Verksamhetsplan Byggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan 2013-2015. Byggnadsnämnden"

Transkript

1 Verksamhetsplan Byggnadsnämnden

2 Byggnadsnämnden, december 2012 Verksamhetsplan Nämndens ordförande Roger Lundberg Förvaltningschef Thomas Hjert Stadsbyggnadschef Håkan Jacobsson (10)

3 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning...4 Ansvarsområde...4 Byggnadsnämnden...4 Planer och program m.m...4 Antal bygglovsärenden, antagna planer och program...4 Fördelning av nettokostnader...5 Organisation...5 Lagrum som styr verksamheten...5 Måluppfyllelse Ett attraktivare Falköping...6 Indikatorer som mäter nämndens delmål...6 Uppföljning av nämndens delmål...6 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Ett näringsliv som utvecklas...7 Indikatorer som mäter nämndens delmål...7 Uppföljning av nämndens delmål...7 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Kvalitén inom verksamheten ska öka...7 Indikatorer som mäter nämndens delmål...7 Uppföljning av nämndens delmål...7 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet En god folkhälsa...7 Indikatorer som mäter nämndens delmål...8 Uppföljning av nämndens delmål...8 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Demokratin i Falköping ska stärkas...8 Indikatorer som mäter nämndens delmål...8 Uppföljning av nämndens delmål...8 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet...8 Omvärlds-, regel- och lagförändringar...8 Volymförändringar...9 Verksamhets- och ambitionsförändringar...9 Verksamhetsutveckling med IT...9 Resursbehov drift och investeringar...10 Drift...10 Investeringar (10)

4 Verksamhetsbeskrivning Byggnadsnämnden är den nämnd som främst ansvarar för kommunens frågor i samband med planoch bygglagen (PBL). Byggnadsnämnden ansvarar för kommunens övergripande gestaltningsfrågor i form av program och detaljplaner, områdesbestämmelser och policydokument som rör kommunens fysiska miljö. Myndighetsutövning enligt PBL med flera lagar. Bygglovsgivning för uppförande av byggnad, rivning, markarbeten och strandskyddsdispenser. Tillsyn och kontroll, obligatorisk ventilationskontroll (OVK), namnsättning av kommunens gator, kvarter och offentliga platser. Ansvarsområde Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens ansvar brukar delas upp i två delområden. Här redovisas nämndens interna arbete med politikerarvoden, utbildningar, reseersättningar etc. I syfte att effektivisera verksamheten kommer en översyn av delegationsordningen att genomföras vilken kan innebära en viss förändring av ansvarsfördelningen, främst mellan nämnd och arbetsutskott men även mellan förvaltning och förtroendevalda. Planer och program m.m. Ansvarsområdet avser nämndens medel för att anlita konsulter m.fl externa kostnader. Detta anslag har skurits ner något för vart år de senaste åren. Även inför år 2013 minskas anslaget något samtidigt som antalet planuppdrag ökar i antal och svårighetsgrad. Förutsatt att behovet av planläggning kommer att vara fortsatt stort kan ytterligare medel därför behöva tillföras. Antal bygglovsärenden, antagna planer och program Tabell: Antalet behandlade bygglovsärenden samt antagna planer och program respektive år. Bygglov Planer och program mm Utfall År 2011 Prognos År 2012 Prognos År 2013 Prognos År 2014 Prognos År Antalet bygglov är delvis konjunkturberoende. Komplexiteten i hanteringen och därmed vilken arbetsinsats som krävs från förvaltning och politik, varierar kraftigt mellan olika typer av bygglov. Därmed är även framtida resursbehov svårt att i detalj förutse. 4 (10)

5 Fördelning av nettokostnader I nedanstående tabell visas hur kostnaderna för de olika ansvarsområdena fördelar sig. I förhållande till år 2009 har konsultanslaget kraftigt minskats. Diagram: Fördelning av nettokostnader mkr År 2011 År År Byggnadsnämnden Tkr BN Konsultanslag Utfall Utfall Planer och program Utfall Prognos Budget Organisation Byggnadsnämnden har ingen egen förvaltning och därmed inget drifts- eller personalansvar. Detta ansvar åvilar kommunstyrelsen och kommunledningsförvaltningen. Lagrum som styr verksamheten Byggnadsnämndens verksamhet styrs främst av följande lagar: Plan- och bygglagen (PBL) Fastighetsbildningslagen Miljöbalken Anläggningslagen Ledningsrättslagen Lagen och förordningen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning Lag om byggfelsförsäkring 5 (10)

6 Måluppfyllelse De av kommunfullmäktige antagna övergripande målen för kommunens verksamhet har brutits ner i delmål för nämndens verksamhet. 1. Ett attraktivare Falköping I Falköpings kommun ska finnas en bra planberedskap med färdiga detaljplaner för enbostads- och flerbostadshus samt för verksamheter. Intentionerna i översiktsplanens fördjupningen för Falköpings stad ska genomföras. Byggnadsnämndens delmål Minst 12 planer eller program ska antas under år En handlingsplan för genomförande av intentionerna i fördjupningen av översiktsplanen för Falköpings stad ska utarbetas. Indikatorer som mäter nämndens delmål Antal antagna planer och program. Uppföljning av nämndens delmål Målet följs upp varje halvår i samband med bokslut och delårsbokslut. Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Nämnden beslutar om nya planuppdrag, prioriterar bland dessa samt fastställer planer i enlighet med kommunfullmäktiges delegation. Nedan redovisas prioriteringslista från november (10)

7 2. Ett näringsliv som utvecklas Byggnadsnämndens delmål Den genomsnittliga handläggningstiden för bygglov ska kortas med minst 10 % i förhållande till genomsnittet Indikatorer som mäter nämndens delmål Tid från komplett bygglovsansökan till beslut. Uppföljning av nämndens delmål Målet följs upp varje halvår i samband med bokslut och delårsbokslut. Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Delegationsordningen revideras och stadsbyggnadsavdelningens organisation för bygglovshantering trimmas. Möjligheterna att använda IT för att utveckla verksamheten prövas positivt exempelvis med en fortsatt utveckling av Bygglovsguiden. 3 Kvalitén inom verksamheten ska öka Nämndens ärenden ska hanteras med stor rättssäkerhet och legitimitet. Kontaktvägarna in i nämnd och förvaltning ska vara enkla och bemötandet ska vara gott. Byggnadsnämndens delmål Nämndens kunders uppfattning av verksamheten ska klarläggas. Indikatorer som mäter nämndens delmål Andel nöjda kunder enligt genomförd enkät. Andel vunna ärenden efter överklagan av nämndens beslut. Uppföljning av nämndens delmål En kvalitetsundersökning bland bygglovssökande med flera genomförs under Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet En kommunikationsplan upprättas under året. Synpunktshanteringen utvecklas. 4. En god folkhälsa Folkhälsan ska stärkas genom att i den fysiska planeringen beakta behovet av allmänna ytor som idrottsplatser, lekplatser, grönytor och mötesplatser m.m. Nämnden verkar för blandad bebyggelse, planerar för rörelse, bra kollektivtrafik, närservice m.m. 7 (10)

8 Byggnadsnämndens delmål Bebyggelsemiljöerna ska uppfattas som attraktiva och kommuninvånarna ska känna stolthet. Den politiska beställningen av planuppdrag utvecklas genom att uppdragsbeskrivningarna förtydligas bland annat avseende beaktande av folkhälsoperspektivet. Indikatorer som mäter nämndens delmål Kommuninvånarnas uppfattning om Falköping som plats att leva och bo på mäts i årligen genomförd medborgarundersökning. Uppföljning av nämndens delmål Årlig medborgarundersökning. Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Den politiska beställningen av planuppdrag utvecklas. En stadsbyggnadsdag arrangeras med föreläsningar, workshops m.m. 5. Demokratin i Falköping ska stärkas Kunskapen om samhällsbyggnadsfrågor och möjligheten att påverka ska öka bland kommunens invånare. Byggnadsnämndens delmål Formerna för plansamråd ska utvecklas. Indikatorer som mäter nämndens delmål Kommuninvånarnas uppfattning om inflytande i kommunen och dess verksamheter mäts i årligen genomförd medborgarundersökning. Uppföljning av nämndens delmål Årlig medborgarundersökning. Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Stadsbyggnadsavdelningen får i uppdrag att föreslå hur samrådsprocessen kan utvecklas med utnyttjande av sociala media och hur naturliga mötesplatser, som exempelvis de större butikerna, kan utnyttjas för medborgardialog. Utveckling inom ansvarsområdet Omvärlds-, regel- och lagförändringar Det finns en allmän kritik mot att byggprocesserna i Sverige är alltför långa och att det regelverk som finns kring byggande är för detaljerat och krångligt. Den förändring som gjordes av Plan- och bygglagen i maj 2011 har inte kortat processtiden, snarare tvärtom. Regeringen tillsatte därför, i 8 (10)

9 november 2012, en utredning med uppgift att se över dagens byggregler i syfte att förkorta byggprocessen. Bland annat kommer kraven på detaljplan och bygglov att studeras. I uppdraget nämns möjligheten att i större omfattning än idag kunna tillämpa så kallat enkelt planförfarande. Konkret innebär det att planförslagen endast remitteras en gång och inte som idag både i samband med samråd och senare granskning, vilket förkortar tiden. Ansvarsmässigt innebär det att byggnadsnämnden kan anta en större andel detaljplaner än idag då kommunfullmäktige ges större möjlighet att delegera rätten att fatta beslut om antagande av detaljplaner. Oavsett vilket resultat denna utredning ger är det väsentligt att verka för tydliga och förutsägbara regler och en snabb och korrekt ärendehantering. Volymförändringar Byggnadsnämndens verksamhetsvolym är till stor del konjunkturberoende. Antalet bygglov, inte minst de mer omfattande, kan förväntas sjunka något vid en lågkonjunktur. I verksamhetsplanen bedöms volymen oförändrad trots konjunkturläget (se sid 4). Vad gäller detaljplaner och program redovisas här en oförändrad volym jämfört med beräknat utfall Detta är i sig en kraftig volymökning jämfört med Verksamhets- och ambitionsförändringar Byggnadsnämnden är främst en myndighetsnämnd där verksamhetens omfattning till stora delar styrs av till myndigheten inkomna ärenden. Lagstiftningen ställer, sedan våren 2011, ökade krav på handläggningen av bygglovsärenden etc. Organisationen var initialt inte rustad för de nya kraven men en successiv anpassning pågår i form av rekryteringar, kompetensutveckling, nya administrativa stödsystem m.m. Byggnadsnämnden handlägger även planfrågor. Då bygglovsverksamheten krävt mer resurser har denna del av verksamheten fått stå tillbaka. Under 2011 kunde endast 5 detaljplaner och program fastställas. Under 2012 beräknas volymen uppgå till drygt 10, en nivå som beräknas bibehållas under den närmaste perioden. För att långsiktigt klara denna högre ambitionsnivå kan nämndens anslag för tjänsteköp behöva kompletteras. Skälet är att flera av de närmast liggande planuppdragen är komplexa av sin art och förutsätter att konsult kan anlitas för specialutredningar men även för att genomföra hela planuppdrag. Verksamhetsutveckling med IT Stadsbyggnadsavdelningens verksamhet är till mycket stor del beroende av IT. Den mest tekniktunga delen av verksamheten är mät- och kart enheten. Denna sorteras ansvarsmässigt under kommunstyrelsen men ett mer förfinat kartunderlag ger även planverksamheten nya möjligheter. Fotoskanning och 3D kartor ger planförfattarna bättre möjligheter att exempelvis anpassa gatornas sträckning i förhållande till terrängen, att tidigt skapa underlag för en bättre massbalansering och, inte minst, bättre kunna presentera planförslagen i form av realistiska digitala modeller. Det är angeläget att följa utvecklingen inom detta område. Kraftfulla datorer, särskild programvara och kompetensutveckling av personalen är nödvändigt. Stadsbyggnadavdelningen har nyligen investerat i ett nytt ärendehanteringssystem. Efter vissa intrimningsproblem är den nu på plats. Under 2013 kommer stadsbyggnadsavdelningen att studera möjligheten att komplettera programmet med en applikation så att bygglovshandläggare och -inspektörer kan föra in information direkt i systemet i samband med inspektion. Hemsidan har kompletterats med en särskild modul för bygglovssökanden, den så kallade Bygglovsguiden. En digitalisering av bygglovshandlingar är planerad. Att minska pappershanteringen effektiviserar inte enbart verksamheten inom avdelningen den ger även möjlighet att ge fler åtkomst till underlaget. Utvecklingen bör drivas i en riktning som ger den enskilde kommuninvånaren möjlighet att få åtkomst om uppgifter om den egna fastigheten i form av planbestämmelser etc., att digitalt lotsas 9 (10)

10 genom en bygglovsansökan med digital signatur för att sedan kunna följa ärendets status via nätet. Räddningstjänsten kan, under en utryckning, få information om den aktuella fastigheten via bygglovsregistret, mäklare kan ges tillgång till information och planritningar på aktuella försäljningsobjekt etc. Möjligheterna är många men det finns även en hel del svårigheter att övervinna som till exempel hur integritetsfrågorna ska kunna hanteras. För byggnadsnämndens del kommer möjligheten att ersätta dagens pappershandlingar med digitala utskick att närmare studeras under Fördelarna är många, bland annat kan ledtiderna från utskick till att ledamöterna fått sina handlingar avsevärt förkortas, administrationen underlättas, kompletteringar kan göras successivt och kostnaderna för tryck begränsas (stor del av nämndens handlingar är i färg på grund av plankartor). Plan- och bygglagen föreskriver att samråd med allmänheten och sakägare ska hållas i samband med upprättande av planer. Formerna för dessa samråd behöver utvecklas. Här ger sociala medierna stora möjligheter till dialog, debatt och även medskapande. En aktiv dialog över nätet förutsätter att de förtroendevalda har tillgång till datorer men även kunskap och förståelse för hur dialogen kan föras. Resursbehov drift och investeringar Drift Stadsbyggnadsavdelningen tillhör kommunledningskansliet varför avdelningens resursbehov bevakas av kommunstyrelsen. Nämnden noterar dock att förväntanstrycket på stadsbyggnadsavdelningen för närvarande är mycket högt varför ytterligare personella resurser bör tillföras avdelningen om servicenivån gentemot bygglovssökanden ska hållas och kommunen ska säkerställa en god planberedskap. Byggnadsnämnden budgeterar dock det särskilda anslag som finns för tjänsteköp för planarbete m.m. Detta anslag har skurits ner något de senaste åren samtidigt som volymen med beställda planuppdrag ökat liksom timkostnaderna för konsultarbete. Ska den planerade volymen detaljplaner kunna hållas och ska den kommuntäckande översiktsplanen revideras under perioden behöver detta anslag öka med ca 50 % eller 600 tkr, inför kommande år. Tabell: Resursförändringar byggnadsnämnden 2013 Volymförändringar Investeringar Inventarier En övergång från pappershantering till digitala handlingar förutsätter att nämndens ledamöter utrustas med läsplattor. Beslut om investeringen fattas efter att nämnden fått ta del av den utvärdering som genomförs inom socialnämnden. Tabell: Investeringsplan inventarier byggnadsnämnden Investeringsplan byggnadsnämnden (10)

Verksamhetsplan Byggnadsnämnd

Verksamhetsplan Byggnadsnämnd Verksamhetsplan 2017-2019 Byggnadsnämnd Byggnadsnämnden, januari 2017 Verksamhetsplan 2017 2019 Nämndens ordförande Förvaltningschef Avdelningschef Dan Hovskär 0515 88 50 00 dan.hovskar@falkoping.se Katarina

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden ÅRSREDOVISNING 2009 Plan- och byggnadsnämnden 1 Plan- och byggnadsnämnden Verksamhet Uppföljning av uppdrag Huvudverksamhet: Bygglov och detaljplaner Grunduppdrag Plan- och byggnadsnämnden ska svara för

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMND Politisk organisation Ordförande: Sven Edström (s) Vice ordförande: Mona Eriksson (s) Verksamhet Mandatfördelningen i bygg-

Läs mer

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Sammanfattning Miljö och bygg Ove Johansson, verksamhetschef "Vi är mycket stolta över att vi lyckades med nämndens mål för bra bemötande och tillgänglighet. Det gav

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2014 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS 1 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS Antaget av kommunfullmäktige 2008-06-18, 16 2009-09-23 69 1 2 Allmänt Utöver det som föreskrivs i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet samt annan lagstiftning

Läs mer

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden Årsbokslut Plan- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Året som gått... 3 1.2 Uppföljning av uppdrag... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Hållbar personalförsörjning... 4 3 Uppföljning

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnd

Byggnads- och trafiknämnd Nämnd: Ordförande: Verksamhetsområde: Förvaltning: Förvaltningschef: Byggnads- och trafiknämnd Zaine Andersson Tekniskt kontor Svante Modén Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Personalkostnader 2 255

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämndenn Kompetens- och arbetslivsnämnden, januari 2015 Verksamhetsplan 2015 2017 Nämndens ordförande Tf. Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01

Läs mer

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd Förslag till Delårsbokslut 31 augusti 2018 Bokslutsprognos 2018 1 BRÄCKE OCH ÅNGE BYGG- OCH MILJÖNÄMND Ordförande: Peter Edling (l) Vice ordförande: Per-Anders Andersson

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av bestämmelserna om genomförande av detaljplan (S 2011:11) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av bestämmelserna om genomförande av detaljplan (S 2011:11) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av bestämmelserna om genomförande av detaljplan (S 2011:11) Dir. 2012:114 Beslut vid regeringssammanträde den 15 november 2012 Utvidgning av

Läs mer

Utöver det som föreskrivs i Kommunallagen och i kommunens allmänna stadga gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs i Kommunallagen och i kommunens allmänna stadga gäller bestämmelserna i detta reglemente. Sida 1/5 Reglemente för Byggnadsnämnden Utöver det som föreskrivs i Kommunallagen och i kommunens allmänna stadga gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Huvudarbetsuppgifter Byggnadsnämnden

Läs mer

PROCESSEN FÖR ANTAGANDE AV DETALJPLANER

PROCESSEN FÖR ANTAGANDE AV DETALJPLANER Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument PROCESSEN FÖR ANTAGANDE AV DETALJPLANER ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2016-04-28, 75 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

Mål och budget 2015-2017

Mål och budget 2015-2017 Bilaga 1 Mål och budget 2015-2017 Myndighetsnämnden 2014-09-04 Rev. 2014-09-08 1 Ordförande: Matz Ericson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2015 Karlskoga och Storfors kommuner har

Läs mer

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser ...

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser ... modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser strategi............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2016 Verksamhetsplan 2017 2019 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, torsdagen den 25 juni 2015 kl 9.00 10.25. Beslutande Anders Burman (S), ordförande Erik Grähs (V),

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

Verksamhetsredovisning 2017

Verksamhetsredovisning 2017 Verksamhetsredovisning 2017 Byggnadsnämnden Ordförande: Dan Hovskär Avdelningschef: Erna Pezic 1 Innehåll Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Verksamhetens fördelning... 5 Nämndens delmål... 5 Redovisning

Läs mer

Granskning av hantering/handläggning av bygglovsansökningar

Granskning av hantering/handläggning av bygglovsansökningar Revisionsrapport* Granskning av hantering/handläggning av bygglovsansökningar Bollnäs kommun Mars 2007 Louise Cedemar Josefin Loqvist *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1. Inledning...5

Läs mer

Byggnadsnämnden. Eirik Langjord (FP) Hans Engstrand (KD) Per-Olof Westerberg (S)

Byggnadsnämnden. Eirik Langjord (FP) Hans Engstrand (KD) Per-Olof Westerberg (S) Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kungsbackarummet Klockan 8.30-8.45 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Lars Stranne (M), ordförande Alf Olofsson (S), vice ordförande Ove Svan (M)

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2013 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

Arbete med detaljplanering i Ale kommun

Arbete med detaljplanering i Ale kommun Arbete med detaljplanering i Ale kommun Arbete med detaljplanering innebär att kommunen prövar markens lämplighet för bebyggelse enligt exploatörens/markägarens ansökan och enligt Plan- och bygglagen.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015 Tekniska nämnden, biogas

Verksamhetsplan 2013-2015 Tekniska nämnden, biogas Biogasanläggningen i Falköping Verksamhetsplan -2015 Tekniska nämnden, biogas Tekniska nämnden, november 2012 Verksamhetsplan, biogas - 2015 Nämndens ordförande Förvaltningschef Dan Gabrielsson 0515 142

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN

VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN EKAN VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Planen är tänk att ge en övergripande beskrivning av EKAN (ekonomi, administration, kommunikation och

Läs mer

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt?

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Timrå Kommun Miljö & Byggkontoret Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Inledning En detaljplan skapas för en mindre del av kommunen, ofta ett kvarter eller några fastigheter. I planen

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden. Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente för miljö- och byggnämnden. Antagen av kommunfullmäktige Reglemente för miljö- och byggnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2007-06-18 135 Innehållsförteckning Miljö- och byggnämndens uppgifter 3 Miljö- och byggnämndens sammansättning och sammanträden 5 Antal

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan Datum 2014-08-11 Verksamhetsplan 2015-2017 Överförmyndarnämnden Antagen i Överförmyndarnämnden 2014-09-03 Inledning Överförmyndarnämndens uppdrag är att utöva tillsyn över ställföreträdare

Läs mer

Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden

Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden Sid 1 (5) Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden Utöver det som föreskrivs i Gemensamt reglemente för kommunstyrelse och nämnder i Gävle kommun, kommunallagen och annan författning gäller bestämmelserna

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07)

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Dir. 2014:130 Beslut vid regeringssammanträde den 4 september

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Budget 2019 Överförmyndarnämnden 1 Innehåll Omvärldsanalys -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Styrmodell --------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Tillägg till stadsplan för kv Trädgården m.fl (Fatburen 1), Huddinge kommun

Tillägg till stadsplan för kv Trädgården m.fl (Fatburen 1), Huddinge kommun DATUM DIARIENR 2015-02-19 1 (6) Tillägg till planbeskrivning - antagandehandling Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Tillägg till plankarta med bestämmelser 1 Tillägg till

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Bygg- och miljönämnden. Antagen av nämnden

Verksamhetsplan 2017 Bygg- och miljönämnden. Antagen av nämnden 1 Verksamhetsplan 2017 Bygg- och miljönämnden Antagen av nämnden 2016-12-15 2 VERKSAMHETSPLAN 2017 Inledning Bygg- och miljönämnden är den kommunala myndigheten som hanterar bygglov, bygganmälan och bostadsanpassning

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Granskning av kommunens bygglovsprocess

Granskning av kommunens bygglovsprocess www.pwc.se Revisionsrapport Said Ashrafi Projektledare Simon Löwenthal Projektmedarbetare Oktober 2018 Granskning av kommunens bygglovsprocess Danderyds kommun Dnr BN 2018-001218 Ankom 2018-09-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-11-28 253 KS 400/18 Nytt reglemente för byggnadsnämnden Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige antar nytt

Läs mer

Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden 2016-2019 sidan 1 av 6 Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 Mål... 2 Inriktningsmål... 2 Effektmål... 2 Utvärdering och uppföljning...

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden Antagen av miljö- och byggnadsnämnden 2011-05-xx, xx Generella regler Ärendegrupper delegeras till antingen arbetsutskott, till viss nämndledamot eller

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Bilaga 1 till tjänsteskrivelse Politisk beslutsprocess för detaljplaner, dnr KSM Politisk beslutsprocess för detaljplaner

Bilaga 1 till tjänsteskrivelse Politisk beslutsprocess för detaljplaner, dnr KSM Politisk beslutsprocess för detaljplaner Bilaga 1 till tjänsteskrivelse Politisk beslutsprocess för detaljplaner, dnr. 2015 M 0190 Politisk beslutsprocess för detaljplaner Bakgrund Lagändringen fr.o.m. 1 januari 2015 har som syfte att förkorta/förenkla

Läs mer

Reglemente. Byggnadsnämnden Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. Byggnadsnämnden Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 178 2018-01-01 Innehållsförteckning Uppdrag och verksamhet... 1 Delegering från kommunfullmäktige... 1 Ansvar inom verksamhetsområdet...

Läs mer

Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109)

Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Göran Carlén Datum 2016-03-07 Diarienummer KSN-2015-1466 Kommunstyrelsen Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109)

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Bygglovshantering Krokoms kommun Revisionsrapport Datum 11-03-09 Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING MED REVISIONELL BEÖDMNING... 3 2 INLEDNING... 4 2.1

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden

Reglemente för Bygg- och miljönämnden 2012-04-11 1(5) Reglemente för Bygg- och miljönämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Bygg och miljönämndens ansvar Uppdrag 1 Bygg- och miljönämnden

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M 1 Lagar, förordningar m m Källa: God inomhusmiljö- en handbok för fastighetsägare : 2 Lagar, förordningar, föreskrifter, ex Miljöbalken (1998:808) Avfallsförordningen NVFS =

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus 1 (11) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-12-08 kl. 09.20-12.05 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN 1 (6) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Miljö- och byggnadsnämndens behörighet mm 1 Nämndens behörighet och uppgifter Miljö- och byggnadsnämnden skall enligt miljöbalken och lagen med särskilda

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Tillägg till detaljplan för kv. Lodjuret m.fl (fastigheten Lodjuret 11), Huddinge kommun

Tillägg till detaljplan för kv. Lodjuret m.fl (fastigheten Lodjuret 11), Huddinge kommun DATUM DIARIENR 2015-04-10 1 (6) Tillägg till planbeskrivning-antagandehandling Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Tillägg till plankarta med bestämmelser Fastigheten Lodjuret

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018 2020 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M.

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. 23 JANUARI 2019 Pia Pehrson Advokat/Partner Foyen Advokatfirma FÖRTYDLIGANDE AV PBL GÄLLANDE KRAVEN PÅ DETALJPLAN Proposition 2017/18:167 Ett tydligare

Läs mer

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd 2019-01-20 Valnämnd Innehållsförteckning 1 Året som gått... 3 1.1 Årets resultat... 3 1.2 Viktiga händelser... 3 2 Faktorer i omvärlden som påverkat oss under... 4 3 Uppföljning mål... 5 3.1 En attraktiv

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Henån, rum 1, kl. 08:15-12:10, 13:00-15:40

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Henån, rum 1, kl. 08:15-12:10, 13:00-15:40 1 Plats och tid Centrumhuset, Henån, rum 1, 2013-05-23 kl. 08:15-12:10, 13:00-15:40 Beslutande Bo Anderson, ej 172 Els-Marie Ragnar Birthe Hellman Lars Edström Kerstin Gadde Michael Relfsson Hans Stevander,

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun (2017) Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-30 24 Reviderad efter kommunfullmäktiges beslut 2015-08-31 69 Reviderad efter kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Antaget av regionfullmäktige/kommunfullmäktige 1992-05-11. Ändrad 1998-11-02, 1998-10-29 (kommunstyrelsen), 2000-09-11, 2010-06-14, 2010-12-13, 2011-02-21, 2011-09-12 och

Läs mer

Bra på bygglov. En intervjustudie 3

Bra på bygglov. En intervjustudie 3 Bra på bygglov En intervjustudie 3 kommuner som lyckats kombinera en hög byggnadstakt, effektiv bygglovshantering samt bra service till företagare/privatpersoner som söker bygglov Örebro Mölndal Gällivare

Läs mer

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Dnr 26/2014-041 Budget 2015 Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Förslag till bygg- och miljönämndens beslut 1. Miljö- och samhällsförvaltningens förslag till yttrande tillstyrks.

Förslag till bygg- och miljönämndens beslut 1. Miljö- och samhällsförvaltningens förslag till yttrande tillstyrks. Tjänsteskrivelse 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Louise Holm 2017-03-08 Dnr BMN 2017-65 Dnr KS 2017-132 Promemorian Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m m, Begränsad

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 1 (6) Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, Ärendebeskrivning Ärendet omfattar ett förslag till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,,

Läs mer

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2013 2012-10-04

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2013 2012-10-04 Byggnadsnämnden Nämndplan 2013 2012-10-04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 2.1 Omvärldsanalys 3 2.2 Personal 4 2.3 Ekonomi 4 2.4 Väsentliga verksamhetsförändringar 5 2.5

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Dnr MBN17-243 214 Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan för kvarteren SMEDEN och SVARVAREN m.m. inom Österbackaområdet Bjurholms kommun, Västerbottens län Upprättad 2017-06-14

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Dnr 2017/B0024. Planbeskrivning

ANTAGANDEHANDLING. Dnr 2017/B0024. Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING Dnr 2017/B0024 Ändring av detaljplan för del av ÅNÄSET 16:12 m fl fastigheter (P92/1) Robertsfors kommun, Västerbottens län Upprättad 2017-08-31, reviderad 2017-12-21 Till planen hör:

Läs mer

Uppdragshandling 2016

Uppdragshandling 2016 -07-04 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 -07-04 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 -07-04 1 UPPDRAG

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Planprocessen Idén att bygga något nytt eller på något annat sätt förändra stadsmiljön kommer ofta från en markägare eller en exploatör. I

Läs mer

Rapport. Kommunens exploateringsverksamhet 2005-12-12. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun. Anna-Karin Löfsved

Rapport. Kommunens exploateringsverksamhet 2005-12-12. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun. Anna-Karin Löfsved Rapport Kommunens exploateringsverksamhet 2005-12-12 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 1 INLEDNING...3

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 1 (7) Antaget KF 2015-05-18 81 kompletterande beslut KF 2015-09-14 134 KF 2016-10-17 174, KF 2017-06-12 98 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER Lednings-

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 9 1 (5) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2010-11-29, 182 Gäller fr o m 1 januari 2011. Detta reglemente beskriver miljö- och byggnadsnämndens

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden 2012-2015 171 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan Sidan 1 (7) Innehållsförteckning Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Nationella förutsättningar...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2015:668 Utkom från trycket den 24 november 2015 utfärdad den 12 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson (S) ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson (S) ANSLAGSBEVIS: 1 (12) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2017-04-20 kl. 09.15-11.55 Lokal: Ledamöter: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf. Yngve Larsson (L) Christer Hammarqvist

Läs mer

ORSA KOMMUN REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige

ORSA KOMMUN REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige ORSA KOMMUN REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2011-09-26 71 Orsa kommun Box 23 794 21 Orsa 0250-55 21 00 orsa.kommun@orsa.se www.orsa.se 1 Reglemente för byggnadsnämnden i Orsa

Läs mer

Kort beskrivning av GIS:

Kort beskrivning av GIS: 1 Kort beskrivning av GIS: Geografiska Informations System, GIS, är datorbaserade system för insamling, lagring, bearbetning, analyser och presentation av geografiska data, d.v.s. information som kan kopplas

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Granskning av handläggningen av bygglovsärenden

Granskning av handläggningen av bygglovsärenden Revisionsrapport Granskning av handläggningen av bygglovsärenden Trelleborgs kommun Adrian Göransson, revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Revisionsfråga 1 1.3 Metod och

Läs mer

Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelser i detta reglemente.

Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelser i detta reglemente. REGLEMENTE Referens SBN 2016.26 1(6) Samhällsbyggnadsförvaltningen Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelser i detta reglemente. Ikraftträdande

Läs mer

Dnr 46/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012,

Dnr 46/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012, Dnr 46/2012-041 Budget 2013 Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012, 98 2012-10-05 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Direktionen... 5 Central

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen

Verksamhetsplan 2013-2015. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Verksamhetsplan 2013-2015 Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2012 Verksamhetsplan 2013-2015 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 070-648 35

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16 1 (19) Paragrafer 1-16 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 4 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Åstorps kommun. Detaljplan- och bygglovsprocessen Revisionsrapport. Audit KPMG AB 10 juni 2014 Antal sidor: 7. Detaljplan- och bygglovsprocessen.

Åstorps kommun. Detaljplan- och bygglovsprocessen Revisionsrapport. Audit KPMG AB 10 juni 2014 Antal sidor: 7. Detaljplan- och bygglovsprocessen. Granskning 2014-2 Revisionsrapport Audit KPMG AB 10 juni 2014 Antal sidor: 7.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Avgränsning 2 5. Revisionskriterier 2 6. Ansvarig nämnd/styrelse

Läs mer

Instruktion för kommunchef

Instruktion för kommunchef Dokumenttyp och beslutsinstans Instruktion, beslutad av kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunledningskontoret Dokumentnamn Instruktion för kommunchef Dokumentet gäller för Kommunchef Fastställd/Upprättad

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Processgrupp Plan- och byggfrågor

Processgrupp Plan- och byggfrågor Processgrupp Plan- och byggfrågor Flera representanter med olika arbetsuppgifter och arbetslivserfarenheter från respektive enhet har varit delaktiga i processgruppen. Kartläggning av organisationerna

Läs mer

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg 1 (3) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2014 06 10 Dnr Sbn Samhällsbyggnadsnämnden Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg Länk till planddokumenten: http://www.linkoping.se/bygga-bo/planer-och-projekt/oversiktlig-

Läs mer

Plan för det kommunövergripande kvalitetsarbetet i Markaryds kommun

Plan för det kommunövergripande kvalitetsarbetet i Markaryds kommun Antaget av kommunstyrelsen 18-11-13, 173. Gäller från: 2019-01-01 Ansvarig: Utvecklingsledare Revideras: Vid behov Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Plan för det kommunövergripande kvalitetsarbetet i Markaryds

Läs mer