För dig som vill avancera i karriären. KTH erbjuder fem fördjupande kurser för dig som arbetar med fastigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För dig som vill avancera i karriären. KTH erbjuder fem fördjupande kurser för dig som arbetar med fastigheter"

Transkript

1 För dig som vill avancera i karriären KTH erbjuder fem fördjupande kurser för dig som arbetar med fastigheter

2 Utveckla ditt fastighetsoch humankapital tillsammans med KTH! KTH har sedan slutet av 1980-talet bedrivit kursverksamhet direkt anpassad för fastighets branschen. De senaste forskningsrönen inom fastighetsekonomi och fastighetsjuridik anpassas för att belysa viktiga fastighetsrelaterade frågor. I kurserna behandlas också miljö- och hållbarhetsfrågor. Kurserna, som ges på KTH:s campus, ger högskolepoäng och går att kombinera med heltidsarbete. Ny kurs för 2014 är Fastighetsinvesteringar, 7,5 hp. Allmänt om kurserna Kurserna är av fortbildningskaraktär och öppna för alla verksamma i bygg- och fastighets branschen. De läses koncentrerat, oftast med två utbildningstillfällen. Förutom före läsningar ingår självstudier, projektuppgift och tentamen. De som har godkänt på samtliga kursmoment erhåller, om de har grundläggande behörighet, betyg med högskolepoäng. Övriga erhåller intyg på fullföljd kurs. Kurserna ges på KTH i ljusa moderna lokaler och marknadsförs av Fastighetsnytt Förlags AB. Kursavgifter Avgiften för 7,5-poängskurserna är kr exkl moms Avgiften för 6-poängskurserna är kr exkl moms I kursavgiften ingår litteratur, kursdokumentation, lunch och kaffe Vid eventuella frågor, maila till uppdragsutbild.fob@abe.kth.se Att låta sina medarbetare gå en fortbildningskurs på KTH är ett sätt för företaget att kvalitetssäkra sitt humankapital Stellan Lundström Professor i fastighetsekonomi Skolchef Arkitektur och samhällsbyggnad

3 Kursdeltagare i kursen fastighetsvärdering och analys 2013.

4 Fastighetsvärdering och analys 7,5 hp Del 1: maj Del 2: augusti Målgrupp Arbetar du till exempel på bank eller i ett fastighetsbolag? Kommer du ofta i kontakt med fastighetsvärderingar? Kanske har du som mål att själv kunna utföra eller granska värderingar av fastigheter? Då är Fastighetsvärdering och analys en kurs för dig! Lär dig verktygen för att värdera en fastighet! Mål och syfte Syftet med kursen är att ge grundläggande förståelse för fastighetsvärdering vilken teoretisk bas värdering är baserad på och vilka metoder som används vid värdering samt insikt i att värdering är en bedömning och således förenad med osäkerhet. Målet med kursen är att kursdeltagaren ska få praktiskt tillämpbara verktyg att kunna utföra värderingar med. Efter genomgången kurs förväntas deltagarna: Kunna utföra en värdering med ortspris- och kassaflödesmetoden Kunna utföra en marknadsanalys med avsikt att ha som grund för en värdering Förklara vilka parametrar som skapar ekonomiskt värde och analysera hur förändringar av dessa parametrar påverkar värdet i en fastighet Samt kunna redogöra för: Den exakthet och osäkerhet som enligt studier historiskt har funnits i svenska värderingar Svårigheter och eventuella lösningar vid värdering i samband med miljöskada Specifika förhållanden i samband med lantbruks- och jordbruksvärdering Vad fastighetsmarknaden menar med god värderarsed innehåll och upplägg Ett av huvudmomenten i kursen är att själv utföra en fastighetsvärdering. Fastigheten, belägen i Stockholm, kommer att besökas. En analys av fastig hetens läge, ekonomiska, juridiska och tekniska förutsättningar behöver därmed göras. För att kunna utföra värderingen kommer kunskaper att inhämtas genom lektioner där föreläsningar och övningar varvas. Kursen avslutas med en tentamen för att säkerställa att deltagarna uppnått kursens mål. Kursansvarig Kursansvarig är Fredrik Brunes; fredrik.brunes@abe.kth.se. Övriga föreläsare består av företrädare från branschen.

5 Kursdeltagare i kursen fastighetsvärdering och analys 2013.

6 Fastighetsföretagets ekonomi 7,5 hp Del 1: maj Del 2: augusti Målgrupp Arbetar du med fastighetsfrågor? Kanske på en bank, som ekonom på en revisionsbyrå, eller som jurist på ett företag? Den här kursen vänder sig till dig som på något sätt i din yrkesverksamma roll kommer i kontakt med frågor rörande fastighetsföretag. Lär dig att analysera en årsredovisning! Mål och syfte Syftet med kursen är att ge kursdeltagaren kunskap om vilka metoder som används för att analysera ett fastighetsföretags ekonomi. Detta innefattar generella redovisningsprinciper, resultat- och balansräkning, samt specifika frågor som värdering av tillgångar och långsiktig bedömning av lönsamhet. Målet med kursen är att kursdeltagaren ska få verktygen att själv kunna utföra en analys av räkenskaper och investeringar. Efter genomgången kurs förväntas deltagarna: Kunna kritiskt tolka och justera finansiella rapporter som underlag för analys av svenska fastighetsföretag Förstå tillämpning och effekter av de regelverk som styr externredovisningen. Förklara och praktiskt hantera effekter av redovisningslösningar Bedöma och jämföra fastighetsföretag genom att beräkna, värdera och identifiera relevanta nyckeltal Hantera viktiga parametrar som använts i kalkyler för investeringsbedömningar Samt kunna redogöra för: Grundläggande redovisningsbegrepp Årsredovisningens delar. Vad som styr innehållet i årsredovisningen, med fokus på resultat- och balansräkning, och hur innehållet kan analyseras och tolkas Frågor som är av värde för fastighetsföretag, såsom värdering av tillgångar, aktivering av utgifter, branschnyckeltal och grundläggande investeringsbedömning Frågor som rör tillämpning av den nationella och internationella redovisningsnormgivning som omgärdar svenska fastighetsföretag Innehåll och upplägg: Kursens första del varar under fem dagar. Kursens andra del under två. I del I varvas teoretiska föreläsningar med praktiska övningar. Del II formas av uppföljningsdagar. Föreläsningarna hålls av lärare från KTH och av branschrepresentanter. Vidare ingår ett projektarbete i grupp, där deltagarna får arbeta med ett verkligt case. Examination sker i form av projektarbete, tentamen och en individuell uppgift. Kursansvarig Kursansvarig är Carl-William Åström; cwa@abe.kth.se. Examinator för kursen är Stellan Lundström. Även Bo Nordlund från KTH undervisar på kursen.

7 Kursdeltagare i kursen fastighetsvärdering och analys 2013.

8 Offentliga spelregler och fastighetsutveckling 6 hp Del 1: maj Del 2: 22 augusti Kan du utföra en detaljplan? Målgrupp Kursen vänder sig till projektledare och andra, både inom den privata och offentliga sektorn, som arbetar med markexploatering och plan- och byggprocessens tidiga skeden. Mål och syfte Kursens syfte är att ge en djupare förståelse för de lagar som påverkar utformningen av och processerna kring nyexploateringsprojekt. Detta berör i stor utsträckning den nya plan- och bygglagen, regler om markförvärv, samt regelsystemet för finansiering av infrastruktur som grönområden, vägar, va-system och gemensamhetsanläggningar. Lagstiftningen lägger grunden för de frivilliga exploateringsavtal som ingås mellan kommun och byggherre/fastighetsutvecklare. Målet är att kursdeltagaren ska kunna använda kunskapen för att själv genomföra exempelvis en detaljplan. Innehåll och upplägg I kursens första delmoment varvas teoretiska föreläsningar med praktiska övningar, bland annat med fokus på förutsättningar och restriktioner för exploateringsavtal. Under kursen får kursdeltagarna utföra en rättslig analys av en detaljplan med kompletterande exploateringsavtal, som även lämnas in i form av en skriftlig rapport. I kursens andra delmoment presenteras och diskuteras rapporten tillsammans med kursansvarig och övriga kursdeltagare. För att bli godkänd på kursen krävs en godkänd rapport. Kursansvarig Kursansvarig är Thomas Kalbro; thomas.kalbro@abe.kth.se. Eidar Lindgren, eidar.lindgren@abe.kth.se, står för merparten av undervisningen. I kursen deltar också branschföreträdare.

9 Marknadsanalys och fastighetsutveckling 6 hp Del 1: 1-3 oktober Del 2: 3 december Målgrupp Kommer du ofta i kontakt med marknads- och fastighetsrelaterade frågor i din yrkesverksamma roll? Är du exempelvis projekt- och fastighetsutvecklare, projektledare, fastighetschef, fastighetsvärderare, affärsområdeschef, planerare, byggentreprenör? Jobbar du kanske på ett ett byggföretag eller en kommun? Den här kursen vänder sig till dig! Kan du bedöma marknadsförutsättningar för en fastighet? Mål och syfte Kursen syftar till att hjälpa deltagarna att förstå vilka teoretiska moment som måste hanteras när marknadsförutsättningar ska bestämmas för ett fastighetsprojekt. Kursen ger deltagaren en tankemodell som stödjer dialog med aktörer i den tidiga planeringen av ett fastighetsprojekt. Efter genomgången kurs förväntas deltagarna: Kunna bedöma marknadsområdens storlek Veta vilka metoder som används för att utföra bedömningar av fastighetens kvaliteter Ha kunskap om vilka metoder som används för att bedöma efterfrågan och konkurrerande anbud för projekt Kunna använda statistisk data för efterfrågestudier Kunna bedöma marknads GAP och absorptionsberäkningar Innehåll och upplägg Kursen varvas med teoretiska föreläsningar och praktiska övningar. Du kan, om du vill, arbeta med ett eget praktikfall. Har du inget aktuellt projekt får du ett av examinatorn. Efter den första delen av kursen diskuterar vi ett miniprojekt där vi tillsammans kommer fram till en lämplig tillämpning av kursens innehåll; resultatet presenteras vid ett seminarium. Kursen avslutas med en tentamen. För godkänt betyg på kursen krävs en godkänd tentamen och hemuppgift. Kursansvarig Kursansvarig är Berndt Lundgren; berndt.lundgren@abe.kth.se. Övriga föreläsare är såväl branschföreträdare som från akademin.

10 Fastighetsinvesteringar 7,5 hp Del 1: 3-7 november Del 2: 4-5 december MÅL OCH SYFTE Kursen syftar till att ge deltagarna kunskaper om och färdigheter i lönsamhetsbedömningar av olika investeringsalternativ via kassaflödeskalkyler och nyckeltal, med särskild inriktning på fastighetsinvesteringar. Kan du genomföra en kassaflödesanalys? EFTER GENOMGÅNGEN KURS FÖRVÄNTAS DELTAGARNA: Kunna bedöma en investerings lönsamhet Kunna genomföra kassaflödesanalyser på totalt och eget kapital SAMT KUNNA REDOGÖRA FÖR: Vilka kvantitativa metoder och redskap som används i kassaflödeskalkyler INNEHÅLL OCH UPPLÄGG Kursen inleds med en genomgång av de teorier och grundläggande kvantitativa metoder som används i kassaflödeskalkyler. Detta följs av en genomgång av olika sätt att bedöma en investerings lönsamhet. Praktiska färdigheter i detta tränas och vinns sedan genom ett projektarbete avseende en verklig fastighetsinvestering. Beräkningar sker i första hand på totalt kapital, men även effekter av olika finansieringsalternativ behandlas. Även sambandet mellan risk och avkastning, samt känslighetsanalyser för att pröva analysens robusthet kommer att belysas. KURSANSVARIG OCH HUVUDFÖRELÄSARE Kursansvarig är Carl-William Åström. cwa@abe.kth.se, som tillsammans med Åke Gunnelin och Han-Suck Song är huvudföreläsare på kursen.

11 Kursansvariga och medverkande föreläsare rosane hungria gunnelin Forskningsingenjör Thomas Kalbro Professor i fastighetsvetenskap Hans Lind Professor i fastighetsekonomi Fredrik Brunes Universitetsadjunkt, tekn. lic. Carl-william åström Forskningsingenjör Berndt Lundgren Lektor, tekn. dr. Eidar Lindgren Adjunkt, tekn. lic. bo nordlund Adjunkt, tekn. dr. åke gunnelin Lektor, docent Sigrid Katzler Universitetsadjunkt, tekn. lic.

12 för kursanmälan, se fastighetsnytt.se/kurser övriga frågor:

VT Introduktionsföreläsning för kursen. Ekonomi för tolkar och översättare. delmoment Företagsekonomi. Föreläsare. Emmanouel Parasiris

VT Introduktionsföreläsning för kursen. Ekonomi för tolkar och översättare. delmoment Företagsekonomi. Föreläsare. Emmanouel Parasiris VT 2010 Introduktionsföreläsning för kursen Ekonomi för tolkar och översättare delmoment Företagsekonomi Föreläsare. Emmanouel Parasiris tisdag den 30 mars 2010 Emmanouel Parasiris 1 EMMANOUEL PARASIRIS

Läs mer

BOKFÖRING & REDOVISNING BOKFÖRINGSKURSER

BOKFÖRING & REDOVISNING BOKFÖRINGSKURSER BOKFÖRING & REDOVISNING BOKFÖRINGSKURSER Bokföring I grunder Bokföring II årsbokslut Bokföring III årsredovisning enligt K2 Bokföring IV årsredovisning enligt K3 På FEI är vi experter på bokföring! Vårt

Läs mer

ANALYSKURSER. Läsa & förstå bokslut Analys I Analysera företag Analys II Värdera & förvärva företag Analys III

ANALYSKURSER. Läsa & förstå bokslut Analys I Analysera företag Analys II Värdera & förvärva företag Analys III KAPITELNAMN ANALYSKURSER FÖR DIG SOM VÄRDERAR ELLER KREDITBEDÖMER Läsa & förstå bokslut Analys I Analysera företag Analys II Värdera & förvärva företag Analys III KAPITELNAMN ANALYSKURSER Du kan tentera

Läs mer

Fastighetsföretagande i offentlig sektor 2016

Fastighetsföretagande i offentlig sektor 2016 VÄLKOMMEN TILL Fastighetsföretagande i offentlig sektor 2016 Högskolekursen för yrkesverksamma inom offentliga fastighetsföretag och organisationer vänder sig i första hand till dig som är fastighetschef,

Läs mer

CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION

CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION KURSER FÖR NYA HR-MEDARBETARE Introduktion till personalarbete & rekrytering Medarbetarutveckling Ekonomi för PA- området Människokunskap Introduktion till arbetsrätten

Läs mer

Kurs i fastighetsekonomi för Byggande Arkitekter

Kurs i fastighetsekonomi för Byggande Arkitekter Kurs i fastighetsekonomi för Byggande Arkitekter Föreningen Byggande Arkitekter arrangerar under hösten 2015 en kvalificerad utbildning i fastighetsekonomi. Utbildningen omfattar fyra kuravsnitt: Exploateringsprocessen

Läs mer

Ekonomihögskolan Dnr: EHV 2008/245/514 KURSPLAN. Företag och Marknad I. Business and Market I. Ekonomihögskolans styrelse. Företagsekonomi.

Ekonomihögskolan Dnr: EHV 2008/245/514 KURSPLAN. Företag och Marknad I. Business and Market I. Ekonomihögskolans styrelse. Företagsekonomi. Ekonomihögskolan Dnr: EHV 2008/245/514 KURSPLAN Företag och Marknad I Business and Market I Kurskod FE4001 Beslutsdatum 2008-09-02 Beslutande organ Ekonomihögskolans styrelse Gäller från 2008-09-02 Undervisningsspråk

Läs mer

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT18. Utbildningens

Läs mer

Kursinformation Tets 37 HT -2013

Kursinformation Tets 37 HT -2013 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2013-08-25 Logistik Ekdahl/KD Kursinformation Tets 37 HT -2013 Välkommen till kursen Grundläggande Logistik. Kursen innehåller

Läs mer

Fastighetsekonomi för Byggande Arkitekter

Fastighetsekonomi för Byggande Arkitekter KURSPROGRAM Fastighetsekonomi för Byggande Arkitekter Kurs i Stockholm hösten 2015 Kurstillfälle 1: Projektutvecklingsprocessen 30 september Kurstillfälle 2: Värdering av hyresfastigheter 13 oktober Kurstillfälle

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT 2014. Kurskod: 918G27 & 918G29 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT 2014. Kurskod: 918G27 & 918G29 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 7,5 hp VT 2014 Kurskod: 918G27 & 918G29 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Kursplan

Läs mer

Kriminologi GR (B), 30 hp

Kriminologi GR (B), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi GR (B), 30 hp Criminology BA (B) 30 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression KR040G Kriminologi Grundnivå (B) Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Kursplan. Företagsekonomi, allmän kurs. Business Administration, General Course. Företagsekonomi. Kursen ges som fristående kurs.

Kursplan. Företagsekonomi, allmän kurs. Business Administration, General Course. Företagsekonomi. Kursen ges som fristående kurs. 1(7 ) Kursplan Ekonomihögskolan Kurskod FEA330 Dnr EHVd 2004:35 Beslutsdatum 2004-09-06 Engelsk benämning Undervisningsspråk Ämne Företagsekonomi, allmän kurs Business Administration, General Course Svenska

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2263 Psykoterapeutisk teori och metod, 30 högskolepoäng Psychoterapeutic Theory and Method, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen för

Läs mer

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Sidan 1 av 5 PM Version 4 Fortbildning Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Inläsningstjänst startar en utbildningsverksamhet inom området läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Under våren 2014 planeras

Läs mer

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT17. Utbildningens

Läs mer

Att göra mål FORTBILDNING AT T G Ö R A M Å L. Att göra mål. INBJUDAN Kursanmälan. Svenska Ishockeyförbundet. www.coachescorner.nu ATT GÖRA MÅL sid 1

Att göra mål FORTBILDNING AT T G Ö R A M Å L. Att göra mål. INBJUDAN Kursanmälan. Svenska Ishockeyförbundet. www.coachescorner.nu ATT GÖRA MÅL sid 1 FORTBILDNING Att göra mål INBJUDAN Kursanmälan Svenska Ishockeyförbundet 2006 www.coachescorner.nu ATT GÖRA MÅL sid 1 Du står här inför den stimulerande utmaningen att lära dig bli en bättre tränare när

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course

FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course KURSPLAN FEG100 FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course Grundnivå 1. Beslut om inrättande av kursen samt fastställande av kursplan Kursplanen är godkänd

Läs mer

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Introduktion till personal, arbete och organization, 15 hp

Introduktion till personal, arbete och organization, 15 hp Introduktion till personal, arbete och organization, 15 hp Avancerad nivå HT2018 Behörig att läsa kursen är student som är antagen på Masterprogrammet PAO. Kursansvarig: Tina Forsberg (Sociologiska institutionen).

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav AKADEMIN VALAND VCUR01 Att beställa och curera samtidskonst i det offentliga rummet, 30 högskolepoäng Commissioning and Fastställande Kursplanen är fastställd av Akademin Valand 2016-06-14 och senast reviderad

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande KSMC51, Strategi och verksamhetsstyrning i serviceverksamheter, 15 högskolepoäng Strategy and Management Control Systems in Service Organisations, 15 credits

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI FÖR ICKE-EKONOMER

FÖRETAGSEKONOMI FÖR ICKE-EKONOMER KAPITELNAMN FÖRETAGSEKONOMI FÖR ICKE-EKONOMER EKONOMIKURSER FÖR ICKE-EKONOMER Allmän Företagsekonomisk Kurs Företaget i samhället Redovisning & analys Aktier & finansiella instrument Ekonomiska kalkyler

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod FIE100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod FIE100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter att ha genomgått kursen skall studenten ha grundläggande kunskaper om finansiell ekonomi samt de finansiella marknaderna, finansiella instrument och finansiella institutioner

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ4247 Missbruk och beroende, 10 högskolepoäng Substance Abuse and Addiction, 10 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2012-10-05

Läs mer

Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall. Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln!

Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall. Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln! Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln! Med en kvalificerad yrkesutbildningsexamen i handel blir du attraktiv på arbetsmarknaden.

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod FIE100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod FIE100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter att ha genomgått kursen skall studenten ha grundläggande kunskaper om finansiell ekonomi samt de finansiella marknaderna, finansiella instrument och finansiella institutioner

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

EKONOMI- ASSISTENT CERTFIERAD EKONOMIASSISTENT UTBILDNING I TVÅ STEG

EKONOMI- ASSISTENT CERTFIERAD EKONOMIASSISTENT UTBILDNING I TVÅ STEG EKONOMI- ASSISTENT CERTFIERAD EKONOMIASSISTENT UTBILDNING I TVÅ STEG Ekonomiassistent I företagsekonomi, bokföring & lön Ekonomiassistent II bokslut, lön, Excel & budget Ekonomiassistenten har en nyckelroll

Läs mer

Grundläggande statistik 1, 6hp VT 2018

Grundläggande statistik 1, 6hp VT 2018 1 (5) Grundläggande statistik 1, 6hp VT 2018 Version 2017-02-05 I den här delkursen får man fördjupad kunskap i utvalda kvantitativa statistiska mått och metoder samt praktisk tillämpning av dessa analysmetoder

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016

Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2016-04-25 Logistik- och kvalitetsutveckling Bengt Ekdahl/KD Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016 Välkommen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Akademin Valand att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Akademin Valand att gälla från och med , höstterminen 2016. AKADEMIN VALAND VCUR02 Att arbeta konstnärligt i det offentliga rummet, 30 högskolepoäng Working With Contemporary Fastställande Kursplanen är fastställd av Akademin Valand 2016-06-14 att gälla från och

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS282 Migrationsrätt, 15 högskolepoäng Migration Law, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2017-12-05 och senast reviderad 2018-01-31. Den

Läs mer

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Utbildningsplan Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT18.

Läs mer

Härdplaster och kompositer. Materialdesign. med härdplaster och kompositer, 5poäng

Härdplaster och kompositer. Materialdesign. med härdplaster och kompositer, 5poäng Härdplaster och kompositer Materialdesign med härdplaster och kompositer, 5poäng Utbildning i materialdesign med härdplaster och kompositer Under de senaste tio åren har polymerteknologin utvecklats explosionsartat.

Läs mer

PROGRAM. Kurs i fastighetsutveckling och fastighetsekonomi för Byggande Arkitekter januari- februari 2018

PROGRAM. Kurs i fastighetsutveckling och fastighetsekonomi för Byggande Arkitekter januari- februari 2018 PROGRAM Kurs i fastighetsutveckling och fastighetsekonomi för Byggande Arkitekter januari- februari 2018 Kurs i fastighetsekonomi för Byggande Arkitekter Föreningen Byggande Arkitekter har under 2015 och

Läs mer

Externredovisning. Programkurs 7 hp Financial Accounting 722G52 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Filosofiska fakultetens kvalitetsnämnd

Externredovisning. Programkurs 7 hp Financial Accounting 722G52 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Filosofiska fakultetens kvalitetsnämnd DNR 980/06-41 1(5) Externredovisning Programkurs 7 hp Financial Accounting 722G52 Gäller från: Fastställd av Filosofiska fakultetens kvalitetsnämnd Fastställandedatum 2007-12-17 2(5) Huvudområde Företagsekonomi

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER HI1850 Guidekunskap, 60 högskolepoäng Guide studies, 60 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för historiska studier 2014-10-06

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH80, Företagsekonomi: Kandidatkurs i finansiering, 15 högskolepoäng Business Administration: Theory of Corporate Finance - Bachelor Course, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM

AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM EPF203 Ekonomistyrning med en introduktion till redovisning, 7,5 högskolepoäng Management Accounting Fastställande Kursplanen är fastställd av Företagsekonomiska

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH80, Företagsekonomi: Kandidatkurs i finansiering, 15 högskolepoäng Business Administration: Theory of Corporate Finance - Bachelor Course, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå== = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg Inledning Sedan 2011 krävs

Läs mer

Grundläggande statistik 1, 7,5 hp HT 2018

Grundläggande statistik 1, 7,5 hp HT 2018 ~- J'J, Jwt:~ "' 111. :X: 7,,,..._o '\Il) + s~ 1 (5) Grundläggande statistik 1, 7,5 hp HT 2018 Version 2017-09-03 I den här delkursen får man fördjupad kunskap i utvalda kvantitativa statistiska mått och

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30 credits Grundnivå / First

Läs mer

Företagsekonomi för icke ekonomer 6 dagar

Företagsekonomi för icke ekonomer 6 dagar Företagsekonomi för icke ekonomer 6 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas

Läs mer

tillämpa regler för behandling av eget kapital i olika företagsformer använda administrativa program för redovisning och bokslut

tillämpa regler för behandling av eget kapital i olika företagsformer använda administrativa program för redovisning och bokslut KURSPLAN REDOVISNINGSKONSULTUTBILDNING REDOVISNING 1 (ca 7,5 hp) Syfte Kursen ger fördjupad kunskap och färdighet i löpande redovisning och bokslut. Den utvecklar förmågan att använda ändamålsenlig redovisning

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017. Medicinska fakulteten VMFN28, Grundläggande forskningsmetodik för allmänmedicin, 30 högskolepoäng Basic Research Methodology in General Practice, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för institutionen för strategisk kommunikation att gälla från och med , vårterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för institutionen för strategisk kommunikation att gälla från och med , vårterminen 2018. Samhällsvetenskapliga fakulteten SKOC40, Strategisk kommunikation: Ekonomistyrning, finansiell analys och ekonomisk rapportering, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Management Accounting, Financial

Läs mer

Kursplan. Företag och Marknad I. Business and Market I. Företagsekonomi. Kursen ges som fristående kurs. Målet för kursen är att ge de studerande:

Kursplan. Företag och Marknad I. Business and Market I. Företagsekonomi. Kursen ges som fristående kurs. Målet för kursen är att ge de studerande: 1(7) Kursplan Ekonomihögskolan FEN305 Dnr EHVd 2006:19 Beslutsdatum 2006-06-26 Engelsk benämning Undervisningsspråk Ämne Företag och Marknad I Business and Market I Svenska Företagsekonomi Poängtal 20

Läs mer

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Sidan 1 av 5 PM Version 1 2015-11-10 Fortbildning Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Kursledare Anna Fouganthine, fil. dr. i specialpedagogik med inriktning läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Christer

Läs mer

MALMÖ HÖGSKOLA Teknik och samhälle. Kurs-PM Fastighetsvetenskap 31-45 hp Fastighetsmarknad och värdering (FF221A)

MALMÖ HÖGSKOLA Teknik och samhälle. Kurs-PM Fastighetsvetenskap 31-45 hp Fastighetsmarknad och värdering (FF221A) MALMÖ HÖGSKOLA Teknik och samhälle Kurs-PM Fastighetsvetenskap 31-45 hp Fastighetsmarknad och värdering (FF221A) HT 2007 1 Detta PM syftar till att ge er mera detaljerad information om kursen utöver vad

Läs mer

Sid 1 (6) Uppdragsutbildningsplan Datum: 2014-06-10 Dnr:

Sid 1 (6) Uppdragsutbildningsplan Datum: 2014-06-10 Dnr: Sid 1 (6) Uppdragsutbildning för yrkesverksamma inom socialtjänstens enheter för barn och unga i Norrbotten Syftet med kurserna inom uppdragsutbildningen är att ge deltagarna möjligheten att utveckla sina

Läs mer

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Utbildningsplan Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT19.

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen. Samhällsvetenskapliga fakulteten KSMB32, Redovisning och ekonomistyrning i serviceverksamheter, 15 högskolepoäng Financial Accounting and Management Accounting in the Service Sector, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Utbildningsplan Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT14.

Läs mer

Certifierad Varumärkesvärderare

Certifierad Varumärkesvärderare Certifierad Varumärkesvärderare Du som är aktiv inom varumärkesområdet, oavsett om du arbetar utifrån ett finansiellt-, marknads- eller legalt perspektiv, vet att det är centralt att anlägga en strukturerad

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Studieanvisning. Affärsplanering för tillväxtföretag

Studieanvisning. Affärsplanering för tillväxtföretag Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag 7,5 hp vårterminen 2015 Kursens syfte och mål Kursens upplägg består av fysiska workshops och digitalt utbildningsmaterial som syftar till att ge kursdeltagare

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM2635 Utredning och psykologisk behandling av individer I, 30 högskolepoäng Assessment and psychological treatment of individuals I, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Kursen är en valfri kurs inom juristprogrammet. Den läses under programmets sjunde eller åttonde termin.

Kursen är en valfri kurs inom juristprogrammet. Den läses under programmets sjunde eller åttonde termin. Juridiska fakulteten JUEN11, Konflikt och immaterialrättsliga intrång, 15 högskolepoäng Conflict and Intellectual Property Infringement, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN42, Utvärdering och kunskapsproduktion i socialt arbete, 15 högskolepoäng Evaluation and Knowledge Production in Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå== = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm Inledning Sedan 2011

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 7,5 hp VT 2012 Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Presentation av kursen...3 Lokaler...3 Registrering...3 Välkommen

Läs mer

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

En djupare förståelse för kundperspektivets betydelse för såväl finans- som fastighetssektorn.

En djupare förståelse för kundperspektivets betydelse för såväl finans- som fastighetssektorn. Utbildningsplan Kandidatprogram, fastighet och finans Bachelor's Programme in Real Estate and Finance 180,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT19. Utbildningens mål Informationen

Läs mer

AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM

AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM EFI300 Finansiell Ekonomi 3a: Fördjupningskurs, 15 högskolepoäng Finance 3a: Bachelor Course, 15 Fastställande Kursplanen är fastställd av Företagsekonomiska

Läs mer

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Arkitektur för ett åldrande samhälle (Architecture for an Ageing Society)

Arkitektur för ett åldrande samhälle (Architecture for an Ageing Society) Kursnr: AD222V Arkitektur för ett åldrande samhälle (Architecture for an Ageing Society) alternativa boendeformer för äldre delmoment förlagda till Vigs Ängar, Ystad kommun Kursbeskrivning, HT09, 090914-100115:

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp HT Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp HT Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 7,5 hp HT 2012 Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Kursplan... 4 Preliminärt

Läs mer

Civilekonomprogrammet

Civilekonomprogrammet Dnr HS 2018/64 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Civilekonomprogrammet Programkod: SACEK Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 240 Beslut om fastställande: Civilekonomprogrammet

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod ERC500. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod ERC500. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att presentera fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper inom externredovisningens områden. Efter avslutad kurs skall studenten kunna: Kunskap och förståelse

Läs mer

Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik

Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik Specialistkurs Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik för yrkesverksamma legitimerade psykologer motsvarande 15 hp 15 oktober 2014 20 maj 2015 Innehåll Psykologer har genom sin gedigna

Läs mer

En djupare förståelse för kundperspektivets betydelse för såväl finans- som fastighetssektorn.

En djupare förståelse för kundperspektivets betydelse för såväl finans- som fastighetssektorn. Utbildningsplan Kandidatprogram, fastighet och finans Bachelor's Programme in Real Estate and Finance 180,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT17. Utbildningens mål Informationen

Läs mer

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng

Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Utbildningsplan Kandidatprogram, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling Bachelor's Programme in Property Development and Agency 180,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT16.

Läs mer

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version,

Läs mer

Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik

Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik Specialistkurs Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik för yrkesverksamma legitimerade psykologer motsvarande 15 hp 15 oktober 2014 20 maj 2015 Innehåll Psykologer har genom sin gedigna

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

EH2030 (7,5p) Verksamhetsutveckling & kvalitet

EH2030 (7,5p) Verksamhetsutveckling & kvalitet Industriella informations och styrsystem EH2030 (7,5p) Verksamhetsutveckling & kvalitet Kurs-PM hösten 2007 Kursledning Torsten Cegrell torsten.cegrell@ ics.kth.se 790 68 21 Examinator Judith Westerlund

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Master VT 12 Psykologiska institutionen. OBS! Vissa ändringar i schemat kan uppkomma. Korrigerat 23/3

STOCKHOLMS UNIVERSITET Master VT 12 Psykologiska institutionen. OBS! Vissa ändringar i schemat kan uppkomma. Korrigerat 23/3 STOCKHOLMS UNIVERSITET Master VT 12 Psykologiska institutionen OBS! Vissa ändringar i schemat kan uppkomma. Korrigerat 23/3 KVALITATIV INTERVJUMETODIK 7,5 hp 27 mars 5 juni Innehåll och syfte Syftet med

Läs mer

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30,0 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30.0 credits Grundnivå

Läs mer

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogrammet i Sociologi, med Samhällsanalytisk inriktning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogrammet i Sociologi, med Samhällsanalytisk inriktning 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Masterprogrammet i Sociologi, med Samhällsanalytisk inriktning 120 högskolepoäng Avancerad nivå Master in Sociology 2(2) 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan för Masterprogrammet

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP36, Psykologi: Avancerad Arbets- och organisationspsykologi I, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Work and Organizational Psychology I, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics

Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics Dnr: HS 2014/248 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Civilekonomprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: SACEK 14 4. -04- Programmets benämning: Civilekonomprogrammet

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap 2015-03-01 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk information. Kursen är en av ledarskapskurserna i Dalarnas

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP36, Psykologi: Avancerad Arbets- och organisationspsykologi I, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Work and Organizational Psychology I, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer