Vem ska göra Rubrik Beskrivning Prio Vad ska SF göra? Öka den internationella

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vem ska göra Rubrik Beskrivning Prio Vad ska SF göra? Öka den internationella"

Transkript

1 Åtgärder från Idrott och Destination den /0 i Göteborg Vem ska göra Rubrik Beskrivning Prio Vad ska SF göra? Öka den internationella representationen Idrotterna i Sverige bör bli mer aktiva i internationella förbund för större chans () att värva hem evenemang till Sverige De svenska Specialidrottsförbunden bör bli bättre på att ta plats i de internationella förbunden och våga \"sprida ordet\" om det kvalitetsstarka svenska arrangörskapet. Aktivt driva arbetet i de internationella förbunden och sprida svensk värdegrund och skapa förutsättningar för svenska internationella evenemang. Ökad representation av svenskar i internationella organisationer/styrelse Se till att finnas med där beslut tas. Fler ledamöter, fler personer i beslutande positioner internationellt. SF:s strategi Varje förbund ska ha en (0) arrangemangsstrategi. Viktigt med olika nivåer såsom nationellt, regionalt och internationellt. Heltäckande! Idrotterna behöver ha en långsiktig strategi för internationella evenemang och i den strategin våga satsa på utvalda destinationer/regioner (då kan kommunerna investera). Bra om idrotten kan redovisa en långsiktig plan för ett samarbete med en destination med fler gemensamma arrangemang (Både stora & Små) Vilka evenemang ska vi arrangera? Förbunden måste hitta rätt nivå för att arrangera rätt arrangemang i rätt tid och forma sina strategier så att ansökningarna blir mer relevanta. Glöm inte möten, eller andra värden än bara idrotten Samarbete Vi glömmer lätt bort de kongresser, möten och annat som arrangeras internationellt, men också att koppla på utbildningar och andra möten vid idrottsevenemang. Om man skall få hem internationella evenemang måste man samarbeta över klubbarna, distrikten och kanske ibland tom samarbeta inom olika idrotter. Var noggrann i målsättningen varför man gör evenemanget! 7 (6)

2 Lista möjliga evenemang Långsiktig planering SF ska agera mer proaktivt Tydlig ansvarsfördelning Föreningar bör ta hjälp av andra föreningar vid större arrangemang. Förbund bör underlätta för föreningar att våga arrangera genom att ställa upp ekonomiskt, personal resurser och tydliga strategier för att genomförandet ska gå så smidigt som möjligt. Klargöra relation och ambition kring samarbete mot lokala klubben. Gör tydligt med nyckelsiffror vad som faktiskt går att söka, vilken infrastruktur krävs, storlek på evenemang, tidpunkt under året, m m För att enklare veta vad som går att söka. För att skapa bra evenemang är det viktigt att förbunden, i dialog med destinationerna, är ute i god tid i arbetet med att söka evenemang. Det är viktigt inte minst ekonomiskt, för att räkna på evenemanget och för destinationerna i arbetet med att paketera, skapa mervärde etc. Att idrottsförbunden också agerar proaktivt i vilka sammanhang och evenemang som de vill synas i, är väldigt viktigt. De ska få en insikt i hur de vill arrangera ett evenemang, hur de vill att det ska se ut och att de tar kontakt med de föreningar/destinationer som de vill samarbeta med. På så sätt blir det lättare för destinationen att skapa förutsättningar för att kunna genomföra detta arrangemang. Har destinationerna då ett tydligt samarbete över gränserna, blir det lättare att kontakta en annan destination där arrangemanget skulle passa istället. Gärna tydliggöra kommunens roll som samarbetspartner i evenemanget Idrottsförbunden ska bli duktigare på att hitta de \"head points\" som är viktig i arrangemanget, för att undvika att saker hamnar mellan stolarna. Det finns alltid en organisationskommitté, men det behöver också finnas en projektstab som är införstådda och förberedda i arbetet. I detta innebär det också att utbyta kunskap mellan idrottsförbunden, före, under och efter (4)

3 Bygga kompetens Samverkan destination Nationella strategin Matchning Paketera idrotten tydligare! evenemang, för att bli starkare i att arrangera och få mer erfarenhet och know-how. Idrotten kan bygga upp kompetens inför arrangörskapet av större internationella tävlingar/mästerskap genom att arrangera mindre tävlingar på vägen fram till det större mästerskapet. Skapa en lokal grupp med representanter från föreningar som har haft eller ska ha stora events. För erfarenhetsutbyte av stora events mellan olika idrotter. Bra exempel i Eskilstuna. Det är många områden som inte är idrottsspecifika, t.ex. transporter, boende, marknadsföring. Räck upp handen, våga ta hjälp av destinationsbolagen m.fl. Bolla idéer med DB. idrotten har varit bra på att göra \"sin grej\", undervärderar ibland möjligheterna. Det idrotten behöver göra är: Förklara sina evenemang på ett lättfattligt sätt (storlek, hotellnätter, antal deltagare, tidsåtgång med mera) så att vi direkt kan diskutera rätt saker med våra destinationer. Då kan destinationer också lättare ta ställning till det arbetet och den nivån där man kan engagera sig. Sprid gärna evenemangsstrategin för att hitta beröringspunkter med destinationer som man kan samarbeta mot tillsammans. Inventera möjliga destinationer att matcha med internationella, nationella evenemang, även junior och veteran, möten etc. Det ger ett mer effektivt arbete som också skapar hållbarhet och kvalité Idrotten kan bidra till att flytta runt evenemang till olika destinationer med syfte att utveckla destinationerna. Kan vara enklare med de nationella tävlingarna. Idrottsförbunden måste skapa tydligare paket över hur idrotten ser ut. Vad genererar den, vad behövs för att skapa de absolut bästa förutsättningarna, vad kräver idrotten för att få den att (4) (4) 4 ()

4 Vad ska Destinationerna göra? Idrotten bör bli mer aktiv Realistisk bedömning av evenemanget. Korruption Öka kunskap om destinationen Tydliga mål Skapa en evenemangsstrategi fungera? T.ex. logistikfrågor, resurser etc. Berätta om denna paketering för de som behövs informeras. Idrotten bör vara mer aktiv mot näringsliv, politik och förvaltningar. Det behövs en högre grad av kommunikation från idrotten, om idrotten och dess förutsättningar, mot de institutioner den är \"beroende av\". Idrotten bör bli bättre på att ta fram data rörande de specifika förutsättningar som gäller både de ekonomiska förhållandena så väl som total kapacitet för att bättre kunna bedöma styrkan av ett evenemang. SFs skyldighet att göra en självkritisk analys av hur den egna idrotten positionerar sig i förhållande till andra. Driva arbetet med korruption i de internationella förbunden så att evenemangen behandlas lika i bidden och urvalsprocessen. Sätta sig in i destinationernas villkor och sälja in event utifrån detta. Sätt upp tydliga och konkreta mål för en god struktur. Formera arbetsgrupp SF och destination Strategi för evenemang/värvning/ genomförande ska vara väl implementerat. Viktigt att det finns tydlig strategi att luta sig på för att bedöma vilka evenemang som är intressant samt att destinationen har en tydlig väg in i kommunen för idrotten. Arbeta mot tydliga evenemangsstrategier, våga gå hela vägen, våga välj bort. Förankra i politiken. Destinationerna ska arbeta fram en tydlig, långsiktig, hållbar strategi hur man vill arbeta med evenemang. Vad vill man fokusera på för att stärka sitt varumärke och skapa andra spinn-off effekter lokalt. Viktigt att destinationerna lär känna sina idrott, förutsättningar etc. Strategin ligger till grund för en politisk stöttning och vilja att arrangera evenemang lokalt som går () (8) 4

5 Samverkan Proaktiv över mandatperioder. Skapar en långsiktighet och tydlighet för destination och förbund. Utveckla strategier för vad man ska satsa på och hur man kan jobba med olika samarbetspartners och definiera dessa roller. Destinationerna behöver ha en tydligare struktur för hur de ska arbeta med evenemang, när det gäller mandat, struktur för organisationen, möjligheter att påverka och utveckla evenemanget. Och i detta handlar det också om en prioriteringsfråga - vilka evenemang ska vi prioritera och hur ser arbetsuppgifterna ut? Ökad samverkan mellan destination och regioner i syfte att satsa på de idrotter som passar bäst i respektive regioner. Vi ser ett tydligt behov från samtliga destinationer inom regionen och utanför att samarbeta. Att samla olika arenor och möjligheter för samarbete, att inte agera egoistiskt utan att se hur man kan ge och ta från varandra. Ensam är inte stark - tillsammans kan vi attrahera ännu fler idrotter och skapa ännu fler hållbara evenemang! Att ha en infrastruktur för samverkan i destinationer, alltifrån tvärkommunalt med olika förvaltningar men också andra intressenter som destinationsbolag, näringsliv, transport med mera. För att kunna arbeta effektivt för att nå alla delar under ett evenemang. Öka samverkan mellan destinationerna och det lokala föreningslivet och skapa plattformar och forum för kunskapsöverföring mellan dessa. Fortsätta att stärka och bredda de lokala organisationerna. Lokala samarbeten är av största vikt, t.ex. Samhällsbyggnad/tekniska kontoret, räddningstjänst mm.mm. Varje destination kan på sin ort inventera inom vilka idrotter det finns möjligheter att kunna genomföra internationella evenemang. Och sedan vara proaktiv och tala om för SF. () 4 (0)

6 Volontärpool Öka kunskapen om idrotten Evenemangsutbildning Ekonomi Bygga mervärden ihop med evenemanget Kontinuerlig samordning mellan alla aktörer och beslutsfattare som berörs av ett evenemang redan på ett tidigt stadium. D.v.s. inte reaktivt utan proaktivt! Destinationen ska vara mer proaktiva och ta en inledande kontakt med förbundet med konkreta förslag på önskvärda event. Idétänkande. Vi ser ett behov från destinationernas sida att agera och arbeta ännu mer proaktivt. Gör ett mer gediget researcharbete vilka förbund destinationen vill knyta sig an och hur destinationen kan bistå. Bygga volontärspooler kan vara en möjlighet för att stödja evenemang på olika sätt. Internationella evenemang kräver många gånger stort antal volontärer. Destinationerna kan förbereda arbetet med att samla volontärer i sin region och t.ex. jobba med utbildningar och underlätta för arrangörer. Idag finns flera bra exempel, t.ex. Team Göteborg samt Skånes arbete med frivillig.se Öka kännedomen om vad det innebär att arrangera mästerskap samt processerna bakom, på alla nivåer. Internationellt, nationellt OCH lokalt. Skaffa sig kunskap om idrottens villkor. Var behövs stöttning? Göra utförlig research för att ha rätt förväntningar. Destinationerna kan bidra med evenemangsutbildningar mot den lokala idrotten där fokusområden från hur man biddar till genomförande och uppföljning. Allokera resurser till evenemang - som hanteras av destinations/ evenemangsbolagen enligt Vailmodellen Blanda inte ihop vanlig drift av föreningslivet med strategiska evenemangsbidrag. Skapa ekonomiska resurser redan innan biden. Noggrann analys, bra förarbete, få med alla redan från början. Vara ett samverkansorgan. Idrotten är rätt bra på att arrangera idrott. men att göra ett evenemang till något mer än idrott, där behöver vi (8) (8) (4) 4

7 Vad skall vi göra tillsammans? Matchning Hållbara evenemang Nationellt upprop Anläggningar Näringslivet Aktiv part Exportmogna Statlig garanti hjälp. Vi i Sverige måste konkurrera med bra tävlingar och bra helhetsupplevelse, vi kan inte konkurrera med priser. Arbeta långsiktigt tillsammans. Ta fram en sverigekarta där vi delar in regioner utifrån vilken idrott som passar har bäst förutsättningar i respektive region. Som destination - arbeta tillsammans med berört SF för att ett internationellt evenemang också innebär ett antal nationella, regionala eller andra evenemang för att kunna bygga infrastruktur och organisation hållbart. Uppmuntra och driva det hållbara arbetet Miljödiplomera evenemangen För att få större kraft och verkstad kring att få fler internationella evenemang till bör destinationerna tillsammans med ex RF samla sig kring ett upprop där effekter och nytta tydligt kommuniceras. Hitta några slagkraftiga argument som beslutsfattare kan förstå. Skapa förutsättningar för anläggningar för de idrotter staden väljer att satsa på/som andas staden. För att ett evenemang lyckat krävs att många delar är med i planering, genomförande mm. Destinationernas ansvar är att få med privata näringslivet utöver besöksnäringen i arbetet och se nyttan av det. Delaktighet i projektorganisationen som en aktiv part med en tydlig roll med mandat att driva Öka tillgängligheten för tillresande, hur hittar man, hur tar man sig till evenemanget. Engelsk skyltning, manualer för evenemangshantering i konkret mening d.v.s. tillstånd m.m. Redovisa tydligt hur tillgängligheten ser ut på orten. Samt att se till att det finns ändamålsenliga lokaler. RF och Visita är viktiga för att få fram statliga pengar för de större internationella evenemangen. RF och idrotten tillsammans bör kunna göra en objektiv bedömning kring vilka som () () 7 ()

8 Mötesplatser Volontärspool Flera parter som står bakom en ansökan Bidragsanalys Förmedla kontaktuppgifter Matchning behöver/ska få det statliga stödet till större internationella tävlingar/mästerskap. Tillsammans driva frågan mot riksdag och regering om tex statliga garantier och lyfta frågan om nyttan av evenemang. Överföra erfarenheten mellan (0) destinationer - idrotter. Vi behöver fortsätta med detta arbete som vi gör! Samarbete är nyckeln till framgång! Detta är en fantastisk konferens som gärna skulle kunna arrangeras gånger per år, en på hösten och en på våren. Då det ibland kan vara snabba puckar och mycket är säsongsbetonat. Det skulle bli en mer frekvent avstämning bland idrottsförbund, destinationer och distrikt på hur läget ser ut och vad som ligger i pipeline. En vidare frågeställning: Hur får man denna konferensen att leva under hela året? Vi saknar fler SF på mötet. Målsättningen måste vara att samtliga förbund ska vara med. Rättframhet likt speed dating-konceptet Nyttja den kunskap som finns från 6 (8) tidigare evenemang. Inte bara samarbete inför event Vid en förstudie och en ansökan bör det 8 vara flera parter som är med och ställer en ev. förlustgaranti och delar på kostnader. För att lyckas med det bör vi tillsammans påvisa de positiva forskningsrapporterna som finns. Viktigt att vi kommer ifrån att det är personbundet. Hjälpa varandra med vilka bidrag och 6 medel som finns att söka. Synliggör hela det nätverk som ingår i 6 Mötesplats Idrott och destination för samtliga deltagare med kompletta kontaktuppgifter, så att dessa får lättare att finna varandra efter Mötesplatsen, även om man inte \"bytt visitkort\". Det är viktigt att rätt destinationer söker rätt evenemang. Det gäller att finna rätt evenemang på rätt plats. Det finns säkert många även mindre

9 Vad ska stödorganisation erna göra? Fler talespersoner för idrotten Rollerfördelning Lokala mötesplatser Bjud in företag Utvärdering Samverkande stödfunktion Integration Våga mer Påverkansarbete evenemang som passar i ett antal bra destinationer som inte klarar av de stora. Hur finner vi rätt? Vi behöver bli flera talespersoner för idrotten, vi har svårt att göra vår röst hörd på egen hand. Vi behöver samverka med andra politiskt starka aktörer som kan bekräfta vinsterna va våra insatser. Idag är känslan att vi får en klapp på axeln för at vi gör bra insatser för samhället men vi får klara oss själva.. Hitta en gemensam struktur för samarbete, tydlig rollfördelning. Vad är vi i Sverige bra på, tar vi saker för självklart? Gör en omvärldsanalys, se på vad vi själva är bra på för att finna konkurrensfördelar och att inte glömma bort det vi kanske tar för givet. Att man på lokal nivå bjuder in till lokal speeddating mellan distriktsförbund och föreningar för att utbyta erfarenheter och brainstorma idéer. Bjuda in ett antal sponsorer för att diskutera frågan om evenemang, engagemang och utökad samverkan. Rätt företag med rätt engagemang är viktigt. Marknadsundersökningar och utvärderingar med gemensam struktur/värderingar. Vad utvärderar vi? Ge mindre förbund och destinationer ökade möjligheter. Ta fram eventstrategier och t.ex. hjälpa kommuner definiera sina USPs Tillsammans skapa och driva integrationsprojekt och andra samhällsnyttiga projekt. Våga mer på ett idéstadie för att lyfta ännu en nivå Fortsätt bearbeta riksdag/regering för att betona de internationella evenemangens betydelse och att det finns statlig pott för att genomförande mästerskapen där Sverige är värd. Att vara en av tjugotvå punkter på en lista betyder inte att det blir någon förbättring. Bjuda in tjänstemän från 4 () () 6

10 Samverkan näringsdepartementet som jobbar med frågan nationellt till RF träffarna, alltså dessa träffar... Våga vara tydligare och starkare, ta rygg på Björn. Kan RF och SKL samverka kring statliga garantier vid internationella idrottsevenemang, ex. genom att påvisa de positiva effekterna inom turismomsättning och folkhälsa. RF har en samordnande roll och en pruppgift att sätta idrottsevenemangen högst på agendan. Viktigt att medvetandegöra samhället om evenemangens betydelse. Stödorganisationen kan bli starkare på att dela information med föreningar, destinationer, kommuner, distriktsförbund etc. om hur de kan komma i kontakt med rätta kontaktpersoner, hur och vad de kan söka ett arrangemang. I detta skulle vi vilja se en tydligare struktur i hur man når ut med evenemang. Och i ett vidare skede, tar man information om ett arrangemang, hur tar man som besökare kontakt? Det finns mycket information att filtrera bland, det hade underlättat om det funnits en info-bank med information gällande allt som rör idrottsförbund. Allt från vilka domare som finns till att koppla in en volontärspool där du som arrangör kan söka volontärer till ett evenemang. RF ska stå för långsiktighet och verka för att jobba tillsammans i segmentet stödorganisationer. RF ska ta taktpinnen och jobba tillsammans med destinationer och övriga organisationer som Visit Sweden, Visita m.fl. för att vi ska nå våra mål. RF blir den sammanhållande och drivande länken gällande destinationer, SF, lokala idrottsföreningar mm. SISU skall skapa en utbildning och resursbank gällande volontärer. RF kan förmedla och hjälpa till att hitta drivna och erfarna projektledare "projektledarbank". Skapa en pool av volontärer, där alla idrottsförbund, destinationer och (7)

11 Kompetensutveckling Internationell marknadsföring Evenemangsdatabas Mötesplatser kommuner kan söka efter volontärer till olika evenemang. Tidseffektivt! Skapa nätverk, utbilda och stöttning kring avtal/juridik Distriktsförbunden bör jobba/skapa förutsättningar för att föreningar samverkar över städer/regioner. Dela med sig av beräkningsmodeller o andra erfarenheter från våra internationella evenemang mellan idrottsförbundet Öppna dörrar för insyn i olika evenemang i alla tre faser, inför, genomförande, uppföljning för SF och destinationer/lokal projektgrupp. Besök, intervjuer och skapa forum. Det behövs uppdaterade, smarta utbildningar - som kan erbjudas på nationell och regional nivå. Gärna som riktar sig till både förbund och destination tillsammans. RF/SISU skall ta fram en standard och utbildning gällande hållbara evenemang. Erbjuda evenemangsutbildning till föreningarna. Visit Sweden, Sverigebilden. Support med att sälja internationella idrottsevenemang från start till mål. Visit Sweden och lik. organisationer skall i högre grad använda sig av existerande evenemang för att "påannonsera kommande evenemang Bör stödja internationella idrottsarrangemang med marknadsföring utomlands. Visit Sweden är Sveriges kommunikationsbolag för utländsk marknadsföring. RF kan sätta upp en "databas" där idrotten kan rapportera in vilka evenemang man har som ambition att söka (små, medelstora, stora) eller vill söka där destinationer kan logga in och respondera på. En kort beskrivning av vad som krävs. Bör fortsatta utveckla plattformar och mötesplatser samt synliggöra dessa mot destinationerna och tillgängliggöra detta så brett som möjligt. 6 (6) (0) 7 (6)

12 Nyckeltal Internationellt utbyte Utveckla materialproduktion Förstärk den centrala organisationen Projekthjälp Vi bör bjuda in politiker/ kommunchefer/ skl/ landstingsrepresentanter - representanter med beslutsmandat till nästa års träff. Alternativt om vi kan synka\" vår träff med befintliga träffar för denna målgrupp.. Ta fram en mall för nyckeltal som är applicerbart och fritt att använda för specialförbunden och destinationsbolagen. Verka för större internationellt utbyte för organisationer kring evenemang och idrotter, inriktat på evenemangsgenomförande. Med målbilden att ha världens bästa evenemang! Evenemang i världsklass kräver stor erfarenhet! Utveckla den befintliga idébanken (evenemangsguiden) med material, t.ex. filmer, presentationer etc. som destinationer och förbund kan använda i arbetet med att sälja in sina evenemang t.ex. till regionala och lokala politiker. Samla kunnandet kring tidigare genomförda internationella evenemang på ett ställe. Internationella idrottsevenemang ska öka med 00%. Stärka både kompetens och fler personer som jobbar med frågan. "Projektuppstartare" sammanfatta lärdomar och ta med sig det in i projektet. Många gemensamma nämnare mellan idrotterna.

Internationella idrottsevenemang - engagerar hela Sverige IDROTTENS OCH BESÖKSNÄRINGENS STRATEGI FÖR INTERNATIONELLA EVENEMANG

Internationella idrottsevenemang - engagerar hela Sverige IDROTTENS OCH BESÖKSNÄRINGENS STRATEGI FÖR INTERNATIONELLA EVENEMANG Internationella idrottsevenemang - engagerar hela Sverige IDROTTENS OCH BESÖKSNÄRINGENS STRATEGI FÖR INTERNATIONELLA EVENEMANG Internationella idrottsevenemang - engagerar hela Sverige Idrotten och besöksnäringens

Läs mer

Arbetsmaterial. Hållbara och vinnande internationella idrottsevenemang. Från vunnet bid till genomfört och utvärderat evenemang

Arbetsmaterial. Hållbara och vinnande internationella idrottsevenemang. Från vunnet bid till genomfört och utvärderat evenemang Arbetsmaterial Hållbara och vinnande internationella idrottsevenemang Från vunnet bid till genomfört och utvärderat evenemang Inledning Den 13 september 2017 och den 21 mars 2018 träffades vid respektive

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Eventskompetens Kompetenssatsning i Norra Mellansverige

Eventskompetens Kompetenssatsning i Norra Mellansverige Eventskompetens Kompetenssatsning i Norra Mellansverige Aktörer kring event Tillväxt Statlig aktör Samordning ex. destinationsbolag Regionförbund Landsting Kommun EVENT Entreprenör Event Eventbolag Samordning

Läs mer

Vår evenemangsstrategi

Vår evenemangsstrategi Vår evenemangsstrategi Målbild Åre kommun, med Åre i spetsen, ska bibehålla positionen som ett av norra Europas mest attraktiva områden för evenemang. Tillsammans utvecklar vi hållbara evenemang och verkar

Läs mer

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2014-11-04 1.0 Marie Holmberg Stadskontoret Näringslivsavdelningen

Läs mer

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna Nya Skandinaviens ledande destinationsbolag Visit Dalarna Vi konkurrerar med 150 000 kommuner och regioner i Europa om boende, besökare, företag, investeringar och kompetens. Beslutsunderlag Syfte och

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Mellannorrlands Simförbund

Mellannorrlands Simförbund Strategiplan 2018-2025 Verksamhetsinriktning 2018-2019 Mellannorrlands Simförbund 2 (9) Strategiplan för MNSF 2018-2025 De övergripande långsiktiga målen för MNSF baseras på SSF fyra strategiska områden

Läs mer

NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG

NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG Vi vill höja kompetensen inom besöksnäringen i regionen och bredda turistutbudet för våra besökare, men också bygga en långsiktig

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Event in Skåne AB Verksamhetsplan 2015 Kontakt +46 (0) 40 675 30 01 event@skane.com eventinskane.com Besöksadress Dockplatsen 26 211 19 Malmö Sweden Postadress 205 25 Malmö Verksamhetsplan 1 Sweden Vision

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Era svar på 4 frågor:

Era svar på 4 frågor: Era svar på 4 frågor: Vilka reflektioner har du gjort när du läst strategin? Vilka är de största utmaningarna för en fördubblad besöksnäring? Vilka frågor har du haft tillfälle diskutera med andra? Kommer

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi Svensk segling

Tillsammans utvecklar vi Svensk segling Tillsammans utvecklar vi Svensk segling - ARBETSHÄFTE TILL SEGLARTRÄFF, NOVEMBER 2014 Arbetsunderlag för Seglarträff 2014 Strategiskt område 1 Seglaren Svenska Seglarförbundet är ett idrottsförbund och

Läs mer

Värdegrund bygger på oss

Värdegrund bygger på oss VERKSAMHETSPLAN 2013 Vision: I StHIF står idrotten i centrum och är ett medel för delaktighet och utveckling. Strategiska mål StHIF erbjuder utveckling och utbildning på ett professionellt plan Beckis

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017 Strategi 2020 och Vision Bättre idrott för fler Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att idrotta och vara fysiskt aktiva SAMMANFATTNING Detta dokument

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2016 2018 Innehållsförteckning Bild 3-7 Bild 8-9 Riksidrottsförbundets strategidokument (antaget maj 2015), Tennisförbundets vision, mission, kärnvärderingar (antaget april 2014 ) Bild

Läs mer

Arbetsmaterial. Hållbara och vinnande bids för idrottsevenemang. Process, roller och stödverktyg

Arbetsmaterial. Hållbara och vinnande bids för idrottsevenemang. Process, roller och stödverktyg Arbetsmaterial Hållbara och vinnande bids för idrottsevenemang Process, roller och stödverktyg Den 13 september 2017 träffades 30 personer från destinationer och specialidrottsförbund för en givande temadag

Läs mer

VÄXJÖ Evenemangs- och mötesstrategi 2014

VÄXJÖ Evenemangs- och mötesstrategi 2014 VÄXJÖ Evenemangs- och mötesstrategi 2014 BAKGRUND OCH NULÄGE Växjös evenemangs- och mötesstrategi tar sin utgångspunkt i ambitionen att skapa en god plattform för att utveckla Växjö som evenemangs- och

Läs mer

6. ORGANISERING, ANSVAR OCH SAMVERKAN

6. ORGANISERING, ANSVAR OCH SAMVERKAN 6. ORGANISERING, ANSVAR OCH SAMVERKAN Tankar om optimal organisering och samverkan framåt: Kommunala organisationens tankar om optimal organisering och samverkan framåt: Samhällets tankar om optimal organisering

Läs mer

Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE

Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE 2018 2025 Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE 2018 2025 Innehåll Inledning 4 Övergripande mål för svensk idrottsrörelses

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015

Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015 Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015 Nationell strategi för besöksnäringen/turismen år 2020 Målsättning år 2020 Från 252 till 500 miljarder i omsättning Från 160 till 260 tusen arbetstillfällen Från

Läs mer

1 5 3 3 4 Lugn Närhet

1 5 3 3 4 Lugn Närhet Grupp Kunskap Drivkraft Lugn Mångfald Byt ut Lägg till 1 5 3 3 4 Lugn Närhet Övriga kommentarer: Utvecka ordet mångfald. Drivkraft Inspiritation 2 6 6 3 2 Lugn Öppenhet Mångfald Internationellt Trivsel

Läs mer

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet.

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet. Bakgrund Evenemangsstrategin är Borlänge Kommuns verktyg för att enhetligt koordinera och hantera evenemangsfrågor i syfte att tillföra kommunens invånare positiva kultur- och idrottsupplevelser samt förstärka

Läs mer

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Vision 2020 Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Skånes skolidrottsförbunds del i att skapa förutsättningar för kommuner att arbeta efter barnkonventionen samt till att bedriva idrott

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Program för evenemang och möten

Program för evenemang och möten Kommunstyrelseförvaltningen PROGRAM Program för evenemang och möten 2018-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Program för evenemang och möten i Härnösand Program Diarienummer Fastställd/upprättad av Kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun 2013-02-20 Ks 848/2011 Internationell policy Örebro kommun Innehållsförteckning Internationell policy för Örebro kommun... 3 Varför internationellt arbete?...3 Syfte... 3 Mål... 3 Beslutsnivåer... 4 Policy

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Idrottens strategiarbete och förslag på verksamhetsinriktning

Idrottens strategiarbete och förslag på verksamhetsinriktning Idrottens strategiarbete och förslag på verksamhetsinriktning Strategiarbetet Uppdraget RF-stämman 2013 beslutade att uppdra till RS: att genomföra ett strategiarbete om Svensk idrotts framtid att ge förslag

Läs mer

STYRANDE DOKUMENT. Fastställt av Dokumentansvarig Beslutsdatum Kommunfullmäktige Destination Kalmar Evenemangsstrategi

STYRANDE DOKUMENT. Fastställt av Dokumentansvarig Beslutsdatum Kommunfullmäktige Destination Kalmar Evenemangsstrategi STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Beslutsdatum Kommunfullmäktige Destination Kalmar 2019-01-28 Evenemangsstrategi EVENEMANGSSTRATEGI FÖR KALMAR NULÄGE OCH BAKGRUND Kalmar har haft en fantastisk

Läs mer

Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet

Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet Idrottspolitiskt Program En genomgång av programmet, vad som uppnåtts och hur vi skall gå vidare. Idrottsrådet 2017-04-25 Bakgrund Idrottspolitiskt program arbetades fram av Kungälvs kommun och idrottsföreningarna

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager 3 Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager VÅR ORGANISATION Ett unikt

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

HUR STYR VI MOT MÅLEN?

HUR STYR VI MOT MÅLEN? HUR STYR VI MOT MÅLEN? Verksamhetsinriktningen är en tvåårig deletapp som arbetar mot strategi 2025. Den ger styrelser i både förbund, distrikt och föreningar en riktning för att leda och prioritera verksamheten

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5 Detta dokument innehåller beskrivning av vilka arbetsgrupper Förbundet Vi Unga har 2015. Vilka övergripande uppdrag de har och de konkreta arbetsuppgifter de har under året. Dokumentet är ett komplement

Läs mer

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare?

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Utskrift från workshop den 29 september 2017 kring frågan Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Första frågan: Vilka samverkansområden som är till

Läs mer

VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer.

VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer. VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer. Öka kunskap om finansiering, idéburen utveckling och social innovation.

Läs mer

Evenemangsstrategi för Stockholms stad

Evenemangsstrategi för Stockholms stad STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 053-1394/2011 SID 1 (6) 2011-06-23 Handläggare: Hanna Brogren Telefon: 08 508 29 436 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Strategi 2025 En stark parasport

Strategi 2025 En stark parasport Diskussionsunderlag för: Strategi 2025 En stark parasport Alla pratar om parasport! Allt fler specialidrottsförbund har börjat jobba med parasport, och många föreningar har paraidrottare även om föreningarna

Läs mer

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum.

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. Verksamhetsplan 2019 En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. En stark röst i samhället Sveriges Arkitekter Studenterna ska stötta initiativ

Läs mer

Idrottens organisation

Idrottens organisation Idrottens organisation Riksidrottsstyrelsen, RS Riksidrottsförbundet RF Förbundsstyrelsen, FS SISU Idrottsutbildarna SOK:s styrelse Sveriges Olympiska Kommitté SOK 71 Specialidrottsförbund SF Styrelser

Läs mer

Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning

Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning Upplands Idrottsförbunds roll stödja företräda utveckla - leda Företräda idrottsrörelsen Fördela och följa upp medel Regional intressepolitik Sammanhållande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring

Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring 7 juli 2017 Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring Inspel från Tourism in Skåne AB och Region Skåne/Avdelningen för Regional Utveckling Nedanstående

Läs mer

BJUD IN TILL ETT MÖTE OCH BLI EN VÄRDEFULL AMBASSADÖR FÖR DIN STAD. [ eskilstunaconvention.se ]

BJUD IN TILL ETT MÖTE OCH BLI EN VÄRDEFULL AMBASSADÖR FÖR DIN STAD. [ eskilstunaconvention.se ] BJUD IN TILL ETT MÖTE OCH BLI EN VÄRDEFULL AMBASSADÖR FÖR DIN STAD [ eskilstunaconvention.se ] Att delta i nationella och internationella möten och kongresser är ofta berikande och utvecklande. Men har

Läs mer

Vad gör en plats attraktiv?

Vad gör en plats attraktiv? Vad gör en plats attraktiv? Målbilder och genomförande i den kommunala utvecklingspolitiken Vad är det som gör att en plats uppfattas som intressant och attraktiv? Vad kan en kommun göra för att en plats

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Rapport förstudie Eventkompetens

Rapport förstudie Eventkompetens FOTO: Ulf Bond Rapport förstudie Eventkompetens Innehåll: Bakgrund sid 3 Samverkan vid evenemang sid 4 Idrottsevenemang sid 4 Kommuner sid 5 Näringsliv sid 5 Kulturevenemang sid 6 Sammanfattning sid 7

Läs mer

ETT ÅR KVAR. VI SUMMERAR OCH BLICKAR FRAMÅT.

ETT ÅR KVAR. VI SUMMERAR OCH BLICKAR FRAMÅT. ETT ÅR KVAR. VI SUMMERAR OCH BLICKAR FRAMÅT. 1 2 kunskap som lyfter besöksnäringen Visit Västernorrland har som uppdrag att via kunskapsförmedling bidra till att stärka turismen i Västernorrland. Verksamheten

Läs mer

Anbudsunderlag Yrkes- SM 2020

Anbudsunderlag Yrkes- SM 2020 Anbudsunderlag Yrkes- SM 2020 Bakgrund WorldSkills Sweden har som mål att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning. WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv,

Läs mer

Hållbar Produktutveckling kan det vara något?

Hållbar Produktutveckling kan det vara något? Hållbar Produktutveckling kan det vara något? Vill ni få fler gäster? Vill ni tjäna mer pengar på besökarna? Vill ni få en större eller jämnare beläggning? Vill ni samarbeta för att öka områdets attraktion

Läs mer

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 1 av 6 Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 2 av 6 Inledning Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete,

Läs mer

Program idrottsturism

Program idrottsturism Program idrottsturism Beslutat av kommunfullmäktige den 25 mars 2013, 50. DESTINATION KALMAR AB Box 611, 391 26 Kalmar, (Ölandskajen 11) tel 0480 45 34 00 fax 0480 45 34 09 www.kalmar.se/turism PROGRAM

Läs mer

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version Evenemangstrategi för Region Skåne Sammanfattad förkortad version Bakgrund Evenemang är en viktig del av Region Skånes varumärke. Målsättningen att vara en attraktiv och innovativ region kombineras med

Läs mer

Distriktet. Distriktet förväntar sig att kårerna:

Distriktet. Distriktet förväntar sig att kårerna: Förslag Södra Skånes scoutdistrikt Distriktet Distriktet har idag ett omfattande ansvar för att stödja kårer och kretsar samt andra organisationer inom vår verksamhet. Detta ansvar tar vi genom att under

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01

Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2018/417/01 2018-06-18 1 (3) Kommunstyrelsen Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01 Förslag till beslut Föreslagen Besöksnäringsstrategi antas Sammanfattning av ärendet I samband

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund. En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET

SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund. En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET Föreningslokaler och klubbstugor är SISU Idrottsutbildarnas hemmaplan. SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Inkluderande idrott materialkostnader, attitydfrågor man tror inte att man håller måttet för att delta, socioekonomiskt stöd skjutsa till

Inkluderande idrott materialkostnader, attitydfrågor man tror inte att man håller måttet för att delta, socioekonomiskt stöd skjutsa till Inkluderande idrott materialkostnader, attitydfrågor man tror inte att man håller måttet för att delta, socioekonomiskt stöd skjutsa till idrottsaktiviteter, nätverk familj/ närstående. Moderna föreningen

Läs mer

Destination Visit Bollnäs

Destination Visit Bollnäs Destination Visit Bollnäs Bakgrund: I spåren av det arbete som Region Gävleborg initierat via projektet Nu kör vi har vår förening Bollnäsdraget ekonomisk förening beslutat oss för att ta taktpinnen och

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi Publicerad: Beslutsfattare: Anders Fällström, rektor Handläggare: Kicki Strandh, kommunikationschef Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-2023 Sammanfattning:

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

Näringsdepartementet Stockholm

Näringsdepartementet Stockholm YTTRANDE 2018-03-16 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2017:95 Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring, Dnr N2017/07438/FF Sammanfattning Vi

Läs mer

STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN

STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN 2013 1 Om detta dokument Detta dokument är en aktivitetsplan för 2013 för projektet Stockholmsstrategin. Stockholmsstrategin bygger på en förstudie som presenterades

Läs mer

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå!

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Ett häfte om VISIT SKELLEFTEÅ - om organisationen, medlemskapet och det gemensamma arbetet mot ett attraktivare Skellefteå. VARFÖR TURISM? Turism är en exportindustri

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016 för Svensk Bowling

Verksamhetsinriktning 2016 för Svensk Bowling Verksamhetsinriktning 2016 för Svensk Bowling Verksamhetsidé Vision Bowlingsporten ska vara framgångsrik, kul, socialt engagerande och tillgänglig för alla. Bowling en sport för alla En idrott alla kan

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

G. STRATEGI 2020, VERKSAMHETSINRIKTNING OCH EKONOMISKA

G. STRATEGI 2020, VERKSAMHETSINRIKTNING OCH EKONOMISKA G. STRATEGI 2020, VERKSAMHETSINRIKTNING OCH EKONOMISKA RIKTLINJER (p.10) Vision Bättre idrott för fler Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att idrotta

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum

VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum Fokus ska ligga på att utforma verksamhet som är öppen för alla och som upplevs som attraktiv och välkomnande för varje enskild individ.

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Bilaga 1 A. FokusKorpen KORPEN En roligare rörelse

Bilaga 1 A. FokusKorpen KORPEN En roligare rörelse Bilaga 1 A FokusKorpen 2025 KORPEN En roligare rörelse Några ord på vägen Korpen är en organisation i ständig rörelse. Det vi gör, det gör vi tillsammans. Fokus Korpen 2025 är nästa steg i vår förändringsresa.

Läs mer

Måldokument Svenska Styrkelyftförbundet 2014-2018

Måldokument Svenska Styrkelyftförbundet 2014-2018 Måldokument Svenska Styrkelyftförbundet 2014-2018 VISION Svensk styrkelyft - Idrotten som lyfter Svensk Styrkelyft ska sträva mot att utveckla alla individer på alla nivåer. Vi ska arbeta för att utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2013 Länsturismen Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2013 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar i nära

Läs mer

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Ockelbo Framtidens centrum i fokus Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Hur kan vi......utveckla en ort eller stad...öka attraktiviteten...och för vem? Ockelbos situation och möjligheter? -

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Kommunikationsplan familjestödsprojektet

Kommunikationsplan familjestödsprojektet Kommunikationsplan familjestödsprojektet Tjänsteskrivelse 2011-03-28 Handläggare: Ida Broman FKN 2006.0023 Folkhälsonämnden Kommunikationsplan familjestödsprojektet Sammanfattning I samband med beviljandet

Läs mer

1. Ange i vilken utsträckning du gillar respektive förslag till vision för Svenska Seglarförbundet?

1. Ange i vilken utsträckning du gillar respektive förslag till vision för Svenska Seglarförbundet? Ta ställning! - hjälp oss att bygga Svensk Seglings framtid. 0.0.0 :9 Sammanställning av enkät I följande frågeställningar används skalan - där motsvarar Gillar mycket och motsvarar Gillar inte alls motsvarar

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

Hållbar produktutveckling

Hållbar produktutveckling Hållbar produktutveckling Ulrika Nisser Tillväxtverket Hur utvecklar vi hållbar naturturism Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-05-20 1 Hållbar produktutveckling med fokus på

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer