Kvarteret Afrika 6:2. Särskild utredning intill RAÄ 44, Sölvesborgs medeltida stad, Sölvesborgs socken. Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvarteret Afrika 6:2. Särskild utredning intill RAÄ 44, Sölvesborgs medeltida stad, Sölvesborgs socken. Sölvesborgs kommun, Blekinge län"

Transkript

1 Kvarteret Afrika 6:2 Särskild utredning intill RAÄ 44, Sölvesborgs medeltida stad, Sölvesborgs socken Sölvesborgs kommun, Blekinge län Blekinge museum rapport 2012:28 Smålands museum rapport 2013:1 Johan Åstrand

2

3 Sammanfattning Utredningen utfördes inom fastigheten Afrika 6:2 som ligger omedelbart söder om gränsen för Sölvesborgs gamla stad såsom den framgår av den äldsta stadskartan. Sökschakt togs upp inom området för att avgöra om det fanns några kulturlager eller konstruktioner med anknytning till den gamla staden under mark. Den enda intakta anläggning som påträffades var en flack nedgrävning med raseringsmaterial, förmodligen från ett korsvirkeshus. Inom ytan fanns 0,8 till 1,6 meter djupa matjordslager. Dessa innehöll ett kronologiskt blandat fyndmaterial. Utredningen kunde bekräfta den bild som även kartmaterialet ger av att området ända in i sen tid legat utanför det bebyggda stadsområdet. Platsen förefaller att ha brukats som ängsmark och åker fram till dessa att den bebyggdes under tidigt 1900-tal. Dessa förhållanden speglar situationen i en liten stad där det medeltida stadsområdet var ett fullt tillräckligt stadsrum långt fram i sen tid. Med tanke på att få intakta äldre lämningar påträffades föreslås inte att några ytterligare arkeologiska insatser inom det aktuella området. Inledning Kvarteret Afrika ligger i den södra delen av Sölvesborgs centrum och utmärks framför allt av det ståtliga Stadshotellet uppfört år Framför hotellbyggnaden är fastigheten delad i två delar varav den norra delen, Afrika 6:1, har blivit bebyggd i sen tid. Den nu aktuella södra delen, Afrika 6:2, är tänkt att detaljplaneläggas för en liknande byggnation och den aktuella utredningen gjordes med anledning av detta. Kvarteret Afrika ligger i gränsområdet för den medeltida staden, RAÄ 44 i Sölvesborgs socken. Det aktuella området ligger omedelbart utanför det som på den äldsta stadskartan från 1725 är markerat som stadens tomtmark. Närheten till den gamla staden gjorde att Länsstyrelsen ansåg att en arkeologisk utredning behövde göras i området. Utredningsområdet omfattade totalt 1000 kvadratmeter. Utredningen utfördes av Blekinge museum i samarbete med Smålands museum/kulturparken Småland. Fältarbetet utfördes Utredningen har utförts av Johan Åstrand. Uppdragsgivare var Hermanssonbolagen AB som bekostat utredningen. Figur 1: Utredningsområdet låg direkt öster om Sölvesborgs stadshotell.

4 Syfte Utredningen har i enlighet med Länsstyrelsens förfrågningsunderlag syftat till att ta reda på om fornlämningar finns i det berörda området. Arbetet har utförts i form av en kartanalys, en viss genomgång av äldre arkivmaterial, samt provschaktning med grävmaskin.. Bakgrund Sölvesborg ligger strategiskt i ett smalt pass mellan Ryssberget och havet. Platsen har således varit viktig ur kommunikationshänseende, både för land- och sjöfart. Det äldsta administrativa centrumet på Listerhalvön låg dock inte i Sölvesborg utan i anslutning till nuvarande Mjällby och Hosaby. Första gången Sölvesborg nämndes i skriftliga källor var Det var då borgen utanför staden som avsågs. Det finns indikationer på att viss handel och eventuellt fiske förekom på platsen för staden vid den tiden, men både skriftligt och arkeologiskt material talar för att staden Sölvesborg grundades först under början av 1400-talet. Det äldsta skriftliga belägget är från 1436 och bortsett spåren av en stenåldersboplats är den äldsta bebyggelsen daterad till talet. Möjligen anlades staden på kungligt initiativ för att stoppa den olagliga bondehandeln i trakten. Efter stark konkurrens med Kristianstad drogs dock stadsrättigheterna in år 1654 och de återficks inte förrän 1835 (Stenholm 2009:217 och Anglert 1984). Kvarteret Afrika (fig. 2) är beläget strax sydväst om gränsen för den medeltida staden (RAÄ 44). Eftersom gränsen för medeltida städer är gjord utifrån betydligt senare historiska kartor, i Sölvesborgs fall en stadskarta från 1725, fanns möjlighet att spår av medeltida eller senare historiska lämningar skulle kunna finnas bevarade även utanför kartans avgränsning. Detta kan i synnerhet gälla områden i anslutning till infartsvägar. Figur 2 visar ett utsnitt av fastighetskartan över Sölvesborg stad. Den rosa markeringen visar utbredningen av staden år 1725, vilket i princip motsvarar även den medeltida staden RAÄ 44. Platsen för utredningen är markerad med en röd stjärna.

5 Den allra äldsta kartan över Sölvesborg är från 1650-talet. Denna är dock inte särskilt exakt. Längs stadsområdets gränser ser man vad något som ser ut som ett staket och ett stadsdike. Från 1725 finns både en karta över stadens tomtmark och en karta över stadens omgivande ägor. Som tidigare nämnts kan man här se att det berörda området låg omedelbart utanför staden och att stadens utfartsväg mot söder gick direkt öster området. Platsen är på kartan markerad som ängsmark. På en karta från 1814 som visar stadens jordar kan man se att området även då var ängsmark inom den så kallade Stadsvången. Från 1854 finns ytterligare en karta som i stort sett bekräftar samma bild. Inte heller vid denna tid hade bruket av platsen förändrats. Uppodlingen av Figur 3 visar ytan för kvarteret Afrika 6:2 inlagd på en rektifiering av 1725 års karta över stadens tomtmark. Figur 4 visar utredningsområdet ungefärligt markerad på 1725 års karta över stadens omgivande ägor. Området utgjordes då av ängsmark.

6 Figur 5 visar kartan över stadens ägor från 1814 med utredningsområdets läge ungefärligt markerat. Figur 6. Karta över staden och dess ägor från Utredningsområdets läge är ungefärligt markerat. platsen till åker bör alltså ha skett någon gång efter 1850-talet. Under 1900-talet kommer området slut att hamna inom gränserna för den växande staden i och med att stadshotellet uppförs år Förmodligen har järnvägens tillkomst med stationshuset placerat sydost om området varit avgörande för såväl stadshotellets placering som för den södra stadsdelens expansion. Platsens utveckling såsom den framgår i kartmaterialet speglar väl Sölvesborg som en blygsam och ganska stillastående stad där det gamla stadsområdet inte förändras förrän i sen tid. År 2006 gjorde Blekinge museum en arkeologisk förundersökning inom den nordöstra delen av kvarteret Afrika, Afrika 6:1 (Henriksson 2006). Vid denna framkom ett eftermedeltida golvlager samt fynd i form av slagg, kritpipor, yngre rödgods. Det fanns även ett par under stenåldern bearbetade flintavslag i omrörda och påförda lager. Orörd undergrund framkom på 0,4 1,2 meters djup. Denna undersökning utfördes, till skillnad från den nu utförda, som en förundersökning eftersom den norra delen av kvarteret ligger inom fornlämningsområdet för den medeltida staden.

7 Metod Vid utredningen togs fem schakt upp med hjälp av grävmaskin. Schakten förlades i första hand till utredningsområdets centrala och södra delar där man vid en exploatering planerar att uppföra själva byggnaden. Sammanlagt togs 47 löpmeter schakt upp, vilket motsvarade 56 m 2 schaktad yta. Schakten grävdes i regel ned till underliggande orörd markyta men i flera av schakten sparades vissa delar av ovanliggande lager för handgrävning. Djupet i schakten varierade mellan 0,7 och 1,65 meter. Samtliga schakt hade en bredd av 1,2 meter. Schakten rensades med fyllhammare. I varje schakt grävdes någon del av bottenlagren för hand med skärslev. De få konstruktioner som påträffades rensades fram och dokumenterades. Utredningsschakten mättes in manuellt på en planritningar som sedan digitaliserats. I övrigt dokumenterades schakten genom foton samt schaktbeskrivningar. Ett mindre antal fynd tillvaratogs. Dessa utgjorde ett något så när representativt urval av fyndmaterialet. Fynden kom i huvudsak från omrörda odlingspåverkade lager. Figur 7. Utredningsområdet inom fastigheten Afrika 6:2 med utredningschakten markerade.

8 Resultat Ett antal sökschakt, numrerade 1 till 5 togs upp inom utredningsområdet. Dessa beskrivs nedan. Schakt 1 Längd: 6 meter Schakt i utredningsområdets sydvästra del. Schaktets västra del grävdes ned till underliggande orörd sand som kom på ett djup av 1,7 meter. I den östra delen grävdes endast ned till 1,2 meters djup. Lagerbilden i schaktet såg ut som följande: 0-1,15 m under markytan; Mörkbrun, kraftigt humös, homogen sandig matjord. Fynd av tegel, yngre rödgods samt svärtat kakelugnsfragment. Lager med odlingskaraktär. 1,15 till 1,5 meter under markytan. Gråbrunt, måttligt humöst, homogent sandigt lager med odlingskaraktär. Liknande fyndmaterial som ovan. 1,5 till 1,6 meter under markytan. Gråbrunt, måttligt humöst, sandigt lager som bitvis hade kraftigt inslag av träkol. Troligen äldre markyta. Även på denna nivå fanns liksom ovan inslag av yngre fyndmaterial som fajans och pressglas. 1,6 till 1,7 meter under markytan. Gråbrun, svagt humös sand, melerad och våtmarksaktig. Äldre markyta med övergång till underliggande orörda lager av grov sand. Fynd saknades i detta lager. Trots att lagerbilden innehöll djupa lager gav dessa inte intryck av att vara utfyllnadsmassor. De verkade i stället vara odlingpåverkade lager som förmodligen ansamlats i en lägre del av åkermarken. Fyndmaterialet var alltså likartat ända ned mot botten och innehöll fynd av talskaraktär. I huvudsak var fynden små och fragmenterade. Figur 8: Schakt inom det aktuella utredningsområdet.

9 Schakt 2 Längd: 6 meter Schakt i utredningsområdets sydöstra del. Ett mindre parti i schaktets västra del schaktades enbart ned till ett djup av 1,25 meter under markytan medan den övriga delen schaktades ned till underliggande orörd sand på ett djup av 1,45 meter. Övre lager var lika schakt 1. Från ett djup av 1,25 till 1,35 meter under markytan kom ett utfyllnadslager med mörkbrun, kraftigt humös jord med inslag av stenar (0,1 m i diameter), stora bitar taktegel och yngre rödgods samt sot, kol och lerfläckar. Under detta på ett djup av 1,35 till 1,45 meter under markytan fanns ett gråbrunt, måttligt humöst lager med odlingskaraktär. Under detta fanns opåverkad grov sand. Lagerbilden i schaktet sluttade kraftigt mot öster och angivelsen av djup gäller schaktets mittparti. Fynd av tals typ förekom i samtliga lager. Schakt 3 Längd: 21 meter Längre schakt i utredningsområdets mitt. I den västra delen fanns orörd botten på ett djup av 1,45 m under markytan. I mitten låg den opåverkade marken som djupast, 1,65 meter under markytan medan den östra delen var grundare med ett djup av 0,85 meter. I den västra delen påminde lagerföljden om den i schakt 1 med ett bottenlager som innehöll sot och kol. I den östra delen påminde lagerföljden om schakt 2 med samma typ av fyllnadslager med tegel och sten på ett djup av 0,9 meter under markytan. I mitten av schaktet fanns en snett tvärgående nedgrävning eller dike som hade en bredd av 1,5 meter och som framträdde på ett djup av 0,85 meter under markytan. I botten fanns flera större stenar med en diameter av upp till 1,0 meter. Fyllningen innehöll även tegel småsten, sand och lera samt fynd av talskaraktär. Schaktet grävdes ned i botten längs hela sträckningen utom längst i öster där en del av det understa påförda lagret samt den övre delen av den opåverkade sanden handgrävdes. Likartat fyndmaterial i alla lager. Figur 9: Bild från schakt 2. Det kraftiga matjordstäcket fanns i samtliga schakt. Foto från V.

10 Schakt 4 Längd: 9 meter Schakt i den nordöstra delen. I den västra delen fanns fortsättningen av samma tvärgående sentida nedgrävning eller dike som i schakt 3. I den östra delen fanns ett homogent oskiktat matjordslager och under detta kom opåverkad grå sand på ett djup av 1,1 meter under markytan. I mitten av schaktet fanns under matjorden en flack nedgrävning eller lagerrest, A1, som dominerades av bränd lera, enstaka småsten samt kol och sot. Fragmenten av bränd lera hade plana strukna ytor. Anläggningen hade en längd i schaktet av storlek av 2,8 meter och en bredd av 1,2 till 0,3 meter. Innehållet kan tolkas som en del av ett raseringslager från någon form av klinehus, till exempel ett korsvirkeshus. Vid stick med jordsond visade sig anläggningen ha ett djup av ca 0,05 meter. I ytan av lagret fanns några skärvor av yngre rödgods samt enstaka brända ben. Några fynd av direkt sentida karaktär påträffades inte vid handrensningen av lämningen. Anläggningen var i sin västra del störd av den ovan nämnda sentida nedgrävningen. Schakt 5 Längd: 5 meter Schakt i områdets nordvästra del. Det grävdes ned till ett djup av 1,65 meter där den opåverkade nivån utgjordes av gulgrå grov sand. Lagerbilden var lik den i schakt 1 men i botten fanns endast en svag sotig horisont. Likartat fyndmaterial ända ned i botten. Anläggningar Den enda anläggning av äldre karaktär som påträffades vid utredningen var den flacka nedgrävning eller lagerrest, A1, som påträffades i schakt 4. Som nämnts hade anläggningen en längd av 2,8 meter inom schaktet och ett djup av 0,05 meter. Fyllningen som innehöll rikligt med hårt bränd lera samt kol och sot antyder att det rör sig om ett raseringslager från en byggnad med strukna lerväggar, troligen ett lerklinat korsvirkeshus. Några fynd av direkt sentida karaktär påträffades inte vid handrensning av anläggningen. Anläggningen var i sin västra del störd av ett sentida dike eller ledning. Figur 9: A1 var en flack nedgrävning som innehöll rikligt med bränd lera, sot och kol. Foto från Ö.

11 Fynd Vid schaktning och rensning framkom ett förhållandevis stort antal fynd som i huvudsak kan sägas hörde till perioden från 1600-tal till slutet av 1800-talet. Huvuddelen av fynden kom från de omrörda matjordslagren och någon stratigrafisk skillnad fanns inte mellan fynden. Enbart ett urval representativa fynd tillvaratogs därför. De enda fynd som påträffades i en intakt kontext var de som tillvaratogs från nedgrävningen eller kulturlagret A1 (F13, F14). Det tillvaratagna fyndmaterialet består till större delen av keramik. Den vanligaste typen av keramik var yngre rödgods. Från bland annat schakt 2 tillvaratogs ett flertal skärvor från trebensgrytor och fat (F6). En skärva från ett fat var dekorerat med mönster i hemringsteknik vilket är vanligt under 1700-tal (F5). Två skärvor i ett svart reducerat lergods påträffades vara en hade spår av ljus glasyr (F7). Flera skärvor av stengods med blå och vitgrå glasyr tillvaratogs. Skärvorna är förmodligen tysk import från 1600-tal. Två av dessa hade även formpressad dekor med medaljongmotiv (F2, F9). Bland fynden förekom även fajans av talstyp (F1, F10). Även i de undre lagren påträffades fynd som pressglas och buteljer med maskintillverkad mynning som är från glasprodukter producerade under 1800-talets senare del. Två kakelsugnfragment med svart glasyr och dekor i relief påträffades (F3, F11). I matjorden påträffades flera kritpiporsvart var en vanlig färg för kakelugnar under 1600-tal. I A1 påträffades som tidigare nämnts ett stort antal fragment av bränd lera. Många av dessa hade en slät struken utsida och något fragment hade ett grenavtryck på insidan (F13). Lerfragmenten är förmodligen från ett klinehus av korsvirkestyp. I samma anläggning påträffades även enstaka skärvor av yngre rödgods (F14). Tolkning och rekommendationer Vid utredningen kunde man konstatera att det inom det aktuella området fanns få bevarade lämningar med anknytning till Sölvesborgs äldre stad. I de schakt som togs upp var matjordslagren förhållandevis djupa och innehöll ett blandat fyndmaterial med i huvudsak tals till sen 1800-talskaraktär. Den kraftiga ansamlingen av odlingsjord bör i huvudsak ha skett genom att plöjd jord anhopats i svackor eller låga partier inom åkermarken. I områdets östra del fanns dock även vissa inslag av fyllnadsmassor med tegel och sten. Några intakta kulturlager framkom inte. Enbart en anläggning av äldre karaktär påträffades. På den äldsta kartan över Sölvesborg från 1725 kan man se att det aktuella utredningsområdet ligger omedelbart utanför stadens tomtmark och direkt öster om den utredda ytan gick stadens utfartsväg mot söder. På 1700-talskartan anges området vara ängsmark. Något som även anges på kartan från 1814 där området ingick som ängsmark inom Stadsvången. Utredningen kan bekräfta den bild som kartmaterialet ger av att området legat utanför det bebyggda stadsområdet. Samtidigt understryker det förhållandevis rikhaltiga fyndmaterialet som fanns i matjorden att man befinner sig i stadens omedelbara närhet. Platsen förefaller att ha brukats som ängsmark och åker fram till dessa att den bebyggdes under tidigt 1900-tal. Utvecklingen speglar situationen i en liten stad där det medeltida stadsområdet var ett fullt tillräckligt stadsrum långt fram i sen tid. En flinta påträffades i matjordslagret. Vid handrensning av övergången mellan matjord och underliggande opåverkad sand påträffades dock inte några förhistoriska fynd. Flintan är förmodligen spår av förhistorisk aktivitet. Med tanke på att få intakta äldre lämningar påträffades föreslås inte att några ytterligare arkeologiska insatser inom det aktuella området.

12 Referenser Litteratur Anglert, M Sölvesborg. Medeltidsstaden 54. Riksantikvarieämbetet och Statens Historiska museer rapport. ISBN Henriksson, M Kv Afrika 6. Arkeologisk förundersökning, Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun. Blekinge museum rapport 2006:16. Stenholm, L Berättelsen om Blekinge gränser i ett gränsland. Olofström, ISBN Kartmaterial Sölvesborgs stad karta Lantmäterimyndighternas arkiv. 10-SÖL-1 Sölvesborgs stad karta Lantmäterimyndighternas arkiv. 10-SÖL-4 Sölvesborgs stad karta Lantmäterimyndighternas arkiv. 10-SÖL-8 Tekniska och administrativa uppgifter Länsstyrelsens diarienr: Blekinge museums diarienr: Uppdragsgivare: Hermanssonbolagen AB Ansvarig institution: Blekinge museum Län: Blekinge Kommun: Sölvesborg Socken: Sölvesborg RAÄ nr: Intill RAÄ 44 Ekonomiska kartan: 3E2e Sölvesborg Koordinater (SV hörnet): / Koordinatsystem SWEREF 99 TM Typ av undersökning: Särskild utredning Personal: Johan Åstrand Fältarbetet utfört: 22 oktober 2012 Arbetad tid: 8 tim fält Blekinge museums accessionsnr: BlM Fynd och fältdokumentation förvaras på Blekinge museum.

13 Fyndlista Kv. Afrika 6:2 särskild utredning Invid RAÄ 44, Sölvesborgs sn, Bl. BlM dnr: Acc.nr: BlM Fnr Kontext Fyndmaterial Vikt/g Antal Anmärkning 1 S1, omrörda lager Fajans 4,6 2 En skärva med blå dekor 2 S1, omrörda lager Stengods 0,5 1 Blåvit, glasyr, relifedekor, medaljong. Westerwald? 3 S1, omrörda lager Kakel Svartglaserad, reliefdekor 4 S1, omrörda lager Flinta 11,7 1 Avfall 5 S1, omrörda lager Lergods 54,1 2 Y rödgods, en skärva fat m. hemring, en skärva kokkärl 6 S2, omrörda lager Lergods Y rödgods, bl. a trefotsgrytor och fat 7 S2, omrörda lager Lergods 23,9 2 Svart, reducerat gods, en bit med ljus glasyr 8 S2, omrörda lager Br. lera 9,4 1 Magrad med bergart och växtdelar 9 S2, omrörda lager Stengods 7,6 2 Blåvit, glasyr, relifedekor, medaljong. Westerwald? 10 S2, omrörda lager Fajans 17,5 1 Handtag, sentida 11 S3, omrörda lager Kakel 11,5 1 Svartglaserad, reliefdekor 12 S3, omrörda lager Stengods 1,5 1 Blåvit glasyr 13 S4, A1 Br. Lera Väggbeklädnad, klinehus, vissa bitar med plan, avstruken yta, andra med grenavtryck. 14 S3, omrörda lager Lergods 20,9 2 Y rödgods, en skärva fr. trefotsgryta.

Rapport 2014:02. Tove Stjärna. Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland.

Rapport 2014:02. Tove Stjärna. Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland. Rapport 2014:02 broby 1:1 Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland Tove Stjärna Läs rapporten i PDF www.stockholmslansmuseum.se Järnvägsgatan 25, 131 54

Läs mer

Särskild utredning inom fastigheterna Agnestad 1:2 m fl i Falköpings kommun, Västra Götalands län

Särskild utredning inom fastigheterna Agnestad 1:2 m fl i Falköpings kommun, Västra Götalands län RAPPORT 2009:5 Särskild utredning inom fastigheterna Agnestad 1:2 m fl i Falköpings kommun, Västra Götalands län Särskild utredning 2008 Andreas Åhman Rapport Särskild utredning inom fastigheterna Agnestad

Läs mer

UV SYD RAPPORT 2002:2. Kv. Carl XI Norra 5. Skåne, Helsingborg, Kv. Carl XI Norra 5, RAÄ 42 Bengt Jacobsson. Kv. Carl XI Norra 5 1

UV SYD RAPPORT 2002:2. Kv. Carl XI Norra 5. Skåne, Helsingborg, Kv. Carl XI Norra 5, RAÄ 42 Bengt Jacobsson. Kv. Carl XI Norra 5 1 UV SYD RAPPORT 2002:2 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Kv. Carl XI Norra 5 Skåne, Helsingborg, Kv. Carl XI Norra 5, RAÄ 42 Bengt Jacobsson Kv. Carl XI Norra 5 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska

Läs mer

Fiberdragning i kvarteret Koppardosan, Sigtuna

Fiberdragning i kvarteret Koppardosan, Sigtuna Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2017:44 Fiberdragning i kvarteret Koppardosan, Sigtuna Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Sigtuna 195:1 Koppardosan 2 Sigtuna socken

Läs mer

Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning. Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne

Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning. Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne wallin kulturlandskap och arkeologi rapport 2005:19 Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne Bo Bondesson Hvid 2005 wallin

Läs mer

Malin Lucas Dnr: Ar Länsstyrelsen Samhällsutvecklingsenheten Uppsala

Malin Lucas Dnr: Ar Länsstyrelsen Samhällsutvecklingsenheten Uppsala 2017-06-02 Malin Lucas Dnr: Ar-787-2016 Länsstyrelsen Samhällsutvecklingsenheten 751 86 Uppsala ANGÅENDE FÖRUNDERSÖKNING AV FAST FORNLÄMNING BÖRSTIL 141:1, INFÖR BYGGNATION INOM FASTIGHETEN ÖSTHAMMAR 36:1,

Läs mer

Ett 1700-talslager i Östhammar

Ett 1700-talslager i Östhammar Arkeologisk schaktningsövervakning Ett 1700-talslager i Östhammar Schaktningsarbeten för bergvärme i kv Kopparslagaren Raä 141 Östhammar 30:3 Kv Kopparslagaren Östhammar Uppland ROBIN OLSSON 2 Arkeologisk

Läs mer

Borgen 2. Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun. Arkeologisk förundersökning. Blekinge museum rapport 2009:38 Mikael Henriksson

Borgen 2. Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun. Arkeologisk förundersökning. Blekinge museum rapport 2009:38 Mikael Henriksson Borgen 2 Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun Arkeologisk förundersökning Blekinge museum rapport 2009:38 Mikael Henriksson Bakgrund Inför Sölvesborgs kommuns nyplantering av träd inom fornlämning RAÄ

Läs mer

tal i Östhammar. Schaktningsarbeten för bergvärme i kv Rådhuset. Arkeologisk schaktningsövervakning

tal i Östhammar. Schaktningsarbeten för bergvärme i kv Rådhuset. Arkeologisk schaktningsövervakning Arkeologisk schaktningsövervakning 1700 1800-tal i Östhammar Schaktningsarbeten för bergvärme i kv Rådhuset Raä 141 Östhammar 38:2 och 39:5 Kv Rådhuset Östhammar Uppland BENT SYSE 2 Arkeologisk schaktningsövervakning

Läs mer

Marielund 3:2. Särskild utredning. Nättraby socken, Karlskrona kommun. Blekinge museum rapport 2013:22 Arwo Pajusi

Marielund 3:2. Särskild utredning. Nättraby socken, Karlskrona kommun. Blekinge museum rapport 2013:22 Arwo Pajusi Marielund 3:2 Särskild utredning Nättraby socken, Karlskrona kommun Blekinge museum rapport 2013:22 Arwo Pajusi Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Topografi och fornlämningsmiljö... 2 Fältarbetets genomförande...

Läs mer

Kv. Anden 1. Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun. Arkeologisk förundersökning. Blekinge museum rapport 2005:24 Mikael Henriksson

Kv. Anden 1. Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun. Arkeologisk förundersökning. Blekinge museum rapport 2005:24 Mikael Henriksson Kv. Anden 1 Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun Arkeologisk förundersökning Blekinge museum rapport 2005:24 Mikael Henriksson Bakgrund Sölvesborgs kommun meddelade under våren 2004 Länsstyrelsen sina

Läs mer

Schaktningar i kvarteret Banken i Kungsbacka

Schaktningar i kvarteret Banken i Kungsbacka UV VÄST RAPPORT 2001:23 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Schaktningar i kvarteret Banken i Kungsbacka Halland, Kungsbacka stad, kvarteret Banken 7 och 8, RAÄ 10 Carina Bramstång UV VÄST RAPPORT 2001:23 ARKEOLOGISK

Läs mer

Kulturlager från 1700-talet i Köpmangatan

Kulturlager från 1700-talet i Köpmangatan UV RAPPORT 2014:47 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTKONTROLL Kulturlager från 1700-talet i Köpmangatan Södermanlands län; Södermanland; Eskilstuna kommun; Eskilstuna stad, Eskilstuna 554:1 Katarina

Läs mer

Schaktning för fjärrkyla i Sturegatan

Schaktning för fjärrkyla i Sturegatan Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:19 Schaktning för fjärrkyla i Sturegatan Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning RAÄ 232:1 Kv. Kol 15, Sturegatan Västerås domkyrkoförsamling

Läs mer

Kabelförläggning invid två gravfält

Kabelförläggning invid två gravfält Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:62 Kabelförläggning invid två gravfält Förundersökning Fornlämning Ekeby 3:1 och Ekeby 9:1 Rista 4:4, Fornbro 5:2 och Blacksta 1:11 Ekeby socken Östhammars kommun

Läs mer

VA-ledning Sandviken - etapp I

VA-ledning Sandviken - etapp I VA-ledning Sandviken - etapp I Mjällby socken, Sölvesborgs kommun Särskild utredning Blekinge museum rapport 2010:12 Mikael Henriksson Bakgrund Sölvesborgs kommuns planer på att anlägga VA-ledning från

Läs mer

Schakt i kvarteret Jakob Större 13

Schakt i kvarteret Jakob Större 13 Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:37 Schakt i kvarteret Jakob Större 13 Arkeologisk förundersökning Fornlämning Stockholm 103:1 Kvarteret Jakob Större 13 Stockholm stad Stockholms kommun Uppland

Läs mer

. M Uppdragsarkeologi AB B

. M Uppdragsarkeologi AB B C. M Uppdragsarkeologi AB B 2 C. M Uppdragsarkeologi AB B 3 Med anledning av beslut från Länsstyrelsen i Skåne län inför byggnation av GCväg mellan Flädie och Bjärred i Lomma kommun, har CMB Uppdragsarkeologi

Läs mer

Kv Tandläkaren 5 Spångerumsgatan 37

Kv Tandläkaren 5 Spångerumsgatan 37 Rapport 2007:27 Arkeologisk förundersökning Kv Tandläkaren 5 Spångerumsgatan 37 RAÄ 201 Kv Tandläkaren 5 Linköpings stad och kommun Östergötlands län Marie Ohlsén Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U

Läs mer

Utredning vid Kulla. Arkeologisk utredning. Östra Ryds socken Österåkers kommun Stockholms län Uppland. Jonas Ros

Utredning vid Kulla. Arkeologisk utredning. Östra Ryds socken Österåkers kommun Stockholms län Uppland. Jonas Ros Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:69 Utredning vid Kulla Arkeologisk utredning Östra Ryds socken Österåkers kommun Stockholms län Uppland Jonas Ros Utredning vid Kulla Arkeologisk utredning Östra

Läs mer

Siretorp 3:33 Sandviken

Siretorp 3:33 Sandviken Siretorp 3:33 Sandviken Särskild utredning Mjällby socken, Sölvesborgs kommun Blekinge museum rapport 2013:17 Arwo Pajusi Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Topografi och fornlämningsmiljö... 2 Fältarbetets

Läs mer

Rapport 2012:26. Åby

Rapport 2012:26. Åby Rapport 2012:26 Åby Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll intill fornlämning RAÄ 168:1 och 169:1 inom fastigheten Åby 1:4, Hölö socken, Södertälje kommun, Södermanland. Tove Stjärna Rapport

Läs mer

Lilla Råby 18:38 m. fl.

Lilla Råby 18:38 m. fl. UV SYD RAPPORT 2006:3 ARKEOLOGISK UTREDNING 2005 Lilla Råby 18:38 m. fl. Neolitiska lämningar Skåne, Lunds stad, Lilla Råby 18:38 m. fl. utbyggnadsområde 07 Jöns Petter Borg, RAÄ 61:2, Lunds kommun Anna

Läs mer

arkivrapport Inledning Målsättning och syfte Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Urban Mattsson Nyköping Sörmlands museum, Peter Berg

arkivrapport Inledning Målsättning och syfte Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Urban Mattsson Nyköping Sörmlands museum, Peter Berg Nr 2015:03A KN-SLM14-180 arkivrapport till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Urban Mattsson 611 86 Nyköping från. Sörmlands museum, Peter Berg datum. 2015-02-03 ang. förenklad rapport över arkeologisk

Läs mer

Stavsborg. Tina Mathiesen. Rapport 2012:40

Stavsborg. Tina Mathiesen. Rapport 2012:40 Rapport 2012:40 Stavsborg Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av gravfältet RAÄ 29:1 i Färentuna socken, Ekerö kommun, Uppland. Tina Mathiesen Stavsborg Arkeologisk förundersökning i avgränsande

Läs mer

glömstavägen Rapport 2013:04 En schaktkontroll vid

glömstavägen Rapport 2013:04 En schaktkontroll vid Rapport 2013:04 En schaktkontroll vid glömstavägen Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll vid boplatsen RAÄ Huddinge 328:1, Huddinge socken och kommun, Södermanland. Tina Mathiesen Läs rapporten

Läs mer

NORR ROMME 7:53 vid schaktning för elkabel inom fornlämningar 190:1 och 414:4, Stora Tuna socken, Borlänge kommun, Dalarnas län 2016

NORR ROMME 7:53 vid schaktning för elkabel inom fornlämningar 190:1 och 414:4, Stora Tuna socken, Borlänge kommun, Dalarnas län 2016 Arkeologisk schaktningsövervakning NORR ROMME 7:53 vid schaktning för elkabel inom fornlämningar 190:1 och 414:4, Stora Tuna socken, Borlänge kommun, Dalarnas län 2016 Arkivrapport dnr 139/16 David Fahlberg

Läs mer

Fjälkinge 183:1, fornlämning 130

Fjälkinge 183:1, fornlämning 130 Arkeologisk förundersökning 2018 Fjälkinge 183:1, fornlämning 130 HUSBYGGE Fjälkinge socken, Kristianstads kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2018:33 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2018 Fjälkinge

Läs mer

FU Söbben 1:19 XX FU. Mattias Öbrink. Arkeologisk förundersökning Torp 114 Söbben 1:19, Torp socken, Orust kommun. Mattias Öbrink.

FU Söbben 1:19 XX FU. Mattias Öbrink. Arkeologisk förundersökning Torp 114 Söbben 1:19, Torp socken, Orust kommun. Mattias Öbrink. XX FU FU Söbben 1:19 FU Söbben 1:19 Mattias Öbrink Rapport 2007:28 Arkeologisk förundersökning Torp 114 Söbben 1:19, Torp socken, Orust kommun Mattias Öbrink Rapport 2007:28 Rapport från utförd arkeologisk

Läs mer

Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:11. Herrevad. Särskild utredning. Herrevad 4:14 Kolbäcks socken Västmanland. Jan Ählström

Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:11. Herrevad. Särskild utredning. Herrevad 4:14 Kolbäcks socken Västmanland. Jan Ählström Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:11 Herrevad Särskild utredning Herrevad 4:14 Kolbäcks socken Västmanland Jan Ählström Innehållsförteckning Inledning... 1 Topografi och fornlämningsbild...1 Undersökningsresultat...

Läs mer

FALU GRUVA vid schaktning för VA och elledning inom RAÄ 109:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016

FALU GRUVA vid schaktning för VA och elledning inom RAÄ 109:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016 Arkeologisk schaktningsövervakning FALU GRUVA vid schaktning för VA och elledning inom RAÄ 109:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016 Arkivrapport dnr 10/16 Författare: Jimmy Axelsson Karlqvist Lantmäteriet

Läs mer

Elledningar i kvarteret Riksföreståndaren 5

Elledningar i kvarteret Riksföreståndaren 5 uv MITT, rapport 2010:13 arkeologisk förundersökning Elledningar i kvarteret Riksföreståndaren 5 Västmanland; Arboga stad; Riksföreståndaren 5; Arboga 34:1 Helmut Bergold uv MITT, rapport 2010:13 arkeologisk

Läs mer

Stockholms läns museums rapporter finns i pdf:

Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Norrtälje badhus Rapport 2015:30 Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ Norrtälje 42:1, fastighet Tälje

Läs mer

Sölvesborg 5:46. Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun. Särskild arkeologisk utredning. Blekinge museum rapport 2004:4 Mikael Henriksson

Sölvesborg 5:46. Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun. Särskild arkeologisk utredning. Blekinge museum rapport 2004:4 Mikael Henriksson Sölvesborg 5:46 Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun Särskild arkeologisk utredning Blekinge museum rapport 2004:4 Mikael Henriksson Bakgrund Inför en planerad nybyggnation inom fastigheten Sölvesborg

Läs mer

Tomma ledningsschakt i Stenkvista

Tomma ledningsschakt i Stenkvista Tomma ledningsschakt i Stenkvista Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning Våmtorp 1:7, Stenkvista sn, Eskilstuna kommun, Södermanlands län SAU rapport 2012:10 Anneli Sundkvist SAU rapporter

Läs mer

Västnora, avstyckning

Västnora, avstyckning ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2015:32 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2 Västnora, avstyckning RAÄ Västerhaninge 150:1, 158:1, 165:1, Västnora 4:23, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Södermanland Tomas Ekman

Läs mer

Schakt på kvarteret Lotsen i Varberg

Schakt på kvarteret Lotsen i Varberg UV VÄST RAPPORT 2002:11 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Schakt på kvarteret Lotsen i Varberg Halland, Varbergs kommun, Getakärr 3:80, RAÄ 61 Carina Bramstång UV VÄST RAPPORT 2002:11 ARKEOLOGISK FÖ RUNDERSÖ

Läs mer

Rapport 2015:6. Hove 9, Åhus. Fornlämning nr 23 i Åhus socken, Kristianstad kommun Arkeologisk förundersökning, 2015.

Rapport 2015:6. Hove 9, Åhus. Fornlämning nr 23 i Åhus socken, Kristianstad kommun Arkeologisk förundersökning, 2015. Rapport 2015:6 Hove 9, Åhus Fornlämning nr 23 i Åhus socken, Kristianstad kommun Arkeologisk förundersökning, 2015. Thomas Linderoth Rapport 2015:6 Hove 9, Åhus Fornlämning nr 23 i Åhus socken, Kristianstad

Läs mer

Sanering av förorenad mark på fastigheten Kristina 4:264 i Sala

Sanering av förorenad mark på fastigheten Kristina 4:264 i Sala ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:75 ARKEOLOGISK KONTROLL Sanering av förorenad mark på fastigheten Kristina 4:264 i Sala Fornlämning Sala stad 264:1 och Sala stad 265:1, Sala socken och kommun, Västmanlands

Läs mer

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:21 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:21 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:21 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Kv. Munken 1 Uppland, Norrtälje socken, Norrtälje kommun, RAÄ Norrtälje 42:1 Annica Ramström ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:21 ARKEOLOGISK

Läs mer

Schakt vid Rudbeckianska skolan

Schakt vid Rudbeckianska skolan Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:36 Schakt vid Rudbeckianska skolan Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning RAÄ 232 Kv Domkyrkan 2 Västerås domkyrkoförsamling Västmanland Kristina

Läs mer

Arkeologisk förundersökning, Sittesta

Arkeologisk förundersökning, Sittesta ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:70 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Arkeologisk förundersökning, Sittesta RAÄ-nr Ösmo 742, Ösmo socken, Nynäshamn kommun, Södermanland Karin Sundberg ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT

Läs mer

Tägneby i Rystads socken

Tägneby i Rystads socken UV ÖST RAPPORT 2007:95 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 2 Tägneby i Rystads socken Inför nyplanerade villatomter på gammal åkermark Inom och intill den medeltida bytomten i Tägneby Tägneby 3:4 och 4:6, Rystads

Läs mer

Schakt i Rådstugan 6 och 10 i Strängnäs

Schakt i Rådstugan 6 och 10 i Strängnäs Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:25 Schakt i Rådstugan 6 och 10 i Strängnäs Arkeologisk förundersökning Fornlämning Strängnäs 314:1 Rådstugan 6 och 10 Strängnäs domkyrkoförsamling Strängnäs kommun

Läs mer

Stadsparken bevattning, Västerås

Stadsparken bevattning, Västerås Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:84 Stadsparken bevattning, Västerås Arkeologisk antikvarisk kontroll Fornlämning Västerås 232:1 Stadsparken Västerås Domkyrkoförsamling Västmanland Duncan Alexander

Läs mer

Grisar, gödsel och fordon Framtida planer i Äs

Grisar, gödsel och fordon Framtida planer i Äs Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:41 Grisar, gödsel och fordon Framtida planer i Äs Särskild utredning Äs 1:2 Romfartuna socken Västmanland Jan Ählström Innehållsförteckning Inledning...1 Målsättning

Läs mer

Schaktningar i kvarteret Facklan i Kungsbacka

Schaktningar i kvarteret Facklan i Kungsbacka UV VÄST RAPPORT 2001:24 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Schaktningar i kvarteret Facklan i Kungsbacka Halland, Kungsbacka stad, kvarteret Facklan 9 och 10, RAÄ 10 Carina Bramstång UV VÄST RAPPORT 2001:24

Läs mer

Frostentorp 5:5. Asarum socken, Karlshamn kommun. Särskild utredning. Blekinge museum rapport 2006:1 Mikael Henriksson

Frostentorp 5:5. Asarum socken, Karlshamn kommun. Särskild utredning. Blekinge museum rapport 2006:1 Mikael Henriksson Frostentorp 5:5 Asarum socken, Karlshamn kommun Särskild utredning Blekinge museum rapport 2006:1 Mikael Henriksson Bakgrund Inför en förestående exploatering på fastigheten Frostentorp 5:5, Karlshamns

Läs mer

Nedra Glumslöv 8:2, fornlämning 80

Nedra Glumslöv 8:2, fornlämning 80 Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning 2018 Nedra Glumslöv 8:2, fornlämning 80 SKATEBOARDBANA Glumslövs socken, Landskrona kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2018:35 Per Sarnäs

Läs mer

Blekinge museum rapport 2011:5

Blekinge museum rapport 2011:5 Siretorp, RAÄ 61 Siretorp 9:23, Mjällby socken Sölvesborgs kommun Arkeologisk förundersökning Blekinge museum rapport 2011:5 Åsa Alering 2 Innehåll Inledning s. 5 Bakgrund s. 5 Kunskapsläget s. 6 Syfte

Läs mer

Skanör 32:5. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning år 2010 NYBYGGNATION INOM DET MEDELTIDA SKANÖR, RAÄ 14

Skanör 32:5. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning år 2010 NYBYGGNATION INOM DET MEDELTIDA SKANÖR, RAÄ 14 Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning år 2010 Skanör 32:5 NYBYGGNATION INOM DET MEDELTIDA SKANÖR, RAÄ 14 Skanör i Vellinge kommun Skåne län Malmö Museer Arkeologienheten Rapport

Läs mer

PM utredning i Fullerö

PM utredning i Fullerö PM utredning i Fullerö Länsstyrelsens dnr: 431-5302-2009 Fastighet: Fullerö 21:66 m fl Undersökare: SAU Projektledare: Ann Lindkvist Inledning Utredningen i Fullerö utfördes under perioden 15 oktober -

Läs mer

Höör väster, Område A och del av B

Höör väster, Område A och del av B UV SYD RAPPORT 2004:19 ARKEOLOGISK UTREDNING STEG 2 Höör väster, Område A och del av B Skåne, Höörs socken, Höör 19:7 m. fl. Håkan Aspeborg Höör väster, Område A och del av B 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen

Läs mer

Kulturlager från 1700-talet i Mariefred

Kulturlager från 1700-talet i Mariefred Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:38 Kulturlager från 1700-talet i Mariefred Schakt för bergvärme Arkeologisk förundersökning Fornlämning Mariefred 21:1 Fastigheten Kungshusen 1 Mariefred socken

Läs mer

Crugska gården i Arboga

Crugska gården i Arboga Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:57 Crugska gården i Arboga Geotekniska provborrningar i gårdsmiljö Arkeologisk antikvarisk kontroll Fornlämning Arboga 34:1 Fältskären 2 Arboga stadsförsamling Västmanlands

Läs mer

Schaktning för elkablar och nya belysningsenheter i Vasaparken

Schaktning för elkablar och nya belysningsenheter i Vasaparken Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:35 Schaktning för elkablar och nya belysningsenheter i Vasaparken Antikvarisk kontroll RAÄ 232:1 Västerås 1:1 Västerås stadsförsamling Västmanland Ulf Alström Innehållsförteckning

Läs mer

I skuggan av Köpings rådhus

I skuggan av Köpings rådhus Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:17 I skuggan av Köpings rådhus Arkeologisk förundersökning Fornlämning Köping 148:1 Dana 10 Köpings stadsförsamling Köpings kommun Västmanland Ulf Alström I skuggan

Läs mer

Kristianopels camping

Kristianopels camping Kristianopels camping Efterundersökning inom RAÄ 222 Kristianopels socken, Karlskrona kommun Blekinge museum rapport 2013:18 antikvarie Arwo Pajusi Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Topografi och kulturhistoria...

Läs mer

Fjärrvärme i Östra Långgatan, Köping

Fjärrvärme i Östra Långgatan, Köping Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:7 Fjärrvärme i Östra Långgatan, Köping Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Köping 148:1 Östra Långgatan, kv. Gåsen 1 Köpings

Läs mer

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2012:01 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2012:01 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2 ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2012:01 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2 Ridhus vid Skälv Östergötland, Norrköpings socken (f d Borgs socken), Norrköpings kommun, fastighet Borg 11:2 Leif Karlenby ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Fiberkabel vid Västerås slott

Fiberkabel vid Västerås slott Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2011:8 Fiberkabel vid Västerås slott Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Västerås 232:1 Kv. Olympia Västerås stadsförsamling Västerås

Läs mer

Inför detaljplan Östra Kvarnagården. Rapport 2017:126 Arkeologisk utredning. Hallands län, Halland, Varbergs stad och kommun, Getakärr 2:6

Inför detaljplan Östra Kvarnagården. Rapport 2017:126 Arkeologisk utredning. Hallands län, Halland, Varbergs stad och kommun, Getakärr 2:6 Inför detaljplan Östra Kvarnagården Rapport 2017:126 Arkeologisk utredning Hallands län, Halland, Varbergs stad och kommun, Getakärr 2:6 Jörgen Streiffert Med bidrag av Christina Rosén Arkeologerna Statens

Läs mer

Skogs-Ekeby, Tungelsta

Skogs-Ekeby, Tungelsta Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:15 Skogs-Ekeby, Tungelsta Avgränsning av gravfältet Västerhaninge 82:1 Arkeologisk förundersökning RAÄ 82:1 Skogs-Ekeby 6:116 Västerhaninge sn Haninge kommun Södermanland

Läs mer

Ekbackens gård. Arkeologisk förundersökning. Om- och tillbyggnation vid fd. Vångdalens kriminalvårdsanstalt. Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland

Ekbackens gård. Arkeologisk förundersökning. Om- och tillbyggnation vid fd. Vångdalens kriminalvårdsanstalt. Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland Arkeologisk förundersökning Ekbackens gård Om- och tillbyggnation vid fd. Vångdalens kriminalvårdsanstalt Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland Robin Olsson Rapport 2005:21, avdelningen för arkeologisk

Läs mer

Spruthuset Falun 7:7 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016

Spruthuset Falun 7:7 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016 Arkeologisk schaktningsövervakning Spruthuset Falun 7:7 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016 Arkivrapport dnr 82/16 Jimmy Axelsson Karlqvist

Läs mer

Flera markisfundament på Stora Torget i Linköping

Flera markisfundament på Stora Torget i Linköping Rapport 2011:34 Arkeologisk förundersökning Flera markisfundament på Stora Torget i Linköping RAÄ 153 Innerstaden 1:23 Linköpings stad Linköpings kommun Östergötlands län Mats Magnusson Ö S T E R G Ö T

Läs mer

Geschwornern 8. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014

Geschwornern 8. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014 Arkeologisk schaktningsövervakning Geschwornern 8 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014 Arkivrapport dnr 59/14 Greger Bennström 1 Lantmäteriet i2014/00618

Läs mer

Stadshotellet i Enköping

Stadshotellet i Enköping Antikvarisk kontroll Stadshotellet i Enköping Kontroll av kulturlagerförekomst RAÄ 26 Kv Traktören Enköping Uppland Bent Syse 2002:18 2 Antikvarisk kontroll Stadshotellet i Enköping Kontroll av kulturlagerförekomst

Läs mer

Hästhage i Mosås. Bytomtsrester och stolphål. Arkeologisk utredning. Mosås 14:2 Mosås socken Närke. Anna Egebäck

Hästhage i Mosås. Bytomtsrester och stolphål. Arkeologisk utredning. Mosås 14:2 Mosås socken Närke. Anna Egebäck Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:6 Hästhage i Mosås Bytomtsrester och stolphål Arkeologisk utredning Mosås 14:2 Mosås socken Närke Anna Egebäck Innehållsförteckning Inledning... 1 Topografi och

Läs mer

Ett schakt i Brunnsgatan

Ett schakt i Brunnsgatan ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2015:22 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING, SCHAKTÖVERVAKNING Ett schakt i Brunnsgatan RAÄ Nyköping 231:1, Väster 1:1 Nyköpings socken och kommun, Södermanland Tomas Ekman ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Sölve 3:26. Arkeologisk förundersökning. Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun. Blekinge museum rapport 2013:16 Arwo Pajusi

Sölve 3:26. Arkeologisk förundersökning. Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun. Blekinge museum rapport 2013:16 Arwo Pajusi Sölve 3:26 Arkeologisk förundersökning Sölvesborgs socken, Sölvesborgs kommun Blekinge museum rapport 2013:16 Redovisning av utförd arkeologisk undersökning Fält med grå bakgrund och fet ram är obligatoriska

Läs mer

Stiftelsen Kulturmiljövå. ård Rapport 2012:35. Fornlämning. Ripsa 127 2:6 Ripsa socken

Stiftelsen Kulturmiljövå. ård Rapport 2012:35. Fornlämning. Ripsa 127 2:6 Ripsa socken Stiftelsen Kulturmiljövå ård Rapport 2012:35 Ett schakt för elkabel vid Tova, Ripsa Arkeologisk förundersökning Fornlämning Ripsa 127 Ripsa-Edeby 2:6 Ripsa socken Södermanland Jonas Ros Innehåll Inledning...

Läs mer

Trädgårdsgatan i Skänninge

Trädgårdsgatan i Skänninge ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Trädgårdsgatan i Skänninge RAÄ 5:1, Skänninge socken, Mjölby kommun, Östergötlands län Madeleine Forsberg ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17

Läs mer

Tvärschakt i Korpgatan

Tvärschakt i Korpgatan Rapport 2012:34 Arkeologisk förundersökning Tvärschakt i Korpgatan RAÄ 5 Korpgatan Skänninge stad Mjölby kommun Östergötlands län Mats Magnusson Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN FÖR ARKEOLOGI

Läs mer

VA-ledning Hosaby Särskild utredning

VA-ledning Hosaby Särskild utredning VA-ledning Hosaby Särskild utredning Mjällby socken, Sölvesborgs kommun Blekinge museum rapport 2015:7 Arwo Pajusi Innehåll Bakgrund... 2 Topografi och kulturhistoria... 2 Fältarbetets genomförande...

Läs mer

Arkeologisk utredning inför detaljplan i Västra Tunhem

Arkeologisk utredning inför detaljplan i Västra Tunhem Arkeologisk utredning inför detaljplan i Västra Tunhem Arkeologisk utredning Nordkroken 1:30 m.fl. Västra Tunhem socken, Vänersborg kommun Sofie Hultqvist Västarvet kulturmiljö/lödöse museum Rapport 2015:7

Läs mer

Ett dräneringsschakt inom kvarteret Gisle på Kyrkbacken i Västerås

Ett dräneringsschakt inom kvarteret Gisle på Kyrkbacken i Västerås Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:17 Ett dräneringsschakt inom kvarteret Gisle på Kyrkbacken i Västerås Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Västerås 232:1 Kvarteret

Läs mer

Kvarteret Mars i Nora

Kvarteret Mars i Nora ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:80 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Kvarteret Mars i Nora RAÄ Nora 164:1, Nora socken och kommun, Västmanland Sabina Larsson ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:80 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING

Läs mer

Schaktning vid Stora Torget i Sigtuna

Schaktning vid Stora Torget i Sigtuna Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2018:86 Schaktning vid Stora Torget i Sigtuna Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Sigtuna 195:1, stadslager Sigtuna 2:152 Sigtuna socken

Läs mer

Schaktkontroll Spånga

Schaktkontroll Spånga Arkeologisk förundersökning Schaktkontroll Spånga Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll, RAÄ Spånga 79:1 och 192:1, Akalla 4:1, respektive Bromsten 8:1 och 9:2, Stockholms kommun, Uppland.

Läs mer

Planerad borttagning av plankorsning på Stångådalsbanan vid Storängsberget

Planerad borttagning av plankorsning på Stångådalsbanan vid Storängsberget UV ÖST RAPPORT 2005:4 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 2 Planerad borttagning av plankorsning på Stångådalsbanan vid Storängsberget Vists socken, Linköpings kommun Östergötland Dnr 421-987-2004 Anna Molin

Läs mer

Skepptuna RAPPORT 2015:14. Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ 207:1, Skepptuna socken, Sigtuna kommun, Uppland.

Skepptuna RAPPORT 2015:14. Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ 207:1, Skepptuna socken, Sigtuna kommun, Uppland. RAPPORT 2015:14 PDF: www.stockholmslansmuseum.se Skepptuna Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ 207:1, Skepptuna socken, Sigtuna kommun, Uppland Tove Stjärna Stockholms läns museum

Läs mer

Schakt i Uppsala. Nedläggning av optokabel 2007 & 2008. Bent Syse. RAÄ 88 Uppsala Uppland

Schakt i Uppsala. Nedläggning av optokabel 2007 & 2008. Bent Syse. RAÄ 88 Uppsala Uppland Schakt i Uppsala Nedläggning av optokabel 2007 & 2008 RAÄ 88 Uppsala Uppland Bent Syse 2 Upplandsmuseets rapporter 2009:15 Schakt i Uppsala Nedläggning av optokabel 2007 & 2008 RAÄ 88 Uppsala Uppland Bent

Läs mer

Hamnen 21:147, Innestaden 1:14 Malmö stad, Malmö kommun.

Hamnen 21:147, Innestaden 1:14 Malmö stad, Malmö kommun. Rapport 2014:1 Hamnen 21:147, Innestaden 1:14 Malmö stad, Malmö kommun. Arkeologisk förundersökning 2013-2014 Therese Ohlsson Rapport 2014:1 Hamnen 21:147, Innestaden 1:14, Malmö stad, Malmö kommun. Arkeologisk

Läs mer

Spelstyraren 6. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014

Spelstyraren 6. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014 Arkeologisk schaktningsövervakning Spelstyraren 6 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014 Arkivrapport dnr 66/13 Greger Bennström 1 Lantmäteriet i2014/00618

Läs mer

Rosersberg. Avgränsande av tre boplatser. Arkeologisk utredning

Rosersberg. Avgränsande av tre boplatser. Arkeologisk utredning Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:93 Rosersberg Avgränsande av tre boplatser Arkeologisk utredning Fornlämning Norrsunda 168:1, 291 och en oregistrerad fornlämning Rosersberg 11:15 och 10:262 Norrsunda

Läs mer

E18, Västjädra-Västerås

E18, Västjädra-Västerås Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:65 E18, Västjädra-Västerås En bullervall vid Råby gård Särskild utredning RAÄ 710 Dingtuna-Råby 2:1 Dingtuna socken Västmanland Jan Ählström Innehållsförteckning

Läs mer

En förhistorisk boplats i Rosersberg

En förhistorisk boplats i Rosersberg Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:49 En förhistorisk boplats i Rosersberg Inför uppförande av en telemast Arkeologisk förundersökning Rosersberg 11:15 Norrsunda socken Sigtuna kommun Uppland Jan

Läs mer

Tremansbacken i Rottneros

Tremansbacken i Rottneros ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2015:52 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2 Tremansbacken i Rottneros Arkeologisk utredning etapp 2 inom fastigheten Rottneros 1:11 i Sunne kommun, Värmland Leif Karlenby ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Arkeologisk schaktövervakning ÖVRE ELSBORG 10. stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun Dalarna Rapport dnr 155/12.

Arkeologisk schaktövervakning ÖVRE ELSBORG 10. stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun Dalarna Rapport dnr 155/12. Arkeologisk schaktövervakning ÖVRE ELSBORG 10 stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun Dalarna 2013 Rapport dnr 155/12 Greger Bennström Framsida: Några av stenarna i A1 fotograferade från söder och efter

Läs mer

Arkeologisk förundersökning vid Varbergs stad

Arkeologisk förundersökning vid Varbergs stad UV VÄST RAPPORT 2005:8 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Arkeologisk förundersökning vid Varbergs stad Halland, Träslöv socken och Varbergs stad, Träslöv 2:14, 3:2, 37:1, RAÄ 100 Jörgen Streiffert UV VÄST RAPPORT

Läs mer

Trummenäs udde. Ramdala socken, Karlskrona kommun. Särskild arkeologisk utredning. Blekinge museum rapport 2008:4 Ylva Wickberg

Trummenäs udde. Ramdala socken, Karlskrona kommun. Särskild arkeologisk utredning. Blekinge museum rapport 2008:4 Ylva Wickberg Trummenäs udde Ramdala socken, Karlskrona kommun Särskild arkeologisk utredning Blekinge museum rapport 2008:4 Ylva Wickberg Bakgrund Med anledning av VA-arbeten gränsande till fornlämning RAÄ Ramdala

Läs mer

Avgränsning av gravfält vid Vallentuna-Åby

Avgränsning av gravfält vid Vallentuna-Åby uv MITT, rapport 2010:24 arkeologisk förundersökning Avgränsning av gravfält vid Vallentuna-Åby Uppland; Vallentuna socken; Vallentuna-Åby 1:94; Vallentuna 40:1 Katarina Appelgren uv MITT, rapport 2010:24

Läs mer

Arkeologisk utredning i Skepplanda

Arkeologisk utredning i Skepplanda Arkeologisk utredning i Skepplanda Arkeologisk utredning Båstorp 6 :7 m. fl. Skepplanda socken, Ale kommun Anton Lazarides och Elinor Gustavsson Västarvet kulturmiljö/lödöse museum Rapport 2016 :11 Västarvet

Läs mer

Borringe 11:1 och Boberg 4:1

Borringe 11:1 och Boberg 4:1 Rapport 2007:93 Arkeologisk utredning etapp 1 och 2 Borringe 11:1 och Boberg 4:1 RAÄ 76 Fornåsa och Älvestad socknar Motala kommun Östergötlands län Petter Nyberg Ö T E R G Ö T L A N D L Ä N M U E U M

Läs mer

BJURS 9. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2015

BJURS 9. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2015 Arkeologisk schaktningsövervakning BJURS 9 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2015 Arkivrapport dnr 123/14 Joakim Wehlin Lantmäteriet i2014/00618 Dalarnas

Läs mer

Rävsnäs. Kabelschakt vid stensättningar. Förundersökning i form av schaktningsövervakning

Rävsnäs. Kabelschakt vid stensättningar. Förundersökning i form av schaktningsövervakning Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:73 Rävsnäs Kabelschakt vid stensättningar Förundersökning i form av schaktningsövervakning Toresund 48:1, 376 och 380 Rävsnäs 3:8 Toresunds socken Strängnäs kommun

Läs mer

Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland

Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland Rapport Arkeologiska förundersökningar Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland 1998-1999 Anders Wikström Sigtuna Museers Uppdrags Verksamhet Sigtuna Museum Stora Gatan 55 S-193 30 Sigtuna Tfn: 08/591

Läs mer

Borgmästargatan Stora hotellet i Nora

Borgmästargatan Stora hotellet i Nora ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2015:47 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Borgmästargatan Stora hotellet i Nora Fornlämning 164:1, Lejonet 7, Nora socken och kommun, Västmanland Helmut

Läs mer

Terminalen 1 Arkeologisk utredning steg 2

Terminalen 1 Arkeologisk utredning steg 2 Terminalen 1 Arkeologisk utredning steg 2 Rapport 2017:155 Arkeologisk utredning steg 2, 2017 Skåne, Trelleborgs kommun, Kyrkoköpinge socken, Mellanköpinge 1:21 och Terminalen 1, Kyrkoköpinge 10:1 Magnus

Läs mer