Deltagare: NTF Skåne: Conny Famm, Karin Svensson Smith och Anders Ericsson NTF: Jan Sandberg Säker trafik: Anders Åberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Deltagare: NTF Skåne: Conny Famm, Karin Svensson Smith och Anders Ericsson NTF: Jan Sandberg Säker trafik: Anders Åberg"

Transkript

1 Diskussionsunderlaget är framtaget baserat på diskussioner vid två möten mellan NTF Skånes VU, Anders Åberg och Jan Sandberg och samt kontakter däremellan. Deltagare: NTF Skåne: Conny Famm, Karin Svensson Smith och Anders Ericsson NTF: Jan Sandberg Säker trafik: Anders Åberg Materialet är ett förslag som kan ligga till grund för ett utvecklingsprojekt i samverkan mellan NTF nationellt, NTF Skåne och Säker Trafik AB som skall leda till en modell för hur tankarna skulle kunna omsättas i praktisk verksamhet. Diskussionsunderlag Behov finns för att utveckla visionsarbetet med klara svar på frågorna: Vad vill vi? Den gemensamma målsättningen att ingen skall dö eller skadas i trafiken behöver utvecklas. Istället för att endast koncentrera oss på döda och svårt skadade måste vi, med ett samhällsekonomiskt perspektiv, se till konsekvenserna för alla olyckor i trafiken. Finansieringspotentialen vilar i ett sådant scenario på en mycket bredare grund än tidigare. Regering och riksdag måste skapa riktlinjer som leder till att myndigheter, regioner, landsting, kommuner, företag och organisationer samverkar verksamhetsmässigt och ekonomiskt för att minska samhällets totala kostnad för trafikskador. Via ett effektivt informationsflöde måste NTF få allmänheten att medverka till att skapa efterfrågan efter ett mera etiskt och humant trafiksystem. En faktor som kan fungera som styrmekanism för NTF:s verksamhetsinriktning, är människors upplevda trygghet i trafiken. Känslan av trygghet styr hur människor såväl reagerar som agerar i olika situationer. En verksamhet som påverkar människor till ett säkrare agerande är en grundbult i NTF:s verksamhet. Denna inriktning är ett viktigt komplement till de sifferbaserade underlag man ofta använder som faktareferens när man skall motivera satsningar inom trafiksäkerhetsarbetet. Vi vill därför också medverka till en utvecklad samverkan mellan de aktörer som agerar inom den ideella sfären. En utökad samverkan skulle förstärka effekten av det ideella trafiksäkerhetsarbetet. Vilka mål har vi? Att NTF skall vara den naturliga kontaktytan för alla aktörer då det gäller arbete kring trafiksäkerhet. Genom att löpande höja kunskapsnivån i enlighet med planen för det nu startade e-learningsystemet, få en tillräckligt professionell organisation för att uppnå detta mål. Ett annat mål är att tillsammans skapa bättre förutsättningar för att öka volymen för Säker Trafik AB:s produkter. Säljmodellen som nu provas i Skåne tjänar som modell för detta och denna modell skall utvärderas och utvecklas.

2 Ett annat mål är att skapa en trafikmiljö där konflikttillfällena mellan olika trafikslag blir så säkra så möjligt. Detta kan påverkas såväl via fysiska åtgärder som via påverkan på trafikanternas beteende. NTF behöver påverka den miljö och det agerande som skola och föräldrarna bidrar till när det gäller barns trafikkunskap. Ett exempel på detta kan vara att få kommunerna att köpa åldersbaserade trafiksäkerhetsutbildning för både lärare och föräldrar i låg-, mellan- och högstadium. Vi behöver börja om från början med att ge barn kunskap för att på sikt kunna öka effekten av det långsiktiga trafiksäkerhetsarbetet. Vilka strategier skall vi följa? Organisationens strategier är antagna vid NTF:s kongress och skall tjäna som ledstjärna för verksamheten. Verksamhetsmässigt innebär det att all verksamhet, i princip, måste ha kostnadsteckning eller generera medel för övrig verksamhet. NTF Skåne har antagit en strategiplan, som skall underlätta det lokala arbetet. Planen kräver dock en tydligare förankring i den praktiska verksamheten. Vad kan vi? NTF har ett starkt varumärke att ta vara på. Varumärket bygger dock på en verksamhetsmodell som inte har samma verklighetsförankring som tidigare. Tankarna för nya verksamhetsformer kräver att dessa, av egen kraft, kan ge en ny stark identitet som garanterar att trovärdigheten i varumärket kan bibehållas. NTF har i grunden en god trafiksäkerhetskunskap, men det finns ett behov av att utveckla kompetenser baserat på de nya former av verksamhet som är nödvändiga i den situation NTF f.n. befinner sig. Vad behöver vi komplettera? Vi behöver vara överens om att ett mera professionellt säljarbete av organisationens hela potential, samt Säker Trafiks produkter, är essentiell för organisationens fortsatta existens. Vi behöver ta till vara den specialistkompetens som finns inom forskarvärlden. Genom att inrätta ett forskarråd som kan bistå organisationen vid behov, så försäkrar vi oss om att alltid ha full tillgång till relevant kompetens. Forskarrådet skall bestå representanter från ett antal olika kompetensområden som kan vara av intresse för organisationens fortsatta kompetensutveckling. En utökad samverkan mellan de nu verksamma ideella organisationerna ställer nya krav på alla aktörer att samverka redan i verksamhetsplaneringen för att verksamheter skall kunna samordnas och ge maximal effekt. En komplettering av hur mycket tillgänglig kapacitet som finns inom den ideella sfären kan komma att bli nödvändig inom inte alltför många år. En plan för en volontärbaserad medverkan kan därför vara av intresse att utveckla. Hur genomför vi dessa målsättningar? Dessa frågeställningar kräver en mer detaljerad omvärldsanalys än vad som hittills gjorts. Omvärldsanalysen måste spegla såväl situationen nationellt som lokalt. Analysen behöver omfatta hela den ideella sfärens möjlighet att påverka trafiksäkerhetsarbetet på bästa möjliga sätt.

3 Målet är att, baserat på hittills förda diskussioner, ta fram en plan för hur NTF Skåne kan gå vidare i samverkan med NTF nationellt och Säker Trafik med verksamheter som kan fungera som pilotverksamheter för bolaget. Partners & Leverantörer: Ideell verksamhet: Den gemensamma målbilden är att NTF lokalt skall bedriva opinionsbildning via information och praktiska aktiviteter. Därutöver skall man bedriva kommersiell verksamhet i samverkan med Säker Trafik AB. Opinionsbildningsverksamheten skall bygga på NTF:s traditionella verksamhetsform via ideella krafter. På sikt behöver traditionell MO-verksamhet kompletteras med en modern form av volontärmedverkan. Dessa tankar bygger på att åldersutvecklingen i de traditionella medlemsorganisationerna ger viss anledning till oro inför framtiden. NTF behöver därför utveckla den frivilligkader som krävs för att kunna utföra ideellt trafiksäkerhetsarbete. Denna utveckling kräver att NTF-organisationen utbildar volontärer som har möjlighet att delta i verksamhet både på sin fritid och under normal arbetstid. Målgrupper är de som finns angivna i NTF Skånes strategiplan Ett viktigt område är att hitta modeller för att vara ett stöd till trafiksäkerhetsarbetet i Skånes kommuner. Parallellt med den kommersiella verksamheten höjs trycket i opinionsbildningen med aktuella debattartiklar och utspel baserade på underlag från NTF:s vetenskapliga råd och andra samverkande opinionsbildare med tyngd. Inrättandet av ett forskarråd kräver utveckling av en modell för hur detta skall kunna fungera för att lyfta NTF-verksamheten i praktiken. En tanke kan vara att skapa ett Fråga Lund koncept för trafiksäkerhetsområdet. Man kan tänka sig olika kopplingar till verksamheten. Ett tänkbart steg är att koppla det till NTF Konsument.

4 Lokalt kan man få en kortutbildning av NTF för att bli volontär och jobba med t.ex. hastighetsmätningar, inspektionsvandringar i bostadsområden och trafikmiljöer o dyl. eventuellt i samordning med andra intresseorganisationer som t.ex. RTP. Kommersiell verksamhet: Den kommersiella verksamhetens inriktning ar att hjälpa näringslivet som partners och kunder och inte som negativa kritiker. Den skall också vara en källa till stöd för den traditionella ideella verksamheten. Eftersom offentliga bidrag är en otrygg och minskande inkomstkälla bör man ta lärdom från andra verksamhetsområden som genomgått liknande förändringsprocesser. Exempel på detta är: Ekologiska odlare som har skapat förutsättningar för substantiella intäkter från KRAVmärkningen. Miljömärkning av transporter som Naturskyddsföreningen bedriver via sitt Bra miljöval med Falken-märkning. Rättvisemärkt från Fair Trade är ett annat exempel värt att studera. NTF behöver skapa en modell för certifiering motsvarande den utbildningsverksamhet som Säker trafik bedriver. Verksamheten bör ske under egen logga, som får möjlighet att bli allmänt känd och respekterad. Den del av NTF som ska stå för certifieringen kan vara en, från Säker Trafik, utvecklad kommersiell del av NTF. Säker Trafik och certifieringsorganisationen bör vidga sitt koncept för att utöver certifiering av transportföretag kunna erbjuda konsulttjänster till den aktuella kundgruppen. Modellen för att kunna erbjuda detta nationellt med genomförande via NTF:s regionala organisation kräver ett snabbt utvecklingsarbete. Säker Trafik: Säker Trafik skall vara en leverantör av tjänster och koncept åt NTF:s länsförbund. Säker Trafik behöver också delta mer aktivt i säljprocessen av dessa produkter. En pilotverksamhet kring detta pågår f.n. i NTF Skåne. Bolaget kräver en tydligare vision som certifieringsinstitution utöver den verksamhet med att utveckla produktkoncept som man gör idag. Resultaten från certifieringsarbetet torde leda till att behoven av de utvecklade produkterna blir tydligare för presumtiva kunder. Tillgången på den övriga konsultverksamhet som t.ex. ruttoptimeringar är en bonus som Säker Trafik via sitt nätverk kan erbjuda på marknaden. Konkurrensen på denna typ av verksamhet är än så länge överkomlig. De större konsultföretagen har än så länge inte lagt så mycket resurser på opinionsbildning, utan satsat mer på fysiska trafiksäkerhetslösningar. Vi har viss konkurrens från Trafikverkets aktörsavtal med transportföretag. Det vi kan erbjuda, via Säker Trafik, är dock ett bredare koncept som ger företagen mer utbyte än aktörsmätningarna. Ett klargörande kring om Trafikverket ämnar fortsätt med denna verksamhet, efter att nuvarande företagsavtal går ut, är av största vikt.

5 En intensifierad samverkan med försäkringsbolagen är en önskvärd utveckling. Dels för att sammanföra erfarenheterna från båda verksamhetsområdena och dels för att hitta ekonomiska motiv för utveckling av det förebyggande trafiksäkerhetsarbetet. En roll för NTF/Säker trafik kan vara arbeta med opinionsarbete som gör det möjligt för försäkringsbolagen att jobba aktivt med differentierade premier baserade på kundens riskbenägenhet. Certifiering Inom ramen för utvecklingen av en certifieringsmodell från Säker Trafik AB finns tankar om en stjärnmärkning för såväl transportföretag som transportköpare. Stjärnmärkningen ger företagen en möjlighet att i steg öka sin kvalitetsnivå då det gäller säkerhet, miljöansvar och regelefterlevnad. Exempel på ts-områden är: Policys Certifiering av företagens trafiksäkerhetspolicys. Skapa mall för vad en TS-policy rimligen behöver innehålla för att vara acceptabel. SHI Svenskt Hastighetsindex kan vara en del av stjärnmärkningen. SSI Svenskt skadeindex är en naturlig del att ingå i stjärnmärkningen. Behörighet En modell för behörighetskontroller av t.ex. körkortsbehörigheter kan vara ett stöd åt företagen på samma gång som det är ett sätt för företagen att visa att man är seriösa i sin kontroll av sin egen personal. Alkokontroller Ett område som med fördel skulle kunna utvecklas och genomföras i samverkan med MHF. Bälte Kontroll av företagens stödsystem för bältesanvändning. ev. flera steg Ett certifieringssystem upp byggt på ett stjärnmärkningssystem liknande det som EuroNCAP använder för klassificering av bilar. Det innebär att de ingående certifieringsområdena kan ha olika många steg för att nå upp till fullcertifiering.

6 Detta borde vara ytterligare ett intressant område där försäkringsbolagen skulle kunna delta i utvecklingen. Aktiviteter för breddad förankring av verksamheten: Rundabordskonferens: Deltagare: Länsstyrelse, Trafikverk, Polis, SÅ, Transport m.fl. Arrangör: NTF Kommunkonferens i Skåne: Program: Anpassning av hastigheter Med hjälp av Nils Petter Gregersen, eller annan expertis, skapar underlag för ett koncept att sälja till kommunerna. Exempel på aktiviteter är analyser av skolskjutshållplatser eller övergångsställen. Workshops: Erbjuda kommunerna att genomföra workshops för politiker och tjänstemän kring, för den aktuella kommunen, brännande frågor. Handelskammaren: Erbjuda kommuner och företag partnerskapsaktiviteter via samverkan med Handelskammaren. Marknadsföring: Presentationsmaterial som beskriver Säker Trafiks totala utbud av verksamheter tas fram. Tillgången till professionellt marknadsmaterial är av största vikt. Samverkan: Det finns ett behov av att kartlägga vilka andra intresseorganisationer NTF kan skapa ett djupare samarbete med. Bakgrunden är behovet att få tillräckligt med personella och ekonomiska resurser till det opinionsarbete som behövs för att minska risken för olyckor i trafiken. NTFs verksamhet bör bestå av ideellt opionsarbete, lokalt trafiksäkerhetsarbete och en kommersiell gren med överskott som finansierar hela verksamheten. Omstöpningen av NTF i denna riktning bör beslutas och drivas av människor som utgår från möjligheter (i stället för hinder) och förmåga till allianser med nya personer och organisationer. De som hellre vill bli kvar med det gamla erbjuds annan verksamhet. Väsentliga utvecklingsområden är: Ny logga för certifieringsarbetet. Handbok för volontärer, som en pärm med olika kortfattade avsnitt typ: - Säker trafik cykel - Säker trafik - bilkörning över 75 - Säker trafik - trafikplanering i bostadsområden - Säkert trafik - godstransporter på väg m.m. Alla avsnitt behöver inte vara färdiga från start är klart när det nya NTF lanseras.

7 Behov av Material: Handbok för volontärer En kort enkel beskrivning av NTF och skälen i NTF:s verksamhet Underlag som förklarar ekonomiska vinster vid uteblivna olyckor sakskador, personskador, stilleståndskostnader m.m. Faktablad Principiell information om produkter riktade såväl till kommuner som företag, myndigheter och organisationer. Ekonomi: I upprättandet av plan för det fortsatta arbetet skall förslaget åtföljas av en ekonomisk plan för de satsningar som kommer att föreslås. Tidplan: Från en ursprunglig tanke att förankra processen hos fler aktörer vid Tylösandsseminariet har fokus vänt mot att kunna presentera ett projektinnehåll vid exempelvis VTI dagarna så att en större lansering kan ske vid Tylösandsseminariet nästa år. Sedan bör Almedalen m.fl. event där väsentliga samhällsaktörer möts innehålla spännande verksamheter för Säker trafik i NTF:s regi Möjliga bollplank för verksamhetsutvecklingens innehåll: Göran Gunnarsson Jan Sandberg Staffan Moberg Claes Tingvall Per Kågeson Martin Miljeteg Ulf Björstig Paul Kongstad Carina Nilsson Marie Nygren Björn Eriksson Ordf. NTF VD NTF Försäkringsförbundet Trafikverket Prof. och debattör Transport Universitetssjukhuset Umeå Chef akutsjukvården i Region Skåne SÅ Transportgruppen f.d. ordf. NTF TYA?

Verksamhetsinriktning för perioden 2006-2007

Verksamhetsinriktning för perioden 2006-2007 Verksamhetsinriktning för perioden 2006-2007 Fastställd av NTFs kongress den 16 april 2005 Verksamhetsinriktningen är uppdelad i tre delar: Inledande kommentarer. med NTFs verksamhetsidé och grundläggande

Läs mer

Strategiplan NTF Skåne 2011

Strategiplan NTF Skåne 2011 Strategiplan NTF Skåne 2011 1. Nuläge Nollvisionen är basen för NTF Skånes verksamhet. Arbete sker med hänsyn taget till de miljövinster som sker i samband med lugna säkra transporter av såväl personer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010 NTF BLEKINGE

VERKSAMHETSPLAN 2010 NTF BLEKINGE VERKSAMHETSPLAN 2010 NTF BLEKINGE 1. INLEDNING 1.1 Bakgrund/Nuläge NTF Blekinge har som uppgift att förena organisationer, företag och myndigheter i trafiksäkerhetsarbetet, samt planera, leda, utveckla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN  2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 1. INLEDNING 1.1 Bakgrund/Nuläge NTF förbunden har som uppgift att förena organisationer, företag och myndigheter i trafiksäkerhetsarbetet, samt planera, leda, utveckla och samordna

Läs mer

NTF:s verksamhetsinriktning (Fastställd av NTF:s kongress )

NTF:s verksamhetsinriktning (Fastställd av NTF:s kongress ) NTF:s verksamhetsinriktning 2014 2015 (Fastställd av NTF:s kongress 2013 04 20) Detta är NTF: NTF En trafiksäkerhetsorganisation NTF bildades 1934 på initiativ av den dåvarande kommunikationsministern.

Läs mer

Användning av bilbälte 2017

Användning av bilbälte 2017 Användning av bilbälte 2017 NTF RAPPORT 2017:7 Resultat från NTF:s mätning av bilbältesanvändning 2017. www.ntf.se Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 3 Bakgrund... 3 4 Syfte... 3 5 Metod...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN

VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN 1. UPPDRAG VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN Nuläge NTF Kalmar län har som uppgift att förena organisationer, företag och myndigheter i det frivilliga trafiksäkerhetsarbetet samt planera, leda och samordna

Läs mer

Användning av bilbälte 2018

Användning av bilbälte 2018 Användning av bilbälte 2018 NTF RAPPORT 2018:8 Resultat från NTF:s mätning av bilbältesanvändning 2018. www.ntf.se Innehåll Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 3 4 Metod...

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) 2017-08-17 Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Studieförbundet Vuxenskolans regionförbund i Skåne gällande satsningen Passion

Läs mer

Användning av cykel- och mopedhjälm 2018

Användning av cykel- och mopedhjälm 2018 Användning av cykel- och mopedhjälm 2018 NTF RAPPORT 2018:7 Resultat från NTF:s mätning av cykel- och mopedhjälmsanvändning 2018. www.ntf.se Innehåll Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund...

Läs mer

Motioner ställda till NTF:s kongress samt styrelsens yttrande och förslag till beslut

Motioner ställda till NTF:s kongress samt styrelsens yttrande och förslag till beslut Motioner ställda till NTF:s kongress samt styrelsens yttrande och förslag till beslut 1. Användning av cykelhjälm för alla 2. Tillsättande av en framtidsstudie 3. Gör en publik kortversion av NTF Anser

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager 3 Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager VÅR ORGANISATION Ett unikt

Läs mer

Användning bilbälte 2016 NTF RAPPORT 2016:4

Användning bilbälte 2016 NTF RAPPORT 2016:4 Användning bilbälte 2016 NTF RAPPORT 2016:4 Resultat för NTF:s mätning av bilbältesanvändning 2016. Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 3 3 Metod 3 4 Finansiering 3 5 Resultat 4 6 Diskussion

Läs mer

Policy Samarbeten med föreningar, företag och andra organisationer

Policy Samarbeten med föreningar, företag och andra organisationer Policy Samarbeten med föreningar, företag och andra organisationer Innehåll Samarbeten med föreningar och andra organisationer 4 Samverkan med myndigheter och annan offentlig verksamhet 4 Samarbeten med

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Malmö mot Diskriminering

Malmö mot Diskriminering Malmö mot Diskriminering verksamhetsplan för malmö mot diskriminering 2018 verksamhetsplan för malmö mot diskriminering Malmö mot diskriminering (MmD) är föreningarnas organisation för att främja likabehandling

Läs mer

Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng

Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng Nationell strategi Polisavdelningen Polisavdelningen 2006-04-11 STRATEGI 2 (7) Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng INNEHÅLL

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

POLICY FÖR SAMARBETEN MED FÖRENINGAR, FÖRETAG OCH ANDRA ORGANISATIONER. Policy Samarbeten med föreningar, företag och andra organisationer

POLICY FÖR SAMARBETEN MED FÖRENINGAR, FÖRETAG OCH ANDRA ORGANISATIONER. Policy Samarbeten med föreningar, företag och andra organisationer Policy Samarbeten med föreningar, företag och andra organisationer 1 Innehåll Samarbeten med föreningar och andra organisationer 4 Samverkan med myndigheter och annan offentlig verksamhet 4 Samarbeten

Läs mer

NTF-Bladet nr 14 2012

NTF-Bladet nr 14 2012 NTF-Bladet nr 14 2012 Informationsblad för verksamma i NTF-organisationen. 2012-09-27 VD har ordet ISO 39001 en viktig milstolpe Att arbeta för en säkrare trafik handlar väldigt mycket om att ständigt

Läs mer

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen 1 NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Vad är nollvisionen? Nollvisionen är

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 NTF Jämtlands län Redigerad 2010-05-24

Verksamhetsplan 2011 NTF Jämtlands län Redigerad 2010-05-24 Verksamhetsplan 2011 NTF Jämtlands län Redigerad 2010-05-24 2011-03-24 MN 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ORGANISATION... 3 2. BASVERKSAMHET... 3 2.1 OPINION... 3 2.2 KUNSKAP... 3 2.3 INFORMATION... 3 3. NATIONELLA

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman

Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman 2015-05-19 2015-2085 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Trafikrådets handlingsplan 2015-2018 för ett trafiksäkert beteende

Läs mer

EFFEKTRAPPORT

EFFEKTRAPPORT EFFEKTRAPPORT 2018.09.28 Uppgiftslämnare: Organisationsnummer: 866001-3229 Juridiskform: Ideell förening Övergripande mål Bufff arbetar föra att stärka barns rättigheter och har som övergripande mål att

Läs mer

Kalmar kommun. Kjell Lindberg, drogförebyggare ANDT

Kalmar kommun. Kjell Lindberg, drogförebyggare ANDT Kalmar kommun Kjell Lindberg, drogförebyggare ANDT Sex Försökskommuner en forsknings- och utvecklingsverksamhet i sex kommuner 2003-2007 Vilka krav ställdes på kommunerna? Sektorsövergripande ledningsgrupp

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap. Skåneveckan för psykisk hälsa

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap. Skåneveckan för psykisk hälsa Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Skåneveckan för psykisk hälsa 2019-2021 Idéburet offentligt partnerskap (IOP) Skåneveckan för psykisk hälsa Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger

Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger LÄNSSTYRELSEN 2011-04-01 1(5) Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger 1. Skånesamverkan mot droger Under namnet Skånesamverkan mot droger, SMD samverkar Länsstyrelsen, Region Skåne, Kommunförbundet

Läs mer

Användning av cykel- och mopedhjälm 2017

Användning av cykel- och mopedhjälm 2017 Användning av cykel- och mopedhjälm 2017 NTF RAPPORT 2017:6 Resultat från NTF:s mätning av cykel- och mopedhjälmsanvändning 2017. www.ntf.se Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 3 Bakgrund...

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR NOLLVISIONEN

TILLSAMMANS FÖR NOLLVISIONEN TILLSAMMANS FÖR NOLLVISIONEN I Tillsammans för Nollvisionen arbetar vi alla företag, organisationer och myndigheter gemensamt för att nå målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Läs

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Användning av cykel- och mopedhjälm 2016 NTF RAPPORT 2016:3

Användning av cykel- och mopedhjälm 2016 NTF RAPPORT 2016:3 Användning av cykel- och mopedhjälm 2016 NTF RAPPORT 2016:3 Resultat från NTF:s mätning av cykel- och mopedhjälmsanvändning 2016. Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 3 3 Metod 3 4 Finansiering

Läs mer

Nysatsning på trafiksäkerhet

Nysatsning på trafiksäkerhet Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet Nysatsning på trafiksäkerhet Lena Kling och Ylva Berg Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet Uppdraget Från budgetpropositionen 2016: Regeringen kommer att intensifiera

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015

IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 Producerat av IOGT-NTO:s kommunikationsenhet 2009 Tryck: Sandvikens Tryckeri AB IOGT-NTO:s strategiska inriktning

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2014 GAF arbetar för en administrativ professionalism och handlingskraft inom golfen samt skapar gemenskap och stolthet för sina medlemmar i sin yrkesroll Värdeord Professionalism

Läs mer

policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN

policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN Mellan fyra och fem procent av varje årskull av svenska befolkningen dör eller invalidiseras till följd

Läs mer

EU-strategi för sydöstra Skåne

EU-strategi för sydöstra Skåne EU-strategi för sydöstra Skåne 1 Vägledande riktlinjer för vårt agerande kring gemensamma EU-frågor Vad ska denna gemensamma EU-satsning leda till? Vilka effekter vill vi uppnå? Med hjälp av denna strategi

Läs mer

Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB

Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB Kommunstyrelsen 2009-03-16 62 144 Arbets- och personalutskottet 2009-02-23 53 111 Dnr 09.113-10 marskf11 Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB Bilagor: Bolagsordning Aktieägaravtal

Läs mer

Protokoll - medlemsmöte. Tid 31 mars 2017 kl Hotell Rådmannen, Alvesta

Protokoll - medlemsmöte. Tid 31 mars 2017 kl Hotell Rådmannen, Alvesta 2 april 2017 Protokoll - medlemsmöte Tid 31 mars 2017 kl. 10-12 Plats Hotell Rådmannen, Alvesta Närvarande Alvesta Hässleholm Kalmar Lund Nässjö Tranås Växjö Älmhult Ola Agermark Lena Wallentheim, ordförande

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Samverkan för säker cykling

Samverkan för säker cykling TMALL 0141 Presentation v 1.0 Samverkan för säker cykling Cykelkonferensen 2018 Östersund Johan Lindberg Jörgen Persson 2018-05-23 Strategi för ökad och säker cykling Nystart Nollvisionen: Viktigt att

Läs mer

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 1 av 6 Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 2 av 6 Inledning Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete,

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram

Trafiksäkerhetsprogram Vetlanda kommun Tekniska kontoret Dokumenttyp Riktlinjer Dokumentansvarig Teknisk chef Beslutad av (datum och ) Tekniska nämnden Giltig fr o m 2013-xx-xx Gäller för Alla kommunens verksamheter Senast reviderad

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. 2016:43 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Utvidgning

Läs mer

En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län.

En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län. Färdledaren En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län. Vad är färdledaren? Färdledaren är framtagen av Strategigruppen som består av representater

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Styrdokument och verksamhetsplan för PULS-gruppen 2008-2009

Styrdokument och verksamhetsplan för PULS-gruppen 2008-2009 Styrdokument och verksamhetsplan för 2008 - STYRDOKUMENT OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR PULS-GRUPPEN ÅREN... 1 1. INLEDNING... 2 2. STYRANDE DOKUMENT... 2 3. ÖVERGRIPANDE SYFTE FÖR PULS-GRUPPEN... 4 3.1 MÅL...

Läs mer

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad. Beslut om remiss

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad. Beslut om remiss Sida 1 (5) 2015-08-28 Handläggare Fariba Daryani 08-508 400 34 Till Trafiknämnden 2015-09-24 Lovisa Strandlund 08-508 261 31 Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad. Beslut om remiss Förslag

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Samverkan för säker cykling och gångtrafik

Samverkan för säker cykling och gångtrafik Samverkan för säker cykling och gångtrafik NTF:s Nollvisionskonferens Stockholm TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Johan Lindberg 2018-05-02 Nollvisionen en förutsättning för en hållbar och attraktiv

Läs mer

Behovsanalys föreningsutveckling i Eslövs Kommun

Behovsanalys föreningsutveckling i Eslövs Kommun Projektplan projektnamn: Behovsanalys föreningsutveckling i Eslövs Kommun Författare: Susanne Svensson, YH bygger vidare på Johanna Sundberg, GoV och Peter Juteroth, KoF projektförslag Föreningsutvecklarutbildning.

Läs mer

Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18

Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18 Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18 Kommunledningskontoret Josef Chaib Utredning om Eslöv som Fairtrade City I denna utredning presenteras villkoren och förutsättningarna för Eslövs kommun att

Läs mer

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar Projektförslag Skolhastighetsmätningar Skolhastighetsmätningar Det är av yttersta vikt att hastigheten 30 km/h hålls utanför skolor. NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland arbetar för att öka uppmärksamheten

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering?

Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering? Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering? - Erfarenheter från Hållbart Resande i praktiken Tankesmedja 3 maj 2011, Hässleholm Björn Wendle, Trivector Idéskrift

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2016 2018 Innehållsförteckning Bild 3-7 Bild 8-9 Riksidrottsförbundets strategidokument (antaget maj 2015), Tennisförbundets vision, mission, kärnvärderingar (antaget april 2014 ) Bild

Läs mer

Motionssvar NTF kongressen 2015

Motionssvar NTF kongressen 2015 Motionssvar NTF kongressen 2015 Svar från NTF:s styrelse på SMC:s motion Säkrare räcken för oskyddade trafikanter SMC har i sin motion lyft fram ett mycket allvarligt problem som handlar om räcken, dess

Läs mer

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version Evenemangstrategi för Region Skåne Sammanfattad förkortad version Bakgrund Evenemang är en viktig del av Region Skånes varumärke. Målsättningen att vara en attraktiv och innovativ region kombineras med

Läs mer

Region Gävleborgs regionala sociala investeringsmedel

Region Gävleborgs regionala sociala investeringsmedel Region Gävleborgs regionala sociala investeringsmedel Emma Mårtensson, folkhälsa och hållbarhet Definition av social investering En social investering är en avgränsad insats som i förhållande till ordinarie

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande Sida 1 (6) 2016-03-08 Handläggare Fariba Daryani 08-508 400 34 Till Trafiknämnden 2016-04-14 Lovisa Strandlund 08-508 261 31 Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande Förslag till beslut

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Information om SVMF. Göran Nilsson

Information om SVMF. Göran Nilsson Information om SVMF Göran Nilsson Svenska Vägmarkeringsföreningen 24 Företag 57 Medlemmar Svenska Vägmarkeringsföreningen Svenska Vägmarkeringsföreningen, SVMF, bildades 1972. Föreningen är en intresseorganisation

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Trafikplan Hässleholms stad, remiss Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Synpunkter Länsstyrelsen ingen formell roll Positivt att arbeta kontinuerligt med översiktlig

Läs mer

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun 2013-02-20 Ks 848/2011 Internationell policy Örebro kommun Innehållsförteckning Internationell policy för Örebro kommun... 3 Varför internationellt arbete?...3 Syfte... 3 Mål... 3 Beslutsnivåer... 4 Policy

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Bilaga Datum 2009-01-22 1(6) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Fört vid sammanträde med NTFs centrala yrkesförarråd (CYFR) den 11 mars 2005 på NTF Jämtlands kansli

Fört vid sammanträde med NTFs centrala yrkesförarråd (CYFR) den 11 mars 2005 på NTF Jämtlands kansli PROTOKOLL nr 1/05 Fört vid sammanträde med NTFs centrala yrkesförarråd (CYFR) den 11 mars 2005 på NTF Jämtlands kansli Närvarande: Livs Livs SEKO SEKO NTF, sekreterare Meddelat förhinder: Kommunal Per-David

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Inte den snabbaste men den mest hållbara vägen till 2020

Inte den snabbaste men den mest hållbara vägen till 2020 DHL Freight Sweden Trafiksäkerhet Inte den snabbaste men den mest hållbara vägen till 2020 Halmstad, Tylösandsseminariet, 5 Sept 2012, Ylva Öhrnell Teknik, lagar, policys, rutiner, regler, infrastruktur,

Läs mer

Verksamhetsberättelse NTF Jämtlands Län 2011

Verksamhetsberättelse NTF Jämtlands Län 2011 Verksamhetsberättelse NTF Jämtlands Län 2011 Innehållsförteckning FÖRORD... 3 ORGANISATION OCH ARBETSSÄTT... 4 SAMARBETEN... 4 STYRELSE... 4 LOKALA PROJEKT... 5 NTF:S KONGRESS 2011... 5 TRAFIKSÄKERHETSTRÄFF...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. 611 39 NYKÖPING Fax: 0155-29 02 28 Hemsida: www.n.se/sormland

VERKSAMHETSPLAN. 611 39 NYKÖPING Fax: 0155-29 02 28 Hemsida: www.n.se/sormland VERKSAMHETSPLAN 2011 NTF Sörmland Blommenhovsvägen 26 Tel: 0155-29 02 29 E-postadress: sormland@n.se 611 39 NYKÖPING Fax: 0155-29 02 28 Hemsida: www.n.se/sormland Verksamhetsplan för år 2011 sida sida

Läs mer

Nollvisionen 10 år över 600 sparade liv Nils Petter Gregersen

Nollvisionen 10 år över 600 sparade liv Nils Petter Gregersen Nollvisionen 10 år över 600 sparade liv Nils Petter Gregersen Inledning För precis 10 år sedan tog riksdagen beslutet om Nollvisionen. Nollvisionen är bilden av en framtid där människor inte dödas eller

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Politisk styrgrupp. Projektledning Stadskontoret

Politisk styrgrupp. Projektledning Stadskontoret Politisk styrgrupp Malmö Live Projektorganisation Projektledning Stadskontoret Operativ projektgrupp Projektledare: Anders Hultgren, Serviceförvaltn. Mikael Derving - MSO Teknik Meta Alm - MSO Programplanering

Läs mer

Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2012

Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2012 Beviljade stöd 2012 Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2012 Konsumentverket har regeringens uppdrag (enligt förordningen 2007:954) att dela ut stöd till organisationer på konsumentområdet.

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Välkomna! till. Möte om Vägmarkering. Göteborg 2015-11-12 13 Göran Nilsson

Välkomna! till. Möte om Vägmarkering. Göteborg 2015-11-12 13 Göran Nilsson Välkomna! till Möte om Vägmarkering Göteborg 2015-11-12 13 Göran Nilsson För SVMF viktiga frågor Allt fler äldre i trafiken behöver bättre körledning Alla trafikanter bör möta samma budskap I Sverige I

Läs mer

De olika faserna förändringscykeln

De olika faserna förändringscykeln Utmaningarna! Utmaningen Drastiskt ändrade ekonomiska förutsättningar Beroende av få aktörer (regering och VV) Leveransbrister Kvalitetsbrister Potential för kompetensutveckling Förtroende och aktivitetsgap

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

Handlingsplan Nationell satsning citylogistik 2012-2013

Handlingsplan Nationell satsning citylogistik 2012-2013 Handlingsplan Nationell satsning citylogistik 2012-2013 Bakgrund Ett nationellt nätverk för citylogistik har bildats med representanter för storstadsregionerna, Trafikverkets region Syd, Väst och Stockholm

Läs mer

NTF:s Verksamhetsinriktning Förslag till Kongressen 2017

NTF:s Verksamhetsinriktning Förslag till Kongressen 2017 NTF:s Verksamhetsinriktning 2017-2019 Förslag till Kongressen 2017 NTF:s styrande dokument NTF arbetar med utgångspunkt i tre styrande dokument. Ett av dem har varit Strategisk plan för 2015-2017 som beskrev

Läs mer

Riktlinjer förebyggande ungdomsarbete

Riktlinjer förebyggande ungdomsarbete Riktlinjer förebyggande ungdomsarbete Trafik & Fritidsförvaltningen i Falu Kommun har fått ökade anslag till förebyggande barn- och ungdomsarbete Syfte Syftet med satsningen är att de ideella föreningarnas

Läs mer

Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat

Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat Regionala bredbandskoordinatorer länge efterfrågade underlätta för alla bredbandsföreningar som finns runtom i landet, som jobbar ideellt och

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

HÅLLBARA TRANSPORT- UPPHANDLINGAR

HÅLLBARA TRANSPORT- UPPHANDLINGAR HÅLLBARA TRANSPORT- UPPHANDLINGAR Klimat och miljö Socialt ansvar Trafiksäkerhet 1400 företag (50 % av alla medlemsfordon) har skrivit under 341 Fair transport-företag gör tillsammans affärer för 1,2 miljarder

Läs mer