Reviderat Använd kontakttyp för Läkemedelsadministration vilket innebär att diagnosregistrering ej behöver ske.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reviderat 2013-06-14. Använd kontakttyp för Läkemedelsadministration vilket innebär att diagnosregistrering ej behöver ske."

Transkript

1 Cityakuten P-spruta Jag hade en kvinna inbokat på besök på dskmottagning. Hon skulle ha en p-spruta enl ordination var 12:e vecka. Har tidigare fått det på Kvinnohälsan och ordinationen kommer därifrån. Kunde inte hitta någon diagnoskod för det här. Använd kontakttyp för Läkemedelsadministration vilket innebär att diagnosregistrering ej behöver ske. Vi utreder möjligheten hur ordinationslistan ska användas vid denna typ av medicinering. Cityhälsan Centrum Cityhälsan Centrum Cityhälsan Centrum Kateter Har ni något tips på vad man kan sätta för diagnoskod på ex. byte av uribag (till KAD) eller då pat. kommer för att kuffa om sin KAD dvs kateterskötsel? PPD-tuberkulin BCG-vaccination Hänvisning till akutmott Jag har problem med att jag inte vet hur jag ska diagnosregistrera mina PPD-tuberkulintester. Det är ju ingen vaccination, vet ej vad jag ska leta under. Besöket vid avläsningen om det ej blir någon BCG-vaccination - hur diagnosregistrerar jag då? Jag fick en förfrågan vad man kan tänkas sätta för åtgärdskod då man haft en patient på besök som leder till att pat. skickas med ambulans till sjukhuset. Finns det någon sådan åtgärdskod? Diagnoskod för orsaken till kateterbehandling anges. Tyvärr finns ingen användbar KVÅ kod för detta så registrering kan ej ske. Diagnosnumret är Vårdåtgärd Z54P, kan gälla både vid sättandet av PPD och avläsningen. Kvå kod AV123 turbekulinprövning, senstinprövning XS922 Annan vårdgivare (här kan texten ändras till t.ex. Hänvisning till akutmott) Cityhälsan Centrum Tuberkulin-test Fråga gällande tuberkulintest samt BCG-vaccination. Ska dessa barn/pat ha en diagnos? Gäller framför allt de som man sätter tuberkulintest på. Min kollega tyckte inte det provet rörde sig om ett läkemedel. Ska dessa ha en diagnos med tanke på den nya ersättningsmodellen? Använd diagnoskoden Z10- Hälsokontroll av difinierad befolkningsgrupp Cityhälsan Hemsjukvård Läkemedel Vilken KVÅ-kod ska användas när man byter smärtplåster? Kontakttyp för Läkemedelsadministration kommer fr.o.m att finnas både för hembesök och mottagningsbesök vilket innebär att diagnosregistrering ej behöver ske. Lämpligen inläggs ordinationen på ordinationslista och under vårdgivarinstruktion anges ordinatör. Ska ej skrivas i löpande text i journalen.

2 Cityhälsan Hemsjukvård Cityhälsan Hemsjukvård Läkemedel Vilken KVÅ-kod ska användas vid hembesök där man bara lägger fram insulin, tabletter för hela dagen och patienten själv ger sitt insulin, tar sina tabletter men blir uppringd middag och eftermiddag och får påminnelse? Hänvisning till akutmott Fråga från oss på Cityhälsan Hemsjukvård; Vilken åtgärdskod är lämplig att använda när vi på hembesök bedömer att pat måste skickas in till akut-mott på lasarettet. Kontakttyp för Läkemedelsadministration kommer fr.o.m att finnas både för hembesök och mottagningsbesök vilket innebär att diagnosregistrering ej behöver ske. Lämpligen inläggs ordinationen på ordinationslista och under vårdgivarinstruktion anges ordinatör. Ska ej skrivas i löpande text i journalen. XS922 Annan vårdgivare (här kan texten ändras till t.ex. Hänvisning till akutmott) Cityhälsan Hemsjukvård Bedömning av allmäntillstånd Vi letar efter diagnos som kan sättas vid bedömning av allmäntillstånd. Det närmaste vi kan hitta är Hälsoundersökning men det känns inte relevant. Har du något förslag? Föreslår Z03- Medicinsk bedömning för misstänkt sjukdom - obs för misstänkt sjukdom eller relevant symtomdiagnos. Om patienten själv är orolig och önskar bedömning använd ex-vis Z711 Oro för sjukdom. Cityhälsan Hemsjukvård Riskbedömning Senior Alert Cityhälsan Norr Bladderscan EKG Cityhälsan Norr Agraffer Bladderscan Vi undrar om det finns någon diagnos för riskbedömning enligt Senior Alert. 1. Hittar ej under urinvägar: BLADDERSCAN. Bra om den läggs till. 2. Undrar över diagnoskoden EKG. Vi tar EKG med 10 elektroder = Vilo-EKG på VC innan läkarbesök. Kan vi använda diagnoskoden som finns AF022 då? (Står 12 elektroder ) 1.Vilken kvå-kod ska man använda om man tar bort agraffer, räknas de som hudsuturer? 2.Vilken kvå-kod ska användas vid bladderscaning av urinblåsan? Nej, det finns inte. 1. KVÅ-kod AK047 Förenklad ultraljudsundersökning för bestämning av residualurin. 2. KVÅ kod AF022 inkluderar tolkning och ska bytas mot AF023 som innebär enbart tagning av EKG 1. Ja. TQX40 2.AK047 Ultraljudsundersökning, residualurinbestämning - Förenklad ultraljudsundersökning av urinblåsan för bestämning av residualurin. Bladderscan Cityhälsan Norr Suturtagning Vilken ICD diagnos skall jag använda till operations sår? vid suturtagning. Tycker varken T000-P eller T01-P passar in. Hittar inget annat i katalogen I första hand anges diagnoskoden som är orsaken till operationen enligt ICD10-Prim, alternativt diagnoskod Z54-P Vårdåtgärd, samt KVÅ-kod för suturtagning TQX40 Avlägsnande av hudsuturer (här ingår även agraffer)

3 Cityhälsan Söder KBT 1. Fråga om kodning. Är psykolog på vårdcentral. Exempel: Patient med både ångest och depression. Åtgärd KBT. Kan jag göra som nedan? Huvuddiagnos F32- Depressiv period Diagnos F419P Ångesttillstånd Åtgärd DU010 Systematisk psykologisk behandling kognitiv Huvuddiagnos F32- Depressiv episod Diagnos F419P Ångesttillstånd Åtgärd DU010be Beslut kognitiv beteendeterapi Åtgärd DU010 Systematisk psykologis behandling, kognitiv 2. Ytterligare fråga: Som åtgärd ovan har jag skrivit DU010 kognitiv. Har blivit tillsagd att det är den jag ska använda och inte DU011 KBT. Lustigt tycker jag då det är KBT jag ger och inte kognitiv terapi. Har jag fattat fel? Kan jag använda DU011 också och då få rehabpeng för det? Som vi tolkar det så är det viktiga att man vid första tillfället registerar diagnos och kod för beslut, därefter diagnos och kod för behandling vid varje behandlingstillfälle och slutligen diagnos och kod för avslut vid sista tillfället. Det finns information på Lisa om rehabiliteringsgarantin har ni ytterligare frågor rekommenderar jag att ni kontaktar Elisabeth Hassel som är mera insatt i vad som gäller för ersättning etc. Cityhälsan Söder Cityhälsan Söder Diabetes Våra diabetessköterskor undrar vad det är som ingår i de olika diagnoskoderna gällande diabetes, blodtryck m m. Diabetessköterskan är lite undrande över diagnoskoderna också hon har skrivit E14-P tidigare då våra läkare gör det oftast och hon har blivit tillsagd att göra det. Men ska man inte använda de övriga diabetes mellitus typ 1 eller 2 koderna? Kontakttyp Ska sköterska diagnosregistrera och sätta åtgärdskod då patienten är hos läkaren och sköterskan direkt ska till exempel göra en omläggning? Vilken kontakttyp ska användas då? Primärvårdens kvalitetsråd har i samband med införande av Nationella diabetesregistret rekommenderat att enbart E14-P används. Använd vårdkontakten för läkarbesöket och gör anteckning där om så nödvändigt. Diagnos- och KVÅ-kod ska inte registreras.

4 Cityhälsan Söder Flera vårdcentraler Läkemedel När en patient från Psykkliniken kommer till vårdcentralen för att till exempel få injektion av trilafon vad bör man använda för diagnosnummer? Kontakttyp för läkemedel LAH Linköping KVÅ-kod redigera text Länsteamet, Barn och Ungdomshabiliteringen Vi har börjat använda kontakttyp Hembesök läkemedelsadm. i stället för Basal hemsjukvård besök enskilt till de pat. där vi adm. läkemedel. Är det rätt att göra så? Vad händer med statistiken ang. Basal hemsjukvård? Har det någon betydelse? Här på LAH är vi nu i full gång med KVÅ-kodning. Men mina kollegor är väldigt uppfinningsrika och har i ganska stor utsträckning börjat ändra i texterna, exempelvis Hembesök ZV025 blir Tillsynsbesök och AU116 Övervakad läkemedelstillförsel blir AU116, Övervakad läkemedelstillförsel och ser att patienten sväljer. Är det okey att ändra så mycket? Symptom Jag har fråga om symtom-koder, utredningskoder eller liknande (vet inte riktigt vad det heter). Kan man använda någon typ av diagnoskod under tiden en utredning genomförs (innan diagnosen är klar alltså) för att undvika U999? Statistiken blir tokig och det blir en stor slasktratt med diagnoskoder som inte säger vad vi gör. Jag är ute efter nån diagnoskod som går att använda vid np-utredning, utvecklingsnivå-utredning eller liknande. Tacksam för råd! Kontakttyp för Läkemedelsadministration kommer fr.o.m att finnas både för hembesök och mottagningsbesök vilket innebär att diagnosregistrering ej behöver ske. Lämpligen inläggs ordinationen på ordinationslista och under vårdgivarinstruktion anges ordinatör. Ska ej skrivas i löpande text i journalen. Ordinerande klinik ska lägga in antingen på VC s pågående ordinationslista eller om det saknas lägga på sin egen så att VC kan signera på psykklinikens lista. Önskemål om ny kontakttyp är inlämnat - inväntar svar. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer för KVÅ-koder är det okey att göra så. Man får dock vara medveten om att det inte går att söka ut t ex alla tillsynsbesök, de kommer att visas som ZV025 hembesök. Tyvärr ligger detta utanför primärvårdens uppdrag så vi kan inte ge något svar. En rekommendation är att se om ICF kan vara användbart.

5 Närsjukvården i Standard-besök centrala Läkemedelsgenomgång 1. När det gäller standardbesök på sjuksköterskemottagning t.ex. astmamott så har frågan igen kommit varför man inte ska sätta KVÅ-koder och vad som annars ingår i ett standardbesök? Ett besök på astmamottagningen kan innehålla många olika delar vid olika tillfällen ex spirometri, spirometri med reversering, NO mätning, ansträngningstest, inhalationsteknik, rökavvänjning mm mm. Kan man verkligen säga att det finns standardbesök för ssk-mottagningen eller gäller standardbesök enbart besök på läkarmott? 2. Vid enkel läkemedelsgenomgång räcker det att knyta KVÅkoden Enkel läkemedelsgenomgång till en diagnos ex hypertoni och inte till alla ev diagnoser som sätts på patienten vid vårdtillfället? Även om läkemedelsgenomgången berör läkemedel även för övriga diagnoser? 1. Det finns inga riktlinjer för vad som ska ingå i ett standardbesök för astmamottagning. Det kommer nya nationella riktlinjer 2014 och utifrån dessa kan det vara lämpligt att riktlinjer utarbetas för standardbesök. Tills vidare rekommenderar vi att man använder de KVÅ-koder som finns för t.ex. spirometri - dokumentat Användbara åtgärdskoder för sjuksköterskor /undersköterskor på Lisa. 2. Åtgärdskoden för läkemedelsgenomgång gäller för patientens totala läkemedelslista. Det räcker att koden registreras en gång vid ett och samma tillfälle. Närsjukvården i Finspång Teambesök Kommer det att krävas diagnos och åtgärd på både läkare och undersköterska när man bokar Mottagningsbesök team vid tex assistens vid naevusoperation, rektoskopi o dyl? Vid teambesök gäller en anteckning och en vårdkontakt. En person dokumenterar - om läkare ingår ska hon/han registrera diagnos. Närsjukvården i Finspång Regelverk Vid nätverksträff för fotterapeuter i närsjukvården Öster framkom en del frågor angående diagnos registrering. Vi får ju inte sätt diagnos, utan använda redan satta diagnoser. Frågan är då den att får vi sätta diagnos, L08-P, L600, L84 själva? Vad säger regelverket? Regelverket säger att den som har kompetens kan sätta diagnos vilket innebär att ni kan sätta dessa diagnoser. Närsjukvården i Finspång Provtagning Distriktssköterskorna undrar hur de ska göra när de tar prov på en patient som har haft en lungemboli.ska de använda diagnosen lungemboli varje gång de kontrollerar värdena fast lungembolin är behandlad borta för länge sedan? Vi utgår från att provtagningen hör samman med uppföljning av behandlingen av tidigare lungemboli (Waran) och då är grundorsaken till provtagningen lungemboli - den diagnoskoden ska då användas vid varje tillfälle.

6 Närsjukvården i Kontroll av utläkt Finspång sjukdom Enligt Socialstyrelsen ska kontroll av en utläkt sjukdom klassificeras med Z08- eller Z09- följt av sjukdomsdiagnosen (I26-). I primärvården ingår Z08- i Z09-P. Tittar man i tjocka blå boken så är diagnosen för kontroll av just lungemboli Z86.7A, vilket skulle bli Z91-P i primärvården. (Z86.7A Lungemboli i den egna sjukhistorien/z91-p Potientiell hälsorisk i familjeanamnes) Vet du om det är så att primärvården inte ska följa Socialstyrelsens riktlinjer för diagnosklassificering? Enligt den policy som vi hittills har rekommenderat och arbetar efter inom primärvården används ICD10-Prim och sjukdomsdiagnosen samt aktuell KVÅ-kod. Primärvård allmänt Riskbedömning Vi har fått en fråga från primärvården ang vilken åtgärdskod de ska använda när de gör riskbedömningar på individer över 65 år. Detta är något de ska göra inom ramen för SKL.s satsning Bättre liv för sjuka äldre, på uppdrag av Socialdepartementet. I dagsläget använder de Z10 Rutinmässig allmän hälsokontroll av definierade befolkningsgrupper. Det är i första hand de som är kopplade till Senior Alert; munstatus, risk för trycksår, risk för fall och risk för undernäring. Använd diagnoskod Z10- Rutinmässig allmän hälsokontroll av definierad befolkningsgrupp. Följande KVÅ-koder kan vara lämpliga att använda: QV002 Information/undervisning om hälsoproblem (en mera övergripande KVÅ-kod). Mer specificerade KVÅ-koder: QV005 Information/undervisning om kostfrågor PH002 Bedömning av risk för trycksår QV003 Fallprevention AE004 Klinisk undersökning av munhåla och tänder Rehab Öst Rehab Vill stämma av med dej angående vårt team Rehabresurs samarbete vad gäller diagnossättning för deras dokumentation. De dokumenterar idag mot respektive vårdcentraler och när det gäller diagnossättning så får man ju Mål och Mått för diagnossättning, vilket då skulle innebära att även teamet skall sätta diagnos? Frågan är vad de skall gå på vid diagnossättning? Det är ju klienter och inte patienter som de har, oftast ingen aktuell kontakt via VC. Symptomdiagnos kan väl vara gångbart? Frågan är bara vilka? Använd diagnoskod Z54-P Vårdåtgärd

7 Enhet Datum Sökord Fråga Svar VC Berga Vaccination För säkerhets skull vill vi kontrollera riktigheten: Vaccinationer (typ influensa, Gardasil) som sker på ett bokat mottagningsbesök, där vi använder vårdkontakt Avgiftsfri vaccination behöver vi väl inte diagnossätta, eller? Om dessa besök ska bokas ska man inte boka på vanligt mottagningsbesök (som kräver diagnoskod) utan använda kontakttypen Besök avgiftsfri vaccinering. Lokala administratörer kan via IT-akuten begära att kontakttypen läggs in så att den blir valbar i bokningsunderlaget. Besöket måste sedan registreras i kassan innan kontakten kan väljas i ordinationen. Behöver då inte diagnosregistreras. VC Borensberg Blodtryck Usk tar bltr på läkarens begäran och har kontaktregistrering Mott-besök men anteckningen vidimeras till vdb läkare och usk signerar alltså ej mott-besöket. Skall usk då diagnossätta det mott-besöket? VC Boxholm Rehab Min kollega, som är rehabsamordnare, undrar vad hon ska sätta för diagnoskod när de har haft rehabsamordnarmöte. Vid mötet sitter arbetsterapeut, sjukgymnast, kurator och rehabsamordnare och följer upp långtidssjukskrivna. Patienterna är inte med på dessa möten. Ja, undersköterskan är ju ansvarig för besöket och anteckningen! Då detta inte är ett besök utan en planering där patient eller nära anhöriga inte deltar ska anteckningen dokumenteras som en administrativ vårdkontakt och behöver då varken diagnos eller KVÅ-kod. VC Boxholm Stomier Skärskada Vi har svårt med att hitt rätt diagnos till en pat som har esofagusstomi, op.sår, tunntarmsfistel, jejunostomi. Det finns ju diagnoser men inte i prim. Hur ska vi diagnossätta. Det blir att ibland väljer vi inte ur prim eller så struntar vi i det. Kan du hjälpa oss? Snart får vi hem ytterligare en liknande pat. med ungefär samma diagnoser. Sedan undrar vi över skärskada, är det T-01-prim eller? Registrera i första hand patientens grunddiagnos som orsakat åtgärderna, ex stomi, omsatt till ICD10-Prim. Om man inte hittar grunddiagnosen kan man använda K929P Gastrointestinal sjukdom som är en samlingsdiagnos för många tillstånd i gastrointestinalkanalen. Möjlighet finns också att söka i KSH97-Primärvård alternativt rådfråga ansvarig läkare på vårdcentralen. Om ni inte hittar sjukhusdiagnosen och kan översätta den till en primärvårdsdiagnos kan ni använda diagnoskoden Z54- P Vårdåtgärd. Det viktiga är att ni alltid väljer en primärvårdsdiagnos. Använd diagnoskoden T01-P Sårskada eller T00-P Skrubbsår, ändra sedan texten till skärskada.

8 Enhet Datum Sökord Fråga Svar VC Brinken Provtagning Våra undersköterskor undrar om dom kan använda hembesök läkemedelsadministration som vårdkonktat när dom är ute och tar PK-prov. Idag använder de hembesök vilket föranleder att de måste diagnossätta dessa besök också. Nej åtgärden är inte läkemedelsadministration och det finns en anledning, en diagnos, till att provet tas. Dessutom är det viktigt att de specifika kontakttyperna inte felanvänds. Här bör grunddiagnosen vara med och KVÅ SP010 för venprovtagning. VC Brinken Hyperglykemi Obstruktivitet MMSE-test 1. Våra diabetessköterskor undrar angående patient som kommer till diabetesmottagningen för hyperglykemi och inte har diagnosen diabetes - vilken diagnoskod? Ska de också sätta KVÅ-kod och i så fall vilken? 2. Astmasköterskan undrar över vilken diagnos man ska använda om patienten inte är astmatiker utan bara obstruktiva? Vilken KVÅ-kod ska användas? 3. Om man gör ett MMSE-test - vilken diagnos- och KVÅ-kod ska användas? 1. Använd R73- Hyperglykemi, KVÅ-kod beroende på vilken åtgärd som görs. 2. Använd R060 Dyspné, KVÅ-kod beroende på vilken åtgärd som görs. 3. Använd diagnoskod R418P Amnesi och KVÅ-kod AA052 Screening av kognitiva funktioner VC Ekholmen Sårvård 1. Hur ska vi motivera våra kollegor att använda häftet med åtgärdskoder när det är lättare att söka? 2. Måste vi använda koderna i häftet? 3. Är det någon skillnad/spelar det någon roll vilken åtgärdskod vi använder för sårvård LH 008 eller QH008? 4. Skillnaden mellan QH008 respektive DQ017? När ska man använda vad? 1 och 2. Diagnoskoderna går bra att söka fram i Cosmic. Vad gäller KVÅ koder så syns inte beskrivningstexten för koderna i Cosmic och flera liknande koder finns som kan vara svåra att skilja på utan beskrivning. Gemensam uppföljning av KVÅ koder kommer att ske på de utvalda koder som finns i häftet. 3. LH008 finns ej i Socialstyrelsen lista vilket QH008 gör. I Cosmic finns båda vilken kan bero på att Cosmic inte är uppdaterad. 4. QH008 innebär en mer omfattande sårvård enligt beskrivningstexten. Vid enklare sårvård används DQ017.

9 Enhet Datum Sökord Fråga Svar VC Ekholmen Kopiera histrorik 1. När man använder historikknappen och kopierar 1. Rekommenderar att bocka i Historik för att ta del av diagnos/åtgärdskod står datumet från historiken kvar. Ska det tidigare diagnoser, men själv söka på antigen kod eller Audiometri Sårinfektion vara så? 2. När man kopierar historik eller tidigare diagnos kan det bli diagnoser som inte finns i ICD prim. Vi antar att det är ok att vi använder dessa diagnoser. 3. Usk som utför audiometri -vilken åtgärdskod? 4. Finns det någon bra diagnos för sårinfektion (ej bensår)? beskrivningstext. Om man kopierar blir det fel datum om man inte uppmärksammar och ändrar innan. 2. Endast diagnoser från ICD10-Prim ska användas inom primärvården. 3. Använd KVÅ-kod AD047 Tonaudiogram, endast luftledning. 4. Använd diagnoskod L08-P Hudinfektion VC Ekholmen timmars bltr-mätning VC Ekholmen Omläggning Sviktkontroll Vilken åtgärdskod gäller för 24 timmars blodtryck? Kan vi få förslag på åtgärdskoder vid omläggning av TEDA, omläggning av nefrostomikateter samt sviktkontroll! Använd AF016 Blodtrycksmätning under lång tid noninvasiv QN015 Skötsel av stomi för omläggning av Nefrostomikateter. DA019 Kontroll av patient med epiduralanestesi eller intratekal anestesi inklusive omläggning. Har ni som sviktsköterskor riktlinjer för vad som ska ingå i en sviktkontroll? om så och ni gör det som är sagt räknas det som ett "normalbesök" och ska inte KVÅ-kodas. Gör ni åtgärder därutöver, ska de ges KVÅ-kod.

10 Enhet Datum Sökord Fråga Svar VC Ekholmen Kontakttyper Fråga angående de nya kontakttyperna: 1. Om det är en basal hemsjukvårdspatient som enbart ska få tex insulin, vilken kontakttyp ska användas i bokningsunderlaget? Basal hemsjukvård eller hembesök läkemedelsadministrering? 2. Om besöket är bokat som hembesök eller mottagningsbesök läkemedelsadministrering men det sedan tillkommer något under besöket så att en anteckning måste skrivas. Vad gör vi då? (Vid mottagningsbesök är besöket då redan registrerat i kassan). 3. När vi enbart signerar i ordinationslistan finns det risk för att besöket inte var bokat rätt dvs som hembesök eller mottagningsbesök läkemedelsadministrering. I vyn för ordinationslistan ser vi inte vilken kontakttyp besöket har och risken finns att besöket är bokat på fel kontakttyp. Hur kan vi kolla detta på ett enkelt sätt? 1. Önskemål om ny kontakttyp är inlämnat - inväntar svar. 2. Det är inget som hindrar att man skriver en journalanteckning och registrerar diagnos- och KVÅ-kod även om besöket är bokat som läkemedelsadministration. 3. Här får man försöka finna egna lokala rutiner så att besöken bokas rätt från början.

11 Enhet Datum Sökord Fråga Svar VC Ekholmen "Normalbesök" Demensutredning 1. Vad menas med normalbesök? Varför ska dessa inte KVÅ kodas? Ni skriver att om vi gör vad som ska ingå i en sviktkontroll så ska det räknas som ett normalbesök och ska då inte KVÅ kodas? Vi har försökt hitta något om detta på Socialstyrelsens hemsida men ej lyckats. 1. När det gäller diabetes- och astmakontroller är det ganska tydligt reglerat, men övriga sjukdomsgrupper får vi återkomma till. Tills vidare KVÅ-kodas de åtgärder som utförs. 2. Om möjligt ska sjukhusdiagnosen översättas till en 2. Ni skriver att endast diagnoser från ICD prim ska användas primärvårdsdiagnos, om man inte hittar diagnoskoden kan men samtidigt att man alltid bör sätta huvuddiagnosen i första man använda en sammanfattande diagnoskod t ex I99P hand då patienten tex har en port-a cath. Hur gör vi om Sjukdom i cirkulationsorganen, G98-P Neurologisk sjukdom. huvuddiagnosen inte finns i ICD prim och ska vi verkligen gå Dessa återfinns ofta i slutet av resp kapitel. igenom patientens journal och leta reda på en huvuddiagnos? 3. Dokumenten för användbara koder uppdateras 3. De diagnoskoder ni anger ovan finns inte i häftet utan måste kontinuerligt, kontrollera därför att ni har senaste versionen då sökas fram? Vi känner att det är lättast att använda den som ligger på Lisa. huvuddiagnos som finns (även om det inte är prim) eller Z54P. 4. Se punkt 1. Det känns inte bra att sitta och hitta på nya diagnoser samt svårt 5. Se punkt 3. och tidsödande att söka fram dem då de inte finns i våra häften. 4. Vilken KVÅ kod ska användas vid demensuppföljningar med MMT, blodtryck och social uppföljning en timmes besök med tester och samtal. Ska vi använda KVÅ kod för varje åtgärd eller är detta också någon form av normalbesök?? (som vi inte vet vad det är.) 5. Kommer ni uppdatera dokumentet Användbara KVÅ koder respektive Användbara ICD 10 diagnoser med de nya förslag på KVÅ koder och diagnoskoder ni ger i frågor och svar? Det skulle vara bra om allt var samlat. VC Ekholmen ACG Klassifikation Jag läste i information som jag fick att man inom vårdcentralerna får sätta diagnos från ICD10 om det inte finns något som passar från ICD 10prim. Stämmer detta? Förut var det så att man inte fick använda sig utav detta men det kanske har ändrats nu i samband med det nya med ersättning? Rekommendationen att använda ICD10-Prim kvarstår.

12 VC Finspång Suturer Agraffer Tillsynsbesök Jag har en fråga ang diagnos reg. Ex. pat som kommer till oss för att ta bort sut /aggraffer efter knä op höft op. Vad ska vi ha för diagnos kod? Samt när vi är hemma hos pat för bedömning/ tillsynsbesök vad ska använda för diagnos kod. VC Finspång Fotsår När fotsår läggs om på en person med diabetes, vilken diagnos kan vi använda oss av för fotsåret? VC i väster efter repetitionsutbildning Ordinationer läggs in i ordinations-listan Batchnr på vaccinationer Alkometer Midjemått 1. Urologklin, önskemål att ordinationer läggs in i ordinationslistan 2. Batchnummer på vaccinationer som redan finns i ordinationslistan - var skrivs detta in? 3. Suprapubiskateter - KVÅ-kod? 4. Antabus - blåsning i alkometer, provtagning eller mätning? Kan kommentar i läkemedelsmodulen om att pat blåst i alkometer ersätta journalanteckning? 5. Mätning av midjemått - KVÅ-kod? VC Kisa Kontakttyper De nya kontaktregistreringsalternativen har nu kommit och min fråga är: Ska dessa alltid användas om besöket enbart gäller läkemedel även om det ej går att signera i ordinationslistan som t.ex. vid Waranordination? Jag uppfattade på utbildningen vi hade att dessa besök som ej gick att signera i ordinationslistan ska diagnossättas. Sjukhusets diagnoskod för orsaken till operationen översätts till en primärvårdsdiagnos i möjligaste mån. Alternativt använd Z54-P Vårdåtgärd samt KVÅ-kod TQX40 Avlägsnande av hudsuturer. Vid bedömning/tillsynsbesök ange den diagnoskod som föranleder bokning av besöket. Om det är långvarigt sår, använd koden för diabetes och L984 Kroniskt hudsår. Beroende på bakgrund kan man också använda diagnosen L89- Trycksår, L97- Bensår eller L08-P Hudinfektion. 1. Ingegerd kontaktar Urologkliniken. 2. Svar från IT-akuten: Vårdgivare med behörighet att ändra ordination ska lägga in batchnumret på ordinationen. 3. Det finns ingen kod för suprapubiskateter, använd de KVÅkoder som finns för urinkateter. 4. Använd KVÅ-kod AV029 Mätning UNS. Ja, kommentaren kan ersätta journalanteckning om besöket bokas på kontaktypen läkemedelsadministration. Ja, använd kontakttypen för läkemedelsadministrering för dessa besök. Om AK-mottagningen hanterar Warandoseringen så finns ordinationen i Vårdöversikten. Dosettdelning ska dokumenteras i journalen under sökordet "Läkemedelsrelaterad information" med frastext doswar - se rutinen Waran/Marcumar-behandling; rutiner för ordination, provtagning, dosering och delning för patient som behöver hjälp av distriktssköterska Om VC hanterar ordinationen så ska ordinationslista finnas.

13 VC Kisa Vaccination Läkemedel Uribag/ kateter Vid vaccination inför resor signeras administreringen av vaccinet i ordinationslistan men utöver detta skrivs det alltid en anteckning gällande information som ges och då används mallen vaccination inkl frågeformulär. 1. Ska det då sättas diagnos ändå? 2. vad är korrekt att använda som bokningsorsak mottagningsbesök läkemedel eller enbart mottagningsbesök? 3. Vid enbart byte av uribag/kateter ventil vilken KVÅ kod rekommenderas? 4. Finns det någon bra KVÅ-kod vid genomförd Vårdplanering i hemmet tillsammans med övriga professioner och biståndsbedömare, hemtjänstpersonal? 1 och 2. När det gäller besök för resevaccinationer ska dessa registreras som vanligt mottagningsbesök. Därmed också diagnosregistreras med Z27P. OBS! Vad gäller avgiftsfria vaccinationer som influensa och HPV - följ särskild rutin. 3. Det finns ingen lämplig KVÅ-kod, registrera enbart diagnoskod. 4. Använd XS007 Konferens med patient. VC Kisa Waran En fundering på vilken rutin som ska gälla vid följande scenario gällande dokumentation av läkemedel (liknande waran): Patienten har Apodos. Utöver detta återfinns läkemedel som ej kan doseras i apodos (ej waran) men som delas av dsk i dosett och således bör signeras i ordinationslistan för att slippa skriva i fritext i journalen. Då det finns en apodos är det Dosreceptet som är originalhandling och därmed är det stor sannolikhet att läkemedelslistan i Cosmic ej är uppdaterad och aktuell och det är ju denna som ligger till grund för ordinationslistan. Det innebär då en risk för felaktigheter vid dosändringar då ändring måste ske både i dosrecept och läkemedelslista. Efter diskussion med vårdenhetschefen är det idag löst så att det dokumenteras att det delats i dosett i fritext. Ett extra problem är också då ordinatören återfinns inom annan enhet en den som iordningsställer dosetten vilket ofta är fallet. Följsamheten till rutinen gällande aktivering av ordinationslistor är dålig. Detta är egentligen ingen fråga för diagnosregistreringsgruppen, utan vi får hänvisa till rutinen om APO-dos som finns på Lisa - se punkt 2.3. Ev. ytterligare frågor kring läkemedelsrutiner får tas via ITakuten.

14 Enhet Datum Sökord Fråga Svar VC Kisa Kontakttyper Såg att följande fråga var ställd av annan person men uppfattade inte helt svaret. Då vi besöker avancerade och basala hemsjukvårdspatienter använder vi ju de Det ser olika ut i de tre länsdelarna hur man använder kontakttypen basal hemsjukvård resp avancerad hemsjukvård. Beslutades att inte skapa några nya kontakttyperna och någon hade frågat hur vi hanterar det då kontakttyper utan man får i dessa fall använda hembesök vi vid sådana besök enbart hanterar läkemedel och enligt läkemedelsadministration. övriga patientbesök då inte behöver diagnoskod. Det stod i svaret att det arbetas med nya kontakttyper för detta men inte hur vi ska hantera det tills det är färdigt. VC Kneippen Spolning ändtarm Jag undrar vilken åtgärdskod jag ska skriva då jag spolar ändtarmen med ljummet vatten på patient? QH008 Sårvård, omfattar övervakning, rengöring och bandagebyte t ex spolning av fistel VC Kolmården Läkemedel Hur dokumenterar jag injektioner som vi ger på patienter från andra län där läkemedel inte finns på läkemedelslistan? VC Kolmården Kontakttyper Vi har börjat använda kontakttyp Hembesök läkemedelsadm. i stället för Basal hemsjukvård besök enskilt till de pat. där vi adm. läkemedel. Är det rätt att göra så? Vad händer med statistiken ang. Basal hemsjukvård? Har det någon betydelse? VC Kolmården Kateter Bör man alltid sätta huvuddiagnos vid spolning av Port-a-cath och omläggning/spolning av Picc-line eller kan jag sätta Z54- P? VC Kolmården Såromlägg-ning 1. Vi undrar om man vid såromläggning kan skriva diagnosen i sårvårdsmallen istället för sköterskemallen - syns den i statistiken då? 2. Är det okey att kopiera diagnos från tidigare anteckning? Det verkar som det bara är åtgärdskoden som datumet följer med på. Kontakttyp för Läkemedelsadministration kommer fr.o.m att finnas både för hembesök och mottagningsbesök vilket innebär att diagnosregistrering ej behöver ske. Lämpligen inläggs ordinationen på ordinationslista och under vårdgivarinstruktion anges ordinatör. Ska ej skrivas i löpande text i journalen. Önskemål om ny kontakttyp är inlämnat - inväntar svar. Ja, huvuddiagnosen är anledningen till att patienten har en Port-a-Cath ska därför användas i första hand. 1. Spelar ingen roll vilken mall som används. 2. Rekommendationen är att att bocka i Historik för att ta del av tidigare diagnoser, men själv söka på antingen kod eller beskrivningstext. Risken är annars att man registrerar en sjukhusdiagnos.

15 VC Kungsgatan EKG inför operation VC Kungsgatan Linköping Sårvård Klassifikation Jag har fått en förfrågan från våra sköterskor. Ganska ofta kommer det patienter hit och ska ta ett Preoperativt EKG innan operationen. Vad tycker Ni är lämplig diagnoskod för detta? 1. Vid åtgärdskoden QH880 (sårvård), kan då själva journalanteckningen kortas ner väsentligt eftersom det finns en beskrivning på åtgärdskoden som säger vad som gjorts? Tills vidare har jag bett dem skriva journalanteckningen precis som tidigare. Själva beskrivningen på åtgärdskoden syns ju inte i journalen. Använd diagnoskod Z54-P Vårdåtgärd, alternativt om orsaken till operationen är känd använd den diagnoskoden, samt KVÅkod AF023 EKG 12 ledningar. 1. Så länge det inte finns en sårvårdsplan måste anteckningen innehålla vilka åtgärder som utförts. 2. I primärvården används ICD-10 prim och det innebär att vid diabetes används E14-P Diabetes mellitus ospecificerat. 2. Betr diagnoskoder: t ex diagnoserna E106D och E116D finns inte bland primärvårdsdiagnoserna utan ligger i stora listan ICD-10. Hur göra? 1. Vilken åtgärdskod skall man använda för FaR fysisk aktivitet på recept? VC Kungsgatan Linköping FaR EKG 2. På EKG-åtgärdskoden står standard, 12 avledningar. Vi har 10 avledningar. OK att använda AF022 ändå? 1. När det gäller åtgärdskod för FaR så kommer det enligt Socialstyrelsen att införas en ny kod vid årsskiftet 2011/ DV200 Utfärdande av recept på fysisk aktivitet (FaR). Denna kod finns alltså inte inlagd i Cosmic ännu så jag hörde med systemförvaltarna om koden kommer att läggas in. Fick till svar att vid varje årsskifte så hämtar de ner uppdateringar av diagnos- och KVÅ-koder och läser in dem i Cosmic. Så vi får avvakta så länge och se om den kommer in efter årsskiftet. 2. KVÅ kod AF022 inkluderar tolkning och ska bytas mot AF023 som innebär enbart tagning av EKG VC Kungsgatan Linköping Läkemedel Bladderscan Hembesök hos pat. För att lämna ApoDos som är delad av dosapotek finns ej ordinationslista på dessa tabletter? Vid kontroll av resturin med bladderscan? Använd nya kontakttypen Hembesök läkemedelsadministration som kommer efter nyår och ska ej diagnosregistreras. AK047 Ultraljusundersökning residuralurinsbestämning

16 VC Kungsgatan PEG Linköping Kateter 1. Vad skall man skriva för KVÅ-kod omläggning + byte skötsel av PEG? 2. DK020 och DK017 skillnaden när man spolar urinblåsan används urinkateter vilken lämplig att använda??? 1. GA014 Utprovning och underhåll av gastrostomikateter TJD20 Byte av gastrostomi kateter inkluderar även borttagande 2. Vi rekommenderar att DK020 används. VC Kungsgatan Linköping VC Kungsgatan Linköping Fotvård Fråga från fotvårdsterapeut: 1. Vilken diagnos skall användas för förhårdnad / callus (ej liktorn)? 2. Åtgärdskod för nagelkorrigeringar (bygel, spange, luga)? QDH20 oavsett hur stor korrigering? Läkemedel När vi ger P-spruta vilket är prevention. Vad är lämplig diagnos? 1. L84- Hudförhårdnad som inkluderar både callus, clavus och liktorn. 2. Ja Använd kontakttyp för Läkemedelsadministration vilket innebär att diagnosregistrering ej behöver ske. Lämpligen inläggs ordinationen på ordinationslista och under vårdgivarinstruktion anges ordinatör. Ska ej skrivas i löpande text i journalen. VC Kungsgatan Linköping Diabetes Rehab 1. En fråga från diabssk. Vad skriver man för KVÅ-kod när injektionsteknik tränas lärs ut? 2. Kurator undrar över KVÅ-kod rehabplanering, samtalsuppföljning, samordnarkoder? 1. Använd KVÅ-kod QV006 Information och undervisning om medicinering 2. Använd KVÅ-kod XS008 Konferens om patient (patienten ej närvarande) eller KVÅ-kod XS007 Konferens med patient (om patienten deltar). Använd KVÅ-kod XS013 Avstämningsmöte med Försäkringskassan. Samtalsuppföljning: Om detta sker via telefon behöver inte diagnos- och KVÅ-kod registreras. VC Kungsgatan Linköping Tympanometri Fråga från personal som gör tympanometrikontroller på barn efter genomgångna otiter. Vilken diagnos skall hon skriva i journalen? Diagnosen otit (tex H660) har ställts av läkare tidigare men vid kontroll har otiten läkt ut. Z09-P Medicinsk kontroll efter behandling (finns inte med i listan för sköterskor/undersköterskor)? Z03- Medicinsk bedömning för misstänkt sjukdom? Skall hon ändå ta den tidigare diagnosen H660? Annan diagnos? Ursprungsdiagnosen ska anges (t ex H660 Akut mediaotit eller H65 sekretorisk otit) och hämtas från läkarjournalen. Ange KVÅ-koden för tymp KVÅ-kod AD041 Skälet till kontrollen är ju att det faktiskt inte är säkert att otiten läkt helt, så den förklarar varför undersökningen görs. Man skulle kunna tänka sig att använda Z09P medicinsk kontroll efter behandling, men då blir det svårare att se sambandet med tidigare sjukdom.

17 Enhet Datum Sökord Fråga Svar VC Kungsgatan Linköping HPV-vaccination Diagnos att använda för HPV-vaccination? Vanliga vaccdiagnosen Z27-P eller finns annan mer specifik? Ny rutin finns på Lisa under Patientjournalen - Rutiner. Det finns en ny vårdkontakt Besök avgiftsfri vaccinering som ska användas för dessa besök och som man knyter ordinationen till direkt i Läkemedelsmodulen. Ingen journalanteckningen behövs och därmed ingen diagnos eller KVÅ-kod. VC Kungsgatan Linköping VC Kungsgatan Linköping Uribag Flipflow Bltr Puls När patient kommer till dskmott för att få hjälp byta uribage eller flipflow vad för KVÅ kod skriver vi då? Katetervård? Kateterskötsel? En fråga ang KVÅ-kodning: om koden för blodtrycksmätning AFO15 sätts, behöver man då även sätta kod för mätning puls eller räknar man med att det ingår normalt i blodtrycksmätningen och därför inte behöver kodas? Det finns ingen lämplig KVÅ-kod, registrera enbart diagnoskod. Vid blodtrycksmätning är det normalt att man också kontrollerar pulsen, därför räcker det att registrera KVÅkoden för blodtrycksmätning. VC Kungsgatan Linköping Tolk Fråga från en personal: skall tolk respektive telefontolk sättas Att använda tolk är ingen vårdåtgärd utan ett medel för att få som åtgärdskod? Finns KVÅ-koden ZV020 Användande av tolk till stånd en bra konsultation. Det bör framgå i journalen men vad jag kan se finns den inte med i listorna som vi fått. under sökordet "tolk" att tolk har använts och på vilket språk. KVÅ-kod behöver inte registreras men om man vill det kan man använda ZV020 Användande av tolk. VC Lambohov Läkemedel Hur ska vi göra med hembesök gällande medicindelning och injektioner, det skulle ju komma en ny kontakttyp för dessa så man inte ska behöva sätta diagnos men hur gör vi fram till dess? Boka som vanligt till dess att nya kontakttypen finns i produktion. Ingen diagnoskod behövs. Signering sker i ordinationslista. VC Lambohov Sviktkontroll Tillsynsbesök 1. Har lite frågor gällande diagnosregistrering, dels eftersöker mina distriktssköterskor KVÅ-kod för sviktkontroll där det ingår puls, bltr, saturation etc. 2. Sedan har det kommit upp en fråga idag när det gäller tillsynsbesök som distritkssköterskorna gör ibland, ska det diagnossättas eller kan man använda någon annan kontakttyp för att undvika detta. 1. Har ni som sviktsköterskor riktlinjer för vad som ska ingå i en sviktkontroll? Om så och ni gör det som är sagt räknas det som ett "normalbesök" och ska inte KVÅ-kodas. Gör ni åtgärder därutöver, ska de ges KVÅ-kod. 2. Ja och man kan välja patientens dominerande diagnos eller om det inte är knutet till specifik sjukdom utan mer allmänt tex Z54P Vårdåtgärd. Ingen lämplig KVÅ-kod finns att tillgå men om man vidtar någon mer specifik åtgärd, ska det vara med.

18 VC Lambohov Omronmätare Sköterskorna här undrar över vad man kan använda för KVÅkod när man lämnar ut en Omronmätare (blodtrycksapparat att ta blodtryck själv med i hemmet). AF016 Blodtryckmätning under lång tid, noninvasiv VC Linghem BHV Vi hade genomgång idag ang kodningen. En fråga som kom upp är följande. BHV är ju undantagen men om dsk under besöket gör en medicinska bedömning och skriver recept för tex ögoninflammation Då ska hon ju byte enhet till dsk-mott, men behöver hon också registrera ett nytt besök i kassan eller kan ant. på dsk-mott registreras på bhv-besöket? Skapa en administrativ kontakt på DSK mott och registrera receptet där. VC Linghem Läkemedelsgenomgång Jag undrar när XV012 Läkemedelsgenomgång ska användas. Ska besöket vara enbart för att göra en läkemedelsgenomgång eller räcker det med att dr går igenom de olika läkemedlen och stämmer av vad pat tar och inte, samtidigt på ett mott.besök? Läkemedelsgenomgång kan ske i samband med ett besök,vid receptförnyelse eller i SÄBO. Enligt definitionen är läkemedelsgenomgång en strukturerad genomgång av de läkemedel patienten är ordinerad och använder. En systematisk genomgång av patientens totala aktuella läkemedelslista. I år finns bara en kod (XV012) för läkemedelsgenomgång. Vid information om nya läkemedel, t.ex. användande av inhalator används KVÅ-koden QV006 Information och undervisning om användning av läkemedel inkl övervakning. VC Linghem W-diagnoser Hur gör man med W-diagnoserna som inte går att översätta? Vill ha W0119 till ICD10-prim men hittar ingen bra översättning. Använd skadediagnosen, t.ex. stukning, och översätt den till ICD10-prim. W-diagnoserna används inte inom primärvård. VC Linghem Skade-diagnoser Vilken diagnos ska användas om en patient trillar i hemmet men inte skadar sig? Ville från början använda W-diagnos men kunde inte hitta översättning till ICD10-Prim. Det är väl ingen skadediagnos heller eftersom patienten inte skadat sig i samband med fallet? W-diagnoserna finns inte i primärvårdsklassifikationen. Om patienten inte skadat sig föreslår vi att ni använder Z03- Medicinsk bedömning för misstänkt sjukdom

19 Enhet Datum Sökord Fråga Svar VC Ljungsbro Tympanometri Vi undrar på Ljungsbro vårdcentral vilken diagnoskod undersköterskan ska använda vid tympanometrikontroll som Diagnosen ska vara den grunddiagnos som är orsaken till kontrollen, t.ex. H660 Akut mediaotit eller H65 Sekretorisk görs 3 månader efter en öroninflammation. Åtgärdskoden blir otit. Det är ju för att se läkningen av den som kontrollen görs ju AD041. och i princip kan man i detta fall säga att vi inte vet att otiten är läkt förrän vi gjort kontrollen och konstaterat ett friskt öra. VC Lyckorna Audiometri EKG inför operation Suturtagning Läkemedel 1. Vi hittar ingen åtgärdskod för audiometri. 2. Undersköterska som tar EKG inför operation ordinerat av annan klinik. Åtgärdskod blir ju EKG men vad ska sättas för diagnos? De ska ju inte behöva bryta sekretessgränser för att gå in i andra klinikers journaler och se vad patient ska opereras för. Kan man då sätta t ex diagnoskod Z019P? 3. Undersköterska tar suturer, åtgärdskod suturtagning så klart. Hur göra med diagnos då det ofta kan vara så att läkarens journalant inte är utskriven. Kan man även där sätta en Z-diagnos, t ex Z54-P? 4. Sköterskor som ger injektion t ex efter olika cancerdiagnoser. Känns fel att då bryta sekretess för att gå in och se vilken diagnos patient har, också fel att vår anteckning då inte blir sekretess utan synlig för många att läsa. Vad ska man då sätta för diagnosnummer? 1. Använd KVÅ-kod AD047 Tonaudiogram, endast luftledning. 2. Använd Z54-P Vårdåtgärd 3. Använd Z54-P Vårdåtgärd 4. Använd kontakttyp för Läkemedelsadministration vilket innebär att diagnosregistrering ej behöver ske. Lämpligen inläggs ordinationen på ordinationslista och under vårdgivarinstruktion anges ordinatör. Ska ej skrivas i löpande text i journalen. VC Lyckorna Läkemedel När dsk gör hembesök för enbart dosettdelning vad ska de sätta för diagnos då? Kan ju röra sig om många diagnoser Använd kontakttyp för Läkemedelsadministration vilket innebär att diagnosregistrering ej behöver ske. Lämpligen eller kan även vara så att det inte finns någon specifik diagnos inläggs ordinationen på ordinationslista och under satt. vårdgivarinstruktion anges ordinatör. Ska ej skrivas i löpande text i journalen. VC Lyckorna UVI Halsont Sköterskorna tar emot patienter med UVI-symptom och halsont. Sköterskorna gör labbeställning och svaren positiva kontaktas läkare för receptförskrivning. När det gäller halsont så kontaktas läkare även om svaret är negativt om det ser väldigt fult i halsen. Här har sköterskorna satt diagnosen UVI (N30-P) resp akut tonsillit (J03-). Är detta rätt eller ska de sätta symptomdiagnos i stället? Använd diagnoskoderna N30-P UVI samt J03- Tonsillit om patienten har positiva labfynd. Annars symptomdiagnoser.

20 VC Mantorp Diabeteshjälpmedel Undrar vilken åtgärdskod som är lämpligast vid hjälpmedelsförskrivning på diabeteshjälpmedel - XV008 eller Z760? Jag använder xv008 men kanske är detta inte rätt? Använd diagnoskoden för diabetes och sedan åtgärdskod XV008. VC Marieberg Grundsjukdom Rehab 1. Sjuksköterska undrar om man ska registrera diagnos som hör ihop med det pat söker för idag. T ex om pat i grunden har diabetes, men söker för ett sår, som är relaterat till grundsjukdomen diabetes. Ska man då som sköterska registrera endast sår ELLER ska man då även registrera diabetes?? 2. Rehab-samordnare efterlyser lathund som hon kan använda, finns det någon speciell inom t ex Rehab Väst? Har såret samband med grundsjukdomen ska diagnosen för grundsjukdomen och såret vara med. Men har såret inget med grundsjukdomen att göra registeras endast diagnos för såret. Tacksam för utveckling av frågan. Vilka koder, diagnoser och/eller KVÅ, avses? VC Marieberg Diabetes Vid diabetesbesöken så är ju diagnosen diabetes, graviditetsdiabetes och nedsatt glukostolerans och åtgärden kan vara bltr-tagning, mätning/ vägning, midjemått, justering av läkemedel, provtagning, samtal ang kost/motion, fotstatus. Önskemål om en samlad kod enligt vårdprogram för diabetes, ex som den som finns i sköt/usk-lathund, Omhändertagande av nydebuterad diabetiker. Eller ska man sätta en kod för bltr-tagning, en för fotstatus, en för mätning/vägning osv? Finns i dagsläget ingen speciell lathund för ovanstående yrkeskategorier, kanske kan det bli en? Åtgärder som anses ingå i ett normalbesök på diabetes- och astmamotatgningar ska inte KVÅ kodas. Läs mer på Socialstyrlens hemsida. Under första månaden används DB004 Omhändertagande av nydebuterad diabetiker och vid insulininsättning används DB002 Insulininsättning

21 Enhet Datum Sökord Fråga Svar VC Marieberg Kontakttyper Kan vi få ett förtydligande i vilka fall man i primärvård ska använda de nya kontakttyperna hembesök/mottagningsbesök läkemedelsadministrering? Själv har jag tolkat det som att dessa ska användas när sköterska på hembesök delar dosett eller drar upp en insulinspruta, men inte ger injektionen. I dessa fall behöver ingen diagnos/åtgärdskod. Avgiftsfritt för pat och registreras som detta i kassan. I ett annat fall så åker dsk hem och ger injektion insulin och då har jag tolkat det som att då ska detta bokas som ett hembesök och diagnossättas/åtgärdkodas. Avgift 100 kr. De nya kontakttyperna ska användas när man administrerar läkemedel som signeras på ordinationslistan antingen det gäller förberedelse eller givande av läkemedel. Detta för att inte störa rutinen för dokumentation av läkemedel. Frågan om avgift är inte relevant för oss. VC Marieberg UVI Halsont Antabus VC Marieberg Omkuffning av PEG 1. "UVI" och "Hals" diagnossätts men skall vi även skriva KVÅkod ("någon" har sagt att det inte behövs)? sjuksköterskan själv sköter provtagningen. 1. Ja, använd KVÅ-kod AV034 Provtagning UNS om 2. Antabusadministrering signeras ju bara i läkemedelslistan. 2. Använd kontakttyp för läkemedelsadministrering. Notera i Måste man göra en ant också ang "blåser i alkoholmätare", journal att pat blåst i alkoholmätare samt utfall av detta. KVÅkod AV029 Mätning UNS kan användas om man vill göra det eller förutsätts det att detta ingår? sökbart, dock inget krav. Jag har nu hittat frågan som distriktssköterskorna tog upp när jag var på VC Marieberg. Det gällde omkuffning av PEG och vilken KVÅ-kod som ska användas då kan ni svara på detta? Det finns ingen KVÅ-kod för omkuffning. Det närmaste vi kan komma är DJ011 Stomikontroll, ev. kan man ändra texten till Omkuffning. VC Marieberg Diabetes med neuropati Omläggning eller suturtagning efter operation 1. Vad ska man använda för diagnos, förutom diabetes, hos diabetespatient som har neuropati? 2. När sköterskor får patienter på vårdcentralen som skrivs ut från slutenvården och som har gjort olika operationer efter t.ex. bröstcancer, bukåkommor. Vad ska de sätta för diagnos förutom den omläggning eller suturtagning de gör? 3. Omläggning av sår efter ex knäplastik/höftplastik som är gjord inom slutenvården. Vad ska sjuksköterskan sätta för diagnoskod förutom att hon gör omläggning? 1. Diskussion pågår vilka koder som ska användas för diabetes inom primärvården. Använd tills vidare E14-P. 2. Använd diagnosen för ursprungsproblemet, t.ex. bröstcancer, som översätts till ICD10-prim. 3. Se punkt 2.

22 VC Marieberg Felregistrerad diagnos Ärende angående en patient som enligt sköterska har fått fel diagnos satt. Denna diagnos har blivit registrerad flera gånger efter detta av andra vårdgivare. Vad/hur gör man i ett sådant fall? Hänvisar till manualen "Sätta diagnos - kliniska koder i journalanteckning" på Patientjournalens hemsida där det beskrivs hur man ändrar diagnos i en signerad anteckning. VC Medicinskt Centrum i Norrköping Vi har ju inte tillgång till landstingets G-mapp, kommer allt vi behöver ha tillgång till att finnas på Lisa? 2. Är sjukvårdande behandling alla besök utom läkarbesök? 3. Kommer KVÅ-registrering att ingå i Mål & Mått för 2014 och i så fall även för läkare? 4. Finns det någon speciell lista med KVÅ-koder för läkare inom primärvården? 5. Om man kopierar diagnoser från "Hämta"-knappen aktualiseras inte datum då åtgärd utförts utan gammalt datum hänger kvar. Diskvalificeras diagnosen/kvå-koden om det blir felaktigt datum och är detta något som kommer att rättas i Cosmic? 6. Är det OK att vi i primärvården registrerar slutenvårdsdiagnose m h t ACG? 1. Ja, det är samma material på Lisa. 2. Ja, det stämmer. 3. Nej, inte vad vi känner till. 4. Socialstyrelsen lista gäller för alla och finns i Cosmic. Det finns inte någon lathund för läkare i primärvården och heller inget krav på att de ska KVÅ-koda, med undantag av XV012 Läkemedelsgenomgång. 5. Hämtaknappen ska inte användas just p.g.a. att datumet inte ändras och det är lätt att missa att göra det. Felaktigt datum bakåt i tiden kan ju innebära att diagnosen inte räknas med. Detta är dock inget fel i Cosmic och är därmed inget som kommer att rättas. 6. Rekommendation är att använda ICD10-Prim, men om man i undantagsfall använt ICD10 så är den ju inte felaktig. VC Nygatan EKG inför operation Jag har fått en förfrågan från våra sköterskor. Ganska ofta kommer det patienter hit och ska ta ett Preoperativt EKG innan operationen. Vad tycker Ni är lämplig diagnoskod för detta? Använd diagnoskod Z54-P Vårdåtgärd, alternativt om orsaken till operationen är känd använd den diagnoskoden, samt KVÅkod AF023 EKG 12 ledningar. VC Nygatan Läkemedel Ordinations-lista Angående svar nedanför läkemedelsadministration: Använd kontakttyp för Läkemedelsadministration vilket innebär att diagnosregistrering inte behöver ske. Lämpligen inläggs ordinationen på ordinationslistan och under vårdgivarinstruktion anges ordinatör. Ska ej skrivas i löpande text i journalen. Fråga: Vem lägger in på ordinationslistan, ska läkare göra det? Om man i sin yrkesroll har förskrivningsrätt eller delegation på insättning och dosjustering av läkemedel har man rätt att upprätta en ordinationslista för de läkemedel man har förskrivningsrätt för eller delegation för insättande och dosjustering av. I övriga fall är det ansvarig läkare som upprättar ordinationslistan. För mer information se rutiner för läkemedel på Lisa.

Diagnosregistrering i primärvården. Repetition januari-februari 2013

Diagnosregistrering i primärvården. Repetition januari-februari 2013 Diagnosregistrering i primärvården Repetition januari-februari 2013 Syften med förändringen För att ha möjlighet att söka ut data om olika patientgrupper/diagnosgrupper på aggregerad nivå För att tydligare

Läs mer

Diagnosregistrering i p rimärvården primärvården Start 2012

Diagnosregistrering i p rimärvården primärvården Start 2012 Diagnosregistrering i primärvården Start 2012 UPPDRAGET Diagnosregistrering g g i primärvården behöver utvecklas så att alla yrkesgrupper med vårduppdrag registrerar diagnos och åtgärder. Start 1 januari

Läs mer

Användbara ICD 10-diagnoser & KVÅ-koder

Användbara ICD 10-diagnoser & KVÅ-koder Användbara ICD 10-diagnoser & KVÅ-koder för sjuksköterskor med inkontinensmottagning - en översikt Användbara diagnoskoder enligt KSH 97 P (ICD prim) och koder för klassifikation av vårdåtgärder, KVÅ,

Läs mer

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning Ändring i HSL (2017:30) Landstinget ska erbjuda vårdgaranti åt den som omfattas av landstingets ansvar enligt

Läs mer

KONTAKT- OCH BESÖKSTYPER I COSMIC

KONTAKT- OCH BESÖKSTYPER I COSMIC 2017-05-09 SEC IT Utveckling och Förvaltning Fg RPVA KONTAKT- OCH BESÖKSTYPER I COSMIC 1 KONTAKTTYPER 2 1 MOTTAGNINGSBESÖK, ENSKILT 2 2 MOTTAGNINGSBESÖK, GRUPP 2 3 MOTTAGNINGSBESÖK, TEAM 2 4 MOTTAGNINGSBESÖK,

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Syfte och omfattning Syftet är minskade läkemedelsrelaterade problem med mål att samtliga patienter ska få en väl avpassad läkemedelsbehandling. Alla

Läs mer

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning Ändring i HSL (2017:30) Landstinget ska erbjuda vårdgaranti åt den som omfattas av landstingets ansvar enligt

Läs mer

Registreringshandbok för husläkare med basal hemsjukvård 2015-01-01

Registreringshandbok för husläkare med basal hemsjukvård 2015-01-01 Registreringshandbok för husläkare med basal hemsjukvård 2015-01-01 Avdelningen för Närsjukvård Nyheter och förtydliganden är rödmarkerade Uppdatering 2015-09-17: Följande KVÅ- kombinationer (max två plus

Läs mer

Anvisningar för kodning av vårdåtgärder

Anvisningar för kodning av vårdåtgärder Anvisningar för kodning av vårdåtgärder Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs upphovsmannens tillstånd.

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Registreringar i Cosmic Vårdadministration med anledning av Vårdval primärvård

Registreringar i Cosmic Vårdadministration med anledning av Vårdval primärvård Uppdaterad 18-12-20 Ulrika Danielsson, Niklas Karlsson, Mari Hagesjö Kundval och privata vårdgivare Registreringar i Cosmic Vårdadministration med anledning av Vårdval primärvård Innehåll Betalregistrera...2

Läs mer

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-72219 Fastställandedatum: 2016-03-18 Giltigt t.o.m.: 2017-03-18 Upprättare: Sara E Emanuelsson Fastställare: Björn Ericsson Läkemedelsgenomgång, enkel

Läs mer

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer

VGR IT. VG PRIMÄRVÅRD Medidoc VG PRIMÄRVÅRD. Registrering i Medidoc. Regionservice, VGR IT, rev LB

VGR IT. VG PRIMÄRVÅRD Medidoc VG PRIMÄRVÅRD. Registrering i Medidoc. Regionservice, VGR IT, rev LB VGR IT VG PRIMÄRVÅRD Medidoc VG PRIMÄRVÅRD Registrering i Medidoc Regionservice, VGR IT, 2010-01-20 rev LB 20121010 Innehållsförteckning FLERA ENHETER I SAMMA MEDIDOCDATABAS... 3 LISTNING... FEL! BOKMÄRKET

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Reviderad 2016-12-08 1 (5) Registrering av verksamhetsdata och definitioner Huvuddiagnos Huvuddiagnos är det tillstånd

Läs mer

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården Syftet med beslutet Proposition 2017/18:83 Första steget på en omstrukturering av svensk hälso- och sjukvård - Från sjukhus till första linjens

Läs mer

Användning av vårdkontakter i Cosmic

Användning av vårdkontakter i Cosmic Användning av vårdkontakter i Cosmic 1. SYFTE MED DOKUMENTET... 3 2. OPLANERAD OCH PLANERAD VÅRDKONTAKT... 3 3. AKUT OCH EJ AKUT VÅRDKONTAKT... 4 4. KONSULTATIONER... 5 KONSULTATION I SAMBAND MED ÖPPENVÅRDSBESÖK...

Läs mer

"Registrera KVÅ i kommunal verksamhet det förändrade världen" Tyra E O Graaf Distriktssköterska, Verksamhetskonsult Tieto Doktorand

Registrera KVÅ i kommunal verksamhet det förändrade världen Tyra E O Graaf Distriktssköterska, Verksamhetskonsult Tieto Doktorand "Registrera KVÅ i kommunal verksamhet det förändrade världen" Tyra E O Graaf Distriktssköterska, Verksamhetskonsult Tieto Doktorand Historik KVÅ Årsskiftet 2004-2005 - Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ)

Läs mer

Registreringsanvisningar för ersättningar enligt Hälsoval Kalmar 2015

Registreringsanvisningar för ersättningar enligt Hälsoval Kalmar 2015 Registreringsanvisningar för ersättningar enligt Hälsoval Kalmar 2015 Dessa anvisningar är utformade för att man ska kunna ta fram de utdata som behövs för utbetalningarna (besöks- och kvalitetsersättningar)

Läs mer

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Rutin för vårdavdelning och specialistmottagning i Region Gävleborg

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Rutin för vårdavdelning och specialistmottagning i Region Gävleborg Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-72219 Fastställandedatum: 2018-11-12 Giltigt t.o.m.: 2019-11-12 Upprättare: Sara E Emanuelsson Fastställare: Björn Ericsson Läkemedelsgenomgång, enkel

Läs mer

Hantering av influensavaccinationer i Cosmic R8.1

Hantering av influensavaccinationer i Cosmic R8.1 Hantering av influensavaccinationer i Cosmic R8.1 För sjuksköterskor Dokumenthistorik Datum Kommentar Handläggare, enhet 2018-10-15 Revidering Stiina Bergwall, CVU 2018-10-04 Revidering Stiina Bergwall,

Läs mer

PK prov waran. Arbetsordning Dokumentation RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN. Vård och omsorg Örebro kommun orebro.se. Version:

PK prov waran. Arbetsordning Dokumentation RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN. Vård och omsorg Örebro kommun orebro.se. Version: RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Process/aktivitet: Trygg och säker hälso- och sjukvård Processägare: MAS Beslutad av: MAS Användare/roll: Sjuksköterskor, chefer Omfattar enhet/verksamhet: Vård och omsorg Version:

Läs mer

Bästa vård för våra sköra äldre!

Bästa vård för våra sköra äldre! Bästa vård för våra sköra äldre! Lena Pomerleau Gun Lindgren Marianne Rudelius Magnus Nord Hur identifierar vi de sköra äldre? Vilka insatser är viktigast? Vad är primärvårdens roll? Hur vet vi vad som

Läs mer

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) Läkemedelskommittén Rim

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

Patientavgifter

Patientavgifter Patientavgifter 2018-01-01 Varför gjordes en översyn? Möta utveckling och behov inom vården Förtydliga och förenkla regelverket för att underlätta tolkning och minska administration Omarbeta och förenkla

Läs mer

Husläkarverksamhet med läkarinsatser inom basal hemsjukvård 2015-11-01

Husläkarverksamhet med läkarinsatser inom basal hemsjukvård 2015-11-01 Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg SJUKVÅRDS- OCH OMSORGSKONTORET REGISTRERINGSHANDBOK FÖR Husläkarverksamhet

Läs mer

Ersättningsmodell för vårdcentraler 2014

Ersättningsmodell för vårdcentraler 2014 Ersättningsmodell för vårdcentraler 2014 Bakgrund Beslut att införa ett ACG-baserat ersättningssystem från och med 2014 fattades av HSN 2012-05-08. Det är utgångspunkten i det fortsatta arbetet med utformningen

Läs mer

Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ- och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad

Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ- och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad Läkemedelsgenomgångar Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ- och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad Läkemedelsgenomgångar 1 Ur Borås Stads Styr- och ledningssystem

Läs mer

Manual för dokumentation av Enkel och Fördjupad läkemedelsgenomgång samt Läkemedelsberättelse i Cosmic

Manual för dokumentation av Enkel och Fördjupad läkemedelsgenomgång samt Läkemedelsberättelse i Cosmic Manual för dokumentation av Enkel och Fördjupad läkemedelsgenomgång samt Läkemedelsberättelse i Cosmic Dokumenthistorik Datum Ändring Handläggare 131021 Tillägg filter och nytt rubriksökord. Emma Halme

Läs mer

Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för primärvården

Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för primärvården Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för INSTRUKTION 2 (22) INNEHÅLL INLEDNING... 4 1 FÖRKLARING KONTAKTTYPER OCH BEGREPP... 4 1.1 Kontakttyper...4 1.2 Begrepp...5 2 ANVÄNDANDE AV

Läs mer

INFORMATIONSDAG SJUKDOMSKLASSIFIKATION. Välkomna. Lilian Kikuchi och Lena Granberg Sjukdomsklassifikation i Östergötland

INFORMATIONSDAG SJUKDOMSKLASSIFIKATION. Välkomna. Lilian Kikuchi och Lena Granberg Sjukdomsklassifikation i Östergötland INFORMATIONSDAG SJUKDOMSKLASSIFIKATION Välkomna Lilian Kikuchi och Lena Granberg Sjukdomsklassifikation i Östergötland 2017 Dagens program Nyhetsbrev och uppdateringar från Socialstyrelsen ICD-10-SE nytryckt

Läs mer

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun 2015-02-18 Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun Vad är Link? Link är ett verktyg/system för att förenkla den samordnade vårdplaneringen mellan slutenvården, kommunen och primärvården.

Läs mer

Diagnossättning och registrering av diagnoskoder i primärvården inför införandet av ACG. Lizabeth Bellander 2013-10-29

Diagnossättning och registrering av diagnoskoder i primärvården inför införandet av ACG. Lizabeth Bellander 2013-10-29 1 Diagnossättning och registrering av diagnoskoder i primärvården inför införandet av ACG Lizabeth Bellander 2013-10-29 1 2 Beskrivning av ACG ACG står för Adjusted Clinical Groups och det är ett system

Läs mer

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad fysioterapi

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad fysioterapi 1 (16) Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad fysioterapi Gäller fr o m 2012-05-01 Senast uppdaterad: 2012-03-13 2 (16) 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Cosmicrutiner i det dagliga Rehabsamordningsarbetet

Cosmicrutiner i det dagliga Rehabsamordningsarbetet Cosmicrutiner i det dagliga Rehabsamordningsarbetet Framtaget av rehabsamordnarnas Cosmicgrupp under 2010: Monica Assernäs Elin Bjurhed Amelie Poppeldal-Johansson I samarbete med Britt Karlsson och Johan

Läs mer

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Länsgemensam rutin för primärvården

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Länsgemensam rutin för primärvården Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 09-41956 Fastställandedatum: 2014-01-15 Giltigt t.o.m.: 2015-01-15 Upprättare: Sara E Emanuelsson Fastställare: Stefan Back Läkemedelsgenomgång, enkel och

Läs mer

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation 1(5) Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation Bil. 2 b till Handbok för läkemedelshantering. Denna anvisning är framtagen av en arbetsgrupp från Läkemedelskommittén,

Läs mer

Riskbedömning av trycksår, fall, nutrition, munhälsa samt blåsdysfunktion

Riskbedömning av trycksår, fall, nutrition, munhälsa samt blåsdysfunktion Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (5) Riskbedömning av trycksår, fall, nutrition, munhälsa samt blåsdysfunktion Inledning Inom Norrbottens läns landsting sker dokumentation av riskbedömningar

Läs mer

Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården?

Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården? Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården? Läkardagarna i Örebro 2010 Barbro Nordström Distriktsläkare i Uppsala Här jobbar jag 29 vårdcentraler, 8 kommuner Hemsjukvården i kommunal

Läs mer

MOBIL KASSA FÖR ENHETER MED VÅRDPERIODSREGISTRERING I TAKECARE

MOBIL KASSA FÖR ENHETER MED VÅRDPERIODSREGISTRERING I TAKECARE MOBIL KASSA FÖR ENHETER MED VÅRDPERIODSREGISTRERING I TAKECARE 1 ALLMÄNT OM BESÖKSREGISTRERING I MOBIL KLINIK... 3 ALLMÄNT OM MOBIL KASSA... 3 REGISTRERING I MOBIL KASSA... 3 BESÖKSREGISTRERING, STEG 1,2,3...

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län september 2014 Inledning Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna

Läs mer

Habiliteringsteamet Danderyds sjukhus, Rapporteringsanvisningar

Habiliteringsteamet Danderyds sjukhus, Rapporteringsanvisningar 1 (10) Avdelningen för närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Habiliteringsteamet Danderyds sjukhus, Rapporteringsanvisningar Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Senast uppdaterad

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Bondesson Apotekare 040-675 36 99 Asa.C.Bondesson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-26 Dnr 1602223 1 (5) Socialstyrelsen Dnr: 4.1.1-14967/2016 Yttrande om Remiss avseende

Läs mer

Demensutredning för personer i ordinärt boende (inkl hemsjukvårdspatienter och korttidsboende/växelvårdsplats Fastställd av:

Demensutredning för personer i ordinärt boende (inkl hemsjukvårdspatienter och korttidsboende/växelvårdsplats Fastställd av: 1(5) Demensutredning för personer i ordinärt boende (inkl. hemsjukvårdspatienter och korttidsboende/väelvårdsplats Västmanlandsmodellen Demensutredning och uppföljning för personer i ordinärt boende Patientansvarig

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning version 20150102.docx

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning version 20150102.docx Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning version 20150102.docx Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 3 Sjuksköterska...

Läs mer

Detta projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden

Detta projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden Hemsjukvårdsdokumentation och Senior Alert Målgrupp sjuksköterska/distriktsköterska samt läkare inom hemsjukvården Stockholms läns sjukvårdsområde(slso) Inom hemsjukvården finns några av våra mest sköra

Läs mer

Anvä ndning äv vä rdkontäkter i Cosmic

Anvä ndning äv vä rdkontäkter i Cosmic Sida 1 av 85 Anvä ndning äv vä rdkontäkter i Cosmic VERSIONSHISTORIK... 3 1. SYFTE MED DOKUMENTET... 4 2. OPLANERAD OCH PLANERAD VÅRDKONTAKT... 4 3. AKUT OCH EJ AKUT VÅRDKONTAKT... 5 4. KONSULTATIONER...

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro

Läs mer

Åtgärdskoder för primärvård, Region Gävleborg

Åtgärdskoder för primärvård, Region Gävleborg Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 09-183021 Fastställandedatum: 2018-01-31 Upprättare: Gunilla M Siltberg Lindqvist Giltigt t.o.m.: 2019-01-31 Fastställare: Anna Eriksson Åtgärdskoder

Läs mer

Husläkarverksamhet med läkarinsatser inom basal hemsjukvård

Husläkarverksamhet med läkarinsatser inom basal hemsjukvård RAPPORTERINGSANVISNING FÖR VÅRDVAL Husläkarverksamhet med läkarinsatser inom basal hemsjukvård Vårdval i Norrtälje Gäller from 2015-11-01 (Ändringar mot tidigare gällande rapporteringsanvisning är markerade

Läs mer

Undersköterska Besök kort

Undersköterska Besök kort Undersköterska Besök kort Term Svarsalternativ Definition/Beskrivning Källa ANTECKNING (skrivskyddad) Journalförd aktivitet för direkt och indirekt kontakt. Kontakttyp * Mottagningsbesök planerat * Mottagningsbesök

Läs mer

Beskrivning av kontakttyper i PMO. regiongavleborg.se

Beskrivning av kontakttyper i PMO. regiongavleborg.se Beskrivning av kontakttyper i PMO Vårdkontakt Vårdkontakt är kontakt mellan patient och hälso- och sjukvårdspersonal då sjukdom och skador förebyggs, utreds och behandlas, t.ex. besök och telefonkontakt.

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR DELEGERING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUPPGIFTER

VÄGLEDNING FÖR DELEGERING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUPPGIFTER Arbetsuppgifter som inte behöver men som kan behöva handledning uppd. 2018-09-06 Arbetsuppgift Behövs ingen Kan utföras av med reell kompetens efter Identitetsmärkning Ssk X ja vid behov i akut skede Puls

Läs mer

Läkemedelsrutin/ Förändringar

Läkemedelsrutin/ Förändringar Läkemedelsrutin/ Förändringar 2015 Varför ny rutin och nya signeringslistor? Vid Kvalitetsgranskningen som gjordes i mars-15 fick kommunens läkemedelshantering ett flertal påpekanden. MAS-en, Medicinskt

Läs mer

Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård

Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård Bakgrund Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) samt ändringsförfattning SOSF

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 42 Version: 11

Publicerat för enhet: Avdelning 42 Version: 11 Bar 100 Ru Publicerat för enhet: Avdelning 42 Version: 11 Innehållsansvarig: Per Dahlberg, Överläkare, Specialistmedicinklinik läkare (perda1) Giltig från: 2016-08-09 Godkänt av: Per Dahlberg, Överläkare,

Läs mer

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter - rapporteringsanvisning gällande underlag

Läs mer

Frågor och svar i samband med release

Frågor och svar i samband med release Frågor och svar i samband med release 5.2.0.0 Vårdplaner, bilagor m.m. Avslut av journal och delning. När journal avslutas bryts delningen från HSL till Social journal och vice versa. Avslut av vårdplan

Läs mer

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Läs mer

Rutiner för dokumentation i patientjournal i Treserva

Rutiner för dokumentation i patientjournal i Treserva RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (9) Rutiner för dokumentation i patientjournal i Treserva Manualer finns i Treserva: Tryck på F1. Förklaringstext: Högerklicka på sökordet och välj Sökordsinfo. Signering

Läs mer

Riktlinje för samverkan mellan Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH - teamet, primärvård och kommunal hälso- och sjukvård i Norrköping och Söderköping

Riktlinje för samverkan mellan Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH - teamet, primärvård och kommunal hälso- och sjukvård i Norrköping och Söderköping Samverkansdokument för vårdens övergångsställen Giltig from: 2013-02-13 Giltig tom: 2014-01-01 Fastställt av: Samverkansrådet Diarienummer: NSÖ 2013-58 Riktlinje för samverkan mellan Avancerad sjukvård

Läs mer

Läkemedelsgenomgång i praktiken så här gör vi!

Läkemedelsgenomgång i praktiken så här gör vi! 1 Läkemedelsgenomgång i praktiken så här gör vi! Alexander Hedman Distriktsläkare, Mörby vårdcentral Processhandledare Kompetenslyftet ehälsa, SLSO Läkemedelsgångar inom SLL Rätt, säkert och praktiskt!

Läs mer

Strukturerade läraktiviteter formulerade av medverkande vid peer learning-workshop, Malmö april 2017

Strukturerade läraktiviteter formulerade av medverkande vid peer learning-workshop, Malmö april 2017 Strukturerade läraktiviteter formulerade av medverkande vid peer learning-workshop, Malmö april 2017 AKTIVITET 1. Lärande mål: Kommunikation/Undersökning/Medicinsk teknik Målgrupp: Sjuksköterskestudenter

Läs mer

Allmän information. Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan.

Allmän information. Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan. Allmän information Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan. Vissa uppgifter är inte möjliga att hämta ur befintliga IT-system under 2010. Vissa uppföljningsparametrar

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar - Region Uppsala

Läkemedelsgenomgångar - Region Uppsala Godkänt den: 2018-03-18 Ansvarig: Gäller för: Region Uppsala Christina Grzechnik Mörk Innehållsförteckning Bakgrund...2 Syfte och mål med läkemedelsgenomgångar för äldre...2 Läkemedelsgenomgångar...2 Enkel

Läs mer

Vaccinationer i primärvården efter R &

Vaccinationer i primärvården efter R & Vaccinationer i primärvården efter R8.1 171024 & 171026 Pia Leierdahl projektledare för Cosmic R8.1 i primärvård Standardrutin för läkemedelshantering Standardrutin för läkemedelshantering Centrala beslut,

Läs mer

Fällor och fel Pascal och nya dosreceptet

Fällor och fel Pascal och nya dosreceptet Fällor och fel Pascal och nya dosreceptet För att uppmärksamma dig som använder Pascal på de vanligaste problemen och riskerna som finns och hur du lättast kommer runt dem. Innehållsförteckning 1 Dosreceptet

Läs mer

COSMIC R8.1 Läkemedelsmodulen för primärvård

COSMIC R8.1 Läkemedelsmodulen för primärvård COSMIC R8.1 Läkemedelsmodulen för primärvård 170914 Läkemedel i primärvård - Innehåll Utbildning Standardrutin för läkemedelshantering Gamla läsvyer R8.0 Migrering Ordinera Administrera Förbrukningsartiklar

Läs mer

ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Medicinskt ansvarig sjuksköterska

ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutin för egenvård Gäller för Personal inom omsorgsförvaltningen Samverkan Plats i ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller från datum 2014-10-13

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelsgenomgångar utanför sjukhus i Sörmland 2013

Riktlinjer för läkemedelsgenomgångar utanför sjukhus i Sörmland 2013 Riktlinjer för läkemedelsgenomgångar utanför sjukhus i Sörmland 2013 Dessa riktlinjer har utarbetats av Läkemedelskommittén i Landstinget Sörmland på uppdrag av HoS-ledningen, godkänts av Hälsoval, Division

Läs mer

Standardvårdplaner Användarhandledning

Standardvårdplaner Användarhandledning Standardvårdplaner Användarhandledning Dokumentet innehåller en översikt för de vanligast förekommande omvårdnadsproblem/ riskbedömningar på utredning och åtgärder som kan användas i vårdplaner. Ordinationer

Läs mer

Registrering av utförda åtgärder samt tillägg och förändringar av KVÅ

Registrering av utförda åtgärder samt tillägg och förändringar av KVÅ Registrering av utförda åtgärder samt tillägg och förändringar av KVÅ Gäller from 2019-01-01 för leg personal i Linköpings kommun Förändringarna i treserva är kopplat till Föreskrift om uppgiftsskyldighet

Läs mer

Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården Dokumentet utgår från ett patientperspektiv i sin beskrivning av kontakter med primärvården i enlighet med Styrande principer inom

Läs mer

1 (5) 7 oktober 2010. RÅD Signering, bekräftelse, låsning

1 (5) 7 oktober 2010. RÅD Signering, bekräftelse, låsning 1 (5) RÅD Signering, bekräftelse, låsning 2 (5) Innehåll 1 Inledning...4 2 Signering...4 2.1 Undantag från signering...5 3 Bekräftelse...5 4 Låsning...5 3 (5) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum

Läs mer

LOKALA RUTINER EGENVÅRD

LOKALA RUTINER EGENVÅRD Flik 13.4. LOKALA RUTINER EGENVÅRD Hälsocentralerna Tre älvar Vännäs, Vindeln, Bjurholm 2011-04-06 Eva Basun avdelningschef Vindeln Arbetsgrupp Elisabeth Olsson, dsk Bjurholm Eva-Marie Hedman, dsk Vindeln

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Sida 1(6) Datum 2011-02-09 Diarienummer RSK 868-2010 BESLUTAD HSU 2011-02-23 Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Christina Möller/A-S Bäck REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Socialdepartementet

Läs mer

Frågor och svar gällande utvidgad primärvårdsuppföljning inklusive förstärkt vårdgaranti. Område: Vilka patienter ingår i förstärkt vårdgaranti?

Frågor och svar gällande utvidgad primärvårdsuppföljning inklusive förstärkt vårdgaranti. Område: Vilka patienter ingår i förstärkt vårdgaranti? Frågor och svar gällande utvidgad primärvårdsuppföljning inklusive förstärkt vårdgaranti Dokumentet revideras allt eftersom nya frågor inkommer. Frågor och svar grupperas i följande områden Vilka patienter

Läs mer

Nyhetsbrev. Medicinsk Service IT/MT Regionala Stödverksamheter. Nr 01 - januari Melior PMO MedSpeech E-intyg Läkemedel Övrigt

Nyhetsbrev. Medicinsk Service IT/MT Regionala Stödverksamheter. Nr 01 - januari Melior PMO MedSpeech E-intyg Läkemedel Övrigt Melior PMO MedSpeech E-intyg Läkemedel Övrigt Melior Nya diagnos- och åtgärdskoder Beställning är skickad till Siemens för att få de nya diagnos- och åtgärdskoderna införda i Melior, det kan ta cirka 1-2

Läs mer

Läkemedelsgenomgång i praktiken så här gör vi!

Läkemedelsgenomgång i praktiken så här gör vi! 1 Läkemedelsgenomgång i praktiken så här gör vi! Alexander Hedman Distriktsläkare, Mörby vårdcentral Processhandledare Kompetenslyftet ehälsa, SLSO Läkemedelsgångar inom SLL Rätt, säkert och praktiskt!

Läs mer

1. Syfte 2. Omfattning 3. Ansvar 4. Tillvägagångssätt 1) Bedömning

1. Syfte 2. Omfattning 3. Ansvar 4. Tillvägagångssätt 1) Bedömning 1. Syfte Nedanstående rutin ska säkerställa att bedömning, planering, uppföljning och omprövning av egenvård, som utförs av annan än den enskilde själv, sker på ett säkert sätt. Målsättningen är att upprätthålla

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Målgrupp. Primärvården

Målgrupp. Primärvården Målgrupp Personer över 65 år i ordinärt boende som inte är inskrivna i hemsjukvården Komplex medicinsk och social situation Sviktande hälsotillstånd Människor som har svårt att ta sig till vårdcentralen

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2016-10-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

Cosmic: Reservrutin vid driftstopp

Cosmic: Reservrutin vid driftstopp Rutinen avser hanteringen före, under och efter planerade eller oplanerade driftstopp av Cosmic. Denna reservrutin kan användas som komplement till enhetens lokala kontinuitetsplan. Vid övergång till och

Läs mer

Allmänna frågor Patienter. 6. Hur många patienter är totalt listade/tillhör er vårdcentral/mottagning?

Allmänna frågor Patienter. 6. Hur många patienter är totalt listade/tillhör er vårdcentral/mottagning? Vårdcentral Uppgiftslämnare Profession HSA- id (alt. vårdcentralens namn) Telefonnummer Län/region Information Denna version i word-format kan användas som ett arbetsmaterial för att underlätta att besvara

Läs mer

Handbok Rehabsamordnarens tidiga insatser 2015 2015-01-23

Handbok Rehabsamordnarens tidiga insatser 2015 2015-01-23 Handbok Rehabsamordnarens tidiga insatser 2015 Villkor 3, 2015 inom Sjukskrivningsmiljarden -tidig samverkan i sjukskrivningsprocessen Funktionen (dvs. rehabsamordnaren) ska ha både en intern och extern

Läs mer

Rapportering av åtgärder (KVÅ) LARO-mottagning

Rapportering av åtgärder (KVÅ) LARO-mottagning Rapportering av åtgärder (KVÅ) LARO-mottagning VÅRD- OCH BEHANDLINGSPLAN AU120 Upprättande av strukturerad vård- och omsorgsplan Tilläggskoder kan användas i kombination med denna kod. Se nedan. XU045

Läs mer

LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL

LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL Grönvägen, Ängsvägen, Sjögläntan Vissefjärda serviceområde Algutsboda serviceområde IFO HSL 1 VARFÖR NY RUTIN OCH NYA SIGNERINGSLISTOR Vid kvalitetsgranskningen som

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:37 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:17 av Andres Käärik och Maria Wallhager (fp) om försök med utökad förskrivningsrätt för distriktssköterskor Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-05-10 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvård, Hälsa och habilitering Fastställt

Läs mer

Vanliga frågor och svar på FFU 2014 för husläkarverksamheten

Vanliga frågor och svar på FFU 2014 för husläkarverksamheten 1 Vanliga frågor och svar på FFU 2014 för husläkarverksamheten Innehåll ALLMÄNNA FRÅGOR... 1 BASAL DEMENSUTREDNING... 2 DYNAMISK SPIROMETRI... 2 GRUPPBESÖK USK/DSK/SSK... 3 HÄLSOSAMTAL... 3 HÄLSOUNDERSÖKNING

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar primärvården

Läkemedelsgenomgångar primärvården Sida 1(7) Handläggare Giltigt till och med Reviderat Processägare Emelie Sörqvist Fagerberg (est020) 2016-07-12 2015-01-12 Emelie Sörqvist Fagerberg (est020) Fastställt av Anders Johansson (ljn043) Gäller

Läs mer

Uppföljning Hälsoval Indikatorer

Uppföljning Hälsoval Indikatorer Uppföljning 2016 - Indikatorer Indikatorer Fakta, mått Antal listade individer Utfall = Antal personer som är listade på vårdcentralen per den 31/12 Andel listade personer 80 år och äldre Antal registrerade

Läs mer

Modell Västerbotten. Läkemedelsgenomgång enkel och fördjupad. Metoddokument Version 5.1 (2014-01-20)

Modell Västerbotten. Läkemedelsgenomgång enkel och fördjupad. Metoddokument Version 5.1 (2014-01-20) Modell Västerbotten Läkemedelsgenomgång enkel och fördjupad Metoddokument Version 5.1 (2014-01-20) Samverkansgruppen för Läkemedelsgenomgångar i Västerbotten med representanter från landsting och kommuner

Läs mer

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag för vårdval Primärvårdsrehabilitering, Norrtälje

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag för vårdval Primärvårdsrehabilitering, Norrtälje 1 (28) Rehab- Habilitering och Hjälpmedel Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag för vårdval Primärvårdsrehabilitering, Norrtälje Gäller fr o m 2014-01-01 2 (28) 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...

Läs mer