Introduktion i VUV för Arbetsledare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion i VUV för Arbetsledare"

Transkript

1 Introduktion i VUV för Arbetsledare

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Vad är VUV? Lite VUV-historik Varför arbetar vi i Uddevalla med VUV? Arbetsmetoden VUV Processen Arbete i vardagen och hur används verksamhetskortet Styrkort styr och verksamhetskort leder Kvalitetsverktyg för VUV Vilka berörs av VUV i vår organisation? VUV är en del av planerings och budgetprocessen Det digitala arbetsledarstödet - VUV-IT (15)

3 1. Inledning Den här handboken är tänkt att vara en introduktion i arbetet med VUV-verksamhetsutveckling. Främst riktar den sig till dig som arbetsledare. Om du saknar något eller tycker något bör göras tydligare hör av dig till din kontaktperson på förvaltningen eller till kommunledningskontoret så att vi kan förbättra innehållet. Denna dokumentation samt allt hänvisningsmaterial i texten finner ni på Inblicken se länk. Inblicken/Styrning och utveckling/ledning Kontakta oss vi kan VUV! Barn och utbildning Kommunledningskontoret Kultur oh fritid Miljö och stadsbyggnad Socialtjänsten Tekniska kontoret Räddningstjänsten Hans-Lennart Schylberg Ann-Christine Apelman, Lena Tegenfeldt Christin Slättmyr Bengt Berling Camilla Karlsson, Åsa Håkansson Seppo Räikkönen Björn Segelod 3(15)

4 2. Vad är VUV? 1.1 Lite VUV-historik VUV är en förkortning för VerksamhetsUtVeckling ett arbete som startade 1999 i Uddevalla kommun. Kommunledningen och centrala tjänstemän tyckte att kommunens dåvarande styr- och ledningssystem var för spretigt, för detaljerat och alltför fokuserat på ekonomi. Efter lite omvärldsspaning föll valet på den nya styrmodellen balanserad styrning som tar utgångspunkt i ekonomi och andra fokusområden som rör verksamheten. I en process med kommunstyrelsen formades Uddevallamodellen VUV och ett beslut togs om ett totalinförande i alla nämnder år Sedan dess har vår VUV-modell utvecklats och reviderats utifrån gjorda erfarenheter vid två tillfällen (år 2003 och år 2006). Symbolen för VUV illustrerar modellens kärna de olika fokusområdena som vi arbetar med. Vem är vi till för? Idag innefattar styr- och ledningssystemet VUV flera dimensioner; En arbetsmetod Våra styrkort/verksamhetskort En kvalitetslåda med verktyg Ett digitalt arbetsledarstöd - VUV-IT Hur dessa hänger ihop ska vi förklara här. 3. Varför arbetar vi i Uddevalla med VUV? VUV infördes med ett tudelat syfte: Modellen skulle genom en dialogbaserad arbetsmetod skapa verksamhetsutveckling underifrån i organisationen samt En tydligare styr- och ledningsstruktur med bredare fokus skulle styra alla mot gemensamma mål. Det viktigaste i VUV är den centrala frågeställningen Vem är vi till för? 4(15)

5 Allt kommunen gör, gör vi för våra medborgare/kunder. Att genomgående ställa sig denna fråga sätter fokus på bra service, hög kvalitet, gott bemötande m.m. Verksamhetsutvecklingen sker på så sätt utifrån behov och den politiska styrningen möjliggör ett bredare angreppssätt med bättre helhet. 4. Arbetsmetoden VUV 4.1 Processen VUV är för oss i Uddevalla också en arbetsmetod. Ordet vuvva hörs ibland i ledningsgrupper och på avdelningsträffar. Det gemensamma arbetet med att arbeta fram ett verksamhetskort är en lång process för en grupp medarbetare. Frågor som processen ska finna svar på är bl.a. Hur bidrar vår verksamhet till kommunens vision och vår nämnds framtidsbild? Vilka önskade lägen är det som vi ska uppnå inom de fyra fokusområdena? Hur ska vi nå dit? Vilka egna mål har vi för verksamheten? Hur följer vi upp dem? Och vilka handlingsplaner behöver vi göra för att förbättra oss? Arbetsledaren är ansvarig för processen men varje förvaltning har duktiga utbildade processledare som kan hjälpa till med upplägg och stöd. Arbetsmetoden med frågeställningar används genomgående i organisationen från politiker till tjänstemän. Det centrala i arbetsmetoden är dialogen. Genom dialogen ges medarbetare möjlighet att delta i både det strategiska tänkandet och det mer konkreta arbetet med att knyta handlingsplaner till verksamhetskorten. Att prata sig fram till en gemensam bild, ett gemensamt tänk är grunden för att arbetsgruppen sedan ska arbeta mot samma mål. Dialogen ska öka förståelsen och vikten av olika roller i organisationen och var och ens viktiga del som en pusselbit i pusslet. På detta sätt främjas verksamhetsutveckling i både stort och i smått. Sedan starten i Uddevalla har en tolkning av Axel Targama används som vägvisare. Dialogens principer Hur lyssnar jag? Hur känns det? Vad tänker jag? Varför tänker jag så? Blev Du uppfattad som Du avsåg? Behandla Din nästa som en lärare Det finns plats för skilda uppfattningar Sök efter Det Du INTE VET Vem skall spela min musik? Mina tankar har ett värde! Uppriktighet Våga pröva det Du ser? Sök uppströms? Undvik låsning? Varför är jag så säker på det här? Vad är jag rädd för? Källa: Axel Targama, ekonomiedoktor i företagsekonomi, Göteborgs Universitet 5(15)

6 4.2 Arbete i vardagen och hur används verksamhetskortet När verksamhetskortet är framtaget - har arbetet just börjat! Verksamhetskortet mål och planering är klar och nu tar vardagen vid. Handlingsplaner och aktiviteter ska tas fram för att verksamheten ska ta sig från nuläge till uppsatta mål. Ett bra sätt att arbeta vidare är att använda våra APT:er. Några framgångsfaktorer och råd är - koppla agendan till våra fokusområden - fördela ansvar för handlingsplaner och aktiviteter - stäm av var ni står med jämna mellanrum - använd verktyget VUV-IT för systematik och grafiska illustrationer (se kap 9) Vid varje delårsrapportering görs med automatik avrapporteringar av mål och handlingsplaner. Genom att stämma av löpande blir jobbet enklare vid tillfället för delårsrapporten. När verksamhetsplanen ska tas fram hämtas material till denna från verksamhetskortet. Verksamhetsplanen ska leda mot målen i nämndens och kommunfullmäktiges styrkort. 5. Styrkort styr och verksamhetskort leder Styrkorten är som en god buljong ordentligt reducerad och mustig. Allt kan inte rymmas i styrkorten utan de ska spegla de allra viktigaste strategierna och målen. En viktig del av VUV är enhetligheten. Strukturen ska se likadan ut oavsett nämnd, förvaltning eller verksamhet. Samtidigt så måste den vara tydlig i vad som är politikens ansvar och vad som är verksamheternas ansvar. Därför skiljer vi på styrkort för politiken och verksamhetskort för verksamheterna. Beroende på förvaltningens storlek kan antalet verksamhetskort variera. Kravet är att alla nämnder ska ha ett styrkort. Respektive förvaltningschef avgör på vilka nivåer som verksamhetskort ska användas. Styrkort VAD STYRANDE KF KS SN BUN TN MoS KoF Politisk strategisk nivå Rtj KLK Soc BoU Tk MoS KoF VERKSTÄLLANDE Verksamhetskort HUR Resp. förvaltning avgör struktur utifrån sin organisation 6(15) verksamhetsnivå Professionell

7 Styrningen sker i fyra olika s.k fokusområden. En jämförelse kan göras med en flygplanscockpit där piloten med hjälp av instrumentpanelen styr på höjd, hastighet, bensinförbrukning och riktning i syfte att nå resmålet. I VUV styr vi ytterst mot en kommunvision. För att styra hela kommunorganisationen åt rätt håll har vi beslutat att följande fokusområden är väsentliga för oss: - hur våra kunder/medborgare upplever vår verksamhet - hur medarbetarna upplever oss som arbetsgivare - vilken samhällsnytta vi gör genom att använda våra resurser så effektivt som möjligt - hur vi arbetar och tänker kring utveckling och förnyelse Alla nämnder och verksamheter i hela organisationen arbetar med dessa fyra fokusområden och man kan säga att just fokusområdena är det som skiljer VUV från mer traditionella målstyrningsmodeller. De rubriker/begrepp som finns på styrkorten och verksamhetskorten skiljer sig något åt just för att passa politiken (Styrkort -VAD-nivån) och verksamheterna (Verksamhetskort- HUR-nivån). Jämför bilderna på korten. Styrkort Barn och utbildningsnämnden Framtidsbild: Barn och utbildningsnämnden skall... Fokusområde Önska t läge Strategi Uppföljning Mål Res ultat Kund/medbor gare Medarbetare Samhällsnytta Utveckling God ekonomisk hushållning Förnyelse Framåtperspektiv Verksamhetskort Grundskolan Fokusområde Önska t läge Strategi Uppföljning Mål Res ultat God ekonomisk hushållning Elev/förälder Medarbetare Förnyelse Framåtperspektiv Verksamhets nytta Utveckling För att verksamhetskorten ska vara lämpade för kommunens varierade verksamheter så finns en möjlighet att anpassa definitionerna för vissa begrepp i strukturen. T ex kanske skolan hellre vill använda elev/förälder i stället för kund/medborgare. Det som är möjligt att anpassa kan du läsa mer om på Inblicken / Styrning&Utveckling / Ledning / Verksamhetskort. 7(15)

8 I Uddevalla kommun, liksom i många andra kommuner, har politiken beslutat om viljeinriktningar och ambitioner i några särskilt utvalda områden; t ex miljö och integration. I Uddevalla har vi fyra sådana Program och dessa rör alla nämnder, förvaltningar och verksamheter. Mål för programmen hittar du i kommunfullmäktiges styrkort under utveckling. Som arbetsledare har vi också att ta hänsyn till policys och riktlinjer som är kopplade till vår administration och vår personalpolitik. Våra 4 Program Program för folkhälsa; (Folkhälsoplan, Våld mot kvinnor, Allergiplan, Alkohol- och drogpolitisk plan, Ett Öppet Uddevalla program för funiktionshinderfrågor) Program för miljö; (Miljöpolicy, Energiplan, Klimatstrategi) Program för översiktsplanering; (översiktsplan m.m.) Program för integration; (Integrationspolitiska handlingsprogrammet, Lokal överenskommelse om introduktion) KF-Program KF-Program Program för Program för Integration Integration Kommunfullmäktiges styrkort Vision: Hjärtat i Bohuslän där människor växer och erbjuds god livskvalitet Fokusområde Kund/medborg are Medarbetare Samhällsnytta Utveckling Tvärsektoriella styrdokument Önskat läge Strategier Uppföljning Mål Resul tat Exempel på riktlinjer och policys Finansiell policy för Uddevalla kommun Riktlinjer för styrning samt reglemente för nämnder i Uddevalla kommun Riktliner för ledarskap Riktlinjer för hälsoarbete m fl KF-Riktlinjer KF-Riktlinjer Styrprinciper Styrprinciper Vi återvänder till flygplanet. Om flygplansresan går helt enligt planerna så når vi vårt resmål i rätt tid, på rätt sätt och till rätt kostnad. Resultatet blir nöjda kunder och nöjda ägare i flygbolaget. Men om piloten glömt någon av parametrarna i styrningen. - Fel hastighet ger förskjutningar i tidplaner som kan drabba både passagerare och flygbolag. - Kanske blir företagets kostnader dyrare än tänkt om piloten inte flyger på ett kostnadseffektivt sätt? Mer bensin går åt. - Om riktningen är fel kanske passageraren hamnar på Mallorca istället för på Cypern. Även om resan i övrigt gick enligt plan. För att nå uppsatta mål är alla styrparametrar viktiga. I kommunal verksamhet vill vi ha nöjda kunder/medborgare, medarbetare som trivs och utvecklas och verksamheter som når bästa möjliga resultat för skattebetalarnas pengar. Det är det här som kallas för god ekonomisk hushållning (jmf rätt tid, rätt plats, rätt kostnad) i den kommunala världen och i vår styrmodell så är det främst de tre första fokusområdena som tillsammans ger den helheten. För att också hänga med i omvärldens förändringar behöver både flygbolag och kommunala verksamheter också ha ett utvecklings och förnyelseperspektiv. Det duger inte att flyga med gamla miljöförstörande plan, att undervisa elever i skrivmaskin eller att slita ut äldreomsorgspersonalens ryggar i onödan när hjälpmedel finns. Inget företag eller kommun klarar konkurrens och kvalitetskrav utan utveckling. 8(15)

9 6. Kvalitetsverktyg för VUV För att kvalitetssäkra att vi arbetar med rätt saker på rätt sätt så använder vi en rad olika kvalitetsverktyg. Dessa har vi samlat i en kvalitetslåda. I botten på lådan hittar vi de verktyg som alla förvaltningar använder som stöd och hjälp i arbetet. Alla verktyg i lådan har rutiner som är beslutade och dokumenterade. Dessa hittar du lätt på Inblicken när du står i begrepp att använda dem. För närvarande finns 10 st verktyg i lådan. Varje förvaltning kan sedan lägga till sådana kvalitetsverktyg som gäller för just deras verksamheter i lådan. Här är de övergripande verktygen och en kort förklaring hur och när de ska användas. I locket på lådan finns ett par verktyg för våra politiker. Kommunfullmäktiges styrkort Vision: Hjärtat i Bohuslän där människor växer och Fokusområde Re- sul- Kund/medb orgare Medarbetare Samhällsnytta Utveckling Fokusområde Utveckling Önskat läge Socialnämndens styrkort Framtidsbild: Socialnämnden skall... Önskat läge Strategi Strategi Uppföljning Uppföljning Mål Mål Re- sul- Samhälls- Kund/medborg are Medarbeta- T ex bemötandepolicy Olika kvalitetsverktyg säkerställer att vi gör rätt saker (strategier) och följer upp rätt saker (uppföljning) inom alla nämnder, förvaltningar och verksamheter Varje förvaltning behöver också sina egna kvalitetsverktyg. Medborgarförslag KVALITETSLÅDAN Ungdomsfullmäktige Frågepanelen Ledarfeedback Kommunkompassen Kvalitetsnätverk Enkätrutiner Medarbetarundersökning Servicedeklarationer Rekryteringsmodell Ledarutbildning Ris & Ros EMAS 1. Servicedeklarationer Vad? Servicedeklarationerna är en beskrivning av vad brukare/medborgare kan förvänta sig av olika kommunala tjänster, t ex barnomsorg, skola eller hemvård. Kort och gott en varudeklaration för tjänsteverksamhet. Hur? Beskrivningen ska tas fram enligt en speciell metod som bygger på att verksamhetens brukare och medarbetare är delaktiga i innehållet. Nämnden fattar sedan beslut om servicedeklarationen. När? Ambitionen är att så många verksamheter som möjligt ska servicedeklareras. Eftersom deklarationen är ett uttryck för kvalitetsnivån på verksamheten är den också en viktig del i den årliga budget- och planeringsprocessen. Ska kvalitetsnivån förändras på någon punkt bör nämnden revidera deklarationen och se över resurstilldelningen. Verksamheterna ansvarar för att deklarationerna sprids och görs kända för brukarna samt åtkomliga via hemsidan. Rapportering sker till kommunstyrelsen. 9(15)

10 2. Enkätrutiner för brukarundersökningar Vad? För att ta reda på hur våra brukare/kunder upplever den kommunala verksamheten så frågar vi dem. Detta görs i huvudsak genom utvärderingar i form av enkäter. Hur? För att kunna jämföra med oss själva mellan verksamheter och över tid så har vi en enkätrutin som säkerställer att vi gör lika. Den anger vilken skala som ska användas samt några övriga riktlinjer. I de fall som verksamheten har en servicedeklaration är det innehållet i denna som är basen i enkätens frågeställningar. För att kunna jämföra oss med andra kommuner använder vi ett nationellt frågebatteri framtaget av SCB. Det är 3 frågor/verksamhetsområde som läggs sist i våra egna undersökningar. Två digitala program finns som stöd för utformning och bearbetning av enkäter; Business Intelligence och Sitevision. Verksamheterna ansvarar för analys och åtgärdsförslag. När? Enkätundersökningar ska göras regelbundet med minst 2 års intervall. Anpassningar behövs ibland göras för att ingå i nätverk med andra kommuner. Rapportering av resultaten sker till nämnd och kommunfullmäktige och via hemsidan till medborgare. 3. Ris och Ros Vad? För att ge våra brukare och medborgare möjlighet att spontant och självmant komma med synpunkter om hur de önskar att våra verksamheter utvecklas har vi ett synpunkts- och klagomålssystem. Hur? Den förtryckta blanketten Säg vad du tycker ska finnas tillgänglig för brukare och medborgare i verksamhetslokaler runt om i kommunen. Den kan också fyllas i direkt på webben eller lämnas som muntlig synpunkt. När? Ris och Ros används och hanteras löpande. All registrering sker i Lex-diarie och ärendehanteringssystemet. Rapportering av statistik och åtgärder sker till nämnd och kommunfullmäktige och via hemsidan till medborgare. 4. Nöjd-medarbetar-undersökning Vad? För att ta reda på hur våra medarbetare upplever sin arbetsmiljö och kommunen som arbetsgivare. 80 % av kommunens anställda kan besvara enkäten elektroniskt. Resterande får enkäten i pappersversion. Hur? En gemensam enkät till alla kommunens medarbetare, dock ej timavlönade. Frågorna i enkäten innefattar arbetsmiljö, delaktighet, organisation osv och är ett verktyg för att kunna upptäcka eventuella brister på arbetsplatsen och se förbättringsmöjligheterna. För att kunna jämföra oss med andra kommuner använder vi ett nationellt frågebatteri framtaget av Skop med underlag från SCB. Det är 3 frågor som läggs sist i våra egna undersökningar. Resultaten rapporteras på chefsnivå. Respektive förvaltning och verksamheter ansvarar för åtgärdsplaner, med stöd från personalavdelningen. När? Ojämna år. Rapportering av resultat till kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnd. 5. Kompetensbaserad rekryteringsmodell Vad? För rekrytering av nya medarbetare används en modell som bedömer personens förmågor som ett komplement till formell kompetens och erfarenhet. Modellen ska kvalitetssäkra 10(15)

11 rekrytering genom att underlätta både intervjuurval och utvärdering av personens kvalifikationer. Hur? Utbildning erbjuds alla arbetsledare. Vid nyanställning görs först en behovsanalys för att se hur tjänsten faktiskt ska se ut. Den följs av en kravprofil där en djupgående analys görs av vilka krav som ställs på befattningshavaren. Kravprofilen fokuserar på vilka kompetenser som är nödvändiga. Dessa kompetenser finns med i hela rekryteringsprocessen. Fokus ligger på att undersöka hur väl en tänkt kandidat uppfyller kompetenskraven, genom att undersöka dennes tidigare erfarenheter och resultat. När? Vid rekrytering oavsett anställningsform 6. Ledar-feedback Vad? Ett verktyg specifikt för att utvärdera arbetsledare och ledarskapet i förhållande till kommunens ledarskapspolicy. Det mäter också ledarens förmåga om självinsikt i sitt ledarskap i förhållande till hur ledarens chef och medarbetarna uppfattar ledaren. Hur? Enkätundersökning via Webben där personal, arbetsledaren själv och arbetsledarens chef gör samma utvärdering. Analys sker i utvecklingssamtalet mellan chef och arbetsledare där en utvecklingsplan fastställes. Varje ledare redovisar utvecklingsplanen för sina medarbetare. När? Sammanställning av kommunens ledarskapsresultat rapporteras årligen till kommunstyrelsen, nämnder och centrala samverkansgruppen. 7. Ledarutvecklingsprogrammet Vad? Ledarutvecklingsprogrammet är en obligatorisk utbildning för Uddevalla kommuns chefer och ledare. Hur? Programmet består av 4 block där block 1 handlar om hur det är att vara chef i kommunen samt ger en allmän kunskap om Uddevalla kommun. Block 2 är en högskoleutbildning på 7,5 hp i Ledarskapets teorier. Block 3 handlar övergripande om individen och gruppen. Här arbetar man dels i en arbetskonferens med att utforska och förstå de händelser och processer som äger rum i en organisation, i reflekterande team kring det egna ledarskapet och slutligen med det personliga ledarskapet. I det personliga ledarskapet skapas en handlingsplan för den egna utvecklingen. Block 4 varierar över tid och styrs efter de behov som uppstår bland chefer samt i de olika verksamheterna. När? Programmet startar upp löpande allt eftersom behovet finns. 8. Kvalitetsnätverk - verksamhetsjämförelser Vad? Vi jämför kvalitet och kostnader inom olika kommunala verksamheter med 9 andra västsvenska kommuner i syfte att utveckla metoder och finna goda exempel att lära av. Hur? Nätverket leds av Sveriges kommuner och landsting. En styrgrupp bestående av kommunernas kommunstyrelseordförande och kommunchefer beslutar om undersökningsområde. När? 2 ggr/år görs jämförande undersökningar. Rapportering sker till kommunstyrelsen, berörd nämnd, centrala samverkansgruppen, via hemsidan och annonssidor i Bohusläningen till medborgare Information på 11(15)

12 9. EMAS-miljöledningssystemet Vad? Miljöledningssystemet är verktyget för att prioritera och följa upp de miljöinsatser som förväntas ge bäst effekt inom kommunens olika verksamhetsområden. Sedan 2004 är vi registrerade enligt EMAS, en frivillig EU förordning för miljöledningssystem. Hur? En central miljöhandbok har arbetats fram som gäller alla verksamheter. Förvaltningarna skall i vissa fall och kan i andra, utarbeta egna instruktioner som är specifik för sin verksamhet. När? Löpande arbete enligt förvaltningarnas planer. Uppföljning sker inom ramen för VUV- IT för resp. nämnd och i samband med delårsbokslutet. Sammanställning och utvärdering sker i den årliga miljöredovisningen som granskas och godkänns av en extern miljörevisor. Två gånger om året är det genomgång av resultatet av uppföljningen med kommunstyrelsen som tar beslut om förbättringsåtgärder. 10. Kommunkompassen - systemjämförelser Vad? Kommunkompassen är ett internationellt analysverktyg för att bedöma funktionaliteten i system, processer och rutiner. Uddevalla beställer utvärderingen från Sveriges kommuner och landsting. Hur? Analysen omfattar kommunen i fyra dimensioner; det politiska arbetet, kommunens tjänsteverksamhet, personalpolitik och kommunens roll som samhällsbyggare. Granskning sker genom intervjuer och insamlat material. Resultatet hanteras av kommunstyrelse, nämnder, förvaltningschefsgruppen och vidare ut i förvaltningarna. När? Genomförs ojämna år. Rapportering ska ske till kommunstyrelsen, nämnder, centrala samverkansgruppen, via hemsidan och annonssidor i Bohusläningen till medborgare. För den politiska nivån finns tre ytterligare verktyg i boxen Medborgarförslag, Ungdomsfullmäktige och Frågepanelen. Information på 7. Vilka berörs av VUV i vår organisation? De förtroendevaldas roll Politiken är de som fastställt de övergripande målen i styrkorten. De har också ansvar för att efterfråga resultat, uppföljning och utvärdering. Förvaltningschefens roll Ansvaret för genomförandet av VUV på resp. förvaltning vilar på förvaltningschefen. Den översta tjänstemannaledningens inställning är direkt avgörande för ett lyckat resultat. Förvaltningschefens roll är att visa vägen, bereda plats i ledningsgruppens agenda, utse processledare och inspirera arbetsledare att arbeta med VUV. En viktig del är att följa upp arbetet i medarbetarsamtalen med resp. chef. Förvaltningschefen har det yttersta ansvaret för rapportering till nämnden. 12(15)

13 Arbetsledarens roll Verksamhetskorten ska vara ett ledningsstöd för arbetsledaren. Arbetsledaren ansvarar för verksamhetskortet inom sitt ansvarsområde, motiverar medarbetare, skapar förutsättningar och erbjuder delaktighet i processerna. Arbetsledaren ansvarar för att uppföljning och utvärdering sker mot satta mål samt att uppdrag och handlingsplaner stäms av och avrapporteras. Processledarens roll Processledaren håller processen igång på alla nivåer både politiskt och tjänstemannanivå - och driver arbetet framåt. Rollen är stödjande och huvudansvaret vilar på arbetsledaren. Processledaren har också ett ansvar för kvalitetssäkring så att styrkort och verksamhetskort byggs på det sätt som är beslutat i kommunen. Inspirera och uppmuntra medarbetare och agera bollplank till arbetsledaren ingår också i uppdraget. Processledare från alla förvaltningar träffas regelbundet för att ta upp uppkomna frågor så att de hanteras på enhetligt sätt. Processledargruppen har ett gemensamt ansvar för utveckling av VUV. Medarbetarens roll Medarbetarnas engagemang är a och o. Vem är vi till för? VUV är en viktig arbetsuppgift och medarbetaren förväntas bidra med sin kunskap och med idéer. Som du ser så innebär det i praktiken att alla i vår organisation har en viktig roll i VUVarbetet. 8. VUV är en del av planerings och budgetprocessen Varje ny mandatperiod revideras kommunens vision. Uddevalla-hjärtat i Bohuslän där människor växer och erbjuds god livskvalitet fastställdes av kommunfullmäktige i april Hela arbetet med visionen är framtagen med VUV. Nytt för denna mandatperiod är att majoriteten fastställt en strategisk plan med vad som ska göras under mandatperioden och vilka mål som förväntas uppnås. Målen är fastställda i kommunfullmäktiges styrkort. Kommunfullmäktiges styrkort och den strategiska planen är utgångspunkter för kommunstyrelsens och alla nämnders arbete med sina styrkort. Hela budget- och planeringsprocessen bygger på VUV. Resurstilldelningen ska svara mot de mål som är fastställda i styrkorten så att budgeten är väl balanserad. I vår planeringsprocess fastställs övergripande mål och rambudget i juni. Hösten ägnas sedan åt arbete med flerårsplan och internbudget. 13(15)

14 VAD STYRANDE VERKSTÄLLANDE Prioriteringar Prioriteringar Tvär- Strategisk plan sektoriella Tvär- Strategisk plan sektoriella Styr dokument Styr- Vision Kommunfulldokumenmäktiges Kommunfull- styrkort mäktiges styrkort Flerårsplan Flerårsplan Ekonomiska Budget 2008 Budget 2008 ramar HUR Styrning - Planering År 1 i mandatperioden. Politisk process där mandatperiodens mål fastställs utifrån Uddevallas vision och gjorda prioriteringar. Målen preciseras utifrån fokusområden i Kommunfullmäktiges styrkort för perioden. Till den strategiska planen fastställs finansiella mål och ekonomiska ramar för nämnderna som blir en del av planen. År 2-4 i mandatperioden. Finansiella mål och ekonomiska ramar för nämnderna samt vid behov revidering av mål. Dialogträffar anges Beslutstidpunkter anges Strategisk plan med Kommunfullmäktiges styrkort, flerårsplan med budget, finansiella mål KF N KF Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Boksluts- Planerings- Planerings- Nämndsdialodialomötdialoger Verksam År 1-4 Verksam hets Verksamhetsplanearbetet påbörjas i hets planer augusti och görs utifrån de politiskt med planer fastställda budgetramarna under våren. intern- med Resp. nämnd tar beslut om verksamhetsplan budget intern- med internbudget. budget Verksa Verksa mhets- mhetsplan Verksa plan Verksa mhets- mhetsplan Verksa plan Verksa mhets- mhetsplaplan Nämndernas verksamhetsplan med internbudget Internbudget för information Professionell verksamhetsnivå Politisk strategisk nivå Kommunfullmäktige ska utifrån satta mål, uppföljning och utvärdering kunna avgöra om kommuns verksamhet bedrivs på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt. Det ska finnas ett klart samband mellan resurser prestationer, resultat och effekter, dvs. en god ekonomisk hushållning ska råda. Samma resonemang kan föras ut i organisationen. En verksamhets budget ska balansera mot verksamhetens mål i verksamhetskortet. T ex ska grundskolans budget möjliggöra att uppnå de mål som angivits för grundskolan. VAD VERKSTÄLLANDE STYRANDE HUR Komunsullmäktiges styrkort Årsredovisning 2007 Uppföljning År 1-4 i mandatperioden. Uppföljning och utvärdering av Kommunfullmäktige, Kommunstyrelse och nämndernas resultat och mål enligt måttens fördelning mellan tertialen År 3 i mandatperioden. Vision Utvärdering av hela strategiska planens mål och uppdrag samt de förtroendevaldas uppfattning om uppfyllelse. Utvärdering Utvärdering Strategisk Strategisk plan plan Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Årsredo visning Delårsrapport 1 Delårsrapport 2 jan-april jan-aug Förvaltningar Förvaltningar nas Verksamhets nas berättelse Verksamhets Delårsrapporter berättelse De mått som har särskilt fokus i resp. period anges i uppföljningsplan. Socialtjänsten Barn och utbildnin g 14(15) fessionell verksamhetsnivå Politisk strategisk nivå o

15 9. Det digitala arbetsledarstödet - VUV-IT Vårt digitala arbetsledarstöd heter VUV-IT. Utbildning i hur du ska använda VUV-IT ges av förvaltningens processledare. Löpande uppföljning och utvärdering sker i vårt digitala stöd VUV-IT. När själva processen med styrkort/verksamhetskort och verksamhetsplaner är klar ska det läggas in i VUV-IT. Här kan arbetsledare och arbetslaget eller nämnden löpande följa arbetet under året. Varje arbetsledare kan direkt i systemet se vilka politiska mål eller uppdrag som berör dem genom att de med automatik hamnar på deras kort i en avvikande färg. Handlingsplaner kan delas upp i olika aktiviteter. I planeringsarbetet kan dessa ges olika prioritering, tilldelas specifik budget och tidplan. Enkla översikter (se bild) kan tas fram för att diskutera på APT:er och liknande. Uppföljning och utvärdering av alla politiska mål sker direkt i systemet enligt årliga direktiv från den centrala ekonomiavdelningen. VUV-IT är ett öppet system, dvs alla medarbetare och politiker i kommunen har möjlighet att gå in och titta på alla kort via titta -funktionen på Inblicken IT-stöd för VUV Användarnamn = titta Lösenord = titta Arbetsledare och personer som arbetsledare delegerat behörighet till kan göra ändringar på sin behörighetsnivå. Lycka till med Vuvven!!! 15(15)

Uddevalla kommuns styr- och ledningsmodell (VUV)

Uddevalla kommuns styr- och ledningsmodell (VUV) Uddevalla kommuns styr- och ledningsmodell (VUV) Kommunen tillämpar en anpassad modell av Balanserad Styrning för styrning, ledning och utveckling av den kommunala verksamheten. Modellens huvudsyften är

Läs mer

Utbildning förtroendevalda. Styrning, ledning och ekonomi 23 jan 2019

Utbildning förtroendevalda. Styrning, ledning och ekonomi 23 jan 2019 Utbildning förtroendevalda Styrning, ledning och ekonomi 23 jan 2019 Innehåll Intäkter och kostnader Lite om lagar o regler Styrning och ledning (styrsystem) Intern kontroll Budgetprocessen 2020 och framåt

Läs mer

1 RIKTLINJER FÖR STYRNING OCH LEDNING

1 RIKTLINJER FÖR STYRNING OCH LEDNING Blad 1 RIKTLINJER FÖR STYRNING OCH LEDNING Antagna av kommunfullmäktige den 12 april 2006, 89 med ändring och tillägg den 13 december 2006, 351 och 352, 13 februari 2008, 34, 18 juni 2008, 215, 10 september

Läs mer

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell 1(12) Namn på dokumentet: Mål och resultat - styrmodell Dokumenttyp: Riktlinje Version: 1.0 Beslutad av: Kommunfullmäktige Diarienummer: KS 2018/1092 Dokumentansvarig: Administrativ chef Gäller: Tillsvidare

Läs mer

LEDNINGSPOLICY

LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 1 LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 2 LEDNINGSFILOSOFI Verksamheten i Vindelns kommun skall vara visions- och målstyrd, samt präglas av ett delegerande arbetssätt med tydlig uppföljning och utvärdering.

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun

Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun KS 2016.160 Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen 2016-05-09 231 Dokumentansvarig på politisk nivå; Kommunstyrelsen Dokumentansvarig på tjänstemannanivå; Kommunchef

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Vårt ledningssystem. Där människor och möjligheter möts

Vårt ledningssystem. Där människor och möjligheter möts Vårt ledningssystem Så styr, driver och utvecklar vi verksamheten i Motala kommun för att skapa största möjliga nytta för medborgare och kunder. Där människor och möjligheter möts Introduktion I din hand

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Uppdaterad Policy för styrdokument

Uppdaterad Policy för styrdokument Uppdaterad 2016-11-08 Policy för styrdokument 1 Kommunfullmäktige 2016-11-08 Tills vidare Forshaga kommun Utredare, kommunledningskontor KS 2016/151 2 Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Övergripande styrdokument...

Läs mer

Mål- och resultatstyrning i Kungsörs kommun

Mål- och resultatstyrning i Kungsörs kommun Livskraftiga L kompetenta och unika Kungsör lockar företag, boende och besökare med hjälp av attraktiva boendeformer, ett företagsamt förhållningssätt samt en kunglig miljö och historia. Mål- och resultatstyrning

Läs mer

Styrmodell Söderköpings kommun. Antagen KF

Styrmodell Söderköpings kommun. Antagen KF Styrmodell Söderköpings kommun Antagen KF 2015-04-15 33 Innehållsförteckning 1 Styrmodell i Söderköpings kommun... 3 1.1 Styrmodellen i sammanfattning... 3 2 Styrmodell... 4 2.1 Inriktning... 4 2.1.1 Inriktningsområden...

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument

Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-02-27 av Kommunfullmäktige 83 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid Tills

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen 2016-09-13 179 Dnr 2016-000266 Svar på granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Kommunstyrelsens

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX Riktlinjer för Mariestad kommuns styrdokument Inledning Utöver budgetdokumentet som regleras i kommunallagen finns

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi för mål- och resultatstyrning rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Kanslichef Revideras:

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Beståndsdelar Styrmodell Styrande dokument Budgetprocess Mål och uppdrag i budget 2016-2018

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Beslutad av kommunfullmäktige: 2016-11-28 Dokumentet gäller för Hallsbergs kommun Dokumentsansvarig: Kommundirektör D.nr: 16/KS/181 Innehållsförteckning

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23 6 Inledning och syfte Aneby kommun bedriver en del av sin verksamhet i form av bolag eller stiftelser. Verksamhet i

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning POLICY Policy för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-02-26, 46 Diarienummer KS 2017/622 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15 och gäller

Läs mer

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun POLITISKA RIKTLINJER för styrmodellen i Norrköpings kommun... 10 januari 2011 Politiska riktlinjer för styrmodellen i Norrköpings kommun Beslutade av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella

Läs mer

Resultat. Brukarundersökning 2014 Personlig assistans. Kontaktuppgifter Personlig assistans Enhetschefer. elvy.glimblad@uddevalla.

Resultat. Brukarundersökning 2014 Personlig assistans. Kontaktuppgifter Personlig assistans Enhetschefer. elvy.glimblad@uddevalla. Kontaktuppgifter Personlig assistans Enhetschefer Annette Wahlgren annette.wahlgren@uddevalla.se Roger Andreasson roger.andreasson@uddevalla.se Elvy Glimblad elvy.glimblad@uddevalla.se Jenni Andersson-Grundberg

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR CHEF.

TILL DIG SOM ÄR CHEF. TILL DIG SOM ÄR CHEF. Vi ska skapa en. e s l e v e l p p u v i t i s po Till dig som arbetar eller söker arbete som chef i Söderköpings kommun. LEDARSKAPET- EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG Du som är eller vill

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning Härjedalens Kommun 27 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Om kommunala verksamheter och processer. FALK-konferensen maj 2006 Helene Westerlund

Om kommunala verksamheter och processer. FALK-konferensen maj 2006 Helene Westerlund Om kommunala verksamheter och processer FALK-konferensen 17-18 maj 2006 Helene Westerlund Kommunen som dokumenthanterare Förväntningar skapar fixarkultur Mångsysslare utan bulkvaror Kommunens tjänster

Läs mer

Kommunstyrelsens beslut Den bilagda projektplanen ska gälla för projektet Sveriges kvalitetskommun 2021.

Kommunstyrelsens beslut Den bilagda projektplanen ska gälla för projektet Sveriges kvalitetskommun 2021. Tjänsteutlåtande Österåker Budget- och kvalitetsenheten Datum 2018-03-01 Dnr KS 2018/0062 Till Kommunstyrelsen Projektplan för Sveriges kvalitetskommun 2021 Sammanfattning Österåkers kommun ska sträva

Läs mer

Chefs- och ledningspolicy

Chefs- och ledningspolicy STYRDOKUMENT DATUM 2012-12-03 Chefs- och ledningspolicy Detta dokument ersätter Ledningspolicy antagen av kommunstyrelsen 2000-05-15, KS 4.05. Inledning Verksamheten i Älvsbyns kommun ska vara visions-

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy

Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy Fastställd av rektor 2013-09-03 1 INNEHÅLL Inledning ledarskapets strategiska roll 3 En policy för alla chefer och ledare 4 Ditt uppdrag 5 Förhållningssätt

Läs mer

Struktur för politiska styrdokument i Linköpings kommun. Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Giltighetstid: Tills vidare

Struktur för politiska styrdokument i Linköpings kommun. Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Giltighetstid: Tills vidare Struktur för politiska styrdokument i Linköpings kommun Antaget av: Kommunfullmäktige Status: 2019-04-23 Giltighetstid: Tills vidare linkoping.se Diarienummer: 2019-160 Adresserat till: Samtliga nämnder

Läs mer

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition 8. Allmänt om medarbetarsamtal Definition En förberedd regelbundet återkommande dialog mellan chef och medarbetare syftande till att utveckla verksamhet och individ och som präglas av ömsesidighet. (A

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 1 Barn och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 2 Nuläge 2 Systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens 4:e kapitel 2 Modellen för

Läs mer

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/ DIARIENUMMER: KS 28/2017 109 FASTSTÄLLD: KS 24/2013 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2017-02-20 GILTIG TILL: 2021-04-01 DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för kommunövergripande styrdokument Dokumentet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program STYRDOKUMENT Sida 1(5) Personalpolitiskt program Område Styrning och ledning Fastställd Kommunfullmäktige, 2012-04-23, 41 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid 2015-06-30 Plan Riktlinje Reviderad

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Policy för verksamhetsstyrning

Policy för verksamhetsstyrning Policy för verksamhetsstyrning Antagen av 20150929, 105 Bakgrund Halmstads kommuns policy för verksamhetsstyrning är framtagen för att fastställa hur arbetet med planering, genomförande, uppföljning och

Läs mer

Medarbetarenkäten 2009

Medarbetarenkäten 2009 Övergripande rapport för Jenny Axelsson Personalavdelningen 1. Inledning Piteå kommun ska genomföra en årlig kommunövergripande medarbetarenkät som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Resultat

Läs mer

Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011

Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011 Allmänna utskottet 2012 06 07 49 5 Socialnämnden 2012 06 20 103 8 Dnr 2011/645 70 Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011 Bilagor: Övergripande granskning av socialnämnden 2011 Tjänsteutlåtande

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun

Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun 1 [7] Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun Dokumenttyp: riktlinje Beslutad av: kommunfullmäktige Beslutad: den 26 mars 2015 Dokumentet gäller för: alla nämnder och förvaltningar Dokumentet gäller

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy KF Ärende 5 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen arbetsutskott 2017-12-04 KS AU 59 KS 2017.0438 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll kommunledningskontoret Riktlinjer för intern kontroll Omfattar: Ånge kommunkoncern Dokumentansvarig: kanslichef Fastställd av: kommunstyrelsen Fastställd när: 2017-12-19, 253 Revideras: vid ny mandatperiod

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Styrmodell för Vingåkers kommun

Styrmodell för Vingåkers kommun Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun, 2016 Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun (Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-15, 58) 1 INLEDNING... 2 2 MÅLSTYRNING HUVUDPRINCIPER... 2 3 BILD ÖVER STYRMODELLEN...

Läs mer

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Policy 2012-05-12, 73 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Målstyrning enligt. hushållning

Målstyrning enligt. hushållning www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Pär Sturesson Cert. kommunal revisor Målstyrning enligt god ekonomisk hushållning Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Granskning av kommunens hantering av policy och styrdokument

Granskning av kommunens hantering av policy och styrdokument Revisionsrapport Granskning av kommunens hantering av policy och styrdokument Härryda kommun 2010-06-14 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund...3 1.1 Uppdrag och syfte...3 1.2 Revisionsfråga...3

Läs mer

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 2017-09-13 2 Innehållsförteckning 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun... 3 2 Chefens ansvarsområde... 4 3 Ledningsstruktur

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Information från KF Fasta Beredning

Information från KF Fasta Beredning Information från KF Fasta Beredning Vägledningsdebatt Övergripande mål med Medborgarperspektiv Kommunfullmäktige 2011-06-14 1 Uppdraget: Fullmäktigeberedning Bakgrund Enligt av kommunfullmäktige 2009-12-08

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Riktlinjer. Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar

Riktlinjer. Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar Riktlinjer Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar 1 FÖRORD Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar är olika forum för dialog mellan arbetsgivaren och medarbetare. Genom en dialog

Läs mer

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184)

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) 147 Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) Beslut beslutar att godkänna förslag på remissyttrande till kommunstyrelsen med förändringen enligt

Läs mer

Så styr vi Lerum 2011

Så styr vi Lerum 2011 Hur styr man en organisation med mer än 2 500 anställda och 120 chefer, spridda på fler än 100 arbetsplatser och med 38 000 kunder mellan 0 och 100 år? Man behöver förstås ha en idé eller en modell för

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Riktlinje för styrkort och ledningssystem

Riktlinje för styrkort och ledningssystem Riktlinje för styrkort och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 1 Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 Innehållsförteckning - Syfte med reglemente. 1 Syfte... Sid 3 - Organisation av intern kontroll 2 Kommunstyrelsen... Sid 3 3 Nämnderna... Sid 3 4 Förvaltningschef...

Läs mer

Granskning av målstyrning och målkedjan inom Kultur- och fritidsnämnden

Granskning av målstyrning och målkedjan inom Kultur- och fritidsnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Erik Wottrich Henrik Fagerlind Granskning av målstyrning och målkedjan inom Kultur- och fritidsnämnden Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-02, 127. Dnr KS 2015/106 Denna plan är ett stöd och ett verktyg för ökad jämställdhet. Planen är främst avsedd för chefer

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00417-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Annelie Pettersson Epost: annelie2.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Strategi för kommunens kvalitetsarbete

Strategi för kommunens kvalitetsarbete 2019-01-14 KS 2018.351 1.2.3.1 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Strategi för kommunens kvalitetsarbete Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 12 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/ekonomiavdelningen

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram.

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Granskningen utförd av: Peter Alexandersson Malin Eriksson Anders Larson Rapport 2017-06-28 Linköpings

Läs mer

Kommunen ser över samtliga styrdokument för att göra dem tydligare och aktuella.

Kommunen ser över samtliga styrdokument för att göra dem tydligare och aktuella. Tjänsteutlåtande 0 Östen Kommunstyrelsens kontor Datum 2014-08-21 Dnr fcs 2 1 SD Till Kommunstyrelsen Revidering av Arbetsmiljöpolicy Sammanfattning Kommunen ser över samtliga styrdokument för att göra

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Chefs- och ledarskapspolicy Antaget av Kommunstyrelsen 2006-03-08, 32 Kommunledningskontoret 1 (4) Maria Lejerstedt 2007-09-04 maria.lejerstedt@stromstad.se Dnr: tele

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämnden 2019 www.karlskoga.se Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitet och styrning Redan år 2010 uttryckte Karlskoga kommunfullmäktige i sin vision för år

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Antagen av KF 2008-04-10 (Justerade redaktionella detaljer i denna text 2008-08-14 av Håkan Hambeson) Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Kungälvs kommuns

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Blad 1 BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Antagna av kommunfullmäktige 13 mars 2014 (Ersätter tidigare beslutad hälsopolicy KS 2004-08-25 samt Arbetsmiljöbestämmelser med riktlinjer för systematiskt

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapspolicy

Medarbetar- och ledarskapspolicy Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-47011 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Policy Beslutande Kommunledningsutskottet 2016-06-15, 47 Giltighetstid 2016-2019 1(7) Dnr 2016/000599-003 Beteckning Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer