Slutrapport av Projektet regional samverkan för distansstudier i Entreprenörsregionen Framtagen av Giltig från Dokumentnamn / Reg. Nr.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport av Projektet regional samverkan för distansstudier i Entreprenörsregionen Framtagen av Giltig från Dokumentnamn / Reg. Nr."

Transkript

1 1 (5) Distansprojektets syfte Projektet skall utveckla organisationen för livslångt flexibelt lärande i regionen i samverkan med lärcentra, gymnasieskolor, näringsliv och andra aktörer som har ett intresse av att utveckla ett utbud av kurser som motsvarar behovet. Projektet är ett av CFL:s kunskapsprojekt och skall fullföljas som det utformats ( inte justeras under gång ) och överleva genom att permanentas i ordinarie verksamhet. Fördjupad ansökan till CFL våren 2003 Koordinatorn Krister Lindkvist skrev i vår ansökan att mål och medel för distansprojektet var - att effektivt tillgodogöra sig inom och utom regionen befintliga erfarenheter samt allmän kunskap om utbildningsupplägg, pedagogik och organisation - att gemensamt och organiserat planera, marknadsföra, handla upp och genomföra utbildningar i ambitiös omfattning som ett medel att säkerställa regionens behov av kvalificerad utbildning - att profilera kurser och utbildningar med entreprenörs- och ledarskapsinriktning samt bevaka att jämställdhetsperspektivet aktualiseras i hela planeringen. Projektorganisation Styrgrupp för distansprojektet har varit s 10 kommunchefer, som fått skriftlig och muntlig information kontinuerligt av projektledaren och koordinatorn. Projektgruppen har under hela projektet bestått av - förvaltningschefen i Markaryd, Eva Albihn - förvaltningschefen i Ljungby, Eva-Gun Berglund - samordnaren för Hph, Pelle Ekfeldt - enhetschefen i Laholm, Pia Svensson - utvecklingsledaren i Halmstad, Christina Thomsen - koordinatorn Krister Lindkvist, projektledaren Bernt Ralfnert och projektmentorn ifrån CFL Monica Mohlin-Sjödin. Projektgruppen har avhållit tio sammanträden: , , , , , , , , , Projektstart Projektet fick en flygande start med seminariet Lärcentra i samverkan den 11 juni 2003 i Ljungby och med anställning av en projektledare på heltid från och med den 16 augusti ( halvtid fr.o.m ) Vid det första sammanträdet med projektgruppen beslöts, att projektledaren skulle fortsätta implementera projektet i kommunerna och ävenledes fortsätta bistå dessa med ansökningar till CFL ( de 20 millionerna 2003 för lärcentrautveckling ).

2 2 (5) Kommunernas beredskap för distansprojektet Projektledaren fick snabbt anvisning av de 10 kommuncheferna på kontaktpersoner för projektet i deras kommuner, men det stod snart klart, att dessa huvudsakligen skolledare för komvux i betydande grad saknade kännedom om projektet och om som sådan. Samtidigt som projektet förankrades i kommunerna under hösten, presenterade projektledaren i korta sammanställningar kommunerna för projektgruppen: lärcentra, komvux, distansutbildningar och nämndorganisation. Två huvudspår: gymnasiala distansutbildningar för vuxna och högskolekurser på distans För att uppnå projektmålen följde projektet två huvudspår: - det ena borde leda fram till en organiserad samverkan kring gymnasiekurser på distans - det andra till en organiserad samverkan kring högskolekurser på distans. Distanscentrum det första huvudspåret Vid den första nätverksträffen för komvuxledare i Ljungby i december 2003, beslöts att utveckla samarbetet mellan vuxenutbildningarna i s 10 kommuner och att skapa en organisation för att bereda komvuxelever tillgång till ett omfattande kursutbud på distans, likvärdigt för alla studerande inom hela. Den 2 januari 2004 startade Distanscentrum med säte i Värnamo. Alla komvuxelever som vill studera på distans anmäler sig till sitt eget komvux, som vidarebefordrar anmälan till Distanscentrum, vars personal ombesörjer anmälan och registrering för statsbidrag, studiemedel och studietakt, läromedel och betygsättning. Under våren upphandlade Värnamo kommun för alla s kommuners räkning distansutbildningen av NTI för en ettårsperiod med möjlighet till en ettårig förlängning ( ). Flera av kommunerna utnyttjade redan ifrån början den nya distansmöjligheten ( och några kommuner utanför ansökte förgäves om medlemskap ) och idag studerar drygt 380 elever ifrån Laholm, Älmhult, Ljungby, Markaryd, Hylte, Halmstad, Gislaved och Värnamo någon av de 80 gymnasiekurser som erbjuds med start varje måndag. Kvaliteten är hög, avhoppen få och kostnaderna låga.. Laholm, som planerade utträda ur, fick ett skäl att kvarstanna, sedan man räknat på utfallet av distansutbildningarna. Distanscentrum, landets största i sitt slag, kommer att överleva projektet: när projektledaren slutar den 15 mars kommer komvuxrektor Stefan Valmin i Värnamo att övergå till tjänst inom NTI för att driva verksamheten vidare. Högskolekurser på distans det andra huvudspåret. Distansprojektet utredde under hösten 2003 möjligheten att samordna regionens högskolekurser på distans genom samordnaren på Högskolan på hemmaplan ( GGVV-kommunernas kommunalförbund ) men till jul sade Hph nej till en sådan lösning, varför projektgruppen den uppdrog åt projektledaren att bygga ett nätverk med representanter för Hph och de övriga sex kommunerna.

3 3 (5) Nätverket träffades första gången den 8 juni för en överläggning med Halmstads högskola och projektet och nätverket arbetar på två sätt för att uppnå målen som vi angivit i den fördjupade ansökan: - att gemensamt och organiserat få till stånd sådana högskolekurser som har behov av - att ordna möten mellan våra högskolor för att förmå dessa att samordna sitt distansutbud i regionen Med universitetet i Växjö har projektet inte lyckats få till stånd en samverkan värd namnet, men med högskolorna i Jönköping och Halmstad har ett nära samarbete utformats ( på sistone har Kristianstads högskola visat intresse av att vara med ). Hittills har vuxna i erbjudits bl.a. följande distanskurser med entreprenörs- eller ledarskapsprofil: - projektledning - juridik inriktning småföretag - ledarskap - marknadsföring inriktning småföretag - affärsredovisning - säkerhetsinformatik - etik och ledarskap - Technical Writing. Det är, trots avsevärda ansträngningar att få reda på vad näringslivet i har för utbildningsbehov, oklart i vilken utsträckning det utbud som våra lärcentra erbjuder motsvarar dessa behov. Det är emellertid klart, att högskolekurserna på distans attraherar andra studenter än de traditionella: många av våra lärcentra får elever som knappast hade börjat läsa direkt på högskolan ( därför har man också startat ett lärcentrum mitt i universitetsstaden Uppsala )! Samordningen av högskolekurser på distans överlever projektet och koordinatorn Sara Palm kommer att driva dessa diskussioner vidare med högskolorna och entreprenörskommunerna. Tre andra spår komvuxsamverkan, KY och Markaryds folkhögskola Jämte de två huvudspåren, och det på ett sätt övergripande spåret att informera om projektet och, har distansprojektet verkat för - att få till stånd en organiserad samverkan mellan de kommunala vuxenutbildningarna: fem arbetsmöten har avhållits på lika många komvux, en överläggning har genomförts med Skolutvecklingsmyndigheten och en telebildöverläggning med CFL om validering och så har skolledningar och SYV:are mötts vid fyra tillfällen för att diskutera Distanscentrum Projektledaren har fortlöpande informerat komvuxledningarna om utvecklingsnyheter, men det nätverk som skapats för denna samverkan är till stora delar uppbrutet: sju av tio kommuner har bytt komvuxrektor under projekttiden, två kommuner mer än en gång ( den ena fem gånger ) - att kartlägga s KY-utbildningar. Den 20 oktober 2004 genomförde projektet en halvdag med deltagande av 13 av våra KY-utbildningar tillsammans med Birgitta Lindkvist ifrån KY-myndigheten och Torbjörn Matsson ifrån ING i Jönköping. - distansprojektet deltar slutligen i diskussionerna om att ge Markaryds folkhögskola en entreprenörs- eller småföretagareprofil och utbildningskoordinatorn Sara Palm övertar det spåret.

4 4 (5) Projektekonomi UTFALL Bokförda Projektkostnader Avsättn kostn. slutförande Externa Projektanslag CFL PROGNOS Bokförda kostnader hela projektet inkl avsättning 2005 Totalt nerlagda projektresurser Icke inkl ej transfererat transfererade prognos kostnader TOTAL projektbudget Andel projektmedel CFL: 45% 42% Projektet är förlängt till utan kompletterande projektanslag. Medel har avsatts med 125 kkr till slutförande av projektet inkl kostnader för projektledare, vars anställning pågår till Kostnaderna fram till överstiger budgeterat belopp med 2 % men med 8 % när förväntade kostnader under 2005 är inräknade. Extern tillförda medel av CFL uppgår därmed till 42 % då kostnader för slutförande av projektet under 2005 ingår. Slutrapport sammanställd av projektledaren, granskad och gillad av projektgruppen i mars 2005 Utvärdering Projektet utvärderas av högskolan i Halmstad, som räknar med att vara klar senast den 15 april 2005.

5 5 (5) Etappredovisning Ursprunglig benämning Etapp 1 Definition och uppstart Temadag : Informations- och erfarenhetsutbyte 2 Insamling och sammanställning av nuläge för lokala förhållanden Beskrivn. av planerad lokal basorganisation 3 Etablering av regional stödorganisation förankrad i var kommun Engagerande av regional projektledare Utarbetning rutiner för urval o upphandling Planerad tid Samverkan för optimering av kursutbud Gemensam marknadsföring Stöd för införande av fasta rutiner i nätverk Kontinuerliga behovsanalyser: Anpassat utbud i var kommun i lokal infrastruktur Kontakt med samhällsfunktioner och näringsliv God kännedom om marknaden 5 Initiativ och urval av distanspedagogik kurser med entreprenörs- intraprenörsprofil Marknadsföring med företagarnätverk Program f. entreprenörsprofil i distansutbildn 6 Övergång till fast organisation Fastställande och analys av bestående organisation med fullgoda förutsättningar på lokalplan för personlig utveckling och kompetenstillskott för arbetslivet. Utvärdering och slutrapport Status Klar Förslag aktiviteter/ kommentar Klar Kartläggning med intervjuer samt dokumentation: 1 dokument per kommun.bernts utredningsförslag Hph Klar Bernts kontaktpersoner och nya nätverk. Komvuxledarnas träffar och nytt nätverk för högskolestudier Projektledare fr.o.m Officiella överl med högskolor, överl högskolor emellan samt överl med Region Halland om högskoleutbud Pågår Planeringsmöten med bl.a. NTI, de 7 modellkommunerna, KY i Hph och på Träcentrum i Nässjö samt med högskolorna Samverkan m hög-skolan i Halmstad har gett nya utbildningar ht-04 och vt -05 Överläggningar med Nitus, SVERD m.fl. Överläggning med Hph, nej till vårt förslag om samordning Överl med fackliga organisationer. Sammanställning av alla KY i E-regionen. KYmöte i Värnamo 20 okt 04, möten m Kulturrådets projektled f att stödja vuxnas lärande i Halmstad Pågår Distanscentrum för komvux Överl med högskolor och företag om utb med entreprenörsinslag, samv.möten mellan våra högskolor. Möten m TEK och högskolan i Halmstad om företagsintervjuer Klar Distanscentrum för komvux. Nätverk för komvux och nätverk för högskoleutbildningar. Ansökan om mer projekttid beviljad av CFL Högskolan i Halmstad utvärderar

Regional samverkan för distansstudier i Entreprenörsregionen

Regional samverkan för distansstudier i Entreprenörsregionen Högskolan i Halmstad Sektionen för Hälsa och Samhälle Statsvetenskap Regional samverkan för distansstudier i Entreprenörsregionen En utvärdering av flexibelt lärande och entreprenörskap Peter Björk 2005-04-20

Läs mer

Rätt. Ganska. Lite otydlig. Mycket stolt! På stark frammarsch. Lätt tilltufsad. Kämpar i kylan! Kan snart flyga

Rätt. Ganska. Lite otydlig. Mycket stolt! På stark frammarsch. Lätt tilltufsad. Kämpar i kylan! Kan snart flyga Ganska bekant Rätt kaxig Lite otydlig Mycket stolt! På stark frammarsch Lätt tilltufsad Kämpar i kylan! Kan snart flyga Varför Lärcentrum? Startade under 1990-talet Ingen egen utbildningsanordnare Förmedlare

Läs mer

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken 1. Inledning 1.1 Bakgrund Redan 1989 startade ett nätverkssamarbete mellan fackhögskolorna i Jönköping och länets kommuner när det gäller decentraliserad högskoleutbildning. Varje kommun i dåvarande Jönköpings

Läs mer

Framtagen av Giltig från Dokumentnamn / Reg. Nr. Sida (Antal. KL / koordinator 2005-02-11 Verksamhetsplan 2005 med planering.rtf

Framtagen av Giltig från Dokumentnamn / Reg. Nr. Sida (Antal. KL / koordinator 2005-02-11 Verksamhetsplan 2005 med planering.rtf KL / koordinator 2005-02-11 med planering.rtf 1 (8) Entreprenörsregionen SW ekonomisk förening har till ändamål att främja medlemmarnas gemensamma intressen genom att ta initiativ till samverkan som stärker

Läs mer

Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA

Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA 2019-02-05 Lärcentrum Mötesplats, mäklare, motor. (Grepperud & Thomsen, 2001: Villkår for et regionalt utdanningslöft) I första hand en miljö för lärande, en

Läs mer

Årsredovisning. Entreprenörsregionen

Årsredovisning. Entreprenörsregionen Årsredovisning Entreprenörsregionen 2013 2014-01-08 Verksamhetsberättelse 2013 för samverkan i Entreprenörsregionen samt Förvaltningsberättelse 2013 för Entreprenörsregionen SW ekonomisk förening. Samverkanskommunerna

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost Bakgrund Ovanstående Samordningsförbund bildades den 1 januari 2011, bildandet gjordes genom en ombildning av Samordningsförbundet i Kristianstads

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter

Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter 2010-08-24 Handläggare Anders Langemark Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter Deltagande kommuner I detta projekt medverkar individ och familjeomsorgen (IFO)

Läs mer

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland GOTLAND 2018/21 Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 3 3 Projektorganisation 5 4 Förutsättningar

Läs mer

Campus Värnamo 2015. Bakgrund

Campus Värnamo 2015. Bakgrund Datum 2011-01-27 Dnr 2010.192 Kommunledningskontoret Campus Värnamo Kommunstyrelsen Campus Värnamo 2015 Bakgrund Campus Värnamo startade sin verksamhet höstterminen 2007. Hösten 2006 och våren 2007 var

Läs mer

FramtidsFrö i Halland 2013-2015

FramtidsFrö i Halland 2013-2015 01054 1(4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Uc/Regional Samverkan 2013-07-19 RS130134 Rutger Herlin, Utvecklingsledare Skola/Utbildning 070-570 44 43 Regionstyrelsen FramtidsFrö i Halland 2013-2015

Läs mer

Presentation. Norrtälje Vuxenutbildning, VUX. Barn- och Utbildningskontoret 2019

Presentation. Norrtälje Vuxenutbildning, VUX. Barn- och Utbildningskontoret 2019 Presentation Norrtälje Vuxenutbildning, VUX Barn- och Utbildningskontoret 2019 1 Organisation Vuxenutbildningen 17 Externa Utbildningsanordnare Utbildningsansvariga Norrtälje vuxenutbildning Verksamhetschef/rektor

Läs mer

Handlingsprogram om ökad sysselsättningsgrad. sysselsättningsgrad för ungdomar

Handlingsprogram om ökad sysselsättningsgrad. sysselsättningsgrad för ungdomar Handlingsprogram om ökad sysselsättningsgrad sysselsättningsgrad för ungdomar Version februari 2009 23 Handlingsprogram om ökad sysselsättningsgrad för ungdomar Inriktningsmål: Senast 2011 ska Söderhamns

Läs mer

Projektbeskrivning Regional samverkan Näringsliv och Samhälle i Entreprenörsregionen

Projektbeskrivning Regional samverkan Näringsliv och Samhälle i Entreprenörsregionen 1 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Syfte 2 2. Godkännande 2 3. Bakgrund 2 4. Innehåll och Målsättning 3 4.1 Mål 3 4.2 Projektets aktiviteter 3 4.3 Etapper 3 5. Arbetsformer 4 5.1 Projektorganisation 4 5.2 Ansvarsfördelning

Läs mer

Ansökan om projektstöd

Ansökan om projektstöd Kulturnämnden Västra Götalandsregionen Box 764 451 26 UDDEVALLA Projektansökan Sista ansökningsdag 15 september (beslut november) 15 mars (beslut april/maj) Ansökan om projektstöd Sökande (organisation

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg Skaraborg Innehåll Innehåll 1 10 kriterier för teknikcollege 3-4 Organisation 6 Beskrivning av kärnprocessen 6-12 Vem gör vad/organisation 13-21 Lokal kvalitetssäkring 22-24 Årlig cykelplan 25-26 Kriterier

Läs mer

Holmen Skogs anvisningar för examensarbeten 15 högskolepoäng

Holmen Skogs anvisningar för examensarbeten 15 högskolepoäng Holmen Skogs anvisningar för examensarbeten 15 högskolepoäng 1. Allmänt Inom Holmen Skog fyller examensarbeten tre syften: - ett sätt att knyta kontakter med studenter i slutfasen av deras utbildningar

Läs mer

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet Kompetens och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (sfi) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Statsbidrag till utvecklingsprojekt Kenneth Drougge, statsbidragsavdelningen kenneth.drougge@spsm.se 010-473 5387 En likvärdig

Läs mer

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Rinkeby-Kista SDF Socialtjänst Vuxna Projektansökan Sida 1 (5) 2017-11-30 inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Ansökan avser I stadens budget för 2018 har förebyggande insatser

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

PKS Ekonomi och verksamhet

PKS Ekonomi och verksamhet PKS Ekonomi och verksamhet 2017-03-03 Bakgrund Regionförbundet, kommunal utveckling - PKN - Liten tjänstemannaorganisation Tjänsteköpsmodell - Finansiering med statsbidrag - Administration och verksamhet

Läs mer

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion 2014-02-18 Jan Heimdahl Dnr KSL/14/0002-1. Ärendegång: KSLs arbetsmarknadsberedning 2014-04-02 Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion Förslag

Läs mer

Vård- och omsorgscollege i Halland

Vård- och omsorgscollege i Halland En snabbguide inför uppstarten av Vård- och omsorgscollege i Halland en modern samverkansform mellan arbetsliv och utbildningar inom vård och omsorg Baserad på underlag från Vård-och omsorgscollege Västmanland

Läs mer

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Dnr: UN 19/43 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år 2017 Marcello Marrone Innehåll Bakgrundsinformation och statistik Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildning EN språkutbildning i svenska för invandrare Rätt

Läs mer

FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige

FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige SLUTRAPPORT 2008-09-23 Sören Johansson FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige Period: 2008-01-01 2008-06-30 Projektorganisation Projektägare:

Läs mer

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan Rutin för ansökan om medel från Samordningsförbundet i Halland (se även bilagan till denna blankett) Den 1 januari 2004 infördes en permanent möjlighet till finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

Grästorps barn- och ungdomsnämnd

Grästorps barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden 2007-02-16 1 (12) Plats och tid Centralskolan, kl 13.00 15.15 Beslutande Britt-Marie Hermansson (m), ordförande Jens Persson (s) Susann Paulsson (m) Bengt Svensson (c) Maria Toll

Läs mer

Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 Handlingsplan

Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 Handlingsplan Barn- och Utbildningsnämnden Bilaga BoU-nämnden 2009-03-05 13 Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 2009-03-05 1 och riktlinjer för förskoleverksamheten Nulägesbeskrivning i förhållande

Läs mer

Verksamhets och aktivitetsplan 2012 Samordningsförbundet Västra Mälardalen

Verksamhets och aktivitetsplan 2012 Samordningsförbundet Västra Mälardalen Samordningsförbundet Västra Mälardalen Samordnare Datum Lars Silvervret 010 119 23 23 2011-12-09 Verksamhets och aktivitetsplan 2012 Samordningsförbundet Västra Mälardalen Verksamhetens ändamål och uppgift

Läs mer

En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar. 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)?

En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar. 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)? En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)? - Yrkeskompetenser 30 - Kompetenser motsvarande 29 yrkesämnen - Reell kompetens

Läs mer

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om utlysningen. Frågorna har delats in i fyra underrubriker; Innan du ansöker, Bedömning av ansökan, Under utvecklingsprojektets

Läs mer

LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV

LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV Vägledning Bra lärmiljö Möten med andra Kontakt med UBA Tänka nytt Vara uppdaterad om teknikutv. Ha koll på vad som händer inom utb.omr. Servicenivå och bemötande

Läs mer

SLUTRAPPORT. En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet

SLUTRAPPORT. En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet Avslutsrapport 1 2013-05-14 Dnr SU 2013/211 SLUTRAPPORT för projektet En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet Postadress Box 117 221 00 LUND Besöksadress E-huset LTH Växel 046-222 00

Läs mer

Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning

Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning PM Utbildningsavdelningen 1 (6) Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning Faktaruta Syftet med gymnasial spetsutbildning är att elever i ökad studietakt ska fördjupa

Läs mer

Regionledningskontoret Regional utveckling Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Regionledningskontoret Regional utveckling Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tjänsteskrivelse 2015-10-27 RJL 2015/2222 Regionledningskontoret Regional utveckling Karolina Borg Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Ung företagsamhet Förslag till beslut Nämnden för

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland 1. INLEDNING... 1 2. SYFTE... 1 3. AVTALSVILLKOR... 1 3.1 Avtalsparter... 1 3.2 Avtalets giltighet... 1 3.3 Interkommunal ersättning (IKE) och prislista... 2 3.4

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

!! Kvalitetsrapport!2013/2014!! samt!lokal!arbetsplan!!!!!!!!!!

!! Kvalitetsrapport!2013/2014!! samt!lokal!arbetsplan!!!!!!!!!! Kvalitetsrapport2013/2014 samtlokalarbetsplan Innehållsförteckning0 1. Om0NTI7gymnasiet0 1.1 Vår0verksamhetsidé0 1.2 Vår0vision0 1.3 Vårt0mål0 1.4 Vårt0kvalitetsarbete0 1.5 Våra0strategier0 1.6 Vart0tar0eleverna0vägen/ändamålsenlig0kvalitet0

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

Projektplan Från antagning till välkomnande

Projektplan Från antagning till välkomnande Gotland 2018/21 Från antagning till välkomnande Delprojekt 1 inom huvudprojekt Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Fastställt av Styrgruppen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål

Läs mer

Utbildningar för dig som vill jobba inom äldreomsorg och funktionsstöd

Utbildningar för dig som vill jobba inom äldreomsorg och funktionsstöd Campus Kramfors Lärcentrum för utbildning och utveckling Utbildningar för dig som vill jobba inom äldreomsorg och funktionsstöd Välkommen till Vuxenutbildningen Campus Kramfors Ansökningstider hittar du

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

ESA STATUSRAPPORT 3.DOC

ESA STATUSRAPPORT 3.DOC STATUSRAPPORT 3 ESA Titel: Statusrapport 3 Projekt: ESA- Entreprenörskap Skola Arbetsliv Idnr: Siffor Beställare: Kommunförbundet västernorrland/skolcheferna i länet Version: 1.0 Skriven av: Malin Heimer

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen mellan Göteborgs universitet, org. nr 202100-3153, med adress Box 100, 405 30

Läs mer

Slutrapport för följeforskningsuppdrag Strukturfondsprojektet Sàjtte Utveckling av rennäring och samiska näringar i Jokkmokks kommun

Slutrapport för följeforskningsuppdrag Strukturfondsprojektet Sàjtte Utveckling av rennäring och samiska näringar i Jokkmokks kommun Slutrapport för följeforskningsuppdrag Strukturfondsprojektet Sàjtte Utveckling av rennäring och samiska näringar i Jokkmokks kommun Råneå den 30 maj 2014 Olof Bergwall Följeforskare för Sàjtte 1 INLEDNING

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Förslag till kursutbud för Vuxenutbildningen våren 2010

Förslag till kursutbud för Vuxenutbildningen våren 2010 Gotlands kommun Barn- och utbildningsförvaltningen/an 2009-09-02 Förslag till kursutbud för Vuxenutbildningen våren 2010 Komvux egen verksamhet Kommunen är skyldig att anordna grundläggande vux och SFI.

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Högskolan Kristianstad 291 88 KRISTIANSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-02-09 Reg. Nr. 411-14843-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Statliga betänkanden/direktiv som påverkar vuxenutbildningens inriktning och uppläggning under de närmaste åren

Statliga betänkanden/direktiv som påverkar vuxenutbildningens inriktning och uppläggning under de närmaste åren 1 Lars Hanson 2008-01-24 Statliga betänkanden/direktiv som påverkar vuxenutbildningens inriktning och uppläggning under de närmaste åren 1. En fristående vuxenutbildning (dir 2007:32, senast redovisas

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Kvalitetsrapport!201 /201!!!!!!!!!!!!!!

Kvalitetsrapport!201 /201!!!!!!!!!!!!!! Kvalitetsrapport201/201 Förord Innehållsförteckning0 1. Om0NTI7gymnasiet0 1.1 Vår0verksamhetsidé0 1.2 Vår0vision0 1.3 Vårt0mål0 1.4 Vårt0kvalitetsarbete0 1.5 Våra0strategier0 1.6 Vart0tar0eleverna0vägen/ändamålsenlig0kvalitet0

Läs mer

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017 Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning Kompetensförsörjningsdagarna 26-27 april 2017 Ett av de största problemen för tillväxt i SMF 23 procent av de svenska småföretagen anger att

Läs mer

Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 1(8) Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Syfte Samverkansavtalet grundas på en gemensam strävan att genom utökad samverkan erbjuda alla elever som bor i de avtalsslutande kommunerna

Läs mer

Slutrapport. 1. Sammanfattning. Projektperiod: 090201-111231. Projektnamn: Projekt Palladium Diarienr: 2008-3020373

Slutrapport. 1. Sammanfattning. Projektperiod: 090201-111231. Projektnamn: Projekt Palladium Diarienr: 2008-3020373 PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: Projekt Palladium Diarienr: 2008-3020373 Projektperiod: 090201-111231 1. Sammanfattning Ungdomsprojektet Palladium är ett samverkansprojekt mellan Katrineholms och Vingåkers

Läs mer

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet.

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Kontaktperson programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 104 51 Stockholm Tele: vx 508 10 000 Mail: anna.lena.christensson@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens 2017-02-23 Aleksandra Sjöstrand Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Varför validering? Jag kontaktade universitetet så fort

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

Samverkansavtal för Gymnasiesärskolan i Region Halland

Samverkansavtal för Gymnasiesärskolan i Region Halland 1(5) Datum Diarienummer 2012-12-20 RS110117 Samverkansavtal för Gymnasiesärskolan i Region Halland Syfte Syftet med avtalet är att skapa förutsättningar för utveckling av gymnasiesärskolan. Avtalade parter

Läs mer

Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt

Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt ALL 2014/908 Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt Fördelningsprinciper och kriterier för likvärdig fördelning Fastställd av Leif Näfver, avdelningschef i samråd med regionchefer 2014-06-09 Statsbidragsavdelningen

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Vård- och omsorgscollege Kronoberg Vård- och omsorgscollege Kronoberg Verksamhetsbeskrivning med Verksamhetsplan 2019 Innehåll Innehåll 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Verksamhet... 3 3.1 Mål... 3 3.2 Beskrivning av VO-College Kronobergs

Läs mer

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Anteckningar Sida 0 (6) 2017-11-21 Norrmalms stadsdelsförvaltning Sankt Eriksgatan 117, 113 43 Stockholm Box 450 75 104 30 Stockholm Telefon 076-12 09 290 Växel 08-508 09

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Vuxensektor

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Vuxensektor Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Vuxensektor 1 Inledning en gäller alla verksamheter. På vilket sätt har ni på området arbetat med det systematiska kvalitetsarbetet? (Organisation, arbetsformer,

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Samverkansavtal om regionalt Vård- och omsorgscollege

Samverkansavtal om regionalt Vård- och omsorgscollege 2016-09-07 2016/2128 1(5) Vår adress Sociala sektorn Borlänge kommun Adress Omsorgsnämnd Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Mats Boman 0243-74315 mats.boman@borlange.se Nämnd Datum

Läs mer

Slutrapport för projektet Utbildningsnätverk Södra Lappland

Slutrapport för projektet Utbildningsnätverk Södra Lappland Slutrapport för projektet Utbildningsnätverk Södra Lappland Projektnamn Utbildningsnätverk Södra Lappland Projektnummer CFL 2006/344 Organisation med huvudansvar Kultur och utbildningsnämnden i Vilhelmina

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

www.liberhermods.se Kurskatalog 2008 Liber Hermods för en lysande framtid Liber Hermods flexibelt lärande sedan 1898

www.liberhermods.se Kurskatalog 2008 Liber Hermods för en lysande framtid Liber Hermods flexibelt lärande sedan 1898 Kurskatalog 2008 www.liberhermods.se Liber Hermods för en lysande framtid Liber Hermods flexibelt lärande sedan 1898 Välkommen till Liber Hermods! hos oss når du dina mål Sedan starten år 1898 har Liber

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (7) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2011 Ha riktlinjerna och blankettstödet tillhands då denna ansökningsbilaga fylls i. Bakgrundsinformation

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 7 Vuxenutbildning. Styrprocessen 2017

Behovsanalys för verksamhetsområde 7 Vuxenutbildning. Styrprocessen 2017 Behovsanalys för verksamhetsområde 7 Vuxenutbildning Styrprocessen 2017 Tyresö kommun / 2016-03-10 2 (14) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde 7 Vuxenutbildning... 3 1.1 Slutsatser

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010 Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Innehållsförteckning 1. FÖRORDNING OM KVALITETSREDOVISNING... 3 2. SAMMANFATTNING... 3 2.1 STARKA SIDOR... 3 2.2 OMRÅDEN FÖR

Läs mer

Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014

Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014 Dnr 09/0111 Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014 Bakgrund Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge är ett samverkansorgan, inom miljöoch hälsoskyddsområdet, mellan samtliga kommuner i Kronoberg

Läs mer

FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016

FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016 FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016 Bakgrund: Utvecklingspartnerskapet FoUrum ägs av länets 13 kommuner. FoUrums startade sin verksamhet 2010 och organiseras i Kommunal utveckling i Region

Läs mer

FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008. Fastställd av styrelsen 2007-12-13

FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008. Fastställd av styrelsen 2007-12-13 FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008 2008 Fastställd av styrelsen 2007-12-13 INNEHÅLL 1 Mötesplatser 3 1.1 Bron till kommunen 3 1.2 Företagsbesök 3 1.3 Frukostträffar och seminarier 3 1.4

Läs mer

Förslagsvis utvidgas nätverket hösten 2016 till att inbegripa två olika nätverk; ett storstadsnätverk och ett nätverk bestående av mindre kommuner.

Förslagsvis utvidgas nätverket hösten 2016 till att inbegripa två olika nätverk; ett storstadsnätverk och ett nätverk bestående av mindre kommuner. KOMMUNALFÖRBUNDET GR MISSIV Vuxenutbildningsnätverket -06-11 ÄRENDE 2 Till Vuxenutbildningsnätverket Förslag till SAM 3.0 Bakgrund Under åren 2006-2008 genomfördes SAM-projektet, ett samarbete mellan Stockholm,

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Personligt ombud Vad har hänt från 1992-2002? ISSN 1103-8209, meddelande 2002:27 Text: Barbro Aronzon Tryckt av Länsstyrelsens repro Utgiven av:

Personligt ombud Vad har hänt från 1992-2002? ISSN 1103-8209, meddelande 2002:27 Text: Barbro Aronzon Tryckt av Länsstyrelsens repro Utgiven av: Personligt ombud Vad har hänt från 1992-2002? ISSN 1103-8209, meddelande 2002:27 Text: Barbro Aronzon Tryckt av Länsstyrelsens repro Utgiven av: Fullständig rapport med omslag kan beställas hos Länsstyrelsen,

Läs mer

Samordningsförbundet Södra Vätterbygden. Ansökan om medel till projekt för efterstöd

Samordningsförbundet Södra Vätterbygden. Ansökan om medel till projekt för efterstöd Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Ansökan om medel till projekt för efterstöd Projektägaren Jönköpings kommun, arbetsmarknadsavdelningen (AMA) ansöker om medel för att genomföra projekt för efterstöd

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021 Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli 2016 30 juni 2021 KRITERIE 1 a. Vård- och omsorgs college Öka attraktionskraften för branschen och utbildningar inom vård och omsorg

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 7 februari 2007, kl 08.30-12.00 Plats: Vuxenutbildningen i Härryda, Långenäsvägen 5 (Mölnlycke Centrum) Deltagare Kerstin Littke, Utbildningschefsgruppen,

Läs mer

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath Projekt IT-stöd en förstudie som syftar till att inventera och analysera behoven av och inom ett administrativt verktyg för vuxenutbildning inom Göteborgregionen. 2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

Läs mer

Ansök senast 15 april! Digital Affärsutveckling. 60 Hp magisterprogram på avancerad NiVå DistaNs

Ansök senast 15 april! Digital Affärsutveckling. 60 Hp magisterprogram på avancerad NiVå DistaNs Ansök senast 15 april! Digital Affärsutveckling 60 Hp magisterprogram på avancerad NiVå DistaNs Digital Affärsutveckling magisterprogram 60 hp Längd 2 år Studietakt 50 % Undervisning Semi-distans, tre

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

Från projekt till verksamhet

Från projekt till verksamhet Från projekt till verksamhet SYFTE Ökad kännedom om validering Bidra till ökad tillgång till validering MÅL Skapa ett kvalitetssäkrat system för validering i Dalarna Finansiering Individen Kompetens Snabbare

Läs mer

Genomförda uppdrag 2010-2014

Genomförda uppdrag 2010-2014 Org nr. 556710-8260 Genomförda uppdrag 2010-2014 2010 IKEA BPS 2 dagar processledning ledningsgrupp, BPS Totalt antal: 15 personer Referens: Jens Lindell, tel. 0476-136 09 2010 Hammarplast 2 dagar produktutveckling

Läs mer

Avtal med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda

Avtal med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Karin Stacksteg Katarina Håkansson Datum 2016-10-17 Diarienummer UBN-2016-4120 Utbildningsnämnden Avtal 2017-2018 med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda

Läs mer

Projektplan Arbetsplatsens språk, kultur och identitet

Projektplan Arbetsplatsens språk, kultur och identitet Gotland 2018/21 Arbetsplatsens språk, kultur och identitet Delprojekt 3 inom huvudprojekt Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Fastställd av Styrgruppen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer