Omval HANDBOK Kommunens uppgifter vid OMVAL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Omval 2011. HANDBOK Kommunens uppgifter vid OMVAL"

Transkript

1 Omval 2011 HANDBOK Kommunens uppgifter vid OMVAL 2011

2 2 Innehåll Om den här boken Kalender Aktörer vid omvalet Valdatasystemet Om valdatasystemet 3.2 Åtkomst till valdatasystemet 3.3 Valkalendern 3.4 Länsstyrelsens kontroll 3.5 Kontaktuppgifter till valdatasystemet 4. Material Översikt över materialet 4.2 Kommunens eget material 4.3 Material som beställs från Valmyndigheten 4.4 Material som genereras ur valdatasystemet 4.5 Material som skrivs ut från Biblioteket i valdatasystemet 5. Information, dubblettröstkort och service Information till allmänheten 5.2 Röstkortet 5.3 Service för utlämning av dubblettröstkort 5.3 Information som väljarna kan beställa från Valmyndigheten 6. Förtidsröstning Översikt 6.2 Planera röstningslokaler 6.3 Öppettider 6.4 Arbetet i valdatasystemet med röstningslokaler 6.5 Förberedelser och support 6.6 Röstmottagare 6.7 Kommunala bud 6.8 Lantbrevbärare 7. Röstning i vallokal Valdistrikt 7.2 Planera vallokaler 7.3 Öppettider 7.4 Arbetet i valdatasystemet med vallokaler 7.5 Förberedelser och support 7.6 Röstmottagare 7.7 Röstlängd 7.8 Rättelse och tillägg i röstlängd 7.9 Vad händer på valnatten? 8. Hantering av förtidsröster m.m Översikt förtidsröster 8.2 Registrering mottagna förtidsröster 8.3 Hantering och registrering av utskick till vallokalerna 8.4 Förberedelser inför kommunens mottagning på valnatten 8.5 Transport till länsstyrelsen 8.6 Hantering och registrering av returer från vallokalerna 9. Onsdagsräkning Vad händer vid onsdagsräkningen?

3 3 9.2 Planering av onsdagsräkning 9.3 Genomförande av onsdagsräkning 9.4 Registrering i valdatasystemet 9.5 Transport till länsstyrelsen 10. Efter omvalet Arkivering 10.2 Statistik 10.3 Uppföljning av omvalet 10.4 Valdatasystemet efter omvalen 11. Övrigt Uppgifter om de valda i kommunfullmäktige utdrag 12. Bilagor Om den här boken Syftet med denna handbok är att ge en översikt över kommunens arbete före, under och efter omvalen Där det är tillämpligt är avsnitten indelade i två huvudkategorier: först en beskrivning och sedan en instruktion. Beskrivningen ger en övergripande bild av vad som ska göras och varför. Instruktionen talar kortfattat om kommunens arbetsuppgifter. Ett streck i marginalen markerar ändrade eller nya avsnitt. Kompletterande material Utöver handböckerna producerar Valmyndigheten kompletterande material i form av handledningar och manualer för specifika arbetsuppgifter. Vissa manualer som användes vid valen 2010 kommer att få ett nytt innehåll inför omvalen, medan andra kommer att vara oförändrade. Allt material som ska användas vid omvalet kommer att finnas tillgängligt i det Bibliotek som finns i valdatasystemet, i delsystemet Omval Använd inte manualer, blanketter, handledningar etc. från tidigare val. De utbildningsfilmer för röstmottagare som ska användas inför omvalet är samma som inför valen De finns på och kommunerna fick dem även på dvd inför valen Ett dokument med kommentarer till filmerna kommer att tas fram och ska användas till utbildningsfilmerna. Det kommer att finnas på och i valdatasystemets Bibliotek. I Valmyndighetens nyhetsbrev förmedlas kontinuerligt den allra senaste informationen. Valdatasystemet - Omval 2011 I valdatasystemet, i delsystemet Omval 2011, utgör en kalender startsida. I den anges för valadministrationen viktiga lagstadgade datum, men också uppgift om när olika registreringar i valdatasystemet ska göras. När det i kalendern anges att något ska registreras i valdatasystemet finns det en länk direkt till registreringsformuläret. I Valdatasystemet finns även hjälptexter som beskriver hur registreringsformulär ska fyllas i.

4 4 1. Kalender I denna kalender presenteras viktiga datum de flesta fastställda i vallagen. Den kompletteras av kalendern på valdatasystemets, delsystemet Omval 2011, startsida där aktuella datum för allt arbete som kommunen ska göra inför omvalet kommer att finnas. Datum 2011 Vallagen Se kapitel 2 mars Ansökan om registrering av partibeteckning ska ha kommit in till Valmyndigheten. 25 mars Partierna ska ha anmält att de önskar få sina valsedlar utlagda i alla lokaler där man kan rösta. Detta gäller endast för partier som fått mer än 1 % av rösterna i hela landet i något av de två senaste riksdagsvalen och partier som är representerade i landstingsfullmäktige i Västra Götaland eller kommunfullmäktige i Örebro. Partierna ska även ha anmält behöriga beställare till länsstyrelsen denna dag. 2 kap. 1 6 kap mars Brevröst får göras i ordning och skickas från utlandet. 7 kap april Partierna ska meddela om deras kandidater ska vara anmälda. Partierna ska ha beställt valsedlar för att få leverans senast v 17. Valsedlar kan beställas även efter detta datum, men utan att garanteras leverans av valsedlarna v april Rösträtten bestäms utifrån de uppgifter om folkbokföring som finns i Skatteverkets register. 2 kap. 9 5 kap Bilaga 1 18 april Dubblettröstkort kan börja skrivas ut april Röstkorten skickas ut maj Om väljaren tycker att röstlängden innehåller felaktiga uppgifter finns det möjlighet att skriftligen begära rättelse hos länsstyrelsen. Begäran ska ha kommit in till länsstyrelsen senast den här dagen om rättelsen ska hinna komma med i röstländen vid tryckningen. 5 kap maj Första dagen som budröst får göras i ordning. 7 kap maj Förtidsröstningen i röstningslokaler startar. 10 kap , 6 9 maj Röstlängderna skickas till kommunerna maj Länsstyrelsen ska senast den här dagen meddela tid och plats för den slutliga rösträkningen. 13 kap maj VALDAG Vallokalerna är öppna kl. 08:00-20:00. Vissa vallokaler kan få ha kortare öppettider. Tiderna skrivs ut på röstkortet. Rösterna räknas en första gång i vallokalen. Resultaten från valnatten är preliminära och publiceras på 4 kap kap maj Länsstyrelsen börjar den andra räkningen av rösterna, dvs. den slutliga rösträkningen. Då räknas även personrösterna. 18 maj På onsdagen efter valdagen räknar kommunerna sena förtidsröster. Rösterna levereras till länsstyrelsen samma dag för att kunna tas med i den slutliga rösträkningen. 25 maj Delsystemet Omval 2011 stänger och flyttning av valresultat till delsystemet Val 2010 påbörjas. Allt arbete avseende omvalen måste vara slutfört. 13 kap kap

5 2. AKTÖRER VID OMVAL 5 2. Aktörer vid omvalet Det krävs att ett antal aktörer samarbetar för att genomföra ett val. I detta kapitel presenteras kortfattat aktörerna och deras roll i processen. De olika aktörernas arbete styrs i huvudsak i lag. Mycket görs också utifrån inarbetade rutiner. Valmyndigheten Valmyndigheten är central valmyndighet och ansvarar för att planera och samordna genomförandet av omvalen. Inför omvalet framställer Valmyndigheten röstlängder, röstkort och annat valmaterial. Ett arbete som ständigt pågår är utvecklingen och underhållet av IT-stödet för valadministrationen och Valmyndighetens webbplats Länsstyrelsen Länsstyrelsen är regional valmyndighet. Länsstyrelsen gör rättelser i röstlängd, administrerar valsedelsbeställningar från partierna, sköter valnattsrapporteringen, svarar för den slutliga rösträkningen, fördelar mandaten mellan partierna och fastställer vilka ledamöter och ersättare som blivit valda till kommun- och landstingsfullmäktige. Kommunen Valnämnden i varje kommun är lokal valmyndighet (eftersom arbetsfördelning och delegering ser olika ut inom kommunerna skrivs i denna handbok kommunen då arbetsuppgifterna beskrivs). Kommunen utser röstmottagare, ser till att det finns vallokaler och har hela ansvaret för förtidsröstningen inom kommunen. Kommunen svarar också för den preliminära räkningen av rösterna dels på valkvällen och dels på onsdagen efter valdagen. Valprövningsnämnden Valprövningsnämnden är överklagandeinstans i (de flesta) valfrågor. Nämnden består av sju ledamöter. Ordföranden ska vara eller ha varit ordinarie domare och får inte samtidigt vara riksdagsledamot. Riksdagen utser ledamöterna. Utlandsmyndigheterna Vid omvalen 2011 kommer det inte att ordnas röstmottagning på ambassader eller konsulat. Vissa ambassader kommer att tillhandahålla material för brevröstning. Partierna Partierna har en viktig roll vid val. Det är partierna som ska få väljarna till valurnorna. Partierna beställer namnvalsedlar hos länsstyrelsen. Skatteverket Filer med personuppgifter överförs från folkbokföringen till Valmyndigheten och används bl.a. för att sammanställa röstlängden.

6 6 2. AKTÖRER VID OMVAL Lantmäteriet Valmyndigheten kan genom att samköra fastighetsregistret från Lantmäteriet och valdistriktskartorna från kommunerna/länsstyrelserna samt personuppgifterna avgöra vilket valdistrikt en väljare hör till. SCB Statistiska centralbyrån sammanställer efter varje val den officiella valstatistiken. De uppdrar åt länsstyrelsen att på ett urval av röstberättigade göra datainsamling om valdeltagande. Detta kan även komma att ske vid omvalet.

7 3. VALDATASYSTEMET 7 3. Valdatasystemet Valdatasystemet är det centrala arbetsredskapet för hela valadministrationen. En kalender på startsidan är central för kommunens arbete. 3.1 Om valdatasystemet Adressen till valdatasystemet är VALLOKAL VALLOKAL Valdatasystemet är det gemensamma IT-stöd som valadministrationen använder. Systemet har användare på Valmyndigheten, länsstyrelser, kommuner, partikanslier, utlandsmyndigheter och tryckerier. Valdatasystemet består av flera delsystem. De varierar i antal beroende på hur många val som är aktuella. Omval 2011 är det som nu ska användas för omvalen till kommunfullmäktige i Örebro och landstingsfullmäktige i Västra Götaland. Eftersom det kan finnas behov av att både arbeta med omvalet och utföra arbete relaterat till de ordinarie valen 2010 kommer den del av valdatasystemet som kallas Val 2010 att fortsätta vara öppen. På inloggningssidan för valdatasystemet kommer det att finnas en länk för Val 2010 och en annan för Omval SVERIGE Som komplement till de olika valspecifika delsystemen finns Behörighetssystemet, där användarnas behörigheter och lösenord administreras. Samtliga delar nås från en gemensam startsida, en s.k. portal. För att få åtkomst till valdatasystemet krävs ett personligt lösenord och ett certifikat för varje användare. Inför omvalet samlas information Inför omvalet samlas uppgifter in till valdatasystemet om t.ex. röstningslokaler och vallokaler, öppettider VAL09 och adresser. Länsstyrelserna registrerar alla kandidater som ställer upp i valet. Valmyndigheten tar in folkbokföringsuppgifter VAL09 för alla de som har rösträtt. Informationen i valdatasystemet används sedan för att bl.a. trycka röstkort, ta fram röstlängder och trycka valsedlar. Valdatasystemets bibliotek I valdatasystemets delsystem finns Bibliotek med t.ex. manualer, blanketter, statistik och listor, bilder på produkter VAL och nyhetsbrev. I Biblioteket i delsystemet Omval2011 finns allt det som rör omvalen. Här 2009 kommer även sådana manualer VAL09och handledningar som är oförändrade från valen 2010 att publiceras, om dessa ska användas vid omvalen.

8 8 3. VALDATASYSTEMET Vissa uppgifter publiceras på Från valdatasystemet hämtas fortlöpande information som presenteras på Valmyndighetens publika webbplats, Inför val publiceras alla beställda valsedlar och uppgift om var man kan rösta. Efter valet och under perioden fram till nästa val publiceras namn på aktuella valda ledamöter. Räkning och mandatfördelning På valnatten används valdatasystemet för att samla in resultaten från valdistrikten och sprida dessa vidare till den publika webbplatsen. Efter valnatten registrerar länsstyrelserna den slutliga röstfördelningen, inklusive personrösterna. I valdatasystemet görs beräkningar för att fördela mandaten mellan partierna och utse ledamöterna, samt skapar protokoll över länsstyrelsernas beslut om valresultatet. Digitala kartor Länsstyrelsernas beslut inför valen 2010 om indelning i valdistrikt fastställdes i digitala kartor. Eftersom inga indelningsändringar har skett inför omvalen gäller dessa kartor fortfarande. Förutom att användas för att knyta de röstberättigade till ett valdistrikt utgör kartorna även grunden för den kartpresentation som finns på Valmyndighetens webbplats. Säkerhet Valdatasystemet är av mycket stor betydelse för att val i Sverige ska kunna genomföras på ett smidigt och säkert sätt. Samtliga användare ska vara väl införstådda med att obehöriga inte får ges tillgång till systemet och att det är av största vikt att säkerhetsbestämmelserna följs. 3.2 Åtkomst till valdatasystemet För att kunna arbeta i valdatasystemet krävs att användaren har fått ett certifikat och lösenord av sin behörighetsadministratör. Behörighetsadministratörer finns hos varje länsstyrelse samt hos vissa större kommuner. Det finns en manual speciellt riktad till de som ska arbeta med behörighetsadministration på länsstyrelserna och kommunerna: Manualer finns i valdatasystemets Bibliotek. Manual Behörighetsadministration på länsstyrelser och kommuner Certifikat laddas ned från valdatasystemets startsida och installeras med hjälp av ett särskilt certifikatlösenord. För att därefter kunna logga in i systemet krävs ett inloggningslösenord. Mer information om laddning av certifikat finns i en manual. Denna bifogas till alla nya användare. Manualen finns också tillgänglig på Manual Ladda certifikat Särskilt om lösenordet De lösenord användaren får av behörighetsadministratören för att kunna logga in i valdatasystemet är maskinellt skapade. Certifikatslösenordet används endast för att ladda ner och installera certifikatet i webbläsaren. Det ska aldrig bytas ut. Det första, maskinellt genererade,

9 3. VALDATASYSTEMET 9 inloggningslösenordet är däremot endast giltigt i 20 dagar och användaren ska snarast byta till ett eget lösenord. Byte av lösenord genomförs i behörighetssystemet. Generellt gäller för lösenord att de inte får skrivas ner och förvaras t.ex. på en lapp i plånboken eller under tangentbordet. Inloggningslösenordet måste därefter bytas senast var 90:e dag. Det är en rutin som syftar till att öka säkerheten i valdatasystemet. När det är tre veckor kvar av giltighetstiden för lösenordet får användaren en påminnelse om detta vid inloggning. Behörigheter Personal på kommunen kan av behörighetsadministratör på länsstyrelsen ges följande behörigheter: Förkortning BAD LADM RKB FROST Beskrivning Behörighetsadministratör. Denna behörighet innebär att man kan skapa nya användare och dela ut behörigheter. Vissa kommuner begär att få en egen behörighetsadministratör, i andra kommuner skapas alla användare av länsstyrelsens behörighetsadministratör. Denna behörighet ska den som är lokal valadministratör på kommunen ha. Denna behörighet ger tillträde till alla menyer som behövs för att utföra de registreringar som kommunen ska göra. Denna behörighet ger endast åtkomst till utskrift av dubblettröstkort. Denna behörighet ger endast åtkomst till registrering av förtidsröster i röstningslokal Alla som ska ha åtkomst till valdatasystemet ska få information om vikten av hög säkerhet. Användaren ska underteckna och returnera en blankett för att bekräfta att han eller hon mottagit sin behörighet och tagit del av säkerhetsinstruktionerna. Användare av valdatasystemet ska regelbundet byta inloggningslösenord och se till att lösenordet inte kommer någon annan till del. Byte av lösenord görs i behörighetssystemet. Om användaren ges nya arbetsuppgifter inom valadministrationen så att behörigheten i valdatasystemet behöver ändras, eller om anställningen upphör, ska behörighetsadministratören omgående kontaktas. 3.3 Valkalendern Vid inloggning i valdatasystemet, i delsystemet Omval 2011, visas en kalender som förstasida. Där listas aktuella registreringsuppgifter och viktiga meddelanden till användarna. I de fall användarna uppmanas utföra någon uppgift i valdatasystemet finns en länk från kalendern direkt till aktuellt registreringsformulär. 1. Ta för vana att regelbundet logga in i valdatasystemet och kontrollera informationen i kalendern.

10 10 3. VALDATASYSTEMET 3.4 Länsstyrelsens kontroll Kommunen ansvarar för att registrera in efterfrågade uppgifter (t.ex. vallokaler, röstningslokaler och materialbeställningar) i valdatasystemet. Länsstyrelserna har möjlighet att se vad kommunerna i det egna länet har registrerat. 3.5 Kontaktuppgifter till valdatasystemet Kommunen ska i valdatasystemet ange kontaktuppgifter till valnämndens ordförande och BUD används främst av länsstyrelsen. Uppgifter från BUD kommunens valhandläggare. Uppgifterna tidigare val finns redan sparade i valdatasystemet men kan behöva uppdateras. 1. Ange/uppdatera kontaktuppgifter i valdatasystemet. ÖVERSIKT VALDATASYSTEMET VALLOKAL VALLOKAL

11 4. MATERIAL Material Stora volymer material av olika slag behövs vid ett val. Det mesta hanteras av kommunen vid genomförandet av röstningen. För att valproceduren ska fungera måste allt finnas på rätt plats vid rätt tidpunkt. 4.1 Översikt över materialet Det mesta av valmaterialet beställs från Valmyndigheten genom valdatasystemet och levereras till kommunen. Blanketter ska kommunen skriva ut direkt från valdatasystemet. I bilaga 2 finns en lista på vilket material som behövs och information om hur materialet ska användas. Där framgår vilket material som är nytt för omvalen Om nytt material är framtaget ska det gamla från 2010 inte användas. 4.2 Kommunens eget material Följande material går inte att beställa via Valmyndigheten inför omvalet: Valskärmar (det ska även helst finnas en valskärm anpassad till rullstol i varje röstningslokal och vallokal) Valurnor Uppsamlingslådor till förtidsröstningen (I dessa ska mottagna förtidsröster läggas vid röstmottagning i röstningslokal). Lådorna bör kunna låsas eller förseglas. Läs mer om uppsamlingslådor i avsnittet Säkerhet i kap Valsedelsställ Övrigt material som används vid röstmottagningen finns angivet i handledningarna för röstmottagning. 1. Se över kommunens eget material, valsedelsställ, uppsamlingslådor, valskärmar m.m. 2. Samråd med andra kommuner om inköp eller tips på leverantörer. 4.3 Material som beställs från Valmyndigheten Kommunen beställer material från Valmyndigheten via valdatasystemet. Av bilaga 2 framgår vilket material som kan beställas. Samtliga blanketter skrivs ut av kommunen. Antal Börja med att inventera kommunens lager av valmaterial innan antal som ska beställas räknas fram. Se bilaga 2 för uppgift om vilket material som är nytt för omvalen Då ska det gamla materialet inte användas.

12 12 4. MATERIAL Inför omvalen kommer det inte att anges förslag i valdatasysemet till hur mycket kommunen bör beställa. I valdatasystemets Bibliotek finns statistik över tidigare mottagna förtidsröster. Utifrån den statistiken och tidigare beställt antal får kommunen göra en egen beräkning av antalsuppgifterna. De materialbeställningar som gjordes 2010 finns i valdatasystemet, delsystem Val2010, under valmaterialbeställningar/skickade beställningar. Kontakta gärna någon annan kommun för hjälp om det är svårt att beräkna antal. I valdatasystemets kalender har den 21 mars angivits som sista beställningsdatum men beställningsformuläret kommer att fortsätta vara öppet. Detta för att tilläggsbeställningar ska kunna göras och för att materialbeställning ska vara möjlig för kommuner utanför omvalsområdena som inte fattat beslut om förtidsröstning före detta datum. Valmyndigheten kommer att kontrollera att beställningen är rimlig och sedan vidarebefordra den till distributören. Nytt ytterkuvert för budröstning Med anledning av att tiden för att rösta med bud endast sträcker sig från 10 dagar före valdagen till och med valdagen, har ytterkuvert för budröst fått ett nytt utförande. Det nya ytterkuvertet för budröst som ska användas har en cerise rand upptill och nedtill. De gamla ytterkuvert för budröst ska INTE användas. När ni beräknar antalet ytterkuvert för budröst att beställa kan ni alltså inte räkna med de ytterkuvert för budröst som ni har kvar sedan tidigare år. Kommer ett bud till en röstningslokal med ett korrekt iordninggjort "gammalt" budkuvert ska det ändå tas emot. Läs mer om bedömning av budröster i handledningarna för röstmottagare och i manualen för onsdagsräkningen. Handledning Röstmottagning i röstningslokal Handledning Röstmottagning i vallokal Manual Onsdagsräkning Ytterkuvert för budröst För att budrösta, följ stegen 1-6: 1 2 Väljaren gör i ordning sin röst (endast en valsedel per valkuvert). Väljaren lägger inför två personer ett vittne och ett bud ner valkuvertet/en i det här ytterkuvertet och klistrar igen. Är budet lantbrevbärare så behöver denne inte närvara när rösten läggs ner. 3 Väljaren intygar. Jag kan på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionshinder inte ta mig till en röstningslokal (gäller ej om väljaren röstar med lantbrevbärare eller på häkte/kriminalvårdsanstalt). Jag har i närvaro av vittnet och budet lagt min röst i detta ytterkuvert och klistrat igen det. Rösten har gjorts i ordning inom föreskriven tid. Väljarens namnteckning 4 Vittnet intygar. Jag intygar att väljaren själv lagt sin röst i detta ytterkuvert och klistrat igen det inom föreskriven tid. Jag intygar att väljaren undertecknat intyget vid punkt 3. Jag känner inte till något som strider mot de uppgifter som väljaren lämnat. Jag är 18 år eller äldre. Vittnet och budet får inte vara samma person. Vittnets namnteckning Namnförtydligande (texta) Vittnets adress Personnummer År Mån Dag Nr Nytt ytterkuvert för budröst. Valmyndigheten 402 utg 3 Namnförtydligande (texta) Personnummer År Mån Dag Nr Vänd Ny utformning av namnvalsedlar Den ändring av vallagen (2005:837) som trädde i kraft den 1 januari 2011 innebär bland annat att personröstningens innebörd ska förklaras på valsedlarna. Detta återföljs av en ändring

13 4. MATERIAL 13 av valförordningen (2005:874) som kommer att träda i kraft den 1 april Utseendet på namnvalsedlarna kommer att förändras något. Den text som tidigare trycktes under partibeteckningen och som angett att väljaren bara får markera en kandidat samt påvisat om kandidaterna varit anmälda eller inte kommer att ändras och uppta fler rader. Texten kommer att skilja sig något mellan partier som anmält och som inte anmält sina kandidater. En följd av ändringen blir att det totala antalet möjliga kandidatnamn på namnvalsedlarna blir färre. Partierna kommer maximalt att få plats med 73 namn. Fördelningen av namn mellan valsedelns fram- och baksida påverkas också. När beställningar ska göras i Omval 2011 kommer programmet att innehålla den nya layouten. För närmare uppgifter om valsedelns nya utformning se separat manual. Manual Regler för valsedelslayout Så här kommer de nya namnvalsedlarna för partier med anmälda respektive inte anmälda kandidater att se ut: VAL TILL LANDSTINGSFULLMÄKTIGE Partinamn Du kan personrösta genom att sätta ett kryss för den kandidat du helst vill ska bli vald. Du kan inte personrösta på fler än en eller någon annan kandidat än de som står nedan. 1 Patrik Enström, 40, läkare 2 Daniella Rond, 36, busschaufför 3 Thomas Vall, 68, snickare 4 Ann Sten, 62, chef 5 Leif Påhlsson, 21, fullmäktigeledamot 6 Tina Karlsson, 35, kokerska 7 Birgitta Kullström, 49, sköterska 8 Axel Karlsson, 62, konstnär 9 Stina Karlsson, 40, socionom 10 Irene Blomma, 70, läkare 11 Ellinor Änglesson, 39, idrottslärare 12 Jakob Brens, 37, logistiker 13 Sabina Lind, 48, bilmontör 14 Emilie Wagner, 23, hästskötare 15 Jan Borst, 64, köpman 16 Evaldo Landelo, 55, ingenjör 17 Björn Jansson, 53, fil.kand. 18 Staffan Levinsson, 44, civilingenjör 19 Nisse Pärlström, 32, polis 20 Robert Kviding, 66, kapten 21 Göran Stormare, 65, hamnarbetare 22 Inga Svensson, 50, kontorist 23 Runa Karlsson-Valde, 66, byggmästare 24 Birgitta Martinsson, 44, postmästare 25 Nils Mellström, 75, konsthantverkare 26 Assar Larsson, 66, jur.kand. 27 Minna Kassel, 23, ek.kand. VAL TILL LANDSTINGSFULLMÄKTIGE Partinamn Du kan personrösta genom att sätta ett kryss för den kandidat du helst vill ska bli vald eller genom att skriva till ett namn på valsedeln. Om du skriver flera namn får den överst tillskrivna kandidaten din personröst. 1 Patrik Enström, 40, läkare 2 Daniella Rond, 36, busschaufför 3 Thomas Vall, 68, snickare 4 Ann Sten, 62, chef 5 Leif Påhlsson, 21, fullmäktigeledamot 6 Tina Karlsson, 35, kokerska 7 Birgitta Kullström, 49, sköterska 8 Axel Karlsson, 62, konstnär 9 Stina Karlsson, 40, socionom 10 Irene Blomma, 70, läkare 11 Ellinor Änglesson, 39, idrottslärare 12 Jakob Brens, 37, logistiker 13 Sabina Lind, 48, bilmontör 14 Emilie Wagner, 23, hästskötare 15 Jan Borst, 64, köpman 16 Evaldo Landelo, 55, ingenjör 17 Björn Jansson, 53, fil.kand. 18 Staffan Levinsson, 44, civilingenjör 19 Nisse Pärlström, 32, polis 20 Robert Kviding, 66, kapten 21 Göran Stormare, 65, hamnarbetare 22 Inga Svensson, 50, kontorist 23 Runa Karlsson-Valde, 66, byggmästare 24 Birgitta Martinsson, 44, postmästare 25 Nils Mellström, 75, konsthantverkare 26 Assar Larsson, 66, jur.kand. 27 Minna Kassel, 23, ek.kand. GÖTEBORGS KOMMUN vänd SKARABORG / VÄSTRA GÖTALANDS ÖSTRA vänd Särskilt om valsedlar Valadministrationen (i praktiken röstmottagarna) svarar för att väljarna i varje vallokal och röstningslokal har tillgång till partivalsedlar, dvs. valsedlar med endast partinamn, för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än en procent av rösterna. Vid 2011 års omval är det riksdagspartierna som har rätt att få sina valsedlar utlagda i alla vallokaler och röstningslokaler. Övriga partier som är representerade i det kommun- eller landstingsfullmäktige som omvalet gäller har rätt att få sina valsedlar utlagda i lokaler för röstning inom valområdet ifråga. Dessa partier ska senast den 25 mars anmäla om de vill ha sina partivalsedlar utlagda. Valmyndigheten lägger i början av april ut en lista i valdatasystemets Bibliotek som visar vilka partiers partivalsedlar som ska vara utlagda i berörda kommuner.

14 4. MATERIAL I vallokaler i Västra Götaland ska endast blå valsedlar för val till landstingsfullmäktige vara utlagda. Se nedan. I vallokaler i Örebro ska endast vita valsedlar för val till kommunfullmäktige vara utlagda. Se nedan. I samtliga röstningslokaler för förtidsröstning ska både blå valsedlar för val landstingsfullmäktige och vita för val till kommunfullmäktige vara utlagda. Märk tydligt med skyltar för vilka val de olika valsedlarna gäller. Se nedan. I valdatasystemets Bibliotek finns skyltar att använda i röstningslokalerna. BLÅ VALSEDLAR TILL OMVALET I LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN TILL OMVALET I KOMMUNFULLMÄKTIGE I ÖREBRO KOMMUN, NORDÖSTRA VALKRETSEN Röstmottagarna lägger ut blanka valsedlar och partivalsedlar. Partierna ansvarar själva för att lägga ut sina namnvalsedlar. Valnämnden i kommunen bestämmer i vilken ordning alla valsedlar ska stå. Om du inte hittar en valsedel för det parti du vill rösta på kan du ta en blank valsedel och skriva ett partinamn på. och Partierna ansvarar själva för att lägga ut sina namnvalsedlar. VAL TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Partinamn Du kan personrösta genom att sätta ett kryss för den kandidat du helst vill ska bli vald. Du kan inte personrösta på fler än en eller någon annan kandidat än de som står nedan Patrik Enström, 40, läkare Daniella Rond, 36, busschaufför Thomas Vall, 68, snickare Ann Sten, 62, chef Leif Påhlsson, 21, fullmäktigeledamot Tina Karlsson, 35, kokerska Birgitta Kullström, 49, sköterska Axel Karlsson, 62, konstnär Stina Karlsson, 40, socionom Irene Blomma, 70, läkare Ellinor Änglesson, 39, idrottslärare Jakob Brens, 37, logistiker Sabina Lind, 48, bilmontör Emilie Wagner, 23, hästskötare Jan Borst, 64, köpman Evaldo Landelo, 55, ingenjör Björn Jansson, 53, fil.kand. Staffan Levinsson, 44, civilingenjör Nisse Pärlström, 32, polis Robert Kviding, 66, kapten Göran Stormare, 65, hamnarbetare Inga Svensson, 50, kontorist Runa Karlsson-Valde, 66, byggmästare Birgitta Martinsson, 44, postmästare Nils Mellström, 75, konsthantverkare Assar Larsson, 66, jur.kand. Minna Kassel, 23, ek.kand. ÖREBRO NORDÖSTRA vänd Om du inte hittar en valsedel för det parti du vill rösta på kan du ta en blank valsedel och skriva ett partinamn på. Röstmottagarna lägger ut blanka valsedlar och partivalsedlar. Valnämnden i kommunen bestämmer i vilken ordning alla valsedlar ska stå. VAL TILL LANDSTINGSFULLMÄKTIGE Partinamn Du kan personrösta genom att sätta ett kryss för den kandidat du helst vill ska bli vald. Du kan inte personrösta på fler än en eller någon annan kandidat än de som står nedan Patrik Enström, 40, läkare Daniella Rond, 36, busschaufför Thomas Vall, 68, snickare Ann Sten, 62, chef Leif Påhlsson, 21, fullmäktigeledamot Tina Karlsson, 35, kokerska Birgitta Kullström, 49, sköterska Axel Karlsson, 62, konstnär Stina Karlsson, 40, socionom Irene Blomma, 70, läkare Ellinor Änglesson, 39, idrottslärare Jakob Brens, 37, logistiker Sabina Lind, 48, bilmontör Emilie Wagner, 23, hästskötare Jan Borst, 64, köpman Evaldo Landelo, 55, ingenjör Björn Jansson, 53, fil.kand. Staffan Levinsson, 44, civilingenjör Nisse Pärlström, 32, polis Robert Kviding, 66, kapten Göran Stormare, 65, hamnarbetare Inga Svensson, 50, kontorist Runa Karlsson-Valde, 66, byggmästare Birgitta Martinsson, 44, postmästare Nils Mellström, 75, konsthantverkare Assar Larsson, 66, jur.kand. Minna Kassel, 23, ek.kand. GÖTEBORGS KOMMUN vänd Valmyndigheten 799 utg 1 VITA VALSEDLAR Valmyndigheten 795 utg 1 14

15 4. MATERIAL 15 Alla partier får själva lägga ut sina namnvalsedlar i vallokaler och röstningslokaler. Röstmottagarna ansvarar för att hålla ordning på dessa valsedlar också. Se till att de är placerade så att de är lätta att hitta och ta för väljarna. Alla valsedlar ska vara placerade på samma ställe. För kommuner som planerar att ha mobila röstningslokaler bör det finnas en särskild plats eller mottagning där partierna kan lämna sina namnvalsedlar för dessa lokaler. Platsen eller mottagningen bör vara tillgänglig varje dag som den mobila röstningslokalen är i funktion för att partierna ska kunna fylla på om deras namnvalsedlar tagit slut. De inlämnade namnvalsedlarna ska läggas ut i valsedelsställ vid varje stopp och får inte slängas vid dagens slut. Valsedelsställ och ordning bland valsedlarna Vallagen reglerar inte exakt hur valsedlarna ska ordnas, dvs. om de ska läggas i valsedelsställ eller på bord, samt i vilken ordning partierna ska ligga. Valmyndigheten kan inte ge instruktioner om ordningen. Detta betyder att det kan se lite olika ut från en kommun till en annan. Men det är en fördel om exponeringen av valsedlarna ser lika ut i alla kommuner och därför bör valsedelsstället som Valmyndigheten tagit fram användas. Valsedelsstället är i wellpapp och har 12x3 fack. Valmyndigheten förutsätter att alla kommuner som ska genomföra omval har tillräcklig mängd valsedelsställ över från valen Om det skulle saknas valsedelsställ föreslås kommunen kontakta någon närliggande kommun som inte ordnar omval för att låna de valsedelsställ som behövs. Om det behövs fler än ett valsedelsställ i vallokalen bör de placeras intill varandra så att samtliga partiers valsedlar exponeras på likformigt sätt. Antal valsedelsställ som behövs per röstmottagningsställe varierar beroende på hur många partier som beställer valsedlar. I lokaler för förtidsröstning bör valsedlar för landstingsfullmäktigvalet och kommunfullmäktigvalet placeras i olika ställ. Tänk på att inte fylla ställen så att några valsedlar skyms eller så att de blir för tunga. Använd hellre fler ställ. Varje valnämnd bör fatta beslut om i vilken ordning valsedlarna ska placeras. Detta för att röstmottagarna ska slippa fatta det beslutet i respektive lokal. Det kan även vara bra för partierna lokalt att veta hur de får lägga ut sina valsedlar. Ett tips är att sätta upp beslutet (eller en enklare affisch) i alla röstningslokaler och vallokaler så att partier, väljare och röstmottagare vet vad som gäller. Justitieombudsmannens beslut om att valsedlar ska presenteras likformigt Justitieombudsmannen har fattat beslut om att alla valsedlar ska vara likformigt presenterade för väljarna. I en röstningslokal vid valet till Europaparlamentet 2009 anvisades ett övrigt parti, dvs. inte ett av enprocentspartierna till att lägga sina valsedlar på ett annat bord. Detta enligt instruktioner från Valnämnden. En person anmälde Valnämnden till Justitieombudsmannen (JO) för att inte följa gällande lagstiftning (8 kap. 2 vallagen). Enligt 8 kap. 2 vallagen ska det, i anslutning till ett röstmottagningsställe ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. På denna plats ska övriga partier också kunna lägga ut sina valsedlar. Uppdelningen av valsedlarna i två kategorier har enbart med valets administration att göra. Det är enligt JO från objektivitetssynpunkt angeläget att någon faktisk åtskillnad

16 16 4. MATERIAL inte görs. Alla valsedlar ska med andra ord presenteras för väljarna på ett likformigt sätt, på en och samma plats. Läs hela beslutet på: nuid=106&language=sv&objectclass=dynamx_sfs_decision&id=4779 Handledning Röstmottagning i vallokal Handledning Röstmottagning i röstningslokal Informationsmaterial som kan beställas med valmaterialet På grund av den begränsade omfattningen av omvalen samt den korta tiden inför omvalen är det endast broschyren om röstning på lättläst svenska som kommer att finnas för beställning. Valmyndigheten har beräknat upplagan av den lättlästa broschyren utifrån det antal som kommunerna har beställt tidigare. Även handledningar för röstmottagare kommer att kunna beställas med övrigt valmaterial. Leverans Det är nödvändigt att kommunen genast vid leveransen av materialet öppnar alla kartonger och kontrollerar att samtliga beställda artiklar finns med. Det som står utanpå kartongen visar inte alltid vad kartongen verkligen innehåller. 1. Inventera lagret av valmaterial från tidigare år. 2. Beräkna behovet av valmaterial och beställ materialet i valdatasystemet. Var noga med att ange en gatuadress som leveransadress inte en boxadress eller enbart kommunens postnummer. Det postnummer som anges ska peka på gatuadressen. Valmyndigheten har i valdatasystemets kalender meddelat att sista dag för beställning är den 21 mars men beställningsformuläret kommer att vara fortsatt öppet för tilläggsbeställningar och för de kommuner utanför omvalsområdena som inte haft möjlighet att fatta beslut om förtidsröstning före detta datum. 3. Vid leveransen av materialet ska kommunen öppna alla kartonger och kontrollera att samtliga beställda artiklar finns med. Om något saknas ska en beställning göras i registreringsformuläret för valmaterialbeställning i valdatasystemet. Ange att materialet saknades i leveransen. Det behövs för att Valmyndigheten ska kunna utvärdera hur distributionen fungerat. 4.4 Material som genereras ur valdatasystemet Vissa blanketter genereras med hjälp av data som finns i valdatasystemet, t.ex. Resultatbilaga där bland annat valdistriktsnamn förtrycks. Alla dessa blanketter är svartvita och ska skrivas ut av kommunen. Av bilaga 2 framgår vilka blanketter som genereras av valdatasystemet.

17 4. MATERIAL Skriv ut materialet från valdatasystemet. Det framgår i kalendern i valdatasystemet när respektive blankett går att skriva ut. 4.5 Material som skrivs ut från valdatasystemets Biblioteket Många blanketter innehåller inte förifyllda uppgifter från valdatasystemet. Dessa blanketter (ex. Dagrapport, Innehåll röd kasse) ska skrivas ut direkt från valdatasystemets Bibliotek. Inga blanketter kan beställas via materialbeställningen i valdatasystemet. För de blanketter som innehåller förifylld data, t.ex. Väljarförteckning, finns i Biblioteket även neutrala (dvs. utan förifyllda data) blanketter att ha i reserv. Blanketter i Biblioteket som det står Test eller För utbildning på i gråton på framsidan får inte användas vid valets genomförande. Då ska den riktiga blanketten skrivas ut från valdatasystemet. Av bilaga 2 framgår vilka blanketter som kommer att finnas i Biblioteket. 4.6 Informationsmaterial som kan skrivas ut Det mesta informationsmaterialet finns för kommunerna att skriva ut från och från valdatasystemets Bibliotek. Affischer Två affischer illustrerar hur röstningen går till i en vallokal respektive en röstningslokal. Affischerna är i A3-format och finns för utskrift i färg på och i valdatasystemets Bibliotek. Informationsblad om röstning på flera språk och om personröstning Valmyndigheten kommer att tillhandahålla Att rösta, som är ett ett blad med information om hur det går till att rösta i omvalen. Informationsbladet kommer att översättas till ett antal språk. Skriv ut informationsbladet på svenska och lägg i alla vallokaler och röstningslokaler. Anpassa även informationen om röstning till de röstberättigade i området genom att lägga ut bladet på de språk som talas av de som bor i området. Om information om röstning på andra språk än svenska efterfrågas av väjare eller t.ex. föreningar kan bladet skrivas ut och tillhandahållas. Informationsbladen kommer att finnas i valdatasystemets Bibliotek och på Det kommer att finnas ett informationsblad om personröstning. Det kommer att finnas både i valdatasystemets Bibliotek och på Information som väljarna kan beställa från Valmyndigheten Utöver information om röstning på lättläst svenska och bladen om röstning på flera språk och om personröstning kommer väljare kunna beställa valmaterial som gör det möjligt för synskadade väljare som kan läsa punktskrift att rösta. Det kommer även vara möjligt att beställa information om röstning inläst på cd-skiva. På kommer teckenspråksfilmer om röstning i omvalet att finnas.

18 18 5. INFORMATION, DUBBLETTRÖSTKORT OCH SERVICE 5. Information, dubblettröstkort och service Kommunen ska informera väljarna om framför allt förtidsröstningen. Kommunernas åtgärder är nödvändiga komplement till Valmyndighetens insatser. 5.1 Information till allmänheten Allmänheten ska få god information om vad som gäller i fråga om förtidsröstningen. Varje kommun tar ansvar för att sprida information om förtidsröstningen inom den egna kommunen. Kommunen, t.ex. valnämnd eller valhandläggare, bör vara nåbar både för röstmottagare och allmänhet under de tider som röstmottagningen pågår i kommunen. Kommunerna kommer även detta val att kunna ta med information om högst fyra röstningslokaler för förtidsröstning på röstkortet. (Se mer i kap. 7.4 om hur detta registreras in i valdatasystemet.) Utbildning inom kommunens organisation Alla som ska arbeta i valorganisationen behöver utbildning, t.ex. vaktmästare och röstkortsutskrivare. De som tar emot posten bör utbildas om hanteringen av brevröster och vilka rutiner som gäller för övriga valförsändelser som kommunen tar emot. Valmyndighetens grundfilm om val bör visas för alla som på något sätt ska arbeta med valen (se även kap. 6.6 och 7.6). Komplettera den med information specifikt för arbetsuppgiften och om hur valet genomförs lokalt i kommunen. Reception/växel Kommunens reception bör utbildas att kunna svara på enklare frågor om valet i kommunen. Det är viktigt att de är uppdaterade på vad som händer i den egna kommunen, var röstmottagning sker, varifrån material kan beställas, om röstningslokaler ändras osv. I många kommuner hjälper receptionen till med att skriva ut dubblettröstkort till väljare. Se nedan i kap. 5.3 om dubblettröstkort. En tid innan valet måste kommunen höja beredskapen för att kunna ta emot samtal och besök från allmänheten. Information till partier Ta gärna kontakt med partierna på orten och informera om de beslut som valnämnden fattat avssende t.ex. valsedlarnas placering i val- och röstningslokaler, tider för val- och röstningslokaler och när partierna kan lägga ut valsedlar i dessa och tider för inlämning av valsedlar till mobila röstningslokaler. Infomera även om eventulla beslut som valnämnden fattat om gränser för propaganda.

19 5. INFORMATION, DUBBLETTRÖSTKORT OCH SERVICE 19 Valdagen Väljarna måste få service även på valdagen. Telefonlinjer till reception och till valhandläggare ska vara öppna. Kommunen ska kunna skriva ut dubblettröstkort, ge information om var väljarna kan rösta och eventuellt skicka kommunala bud till väljare som behöver hjälp. Många väljare som hör av sig till kommunen kommer att ringa det nummer som kommunen angett på röstkortet. Se nedan i kap. 5.2 om vilka uppgifter om kommunen som trycks på röstkortet. Valmyndighetens informationsinsatser Förutom röstkortet, som skickas till alla röstberättigade med information om när, var och hur väljarna kan rösta, kommer Valmyndigheten att informera om omvalen via i huvudsak tidningar och Internet. Informationsbladet Att rösta översätts till flera språk och ger kortfattad information på flera olika språk om röstning vid omvalen. Valmyndigheten kommer även ta fram information om röstning inläst på cd-skiva, teckenspråk och på lättläst svenska. Allt informationsmaterial kommer att publiceras på Valmyndighetens webbplats Valmyndigheten kommer som vid tidigare val att ha bemanning för väljarna på Det är det nummer till Valmyndigheten som finns på röstkortet. Detta nummer kommer under de tre sista veckorna innan valdagen vara bemannat av ett serviceföretag. Kommunerna ska ringa på för att nå Valmyndigheten. 1. Bedöm behovet av åtgärder för att kunna ta emot samtal och besök från allmänheten. 2. Sprid information om när och var det går att förtidsrösta i kommunen, t.ex. genom annonser i lokalpress, kommunens hemsida och på anslagstavlor. 5.2 Röstkortet Valmyndigheten skickar ut röstkort till alla röstberättigade under perioden den april. De uppgifter om namn och adress som Valmyndigheten använder hämtas från folkbokföringen 30 dagar före valdagen, dvs. den 15 april. Röstkortet innehåller information om var personen kan rösta. Röstkortet är också adressbärare vid förtidsröstning. På röstkortet framgår till vilken kommun och vilket valdistrikt som förtidsrösten ska skickas. En väljare kan rösta i sin ordinarie vallokal utan röstkort men vid röstning på något förtidsröstningsställe måste väljaren ha röstkortet med sig om det inte finns möjlighet att skriva ut röstkort i röstningslokalen.

20 Här kan du förtidsrösta Här kan du förtidsrösta Här kan du förtidsrösta Här kan du förtidsrösta INFORMATION, DUBBLETTRÖSTKORT OCH SERVICE De röstberättigade som anser att röstkortet innehåller fel (t.ex. fel rösträtt eller fel namn) kan hos länsstyrelsen begära rättelse i röstlängden fram till och med 12 dagar före valet, dvs. senast den 3 maj. (Se mer i kap. 7) Insidan av röstkortet innehåller inte väljarens adress. RÖSTKORT omval 2011 Den 15 maj har du rösträtt vid omval till: Landstinget i Västra Götalands län Valkrets: Göteborgs kommun Berggren, Sven Du tillhör valdistrikt: Torslanda, Björklanda Din vallokal är: Trulsegårdsskolan Biblioteket Emelie Lejmans väg 4 Öppet på valdagen den 15 maj kl Ditt nummer i röstlängden: Torslanda, Björklanda Valnämnden i Göteborgs kommun SE GÖTEBORG Förtidsrösta Om du inte kan rösta i din vallokal på valdagen kan du förtidsrösta. Ta med röstkort och id-handling! Här visas förslag på röstningslokaler. För fler lokaler, se Rådhuset Stortorget 1 A 5-6/5 tor: 00-00, fre: 00-00, lör: /5 mån-sön: Biblioteket Ringvägen 2 5-6/5 tor: 00-00, fre: 00-00, lör: /5 mån-lör: Medborgarkontoret Slingan 3 5-6/5 tor: 00-00, fre: 00-00, lör: /5 mån-lör: Gallerian Ringvägen /5 tor: 00-00, fre: 00-00, lör: /5 mån-lör: Visa id-handling när du röstar ID Du måste vara beredd att visa id-handling när du ska rösta. Om du inte har någon id-handling kan du be någon du känner intyga din identitet. Den person som intygar måste visa sin id-handling. Valsedlar och personröstning Valsedlar och valkuvert finns på alla ställen där du kan rösta. Om det inte finns valsedlar för det parti du vill rösta på kan du skriva partinamnet på en blank valsedel. Om du vill att någon särskild av partiets kandidater ska bli vald kan du personrösta på den kandidaten. Sätt ett kryss i rutan framför den kandidatens namn. Rösta med bud eller lantbrevbärare Du får rösta med bud om du på grund av sjukdom, funktionshinder eller ålder inte kan ta dig till en vallokal. Material för budröstning finns att hämta på alla ställen där det går att rösta. Lantbrevbärare kan också vara bud. Vem som helst som bor utmed en lantbrevbärarlinje inom omvalsområdet får budrösta. Fråga din lantbrevbärare för mer information. Utlandsröstkort Eftersom utlandssvenskarna inte har rösträtt i omvalen kommer inga utlandsröstkort att skickas. Kommunens uppgifter på röstkortet Följande uppgifter som kommunen ska registrera in i valdatasystemet kommer att tryckas på röstkortet: Vallokal (namn, adress och öppettid) (Se kap. 7.4 om registrering i valdatasystemet.) Högst fyra röstningslokaler (namn, adress och öppettid) (Se kap. 6.4 och 7.4 om registrering i valdatasystemet) Röstkortsuppgifter (Valnämndens postadress, telefonnummer och kommunens webbadress) Registrera röstkortsuppgifter i valdatasystemet. Sista datum för att klarmarkera uppgifterna anges i kalendern i valdatasystemet. Bestäm vilket telefonnummer som ska tryckas på röstkortet. Om växelnumret anges måste växeln vara öppen under valhelgen eftersom många väljare vill ha kontakt med valadministrationen då. Registrera in en vallokal för varje valdistrikt i valdatasystemet. Knyt högst fyra röstningslokaler till varje distrikt.

21 Här kan du förtidsrösta Här kan du förtidsrösta Här kan du förtidsrösta Här kan du förtidsrösta 5. INFORMATION, DUBBLETTRÖSTKORT OCH SERVICE Service för utlämning av dubblettröstkort Allmänt om dubblettröstkort I fall en väljare inte har fått eller har tappat bort sitt röstkort kan ett nytt röstkort (ett s.k. dubblettröstkort) skrivas ut från valdatasystemet. Dubblettröstkortet ser i princip likadant ut som ett röstkort. En väljare kan be om dubblettröstkort mer än en gång. Om man misstänker att en väljare avser att förtidsrösta flera gånger kan det vara bra att informera väljaren om att flera förtidsröster från samma person leder till underkännande av samtliga röster. Väljaren kan kontakta Valmyndighetens callcenter ( ), en kommun eller en länsstyrelse för att begära ett dubblettröstkort. Begäran kan göras vid personligt besök, per e-post, fax eller telefon. Valmyndigheten kommer i sin information att hänvisa både till callcentret och till kommunen. Även vissa utlandsmyndigheter kommer kunna skriva ut dubblettröstkort. RÖSTKORT omval 2011 Dubblett Den 15 maj har du rösträtt vid omval till: Landstinget i Västra Götalands län Valkrets: Göteborgs kommun Berggren, Sven C/O STOR-BIRGER BERGMAN STORA GATAN GÖTEBORG Du tillhör valdistrikt: Torslanda, Björklanda Din vallokal är: Trulsegårdsskolan Biblioteket Emelie Lejmans väg 4 Öppet på valdagen den 15 maj kl Ditt nummer i röstlängden: Torslanda, Björklanda Valnämnden i Göteborgs kommun SE GÖTEBORG Förtidsrösta Om du inte kan rösta i din vallokal på valdagen så kan du förtidsrösta. Ta med röstkort och id-handling! Här visas förslag på röstningslokaler. För fler lokaler se Rådhuset Stortorget 1 A 5-6/5 tor: 00-00, fre: 00-00, lör: /5 mån-sön: Biblioteket Ringvägen 2 5-6/5 tor: 00-00, fre: 00-00, lör: /5 mån-lör: Medborgarkontoret Slingan 3 5-6/5 tor: 00-00, fre: 00-00, lör: /5 mån-lör: Gallerian Ringvägen /5 tor: 00-00, fre: 00-00, lör: /5 mån-lör: Visa id-handling när du röstar ID Du måste vara beredd att visa id-handling när du ska rösta. Om du inte har någon id-handling kan du be någon du känner intyga din identitet. Den person som intygar måste visa sin id-handling. Valsedlar och personröstning Valsedlar och valkuvert finns på alla ställen där du kan rösta. Om det inte finns valsedlar för det parti du vill rösta på kan du skriva partinamnet på en blank valsedel. Om du vill att någon särskild av partiets kandidater ska bli vald kan du personrösta på den kandidaten. Sätt ett kryss i rutan framför den kandidatens namn. Rösta med bud eller lantbrevbärare Du får rösta med bud om du på grund av sjukdom, funktionshinder eller ålder inte kan ta dig till en vallokal. Material för budröstning finns att hämta på alla ställen där det går att rösta. Lantbrevbärare kan också vara bud. Vem som helst som bor utmed en lantbrevbärarlinje inom omvalsområdet får budrösta. Fråga din lantbrevbärare för mer information. Dubblettröstkort kan skrivas ut i valdatasystemet från och med den 18 april och fram till och med valdagen. Möjligheten till utskrift kommer att hållas öppen även efter kl på valdagen eftersom det kan vara köbildning vid de röstningslokaler som har öppet för röstmottagning sent på valdagen. Dubblettöstkort bör skrivas ut på vanligt kopieringspapper i storlek A4. Det går också bra att skicka dubblettröstkortet i PDF-format till en e-postadress. Det finns en manual för utskrift av dubblettröstkort med beskrivning av rutiner och handgrepp.

22 22 5. INFORMATION, DUBBLETTRÖSTKORT OCH SERVICE Manual Utskrift av dubblettröstkort Behörighet Tillgång till röstlängdsregistret i valdatasystemet har de lokala valadministratörerna på kommunen (dvs. LADM, se kap. 3.2 ovan). Det finns också en behörighet som kallas röstkortsbeställare (RKB) som kommunerna kan dela ut till de personer på kommunen och i röstningslokalerna som bara ska kunna skriva ut dubblettröstkort. Vanligt är att kommunens reception och annan servicepersonal på kommunen får denna uppgift. Uppgifter om den röstberättigade Dessa uppgifter finns, om personen är röstberättigad i omvalet, i röstlängdsregistret i valdatasystemet personnummer, namn, adress, i vilka val personen har rösträtt, kod och namn för det valdistrikt han eller hon tillhör, personens ordningsnummer i röstlängden, adressuppgifter till den kommun där personen är folkbokförd, den ordinarie vallokalens namn och öppettider, namn och öppettider för upp till fyra närbelägna röstningslokaler, ev. utvandringsdatum, ev. anmälningsdatum, ev. invandringsdatum, Uppgifterna i röstlängdsregistret i valdatasystemet kan användas för att hjälpa väljaren med information om vallokal, rösträtt etc. Söka fram personer som inte har rösträtt Det går att söka fram personer i menyn skriva ut dubblettröstkort som inte har rösträtt i omvalen. Det kommer däremot inte gå att skriva ut något dubblettröstkort för dessa personer eftersom de saknar nummer i röstlängden. Folkbokföringssekretess Det finns personer i röstlängdsregistret som har s.k. folkbokföringssekretess. Endast personal på länsstyrelserna har behörighet att skriva ut dubblettröstkort till dessa personer. Det finns begränsningar i hur sådana dubblettröstkort kan skickas.

Omval den 15 maj 2011

Omval den 15 maj 2011 Lättläst information Omval den 15 maj 2011 Här kan du läsa om var det är omval den 15 maj. Du kan också läsa om hur du gör när du röstar i omvalet den 15 maj och om vem som får rösta. Informationen kommer

Läs mer

Omval 2011 HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal. omval till landstingsfullmäktige i Västra Götalands län 15 maj 2011

Omval 2011 HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal. omval till landstingsfullmäktige i Västra Götalands län 15 maj 2011 Omval 2011 HANDLEDNING Röstmottagning i vallokal omval till landstingsfullmäktige i Västra Götalands län 15 maj 2011 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om väljarens rösträtt innan valkuvertet

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal. omval den 15 maj 2011. till landstingsfullmäktige i Västra Götaland

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal. omval den 15 maj 2011. till landstingsfullmäktige i Västra Götaland HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Omval 2011 omval den 15 maj 2011 till landstingsfullmäktige i Västra Götaland och kommunfullmäktige i Örebro kommun, nordöstra valkretsen ATT KOMMA IHÅG Kontrollera röstkortet

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Val 2014... 3 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort...

Läs mer

VALMYNDIGHETENS MANUALER. Registrera partibeteckning

VALMYNDIGHETENS MANUALER. Registrera partibeteckning VALMYNDIGHETENS MANUALER Registrera partibeteckning Innehåll 1. Om parti och partibeteckning 2 2. Hur gör man för att få sin partibeteckning registrerad? 3 Partiet måste vara en juridisk person Påbörja

Läs mer

Innehåll. 1. Det svenska valsystemet... 2. 2. Valgeografi... 4. 3. Rösträtt och röstlängd... 5. 4. Partier och valsedlar... 6. 5. Röstning...

Innehåll. 1. Det svenska valsystemet... 2. 2. Valgeografi... 4. 3. Rösträtt och röstlängd... 5. 4. Partier och valsedlar... 6. 5. Röstning... Val i Sverige Innehåll 1. Det svenska valsystemet... 2 2. Valgeografi... 4 3. Rösträtt och röstlängd... 5 4. Partier och valsedlar... 6 5. Röstning... 10 6. Rösträkning på valnatten... 13 7. Slutlig rösträkning...

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

Innehåll. 1. Det svenska valsystemet... 2. 2. Valgeografi... 4. 3. Rösträtt och röstlängd... 5. 4. Partier och valsedlar... 6. 5. Röstning...

Innehåll. 1. Det svenska valsystemet... 2. 2. Valgeografi... 4. 3. Rösträtt och röstlängd... 5. 4. Partier och valsedlar... 6. 5. Röstning... Val i Sverige Innehåll 1. Det svenska valsystemet... 2 2. Valgeografi... 4 3. Rösträtt och röstlängd... 5 4. Partier och valsedlar... 6 5. Röstning... 10 6. Rösträkning på valnatten... 13 7. Slutlig rösträkning...

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Nyhetsbrevet i korthet

Nyhetsbrevet i korthet Nyhetsbrevet i korthet S NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2015:3 V Stockholm 2015-03-06 Sida 1 (7) Information till alla kommuner Omval till kommunfullmäktige i Båstad kommun Kalender för omvalet Information till

Läs mer

HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2010

HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2010 HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2010 HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2010 2 INNEHÅLL Innehåll Om den här boken...5 Bokens struktur Att hålla utkik efter i marginalen: Kompletterande material

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Omval 2011 HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal. omval till kommunfullmäktige i Örebro kommun, nordöstra valkretsen 15 maj 2011

Omval 2011 HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal. omval till kommunfullmäktige i Örebro kommun, nordöstra valkretsen 15 maj 2011 Omval 2011 HANDLEDNING Röstmottagning i vallokal omval till kommunfullmäktige i Örebro kommun, nordöstra valkretsen 15 maj 2011 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om väljarens rösträtt

Läs mer

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014.

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Lättläst om valet till Europaparlamentet 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du inte kan rösta

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer

Läs mer

Så här röstar du i omvalet

Så här röstar du i omvalet LÄTTLÄST om omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015 Så här röstar du i omvalet Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015. Du kan också läsa om vad

Läs mer

HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2014

HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2014 HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2014 RÄTTELSE SEDAN TRYCKNING Denna webbversion av Handbok Kommunens uppgifter vid valen 2014 innehåller ändringar i förhållande till den tryckta versionen: På sid

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till Europaparlamentet 8-26 maj 2019

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till Europaparlamentet 8-26 maj 2019 6 9 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till Europaparlamentet 8-26 maj 2019 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer med väljarens

Läs mer

HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2018 Val till riksdag, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige

HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2018 Val till riksdag, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige HANDBOK Kommunens uppgifter vid valen 2018 Val till riksdag, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2 INNEHÅLL Innehåll Om den här boken...5 Bokens struktur... 5 Kompletterande material... 5 1. Kalender...7

Läs mer

Här beskrivs fyra externa informationsmål enligt Valmyndighetens informationsriktlinjer:

Här beskrivs fyra externa informationsmål enligt Valmyndighetens informationsriktlinjer: 1 (5) Handläggare: David Mirlas Tel: 08-635 69 22 E-post: david.mirlas@val.se April 2015 Inför varje val tar Valmyndigheten fram en informationsplan som beskriver vilka informationsinsatser som kommer

Läs mer

Rapporter till valnämnden

Rapporter till valnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE 4:1 Stabsavdelningen Dnr VN/2018:2-109 2018-01-16 1/1 Handläggare Tobias Rundström Valnämnden Rapporter till valnämnden 2018-01-24 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att 1. lägga

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta.

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Lättläst information Val 2010 Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Du kan också läsa om hur du kan göra om du inte kan rösta på valdagen den 19 september.

Läs mer

VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:17 V Stockholm 2014 06 05 Sida 1 (2) Registrering av lokaler senast den 18 juni Den 18 juni bör kommunerna ha registrerat alla val- och röstningslokaler som

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val meddelat den 16 december 2015. SvKB 2015:15 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 38 kap. 89 i kyrkoordningen följande.

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val meddelat den 21 november 2012. SvKB 2012:18 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 38 kap. 89 i kyrkoordningen följande.

Läs mer

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Val till Europaparlamentet... 2 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort... 5 Valsedlar... 6 Rösta på parti

Läs mer

Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun

Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun Sida 1 av 2 215 Diarienr: 2017KS/0730 Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun Beslut Värmdö kommuns två valkretsar slås samman och kommunen utgör från och med valet 2018 en valkrets. Beslutsnivå Kommunfullmäktige

Läs mer

Valnämndens preliminära rösträkning

Valnämndens preliminära rösträkning VALMYNDIGHETENS MANUALER Förberedelser inför och genomförande av Valnämndens preliminära rösträkning Valmyndigheten 728 utg 10 1 Innehåll 1. Regelverk för valnämndens preliminära rösträkning 2 1.1 Viktigt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i vallagen (2005:837); SFS 2014:301 Utkom från trycket den 27 maj 2014 utfärdad den 15 maj 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om vallagen (2005:837)

Läs mer

Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val

Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val BILAGA 2 a Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val SVKB 2004:1 KYRKOSTYRELSENS BESLUT MED NÄRMARE BESTÄMMELSER OM DIREKTA VAL MEDDELAT DEN 20 APRIL 2004 Kyrkostyrelsen föreskriver

Läs mer

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 HANDLEDNING Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om väljarens rösträtt innan valkuverten läggs ner i valurnorna!

Läs mer

Manual för grupper, partier och liknande sammanslutningar

Manual för grupper, partier och liknande sammanslutningar Manual för grupper, partier och liknande sammanslutningar Val till Sametinget 2017 Valmyndigheten 957 utg 3 1. Anmälan är obligatorisk 15 mars 2017 Alla grupper, partier eller liknande sammanslutningar

Läs mer

18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet. 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val

18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet. 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val Valnämnden Sammanträdesdatum 2014-03-05 Ärendelista 18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val 20 Säkerhet i röstningslokalen

Läs mer

21 augusti 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp. Frida Nyberg

21 augusti 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp. Frida Nyberg Tid och plats Paragrafer 19-27 21 augusti 2018, kl. 18:00-19.00 i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp Utses att justera ande Ledamöter Frida Nyberg Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S),

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i valförordningen (2005:874); utfärdad den 4 december 2008. SFS 2008:1279 Utkom från trycket den 16 december 2008 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 26 maj 2019

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 26 maj 2019 6 9 HANDLEDNING Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 26 maj 2019 Kontrollera rösträtten Försäkra dig om väljarens rösträtt innan valkuvertet läggs ner i valurnan! Väljarens rösträtt står

Läs mer

Valmyndighetens författningssamling

Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens föreskrifter om ändring i Valmyndighetens föreskrifter (VALFS 2008:1) i anslutning till valförordningen (2005:874); VALFS 2018:1 Utkom från trycket den

Läs mer

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare Tid och plats Paragrafer 22-26 30 oktober 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp Utses att justera Beslutande Ledamöter Monica Norén Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S),

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Valförordning; utfärdad den 24 november 2005. SFS 2005:874 Utkom från trycket den 6 december 2005 Regeringen föreskriver följande. Förordningens innehåll 1 Denna förordning innehåller

Läs mer

Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val

Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val PM 1(5) Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val Bakgrund I ett brev daterat den 19 december 2018 har talman Andreas Norlén bett Valmyndigheten att senast den 10 januari 2019 bedöma kostnader

Läs mer

Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun

Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun 1(6) Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun Antagna av valnämnden den 12 mars 2019, 11 Efter inkommit folkinitiativ i frågan om etablering

Läs mer

När ska arbete göras i valdatasystemen?

När ska arbete göras i valdatasystemen? När ska arbete göras i valdatasystemen? VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:4 V Stockholm 2014 02 17 Sida 1 (4) Undrar du när vallokaler och röstningslokaler ska klarmarkeras? Eller när publicerar

Läs mer

Samordnad hantering av frågor och händelser under valperioden

Samordnad hantering av frågor och händelser under valperioden VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV 2018:6 V Stockholm 2018-05-30 Sida 1 (3) Nyhetsbrev 2018:6 Samordnad hantering av frågor och händelser under valperioden Syfte Syftet med detta brev är att informera om och tydliggöra

Läs mer

UTBILDNING NYA RÖSTMOTTAGARE VÄLKOMNA!

UTBILDNING NYA RÖSTMOTTAGARE VÄLKOMNA! UTBILDNING NYA RÖSTMOTTAGARE VÄLKOMNA! Utbildning för dig som ska vara röstmottagare valdagsröstning Länk till film som hälsar dig välkommen Innehåll 1. Roller och ansvar 2. Material och rutiner 3. Valsedlar

Läs mer

RAPPORT 2012:1. Erfarenheter från omvalen den 15 maj 2011

RAPPORT 2012:1. Erfarenheter från omvalen den 15 maj 2011 RAPPORT 2012:1 Erfarenheter från omvalen den 15 maj 2011 Rapport 2012:1 Dnr: 11-149/0 Erfarenheter från omvalen den 15 maj 2011 1. Inledning...2 2. Förtidsröstning vid omval...2 2.1 Regelverket vid omval...3

Läs mer

Utbildningsträff inför val Välkomna!

Utbildningsträff inför val Välkomna! Utbildningsträff inför val 2018 Välkomna! Program 09.30 12.00 Utbildningspass 12.00 13.00 Lunchpaus 13.00 14.30 Utbildningspass 14.30 15.00 Fika 15.00 16.30 Utbildningspass med frågestund Agenda Lagar

Läs mer

Valnämnden

Valnämnden 2018-04-18 Valnämnden 2018-04-18 Valn 12 Uppdatering Röstningslokaler och öppethållandetider... 2 Valn 13 Röstmottagare, ordförande och vice ordförande... 3 Valn 14 Ambulerande röstmottagare... 4 Valn

Läs mer

E-röstning och andra valfrågor, vallagskommitténs slutbetänkande

E-röstning och andra valfrågor, vallagskommitténs slutbetänkande 2013-05-31 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/289-009 Valnämnden E-röstning och andra valfrågor, vallagskommitténs slutbetänkande (SOU 2013:24) Yttrande till justitiedepartementet Förslag till beslut Valnämnden

Läs mer

Valmyndighetens författningssamling

Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens föreskrifter om ändring i Valmyndighetens föreskrifter (VLFS 2008:1) i anslutning till valförordningen (2005:874); Utkom från trycket den 31 januari

Läs mer

Nyheter i vallagen inför valen 2018

Nyheter i vallagen inför valen 2018 Nyheter i vallagen inför valen 2018 Proportionell fördelning av mandat Mandatfördelning Gäller alla valtyper Första divisorn ändras från 1,4 till 1,2 (3:8 RF och 14:3 VL) Återföring av fasta valkretsmandat

Läs mer

Annika Höök, nämndsekreterare Louise Pettersson, utredare/utvecklare

Annika Höök, nämndsekreterare Louise Pettersson, utredare/utvecklare Tid och plats 25 april 2019, kl. 18:00-19:00 i Kommunhuset, A-salen, Kommunhuset, Tierp Paragrafer 13-26 Utses att justera Monica Norén ande Ledamöter Catarina deremar (C), Ordförande Jessica Tindre Falk

Läs mer

Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista.... /Victoria Karlsson. Ordförande... Mikael Sjölund (S)

Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista.... /Victoria Karlsson. Ordförande... Mikael Sjölund (S) 1 (12) Datum Tid Kl. 14.00 16.00 Plats Beslutande Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Victoria Karlsson, sekreterare och valhandläggare 40-47 närvarande

Läs mer

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande Tid och plats 2 april 2019, kl. 17:30-19:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 9-19 Utses att justera Inger Wennberg ande Ledamöter Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VALNÄMNDEN. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VALNÄMNDEN. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) VALNÄMNDEN Sammanträdestid: 2018-06-14 kl. 17.00-18.35 Lokal: Beslutande ledamöter Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Ersättare Eivor Svensson (opol), ordförande Tommy Fransson

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 16:00-16:40. Christer Påhlsson (S), vice ordförande Martin Snygg (L) Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 16:00-16:40. Christer Påhlsson (S), vice ordförande Martin Snygg (L) Sandra Berwing, nämndsekreterare Valnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2019-02-18 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 16:00-16:40 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018

Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 Agenda för utbildningen 18.00 Röstmottagarna placeras valdistriktsvis i lokalen och signerar sin närvaro på listan Presentation

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:15-14:00 Beslutande Laila Borger (S), ordförande Stig Lindqvist (S) Per-Axel Siljebäck (M) Monika Pettersson (C) Mikael Karlsson

Läs mer

(förvaras hos Valnämnden tillsammans med protokoll)

(förvaras hos Valnämnden tillsammans med protokoll) (förvaras hos Valnämnden tillsammans med protokoll) (förvaras hos Valnämnden tillsammans med protokoll) Nyhetsbrevet i korthet VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:22 V Stockholm

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD)

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD) Plats och tid: hus, Trosa kl. 18.00-18.15 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Tommy Setzman (S) Kenneth Tinglöf (KD) Ej tjänstgörande - ersättare Övriga närvarande: Jakob Etaat (kanslichef) Justering:

Läs mer

HANDLEDNING. Valmyndigheten 709 utg 7. Röstmottagning på utlandsmyndigheter Val till Europaparlamentet 25 maj 2014

HANDLEDNING. Valmyndigheten 709 utg 7. Röstmottagning på utlandsmyndigheter Val till Europaparlamentet 25 maj 2014 HNDLEDNING Valmyndigheten 709 utg 7 östmottagning på utlandsmyndigheter Val till Europaparlamentet 25 maj 2014 2 Innehåll Kalender för val till Europaparlamentet 4 1. 2014 - ett stort valår! 5 1.1 östning

Läs mer

Valnämnden Styrbjörn Lind (s), ordförande Kjellan Grundström (v) Alexandra Wermelin (c) Sven-Erik Lindbom (s) Viveka Lindbom (s)

Valnämnden Styrbjörn Lind (s), ordförande Kjellan Grundström (v) Alexandra Wermelin (c) Sven-Erik Lindbom (s) Viveka Lindbom (s) Valnämnden 2019-03-05 1 Plats och tid Kommunhuset, onsdag 2019-03-05, klockan 09.00-11.25 Avbrott för fika klockan 09.50-10.05 Beslutande Styrbjörn Lind (s), ordförande Kjellan Grundström (v) Alexandra

Läs mer

Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse Andersson (M)

Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse Andersson (M) 26-35 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl. 16.00 17.30 Beslutande Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse

Läs mer

Välkomna till Länsstyrelsens utbildning inför VALEN 2018

Välkomna till Länsstyrelsens utbildning inför VALEN 2018 Välkomna till Länsstyrelsens utbildning inför VALEN 2018 Dagordning 09:00 Kaffe 09:30 Inledning och nyheter 10:00 Utbildning 12:00 Lunch 13:00 Utbildning fortsätter 14:30 Kaffe 14:50 Utbildning fortsätter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sametingslagen (1992:1433); SFS 2004:538 Utkom från trycket den 16 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om sametingslagen

Läs mer

12 april 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp. Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande

12 april 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp. Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande Tid och plats Paragrafer 1-9 12 april 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp Utses att justera ande Ledamöter Monica Norén Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice

Läs mer

(fullständig bilaga förvaras hos Valnämnden med protokoll)

(fullständig bilaga förvaras hos Valnämnden med protokoll) (fullständig bilaga förvaras hos Valnämnden med protokoll) (förvaras med protokoll hos Valnämnden) Utläggning av valsedlar i vallokaler och förtidsröstningslokaler i Lidköpings kommun Enligt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:15 13:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande, ersättare för Laila Borger (S) som ordförande Stig Lindqvist (S) Per-Axel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i vallagen (1997:157); utfärdad den 14 februari 2002. SFS 2002:68 Utkom från trycket den 26 februari 2002 Omtryck Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshusets sammanträdesrum mv klockan 13:15-13:50 Beslutande Marianne Hirsch (S), ordförande Lars Levahn (S) Monica Andersson (S) Rolf Rickmo (M) Per Perers

Läs mer

Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina Höij (m)

Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina Höij (m) 01-10 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl. 15.00-18.00 Beslutande Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunhuset, kl 13.30 15.00 Beslutande Lars-Erik Nilsson, (M), ordförande Lars-Åke Bergstrand, (S), vice ordförande Kjell Myrén, (M)

Läs mer

Valadministration - Översiktlig processkarta Idag-processen

Valadministration - Översiktlig processkarta Idag-processen Valadministration - Översiktlig processkarta Idag-processen 1 2 3 4 5 6 Dimensionera extern valdistrikt och lokaler röstmottagare och material information utbildning valkretsar övrig personal transporter

Läs mer

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L6. Rubrik: Vallag (1997:157) Utfärdad: 1997-04-17. Författningen har upphävts genom: SFS 2005:837

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L6. Rubrik: Vallag (1997:157) Utfärdad: 1997-04-17. Författningen har upphävts genom: SFS 2005:837 Databas: SFST Ny sökning Sökresultat Föregående Nästa Post 1 av 1 i SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten

Läs mer

Valnämndernas. förberedelser. inför valen Valmyndigheten 723 Utgåva 2

Valnämndernas. förberedelser. inför valen Valmyndigheten 723 Utgåva 2 Valnämndernas förberedelser inför valen 2006 Valmyndigheten 723 Utgåva 2 Innehåll 1 Inledning 2 2 Valdistrikt och valkretsar 2 3 Särskilda röstmottagningsställen 3 4. Hanteringen av förtidsröster 4 5 Information

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Kyrkostyrelsen har det övergripande ansvaret för de direkta valen. (SvKB 2003:9)

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Kyrkostyrelsen har det övergripande ansvaret för de direkta valen. (SvKB 2003:9) 38 kap. Direkta val ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Kyrkostyrelsen har det övergripande ansvaret för de direkta valen. (SvKB 2003:9) 2 Stiftsstyrelsen har det övergripande ansvaret för alla direkta val inom stiftet.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:55 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Stig Lindqvist (S) Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Henrik Hästbacka (M) Kristina

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 27 augusti 14 september 2014

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 27 augusti 14 september 2014 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING val till riksdagen, kommun och landsting 27 augusti 14 september 2014 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer med väljarens rösträtt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Stadshuset, rum 214 kl. 17:00-18:10 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Anders Karlsson (KD) (ordförande) Margareta Eklund Jimar (C) (vice ordförande) Shahla Alamshahi (S) Staffan Holmgren

Läs mer

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 25 maj 2014

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 25 maj 2014 HANDLEDNING Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 25 maj 2014 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om väljarens rösträtt innan valkuvertet läggs ner i valurnan! Väljarens

Läs mer

Svar på remiss - Promemoria Stärkt skydd för valhemligheten

Svar på remiss - Promemoria Stärkt skydd för valhemligheten Kommunstyrelsen 2018-03-07 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2018:85 Andreas Lindbom 016-710 54 80 1 (4) Kommunstyrelsen Svar på remiss - Promemoria Stärkt skydd för valhemligheten Förslag till

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Monica Andersson (S) Kristina Ohls (C) Övriga

Läs mer

Bemanningsstrategi inför de allmänna valen år 2018 och val till Europaparlamentet år 2019

Bemanningsstrategi inför de allmänna valen år 2018 och val till Europaparlamentet år 2019 Tjänsteskrivelse 2017-11-07 Handläggare Tove Liljas Utredningsenheten Valnämnden Bemanningsstrategi inför de allmänna valen år 2018 och val till Europaparlamentet år 2019 Förslag till beslut 1. Valnämnden

Läs mer

Utbildning valförrättare & röstmottagare

Utbildning valförrättare & röstmottagare Utbildning valförrättare & röstmottagare 1. Allmänt kyrkovalet, ansvarsfördelning, nya bestämmelser NÄR ÄR DET KYRKOVAL? Kyrkovalet genomförs vart fjärde år, den tredje söndagen i september. Nästa val:

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Valnämnden (16) Måndagen den 8 april 2019, klockan , i Skållerudsrummet

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Valnämnden (16) Måndagen den 8 april 2019, klockan , i Skållerudsrummet Nr 3 Valnämnden 2019-04-08 1(16) Tid och plats Måndagen den 8 april 2019, klockan 17.30 17.30, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Lennart Karlsson, ordf. (C) Tony Johansson, 1:e vice ordf. (MP) Monika

Läs mer

Checklista för valnämndens uppgifter samt tidsplan

Checklista för valnämndens uppgifter samt tidsplan BILAGA 9 Checklista för valnämndens uppgifter samt tidsplan Översiktligt anges här uppgifter för valnämnden. Uppgifterna kan utföras i olika tidsföljd. Det finns dock ett antal bestämda stoppdatum som

Läs mer

Anna Bryntesson, kommunsekreterare Anneli Karlsson, vik. kommunsekreterare Anne Fager-Lind, assistent

Anna Bryntesson, kommunsekreterare Anneli Karlsson, vik. kommunsekreterare Anne Fager-Lind, assistent 1(18) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 9.00-9.45 Beslutande Pär Carlsson (S) ordförande Björn Olsson (C) v ordf Björn-Åke Bergman (FP) Christer Danielsson (M) ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 14:00-15:10 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Laila Borger (S) Monica Andersson (S) Maarit Hessling (M) Kristina Ohls (C)

Läs mer

2 kap. Kommunernas och landstingens befogenheter kap. Kommunernas och landstingens organisation och verksamhetsformer kap.

2 kap. Kommunernas och landstingens befogenheter kap. Kommunernas och landstingens organisation och verksamhetsformer kap. Innehåll Vallag (SFS 2005:837)... 3 AVDELNING I. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1 kap. Inledande bestämmelser... 3 2 kap. Partier och kandidater... 4 3 kap. Valmyndigheter m.m.... 8 4 kap. Valkretsar och valdistrikt

Läs mer

Artur Andersson, ordförande Anne Rousu Erkki Bergman Rolf Mäkitalo. Aina Bleikvassli, sekreterare

Artur Andersson, ordförande Anne Rousu Erkki Bergman Rolf Mäkitalo. Aina Bleikvassli, sekreterare 1 () Valnämnden 2018-03-27 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå, tisdagen den 27 mars 2018, kl 13.00 Beslutande Artur Andersson, ordförande Anne Rousu Erkki Bergman Rolf Mäkitalo Övriga deltagande

Läs mer

Svensk författningssamling 2005:837

Svensk författningssamling 2005:837 Startsidan / Dokument & lagar / Lagar / Svensk författningssamling / Vallag (2005:837) Svensk författningssamling 2005:837 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera

Läs mer

Protokoll. Valnämnden

Protokoll. Valnämnden 1 Valnämnden 2 Valnämnden Plats och tid Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Paragrafer 8-13 kl. 17:00-17:40 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Torbjörn Gustafsson (C) (ordförande)

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4. Valnämnden (15) Onsdagen den 20 augusti 2014, klockan , i Skållerudsrummet

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4. Valnämnden (15) Onsdagen den 20 augusti 2014, klockan , i Skållerudsrummet Nr 4 Valnämnden 2014-08-20 1(15) Tid och plats Onsdagen den 20 augusti 2014, klockan 18.00 19.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Lennart Karlsson, ordf. (C) Reine Dahlman, v ordf. (S) Monica Björndahl

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Kommunhuset, Nynäshamn A-huset plan 7, lokal: Landsort, kl

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Kommunhuset, Nynäshamn A-huset plan 7, lokal: Landsort, kl PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2019-02-28 Plats och tid Kommunhuset, Nynäshamn A-huset plan 7, lokal: Landsort, 2019-02-28 kl. 16.00-16.10 Beslutande Åke Jonsson (M), ordförande Margaretha Gustavson

Läs mer

PROTOKOLL Valnämnden

PROTOKOLL Valnämnden Sida 1(10) Plats och tid Mörrumssalen, klockan 09:00 09:35 Beslutande Annika Wåhlin Ordförande (S) Claes Mårlind Ledamot (M) Kristofer Borvall Vice ordförande (MP) Margaretha Lennarthsson Ledamot (SD)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats A-salen, kl. 09.00 11.15 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Nils-Erik Carlström (L) Emelie Öberg (S)

Läs mer

Henry Barsk, ordförande Sture Larsson Eva Juntti Berggren Virpi Lampinen. Ann-Kristin Sundelin, sekreterare Ann-Kristin Sundelin ANSLAG/BEVIS

Henry Barsk, ordförande Sture Larsson Eva Juntti Berggren Virpi Lampinen. Ann-Kristin Sundelin, sekreterare Ann-Kristin Sundelin ANSLAG/BEVIS 1 (24) Valnämnden 2014-03-31 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå måndagen den 31 mars 2014 kl 13.00-13.45 Beslutande Henry Barsk, ordförande Sture Larsson Eva Juntti Berggren Virpi Lampinen

Läs mer

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo 1 (16) Valnämnden 2010-03-19 Plats och tid Beslutande Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå fredagen den 19 mars 2010 kl 13.00-13.45 Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie

Läs mer