PM SjöV, Trollhätte kanal. PM Samhällsekonomisk bedömning. 1. Inledning. 2. Identifiering av effekter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM 2009-06-26 SjöV, Trollhätte kanal. PM Samhällsekonomisk bedömning. 1. Inledning. 2. Identifiering av effekter"

Transkript

1 Samhällsekonomisk bedömning 1. Inledning Föreliggande pm utgör en samhällsekonomisk bedömning av utbyggnad av nya slussar i Trollhätte kanal, vilket utgör utredningsalternativet (UA) och nedläggning för godstransporter genom slussarna i Trollhätte kanal efter år 2030, vilket utgör jämförelsealternativet (JA). I JA kommer fritidsbåtar fortfarande att kunna gå genom slussarna. 2. Identifiering av effekter Mängd transporterat gods Den samhällsekonomiska bedömningen avser i första hand en trolig utveckling av godsmängderna, vilket presenterats i separat rapport. I en känslighetsanalys bedöms den maximala utvecklingen. Bedömningen utgår från att den totala mängden gods som transporteras och transportlängderna är lika i både JA, Nedläggning av slussarna som i UA, Utbyggnad av slussarna. Det innebär att skillnaden i de båda alternativen transporteras på annat sätt än med båt. I en ansats gör vi bedömningen att hälften av det godset transporteras på järnväg och hälften på lastbil. Investering I utredningsalternativet erfordras en stor investering för att bygga ut kanalen med större och modernare slussar. För att dra full nytta av utbyggnaden av nya slussar kan även en del farleder behöva breddas. Det gäller inte minst Göta Älv men även en del farleder i Vänern. Underhållskostnader I jämförelsealternativet behövs underhållsåtgärder i de befintliga slussanläggningarna för att vidmakthålla funktionen så länge som möjligt. När slussarna Sweco Infrastructure AB 1 (17)

2 läggs ner för kommersiell trafik minskar det behovet men försvinner inte eftersom fritidsbåtarna fortfarande ska kunna gå genom slussarna. I utredningsalternativet med en modern anläggning sjunker behovet av underhållsåtgärder. Transportkostnader I de olika alternativen uppstår olika transportkostnader för att transportera lika stor mängd gods. Transportkostnaderna för sjöfarten kan beräknas med hjälp av ett gott underlag hos Sweco medan det för järnvägs- och lastbilstransporterna finns beräkningsanvisningar med parametervärden angivna av Banverket i BVH 706. Restvärde Om slussanläggningarna byggs ut enligt utredningsalternativet kommer anläggningen vid kalkylperiodens slut att ha ett betydande restvärde. Trängseleffekter Sjöfarten orsakar fördröjning på vägtrafiken när fartygen passerar broar som måste öppnas för att fartygen ska kunna passera. På sträckan Göteborg Vänersborg finns totalt 12 broar varav 3 är fasta. De fasta broarna är Älvsborgsbron, Angeredsbron och Stallbackabron. De rörliga avsedda för biltrafik är Götaälvbron, Jordfallsbron, Brovägen (väg 167) i Lilla Edet, Klaffbron i Trollhättan, Gropbron i Vänersborg och Dalbobron i Vänersborg. Järnvägstrafiken på Marieholmsbron, den nya bron i Trollhättan samt järnvägsbron i Vänersborg förutsätts få förtur så att olägenheter för tågtrafiken minimeras. I kalkylen har vi inte tagit med någon effekt för järnvägstrafiken. Om slussanläggningarna läggs ner överförs godstransporterna till väg och järnväg vilket innebär att trängseln i dessa system ökar väsentligt. Trängseln kommer att drabba såväl persontrafik som godstrafik. Norge/Vänernabanan och väg 45 byggs för närvarande ut till dubbelspår respektive motorväg åtminstone på delen Göteborg Trollhättan/Öxnered (Erikstad). För järnvägen finns det dock tankar om att den kapacitetsökningen ska användas för att avlasta Västra stambanan. Även med ett dubbelspår 2 (17)

3 finns det begränsningar i kapaciteten och på sträckan Erikstad Karlstad är det enkelspår. Externa effekter och budgeteffekter Med externa effekter menas den påverkan som transporterna får på tredje man. Det är exempelvis miljöbelastning, trafikolyckor, slitage på transportsystemet och liknande. Olika transportformer har olika externa effekter och hänsyn till det tas i den samhällsekonomiska bedömningen. Vägtrafiken betalar skatt i olika former bland annat för att täcka de olägenheter den ger upphov till i form av olyckor och utsläpp. I den samlade effektbedömningen benämns det budgeteffekter. För järnvägstrafiken motsvaras det av banavgifterna. Godstidsvärde De olika transportmedlen kan ha olika transporttider för godset. Vid en kalkyl som innefattar personresor är detta en betydande del av kalkylen. För gods som primärt fraktas med båt innebär denna post däremot en mycket begränsad del. Turism Slussning av båtar drar till sig turister. I första hand kanske det gäller sommartid med mycket fritidsbåtar, men även slussning av stora fartyg har ett visst turistvärde som man inte helt kan bortse ifrån. Arbetsmarknadseffekter Det finns företag i Vänerregionen som är mer eller mindre beroende av sjötransporter för att bedriva sin verksamhet. 3 (17)

4 3. Kvantifiering och värdering av effekter Förutsättningar Kalkylperioden är satt till 40 år och omfattar åren Kalkylräntan är 4 %. Mängd transporterat gods I separat rapport anges den fartygstransporterade mängden gods för scenariot Outbyggda slussar JA till nedanstående: Outbyggda slussar Oljeprodukter Bulkgods Styckegods Trävaror Massaved Massa och Papper Kemiska produkter Containers Summa Tabell 1 Mängd fartygstransporterat gods genom Trollhättekanal outbyggda slussar(1 000 t/år) För scenariot Utbyggda slussar anges nedanstående troliga mängder. Troligt scenario Oljeprodukter Bulkgods Styckegods Trävaror Massaved Massa och Papper Kemiska produkter Containers Summa Tabell 2 Mängd fartygstransporterat gods genom Trollhättekanal med utbyggda slussar, troligt scenario (1 000 t/år) Eftersom vi antagit att den totala mängden transporterat gods är lika i de båda scenarierna utgörs skillnaden av den mängd gods som transporteras på lastbil respektive järnväg. Den mängden framgår av nedanstående tabell. 4 (17)

5 Troligt scenario - outbyggda slussar Oljeprodukter Bulkgods Styckegods Trävaror Massaved Massa och Papper Kemiska produkter Containers Summa Tabell 3 Mängd transporterat gods per järnväg och lastbil med outbyggda slussar (1 000 t/år) Med antagande av att hälften av detta gods transporteras med lastbil och hälften med järnväg innebär det med en medellast på 25 ton per lastbil (bil + släp) cirka lastbilar per år under år 2025, cirka från och med år 2030 och cirka lastbilar per år under år 2040 och därefter. Med 250 vardagar per år innebär det en ökad trafikering med cirka 140 lastbilar per dygn från och med år 2030 och 170 lastbilar per dygn under år 2040 och därefter. Som jämförelse kan nämnas att den tunga trafiken på väg 45 vid Mellerud idag uppgår till cirka 730 per dygn. Den tunga trafiken skulle således här öka med nästan 25 %. Ett godståg (systemtåg) antas innehålla 22 vagnar varav 36 % är lastade med i genomsnitt cirka 44 ton per vagn. Det innebär att ett godståg kan transportera cirka 350 ton. Det innebär att trafikeringen på Norge/Vänernbanan kan komma att öka med drygt 12 godståg per dygn vilket med ett enkelspår norr om Erikstad kan komma att bli besvärande mycket. Investering Sjöfartsverket har år 1997 beräknat investeringskostnaden till Mkr varav Mkr utgör kostnad för slussutbyggnad och 500 Mkr utgör kostnad för farleder i älven. Av kostnadsbedömningen framgår inte vilket års kostnadsläge som avses. Vi har därför antagit att det avser 1997 års kostnadsläge. Uppgifter om investeringskostnader har räknats upp med cirka 40 % vilket utgör ett medelvärde av Banverkets index (1,39), Vägverkets index (1,40) och Svensk Energis anläggningskostnadsindex för vattenkraft (1,39). Det innebär att investeringskostnaden i 2006 års prisnivå blir cirka Mkr. I tillägg till detta kan det komma att bli aktuellt med åtgärder på farlederna i Vänern. Utbyggnaden har antagits ta tre år i anspråk med lika stor investering varje år. De nya slussarna bedöms kunna stå färdiga år 2025, vilket innebär att investeringen sker under år 2022, 2023 och (17)

6 Livslängden på slussanläggningen bedöms till 80 år vilket innebär att restvärdet år 2050 efter 25 års drift bedöms uppgå till knappt 70 % av investeringen, vilket diskonterat till år 0 utgör 399 Mkr. Investeringskostnaden som belastar en offentlig budget ska även multipliceras med skattefaktor I + II vilket innebär 1,21. Nuvärdesberäknat och inklusive skattefaktorer uppgår den restvärdesjusterade investeringskostnaden till Mkr. Underhållskostnader I jämförelsealternativet har vi räknat med en årlig underhållskostnad på 14 Mkr fram till år 2030 och därefter 8 Mkr för att vidmakthålla funktionen så att fritidsbåtar ska kunna använda kanalen. Inklusive skattefaktorer innebär det ett nuvärde på 289 Mkr. I utredningsalternativet har vi räknat med en underhållskostnad på 14 Mkr/år fram till och med år 2024 och därefter 1,4 Mkr/år. Inklusive skattefaktorer innebär det ett nuvärde på 194 Mkr. Transportkostnader Transportkostnaderna för sjöfarten är beräknade i särskild rapport medan det för järnvägstransporterna finns beräkningsanvisningar med parametervärden angivna av Banverket i BVH 706. För lastbilstransporterna hänvisar vi till effektsamband framtagna inom ramen för åtgärdsplaneringen. Transportkostnaderna är beräknade som ett årligt medelvärde för respektive fem- eller tioårsperiod som diskonterats till år noll (2011). JA Transportkostnaden för fartygstrafiken i alternativet med outbyggda slussar uppgår till Mkr. Transportkostnaden för gods transporterat med järnväg (systemtåg) uppgår enligt BVH 706 inklusive skattefaktor I till 0,079 kr/nettotonkm plus 3,788 kr/nettotontimma. Avståndet mellan Göteborg och Karlstad utmed järnvägen uppgår till 251 km vilket med en medelhastighet på 70 km/h innebär en total transporttid på 3,6 timmar. Summerat och diskonterat över hela kalkylperioden innebär det en total transportkostnad för järnvägstransporterna på 257 Mkr. 6 (17)

7 Driftkostnaderna för lastbilstrafiken uppgår enligt effektsamband framtagna inom ramen för åtgärdsplaneringen till 0,266 kr/nettotonkm plus 11,92 kr/nettotontimma. Avståndet mellan Göteborg och Karlstad uppgår utmed landsvägen till 264 km vilket med en medelhastighet på 70 km/h innebär en total transporttid på 3,8 timmar. Summerat och diskonterat över hela kalkylperioden innebär det en total transportkostnad för lastbilstransporterna på 888 Mkr. Den totala transportkostnaden i JA bedöms därmed uppgå till Mkr. UA Transportkostnaden för fartygstrafiken i alternativet med utbyggda slussar uppgår nuvärdesberäknat och diskonterat till Mkr. Banavgifter Godstågen betalar banavgifter som motsvarar kostnaden för det marginella slitaget på banan, olyckor och miljöstörning. För ett systemtåg uppgår banavgiften i genomsnitt till 0,006 kr/nettotonkm. Nettonuvärdesberäknade uppgår de samlade banavgifterna till 12 Mkr. Trängseleffekter I kalkylen ingår det bedömningar att det uppstår fördröjningar, i främsta hand för landsvägstrafiken som ska passera tvärs sjöfartens farled. På sträckan Göteborg Vänersborg finns totalt 12 broar varav 3 är fasta. Göta Älvbron Dagens kollektivtrafik över Göta Älvbron är omfattande. Totalt går det nära turer/dygn med sammanlagt cirka resenärer/dygn. Antalet cyklister uppgår till knappt cyklar/dygn och biltrafiken uppgår till fordon/dygn. Sjöfartsverket har begränsat öppningstiderna för broöppning så att undantag görs för tiden 06:00 09:00 samt 15:00 18:00. Det innebär att i storleksordning hälften (44 %) av den korsande trafiken inte berörs av broöppning. Dessutom finns det variabla meddelandeskyltar som anger när det är broöppning så att bilister ska kunna undvika den Göta Älvbron vid dessa tillfällen. 7 (17)

8 Marieholmsbron Över Marieholmsbron går en gång- och cykelbana med okänt antal gående och cyklister per dygn. Jordfallsbron Biltrafiken över Jordfallsbron uppgår till cirka f/dygn. Brovägen Brovägen i Lilla Edet har en biltrafikmängd som uppgår till cirka f/dygn. Över bron går säkerligen en del gång- och cykeltrafik också. Klaffbron, Gropbron och Dalbobron Klaffbron i Trollhättan samt Gropbron och Dalbobron i Vänersborg är inte med i det statliga vägnätet och aktuella trafikmängder redovisas därmed inte på Vägverkets hemsida. Uppskattningsvis uppgår trafikmängderna till cirka f/dygn vardera på samtliga dessa tre broar. Över broarna går säkerligen en betydande mängd gång- och cykeltrafik också. Totalt Med en medelbeläggning på 1,2 personer per bil uppgår det totala antalet personer som passerar farleden på en öppningsbar bro till minst pers/dygn. Förmodligen är mängden snarare personer per dygn. Med reduktion för att endast cirka hälften av passagerna över Götaälvbron berörs uppgår antalet till cirka personer per dygn. Totalt sett passerar cirka fartyg per år genom Trollhätte kanal. Antalet broöppningar vid Göta Älvbron uppgick år 2007 till 1092, vilket med 250 dagar/år innebär i genomsnitt 4,4 per dygn. Med 4,4 broöppningar per dygn som i genomsnitt hindrar trafiken i 5 min (den första blir fördröjd 10 min och den sista som anländer blir inte fördröjd någonting) uppgår den totala fördröjningen till 22 min per dygn vilket utgör 1,5 % av dygnet. Det innebär en årlig fördröjning på nästan timmar. Detta förutsätter att fartygen ankommer helt slumpvis över dygnets samtliga timmar. Med en tjänstereseandel på 10 % uppgår tidsvärdet till 73 kr/tim vilket innebär en årlig fördröjning värderad till 3,5 Mkr. I jämförelsealternativet varar den årliga fördröjningen fram till år 2030 vilket innebär ett nuvärde på 47 Mkr. I Utredningsalternativet består fördröjningen 8 (17)

9 under hela perioden och uppgår till ett nuvärde av 69 Mkr. I framtiden kan det komma att bli än mer vanligt med fällbara master vilket innebär att de högsta öppningsbara broarna kan passeras utan att broöppning behöver ske. I jämförelsealternativet uppkommer viss fördröjning i landsvägstrafiken eftersom långtradartrafiken ökar något. Även i järnvägssystemet kan det uppkomma förseningar på grund av den ökade godstågstrafiken. I denna kalkyl har vi dock inte åsatt något värde på den fördröjningen. Externa effekter och budgeteffekter Lastbilstrafiken bedöms enligt beräkningsanvisningarna i BVH 706 orsaka externa effekter som motsvarar 2,67 kr/fkm. Samtidigt bedöms skatterna som belastar lastbilstrafiken i framtiden uppgå till 4,91 kr/fkm vilket skulle innebära en överinternalisering av de externa effekterna på 2,24 kr/fkm. Det beror på en förväntad kraftig höjning av dieselskatten till 12,55 kr/liter samt en kilometerskatt på 0,96 kr/liter samt förväntade minskade emissioner bland annat till följd av EET-strategin. De externa effekterna för lastbilstrafiken kan därmed beräknas till 217 Mkr till nackdel i JA. Den skatt som vägtrafiken betalar uppgår nuvärdesberäknad till 400 Mkr. För sjöfarten bedöms de externa effekterna motsvara värdet av de emissioner till luften som sjöfarten ger upphov till. Utöver dessa uppkommer även emissioner i vattnet samt slitage på farlederna. Dessa senare effekter har inte värderats. Luftföroreningarna från sjöfarten värderas till 0,05007 kr/tonkm plus 0,0315 kr/tonkm för utsläppen av CO 2. Det innebär att de externa effekterna från sjöfarten i JA värderas till 290 Mkr för luftföroreningar och 228 Mkr för CO 2. I UA är värdet av luftföroreningarna 474 Mkr och för CO Mkr. Banavgifterna är tidigare beräknade till 12 Mkr. Godstidsvärde Tiden det tar att med ett fartyg gå från Göteborg till Karlstad uppgår till 15 timmar. Med järnväg är motsvarande tid 3,8 timmar och med lastbil 3,8 timmar. Eftersom såväl järnvägstrafik som lastbilstrafik kräver ytterligare hantering av godset i form av omlastning och rangering har vi inte räknat med någon tidsvinst genom att transportera på land istället för med fartyg. Däremot räknar vi med att tiden för slussning i Trollhättan kan reduceras genom att antalet slussar reduceras och att dessa blir modernare. Idag tar 9 (17)

10 slussningen genom Trollhättan cirka 60 min. Med nya slussar bedömer vi att den tiden kan minskas med cirka 20 min. Det gods som transporteras på fartyg är förhållandevis lågvärdigt och godstidsvärdet har med stöd av BVH 706 kunnat bedömas till 0,95 kr/tontimma. I utredningsalternativet skulle det innebära att värdet av den reducerade transporttiden nuvärdesberäknat uppgår till 6 Mkr. Turism Slussområdet i Lilla Edet och Trollhättan utgör ett av dessa orters stora turistmål. Enligt uppgift uppgår antalet besökare till cirka per år. Slussområdet i Trollhättan är unikt för Sverige med sitt kulturhistoriska värde där tre olika tidsepoker av slussrännor finns tillsammans med kraftstationen. Skulle den aktiva slussningen av kommersiell trafik upphöra tappar detta område i värde även om miljön som sådan består. Det är oerhört svårt att ansätta ett samhällsekonomiskt värde på detta men en inte orimlig ansats är ett årligt värde på 10 Mkr. Nuvärdesberäknat och diskonterat innebär det ett mervärde för utredningsalternativet på 62 Mkr. Arbetsmarknadseffekter Av den utredning som Sweco genomförde år 2000 framgår följande: Genomförda intervjuer visar att det är viktigt att behålla de tre transportslagen att konkurrensen har en prisdämpande effekt som påverkar industrierna i Vänerregionen positivt. Det finns företag i Vänerregionen som är helt beroende av Vänersjöfarten. Företagen hade då utredningen gjordes ca anställda, inklusive underleverantörer i regionen. Sjöfart är enda alternativet att transportera de stora och tunga produkter som utgör basen i företagens verksamhet. Metso i Karlstad tillverkar maskiner till pappersindustrin. Vissa av exportprodukterna från Vänerregionen väger ton och har en diameter på 8 meter. Även Rolls Royce i Kristinehamn tillverkar mycket stora produkter, bl.a. fartygspropellrar. Om förutsättningarna för Vänersjöfarten skulle försämras och sjöfarten läggs ned kommer sysselsättningen i dessa verksamheter att hotas. I den samhällsekonomiska kalkylen har vi inte åsatt detta något monetärt värde. 10 (17)

11 4. Summering av kostnader Den restvärdesjusterade och diskonterade investeringskostnaden i Utredningsalternativet UA uppgår till Mkr. Övriga effekter framgår sammanställt i nedanstående tabell. JA UA UA-JA Underhållskostnader Transportk sjö Transportk lastbil Transportk jvg trängsel Externa kostn väg Skatter lastbilstrafik Luftföroreningar sjö CO2 sjö Godstid -6-6 Turism Summa ökade kostnader i UA -71 Tabell 4 Sammanställning av kostnader i grundkalkylen Det innebär med ovanstående beräkningar att den samhällsekonomiska kostnaden minskar med 71 Mkr i Utredningsalternativet, vilket alltså utgör nyttan av den gjorda investeringen. Med en investering på Mkr blir nettonuvärdeskvoten (NNK) ( )/1 625 = -0,957. Nyttokostnadskvoten (NK) där nettonuvärdet divideras med samtliga kostnader för infrastrukturhållaren såväl investering som den i detta fall minskade underhållskostnaden kan beräknas till -1, (17)

12 5. Känslighetsanalys Maximalt scenario I en första känslighetsanalys har det prövats hur resultatet påverkas av att de transporterade godsmängderna ökar till den maximala mängden enligt antaganden i separat rapport. Investeringskostnaden och den restvärdesjusterade investeringen är densamma som i grundkalkylen och uppgår således till Mkr vilket inklusive skattefaktorer blir Mkr. Underhållskostnaderna blir 95 Mkr högre i JA där de gamla slussarna ska underhållas för att kunna användas för fritidsbåtar. I JA kommer mer gods att transorteras med lastbil eller järnväg efter att det har nått en svensk hamn. Kostnadernas för lastbilstransporter uppgår till Mkr och kostnaderna för järnvägstransporter uppgår till 296 Mkr. Kostnaderna för sjötransporter bedöms öka till Mkr. Den totala transportkostnaden i JA uppgår till Mkr. I UA uppgår sjötransportkostnaden till Mkr. Trängseleffekterna tvärs älven vi har bedömt att de är lika stora som i den ordinarie kalkylen dvs 47 Mkr i JA och 69 Mkr i UA. De externa effekterna för lastbilstrafiken i JA uppgår till 250 Mkr och den skatt som man betalar uppgår till 461 Mkr. De externa kostnaderna för sjötransporterna i JA uppgår för luftföroreningarna till 290 Mkr och för CO 2 till 228 Mkr. De externa kostnaderna för sjötransporterna i UA uppgår för luftföroreningarna till 502 Mkr och för CO 2 till 429 Mkr. Godstidsvärdet är i UA en reducering med 11 Mkr. Värdet av turism är det samma som i den ordinarie kalkylen dvs en vinst för UA med 62 Mkr. Med ovanstående antaganden och beräkningar uppgår nettonyttan till 38 Mkr vilket innebär att NNK kan beräknas till -0, (17)

13 JA UA UA-JA Underhållskostnader Transportk sjö Transportk lastbil Transportk jvg trängsel Externa kostn väg Skatt lastbil Luftföroreningar sjö CO2 sjö Godstid -7-7 Turism Summa ökade kostnader i UA -38 Tabell 5 Sammanställning av kostnader i känslighetsanalys med maximalt godsscenario 13 (17)

14 Tidig utbyggnad I en andra känslighetsanalys har det prövats hur resultatet påverkas av om de nya slussarna, rent hypotetiskt, står klara redan under första året i kalkylen. Det innebär att man beräkningsmässigt kan tillgodogöra sig nyttan av nya slussar under hela kalkylperioden. Investeringskostnaden ligger tidigt i perioden vilket innebär att nuvärdet ökar till Mkr och restvärdet sjunker till 50 % av investeringen, vilket nuvärdesberäknat innebär 290 Mkr. Den restvärdesjusterade investeringen uppgår således till Mkr vilket inklusive skattefaktorer blir Mkr. Underhållskostnaderna i JA där de gamla slussarna ska underhållas för att kunna användas för fritidsbåtar blir desamma, 289 Mkr, medan de i UA sjunker till 33 Mkr. Transportkostnaderna förblir oförändrade i JA, Mkr, medan de i UA bedöms minska till Mkr. Trängseleffekterna tvärs älven är lika stora som i den ordinarie kalkylen dvs 47 Mkr i JA och 69 Mkr i UA. De externa effekterna för lastbilstrafiken i JA uppgår till 217 Mkr och den skatt som man betalar uppgår till 400 Mkr. De externa kostnaderna för sjötransporterna i JA uppgår för luftföroreningarna till 290 Mkr och för CO 2 till 228 Mkr. De externa kostnaderna för sjötransporterna i UA uppgår för luftföroreningarna till 474 Mkr och för CO 2 till 402 Mkr. Godstidsvärdet är i UA en reducering med 13 Mkr. Värdet av turism är det samma som i den ordinarie kalkylen dvs en vinst för UA med 62 Mkr. Med ovanstående antaganden och beräkningar uppgår nettonyttan till 790 Mkr vilket innebär att NNK kan beräknas till -0, (17)

15 JA UA UA-JA Underhållskostnader Transportk sjö Transportk lastbil Transportk jvg trängsel Externa kostn väg Skatter lastbilstrafik Luftföroreningar sjö CO2 sjö Godstid Turism Summa ökade kostnader i UA -790 Tabell 6 Sammanställning av kostnader i känslighetsanalys med tidig utbyggnad 15 (17)

16 Tidig utbyggnad och maximal godsprognos I den tredje känslighetsanalysen kombinerar vi de två föregående vilket innebär tidig utbyggnad samt maximal godsprognos. Investeringskostnaden ligger tidigt i perioden vilket innebär att nuvärdet ökar till Mkr och restvärdet sjunker till 50 % av investeringen, vilket nuvärdesberäknat innebär 290 Mkr. Den restvärdesjusterade investeringen uppgår således till Mkr vilket inklusive skattefaktorer blir Mkr. Underhållskostnaderna i JA där de gamla slussarna ska underhållas för att kunna användas för fritidsbåtar blir 289 Mkr, medan de i UA sjunker till 33 Mkr. Transportkostnaderna i JA blir Mkr, medan de i UA uppgår till Mkr. Trängseleffekterna tvärs älven är lika stora som i den ordinarie kalkylen dvs 47 Mkr i JA och 69 Mkr i UA. De externa effekterna för lastbilstrafiken i JA uppgår till 250 Mkr och den skatt som man betalar uppgår till 461 Mkr. De externa kostnaderna för sjötransporterna i JA uppgår för luftföroreningarna till 290 Mkr och för CO 2 till 228 Mkr. De externa kostnaderna för sjötransporterna i UA uppgår för luftföroreningarna till 502 Mkr och för CO 2 till 429 Mkr. Godstidsvärdet är i UA en reducering med 14 Mkr. Värdet av turism är det samma som i den ordinarie kalkylen dvs en vinst för UA med 62 Mkr. Med ovanstående antaganden och beräkningar uppgår nettonyttan till 766 Mkr vilket innebär att NNK kan beräknas till -0, (17)

17 JA UA UA-JA Underhållskostnader Transportk sjö Transportk lastbil Transportk jvg trängsel Externa kostn väg Skatter lastbilstrafik Luftföroreningar sjö CO2 sjö Godstid Turism Summa ökade kostnader i UA -766 Tabell 7 Sammanställning av kostnader i känslighetsanalys med tidig utbyggnad och maximalt godsscenario Sweco trafikplanering Peter Blomquist 17 (17)

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier 1 Emissionsberäkning BVH För att kunna göra en bedömning av det samhällsekonomiska värdet av åtgärder i farleden genom så behöver förändringarna i möjligaste mån kvantifieras. En av de parametrar som kommer

Läs mer

Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal

Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal Samlad effektbedömning 1(10) Version: 1 Objektnr: SjöV 005 Svante Roupé 2009-08-31 Anders Ljungberg 2009-10-09 Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnad av nya slussar

Läs mer

Yttrande om ny Götaälvbro, järnvägsplan och tillstånd till vattenverksamhet

Yttrande om ny Götaälvbro, järnvägsplan och tillstånd till vattenverksamhet Enheten för strategi och analys Marcus Smedman marcus.smedman@regionvarmland.se Förslag till yttrande REGIONSTYRELSEN Remissvar, Göteborgs stad, Trafikkontoret Dnr 1171/10; RV 2012-522 Datum 2012-11-22

Läs mer

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv Bertil Hallman SVäpl Projektledare Bertil Hallman Långsiktig planerare Samhälle Region Väst Projektledare för Stråkstudie Vänersjöfartens

Läs mer

Stråkstudie Göta älv - Vänern. Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal. Bertil Hallman senior utredningsledare

Stråkstudie Göta älv - Vänern. Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal. Bertil Hallman senior utredningsledare Stråkstudie Göta älv - Vänern Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal 2016-12-12 Bertil Hallman senior utredningsledare Hur länge kan Vänersjöfarten bedrivas i nuvarande slussar

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum 2008-xx-xx x PM Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3

Läs mer

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet 2018 2029 PM Effekter för godstrafik Systemanalys ÅP 2018-2029 1(12) Kopia till: Effekter för godstrafik Systemanalys

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon:

Läs mer

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat.

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat. Banverket/HK 1999-02-16 Lena Wieweg Känslighetsanalyser, järnvägsinvesteringar 1. Beskrivning Med syfte att studera kalkylresultatens känslighet för förändringar av ett antal kalkylvärden/parametrar har

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_016, dubbelspårutbyggnad Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten Ett gigantiskt innanhav 5 648 kvadratkilometer 480 mil strand En tredjedel av allt sötvatten i landet 35 fiskarter 22 000 öar, kobbar och skär 106 meter

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) OBJEKT: BVGb_008 Trollhättan-Göteborg (Olskroken), dubbelspår (inklusive stationer

Läs mer

Trafikslagsövergripande stråkstudie Göta älv Vänerstråket. Godsutredning och samhällsekonomisk analys

Trafikslagsövergripande stråkstudie Göta älv Vänerstråket. Godsutredning och samhällsekonomisk analys Trafikslagsövergripande stråkstudie Göta älv Vänerstråket Godsutredning och samhällsekonomisk analys Trafikslagsövergripande stråkstudie Göta älv- Vänerstråket syftar till att utgöra beslutsunderlag inför

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_020 Kust till kustbanan, Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, danielsondosk ab Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd

Läs mer

Trafikverkets yttrande över Riksintresset Vänersjöfarten och Ny Götaälvbro. Inledning 2. Historik kring Vänersjöfarten 2

Trafikverkets yttrande över Riksintresset Vänersjöfarten och Ny Götaälvbro. Inledning 2. Historik kring Vänersjöfarten 2 PM Ärendenr: TRV 2011/63892A Till: Trafikkontoret i Göteborg Box 2403 403 16 Göteborg Trafikverket Bertil Hallman Samhälle Från: Trafikverket Samhälle Region Väst 2011-09-15 Trafikverkets yttrande över

Läs mer

Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( )

Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( ) Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång (2010 2021) och föregående (2004 2015) 2008-12-15 Carsten Sachse, Vägverket Konsult Rev081218Peo

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad 2008-11-24 Till amlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVt_020 Laxå bangårdsombyggnad Handläggare: Joakim Johansson, WP A& Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se Innehåll

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Fyrstegsprincipen 1. Åtgärd som kan påverka transportefterfrågan och val av transportsätt.

Läs mer

Sjöfarten på Göta älv en arkivstudie inför planerad ersättning av Göta älvbron i Göteborg Meddelande 3:2009

Sjöfarten på Göta älv en arkivstudie inför planerad ersättning av Göta älvbron i Göteborg Meddelande 3:2009 2008-10-06, rev april 2009 Sjöfarten på Göta älv en arkivstudie inför planerad ersättning av Göta älvbron i Göteborg Meddelande 3:2009 April 2009 Trafikkontoret 2008-10-06, rev april 2009 2(15) Sjöfarten

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare)

Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare) PM Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

Sjöfartsforum

Sjöfartsforum Sjöfartsforum 2011-12-01 Marcus Smedman, strateg infrastruktur och kommunikation RUP Värmland ska ha ett välutvecklat infrastruktur- och transportsystem Helhetsperspektiv effektiva transportsystem som

Läs mer

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar Mattias Lundberg E-post: mattias.lundberg@sika-institute.se PM 133-220-99 2000-02-29 Näringsdepartementet Att: Ann-Katrin Berglund 103 33 STOCKHOLM Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Läs mer

Yttrande: Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande: Förslag till nationell plan för transportsystemet Remissyttrande Datum 2017-11-21 Diarienummer: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Regeringskansliet per e-post: n.registrator@regeringskansliet.se, n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet. Per Corshammar, Ramböll

Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet. Per Corshammar, Ramböll Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet Per Corshammar, Ramböll Transportkapacitet Ökad kapacitet leder till punktligare, säkrare och snabbare transporter till lägre kostnad

Läs mer

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket. GCkalk Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771 921 921 Textelefon: 0243 750 90 www.trafikverket.se Version 1,3 Kalkylläge Cykel Tätort Indata nät NULÄGE (JA) Sträcka Rutt

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_025, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad

Läs mer

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1miljard. Ca 500 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1miljard. Ca 500 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938 Omsättning ca 1miljard Ca 500 anställda 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter Rederi 27 nybyggen sedan 1990 /egen design 32 fartyg 8

Läs mer

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1,4 miljarder. Ca 700 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1,4 miljarder. Ca 700 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938 Omsättning ca 1,4 miljarder Ca 700 anställda 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter 27 nybyggen sedan 1990 /egen design 30 st fartyg Rederi

Läs mer

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ ra04s 2011-02-17 RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ Trafikverket Region Nord Umeå Västra länken Uppdragsnummer 2391971 Resultat av trafikprognoser och samhällsekonomiska

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

Väg E22 Förbi Söderköping

Väg E22 Förbi Söderköping (15) Väg E22 Förbi Söderköping Passagen av Göta Kanal Tillägg till vägutredning. Objektnummer: VSÖ nr: 524001 Januari 2007 2(15) Väg E22 förbi Söderköping Tillägg till vägutredning Vägverket 2007-01 Beställare

Läs mer

Västlänken en tågtunnel under Göteborg

Västlänken en tågtunnel under Göteborg BRVT 2006:03:15 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Västlänken 03 Byggskedet 13 Mark, vatten och resursanvändning 04 Gestaltning

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m.

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Datum 2009-06-10 1 Bilaga -- PM Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Handläggare: Telefon: e-post: Datum Bilaga Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten SLUSSARNA I TROLLHÄTTAN, som möjliggör länken mellan Vänern och västkusten genom Göta älv, är över 100 år gamla. Trafikverket har klargjort att efter

Läs mer

Dokumentdatum. Sidor 1(7)

Dokumentdatum. Sidor 1(7) 1(7) Manual lågtrafikerade banor, LTB 2.0. Gäller även ver 2.1 År 2011 tog Trafikverket fram en metod-pm som beskriver hur samhällsekonomiska analyser skall genomföras för lågtrafikerade banor 1. Denna

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby)

Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby) PM Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...4 1.3

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå)

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) PM Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson

Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen Per Kågeson Hypoteser 1. Ett likvärdigt utformat kostnadsansvar för infrastruktur, miljöpåverkan och olyckor leder till att kust-

Läs mer

Trafikslagsövergripande Stråkstudie Vänerstråket. Vänersamarbetet. Bertil Hallman Långsiktig planering Samhälle region väst

Trafikslagsövergripande Stråkstudie Vänerstråket. Vänersamarbetet. Bertil Hallman Långsiktig planering Samhälle region väst Trafikslagsövergripande Stråkstudie Vänerstråket Vänersamarbetet Bertil Hallman Långsiktig planering Samhälle region väst Slussled Göteborg Trollhättan Bakgrund: Slussar i Lilla Edet och Trollhättan som

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala

Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala 2008-11-05 x PM Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post:hakan.berell@wspgroup.se 2008-11-05 Innehåll 1

Läs mer

Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter

Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter Inge Vierth, VTI Seminarium Hur ska sjöfarten utvecklas i östra Mellansverige Västerås, 2 april 2014 Externa (marginal)kostnader

Läs mer

Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet. Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013

Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet. Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013 Inge Vierth, VTI Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013 Internaliseringsgrader för gränsöverskridande godstransporter

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad PM Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg.

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg. Sverige har lång kust, stor hamnkapacitet och utmärkta inre vattenvägar (IWW) med stor kapacitet att ta ytterligare volymer. 1. Utvecklingen av nuvarande närsjöfart. 2. Utvecklingen av (ny) inlandssjöfart.(iww)

Läs mer

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria PM Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria Innehåll 1 Sammanfattning...3 2 Objektbeskrivning...3 2.1 Bakgrund och syfte...3 3 Förutsättningar och effekter...4

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Vänersjöfarten, Trollhätte kanal/göta Älv, fördjupad utredning, XVA300

Vänersjöfarten, Trollhätte kanal/göta Älv, fördjupad utredning, XVA300 Vänersjöfarten, Trollhätte kanal/göta Älv, fördjupad utredning, XVA300 1. Beskrivning av åtgärden Nuläge och brister: Sjöfart i Göta älv Vänerstråket är av strategisk betydelse för näringslivet i främst

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum Bilaga 2008-11-21 Till Samlad effektbedömning för Sandhem-Nässjö PM Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Handläggare: sirje pädam, wsp A&S

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Järnvägens transportproblem År 2006 mdr tonkm År 2050 Tillgänglig kapacitet 22,3

Läs mer

Två räkneexempel. Bilaga 5 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 2.1. ÅF-Trafikkompetens AB / Transek AB

Två räkneexempel. Bilaga 5 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 2.1. ÅF-Trafikkompetens AB / Transek AB Två räkneexempel Bilaga 5 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 2.1 ÅF-Trafikkompetens AB / Transek AB Version februari 2005 Förord Transek har fått i uppdrag att uppdatera den tekniska

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05 Lönkalk Användarhandledning version 3.0 2016-04-01 Plet PM 2016:05 Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor

Läs mer

Trafikslagsövergripande. Stråkstudie över godstransporter Vänerstråket och Götaälv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare

Trafikslagsövergripande. Stråkstudie över godstransporter Vänerstråket och Götaälv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare Trafikslagsövergripande Stråkstudie över godstransporter Vänerstråket och Götaälv Bertil Hallman SVäpl Projektledare Bertil Hallman Långsiktig planerare Samhälle Region Väst Projektledare för Stråkstudie

Läs mer

JÄRNVÄGSFÖRENINGEN I LERUM. Västra Stambanan

JÄRNVÄGSFÖRENINGEN I LERUM. Västra Stambanan JÄRNVÄGSFÖRENINGEN I LERUM Västra Stambanan Samhällsekonomiska vinster genom utbyggnad av sträckan Göteborg-Floda med en bergtunnel norr om sjön Aspen 2017-10-03 Beräkningar: Bengt Bohlin Foto: Björn Stahre

Läs mer

Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår

Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår 2008-12-03 x PM Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post: hakan.berell@wspgroup.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3

Läs mer

Utbyggnad av farleden till Gävle hamn

Utbyggnad av farleden till Gävle hamn Samlad effektbedömning 1(11) Version: 4 Objektnr: SjöV 002 Henrik Swahn 090203 Redigerad och Anders Ljungberg 090310 Utbyggnad av farleden till Gävle hamn SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnaden av inseglingen

Läs mer

Jämförelse av de samhällsekonomiska kostnaderna för. SLUSSEN plan B och Stadens förslag. Richard Murray SLUSSEN plan B

Jämförelse av de samhällsekonomiska kostnaderna för. SLUSSEN plan B och Stadens förslag. Richard Murray SLUSSEN plan B Jämförelse av de samhällsekonomiska kostnaderna för och Stadens Richard Murray Presentation 6 februari 2013 jämfört med Stadens Byggtid 4½ år istället för 8 år Byggkostnad 5 mdr istället för 8 mdr + bussterminalen

Läs mer

E22 Förbi Söderköping

E22 Förbi Söderköping 22 Samlad effektbedömning 1(10) VSÖ_004 E22 Förbi Söderköping 801 843 22 852845 845 210 210 781 780 210 839 780 NY KÖPING FINSPÅNG OXELÖSUND NORRKÖPING MOTALA LINKÖPING TRANÅS Bakgrundskartan: Copyright

Läs mer

Trafikslagsövergripande Stråkstudie över Vänerstråket Göteborg Vänern. Bertil Hallman SVäpl Projektledare

Trafikslagsövergripande Stråkstudie över Vänerstråket Göteborg Vänern. Bertil Hallman SVäpl Projektledare Trafikslagsövergripande Stråkstudie över Vänerstråket Göteborg Vänern Bertil Hallman SVäpl Projektledare Trafikslagsövergripande stråkstudie av godsstråket Götaälv till Vänerhamnar. En angelägenhet för

Läs mer

Metod för samhällsekonomiska kalkyler för lågtrafikerade banor

Metod för samhällsekonomiska kalkyler för lågtrafikerade banor 1(13) Metod för samhällsekonomiska kalkyler för lågtrafikerade banor I projekt Lågtrafikerade banor efterfrågas en metod för att göra samhällsekonomiska kalkyler för lågtrafikerade banor. Lågtrafikerade

Läs mer

Västsvensk infrastruktur

Västsvensk infrastruktur Enskild motion S1892 Motion till riksdagen 2018/19:2123 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Västsvensk infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

SAMMANFATTANDE KOMMENTAR

SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Samlad effektbedömning 1(9) Version: 2 090315 091209 Horstensleden SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Horstensleden möjliggör separering av in- och utgående trafik till Stockholms hamn samtidigt som den resulterar

Läs mer

SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR

SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR MANUAL TILL EXCELVERKTYG 2018-12-03 SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR Manual till Excelverktyg KUND Trafikverket KONSULT WSP Advisory WSP

Läs mer

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Inge Vierth, Victor Sowa, Kevin Cullinane, VTI Nationell konferens i transportforskning, Lund, 19 oktober 2016 Bakgrund Politiska målsättningar I Sverige:

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(9) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) Objekt: BVMa_012 Tunneln genom Hallandsås Datum för upprättande: 2009-05-12 Upprättad

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet 2018 2029 Förändrad förseningstid persontåg Åtgärdsplan 2018-2029 1(12) Kopia till: Förändrad förseningstid persontåg

Läs mer

GÖTA ÄLV TRANSPORTER, BROAR OCH BARRIÄRER. Problembeskrivning och kunskapsöversikt. Analys & Strategi 2009-09-18

GÖTA ÄLV TRANSPORTER, BROAR OCH BARRIÄRER. Problembeskrivning och kunskapsöversikt. Analys & Strategi 2009-09-18 GÖTA ÄLV TRANSPORTER, BROAR OCH BARRIÄRER Problembeskrivning och kunskapsöversikt 2009-09-18 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling.

Läs mer

ITS stöd för effektiv godstransport

ITS stöd för effektiv godstransport ITS stöd för effektiv godstransport på Göta Älv Ansökan till Vinnovas Utmaningsdriven Innovation Våren 2012 ITS för effektiv godstransport på Göta Älv .om bakgrunden om co modal trafikstyrning Järnväg

Läs mer

BILTRAFIK. Förutsättningar

BILTRAFIK. Förutsättningar BILTRAFIK Förutsättningar I den trafikutredning ( Trafikutredning Södra Norrlandet, 2009) som upprättats parallellt med fördjupningen redovisas dagens trafiksituation, hur trafiknätet kommer att belastas

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2

Effektredovisning för BVSt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2 2008-11-24 Till amlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2 Handläggare: Joakim Johansson, WP A& Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se

Läs mer

Bilagan följer i ordning de steg och förutsättningar som bör genomföras för komplettering av kalkyl.

Bilagan följer i ordning de steg och förutsättningar som bör genomföras för komplettering av kalkyl. Bilaga 3 Genomförande av kalkyl i Excelark Denna bilaga utgör stöd vid hantering av det excelark som rekommenderas för genomförande av samhällsekonomisk kalkylering med stöd av mikro eller mesomodeller

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Farled till Norrköpings hamnar

Farled till Norrköpings hamnar Samlad effektbedömning 1(10) Objektnr: SjöV 001 Anders Ljungberg 090313 Gunnar Eriksson 091209 Farled till Norrköpings hamnar SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnaden av farleden till Norrköpings hamnar för

Läs mer

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår PM Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt I den här broschyren får du en inblick i hur Trafikverket arbetar med samhällsekonomiska analyser på underhållsområdet och hur vi arbetar

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(12) Samlad effektbedömning Objekt: BVGv_001 Domnarvet, ny växelförbindelse Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

GÖTA ÄLV- nya älvförbindelser i ett helhetsperspektiv. Summering av Länsstyrelsen

GÖTA ÄLV- nya älvförbindelser i ett helhetsperspektiv. Summering av Länsstyrelsen GÖTA ÄLV- nya älvförbindelser i ett helhetsperspektiv Summering av Länsstyrelsen 13 dec 2012 Karin Slättberg Göta Älv - Miljövänlig transportled med stor kapacitet, och mycket mer. farled trafik längs

Läs mer

Samhällsekonomiska differenskalkyler

Samhällsekonomiska differenskalkyler Diarienr: F08-10130/SA20 BSAB: 9651-00-030b Järnvägsutredning Ostlänken Avsnittsutredning Norrköping C Linköping C Samhällsekonomiska differenskalkyler Bilaga 1 till avsnittsutredning - slutrapport september

Läs mer

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart. Inge Vierth Konferens: Hållbara transporter november 2016

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart. Inge Vierth Konferens: Hållbara transporter november 2016 Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Inge Vierth Konferens: Hållbara transporter 2016 10 november 2016 Bakgrund Politiska målsättningar I Sverige: använda sjötransporter för att avlasta landinfrastrukturen

Läs mer

Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder

Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder Användarhandledning BUSE version 2.1 Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund, VM och har vidareutvecklats av Ulf

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg

Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg PM Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av

Läs mer

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik [ NY] 1(19) Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik Sampers/Samkalkresultat Ostlänken Järna-Linköping Känslighetsanalys 12 procent mindre personbilstrafik och oförändrad lastbilstrafik

Läs mer

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter 2006-12-04 Ostlänken Beräkning av samhällsekonomiska effekter Förord Ostlänken avser ett nytt dubbelspår på Södra stambanan från Järna till Linköping via Nyköping/Skavsta och Norrköping. Banverket genomförde

Läs mer

Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW. Henrik Källsson Erik Thun AB

Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW. Henrik Källsson Erik Thun AB Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW Henrik Källsson Erik Thun AB Satsar på framtiden! Nybygge Alice & Helge Design & utvecking av Ferus Smit tillsammans med Erik Thun AB. Många förbättringar har gjorts,

Läs mer

Så kan effektivare järnvägstransporter bidra till tillväxt och miljö

Så kan effektivare järnvägstransporter bidra till tillväxt och miljö Så kan effektivare järnvägstransporter bidra till tillväxt och miljö Logistikforum i Jönköping 2008 Bo-Lennart Nelldal Adj. professor Järnvägsgruppen KTH 2008-08-20 1 KTH Järnvägsgruppen - Systemsyn Intäkt

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h PM Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

1(8) NY GÖTAÄLVBRO. PM Sjötrafik samrådsunderlag

1(8) NY GÖTAÄLVBRO. PM Sjötrafik samrådsunderlag 1(8) NY GÖTAÄLVBRO PM Sjötrafik samrådsunderlag 2012-10-22 2(8) Rev. Avser Rev datum Egenkontr (Sign/Dat) Godkänd (Sign/Dat.) Upprättad av Egenkontroll (Sign/Dat) Henriette Rudhag HERU 121031 Konstruktionsansvarig

Läs mer

Nyheter i ASEK 6. Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna.

Nyheter i ASEK 6. Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna. Nyheter i ASEK 6 Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna. Basår för priser Basår för priser ändras från 2010 till 2014. Det vill säga alla kalkylvärden i ASEK 6 ska

Läs mer

Trafikverkets förslag till Nationell plan

Trafikverkets förslag till Nationell plan Trafikverkets förslag till Nationell plan 2018-2029 TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Länsdelsmöten Värmland hösten 2017 622,5 miljarder Utveckling 333,5 mdr kr Vidmakthållande väg 164 mdr kr Vidmakthållande

Läs mer

Bättre information om broöppning Motion av Malte Sigemalm (s) (2009:16)

Bättre information om broöppning Motion av Malte Sigemalm (s) (2009:16) Utlåtande 2010: RII (Dnr 314-1025/2009) Bättre information om broöppning Motion av Malte Sigemalm (s) (2009:16) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2009:16) av Malte

Läs mer

Samhällsekonomisk analys av järnvägsinvesteringar förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys av järnvägsinvesteringar förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys av järnvägsinvesteringar förklarat på ett enklare sätt I den här broschyren får du en inblick i hur Trafikverket gör samhällsekonomiska analyser av järnvägsinvesteringar. Inledningsvis

Läs mer

möjligheter! Oxelösunds Hamn AB

möjligheter! Oxelösunds Hamn AB Dags att se närsjöfartens möjligheter! D l H ilb Douglas Heilborn Oxelösunds Hamn AB Vad är närsjöfart? Närsjöfart: Närsjöfart kallas även europasjöfart och är en intra-europeisk fartygstrafik från en

Läs mer

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt Göran Svärd Transportkapacitet Ökad kapacitet leder 2ll punktligare, säkrare och snabbare transporter 2ll lägre kostnad Minskad kapacitet

Läs mer

Banverket/HK Lena Wieweg. Känslighetsanalyser, järnvägsinvesteringar. Tabeller

Banverket/HK Lena Wieweg. Känslighetsanalyser, järnvägsinvesteringar. Tabeller Banverket/HK 1999-02-16 Lena Wieweg Känslighetsanalyser, järnvägsinvesteringar Tabeller Tabell 1. Bruttonytta vid +/- 20% av olika kalkylvärden etc (ursprungsvärdet står högst upp) Tabell 2. Bruttonytta

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

Effekter på kustsjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson

Effekter på kustsjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson Effekter på kustsjöfarten av likabehandling av transportslagen Per Kågeson Hypoteser 1. Ett likvärdigt utformat kostnadsansvar för infrastruktur, miljöpåverkan och olyckor leder till att kust- och inlandssjöfarten

Läs mer

Effektanalys. EVA Grundrapport Tage Tillander, Scandiaconsult, Karta

Effektanalys. EVA Grundrapport Tage Tillander, Scandiaconsult, Karta EVA Grundrapport Effektanalys Karta EVA Grundrapport 2(13) Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. ÖVERSIKT... 3 2. SAMMANFATTNING... 4 3. TRAFIKOMFÖRDELNING... 6 4. EFFEKTREDOVISNING... 7 5.

Läs mer

Jämförelse av de samhällsekonomiska kostnaderna för. SLUSSEN plan B och Stadens förslag. Richard Murray SLUSSEN plan B

Jämförelse av de samhällsekonomiska kostnaderna för. SLUSSEN plan B och Stadens förslag. Richard Murray SLUSSEN plan B Jämförelse av de samhällsekonomiska kostnaderna för och Stadens Richard Murray Presentation 12 december 2012 jämfört med Stadens Byggtid 4½ år istället för 8 år Byggkostnad 5 mdr istället för 8 mdr + bussterminalen

Läs mer