. En principiell skiss av makadamdikets potentiella placering visas i figur 14 nedan. Makadamdiket kan följa den planerade vägen och därefter ledas norrut och kombineras med det befintliga diket i området, vilket markeras med blå färg i figuren. Figur 14 Makadamdikets läge Ett makadamdike med en ytarea av 75 m 2, ett 350 mm tjockt makadamlagar och över det en 250 mm fördröjningsvolym skulle uppfylla miljökraven satta av Miljöförvaltningen och Kretslopp och vatten, samt kunna omhänderta den nödvändiga mängden dagvatten. Ett dräneringsrör placeras 150 mm från dikets botten. Då den tomma och den makadamfyllda sektionen av makadamdiket med god marginal skulle ligga ovanför grundvattenytan bör ingen risk för avledning av grundvattnet förekomma. Makadamdikets längd innan det når det befintliga diket uppskattas till 150 meter, med en bottenbredd av 0,5 meter. Dikets lutning i området sätts till 0,010 m/m. Nackdelen med användandet av makadamdiket är att det leder ut dagvattnet från planområdet, snarare än att bevara vattnet och bidra till områdets vårmarkskänsla. Makadamdikets utformning visas i nedanstående figur. Figur 15 Förslag till utformning av makadamdike

15 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 15 (19) Ser man på de båda förslagen ur ett driftsperspektiv behöver både svackdiket och makadamdiket rensas kontinuerligt. Svackdiket kan behöva klippas och ansas så det inte växer igen. Ett makadamdike å andra sidan bör grävas om totalt ca vart tionde år för att inte sätta igen. 4. Slutsats och rekommendationer Planens genomförande innebär en något ökad dagvattenmängd i planområdet jämfört med de befintliga avrinningsförhållandena, då vägbygget innebär att 1200 m 2 tidigare permeabla ytor nu blir ogenomträngliga. Dagvattenomhändertagande måste ske så att föroreningshalter i dagvattnet inte överskrider Miljöförvaltningens riktlinjer. Vidare är det ett önskemål att dagvattnet i området inte dräneras bort, utan om möjligt hålls kvar i området. För att följa PoNFs önskemål att i största möjliga mån hålla kvar dagvattnet i planområdet rekommenderar Kretslopp och Vatten att ett svackdike anläggs. Detta skulle medföra att dagvattnet i större mån tillåts infiltrera marken, men föroreningshalten för Kvicksilver skulle med viss marginal överskrida det angivna riktvärdet. PoNF har godkänt anläggningen av ett svackdike i området, med kommentaren att man skulle kunna anlägga en damm/utvidgning någonstans på diket för att ytterligare sänka metallhalterna i dagvattnet. Svackdikets ska utformas så att det inte medför en negativ påverkan på de större befintliga träden i området eller omöjliggör/försvårar dragningen av en grusväg genom planområdet. Dragningen av svackdiket ska detaljstuderas på plats. Vid beräkningar av föroreningsmängderna i dagvattnet efter rening med makadamdike erhölls resultatet att inga föroreningshalter skulle överskrida de beskrivna riktvärdena. Däremot kommer dagvattnet inte att hållas kvar i planområdet om ett makadamdike tillämpas, utan det kommer istället att ledas ut i recipienten, vilket strider mot de önskemål som lämnats av PoNF. Då grundvattnet i området ligger på en nivå av ca 1 meter under markytan föreligger ingen risk att makadamdiket leder bort grundvatten från området. Båda lösningarna ger en tillräcklig fördröjning av dagvattnet i området men Kretslopp och vatten rekommenderar att ett svackdike inläggs i området.

16 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 16 (19) 5. Bilagor Bilaga 1:Föroreningsreducering av makadamdike Föroreningshalterna som dagvattnet kan förväntas ha efter rening av makadamdike beskrivs i nedanstående tabeller. Alla riktvärden underskrids med vald reningsmetod. Tabell B1 Föroreningshalter (dagvatten+basflöde) efter rening P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni g/l g/l g/l g/l g/l g/l g/l g/l Beräkning, C re Riktvärde, C cr,sw Beräkning, C re Riktvärde, C cr, SW Hg SS Oil BaP Ben TBT As TOC z g/l g/l g/l g/l g/l g/l g/l g/l Tabell B2 Föroreningsmängder (dagvatten+basflöde) efter rening P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år Hg SS Oil BaP Benz TBT As TOC kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år

17 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 17 (19) Tabell B3 Beskrivning av dimensioneringsförutsättningar Vald reningsanläggning: Biofilter / makadamdike / svackdike / gräsdike Andel av reducerad avrinningsyta n % Utflöde, max Q out 200 l/s Tjocklek, tom yta h mm Tjocklek, växtbädd h 2 0 mm Tjocklek, grov sand h 3 0 mm Tjocklek, makadam h mm Tjocklek, skelettjord h 5 0 mm Tjocklek, underbyggnad/undergrund/terrass h mm Avstånd vattengång dräneringsrör till undergunden h mm Avstånd vattengång bräddbrunn till den övre bäddens yta h mm Porandel, växtbädd n Porandel, makadam n Hydraulisk konduktivitet, växtbädd K mm/h Hydraulisk konduktivitet, makadam K mm/h Hydraulisk konduktivitet, underbyggnad/undergrund/terrass K mm/h Släntlutning, 1:X z 0 Anläggningens längd L 0 m Är marken förorenad? Nej Tabell B4 Beskrivning av makadamdikets dimensioner Anläggningens yta A stf2 60 m 2 Totalt anläggningsdjup exkl. underbyggnad H tot m Dimensionerande erforderlig utjämningsvolym V d3 +V d4 0 m 3 Tillgänglig total utjämningsvolym V stftot 25 m 3 Är anläggningen tillräckligt stor avseende flödesutjämning? Ja Behövs tätning runt anläggningen? Nej

18 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 18 (19) Bilaga 2: Föroreningsreducering av svackdike Föroreningsmängderna innan och efter att vattnet fördröjs i svackdiket presenteras i nedanstående tabeller. De värden som överskrider riktvärdena visas i fet stil. Tabell B5 Föroreningshalter (dagvatten+basflöde) efter rening P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni g/l g/l g/l g/l g/l g/l g/l g/l Beräkning, C re Riktvärde, C cr,sw Hg SS Oil BaP Benz TBT As TOC Beräkning C re Riktvärde, C cr, SW g/l g/l g/l g/l g/l g/l g/l g/l Tabell B6 Föroreningsmängder (dagvatten+basflöde) efter rening P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år Hg SS Oil BaP Benz TBT As TOC kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år

19 Dagvatten-PM, Angöringsväg vid Exportgatan 19 (19) Tabell B7 Svackdikets dimensionsförutsättningar Vald reningsanläggning: Biofilter / makadamdike / svackdike / gräsdike Andel av reducerad avrinningsyta n 0 22 % Utflöde, max Q out 200 l/s Tjocklek, tom yta h mm Tjocklek, växtbädd h mm Tjocklek, grov sand h 3 0 mm Tjocklek, makadam h 4 0 mm Tjocklek, skelettjord h 5 0 mm Tjocklek, underbyggnad/undergrund/terrass h mm Avstånd vattengång dräneringsrör till undergunden h mm Avstånd vattengång bräddbrunn till den övre bäddens yta h mm Porandel, växtbädd n Porandel, makadam n Hydraulisk konduktivitet, växtbädd K mm/h Hydraulisk konduktivitet, makadam K mm/h Hydraulisk konduktivitet, underbyggnad/undergrund/terrass K mm/h Släntlutning, 1:X z 0 Anläggningens längd L 0 m Är marken förorenad? Nej Tabell B8 Beskrivning av svackdikets dimensioner Anläggningens yta A stf2 210 m 2 Totalt anläggningsdjup exkl. underbyggnad H tot m Dimensionerande erforderlig utjämningsvolym V d3 +V d4 21 m 3 Tillgänglig total utjämningsvolym V stftot 72 m 3 Är anläggningen tillräckligt stor avseende flödesutjämning? Ja Behövs tätning runt anläggningen? Nej

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

Detaljplan för bostäder vid Långedragsvägen/Göta Älvsgatan Dagvatten-PM för Fastighet Älvsborg 68:5

Detaljplan för bostäder vid Långedragsvägen/Göta Älvsgatan Dagvatten-PM för Fastighet Älvsborg 68:5 Detaljplan för bostäder vid Långedragsvägen/Göta Älvsgatan Dagvatten-PM för Fastighet Älvsborg 68:5 Långedragsvägen/Göta Älvsgatan 2 (14) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning

Läs mer

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Rev. Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Revidering av dagvatten PM 2 (13) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Planen omfattar byggnation av bostäder

Läs mer

Resultatrapport StormTac Web

Resultatrapport StormTac Web Filnamn: Kragsta_Nuläge - A1 Resultatrapport StormTac Web I denna resultatrapport redovisas in- och utdata (resultat) från simulering med StormTac Web. 1. Avrinning 1.1 Indata Nederbörd 640 mm/ Avrinningsområde

Läs mer

Guldhedsgatan Dagvatten-PM för del av Guldheden 754:4

Guldhedsgatan Dagvatten-PM för del av Guldheden 754:4 2017-04-19 Guldhedsgatan Dagvatten-PM för del av Guldheden 754:4 Dagvatten-PM, Guldhedsgatan 2 (20) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detaljplanen omfattar byggnation

Läs mer

Detaljplan för 4e kv. Barken inom stadsdelen Masthugget Dagvatten-PM

Detaljplan för 4e kv. Barken inom stadsdelen Masthugget Dagvatten-PM 217-7- Detaljplan för 4e kv. Barken inom stadsdelen Masthugget Dagvatten-PM Barken inom stadsdelen Masthugget 2 () 217-7- Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Planen omfattar

Läs mer

Briljantgatan Smaragdgatan Dagvatten PM Fastighet: Järnbrott 13:2

Briljantgatan Smaragdgatan Dagvatten PM Fastighet: Järnbrott 13:2 Briljantgatan Smaragdgatan Dagvatten PM Fastighet: Järnbrott 13:2 Dagvatten-PM, Briljantgatan - Smaragdgatan 2 (21) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Oskar Johansson och Mikael Johansson

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

Detaljplan för utveckling av Torp 11:5 på Göketorpsgatan Dagvatten PM för Torp 11:5

Detaljplan för utveckling av Torp 11:5 på Göketorpsgatan Dagvatten PM för Torp 11:5 Detaljplan för utveckling av Torp 11:5 på Göketorpsgatan Dagvatten PM för Torp 11:5 Dagvatten-PM, Torp 11:5 2 (23) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Simon Trevik Sammanfattning Detta

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad KUNGSBACKA KOMMUN Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun Halmstad 2013-06-18 Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar 14U24869 2016-12-27 Södra Gunsta PM: Flödes- och föroreningsberäkningar Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden.

Läs mer

Kolonilottsområde vid Hästebäck Dagvatten- PM för fastigheterna Hästebäck 1:2, 1:3 och 1:16

Kolonilottsområde vid Hästebäck Dagvatten- PM för fastigheterna Hästebäck 1:2, 1:3 och 1:16 2016-11-24 Kolonilottsområde Dagvatten- PM för fastigheterna Hästebäck 1:2, 1:3 och 1:16 Kolonilottsområde 2 (15) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Cecilia Lundqvist Sammanfattning

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

Dagvattenutredning Sparsör

Dagvattenutredning Sparsör Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2014-12-05 Project ID 701324 Client Borås Energi & Miljö Dagvattenutredning Sparsör Hållbar dagvattenutredning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Dagvattenplan Åstorps kommun Bilaga 2 - Åtgärdsförslag

Dagvattenplan Åstorps kommun Bilaga 2 - Åtgärdsförslag 2015 Dagvattenplan Åstorps kommun Bilaga 2 - Åtgärdsförslag Innehåll Åtgärdsförslag... 2 Södra industriområdet... 2 Åstorp tätort... 5 Hyllinge... 8 Färdigställd 2015-08-24 Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Stensta Ormsta, Vallentuna kommun

Stensta Ormsta, Vallentuna kommun Stensta Ormsta, Vallentuna kommun Kompletterande utredning dagvattendamm Marktema AB Annika Ritzman & David Källman Uppdragsnr 17091 Datum: 04 Bakgrund och syfte I samband med detaljplanarbete av programområde

Läs mer

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE PM HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE 2014-01-30 Uppdrag: 244238, Detaljplan för handelsplats Brunna i Upplands bro kommun Titel på rapport: Hydraulisk analys, damm i Brunna verksamhetsområde

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Rev Kolonilottsområde vid Hästebäck Dagvatten- PM för fastigheterna Hästebäck 1:2, 1:3 och 1:16

Rev Kolonilottsområde vid Hästebäck Dagvatten- PM för fastigheterna Hästebäck 1:2, 1:3 och 1:16 Rev.2017-07-13 Kolonilottsområde vid Hästebäck Dagvatten- PM för fastigheterna Hästebäck 1:2, 1:3 och 1:16 1 Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Planen omfattar utbyggnad

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 2018-08-23 1 (8) Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 Inledning och orientering En ny skola åk 7-9 ska byggas i det aktuella planområdet. Placeringen av området är i sydöstra

Läs mer

Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen

Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen Sid 1 (7) PM Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen Bakgrund Lokalgatan Tidagränd ligger i Bagarmossen i sydvästar delen av Stockholm. Gatan är omgiven av

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop 15U28194 Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad Slutversion Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80

Läs mer

Resultatrapport StormTac Web

Resultatrapport StormTac Web Resultatrapport StormTac Web I denna resultatrapport redovisas in- och utdata (resultat) från simulering med StormTac Web. 1. Avrinning 1.1 Indata Nederbörd 760 mm/år Avrinningsområde A 0.48 ha Rinnsträcka

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Detaljplan för förskola vid Kullegatan Dagvatten-PM för fastigheterna Krokslätt 180:1, 708:511 samt 147:1

Detaljplan för förskola vid Kullegatan Dagvatten-PM för fastigheterna Krokslätt 180:1, 708:511 samt 147:1 Detaljplan för förskola vid Kullegatan Dagvatten-PM för fastigheterna Krokslätt 180:1, 708:511 samt 147:1 1 Dagvatten-PM, Förskola vid Kullegatan 2 (26) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten

Läs mer

STRUCTOR MARK MALMÖ AB

STRUCTOR MARK MALMÖ AB Sida 1(14) Dagvattenutredning Helgedalsskolan Bilden hämtad från www.kristianstad.se Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3 Befintliga ledningar... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev.

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev. DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1 Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen 2017-11-17 rev. 2018-03-08 DAGVATTENUTREDNING ÖSTRA JAKOBSBERG, DEL 1 Östra Jakobsberg

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Fredriksdalsgatan PM- Föroreningar i Dagvatten

Fredriksdalsgatan PM- Föroreningar i Dagvatten Fredriksdalsgatan PM- Föroreningar i Dagvatten Föroreningar i dagvattnet, Fredriksdalsgatan (2) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Linnea Lundberg Sammanfattning Idag leds delar av

Läs mer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer KOMPLEMENT DAGVATTENUTREDNING KUNGSBERGA 1:34 Bakgrund En ny detaljplan har arbetats fram för ett område i Kungsberga, Ekerö kommun. WSP har utfört en dagvattenutredning för detaljplaneområdet (WSP 2016-05-13).

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Jutagårds förskola, Halmstad 2017-06- 16 Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Skapad av: Daiva Börjesson 2017-06-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Befintliga förhållanden... 2

Läs mer

Resultatrapport StormTac Web

Resultatrapport StormTac Web Resultatrapport StormTac Web I denna resultatrapport redovisas in- och utdata (resultat) från simulering med StormTac Web. 1. Avrinning 1.1 Indata Nederbörd 640 mm/år Avrinningsområde A 0.25 ha Rinnsträcka

Läs mer

Jakobslund Stormtacberäkning

Jakobslund Stormtacberäkning Smedsudden Fastigheter AB Jakobslund Stormtacberäkning 2018-05-10 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Smedsudden Fastigheter AB Viking Nordin Norconsult

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Megaliten

Dagvattenanalys detaljplan Megaliten 217-2-17 1 (5) Dagvattenanalys detaljplan Megaliten Syfte och avgränsning Structor har genomfört en översiktlig geohydroliogisk utredning PM Megaliten. Bedömning av risk för påverkan på Natura 2- området

Läs mer

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Pärt-Antons gata

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Pärt-Antons gata Dagvatten-PM Projekt: Detaljplan för bostäder med särskild service vid Pärt-Antons gata Beställare: Beställarens representant: Handläggare: Stadsbyggnadskontoret Felicia Klasson Linn Wahlgren Utveckling

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenföroreningar Airport City

Dagvattenföroreningar Airport City Härryda Kommun Dagvattenföroreningar Airport City Stockholm Innehållsförteckning 1. Uppdragsbeskrivning... 1 2. Förutsättningar... 1 3. Beräkningar... 1 3.1 Dammtjärnarna... 2 3.2 Mölndalsån... 3 4. Diskussion...

Läs mer

Tabell 1. Avrinningskoefficienter för olika typer av ytor. Avrinningskoefficient (φ) Tak 0,9 Hårdgjorda ytor 0,85 Grusbelagda ytor 0,2.

Tabell 1. Avrinningskoefficienter för olika typer av ytor. Avrinningskoefficient (φ) Tak 0,9 Hårdgjorda ytor 0,85 Grusbelagda ytor 0,2. 2018-09-04 Beräkning av dimensionerande dagvattenflöden och fördröjningsvolymer 1. Dagvattenflöden Beräkningar för dagvattenflöden inom delavrinningsområdet r gjorts enligt Svenskt Vattens publikationer

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Dagvatten-PM, Storvreta centrum

Dagvatten-PM, Storvreta centrum Tengbom 2015-11-09 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Hållbar dagvattenhantering på kvartersmark och allmän platsmark... 5 Dimensionering... 6 Metoder... 10 3.1 Fördröjning via magasin i mark... 10 3.2

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER 3740071 2018-01-31 DAGVATTEN, SJÖAR OCH VATTENDRAG UPPDRAGSLEDARE: MATTIAS OCKLIND HANDLÄGGARE: 2018-01-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Förutsättningar 1 2.1 Befintlig

Läs mer

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området.

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området. 2013-06-27 Detaljplan Sjöåkra 1:23 I nordöstra delen av Bankeryd upprättas en ny detaljplan för Sjöåkra 1:23. Detaljplanen innebär att ett nytt bostadsområde anläggs på Sjöåkra och vid genomförandet kommer

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Dagvattenutredning- Organisten 1

Dagvattenutredning- Organisten 1 Sida 1(14) Dagvattenutredning- Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin.

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin. Datum 2015 03 15 Handläggare Lars Erik Widarsson Telefon 010 490 E post 97 68 lars erik.widarsso@nsva.se Allerum 1:32 Underlag om vatten, avlopp och avvattning till detaljplan förutsättningar och diskussion

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12)

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) 2013-06-14 STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER 3740088 2018-08-13 Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund Fastighetsbolaget

Läs mer

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Uppdragsgivare: BoKlok Housing AB Upprättad av: Arctan AB Handläggare: Pär Vejdeland Datum: 2016-09-12 Arctan AB Storsjöstråket 15, 831 34 Östersund Telefon:

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

PM dammdimensionering Alsike idrottspark

PM dammdimensionering Alsike idrottspark 14 UPPDRAG Dammdimensionering UPPDRAGSLEDARE Cecilia Sjöberg DATUM 4 UPPDRAGSNUMMER 13003423-001 UPPRÄTTAD AV Sofi Sundin, Patricia Rull, Andreas Sandwall KVALITETESGRANSKNING Maria Nordgren, Helen Indal

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING

GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING 1/3 GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING UTSTÄLLNINGSHANDLING Göteborg 2012-12-17 Rickard Andersson Göran Skålberg ADWICE AB Skeppet Ärans väg 3 426 71 Västra Frölunda Telefon 031-3012300 www.adwice.se Org nr

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad PM UPPDRAG Nyréns Läkerolområdet UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Per Domstad UPPRÄTTAD AV Per Domstad DATUM 2016-11-30 DAGVATTENHANTERING LÄKEROLOMRÅDET Bakgrund Gävle kommun avser bebygga det gamla området

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån Vi riskerar att dränkas nerifrån 1 2 1 3 2014-12-16 4 2 5 Stigande havsnivåer, exempel Malmö, Svenskt Vatten M134 Havsnivå = +1,56 m 3 Havsnivå = +2,45 m, ca 220 fast. m hus berörs Höjda nivåer i hav,

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN RAPPORT 2012-06-20 Uppdrag: 242340, Planförstudie - Bergagården, Kalmar Titel på rapport: Dagvattenutredning Bergagården Status: Rapport Datum: 2012-06-20 Medverkande Beställare:

Läs mer