Årsredovisningsgranskning Reglementen och delegation Flik 6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisningsgranskning 2012. Reglementen och delegation Flik 6"

Transkript

1 Revisorernas redogörelse för 2012 Flik 1 Årsredovisningsgranskning 2012 Flik2 Delårsrapport 2012 Flik3 Överförmyndarverksamheten Flik4 Externt penetrationstest - publik version Fliks Reglementen och delegation Flik 6 Fritidshemsverksamheten Flik 7 Kostverksamheten Flik 8 Lekmannarevisorernas granskningsrapporter Flik9

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 Delå rsråpport

27

28 3 (70) Delårsrapport INNEHÅLL INLEDNING... 5 Kommunstyrelsens ordförande har ordet... 5 Snabbfakta, 4 år i sammandrag... 9 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Viktiga händelser Ekonomisk översikt Medarbetare Sammanställd redovisning Målavstämning - God ekonomisk hushållning NÄMNDERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSER Kommunstyrelsens förvaltning Bildnings- och lärandenämnden Vård- och omsorgsnämnden Överförmyndaren Revisionen EKONOMISKA SAMMANSTÄLLNINGAR Kommunens redovisning Drift- och investeringsredovisning Koncernens redovisning Redovisningsprinciper Begreppsförklaringar (70)

29

30 5 (70) Delårsrapport INLEDNING Kommunstyrelsens ordförande har ordet Sverige och Sala är i hög grad inlemmade i den globala ekonomin och påverkas av dess utveckling. Under 2012 har vi sett en tilltagande dämpad internationell konjunktur som en följd av att den underliggande statsfinansiella skuldproblematiken inom euroområdet ännu inte hittat en hållbar långsiktig lösning. Därtill kommer en försvagad tillväxt i USA och Kina. Trots att svensk ekonomi hittills visat god motståndskraft till avmattningen manar utvecklingen till försiktighet. Bedömningen av framtida konjunkturutveckling och skatteunderlagstillväxt är osäker var BNP-tillväxten 3,9 % och i år väntas den bli 1,6 %. När antalet arbetade timmar minskar får det direkt effekt på kommunernas skatteunderlag och ekonomiska utrymme för reformer. Den senaste reviderade skatteunderlagsprognosen från SKL ger en resultatförstärkning enligt plan med 2,4 mkr men en negativ påverkan på resultatet En kvarstående osäkerhetskälla är det kommunalekonomiska utfallet för slutförda förhandlingar och avtal för lärarna. Delårsrapporten visar att Sala kommun har en stabil ekonomi och en ekonomi i balans. Både delårsresultatet och helårsprognosen uppfyller balanskravet. För 2012 pekar resultatet mot ett överskott på 29,9 mkr efter justering av prognostiserade realisationsvinster på 3,4 mkr. Återbetalning från AFA-försäkring med 21,0 mkr förklarar till stor del avvikelsen från det budgeterade resultatet på 14,5 mkr. Budgeten 2012 har under året justerats med 6,4 mkr i tilläggsbudget. Bedömningen är att årets resultatmål om 1 % kommer att uppnås med råge, 3,1 %. Andra positiva tendenser är att finansnettot har förbättrats och att nettokostnadsandelen sjunkit till 96 %. Påpekas bör att politisk organisationsförändring och förändrad brytpunkt, 31 augusti, innebär att vissa jämförelser inte går att genomföra eller är högst osäkra. Fr.o.m finns en regional kollektivtrafikmyndighet i Västmanland. Landstinget Västmanland är huvudman. Skatteväxling har skett med 4 öre/skattekrona fr. om För närvarande är inte de ekonomiska och trafikmässiga konsekvenserna att förändrat huvudmannaskap helt klarlagda. Hemsjukvården i Västmanland överfördes definitivt till Sala kommun Avtal om ändrat huvudmannaskap för hemsjukvården kommer att tecknas mellan kommuner och Landstinget Västmanland under hösten. De ekonomiska effekterna för Sala kommun förväntas rymmas inom ramen för genomförd skatteväxling på 16 öre. En ny politisk och förvaltningsmässig organisationen trädde i kraft De ekonomiska effekterna har beräknats till ca 500 tkr på helårsbasis. Den nya förvaltningsorganisationen förväntas ge effektiviseringar och besparingar i budgetar framgent. 5 (70)

31 6 (70) Delårsrapport NÄMNDERNAS RESULTAT Nämndernas prognostiserade resultat för helåret 2012 pekar mot en klar förbättring jämfört med delårsrapport Då redovisades ett kraftigt underskott på -15,5 mkr, nu visar prognosen - 3,9 mkr. Vård- och omsorgsnämnden visar -4,9 mkr på årsbasis medan kommunstyrelsen gör ett plus på 1 mkr. Övriga håller sig inom budget. Inom kommunstyrelsens ansvarsområde visar verksamhetens nettokostnad för tekniskt kontor en stark avvikelse, - 3,6 mkr. Vattenskador i kommunens fastigheter har medfört ökade kostnader. Ökade kostnader anges också för reparationer och reservdelar till fordon och maskiner samt bränsle. Anpassning av maskinparken bör göras under hösten utifrån att bilpool införts och efterfrågan på övriga fordon minskat. Outhyrda och icke behövda lokaler bör avyttras. Vård- och omsorgsnämnden redovisar ett årsunderskott på 5 mkr, huvudsakligen att hänföra till underskott för personalkostnaderna inom omsorgen (-3 mkr) och ekonomiskt bistånd (-1,1 mkr). Nämnden arbetar aktivt för att få en ekonomi i balans och vidtar fortlöpande åtgärder i syfte att flytta resurser till äldreomsorgen från annan verksamhet inom sitt ansvarsområde. Statistik visar att verksamheten är kostnadseffektiv. Jämfört med standardkostnaden utifrån 2011 års resultat har nämnden i vissa fall mycket låga kostnader: Äldreomsorg 15,6 % under standardkostnad och Funktionsnedsättning, LSS 9,6 % under standardkostnad. Jag gör den bedömningen att nämnden och särskilt äldreomsorgen framledes behöver ökade resurser för att garantera en god och säker vård och omsorg, inte minst för att klara ökade krav kvalitet och bemanning nattetid på demensboenden. BOLAGEN Prognoserna för resultat 2012 visar glädjande på positiva tendenser för Salabostäder AB och Sala-Heby Energi AB. Salabostäder AB är inne i en yttre och inre omstruktureringsprocess utifrån ny lagstiftning om allmännyttiga bostäder samt genomförande av andra kostnadseffektiva åtgärder. Resultat 2012 för SHE AB förväntas bli 6-8 mkr vilket är betydligt bättre än 2011, 515 tkr. Aktivt arbete med att minska verksamhetens kostnader har bl. a inneburit omförhandling av avtal, förändringar i organisation beroende på pensionsavgångar och att personal slutat på egen begäran. Framtiden är mycket inriktad på klimatsäkring och klimatanpassning samt följsamhet till Sala kommuns klimatstrategi och Heby Sala Silvergruva AB uppvisar ett negativt resultat på ca 200 tkr, vilket är något bättre än 2011 och men 170 tkr sämre än budget. Besöksantalet har sjunkit med 1000 besökare men intäkterna har ökat med 285 tkr. Avvikelser i resultat och besöksantal förklaras med en dålig augustimånad och några missbedömda arrangemang. En konsultrapport framtagen av kommunen visar att separering av besöksnäring och fastighetsunderhåll är nödvändig för att få rätsida och balans i ekonomin. 6 (70)

32 7 (70) Delårsrapport Sala Industrifastigheter AB visar en årsvinst på 166 tkr att jämföra med föregående år då en vinst på 135 tkr redovisades. Bolaget förvaltar fastigheterna Tränaren 11 och Måns Ols. Alla lokaler har varit uthyrda under perioden. En översyn ska påbörjas av samtliga fastigheter som bolaget äger för att kunna göra en bedömning av underhållsbehov och eventuella ombyggnationer anpassade till hyresgästernas behov. INVESTERINGAR Investeringsvolymen är även 2012 mycket hög i Sala kommun, 168 mkr. 90 mkr avser lokalförvaltarna och VA-verksamheten. Helårsprognosen visar ett överskott på drygt 22 mkr, hälften gentemot föregående års helårsprognos. Avvikelsen mot budget avser till största delen Lokalförvaltarna och ej genomförda investeringar i avvaktan på politiska ställningstaganden. Avgörande besked rörande dessa investeringar förväntas kunna ges före årets slut. Det tål att upprepas att under flera år har de budgeterade investeringarna legat högre än redovisade investeringar i bokslut, vilket innebär att avsevärda belopp förs över till kommande år i tilläggsbudget. Det är ingen önskvärd ordning. Investeringarna påverkar verksamhetsutrymmet genom avskrivningar och finansiella kostnader och binder därför resurser i onödan. En bättre anpassning inför kommande år är därför nödvändig. MEDARBETARE Antalet anställda i Sala kommun har under året minskat med 44 personer till En minskning av antalet anställda sedan 2006 har skett med 539 personer. Nästan 80 procent av kommunens anställda är kvinnor och 46 % av dessa är deltidsanställda. Motsvarande siffra för män 18 %. Ett utredningsuppdrag är lagt till kommunledningsförvaltningen att se hur kommunen kan erbjuda heltidstjänster. Redan idag har årsarbetstid införts inom äldreomsorgen, psykiatrin och för personliga assistenter. Årsarbetstid ger medarbetare förutsättningar att skapa ett individuellt arbetstidsschema och därmed ökad sysselsättningsgrad. Ett färre antal tjänster har inte återbesatts i samband med pensionsavgång och ett antal rehabiliteringsärenden har inneburit avslutad anställning. Perioden uppnår 274 medarbetare 65 års ålder. Nyanställningar prövas i förhållande till befintliga resurser och kompetenser i ett koncernperspektiv. Den nya skollagens krav på lärarlegitimation har föranlett en omfattande kompetenskartläggning inom skolans område. Krav på legitimation för lärare förväntas gälla fr.o.m Sjukfrånvaro och arbetsmiljö Sjukfrånvaron för första halvåret 2012 visar en ökning (0,7 procentenheter) av ohälsotalen jämfört med helåret Ett skäl kan vara vinterns och vårens svåra influensautbrott. Andelen långtidssjuka har minskat något medan sjukfrånvaron för åldergrupper under 30 år ökar oroande snabbt. Hälften av kommunens medarbetare har ingen registrerad sjukfrånvaro alls. Arbetet med hälsobefräm- 7 (70)

33 8 (70) Delårsrapport jande åtgärder fortsätter. Personalavdelningen har fått i uppdrag att nogsamt följa den lätt stegrande utvecklingen av ohälsotalen. Systemet Flexite används för rapportering av olycksfall och tillbud. För att få möjlighet att åtgärda riskmoment i arbetsmiljön innan det leder till olycksfall är det viktigt att även tillbud registreras. Det är önskvärt att risker och tillbud anmäls i större utsträckning än hittills för att kunna bedriva ett effektivt förebyggande arbete. Aktiva informationsinsatser görs inom området. STRATEGISK PLAN OCH MÅLUPPFYLLELSE I den numera årliga strategiska planen fastställer kommunfullmäktige kommunövergripande mål i fyra perspektiv: samhällsutveckling, verksamhet, medarbetare och ekonomi. För varje mål sätts målindikatorer som skall mäta och säkerställa måluppfyllelsen på ett tydligt sätt. Många indikatorer behöver ses över och förfinas för att bättre kunna följa upp verksamheten. En genomgång av samtliga mål visar att flera av dessa är uppfyllda men åtskilliga endast delvis uppfyllda. Det är viktigt att arbetet med att följa upp och nå måluppfyllelse intensifieras. I Strategisk plan finns tre mål som främjår god ekonomisk hushållning. Indikåtorn nämndernås bedriver verksåmheten inom beslutåde ånslåg bedöms ej bli uppfylld i helårsprognosen. Kommunstyrelsen har beslutat om en översyn och anpassning av budgetmodellen till EU2020- strategin inför budget Per-Olov Rapp (S) Ordförande kommunstyrelsen 8 (70)

34 9 (70) Delårsrapport Snabbfakta, 4 år i sammandrag Bokslut 2009 Bokslut 2010 Bokslut 2011 Budget 2012 Prognos 2012 Årets resultat, mkr 17,9 79,3 12,5 14,5 33,3 Årets resultat som andel av skatteintäkter, bidrag och utjämning, % 1,9 8,0 1,2 1,4 3,1 Nettokostnader, mkr 920,0 912,1* 1 007, , ,3 (976,1)** förändring från föregående år, % 0,0-0,8* (6,1)** 10,5 ( 3,2) ** 1,3 1,6 Skatteintäkter, bidrag, utjämning, mkr - förändring från föregående år, % Nettokostnadsandel av skatteintäkter bidrag och utjämning, % 943,8 995, , , ,3 0,8 5,5 3,2 1,6 3, Finansnetto, mkr -5,9-4,4-7,8-8,8-6,8 Nettoinvesteringar, mkr 55,3 73,0 76,3 105,3 151,4 *Inkl reavinst pga försäljning 2010 av SFAB, 64,0 mkr. ** Exkl reavinst pga försäljning av SFAB, 64,0 mkr. 9 (70)

35 10 (70) Delårsrapport FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Viktiga händelser Ny nämnds- och förvaltningsorganisation startade den 1 juli Överlåtelse av del av Silvervallen till Bovieran Antagen VA-plan för Sala kommun Avyttring av bygdegårdar slutförd Plan för Sala stad har skickats på samråd Ett förslag har tagits fram för Planskild korsning och resecentrum Handbok för företagande framtagen för att underlätta deras kontakter med kommunen Folder framtagen för att visa medborgare och turister de sevärdheter som finns i parker och grönområden i centrala sala Byggstart för det nya äldreboendet Uppstart av medborgarkontoret Utveckling och framtagning av e-tjänster Utveckling av blankettportal på hemsidan Utveckling och lansering av mobilapplikation för Sala kommun Samverkansavtal har tecknats med Södra Dalarna räddningsförbud Ny förskola på Gärdesta Projekt runt övertagandet av hemsjukvården från landstinget Ekonomisk översikt Sala kommun har genomfört en organisationsförändring både för politik och förvaltning. Förändringen genomfördes per 1 juli. Delårsrapporten redovisas per sista augusti mot tidigare sista juli. Organisationsförändringen och förändrad brytpunkt innebär att vissa jämförelser inte går att genomföra eller är osäkra. RESULTATUTVECKLING Sala kommuns helårsprognos för 2012 pekar mot ett överskott på 33,3 mkr att jämföra med budgeterat resultat på 14,5 mkr. I resultatet ingår realisationsvinster med 3,4 mkr och en återbetalning från AFA-försäkring på 21,0 mkr, som är en jämförelsestörande intäkt. Budgeten har justerats med 6,4 mkr i tilläggsbudget. Nämnderna redovisar ett underskott på 3,9 mkr. Resultatet efter justering av realisationsvinster är 29,9 mkr. 10 (70)

36 11 (70) Delårsrapport Delårsresultatet visar ett överskott på 55,8 mkr. Resultatet efter justering av realisationsvinster (3,4 mkr) är 52,4 mkr års delårsresultat var 9,4 mkr. BALANSKRAV Balanskravet innebär att resultatet måste vara positivt, intäkterna ska vara högre än kostnaderna. Både delårsresultatet och helårsprognosen uppfyller balanskravet. Balansutredning Delår Helårsprognos Årets resultat 55,8 33,3 Realisationsvinst -3,4-3,4 Justerat resultat 52,4 29,9 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING, MÅLUPPFYLLELSE Enligt kommunallagen ska kommunerna redovisa mål som främjar god ekonomisk hushållning. Målet hållbår ekonomisk utveckling innebär ått kommunens resurser ska används så att god ekonomisk hushållning nås ur såväl ett finansiellt perspektiv som ur ett verksamhetsperspektiv. God ekonomisk hushållning skapas genom att kommunens verksamhet bedrivs på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt. För att säkerställa god ekonomisk hushållning ska finansiella mål och verksamhetsmål definieras och följas upp. Kommunen har uppnått god ekonomisk hushållning när målen sammantaget visar på en god måluppfyllelse i delårsrapporten och årsbokslutet. Kommunen har en hållbar ekonomisk utveckling när: årets resultat uppgår till minst 1 % av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning. ökningen av skatteintäkter, statsbidrag och utjämning är större än nettokostnadsökningen. nämnderna bedriver verksamheten inom beslutade anslag. Resultatmålet 1 % av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning och ökningen av skatteintäkter, statsbidrag, utjämning är större än nettokostnadsökningen bedöms bli uppfyllda i helårsprognosen. Indikatorn nämnderna bedriver verksamheten inom beslutade anslag bedöms ej bli uppfylld i helårsprognosen. 11 (70)

37 12 (70) Delårsrapport NETTOKOSTNADER, SKATTEINTÄKTER, BIDRAG OCH UTJÄMNING Verksamhetens nettokostnader prognostiseras öka gentemot budget med 2,3 mkr till 1 023,3 mkr. Nettokostnadsandelen, nettokostnadernas andel av skatteintäkter, bidrag och utjämning ligger på 96 % vilket är lägre än den budgeterade nettokostnadsandelen. Skatteintäkter, bidrag och utjämning prognostiseras gentemot budget sammantaget öka med 18,9 mkr till totalt 1 063,3 mkr. Skatteintäkterna har ökat med 15,0 mkr beroende på ökat skatteunderlag. Bidrag och utjämning har ökat med 4,0 mkr. FINANSNETTO Finansnettot beräknas i helårsprognosen förbättras med 2,0 mkr. Finansnettot uppgår till -6,8 mkr. I de finansiella kostnaderna redovisas låneräntor och ränta på pensionsavsättningar. De finansiella intäkterna består av räntor på likvida medel och avkastning från de kommunala bolagen. PENSIONER Pensionskostnaderna bygger på prognoser från KPA. Pensionerna beräknas i helårsprognosen öka med 4,5 mkr främst beroende på utbetalningar avseende ansvarsförbindelsen, pensionsavsättningar och försäkringspremie till SPP. Upplysningar om pensionsförpliktelser, mkr, inkl löneskatt Avsatt till pensioner 29,3 28,4 Ansvarsförbindelser 531,5 581,6 Finansiella placeringar 0,0 0,0 Summa 560,0 610,0 De totala pensionsförpliktelserna för kommunens anställda uppgår till 610,0 mkr. BUDGETAVVIKELSER OCH MÅLUPPFYLLELSE FÖR STYRELSE/NÄMNDER Styrelse/nämnders prognostiserade budgetavvikelser och måluppfyllelse framgår av avsnittet verksamhetsberättelser. DRIFTBUDGETENS UTFALL Helårsprognosen pekar mot ett underskott på 3,9 mkr. Avvikelserna fördelar sig på styrelse/nämnder enligt följande 12 (70)

38 13 (70) Delårsrapport Nämnder/styrelse, mkr 2012 Kommunstyrelsen 1,0 Revision 0,0 Överförmyndare 0,0 Bildnings- och lärandenämnde 0,0 Vård- och omsorgsnämnd -4,9 Summa -3,9 I delårsredovisningen redovisas en snittförbrukning av budget på 64,7 %. INVESTERINGAR Helårsprognosen pekar på ett överskott på 21,9 mkr. Verksamhetens budgeterade investeringsvolym 105,6 mkr har i tilläggsbudget utökats med 67,6 mkr. Överskottet är huvudsakligen hänförligt till kommunstyrelsens förvaltning, tekniska kontoret. Nettoinvesteringarna per sista augusti uppgår till 50,7 mkr eller 29,3 % av budget. De budgeterade investeringarna är oftast högre än redovisade investeringar i bokslut vilket innebär att avsevärda belopp förs över till kommande år i tilläggsbudget. Investeringarna påverkar verksamhetsutrymmet genom avskrivningar och finansiella kostnader. 13 (70)

39 14 (70) Delårsrapport Medarbetare STATISTIK Sala kommun har ny organisation från och med Den statistik som här presenteras kommer från vårt personal- och lönesystem och är framtagen efter detta datum. Det innebär att statistiken sorteras förvaltningsvis efter den nya organisationen, d v s på tre förvaltningar i stället för, som tidigare, åtta stycken. De tre förvaltningarna är Kommunstyrelsens förvaltning, Skolförvaltningen och Vård- och omsorgsförvaltningen. ANTAL MEDARBETARE Totalt antal medarbetare inom Sala Kommun var, : Tillsvidare Visstidsanställda Totalt Våra två största förvaltningar är i den nya, liksom i tidigare organisation, Skolförvaltningen och Vård- och omsorgsförvaltningen. Traditionellt är kommunsektorn kvinnodominerad och Sala kommun utgör inget undantag med 80 % kvinnor och 20 % män. Fördelning tillsvidareanställda män/kvinnor KSF SKF VOF Kvinnor Män Summa Varav deltidsanställda KSF SKF VOF Kvinnor Män Summa Antalet deltidsanställda är störst inom Vård- och omsorgsförvaltningen. Sala kommun strävar efter att skapa möjlighet att erbjuda fler medarbetare heltidstjänst. Målet är att tillvarata medborgarnas behov av service och omvårdnad och att samordna det med kontinuitet, ekonomi och ökad sysselsättningsgrad för de medarbetare som så önskar. Som ett led i detta arbete har årsarbetstid införts inom äldreomsorgen, psykiatrin och för personliga assistenter. Årsarbetstid ger medarbetare förutsättningar att skapa ett individuellt arbetstidsschema. Det 14 (70)

40 15 (70) Delårsrapport skapar flexibilitet och ger möjligheter att styra resurser till behoven och att tillgodose enskilda medarbetares önskemål. ÅLDERSFÖRDELNING Genomsnittsålder bland Sala Kommuns medarbetare är 48 år. ARBETSMILJÖ; FRISKVÅRD OCH SJUKFRÅNVARO Friskvård Sala kommun avsätter medel motsvarande minimum kr per anställd och år för förebyggande friskvård. Varje förvaltning disponerar dessa medel och beslutar om hur de ska användas utifrån aktuella behov och förutsättningar. Sala kommun har samverkansavtal med Försäkringskassan gällande rehabiliteringsprocessen. Regelbunden uppföljning av arbetet genomförs för att ta vara på förbättringsförslag innan nytt avtal om tecknas. Vår företagshälsovård, Arbetsmiljögruppen, har varit en stödjande resurs bl a i en riktad utvecklingsinsats gällande psykosocial arbetsmiljö. Upphandling av företagshälsovård har genomförts under första halvåret Från och med är det Previa som är leverantör av företagshälsovård till Sala kommun. Arbetsmiljöutbildning, med huvudsaklig målgrupp chefer och skyddsombud, har genomförts under tre halvdagar för ca 65 medarbetare. Utifrån intresseanmälan kallar personalkontoret till kurs vartefter platser finns. Se utförligare beskrivning under åvsnitt Kompetensutveckling nedån. Sjukanmälanssystemet Take Note System används i alla förvaltningar. Syftet är bl a att ge medarbetare stöd och råd för tillfrisknande på ett tidigt stadium samt att ge cheferna stöd i rehabiliteringsprocessen. Sjukfrånvaro Uppföljning av sjukfrånvaro för första halvåret 2012 visar en ökning (0,7 procentenheter) av ohälsotalen jämfört med helåret Sannolikt har vinterns influensa påverkat denna ökning. Smittskyddsinstitutet har rapporterat att influensan slog rekord i Sverige under våren Då gjordes den högsta noteringen sedan laboratorierapportering inleddes Dock har sjukfrånvaron mer än halverats på fem år. Sannolikt har både hälsofrämjande åtgärder och den skärpta tillämpningen av sjukförsäkringsreglerna påverkat den nedåtgående utvecklingen. Vi betraktar en total sjukfrånvaro under fem procent som ett gott resultat. År 2004 var den totala sjukfrånvaron 12,3 %. Ca 49,6 % av kommunens medarbetare har ingen sjukfrånvaro alls. 15 (70)

41 16 (70) Delårsrapport Total sjukfrånvaro Sjukfrånvaro, totalt i % ,8 6,3 5,5 4,6 4,1 4,3 5,0 Långtidssjuka Sjukfrånvaro, > 60 dgr i % av totalt antal sjukskrivna ,5 68,6 61,4 52,6 44,3 42,5 41,6 Sjukfrånvaro, kön Sjukfrånvaro, kvinnor 9,6 7,9 6,6 5,3 4,5 4,9 5,4 Sjukfrånvaro, män 5,0 4,7 4,3 3,7 2,7 3,2 3,8 Sjukfrånvaro, åldersgrupper år eller yngre 2,7 3,1 2,8 2,5 2,0 2,7 3, år 8,2 7,3 6,4 5,0 3,7 4,2 4,8 50 år eller äldre 9,8 7,6 6,3 5,1 4,6 4,7 5,3 LÖNER 2012 Årets löneöversyn är inte helt slutförd. Processen är försenad på grund av att centrala avtal dragit ut på tiden. Total nivå beräknas bli ca 2,6 %. Partsgemensam avstämning av hur arbetet förlöpt och hur den kan förbättras sker när översynen är slutförd. Utvecklingsarbetet fortsätter. KOMPETENSUTVECKLING I arbetet inför Sala kommuns stora organisationsförändring som trädde i kraft har ett stort antal medarbetare varit delaktiga i olika projektgrupper. Arbetet har inneburit kompetensutveckling via t ex kurs i Lean (ständiga förbättringar), samverkan, nätverkande, projektledning, utredning, dokumentering och presentationsteknik. En partsgemensam arbetsmiljöutbildning, främst för chefer och skyddsombud, har arbetats fram av en arbetsgrupp, utsedd i Centrala samverkansgruppen. Utbildningen innehåller åtta olika halvdagsmoduler vars innehåll är baserade på arbetsmiljölagen. En ny utbildningsmodul som handlar om att bemöta hot och våld i arbetslivet har utvecklats under våren Vår företagshälsovård, Arbetsmiljögruppen, är utförare av utbildningarna. Under våren 2012 har tre kurser genomförts för totalt 65 deltagare. 16 (70)

42 17 (70) Delårsrapport Den nya skollagen har föranlett att en omfattande kompetenskartläggning inom skolans område har genomförts. Syftet är att förbereda inför lagkrav på legitimation för lärare som kommer Inom Kultur och Fritidsförvaltningen har en utvecklingsinsats genomförts inom området psykosocial arbetsmiljö med hjälp av extern konsult och personalkontoret. Vi har systemet Flexite för rapportering av olycksfall och tillbud. För att vi ska uppmärksamma och få möjlighet att åtgärda riskmoment i arbetsmiljön innan det leder till olycksfall är det viktigt att även tillbud registreras. Under 2012 har hittills 113 risker/tillbud rapporterats och 278 st skada/olycksfall/brott. Totalt antal registreringar i Flexite var 393. Vi kan konstatera att användande av Flexite har ökat vilket är en förbättring. Dock är det önskvärt att risker och tillbud anmäls i större utsträckning. Risk- och säkerhetsansvarig, Per Skog, har genomfört repetitionsutbildningar i systemet på begäran och utifrån anmält behov under året. Kompetensutveckling på respektive förvaltning planeras och hanteras utifrån förvaltningens behov och förutsättningar. Exempelvis har kurser genomförts gällande stress- och konflikthantering samt rökavvänjning. BEMANNING Av statistikuppgifter från kommunens lönesystem kan vi se hur många, och när, befintliga medarbetare uppnår en ålder av 65 år. Siffrorna anger totalt antal per år. Medarbetare som uppnår 65-års ålder Antal medarbetare Sett på flera års sikt har kommunen upplevt brist på lämpliga kandidater vid rekrytering till vissa befattningar (t ex chefer, skolledare, specialister och tekniker). Dock har inte sådan brist rapporterats för första halvåret Rådande sjukförsäkringsregler innebär att rehabilitering vid ohälsa ska leda till återgång i arbete inom stipulerade tidsfrister för att undvika att anställningen avslutas. Under våren 2012 har tre rehabiliteringsärenden lett till uppsägning på grund av ohälsa och på grund av att lämplig omplaceringsmöjlighet saknats. MEDARBETARSAMTAL Medarbetarsamtal med löneinslag enligt framtagen mall genomförs årligen med samtliga medarbetare inom kommunen. En avstämning görs, med arbetstagarrepresentanter, efter löneöversynsprocessen, för att fånga upp förbättringsförslag beträffande våra medarbetarsamtal med löneinslag som vi tillämpar (enligt FAS dialogmodell). 17 (70)

43 18 (70) Delårsrapport SAMVERKAN Inom Sala kommun värnar vi om ett gott samarbetsklimat, inte minst med de medarbetare som åtagit sig fackliga uppdrag. Under våren 2012 har vi haft möjlighet att, i praktiken, utveckla samverkan enligt FAS ytterligare steg då vi gemensamt arbetat med förslag gällande den nya organisationen. I januari hade Centrala samverkansgruppen en gemensam planerings- och utvecklingsdag. En ledarpolicy för Sala kommun är framtagen och beslutad av Kommunfullmäktige i december Den handlar om att leda verksamheter och riktar sig till alla som har i uppdrag att arbeta för Sala kommuns positiva utveckling, det vill säga inte enbart till medarbetare som har chefsuppdrag. Även en enskild medarbetare utan chefsansvar leder och ansvarar för sin insats i sitt dagliga arbete. För att nå gemensam framgång är det nödvändigt att olika intressenter har förmåga att kommunicera och samverka utifrån ett demokratiskt förhållningssätt och en gemensam värdegrund. SALA KOMMUN SOM ARBETSGIVARE Sala kommun har ambitionen att vara en attraktiv arbetsgivare och samarbetspartner. Alla medarbetares motivation, kompetens och servicekänsla är avgörande för verksamhetens resultat, kvalitet och konkurrensförmåga. Samma faktorer är också avgörande för trygga anställningar. Arbetsgivar- och personalföreträdare arbetar gemensamt mot detta mål. En utvecklad arbetsgivarpolitik, som utgår från individen, fordras * dels för att vi ska uppfattas som en attraktiv arbetsgivare och * dels för att omvärlden och arbetslivet kräver ständiga förbättringar och anpassningar till nya situationer, lagar, avtal och konkurrenssituationer. 18 (70)

44 19 (70) Delårsrapport Sammanställd redovisning Den sammanställda redovisningen ska ge en samlad bild av den totala kommunala verksamheten och dess ekonomiska utfall oavsett om verksamheten bedrivs i förvaltningsform eller i bolagsform. Resultat- och balansräkningar läggs samman och därefter elimineras koncerninterna poster. Kommunens aktieinnehav i bolagen har eliminerats mot bolagens eget kapital enligt förvärvsmetoden. I den sammanställda redovisningen ingår de bolag över vilka kommunen utövar ett väsentligt inflytande. Kommunförbundets rekommendation är att de bolag i vilka kommunens andel överstiger 20 % bör ingå. Sala kommun Sala kommun Sala-Heby Energi Sala-Heby Energi AB 87,5% AB 87,5% Salabostäder AB Salabostäder AB 100% 100% Sala Silvergruva AB Sala Silvergruva 81% 81% Sala Sala Industrifastigheter Industrifastigheter AB 100% AB 100% Sala Kommun har även ägarintressen i Vafab Miljö AB. Den sammanställda redovisningen har upprättats med proportionell konsolidering, vilket innebär att tillgångar, skulder, kostnader och intäkter har upptagits proportionellt mot kommunens aktieinnehav. Obeskattade reserver har till alla delar räknats in i det egna kapitalet, på motsvarande sätt har bokslutsdispositioner inte medtagits i resultatet. Hänsyn har också tagits till den latenta skatten enligt rekommendation från Rådet för kommunal redovisning. Årets förändring av obeskattade reserver korrigerat med latent skatt ligger alltså med i resultatet. Den sammanställda redovisningen är grundad på delårsrapporter vilka i de flesta fall inte var slutreviderade vid tidpunkten för konsolideringen. Vissa avvikelser av mindre omfattning kan därför förekomma jämfört med de slutliga delårsrapporterna. SALA-HEBY ENERGI AB Ekonomi Ur ekonomiska synpunkt har året präglats av mild väderlek, låga elpriser och mycket kostnadsbesparingar. Detta för att kunna leva upp till en mycket ambitiös budget. Utfallet under perioden har varit att omsättningen sjunkit med ca 17,8 % till KSEK. Trots detta har resultatet blivit KSEK mot för motsvarande period KSEK. Resultatet är vidare i stort enligt förväntningarna p g a att bränsle, arbetskraft och en hel del omkostnader sjunkit. 19 (70)

Delå rsråpport 2012-08-31

Delå rsråpport 2012-08-31 Delå rsråpport 2012-08-31 3 (70) INNEHÅLL INLEDNING... 5 Kommunstyrelsens ordförande har ordet... 5 Snabbfakta, 4 år i sammandrag... 9 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE... 10 Viktiga händelser... 10 Ekonomisk översikt...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRelSEN. Sammanträdesdatum 2012-10-11. INLEDNING Delårsrapport med helårsprognos per den 31 augusti 2012

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRelSEN. Sammanträdesdatum 2012-10-11. INLEDNING Delårsrapport med helårsprognos per den 31 augusti 2012 'I""~!::!?!"" SALA KMMUN SAMMANTRÄDESPRTKLL KMMUNSTYRelSEN Sammanträdesdatum 2012-10-11 10 (36) HANJ)LING NR 57 2012 206 Delårsrapport 2012 för Sala kommun Dnr 2012/273 INLEDNING Delårsrapport med helårsprognos

Läs mer

~ SALA Bi l aga KS 20 12/ 183/1 ~ KOMMUN. Delårsrapport 2012-08-31

~ SALA Bi l aga KS 20 12/ 183/1 ~ KOMMUN. Delårsrapport 2012-08-31 ~ SALA Bi l aga KS 20 12/ 183/1 ~ KMMUN 3 (66) INNEHÅll INLEDNING,...,.......,.........,......... "...... ".........,......... 5 Kommunstyrelsens ordförande har ordet '"...,... "... "...,........ 5 Snabbfakta,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

Laholms kommun Granskning av delårsrapport per

Laholms kommun Granskning av delårsrapport per Laholms kommun 2015-10-14 Magnus Helmfrid Syfte med granskningen EY har på uppdrag av kommunrevisionen i Laholms kommun gjort en översiktlig granskning av delårsrapporten per 2015-08-31. Enligt kommunallagen

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Arvika kommun. Översiktlig granskning delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 7. Arvika Rapport delårsgranskning11.

Arvika kommun. Översiktlig granskning delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 7. Arvika Rapport delårsgranskning11. Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 7 Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Finansiella mål och god redovisningssed 1 1.2 Mål för verksamheten 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Revisionskriterier

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Söderhamns kommun. Oktober Robert Heed Hanna Franck

Revisionsrapport. Delårsrapport Söderhamns kommun. Oktober Robert Heed Hanna Franck Revisionsrapport Oktober 2010 Robert Heed Hanna Franck Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Inledning...1 2.1 Bakgrund...1 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning...2 2.3 Revisionskriterier...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport per

Granskning av delårsrapport per Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 2009-08-31 Motala kommun 2009-10-01 Karin Jäderbrink Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Boxholms kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5

Boxholms kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Rapport avseende granskning av delårsbokslut per 2016-08-31 Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Innehåll 1. Inledning 1 2. Granskningens syfte 1 3. Delårsrapport 1 4. Bedömning 1 5. Sammanfattning av granskningsresultatet

Läs mer

Värnamo kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport. Audit KPMG AB. Antal sidor: 9

Värnamo kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport. Audit KPMG AB. Antal sidor: 9 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport Audit KPMG AB Antal sidor: 9 2016 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Staffanstorps kommun Carl-Gustaf Folkeson Emelie Lönnblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Malin Kronmar Caroline Liljebjörn Pär Sturesson Granskning av delårsrapport 2014 Kalmar kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsrapport / 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober och november Nykvarns kommun. Granskning av delårsrapport 2016

Revisionsrapport / 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober och november Nykvarns kommun. Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport / 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober och november 2016 Nykvarns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Granskning av delårsrapport och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Hanna Holmberg Richard Vahul Granskning av delårsrapport 2014 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Täby kommun September 2008 Åsa Sandgren Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Syfte och omfattning...4

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 www.pwc.com/se Carl-Stefan von Engeström Mazén Sliwa Roger Burström Oktober 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Tierps kommun pwc Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Delårsrapport för Sala kommun 2013-08-31

Delårsrapport för Sala kommun 2013-08-31 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET s (38) Sammanträdesdatum 2013-10-01 231 Delårsrapport för Sala kommun 2013-08-31 Beredning Bilaga KS 2013/212/1, delårsrapport Bilaga KS 2013/212/2, skrivelse från

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 KS/2015:287 Granskningsrapport Anders Rabb Auktoriserad revisor Certifierad kommunal revisor Sofia Nylund Ebba Lind Fredrik Jehrén Simon Löwenthal Granskning av delårsrapport 2016 Solna Stad Granskning

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31.

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Östersunds kommun Oktober 2012 Marianne Harr, certifierad kommunal revisor Jenny Eklund, godkänd revisor 1 Innehåll Sammanfattning och kommentarer

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Övertorneå kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2017-08-31 1 Innehåll Inledning... 3 Resultaträkning och prognos... 3 Balansräkningen... 3 Sammanfattande slutsats rörande resultat och ställning i staden...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Alvesta kommun Kristina Lindhe Caroline Liljebjörn 10 september 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Trelleborgs kommun Anders Thulin Bengt-Åke Hägg Alf Wahlgren Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport PerÅke Brunström, Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Haparanda Stqd Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6 Översiktlig granskning av delårsrapport per 2011-04-30 KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6 1. Inledning och sammanfattning Vi har utfört en översiktlig granskning av delårsrapporten per 2011-04-30 för.

Läs mer

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (27) 2015-04-27 Ks 15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Lekebergs kommun Anna Gröndahl, Lars Wigström, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning...1 Inledning... 3 Bakgrund...

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2006 KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Granskning 2 5. Revisionsmål 3 6. Granskningens

Läs mer

Delårsrapport 2007-08-31

Delårsrapport 2007-08-31 Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-08-31 Vänersborgs kommun 2007-10-18 Marianne Wolmebrandt Certifierad kommunal revisor Henrik Bergh *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...3

Läs mer

Osby kommun Granskning av delårsrapport per

Osby kommun Granskning av delårsrapport per Osby kommun Granskning av delårsrapport per 2014-08-31 2014-10-01 Thomas Hallberg Syfte med granskningen Ernst & Young har på uppdrag av kommunrevisionen i Osby kommun gjort en översiktlig granskning av

Läs mer

Granskning av delårsrapport per augusti 2014

Granskning av delårsrapport per augusti 2014 Granskningsrapport Anders Färnstrand Auktoriserad revisor Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport per augusti 2014 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Uppföljning April 2014 Bilaga KS 2014/48/4

Uppföljning April 2014 Bilaga KS 2014/48/4 1 Sammandrag beräknad avvikelse Driftbudget Uppföljning April 2014 Bilaga KS 2014/48/4 Prognosutveckling per månad, Beräknad Årsbudgetavvikelse Nämnd Jan Feb Mars April Maj Aug Sept Okt Nov Årsbudget 2014

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Carl-Gustaf Folkeson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2014 Staffanstorps kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS UPPFÖLJNING Per 3 oktober 26 Svalövs kommun. Till KS 625 2 Innehållsförteckning Inledning 2. Kommunens ekonomi. Utfall per 3 oktober 2 2. Kommunens ekonomi. Prognos för helår 2 3. Integrationsprojekt 6

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Carl-Magnus Stenehav Certifierad kommunal revisor Marcus Madar Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport 2010-04-16 Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.3 Bakgrund...4 2.4 Revisionsfråga och metod...4 3 Granskningsresultat...5

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Dennis Hedberg Hanna Franck-Larsson Micaela Hedin Granskning av delårsrapport 2014 Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Ekonomirapport 2014 efter februari månad

Ekonomirapport 2014 efter februari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2014-03-20 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2014 efter februari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda

Läs mer

Revisionsrapport. Götene kommun. Granskning av årsredovisning 2012. Hans Axelsson Carl Sandén

Revisionsrapport. Götene kommun. Granskning av årsredovisning 2012. Hans Axelsson Carl Sandén Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2012 Götene kommun Hans Axelsson Carl Sandén mars 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och metod 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Sofia Nylund Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Tyresö kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Gällivare kommun PerÅke Brunström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Klippans kommun Mattias Johansson Alf Wahlgren 10 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lisbet Östberg Maj-Britt Åkerström 15 april 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Krokoms kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking Revisionsrapport* Granskning av Delårsrapport 2007 Vännäs kommun September 2007 Allan Andersson Therese Runarsdotter *connectedthinking Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag till åtgärder...2

Läs mer

Uppföljning per 2006-03-31

Uppföljning per 2006-03-31 Uppföljning per -03-31 Ekonomisk rapport Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 849. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +32 677. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2007-08-31

Granskning av delårsrapport 2007-08-31 Granskning av delårsrapport 2007-08-31 Granskningsrapport 1/2007 Oktober 2007 Ernst & Young AB Per Pehrson Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING...3 2 INLEDNING...4 2.1 Syfte... 4 2.2 Metod... 4 2.3 Avgränsningar...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Lisbet Östberg Granskning av delårsrapport 2013 Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

bokslutskommuniké 2011

bokslutskommuniké 2011 bokslutskommuniké 2011 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2011 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Haparanda Stad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2016-08-31. Timrå kommun Oktober 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Motala kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5

Motala kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Rapport avseende granskning av delårsbokslut per 2016-08-31 Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Innehåll 1. Inledning 1 2. Granskningens syfte 1 3. Delårsrapport 1 4. Ansvarig nämnd 1 5. Bedömning 2 6. Sammanfattning

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Oxelösunds kommun September 2012 Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2015 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Krokoms kommun Anneth Nyqvist

Revisionsrapport. Delårsrapport Krokoms kommun Anneth Nyqvist Revisionsrapport 2010-06-30 Anneth Nyqvist 0 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning... 1 2 Inledning... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning... 2 2.3 Revisionskriterier...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Torsås kommun Åsa Bejvall augusti 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Ekonomirapport 2014 efter januari månad

Ekonomirapport 2014 efter januari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2014-02-20 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2014 efter januari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport PerÅke Brunström Lisbet Östberg Oktober 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Bakgrund 2 1.1 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Conny Erkheikki, auktorisrad revisor Granskning av delårsrapport 2015 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsrapport per 31 augusti Eskilstuna Kommun. Utförd av Katarina Nygren Maria Junkrans Andreas Pettersson

REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsrapport per 31 augusti Eskilstuna Kommun. Utförd av Katarina Nygren Maria Junkrans Andreas Pettersson REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2010 Eskilstuna Kommun Utförd av Katarina Nygren Maria Junkrans Andreas Pettersson Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 INLEDNING...

Läs mer

Syfte med granskningen

Syfte med granskningen Vellinge kommun Översiktlig granskning av delårsrapport per 2014-08-31, utkast Oktober 2014 Alexander Carlsson Auktoriserad revisor / Certifierad kommunal yrkesrevisor Tobias Lundell Syfte med granskningen

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren Tjänsteutlåtande 1 (5) Delårsbokslut och prognos 2-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till delårsbokslut för första halvåret samt helårsprognos för 2018. Resultatet efter första halvåret

Läs mer