Dessa förordningar förkortas nedan med EU:s strukturfondsförordning (1303/2103) och EU:s förordning om socialfonden (1304/2013).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dessa förordningar förkortas nedan med EU:s strukturfondsförordning (1303/2103) och EU:s förordning om socialfonden (1304/2013)."

Transkript

1 1(17) Promemoria Diarienummer /00833 Olof Hallström Konsekvensutredning för en ny föreskrift och allmännt råd (TVFS 2015:XX) om stöd från Europeiska socialfonden (ESF) inom ramen för det nationella socialfondsprogrammet inom målet för investering och tillväxt Bakgrund EU har beslutat om en ny programperiod för den Europeiska socialfonden; , och Europaparlamentet och Rådet har beslutat om nya förordningar vilka bl.a. reglerar hur stöd från den Europeiska socialfonden får beslutas och användas under den nya programperioden. I nu relevant avseende är det främst - Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionalfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionalfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006, och - Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 1304/2013 av den 17 december 2013 om Europeiska socialfonden och om upphävande av Rådets förordning (EG) nr 1081/2006. Dessa förordningar förkortas nedan med EU:s strukturfondsförordning (1303/2103) och EU:s förordning om socialfonden (1304/2013). Sveriges Regering har den 3 december 2014 beslutat om ett Nationellt socialfondsprogram för investering för tillväxt och sysselsättning Regeringen har vidare beslutat två nya förordningar; förordningen (2014:1383) om förvaltning av EU:s strukturfonder, vilken trädde ikraft den 1 januari 2015, och förordning (2015:61) om statligt stöd inom det nationella socialfondsprogrammet, vilken trädde ikraft den 1 april Förordning (2014:1383) kallas nedan för den svenska strukturfondsförordningen. Genom den svenska strukturfondsförordningen upphör förordningen (2007:14) om förvaltning av EG:s strukturfonder ska gälla och genom förordningen (2015:61) upphör förordningen (2009:982) om statligt stöd inom det nationella strukturfondsprogrammet för regional konkurrenskraft och sysselsättning att gälla. Med anledning härav kan Svenska ESF-rådets nuvarande föreskrift och allmänna råd TVFS (2010:1) om stöd från Europeiska socialfonden (ESF) inom ramen för nationellt strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning i Sverige inte längre tillämpas på ärenden Svenska ESF-rådet, Huvudkontoret Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress: Box , Stockholm Telefon: Fax: Webbplats:

2 2(17) som beslutas under den nya programperioden Följaktligen måste Svenska ESF-rådet ersätta föreskriften TVFS (2010:1) och ta fram en ny föreskrift för innevarande programperiod. 2. SYFTE Denna konsekvensutredning avser Svenska ESF-rådets föreslagna föreskrift och allmänna råd (2015:xx) om stöd från Europeiska socialfonden (ESF) inom ramen för det nationella socialfondsprogrammet inom målet för investering och tillväxt , vilken är planerad att träda ikraft när den utkommer från trycket och från vilken tidpunkt föreskriften TVFS (2010:1) ska upphöra att gälla. Föreskriften är en verkställighetsföreskrift enligt bemyndigande i 2 kap. 46 förordningen (2014:1383) om förvaltning av EU:s strukturfonder. Förordningens förslag har EU-anknytning har inte finansiell innebörd har organisatorisk innebörd har inte betydelse för miljön. Några konsekvensutredningar avseende Regeringens förordningar (2014:1383) och (2015:61) har inte upprättats eftersom det har bedömts obehövligt med hänsyn till att medel till strukturfonderna hanteras årsvis inom ramen för statsbudgeten. Prioriteringar och förväntade resultat av satsningarna har beslutats av regeringen i den s.k. partnerskapsöverenskommelsen samt i respektive program. Denna bedömning torde också kunna utsträckas till den föreskrift som Svenska ESF-rådet tar fram. Den föreslagna föreskriften är en verkställighetsföreskrift och därtill mindre omfattande denna programperiod än den föregående eftersom många centrala bestämmelser nu återfinns i regeringarnas förordningar och inte som tidigare i myndighetsföreskriften. Eftersom programperioden redan är inledd är det angeläget att föreskriften träder i kraft omgående. 3. METOD De svenska förordningarna (2014:1383) om förvaltning av EU:s strukturfonder och förordningen (2015:61) om statligt stöd inom det nationella socialfondsprogrammet reglerar vad som krävs för att någon ska erhålla stöd ur Europeiska socialfonden, vad sådant stöd ska uppnå samt vilka krav som kan ställas på stödmottagare och på en förvaltande myndighet. I förordningen föreskrivs vidare i detalj vad ett beslut om stöd måste omfatta. För att på ett enkelt och förutsägbart sätt klargöra hur dessa krav säkerställs och hur insatser ska följas upp anser Svenska ESF-rådet att den mest lämpliga metoden är att ta fram en generell verkställighetsföreskrift. Detta metodval stämmer också överens med hur Statens Jordbruksverk och Tillväxtverket valt att reglera motsvarande frågor inom ramen för sina uppdrag.

3 3(17) Myndighetens föreskrift kommer att kompletteras med andra styrdokument såsom handböcker, informationsinsatser och framför allt av myndigheten framtagna formulär och blanketter som stödsökande ska fylla i samband med att de ansöker om stöd om utbetalning om stöd eller annars rapporterar till myndigheten om hur en stödinsats genomförs. På så sätt förenklas handläggning av stödärenden både för myndigheten och för stödsökandena och den administrativa bördan reduceras. Svenska ESF-rådet bedömer att det inte finns något kostnadseffektivt alternativ till verkställighetsföreskrifter. 4. Förordningen (2014:1383) om förvaltning av EU.s strukturfonder Den nya svenska strukturfondsförordningen är en gemensam förordning för förvaltningen av EU:s strukturfonder i Sverige efter EU-rättslig modell. Gemensam i meningen att den omfattar förvaltningen av Europeiska struktur- och investeringsfonder i Sverige, s.k. ESI-fonder. Förordningen innehåller bestämmelser som kompletterar underliggande EU-rättsliga bestämmelser; främst EU:s strukturfondsförordning. Den nya svenska strukturfondsförordningen är förändrad jämfört med den förra programperioden och medför bl.a; - Att centrala bestämmelser som om stödberättigande kostnader föreskrivs i förordningsform jämfört med att som tidigare ha lämnas till myndigheternas verkställighetsföreskrifter. - Ökade krav på samarbete och samordning mellan olika förvaltande myndigheter (Förutom Svenska ESF-rådet främst Statens jordbruksverk och Tillväxtverket.). - Ökat fokus på förenklingsåtgärder som syftar till att minska den administrativa bördan för både stödmottagare och förvaltande myndigheter. - Skärpta krav på resultat och resultatuppföljning. - Skärpta krav på att förvaltande myndigheter att säkerställa att stöd inte används på ett oriktigt sätt. - Skärpta krav på en digital ärendehantering. - Skärpta krav på att Svenska ESF-rådet ska tidigarelägga kontroller och mer proaktivt följa upp hur stödinsatser genomförs inte bara avseende resultat utan också angående hur insatser genomförs. - Ett skärpt fokus på hur stödinsatser bereds och beslutas med beaktande av bestämmelserna om statligt stöd i artikel 107 och 108 i fördraget om Europeiska Unionens funktionssätt. 5. Svenska ESF-rådets föreskrift Den föreslagna föreskriften är mindre omfattande än myndighetens föreskrift för den föregående programperioden eftersom flera centrala bestämmelser som tidigare reglerades i myndighetens föreskrift numera återfinns i den svenska strukturfondsförordningen. Vidare följer av 2 kap. 14 och 15 i nämnda förordning att myndighetens beslut om stöd i större detalj än tidigare programperiod ska innehålla vissa preciserade uppgifter som annars skulle behöva hanteras i föreskriften. Förhållanden

4 4(17) som sammantaget medför att vissa bestämmelser inte längre behöver tas med i myndighetens föreskrift. De väsentligaste förändringarna i den föreslagna föreskriften jämfört med föreskriften för programperioden (TVFS 2010:1) är; - ESF-rådet tydliggör och anpassar definitioner till den nya programperioden - tar fram nya allmänna råd, - förenklar kraven på ansökningar om utbetalning av stöd, - klargör vad som avses med förenklade kostnadsalternativ, - inför nya bestämmelser om digital ärendehantering, och - tydliggör att myndigheten i projekt som varar längre än tre år kan se över och ändra villkor med visa specificerade intervall. 6. Förtydligande kommentarer till föreskriftens bestämmelser och sammanfattande bedömningar av konsekvenser och för vilka som berörs 1 Tillämpningsområde Bestämmelsen syftar till att klargöra att föreskriften reglerar ärenden där Svenska ESF-rådet i egenskap av förvaltande myndighet fattar beslut om stöd från Europeiska socialfonden inom ramen för det nationella socialfondsprogrammet inom målet för investering och tillväxt Bestämmelsen berör samtliga som söker stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för dessa eller andra intresserade eftersom bestämmelsen bara är ett tydliggörande av vad som redan gäller. 2 Grundläggande bestämmelser Bestämmelsen syftar till att klargöra vilka EU-rättsliga och nationella bestämmelser som föreskriften ska komplettera och som utgör grunden för föreskriften. Det förtjänar att lyftas fram att EU.s budgetförordning (EU) 966/2012 omnämns eftersom hanteringen av medel ur den Europeiska socialfonden är en hantering av EU-medel och det mot den bakgrunden i bl.a. Europaparlamentetsoch Rådets förordning (EU) 1303/2013 direkt hänvisas till bestämmelser i EU:s budgetförordning. Bestämmelsen berör samtliga som söker stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för dessa eller andra intresserade eftersom bestämmelsen bara är ett tydliggörande av vad som redan gäller. Bestämmelsen bidrar också till en stärkt fondsamordning med Tillväxtverket

5 5(17) 3 Definitioner Bestämmelsen är en utveckling av motsvarande bestämmelse i TVFS 2010:1. Under förra programperioden har ett flertal begrepp utkristalliserats som särkilt betydelsefulla och dessa definieras i den föreslagna bestämmelsen. I punkt 1 - punkt 3 klargörs att en stödsökande måste vara en juridisk person samt att stödsökanden inte också måste vara en stödmottagare. I punkt 2 punkt 3 klargörs att också den som bedriver organiserad ekonomisk verksamhet utan att vara en juridisk person kan omfattas av stöd från socialfonden. Det är anpassning till det nya socialfondsprogrammet enligt vilket också den som bedriver näringsverksamhet i form av enskild firma kan bli föremål för insatser finansierade av den Europeiska socialfonden. I punkt 4 förklaras vad en insats är. Begreppet insats är hämtat ur EU-förordningarna och motsvarar begreppet projekt som används i den svenska förordningen. I punkt 5 definieras begreppet samverkansavtal. Behovet av definitionen följer av att Svenska ESFrådet endast kan ha en stödsökande per projekt och att det ibland förekommer att det finns en gruppering av intressenter bakom en ansökan. I sådana situationer har det visat sig nödvändigt att kunna klargöra när en grupp samarbetar så nära, långsiktigt och så intimt att samtliga är att anse som stödsökanden jämfört med mer lösa samarbetsformer. I punkt 6 klargörs vad en projektdeltagare är i föreskriftens mening. Bestämmelsen berör samtliga som söker stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödsökanden eller andra intresserade eftersom bestämmelsen bara är ett tydliggörande av vad som gäller. Genom bestämmelsen bedömer myndigheten att förutsägbarhet och transparens ökar. 4 Utlysningar Bestämmelsen är en direkt motsvarighet till 4 i TVFS 2010:1. Den föreslagna ordalydelsen är delvis en anpassning till det etablerade begreppet utlysning, delvis ett klargörande av att en utlyst ansökningsomgång reglerar de förutsättningar som gäller för den enskilda utlysningen och slutligen ett tydliggörande av att utlysningar publiceras på Svenska ESF-rådets hemsida. Bestämmelsen berör samtliga som söker stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödsökanden eller andra intresserade eftersom bestämmelsen bara är ett tydliggörande av vad som gäller. Genom bestämmelsen bedömer myndigheten att förutsägbarhet och transparens ökar.

6 6(17) 5 Ansökan om stöd Bestämmelsen ändrar inte i sak vad som gäller sedan tidigare. Ansökningar ska även fortsättningsvis lämnas på av Svenska ESF-rådet framtagna formulär. Bestämmelsen är dock en utveckling vad avser metodik för den tydliggör att ansökningar i första hand ska lämnas digitalt och vara signerade genom en erkänd digital signatur, genom e-legitimation eller på av Svenska ESF-rådet anvisat sätt. Bestämmelsen är medvetet utformad för att tillåta flera olika alternativa metoder för signering. Detta för att öka stödsökandenas möjlighet att utan tillkommande kostnader lämna digitala ansökningar. Bestämmelsen innehåller dock en möjlighet för Svenska ESF-rådet att lämna ett medgivande till att en sökande vilken inte kan ansöka om stöd ur Europeiska socialfonden på digitalt vis ansöker på annat sätt. Bestämmelsen är en anpassning till de underliggande EU-krav på en digitalisering av ärendeprocessen som följer av de underliggande EU-förordningarna. Bestämmelsen berör samtliga som söker stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några allvarliga konsekvenser för stödsökande eller andra intresserade. Detta eftersom det är möjligt att fortsättningsvis ansöka om stöd på traditionellt vis. En ökad digitaliserad ärendehantering torde även underlätta och förenkla för både stödsökanden och för Svenska ESF-rådet. Det finns inga formella krav i de underliggande förordningarna, varken i den nationella eller de EUrättsliga, på att ansökningar om stöd ska vara undertecknade. Inte heller i Förvaltningslagen (1986:223) finns ett sådant krav. Föreskriftens krav på att en ansökan om stöd ska vara undertecknad syftar till att säkerställa att ansökningar om stöd är autentiska och seriöst menade samt till att säkerställa att de behörighetshandlingar och attesträttigheter etc. som upprättas för anställda i projekten är riktiga. I artikel c) i Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 1303/2013 följer vidare att förvaltande myndigheter ska införa effektiva och proportionella bestämmelser om bedrägeribekämpning. En undertecknad handling kan kopplas till straffansvar enligt Brb 15 kap. 10 och 11, vilket gör att kravet är i linje med ovannämnda underliggande EU-rättsliga krav på förvaltande myndigheter att förebygga och motverka hot mot EU:s finansiella intressen, se även Brb 9 kap. 1 och 3a.. I bestämmelsens avslutande stycke anges att en ansökan om stöd ska ha inkommit inom den tid som föreskrivs i en utlyst ansökningsomgång. Det står alltså inte en sökande fritt att ansöka när som helst utan bara i enlighet med de förutsättningar som Svenska ESF-rådet bestämt för en viss anslutning. Bestämmelsen utgör inte någon egentlig förändring jämfört med vad som gällt tidigare utan tydliggör vad som gäller och får därmed anses förenkla och öka förutsägbarheten för sökandena. 6 Underlag till en ansökan om stöd Bestämmelsen överensstämmer i allt väsentligt med motsvarande bestämmelse i TVFS 2010:1. Bestämmelsen innehåller en katalog av olika sorters underlag som måste bifogas en ansökan om stöd så att Svenska ESF-rådet kan pröva ansökan i enlighet med de krav som föreskriv i 2 kap. 8 i

7 7(17) förordningen (2014:1383). Bestämmelsen anknyter även till de uppgifter som en sökande ska lämna i formuläret för ansökan om stöd som myndigheten tillhandahåller digitalt. Den föreskrivna katalogen av underlag utgör en utvidgning jämfört med vad som gällde under den föregående programperioden. Utvidgningen avser främst uppgifter om sökanden och projektorganisationen som syftar till att myndigheten ska kunna ta ställning till en sökandes genomförandekapacitet, vilket följer av de skärpta krav som de underliggande EU-förordningarna ställer i detta avseende. Utvidgningen innefattar också underlag som ska möjliggöra för Svenska ESF-rådet att mäta om ett projekt uppnår förväntade resultat m.m. Att ett projekt uppnår ett förväntat resultat är en förutsättning för utbetalning av stöd. Genom detta krav säkerställs också att en stödsökande är delaktig i att fastställa det förväntade resultatet och effekterna. Bestämmelsen berör samtliga som söker stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några allvarliga konsekvenser för stödsökande eller andra intresserade. Bestämmelsen torde öka transparensen genom att tydliggöra för sökandena vad för slags uppgifter som efterfrågas i ansökningsformuläret och därmed förenkla framtagandet av nödvändiga underlag. Bestämmelsens utformning bidrar även till fondsamordningen med Tillväxtverket eftersom sistnämnda myndighet utformat motsvarande bestämmelse på ett snarlikt sätt och i enlighet med samma metodik. 7 Stödberättigade utgifter och ett allmänt råd om kostnadseffektivitet. Bestämmelsen är ny och består av två led; dels ett krav på att projekt ska bedrivas kostnadseffektivt, dels en hänvisning till 2 kap i förordningen (2014:1383) vari föreskrivs om stödberättigade kostnader. 2 kap i nämnda förordning innehåller bestämmelser som under föregående programperiod återfanns i myndighetens föreskrift. För tydlighetens skull innehåller föreskriften en direkt hänvisning till bestämmelserna i förordningen. I 2 kap. 20 förordningen (2014:1383) föreskrivs att projekt ska bedrivas på ett kostnadseffektivt sätt. Vidare föreskrivs att stödmottagare som inte tillämpar bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling ska följa de principer som ges uttryck för i 1 kap. 9 LOU (likabehandling, ickediskriminering, transparens, ömsesidigt erkännande och proportionalitet). Begreppet kostnadseffektivt är ytterst hämtat ur EU:s budgetförordning (EU) nr 966/2012 men används också i EU:s strukturfondsförordning (EU) nr 1303/2013 av vilken följer att EU-medel ska användas med beaktande av principen om sund ekonomisk förvaltning. Begreppet kostnadseffektivitet är således mycket centralt för bedömningen av om kostnader i projekt är stödberättigande. Det finns därför anledning att förklara och tydliggöra vad som avses med begreppet. 7 kompletteras därför av ett allmänt råd i vilket begreppet kostnadseffektivitet förklaras genom att beskriva innebörden i principerna om sparsamhet, ändamålsenlighet och effektivitet.

8 8(17) Användandet av begreppet kostnadseffektivitet i den svenska strukturfondsförordningen (204:1383) är i mångt en utveckling av begreppet affärsmässiga villkor i den tidigare strukturfondsförordningen (2007:14). Begreppet affärsmässiga villkor har huvudsakligen använts som en kravställning angående hur stödmottagare som inte omfattas av bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling ska köpa in varor och tjänster. Därför anges i det allmänna rådet att den som i en inköps- eller upphandlingssituation utnyttjar de möjligheter som marknaden erbjuder genom t.ex. en konkurrensutsättning normalt antas uppnå ett kostnadseffektivt resultat. Bestämmelsen berör samtliga som söker stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödsökande eller andra intresserade eftersom bestämmelsen bara klargör vad som föreskrivs i den svenska strukturfondsförordningen (2014:1383). Bestämmelsen förenklar för samtliga berörda och ökar förutsägbarhet och transparens till nytta för stödsökande och stödmottagare. 8 Förenklade kostnadsalternativ Enligt artikel 4.10 i EU:s strukturfondsförordning EU nr 1303/2013 ska både Kommissionen och medlemsstaterna utföra sina uppgifter med målsättningen att minska den administrativa bördan för stödmottagarna. Artiklarna 67 till 69 i samma förordning ger även möjlighet att på sätt följer av artikel i EU:s socialfondsförordning använda förenklade kostnadsalternativ; enhetskostnader, engångsbelopp och schabloner istället för verkliga kostnader. Avsikten är att förenkla för både stödmottagare och den förvaltande myndigheten vid beräkning och redovisning av kostnader. I 2 kap. 15 i den svenska strukturfondsförordningen föreskrivs att den förvaltande myndigheten i beslutet om beviljande av stöd ska ange hur kostnaderna i ett projekt ska redovisas. Mot den bakgrunden innehåller bestämmelsen en övergripande redogörelse för vad som är förenklade kostnadsalternativ och hur sådana beräknas. Bestämmelsen är utformad på ett övergripande sätt för att inte riskera att den på något sätt kan antas ersätta den individuella utformning av ett beslut om beviljande av stöd i relevant avseende, som ju har en bindande effekt för den enskilde stödmottagaren. Det tydliggörs i bestämmelsens sista mening. Ersättning för kostnader ska normalt betalas i efterskott. När det förenklade kostnadsalternativet engångsbelopp används får det till konsekvens att utbetalning får ske först när ett projekt är genomfört och projektresultatet kan mätas. Av den anledningen innehåller bestämmelsen en möjlighet att i beslutet om beviljande av stöd fastställa mätbara delresultat. Det möjliggör att vid långvariga projekt underlätta en stödmottagares likviditet och betala ut motsvarande del av klumpsumman innan projektet är avslutat, jfr 2 kap. 14 i den svenska strukturförordningen.

9 9(17) Genom att använda förenklade kostnadsalternativ slipper stödmottagare en krävande redovisningsprocedur där enskilda kostnader alltid ska styrkas med verifikationer. Nu används i stället i förväg av myndigheten fastställda belopp. Bestämmelsen berör samtliga som söker stöd ur den Europeiska socialfonden och beskriver och förtydligar de förenklade kostnadsalternativ som kan användas i enskilda projekt. Det har ansetts lämpligt mot bakgrund av att 2 kap. 18 p 6 i den svenska strukturförordningen föreskriver att utgifter är stödberättigande om de kan styrkas av stödmottagaren genom fakturor, bokföringsunderlag eller andra handlingar som bokförts i enlighet med god redovisningssed eller uppfyller de krav som gäller för förenklade kostnadsalternativ enligt vad som framgår av artiklarna och 109 i EU:s strukturfondsförordning eller artikel 14 i EU:s förordning (1304/2013) om socialfonden. Genom bestämmelsen bedömer myndigheten att förståelsen om vad förenklade kostnadsalternativ är ökas hos stödmottagarna och användandet av dessa kostnadsalternativ kommer att förenkla för både stödmottagare och för den förvaltande myndigheten. 9 Indirekta kostnader Av artikel 68 1.b i EU:s strukturfondsförordning följer att medlemsstater får bestämma en schablonsats om högst 15 % av stödberättigande direkta personalkostnader utan något krav på att medlemsstaten ska göra en beräkning för att fastställa den tillämpliga satsen. Med stödberättigade indirekta kostnader avses det som i vardagligt språkbruk kallas för kostnader för overhead/oh-kostnader. Genom bestämmelsen fastställs en bestämd schablonsats om 15 % av stödberättigande direkta personalkostnader. Meningen med att använda en schablonsats är att de faktiska OH-kostnaderna i ett projekt inte behöver verifieras. Avsikten är att förenkla för stödmottagarna. I bilaga 1 till föreskriften specificeras vilka kostnadskategorier som är indirekta kostnader. Bestämmelsen berör samtliga stödmottagare. Genom att använda förenklade kostnadsalternativ slipper stödmottagare en krävande redovisningsprocedur där enskilda kostnader alltid ska styrkas med verifikationer. Nu används i stället en av myndigheten i förväg fastställd schablonsats. Bestämmelsen utgör även ett övergripande förtydligande av beslutet att bevilja stöd eftersom myndigheten i nämnda beslut är skyldig att ange hur kostnaderna i ett projekt ska redovisas. Genom bestämmelsen bedömer myndigheten att förståelsen om vad förenklade kostnadsalternativ är ökas hos stödmottagarna och att användandet kommer att förenkla för både stödmottagare och för den förvaltande myndigheten. 10 Ansökan om utbetalning av stöd Som nämnts ovan (5 ) har kraven på en digital ärendehantering stärkts. Därför föreskrivs att en ansökan om utbetalning av stöd ska lämnas elektroniskt och signerad enligt samma regler som i 5. Vidare föreskrivs att ansökningar om utbetalning ska omfatta perioder om en till tre månader.

10 10(17) Genom att föreskriva om ett krav på ett bestämt tidsintervall antar myndigheten att projekt med regelbundna intervall kommer att ansöka om utbetalning. Bestämmelsen ska främja regelbundna utbetalningar och ett jämt och förutsägbart flöde till myndigheten. Under förutsättning att det är förenklande för alla berörda införs en bestämmelse enligt vilken myndigheten kan medge att ansökningar får avses andra perioder. Undantaget kan användas vid t.ex. korta projekt eller om det skulle slumpa sig så att det endast återstår fyra månader av en projektperiod efter den nästa sista utbetalningen av stöd. Bestämmelsen berör samtliga som söker stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödmottagare. Bestämmelsen förenklar för samtliga berörda och ökar förutsägbarheten och transparensen till nytta för både stödsökande och stödmottagare. 11 Underlag till en ansökan om stöd och allmänt råd om underlag till ansökan om stöd. Bestämmelsen motsvarar 8 i myndighetens nuvarande föreskrift TVFS (2010:1). Jämfört med den bestämmelsen är 11 något förkortad och mer överskådlig. De uppgifter som krävs in från stödmottagaren är sådana uppgifter som oundgängligen krävs för att myndigheten ska kunna pröva en ansökan om stöd. Vidare så tydliggörs vilka andra former av underlag som beroende på omständigheterna i det enskilda fallet är behövliga. Distinktion är gjord för att förenkla för stödmottagare så att dessa inte behöver ta fram och skicka in underlag som myndigheten inte behöver. I det allmänna rådet förtydligar myndigheten vad som typiskt sätt är adekvata upphandlings- och inköpsunderlag. Motsvarande förtydligande fanns i den förra föreskriften och det torde även fortsättningsvis var till störst nytta för stödmottagare som inte omfattas av bestämmelserna i LOU. Bestämmelsen berör samtliga som får stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödmottagarna eftersom bestämmelsen bara tydliggör vilka slags underlag myndigheten behöver för att pröva en ansökan. Dessa krav överensstämmer med de uppgifter stödsökande måste lämna i det elektroniska formulär som myndigheten tillhandahåller. Bestämmelsen förenklar för samtliga berörda och ökar förutsägbarhet och transparens till nytta för stödsökande och stödmottagare. 12 Utbetalning av stöd Bestämmelsen motsvarar motsvarande bestämmelse i 10 i TVFS (2010:1). Liksom tidigare gäller att utbetalning sker i efterskott. Den ändrade formuleringen motiveras av det denna programperiod finns två principiellt olika sätt att redovisa kostnader, se 2 kap. 18 punkt 6 i den svenska strukturfondsförordningen. En följd härav är att vissa förenklade kostnadsalternativ inte kräver att t.ex. en utgift är betald, eller att den ska verifieras med faktura eller likande underlag.

11 11(17) Bestämmelsen berör samtliga som får stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödmottagare eftersom bestämmelsen bara klargör vad som föreskrivs i den svenska strukturfondsförordningen (2014:1383). Bestämmelsen förenklar för samtliga berörda och ökar förutsägbarhet och transparens till nytta för stödsökande och stödmottagare. 13 Förskott Bestämmelsen motsvarar 9 i TVFS (2010:1). Liksom tidigare gäller att Svenska ESF-rådet kan betala ut stöd i förskott. Av 2 kap. 17 i den svenska strukturfondsförordningen följer att det får ske om det föreligger särskilda skäl och det motiveras av en stödsökandes ekonomiska bärkraft. Det är således fråga om en undantagsbestämmelse. Av den anledningen har svenska ESF-rådet valt att utveckla bestämmelsen och att tydliggöra vad en sådan prövning måste omfatta. Därvid har myndigheten tagit hänsyn till de skärpta krav som EU:s strukturfondsförordning ställer på förvaltande myndigheter att beakta stödsökandens genomförandekapacitet ( jfr artikel d) och angående att vidta proportionella åtgärder som förebygger oriktigheter och brottslighet (jfr. artikel c)). Den ändrade utformningen syftar till att korta och tydliggöra bestämmelsen jämfört med tidigare. Bestämmelsen berör samtliga som ansöker om stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödmottagarna eftersom bestämmelsen bara tydliggör vilka slags överväganden myndigheten behöver göra för att pröva en ansökan om förskott. Bestämmelsen förenklar för samtliga berörda och ökar förutsägbarhet och transparens till nytta för stödsökande och stödmottagare. 14 Redovisning Bestämmelsen motsvarar 11 i den tidigare föreskriften TVFS (2010:1). Den något ändrade formuleringen är avsedd att inrymma förenklade kostnadsalternativ och en hantering av mycket små projekt ett lämpligt sätt och ska inte anses nedföra någon förändring i sak. Bestämmelsen berör samtliga som ansöker om stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödmottagarna eftersom bestämmelsen bara tydliggör vilka slags krav myndigheten behöver göra. Bestämmelsen förenklar för samtliga berörda och ökar förutsägbarhet och transparens till nytta för stödsökande och stödmottagare. 15 Mervärdesskatt Bestämmelsen motsvarar 13 i den tidigare föreskriften TVFS (2010:1).

12 12(17) Bestämmelsen berör samtliga som ansöker om stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödmottagarna eftersom bestämmelsen bara tydliggör vilka slags överväganden myndigheten behöver göra i det enskilda fallet. 16 Utvärdering Bestämmelsen är ny och av upplysande karaktär. Införandet motiveras av att utvärdering är ett krav som Svenska ESF-rådet har rätt att ställa på projekten. Något om aktualiseras ytterligare i denna programperiod eftersom resultatuppföljning är en mycket väsentlig och prioriterat inslag i myndighetens projektuppföljning. Myndigheten har för detta ändamål upphandlat utvärderare som stödmottagarna ska kunna avropa, men bestämmelsen öppnar också för att om en stödmottagare redan har avtal med en utvärderare ska denne normalt kunna användas. Något som Svenska ESFrådet i såfall fastställer i beslutet om stöd. Bestämmelsen berör samtliga som ansöker om stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödmottagarna eftersom bestämmelsen bara tydliggör vilka slags krav myndigheten behöver ställa. Bestämmelsen förenklar för samtliga berörda och ökar förutsägbarhet och transparens till nytta för stödsökande och stödmottagare. 17 Informationsansvar Bestämmelsen är ny i föreskriften men utgör inte en ny skyldighet för stödsökande och stödmottagare. Detaljerade krav om hur projekt ska redovisa att projekten finansieras med EU-medel har funnits också tidigare i relevanta EU-förordningar. Att införa bestämmelsen i föreskriften motiveras av erfarenheter från den tidigare programperioden där efterlevnaden av informationskravet varit blandat och där många stödmottagare inte förstått betydelsen av att informera om EU:s roll, eller följderna av att inte göra det. Det är viktigt att kunskap sprids om de satsningar som EU gör i Sverige genom den Europeiska socialfonden. Stödsökanden och stödmottagarna har därför en informationsskyldighet. Denna finns föreskriven i bilaga XII till EU:s strukturfondsförordning (EU) nr 1303/2013 och i artikel 20 i EU:s förordningen om Europeiska socialfonden (EU) nr 1303/2013. Svenska ESF-rådet har tagit fram en instruktion och informationsmaterial för detta ändamål till vilket ska hänvisas i beslutet om stöd. Genom beslutet om stöd fastställer Svenska ESF-rådet den faktiska informationsskyldigheten. Bestämmelsen berör samtliga som erhåller stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några konsekvenser för stödmottagarna eftersom bestämmelsen bara tydliggör vilka slags krav myndigheten ställer på dem i informationsavseende.

13 13(17) Bestämmelsen förenklar för samtliga berörda och ökar förutsägbarhet och transparens till nytta för stödsökande och stödmottagare. 18 Handlingars tillgänglighet och kontroll Bestämmelsen motsvarar 29 i den tidigare föreskriften och har blivit något mer omfattande. Delvis beroende av ändringar i artikel 140 i EU:s strukturförordning jämfört med motsvarande bestämmelser i äldre förordningar, delvis för att göra bestämmelsen lättare att förstå för stödmottagare och delvis för att tydliggöra att den förvaltande myndigheten har fått en skärpt roll avseende att förebygga och upptäcka oriktigheter oc h eventuella brott. I första stycket redogörs för bakgrunden till bestämmelsen. Andra stycket motsvarar första stycket i första stycket i den förra föreskriften men ger ESF-rådet en rätt att ta del av handlingar och uppgifter av betydelse för projektet. Kretsen för hos vilka organisationer som tillträdet gäller är utökad jämfört med tidigare. Tredje stycket tydliggör att berörda organisationer är skyldiga att hålla relevanta handlingar och underlag tillgängliga för Svenska ESF-rådet. Bestämmelsen motsvarar andra stycket i den förra föreskriften. Fjärde stycket föreskriver hur länge en stödsökande/stödmottagare ska hålla original tillgängliga, på bestyrkta kopior eller godkända databärare. Artikel 140 i EU:s strukturförordning anger två metoder för att beräkna bevarandetiden. Svenska ESF-rådet har valt den modell som myndigheten bedömer är enklast att kommunicera till projekten. Femte stycket är nytt och tydliggör att skyldigheten gentemot Svenska ESF-rådet också gäller mot EU-kommissionen och mot specificerade nationella- och EU-revisionsorgan samt att bevarandetiden kan förlängas under vissa omständigheter. Slutligen tydliggörs att en särskild preskriptionstid som avviker för vad som annars gäller för socialfonden gäller för beslut om stöd som aktualiserar EU:s statstödsregler. Bestämmelsen berör samtliga som erhåller stöd ur den Europeiska socialfonden. Bestämmelsens syfte är att klargöra och förtydliga att Svenska ESF-rådet och andra specificerade organ har rätt att genom kontroller i stödsökandens m.fl. lokaler ta del av handingar av betydelse för projektgenomförande samt hur länge berörda organisationer är skyldiga att bevara handlingar om projektgenomförandet efter att projekten är avslutade. Bestämmelsen förenklar för samtliga berörda och ökar förutsägbarhet och transparens till nytta för stödsökande och stödmottagare. 19 Förändringar i projekt

14 14(17) Bestämmelsen motsvarar 28 i den tidigare föreskriften TVFS (2010:1). Den mest väsentliga förändringen som följer är ett krav på skriftlighet och skyndsamhet i första och andra styckena. Oavsett att utformningen kravet på skriftlighet och skyndsamhet har i sak inte förändrats på något betydande sätt. Den nya utformningen uttrycker tydligare vad som gällt sedan tidigare. Bestämmelsen berör samtliga som erhåller stöd ur den Europeiska socialfonden. Bestämmelsens syfte är att klargöra och förtydliga att stödsökanden och stödmottagare har en skyldighet att skyndsamt informera Svenska ESF-rådet om väsentliga förändringar i förutsättningarna för hur projektet genomförs. Kravet på skriftlighet torde med beaktande av det underliggande kravet på ökad digital hantering och med beaktande av att den mesta kommuniceringen numera sker per mail inte vara en betungande förändring jämfört med vad som gällt tidigare. Bestämmelsen förenklar för samtliga berörda och ökar förutsägbarhet och transparens till nytta för stödsökande och stödmottagare och för den förvaltande myndigheten. 20 Bestämmelsen är ny och avser att tydligöra att Svenska ESF-rådet kan göra en översyn av beslutade villkor och i förekommande fall revidera och besluta om ändrade villkor och förutsättningar för beslut. Bestämmelsen avser projekt som pågår längre tid än ett år. Av 14 i den svenska stödförordningen följer att Svenska ESF-rådet ska fastställa villkor. I och för sig kan motsvarande bestämmelse utformas som ett beslutsvillkor redan i vid beslutet att bevilja stöd men myndigheten bedömer att genom att ta med bestämmelsen i föreskriften ökas förutsägbarheten för vad en eventuell villkorsöversyn kan avse och vad som därvid ska beaktas. Bestämmelsen motiveras av att det vid beslutstillfället kan vara svårt att förutse förändrade förutsättningar för fleråriga projekt som inträffar under projekttiden och att myndigheten under den löpande uppföljningen kan identifiera behov av ändrade villkor avseende projektorganisation, resultatuppfyllelse eller något annat som följer av den utlysta ansökningsomgång enligt vars kriterier projektet beviljats stöd. Bestämmelsen berör samtliga flerårsprojekt som erhåller stöd ur den Europeiska socialfonden. Bestämmelsens syfte är att klargöra och förtydliga att myndigheten i fleråriga projekt kan göra översyn av beslutade villkor och inom vissa ramar revidera dessa. Under den tidigare programperioden har projekt kunnat ansöka om reviderade villkor men nu möjliggörs också för den förvaltande myndigheten att initiera en sådan översyn. Detta är ett led i de skärpta krav som ställs på myndigheten att följa upp projekten avseende genomförandekapacitet, att förebygga och identifiera oriktigheter samt att säkerställa resultatuppfyllelse.

15 15(17) Bestämmelsen ökar förutsägbarhet och transparens till nytta för stödsökande och stödmottagare och för den förvaltande myndigheten samt stärker myndighetens möjligheter att säkerställa resultatuppfyllelse Rapportering och avslutande av projekt m.m. Bestämmelserna motsvarar i den förra myndighetsföreskriften TVFS (2010:1). Den enda förändringen i sak som föreskrivs är att projekt med anledning av utvärderingsskyldigheten i 16 nu även åläggs skyldighet att redogöra för utvärderingen och de eventuella åtgärder som vidtagits med anledning därav. Bestämmelsen berör samtliga som erhåller stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några betungande konsekvenser för dessa eftersom bestämmelsen i huvudsak bara är ett tydliggörande av vad som redan gäller. Att bestämmelsen utvidgas att avse också en redogörelse för genomförd utvärdering torde medföra försumbart merarbete för de som berörs men förstärker myndighetens förutsättningar att säkerställa en effektiv projektutvärdering och projektägarens delaktighet däri. 24 Undantag Bestämmelserna motsvarar 31 i den förra myndighetsföreskriften TVFS (2010:1) och är oförändrad. Bestämmelsen berör samtliga som erhåller stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några betungande konsekvenser för dessa. Bestämmelsen ska tillämpas undantagsvis. 25 Krav på återbetalning Bestämmelsen är ny och införs med anledning av artikel 143 i EU:s strukturförordning och 2 kap i den svenska strukturfondsförordningen. Innebörden av bestämmelsen är inte heller den ny utan den ger uttryck för vad som också gällt under den föregående programperioden. Bestämmelsens syfte är att tydliggöra för stödsökande och stödmottagare att återkrav kan beslutas under projekttiden och efter att projektet har avslutats samt att återkrävda medel inte på nytt får återanvändas i samma projekt. Bestämmelsen införs dels som ett led i fondsamordningen med framförallt Tillväxtverket men också för att tydliggöra att konsekvenser av ett oriktigt användande av medel ur socialfonden. Vidare klargörs att myndigheten kan inleda ett återkrav inom 10 år från det att ett stöd har betalats ut. Bestämmelsen berör samtliga som erhåller stöd ur den Europeiska socialfonden men torde inte medföra några betungande konsekvenser för dessa eftersom den bara är ett tydliggörande av vad

16 16(17) som gäller. Att ta med bestämmelsen i föreskriften menar myndigheten bör underlätta för stödsökande och stödmottagare att förstå vilka krav som ställs på den som erhåller stöd ur socialfonden. Det ökar förutsebarheten för berörda angående konsekvenser av en felaktig användning av stödet. Sammantaget bör införandet av bestämmelsen underlätta för stödsökande och stödmottagare eftersom att de annars är hänvisade till att sätta sig in i betydligt mer svårgenomträngliga rättsakter som t.ex. EU:s strukturfondsförordning. Övergångsbestämmelser och ikraftträdande Den nya föreskriften föreslås att träda ikraft samma dag som den kommer ut från trycket. Det är angeläget med ett skyndsamt ikraftträdande eftersom programperioden inleddes redan den 1 januari Den gamla föreskriften föreslås upphöra samma dag med undantag för ärenden som härrör från programperioden Denna ordning överensstämmer med vad som gäller enligt förordningen (2007:14) om förvaltning av EG:s strukturfonder. Övrigt Trots att den det föreslås införas några nya bestämmelser i den nya föreskriften är den mindre omfattande än den motsvarande föreskrift för den förra programperioden. Det förklaras främst med att den svenska strukturfondsförordningen utökats jämfört med förordningen för den föregående programperioden. Främst angående detaljerade bestämmelser om stödberättigande kostnader. Således täcker 2 kap i den svenska strukturfondsförordningen sådana bestämmelser som tidigare återfunnits i myndighetsföreskriften. 7. Sammanfattande konsekvensbeskrivning Svenska ESF-rådet bedömer att myndigheten genom att samla bestämmelser om hur man ansöker om stöd ur Europeiska socialfonden m.m. i en föreskrift underlättar för de organisationer som ansöker om stöd och administrerar sådana projekt. Genom föreskriften blir det lättare för berörda organisationer att förutse och förstå vilka bestämmelser som är av direkt betydelse för deras projektverksamhet. Den nya föreskriften torde vidare medföra att den administrativa bördan för deltagande projekt reduceras. Främst genom det ökade fokuset på digital ärendehantering och genm användning av de förenklade redovisningsalternativ som den nya programperioden möjliggör; enhetskostnader, engångsbelopp och schablonsatser. Därtill är den nya föreskriften mindre omfattande än den som gällde för den förra programperioden. 8. Uppgifter om vilka som berörs av regleringen Följande organisationer bedöms beröras av föreskriften och ska därför beredas tillfälla att synpunkter på föreskriften; Organisationer och ledamöter i Socialfondens övervakningskommitté Strukturfondspartnerskapens sekretariat

17 17(17) Andra myndigheter såsom Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket och Statens Jordbruksverk Stödsökanden. En öppen remiss kommer också att läggas ut på Svenska ESF-rådets hemsida. 9. Kontaktperson Svenska ESF-rådet Olof Hallström Tel: E-post:

Svenska ESF-rådets föreskrifter och allmänna råd (TVFS 2015:X ) om stöd från Europeiska socialfonden inom ramen för det nationella

Svenska ESF-rådets föreskrifter och allmänna råd (TVFS 2015:X ) om stöd från Europeiska socialfonden inom ramen för det nationella Datum: Diarienr: 1 (10) 2015-12-18 Kontaktperson: Joakim Gräns Svenska ESF-rådets föreskrifter och allmänna råd (TVFS 2015:X ) om stöd från Europeiska socialfonden inom ramen för det nationella socialfondsprogrammet

Läs mer

Tillväxtverkets författningssamling

Tillväxtverkets författningssamling Tillväxtverkets författningssamling Utgivare: Jenny Forkman, chefsjurist ISSN 2000-4494 Tillväxtverkets föreskrifter om stöd från de regionala strukturfondsprogrammen och det nationella regionalfondsprogrammet

Läs mer

Verket för näringslivsutvecklings författningssamling

Verket för näringslivsutvecklings författningssamling Verket för näringslivsutvecklings författningssamling Utgivare: Kristina Lindskog, verksjurist ISSN 1401-2065 Rådets för Europeiska socialfonden i Sverige föreskrifter om stöd från Europeiska socialfonden

Läs mer

2 Grundläggande bestämmelser om stöd från Europeiska socialfonden finns i

2 Grundläggande bestämmelser om stöd från Europeiska socialfonden finns i Datum: Diarienr: 1 (11) 2015 2015/00833 Kontaktperson: Telefon: Svenska ESF-rådets föreskrifter och allmänna råd (TVFS 2015:X ) om stöd från Europeiska socialfonden inom ramen för det nationella socialfondsprogrammet

Läs mer

Beslut om stöd från Europeiska socialfonden

Beslut om stöd från Europeiska socialfonden Beslutsdatum 2017-12-21 Sid 1(9) Hästnäringens Nationella Stiftelse Sara Westholm Kompetens i samverkan Hästsportens Hus 16189 Stockholm Beslut om stöd från Europeiska socialfonden Beslut Svenska ESF-rådet

Läs mer

Tillväxtverkets författningssamling

Tillväxtverkets författningssamling Tillväxtverkets författningssamling Utgivare: Jenny Forkman, chefsjurist ISSN 2000-4494 Svenska ESF-rådets föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska socialfonden inom ramen för det nationella

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om lokalt ledd utveckling; SFS 2015:407 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 11 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Normgivningsbemyndigande 1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förvaltning av EG:s strukturfonder; SFS 2007:14 Utkom från trycket den 6 februari 2007 utfärdad den 18 januari 2007. Regeringen föreskriver följande. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Beslut om stöd från Europeiska socialfonden

Beslut om stöd från Europeiska socialfonden Beslutsdatum 2018-04-17 Sid 1(10) Avdelningen vårdens digitalisering Ann-Sofie Lodin DiREKT Lillhagsparken 5 42250 Hisings-Backa Beslut om stöd från Europeiska socialfonden Beslut Svenska ESF-rådet bifaller

Läs mer

Tillväxtverkets förslag till nya föreskrifter 2015-03-06 Dnr 6.1.1-2014-4411

Tillväxtverkets förslag till nya föreskrifter 2015-03-06 Dnr 6.1.1-2014-4411 Tillväxtverkets förslag till nya föreskrifter 2015-03-06 Dnr 6.1.1-2014-4411 Tillväxtverkets föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) inom ramen för regionala

Läs mer

Tillväxtverkets författningssamling

Tillväxtverkets författningssamling Tillväxtverkets författningssamling Utgivare: Kristina Lindskog, chefsjurist ISSN 2000-4494 Svenska ESF-rådets föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska socialfonden (ESF) inom ramen för nationellt

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Beslut om stöd från Europeiska socialfonden

Beslut om stöd från Europeiska socialfonden Beslutsdatum 2017-12-20 Sid 1(10) avdelningen Hälsa och social välfärd på Kommunf Monica Holmqvist DigiLitt.kom Box 53 22100 Lund Beslut om stöd från Europeiska socialfonden Beslut Svenska ESF-rådet bifaller

Läs mer

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-projekt i arkiven FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-regler i Sverige EU:s direktiv måste Sverige göra om till svensk lag Förordningar gäller direkt

Läs mer

Särskild beslutsbilaga gällande förutsättningar för beslut

Särskild beslutsbilaga gällande förutsättningar för beslut $ t 1 Y, frø n/nrartebnar{dw Särskild beslutsbilaga gällande förutsättningar för beslut Diarienumm er 2015/00735 Agila Angelholm Uppgifter om vilka omständigheter som varit avgörande för utgången att projektet

Läs mer

För att utbetalning av stöd skall kunna ske skall stödmottagaren följa bestämmelserna i dessa föreskrifter.

För att utbetalning av stöd skall kunna ske skall stödmottagaren följa bestämmelserna i dessa föreskrifter. Verket för näringslivsutvecklings föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden inom ramen för regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Boverket december 2013 Titel: Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter

Läs mer

REGIO 26 FSTR 19 FC 20 SOC 227 EMPL 135 FIN 265 CODEC 478

REGIO 26 FSTR 19 FC 20 SOC 227 EMPL 135 FIN 265 CODEC 478 EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 6 maj 2015 (OR. en) 2015/0026 (COD) PE-CONS 19/15 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: REGIO 26 FSTR 19 FC 20 SOC 227 EMPL 135 FIN 265 CODEC 478

Läs mer

Tillväxtverkets författningssamling

Tillväxtverkets författningssamling Tillväxtverkets författningssamling Utgivare: Kristina Lindskog, chefsjurist ISSN 2000-4494 Tillväxtverkets föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) inom

Läs mer

Polismyndighetens författningssamling

Polismyndighetens författningssamling Polismyndighetens författningssamling ISSN 2002-0139 Utgivare: Gunilla Svahn Lindström Polismyndighetens föreskrifter om förvaltning av fonden för inre säkerhet; beslutade den 23 maj 2016. PMFS 2016:2

Läs mer

L 126 officiella tidning

L 126 officiella tidning Europeiska unionens L 126 officiella tidning Svensk utgåva Lagstiftning femtioåttonde årgången 21 maj 2015 Innehållsförteckning I Lagstiftningsakter FÖRORDNINGAR Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Verkskansliet Datum Dnr RA 230-2011/4207 2011-09-15 Ulrika Sturesdotter Andersson

Verkskansliet Datum Dnr RA 230-2011/4207 2011-09-15 Ulrika Sturesdotter Andersson PM Verkskansliet Datum Dnr RA 230-2011/4207 2011-09-15 Ulrika Sturesdotter Andersson Gallring av EU-revisionsunderlag Riksarkivet får ibland frågor om hur myndigheterna ska hantera handlingar som kan vara

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 15 juni 2017 (OR. en) 2016/0384 (COD) PE-CONS 21/17 FSTR 39 FC 40 REGIO 55 SOC 309 EMPL 232 BUDGET 16 AGRISTR 42 PECHE 188 CADREFIN 53 CODEC 733 RÄTTSAKTER

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att regionalt främja små och medelstora företag; SFS 2015:210 Utkom från trycket den 14 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1 Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland Näringsdepartementet 2015-09-22 Dokumentbeteckning KOM(2015) 365 Förslag till

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden Diarienummer 2012-2 1(7) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900)

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900) Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900) Titel: Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter om stöd till

Läs mer

Bakgrund. Tillväxtverket. Ny programperiod och nya krav

Bakgrund. Tillväxtverket. Ny programperiod och nya krav Myndighet Tillväxtverket Diarienummer Dnr 6.1.1-2014-4411 2015-03-06 Rubrik Konsekvensutredning för Tillväxtverkets föreskrifter om stöd från de regionala strukturfondsprogrammen och det nationella regionalfondsprogrammet

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt

Läs mer

Boverket. Konsekvensutredning /2012

Boverket. Konsekvensutredning /2012 Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Konsekvensutredning Datum Diarienummer 2012-09-04 1393-3161/2012 Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2012:10)

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Socialdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:900. Ikraft: överg.best.

Post 1 av 1 träffar. Departement: Socialdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:900. Ikraft: överg.best. Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2014:67 /Rubriken upphör att gälla U:2018-07-01/ Förordning (2014:67) om bidrag till arbetsgivare för köp av arbetsplatsnära stöd för återgång

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2010-04-12 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Entreprenörskap.

Läs mer

deras rättsliga ställning och hur de finansieras. Ekonomisk verksamhet är all verksamhet som erbjuder varor och tjänster på en marknad.

deras rättsliga ställning och hur de finansieras. Ekonomisk verksamhet är all verksamhet som erbjuder varor och tjänster på en marknad. Bilaga 1 - Allmänna villkor Affärsutvecklingscheckar 2014 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Allmänna villkor för Affärsutvecklingscheckar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förvaltning av EU:s strukturfonder; utfärdad den 13 november 2014. SFS 2014:1383 Utkom från trycket den 2 december 2014 Regeringen föreskriver följande. 1 kap.

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Tillväxtverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden

Konsekvensutredning avseende Tillväxtverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden Tillväxtverket 2013-05-08 Diarienummer 1.6.2-2013-2061 Konsekvensutredning avseende Tillväxtverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden Bakgrund

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om projektstöd inom

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden.

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden. Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 18/04050 Rubrik Föreskrifter om ändring i föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1) A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Regeringen

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN

LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN Tillämpningsområde och status Vid finansiering av projekt inom ramen för Ålands operativa program

Läs mer

Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier

Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier SEFI-rådets anmälningspolicy Februari 2011 Datum Sida 2011-02-17 1 (3) Ert datum Dnr Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier Bakgrund Regeringen har

Läs mer

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna)

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna) 2015-04-23 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-3081 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Förslag till ändring

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet

Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet KONSEKVENS- Dnr. 3.2.16-6835/17 UTREDNING 2017-10-16 Stödregelenheten Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet Allmänt 1. BESKRIVNING

Läs mer

April 2013 Vägledning Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor. verksamheten med stöd och service till funktionshindrade.

April 2013 Vägledning Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor. verksamheten med stöd och service till funktionshindrade. Gallring av EU-revisionsunderlag hos kommuner och landsting Landstingen, kommunerna och de kommunala och landstingskommunala företagen 1 är ofta involverade i olika EU-projekt. De kan vara stödmottagare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förvaltning av fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt; SFS 2014:1374 Utkom från trycket den 2 december 2014 utfärdad den 13 november 2014.

Läs mer

Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft

Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft Denna åtgärd kom in sent i processen och texter finns därför inte ännu Innehållsförteckning Artikel 21, Investeringar

Läs mer

Förordning om EG:s förordningar om jordbruksprodukter

Förordning om EG:s förordningar om jordbruksprodukter Förordning om EG:s förordningar om jordbruksprodukter Förordning (2011:926) om EU:s förordningar om pris- och marknadsreglering av jordbruksprodukter Förordning om EU:s förordningar om jordbruksprodukter

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Projekt: Villkorshandlingen skall vara huvudsekretariatet tillhanda inom 1 månad efter beslutsdatum.

Projekt: Villkorshandlingen skall vara huvudsekretariatet tillhanda inom 1 månad efter beslutsdatum. Innovativa Åtgärder VILLKORSHANDLING Denna handling skall efter undertecknande sändas till huvudsekretariatet för Innovativa Åtgärder, Industriell Dynamik, : Åke Lindén Box 1091 405 23 GÖTEBORG Villkorshandlingen

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR Regional- och stadspolitik VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA OM BEHANDLING AV RETROAKTIVT EU-STÖD UNDER PERIODEN 2007 2013 ANSVARSFRISKRIVNING:

Läs mer

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter KONSEKVENS- Dnr 2.3.16-5762/13 UTREDNING 2016-09-08 EU-fondsenheten Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Statens

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd för kompetensutveckling

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:175

Regeringens proposition 2013/14:175 Regeringens proposition 2013/14:175 Vissa lagändringar inför en ny programperiod Prop. 2013/14:175 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 mars 2014 Fredrik Reinfeldt Annie

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-17 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

Konsekvensutredning REN 1. Boverkets föreskrifter (2016:xx) om stöd till renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden

Konsekvensutredning REN 1. Boverkets föreskrifter (2016:xx) om stöd till renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden Konsekvensutredning REN 1 s föreskrifter (2016:xx) om stöd till renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden Konsekvensutredning REN 1 s föreskrifter (2016:xx) om stöd till renovering och

Läs mer

Allmänna villkor för stöd till projekt 2012 2 2011-11-22

Allmänna villkor för stöd till projekt 2012 2 2011-11-22 ALLMÄNNA VILLKOR 2012 FÖR STÖD TILL PROJEKT Version 1.0 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa allmänna villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Allmänna villkor 2012 för stöd till

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om vissa

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Konsekvensutredning 2018-06-26 Dnr 4.1-15563/2018 1(5) Rättsavdelningen Jonas Widell jonas.widell@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Den

Läs mer

Nationell utlysning: Fead-insatser

Nationell utlysning: Fead-insatser 1(5) Datum 2018-06-08 Dnr 2018/00329 Fead - fonden för europeiskt bistånd för dem som har det sämst ställt Syftet med fonden är att inom EU stödja de grupper som på grund av fattigdom har det sämst ställt.

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.8.2017 C(2017) 5516 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 9.8.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) nr 611/2014 om komplettering av Europaparlamentets

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Remiss med anledning av nya föreskrifter om bidrag till arbetsgivare för köp av arbetsplatsnära stöd för återgång i arbete

Remiss med anledning av nya föreskrifter om bidrag till arbetsgivare för köp av arbetsplatsnära stöd för återgång i arbete Wimi FK90005_012_G Rättsavdelningen REMISS 1 (1) Diarienummer Regelrådet Remiss med anledning av nya föreskrifter om bidrag till arbetsgivare för köp av arbetsplatsnära stöd för återgång i arbete Bifogat

Läs mer

Information och råd. Ver. 1, 071217

Information och råd. Ver. 1, 071217 Information och råd till dem som beviljats stöd ur något av de Regionala strukturfondsprogrammen för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Ver. 1, 071217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Information

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 13.1.2018 L 10/9 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/56 av den 12 januari 2018 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 908/2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 30.11.2009 KOM(2009)194 slutlig/2 2009/0060 (COD) CORRIGENDUM Upphäver och ersätter KOM(2009)194 slutlig av den 21 april 2009Detta gäller den ursprungliga

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Yttrande över promemorian Kontroller och inspektioner i Sverige av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Ds 2016:1)

Yttrande över promemorian Kontroller och inspektioner i Sverige av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Ds 2016:1) Datum Sida YTTRANDE 2016-04-13 1 (5) Ert dnr Fi2016/00114/BAEU Dnr EBM A-2016/0029 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Kontroller och inspektioner i Sverige av Europeiska byrån

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer; SFS 2016:848 Utkom från trycket den 9 augusti 2016 utfärdad den 28 juli 2016. Regeringen

Läs mer

Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen

Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen Datum: Dnr 2013-06-27 GD-beslut 2013-99 Kontaktperson: Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen Svenska ESF-rådet har sedan ett år tillbaka arbetat med att ta fram en modell

Läs mer

C 396 officiella tidning

C 396 officiella tidning Europeiska unionens C 396 officiella tidning Svensk utgåva Meddelanden och upplysningar 31 oktober 2018 sextioförsta årgången Innehållsförteckning III Förberedande akter REVISIONSRÄTTEN 2018/C 396/01 Yttrande

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.10.2016 COM(2016) 644 final 2016/0314 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2013/678/EU om bemyndigande för Republiken Italien att fortsätta

Läs mer

Har meddelandeflagga. Hej!

Har meddelandeflagga. Hej! Från: Widding Gidlund Susanne (3040) Skickat: den 26 april 2018 13:49 Till: peter.munck@foretagshalsor.se; thomas.andren@saco.se; Mikael.Dubois@tco.se; kjell.rautio@lo.se;

Läs mer

Handledning för upphandling av projektutvärdering

Handledning för upphandling av projektutvärdering Datum: Handledning för upphandling Avsedd för: Projektägare 1 (6) Handledning för upphandling av projektutvärdering Handledningen är i första hand riktad till projektägare som behöver upphandla utvärdering.

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om statligt stöd till energikartläggning

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om statligt stöd till energikartläggning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd inom det nationella strukturfondsprogrammet för regional konkurrenskraft och sysselsättning; SFS 2009:982 Utkom från trycket den 3 november 2009 utfärdad

Läs mer

Yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel

Yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel 1 (5) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-02-19 2014-000497- Remiss Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 26 februari 2014 Livsmedelsverket Att: Niklas Montell Box 622 751

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar

Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 16/01253 Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

Läs mer

Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria)

Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria) 2015-09-28 Dnr 2.8-19505/2015 1(1) Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Marie Hansson marie.hansson@ivo.se Enligt sändlista Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Ekonomistyrningsverket; SFS 2016:1023 Utkom från trycket den 29 november 2016 utfärdad den 17 november 2016. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedelsavgifter; SFS 2013:63 Utkom från trycket den 26 februari 2013 utfärdad den 14 februari 2013. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Tillämpningsområde

Läs mer