hösten 2009 CityAkademin utbud hösten 2009: Mentorprogram, mångfaldssatsning, seminarier och kurser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "hösten 2009 CityAkademin utbud hösten 2009: Mentorprogram, mångfaldssatsning, seminarier och kurser"

Transkript

1 hösten 2009 CityAkademin utbud hösten 2009: Mentorprogram, mångfaldssatsning, seminarier och kurser

2 cityakademin CityAkademin CityAkademin är Malmö Citys egen mötesplats för utveckling och inspiration. Sedan år 2008 har CityAkademin breddat sin verksamhet och är idag ett samarbete mellan Malmö Citysamverkan, Malmö Turism och Sund Resurs, finansierat av Europeiska Socialfonden. Från och med våren 2009 arbetar CityAkademin med fyra olika verksamhetsområden: Mentorsprogram, mångfaldssatsning, seminarier och kurser. Helena Sund, projektledare CityAkademin Det känns alltid spännande, men i år mer än någonsin, att få hälsa välkommen till en ny termin med CityAkademin! Vi har mycket nytt på gång i höst med gamla favoritkurser uppblandat med nya intressanta ämnen och teman. Vi lanserar även en ny möjlighet till utveckling genom vårt mentorprogram. Sedan starten av CityAkademin i februari år 2004 har vi bidragit till utvecklingen av över 110 Malmöföretag och mer än 650 personer har deltagit i våra utbildningar. I denna nya projektperiod år räknar vi med att erbjuda ca 3600 utbildningsdagar, 6 temaseminarier, mentorskapsträning samt särskilda satsningar på utbildningar inom mångfald. Med många positiva uttalanden i ryggen är vi stolta och glada över att återigen ha fått förtroendet att anordna kurser som förutom att ge kunskap och inspiration till alla er deltagare och era verksamheter även är ett led i vår gemensamma vilja att göra Malmö till en välkomnande stad att leva, verka, besöka och bo i. Anabela Simoes CityAkademin Jag arbetar mycket hands-on med projektet. Har hand om allt från bokning av föreläsare och lokaler till att ha kontakt med de som medverkar. Det känns otroligt privilegierat och inspirerande att få arbeta i ett projekt som sprudlar av så mycket entusiasm. Kul med all positiv respons vi får! Hanna Fagerström CityAkademin Jag brinner för utvecklingsfrågor och det känns verkligen jätteroligt att få arbeta med CityAkademins kompetenshöjande projekt! Lägesrapporteringar och budgetavstämningar till ESF är en del av det jag arbetar med. Jag kommer också att ansvara för vår nya hemsida som kommer igång i höst. Med stor glädje och förväntan hälsar vi er gamla och nya deltagare varmt välkomna till en inspirerande höst med CityAkademin Malmös egen mötesplats för inspiration och utveckling!

3 mentorprogram Mentorprogram Mentorprogram för en levande stadskärna! En attraktiv stadskärna behöver ett brett utbud av verksamheter och en bra mix av butiker och restauranger. Det är i allas vårt intresse att verka för att även de mindre butikerna och verksamheterna överlever. För att bidra i detta arbete startar CityAkademin under hösten 2009 ett mentorprogram. Programmet ger mindre företag en chans att få stöd i sin utveckling, och ger mer erfarna företagsledare möjlighet till personlig utveckling samtidigt som de bidrar till skapandet av en konkurrenskraftig stadskärna. Det här får du som mentor: Grundläggande utbildning till mentor på tre halvdagar som ger: kunskap i vad mentorskap innebär. utbildning och verktyg för att skapa bra och utvecklande/coachande samtal. Personlig utveckling. Möjlighet att utbyta erfarenheter. Det här får du som adept: En halvdagsutbildning som ger: kunskap i vad mentorskap innebär. utbildning och verktyg för att kunna coacha sig själv. En mentor som ger dig stöd och inspiration i frågor som är viktiga för dig och ditt företags utveckling. Intyg på genomgången mentorsutbildning. Anmälan Ta chansen och anmäl dig senast den 9 september! I slutet av september görs urval och matchning av adepter och mentorer. Därefter startar utbildningen av mentorer. Information om datum kommer längre fram. Anmäl dig per e-post: fax: eller per telefon: Anmälningstalong Namn Jag vill delta i CityAkademins Mentorsprogram som: Mentor Adept Med min mentor vill jag prata om: företag Affärsutveckling Marknadsföring Ekonomi Jag som företagsledare Annat... organisationsnummer telefon... e-post...

4 mångfaldssatsning Vi hade en otrolig timing när vi gick med i Mångfaldssatsningen. Det är en fantastisk möjlighet att kunna satsa på vår personal under en lågkonjunktur. Vi har fått en bättre kommunikation och en ökad teamkänsla! Ulrika Andersson Radisson BLU Mångfaldssatsning Från februari 2009 till och med mars 2010 arbetar CityAkademin tillsammans med Radisson Blu Hotell och Kulturinstitutionerna i Malmö med ett mångfaldsprojekt. Pia Sandin Malmö Citysamverkan Det är glädjande att vi kan erbjuda våra medlemmar möjligheten att delta i alla dessa värdefulla utbildningar. Radisson Blu Hotel, Malmö På Radisson Blu Hotell i Malmö har man sedan flera år tillbaka arbetat aktivt med att skapa en mångkulturell arbetsplats. Radisson Blu Hotell genomför, i regi av CityAkademin, en mångfaldssatsning för hela organisationen. Syftet är att höja kompetensen hos alla medarbetare för att kunna kommunicera effektivare, förstå varandra bättre och i allt högre grad tillvarata varandras styrkor. Kulturinstitutionerna i Malmö Tillsammans med CityAkademin genomför åtta kulturinstitutioner i Malmö en mångfladssatsning. Utvalda kommunikatörer, pedagoger, informatörer och frontdeskpersonal får kompetensutveckling som syftar till att de ska bli bättre på att attrahera och kommunicera med nya kundgrupper. Annika Olsson Bagels Café CityAkademin medverkar till att skapa ett bra nätverk och en härlig vi-känsla för oss som är verksamma i Malmö City. Europeiska Socialfonden Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap. Det övergripande målet för Socialfonden är ökad tillväxt genom god kompetensförsörjning samt ett ökat arbetskraftsutbud. Under perioden satsas över 12 miljarder kronor på att hjälpa kvinnor och män att stärka sin kompetens och förbättra sina utsikter till arbete. Visionen är ett samhälle med arbete och nya möjligheter för alla.

5 seminarier hösten 2009 inbjudan till seminarium VILL DU BLI EN BÄTTRE VÄRD? Kom och låt dig inspireras av Lena Linn från det goda värdskapet. Hon bjuder på en underhållande, utvecklande och uppmuntrande resa med massor av exempel och historier kring det goda värdskapet. Lena är en handfast praktiker med rötter i resebranschen som brinner för god service. Förmiddagen bjuder på konkreta tips på hur du kan få ökad lönsamhet, återkommande gäster och gladare och mer ansvarstagande personal. UPPFÖLJNINGSDAGAR För fler tips hur ni kan utveckla ert goda värdskap bjuder vi in till två uppföljningsdagar den 14 oktober och den 4 november kl Anmälan Begränsat antal platser, det är först till kvarn. Anmälan är bindande. Arrangemanget är kostnadsfritt men utebliven avanmälan faktureras med 125 kr/person. Anmäl dig senast den 20/ e-post: fax: , telefon: Bli en bättre värd för en bättre värld torsdagen den 3/9 kl 9-12 Röda Rummet på Stadsbiblioteket inbjudan till marknadsföringsdag Torsdagen den 1/10 kl på på S:t Gertud Nå morgondagens kund! CityAkademin bjuder in till en fullspäckad marknadsföringsdag med siktet inställt på framtiden och de senaste trenderna! 8.50 Marknadsföringstrender Beata Wikbom från Pool berättar om de senaste trenderna inom marknadsföring. Hur företag använder sociala medier, mobilmarknadsföring, kundklubbar och mer därtill Sinnesmarknadsföring Vi får en spännande inblick i hur man genom att använda de fem sinnena kan nå kunderna på ett djupare plan. Marcus van Dijk och Niklas Broweus Storytelling Matts Heijbel reder ut vad Storytelling är och hur kan man använda det för att stärka sitt varumärke Att bygga ett starkt varumärke My Gross, Ordning & Reda, delar med sig av sina erfarenheter och ger tips på hur man bygger och stärker ett varumärke Konsten att läsa tankar Kan man läsa andras tankar? Kan jag i så fall använda det på mina kunder? Vad är möjligt? Med Ulf Mörling Anmälan Begränsat antal platser, det är först till kvarn. Anmälan är bindande. Arrangemanget är kostnadsfritt men utebliven avanmälan faktureras med 125 kr/person. Anmäl dig senast den 10/ E-post: Mobil:

6 kurser: hösten 2009 Marknadsföring, säljteknik och ekonomi: Att utvecklas som butikssäljare Kursdatum: september Denna kurs är på två intensiva säljträningsdagar som kommer att ge inspiration, motivation och mod att våga skapa ännu lite nöjdare kunder och mer klirr i kassan. Marknadsföring mot Danmark Kursdatum: 26 augusti 1 dag Hur kan jag locka fler danska kunder och öka min omsättning? Vad attraherar den danska kundkretsen? Hur paketerar jag mitt budskap och vilka kanaler finns att tillgå? Dessa och många fler frågor berörs under dagen. Säljträning för restaurang Kursdatum: 31 augusti + 21 september Vad gör att gästen återkommer till en restaurang? God mat finns på många ställen men det krävs något extra för att stamgästerna ska flockas. Svaret ligger i wow-känslan när mat, upplevelser och personlig service blandas i både stort och smått. Under kursen får deltagarna ta del av redskapen som leder till wow-upplevelser och mer klirr i kassan. Ekonomi för icke-ekonomer Kursdatum 19 oktober + 2 november Här är en kurs som vänder sig till dej som vill driva en lönsammare verksamhet. Kursen ger grundläggande kunskap om hur företagets ekonomi fungerar. Lär dej om kalkylering av meny- och logipriser, tolkning av nyckeltal och ekonomiska rapporter. Ledarskap, teambuilding och personlig utveckling: Ledarskap - ledare och coach Kursdatum: september oktober november + (meddelas senare) Vill du utvecklas som ledare och coach och ha engagerade, delaktiga medarbetare som i högre grad styr sig själva? Bli mer effektiv? Stödja dina medarbetare att må bättre, känna sig mer motiverade och göra ett bättre resultat? Hitta verktygen och metoderna på denna längre ledarskapsutbildning som består av fyra moduler á två dagar samt ett individuellt coachingtillfälle. Ledarskapsutveckling Alessandro Mangiapia Bröderna M Vår försäljning ökade märkbart efter att vi hade gått kursen Säljträning för Restaurang. Tipsen vi fick fungerade verkligen! Kursdatum: september Hur är en bra ledare? Hur får jag alla att ge järnet åt rätt håll? Denna kurs ger dig verktyg för att förstå, motivera och coacha dina medarbetare. Kommunikation, konflikthantering, ge och ta feedback, ett effektivt arbetslag, gemensamma målbilder, konsten att samarbeta är exempel på innehållet.

7 kurser: hösten 2009 anmälan Du anmäler dig till kurserna per mail: Begränsat deltagarantal. Bekräftelse på kurser och kursdatum ni är antagna till sänds ut via mail till angiven kontaktperson. Följande uppgifter måste vara med: Namn Företag Kursnamn och önskat datum Kontaktperson E-postadress Telefon Har du frågor är du välkommen att kontakta Anabela, För hotell och restaurang: Personlig utveckling och teambuilding Kursdatum: 5 oktober + 12 oktober kursdatum: 6 oktober + 13 oktober Varför gör jag som jag gör och andra som de gör? Varför når jag inte fram till vissa människor? Denna kurs handlar om att förstå mer om sig själv - och andra - och om hur man kan bli effektivare i sin kommunikation, t ex med kollegor eller i ett säljsamtal. Vi använder ett personlighetstest som heter MyersBriggs Type Indicator. Stresshantering Kursdatum: 17 september Vad är stress? Hur känns stress? Hur kan jag ta kontrollen över mitt liv? Hur blir jag uppmärksam på mina stressignaler? Lär dej mer om människan utifrån ett helhetsperspektiv och undvik ohälsa. Samtal kring stress varvas med praktiska avspänningsövningar, andningsteknik, Qigong och övningar i mindfullness. Personlig planering & effektivitet 1 dag Kursdatum: 21 oktober 1 dag Få det viktigaste gjort och tid över för annat! Hur skulle det kännas att gå hem varje dag och veta att du fått det viktigaste gjort och dessutom haft tid över till annat? Denna utbildning är för dig som har höga ambitioner, samtidigt som du vill ha ett eget liv utanför jobbet. Framgång i kombination med livsbalans helt enkelt! Triadcoaching Datum bestäms i samråd med anmälda deltagare. Här får du träna och vidareutveckla dina egna coachingfärdigheter, samtidigt som du får coachning och stöd i din egen utveckling som företagsledare eller chef. Triadcoachingen är ett utvecklingsprogram utlagt på sex träffar över ett år och är för dig som redan har gått utbildningen loc, eller motsvarande utbildning. Wine & Spirit Education Trust Kursdatum: november 3 dagar Heltäckande internationell utbildning, som ger faktakunskap och varukännedom kring världens spritdrycker. Perfekt påbyggnadsutbildning för bartenders och personal med dryckeshantering. Natalie Wiberg MK Juvel Medverkan i CityAkademin har varit väldigt berikande och utvecklande, både på det personliga planet och i min yrkesroll. Jag tycker att jag blivit mer kreativ och har lättare att se möjligheter vid exempelvis skyltning. Mitt arbete har fått en ny och roligare dimension. Att skriva avtal för hotell och konferens Kursdatum: 30 september Inom hotell- och restaurangbranschen ställs man dagligen inför olika avtalssituationer. Varje överenskommelse om t.ex. bokning av rum, lokaler och tjänster är ett avtal. Kursens mål är att du ska veta vad som gäller vid olika avtalssituationer och hur du undviker att hamna i missförstånd med kunden och därmed minska risken för tvist.

8 kurser: hösten 2009 För hotell och restaurang: Bar Management Kursdatum: 27 oktober + 3 november För dig som är bartender, restauratör, restaurangchef om hur ni med enkla medel kan höja omsättningen av snittnotan och öka försäljningen av de lönsammaste produkterna i er bar. Lönsamhetsberäkning av drinkar och drycker, kostnadskalkylering och prissättning. Ett tydligt och anpassat dryckesprogram är en av de viktigaste bitarna för att få en väl fungerande bar. Vi går igenom olika modeller och sätt att arbeta på, bl.a. merförsäljning, rutiner i baren, dryckesprogram och drinklistor. Allergimatlagning för kockar Kursdatum 9 september Vad är Celiaki? Varför kan en del laktosintoleranta äta parmesan medan andra inte tål några mjölkprodukter? Lär dej ta hand om den allergiska matgästen. Få tips om bl.a. olika ersättningsprodukter och hur serveringen kan ske för att underlätta för alla. Språk: Engelska för servicegivare Kursdatum: 7 och 21 september + 5 och 19 oktober kl halvdagar Fräscha upp din skolengelska. Få tips och träna på användbara fraser och uttryck som underlättar din kontakt med den engelsktalande kunden. Tyska för servicegivare Kursdatum: 8 och 22 september + 6 och 20 oktober kl halvdagar Fräscha upp din skoltyska. Lär dej hur den tyska kunden tänker och öva på användbara fraser och uttryck som förenklar mötet. För fastighetsbolag: Grundläggande hyresrätt för fastighetsägare och förvaltare Kursdatum: 1 september 1 dag Kursen inriktas på hyreslagstiftningens praktiska tillämpning. Den behandlar också vad som är på gång i form av lagändringar i hyreslagen och hyresförhandlingslagen. Kursen vänder sig till dig som har den dagliga kontakten med hyresgästerna och ger grundläggande kunskaper rörande hela hyresförhållandet från kontraktsskrivning till den eventuella uppsägningssituationen. anmälan Du anmäler dig till kurserna per mail: Begränsat deltagarantal. Bekräftelse på kurser och kursdatum ni är antagna till sänds ut via mail till angiven kontaktperson. Elteknik i praktiken för fastighetstekniker Kursdatum: september (heldagar) + 23 september kl ,5 dagar Inhämta grundläggande kunskaper om ellära och elsäkerhet. Lär dej även att utföra enklare reparationsarbeten inom el-området. Kursen ger erforderlig kännedom om vad man får och inte får göra samt vad de olika behörigheterna innebär.

9 kurser: hösten 2009 Datorutbildningar: Datorn från grunden Kursdatum: 25 augusti 1 dag För dig som tidigare inte använt datorer så mycket. Här ges du möjlighet att i en liten grupp lära dig grunderna i datoranvändandet och kan ställa alla de möjliga och omöjliga frågorna. Hemsidor Kursdatum: augusti Lär dig grunderna i Html. Du lär dig grunderna för att själv lägga upp, producera och uppdatera en webbplats. Du får bygga din egen webbplats, med flera sidor, navigationssystem och ramar. Du får även veta vilka program man kan använda för att göra sina hemsidor PowerPoint Kursdatum: september Lär dig grunderna i hur du gör en presentation: Lär dig att skapa professionella presentationer och bildspel. Under denna kurs lär du dig att arbeta med text, bilder, organisationsscheman och diagram i PowerPoint. Du lär dig även animera dina presentationer med ljud och effekter Marie Strinnholm- Nordin Popolino Nu när vi ska utvidga butiken har kursen i Kundspecifik Marknadsföring gett väldigt många bra och användbara idéer. Framförallt har medverkan i CityAkademin fyllt mig med energi och inspiration. Word Grund Kursdatum: september Lär dig de väsentligaste funktionerna för snygga och tydliga dokument: Många utnyttjar inte de användbara funktionerna som gör Word till ett komplett textprogram. Du får lära dig dessa funktioner och kommer att uppleva att det blir både enklare och roligare att arbeta med programmet, samtidigt som dina dokument blir bättre och snyggare. Word Steg 2 Kursdatum: 30 september + 7 oktober Lär dig mer om funktionerna i Word: Anar du möjligheterna med Word men känner att du inte kommer längre på egen hand? Då är vår fortsättningskurs i Word rätt val för dig. Vi tar dig vidare från grunderna till mer avancerade tillämpningar som t.ex. avancerade tabeller, grafik och smarta sätt att samarbeta kring ett dokument. Excel Grund Jun Wizelius Miss Juniversum Det är bra att ibland få lite distans till det man håller på med och ge sig tid att träffa andra i samma situation, vilket man gör när man deltar i CityAkademin. En häftig dynamik uppstår när man får utbyta idéer med varandra. Kursdatum: 26 augusti + 2 september kursdatum: oktober Lär dig de viktigaste funktionerna för kalkyler och diagram. Med Excel skapar du enkelt tydliga kalkyler och sammanställningar och minimerar risken för felaktiga resultat eftersom beräkningarna sköts automatiskt av programmet. Efter två kursdagar kommer du att behärska grunderna i Excel och få många tidsbesparande tips som hjälper dig att komma igång och arbeta effektivt med programmet.

10 kurser: hösten 2009 Datorutbildningar: Excel Steg 2 Kursdatum: september kursdagtum: februari För dej som vill fördjupa dina kunskaper i Excel: Fortsättningskursen lär dig att hantera pivottabeller, tredimensionella kalkyler, formelgranskning mm, för att du ska kunna utnyttja mer av programmets potential. Utökade kunskaper om bl.a. mallar och makron sparar dessutom tid. Kännedom om programmets avancerade användningsområden öppnar nya vägar i ditt arbete. Från skiss till färdig trycksak Kursdatum: september För dig som ansvarar för annonsering, nyhetsbrev eller trycksaker. Vad behöver jag veta i mina kontakter med tryckeriet för att lämna ett korrekt material. Detta är kursen för dig som vill lära dig skapa perfekta trycksaker, med korrekt färghantering och avancerad typografi, samt att leverera dina färdiga original på ett felfritt sätt till tryckeriet. Du lär dig att hantera allt från montage till Preflight och PDF. InDesign Camilla Ekberg Malmö Turism Det är positivt att så många företag inom Malmös handel och turismnäring gått med i CityAkademin och därigenom får ta del av många intressanta och utvecklande kurser och seminarier. Kursdatum: oktober Lär dig de viktigaste funktionerna i InDesign för framställning av trycksaksoriginal eller annan typ av informationsmaterial. InDesign är ett av marknadens professionella layoutprogram för digital originalframställning. Du får lära dig att använda InDesign och kombinera text, bilder och grafik för enklare grafisk produktion som till exempel annonser, produktblad, foldrar med mera. Photoshop Kursdatum: november kursdatum: 28 januari + 3 februari Lär dig grundläggande kunskaper i bildbehandling: Enklare redigering och retuschering. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig hantera digitala bilder för både webb och för tryckt media. Du får lära dig bl.a. att hantera olika bildformat och upplösningar, skapa markeringar och utföra olika redigeringar på bilder. Illustrator Cecilia Linnér Comfort Hotel Efter att ha gått ledarutbildningen loc har jag lättare att peppa min personal så att både de och jag jobbar på ett effektivare sätt mot vårt gemensamma mål. Kursdatum: november Lär dig grundläggande kunskaper i Illustrator: Genom att framställa illustrationer och grafik digitalt effektiviserar du din produktion och slipper gå onödiga omvägar. Du lär dig skapa olika sorters bilder såsom logotyper, kartor, symboler och diagram, och lär dig arbeta med lager, övertoningar, filter och att enkelt skapa diagram, för publicering i olika typer av media.

11 översikt hösten 2009 vecka Måndag tisdag onsdag torsdag 35: 24-27/8 Hemsidor, dag 1 loc grupp 1 Excel grund, dag 1 grundläggande datorutbildning marknadsföring mot Danmark 36: 31/8 3/9 Hemsidor, dag 2 loc, grupp 1 loc, grupp 2 Det goda värdskapet sälj Restaurang, dag 1 Sälj Butik, dag 2 excel grund, dag 2 grundläggande hyresrätt Visual Merchandising, dag 1 37: 7-10/9 Engelska Ledarskapsutv, dag 1 Allergimatlagning Power Point, dag 1 excel steg 2, dag 1 Tyska loc, grupp 2 Word grund 38: 14 17/9 Excel steg 2, dag 2 Ledarskapsutv, dag 2 power Point, dag 2 Word grund, dag 1 S stresshantering 39: 21-24/9 Engelska Tyska från skiss dag 1 elteknik i praktiken, dag 1 Elteknik i praktiken, dag 2 Elteknik i praktiken, dag sälj Restaurang, dag 2 Loc,grupp 1 sälj butik, dag 2 40: 28/9-1/10 Från skiss dag 2 Loc, grupp 1 Word steg 2, dag 1 Seminariedag: marknadsföring visual Merchandising, dag 2 Att skriva avtal för hotell och konferens 41: 5/10 8/10 Pers utv och team, dag 1 Pers utv och team, dag 1 Loc, grupp 2 indesign, dag 1 engelska Tyska Word steg 2, dag 2 42: 12-15/10 Pers utv och team, dag 2 Pers utv och team, dag 2 Workshop: indesign, dag 2 Det goda värdskapet loc, grupp 2 43: 19-22/10 Engelska Tyska personlig planering ekonomi excel grund II, dag 1 44: 26-29/10 Bar Management, dag 1 Excel grund II, dag 2 45: 2-5/11 Illustrator, dag 1 Bar Management, dag 2 Workshop: Wine & Spirit, dag 1 Det goda värdskapet ekonomi loc, grupp 1 46: 9-12/11 Illustrator,dag 2 loc, grupp 1 loc, grupp 2 Wine & Spirit, dag 2 47: 16-19/11 L loc, grupp 2 Wine & Spirit, dag 3 48: 23-26/11 Photoshop, dag 1 P photoshop, dag 2 anmälan Anmäl dig till Begränsat deltagarantal. Bekräftelse på kurser och kursdatum ni är antagna till sänds ut via mail till angiven kontaktperson. Följande uppgifter måste vara med: namn, företag, kursnamn + datum, kontaktperson, e-post och telefon

12 Avsändare: CityAkademin Engelbrektsgatan Malmö Motiverar! Inspirerar! Utbildar!

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF

2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF 2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF Har du planerat in dina sex utbildningsdagar? Snittarbetstagaren i Sverige får sex betalda utbildningsdagar per år av sin arbetsgivare.

Läs mer

Dokumentation av ett utvecklingsprogram för kvinnor som driver företag

Dokumentation av ett utvecklingsprogram för kvinnor som driver företag Dokumentation av ett utvecklingsprogram för kvinnor som driver företag Innehåll: 3. Inledning 4. Introduktion till programmet 5. Intervju med Mona Jakobsson 6. Bakgrund till KompetensTrappan 7. Intervju

Läs mer

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Lättläst om Sociala företag 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Visionen för projekt Östgötamodellen arbete för alla Rapporten som du nu läser handlar om arbetsintegrerande

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Kompetensutveckling. på företaget. Våren 2011. Kunskap förändrar. folkuniversitetet.se/karlstad foretag.karlstad @ folkuniversitetet.

Kompetensutveckling. på företaget. Våren 2011. Kunskap förändrar. folkuniversitetet.se/karlstad foretag.karlstad @ folkuniversitetet. Kompetensutveckling på företaget Våren 2011 Kunskap förändrar. folkuniversitetet.se/karlstad foretag.karlstad @ folkuniversitetet.se 054-19 58 30 Kompetensutveckling ett lyft för såväl företaget som den

Läs mer

Positiv psykologi. Personal & Hälsa 2013 - HR med Facebook och Linkedin - Personal & Chef 2013 - Innovativ företagskultur. Posttidning B.

Positiv psykologi. Personal & Hälsa 2013 - HR med Facebook och Linkedin - Personal & Chef 2013 - Innovativ företagskultur. Posttidning B. Posttidning B Posttidning B Nr 1 2013 Positiv psykologi Läs mer på sidan 10 Personal & Hälsa 2013 - HR med Facebook och Linkedin - Personal & Chef 2013 - Innovativ företagskultur Gekås samlar allt på ett

Läs mer

MÅNGFALDSRÅDGIVNING. Ett arbetsmaterial med tips, processfrågor och övningar för dig som vill erbjuda mångfaldsrådgivning till småföretagare

MÅNGFALDSRÅDGIVNING. Ett arbetsmaterial med tips, processfrågor och övningar för dig som vill erbjuda mångfaldsrådgivning till småföretagare MÅNGFALDSRÅDGIVNING -EN METOD FÖR AHA-UPPLEVELSER OCH ÖKAD AFFÄRSNYTTA Ett arbetsmaterial med tips, processfrågor och övningar för dig som vill erbjuda mångfaldsrådgivning till småföretagare Producerad

Läs mer

Att arbeta med internationella marknader. en handbok för besöksnäringen

Att arbeta med internationella marknader. en handbok för besöksnäringen Att arbeta med internationella marknader en handbok för besöksnäringen Robert Patzelt, Familjen Helsingborg, 2015 Intro Den här handboken är till för dig som företagare inom besöksnäringen. Den ska ge

Läs mer

dubblera Konsten att utveckla lönsamma kunder Dubbleras CRM-utbildningar och seminarier 2013/2014

dubblera Konsten att utveckla lönsamma kunder Dubbleras CRM-utbildningar och seminarier 2013/2014 dubblera Konsten att utveckla lönsamma kunder Dubbleras CRM-utbildningar och seminarier 2013/2014 Diplomutbildning i CRM BESKRIVNING Priset för fem utbildningsdagar: 22 000 kronor + moms alternativt Priset

Läs mer

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! AV VIVIANN LABBA Attrahera Kunder! 1 2 ViviAnn Labba Agera Business Smart : Attrahera Kunder! 49 hemligheter till hur du

Läs mer

Föreläsningar & Kurser 2015

Föreläsningar & Kurser 2015 Föreläsningar & Kurser 2015 För medlemmar i Unionen Chef Unionen Stockholm, Östra Sörmland/Gotland och Uppland Anmäl dig under Kurser och Spetsa din chefskompetens Innehållsförteckning @ Unionens chefslinje

Läs mer

Utbildningar som fungerar. Utbildningar inom ledarskap, projektledning, affärsmannaskap och kommunikation

Utbildningar som fungerar. Utbildningar inom ledarskap, projektledning, affärsmannaskap och kommunikation Utbildningar som fungerar Utbildningar inom ledarskap, projektledning, affärsmannaskap och kommunikation Mindset Vår vision 2 Det här är Mindset bra på 3 Kunder 3 Öppen utbildning 4 Företagsintern utbildning

Läs mer

Katalog 2014/2015. Mobil. 073-323 38 57 Mail. Info@lisbetduvringe.se Hemsida. www.lisbetduvringe.se

Katalog 2014/2015. Mobil. 073-323 38 57 Mail. Info@lisbetduvringe.se Hemsida. www.lisbetduvringe.se Katalog 2014/2015 Mobil. 073-323 38 57 Mail. Info@lisbetduvringe.se Hemsida. www.lisbetduvringe.se Innehållsförteckning Välkommen! 3 Kommunikativt ledarskap 4 Effektiv Kommunikation 5 Konflikthantering

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

VVS Akademin Lyft dig själv och ditt företag till nya nivåer!

VVS Akademin Lyft dig själv och ditt företag till nya nivåer! PREMIÄR! Ny ledarskapsutbildning för dig inom VVS-branschen! VVS Akademin Lyft dig själv och ditt företag till nya nivåer! 1 Utmanande tider VVS-branschen utmanas och förändras. Det ställs allt högre krav

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat HANDBOK I E-POSTMARKNADSFÖRING UPPDATERAD MED e-post för sociala medier och mobila enheter INNEHÅLL 1. nycklarna till framgång 6 2.

Läs mer

- Fokus import och export - Mentor. fokus import och export

- Fokus import och export - Mentor. fokus import och export - Fokus import och export - Mentor fokus import och export Innehåll Mentorskapsprogram med fokus på import och export 3 Utveckla ditt företag med en mentor 4 Varför mentorskap 5 Almi tipsar inför import

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

restaurangutbildningar

restaurangutbildningar våren 2012 restaurangutbildningar För dig inom hotell, restaurang och storhushåll 1 Restaurangutbildningar är en del av Restaurangtjänster Under Restaurangtjänster har vi samlat fyra tjänster som förenklar

Läs mer

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig!

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig! Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013 Det rör på sig! - dansfestival på biblioteken i Sjuhärad våren 2013 Åtta kommuner ett projekt

Läs mer

Lyckas som eventplanerare

Lyckas som eventplanerare Lyckas som eventplanerare Modul 3: E-bok Så fungerar eventbranschen Holger Wästlund 1 Denna e-bok är utgiven av: Tipsförlaget e-post: holger@wastlund.com telefon: 08 755 81 31 mobil: 070 594 36 20 Hemsidor:

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

96 % kan rekommendera Ledarnas kurser!

96 % kan rekommendera Ledarnas kurser! VÅREN 2015 96 % kan rekommendera Ledarnas kurser! Hos oss blir du en bättre chef. CHEFSUTVECKLING PÅ DINA VILLKOR LEDARNAS KURSER & SEMINARIER Som medlem i Ledarna har du fri tillgång till ett brett utbud

Läs mer

Lyckas som eventplanerare

Lyckas som eventplanerare Lyckas som eventplanerare Modul 4: E-bok - Så blir du anställd inom eventbranschen Holger Wästlund 1 Denna e-bok är utgiven av: Tipsförlaget e-post: holger@wastlund.com telefon: 08 755 81 31 mobil: 070

Läs mer

Drygt fem månader har gått sedan GRo gick in i

Drygt fem månader har gått sedan GRo gick in i Dokumentation från GRo-workshop på Radisson Blu Hotell 19 september 2011 Hur går vi vidare? Drygt fem månader har gått sedan GRo gick in i genomförandefasen av projektet och ytterligare nästan femton månader

Läs mer

Effektivitet i fokus

Effektivitet i fokus astories1/14 Christina Söderberg, Folkhälsan Syd Ab: Personalen är vår viktigaste resurs Business Coach Margolit Söderholm: Framgångsrikt ledarskap förutsätter god kommunikationsförmåga Kompletterande

Läs mer