Förvaltningsdata järnväg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förvaltningsdata järnväg"

Transkript

1 Gäller för Version Handbok Trafikverket Järnväg 1.0 BVH Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Tillsvidare -- Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/11038 Väg- och järnvägsdata Jan Pettersson, UH Handläggare Ersätter Maria Davidson, UHnvj BVH , Bilaga 9 Förvaltningsdata järnväg Teleanläggning 1 (38) Verksamhetssystemet BVMall Dokumentmall, ver. 4.0

2 Innehållsförteckning 1 Syfte Omfattning Definitioner och förkortningar Definitioner Förkortningar Ansvar Introduktion till handboken Tidskrav vid inleverans Miljödokumentation Lagring av förvaltningsdata Detektor Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Kabelanläggning Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Förvaltningsdata i IVAR Förvaltningsdata i TIS Kameraövervakning Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur i IDA Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS (38)

3 11.3 Förvaltningsdata i GAD Förvaltningsdata i IVAR Kraft Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Förvaltningsdata i IVAR Förvaltningsdata i TIS Nödfrånkopplingsslinga Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Förvaltningsdata i IVAR Förvaltningsdata i TIS Passagekontroll- och inbrottslarmssystem Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Radioanläggning Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Papperskopior i anläggningen Förvaltningsdata i BIS (38)

4 15.3 Förvaltningsdata i GAD Förvaltningsdata i IVAR Förvaltningsdata i MobiSIR databas Förvaltningsdata i TIS Telekabelplan Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Förvaltningsdata i IVAR Förvaltningsdata i TIS Teletransmissionsanläggning Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Förvaltningsdata i IVAR Förvaltningsdata i TIS Trafikinformationsutrustning Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Hjälpmedel och referenser Hjälpmedel Referenser (38)

5 1 Syfte Dokumentet ställer krav på de förvaltningsdata som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen, hur de ska utformas och lagras. 2 Omfattning Dokumentet omfattar de förvaltningsdata som rör teleanläggningen; detektor, kabelanläggning, kameraövervakning, kraft, passagekontroll och inbrottslarmsystem, radioanläggning, trafikinformationsutrustning, transmissionsanläggning, telestationsanläggning och telekabelplan. Dokumentet omfattar den förvaltningsdata som lagras i BIS, IDA (datakällan Förvaltning Järnväg samt datakällan ICT), IVAR, TIS och GAD. 3 Definitioner och förkortningar 3.1 Definitioner Attribut Attributen beskriver ett antal egenskaper hos ett dokument. Dessa egenskaper identifierar, klassificerar och karaktäriserar dokumentet samt hanteringen av detta. Varje sådan egenskap har ett namn och ett värde. Exempel på attribut är dokumentnamn, versionsbeteckning, dokumenttyp. BIS Trafikverkets system för lagring av grunddata om Trafikverkets fasta järnvägsanläggningar och annan banrelaterad information som t.ex. FOMUL. GAD I GAD (Geografisk AnläggningsDatabas) lagras modellfilsdata och spårgeometrier som redovisar Trafikverkets koordinatsatta geografiska data om järnvägsanläggningen. Förvaltningsdata Data i databaser, dokument och filer av teknisk karaktär som krävs för drift och underhåll av järnvägen. Förvaltningsdata upprättas/uppdateras i samband med om- och/eller nybyggnation. Filformat visning Dessa filer lagras i datakällan Förvaltningsdata järnväg/dokument/förvaltningsdata och är synliga för alla med läsbehörighet till IDA. Filerna är ofta i pdf-format. Filformat underlag Dessa filer lagras i datakällan Förvaltningsdata järnväg/dokument/förvaltningsdata Underlag och är endast synliga för handläggare hos enheten UHnv. För att få ut dessa redigerbara filer måste en beställning göras till UHnv. Underlagsfilerna är ofta i dgn, xls, samt doc-format. IDA Integrerat Digitalt Arkiv. Ett av Trafikverkets system för dokumenthantering och digital arkivering. IVAR Inventariedatabas för telekablar och IT-utrustning (kopparkablar ligger idag i TIS, men flyttas till IVAR under ). Innehåller även förbindelser och tjänster. 5 (38)

6 TIS TIS kabelregister används för att dokumentera kopparkabel med tillhörande skåp, plintar, kopplingar samt att debitera kunder i nätet. TIS anknytningsregister används för att registrera alla telefonanknytningar och att debitera kunder. Fastigheter och SIR siter dokumenteras här. PDH utrustning med förbindelser upp till 2M/b registreras och debiteras. Modem med förbindelser registreras och debiteras. 3.2 Förkortningar Trafikverket IT IT, Applikation och drift, Leveransplanering (fd ICT) UHnv Underhåll, Nationellt Underhåll, Väg- och järnvägsdata 4 Ansvar Chefen för verksamhetsområde Underhåll fastställer dokumentet. Chefen för enheten UHnv är ansvarig för att dokumentet är uppdaterat och implementerat. Ansvarig för att överlämna korrekt förvaltningsdata i samband med om- och/eller nybyggnation av anläggningar till UHnv och Trafikverket IT är den organisation som är ansvarig för byggskedet, t.ex. Investering, Stora projekt eller Underhåll. Ansvaret för att förvalta befintlig förvaltningsdata i systemen IDA (datakällan Förvaltning järnväg), BIS och GAD är UHnv. Ansvaret för att förvalta befintlig förvaltningsdata i systemet IDA (datakällan ICT), IVAR och TIS är Trafikverket IT. Förslag på förbättringar av handboken ställs till enheten UHnv:s ärendebrevlåda: forvaltning.jarnvag@trafikverket.se. Frågor på innehåll, se kontaktpersoner i referenslistan. 5 Introduktion till handboken Dokumentet beskriver vilka förvaltningsdata VO Underhåll och Trafikverket IT behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. Genom att läsa dokumentet ska projektet i ett tidigt skede se vilka data som måste tas fram inför ett framtida överlämnande till förvaltning och kan i god tid planera för detta. Projektet gör själv en bedömning av vilka delar av dokumentet som påverkar den aktuella åtgärden. Dokumentet är framtagen med hjälp av förvaltningsledarna för de olika anläggningsdelarna. Det är deras gedigna kunskap som ligger till grund för dokumentets innehåll. Förutom de rent tekniska förvaltningsdata kring anläggningsdelarna lägger dokumentet en stor vikt vid de data som Trafikverket måste förvalta med avseende på miljö. I dokumentet finns därför ett helt kapitel som övergripande beskriver vikten av att dokumentera med miljöfokus. För att få miljön som en naturlig del av anläggningen är målet att få respektive miljödokument lagrat tillsammans med övrig dokumentation kring berört objekt. 6 (38)

7 6 Tidskrav vid inleverans Det finns idag tydliga krav för när förvaltningsdata ska levereras till förvaltning. Dessa krav finns beskrivna i TDOK 2013:0148 Ledtidkrav för väg- och järnvägsdata samt Administrativa krav Styrande dokument avseende Kabel- och teleanläggning, Diarienummer (Y08-379/AL40). 7 Miljödokumentation Med information, för respektive anläggningsdel, om vilka farliga kemiska ämnen i kemiska produkter och material som har byggts in i anläggningen kan man: förebygga spridning av miljö- och hälsofarliga ämnen veta vilka kemiska produkter som har byggt in i anläggningen om det uppkommer problem senare i miljön runt omkring förebygga framtida hantering av miljö- och hälsofarliga ämnen och slippa resurskrävande inventeringar eller provtagningar i byggnader för att försöka hitta och sanera bort ämnen och material som man har upptäckt är farliga. Historiskt så har Trafikverket behövt lägga stora resurser på omfattande inventeringar, avseende t.ex. PCB, asbest. Det har kommit och kommer även i framtiden larm pga. ny kunskap om kemiska ämnen som är farligare/giftigare än vad man hittills vetat om. veta om det finns kemiska produkter/ämnen som är giftiga, brandfarliga, explosiva, hormonstörande, allergiframkallande, frätande, irriterande, cancerogena, reproduktionstoxiska i anläggningen och i så fall vilka skyddsåtgärder som behövs för personalen som ska utföra underhållsarbete eller ombyggnationer. vid upptäckt av markföroreningar spåra källan och genom dokumentationen om använda kemiska ämnen se vilka ämnen som används, dess omfattning och innehåll av farliga ämnen. vid renovering eller rivning av byggnad/objekt få kunskap om vad som kan återanvändas, återvinnas och vad som måste hanteras som farligt avfall - det sparar tid och pengar vid upprättande av avfallsplaner. 8 Lagring av förvaltningsdata Förvaltningsdata för teleanläggningen lagras i fem olika system; IDA (datakällan Förvaltning Järnväg, samt datakällan ICT), BIS, IVAR, TIS samt GAD. I kommande kapitel följer en redogörelse för vilka förvaltningsdata som ska lagras i respektive system. Järnvägsanläggningen ska vara dokumenterad så att Trafikverket klarar en effektiv förvaltning. De digitala filformat som Trafikverket använder sig av vid förvaltning av järnvägsdata finns beskrivna i BVS Förvaltningsdata Järnväg - Fil- och utbytesformat för digital information. 9 Detektor Stationära detektorer används som viktiga hjälpmedel för fordonsövervakning och för att förbättra trafiksäkerheten. Detektorerna möjliggör automatisk tillståndskontroll av alla passerande fordon utan att dessa behöver stanna. Det förekommer olika typer av detektorer för detektering av akuta skador eller andra fel på järnvägsfordon, som kan inverka menligt på trafiksäkerheten. Genom att detektorerna ger larm för fordon med skada eller fel kan ett riskfyllt förlopp avbrytas och den totala skadeföljden minimeras. 7 (38)

8 Utöver säkerhetsaspekten tjänar detektorerna också som hjälpmedel för att skydda banan och den rullande materielen. Detektorerna kan även ge annan typ av information såsom hastighet, tåglängd, axelantal etc. samt underlag för behovsanpassat underhåll på järnvägsfordon. Detektorerna bidrar väsentligt till att minska riskerna för skador i tågtrafiken, men utgör enbart ett hjälpmedel för att upptäcka fel och brister hos passerande fordon. Det är heller inte möjligt att garantera full funktion i alla driftsituationer, till följd av varierande väderförhållanden och yttre miljöpåverkan. Funktionsavbrott kan också förekomma t.ex. på grund av skada på en anläggning. Systemen är anslutna till presentationsutrustning på driftledningscentral där eventuella larm tas emot och hanteras av tågklarerare. Information om larmat fordon förmedlas till trafikutövaren som svarar för åtgärder till följd av skador eller felaktigheter på fordonet. Trafikverket möjliggör även för järnvägsföretagen själva samt deras verkstäder att följa sina fordon, se och analysera detektormätvärden. Detta ger framtida vinster för alla. 9.1 Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur När förvaltningsdata lagras i IDA ska filerna attributsättas så noggrant som möjligt, enligt BVH Förvaltningsdata järnväg Hantering i IDA. Attributsättningen av en fil är viktig för att underlätta framtida återsökning. Nedan följer en bild som beskriver de olika nivåer av attribut som förekommer i IDA. Anläggningsdel Detektor Anläggningstyp Detektorkiosk Varmgångs- / tjuvbromsdetektor RFID-detektor Hjulskadedetektor Strömavtagardetektor Upplyftsdetektor Dokumentkategori Dokumenttyp Ritning Ritning Textdokument Bild Ritning Textdokument Bild Ritning Textdokument Bild Ritning Textdokument Bild Ritning Textdokument Bild Dokumentrubrik Ex. Disposition Ex. Karta Ex. Situationsplan Ex. Foto Ex. Förvaltningsdokumentation Ex. Foto Bilden visar hur strukturen för attributen är uppbyggd i IDA, samt visar på de attributvärden som finns att tillgå. 8 (38)

9 9.1.2 Förvaltningsdata I kapitlet beskrivs de data som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. I kapitel återfinns en mer utförlig beskrivning av vilken information som respektive dokument ska innehålla. Visningsfil samt underlagsfil ska levereras till förvaltningen enligt tabellen nedan. Underlagsfilernas format kan däremot variera beroende på presentationssätt, se tillåtna filformat i kolumnen Filformat Underlag. Anläggningstyp: Gäller samtliga detektorer Nr. Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visning Filformat Underlag Kopia i anl. [1] Foto Bild pdf -- X -- [2] Karta Ritning pdf -- X -- [3] Besiktningsprotokoll Textdokument pdf -- X -- [4] Förvaltningsdokument Textdokument pdf -- X -- [5] Konstruktionsritning Ritning pdf dgn X -- [6] Situationsplan Ritning pdf -- X -- [7] Miljö- och hälsoinformation material och kemiska produkter Textdokument Förteckning pdf doc, xls Exempel Anläggningstyp: Detektorkiosk Nr. Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visning Filformat Underlag Kopia i anl. [8] Disposition Ritning pdf dgn X -- Exempel Beskrivning av förvaltningsdata Nedan följer en beskrivning av vad olika förvaltningsdata bör innehålla för information. [1] Foto Foton som visar detektorplatsen i sin helhet. Foton lagras på en ritning med ritningshuvud. [2] Karta Översiktskartan ska redovisa den geografiska placeringen av detektoranläggningen samt vägbeskrivning till anläggningen, järnvägen med bandel samt km ska visas. Utdrag ur topografiskt kartblad, skala 1: [3] Besiktningsprotokoll FATbesiktning Installationsbesiktning Slutbesiktning Garantibesiktning 9 (38)

10 Jordningsbesiktning Besiktning Lågspänning/tele, Mark, Kanalisation och Byggnationer/Kiosk Rapport från provperiod Klarrapport teleförbindelser från Trafikverket IT [4] Förvaltningsdokument 4-veckorsdokumentation, från detektorleverantör Systemdokumentation, från detektorleverantör Platsspecifik dokumentation, från detektorleverantör [5] Konstruktionsritning El/Jordningsritning (eltrafo elkraftkabel - elcentral i kiosk, samtliga jordningar och yttre ringledning) Kanalisationsritning, infogas om möjligt i [6] Situationsplan [6] Situationsplan Utrustningars placering i plan med avstånd till spår, kabeldragning mm. [7] Miljö- och hälsoinformation material och kemiska produkter Information om innehåll av farliga ämnen i material och kemiska produkter enligt Trafikverkets riktlinjer och krav. Redovisning enligt kraven i TDOK 2012:22 Material och varor- krav och kriterier avseende innehåll av farliga ämnen. Redovisning ska ske i en Materialförteckning enligt mallen i TDOK 2012:22, eller uppgifterna kan också redovisas på annat sätt i t.ex. kabellista, apparatlista så länge kraven uppfylls. I redovisningen ingår eventuellt bifogade produktvalsanalyser och riskanalyser enligt kraven. Redovisningskraven gäller även material från Materialservice, där hämtas informationen från Materialkatalogen (om uppgifter ännu saknas om farliga ämnen i Materialkatalogen, ange: uppgifter om farliga ämnen saknas i Materialkatalogen ) Redovisning enligt kraven TDOK 2010:310 Kemiska produkter - granskningskriterier och krav: Förteckningen ska innehålla de märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen. Säkerhetsdatablad ska finnas för alla märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen. [8] Disposition Här redovisas var utrustningen är placerad i kiosk samt en fasadritning där det framgår taklutningen för kiosken. 9.2 Förvaltningsdata i BIS Följande objekttyper ska registreras i BIS: Detektor RFID-detektor Objekttyp Handboken ger ingen närmare beskrivning av objekttyperna i BIS. Ingående information om t.ex. vilka attribut och komponenter som ska registreras framgår av dataproduktspecifikationen för respektive objekttyp. 10 (38)

11 Vid inrapportering till BIS finns det mallar att hämta på Trafikverkets webbplats. 9.3 Förvaltningsdata i GAD Det är viktigt att data i GAD uppdateras i samband med att objekt tillkommer eller ändras i anläggningen. Kodningen av objekten ska följa BVF Kodning av geografiska objekt. 10 Kabelanläggning Kabelanläggning omfattar: Kopparkabelnät Trafikverkets nationella kopparkabelnät som består av mellanortskablar, gemensamma kablar med Telia, lokalkablar och nätverkskabel, nätet tillgodoser Trafikverkets behov av kabelpar för infrastrukturstillämpningar. Nätet finns anslutet i alla teknikhus och telerum. Kopparkabelnätet ska vara en plattform för hela Trafikverkets behov av kopparkabelpar. Kopparkabelnätets infrastruktur omfattar, kablar, avgreningsboxar, kabelskåp, kabelstativ, kabelplintar, överspänningsskydd, kompressorer för tryckskydd, tryckgivare och tryckskyddsövervakning. Optokabelnät Trafikverkets nationella optokabelnät som består av huvudoptokabel, gemensamma optokablar med Telia, lokala optokablar och patchkabel, nätet tillgodoser Trafikverkets behov av optokabelpar för infrastrukturstillämpningar. Nätet finns anslutet i alla teknikhus och telerum. Lokala optokablar är anslutna till övriga infrastruktursbyggnader. Optokabelnätet ska vara en plattform för hela Trafikverkets behov av fiberpar. Optokabelnätets infrastruktur omfattar, kablar, skarvboxar, kabelskåp, kabelstativ, ODF, patchkablar och kontakter. Kabelanläggning förvaltas av Trafikverket IT Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur När förvaltningsdata lagras i IDA ska filerna attributsättas så noggrant som möjligt. Attributsättningen av en fil är viktig för att underlätta framtida återsökning. Nedan följer en bild som beskriver de olika nivåer av attribut som förekommer i IDA. Attributnivåerna gäller för datakällan ICT. Delfackområde Kabelanläggning Dokumenttyp Ex. Ledningsplan Bilden visar hur strukturen för attributen är uppbyggd i IDA, samt visar på de attributvärden som finns att tillgå. 11 (38)

12 Förvaltningsdata I kapitlet beskrivs de data som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. I kapitel återfinns en mer utförlig beskrivning av vilken information som respektive dokument ska innehålla. Nr. Dokumenttyp Filformat i IDA Kopia i anl. [1] Avtal pdf, doc [2] Besiktning pdf, [3] Mätprotokoll för Mellanortskabel pdf, [4] Foto jpg [5] Handlingsförteckning pdf [6] Kabellägesplan/Mätbok dgn [7] Koordinater dgn, txt [8] Skarv- och kabellägesplan (MOK) dgn [9] Ledningsplan excel OPTO 9002 [10] Skarvdämpningsprotokoll pdf [11] OPTO 9005 Driftdämpningsprotokoll pdf [12] Schematisk kabelplan dgn [13] Tvärsektion dgn [14] Uppställningsplan dgn [15] Kabelstativ dgn [16] Utskarvningsplan dgn [17] Avgrenings-/inkopplingsritning (MOK) dgn Miljö- och hälsoinformation material [18] och kemiska produkter pdf, doc, xls Exempel Beskrivning av förvaltningsdata Nedan följer en beskrivning av vad olika förvaltningsdata bör innehålla för information. [1] Avtal Utanför Trafikverkets mark ska avtal eller servitut upprättas med markägaren. [2] Besiktning Besiktningsprotokoll. Underlag för relationshandlingar. [3] Mätprotokoll för Mellanortskabel Uppgifter ska lämnas enligt BVS och dess referenser. 12 (38)

13 [4] Foto Lämnas på Kabelstativ, Kabelintag, Odf stativ i filformat Jpg. Upplösning 5 megapixel, filstorlek mellan 2-3 MB. [5] Handlingsförteckning Ska innehålla lista på samtliga dokument som levereras som förvaltningsdata. [6] Kabellägesplan/Mätbok Ska visa samtliga tele kablar i förhållande till spår och växlar. Det ska även framgå vilken typ av kanalisation kablarna ligger i samt innehålla uppgifter om kontaktlednings stolpar, kiosker, Telecom boxar och skarvar. TIS beteckningar ska anges. Ska vara skalenlig. Trafikverket IT:s mall ska användas. [7] Koordinater All kabel ska koordinatsättas. [8] Skarv- och kabellägesplan (MOK) Är en schematisk bild på kabelns läge utmed spåret. Ska innehålla distansplåtar, kabeltyp, skarvar, skarvlängder, jordpunkter, TIS-beteckningar. Trafikverket IT:s mall ska användas. För blåsfiberanläggningar kan det vara svårt att använda befintliga mallar och ett geografiskt kartunderlag kan vara bättre att beskriva läget på kabeln. Vid frågor kontakta IT Dokumentation: it.dokumentation@trafikverket.se [9] Ledningsplan Ska visa avgreningarnas läge, kompressorers placering, kabelparens beläggning, pupilicering, vilka par som är avgrenade, TIS beteckningar, placering av lancier i IVAR. Trafikverket IT:s mall ska användas. [10] OPTO 9002 Skarvdämpningsprotokoll Mätningarna ska utföras enligt BVS och redovisas i pdf format. [11] OPTO 9005 Driftdämpningsprotokoll Mätningarna ska utföras enligt BVS och redovisas i pdf format. [12] Schematisk kabelplan Samtliga telekablar utritas schematiskt på en driftplats, teknikhus, driftplats tunnel. Spår inom driftplatsen ska vara uppritad men ej skalenlig. Km tal ska anges för samtliga objekt och TIS beteckning. Trafikverket IT:s mall ska användas. [13] Tvärsektion Ska beskriva kabelns uppbyggnad och tvärsnitt. Trafikverket IT:s mall ska användas. [14] Uppställningsplan Ska visa kabelstativets, kabelintagets och kompressorers placering. En detaljritning över kabelstativets disposition. Plintarna ska dokumenteras. Ska vara skalenligt. Jordning av stativet ska visas. Trafikverket IT:s mall ska användas. [15] Kabelstativ Disposition av stativ, plintdisposition, numrering av plintar och plintrader, jordningsplint, överspänningsskydd. Kabelnummer, kabelbeteckning, kabeltyp. I skala. Reservutrymme skall 13 (38)

14 redovisas. Yttermått (BxHxD), skall anges. Höjdskala HE liksom breddskala TE ska också redovisas. Ventilavledare mellan T och S jord. Angående ODF:er se kapitel ; Stativritning. [16] Utskarvningsplan Ska visa hur optokabeln är skarvad. Skarvpunkter ska anges med koordinater och km tal. Det ska även finnas uppgifter på ODF:er och hur kabeln är utskarvad och terminerad i Teknikutrymmena. Trafikverket IT:s mall ska användas. Mall finns även för blåsfiber. [17] Avgrenings-/inkopplingsritning (MOK) Disposition av kabelpar vid avgrening av mellanorts kabel. Visa plintar, plint inläggning, typ av box och hur boxen är monterad. Trafikverket IT:s mall ska användas. [18] Miljö- och hälsoinformation material och kemiska produkter Information om innehåll av farliga ämnen i material och kemiska produkter enligt Trafikverkets riktlinjer och krav. Redovisning enligt kraven i TDOK 2012:22 Material och varor- krav och kriterier avseende innehåll av farliga ämnen. Redovisning ska ske i en Materialförteckning enligt mallen i TDOK 2012:22, eller uppgifterna kan också redovisas på annat sätt i t.ex. kabellista, apparatlista så länge kraven uppfylls. I redovisningen ingår eventuellt bifogade produktvalsanalyser och riskanalyser enligt kraven. Redovisningskraven gäller även material från Materialservice, där hämtas informationen från Materialkatalogen (om uppgifter ännu saknas om farliga ämnen i Materialkatalogen, ange: uppgifter om farliga ämnen saknas i Materialkatalogen ) Redovisning enligt kraven TDOK 2010:310 Kemiska produkter - granskningskriterier och krav: Förteckningen ska innehålla de märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen. Säkerhetsdatablad ska finnas för alla märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen Förvaltningsdata i BIS Inte aktuellt Förvaltningsdata i GAD Det är viktigt att data i GAD uppdateras i samband med att objekt tillkommer i anläggningen. Kodningen av objekten ska följa BVF Kodning av geografiska objekt Förvaltningsdata i IVAR Optokablar ska dokumenteras i IVAR. Se Administrativa krav Styrande dokument avseende Kabeloch teleanläggning, Diarienummer (Y08-379/AL40) Förvaltningsdata i TIS Kopparkablar ska dokumenteras i TIS. Se Administrativa krav Styrande dokument avseende Kabeloch teleanläggning, Diarienummer (Y08-379/AL40). 11 Kameraövervakning Inom Trafikverket används kameraövervakning främst för att förhindra obehörigt spårbeträdande och som produktionshjälpmedel. Obehörigt spårbeträdande är när en person beträder spårområdet utan att 14 (38)

15 vara behörig. Anledningen till det obehöriga spårbeträdandet kan delas in i olika kategorier. Exempelvis spårspring, kopparstölder, skadegörelse/klotter och suicidförsök. Kameraövervakning som produktionshjälpmedel används nästan alltid i områden dit allmänheten inte har tillträde. Exempel på när kameraövervakning kan användas som produktionshjälpmedel är vid rangering, områdesskydd (runt exempelvis en bangård) och övervakning av snöläget i kritiska spårväxlar Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur i IDA När förvaltningsdata lagras i IDA ska filerna attributsättas så noggrant som möjligt, enligt BVH Förvaltningsdata järnväg Hantering i IDA. Attributsättningen av en fil är viktig för att underlätta framtida återsökning. Nedan följer en bild som beskriver de olika nivåer av attribut som förekommer i IDA. Anläggningsdel Kameraövervakning Anläggningstyp Dokumentkategori Dokumenttyp Ritning Textdokument Förteckning Dokumentrubrik Ex. Översiktskarta Bilden visar hur strukturen för attributen är uppbyggd i IDA, samt visar på de attributvärden som finns att tillgå Förvaltningsdata I kapitlet beskrivs de data som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. I kapitel återfinns en mer utförlig beskrivning av vilken information som respektive dokument ska innehålla. Visningsfil samt underlagsfil ska levereras till förvaltningen enligt tabellen nedan. Underlagsfilernas format kan däremot variera beroende på presentationssätt, se tillåtna filformat i kolumnen Filformat Underlag. 15 (38)

16 Nr. Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visning Filformat Underlag Kopia i anl. [1] Översiktskarta Ritning pdf [2] Foto på övervakat område Textdokument pdf doc [3] Länsstyrelseansökan Textdokument pdf [4] Tillstånd från Länsstyrelsen Textdokument pdf [5] Behovsanalys Textdokument pdf doc [6] Förteckning över övervakningsutrustning Förteckning pdf xls [7] Kopplingsschema Ritning pdf dgn Miljö- och [8] hälsoinformation Textdokument pdf material och kemiska Förteckning doc, xls produkter Exempel Beskrivning av förvaltningsdata Nedan följer en beskrivning av vad olika förvaltningsdata bör innehålla för information. [1] Översiktskarta En karta som visar placering av kameror på övervakat område. Dokumentet måste inte vara en CADritning, men ska tydligt visa placeringen i förhållande till verkligheten. [2] Foto på övervakat område Foton tagna på området som ska övervakas och sammanställt i ett dokument för aktuell plats. Ex. alla kameror på Stockholms C. [3] Länsstyrelseansökan En inskannad signerad kopia av den handling som har skickats in till Länsstyrelsen inklusive bilagor, samt eventuella kompletteringar. [4] Tillstånd från Länsstyrelsen En inskannad kopia av Länsstyrelsens beslut. [5] Behovsanalys Innehåller information om kamerans syfte, beställande enhet och omfattning av kameraövervakningen. [6] Förteckning över övervakningsutrustning Förteckning med samtlig övervakningsutrustning med serie- och BVT-nummer. [7] Kopplingsschema Kabelvägar samt vilken strömförsörjningsutrustning som matar övervakningsutrustningen. 16 (38)

17 [8] Miljö- och hälsoinformation material och kemiska produkter Information om innehåll av farliga ämnen i material och kemiska produkter enligt Trafikverkets riktlinjer och krav. Redovisning enligt kraven i TDOK 2012:22 Material och varor- krav och kriterier avseende innehåll av farliga ämnen. Redovisning ska ske i en Materialförteckning enligt mallen i TDOK 2012:22, eller uppgifterna kan också redovisas på annat sätt i t.ex. kabellista, apparatlista så länge kraven uppfylls. I redovisningen ingår eventuellt bifogade produktvalsanalyser och riskanalyser enligt kraven. Redovisningskraven gäller även material från Materialservice, där hämtas informationen från Materialkatalogen (om uppgifter ännu saknas om farliga ämnen i Materialkatalogen, ange: uppgifter om farliga ämnen saknas i Materialkatalogen ) Redovisning enligt kraven TDOK 2010:310 Kemiska produkter - granskningskriterier och krav: Förteckningen ska innehålla de märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen. Säkerhetsdatablad ska finnas för alla märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen Förvaltningsdata i BIS Inte aktuellt Förvaltningsdata i GAD Inte aktuellt Förvaltningsdata i IVAR V1-nätet som hanterar kommunikationen för kameror, i de flesta fall fiber, dokumenteras i IVAR. Se Administrativa krav Styrande dokument avseende Kabel- och teleanläggning, Diarienummer (Y08-379/AL40). 12 Kraft Kapitlet beskriver dokumentation för 48V Likström som driver teleutrustningar i siterna. Likriktarna omvandlar 400V AC (växelström) till 48V DC (likström). Trafikverkets distributionsnät omfattar kraftförsörjningskablar och fördelningsnät upp till 1000 volt inklusive fördelningsskåp och matar t ex likriktare. Detta regleras i BVH Förvaltningsdata järnväg Elanläggning Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur När förvaltningsdata lagras i IDA ska filerna attributsättas så noggrant som möjligt. Attributsättningen av en fil är viktig för att underlätta framtida återsökning. Nedan följer en bild som beskriver de olika nivåer av attribut som förekommer i IDA. Attributnivåerna gäller för datakällan ICT. 17 (38)

18 Delfackområde Kraft Dokumenttyp Ex. Kabellista Bilden visar hur strukturen för attributen är uppbyggd i IDA, samt visar på de attributvärden som finns att tillgå Förvaltningsdata I kapitlet beskrivs de data som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. I kapitel återfinns en mer utförlig beskrivning av vilken information som respektive dokument ska innehålla. Vilka tillåtna filformat som får levereras till förvaltning visas i kolumnen Filformat i IDA. El400/230VAC Nr. Dokumenttyp Filformat i IDA [1] Översiktsschema [2] Planritning pdf, dgn/dwg pdf, dgn/dwg Kopia i anl. X -- X -- [3] Gruppcentralschema pdf, xls X -- [4] Produktfakta utrustningar pdf, doc X -- [5] Protokoll pdf, doc, xls X -- [6] Apparatlista pdf, doc, xls X -- [7] Kabellista pdf, xls X -- Exempel Reservkraft Nr. Dokumenttyp Filformat i IDA Kopia i anl. [8] Instruktioner pdf, doc X -- [9] Specifikationer pdf, doc X -- [10] Driftprovningsprotokoll pdf, doc X -- [11] Instruktion Motor pdf, doc X -- [12] Instruktion Generator pdf, doc X -- [13] Batterier och laddare pdf, doc X -- Exempel 18 (38)

19 [14] Elschema [15] Datablad övriga komponenter [16] Grund/Mark/Bygg handlingar pdf, dgn, dwg X -- pdf, doc X -- pdf, doc X -- [6] Apparatlista pdf, xls X -- [7] Kabellista pdf, xls X -- Kraft, eller EL 48V Nr. Dokumenttyp Filformat i IDA Kopia i anl. [17] Foto jpg -- [18] Systemritning pdf [19] Manual pdf [20] Produktfakta utrustningar pdf [21] Specifikationer pdf Miljö- och [22] hälsoinformation pdf, doc, material och kemiska xls produkter Exempel Beskrivning av förvaltningsdata Nedan följer en beskrivning av vad olika förvaltningsdata bör innehålla för information. [1] Översiktsschema Översiktsschema visar anläggningens huvudledningar samt centralernas beteckningar och placering. [2] Planritning Planritning/kabelplan är en orienteringsritning hur huvudledningarna är förlagda schematiskt. [3] Gruppcentralschema Gruppcentralschema är en specifikation på vart de olika grupperna går och storlek på säkring. Uppgifter om kabeltyp, ledararea och kabellängder. [4] Produktfakta Utrustningar Produktfakta över utrustningar som ingår i anläggningen. [5] Protokoll Protokoll som visar värden och inställningar på levererad/installerad utrustning. 19 (38)

20 [6] Apparatlista Ingående apparater i anläggningen med uppgift om fabrikat, typ, best.nr. mm. [7] Kabellista Samtliga ingående kablar med kabelnummer, uppgift om från objekt och avsäkring. [8] Instruktioner Reservkraft - Manualer för i anläggningen ingående apparater. [9] Specifikationer Reservkraft: Säkerhetsanvisningar, broschyrer och serviceuppföljning. [10] Driftprovningsprotokoll Reservkraft: Driftsättningsprotokoll och periodisk kontroll av anläggningen. [11] Instruktion Motor Reservkraft: Instruktioner och skötsel av motor. [12] Instruktion Generator Reservkraft: Instruktioner och skötsel av generator. [13] Batteri och laddare Reservkraft: Instruktioner och skötsel av batterier och laddare. [14] Elschema Reservkraft: Elschemor - Interna kretsschemor i reservkraftsaggregat. [15] Datablad övriga komponenter Reservkraft: Datablad på tank, nivågivare mm. [16] Grund/Mark/Bygg handlingar Reservkraft: Bygglovshandling, reservkraftstationsritning och grundläggningsritning. [17] Foto Foton som visar anläggningen. [18] Systemritning Ritning som visar hur systemet är uppbyggt t ex elschema. [19] Manual [20] Produktfakta utrustningar Driftinstruktioner för anläggningen. [21] Specifikationer [22] Miljö- och hälsoinformation material och kemiska produkter Information om innehåll av farliga ämnen i material och kemiska produkter enligt Trafikverkets riktlinjer och krav. 20 (38)

21 Redovisning enligt kraven i TDOK 2012:22 Material och varor- krav och kriterier avseende innehåll av farliga ämnen. Redovisning ska ske i en Materialförteckning enligt mallen i TDOK 2012:22, eller uppgifterna kan också redovisas på annat sätt i t.ex. kabellista, apparatlista så länge kraven uppfylls. I redovisningen ingår eventuellt bifogade produktvalsanalyser och riskanalyser enligt kraven. Redovisningskraven gäller även material från Materialservice, där hämtas informationen från Materialkatalogen (om uppgifter ännu saknas om farliga ämnen i Materialkatalogen, ange: uppgifter om farliga ämnen saknas i Materialkatalogen ) Redovisning enligt kraven TDOK 2010:310 Kemiska produkter - granskningskriterier och krav: Förteckningen ska innehålla de märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen. Säkerhetsdatablad ska finnas för alla märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen Förvaltningsdata i BIS Inte aktuellt Förvaltningsdata i GAD Inte aktuellt Förvaltningsdata i IVAR Följande förvaltas i Ivar: [1] PDU [2] Dispositionsritning [1] PDU PDU (Power Distribution Unit) Säkringspanel som visar vad som är kopplat till varje säkring. [2] Dispositionsritning Layout som visar hur systemet ser ut t.ex. frontritning. Se Administrativa krav Styrande dokument avseende Kabel- och teleanläggning, Diarienummer (Y08-379/AL40) Förvaltningsdata i TIS Inte aktuellt. 13 Nödfrånkopplingsslinga Nödfrånkoppling innehåller stationsutrustning vid omformarstation/kopplingscentral bland annat strömgenerator, frånkopplingsrelä och frånkopplingsknappar. Strömgeneratorn är ansluten till ett kopparkabelpar som är avgrenat till vissa teknikutrymmen utefter järnvägslinjen, paret i kopparkabeln är uppkopplat i en slinga med knappar i teknikutrymmena, med knapparna kan man bryta slingan. Vid brytning av slingan faller ett relä på omformarstationen/kopplingscentralen och kontaktledningspänningen bryts i 15 kv ställverket. 21 (38)

22 13.1 Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur När förvaltningsdata lagras i IDA ska filerna attributsättas så noggrant som möjligt. Attributsättningen av en fil är viktig för att underlätta framtida återsökning. Nedan följer en bild som beskriver de olika nivåer av attribut som förekommer i IDA. Delfackområde Dokumenttyp Nödfrånkopplingsslinga Nödfrånkopplingsslinga Bilden visar hur strukturen för attributen är uppbyggd i IDA, samt visar på de attributvärden som finns att tillgå Förvaltningsdata I kapitlet beskrivs de data som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. I kapitel återfinns en mer utförlig beskrivning av vilken information som respektive dokument ska innehålla. Vilka tillåtna filformat som får levereras till förvaltning visas i kolumnen Filformat i IDA. Nr. Dokumenttyp Filformat i IDA Kopia i anl. [1] Nödfrånkopplingsslinga pdf, dgn Exempel Beskrivning av förvaltningsdata Nedan följer en beskrivning av vad olika förvaltningsdata bör innehålla för information. [1] Nödfrånkopplingsslinga Översiktsritning utvisande, placering av strömgenerator, framföringsväg i kabelanläggning, placering av brytknappar och placering av frånkopplingsrelä Förvaltningsdata i BIS Inte aktuellt Förvaltningsdata i GAD Inte aktuellt Förvaltningsdata i IVAR Inte aktuellt. 22 (38)

23 13.5 Förvaltningsdata i TIS Inte aktuellt. 14 Passagekontroll- och inbrottslarmssystem Med Passagekontroll- och inbrottslarmssystem menas i 1:a hand Bewator 2010 andra system kan komma ifråga men beslutas vid behov Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur När förvaltningsdata lagras i IDA ska filerna attributsättas så noggrant som möjligt, enligt BVH Förvaltningsdata järnväg Hantering i IDA. Attributsättningen av en fil är viktig för att underlätta framtida återsökning. Nedan följer en bild som beskriver de olika nivåer av attribut som förekommer i IDA. Anläggningsdel Passagekontroll och inbrottslarmssystem Anläggningstyp Dokumentkategori Dokumenttyp Ritning Textdokument Förteckning Dokumentrubrik Ex. Anläggningsbeskrivning Bilden visar hur strukturen för attributen är uppbyggd i IDA, samt visar på de attributvärden som finns att tillgå Förvaltningsdata I kapitlet beskrivs de data som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. I kapitel återfinns en mer utförlig beskrivning av vilken information som respektive dokument ska innehålla. 23 (38)

24 Visningsfil samt underlagsfil ska levereras till förvaltningen enligt tabellen nedan. Underlagsfilernas format kan däremot variera beroende på presentationssätt, se tillåtna filformat i kolumnen Filformat Underlag. Nr. Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visning Filformat Underlag Kopia i anl. [1] Anläggningsbeskrivning Textdokument pdf doc [2] Drift- /underhållsinstruktion Textdokument pdf doc [3] Förbindelselista Förteckning pdf xls [4] Dokumentlista Förteckning pdf xls [5] Skyltlista Förteckning pdf xls [6] Sektionsförteckning Förteckning pdf xls [7] Apparatlista Förteckning pdf xls [8] Kabellista Förteckning pdf xls [9] Typschema Centralutrustning [10] Typkopplingsschema Detektorer [11] Förbindningsschema Kommunikation [12] Förbindningsschema Kortläsarvärme Ritning pdf xls Ritning pdf xls Ritning pdf xls Ritning pdf xls [13] Nätschema Ritning pdf xls [14] Installationsritning Ritning pdf dwg [15] OR-ritning Ritning pdf dwg [16] A -modell Ritning pdf xls [17] Ritningsförklaring Ritning pdf xls [18] Förbindningsschema Anslutningsenheter Ritning pdf dwg [19] Strömberäkning Textdokument pdf dwg [20] Kontrolljournal Textdokument pdf xls Miljö- och hälsoinformation Textdokument [21] pdf material och kemiska Förteckning doc, xls produkter Exempel Beskrivning av förvaltningsdata Nedan följer en beskrivning av vad olika förvaltningsdata bör innehålla för information. 24 (38)

25 [1] Anläggningsbeskrivning Här hanteras i första hand dokumentation kopplad till passagesystemet Bewator 2010 med alla ingående komponenter ej anläggningsspecifika dokument. [2] Drift-/underhållsinstruktion Inskannade eller originaldokument av tillverkarens drift och skötselinstruktioner. Ej anläggningsspecifika dokument. [3] Förbindelselista Förteckning över samtliga förbindelser till anläggningarna, ej anläggningsspecifik [4] Dokumentlista En dokumentlista per anläggning som beskriver vilka dokument som finns. [5] Skyltlista Anläggningsspecifik förteckning över skyltar. [6] Sektionsförteckning Kompletterar OR ritningen med larmtexter. [7] Apparatlista Komponentförteckning över ingående komponenter. [8] Kabellista Ej obligatorisk. [9] Typschema Centralutrustning Ej anläggningsspecifikt stomdokument för anslutning av centralutrustning (E1,E2,E4,E5,E6). [10] Typkopplingsschema Detektorer Ej anläggningsspecifikt stomdokument för extern anslutning för detektorer. [11] Förbindningsschema Kommunikation Ej anläggningsspecifikt stomdokument för extern anslutning. [12] Förbindningsschema Kortläsarvärme Ej anläggningsspecifikt stomdokument. [13] Nätschema Anläggningsspecifik beskrivning av lokalnät mellan ingående noder i anläggningen. [14] Installationsritning Visar komponentplacering i anläggningen. [15] OR-ritning Översiktritning av larminstallationen [16] A-modell Fastighetsritning, ej obligatorisk. 25 (38)

26 [17] Ritningsförklaring Anläggningsspecifikt dokument [18] Förbindningsschema Anslutningsenheter Anläggningsspecifik kopplingsschema. [19] Strömberäkning Anläggningsspecifikt dokument. [20] Kontrollprogram Kontrolljournaler, eventuella anläggarintyg. [21] Miljö- och hälsoinformation material och kemiska produkter Information om innehåll av farliga ämnen i material och kemiska produkter enligt Trafikverkets riktlinjer och krav. Redovisning enligt kraven i TDOK 2012:22 Material och varor- krav och kriterier avseende innehåll av farliga ämnen. Redovisning ska ske i en Materialförteckning enligt mallen i TDOK 2012:22, eller uppgifterna kan också redovisas på annat sätt i t.ex. kabellista, apparatlista så länge kraven uppfylls. I redovisningen ingår eventuellt bifogade produktvalsanalyser och riskanalyser enligt kraven. Redovisningskraven gäller även material från Materialservice, där hämtas informationen från Materialkatalogen (om uppgifter ännu saknas om farliga ämnen i Materialkatalogen, ange: uppgifter om farliga ämnen saknas i Materialkatalogen ) Redovisning enligt kraven TDOK 2010:310 Kemiska produkter - granskningskriterier och krav: Förteckningen ska innehålla de märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen. Säkerhetsdatablad ska finnas för alla märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen Förvaltningsdata i BIS Inte aktuellt Förvaltningsdata i GAD Inte aktuellt. 15 Radioanläggning MobiSIR MobiSIR är utbyggt på alla av Trafikverket förvaltade banor (10000 km). Nätet har idag ca 1150 bas-stationer och 150 repetrar i drift. Den huvudsakliga funktionen för MobiSIR är att tillhandahålla ett effektivt och säkert röstkommunikationssystem för järnvägens operativa drift och underhåll inom Sverige samt att möjliggöra interoperabilitet avseende radiokommunikation för att erhålla snabbare, effektivare och säkrare järnvägstransporter internationellt. MobiSIR har mycket hög tillgänglighet och ger ett förenklat sätt att ringa till och från tågledningscentraler med hjälp av de järnvägsspecifika funktioner som MobiSIR tillhandahåller. Dessutom används numera MobiSIR som bärare av signalinformation på järnvägssträckor som driftsatts med ETCS, det europeiskt standardiserade signalsystemet som på sikt skall ersätta ATC. 26 (38)

27 Radioanläggning förvaltas av Trafikverket IT Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur När förvaltningsdata lagras i IDA ska filerna attributsättas så noggrant som möjligt. Attributsättningen av en fil är viktig för att underlätta framtida återsökning. Nedan följer en bild som beskriver de olika nivåer av attribut som förekommer i IDA. Attributnivåerna gäller för datakällan ICT. Delfackområde Radioanläggning Dokumenttyp Ex. Bygglov Bilden visar hur strukturen för attributen är uppbyggd i IDA, samt visar på de attributvärden som finns att tillgå Förvaltningsdata I kapitlet beskrivs de data som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. I kapitel återfinns en mer utförlig beskrivning av vilken information som respektive dokument ska innehålla. Vilka tillåtna filformat som får levereras till förvaltning visas i kolumnen Filformat i IDA. Nr Dokumenttyp Filformat i IDA [1] Adressförteckning pdf, doc, xls Kopia i anl. X -- [2] Bygglov pdf, doc X -- [3] Mastlov pdf, doc X [4] Elservis pdf X -- [5] Avtal pdf, doc [6] Miljö pdf, doc [7] Ändring och avvikelsehantering pdf, doc X -- [8] Site förutsättningar pdf, doc X -- [9] Dimensionering pdf, doc X -- [10] Geoteknik pdf, doc X -- [11] Befintlig anläggning pdf, doc X -- Exempel 27 (38)

28 [12] Karta och situationsplan pdf, dgn, xls X -- [13] Yttre elanläggning xls, dgn X -- [14] Grundläggning xls X [15] Teknikhus xls X -- [16] Likriktare och batteribackup dgn, doc X -- [17] Larmanläggning xls X -- [18] Inre teleanläggning dgn X -- [19] Torn-/antennfästen pdf X -- [20] Antennanläggning pdf, dgn X -- [21] Transmissionsutrustning dgn X -- [22] Radiosystemutrustning pdf X -- [23] Kontroll och provning pdf [24] Besiktning- /kvalitetskontroll pdf [25] Överlämnande pdf X -- *Alla kopior av handlingarna ska lagras inbladade i pärmar, se kapitel Beskrivning av förvaltningsdata Nedan följer en beskrivning av vad olika förvaltningsdata bör innehålla för information. [1] Adressförteckning Sitespecifikt dokument. Leverantörsförteckning med företagsnamn (ej personuppgifter). Namn, adress och telefonnummer till projektledare, fastighetsägare (ej TRV), tornägare m fl. Endast aktuella leverantörer fylls i. Elsäkerhetsansvarig behöver endast anges om spåret behöver vara avstängd vid arbete i anläggningen. [2] Bygglov Kommunens stämplade beslutsdokument. [3] Mastlov [4] Elservis Avtal med extern leverantör. [5] Avtal Vid befintlig site. Avtal över markarrende ej erhållet av Trafikverket När det är aktuellt (till mark/väg). Vid ledningsrättsförrättning. Trafikverket, när dessa är markägare. När det är Trafikverket som är inplacerade. [6] Miljö Ev. miljökrav från myndigheter som berör förvaltningsskedet. 28 (38)

29 Information om innehåll av farliga ämnen i material och kemiska produkter enligt Trafikverkets riktlinjer och krav. Redovisning enligt kraven i TDOK 2012:22 Material och varor- krav och kriterier avseende innehåll av farliga ämnen. Redovisning ska ske i en Materialförteckning enligt mallen i TDOK 2012:22, eller uppgifterna kan också redovisas på annat sätt i t.ex. kabellista, apparatlista så länge kraven uppfylls. I redovisningen ingår eventuellt bifogade produktvalsanalyser och riskanalyser enligt kraven. Redovisningskraven gäller även material från Materialservice, där hämtas informationen från Materialkatalogen (om uppgifter ännu saknas om farliga ämnen i Materialkatalogen, ange: uppgifter om farliga ämnen saknas i Materialkatalogen ) Redovisning enligt kraven TDOK 2010:310 Kemiska produkter - granskningskriterier och krav: Förteckningen ska innehålla de märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen. Säkerhetsdatablad ska finnas för alla märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen. [7] Ändring och avvikelsehantering [8] Site förutsättningar [9] Dimensionering Om vindlastberäkning finns. [10] Geoteknik [11] Befintlig anläggning [12] Karta och situationsplan Vägbeskrivning, koordinater [13] Yttre elanläggning Kanalisation och yttre anslutning av elinstallationer [14] Grundläggning Grunden, marken, ev. skyddsanordning för dieselläckage [15] Teknikhus Typritning. Toppvy, utrustning. Fasadritningar. [16] Likriktare och batteribackup [17] Larmanläggning KK Larm till SIR Teknikhus, nytt hus och dieselhus. [18] Inre teleanläggning Uppställningsplan (ritning) på hur det ser ut i teknikhusen. [19] Torn-/antennfästen Endast sitespecifika handlingar som visar från standardlösningarna avvikande utförande. Endast vid nytt torn. xxxx_masttyp_xxm_sekt._xx-xx 29 (38)

30 [20] Antennanläggning En mastritning, hur det ser ut i masten med ex: länkar och antenner. [21] Transmissionsutrustning Vilken eller vilka stativ som finns i husen och vad som sitter i stativen. T.ex. inomhusenhet, ddf, kroneplintar mm. [22] Radiosystemutrustning Dokument tillhörande BTS (Basstationer) [23] Kontroll och provning Installationsprotokoll, egenkontroller, inklusive för dieseltankar. [24] Besiktning-/kvalitetskontroll Besiktningsbevis, slutbesiktningsutlåtande. [25] Överlämnande Papperskopior i anläggningen All dokumentation som levereras till förvaltningen ska även levereras ut som papperskopior till anläggningen. Papperskopiorna ska levereras i en pärm med register och ha följande struktur: Adressförteckning 03. Bygglov 04. Mastlov 05. Elservis 06. Avtal 07. Miljö Ändring och avvikelsehantering 10. Site förutsättningar 11. Dimensionering 12. Geoteknik 13. Befintlig anläggning Karta & Situationsplan 17. Yttre elanläggning 18. Grundläggning 19. Teknikhus 20. Likriktare & Batteribackup 21. Larmanläggning 22. Inre teleanläggning 23. Torn & antennfästen 24. Antennanläggning 25. Transmissionsutrustning 26. Radiosystemutrustning (38)

31 Kontroll & Provning 30. Besiktning & kvalitetskontroll 31. Överlämnande 15.2 Förvaltningsdata i BIS Inte aktuellt Förvaltningsdata i GAD Det är viktigt att data i GAD uppdateras i samband med att objekt tillkommer i anläggningen. Kodningen av objekten ska följa BVF Kodning av geografiska objekt Förvaltningsdata i IVAR Elservis, likriktare, transmissionsutrustning, radiosystemutrustning, kablar. Se Administrativa krav Styrande dokument avseende Kabel- och teleanläggning, Diarienummer (Y08-379/AL40) Förvaltningsdata i MobiSIR databas Siteinformation, BTS-data, antenndata, geografisk position, koordinater, BSS parametrar, grannkontroll, ADJC-differens, status, logg, BSC- och slingtillhörighet Förvaltningsdata i TIS Larmanläggning t.ex. bösbuss, kopparkabel, kopparkabelmodem. Se Administrativa krav Styrande dokument avseende Kabel- och teleanläggning, Diarienummer (Y08-379/AL40). 16 Telekabelplan Telekabelplanen används för att dokumentera Trafikverkets teleanläggning i förhållande till omgivningen Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur När förvaltningsdata lagras i IDA ska filerna attributsättas så noggrant som möjligt. Attributsättningen av en fil är viktig för att underlätta framtida återsökning. Nedan följer en bild som beskriver de olika nivåer av attribut som förekommer i IDA. 31 (38)

Förvaltningsdata väg och järnväg

Förvaltningsdata väg och järnväg Gäller för Version Handbok Trafikverket Järnväg 1.0 BVH 1584.309 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-09-30 Tillsvidare -- Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/11038 Väg- och järnvägsdata

Läs mer

Förvaltningsdata väg och järnväg

Förvaltningsdata väg och järnväg Gäller för Version Handbok Trafikverket 1.0 BVH 1584.308 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-09-30 Tillsvidare -- Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/11038 Väg- och järnvägsdata

Läs mer

Förvaltningsdata. Handbok BVH B /SA CB BBM, Ulla-Märta Nilsson, BVH

Förvaltningsdata. Handbok BVH B /SA CB BBM, Ulla-Märta Nilsson, BVH Handbok BVH 584.30 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-03-01 01 14 Diarienummer B03-1838/SA26 15 Beslutsfattare Antal bilagor Handläggande enhet, Handläggare CB BBM, Ulla-Märta Nilsson, 0243-44

Läs mer

Bilaga 5: Dokumentation Ver. 0.9

Bilaga 5: Dokumentation Ver. 0.9 Anvisningar för robust fiberanläggning Bilaga 5: Dokumentation Ver. 0.9 Sida 2 (22) Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 2. DOKUMENTATION... 3 2.1 Generella krav... 3 2.2 Omfattning... 4 2.3 Krav på

Läs mer

Objektorienterad Informationsmodell

Objektorienterad Informationsmodell RÅD Objektorienterad Informationsmodell TDOK 2015:0188 Version 2.0 2017-01-16 RÅD Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Peter Axelsson, IVtsö1 TDOK 2015:0188 2.0 Fastställt av Dokumentdatum

Läs mer

Informationsmaterial BASkontrakt. Leverans och hantering av förvaltningsdata. Målgrupp: - Trafikverkets Entreprenörer

Informationsmaterial BASkontrakt. Leverans och hantering av förvaltningsdata. Målgrupp: - Trafikverkets Entreprenörer TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Informationsmaterial BASkontrakt järnväg Leverans och hantering av förvaltningsdata Målgrupp: - Trafikverkets Entreprenörer Syfte med utbildningsmaterialet Informationsmaterialet

Läs mer

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner Gäller för Version Föreskrift Koncern 1.0 BVF 1946.7 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2012-09-20 tillsvidare 0 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/40608 Underhåll Jan Pettersson,

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

139795/JBD Ändring: Jesper Berglund

139795/JBD Ändring: Jesper Berglund 139795/JBD MEDBORGARHUSET GAMLESTADEN 53:6 BRAHEGATAN 11 GÖTEBORG LOKALANPASSNING FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG EL- OCH TELESYSTEM Bilaga 3 ar Drift och Underhållsinstruktioner 2014-06-02 Ändring: - - - REJLERS

Läs mer

Överlämning och avslut av projekt

Överlämning och avslut av projekt Sida 1 ( 8 ) Överlämning och avslut av projekt Överlämnings- och avslutsmöte av projekt skall protokollföras, mall för detta möte skall användas i tillämpliga delar samt genomgås enligt nedanstående rutinbeskrivning.

Läs mer

Innehållsförteckning HANDLEDNING 1 (27)

Innehållsförteckning HANDLEDNING 1 (27) HANDLEDNING 1 (27) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Davidson Maria, UHnvj, Jonsson Lennart, UHnvj TDOK 2013:0173 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO

Läs mer

Signalställverk modell 85 optokonvertering av utdelsslingor samt nyanläggning av optiska utdelsslingor

Signalställverk modell 85 optokonvertering av utdelsslingor samt nyanläggning av optiska utdelsslingor Gäller för Version Handbok Trafikverket koncern 1.0 BVH 1544.22221 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2012-01-30 Tills vidare 6 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/74289 Anläggningsutveckling/Trafiksystem

Läs mer

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB)

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Bilaga 1 Kravspecifikation Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Fastighetens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt. samt Avtalspartens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt samt. Telias nät Fastighet/Tomtgräns

Läs mer

Besiktning av spårkomponenter i plankorsningar

Besiktning av spårkomponenter i plankorsningar Gäller för Version Standard Trafikverket Koncern 1.0 BVS 1525.100 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-01-01 Tills vidare Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/76571 UHab/Ban- och

Läs mer

Linjeblockering. Grundläggande signaleringskrav. BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30

Linjeblockering. Grundläggande signaleringskrav. BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Gäller för Version Standard BV förvaltande enheter 3.0 BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

Driftinstruktion REFERENS

Driftinstruktion REFERENS REFERENS Driftinstruktion Denna referens beskriver hur SISAB:s driftinstruktion ska upprättas, vad den ska innehålla samt exempel på hur den ska se ut. Om SISAB:s referenser SISAB:s referenser är en serie

Läs mer

Riktlinjer för underhåll av teknikbodar för opto

Riktlinjer för underhåll av teknikbodar för opto Riktlinjer för underhåll av teknikbodar för opto TR 12-011:2 2004-01-07 Innehållsförteckning 1. ALLMÄNT... 3 1.1. Teknisk rondning...3 1.2. Krav på kompetens...3 1.3. Anläggningsdokumentation...3 1.4.

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Holmström Tomas E4FS 2015:0018 TRV 2015/56850 Fastställt av Dokumentdatum Version

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Holmström Tomas E4FS 2015:0018 TRV 2015/56850 Fastställt av Dokumentdatum Version KONTROLLPROGRAM 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Holmström Tomas E4FS 2015:0018 TRV 2015/56850 Fastställt av Dokumentdatum Version Anna Rosenlind 2015-07-03 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

BVDOK 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Dokumentdatum. Eriksson Ulf TDOK 2014: Chef VO Underhåll

BVDOK 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Dokumentdatum. Eriksson Ulf TDOK 2014: Chef VO Underhåll BVDOK 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0696 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2006-09-01 Ersätter Ersatt av BVS 544.91100 [Ersatt av]

Läs mer

Sortimentslista över tekniskt godkänt material. Senast uppdaterad: 2015-12-02 Version 4.9 Ärendenummer: 2012/31535

Sortimentslista över tekniskt godkänt material. Senast uppdaterad: 2015-12-02 Version 4.9 Ärendenummer: 2012/31535 Senast uppdaterad: 2015-12-02 Version 4.9 Ärendenummer: 2012/31535 Tekniskt godkänt material består till övervägande del av järnvägsrelaterat material till Trafikverkets projekt. Flikarna i sortimentslistan

Läs mer

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Sida 2(6) Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i samband med ny- eller ombyggnation

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Ystads kommun Innehållsförteckning Bilagor

Järnvägsnätsbeskrivning Ystads kommun Innehållsförteckning Bilagor Järnvägsnätsbeskrivning Rev: 2015-12-13 Innehållsförteckning 1. Allmän information 2. Villkor för tillträde och trafikering 3. Infrastruktur 4. Kapacitetstilldelning 5. Tjänster 6. Avgifter Bilagor Översiktskarta.

Läs mer

Anvisning för ritningsdokumentation

Anvisning för ritningsdokumentation Anvisning för ritningsdokumentation Norrbottens Byggmästareförenings Fastighets AB Utgåva 2007-06-15 (rev 2011-10-04) 1 (14) I NNEHÅLL. I NNEHÅLL... 2 1 ALLMÄNT... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 CAD-standard...

Läs mer

Anläggningsspecifika krav Järnväg

Anläggningsspecifika krav Järnväg 1 (21) Ansvarig enhet - Ansvarig Giltig från Diarienr UHauf- Lisa Bergdahl, uh-controller 2013-11-29 TRV 2013/40217 Inför skede Fastställd av Gäller för Byggskede Kent Nilsson/CUHauf Trafikverket Dokumenttitel

Läs mer

Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet

Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Ritningshuvudets utformning

Ritningshuvudets utformning KRAV Ritningshuvudets utformning TDOK 2015:0382 Version 3.0 2016-10-01 KRAV Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Maria Davidson, UHjja TDOK 2015:0382 3.0 Fastställt av Dokumentdatum

Läs mer

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VAR BETECKNING TR08-01 DATUM 2018-05-15 samrad TEKNISK RIKTLINJE utgava 3 fastställd TD Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar

Läs mer

Solkurvor rapportering

Solkurvor rapportering Ansvarig enhet: Trafik Teknik Ban och vägteknik Fastställd av: Annika Renfors, Ttb Doktyp: Rutin Giltig från: 2011-06 -15 DokID: BVR 1586.12 Dnr: TRV 2011/11171 Version: 3.0 Sida: 1(6) Handläggare: Johan

Läs mer

BILAGA 6 UPS-anläggning

BILAGA 6 UPS-anläggning Status Konsult AB BYGGHANDLING BILAGA 6 UPS-anläggning Projektnamn Hkpflj Malmen. Anpassning för hkp 14 och 15 Hangar 14. Nybyggnad Sidnr 1 (6) Handläggare H Magnusson Projektnr 2265 00 Datum 2005-10-10

Läs mer

Dokumentet gäller fr.o.m. 2015-04-01 Skanova Fiber 2009

Dokumentet gäller fr.o.m. 2015-04-01 Skanova Fiber 2009 1 (10) Dokumentet gäller fr.o.m. 2015-04-01 Skanova Fiber 2009 1 Allmänt... 2 2 Produktvarianter... 2 2.1 Operatörsnodanslutning... 2 2.2 Skild framföring... 3 2.3 Helsvetsning... 4 2.4 Korttidshyra...

Läs mer

Införande av NJDB nationell järnvägsdatabas. Ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Transportstyrelsen

Införande av NJDB nationell järnvägsdatabas. Ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Transportstyrelsen Införande av NJDB nationell järnvägsdatabas Ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Transportstyrelsen Varför nationell järnvägsdatabas? Transportstyrelsen och Trafikverket har liknande instruktioner

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

Tekniskt Underlag Kanalisations projekt Entreprenad för byggnation av fibernät för Arjeplogs kommun.

Tekniskt Underlag Kanalisations projekt Entreprenad för byggnation av fibernät för Arjeplogs kommun. Tekniskt Underlag Kanalisations projekt Entreprenad för byggnation av fibernät för Arjeplogs kommun. Innehållsförteckning 1 Underlag för förfrågan Kanalisations projekt i Arjeplogs kommun... 3 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2012-10-10

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2012-10-10 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2012-10-10 1(10) 2(10) 2012-10-10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SYFTE 4 ALLMÄNT 5 OMFATTNING 5 SYSTEM OCH FUNKTIONER 6 CENTRALAPPARAT 7 DETEKTORER 7 STRÖMFÖRSÖRJNINGSUTRUSTNING

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen 351 86 VÄXJÖ Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Riktlinjer för fastighetsnät, data- och telenät vid Umeå Universitet 2014

Riktlinjer för fastighetsnät, data- och telenät vid Umeå Universitet 2014 Sid 1 r för fastighetsnät, data- och telenät vid Umeå Universitet 2014 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Planering och projektering... 2 3 Telenät... 2 4 Utförande allmänt för datanät... 2 5 Märkning

Läs mer

Anvisning Teknisk Dokumentation

Anvisning Teknisk Dokumentation ANVISNING 1 (8) Anvisning Teknisk Dokumentation Datum: 2016-02-19 Rev: 2016-06-21 Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning (JNB)

Järnvägsnätsbeskrivning (JNB) JNB2016 2016-06-20 Sida 1 av 5 Järnvägsnätsbeskrivning (JNB) JNB2016 2016-06-20 Sida 2 av 5 Innehållsförteckning 1. Allmän information 2. Villkor för tillträde och trafikering 3. Infrastruktur 4. Kapacitetstilldelning

Läs mer

BVS Kontrollbesiktning av signalanläggningar

BVS Kontrollbesiktning av signalanläggningar BVDOK 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf 2014:0408 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2004-03-10 Ersätter Ersatt av BVS 544.92130 [Ersatt av] 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Installation datanätverk. Riktlinjer för. Version: 1.2, Järfälla kommun JÄRFÄLLA Växel:

Installation datanätverk. Riktlinjer för. Version: 1.2, Järfälla kommun JÄRFÄLLA Växel: Riktlinjer för Installation datanätverk Version: 1.2, 2016-04-09 Järfälla kommun 177 80 JÄRFÄLLA Växel: 08-580 285 00 E-post: jarfalla.kommun@jarfalla.se Hemsida: www.jarfalla.se Organisationsnummer: 212000-0043

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

TJÄNSTESPECIFIKATION SVARTFIBER

TJÄNSTESPECIFIKATION SVARTFIBER TJÄNSTESPECIFIKATION SVARTFIBER V 1.0 2012-10-07 Innehåll 1. INLEDNING 1 2. TEKNISK SPECIFIKATION 2 3. REDUNDANS 4 4. ACCEPTANSNIVÅ 5 5. KUNDENS ÅTAGANDEN 6 Svenska Stadsnätsföreningen. Allmänna villkor

Läs mer

Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER MEDICINSKA GASER

Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER MEDICINSKA GASER Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER MEDICINSKA GASER Ver. 2.0 Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Datum 2013-10-24 Landstinget i Uppsala län Innehållsförteckning

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Hiltunen Timo, UHass TDOK 2013:0601 Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Samhälle 2014-05-01 1.0 Dokumenttitel Växlar-manövrering

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Logent Hallsbergsterminalen

Järnvägsnätsbeskrivning Logent Hallsbergsterminalen Järnvägsnätsbeskrivning Logent Hallsbergsterminalen Innehållsförteckning 1. Allmän information. 2. Villkor för tillträde och trafikering. 3. Infrastruktur. 4. Tjänster. 5. Avgifter. 6. Övrigt. Bilaga Karta

Läs mer

Fastighets AB Förvaltaren. Riktlinjer CAD-hantering

Fastighets AB Förvaltaren. Riktlinjer CAD-hantering 1 Fastighets AB Förvaltaren Riktlinjer CAD-hantering 1 Förord Riktlinjer anger vilken gemensam teknisk standard som ska gälla inom Fastighet AB Förvaltarens fastigheter. De är även ett styrmedel för att

Läs mer

Begrepp Definition Objekttyp Sökväg

Begrepp Definition Objekttyp Sökväg Anläggningsdata (f.d. Anläggningsinformation) Anläggningsdata beskriver anläggningens funktion, utformning, tillstånd, läge och ingående delars relationer, samt övriga egenskaper. Anläggningsdata omfattar

Läs mer

Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Järnväg. Version 4.0

Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Järnväg. Version 4.0 Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Järnväg Version 4.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn 4.0 2016-01-07 Version 4.0 är den första versionen Jenny Rassmus

Läs mer

Tekniska anvisningar. Passersystem 2012-10-10

Tekniska anvisningar. Passersystem 2012-10-10 Tekniska anvisningar Passersystem 2012-10-10 1(10) 2(10) 2012-10-10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT 4 ANLÄGGNINGENS UTFORMNING 5 OMFATTNING 5 SYSTEM OCH FUNKTIONER 6 CENTRALUTRUSTNING 8 KORTLÄSARE 8 PASSERKORT/TAGGAR

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning

Järnvägsnätsbeskrivning Järnvägsnätsbeskrivning Innehållsförteckning 1. Allmän information 2. Villkor för tillträde och trafikering 3. Infrastruktur 4. Kapacitetstilldelning 5. Tjänster 6. Avgifter 7. Övrigt Bilaga 1 - Telefonnummer

Läs mer

Dokumentation av elanläggningar

Dokumentation av elanläggningar Dokumentation av elanläggningar Strukturering, dokumentation och märkning av elutrustningar i byggnader SEK Handbok 419 Utgåva 3 2013, SEK Svensk Elstandard SEK Svensk Elstandard svarar för standardiseringen

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR MÄRKNING, PROVNING OCH TEKNISK DOKUMENTATION MM

ANVISNINGAR FÖR MÄRKNING, PROVNING OCH TEKNISK DOKUMENTATION MM 1(10) ANVISNINGAR FÖR MÄRKNING, PROVNING OCH TEKNISK DOKUMENTATION MM Gällande vid installation av larmsystem i fastigheter som ägs och/eller förvaltas av LFF. Dessa anvisningar avser medelstora objekt.

Läs mer

Sidoskydd. Grundläggande signaleringskrav. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor

Sidoskydd. Grundläggande signaleringskrav. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Gäller för Version Standard BV förvaltande enheter 6.0 BVS 544.98001 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Vägledning för godkännande av lok utrustade med radiostyrningsfunktion

Vägledning för godkännande av lok utrustade med radiostyrningsfunktion Upprättad av Bernt Andersson Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg 1 (7) för godkännande av lok utrustade med radiostyrningsfunktion 2 (7) shistorik Beskrivning

Läs mer

TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET

TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET Teknisk specifikation rev 6 1 (5) TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET 1 ALLMÄNT 1.1 Definitioner För denna specifikation är följande definitioner tillämpliga: Nätägare

Läs mer

Telesystem. Yttre antenner för järnvägsfordon

Telesystem. Yttre antenner för järnvägsfordon bd KRAV Telesystem. Yttre antenner för järnvägsfordon TDOK 2015:0289 Version 1.0 2015-07-31 KRAV 1 (8) Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Bo Bergström, ITif TDOK 2015:0289 1.0

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Miljöinventering och sanering av byggnad

Tekniska krav och anvisningar. Miljöinventering och sanering av byggnad Dokumentansvarig Jon Jonsson Fastställare Marta Peterson Fastställt 2018-01-09 Tekniska krav och anvisningar Miljö Miljöinventering och sanering av byggnad Dokumentet gäller för följande verksamheter:

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Trafikverket. Version 5.0

Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Trafikverket. Version 5.0 Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Trafikverket Version 5.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring 4.0 2016-01-07 Version 4.0 är den första versionen av dokumentet

Läs mer

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 1.0 BVS 1544.94006 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

LANDSTINGET SÖRMLAND FM-enheten/Fastighet

LANDSTINGET SÖRMLAND FM-enheten/Fastighet 20151214 1 (12) LANDSTINGET SÖRMLAND FMenheten/Fastighet PTS INBROTTSLARMSYSTEM LANDSTINGET SÖRMLAND Daterad 20151214 LANDSTINGET SÖRMLAND FMenheten/Fastigheter, 611 88 NYKÖPING HUVUDKONTOR Nyköping besök

Läs mer

11 Användning och skötsel

11 Användning och skötsel SBF 110:7 Utgåva 2 Brandskyddsföreningen 11 Användning och skötsel 11.1 Allmänt 11.1.1 Brandlarmanläggningens effektivitet ska alltid upprätt hållas. För att säkerställa avsedd funktion är det nödvändigt

Läs mer

STRIX Användarhandbok

STRIX Användarhandbok STRIX Användarhandbok Innehåll 1 Allmänt...2 2 Att använda STRIX...3 3 Användningsområden...4 4 Anslutningar...5 5 säkerhet...6 6 Sist men inte minst...9 7 Garanti...10 1 Allmänt Grattulerar till dit köp

Läs mer

DOKUMENTATION KONTROLLUTRUSTNINGAR

DOKUMENTATION KONTROLLUTRUSTNINGAR SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Teknik VÅR BETECKNING TR02-10-1 DATUM 2009-02-05 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C DOKUMENTATION KONTROLLUTRUSTNINGAR 1/11 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet INSTALLATIONSTEKNIK Ämnet installationsteknik handlar om hur man bygger nya elinstallationer samt hur man bygger om och utökar befintliga elanläggningar. Ämnet behandlar också felsökning och hur man avhjälper

Läs mer

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9)

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9) 1(9) Sidantal 9 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 5.doc Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(9) Innehållsförteckning Allmänt......3

Läs mer

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området)

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området) 1(9) Drift & skötsel samt produktinformation gällande Kraft, Belysning,, Kabel tv, Telefoni, Bredband, Digital Tv via bredband. Lägenhetsi nnehava re Kortfattad anläggnings beskrivning. Avtals operatörer

Läs mer

Styr- och övervakningssystem

Styr- och övervakningssystem Handläggare Robert Hansson Sida 1 av 9 Styr- och övervakningssystem 5 Scadasystem.docx Handläggare Robert Hansson Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR...

Läs mer

2015-02-23. Järnvägsnätsbeskrivning. Ånge Kommun spåranläggning. Ånge Kommun 2013-05-10

2015-02-23. Järnvägsnätsbeskrivning. Ånge Kommun spåranläggning. Ånge Kommun 2013-05-10 Järnvägsnätsbeskrivning Ånge Kommun spåranläggning Ånge Kommun 2013-05-10 Innehållsförteckning Allmän information 4 1.1...INLEDNING 4 1.2...JURIDISK STATUS 4 1.2.1... ANSVAR 4 1.3...GILTIGHETSTID OCH ÄNDRINGAR

Läs mer

Granskare Datum Projekt namn/projekt nummer Distr. Omr. Hus

Granskare Datum Projekt namn/projekt nummer Distr. Omr. Hus KRAVSPECIFIKATION KRAVSPEC 7 BILAGA 3 1 (8) Granskare Datum Projekt namn/projekt nummer Distr. Omr. Hus Leverans är granskad avseende: Kommentar: Sign: Struktur/Dokumentutformning: Katalogstruktur. Filnamn,

Läs mer

Bygga bostadsnät. Telias rekommendationer för att bygga bostadsnät för telekommunikation T 10 984-06

Bygga bostadsnät. Telias rekommendationer för att bygga bostadsnät för telekommunikation T 10 984-06 Bygga bostadsnät Telias rekommendationer för att bygga bostadsnät för telekommunikation T 10 984-06 Innehåll Varför bostadsnät? 3 Bostadsnätets struktur 4 Bredbandskåpet 5 Uttagssnätet 7 Byggnation av

Läs mer

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9)

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9) 1(9) Sidantal 99 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 5.doc Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(9) Innehållsförteckning Allmänt......

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning (JNB) för Trollhättans Stads industrispår Stallbacka

Järnvägsnätsbeskrivning (JNB) för Trollhättans Stads industrispår Stallbacka Järnvägsnätsbeskrivning (JNB) för Trollhättans Stads industrispår Stallbacka Upprättad 2009-10-02 Rev 2018-03-19 Postadress: Trollhättans stad, KSF, Produktion & Service, Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning

Järnvägsnätsbeskrivning STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN DRIFT- OCH UNDERHÅLLSAVDELNINGEN Järnvägsnätsbeskrivning Version 2.0 Giltig från: 2014-07-01 Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Telefon 042-10 50 00 stadsbyggnadsnamnden@helsingborg.se

Läs mer

TRVK Digital projekthantering Väg, TRV 2012:063 Mall för upprättande av Objektspecifik handledning för digital projekthantering

TRVK Digital projekthantering Väg, TRV 2012:063 Mall för upprättande av Objektspecifik handledning för digital projekthantering TRVK Program och TRV 2012:055 1 1 Inledning 1.2 Referenser TRVK Program och, TRV 2012:055, refererar till och ska användas tillsammans med följande dokument: TRVK Digital, TRV 2012:063 Mall för upprättande

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 1 (4) Blanketten med bilagor skickas senast sex veckor innan verksamheten startar till Älvsbyns kommun, Miljö- och byggnämnden, 942 85 ÄLVSBYN. Handläggningsavgift enligt

Läs mer

Modeller och objektorienterad data inom Trafikverket Underhåll. möjligheter och utmaningar. SamGIS Skåne 2015-12-02. TMALL 0141 Presentation v 1.

Modeller och objektorienterad data inom Trafikverket Underhåll. möjligheter och utmaningar. SamGIS Skåne 2015-12-02. TMALL 0141 Presentation v 1. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Modeller och objektorienterad data inom Trafikverket Underhåll möjligheter och utmaningar SamGIS Skåne 2015-12-02 Presentation Karin Olsson Sektionen Anläggningsdata järnväg,

Läs mer

Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning

Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning SvK4005, v3.3, 2012-08-09 VÅR BETECKNING TR09-06 DATUM 2007-04-04 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA A Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning Inledning Under senare år har elbranschen

Läs mer

Bygga bostadsnät. Telias rekommendationer för att bygga bostadsnät för telekommunikation T 10 984-06

Bygga bostadsnät. Telias rekommendationer för att bygga bostadsnät för telekommunikation T 10 984-06 Bygga bostadsnät Telias rekommendationer för att bygga bostadsnät för telekommunikation T 10 984-06 Innehåll Varför bostadsnät? 3 Bostadsnätets struktur 4 Bredbandskåpet 5 Uttagssnätet 7 Byggnation av

Läs mer

Vägledning tillståndsansökan brandfarlig vara

Vägledning tillståndsansökan brandfarlig vara INFORMATION 2010-10-26 Tekniska nämnden Vägledning tillståndsansökan brandfarlig vara En kort vägledning för handläggning av tillståndsärenden rörande brandfarlig vara. Ansökan om: Här kan sökanden kryssa

Läs mer

'(),1,7,21(5 För generella definitioner se TBE 100 och KBE 100.

'(),1,7,21(5 För generella definitioner se TBE 100 och KBE 100. Sid 1 (6) 7(.1,6.$%(67b00(/6(5)g5(/(.75,6.8758671,1* Rubrik Dokument.UDIWHOHNWURQLN 7%( Utgåva 4 (S),QQHKnOO 1 ALLMÄNT...2 2 DEFINITIONER...2 3 GENERELLA PRODUKTKRAV...3 3.1 Standardisering...3 3.2 Övriga

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område 1(5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (bifoga karta): Fastighet:

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen 351 86 VÄXJÖ Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Snabbguide Ansökan om medel

Snabbguide Ansökan om medel Snabbguide Ansökan om medel Version 2016-07-07 Snabbguide Ansökan om medel Innan du börjar Ansökan om medel görs av samordnande stödmottagare i e-tjänsten Min ansökan. För att kunna fylla i ansökan behöver

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 15 HMS S-skydd - System H, M och S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 15 HMS S-skydd - System H, M och S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 15 HMS S-skydd - System H, M och S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 15 S-skydd TDOK 2016:0056 - Modul 15HMS S-skydd i system H, M och S 15

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Behörighet. Ibruktagandebesiktningsman signalteknik. BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2

Behörighet. Ibruktagandebesiktningsman signalteknik. BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Kapitel 2 Villkor för tillträde och trafikering 2.4 Operativa regler

Kapitel 2 Villkor för tillträde och trafikering 2.4 Operativa regler Kapitel 2 Villkor för tillträde och trafikering 2.4 Operativa regler AVSNITT 2.4.3 ÖVRIGA REGLER Ny lydelse för text under rubrikerna Körordersystemet, Tågorder och Dygnsorder. Körordersystemet Genom körordersystemet

Läs mer

SIT Sports. Safety Tracking System Manual RALLY SWEDEN HISTORIC

SIT Sports. Safety Tracking System Manual RALLY SWEDEN HISTORIC SIT Sports Safety Tracking System Manual RALLY SWEDEN HISTORIC 2015 1 SIT Sports Tracking Unit SIT Sports Tracking enheten måste monteras och anslutas i alla tävlandes bilar innan ankomst till besiktningen,

Läs mer

Utgåva nr 1 Giltigt fro.m: Uppföljning :

Utgåva nr 1 Giltigt fro.m: Uppföljning : Lindinvent 1.0 Grundläggande principer för VLL Basenhet Fastighet är teknisk förvaltare av fastighetsanknutna system inom Västerbottens läns landstings fastighetsbestånd. För fastighetverksamheten finns

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Utbildning inom fiberoptik

Utbildning inom fiberoptik Utbildning inom fiberoptik Bygger din kompetens Utbildning inom Fiberoptik Fiberoptiken kan ses som den förmedlare som förser oss med information, kommunikation och interaktivitet. Genom optokablar finns

Läs mer

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94010 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer