Program och kurser i Design 2011/2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program och kurser i Design 2011/2012"

Transkript

1 Program och kurser i Design 2011/2012

2

3 Du kan inte hålla design i din hand. Det är inte en sak. Det är en process. Ett system. Ett sätt att tänka Bob Gill Grafisk designer Fletcher/Forbes/Gill Som morgondagens designer behöver du vidare och djupare kunskaper om människan, hennes behov, upplevelser ur ett estetiskt och etiskt helhetsperspektiv. Allt börjar och slutar med människan oavsett om du designar en produkt eller arbetar med komplexa projekt som till exempel förändring av ett stort bostadsområde. Som designer har du genom ditt arbete många gånger möjligheten att påverka människors vardag. Det du designar får betydelse för andra både i det lilla perspektivet men också i det stora. Därför bygger vår pedagogik på designteori, designmetoder och designprocesser knutna till aktiviteter och sammanhang och utvecklar din förmåga att reflektera och kritiskt granska design ur en mångfald av perspektiv. Vi finns mitt i Småland med många möjligheter att samverka med regionala företag och organisationer, stora och små, kända och okända. Vi finns också uti världen. Alla studenter har möjligheten att ansöka om att studera en termin utomlands vid någon av våra partneruniversitet i Europa, i USA, i Kina och på många andra ställen. Vi har varje år ett stort antal studenter från hela världen som kommer till oss för att ta del av våra internationella kurser inom glasdesign och möbeldesign. Vi finns på två orter, i Växjö och i Pukeberg/Nybro. Varmt välkommen till Linnéuniversitet och designutbildningarna!

4

5 Masterprogram i design 120 hp Masterprogrammet i design är en tvåårig konstnärlig utbildning på avancerad nivå med huvudområdet design. Syftet med programmet är att studenterna ska bli väl kvalificerade för arbete inom designområdet. Under utbildningen skapar studenterna kunskaper i att gestalta artikulerade designförslag på en hög konstnärlig nivå med fördjupad kunskap om ansatser och metoder, vilket gör dem väl rustade att arbeta i olika typer av designprocesser. En viktig del är utveckling av den teoretiska kunskapen för analys och reflektion av design i relation till människan och samhället. Praktiska och teoretiska aspekter av design integreras för att bidra till lärandet under designprocesser. En annan viktig del i utbildningen är att studenterna deltar i större komplexa designprojekt med ett tänkta användare och andra intressenter deltar. Men studenten tränar också det som är grundläggande för allt designarbete, den estetiska gestaltningen av en helhet. Genom att vissa kurser är valbara finns möjlighet att profilera sin utbildning. Den första terminen läser studenterna samma kurser medan det finns viss valbarhet den andra och tredje terminen. Man kan fördjupa sig i metodik för designarbetet, hållbar utveckling eller glasdesign. Den fjärde och sista terminen gör studenterna ett självständigt arbete. Detta kan genomföras tillsammans med ett företag eller organisation om man vill. Det benlösa bordet Come Together är resultatet av ett projekt kring förändrade matvanor. De frukostberättelser som berättades under workshops genomförda med förskolebarn var inspiration under designarbetet. För att förstå barnens erfarenheter av att äta frukost användes generativa verktyg vilka stödjer barnens skapande. Det gav dem möjlighet att uttrycka sina känslor, drömmar och önskemål kring sina morgonsituationer. Gabriella Eriksson En digital plånbok med fokus på snabba och små transaktioner. Syftet är att hanteringen ska vara lika snabb som med kontanter, lika säker som med betalkort. Den ska fungera utan uppkoppling och mellan enskilda personer. För att hantera pengar ut men även pengar in. Fredrik Palmblad. Mer information om masterprogrammet:

6

7 Kandidatprogram i design med inriktning mot hållbar utveckling 180 hp Designprogrammet i Växjö bedriver en utbildning som vilar på konstnärlig grund. Utbildningen utvecklar kritisk och analytisk förmåga, konstnärligt gestaltningsförmåga samt etisk medvetenhet. Vår designutbildning är bred vilket innebär att studenten i början av utbildningen arbetar med projekt inom de traditionella designområdena såsom rum, grafisk formgivning och produkt (2D, 3D). Efter hand väljer studenten att fördjupa sig inom ett specifikt designområde, en del fortsätter dock att förhålla sig brett genom hela utbildningen och låter projektets frågeställning avgöra vilket väg man skall gå. Form och innehåll i utbildningen grundar sig på den pågående utvecklingen av design som vetenskapsområde och behovet av en designutbildning som kan svara mot en ny arbetsmarknad där designkompetens blir en allt viktigare kraft i samhällets hållbara utveckling. Hållbar utveckling genomsyrar hela utbildningen från start genom föreläsningar samt workshops och har sin tyngdpunkt under 5e terminen där studentens projektarbete förhåller sig till hållbar utveckling ur sociala, ekologiska och ekonomiska aspekter. Utbildningen finns på Växjö campus vilket underlättar tvärvetenskapliga samarbeten med andra utbildningar och institutioner. Våra studenter deltar aktivt i campuslivet, med dess gemensamma mötesplatser som öppna föreläsningar, universitetsbibliotek, pubar och studentnationer. Projektet är namnet på en bok om löpning som tar sin utgångspunkt i personliga erfarenheter. Syftet med projektet har varit att finna nya sätt att gestalta löpning på, där text och bild verkar i samspel. Förhoppningsvis kan boken inspirera andra att, genom löpning, utforska den egna relationen mellan sinne, kropp och omgivning. Ann Johansson Mer information om designprogrammet med inriktning hållbar utveckling:

8

9 Kandidatprogram i design med inriktning mot produktdesign 180 hp Med människan i fokus hennes behov, upplevelse och önskemål och sett ur ett estetiskt och etiskt helhetsperspektiv från det enskilda till det gemensamma individen i sin omvärld så beskriver vi kort designprogrammet på Campus Pukeberg. Vi har valt att sätta människan i fokus därför att allt börjar och slutar med människan oavsett om du designar en produkt eller arbetar med mer komplexa projekt till exempel att ljussätta en plats så att människor upplever att de är säkra och trygga. Eller ställer frågor om hur klimatförändringar, teknik- och samhällsutveckling kommer att påverka vårt framtida liv och behov av produkter och tjänster. Vi sätter studentens kunskapande och personliga utveckling i fokus genom vår pedagogik och strukturen på utbildningarna. Vår pedagogik använder bl.a. workbookmetoden, en typ av portofoliometod, vilken ger dig struktur på både din konstnärliga och teoretiska utveckling under utbildningen. Den underlättar för dig att reflektera över och profilera din egen kunskapsutveckling. Grundutbildningen i produktdesign har fokus på designteori, designprocesser och designmetoder för innovation. Det ger dig en bra och stabil grund som du behöver för att kunna jobba som morgondagens designer och även att studera vidare på högre nivåer. Fume är en ångkokare för det lilla hushållet, både till vardag och fest. Den erbjuder matlagning på höjden, samtidigt som den tar liten plats vid förvaring. Att ställa ångkokaren på bordet och servera ur den, gör måltiden högtidligare, utan extra disk. Sara Näslund Mer information om designprogrammet med inriktning produktdesign:

10

11 Reklam, grafisk design och visuell kommunikation 180 hp Reklam, grafisk design och visuell kommunikation är ett treårigt program som genom olika projekt och övningar utmanar studenterna kreativt genom både praktiska och teoretiska kursmoment. Vår tvärvetenskapliga ansats i kombination med en mångfacetterad och verklighetsanpassad utbildning ligger rätt i tiden. Tillsammans med studenterna hittar vi som undervisar på programmet ingångar till nyfikenhet, insikt och kunnande som ger ett fantastiskt utforskande och resultat inom reklam, grafisk design och visuell kommunikation. Vi jobbar också med workbookmetoden vilket skapar en kreativ och reflekterande inlärningsprocess som ger olika uttrycksmöjligheter samt en trygghet inför ett framtida yrkesliv. Kaffeavtryck på papper var grunden till en intressant gubbe, som visade sig ha många egenskaper till att utvecklas. De olika gubbarna ska spegla människor i vardagen, från hundägare och rökare, till tänkare och hipsters. Emma Eliasson Mer information om reklam, grafisk design och visuell kommunikation:

12

13 Inrednings- och butikskommunikation 180 hp Programmet för inrednings- och butikskommunikation (PIB) ger förutsättningar för en kommersiell inredare och butikskommunikatör att på ett experimentellt och innovativt sätt, utveckla konceptuella lösningar som kommunicerar företaget och dess affärsidé. Det upplevda värdet i varor och tjänster tydliggörs, nya konkurrensfördelar etableras och därmed ökar försäljningsvolymer och lönsamheten för en organisation. Under hela utbildningen samarbetar vi med våra partnerföretag Hennes & Mauritz, IKEA och Åhlénsgruppen som bidrar med sin kunskap och kompetens på olika sätt. Nära relationer till näringslivet etableras redan under studenternas tid på programmet; företag och studenter träffas, kommunicerar och interagerar och på så sätt möjliggörs intressanta kunskaps- och erfarenhetsutbyten. I anslutning till slututställningen 2010 skapade studenter från åk 1 en installation som på ett lekfullt och exprimentellt sätt presenterade programmets parnerföretag, som studenterna i åk 2 praktiserat hos inför sina examensarbeten. Mer information om programmet inrednings- och butikskommunikation:

14

15 Svensk möbeldesign 30 hp Kursen Swedish Furniture Design syftar till undersöka den svenska möbelkulturen ur ett designperspektiv. Studenterna undersöker svenska möblers utformning över en längre tidsperiod och hur det utvecklats i samklang med samhället dess kultur, historik, politik och vetenskapliga framsteg. Målet är att utveckla studenternas designkompetens med hjälp av nya metoder och nya perspektiv. Kursen ger en fördjupad kunskap i det speciella i svensk möbeldesign, svenskt möbelhantverk, svensk designhistoria och industriell möbelproduktion. Fokus ligger på processer och metoder för produktdesign och på studentens konstnärliga och teoretiska utveckling. Inspirerad av de postmoderna filosoferna undersöker, utvecklar och prövar studenterna olika designmetoder. Teori och praktik integreras till en helhet så att studenten utvecklar sin förmåga att reflektera, problematisera, skapa och teoretisera kring användarnas behov idag och i framtiden. Studenterna får även insikter i kopplingen mellan produktdesign och produktlansering. Med kursen vänder vi oss till svenska och internationella studenter med minst två års designutbildning på högskolenivå eller motsvarande. Den är på 30 hp och omfattar en termin med föreläsningar, workshops, studiebesök och projektarbete. Kusen äger rum på Campus Pukeberg i Nybro, nära den region där merparten av svensk möbelindustri finns. Pukeberg är en idyllisk bruksmiljö med glashytta och ett unikt svenskt skissarkiv. Jag valde att låta mig inspireras av detaljerna på Sundborn, Karins broderier och Carls målade väggdekorationer, blommande och varmt välkomnande. Det blev en lekfull blomma för kläder. Johanna Nilsson Mer information om kursen svensk möbeldesign:

16

17 Glasdesign 30 hp Den internationella glasterminen fokuserar på svensk och skandinavisk glasdesign. Studenten lär sig hur den svenska industrin arbetar med design och produktion av bruks- och konstglas samt tillämpar detta i projektarbete. Kursen består av följande delkurser. Produktdesign/projektarbete design Studenten deltar i en workshop i glasdesign tillsammans med mästerblåsare. Studenten skissar och bekantar sig med materialet och lär sig hur idéer kan realiseras i mästarens händer. Produktdesign/teori glasteknik Grundläggande produktionsmetoder och deras uttryck studeras bland annat genom studiebesök på glasbruken och en nordisk studieresa. Produktutveckling/projektarbete glasdesign Studenten genomför ett mer omfattande designprojekt i glas, i samarbete med den lokala glasindustrin. Här lär studenten hur designprocess och metoder kan anpassas och appliceras på det komplicerade materialet glas. Studenternas projektarbeten visas på en utställning. Designhistoria Studenten bekantar sig med historien om svenskt glas. Speciellt fokus läggs på glasbrukens roll och de många kända svenska glasformgivarna. Svenskt glas ställs i internationellt perspektiv. Färg och form Studenten genomför övningar i färg och form. Min vas förkroppsligar allt det jag strävar efter som designer. Sammanförandet av mjuka kurvor och hårda kanter blandas på ett sätt som bildar en kraftfull enhet som jag valt att kalla för Kraftverk. Jonas Forsberg Mer information om glasdesignkursen:

18

19 Design och hållbar utveckling 30 hp Sociala och kulturella förändringar kräver nya perspektiv på design och därmed nya och oprövade roller för designer - en helhetssyn, där metod och teori svarar på dagens och framtidens utmaningar med höga krav på hållbar utveckling. Syftet med kursen är således att främja designprocesser vars sociala/kulturella, ekologiska och långsiktigt ekonomiska termer bygger på teorier vars mål är människors välfärd i alla avseenden. Vårt sätt att arbeta är via projekt där olika aspekter av hållbarhet penetreras. En av kurserna fokuserar på verktyg som kan användas i designprocessen för att nå fram till ett hållbart projekt. En annan kurs betonar social hållbarhet där fokus ligger på människans välbefinnande. Under terminen arbetar vi med flera designprojekt, men vi studerar även teori för att öka vår förståelse av komplexa, sociala förhållanden och reflekterar över värderingar, strukturer, normer och attityder som styr vårt mönster för mänskligt handlande. Kursen handlade om ekologisk hållbarhet och studenterna arbetade i olika grupper där det gemensamma målet var att ordna en fest som i alla delar skulle vara hållbar. Festen fick namnet Analog digital dialog. Mer om kursen i design och hållbar utveckling:

20 Institutionen för Design vid Linnéuniversitetet Institutionen för Design vid Linnéuniversitetet erbjuder ett stort utbud av program och kurser inom ämnet design. Institutionen verkar vid två studieorter Pukeberg/Nybro och i Växjö. Institutionen för design har 300 studenter och tre doktorander. Vid institutionen finns ett 20-tal anställda designer, konstvetare och konstnärer, varav fem professorer. Till verksamheten är ett stort antal nationella och internationella gästlärare knutna från skilda ämnesområden. Institutionen samverkar med regionalt och nationellt näringsliv och aktörer från offentlig sektor i form av olika samarbetsprojekt och examensprojekt. Designinstitutionen samverkar i ett nytt stort forskningsprojekt med IKEA och Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet. Forskningen inom institutionen är riktad mot Designmetodlogi, Ljus och Färg. Designinstitutionen erbjuder studenterna möjligheten att studera utomlands vid partneruniversitet under en termin, till exempel USA, England, Tyskland, Italien, Spanien, Finland, Kina mfl. Institutionen för design Telefon E-post: de@lnu.se Studieorter Pukberg/Nybro Pukebergarnas väg 61, Pukeberg/Nybro Studieort Växjö Lückligs plats 1, Växjö Campus

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete Gäller studenter antagna fr.o.m. höstterminen 2014.

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete Gäller studenter antagna fr.o.m. höstterminen 2014. Utbildningsplan Masterprogrammet i design Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete 131211. Gäller studenter antagna fr.o.m. höstterminen 2014. 1 GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora

Fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2015/3957 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Innovation genom ekonomi, teknik och design inriktning design, masterprogram, 120 högskolepoäng Innovation through Business, Engineering

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Digitala verktyg Kursen syftar till att ge den studerande kunskap i och praktisk erfarenhet av tillgängliga digitala verktyg och hur man kan använda sig av dessa i en designprocess. Den studerande får

Läs mer

Curriculum MFA Program in Applied Arts and Design Second cycle 120 Higher Education Credits

Curriculum MFA Program in Applied Arts and Design Second cycle 120 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Med inriktning: Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden Gäller studenter antagna från och med höstterminen 2019.

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden Gäller studenter antagna från och med höstterminen 2019. Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Industridesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 181017. Gäller studenter antagna från och med höstterminen 2019. 1 GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Programmet för inredningsoch butikskommunikation

Programmet för inredningsoch butikskommunikation Höstterminen 2012 Välkommen till Programmet för inredningsoch butikskommunikation Välkommen till Programmet för inrednings- och butikskommunikation! Grattis till din plats hos oss på Programmet för inrednings-

Läs mer

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development, 120 higher education credits

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp

Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp Utbildningsplan Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp 1. IDENTIFIKATION 1. Programkod: KAKPS 2. Program: Konstnärligt masterprogram i fri konst med inriktning

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13. UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i Industridesign, 180 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/266 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng MFA Programme in Programkod: K2TIK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst.

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. KURSPLAN Individuellt konstnärligt arbete årskurs 1 master Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. Nivå Kursen är på avancerad

Läs mer

Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap. 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i högskolepoäng

Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap. 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i högskolepoäng Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i Nivå Programkod Kod på inriktning Beslutsuppgifter Ändringsuppgifter Kandidatprogram

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Presumtiva studenter söker direkt till den inriktning de vill bli antagna till.

Presumtiva studenter söker direkt till den inriktning de vill bli antagna till. Masterprogrammet i visuell kultur och lärande Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete 2014-12-10. Reviderad 2015-06-17. Reviderad 2017-11-15 av Utbildnings-

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAESS, Masterprogram i Environmental Studies and Sustainability Science, 120 högskolepoäng Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä, 180 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/600 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä, 180 högskolepoäng BFA Programme Programkod: K1MDT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development, 120 higher education credits

Läs mer

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Utbildningsplan för. Masterprogram inom huvudområde Business & Design, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för. Masterprogram inom huvudområde Business & Design, 120 högskolepoäng för Avancerad nivå 2 I. Beslut om inrättande av utbildningen samt fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är godkänd av rektor för Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) genom beslut 2007-09-24

Läs mer

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Inriktningskoder: MEGE, MÖFS, TEKL

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Inriktningskoder: MEGE, MÖFS, TEKL KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i tillämpad konst och formgivning, med specialisering i Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning trä eller Textil Kläder Formgivning

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

Utbildningsplan. Fakulteten för teknik

Utbildningsplan. Fakulteten för teknik Dnr: UGA 2013/2496 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för teknik Innovation genom ekonomi, teknik och design inriktning teknik, master program, 120 högskolepoäng Innovation through Business, Engineering

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAHEK, Masterprogram i humanekologi - kultur, makt och hållbarhet, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Human Ecology - Culture, Power and Sustainability, 120

Läs mer

U T B I L D N I N G S P L A N. Kandidatprogram i design, 180 högskolepoäng. Bachelor Programme in Design, 180 Higher Education Credits

U T B I L D N I N G S P L A N. Kandidatprogram i design, 180 högskolepoäng. Bachelor Programme in Design, 180 Higher Education Credits Dnr:1054/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom matematik, naturvetenskap och teknik U T B I L D N I N G S P L A N Kandidatprogram i design, 180 högskolepoäng Bachelor Programme

Läs mer

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2012-09-27 Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Master Program in Innovation and Design, 120 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning som ges

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN Industridesign, utblick och förtrogenhet Industrial design, outlook and familiarity 30030 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod:

Läs mer

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Utbildningsplaner för kandidat-, magister och masterprogram. 1. Identifikation. Avancerad nivå

Utbildningsplaner för kandidat-, magister och masterprogram. 1. Identifikation. Avancerad nivå 1. Identifikation Programmets namn Omfattning Nivå Programkod Ev. koder på inriktningar Beslutsuppgifter Ändringsuppgifter Masterprogram i kognitionsvetenskap 120 hp Avancerad nivå HAKOG Fastställd av

Läs mer

Internationellt masterprogram i Design för alla, 120 hp

Internationellt masterprogram i Design för alla, 120 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i Design för alla, 120 hp International Master's Programme in Design for All, 120 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i modedesign Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in Fashion Design First cycle 180 Higher Education Credits Utbildningens

Läs mer

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN Industridesigns grunder Industrial designs basis 26,5 högskolepoäng / 26,5 ECTS credits Kurskod: IDK112, termin 2 Kursens indelning

Läs mer

A. Masterprogram i rättssociologi (Master of Science (120 credits) Programme in Sociology of Law)

A. Masterprogram i rättssociologi (Master of Science (120 credits) Programme in Sociology of Law) Dnr U 2016/161 1 A. Masterprogram i rättssociologi (Master of Science (120 credits) Programme in Sociology of Law) Omfattning:120 högskolepoäng Nivå: Avancerad nivå Programkod: SASOL Undervisningsspråket

Läs mer

Grundnivå. Curriculum. First cycle 180

Grundnivå. Curriculum. First cycle 180 KONSTNÄRLIGA FAK KULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Möbelde esign inriktning trä Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MDT Curriculum BFA Programme in Wood-oriented Furniture Design

Läs mer

SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Development Studies, 120 credits

SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Development Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser, 120 högskolepoäng

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/776 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Sustainable

Läs mer

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologisk institutionen Utbildningsplan för Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi S2PSA 120 högskolepoäng Avancerad nivå Master Programme

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/604 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng MFA Programme in Crafts, 120 Programkod: K2TIL 1. Fastställande Utbildningsplanen är

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng Master of Theology (Two Years) With Specialization in Systematic Theology 120 higher education credits Teologiska högskolan

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Program utan akademiska förkunskapskrav

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i modedesign Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in Fashion Design First cycle 180 Higher Education Credits Utbildningens

Läs mer

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NAASK, Masterprogram i atmosfärvetenskap och biokemiska kretslopp, 120 högskolepoäng Master Programme in Atmospheric Sciences and Biogeochemical Cycles, 120 credits Program

Läs mer

Magister-/masterprogram i hållbar informationsförsörjning, hp

Magister-/masterprogram i hållbar informationsförsörjning, hp 1 (7) Utbildningsplan för: Magister-/masterprogram i hållbar informationsförsörjning, 60-120 hp Master's Programme in Sustainable Information Provision (60 or 120 Credits) Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning bibelvetenskap 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning bibelvetenskap 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning bibelvetenskap 120 högskolepoäng Master of Theology (Two Years) With Specialization in Biblical Studies 120 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm

Läs mer

Programmets benämning: Masterprogram i informatik Master programme in Information Systems

Programmets benämning: Masterprogram i informatik Master programme in Information Systems Dnr: HS 2019/44 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Informatik Programkod: SAINF Programmets benämning: Masterprogram i informatik Master programme in Information

Läs mer

Magister-/masterprogram i hållbar informationsförsörjning, hp

Magister-/masterprogram i hållbar informationsförsörjning, hp 1 (7) Utbildningsplan för: Magister-/masterprogram i hållbar informationsförsörjning, 60-120 hp Master's Programme in Sustainable Information Provision (60 or 120 Credits) Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design, 120/180 hp

Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design, 120/180 hp HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design Programkod: NGTRK Fastställd av utbildnings- och forskningsnämnden 2010-12-09 Utbildningsplan Trädgårdsmästarprogrammet

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Master of Church history (Two Years), 120 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Utbildningsplan Beslut: 2017-12-20

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2071-10 Sid 1 (6) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: INTERAKTIONSTEKNIK OCH DESIGN SPECIALISATION: INTERACTION TECHNOLOGY AND DESIGN 1 Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 högskolepoäng. Master s Programme in Human Rights

Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 högskolepoäng. Master s Programme in Human Rights Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 Avancerad nivå Master s Programme in Human Rights Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2014-06-05 1. Utbildningsprogrammets

Läs mer

Utbildningsplan. 1. Identifikation

Utbildningsplan. 1. Identifikation 2018-10-04 Dnr U 2018/548 1 1. Identifikation Utbildningsplan 1.1 Programmets namn Masterprogram i mänskliga rättigheter Programmets namn på engelska 1.2 Omfattning i högskolepoäng 120 1.3 Nivå Avancerad

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod: Dnr HS 2019/45 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i statsvetenskap Programkod: SASTV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret 2010-11. Fastställd av KU-nämnden 2009-10-28 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till stora

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

SASSG, Masterprogram i genusstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Studies of Gender, 120 credits

SASSG, Masterprogram i genusstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Studies of Gender, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASSG, Masterprogram i genusstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Studies of Gender, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav och med

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-3499-15 Lokal examensbeskrivning Politices masterexamen Huvudområde: Statsvetenskap Political Science Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Inom

Läs mer

Ekoentreprenör för hållbar utveckling, 180 hp

Ekoentreprenör för hållbar utveckling, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Ekoentreprenör för hållbar utveckling, 180 hp Eco Entrepreneur for Sustainable Development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer NEKEG

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Master of Practical Theology (Two Year), 120 higher education credits Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK BAKGRUND År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda Glasbruk, Kosta Glasbruk samt Åfors Glasbruk, och i juni 2011 invigdes The Glass Factory

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Träning i Medvetet Ledarskap i naturen

Träning i Medvetet Ledarskap i naturen Träning i Medvetet Ledarskap i naturen för stärkt fokus och innovationsförmåga I en allt mer komplex och föränderlig värld är förmågan till ökad medvetenhet, stabilt fokus och innovation framgångsfaktorer.

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin Dnr J11 4602/07 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie magisterexamen med huvudområdet reproduktiv och perinatal hälsa Degree of Master of Science (One Year) with a major in Midwifery

Läs mer

SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng

SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication and Digital Media, 180

Läs mer

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1(6) Utbildningsplan Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1. Basdata Nivå: Avancerad Programkod: XAMIV Fastställande: Utbildningsplanen

Läs mer

Movit - regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst, 120 hp Move it - directing and dramaturgy for movement-based performing arts, 120 credits

Movit - regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst, 120 hp Move it - directing and dramaturgy for movement-based performing arts, 120 credits Utbildningsplan Movit regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst, 120 hp Move it directing and dramaturgy for movementbased performing arts, 120 credits Programkod: SMOVA Fastställd av: StDH:s lokala

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2072-10 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: TEKNISK DATAVETENSKAP SPECIALISATION: COMPUTING SCIENCE AND ENGINEERING 1 Fastställande

Läs mer

Masterprogram i biomedicin

Masterprogram i biomedicin 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i biomedicin 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VABME Programbeskrivning Masterprogrammet utgörs av kurser inom huvudområdet biomedicin. Programmet har en

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas såväl i vardagsliv som i utbildning och arbetsliv.

Läs mer

SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Studies, 120 credits

SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder: KERA, SMYC, TEXT

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder: KERA, SMYC, TEXT KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i Konsthantverk, med inriktning Keramikkonst, Smyckekonst eller Textilkonst Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder:

Läs mer

Masterprogram i folkhälsovetenskap

Masterprogram i folkhälsovetenskap 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i folkhälsovetenskap 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VAFHÄ Undervisningsspråk Engelska Programbeskrivning Utbildningen bygger vidare på tillämpliga kunskaper

Läs mer

TURISMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

TURISMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-672/2006 Sida 1 (7) TURISMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme for Tourism Development, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat och utbildningsplanen

Läs mer

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 Master of Science Programme in Social Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng Dnr: 1002/2007-515 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng Master Programme in Corporate

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i form Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in Form First cycle 180 Higher Education Credits Utbildningens syfte och

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2017-05-16 Dnr SU SU FV-3.2.5-2009-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Ekonomisk historia Degree of Master of Arts in Economic history Ekonomisk historia är vetenskapen

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten. Dnr G 217 4135/10

Naturvetenskapliga fakulteten. Dnr G 217 4135/10 Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 217 4135/10 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk, kandidatprogram, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor s programme in Leadership and in Handicraft

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Utbildningsplan Masterprogram i biologi

Utbildningsplan Masterprogram i biologi Dnr: HNT 2016/65 Fakulteten förhälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i biologi Programkod: Programmets benämning: Inriktning: NABIM Masterprogram i biologi Ekologi och naturvård

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-823-13 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: BIOTEKNIK SPECIALISATION: ENGINEERING BIOTECHNOLOGY 1 Fastställande Denna

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/716 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master's Programkod: L2BUV 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2017 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning KURSPLAN 1 år Umeå Konstskola 1 Utbildningen är ettårig med syfte att utveckla den studerandes förmåga att utarbeta, fördjupa och genomföra en konstnärlig idé. Den ger kompetens att söka till högre studier

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovet 4FH17 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4FH17 1.2.

Läs mer

SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Sociology, 180 credits

SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Sociology, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå / First

Läs mer

SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits

SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2016-03-22 Dnr SU FV-3.2.5-1978- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap respektive museologi (ABM)

Utbildningsplan för Masterprogram i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap respektive museologi (ABM) Området för humaniora och teologi Utbildningsplan för Masterprogram i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap respektive museologi (ABM) 1. Identifikation Programmets namn Masterprogram i

Läs mer

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr J 11 919/08 Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer