Sammanställning studentenkät våren 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning studentenkät våren 2014"

Transkript

1 Sammanställning studentenkät våren 2014 Henrik Andersson, Student- och doktorandombudsman, Marika Hämeenniemi, Mångfalsstrateg Denna sammanställning är en kortfattad version som avhandlar studentenkät som utfördes våren 2014 på Mälardalens högskola. Vill du ha tillgång till den längre versionen, som lämpar sig bättre för dig som har behov av att få texten uppläst och tabeller förklarade i ord, kan du kontakta marika.hameenniemi@mdh.se. Enkäten skickades via e-post till samtliga studenter och kunde även besvaras via en länk som lades ut på högskolans hemsida och Facebook. Enkäten kunde besvaras på svenska eller engelska. Sammanställningen är uppdelad i 1. Grunddata, 2. Förälder eller vårdnadshavare, 3. Funktionsnedsättning, 4. Diskriminering, 5. Trakasserier, 6. Arbetsmiljö, 7. Fysisk miljö, 8. Hållbar utveckling.

2 1. Grunddata Tabell 1. Antal respondenter Tabell 2. I vilken termin av dina studier befinner du dig just nu? Tabell 3. Vid vilken akademi studerar du i huvudsak?

3 Tabell 4. På vilken ort har du din huvudsakliga undervisning? Tabell 5. Kön Tabell 6. Din ålder?

4 Tabell 7. Är du förälder eller vårdnadshavare till barn under 12 år? 1.1 Sammanfattning grunddata Totalt sett har 1051 respondenter påbörjat enkäten men drygt 200 väljer att inte fortsätta svara på frågorna redan efter första frågan. Sammanfattningsvis har ca 850 respondenter valt att besvara frågorna om grunddata. Majoriteten av respondenterna är kvinnor, 71 procent, de är yngre än 29 år, 67 procent, och studerar i Västerås, 59 procent. 2. Förälder eller vårdnadshavare Tabell 8. Hur tycker du att det går att kombinera studier och föräldraskap vid MDH? 2.1 Sammanfattning förälder eller vårdnadshavare En majoritet av de respondenter som är vårdnadshavare eller förälder till barn under 12 år befinner sig i ett förhållande. Enbart 16 svarande uppger att de är ensamstående. Frågan om familjeförhållandet ställs utifrån ambitionen att högskolan strävar efter att erbjuda möjligheter att kombinera familjeliv och studier för alla. Vi kan av denna enkät inte dra slutsatser om att det skulle vara särskilt svårt för just ensamstående föräldrar/vårdnadshavare att kombinera familjeliv och studier.

5 56 procent anser att det fungerar ganska bra att kombinera studier med föräldraskap och 33 procent att det fungerar mycket bra. Sammanlagt 11 procent upplever att kombinationen studier och föräldraskap fungerar ganska dåligt eller mycket dåligt. Studenterna fick möjligheten att i fritext besvara frågan Hur tycker du att MDH kan förbättra möjligheterna för dig att kombinera studier och föräldraskap?. En analys av fritextsvaren visar att flera respondenter lyfter fram verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som särskilt problematiskt och uttrycker att förtur borde gälla till praktikplats på hemorten eller i nära anslutning till sin hemort för att på så sätt få ihop sina dagar tidsmässigt. De påtalar även en ökad förståelse för frånvaro på grund av vård av barn (VAB) under VFU-perioden. Andra aspekter som lyfts fram är att obligatorisk närvaro, en ojämn arbetsbelastning och stora examinationer under lovperioder försvårar för studenter som är föräldrar. Studenterna uttrycker ett behov av god framförhållning gällande kursens innehåll samt att lärare i så stor utsträckning som möjligt lägger ut föreläsningsmaterial på Blackboard. En annan aspekt som framkommer är att det som förälder kan bli problematiskt att undervisning läggs på annan ort än utbildningsort eftersom det då kan bli omöjligt att hinna lämna och hämta barn i förskolan på grund av restiden. 3. Funktionsnedsättning Med funktionsnedsättning avses en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Tabell 9. Har du någon form av funktionsnedsättning?

6 Tabell 10. Vilken typ av funktionsnedsättning? I fritextsvaren under kategorin Annan, som 17 procent av de svarande kryssat i, uppges bland annat funktionsnedsättningar som psykiska hinder i form av ångest och fobier samt fysiska hinder som värk som beror på exempelvis reumatism och fibromyalgi. Tabell 11. Om du är i behov av stödåtgärder/anpassningar, hur upplever du att det stöd du får fungerar? 3.1 Sammanfattning funktionsnedsättning 81 respondenter, 10 procent, av totalt 843 svarande uppger att de har någon form av funktionsnedsättning. Vanligast förekommande funktionsnedsättningen som angivits är Dyslexi eller annan form av lässvårigheter samt Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

7 När det gäller frågan om hur väl studenten anser att stöd och anpassningar fungerar har 20 respondenter fallit bort, vilket kan tyda på att dessa studenter inte har något utfärdat intyg. Studievägledare är inte med som ett svarsalternativ i enkäten vilket är en brist eftersom det är troligt att det finns studenter som får stöd av studievägledningen. Stöd och anpassningar som ges av samordnare på högskolan uppges, av majoriteten av de svarande, fungera bra eller mycket bra. Något sämre uppges stödet från lärarna fungera. Möjlighet gavs att i fritext besvara frågan Hur kan MDH bli bättre på att bemöta och ge ett bra stöd till studenter med någon form av funktionsnedsättning? En analys av svaren ger en bild av att studenter i behov av stödåtgärder och anpassningar upplever att det finns en brist på förståelse för, och kunskaper om deras funktionsnedsättningar bland de lärare de möter. Några respondenter påtalar även att lärare borde få kännedom om att studenten är i behov av pedagogiska stödåtgärder istället för att hen själv ska behöva vara bärare av informationen. Studenterna efterfrågar mer stöd i lärandeprocessen istället för så kallade snabba lösningar för stunden och en högre grad av kunskap om och förståelse gällande deras funktionsnedsättning. Det uttrycks ett behov av framförhållning i kursplanering samt att studiehandledningar och föreläsningsmaterial delas ut i god tid. 4. Diskriminering Diskriminering är när högskolan på osakliga grunder behandlar en student eller sökande sämre än andra och detta missgynnande har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, ålder eller funktionsnedsättning. (Obs! Trakasserier är ett uppträdande som kränker någons värdighet, detta behandlas separat i rapporten.) Tabell 12. Har du upplevt dig bli diskriminerad på MDH?

8 Tabell 12.1 Har du upplevt dig bli diskriminerad på MDH? fördelat på kön: Man Kvinna Annan Vill ej ange Ja 14 (25%) 36 (65%) 1 (2%) 4 (7%) Nej 201 (27%) 540 (71%) 8 (1%) 9 (1%) Vill ej svara 1 (6%) 11 (61%) 0 (0) 6 (33%) 65 procent av de som svarat att de upplevt sig bli diskriminerade är kvinnor och 25 procent är män, vilket i stort motsvarar fördelningen av kvinnor och män bland de som svarat på enkäten. Av de nio respondenter som angett sitt kön som annan i delen grunddata är det en individ som anser sig ha blivit diskriminerad. Av de 19 respondenter som inte har velat ange sitt kön har fyra individer upplevt sig bli diskriminerade. Sammanlagt har 826 respondenter besvarat frågan. Tabell 13. På vilken/vilka grunder har du blivit diskriminerad? Enbart de 55 respondenter som angett svarsalternativet ja på föregående fråga har haft möjlighet att besvara frågan. Att tabellen redovisar 75 svar beror på att respondenten har haft möjlighet att välja flera av diskrimineringsgrunderna som svarsalternativ på frågan. Tabell 14. Vem utförde handlingen? Att kategorin student fanns med som svarsalternativ i enkäten är felaktigt då diskriminering förutsätter en maktrelation och en student kan således inte diskriminera en annan student.

9 4.1 Sammanfattning diskriminering Etnisk tillhörighet och kön är de vanligast förekommande diskrimineringsgrunderna enligt de svar vi har fått från de 55 respondenter som har upplevt sig bli diskriminerade på högskolan. 91 procent av de som besvarat frågan har inte upplevt sig bli diskriminerade av högskolan. En majoritet av de respondenter som uppger sig blivit diskriminerade är kvinnor vilket bör ställas mot att flest respondenter som besvarat enkäten är kvinnor. Enligt fritextsvaren där respondenterna ombetts beskriva diskrimineringen ges flera exempel på nedlåtande kommentarer eller negativa uttal om kvinnor eller med koppling till etnisk tillhörighet. Beskrivningarna handlar framförallt om upplevelser av kränkande uttalanden med koppling till en diskrimineringsgrund vilket i lagens mening är trakasserier och inte diskriminering. Dock finns några exempel på upplevelser av att lärare har missgynnat studenten i bedömningar av examinationer och i utformningen av undervisningen vilket kan utgöra diskriminering. 5. Trakasserier Med trakasserier avses sådant uppträdande som kränker en students värdighet och då behandlingen har samband med en av följande diskrimineringsgrunder; kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, ålder eller funktionsnedsättning. Tabell 15. Har du upplevt dig bli trakasserad på MDH? Tabell 15.1 Har du upplevt dig bli trakasserad på MDH? fördelat på kön: Man Kvinna Annan Vill ej ange Ja 11 (22%) 35 (69%) 2 (4%) 3 (6%) Nej 203 (27%) 542 (71%) 7 (1%) 9 (1%) Vill ej svara 1 (6%) 9 (53%) 0 (0) 7 (41%) Tabellen visar att 69 procent av de som svarat att de upplevt sig bli trakasserade är kvinnor och 22 procent är män, vilket i stort motsvarar fördelningen av kvinnor och män bland de som svarat på enkäten. Av de nio respondenter som angett sitt kön som annan i delen grunddata är det två som anser sig ha blivit trakasserade. Av de 19 respondenter som inte har velat ange sitt kön har tre individer upplevt sig bli diskriminerade. Sammanlagt har 829 respondenter besvarat frågan.

10 Tabell 16. På vilken/vilka grunder har du upplevt dig bli trakasserad? Tabell 17. Vem utförde handlingen? Respondenterna ombads beskriva händelsen närmare i fritext och här följer några citat som får spegla materialet: Uteslutning i kompisgruppen. Svårt vid fria val av grupp i klassrummet. Blev ensam. Yngre studenter har kommenterat min ålder. Att det skulle vara jättejobbigt att studera för mig. "Jag har under ett par tillfällen känt mig kränkt som tjej av manliga lärare som ger intrycket genom kommentarer och ordval att de inte anser att tjejer bör studera teknik. Vi lever på 2000talet och jag anser inte att detta är acceptabelt. Detta har hänt under teknik och mattekurser."

11 Tabell 18. Har du tagit kontakt med någon för att berätta om händelsen? I så fall vem? Tabell 19. Är du nöjd med hanteringen av ditt ärende? Sammanlagt har 34 respondenter besvarat frågan, vilket bör jämföras med att det endast var 28 respondenter som i föregående fråga angav att de hade kontaktat någon i ärendet. 5.1 Sammanfattning trakasserier En klar majoritet av respondenterna, 92 procent, har inte upplevt sig bli trakasserad på högskolan. Bland de sex procent, 51 respondenter, som upplevt trakasserier är det flest som har upplevt trakasserier med koppling till kön, etnisk tillhörighet och ålder. De flesta uppger att det är en annan student som har utfört handlingen. De kränkningar som beskrivs i fritextsvaren är mestadels nedsättande kommentarer. 28 respondenter uppger att de har kontaktat någon för att berätta om sin upplevelse. De flesta har uppgett att de har kontaktat en lärare, näst vanligast är att de kontaktat en avdelningschef eller student- och doktorandombudsmannen. Endast fyra av 34 respondenter uppger att de är nöjda med hanteringen av deras ärende. Bland fritextsvaren rörande ärendehanteringen uttrycker respondenterna ett missnöje över att högskolan inte vidtagit åtgärder eller att de åtminstone inte har fått kännedom om några åtgärder.

12 6. Arbetsmiljö Tabell 20. Det bemötande jag får upplever jag vara:

13 Tabell 21. Har du upplevt något av följande problem på MDH?

14 Tabell 22. Vem utförde handlingen?

15 Tabell 23. Har du tagit kontakt med någon för att berätta om händelsen? I så fall vem? Tabell 24. Är du nöjd med hanteringen av ditt ärende? Gällande ovanstående fråga enligt tabell 23 och 24 har studenterna haft möjlighet att lämna en kommentar. De påtalar då bland annat att de inte kände till många utav de funktioner som fanns att välja mellan, att de inte fått någon återkoppling, eller att de upplevt att det inte hänt något efter att man påtalat vad som inträffat. 6.1 Sammanfattning arbetsmiljö De flesta anser bemötandet vara bra. Det är av lärare, studenter, Studenttorget, annan personal på akademierna och biblioteket man anser sig ha fått bäst bemötande. Sammanlagt har respondenter besvarat svarsalternativen enligt tabell 20. Det är många som valt vet ej gällande sin linjeförening och Studentkåren vilket kan förklaras med att många som svarat på enkäten kanske varken är medlem i en linjeförening eller i Studentkåren. Det vanligaste arbetsmiljöproblemet enligt enkäten tycks vara ihållande stress och upplevelser av att ha blivit orättvist behandlad och kränkt. Det är lärare man i störst utsträckning anser sig ha blivit orättvist behandlad eller kränkt utav till exempel i samband med examination i form av att inlämningstiden inte är lika för alla, felbedömda tentamina och att lärarna inte är konsekventa. När studenten har tagit kontakt med någon så är det vanligast att de tagit kontakt med en lärare.

16 Relativt få är nöjda med hanteringen av ärendet. Utifrån fritextsvaren tycks missnöjet bero på att man anser att det inte resulterar i något eller att man inte får någon återkoppling. Respondenterna nämner även alkohol och droger och påtalar att det finns en viss alkoholhets under studentaktiviteter. Att det finns de som använder droger nämns också men inget tyder direkt på att det görs i, eller i anslutning till, högskolans lokaler. 7. Fysisk Miljö Tabell 25. Tycker du att våra lokaler tillgodoser dina behov? 7.1 Sammanfattning fysisk miljö Många respondenter anser att lokalerna tillgodoser deras behov. Gällande alternativet annat har respondenten genom fritextsvar kunnat förklara vad som avses. Sammanlagt har 394 respondenter besvarat frågan. Mindre bra anses vara att det finns för få sittplatser i studentpentryn, för få datorsalar, för få grupprum och grupprum med dator. Det uttrycks även ett behov av bättre ventilation och fler eluttag i föreläsningssalar. Campussektionen har tagit del av samtliga synpunkter och har under sommaren, det vill säga efter denna undersökning, vidtagit stora förändringar gällande studentpentryn och studieplatser.

17 8. Hållbar utveckling Tabell 26. I vilken utsträckning tycker du att din utbildning har innehållit kunskaper om följande perspektiv?

18 Tabell 27. Hur viktigt tycker du det är att din utbildning innehåller kunskaper om följande perspektiv?

19 Tabell 28. Känner du till att högskolan har följande: 8.1 Sammanfattning hållbar utveckling När det gäller frågan om i vilken utsträckning respondenterna anser att hållbar utveckling har ingått i deras utbildning utifrån perspektiven miljö, arbetsmiljö och jämlikhet, finns det en stor spridning bland svaren. De flesta svaren ligger i spannet liten till stor utsträckning. En stor majoritet av respondenterna, cirka procent, anser det vara viktigt eller mycket viktigt att perspektiven miljö, arbetsmiljö, jämlikhet ingår i utbildningen. Det är relativt få respondenter, 38 procent, som känner till att högskolan har en arbetsmiljöpolicy. Det är fler respondenter, 48 respektive 47 procent, som känner till att högskolan har en miljöpolicy och en likabehandlingsplan.

Utva rdering och kartla ggning 2014

Utva rdering och kartla ggning 2014 Bilaga 2 2014-10-30 Handläggare: Marika Hämeenniemi, personalsektionen Utva rdering och kartla ggning 2014 I arbetet med att ta fram en likabehandlingsplan för 2014-2015 har en utvärdering gjorts av Likabehandlingsplan

Läs mer

STUDENTERNAS PSYKOSOCIALA ARBETSMILJÖ

STUDENTERNAS PSYKOSOCIALA ARBETSMILJÖ STUDENTERNAS PSYKOSOCIALA ARBETSMILJÖ Verksamhetsåret 2016-2017 En enkätundersökning av Uppsala studentkår Verksamhetsåret 2012-2013 genomförde Uppsala Studentkår en enkätundersökning om studenternas arbetsmiljö.

Läs mer

Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola

Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola Inledning Denna broschyr är avsedd att öka medvetenheten och kunskapen hos sökande och studenter om Diskrimineringslagen, dess intentioner och

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller perioden 19 november 2014 31 december 2015

Likabehandlingsplan. Gäller perioden 19 november 2014 31 december 2015 Likabehandlingsplan 2015 Gäller perioden 19 november 2014 31 december 2015 2 3 Strategi för lika villkor Grundtanken i jämlikhetsarbetet på Mälardalens högskola (MDH) är att det genomsyrar hela vardagslivet

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Studentnöjdhet vid LTU 2009

Studentnöjdhet vid LTU 2009 Studentnöjdhet vid LTU 2009 Sammanfattande mått Sammanfattningsvis, hur nöjd eller missnöjd är du med Fråga Andel nöjd (4-5) Andel missnöjd (1-2) Medelbetyg Felmarginal 2.14 den utbildning du hittills

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan 1 Alla har vi olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad.

Läs mer

Mentorsundersökningen 2018

Mentorsundersökningen 2018 Mentorsundersökningen 2018 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4 Syfte...4 Metod...4 Enkäten...5 Resultat...6 Studielängd och tid med mentor...6 Information och kännedom om mentorsstöd...8

Läs mer

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering HSPA 49-2014/82 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Handledning för process 2014-05-01

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Vision Alla på Lapplands Gymnasium - Jokkmokk ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. ProAros vision: Alltid bästa möjliga möte. Definitioner: Diskriminering innebär att ett barn eller en elev missgynnas, direkt eller indirekt, av

Läs mer

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Introduktionsprogrammen a för planen Bitr. rektor är ytterst ansvarig för planen.

Läs mer

Diskrimineringslagen (2008:567)

Diskrimineringslagen (2008:567) Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (1985:1100) kap 14 a Definitioner Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och att missgynnandet har samband med

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2015/2016 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Det är 20 inskrivna

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Stenhagenskolan Vi har olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad. Ska lära

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Personalenkät 2010 2/2/2011

Personalenkät 2010 2/2/2011 Personalenkät 2010 1. Jag trivs bra med... helt delvis inte alls min närmaste chef 1386 (52%) 630 (24%) 478 (18%) 125 (5%) 51 (2%) 79,73 mina arbetskamrater 1593 (60%) 703 (26%) 322 (12%) 46 (2%) 6 (0%)

Läs mer

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är.

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mineralens förskola 2017/2018 Om oss Vi är en två-avdelningsförskola i utkanten av Boliden. Vi är 6 heltidstjänster i barngrupp, 1 kokerska på heltid

Läs mer

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE?

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Introduktion Om oss: Arbetsrättsligt stöd till personalfunktioner vid fakultetskanslierna/motsvarande Fokus på arbetsmiljö

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Om oss På vår förskola finns det 18 barn i åldrarna 1-4 år. Vår förskola ligger mitt i samhället Boliden. Vi är 6 personer

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för Mälarakademin 2010/2011

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för Mälarakademin 2010/2011 LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för Mälarakademin 2010/2011 Mälarakademin ska vara en arbetsplats där ingen diskrimineras, trakasseras, utsätts för mobbning, rasism, främlingsfientlighet,

Läs mer

Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Sverige

Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Sverige Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Sverige Mobbning Det man brukar kalla för mobbning är när någon kränks, vid upprepade tillfällen över tid och vid ojämna styrkeförhållanden.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Främjande arbete 4 Mål: Att ha en verksamhet som är fri från diskriminering. 4 Mål: Ha en god stämning på förskolan 5

Främjande arbete 4 Mål: Att ha en verksamhet som är fri från diskriminering. 4 Mål: Ha en god stämning på förskolan 5 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Barnens Hus 2016/2017 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vision och syfte... 3 Definitioner... 3 Utvärdering... 3 Utvärdering

Läs mer

Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet

Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet Beslut 2016-12-16 Sida 1 (5) Högskolan Ärende ANM 2016/253 handling Handläggare Anna Fritshammar Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet Diskrimineringsombudsmannen (DO)

Läs mer

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet POLICY Policy mot diskriminering i arbetslivet Kommunen Hudiksvalls kommun strävar efter att tillvarata samtliga medarbetares resurser. Vi ska främja och uppmuntra medarbetarnas individualiteter och olikheter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD 2016-09-01 Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lidingö vuxenutbildning

Likabehandlingsplan för Lidingö vuxenutbildning Inledning Likabehandlingsplan för Lidingö vuxenutbildning 2013-11-28 Alla människors lika värde och respekt för varje individ ska genomsyra hela verksamheten. Likabehandlingsplanen är en viktig del av

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller perioden 1 januari 31 december 2016

Likabehandlingsplan. Gäller perioden 1 januari 31 december 2016 Likabehandlingsplan 2016 Gäller perioden 1 januari 31 december 2016 2 Likabehandlingsplan 2016 Strategi för lika villkor Grundtanken i jämlikhetsarbetet på Mälardalens högskola (MDH) är att det genomsyrar

Läs mer

Påarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Påarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Påarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ansvariga för planen: Förskolechef Vår vision: På vår förskola

Läs mer

Frågor och svar kring kränkande behandling

Frågor och svar kring kränkande behandling Frågor och svar kring kränkande behandling Vad är en kränkning? Kränkning är ett paraplybegrepp där mobbning, trakasserier och övrig kränkande behandling ingår. Här ryms alla typer av handlingar som gör

Läs mer

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola Likabehandlingsplan Hästhagens Förskola Östra skoldistriktet År 2009 2011/12 Barn, Utbildning och Fritid Barn, 2011

Läs mer

Lika villkor vid Umeå universitet

Lika villkor vid Umeå universitet Lika villkor vid Umeå universitet Agnes Lundgren, Personalenheten Utvecklingskonsult, samordnare för lika villkor 1 Vid Umeå universitet råder lika villkor UmU:s samlingsbegrepp för arbetet med jämställdhet

Läs mer

Arbetsmiljöenkät 2011

Arbetsmiljöenkät 2011 Arbetsmiljöenkät 2011 SU total Kvalitetsområden Index Kvalitetsområden Diagrammet visar medarbetarnas omdöme på respektive kvalitets område. Bakom varje kvalitetsområde finns ett antal frågor som medarbetarna

Läs mer

Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skebo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Förkortad version av. Fridegårdsgymnasiets plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2019/2020.

Förkortad version av. Fridegårdsgymnasiets plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2019/2020. 2019-08-19 Förkortad version av Fridegårdsgymnasiets plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2019/2020 Sida 1 av 10 Grunduppgifter Den förkortade versionen av Fridegårdsgymnasiets

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Busbackens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018...

Läs mer

Testversion Ej för ifyllnad

Testversion Ej för ifyllnad Hemtjänst för personer under 65 år svenska 1. Hemtjänsten i sin helhet Mycket missnöjd Ganska missnöjd Varken nöjd eller missnöjd Gasnka nöjd Mycket nöjd a. Hur nöjd är du sammantaget med den hemtjänst

Läs mer

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan Inledning På Öppna förskolan ska alla känna sig välkomna och lika värda. Vi ser olikheter som en tillgång och ingen ska bli utsatt för kränkande behandling,

Läs mer

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Storumans kommun Förskolan Gungan Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Bakgrund.1 Definitioner.2 Mål och ansvar 3 Kartläggning, förebyggande åtgärder,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gula 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Yllestad förskola Läsåret 2012/2013

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Yllestad förskola Läsåret 2012/2013 20120921 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Yllestad förskola Läsåret 2012/2013 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Lagar och förordningar: Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Vision Alla på Bokenskolan ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning av föregående års plan Föregående

Läs mer

Vägledning för hantering av. Kränkande behandling vid Linköpings universitet

Vägledning för hantering av. Kränkande behandling vid Linköpings universitet Vägledning för hantering av Kränkande behandling vid Linköpings universitet Linköpings universitet (LiU) har en demokratisk värdegrund som bygger på mänskliga rättigheter och allas lika värde. LiU ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Förskolan Dal-Jerk Vision På förskolan Dal-Jerk förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Innehåll Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen:... 4 Ansvarig för planen:... 4 Vår vision...

Läs mer

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola och dygnet runt verksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Arbetslagen på. Förskolechef. Vår vision På vår förskola

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskola/skola Hemsjö förskola Läsår 2018 / 2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera

Läs mer

Medarbetarundersökning 2014 Medarbetarindex (MI)

Medarbetarundersökning 2014 Medarbetarindex (MI) Medarbetarundersökning 2014 Medarbetarindex (MI) Umeå Universitet Projektledare Quicksearch: Anna Kilander Tiina Stridh Syfte och Bakgrund SYFTE Medarbetarundersökningen är ett viktigt hjälpmedel för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna HANDLINGSPLAN 1(6) 2012-06-11 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna På Vuxenutbildningen i Skara ska ingen känna sig diskriminerad eller kränkt. Personal

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201 Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2015-201 2016 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

Meijerska gårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Meijerska gårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Meijerska gårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 2016-03-02 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Lathund. Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Lathund. Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Lathund Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter 1 2 Varför? Aktiva åtgärder är ett lagkrav i nya diskrimineringslagen som kräver att högskolor ska arbeta förebyggande för att motverka diskriminering

Läs mer

Guide om diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling för studenter HT-FAKULTETERNA LUNDS UNIVERSITET

Guide om diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling för studenter HT-FAKULTETERNA LUNDS UNIVERSITET Guide om diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling för studenter HT-FAKULTETERNA LUNDS UNIVERSITET 2 3 Vad är diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling? Respekt, tolerans

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Vad gäller för dig som förälder? 2. Vår definition av diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 1. Bakgrund och lagtext Vårt mål är att Globala gymnasiet ska vara fritt från förekomst av diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandlingen för Långareds förskola 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandlingen för Långareds förskola 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandlingen för Långareds förskola 2014/2015 Övertygelse (vision) Alla människor har ett egenvärde och alla duger. Alla är olika och alla har rätt att vara olika.

Läs mer

Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016

Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016 Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016 Inledning På Öppna förskolan ska alla känna sig välkomna och lika värda. Vi ser olikheter som en tillgång och ingen ska bli utsatt för kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

Idbyns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Idbyns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Idbyns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2015/2016 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller annan form av kränkande behandling. All

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling 2015/2016

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling 2015/2016 Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling 2015/2016 En plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2015-08-01 Förskolans namn: Nyckelpigans

Läs mer

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2018 /2019

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2018 /2019 Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2018 /2019 Aktiva åtgärder mot diskriminering Definition Diskriminering är när skolan, som verksamhet, behandlar någon

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Lilla Vargen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen...

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015

Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015 Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015 Vision Alla på Bokenskolan ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning av föregående

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Policy vid Konstvetenskapliga institutionen Institutionen arbetar

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Åby skola Gäller från april 2018 Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan

Läs mer

sandfors förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

sandfors förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling sandfors förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola 1-5år/fritids Läsår: 15-16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Bryggans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bryggans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bryggans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

www.friends.se Karin Dungmar

www.friends.se Karin Dungmar Karin Dungmar Innehåll Presentation av föreläsare, Friends och skolans uppdrag Varför föräldrautbildning? Om att skapa ett vi Övning: Tala lyssna Övning: Case Ansvarsordning Var kan jag vända mig till

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

1 av 7 2015-02-13 08:33. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Läsår vt15/ht15

1 av 7 2015-02-13 08:33. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Läsår vt15/ht15 1 av 7 2015-02-13 08:33 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår vt15/ht15 2 av 7 2015-02-13 08:33 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Samtliga

Läs mer

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Bilaga 7 Upprättad 2010-10-19 Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll 1. Vad säger diskrimineringslagen och skollagen?... 3 2. Diskrimineringsgrunderna... 3 3. Vad är diskriminering?...

Läs mer

Myrstacken/Solrosens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Myrstacken/Solrosens plan mot diskriminering och kränkande behandling Myrstacken/Solrosens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Christina Petersson Maria Nyberg Vår vision På vår förskola

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Inledning Denna plan gäller för alla barn och vuxna som vistas i förskolans verksamhet i Degerfors kommun. Planen består av en gemensam del för samtliga förskolor

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Säters stad 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Ekuddens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekuddens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekuddens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Ekuddens förskola Ansvarig för planen Förskolechef Niklas Brånn Vår vision Ekuddens

Läs mer

Staffansgårdens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Staffansgårdens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Staffansgårdens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Staffansgårdens förskola... 1 Likabehandlingsplan mot diskriminering och

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling

Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling Väja förskola Nyskriven september 2015 I Kramfors kommuns förskolor vill vi att alla ska känna sig lika mycket värda och bli sedda för den de är. Barn

Läs mer

Årjängs gymnasieskola

Årjängs gymnasieskola Årjängs gymnasieskola plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 INNEHÅLL 1. Inledning... - 2 - Syfte... - 2 - Mål... - 2 - Lagar... - 3 - Viktiga definitioner... - 3-2. Att utreda

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskolan Nolängen Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolängens förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolängens förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nolängens förskola Läsår 2017-2018 Innehåll Innehåll... 1 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 4 Kartläggning...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Torsås Kommuns förskolor

Likabehandlingsplan. Torsås Kommuns förskolor Likabehandlingsplan Torsås Kommuns förskolor 1. Vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande 2. Mål - för att minska diskriminering, trakasserier och

Läs mer

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN ÅRSUNDA FÖRSKOLA 20130101-20131231 Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014. Folkuniversitetet, Vuxenutbildningsavdelningen

Likabehandlingsplan 2014. Folkuniversitetet, Vuxenutbildningsavdelningen Likabehandlingsplan 2014 Folkuniversitetet, Vuxenutbildningsavdelningen 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Sfi, komvux, särvux Ansvariga för planen Verksamhetsledare Cecilia Björkquist,

Läs mer

BJÖRKHAGA FÖRSKOLA. Björkhaga förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

BJÖRKHAGA FÖRSKOLA. Björkhaga förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 BJÖRKHAGA FÖRSKOLA Björkhaga förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Bakgrund Alla förskolor och skolor ska ha en aktuell och levande plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer