NYKÖPINGS KOMMUN. PROTOKOLL Sammanträdesdatum KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET Kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYKÖPINGS KOMMUN. PROTOKOLL Sammanträdesdatum KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2012 02 24. Kl. 09.00-12.15"

Transkript

1 Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl Politiker och representanter Jacob Larsson (s), ordf Johan Schenström (m), v ordf Eva Kerstin Lundborg (mp), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening Marianne Ramlöv, FUB Margareta Johansson, Hjortensbergskyrkan Brith Andersson, IFSAP Helena Nilsson, ers för Hanne Asmund, Röda Korset Karin Klingfeldt, Väntjänsten Liv Kastberg, Nicolai församling Annie Boström, Nätverket Föräldrakraft Övriga deltagare Annica Nilsson, Räddningstjänsten Lena Andersson, Tandvårdsenheten Carina Bark och Mona Stenberg, Demensteamet Inger Larsson, färdtjänsthandläggare Paragrafer 1-14 Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson Ordförande. Jacob Larsson Justerande. Margareta Svensson

2 1 Sammanträdets öppnande Ordförande Jacob Larsson hälsade alla ledamöter och inbjudna föredragshållare välkomna till dagens sammanträde. 2 Fastställande av dagordningen Dagordningen fastställdes. 3 Upprop Sekreteraren förrättade upprop. 4 Protokollsjusterare Till att justera dagens protokoll utsågs Margareta Svensson. 5 Information om hur information sprids vid större händelser t ex vattenläckan hösten 2011 Annica Nilsson, kommunikatör vid Sörmlandskustens Räddningstjänst, informerade om hur information sprids vid extraordinära händelser t ex vattenläckan hösten Kriskommunikation behövs vid stora händelser som t ex pandemier, kärnkraftsolyckor, IT-haverier, förorenat vatten, Tsunamin m fl. Det finns ett systematiskt säkerhetsarbete där kommunen jobbar med krisplanering mot alla divisionerna: Förebyggande arbete Krisplanering Divisionens krisplanering Kommunens krisplanering

3 forts 5 En krisledningsorganisation finns framtagen för Nyköpings kommun se bilaga till protokollet. Det finns också en POSOM-grupp (=Psykosocialt omhändertagande) i kommunen, för människor som ej är skadade men behöver stöd och omhändertagande vid större extraordinära händelser (ex branden på FIKA, Tsunamin). Enligt lagen 2003:778 om skydd mot olyckor ska kommunen genom rådgivning, information och på annat sätt underlätta för den enskilde att fullgöra sina skyldigheter. Det finns en krisledningsplan som beslutats i Kommunfullmäktige se kommunens hemsida. Sökväg: Räddning och säkerhet Säkerhet och krishantering Kommunens krisledningsplan De som larmas vid akut händelse är: 1. Räddningschef i beredskap 2. Kommunchef/Kommunstyrelsens ordförande 3. Krisledningsorganisationen Medborgare idag har stora förväntningar på att få information snabbt och lätt-tillgängligt. Informationsvägar som kommunen använder sig av för att få ut snabb information vid större händelser: Kommunens växel läser in ett talsvar ang händelsen (tfn ) På kommunens hemsida Via kontaktpersoner som sprider informationen vidare (Meddela gärna Annica om ni vet om något nätverk som kan vara aktuellt) Samarbete med minimedborgarkontoret i Brandkärr Samarbete med familjecentralerna i Brandkärr och på Arnö Via medarbetare i kommunen Tyfon (tuta) på taket vid extrema händelser (i centrala Nyköping) Medier: SN, Nyheterna P Sörmland, Östnytt (Räddningtjänsten har ett mycket bra samarbete med SN) Annica tipsar också om en bra webbplats med samlad information vid akuta händelser:

4 forts 5 Det pågår också arbete med att ta fram en app till mobiltelefonen där man kan få krisinformation från sitt län. Kontaktuppgifter till Annica Nilsson: Tfn: Epost: annica.nilsson@nykoping.se 6 Information från Landstingets tandvårdsenhet avseende rätten till nödvändig tandvård Lena Andersson, handläggare på Landstingets tandvårdsenhet informerade om rätten till nödvändig tandvård. Vad ingår i tandvårdsenhetens arbete: Nödvändig tandvård Uppsökande verksamhet möjligt att få en munhälsobedömning Handledning till personal Tandvård som ett led i sjukvårdsbehandling Vid kirurgiska ingrepp Vem har möjlighet att få hjälp? Man kan få en munhälsobedömning och nödvändig tandvård om man har ett omfattande behov av daglig service, personlig omvårdnad och bor: i särskilt boende i gruppboende i det egna hemmet och är i behov av omvårdnad större delen av dygnet Den som omfattas av lagen om stöd och service (LSS) eller den som har ett långvarigt och allvarligt psykiskt funktionshinder och inte själv förmår söka tandvård har också möjlighet att få det här tandvårdsstödet Intyg avseende behov av nödvändig tandvård, skickas till Landstingets tandvårdsenhet. Ett kort om rätten till nödvändig tandvård trycks upp och lämnas ut och man blir också erbjuden en munhälsobedömning varje år.

5 forts 6 Ett Ja-tack till munhälsobedömning innebär att man kostnadsfritt en gång per år får en allmän bedömning av hälsotillståndet i munnen, genom bedömning av munhåla, tänder och eventuella proteser. Man behöver inte ta sig till en tandläkarmottagning, utan tandvårdspersonalen kommer på hembesök. Vid bedömning och rådgivning bör vårdpersonal eller någon anhörig vara med. Tandläkarna har skyldighet att upplysa om att man kan vända sig till biståndshandläggare för att få ett intyg om rätt till nödvändig tandvård. Tandläkare kommer också till särskilda boenden ca 1 gång per år. Distriktssköterskor på vårdcentralerna lämnar också information om rätten till nödvändig tandvård. Avgifterna för hälso- och sjukvård och för tandvård får räknas samman och landstingets högkostnadsskydd gäller. Som handläggare på tandvårdsenheten åker Lena ut och informerar ny personal på olika serviceboenden ang rätten till nödvändig tandvård. Broschyren Munhälsa & tandvård för vissa äldre och funktionshindrade delades ut. 7 Information om Demensteamet Carina Bark, samordnare/planerare, och Mona Stenberg, undersköterska, informerade om Demensteamets arbete. Demensteamet startade sin verksamhet i september 2011 och drivs som ett projekt. Projektet finansieras med statliga stimulansmedel från Socialstyrelsen. Demensteamet har sina lokaler vid Ekensbergs vårdcentral. Allt fler väljer att bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst och anhöriga är ofta ett stort stöd i omvårdnaden om dem som drabbats av demenssjukdom. Därför startades ett särskilt team med inriktning på demenssjukdom i hemtjänsten. Ett tiotal undersköterskor har utbildas för att kunna arbeta hemma hos demenssjuka personer och ge dem vård och omsorg anpassad efter deras behov. I teamet ingår även distriktssköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast.

6 forts 7 I dagsläget har demensteamet 23 kunder och flera är på ingång. Alla kunder är inskrivna i hemsjukvården. Alla kunder får en egen kontaktperson och teamet jobbar också mycket med att varje kund ska ha så få personer hemma som möjligt. Det innebär att kunden känner sig tryggare och mår bättre. Fokus ska vara det friska och inte det sjuka. De dementa får bl a vara med och laga maten för att känna doft och smak som stimulerar de olika sinnena. Det är också väldigt viktigt att det är samma person som finns med den dementa vid ny medicinbehandling. Demensteamet jobbar mycket med att ha ett nära samarbete med de anhöriga och ge anhörigavslastning, och har också kontakt med Anhörigcentrum. Teamet har ett bra samarbete med dagverksamheten på Kattugglan och arbetar också som rådgörande enhet till Minnesmottagningen. En herrgrupp har också startats upp för män som vårdar sina fruar hemma. De träffas en gång per månad och får där möjlighet att dela sina erfarenheter vilket har visat sig väldigt värdefullt. Demensteamets personal vill få möjlighet att komma ut till övriga hemtjänstgrupper och informera om hur de arbetar för att föra ut sitt arbetssätt. Division Vård och omsorg kommer att göra om vissa äldreboendeplatser till demensplatser, p g a att det är kö för att få plats på ett demensboende. Synpunkt från rådets representanter: Margareta Svensson efterlyser mer samarbete mellan Demensteamet och Villa Högbrunn. 8 Information om färdtjänst Inger Larsson, färdtjänsthandläggare informerade om färdtjänst. Arbetet med färdtjänst styrs av lagen om färdtjänst.

7 forts 8 Vem kan söka färdtjänst Färdtjänst kan sökas av personer som är skrivna i Nyköpings kommun och som har en fysisk och/eller psykisk funktionsnedsättning som är varaktigt minst sex (6) månader. Vart kan du resa Du kan resa inom Nyköpings kommun, inom Södermanlands län, till Norrköpings central och Södertälje syd. Vad kostar färdtjänsten? Inom Nyköpings kommun kostar en enkel resa kronor beroende på resans längd. Om resmålet ligger utanför kommungränsen, men inom länet, kostar det 60 kronor för de första tre milen från bostaden och därefter 35 kronor per påbörjad mil fram till resans mål. Gäller inte sjuk- och behandlingsresor Färdtjänst gäller inte för sjuk- och behandlingsresor, resor till tandläkaren eller medicinsk fotvård. Du kan heller inte ansöka om färdtjänst enbart för attåka på sjuk- och behandlingsresor. För dessa resor ansvarar landstinget. Hur går det till att få beslut om färdtjänst?: Gå in på hemsidan (sökväg: Omsorg och hjälp, Funktionsnedsättning, Färdtjänst och riksfärdtjänst) och ta fram en ansökningsblankett eller ta kontakt med en färdtjänsthandläggare som skickar/delar ut ansökningsblanketten Ansökan skickas in Färdtjänsthandläggaren tar kontakt med kunden och gör en utredning om rätten till färdtjänst finns. Ett beslut tas av färdtjänsthandläggaren som sedan delges kunden tillsammans med färdtjänstbroschyr, synpunktskort och Landstingets broschyr: Sjuk- och behandlingsresor Hur beställer man färdtjänst? Ring till färdtjänstcentralen för Samres (ligger i Eskilstuna) och beställ resa. Uppge de fyra sista siffrorna i personnumret Ett nytt färdtjänstföretag: Tuwa Specialtransport AB, har tagit över färdtjänstresorna. Företaget har fått en hel del klagomål men det hoppas man är av övergående karaktär. Rådet kommer att bjuda in Tuwa Specialtransport AB till nästa sammanträde för information samt att de ska kunna delges frågor/synpunkter.

8 forts 8 Fråga från rådets representanter: Finns kompetens/utbildning hos chaufförerna när det gäller att ta hand om personer med t ex autism. Svar: Förarna får en del utbildning men mer behövs. Det är Samres som godkänner chaufförerna 9 Frågor/synpunkter från rådets intresseorganisationer 1. Finns möjlighet att göra spontanbesök på Anhörigcentrum för rullstolsbundna? Finns möjlighet att sätta upp en automatisk dörröppnare? 2. Kommer föreningar att bjudas in till Anhörigcentrum? Viktigt att olika föreningar får mötas. 3. Hur fungerar rådgivning på Anhörigcentrum? 4. Viktigt att äldre inte glöms bort i arbetet som Anhörigcentrum utför. 5. Hur får man fler medlemmar till föreningar för psykiskt sjuka Anhörigcentrum kan ha en viktig roll som förmedlare. 6. Varför får rådet information från Räddningstjänsten tiden kan användas bättre. 7. Diskussion om hur man ska jobba i Anhörigrådet. 8. Rådets medlemmar meddelar representanterna i arbetsutskottet om de har önskemål om vad som ska tas upp/behandlas på sammanträdet. 9. Finns möjlighet att få tillbaks fritidsverksamheten och fixarmalta? Fritidsverksamheten kommer att ha kvällsaktiviteter t o m maj månad som en bättre övergång till gruppbostadsaktiviteter. En fritidskoordinator anställs också. 10. Aktivera den stående punkten: Presentation av de olika föreningarna som finns representerade i rådet. Liv Kastberg blir den första som får stafettpinnen till nästa sammanträde. Justerandes signatur

9 forts 9 Eila Ulf bjuds in till nästa sammanträde för att svara på frågorna 1-5 (frågorna/synpunkterna som berörde Anhörigcentrum). 10 Genomgång av föregående protokoll Föregående protokoll lades till handlingarna. 11 Genomgång av Äldre- och handikappnämndens sammanträde samt Vård och omsorgsnämndens sammanträde ÄHN Internbudget för Vård- och omsorgsnämnden 2012 Internöverenskommelse mellan Vård- och omsorgsnämnden och Division Vård och omsorg 2012 Rapport från MAS och Myndighetskontoret Förslag till remissvar gällande yttrande över motion om Grön Omsorg Vård- och omsorgsnämndens attestförteckning 2012 Riktlinjer för handläggning inom Vård- och omsorgsnämndens ansvarsområde 2012 Sammanträdestider för Vård- och omsorgsnämnden 2012 Kompletteringsval av ledamot till nämndens Kvalitetsgrupper Timersättning för hemtjänst enligt LOV för år 2012 Tillsyn enligt nämndens plan hösten 2011 Rapport ekonomisk uppföljning per Rapport om brukarundersökning inom äldreomsorgen jämförelse mellan privat och kommunal verksamhet Förslag till avsteg från riktlinjer för beslut om hemtjänst under perioden Förslag till förlängd projekttid för anhörigstöd samt progressrapport för 2011 Justerandes signatur

10 forts 11 VON Information om Division Vård och omsorgs genomförda effektiviseringar Rapport från Myndighetskontor och MAS Förslag till bokslut och verksamhetsberättelse 2011 för Äldreoch handikappnämnden Uppföljning av uppdrag om tillfällig lösning av fler platser inom särskilt boende för äldre Rapport om anmälningar/rapporter enligt Lex Sarah 2011 Rapporteringar av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS 4:e kvartalet 2011 En intressant reflektion från Jacob genomsnittsålder för beslut om hemtjänst är idag 82 år! 12 Anmälningsärenden Inga anmälningsärenden fanns denna gång. 13 Övriga frågor 14 Margareta Svensson informerade om föreläsning av professor Yngve Gustavsson ang Bättre kvalitet ger billigare vård för personer med demenssjukdom, den 12 april i Stadshuset, sal A. Karin Klingberg berättade att Väntjänsten firar 20 år den 25 april. 20-årsjubileet firas i Gästabudssalen Nyköpingshus. Verksamhetsberättelsen behandlas på nästa sammanträde skickas ut med detta protokoll. Ordföranden tackade för visat intresse och avslutade mötet. Justerandes signatur

Sammanträdesdatum HANDIKAPPRÅDET 2012 02 22. Kl. 16.00 18.30

Sammanträdesdatum HANDIKAPPRÅDET 2012 02 22. Kl. 16.00 18.30 Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.30 Politiker och representanter Jacob Larsson (s), ordf Johan Schenström (m), v ordf Lilian Persson (s), ers Marianne Nordblom (fp), ers Bo Ringdahl, DHR Gert

Läs mer

Ewa Krabb, Myndighetskontoret Britta Bergström, VOHJS. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Jacob Larsson

Ewa Krabb, Myndighetskontoret Britta Bergström, VOHJS. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Jacob Larsson Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl.09.00-12.00 Politiker och representanter Jacob Larsson (s), ordf Johan Schenström (m), v ordf Wailet Nilsson (kd), ers Birgitta Lantz-Högman, PRO Inger Malmqvist, PRO

Läs mer

Monica Wessman, Div. Vård och omsorg Eila Ulf, Anhörigstrateg. Paragrafer 40-53. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson

Monica Wessman, Div. Vård och omsorg Eila Ulf, Anhörigstrateg. Paragrafer 40-53. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson Plats och tid Stadshuset, Sal B Politiker och representanter Jacob Larsson (s), ordf Johan Schenström (m), v ordf Eva Kerstin Lundborg (mp), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening Marianne Ramlöv,

Läs mer

Kl. 09.00 11.00. Annika Jansson, MAS Eila Ulf, anhörigstrateg. Paragrafer 16-27. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson

Kl. 09.00 11.00. Annika Jansson, MAS Eila Ulf, anhörigstrateg. Paragrafer 16-27. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 11.00 Politiker och representanter Johan Schenström, ordf Eva Kerstin Lundborg (mp), ers Annika Karlssn (c), ers Marianne Ramlöv, FUB Margareta Johansson, Hjortensbergskyrkan

Läs mer

NYKÖPINGS KOMMUN. PROTOKOLL Sammanträdesdatum KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 11 19. Kl.10.00 12.00

NYKÖPINGS KOMMUN. PROTOKOLL Sammanträdesdatum KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 11 19. Kl.10.00 12.00 Plats och tid Mariebergsgården Kl.10.00 12.00 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Wailet Nilsson (kd), ers Gunvor Lundberg (s), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening Pierre

Läs mer

Kl. 08.15-09.00. Solweig Ericsson-Kurg, nämndansvarig ÄHN. Paragrafer 26-34. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson

Kl. 08.15-09.00. Solweig Ericsson-Kurg, nämndansvarig ÄHN. Paragrafer 26-34. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson Plats och tid Stadshuset, Översikten Kl. 08.15-09.00 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Wailet Nilsson (kd), ers Gunvor Lundberg (s), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening

Läs mer

NYKÖPINGS KOMMUN. PROTOKOLL Sammanträdesdatum KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2012 05 25. Kl. 09.00 11.55

NYKÖPINGS KOMMUN. PROTOKOLL Sammanträdesdatum KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2012 05 25. Kl. 09.00 11.55 Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 11.55 Politiker och representanter Johan Schenström (m), ordf Magdalena Jerlström (c), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening Marianne Ramlöv, FUB Gunnel

Läs mer

Kl Gunilla Gestblom och Maria Karlsson, personliga ombud Birgitta Lundström, nämndansvarig ÄHN Manja Andersson, praktikant

Kl Gunilla Gestblom och Maria Karlsson, personliga ombud Birgitta Lundström, nämndansvarig ÄHN Manja Andersson, praktikant Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 10.00 12.10 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Jacob Larsson (s), v ordf Wailet Nilsson (kd), ers Gunvor Lundberg (s), ers Margareta Svensson,

Läs mer

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Hjördis Hultgren (c), ers Lilian Persson (s), ers Jim Grönman (Diabetesföreningen) Allan Häll (FUB)

Läs mer

Kl Lilian Persson (s), ers Gert Pettersson (Diabetesföreningen) Allan Häll (FUB) Tarja Niemi (IFSAP) Bo Eriksson (NHR)

Kl Lilian Persson (s), ers Gert Pettersson (Diabetesföreningen) Allan Häll (FUB) Tarja Niemi (IFSAP) Bo Eriksson (NHR) Plats och tid Villa Högbrunn Kl. 16.00 18.00 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Hjördis Hultgren (c), ers Lilian Persson (s), ers Gert Pettersson (Diabetesföreningen) Allan Häll

Läs mer

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30 Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 10.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Wailet Nilsson (kd), ers Gunvor Lundberg (s), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening

Läs mer

Kl Paragrafer Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz. Justerande Helena Eklund

Kl Paragrafer Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz. Justerande Helena Eklund Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.15 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz, ordf Lilian Persson, ers Allan Häll (FUB) Gerda Rotefalk (HRF) Gullan Nilsson (IFSAP) Alf Jansson (ILCO)

Läs mer

Kl. 16.00 18.30. Britta Bergström, ordf i VOHJS Åsa Waara, enhetschef FIA-verksamheten. Paragrafer 46-60. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson

Kl. 16.00 18.30. Britta Bergström, ordf i VOHJS Åsa Waara, enhetschef FIA-verksamheten. Paragrafer 46-60. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.30 Politiker och representanter Jacob Larsson (s), ordf Johan Schenström (m), v ordf Marianne Nordblom (fp), ers Bo Ringdahl, DHR Anita Karlsson, HRF Tarja

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning livet / Vem har rätt till hjälpen?... 2 Behovet av omvårdnad avgör... 2 Oavsett om man bor i särskilt boende eller hemma... 2 livet / Vad har man rätt till?... 3 Hjälpen består av

Läs mer

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare.

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare. MUNHÄLSOBEDÖMNINGEN Du som har intyg om N-tandvård nödvändig tandvård blir varje år erbjuden en gratis munhälsobedömning i din egen bostad. Det är en tandhygienist som gör en enklare kontroll av dina tänder

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

Kl. 16.00 18.00. Camilla Nilsson, miljöstrateg Monica Boström, ÄHN. Paragrafer 30-44. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson

Kl. 16.00 18.00. Camilla Nilsson, miljöstrateg Monica Boström, ÄHN. Paragrafer 30-44. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.00 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Jacob Larsson (s), v ordf Hjördis Hultgren (c), ers Allan Häll (FUB) Gerda Rotefalk (HRF) Gullan

Läs mer

Utbildning för Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-12

Utbildning för Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-12 Utbildning för Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-12 Vård- och omsorgsnämndens ansvar enl reglemente från KF Hemtjänst Äldreboende inklusive demensboende och korttidsboende Dagverksamhet för dementa Gruppboende

Läs mer

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads HEMVÅRD Välkommen till Landskrona stads LANDSKRONA STADS HEMVÅRD - med dina önskemål i fokus Med god lokal kännedom, mångårig erfarenhet och bred kunskap är vår ambition att ge dig hemvård med hög kvalitet.

Läs mer

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

Kl. 09.00 11.30. Paragrafer 33-43. Underskrifter Sekreterare Agneta Tillberg. Ordförande Jacob Sandgren. Justerande Monika Hammertjärn

Kl. 09.00 11.30. Paragrafer 33-43. Underskrifter Sekreterare Agneta Tillberg. Ordförande Jacob Sandgren. Justerande Monika Hammertjärn Plats och tid Stadshuset, sal B Kl. 09.00 11.30 Politiker och representanter Jacob Sandgren (s), ordf Johan Schenström (m), v ordf Wailet Nilsson (kd), ers Birgitta Lantz-Högman, PRO Harry Malmqvist, PRO

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz. Justerande Allan Häll

Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz. Justerande Allan Häll Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.20 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz, ordf Jacob Larsson, v ordf Hjördis Hultgren, ers Lilian Persson, ers Jim Grönman (Diabetesföreningen) Allan

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal mars 2009 2 (10) Innehåll

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Nämnden beställer verksamhet Från Division Social omsorg i Internöverenskommelsen Från hemtjänstleverantörer enligt LOV (privata och DSO) Från privata särskilda boenden

Läs mer

Kl. 16.00 18.00. Johanna Sundelöf, projektledare Samhällsbyggnad Eila Ulf, Anhörigcentrum. Paragrafer 17-31

Kl. 16.00 18.00. Johanna Sundelöf, projektledare Samhällsbyggnad Eila Ulf, Anhörigcentrum. Paragrafer 17-31 Plats och tid Anhörigcentrum Kl. 16.00 18.00 Politiker och representanter Johan Schenström (m), ordf Lilian Persson (s), ers Marianne Nordblom (fp), ers Gert Pettersson, Diabetesföreningen Lotta Lind Viberg,

Läs mer

Bo hemma. i Kinda kommun

Bo hemma. i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun I den här broschyren kan du läsa om vilket stöd du kan söka från Kinda kommun om du behöver hjälp för att du ska kunna bo hemma vid sjukdom eller hög ålder.

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad?

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? ANHÖRIGSTÖD INFORMATION OCH STÖD TILL DIG SOM VÅRDAR EN ANHÖRIG ANHÖRIGSTÖD 2 TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? Du

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade B 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal Uppdaterad januari 2014

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Hemvård i Åstorp kommun

Hemvård i Åstorp kommun För mer information kontakta: Kommunens biståndshandläggare tel: 042-643 29 / 042-641 35 Hemvården i Åstorp: Samordnare tel: 042-642 43 Områdeschef tel: 042-643 27 Hemvården Kvidinge: Samordnare tel: 0435-201

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Anhörigstöd. Vård & Omsorg

Anhörigstöd. Vård & Omsorg Anhörigstöd Vård & Omsorg Stöd till dig som stödjer Anhöriga står för en mycket stor del av vården av närstående. Det kan gälla någon som blivit långvarigt sjuk, drabbats av psykisk eller fysisk funktionsnedsättning,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet (9) Kommunala pensionärsrådet 2010-02-09 1 (9) Plats och tid Kommunhuset Strömsund, Almen kl 09.30-12.15 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Edin (fp), ordförande

Läs mer

Kl. 09.00-11.40. Paragrafer 48-64. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz. Justerande Berit Ljungberg

Kl. 09.00-11.40. Paragrafer 48-64. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz. Justerande Berit Ljungberg Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00-11.40 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz, ordf Hjördis Hultgren, ers Birgitta Lantz, ersättare för Stig Dagerhed (PRO) Anita Holmén (PRO) Inger Malmqvist,

Läs mer

Tandvård. till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder

Tandvård. till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder Tandvård till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder Landstinget ansvarar för att personer med stort omvårdnadsbehov till följd av sjukdom och/eller funktionshinder erbjuds råd och hjälp

Läs mer

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2011-06-14. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2011-06-14. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (5) Tid: Kl 10.00-11.00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS KS vice ordförande Lars-Åke Andersson, DHR Karl-Erik Sjöberg, SPF Jan-Ove Olsson, HRF Anita Karlsson,

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Reviderad 20120102 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras

Läs mer

Hemvård. i Åstorps kommun

Hemvård. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Vision Ge varje dag ett innehåll. Värdegrund Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan.

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Kallelse Föredragningslista 2015-08-21

Kallelse Föredragningslista 2015-08-21 Kallelse Föredragningslista 1(2) 2015-08-21 Sammanträde Nämndråd för äldre- och funktionshinderfrågor inom vård och omsorg (SN) Plats och tid Stadshuset, lokal Bäve, kl 09.00-12.00 torsdagen den 03 september

Läs mer

Tandvårdsenheten Landstingets resurs i tandvårdsfrågor ur ett länsperspektiv Administration och bedömningshandläggning av det reformerade tandvårdsstödet Administration av barn- och ungdomstandvård Landstingets

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Beställare Vård Särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal November 2005 Innehåll Inledning...3

Läs mer

Kl Johan Schenström, Ordf. Överförmyndarnämnden Monica Boström, Äldre- och handikappnämnden. Paragrafer 40-52

Kl Johan Schenström, Ordf. Överförmyndarnämnden Monica Boström, Äldre- och handikappnämnden. Paragrafer 40-52 Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.00 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Hjördis Hultgren (c), ers Jim Grönman (Diabetesföreningen) Allan Häll (FUB) Gerda Rotefalk (HRF)

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Villkor Du kan få färdtjänst om du på grund av en varaktig funktionsnedsättning har stora svårigheter att gå eller resa med buss. För att få färdtjänst måste du vara folkbokförd

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR SENIOR

TILL DIG SOM ÄR SENIOR TILL DIG SOM ÄR SENIOR SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 2016 Östansjö Folkets hus 2016, Foto: Ove Andersson DAGCENTRAL Kommunens dagcentraler är värdefulla mötesplatser där man dagligen kan äta

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Foto: Anna Hahn von Dorsche, Sollentuna kommun www.sollentuna.se Innehållsförteckning Vård- och omsorgsnämnden och kontor Stöd i vardagen Lagen

Läs mer

Äldreomsorg. i Täby kommun

Äldreomsorg. i Täby kommun Äldreomsorg i Täby kommun I denna broschyr beskrivs de tjänster som du kan ansöka om och ta del av som Täbybo. De flesta tjänster tilldelas efter bedömning av den individuella förmågan. Hur den bedöm ningen

Läs mer

Till dig som stödjer någon i din omgivning

Till dig som stödjer någon i din omgivning Till dig som stödjer någon i din omgivning En presentation av stödinsatser som kan underlätta både för dig som är anhörig och för den du stödjer Köpings kommun, Vård & Omsorg Vi ger stöd när det behövs

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst och riksfärdtjänst BORTA HEMMA www.katrineholm.se Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänst är till för

Läs mer

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Kommunala pensionärsrådet 2008-04-17

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Kommunala pensionärsrådet 2008-04-17 Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, stadshuset Beslutande Ulf Nilsson Ordförande, kommunstyrelsen Bo Malm Socialnämnden Arne Johansson PRO, Oskarshamn Willy Nilsson PRO, Misterhult Birger

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst Ansöka om färdtjänst Vad är färdtjänst och vem kan få färdtjänst? Färdtjänst är en kompletterande kollektiv transportform till personer som på grund av ett stort

Läs mer

Utfärdarinstruktion för

Utfärdarinstruktion för Box 1024 551 11 Jönköping Utfärdarinstruktion för Intyg om nödvändig tandvård Anna-Karin Wixe, sektionschef/tandhygienist Tfn 010-242 41 96 Ing-Marie Karlsson, administrativ assistent E-post: anna-karin.wixe@rjl.se

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 10.2 2018-05-25 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Ansvarsfördelning kring uppsökande verksamhet och tandvårdsstöd för vissa äldre och personer med funktionsnedsättning

Ansvarsfördelning kring uppsökande verksamhet och tandvårdsstöd för vissa äldre och personer med funktionsnedsättning ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-07-27 ig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga Landstingsförvaltning(ar): Alla Fastställt av: Tjänstemannaberedning kommuner och landsting,

Läs mer

Sammanträdesdatum PENSIONÄRSRÅDET 2011 04 29. Kl. 13.00 16.30. Paragrafer 14-26. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson

Sammanträdesdatum PENSIONÄRSRÅDET 2011 04 29. Kl. 13.00 16.30. Paragrafer 14-26. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 13.00 16.30 Politiker och representanter Jacob Larsson (s), ordf Johan Schenström (m), v ordf Wailet Nilsson (kd), ers Lars-Erik Ahlerup, PRO Stig Dagerhed, PRO Wiola

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

Insatser enligt Socialtjänstlagen

Insatser enligt Socialtjänstlagen SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Myndigheten för personer med funktionsnedsättning Insatser enligt Socialtjänstlagen - för personer med funktionsnedsättning under 65 år Vem vänder sig insatserna till?... 3

Läs mer

Service och om- vårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58

Service och om- vårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58 Service och omvårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58 Kommunens verksamhet inom Vård och omsorg ska ge äldre och funktionshindrade möjlighet att leva

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund, den, kl. 09.30-.30 Beslutande Övriga närvarande Ida Bornlykke (S), ordförande Sejdi Karaliti (S) Marianne Åkerblad (M) Gunnel Andersson (M) Lars Erik Ottosson (SPI) Mona Nihlén

Läs mer

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare Socialnämnden 2011-01-24 1 (10) 6-14 PLATS OCH TID Socialkontoret, Hagfors, kl 13.00 15.00 BESLUTANDE Åsa Johansson (S), ordförande Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Linneas munhälsa Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Förbättringsarbete Linnea 5 1. Bakgrund Den 1 januari 1999 infördes

Läs mer

... \?... PROTOKOLL Sammanträdesdatum NYKÖPINGS KOMMUN Kommunala Anhörigrådet. Stadshuset, Sal B kl. 09:00-11 :30.

... \?... PROTOKOLL Sammanträdesdatum NYKÖPINGS KOMMUN Kommunala Anhörigrådet. Stadshuset, Sal B kl. 09:00-11 :30. NYKÖPINGS KOMMUN Kommunala Anhörigrådet PROTOKOLL Sammanträdesdatum Plats och tid Stadshuset, Sal B kl. 09:00-11 :30 Politiker och representanter Johan Schenström (M), vice ordförande Mimmi Grip, ledamot

Läs mer

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD)

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD) Socialnämnden 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 24 november 2009, klockan 13.15 16.15. Ajournering 14.30-14.50 ande Görel Nilsson ordförande (S), Carina Granberg (S),

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-02-11 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00 11.20 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med ett varaktigt funktionshinder och som har

Läs mer

Val av ordförande och vice ordförande 4. Information från demensteamet 6

Val av ordförande och vice ordförande 4. Information från demensteamet 6 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Presentationsrunda 3 Val av ordförande och vice ordförande 4 Föregående protokoll 5 Information från demensteamet 6 Delgivningar

Läs mer

Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior

Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior 1. Förord I Krokoms kommun fanns en tid när utflyttningen var så stor att bostadsfastigheter måste avvecklas. I modern tid har inga

Läs mer

Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa

Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa SID 1 (12) Ansvarig för rutin medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2014-07-08 Revideras 2016-07-15 Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa Innehåll: Riktliner

Läs mer

Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Riktlinje 7/ Munhälsovård LSS Rev. 2017-01-13 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård En god mun- och tandhälsa Det är

Läs mer

Senast reviderad Färdtjänst

Senast reviderad Färdtjänst Senast reviderad 2017-02-06 Färdtjänst Färdtjänst Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning. För att vara berättigad till färdtjänst har du en funktionsnedsättning

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare.

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare. 2010-09-23 Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Sölvesborg, Lageråssalen, torsdagen den 23 september 2010 kl 18.30-19.35 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Roine Olsson, ordförande, S Annelie Rosenqvist,

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan Du läsa om vilket stöd Du kan söka från hemtjänsten i Kristianstads kommun. Målsättningen med hemtjänst är att

Läs mer

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting Cirkulärnr: 07:39 Diarienr: 07/2235 Handläggare: Håkan Vestergren Avdelning: Avd för vård och omsorg Sektion/Enhet: Hälsa och jämställdhet Datum: 2007-09-03 Mottagare: Kommunernas socialnämnder/äldreomsorgsnämnder

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Kl Paragrafer Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz. Justerande Gun Lerjebäck

Kl Paragrafer Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz. Justerande Gun Lerjebäck Plats och tid Politiker och representanter Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 11.45 Anne-Marie Wigertz (m), ordf Hjördis Hultgren (c), ers Gudrun Engquist (s), ers Stig Dagerhed (PRO) Anita Holmén (PRO) Marianne

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Stödinsatser i hemmet. Vad kan jag få hjälp med när jag är hemma?

Stödinsatser i hemmet. Vad kan jag få hjälp med när jag är hemma? Stödinsatser i hemmet Vad kan jag få hjälp med när jag är hemma? Ålder och funktionsnedsättning kan medföra att du har behov av stöd för att kunna bo kvar hemma och leva ett aktivt, självständigt liv.

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utskottet Vård och omsorg 2012-08-16 74 Plats och tid Beslutande Ledamöter Garvaren röd, kl13.15-17.00 Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) Sara Andersson (MP) Börje Wahlund

Läs mer

Roger Eklund (S), ordförande Inger Lindström (S) Rougel Frössle (S) Irene Smedberg (S) Hans Andersson (S) Lena Jonsson (S) Yvonne Blücher (V)

Roger Eklund (S), ordförande Inger Lindström (S) Rougel Frössle (S) Irene Smedberg (S) Hans Andersson (S) Lena Jonsson (S) Yvonne Blücher (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Tunadal, Virgatan 7, Köping, kl 14.00 15.20 ande Roger Eklund (S), ordförande Inger Lindström (S) Rougel Frössle (S) Irene Smedberg (S) Hans Andersson (S) Lena

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådets arbetsutskott Datum Sid 2008-03-13 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådets arbetsutskott Datum Sid 2008-03-13 1 (13) 2008-03-13 1 (13) Plats och tid Finjagatan 44, sammanträdesrum Gäddan. Kl 13.30 15.30 ande Anna Gustavsson, ordf, ON Arne Johansson, v ordf SRF Ingvar Malmström, HLR Gun Arhag, Reumatikerför Yvonne Gustavsson,

Läs mer

Hjälp och stöd för äldre i Skellefteå kommun

Hjälp och stöd för äldre i Skellefteå kommun Hjälp och stöd för äldre i Skellefteå kommun Vård och stöd till medborgarna ges av både landstinget och kommunen. För dig som medborgare kan det många gånger vara svårt att veta vart du ska vända dig i

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Tandvård under 20 år Barn och ungdomar har rätt till avgiftsfri tandvård till och med sista december det år de fyller 19 år. Första besöket på en tandvårdsmottagning

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1. Socialnämnden 2015-05-13

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1. Socialnämnden 2015-05-13 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.00 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Håkan Spärlin (C) Inga Jonsson (C) Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) Karin L Folkegård (FP) Alexandra Ekstrand (S) Renée

Läs mer

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet Ansvarig för riktlinje Verksamhetschef HSL Reviderad (av vem och datum) Sara Olander MAS 2014-11-05 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp Dnr Process: HSL Giltig till och med:

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Byavångens Dagcentral, den, kl. 08.30-09.40 Beslutande Övriga närvarande Gunnel Andersson (M) ordförande Elizabet Nilsson (M) ersättare för Carola Lindgren (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Magnus Johansson (S)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Magnus Johansson (S) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 16.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C),

Läs mer