Konsumentverket/KO PM 2003:17. Småbarnssängar. Marknadskontroll av småbarnssängar 2003

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsumentverket/KO PM 2003:17. Småbarnssängar. Marknadskontroll av småbarnssängar 2003"

Transkript

1 Konsumentverket/KO PM 2003:17 Småbarnssängar Marknadskontroll av småbarnssängar 2003

2 Innehåll Inledning 3 Sammanfattning 3 Krav på småbarnssängar 3 Bakgrund 4 Genomförande av marknadskontrollen 4 Reslutat/ Riskbedömning 5 Slutsats 10 Bilagor: Bilaga 1: Bilder samtliga sängar Bilaga 2: Riskabel spjälsäng vad kan man göra som konsument? Bilaga 3: Råd till föräldrar som har sängar med säkerhetsbrister. Småbarnssängar Marknadskontroll av småbarnssängar 2003 PM 2004:17 ISBN Konsumentverket 2003 Konsumentverket/KO PM 2003:17 2 (11)

3 Inledning Konsumentverket har under 2003 genomfört en marknadskontroll av småbarnssängar. Kontrollen ingår som ett led i verkets tillsynsverksamhet under produktsäkerhetsdirektivet. Tidigare kontroll av småbarnssängar genomfördes i mitten av 90-talet. Sammanfattning Kontrollen omfattar 13 småbarnssängar. Endast två av dem uppfyllde helt kraven i gällande standard för småbarnssängar. Sex sängar hade så klen konstruktion att de föll sönder och provningen måste avbrytas. Åtta sängar hade ett eller flera fel som kan leda till kvävning eller strypning. Sådana fel är: för stora avstånd mellan spjälor i sängsidorna, hörnstolpar som sticker upp och kan orsaka att band om halsen eller klädesplagg kan fastna och farliga öppningar som kan uppstå genom att sängen har klen konstruktion. Åtta sängar hade otillräcklig monteringsanvisning, antingen genom att den saknades helt, eller genom att den var otydlig, ofullständig eller på annat språk än svenska. Om sängen monteras fel, kan risken för skador öka. Om t.ex. sängbotten monteras för högt, ökar risken för skallskador om barnet faller ur sängen. Två sängar hade så enkla låsmekanismer till den höj- och sänkbara sidan att det bedömdes att ett barn lätt skulle kunna öppna dem, vilket innebär ökad risk för att barnet faller ur sängen. Dessutom innebär det en falsk trygghet för föräldrarna som tror att barnet befinner sig på ett säkert ställe, vilket kanske inte alls är fallet. En säng hade långsidor som gick att lyfta av. Sidorna bedömdes vara så lätta att lyfta av att även ett barn skulle kunna klara av det. Krav på småbarnssängar För att undvika att små barn skadas i sina sängar, har Konsumentverket förhandlat med näringslivet om säkerhetskrav som finns beskrivna i Konsumentverkets riktlinjer för säkerhetskrav på småbarnssängar. Enligt riktlinjerna ska småbarnssängar som tillhandahålls på den svenska marknaden följa de säkerhetskrav som anges i standarden SS-EN 716 Möbler Småbarnssängar för hemmabruk alternativt andra säkerhetskrav som garanterar en motsvarande säkerhetsnivå. Om en småbarnssäng som finns på marknaden visar sig ha säkerhetsbrister, t.ex. inte uppfyller kraven i standarden för småbarnssängar, ska den ansvarige näringsidkaren enligt produktsäkerhetslagen vidta olika säkerhetsåtgärder. Näringsidkaren kan t.ex. av Marknadsdomstolen förbjudas vid vite att fortsätta med för- Konsumentverket/KO PM 2003:17 3 (10)

4 säljningen av sängen (säljförbud). Han kan också åläggas att återkalla sängar som redan är sålda. Återkallelse kan ske både från återförsäljare/butiker och konsumenter. Återkallelse från konsumenter innebär ofta att näringsidkaren måste annonsera i tidningar för att nå ut med informationen. En tredje åtgärd enligt produktsäkerhetslagen är s.k. säkerhetsinformation, vilket innebär att näringsidkaren åläggs att förse produkten med varningstext eller annan säkerhetsinformation. Få fall går dock vidare till Marknadsdomstolen. Istället vidtar normalt näringsidkaren frivilligt olika åtgärder efter förhandlingar med Konsumentverket. Bakgrund Konsumentverket planerade under våren 2003 att genomföra en marknadskontroll av småbarnssängar. Verket hade fått en uppfattning om att det rådde stor osäkerhet och okunnighet bland tillverkare och importörer om vilka krav som gäller på den svenska marknaden. Småbarnssängar är en produkt som det måste ställas särskilt höga krav på från säkerhetssynpunkt eftersom barn ofta vistas i dem utan uppsikt från vuxna. Dödsfall har inträffat på grund av olämplig utformning av småbarnssängar. Exempel finns när barn har lyckats kränga kroppen med fötterna före genom en öppning och fastnat över bröstkorgen eller med huvudet och kvävts. Likaså har barn omkommit genom att klädesplagg eller band om halsen har fastnat om en hörnstolpe och barnet därefter har satt sig ner eller ramlat omkull. Dessa erfarenheter ligger till grund för olika krav i den standard som gäller för småbarnssängar. Skadedata Ett hundratal olycksfall med småbarnssängar inblandade uppskattas årligen inträffa enligt EHLASS. De flesta gäller fall i samband med att barn försöker klättra ur sängen. EHLASS står för European Home and Leisure Accident Surveillance System. Registrering av olycksfallsskador för EHLASS sker i de flesta EU-länder, i Sverige vid akutmottagningar och jourcentraler i Umeå, Hälsingland och Skaraborg. I upptagningsområdena finns ca 6 procent av Sveriges befolkning. Resultaten av registreringen kan användas för nationella skattningar. Epidemiologiskt centrum (EpC) vid Socialstyrelsen svarar tillsammans med Konsumentverket för EH- LASS i Sverige. Genomförande av marknadskontrollen Medan marknadskontrollen fortfarande var på planeringsstadiet kom det till verkets kännedom att en barn/föräldratidning hade en provning av 13 småbarnssängar pågående på SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, i Borås. Provningen utfördes mot den svenska standarden SS-EN 716, vilken är en direkt implementering av europastandarden EN 716. SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, är ackrediterat för standarden. Verket beslöt då att avvakta resultatet av den provningen. Att verket skulle genomföra en motsvarande omedel- Konsumentverket/KO PM 2003:17 4 (10)

5 bart efter tidningens, med samma sortiment av sängar, och enligt samma standard, bedömdes inte som rimligt. Sängar från följande leverantörer/detaljister ingick i kontrollen: Bjärnums möbelfabrik/barnsängsfabriken Brio/ENG Ikea Kaxholmens sängfabrik Noa snickerier Jysk bäddlager Segr Babyproffsen. Resultat/Riskbedömning Endast två av de 13 sängarna uppfyllde samtliga krav enligt standarden. Se vidare provningsprotokoll från SP Bilaga. Testresultaten visar att följande risker/brister förekommer hos sängarna: Monteringsanvisning Två sängar, Frida och Linnéa, saknar monteringsanvisning. Sex sängar, Gustav, Kajsa, Syrran, Victoria, Monica och Basic har monteringsanvisning som är för otydlig, ofullständig och/eller på annat språk än svenska. Det kan innebära att sängen i fråga blir felmonterad. Det kan exempelvis innebära att sängbotten kommer att sitta för högt med ökad risk för att barnet faller ur sängen, vilket i sin tur medför risk för t.ex. skallskador. Frida och Kajsa fick för högt högsta läge på sängbotten så som SP monterade den. På Gustav blev sängsidan för låg. Victoria och Simon saknar angivelse för högsta madrasshöjd. Om sängen förses med en högre madrass än som är avsett, innebär också det ökad risk för att barnet ska falla ur sängen. Låsmekanismer Två sängar, Linnéa och Victoria, hade så enkla låsmekanismer till den höj- och sänkbara sidan att det bedömdes att ett barn lätt skulle kunna öppna dem, vilket innebär ökad risk för att barnet faller ur sängen. Dessutom innebär det en falsk trygghet för föräldrarna som tror att barnet befinner sig på ett säkert ställe, vilket kanske inte alls är fallet. Att föräldrarna kan komma att leva i en falsk trygghet gäller även Linnéa, vars långsidor går att lyfta av. Sidorna bedömdes vara så lätta att lyfta av att även ett barn skulle kunna klara av det. Med någon sida avlyft motsvarar produkten inte längre definitionen för en småbarnssäng och utgör inte det skydd för barnet som en småbarnssäng är avsedd att göra. Klen konstruktion Sex sängar, Linnéa, Kajsa, Gustav, Syrran, Victoria och Simon hade så klen konstruktion att de föll sönder och provningen måste avbrytas. Om spjälor går sönder eller lossnar så att farliga öppningar bildas, kan barnet fastna om sängen ändå används, vilket i sin tur medför risk för strypning eller kvävning. I för stora Konsumentverket/KO PM 2003:17 5 (10)

6 öppningar kan barnet antingen trä ut kroppen med fötterna före, fastna över bröstkorgen och kvävas eller sticka ut huvudet, fastna och strypas. Uppstickande hörn Tre sängar, Linnéa, Kajsa och Gustav hade uppstickande hörn, vilket innebär risk för att barnet kan fastna med sina kläder, t ex en hängsla, eller något band eller liknande som barnet har om halsen, vilket kan medföra strypning om barnet samtidigt sätter sig ner. För stora avstånd mellan spjälor i sängsidor Tre sängar, Linnéa, Basic och Simon, hade för stora avstånd mellan spjälorna i sängsidorna, vilket innebär risk för att barnet kan kvävas om det sticker ut fötterna först, fortsätter med resten av kroppen och fastnar över bröstkorgen. För stort avstånd mellan spjälor i sängbotten Sju sängar, Frida, Linnéa, Gustav, Syrran, Victoria, Monica, och Basic hade för stort avstånd mellan spjälorna i sängbotten, vilket innebär att barnet om det tar sig ner under madrassen, vilket en del barn gör kan fastna med ett ben eller en arm mellan spjälorna. För stora hål borrade i gaveln En säng, Gustav, hade för stora hål borrade i gaveln risk för att ett barn kan fastna med ett finger. Vassa kanter Fyra sängar, Syrran, Basic, Simon och Trogen, hade vassa kanter som barnet kan skada sig på. Löstagbara spjälor för lätta att ta bort En säng, Be Safe Opal, hade löstagbara spjälor för att det lite äldre barnet själv ska kunna ta sig ur och i sängen. Det är bra för att undvika fallolyckor, men dessa spjälor visade sig vara så lätta att ta bort, att ett barn skulle kunna göra det självt. Om barnet tar bort endast en spjäla, blir öppningen en farlig öppning och barnet skulle kunna fastna och kvävas eller strypas om det kan ta sig ut med kroppen men fastnar med bröstkorgen eller huvudet. Åtta sängar bedömdes utgöra potentiella dödsfällor på grund av risken för strypning eller kvävning: Linnéa, Kajsa, Gustav, Syrran, Victoria, Basic, Simon och Be Safe Opal. Åtta sängar bedömdes innebära risk för skallskador genom ökad risk för fallolyckor: Frida, Linnéa, Kajsa, Gustav, Syrran, Victoria, Monica och Basic. Sju sängar bedömdes innebära risk för att barn kan fastna med armar och ben: Konsumentverket/KO PM 2003:17 6 (10)

7 Frida, Linnéa, Gustav, Syrran, Victoria, Monica, och Basic. Fyra sängar bedömdes innebära risk för att barn kan få sårskador genom att slå sig mot vassa kanter: Syrran, Basic, Simon och Trogen. En säng bedömdes innebära risk för att barn kan fastna med fingrar: Gustav Sammanställning av risker för var och en av sängarna: Basic Brister i monteringsanvisning, väsentlig information saknas. Det kan innebära att sängen blir felmonterad exempelvis så att sängbotten kommer att sitta för högt med ökad risk för att barnet faller ur sängen, vilket i sin tur medför risk för skallskador. Avståndet mellan ribborna i sängbotten är för stort, vilket innebär att barnet kan fastna med armar och ben om det tar sig ner under madrassen vilket en del barn gör. Sängen har vassa kanter som barnet kan skada sig på. För stort avstånd mellan spjälor i sängsidorna innebär att barnet kan kvävas om det med fötterna före trär ut kroppen och fastnar med bröstkorgen. Dödsolyckor orsakade av farliga öppningar har tidigare inträffat i Sverige. Be Safe Opal De löstagbara spjälor i ena sängsidan som är avsedda att göra sängen säkrare från fallrisksynpunkt, bedöms vara så lätta att ta bort att ett barn skulle kunna göra det självt. Om barnet tar bort endast en spjäla ( i stället för två eller tre som förmodligen är avsett), blir öppningen en farlig öppning och barnet kan fastna och kvävas om det tar sig ut med fötterna före och fastnar över bröstkorgen eller strypas om det får ut kroppen och fastnar med huvudet. Dödsolyckor orsakade av farliga öppningar har tidigare inträffat i Sverige. Frida Monteringsanvisning saknas. Det kan innebära att sängen blir felmonterad exempelvis så att sängbotten kommer att sitta för högt med ökad risk för att barnet faller ur sängen, vilket i sin tur medför risk för skallskador. Avståndet mellan ribborna i sängbotten är för stort, vilket innebär att barnet kan fastna med armar och ben om det tar sig ner under madrassen vilket en del barn gör. Gustav Ribbor i sängbotten går av i stöttestet och hela botten rasar ihop. Om ribbor eller spjälor går sönder eller lossnar så att farliga öppningar bildas, kan barnet fastna om sängen ändå används, vilket i sin tur medför risk för kvävning eller strypning. I för stora öppningar kan barnet antingen trä ut kroppen med fötterna före, Konsumentverket/KO PM 2003:17 7 (10)

8 fastna över bröstkorgen och kvävas eller fastna med huvudet och strypas. Dödsolyckor orsakade av farliga öppningar har tidigare inträffat i Sverige Brister i monteringsanvisningen. Det kan innebära att sängen blir felmonterad exempelvis så att sängbotten kommer att sitta för högt med ökad risk för att barnet faller ur sängen, vilket i sin tur medför risk för skallskador. Avståndet mellan ribborna i sängbotten är för stort, vilket innebär att barnet kan fastna med armar och ben om det tar sig ner under madrassen vilket en del barn gör. Borrade hål i gaveln är för stora så att barn kan fastna med ett finger. Sängen har uppstickande hörn, vilket innebär risk för att barnet kan fastna med sina kläder, t ex en hängsla, eller något band eller liknande som barnet har om halsen, vilket kan medföra strypning om barnet samtidigt sätter sig ner. Dödsolyckor orsakade av uppstickande hörn har tidigare inträffat i Sverige. Kajsa Sängbotten klarar inte stötprovning. Om sängen går sönder så att farliga öppningar bildas, kan barnet fastna om sängen ändå används, vilket i sin tur medför risk för kvävning eller strypning. I för stora öppningar kan barnet antingen trä ut kroppen med fötterna före, fastna över bröstkorgen och kvävas eller fastna med huvudet och strypas. Dödsolyckor orsakade av farliga öppningar har tidigare inträffat i Sverige. Väsentlig information saknas i monteringsanvisningen. Det kan innebära att sängen blir felmonterad exempelvis så att sängbotten kommer att sitta för högt med ökad risk för att barnet faller ur sängen, vilket i sin tur medför risk för skallskador. Sängen har uppstickande hörn, vilket innebär risk för att barnet kan fastna med sina kläder, t.ex. en hängsla, eller något band eller liknande som barnet har om halsen, vilket kan medföra strypning om barnet samtidigt sätter sig ner. Dödsolyckor orsakade av uppstickande hörn har tidigare inträffat i Sverige. Linnéa Sängen faller sönder och provningen måste avbrytas. Om sängen går sönder så att farliga öppningar bildas, kan barnet fastna om sängen ändå används, vilket i sin tur medför risk för kvävning eller strypning. I för stora öppningar kan barnet antingen trä ut kroppen med fötterna före, fastna över bröstkorgen och kvävas eller fastna med huvudet och strypas. Dödsolyckor orsakade av farliga öppningar har tidigare inträffat i Sverige. Monteringsanvisning saknas. Det kan innebära att sängen blir felmonterad exempelvis så att sängbotten kommer att sitta för högt med ökad risk för att barnet faller ur sängen, vilket i sin tur medför risk för skallskador. Låsmekanism i grind fungerade inte tillfredsställande. Om barnet lätt kan öppna låsmekanismerna till den höj- och sänkbara sidan innebär det ökad risk för att Konsumentverket/KO PM 2003:17 8 (10)

9 barnet faller ur sängen. Dessutom innebär det en falsk trygghet för föräldrarna som tror att barnet befinner sig på ett säkert ställe, vilket kanske inte alls är fallet. Den icke sänkbara långsidan gick att ta loss utan ansträngning. Om barnet självt eller ett syskon kan lyfta av sängsidan, kan föräldrarna även av denna anledning komma att leva i en falsk trygghet. Med någon sida avlyft motsvarar produkten inte längre definitionen för en småbarnssäng och utgör inte det skydd för barnet som en småbarnssäng är avsedd att göra. Avståndet mellan ribborna i sängbotten är för stort, vilket innebär att barnet kan fastna med armar och ben om det tar sig ner under madrassen vilket en del barn gör. Sängen har uppstickande hörn, vilket innebär risk för att barnet kan fastna med sina kläder, t.ex. en hängsla, eller något band eller liknande som barnet har om halsen, vilket kan medföra strypning om barnet samtidigt sätter sig ner. Dödsolyckor orsakade av uppstickande hörn har tidigare inträffat i Sverige. För stora avstånd mellan spjälorna i sängsidorna innebär att barnet kan kvävas om det med fötterna före trär ut kroppen och fastnar med bröstkorgen. Dödsolyckor orsakade av farliga öppningar har tidigare inträffat i Sverige. Monica Monteringsanvisningen är inte på svenska. Det kan innebära att sängen blir felmonterad exempelvis så att sängbotten kommer att sitta för högt med ökad risk för att barnet faller ur sängen, vilket i sin tur medför risk för skallskador. Avståndet mellan ribborna i sängbotten är för stort, vilket innebär att barnet kan fastna med armar och ben om det tar sig ner under madrassen vilket en del barn gör. Simon Botten går sönder i stöttestet och klamrar lossnar. Om sängen går sönder så att farliga öppningar bildas, kan barnet fastna om sängen ändå används, vilket i sin tur medför risk för kvävning eller strypning. I för stora öppningar kan barnet antingen trä ut kroppen med fötterna före, fastna över bröstkorgen och kvävas eller fastna med huvudet och strypas. Dödsolyckor orsakade av farliga öppningar har tidigare inträffat i Sverige. Sängen har vassa kanter som barnet kan skada sig på. För stora avstånd mellan spjälorna i sängsidorna innebär att barnet kan kvävas om det med fötterna före trär ut kroppen och fastnar med bröstkorgen. Syrran Botten går sönder i stöttestet. Om sängen går sönder så att farliga öppningar bildas, kan barnet fastna om sängen ändå används, vilket i sin tur medför risk för Konsumentverket/KO PM 2003:17 9 (10)

10 kvävning eller strypning. I för stora öppningar kan barnet antingen trä ut kroppen med fötterna före, fastna över bröstkorgen och kvävas eller fastna med huvudet och strypas. Dödsolyckor orsakade av farliga öppningar har tidigare inträffat i Sverige. Monteringsanvisningen är otydlig och inte på svenska. Det kan innebära att sängen blir felmonterad exempelvis så att sängbotten kommer att sitta för högt med ökad risk för att barnet faller ur sängen, vilket i sin tur medför risk för skallskador. Avståndet mellan ribborna i sängbotten är för stort, vilket innebär att barnet kan fastna med armar och ben om det tar sig ner under madrassen vilket en del barn gör. Sängen har vassa kanter som barnet kan skada sig på. Trogen Har något vassa kanter. Victoria Redan efter två stötar blev sängbotten skadad. (Ska klara stötar på sju olika ställen, alltså stötar.) Om sängen går sönder så att farliga öppningar bildas, kan barnet fastna om sängen ändå används, vilket i sin tur medför risk för kvävning eller strypning. I för stora öppningar kan barnet antingen trä ut kroppen med fötterna före, fastna över bröstkorgen och kvävas eller fastna med huvudet och strypas. Dödsolyckor orsakade av farliga öppningar har tidigare inträffat i Sverige. Ofullständig monteringsanvisning som inte är på svenska. Det kan innebära att sängen blir felmonterad exempelvis så att sängbotten kommer att sitta för högt med ökad risk för att barnet faller ur sängen, vilket i sin tur medför risk för skallskador. Kraven på grindens låsmekanism uppfylls inte, barnet får relativt lätt upp grinden själv. Om barnet lätt kan öppna låsmekanismerna till den höj- och sänkbara sidan innebär det ökad risk för att barnet faller ur sängen. Dessutom innebär det en falsk trygghet för föräldrarna som tror att barnet befinner sig på ett säkert ställe, vilket kanske inte alls är fallet. Avståndet mellan ribborna i sängbotten är för stort, vilket innebär att barnet kan fastna med armar och ben om det tar sig ner under madrassen vilket en del barn gör. Slutsats Sängarna behöver vara märkta på sätt så att de kan identifieras. I den här kontrollen förekommer det att en leverantör inte vill kännas vid sin egen produkt eller säger sig vara osäker på om det verkligen är det egna företagets produkt eller är Konsumentverket/KO PM 2003:17 10 (10)

11 osäker på när den tillverkades. Sådan märkning krävs enligt standarden SS-EN 716 för småbarnssängar. Det är viktigt att kravet efterlevs. Medvetenheten om risker med småbarnssängar, kunskap om standarden och vikten av efterlevnaden av den behöver ökas. Intensivare kontakter med branschorganisationer och med företag kan förbättra förhållandet. Konsumentverket/KO PM 2003:17 11 (10)

12 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga1 Be Safe Opal, Be Safe/HTS

13 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga1 Basic, Brio/ENG

14 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Frida, Bjärnums

15 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Gulliver, Ikea

16 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Gustav, Segr

17 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Kajsa, Noa Snickerier

18 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Linnéa, Bjärnums

19 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Monica, Troll

20 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Nina, Kaxholmen

21 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Simon, Jysk Bäddlager

22 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Syrran, Jysk Bäddlager

23 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Trogen, Ikea

24 PM 2003:17 Småbarnssängar Bilaga 1 Viktoria, Babyproffsen

25 Bilaga 2 Riskabel spjälsäng vad kan man göra som konsument? Om man köpt sängen under de senaste två åren kan man stödja sig på konsumentköplagens skrivning om fel i varan. Allvarliga säkerhetsbrister måste enligt Konsumentverkets mening betraktas på det sättet. Man kan då kräva rättelse i butiken eller direkt hos leverantören eller tillverkaren. Hur varje enskilt företag kommer att agera har Konsumentverket ännu ingen kunskap om när det gäller spjälsängarna. Vid oenighet kan du som konsument få råd och hjälp hos konsumentvägledningen i din kommun eller anmäla tvisten till Allmänna reklamationsnämnden. Se Om återkallelse Vägrar något företag att rätta sig efter verkets krav om återkallelse och/eller säljstopp, utan att kunna visa vägande skäl inom två veckor, överväger verket rättsliga åtgärder. Återkallelse kan ske på olika sätt, tillverkaren kan: Ta tillbaka såld produkt och ge pengarna tillbaka Ta in produkten och åtgärda felet Ta tillbaka produkten och leverera ny, felfri.

26 Fakta Kerstin Csiffary PM Datum Reviderat datum Bilaga 3 Dnr 2003/2952 Råd till småbarnsföräldrar som har sängar med säkerhetsbrister Flera provade sängmodeller har inte klarat gällande säkerhetskrav. Här följer råd om hur man kan förhålla sig till de olika riskerna i avvaktan på rättelse från företaget. För stort avstånd mellan spjälorna i sängsidorna Kravet på spjälavstånd är anpassat till särskilt små barn, men som ändå är tillräckligt rörliga för att kunna tränga ut kroppen med fötterna före mellan spjälorna. De kan då fastna över bröstkorgen och kvävas. Om babyn är normalstor ska det inte vara någon risk, men för säkerhets skull kan man förse sängen med ett spjälskydd. Det är viktigt att fästa spjälskyddet ordentligt nere vid sängbotten inte löst ovanpå madrassen. För stort avstånd mellan ribborna i sängbotten Med en tunn madrass upp till 4-5 cm tar sig en del barn ibland ner under madrassen. De kan i så fall fastna med armar och ben. Samma risk föreligger förstås om man använder en madrass som är kortare än sängen. För låga sängsidor Var uppmärksam på risken för fallolyckor. Den invändiga höjden på sängsidorna ska vara minst 600 mm mätt från sängbotten i dess lägsta position. Måttet gäller utan madrass. Om någon sängsida har utsmyckningar som barnet skulle kunna använda som fotstöd, ska höjden mätas därifrån. Med sängbotten i högsta läge ska sängsidans höjd vara minst 30 cm mätt från sängbotten till sängsidans övre kant. Uppstickande hörn som band eller liknande kan fastna på Den händige kanske själv kan ta bort uppstickande hörn. I annat fall är det angeläget att välja kläder utan hängslen eller huvor som barnet kan fastna med och strypas av. Ha inte heller band med napp i, halsband eller liknande runt barnets hals. Kontrollera då och då att sängen känns stadig och att ingenting har gått sönder eller lossnat. Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post/webbadress Giro Org.nr Stockholm Rosenlundsgatan konsumentverket@konsumentverket.se Post: Bank:

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005: Dnr B 2/04. Konsumentombudsmannen (KO), STOCKHOLM

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005: Dnr B 2/04. Konsumentombudsmannen (KO), STOCKHOLM MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005:15 2005-05-12 Dnr B 2/04 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM MOTPART JYSK AB, Företagsvägen 6, 232 37 ARLÖV ställföreträdare: verkställande direktören F. J.

Läs mer

Marknadskontroll av våningssängar och höga sängar

Marknadskontroll av våningssängar och höga sängar Karlstad, den 6 juli 2017 Bilaga till webbnyhet - Hallå konsument Sammanfattning: Marknadskontroll av våningssängar och höga sängar Konsumentverket har genomfört en marknadskontroll av våningssängar och

Läs mer

PM 2004:2. Våningssängar. Marknadskontroll 2003

PM 2004:2. Våningssängar. Marknadskontroll 2003 PM 2004:2 Våningssängar Marknadskontroll 2003 Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Genomförande av marknadskontrollen... 3 Resultat... 4 Våningssängar Marknadskontroll 2003 PM 2004:02

Läs mer

Småbarnssängar marknadskontroll 2006

Småbarnssängar marknadskontroll 2006 Rapport 2008:05 Småbarnssängar marknadskontroll 2006 Sammanfattning Konsumentverket har under april - augusti 2006 genomfört en marknadskontroll av icke fällbara småbarnssängar. Kontrollen ingår som ett

Läs mer

Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste

Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Rapport 2008:18 Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Rapport 2008:18 Konsumentverket 2009 2 Sammanfattning Konsumentverket

Läs mer

Konsumentverket/KO. Rapport 2006:7. Höga barnstolar. Marknadskontroll

Konsumentverket/KO. Rapport 2006:7. Höga barnstolar. Marknadskontroll Konsumentverket/KO Rapport 2006:7 Höga barnstolar Marknadskontroll Innehåll Sid Inledning 3 Produktsäkerhetslagen 3 Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Säkerhetskrav 4 Genomförande 4 Resultat/riskvärdering 4 Påträffade

Läs mer

Rapport 2008:13. Marknadskontroll av. våningssängar 2007-2008

Rapport 2008:13. Marknadskontroll av. våningssängar 2007-2008 Rapport 2008:13 Marknadskontroll av våningssängar 2007-2008 Marknadskontroll av våningssängar 2007-2008 Rapport 2008:13 Konsumentverket 2008 Sammanfattning Konsumentverket har under tiden 2007-11 2008-05

Läs mer

Marknadskontroll av barnjackor snoddar i huvud/halsregionen och fastsättning av huvor/kapuschonger

Marknadskontroll av barnjackor snoddar i huvud/halsregionen och fastsättning av huvor/kapuschonger Konsumentverket/KO Rapport 2006:8 Marknadskontroll av barnjackor snoddar i huvud/halsregionen och fastsättning av huvor/kapuschonger Marknadskontroll av barnjackor snoddar i huvud/halsregionen och fastsättning

Läs mer

Marknadskontroll - märkningskontroll av personlig skyddsutrustning

Marknadskontroll - märkningskontroll av personlig skyddsutrustning Rapport 29:24 Marknadskontroll - märkningskontroll av personlig skyddsutrustning Marknadskontroll märkningskontroll av personlig skyddsutrustning Rapport 29:24 Konsumentverket 29 2 Sammanfattning Konsumentverket

Läs mer

Marknadskontroll av solglasögon

Marknadskontroll av solglasögon RAPPORT 1999:4 Marknadskontroll av solglasögon Innehåll Sida Sammanfattning 5 Bakgrund 7 Säkerhetskrav för solglasögon 7 Lagen om personlig skyddsutrustning, PSU och CE-märket ( ) 7 Produktsäkerhetslagen

Läs mer

Snart genomför vi en marknadskontroll av hoppborgar

Snart genomför vi en marknadskontroll av hoppborgar Snart genomför vi en marknadskontroll av hoppborgar Hoppborgar innebär bra tillfällen till lek och rörelse för barn. En del av leken riskerar dock att sluta i skador. Därför genomför Konsumentverket en

Läs mer

Marknadskontroll leksaker som bifogas med serietidningar

Marknadskontroll leksaker som bifogas med serietidningar Rapport 2010:10 Marknadskontroll leksaker som bifogas med serietidningar 2010:10 Leksaker som bifogas med serietidningar Konsumentverket 2010 2 (13) 3 (13) Innehåll Sammanfattning... 4 Inledning... 5 Bakgrund...

Läs mer

Konsumentverket/KO. RAPPORT 2006:4 Leksakstelefoner Marknadskontroll av ljudnivå hösten 2001

Konsumentverket/KO. RAPPORT 2006:4 Leksakstelefoner Marknadskontroll av ljudnivå hösten 2001 Konsumentverket/KO RAPPORT 2006:4 Leksakstelefoner Marknadskontroll av ljudnivå hösten 2001 Innehåll Sammanfattning...3 Inledning...4 Marknadskontrollens genomförande...4 Provning...5 Resultat...5 Slutsats...6

Läs mer

Rutin för säng, behandlingsbrits och sängtillbehör

Rutin för säng, behandlingsbrits och sängtillbehör Socialtjänsten HSL Medicintekniska produkter d.nr. 2014/34/730 Upprättad: 2014-04-03 Rutin för säng, behandlingsbrits och sängtillbehör Med sängtillbehör menas här grind, grindskydd och uppresningsstöd

Läs mer

När du har köpt en produkt som har brister

När du har köpt en produkt som har brister När du har köpt en produkt som har brister Innehåll Samarbete är nödvändigt när brister upptäckts 5 Du som upptäcker en brist ska alltid kontakta säljaren 5 Säljaren är skyldig att åtgärda de brister som

Läs mer

Marknadskontroll av produkter notifierade i RAPEX maj 2008

Marknadskontroll av produkter notifierade i RAPEX maj 2008 Rapport 2010:5 Marknadskontroll av produkter notifierade i RAPEX maj 2008 Marknadskontroll av produkter notifierade i RAPEX maj 2008 Rapport 2010:5 Konsumentverket 2010 2 Sammanfattning I marknadskontrollen

Läs mer

Leksaker med batterier för små barn

Leksaker med batterier för små barn Konsumentverket/KO PM 2003:15 Leksaker med batterier för små barn Marknadskontroll av batterileksaker för barn under tre år Innehåll Sammanfattning...3 Bakgrund...3 Inköp...3 Provning...3 Krav i standarden...4

Läs mer

Uppföljning av Konsumentverkets marknadskontrollplan för 2016

Uppföljning av Konsumentverkets marknadskontrollplan för 2016 2017-03-17 1 (6) Uppföljning av Konsumentverkets marknadskontrollplan för 2016 Konsumentverket ansvarar för marknadskontroll av: leksaker enligt direktiv 2009/48/EG om leksakers säkerhet och lagen (2011:579)

Läs mer

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 2012-11- 27 nn, Ordn.nr /S20 Adressat Anna Cecilia Nilsson

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:18 2003-06-05 Dnr B 11/02. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:18 2003-06-05 Dnr B 11/02. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:18 2003-06-05 Dnr B 11/02 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM MOTPART Drivabolagen Aktiebolag, 556202-9966, Box 63, 283 21 OSBY Ställföreträdare: Styrelseledamoten

Läs mer

Konsumentverket/KO PM 2004:15. Babyleksaker. Marknadskontroll av leksaker avsedda för de minsta barnen

Konsumentverket/KO PM 2004:15. Babyleksaker. Marknadskontroll av leksaker avsedda för de minsta barnen Konsumentverket/KO PM 2004:15 Babyleksaker Marknadskontroll av leksaker avsedda för de minsta barnen Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Säkerhetskrav....5 Inköp... 6 Provning... 6 Resultat... 6

Läs mer

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/1044 2013-12-12 Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Elektronikbranschen Konsumentverket och Elektronikbranschen har träffat en överenskommelse

Läs mer

PM 2003:19 Ishockeyskydd Marknadskontroll

PM 2003:19 Ishockeyskydd Marknadskontroll Konsumentverket/KO PM 2003:19 Ishockeyskydd Marknadskontroll Innehåll Sammanfattning.3 Bakgrund...3 Metod....4 Resultat.4 Kommentarer. 4 Bilaga 1: MK Ishockeyskydd Sammanställning efter Fabrikat/Artikelnr

Läs mer

Marknadskontroll av trädgårdsmöbler

Marknadskontroll av trädgårdsmöbler Rapport 2013:14 Marknadskontroll av trädgårdsmöbler Marknadskontroll av trädgårdsmöbler Konsumentverket 2013 Ansvarig handläggare: Maria Svärd Hedeklint, Maria Holmberg, Lena Bäcklund, Jonas Eriksson,

Läs mer

UTÖKADE SÄKERHETSKRAV FÖR INVÄNDIGT SOLSKYDD

UTÖKADE SÄKERHETSKRAV FÖR INVÄNDIGT SOLSKYDD UTÖKADE SÄKERHETSKRAV FÖR INVÄNDIGT SOLSKYDD Mät- och installationsguide för måttillverkade invändiga solskyddsprodukter INNEHÅLL Nya regler S. 3 Introduktion S. 4 Varningsetiketter S. 5 Installationshöjder

Läs mer

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2015-2017

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2015-2017 1 Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2015-2017 Dokumenttyp: Marknadskontrollplan Dokumentnummer: 2014:10 Version: A Datum: 2014-12-22 Upprättat av: Maria Lindstedt Godkänt av:

Läs mer

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges.

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges. KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Verksjuristen Patrik Havermann 2015-02-20 2013/414 Marknadsdomstolen SÖKANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART Eniro 118 118 AB, 556476-5294 Gustav

Läs mer

Comfort sänglyftsystem

Comfort sänglyftsystem Instruktioner för användare av Comfort sänglyftsystem ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet Läs bruksanvisningen innan sängen tas i bruk! Monteringsanvisning 0.0 Leveransen omfattar Leveransen av Comfort

Läs mer

SÄKRA LEKSAKER = SÄKERT NÖJE FÖR BARN

SÄKRA LEKSAKER = SÄKERT NÖJE FÖR BARN VEM BÖR LÄSA DENNA BROSCHYR? Denna broschyr riktar sig till små och medelstora företagare som vill placera leksaker på den Europeiska gemenskapens marknad. Återförsäljare och konsumenter kan använda denna

Läs mer

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa PM Datum 2015-04-16 2014/1165 Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa Bakgrund Som en del av arbetet i Bredbandsforums Villagrupp har Konsumentverket under början av 2015 genomfört

Läs mer

Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument

Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument 1 2 Varor och tjänster ska vara säkra Enligt produktsäkerhetslagen (2004:451), PSL, ska varor och tjänster som näringsidkare erbjuder konsumenter

Läs mer

Antagen av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR LEKPLATS

Antagen av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR LEKPLATS Antagen av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR LEKPLATS Upplandsstiftelsen/Policydokument/Säkra lekplatser 2009-01-01 Version 1 1 ALLMÄNT SÄKRA LEKPLATSER Vid en summering av de vanligaste felen på lekplatser

Läs mer

Marknadskontroll Formexmässan 2009

Marknadskontroll Formexmässan 2009 Rapport 2009:25 Marknadskontroll Formexmässan 2009 Marknadskontroll - Formexmässan 2009 Rapport 2009:25 Konsumentverket 2009 2 Sammanfattning Konsumentverket är tillsynsmyndighet över produktsäkerhetslagen,

Läs mer

Undersöker du leksaker lika noga?

Undersöker du leksaker lika noga? Undersöker du leksaker lika noga? Säker att leka med? Det är mycket att tänka på när du ska köpa leksaker, därför har vi sammanställt några tips som kan vara bra att tänka på när det är dags att handla.

Läs mer

ComfortSystem. Sängram med integrerad grind Instruktioner för användare av. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet

ComfortSystem. Sängram med integrerad grind Instruktioner för användare av. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet Instruktioner för användare av Sängram med integrerad grind 3-60! 3-60 uppfyller kraven enligt ISO 60601-2-52 och skall brukas som handikapphjälpmedel, för hemsjukvård eller liknande. Avsedd för personer

Läs mer

När du har sålt en produkt som har brister

När du har sålt en produkt som har brister När du har sålt en produkt som har brister Innehåll När brister upptäcks måste du agera 5 Du ska alltid åtgärda en produkt som är farlig 5 Du ska även åtgärda en produkt som inte uppfyller alla krav 5

Läs mer

Marknadskontroll solglasögon 2010

Marknadskontroll solglasögon 2010 Rapport 2010:17 Marknadskontroll solglasögon 2010 Marknadskontroll solglasögon 2010 Konsumentverket 2010 2 (9) 3 (9) Sammanfattning Under våren 2010 har Konsumentverket genomfört en marknadskontroll av

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Marknadskontroll av barnvagnar med justerbara handtag - 2007

Marknadskontroll av barnvagnar med justerbara handtag - 2007 Rapport 2008:02 Marknadskontroll av barnvagnar med justerbara handtag - 2007 Marknadskontroll av barnvagnar med justerbara handtag - 2007 Rapport 2008:02 Konsumentverket 2008 2 Sammanfattning Som ett led

Läs mer

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö, vilket fn:s konvention om barnets rättigheter understryker. Samhällets olika organ

Läs mer

Rapport 2014:8. Marknadskontroll av barnkläder. Snoddar och dragband i huva-och halsområde

Rapport 2014:8. Marknadskontroll av barnkläder. Snoddar och dragband i huva-och halsområde Rapport 2014:8 Marknadskontroll av barnkläder Snoddar och dragband i huva-och halsområde 2014:8 Marknadskontroll av barnkläder Konsumentverket 2014 Ansvarig handläggare: Lena Bäcklund Gillstedt, Stina

Läs mer

Konsumentverket/KO PM 2005:10. Barngrindar. Marknadskontroll 2003

Konsumentverket/KO PM 2005:10. Barngrindar. Marknadskontroll 2003 Konsumentverket/KO PM 2005:10 Barngrindar Marknadskontroll 2003 Innehåll Inledning... 5 Sammanfattning... 5 Bakgrund... 5 Genomförande av marknadskontrollen... 6 Resultat/Riskbedömning... 6 Bilagor: Bilaga

Läs mer

Förbud att sälja radioutrustning m.m. enligt lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning

Förbud att sälja radioutrustning m.m. enligt lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-07-01 Dnr: 08-8152 2 Spektrummarknadsavdelningen Carina Horvath 08-678 56 85 carina.horvath@pts.se Axcom AB Box 50 164 94 KISTA Saken Förbud att sälja radioutrustning

Läs mer

Användarmanual. Lyftbågen Sverige AB Org:

Användarmanual. Lyftbågen Sverige AB Org: Användarmanual Lyftbågen Sverige AB Org: 556872-7605 Tel: +46739417444 info@lyftbagen.se www.lyftbågen.se Innehållsförteckning 1. Avsedd användning Produkt: Lyftbågen Standard 1.0 2. Produktbeskrivning

Läs mer

Har du koll på produktlagstiftningen?

Har du koll på produktlagstiftningen? Har du koll på produktlagstiftningen? Anna Stattin Utredare/marknadskontrollsamordnare Avdelningen för juridik och inre marknad Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll Centrala frågeställningar

Läs mer

Regel rådet N 2008:05/2013/165

Regel rådet N 2008:05/2013/165 Utrikesdepartementet 103 33 Stockholm över EU-kommissionens konsekvensanalys avseende förslag [COM (2013) 75 final] om marknadskontroll av produkter och förslag [COM (2013) 78 final] om konsumentprodukters

Läs mer

RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9. KONSUMENTskydd

RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9. KONSUMENTskydd RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9 KONSUMENTskydd Konsumentköplagen Gäller för köp av varor ( lösa saker ): Ansvar för varan Fel på varan Reklamera felet Garanti Rättsligt fel Rättelse av fel Ångra ett köp Dröjsmål

Läs mer

Jan Schyllander

Jan Schyllander Jan Schyllander 4-9- Olyckor genom explosioner, antändning av eldfängda ämnen mm. Olyckor genom explosioner, antändning av eldfängda ämnen mm. Uppgifterna i nedanstående redovisning är hämtade från de

Läs mer

FÖRVARING OCH TILLBEHÖR Bredd Djup Höjd i cm

FÖRVARING OCH TILLBEHÖR Bredd Djup Höjd i cm FÖRVARING OCH TILLBEHÖR Bredd Djup Höjd i cm KÖPHJÄLP STUVA Förvaringssystem DRÖMMARE spegel, dubbelhäftande spegel i plast, lätt att använda på insidan eller utsidan på STUVA dörr. 16 50 502.523.97 39:-

Läs mer

VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK

VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK A B D C E F SV VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Allmänna säkerhets- och användingstips: Säkerhet Läs användningsinstruktioner och se på bilderna innan du börjar använda bärsjalen. Det följer med speciella

Läs mer

ANVÄNDAR MANUAL RYGGSTRÄCKARE INVERSO. *Specifikationerna för den här produkten kan avvika från detta foto, monteringen är densamma.

ANVÄNDAR MANUAL RYGGSTRÄCKARE INVERSO. *Specifikationerna för den här produkten kan avvika från detta foto, monteringen är densamma. ANVÄNDAR MANUAL RYGGSTRÄCKARE INVERSO *Specifikationerna för den här produkten kan avvika från detta foto, monteringen är densamma. 1. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Inverso utformades för optimal säkerhet; dock

Läs mer

Marknadskontroll av leksaker på marknader

Marknadskontroll av leksaker på marknader Rapport 2010:19 Marknadskontroll av leksaker på marknader 2 Marknadskontroll av leksaker på marknader Rapport 2010:19 Konsumentverket 2010 3 Innehåll Sammanfattning... 4 Inledning och bakgrund... 6 Syfte

Läs mer

Studsmatta 512x305 cm

Studsmatta 512x305 cm SÄKERHETSANVISNINGAR OCH MONTERINGSANVISNINGAR Art. 9053595 Studsmatta 512x305 cm Studsmatta, fyrkantig - Art. 9053595 Beskrivning: Fyrkantig studsmatta med nät, matta och stege. Innehåll Inledning...

Läs mer

Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Försäljning av folköl enligt Alkohollagen 5 kap 5 Servering av folköl enligt Alkohollagen

Läs mer

Marknadskontrollrapport 2012. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr%

Marknadskontrollrapport 2012. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% Marknadskontrollrapport 2012 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990

Läs mer

Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten

Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten Datum: 2012-04-19 Dnr 11-1803-123 Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Förord Swedac har bland annat till uppgift att skydda konsumenter från oriktiga mängduppgifter,

Läs mer

Informationsbrev kampsportsskydd

Informationsbrev kampsportsskydd Konsument verket KO Datum Dnr 2015-10-23 2015/1065 Informationsbrev kampsportsskydd Detta informationsbrev riktar sig i första hand till dig som tillverkar, importerar eller säljer personlig skyddsutrustning

Läs mer

Vägledning. Vägledning för badanläggningar

Vägledning. Vägledning för badanläggningar Vägledning Vägledning för badanläggningar Vägledning för badanläggningar Konsumentverket, reviderad 2014 Ansvarig handläggare: Maria Lindstedt Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 4 2. Inledning... 6 2.1

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

Granskning av marknadsföring i poddradio

Granskning av marknadsföring i poddradio Konsument verket KO Otto Johansson Hansson Malin Fors PM Datum 2016-11-28 2016/1385 Granskning av marknadsföring i poddradio Bakgrund Konsumentverket har uppmärksammat att det är vanligt förekommande med

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 4 mars 2011 (7.3) (OR. en) 7324/11 CONSOM 23 MI 120

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 4 mars 2011 (7.3) (OR. en) 7324/11 CONSOM 23 MI 120 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 4 mars 2011 (7.3) (OR. en) 7324/11 CONSOM 23 MI 120 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 3 mars 2011 till: Rådets generalsekretariat Ärende: Utkast till

Läs mer

Säkerhet vid bad med barngrupp

Säkerhet vid bad med barngrupp Säkerhet vid bad med barngrupp Ta med till badet! Bada ofta och säkert Att bada är bra för barns utveckling. Det ger inte bara nyttig träning av kondition, motorik och sociala färdigheter, det är också

Läs mer

3. Kartläggning av kundens röst

3. Kartläggning av kundens röst 3. Kartläggning av kundens röst 3.1 Kartlägg användarens röst Två kundundersökningar utfördes i Göteborg för att kunna identifiera sådana krav som inte ABAS Protect AB redan har identifierats och för att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Produktsäkerhetslag; utfärdad den 27 maj 2004. SFS 2004:451 Utkom från trycket den 8 juni 2004 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens syfte och tillämpningsområde

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM för försäljning av tobak, folköl eller e-cigaretter och påfyllningsbehållare

EGENKONTROLLPROGRAM för försäljning av tobak, folköl eller e-cigaretter och påfyllningsbehållare 1 (5) EGENKONTROLLPROGRAM för försäljning av tobak, folköl eller e-cigaretter och påfyllningsbehållare Egenkontrollprogrammet gäller Försäljning av folköl enligt alkohollagen 5 kap 5 Servering av folköl

Läs mer

Nr 2/03 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. "Varor och barn" Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets inspektionsprojekt 2002/2003

Nr 2/03 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. Varor och barn Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets inspektionsprojekt 2002/2003 PM Nr 2/03 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN "Varor och barn" Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets inspektionsprojekt 2002/2003 Varor och barn Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets inspektionsprojekt

Läs mer

Konsumentverkets författningssamling

Konsumentverkets författningssamling Konsumentverkets författningssamling ISSN 0347-8041 Riktlinjer för information om nya personbilars bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp (CO 2 ) och miljöklass KOVFS 2002:2 Utkom från trycket den 19 april

Läs mer

Säkerhetsbesiktning lekredskap Kuggebro samfällighetsförening Uppsala

Säkerhetsbesiktning lekredskap Kuggebro samfällighetsförening Uppsala Säkerhetsbesiktning lekredskap Kuggebro samfällighetsförening Uppsala Lekplats adress: Kuggebro Objektnamn/nr: Beställare/ombud: Kuggebro samfällighetsförening/ Ingemar Svalander Driftansvarig: Besiktningsman

Läs mer

Marknadskontroll möjligheter till synpunkter

Marknadskontroll möjligheter till synpunkter 2016-07-05 2016/029983 1 (7) Enheten för teknik eva.bernmark@av.se Vestas Northern Europe AB Grophusgatan 5 215 86 Malmö Marknadskontroll möjligheter till synpunkter Ert org.nr: 556443-1574 Arbetsmiljöverket

Läs mer

Regler för lekplatser och lekredskap

Regler för lekplatser och lekredskap Regler för lekplatser och lekredskap Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö. FN: s konvention om barnets rättigheter understryker att samhällets olika organ ska känna ansvar

Läs mer

Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120

Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120 Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120 Bruksanvisning Svensk 7SV160188-02 Handy Glidcylinder Lång Handy Glidcylinder Kort Handy Glidcylinder Bred Produktöversikt Artikel Modell Art. nr. Storlek Mått (a

Läs mer

Tillfälliga parker får bara finnas på gator med en maximal lutning på 5 procent eller 1:20. Man kan mäta lutningen genom att använda

Tillfälliga parker får bara finnas på gator med en maximal lutning på 5 procent eller 1:20. Man kan mäta lutningen genom att använda Tillfälliga parker är till för att öka utrymmet för vistelse i den offentliga miljön, genom att fördela om utrymmet på gatan. En tillfällig park ska alltid vara öppen för allmänheten. En tillfällig park

Läs mer

Marknadskontroll av leksaker i barnmenyer

Marknadskontroll av leksaker i barnmenyer Rapport 2016:16 Marknadskontroll av leksaker i barnmenyer 2016:16 Leksaker i barnmenyer 2016 Konsumentverket 2016 Ansvarig handläggare: Lena Bergman Bokvist (projektledare), Anna Ekegren Förord Syftet

Läs mer

Bruksanvisning för Wonder Core Smart WCS-61

Bruksanvisning för Wonder Core Smart WCS-61 WCS-61 Bruksanvisning för Wonder Core Smart Innan du börjar använda träningsredskapet läs igenom avsnittet Säkerhetsinformation noggrant för att säkerställa en korrekt användning. När du har läst igenom

Läs mer

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar. Konsumentkunskap Ordet konsumtion betyder förbrukning. Alla vi som använder saker och tjänster är konsumenter för vi förbrukar. De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

Läs mer

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL Kort information till dig som säljer tobak eller folköl REGLER FÖR ATT SÄLJA TOBAK Du får sälja tobak om: du har anmält detta och skickat in ett egenkontrollprogram för försäljningen

Läs mer

Instruktioner för Sköldpaddan

Instruktioner för Sköldpaddan Instruktioner för Sköldpaddan Vaggställning Mage mot mage Den lätta och enkla bärselen! Massor av möjligheter passar alla storlekar vuxna och barn Det finns inget underbarare än att bära sitt barn! På

Läs mer

Terrassmarkis. Nordic Light FA40 INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING

Terrassmarkis. Nordic Light FA40 INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera att fönster

Läs mer

Instruktioner för Känguru Ringsjalen

Instruktioner för Känguru Ringsjalen Instruktioner för Känguru Ringsjalen På ryggen Amningsställning Den flexibla allround bärsjalen med många möjligheter. Lätt att ta av och på lätt att byta ställning Det finns inget underbarare än att bära

Läs mer

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare samt föreläggande att inkomma med information om vem som sålt produkten

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare samt föreläggande att inkomma med information om vem som sålt produkten (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (5) Martin Gustafsson Inspektör Marknadskontroll Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2018-03-02 Dnr 17EV15826 Al-Shakir AB Kungsgatan 38 681 30 Kristinehamn Beslut om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om leksakers säkerhet; SFS 2011:579 Utkom från trycket den 10 juni 2011 utfärdad den 26 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Information till föräldrar med dator- och TV-spelande barncc

Information till föräldrar med dator- och TV-spelande barncc Påverkas alla av medier? Är det farligt att spela datorspel? Vem bestämmer över TV? Är Internet laglöst? Finns det tjejfilmer och killfilmer? Medierådet ger kontinuerligt ut rapporter och annat material

Läs mer

INSTALLATIONS - OCH BRUKSANVISNING TILL KVADRATISK OCH RUND PRYDNADSSPIS

INSTALLATIONS - OCH BRUKSANVISNING TILL KVADRATISK OCH RUND PRYDNADSSPIS INSTALLATIONS - OCH BRUKSANVISNING TILL KVADRATISK OCH RUND PRYDNADSSPIS Läs denna före användning och montering av prydnadsspisen. STOCKHOLM GÖTEBORG 1 Kära kund, TISA Konstruktion vill erbjuda våra kunder

Läs mer

Optik Smart Eyes AB, Kyrkogatan 18, 411 15 Göteborg Ombud: advokaten S. E., Advokatfirman E. AB, Stora Nygatan 31, 411 08 Göteborg

Optik Smart Eyes AB, Kyrkogatan 18, 411 15 Göteborg Ombud: advokaten S. E., Advokatfirman E. AB, Stora Nygatan 31, 411 08 Göteborg MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2010:19 2008: Datum 2010-06-30 Dnr C 20/09 KÄRANDE Glasögonfabriken i Göteborg AB, c/o Glasögonfabriken i Sverige AB, Lilla Bommen 1, 411 04 Göteborg Ombud: jur. kand. R. E., Advokatfirman

Läs mer

LAT/ROW MACHINE Art nr

LAT/ROW MACHINE Art nr A n v ä n d a r m a n u a l LAT/ROW MACHINE 210 www.jtc-power.se Art nr 16-210 Denna dragmaskin är tillverkat och avsedd för hemmabruk. Bäste kund! Tack för att du valt vår produkt, vi önskar dig mycket

Läs mer

VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt

VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt Läs igenom instruktionerna innan du börjar använda din Caboo DX sjal. Vi ber deg speciellt om att läsa säkerhetsanvisningarna som är till för att du

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1(6) Carina Larsson KONSEKVENSANALYS Generaldirektörens stab 2011-06-01 Dnr 11EV1250 0550-851 22 carina.larsson@elsakerhetsverket.se KONSEKVENSANALYS AVSEENDE ELSTÄNGSELAPPARATER OCH ELSTÄNGSEL 1. Beskrivning

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

Sammanfattning

Sammanfattning Reklamationsrätt Sammanfattning Fler än tre av fyra bedömer sig ha goda kunskaper om vad öppet köp innebär medan drygt två av tre bedömer sig ha goda kunskaper om vad bytesrätt och garanti innebär. Därutöver

Läs mer

Barn i bil Så skyddar du ditt barn

Barn i bil Så skyddar du ditt barn Barn i bil Så skyddar du ditt barn Information på svenska 1 2 VARNING! Barn ska aldrig sitta på plats med krockkudde! Det gäller alla som är kortare än 140 cm. Den kraft som utvecklas kan vara förödande.

Läs mer

Marknadsföring, försäljning till konsument, webbshop och produktsäkerhet. Konsumentverket Erik Fröcklin

Marknadsföring, försäljning till konsument, webbshop och produktsäkerhet. Konsumentverket Erik Fröcklin Marknadsföring, försäljning till konsument, webbshop och produktsäkerhet Konsumentverket Erik Fröcklin Konsumentverket Generaldirektör och konsumentombudsman (KO) är Cecilia Tisell. Cirka 170 anställda.

Läs mer

Säkra maskiner. om regler för maskiner

Säkra maskiner. om regler för maskiner Säkra maskiner om regler för maskiner Varför har vi regler för maskiner? Regler behövs för att vi ska ha säkra maskiner som inte orsakar olyckor. För att kunna ha fri rörlighet på marknaden inom EU gäller

Läs mer

Marknadskontroll möjligheter till synpunkter

Marknadskontroll möjligheter till synpunkter 2016-07-06 2016/029814 1 (6) Enheten för teknik eva.bernmark@av.se ENERCON Energy Converter AB Stenåldersg. 19 213 76 MALMÖ Marknadskontroll möjligheter till synpunkter Ert org.nr: 5565537932 Arbetsmiljöverket

Läs mer

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 1 Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2016-2018 Dokumenttyp: Rutin Dokument nummer: PSÄK_0006_PA_PLAN_Marknadskontrollplan Sida: 1 av 12 2 Innehåll Marknadskontrollprogram för

Läs mer

Montering av fönstermarkis

Montering av fönstermarkis Monteringsanvisning fönstermarkis Montering av fönstermarkis Detta behöver du för monteringen: a. Borrmaskin samt borr Ø 4 mm b. Tumstock c. Stjärnskruvmejsel d. Blocknyckel Ø 10 mm e. Blyertspenna d a

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Datum 2019-09-25 2019/360 Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Allmänt Enligt 4 i förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning, KUF,

Läs mer

MONTAGEANVISNING MICROPROP DC2

MONTAGEANVISNING MICROPROP DC2 REVISION: 201401 DOC: 841603 MONTAGEANVISNING MICROPROP DC2 EXPANSION INNEHÅLL 1. Säkerhetsföreskrifter 6 1.1. Allmänt 6 1.2. Checklista säkerhet 6 2. Kontroll av leveransinnehåll 8 2.1. 841401 maskinelsats

Läs mer

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning Engelskt hjul ITEM 74104 Monterings och bruksanvisning Spara denna manual Du kommer att behöva manualen för de säkerhetsvarningar, monteringsinstruktioner handhavande, skötselråd, lista över delarna och

Läs mer