Var och när Vårt mål Vad är lajv? In lajv Off lajv Strid och vapen Hur mycket din roll tål inlajv Magi Packlista Vem är din roll?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Var och när Vårt mål Vad är lajv? In lajv Off lajv Strid och vapen Hur mycket din roll tål inlajv Magi Packlista Vem är din roll?"

Transkript

1

2 Detta häfte innehåller, praktisk spelinfo, hur du spelar och regler under lajvet. Vi har även gjort förslag på en packlista och en mall för hur du skriver din roll. Var och när Vårt mål Vad är lajv? In lajv Off lajv Strid och vapen Hur mycket din roll tål inlajv Magi Packlista Vem är din roll? Vi kommer vara på Porshanken utanför Norrtälje. Lajvet är vecka 26 alltså den Juni. Incheckningen börjar kl och stänger senast Kom gärna mellan kl Det är ett heldygnsläger och övernattning sker i tält. Vi har tält men du kan även ta med dig ett eget. Alla kommer att sova gruppvis, detta pga säkerhetsskäl. Vårt mål med Täby Sommarlajv är att introducera dig till hur lajv kan se ut i resten av Sverige. Vi vill erbjuda ett typiskt äventyrslajv på ett läger där det är ok att vara både erfaren och nybörjare inom hobbyn. Detta lajv Helgrinds Hemlighet är ett äventyrslajv med skatter och uppdrag. Eftersom lajvet är för åldrarna och det oftast är varmt och väldigt lite spel innan lunch så har vi workshops på förmidagarna. Där kan du till exempel lära dig hur du spelar bra på magi, skada, hur du kan spela upp en ledare eller dö snyggt i en lajvstrid. Vid dessa tillfällen finns det även tid att gå och bada eller gå till affären i Norrtälje. Alla dessa aktiviteter sker ihop med oss fritidsledare, arrangörer och funktionärer.

3 Lajv, även känt som levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater där ingen är publik utan alla är med och spelar. I en påhittad verklighet har alla spelare en roll som skall gestaltas så trovärdigt som möjligt. Med hjälp av förbestämda karaktärsdrag, rekvisita och kläder skapas en så fullständig illusion som möjligt för den påhittade världen. Målet är inte att vinna utan att ha en givande och underhållande upplevelse tillsammans med sina medspelare / /. Förutom en övergripande ramberättelse finns det ingen handling som är förutbestämd i detalj. I stället skapar man historien tillsammans beroende på hur spelarna väljer att agera. För att underlätta spelet finns det däremot vissa regler som spelarna måste ta hänsyn till. Det gäller främst sådant som inte kan gestaltas fullt ut, utan kräver ett stort mått fantasi och urskiljning, exempelvis strid och magi. Källa: Sveroks (Sveriges roll- och konfliktspelsförbund) hemsida. In och off ordet in betecknar något som händer eller existerar inom lajvet/spelvärlden, och ordet off betecknar dess motsats; att något händer eller existerar utanför lajvet i vår egen verklighet. Till exempel kan man säga att In heter jag Lomefindé och är mörkeralvs krigare, men off heter jag Lisa. Andra vanliga termer är och inlajv/offlajv. Lajvare talar också om att saker känns off, vilket betyder att något bryter själva lajvets trovärdighet. Ibland på lajv sker stridigheter. Det är viktigt att komma ihåg att lajv är en lek, något på låtsas. Det är alltså viktigt att slåss säkert. All strid sker med så kallade boffervapen, låtsasvapen gjorda i bland annat skumgummi och latex. Innan lajvet börjar kommer det att finnas en vapencheck där alla boffervapen kommer att testas för att försäkra sig om att de är säkra. Det är alltså FULLT möjligt att ditt boffervapen inte blir godkänt oavsett vad de säger i butiken. Vill du vara säkrare på att ditt vapen kommer att godkännas på lajvet, ta med det på Förberedelseveckan (vecka 25, veckan innan lajvet) och be någon ansvarig att kika på det där. Detta är dock ingen garanti för att vapnen går igenom vapenchecken på lajvet. Även om ett vapen kollats på Förberedelseveckan ska det även godkännas i Vapenchecken.

4 När det kommer till lajvstrid, även känt som boffer eller bofferstrid får du ALDRIG slå mot huvudet. Att slå mot armar och ben är bäst och säkrast. Undvik känsliga ställen på kroppen, till exempel skrev och brösten på tjejer. Den bästa bofferträffen är en markerande träff, en träff som känns men som inte gör ont. Kom ihåg att de du slåss med är dina vänner. Ta inte i allt du kan, för boffer handlar om att ha roligt, inte om att ha ont efteråt. Vi rekommenderar märket Palnatoke eftersom de brukar vara mjukare än andra märken. Vi godkänner inte märket Calimacil eftersom de är för hårda, även om vi vet att de är snygga. Vi brukar godkänna pilbågar på 16 pound, då ska pilens längd vara anpassad så att bågen får en dragstyrka på max 16 pound när pilen är fullt dragen (Fråga säljaren om du är osäker). Vi godkänner pilar som är gjorda efter denna princip. Länken kan vara till hjälp för dig som vill göra dina pilar själv. Även om Instruktionen är till för de som vill tillverka många pilar på ett industriellt sätt. I lajvets värld är strid farligt. Det sjungs sånger om fantastiska strider men det finns fler ballader skrivna om de som fallit. I bofferstrid tål din roll EN träff sen är du sårad. Oavsett var du blir träffad. Om du har rustning tål din roll TVÅ träffar, sen är du sårad. Oavsett var du blir träffad eller hur mycket rustning du har. Är du sårad måste du iväg till en helare eller läkare. En sårad person vrider sig i plågor eller är avsvimmad och kan inte fortsätta slåss. Blir du träffad kan du inte slåss mer den dagen, såvida du inte blir magiskt helad. En roll som är sårad kan inte göra något annat än att ligga och vila. De måste träffa en läkare eller helare som täcker det sårade området med bandage. Detta kan ENDAST göras av en roll som är läkekunnig. En person som fått sin skada behandlad kan gå omkring och göra allt möjligt, men kan fortfarande inte slåss. Du är sårad till och med nästa dag om inget görs. En person som fått magisk läkning kan slåss och är då helt återställd. På lajvet kan inte roller dö förrän på lajvets sista dag. Förutom att slåss så kan du även knocka. Om du har lyckats ta sig bakom en person obemärkt kan du knocka den personen. Det gör man genom att lätt nudda vid personens axel med knock-knoppen på sitt vapen och tyst viska Nock. Personen som blir knockad måste genast spela att den svimmar och vaknar inte förens tio minuter senare. Den som blir knockad minns inget inom 5 minuter före den blev knockad, så man kan alltså inte komma ihåg vem som knockade en (men man kan dra slutsatser). Inlajv säger man inte att någon blivit knockad. Då säger man att någon blivit nedslagen. Man kan bara knocka bakifrån. Om en roll blivit nerslagen så behöver den vila en halvtimma innan den kan slåss igen.

5 En magiker använder sig av magiska pergament (Papperslappar) för att kasta sina magier. Dessa får du som spelar Magiker från arrangörerna. Du får dina pergament på plats och ska inte göra dina egna. Bara magiker kan använda sig av magier, så även om du har en magisk pappersrulle kan du inte använda den om du inte spelar magiker. Beroende på vad för sorts magiker du spelar kommer du att få olika pappersrullar men du kan använda alla olika sorter. Det är helt okej att byta magier mellan olika magiker och ibland går det till och med att hitta magirullar ute på lajvområdet eller få de som belöning för olika uppdrag. På en magirulle står det vad magin gör för något och det finns även en liten ramsa som du kan läsa om du vill. Gör gärna rörelser med händerna och kroppen så att det ser ut som att din roll drar fram magiska krafter. När du kastar din magi säger du det som står längst ned på rullen och sedan river du sönder den. En magiker som kastar en magi är osårbar. Det går alltså inte att smyga sig på en magiker som kastar en magi och boffra på dem för att få dem att sluta. Smärta Rött papper. Personen som magin riktas mot faller ned och vrider sig i plågor. Skyddscirkel Vitt papper. Rita en cirkel runt dig. Ingen kan slå på den som är inom cirkeln, de inom cirkeln kan inte slå på någon utanför cirkeln eller inom cirkeln. Bara den som skapade cirkeln kan välja vilka som kan komma in i cirkeln. Cirkeln försvinner när magikern som kastade magin går därifrån. Hela Grönt papper. Personen du helar är återigen i stridbart skick. Kan ej användas på dig själv. Skräck Gult papper. Personen du riktar magin mot flyr i vild panik. Bärsärk Orange papper. Personen som blir påverkad av magin tål upp till 5-6 bofferträffar och attackerar allt runt omkring sig, vare sig det är vän eller fiende. Magin varar tills personen faller för sina skador. Sanning Lila papper. Personen måste svara sanningen på de tre frågor magikern ställer här näst. Glömska Blått papper. Personen glömmer en händelse som magikern säger att de ska glömma.

6 Filt (helst enfärgad) Liggunderlag Sovsäck, ev kudde Vattenflaska Varm pyjamas eller andra sovkläder Toalettsaker, medicin, allergimedicin, myggmedel/solkräm Badkläder och badhandduk Underkläder och strumpor Lajvkläder Ombyte byxor och tröjor Mantel eller liknande om ni har, tänk på att det är kallt på kvällarna Ett ombyte kängor el stövlar Regnkläder (regnponcho är att rekommendera) Matsaker i påse: djup plasttallrik, kåsa/mugg, bestick, diskhandduk Ficklampa Pengar (till att köpa något mellanmål eller dricka på värdshuset) Lajvsmink: alvöron/latexdelar, fetsmink, avsminkningsservetter och spegel. Rekvisita din roll äger, till exempel boffervapen Ett bra tips när det kommer till lajvpackning är PLASTPÅSAR! Ha en plastpåse för använda/smutsiga kläder. Förpacka rena strumpor och underkläder i en påse, vanliga kläder i en annan och lajvkläder i ytterligare en. Lägg skor i varsina påsar, förpacka badkläder och handduk i sin egen påse och se till att matsaker och hygiensaker har egna etuin eller necessär. Fixa gärna en förslutningsbar påse till plånboken/småpengarna och mobiltelefonen. Detta gör att även om din ryggsäck blir blöt så håller sig dina saker torra. Se till att lägga godiset också i en förslutningsbar påse eller motsvarande för då minskar du antalet insekter i ditt tält! Text av Emma Wikander med vissa omarbetningar och tillägg av Alina Olestad

7 Här nedan har vi satt ihop ett frågebatteri där du kan samla informationen om den roll du skapat, så att andra kan se vad du ska spela, och så att du själv har koll på det du valt. Att svara på frågorna tar inte lång tid och kan vara väldigt hjälpsamt. När du är färdig ska du skicka detta rollformulär som ett mail till så att vi kan se vad du spelar och vilken grupp du vill tillhöra. På förberedelseveckan v.25 har du chansen att få hjälp med din roll, både vad det gäller frågorna och med praktiska saker som kläder, vapen etc. Där kan du även träffa kompisar och bestämma vilken grupp du vill tillhöra. Rollfrågor Vad heter du? Vad heter din roll? Vilket gille tillhör din roll? Vilket folk tillhör din roll? Vad har din roll för bakgrund/historia? (Valfritt, måste inte fyllas i)

Stockholm och Vässarö 31 juli-9 aug

Stockholm och Vässarö 31 juli-9 aug Stockholm och Vässarö 31 juli-9 aug 1 Resor Fredagen den 31 juli från Umeå flygplats kl 9:50 till Stockholm Arlanda ankomst kl 10:55 Hemresa söndagen den 9 aug från Arlanda kl 17.05 ankomst Umeå kl 18:05

Läs mer

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån.

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån. Packa inför hajk Jacob-style! Jag kommer skriva det i prioritetsordning med det viktigaste först och gå igenom vissa saker som ofta går lite snett och som många undrat över lite mer i detalj! Ryggsäck:

Läs mer

Kårläger 2014 28 maj-1 juni

Kårläger 2014 28 maj-1 juni Kårläger 2014 28 maj-1 juni Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår och Mölndals scoutkår, och vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan.

Läs mer

Regler och off-information

Regler och off-information Regler och off-information In-lajv och off-lajv Off-lajv är allt som inte fanns under medeltiden, som tillexempel moderna kläder, mobiler, TV-spel, datorer etc. In-lajv är kanske inte så förvånande motsatsen

Läs mer

Programmet kommer bli roligt och vi hoppas att solen lyser på oss och att det är varmare i vattnet.

Programmet kommer bli roligt och vi hoppas att solen lyser på oss och att det är varmare i vattnet. Lägerbrev 2 Hej Det kommer bli ett toppen läger med mycket scouter vi blir ca 80 st när vi är som flest. På Vässarö kommer det vara nästan 2 000 scouter totalt under delar av den tid vi är där. Programmet

Läs mer

UTEFÖRSKOLA VÄLKOMMEN JORDENS TILL JORDEN. www.bjuv.se/jorden TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486

UTEFÖRSKOLA VÄLKOMMEN JORDENS TILL JORDEN. www.bjuv.se/jorden TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486 VÄLKOMMEN TILL JORDEN TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486 ADRESS: Storgatan 46 267 76 Ekeby JORDENS UTEFÖRSKOLA HEMSIDA: www.bjuv.se/jorden JORDENS GRUNDIDÉ Att uppleva och utforska

Läs mer

Packlista Samuraisillen

Packlista Samuraisillen Packlista Samuraisillen Detta är en packlista från din avdelning. Var noga med att du får med dig allt så att du slipper börja din upplevelse i Japan med att köpa kläder eller annat viktigt som du måste

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN BERGSNÄS AVD BLÅBÄRSSKOGEN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN BERGSNÄS AVD BLÅBÄRSSKOGEN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN BERGSNÄS AVD BLÅBÄRSSKOGEN Blåbärsskogen är en avdelning med 20 barn i åldern 3-6 år. På Blåbärsskogen arbetar Anna Riseby, förskollärare 100%. Carina Gladh, förskollärare 100

Läs mer

Utresa - fredag 31 juli 2015

Utresa - fredag 31 juli 2015 Sommaren närmar sig med stormsteg och förberedelserna inför Tri-Camp i England är intensivare än någonsin. I detta informationsbrev hoppas vi att den mesta informationen som ni behöver finns med. En del

Läs mer

Lägerinformation Stavanger 2013, 5-13 Juli

Lägerinformation Stavanger 2013, 5-13 Juli Lägerinformation Stavanger 2013, 5-13 Juli 5/7 13:30 Samling centrumplan i Äng, avresa kl 13:45. 13/7 23:30 Ungefär, kommer vi åter till Resecentrum i Jönköping. Vi samlas i Äng och samåker därifrån till

Läs mer

Ta steget in i dina drömmar...

Ta steget in i dina drömmar... Ta steget in i dina drömmar... Skapa ett nytt jag... Ta på dig din mask... RUBRIK Lev din egen legend... RUBRIK Ridån har gått upp. Just nu sitter jag i en BRÖDTEXT RUBRIK...Låt din fantasi styra lajvlokal.

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Tältning vid Boserups scoutstuga 21-22 juni

Tältning vid Boserups scoutstuga 21-22 juni Tältning vid Boserups scoutstuga 21-22 juni Avfärd: Onsdagen den 21 juni klockan 9:00 från fritids. Vi cyklar till scoutstugan och har en paus efter halva vägen. Vi har med en bil som barnen kan lägga

Läs mer

Lägerbrev 4 På läger, på läger, på läger sjunga vi, utan paraply!

Lägerbrev 4 På läger, på läger, på läger sjunga vi, utan paraply! Lägerbrev 4 På läger, på läger, på läger sjunga vi, utan paraply! Hej igen alla lägersugna scouter! Vi har nu bestämt vad årets läger ska heta och det är Ringar på vattnet. När någonting rör eller nuddar

Läs mer

Kårläger maj 2017

Kårläger maj 2017 Kårläger 25-28 maj 2017 Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår. Vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan. Vi bor som vanligt i tält som

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Stridssystem Krigshjärta VII

Stridssystem Krigshjärta VII Innehåll Stridssystem Krigshjärta VII Förord Stridssystem Termer för skadenivåer Träffområden KP (Kroppspoäng) Rustning Sekundärt avslut Andra andningen Kvarglömt materiel Vapen och träffar Ren/oren träff

Läs mer

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet Fritidsgårdarnas sommarverksamhet 2013 Kalendarium Vecka 25 Tisdag 18 juni kl 12-21 Onsdag 19 juni kl 14-21 Torsdag 20 juni kl 13-21 Danmark Bakken Fiske och annat kul vid Snogeholmssjön Vecka 26 Måndag

Läs mer

SOMMARLOVSPROGRAM 2012 FRITIDSGÅRDARNA I SJÖBO KOMMUN

SOMMARLOVSPROGRAM 2012 FRITIDSGÅRDARNA I SJÖBO KOMMUN SOMMARLOVSPROGRAM 2012 FRITIDSGÅRDARNA I SJÖBO KOMMUN Vecka 25: Måndag 18 juni Allt och inget utgår från 15.00-21.00 Qvarnen i Sjöbo. Spontanaktivitet beroende på väder. Kostnadsfria aktiviteter. Tisdag

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Ditt barn ska komma till habiliteringen och göra en cpup-mätning. Det är svårt att med enbart ord förklara vad det är, därför har vi gjort den här boken. Barnet får genom berättelsen

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter,

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, en explorerscout, rovers och ledare! Vi startar söndag 7.6.2015 kl. 9.00 från kårlokalen med hyrbuss mot Muonio.

Läs mer

Lektion på Gröna Lund, Grupp 1

Lektion på Gröna Lund, Grupp 1 Lektion på Gröna Lund, Grupp 1 Jetline Tåget är 9,2m långt. Hur lång tid tar det för tåget att passera en stolpe? Hur fort går tåget? Var under turen tror du att känner man sig tyngst? Lättast? Om du har

Läs mer

Telefonnummer för särskilda händelser och behov Tellus 09

Telefonnummer för särskilda händelser och behov Tellus 09 Här kommer det sista lägerbrevet med utrustningslista. Nu är det inte långt kvar till sommarens scouthöjdpunkt, årets sommarläger! Lägret heter Tellus09 Världens läger! och temat på lägret är äventyr från

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Packlista bra-att-ta-med-saker

Packlista bra-att-ta-med-saker Packlista bra-att-ta-med-saker Följande saker kan vara bra att packa med, enligt en grupp tillfrågade elever: Varma kläder (tröjor, långbyxor, sjal, pyjamas) många elever upplever att de packat med sig

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

MATLAGNING Mat hämtas ut varje dag, den är färdigpackad och anpassad efter antal personer i kåren, samt utifrån allergier och behov av

MATLAGNING Mat hämtas ut varje dag, den är färdigpackad och anpassad efter antal personer i kåren, samt utifrån allergier och behov av ALLMÄN INFORMATION Jamboree17 är ett nationellt läger, där samtliga delar av den svenska scoutrörelsen medverkar. Det kommer vara ca 11 000 deltagare på lägret, varav drygt 50 stycken är från Stenungsunds

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

JIPEEEEE, SNART ÄR DET DAGS ATT ÅKA TILL SNOWCAMP!!

JIPEEEEE, SNART ÄR DET DAGS ATT ÅKA TILL SNOWCAMP!! Snowcamp 2015-05-27 JIPEEEEE, SNART ÄR DET DAGS ATT ÅKA TILL SNOWCAMP!! Först och viktigast. Vi är superglada att ni har valt att komma till oss på camp och vi ska göra allt vi kan för att det ska bli

Läs mer

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans Handledning Vi hoppas att materialet ska stimulera både dig som ledare och barnen i din grupp att tillsammans hitta på egna ledstjärnor som passar er grupp. I en barnkulturgrupp är alla barn med och alla

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING

FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING Start: Dag 1 på STF Grövelsjön Fjällstation 19.00 Avslut: Dag 7 på STF Grövelsjön Fjällstation efter frukost. För familjer med barn från 7 år som har viss fjällvana

Läs mer

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen?

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen? Tid på magen Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis Colleen Coulter, P.T., D.P.T., Ph.D., P.C.S., Dulcey Lima, C.O., O.T.R./L., Orthomerica Products Inc. Tid på magen-programmet

Läs mer

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00)

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Utflykt till Skånes Djurpark 28 juni Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Ströva i djurparken (kolla matningen av vissa djur)

Läs mer

Text av Emma Wikander med inspiration och idéer från Alva Atterhall och Miranda Jäderling

Text av Emma Wikander med inspiration och idéer från Alva Atterhall och Miranda Jäderling Det rådde frid och fred i landet Byroqratia. Det demokratiska valet var avslutat sedan några månader tillbaka och Äventyrsgillet hade vunnit med lovord om en ny mer gyllene framtid för landets äventyrare.

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

Information om Piteå Summer Games 1-3 Juli Allmänt Information om Piteå Summer Games finns på deras egen hemsida:

Information om Piteå Summer Games 1-3 Juli Allmänt Information om Piteå Summer Games finns på deras egen hemsida: Information om Piteå Summer Games 1-3 Juli 2011 Allmänt Information om Piteå Summer Games finns på deras egen hemsida: www.piteasummergames.se Skriv ut denna information inför avfärden så att er tjej har

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor!

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! SKRIVÖVNINGAR Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! Du kan börja att skriva på din övningssida och sedan fortsätta på ett eget papper, så att du får plats

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Info om aktiviteter och anmälnings-formulär på webben

Info om aktiviteter och anmälnings-formulär på webben Info om aktiviteter och anmälnings-formulär på webben Detta behövs, när du vill använda webben för att ta emot anmälningar till en aktivitet. Först ser du en sammanfattning av processen och den info webmaster

Läs mer

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Förskolan

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

VANDRING BUS OCH BASLÄGER

VANDRING BUS OCH BASLÄGER VANDRING BUS OCH BASLÄGER Start: Dag 1 på STF Grövelsjön Fjällstation 19.00 Avslut: Dag 7 på STF Grövelsjön Fjällstation efter frukost. För familjer med barn i alla åldrar och liten vana av fjäll- och

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Jag heter Gustav och min kompis heter Olle. Vi är bästa vänner. Jag går på Lönnskolan och jag är 8 år. Min kompis är 8 år.

Kapitel 1 - Hej Jag heter Gustav och min kompis heter Olle. Vi är bästa vänner. Jag går på Lönnskolan och jag är 8 år. Min kompis är 8 år. Av Axel Kapitel 1 - Hej Jag heter Gustav och min kompis heter Olle. Vi är bästa vänner. Jag går på Lönnskolan och jag är 8 år. Min kompis är 8 år. Vi är bästisar, vi leker varje dag. Jag är rädd för vaktmästaren.

Läs mer

Läsförståelse. Allan Zongo och den sista dagen. Popcorn. Elevmaterial. Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.)

Läsförståelse. Allan Zongo och den sista dagen. Popcorn. Elevmaterial. Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) SIDAN 1 Läsförståelse Popcorn 1. När brukar man skörda majs? 2. Vad pratar hela byn om? 3. Vem är Jönsson? 4. Från vilken grönsak kommer popcorn? 5. Hur många dagar tar det, för Max pappas majs, att växa

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Med vänliga hälsningar Fritidshemspersonalen. Diverse aktiviteter på skolans område. Tider: Samling senast 8:45. Program:

Med vänliga hälsningar Fritidshemspersonalen. Diverse aktiviteter på skolans område. Tider: Samling senast 8:45. Program: Diverse aktiviteter på skolans område Tider: Samling senast 8:45 23/6 Fotbollsaktiviteter 27/6 Femkamp 1/7 Brännbollsturnering 4/7 Vattenaktiviteter 10/7 Skattjakt 18/7 Freesbee-golf 4/8 Bokstavsjakt Vid

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Äventyrs- och spejarscouter: 120 Explorerscouter/Rover/Ledare: 10 /dag Kompisdeltagare: betalar samma avgift som scouterna i samma åldersgrupp

Äventyrs- och spejarscouter: 120 Explorerscouter/Rover/Ledare: 10 /dag Kompisdeltagare: betalar samma avgift som scouterna i samma åldersgrupp Vad roligt att just Du anmält dig till ÅJ-17, sommarlägret för att fira Åfararnas 40-årsjubileum. I lägret deltar över 150 scouter och ledare från scoutkåren Åfararna, Östersundom scouter, Scoutkåren Ekenäs

Läs mer

LEKTION PÅ GRÖNA LUND, GRUPP 1

LEKTION PÅ GRÖNA LUND, GRUPP 1 LEKTION PÅ GRÖNA LUND, GRUPP 1 JETLINE Tåget är 9,2 m långt. Hur lång tid tar det för tåget att passera en stolpe? Hur fort går tåget? Var under turen tror du att känner man sig tyngst? Lättast? Två gånger

Läs mer

CAMP VÅR APRIL

CAMP VÅR APRIL CAMP VÅR 2016 23 24 APRIL Välkommen till Camp Vår 2016, Region Mälardalens vårläger för de äldre frilufsargrupperna! Lägret arrangeras vid Domarudden, Åkersberga, helgen 23-24 april. Priset är 170 kr.

Läs mer

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar:

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Sida 1 av 6 Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Bryt isen Oväntad information Äta kolasnören Det stora trasslet Kom ihåg- leken Samarbeta Dvärg, jätte, trollkarl Amazonas

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Fotmassage Artikelnummer 7580-1040

B R U K S A N V I S N I N G. Fotmassage Artikelnummer 7580-1040 B R U K S A N V I S N I N G Fotmassage Artikelnummer 7580-1040 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Fotmassage Artikelnummer 7580-1040 Följ nedanstående säkerhetsföreskrifter noggrant när du använder fotmassagen, särskilt

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Ormar som hugger blixtsnabbt. Vargar som ylar i natten. Björnar som ryter. Fästingar som biter sig fast Ska man vara rädd för dem? Nej då! Du behöver

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00.

Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00. Diverse aktiviteter på skolans område Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00. 24/6 7-kamp 30/6 Bokstavsjakt 7/7 Vattenaktiviteter 10/7 Freesbee-golf 21/7 Fotboll & Brännboll

Läs mer

Uppdateringar :

Uppdateringar : Uppdateringar : OBS! Samling klockan 07:30 Lördag 5 Augusti vid Scoutstugan i Stenungsund, tänk på att vara där i tid! Tänk också på att alla skall ha med sig egen lunch och vattenflaska för lördagen,

Läs mer

SCOUTLÄGER 2016 LÄGERBREV 2

SCOUTLÄGER 2016 LÄGERBREV 2 SCOUTLÄGER 2016 LÄGERBREV 2 Snart är det dags för årets scoutläger. Det äger rum i Kärringboda som är Skärgårdsstiftelsens naturreservat sydväst om Nynäshamn. Vi kommer få möjlighet att njuta av den fina

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

LÄGER 2008. - Lägerliv och äventyr i Tiveden - VI SYNS I SOMMAR! Lägerbrev 2

LÄGER 2008. - Lägerliv och äventyr i Tiveden - VI SYNS I SOMMAR! Lägerbrev 2 LÄGER 2008 - Lägerliv och äventyr i Tiveden - Lägerbrev 2 Lägret är scoutårets höjdpunkt där patrullen får visa vad den går för. Man får bygga sin egen bostad, tända sin egen eld och laga sin egen mat.

Läs mer

Utresa: Hemresa: Var: Hur: Mälarscouterna, Mimorné Instagram: mimornebergamo17

Utresa: Hemresa: Var: Hur: Mälarscouterna, Mimorné Instagram: mimornebergamo17 Snart är det sommar och årets höjdpunkt, avslutningsresan! I år åker vi till Italien. Det blir en äventyrlig resa med glädje och inspiration genom scouting, sightseeing och skratt. Vi kommer att skapa

Läs mer

Barnkörläger 2015! Välkommen på barnkörläger! Ledningsgruppen genom Johannes Tirén, lägerchef.

Barnkörläger 2015! Välkommen på barnkörläger! Ledningsgruppen genom Johannes Tirén, lägerchef. Barnkörläger 2015! Nu är det dags igen för barnkörläger på Wilhelmsberg! 13-16 augusti äger lägret rum och vi som är ledare hoppas och tror att det kan bli en fantastisk upplevelse! Över 100 barn och ledare

Läs mer

Sammanfattning av Elerias öppna möte 2012-02- 18

Sammanfattning av Elerias öppna möte 2012-02- 18 Sammanfattning av Elerias öppna möte Föreningen Bakgrund Eleria Föreningen startades 2009 när Eleriakampanjen skiljdes från föreningen Enhörningen. Under 2011 gick det att vara stödmedlem i föreningen.

Läs mer

Det finns hus i de båda byarna som man kan få bo i men det är ett begränsat antal platser så det gäller att boka plats.

Det finns hus i de båda byarna som man kan få bo i men det är ett begränsat antal platser så det gäller att boka plats. Codex iuris Spraxmark Stämningsregler Viktigast Glöm inte bort att ha roligt och se mellan fingrarna om det behövs istället för att klaga och gnälla. Ge gärna konstruktiv kritik om det finns utrymme för

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Bästa vänner RIKKE DYRHAVE

Bästa vänner RIKKE DYRHAVE SIDAN 1 Boken handlar om: Vilma och Sara är bästa vänner. De gillar att dansa, men Vilma har skadat foten. Hon kan inte dansa, när de är på fritids. Niklas, som jobbar på fritids, föreslår att Vilma ska

Läs mer

Föräldramöte HT 2017 Myrorna

Föräldramöte HT 2017 Myrorna Föräldramöte HT 2017 Myrorna Ledare på Myrorna Namn på ledare Funktion Emma Rohdin Avdelningsledare Alexandra Fägerskiöld Vice Avdelningsledare, Materielansvarig Peter Malm Närvaroansvarig Emily Rosenqvist

Läs mer

T.I.A. Kick off läger

T.I.A. Kick off läger T.I.A Kick off läger 2016 Efter julmaten och ledigheten så drar vi igång det nya året med ett kick off läger fyllt med roliga pass! I år kommer det vara många duktiga instruktörer på plats som har tränat

Läs mer

Skruttans badträning

Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan måste varje vecka gå till sjukhuset för att träna i den stora

Läs mer

Föräldramöte HT2018 Myrorna

Föräldramöte HT2018 Myrorna Föräldramöte HT2018 Myrorna Ledare på Myrorna Namn på ledare Funktion Linus Envall Avdelningsledare Marcus Wibrink Vice Avdelningsledare Desiree Wahren Stattin Ledare Frida Heimann Ledare Henrik Forsberg

Läs mer

Bullerby Cup i Vimmerby juli

Bullerby Cup i Vimmerby juli Bullerby Cup i Vimmerby 27 30 juli Då är det snart dags för Bullerby cup 2017. Inledningsvis uppmanas alla att gå in på http://www.bullerbycup.se, där hittar ni dagsfärsk information om cupen. Sedan vill

Läs mer

Frågor och svar. En dum dag sidan 1

Frågor och svar. En dum dag sidan 1 En dum dag sidan 1 Frågor och svar Kapitel 1 1. Hur känner sig flickan när hon vaknar? Hon känner sig jättearg. 2. Rita en bild på hur flickan ser ut och känner sig när hon är arg. Måla med starka färger!

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Hur mycket har du besvärats av:

Hur mycket har du besvärats av: SCL 90 Namn: Ålder: Datum: INSTRUKTIONER Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran

Läs mer

Skruttan - flickan. med en mage som luras

Skruttan - flickan. med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan är inte som alla andra

Läs mer

Regelsammandrag på Svenska Yu-Gi-Oh!

Regelsammandrag på Svenska Yu-Gi-Oh! Regelsammandrag på Svenska Yu-Gi-Oh! Spelets Mål Målet med Yu-Gi-Oh! SAMLARKORTSPEL är att vinna en match mot din motståndare. Kort Det finns tre huvudsakliga typer av kort i Yu-Gi-Oh!: Monsterkort, Magickort

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

Scouterna ska förbereda sig inför Smugglarhajken enligt följande:

Scouterna ska förbereda sig inför Smugglarhajken enligt följande: INSTRUKTIONER INFÖR SMUGGLARHAJKEN 15-16/9 2018 Smugglarhajken innehåller följande målspår: Ledarskap, aktiv i gruppen, relationer, känsla för naturen, existens, självinsikt och självkänsla, fysiska utmaningar,

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Tävlingsinformation för Deje simmare

Tävlingsinformation för Deje simmare Tävlingsinformation för Deje simmare Allmänt Tävlingar är liksom träningen en viktig ingrediens om man vill utvecklas till en god tävlingssimmare. Man kan se tävlingen som en typ av träning där simmaren

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Häxskolan Lärarmaterial

Häxskolan Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken är en fortsättning på Jag är en häxa. Vera åker till vaxmuseet för att vara med på sin första lektion på häxskolan. Lektionen

Läs mer

"De var någon som flög på dig! Det bara blixtrade till", sa en annan röst.

De var någon som flög på dig! Det bara blixtrade till, sa en annan röst. Kapitel 4 I vilket Blixten får träffa Idérik och Idérika "Aj! vad var det?" skrek en ilsken röst. "De var någon som flög på dig! Det bara blixtrade till", sa en annan röst. "Åh, vad har han nu hittat på?"

Läs mer

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra Innehåll: Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida 18-21 Leka med andra Det här materialet är utformat av leg. logoped Julia Andersson för elever som behöver stöd

Läs mer