Vilken spännande vår!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vilken spännande vår!"

Transkript

1 Vilken spännande vår! På flera olika sätt har vi den senaste tiden sett hur svenskt teckenspråk uppmärksammas utanför minoritetsgruppen genom TV (Melodifestivalen, UR, SVT dokumentärer), Röhsska museum i Göteborg som valde att uppmärksamma Teckenspråkets dag genom att upplåta hela sitt hus under 14 maj till teckenspråkiga event, vårt seminarium i Riksdagen på temat Kulturarv och språklagen i praktiken. Vi är stolta över att WeSign fick inviga ABF s verksamhetskonferens på Sveavägen den 27 maj med Xuejia Zacsko s starka och vackra teckenspråkspoesi. Att byta perspektiv från att behandla teckenspråksbehov som en handikappfråga till att förstå att det är en språkfråga är en utmaning för en 101 årig organisation, men det går! Att lära om är att växa. Vårt projekt ser med glädje hur tanken om att bilda varandra tar fart igen inom teckenspråksvärlden studiecirklar på teckenspråk i olika ämnen dyker upp här och där. Ta kontakt med oss om ni funderar på att starta/delta eller samla ihop ett gäng vänner och kliv in på närmsta ABF-kontor! Att mötas, lära av varandra och tillsammans få ny kunskap är roligt. Väldigt roligt! Kulturarv har varit det här årets ledord för oss. Vem berättar dövas historia? Vem förvaltar minnet, genom bilder, föremål, byggnader? Vi har följt Manillaskolans resa och hoppas nu på att allmänheten framöver kommer att kunna ta del av skolans historia genom att ett rum i byggnaden upplåts till utställning. Vi fortsätter att lobba och jobba för allas rätt till kulturutövande och kulturkonsumtion, kulturarv och lärande. Vad som händer efter projekttidens slut februari 2014 är fortfarande ovisst men att vårt arbete fortsätter, det vet vi med säkerhet! Glöm inte att redan nu boka in mars nästa års Bokmässa i Örebro, självklart fullt tvåspråkig. Den markerar slutet på vårt projekt och början på något nytt! Anna Öjebrandt, Projektledare Trevlig sommar önskar vi i teamet för WeSign!

2 På gång! WeSign-mötesforum! Örebro, 24 september kl. 18:00-20:00 Hjalmar Bergmanssalen, Örebro stadsbibliotek Stockholm, 9 oktober kl. 18:30-20:00 Stockholms Dövas förening, Palmfeltsvägen 13 Göteborg, datum är på gång! Att mötas är att utvecklas. Så vill vi fortsätta att arbeta! I WeSign behöver man inte representera någon eller något, utan är fri att representera sig själv eller en organisation eller ett företag Det spelar ingen roll! Luften är fri. Du behövs! Du är viktig och du är varmt välkommen till våra mötesforum på någon av ovanstående platser. Anteckna i era kalendrar redan nu! Redo för nya perspektiv? Fler studiecirklar på teckenspråk i höst! Nu pågår det full planering inför höstens kurser och studiecirklar på teckenspråk i höst. Kolla in vår hemsida i augusti/september! I höst planerar vi i WeSign att delta i följande konferenser: Dövblindas dag, Göteborg Dövas Dag, Sundsvall Sveriges Kommuner och Landstings kulturkonferens, Stockholm Konferenser hösten 2013! Promotionbåten med Handelskammaren Mälardalen, Örebro/Stockholm Att störa homogenitet, Örebro

3 Riks Några korta rapporter Seminarium i Riksdagen Sista maj fick vi, tillsammans med vår Mentorsgrupp möjligheten att genomföra ett seminarium i Riksdagen. Med den kompetens som finns i vår mentorsgrupp var det enkelt att sy ihop ett innehållsrikt seminarium presenterat på ett kvalitativt sätt av och med kompetenta personer: - Sebastian Embacher talade över ämnet Språklagen i praktiken, - Tyst Teater bjöd på ett smakprov från sin precis påbörjade senaste produktion, presenterad av Josette Bushell-Mingo och framförd av Amina o Juli - Patrik Nordell berättade om dövas historia ut två helt olika perspektiv hörande och dövas. Våra värdar Gunilla Carlsson och Lars-Axel Nordell, båda riksdagsmän, möjliggjorde seminariet som även rymde en intressant och saklig diskussion. Vi ser framtiden an en förändring av språklagen samt ett kulturarvscenter för teckenspråkigas historia var vi alla överens om att vilja se. Tack till er som hade möjlighet att på kort varsel vara med, och stort tack till hela Mentorsgruppen. Forumteater på teckenspråk Ska ni ha konferens/utbildning/temadag som t.ex. handlar om kommunikation, samarbete, värderingar och/eller attityder? Vill ni arbeta med frågorna på ett annorlunda sätt? Forumteater en interaktiv teaterform som ger deltagarna (publiken) möjlighet att uppleva, reflektera och agera på olika problemsituationer. Den fria teaterföreningen, Martin Mutter, i Örebro erbjuder nu detta på teckenspråk och det är vi i WeSign väldigt glada över! En idé som har blivit verklighet via oss, ta nu chansen till er personaldag! Läs mer här

4 Under våren har vi i WeSign varit aktiva med att delta i olika konferenser: ABF Kulturpolitiska konferens, Stockholm, 9 mars Att störa homogenitet, Skara, 11 mars ABF verksamhetskonferens, Stockholm, maj Döv Expo och Konferens i Malmö juni SDR kongress i Malmö juni Xuejia Zacsko invigde ABF verksamhetskonferens med teckenspråkspoesi.

5 Örebro Mötesforum Två öppna mötesforum genomfördes under våren och de ämnen som diskuterades var följande: Teckenspråkigas kulturarv där Mikael Eivergård från Örebro länsmuseet inledde forumet samt Ideellt arbete med en panel beståendes av fem ideella eldsjälar samt ett tal av ABF:s ombudsman för ABF Örebro Län, Peter Zetterman. Närvaron och intresset har varit stort. Handlingsplanen för Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad WeSign Örebro har haft tät dialog med Örebro kommunledningskontor kring arbetet med handlingsplanen och lämnat synpunkter för förbättringar. En fortsatt uppföljning i samarbete med Örebro kommun och teckenspråkiga intresseorganisationer kring handlingsplanen kommer att ske. Treårigt projekt med teckenspråkigas kulturarv i fokus WeSign har i samarbete med Länsmuseet i Örebro initierat samtal och planering för en ansökan till Arvsfonden för ett treårigt projekt som ska fokusera på att samla in och dokumentera teckenspråkigas kulturarv där berättelsen ligger i det främsta rummet och skall berättas av de teckenspråkiga. Projektet börjar förhoppningsvis under hösten Projektledaren ska vara döv och jobba tillsammans med en kunnig person från Länsmuseet.

6 Nätverkande och lobbying Under våren har WeSign Örebros Thomas Ljungberg och Alexandra Royal fokuserat på att skapa ett kontaktnätverk och lobba för frågor som rör teckenspråkig kultur men även frågor kring mänskliga rättigheter för teckenspråkiga medborgare i Örebro. Bland annat har kontakt etablerats med Länsmuseet i Örebro, Örebro kommun, Örebro läns landsting, politiska partier, intresseorganisationer med mera. Stockholm Mötesforum, 10 april Temat för mötesforumet denna kväll var: Från dold kompetens till synlig resurs hur möjliggör vi dövkompetensen till oersättlig resurs med hjälp av kulturen som verktyg? Det blev en intressant kväll med många givande tankar och diskussioner kring dövkompetens. Finns det ordet ens? Vad betyder det? Behövs det? Vår förhoppning var att få skapa positiva tankar om hur vi kan höja dövas status på arbetsmarknaden inom kulturområdet och ge varandra nya perspektiv - precis vad som hände denna kväll och vad WeSign står för! Studiecirklar i Stockholm Vårsäsongens studiecirklar har varit en succé i Stockholm. De alla tre studiecirklarna blev snabbt fullsatta! Vi lade fokus på mångfald, Think tank, Deafhood och genus. Resultatet har varit positivt feedback från deltagarna. Till hösten ska vi köra flera studiecirklar, bl. a. deafblindhood, deafhood, läscirklar, deafhood i kultur m.m. Följ oss på vår hemsida eller Facebook så missar du inte nästa chans!

7 Manillaskolans magasinering och kulturarv Patrik Nordell från WeSign har under det senaste året haft förmånen att samarbeta med Manillaskolans vänner, som består av bl.a. representanter från teckenspråkiga intresseorganisationer som SDHS, SDR, SDF samt även två eldsjälar från Manillaskolans personalgrupp. Greger Bååth från Specialpedagogiska skolmyndigheten sade att SPSM ska stå för magasineringen tills problemet är löst. Ett positivt besked! Västra Götaland Teckenspråkets dag på Röhsska museet ett unikt samarbete! Den 14 maj på Teckenspråkets dag skedde det ett unikt samarbete i Göteborg mellan Röhsska museet, WeSign, Göteborgs Dövas Förening, FSDB Väst (Föreningen Sveriges Dövblinda i Väst,) ABF Västra Götaland, ABF Göteborg och Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Det såg vi som en fantastisk möjlighet att nå ut till många som inte självklart kommer i kontakt med svenskt teckenspråk och dövas kultur. Programmet för denna dag var fullspäckat och även en del mediefolk fanns på plats. Inom kort kommer det visas material från denna dag på

8 Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg Från och med 29 maj 2013 finns utställningen Hav av minnen på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg tillgänglig på svenskt teckenspråk! Läs mer här Vi fortsätter också att regelbundet möta vår mentorsgrupp på riksnivå. Vi möts ca sex gånger per år, och gruppen består av Peter Zetterman, ABF Örebro län, Cecilia Öberg och Christina Hedström, ABF Förbundskansli, Sebastian Embacher, Språkrådet, Mia Modig, Riksteatern/Tyst Teater samt Patrik Nordell, Jan Sparby och Anna Öjebrandt, WeSign. Fr.o.m. hösten 2012 finns även två av våra riksdagsledamöter med i mentorsgruppen: Lars Axel Nordell (KD) och Gunilla Carlsson (S). Båda sitter i Kulturutskottet, Gunilla som ordförande. Gunilla är dessutom ordförande i ABF Göteborg. Vi är stolta och glada över att dessa båda vill ge oss av sin tid, klokskap och erfarenheter! Våra samtal rör sig i huvudsak om riktning för projektet och vilka vägar som är framkomliga för våra frågor. Vi fortsätter också att träffa representanter från intresseorganisationerna som har anknytning till svenskt teckenspråk. Dessa träffar (cirka 4-5 st/år) är värdefulla för WeSigns arbete och förankring hos teckenspråkiga medborgare.

9 Tips! Föreläsning 16 oktober Bittan Martinell kommer till Örebro den 16 oktober kl och föreläser om Att bli äldre som döv på Hjalmar Bergmanssalen, Örebro Stadsbibliotek. Fritt inträde. Glöm inte att boka datumet! För mer information: Ljuset i sprickan I höst spelar Riksteaterns Tyst Teater en föreställning där vi möter en dömd fånge och en fängelsevakt. Båda är kvinnor, döva och befinner sig i ett låst rum. Mer om föreställningen kan du läsa här nedan: En dömd fånge och en fängelsevakt i ett låst rum. Båda är döva. Fången Hanna är ung, och har alltid haft rätt att uttrycka sig på teckenspråk. Hon tycker sig också ha rätt att gå emot samhällets normer för hur döva, och kvinnor, ska vara och bete sig. Fångvaktaren Gertrud tillhör den äldre generationen som förbjudits att använda teckenspråk. Hon har levt hela sitt liv utan att opponera sig mot normer och regler. När det förflutna möter nuet blir kollisionen oundviklig. Vem är den verkliga fången, och är fängelset mer psykiskt än fysiskt? Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och textas till svenska. Turneplan: Helena Wästborn Helena Wästborn, teckenspråksartist och textförfattare, har släppt sin musikvideo av låten Never forget. Helena är textförfattare till både teckenspråksversionen och den engelska texten.

10 Språkrådet På Språkrådets hemsida kan du hitta fler nyheter inom teckenspråksområdet. Läs mer här Vi i WeSign vill också passa på här gratulera Josette Bushell-Mingo som under denna vår fått två fina priser för hennes värdefulla arbete inom Tyst Teater. Minoritetsspråkspriset: Kruthmedaljen: Bild från Minoritet.se Köp vår bok: Är du verkligen döv? Du ser ju så pigg ut!, som insiktsfullt och med glimten i ögat beskriver möten mellan hörande och döva. Cirkapris: 100 kr. Boken går att beställa på: Vi i WeSign skickar detta nyhetsbrev runt om i hela landet! Har du något till Tipsrutan, skicka in ditt bidrag till Har du kollegor, vänner eller bekanta som inte får våra nyhetsbrev (som vi skickar 4-5 ggr/år)? Anmäl de på vår hemsida! Vi finns på Facebook: ABF WeSign gilla oss där!

11 Vill du kontakta oss på WeSign? Projektledare: Anna Öjebrandt, Kommunikatör: Charlotte Gustavsson, Utvecklingsledare Riks: Patrik Nordell, Koordinator: Jan Sparby, Utvecklingsledare, Västra Götaland: Sofia Olsson Lönn, Utvecklingsledare, Västra Götaland: Mimmi Granat, Utvecklingsledare, Örebro: Alexandra Royal, Utvecklingsledare, Örebro: Thomas Ljungberg Tolk och tolksamordnare: Lotta Brodin,

STUDIEHANDLEDNING. Redo för nya perspektiv? GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

STUDIEHANDLEDNING. Redo för nya perspektiv? GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG STUDIEHANDLEDNING Redo för nya perspektiv? GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare och innehåller praktiska tips på hur du leder en

Läs mer

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig!

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig! Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013 Det rör på sig! - dansfestival på biblioteken i Sjuhärad våren 2013 Åtta kommuner ett projekt

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Dokumentation av ett utvecklingsprogram för kvinnor som driver företag

Dokumentation av ett utvecklingsprogram för kvinnor som driver företag Dokumentation av ett utvecklingsprogram för kvinnor som driver företag Innehåll: 3. Inledning 4. Introduktion till programmet 5. Intervju med Mona Jakobsson 6. Bakgrund till KompetensTrappan 7. Intervju

Läs mer

1:2014. vad händer under? Dokumentären Segna con me Test: Texttelefoni och textapp

1:2014. vad händer under? Dokumentären Segna con me Test: Texttelefoni och textapp dövastidning 1:2014 2014 vad händer under? Dokumentären Segna con me Test: Texttelefoni och textapp välkommen Välkommen till 2014 med DT 2014 väntar ett intensivt nyhetsår, vilket inte minst vårt kalendarium

Läs mer

- Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg

- Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 37 September 2014 Nr 4 Ulrika Myhr med sin hund Rocky - Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg Innehåll

Läs mer

Ett frö som grott. Cultural planning laboratory 2010

Ett frö som grott. Cultural planning laboratory 2010 Ett frö som grott Cultural planning laboratory 2010 Denna skrift är en sammanställning av verksamheten i Cultural planning laboratory och de deltagande kommunerna under 2010. Innehåll Cultural planning

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Rikstolkkonferensen har gått av stapeln!

Rikstolkkonferensen har gått av stapeln! SVERIGES TECKENSPRÅKSTOLKARS FÖRENINGS TIDNING NUMMER 3, SEPTEMBER 2005 NUMMER SEDAN STARTEN: 51 Rikstolkkonferensen har gått av stapeln! 3..... Styrelsenytt 11.... Våra tolkkollegor i Finland 4-5... Rikstolkkonferensen

Läs mer

Slutrapport för projektet. Fler ger mer 2009-2011

Slutrapport för projektet. Fler ger mer 2009-2011 Slutrapport för projektet Fler ger mer 2009-2011 Maud Willardsson Engström Projektledare Februari 2011 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Rekommendationer... 3 Vad är Fler ger mer?... 4 Hur

Läs mer

Drygt fem månader har gått sedan GRo gick in i

Drygt fem månader har gått sedan GRo gick in i Dokumentation från GRo-workshop på Radisson Blu Hotell 19 september 2011 Hur går vi vidare? Drygt fem månader har gått sedan GRo gick in i genomförandefasen av projektet och ytterligare nästan femton månader

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Nu blir vi yngre! Utveckling av barn och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Inledning Bakgrunden till denna förstudie är det föryngringsarbete som påbörjats genom Heimbygdas

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Måndagen den 5 juli kl. 10.00-11.30 Fallstudie: Kultur och näring i samarbete i det småländska glasriket

Måndagen den 5 juli kl. 10.00-11.30 Fallstudie: Kultur och näring i samarbete i det småländska glasriket Minnesanteckningar LTS vårmöte 21-22 april 2010 i Visby LTS vårmöte 2010 inleddes med att naturen bjöd kulturen starkt motstånd. Detta är våren när vi har lärt oss åtminstone ett namn till på en isländsk

Läs mer

Handbok. Schysst sommar

Handbok. Schysst sommar Handbok Schysst sommar 1 Varmt tack till Lars Vaste Andersson, Naturskyddsföreningen, vars engagemang och förtroende gjorde detta projekt möjligt, och särskilt tack till Linnéa Falk som skapade och idéutvecklade

Läs mer

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Malmö högskola Lärarutbildningen Barn Unga Samhälle (BUS) Examensarbete 15 högskolepoäng Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Pedagogues response to children with special needs

Läs mer

JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter

JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter 1 2013 Wilder J. och Axelsson AK., Högskolan i Jönköping samt Föreningen JAG Föreningen JAG Tel: 08-789 30 00 E-post: foreningen@jag.se

Läs mer

1. Bakgrund...2. 3. Inlägg inför seminarierna...7

1. Bakgrund...2. 3. Inlägg inför seminarierna...7 Justitiedepartementet Enheten för demokratiutveckling, mänskliga rättigheter, folkrörelsefrågor och idrott Enheten för integration och mångfald Alla har rätt. En konferens om mänskliga rättigheter och

Läs mer

LATTLAST. 12 sidor. Unik ännu mer unik med två framsidor! Felicia älskar musik. Mina vänner Fråga Juristen. Posttidning B. studiecirkel: Mitt val

LATTLAST. 12 sidor. Unik ännu mer unik med två framsidor! Felicia älskar musik. Mina vänner Fråga Juristen. Posttidning B. studiecirkel: Mitt val 12 sidor Unik ännu mer unik med två framsidor!.... FUB FÖR BARN, UNGA OCH VUXNA MED UTVECKLINGSSTÖRNING NUMMER 2 APRIL 2014 Felicia älskar musik studiecirkel: Mitt val receptet: Maräng-bakelser Mina vänner

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer

- Framgång för Torsdagsaktionen - Äntligen är Facebook mer tillgängligt - Dags för ordförandemöte på Almåsa

- Framgång för Torsdagsaktionen - Äntligen är Facebook mer tillgängligt - Dags för ordförandemöte på Almåsa Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 37 Februari 2014 Nr 1 FSDB:s förbundsordförande Pontus Degsell i Torsdagsaktionen - Framgång för Torsdagsaktionen - Äntligen är Facebook mer tillgängligt - Dags för

Läs mer

BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT. Från idé till invigning

BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT. Från idé till invigning BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT Från idé till invigning Innehåll Förord 3 Personer som finns med i berättelsen 4 ETT UNIKT PROJEKT 5 Begreppet litteraturhus 5 Berättandet i fokus 5 KORT

Läs mer

Dokumentation från konferensen "Förskola för nationella minoriteter"

Dokumentation från konferensen Förskola för nationella minoriteter 1 (19) Dokumentation från konferensen "Förskola för nationella minoriteter" Konferensen arrangerades av Länsstyrelsen i Stockholms län, Sametinget och Eskilstuna kommun och hölls på Plaza hotell i Eskilstuna

Läs mer

En tidskrift från OP Assistans nr 1 2015. Resultatet på kundenkäten. IfA debattforum. Strax dags för semestern

En tidskrift från OP Assistans nr 1 2015. Resultatet på kundenkäten. IfA debattforum. Strax dags för semestern R e s p e k t K o m p e t e n s h e l h e t s s y n En tidskrift från nr 1 2015 Resultatet på kundenkäten IfA debattforum Strax dags för semestern Början på ett spännande år! Det känns som att jag har

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...?

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...? Handledarmaterial Handledarmaterial Ska vi byta? Sex mot...? Första upplagan: 5 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin -

Läs mer

Kan berättelser skapa plats för fler?

Kan berättelser skapa plats för fler? Kan berättelser skapa plats för fler? - Inspiration och praktiska tips för att skapa och sprida berättelser vid konferenser och evenemang Denna verktygslåda är framtagen genom arbetet med kursen Glokala

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer