Anmälningsärenden. Sida 1(1) Kultursekretariatet. Tjänsteutlåtande Datum Diarienummer KUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anmälningsärenden. Sida 1(1) Kultursekretariatet. Tjänsteutlåtande Datum 2013-05-21 Diarienummer KUN 8-2013"

Transkript

1 Sida 1(1) Tjänsteutlåtande Datum Diarienummer KUN Kultursekretariatet Handläggare Charlotte Gerd Telefon E-post Kulturnämnden Anmälningsärenden Protokollsutdrag RF Regional strategi för säkerhetsarbetet i Västra Götalandsregionen RF Budget 2014 RS Förslag till planeringsdirektiv Delegationsbeslut Delegationsbeslut KN Författarresidens på Villa Martinsson, Jonsered Delegationsbeslut KUN Miljöprogram för Västra Götalandsregionens verksamheter Delegationsbeslut KUN Anslag för att slutföra bidragsdatabasen Ansök! för kulturnämndens bidrag till organisationer och projektmedel. Sammanställning delegationsbeslut konstvandringar september 2012 till och med juni 2013 Delegationsbeslut KUN Remissvar Jämställt Västra Götaland Övrigt Verkställighetsbeslut KC Säkerhetssamordnare Verkställighetsbeslut KC Tilläggsuppdrag till Innovatum Science Center Utredningsdirektiv Fristadsregion för Kulturarbetare, KUN Bohuslän-Dals handikappidrottsförbunds (BDHIF) Verksamhetsberättelse för Uppsägning av avtal med bilagor VGM VGM stiftarsamrådsprotokoll Gemensamt brev till regeringen om scenkonstinstitutionernas pensionsproblematik Kultursekretariatet Sture Carlsson T f Kulturchef Charlotte Gerd, Nämndsekreterare POSTADRESS: Kultursekretariatet Regionens Hus Uddevalla Vänersborg BESÖKSADRESS: Kilbäcksgatan 32, Uddevalla TELEFON: HEMSIDA:

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12 1 Tjänsteutlåtande Datum Diarienummer RS Regionkansliet Kontaktperson Elisabeth Steier Telefon E-post Regionstyrelsen Planeringsdirektiv för Syfte Regionfullmäktiges budget 2014 utgår från ett medborgar-/invånar-/kundperspektiv. I budgeten anges övergripande mål, indikatorer som tydliggör resultatnivåerna samt uppdrag till nämnder och styrelser. Syftet med detta planeringsdirektiv är att med regionfullmäktiges budget som utgångspunkt ange några förtydligande förutsättningar och villkor för i första hand nämndernas/styrelsernas gemensamma arbete med överenskommelser/uppdrag men även nämndernas och styrelsernas interna planerings- och budgetarbete. 2. Genomförande och uppföljning av regionfullmäktiges prioriterade mål Budget 2014 bygger på en ny målstyrningsmodell. Målen riktas till nämnder/styrelser och de mål som förutsätter medverkan av eller i samarbete med andra nämnder/styrelser ska beaktas inom respektive verksamhetsområde. Till varje mål har knutits indikatorer med resultatnivåer som ska uppnås under budget- och planperioden. Ny målstyrningsmodell kan komma att innebära nya arbetsformer såväl inom regionkansliet som i samarbetet mellan olika förvaltningar samt nya uppföljningsrapporter och rutiner. De av fullmäktige angivna målen och indikatorerna är prioriterade vilket kan innebära att uppföljning och redovisning av andra mål kan komma att stå tillbaka. Regionkansliet kommer att arbeta fram metoder och system för att följa upp mål och indikatorer och kommer i oktober presentera förslag till regionstyrelsen hur en genomarbetad uppföljning under budgetåret ska ske. Regionstyrelsen kommer att följa upp hur styrelser och nämnder genomför det uppdrag som fullmäktige fastställt. I samband med anvisningar för rapportering 2014, kommer regionkansliet att ge närmare instruktioner vid vilka tidpunkter och i vilken form (rapporter) som redovisning och analys från styrelser och nämnder ska ske gällande uppföljningen av målen. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken 5 HEMSIDA:

13 2 3. Överenskommelser och uppdrag utgångspunkter och innehåll 3.1 Vårdöverenskommelser inom hälso- och sjukvård I samband med 2013 års budget infördes 2-åriga vårdöverenskommelser. Det betyder att det finns överenskommelser för Ett förändrat arbetssätt avseende produktionsstyrning och finansieringen av obesitasoperationer och delar av ortopedin påverkar vårdöverenskommelserna och belyses under avsnittet om regional produktionsplanering. I övrigt kan det finnas behov för hälso- och sjukvårdsnämnderna att göra en bedömning om följande faktorer innebär att vårdöverenskommelserna behöver korrigeras/kompletteras: Tillskottet till hälso- och sjukvårdsnämnderna 2014 Förändrad resursfördelning 2014 Senaste helårsutfall (2012) av invånarnas vårdkonsumtion. Löne- och prisutveckling. Fastställt index ska oavkortat lämnas vidare till verksamheterna. Därefter ska krav på effektiviseringar hanteras. Kungälvs sjukhus: regionfullmäktige behandlade i april ett ärende om ekonomiska obalanser som redovisats Beslutet innebär ett tillskott om 20 mnkr till Kungälvs sjukhus för 2013 från Moderförvaltningen och 10 mnkr från HSN 4. Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 har dessutom tagit på sig att tillföra ytterligare 10 mnkr Finansiering av vårdavdelning NU-sjukvården Kompetensförsörjning ST-tjänster, se avsnitt Behovet av vårdplatser Vårdplatssituationen har under vintern/våren kännetecknats av överbeläggningar. Nämnder och sjukhusstyrelser ska i överenskommelserna prioritera åtgärder som förbättrar situationen. De åtgärder som vidtas ska få effekt Detta innebär att antalet disponibla vårdplatser anpassas till behov på kort sikt och att ingen reduktion kan ske utan att sjukhusets vårduppdrag anpassas i motsvarande grad eller att ändrat arbetssätt inneburit att antalet vårdplatser minskat. Hälso- och sjukvårdsnämndernas ramar har utökats med 220 mnkr och de bör prioritera att genomföra åtgärder för att minska överbeläggningarna. Detta kan innebära justeringar i vårdöverenskommelsen för Serviceöverenskommelser Serviceöverenskommelserna är 1-åriga i avvaktan på ny styrmodell. Ny styrmodell kan beslutas av Regionstyrelsen under Löne- och prisutveckling I budgeten har SKL:s sammanvägda index LPIK använts för bedömningen av utvecklingen av priser, löner och andra kostnader under planperioden. Regionbidragen till hälso- och sjukvården har räknats upp med LPIK inklusive läkemedel och övriga regionbidrag med LPIK exklusive läkemedel. Beställarnämnderna ska oavkortat lämna fastställt sammanvägt index vidare till verksamheterna man har överenskommelse med/lämnar uppdrag till.

14 3 Landstingsprisindex LPIK inkl läkemedel 1,8 2,4 1,8 2,8 -Timlön 2,5 2,5 2,8 3,4 -Socialavgifter 2,5 5,0 1,0 4,3 -Läkemedel -0,7-0,3-0,2-0,2 -Förbrukning 1,3 1,6 1,9 2,2 LPIK exkl läkemedel 2,1 2,8 2,1 3,2 4. Regional produktionsstyrning I budgeten har anslaget för obesitasoperationer och ortopediinsatser om 193 mnkr överförts från hälso- och sjukvårdsutskottet till ägarutskottet. Medlen ska avropas mot faktisk produktion. Därutöver har 200 mnkr ställts till regionstyrelsens förfogande avseende tillgänglighetssatsningar i hälso- och sjukvården i enlighet med regionfullmäktiges beslut I budgeten ingår vidare ett uppdrag till regionstyrelsen att i samband med detaljbudgeten redovisa förslag till organisering och former för en utökad regional produktionsstyrning, inklusive principer för finansiering, prissättning och eventuella budgetjusteringar. Under 2013 har medlen för obesitasoperationer och tillgänglighetssatsningar helt hanterats av regionstyrelsen. Ortopediinsatserna har finansierats av regionstyrelsen och därefter avropats av hälso- och sjukvårdsnämnderna som finansiering i ordinarie vårdöverenskommelser. För 2014 ska vårdöverenskommelserna med sjukhusen reduceras enligt följande tabell avseende ortopediinsatser: (Belopp i tkr) Sjukhus HSN SU KS FSS Summa NU Summa Alingsås SÄS Summa SkaS Summa TOTAL TOTAL

15 Volymer för vissa planerade ortopediska planerade åtgärder till exempel höft och knäplastikoperationer samt vissa ryggoperationer ska preciseras. Mer detaljerad anvisning om detta kommer i augusti. Regiondirektören föreslås få i uppdrag att återkomma med förslag till plan och fastställande av volymer för tillgänglighetssatsningarna inom obesitas, ortopedi och övriga bristområden. Inriktningen ska vara att säkerställa behovet av obesitasoperationer och av ortopediska insatser samt att säkerställa en så god tillgänglighet till vård som möjligt. Vägledande för förslaget ska vara att ta tillvara befintlig kapacitet, att beakta den upphandling av vård hos externa vårdgivare som kommer att genomföras under hösten samt att ge sjukhusen tillräcklig tid för anpassningar till planens krav på kapacitet. Utgångspunkten är vidare att Västra Götalandsregionens sjukhus ersätts med ett gemensamt pris för respektive åtgärd. I förslaget ska övriga anvisningar och rutiner redovisas. 5. Finansiering IS/IT uppdrag för budgetomfördelning Den pågående IT-översynen innebär att finansiering och kostnadsansvar flyttas från förvaltningarna till IS/IT-branscherna. I de ursprungliga planerna skulle verksamheternas ramar förändras från årsskiftet 2012/2013. På grund av försening i inventeringen av resurserna föreslås denna förändring genomföras inför kommande budgetår. De medel som berörs är för regiongemensamma system, så kallade röda tjänster. Dessa medel är en delmängd av hela IT-kostnaden. Den fortsatta objektifieringen som genomförs löpande av branscherna, kommer innebära att medel behöver flyttas även nästkommande budgetår (2015). I objektifieringen ingår också att besparingskravet på IT-konsulter flyttas till IS/IT-bransch. Eftersom budgetomfördelningen är av principiell karaktär krävs det beslut i regionfullmäktige för att göra teknisk justering av regionbidragen. Beslut om teknisk justering måste tas i regionstyrelsen i september och regionfullmäktige i oktober för att komma med i detaljbudget När objektifieringen är helt klar görs ytterligare justering av regionbidragen för kommande budgetår (2015). Besparingen på IT-konsulter ligger centralt på regionstyrelsen eftersom verksamheternas IT-budget ska flyttas till regionstyrelsen/isit-bransch via en ramjustering. Denna ramjustering genomfördes inte i samband med detaljbudget 2013 då överenskommelserna inte var klara. På grund av detta har besparingen avseende IT-konsulter fakturerats från regionstyrelsen till verksamheterna under Regionkansliet återkommer med förslag kring fortsatt hantering av besparing kring IT-konsulter Effektiviseringskrav 6.1 Allmänt I budgeten och planen har angetts krav på effektiviseringar. Dels har ett generellt krav ställts mot samtliga verksamheter, dels har ytterligare krav ställts på vissa verksamheter, vilket beskrivs nedan. Ett ständigt pågående förbättringsarbete ska genomföras i samtliga verksamheter för att möta nya krav och möjligheter med förändrad verksamhet. Kraven riktas framförallt mot utförarna och serviceverksamheterna och ska vägas in i överenskommelser och uppdrag för 2014 och 2015, men det anges i budgeten att varje beställare bör överväga hur man kan bidra till arbetet med effektivisering. I budgeten anges: Att hantera ett krav på effektivisering som ett generellt sparbeting är inte att ta itu med förändrings- och förbättringsarbetet. Arbetet ska präglas av helhetstänkande och långsiktighet. Därför måste effektiviseringskravet hanteras på styrelse- och ledningsnivå. Utförarstyrelserna ska ta ett tydligt ansvar för genomförandet 4

16 och ta fram inriktningar och precisera arbetssätt som säkerställer att effektiviseringskravet inte fördelas ut jämt över hela verksamheten. Uppföljning ska ske i samband med ordinarie rapportering till nämnder och styrelser. Regionstyrelsen kommer att följa upp hur tillämpningen av effektiviseringskravet hanterats. 6.2 Generella krav på samtliga verksamheter I budgeten och planen har ett generellt effektiviseringskrav om 0,6 procent 2014, 0,5 procent 2015 och 0,3 procent för 2016 inarbetats i regionbidragen för samtliga verksamheter. Beställarnämnderna ska beakta effektiviseringskraven i sina överenskommelser/uppdrag. 6.3 Ytterligare effektiviseringskrav mot vissa verksamheter Servicenämnden Förutom det generella effektiviseringskravet som minskat regionbidraget har servicenämnden ett ytterligare effektiviseringskrav som uttrycks som resultatkrav om 75 mnkr 2014 som ökar till 100 mnkr Resultatkravet om 75 mnkr ska levereras till moderförvaltningen vid årets slut. Servicenämnden får höja priserna maximalt med index minus 0,7 procent (2,8-0,7=2,1 procent). Avsikten är att denna del av effektiviseringskravet ska komma kunderna till godo. Fastighetsnämnden Fastighetsnämnden har i budget och plan ett krav på att lämna ett årligt koncernbidrag på 20 mnkr per år till moderförvaltningen. Regionstyrelsen Regionstyrelsen har enligt gällande plan ett effektiviseringskrav på administration med 10 mnkr samt ytterligare ett krav på 5 mnkr på hälso- och sjukvårdsavdelningen (HSA). Motsvarande krav riktas i budget 2014 mot HSNK och syftet är att samordna delar av verksamheterna för att få positiva synergieffekter. Närhälsan I budget 2013 finns ett effektiviseringskrav på Närhälsan om 20 mnkr med anledning av den förändrade politiska och tjänstemannaorganisationen. Rent praktiskt innebär det att Närhälsan lämnar ett koncernbidrag till Moderförvaltningen. Samma konstruktion gäller för 2014, vilket innebär att Närhälsan ska lämna ett koncernbidrag på 20 mnkr till Moderförvaltningen. 7. Principer för prissättning inom Regionservice verksamheter Regionstyrelsen väntas senare under 2013 besluta om en ny styrmodell och finansieringsprinciper. I avvaktan på detta beslut och eventuella övergångsregler som kan komma att gälla under 2014, skall beställare och utförare planera överenskommelserna inför 2014 utifrån nu gällande modell. De förutsättningar avseende index och effektiviseringskrav som finns beskrivna i avsnitt 3 och 6 ovan skall beaktas. 8. Priser företagshälsovård Under 2013 har nya Riktlinjer avseende företagshälsovård antagits. I dessa har tjänsteupplägget förtydligats och delvis förändrats. Som en följd av detta har även finanseringsprinciperna förändrats. I arbetet har en grundnivå definierats innehållande tjänster som betalas av respektive förvaltning/bolag. Pris för grundnivån och de rörliga tjänsterna bereds årligen av regionkansliet och beslutas av regiondirektören. Kostnaden för 5

17 grundnivån fördelas på förvaltningar och bolag på basis av antal anställda i oktober föregående år minskat med antalet timanställda, och faktureras respektive förvaltning/bolag. Priset för grundnivån per anställd för år 2014 fastställs till 450 kr (inklusive uppräkning och effektiviseringskrav). Priset för de rörliga tjänsterna 2014 får maximalt höjas med indexuppräkning minus effektiviseringskrav. Modellbytet innebär att grundnivån och ersättningen för rörliga tjänster ska budgeteras av respektive verksamhet. Då sjukfrånvaron är på väg att öka är det troligt att insatserna måste öka vilket också de budgeterade beloppen bör spegla. Det är därför rimligt att anta att köpen från Hälsan och stressmedicin bör öka något jämfört med Övriga frågor 9.1 Fortsatt finansiering av verksamheter som initialt finansieras av regionstyrelsen Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott beslutar vid två tillfällen per år om ordnat införande av nya läkemedel, metoder samt nationella och regionala riktlinjer. I besluten ingår en introduktionsfinansiering under månader. Därefter förutsätts beställare och utförare i Västra Götalandsregionen ta över ansvaret för den fortsatta utvecklingen och finansieringen. I vårdöverenskommelserna och budget för 2014 finns behov av att behandla och finansiera ett antal läkemedel, metoder, riktlinjer med mera som tidigare varit föremål för introduktionsfinansiering. Inför 2014 ska särskilt fokus läggas på att förbättra prognoser och beslutsunderlag i syfte att få en bättre överensstämmelse mellan budget och utfall. Den normala tiden för introduktionsfinansieringen höjs från 12 till 24 månader vilket bättre svarar mot erfarenheterna hittills. Samtidigt ökar det kraven på finansiering då det innebär att kostnader för två års central finansiering ska inarbetas i vårdöverenskommelserna när det ordnade införandet upphör. Det är viktigt att förvaltningsledningarna tar en aktiv roll i implementeringen och uppföljningen av det ordnade införandet och stödjer verksamheterna i arbetet. Fortlöpande ska också arbetet med att utmönstra metoder och läkemedel som har ingen eller ringa medicinsk effekt fortgå. Uppföljningen av ordnat införande kommer att ingå som en del i controllingverksamheten Finansiering av kompetensförsörjning och utbildningsuppdrag Inom hälso- och sjukvården ingår i utförarstyrelsernas uppgifter att ha ansvar för specialistutbildning av läkare och för att frågor kring bemanning och personalförsörjning på kort och medellång sikt för samtliga yrkeskategorier är integrerade i planering och ledning av verksamhet och utvecklingsarbete. Utförarstyrelsernas efterfrågan av kompetens på fem till åtta års sikt ska anges i de årliga kompetensförsörjningsplanerna. Hälso- och sjukvårdsnämnderna finansierar inom ramen för vårdöverenskommelser med Västra Götalandsregionens utförare och i avtal med externa vårdgivare detta utbildnings- och kompetensförsörjningsuppdrag, med undantag bland annat för utbildning av AT-läkare och utbildningsuppdraget inom VG Primärvård. Utbildningsuppdraget är i vissa fall större än det egna kompetensförsörjningsbehovet. Detta gäller till exempel verksamhetsförlagd utbildning under läkar- och sjuksköterskeutbildning som en följd av gällande lagstiftning och nationella och lokala avtal mellan landsting och lärosäten. Beställare och utförare i Västra Götalandsregionen har ansvaret för utvecklingen och finansieringen i vårdöverenskommelserna och budget. Av regionfullmäktiges budget framgår att ansvaret för ST-tjänster, hittills finansierade av personalutskottet, ska föras över till hälso- och sjukvårdsnämnderna. De tjänster som avses är ST-tandläkare och ST-läkare inom onkologi, laboratoriemedicin, bild- 6

18 och funktionsmedicin, reumatologi, kirurgi/bassjukvård, psykiatri och barn- och ungdomsneurologi med habilitering, totalt 55 tjänster till en kostnad av cirka 34 mnkr. Personalutskottet har tidigare finansierat ST-tjänster inom områden där det under flera år varit en uttalad regional brist på specialistläkare. Motivet för ägarfinansiering har varit att berörda verksamheter som erhållit finansieringsbidrag för att anställa STläkare på detta sätt ska bidra till att klara hela Västra Götalandsregionens kompetensförsörjning av specialistläkare inom ovan nämnda områden och inte i första hand den egna förvaltningens behov. Hälso- och sjukvårdsnämnderna ska solidariskt inom sitt regionbidrag från och med 2014 och framåt finansiera dessa ST-tjänster, se bilaga 1. Inom ramen för arbetet med framtagande av strategi och handlingsplan för kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvård har identifierats ett flertal fokusområden inom vilka åtgärdsförslag kommer att framläggas under 2013 och första kvartalet Ett sådant område är finansering av kompetensförsörjningsåtgärder på kort och lång sikt, ett annat är styrning av ST-utbildning. 9.3 Satsning på jämställda löner I budgeten har 50 mnkr per år under perioden avsatts till jämställda löner och för att rätta till oskäliga skillnader i lönestrukturen inom framförallt hälso- och sjukvården. Regionstyrelsens personalutskott fattar beslut om årliga lönepolitiska riktlinjer vilka för 2014 kommer att inkludera riktlinjer för de särskilt avsatta medlen och prioriteringar för vissa yrkesgrupper för att nå den önskvärda lönestrukturen När personalutskottet har fattat beslut om de avsatta medlen för jämställda löner ska verksamheterna fakturera regionstyrelsen för att få kompensation Aktivitets- och tidplan med mera Överenskommelser och uppdrag mellan beställarnämnder och utförarstyrelser ska vara klara senast 30 september. Avtal mellan Regionservice och köpande enheter ska vara klara senast 30 september. Handlingsplan för 2014 mellan Hälsan och Stressmedicin och förvaltningar/bolag utifrån riktlinjer för företagshälsovård ska vara klar senast 30 september. Nämnders och styrelsers detaljbudgetar ska avrapporteras till regionstyrelsen senast 1 november. 7 Regionkansliet Ann-Sofi Lodin Regiondirektör Joakim Björck Ekonomidirektör

19 Förteckning ST tjänster som finansieras genom PU medel år 2013, gäller läkare och tandläkare. Antal Specialitet Förvaltning Budget år ST tandläkare Folktandvården ST läkare Kir./ortopedi m. inriktn. bassjukv. Alingsås lasarett ,5 ST läkare Reumatologi SU, SkaS, SÄS, NU ST läkare Barn och ungdomsneurologi m. habilitering Habilitering & Hälsa ST läkare Psykiatri Kungälvs sjukhus ST läkare olika lab.specialiteter SU ST läkare lab. SÄS 8ST läkare olika lab.specialiteter SU ST läkare Onkologi SU 2ST läkare Bild och funktionsmedicin SU 1ST läkare Bild och funktionsmedicin Alingsås lasarett 1ST läkare Bild och funktionsmedicin Kungälvs sjukhus 1ST läkare Bild och funktionsmedicin NU sjukvården 1ST läkare Bild och funktionsmedicin SkaS 0,5 ST läkare, oklar, ej identifierad, se kommentar. Se kommentar Samtliga ST tjänster ej fullt finansierade, men några nära. Sammanställt av Ingrid Andrén, HR strategiska avd

20

21

22

23

24

25

26

27 Sida 1(2) Sammanställning Datum Diarienummer KUN och KUN Kultursekretariatet Handläggare Charlotte Gerd Telefon E-post Kulturnämnden 80 Sammanställning delegationsbeslut konstvandringar september 2012 till och med juni 2013 Beslut fattade i kulturnämndens ställe med hänvisning till beslut om delegationsordning eller särskilt nämndbeslut paragraferas som beslut fattade på nämndsammanträde. Delegationsbeslut med hänvisning till KUN Förslag till nya regler för konstvandringar, har inte paragraferats löpande sedan september Dessa förs här samman till en paragraf. Fortsättningsvis kommer de paragraferas löpande. Delegationsbeslut ska anmälas till nämnd (KL6:35). Nämnden måste kunna följa hur uppdragen att fatta beslut i nämndens ställe utförs. För överklagningsbara delegationsbeslut (i kulturnämndens fall: laglighetsprövning enligt kommunallagen) räknas överklagningstiden från den tidpunkt då justerat protokoll anslås på regionens anslagstavla (i kulturnämndens fall protokoll från det sammanträde då delegationsbeslutet var anmälningsärende). Kultursekretariatet kommer inför 2014 också se över möjlighet och lämplighet gällande beslutsnummerserier (istället för paragrafering som beslut fattade på nämndsammanträde) och regelbunden anmälan av sammanställningar som den här, för olika sorters verkställighetsbeslut och delegationsbeslut som återkommer löpande. Detta i syfte både att skapa lättlästa handlingar och en effektiv förvaltning. Nedan följer en sammanställning av beslut fattade av kulturchef med hänvisning till KUN Förslag till nya regler för konstvandringar under perioden september 2012 till och med juni 2013 i kronologisk fallande ordning Konstvandring Hammarkullen Kulturvandring i Hammarkullen Fågelsjö Kulturbygd Tibro kommun - kompletterande beslut Tibro kommun Konstvandring Södra Bohuslän Konstaxet Konstrikets konstrunda POSTADRESS: Kultursekretariatet Regionens Hus Uddevalla Vänersborg BESÖKSADRESS: Kilbäcksgatan 32, Uddevalla TELEFON: HEMSIDA:

28 Konstvandring i Kungshamn Konstrundan Sjuhärad Konstvandring i Dalsland Konstvandring i Alingsås Konstvandring i Härryda Konstrundan Sjuhärad Konstvandring i Norsesund Konstvandring i Skaraborg Älvkultur konstvandring i Götaälvdalen Konstafton i Lidköping Sida 2(2)

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Verksamhetsberättelse 2012

40 Verksamhetsberättelse för (22) Verksamhetsberättelse 2012 för Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund VERKSAMHETSIDÉ OCH VISION Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund (BDHIF) har fortsatt arbetet under 2012 med att utveckla distriktet på samma positiva sätt som påbörjades under 2010 och fortsatte under Med en kunnig kanslist och en aktiv idrottskonsulent samt engagerad styrelse så har det gått att fortsätta att uppfylla visionen. Under verksamhetsåret 2012 gällde fortsatt att utöka verksamheten i Dalsland, samt att vara del/helarrangör vid arrangemang, tävlingar och utbildningar, och att genom detta och på andra sätt locka till ett tätare samarbete mellan så väl förbundsstyrelsen och föreningarna som olika föreningar emellan. Vision Den vision som formulerades inför 2011 gällde även 2012 och är fortfarande mycket aktuell. Vissa mål är uppnådda och arbetet fortsätter med att förverkliga och utveckla uppsatta mål. Viktiga mål som kontinuerligt gäller för styrelsen: - att arbeta för att alla ska vara med - att arbeta för att få minst 1 ny handikappidrottsaktiv förening i varje kommun - att allt arbete inom förbundet på något sätt skall komma våra aktiva till gagn - att rekrytera ledare inom handikappidrott genom att inspirera och engagera ÅRSMÖTE OCH STYRELSENS ARBETE Årsmötet avhölls lördagen den 31 mars 2012 i Sessionssalen Skansgatan 3 i Uddevalla. Peter Ojala, ledamot i Förbundsstyrelsen för Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska kommitté (SHIF/SPK) ledde årsmötesförhandlingarna som mötesordförande. 5 röstberättigade ombud från 5 medlemsföreningar deltog vid årsmötet. Styrelsen har under året haft 9 protokollförda styrelsemöten samt dessutom 3 arbetsmöten. Omslagsbild från prova-på-klättring med Bohusläns Klätterklubb i Rimnershallen Uddevalla. Foto: Johnny Bergmark.

41 Verksamhetsberättelse för (22) Vid årsmötet den 31 mars 2012 valdes: Styrelse Ordförande 1 år omval Ulf Eliasson Ledamot 2 år omval Håkan Sundberg Ledamot 2 år nyval Roar Bråten Ersättare 1 år omval Anders Ericsson Ersättare 1 år nyval Marie Lohr Ersättare 1 år nyval Anemone Karlsson Revisorer Revisor ordinarie 1 år omval Mona Granath Revisor ersättare 1 år omval Lars Flodin Valberedning Valberedning ordförande 1 år omval Per Back Valberedning ledamot 1 år omval Stefan Hansson Valberedning ledamot 1 år nyval Adrian Forsén Styrelsen har under året 2012 bestått av: Uppdrag Namn Mandattid Förening Styrelse Ordförande Ulf Eliasson Uddevalla Ridklubb Vice ordförande Håkan Sundberg FUB Uddevalla Sekreterare Ulf Eriksson FUB Uddevalla Kassör Birgitta Lindqvist FUB Uddevalla Ledamot Roar Bråten Ersättare Anders Ericsson Uddevalla Ridklubb Ersättare Marie Lohr IK Orient Hoppet Ersättare Anemone Karlsson FUB Uddevalla Revisorer Revisor Mona Granath Ersättare Lars Flodin Valberedning Ordförande Per Back IK Orient Hoppet/FUB Uddevalla Ledamot Stefan Hansson Norrvikens Handikappidrottsförening Ledamot Adrian Forsén IK Orient Hoppet

42 Verksamhetsberättelse för (22) Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund (BDHIF) är anslutet till: Riksidrottsförbundet Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté Västsvenska Idrottsförbundet Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Destination Uddevalla RF SHIF/SPK VSIF SISU DU REPRESENTATION Förbundets styrelse och personal har haft följande representation under 2012: Information om handikappidrott Uddevalla Vuxenutbildning 3 april Information om handikappidrott Uddevalla Gymnasieskola Agneberg Barn- och fritidsprogrammet 15 maj Möte med SISU Idrottsutbildarna Väst i Åmål 13 juni Föreningsträff i Mellerud 7 november VSIF-SDF konferens i Göteborg november

43 Verksamhetsberättelse för (22) Föreläsning med Mikael Andersson på temat Att göra det omöjliga möjligt på Hotell Bohusgården i Uddevalla 5 december Foto: Johnny Bergmark V-G regionen i Vänersborg angående Handikappidrottsstipendium 2 tillfällen Möte Stiftelsen NCC-Julstipendium 2 tillfällen Möte SDF-regionsamverkan 4 tillfällen BDHIF har besökt så många medlemsföreningar som det har varit möjligt under året. FÖRENINGAR ANSLUTNA TILL BDHIF 31 DECEMBER 2012 FUB Stenungsund FUB Uddevalla Färgelanda Handikappidrottsförening IF SOL IK Oddevold IK Orient Löparklubben Spring Åmål Norrvikens Handikappidrottsförening Stenungsunds Handikappidrottsförening Stenungsunds Idrottsförening Sotenäs Handikappidrottsförening Stala IF Skee Skyttegille Uddevalla Basketförening Uddevalla Ridklubb Uddevalla Skidklubb

44 Verksamhetsberättelse för (22) VERKSAMHETEN INOM BDHIF Prioriterade fokusområden I Mål- och verksamhetsplanen för 2012 definierades fem prioriterade fokusområden för BDHIF att arbeta med under året: Förbundsutveckling, Rekrytering, Information/- Marknadsföring, Utbildning och Tävling. De fem fokusområdena följs upp under respektive rubrik nedan. Funktionshinderidrotter som organiseras av andra SF BDHIF besökte under maj 2012 OK Skogsmunken i Munkedal och informerades om och deltog i deras precisionsorientering (PreO). PreO är en gren inom orienteringssporten där alla kan delta oavsett ålder och rörelseförmåga. Man tävlar i lätt terräng som har stigar och vägar som är framkomliga även med rullstol. Foto: Johnny Bergmark. BDHIF besöktes under november 2012 av Uddevalla Golfklubb (UGK), som informerade om sitt projekt Anpassning av golfbanan för personer med funktionsnedsättning. BDHIF informerade i sin tur dem om olika aspekter av tillgänglig verksamhet, tillgänglig information och tillgänglig fysisk miljö utifrån olika funktionsnedsättningar. En av målsättningarna med UGKs projekt är att bli Sveriges första golfbana där hela banan är anpassad för golfare med funktionsnedsättning. FÖRBUNDSUTVECKLING BDHIF har under verksamhetsåret 2012 arbetat inom fokusområde Förbundsutveckling, med syfte att ge ökad kunskap och kompetens till BDHIFs förtroendevalda och anställda, vilket i förlängningen ska komma aktiva och medlemsföreningar till gagn. BDHIF konstaterar att förbundet nu är på god väg, men att det finns saker kvar att göra inom detta område. BASEN Handikappidrottens grundutbildning Ordförande och två anställda från BDHIF deltog i BASEN Handikappidrottens grundutbildning på Vara Folkhögskola 21 januari Utbildningen arrangerades av Västergötlands Handikappidrottsförbund, och detta var utbildningsdag två av två (dag ett hölls 19 november 2011). Dagen innehöll prova-på-idrotter, redovisning av ledarfrågor samt

45 Verksamhetsberättelse för (22) utvärdering. Idrotter som kunde provas var elektronskytte, rullstolsbasket, rullstols-murderball och rullstolsinnebandy. Utvecklings- och planeringsdag BDHIF arrangerade i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Väst den 30 november 2012 en utvecklings- och planeringsdag för förtroendevalda och anställda. Ordförande, sekreterare, valberedningens ordförande samt två anställda deltog tillsammans med två processledare från SISU. Temat för dagen var förbundsutveckling med syfte att arbeta fram underlag till verksamhetsplaneringen för 2013 och framåt samt att genomföra delar av den SWOT-analys som initierats av SHIF/SPK. Resultatet av dagen ligger till grund för BDHIFs verksamhetsplan för Tankens kraft BDHIFs anställda lyssnade på Mikael Anderssons öppna föreläsning Tankens kraft i december Mikael talade om hur tankens kraft kan göra det omöjliga möjligt, och att det tar tid - ofta lång tid - och krävs mycket tålamod för att identifiera sina mål, hitta sina drivkrafter och förverkliga sina drömmar. Att varje individ har resurser och möjligheter att själv påverka sin livssituation. Ett mycket tänkvärt och berörande föredrag om att den verkliga kärnan i tankens kraft är "att överskrida våra självskapade begränsningar och istället fokusera på våra möjligheter och förutsättningar". Se även bild på Mikael Andersson sid 4. REKRYTERING BDHIF har under verksamhetsåret 2012 inom fokusområde Rekrytering arbetat med bl a prova-på-idrotter och projekt Idrott för alla i Dalsland. BDHIF noterar en mycket glädjande ökning med ca 25 aktiva inom skadegrupp U i IKAPP-sektionen hos Löparklubben Spring Åmål, som blev ny medlem under november 2011! Målet för 2012 var att öka antalet medlemsföreningar med minst 1 per kommun och antalet aktiva idrottsutövare med funktionsnedsättning med minst 14 personer. BDHIF konstaterar att antal aktiva idrottsutövare med funktionsnedsättning har ökat med ca 25 personer genom LK Spring Åmåls medlemsökning, och att målet t o m överträffats med ca 10 personer. Antal medlemsföreningar har ökat med 1 förening, och BDHIF konstaterar att förbundet kommit en liten bit på väg. PROVA-PÅ-IDROTTER i Rimnershallen i Uddevalla lördagen 17 mars Ett 40 tal ledare/instruktörer från Friskis&Svettis Uddevalla, Göteborgs Rullstolsbasketklubb, Bohusläns Klätterklubb, Bowls Sweden, Team Träffpunkten-Lidköping, SRF Trollhättan-Lilla Edet och IK Orient Hoppet, erbjöd besökarna möjligheter att prova på elva olika idrotter/aktiviteter. Uppskattningsvis 250 personer besökte arrangemanget.

46 Verksamhetsberättelse för (22) Prova-på Enkeljympa med Friskis&Svettis Uddevalla. Foto: Johnny Bergmark. Se även omslagsbilden med prova-på Klättring. Prova-på Träning med medicinboll med IK Orient Hoppet. Foto: Elisabeth Karlsson. Prova-på Bowls med Bowls Sweden. Foto: Johnny Bergmark. Prova-på Rullstolsbasket med Göteborgs Rullstolsbasketklubb. Foto: Johnny Bergmark. Prova-på Elektronskytte med Team Träffpunkten SRF Lidköping. Foto: Johnny Bergmark

47 Verksamhetsberättelse för (22) Prova-på New Age Kurling med Bowls Sweden. Foto: Foto: Johnny: Bergmark. Prova-på Showdown med SRF Trollhättan-Lilla Edet. Foto Johnny: Bergmark. NYA MEDLEMSFÖRENINGAR Löparklubben Spring Åmål I slutet av 2011 beviljades Löparklubben Spring Åmål inträde i SHIF/SPK, och hälsas nu varmt välkomna i förbundet och distriktet! LK Spring Åmåls IKAPP-sektion kan under 2012 visa upp en ökning av nya aktiva inom skadegrupp U med cirka 25 personer. Några deltagare och ledare i LK Spring Åmåls sektion Ikapp. Foto: Göran Johansson.

48 Verksamhetsberättelse för (22) Träning med LK Spring Åmåls sektion Ikapp. Foto: LK Spring Åmål. Idrottsföreningen Special Olympics i Lysekil I början av 2012 har Idrottsföreningen Special Olympics i Lysekil (IF SOL) beviljats inträde i SHIF/SPK, och hälsas varmt välkomna i förbundet och distriktet! IF SOL bedriver Floorhockey, som är en idrott inom Special Olympics. PROJEKT Idrott för alla i Dalsland Inom ramen för projekt Idrott för alla i Dalsland har BDHIF under 2012 arbetat med kartläggning av föreningar och idrotter i dalslandskommunerna, samt deltagit i möte med SISU Idrottsutbildarna Väst i Åmål. Projektet är förlängt att pågå även under INFORMATION/MARKNADSFÖRING BDHIF har under verksamhetsåret 2012 arbetat med informationsaktiviteter och arbetat med övergången till ny hemsida i IdrottOnline Förbund. Kansliet har också stöttat medlemsföreningarna i deras arbete att ansluta sig till IdrottOnline, vilket är att krav för att lämna föreningsrapporter och söka LOK-stöd. Målet för 2012 var att barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning i alla fjorton kommuner i distriktet ska känna till vilka möjligheter som finns att utöva funktionshinderidrott i sin egen kommun eller i sitt närområde. BDHIF konstaterar att målet nåtts endast i liten omfattning, och förbundet arbetar vidare med att nå ut till målgrupperna på olika sätt. Informationsaktiviteter BDHIF har under verksamhetsåret 2012 inom fokusområde Information/Marknadsföring informerat om funktionshinderidrott vid två skolor (Uddevalla Vuxenutbildning och Uddevalla Gymnasieskola Agneberg) samt vid en föreningsträff i Mellerud för alla föreningar i Dalsland.

49 Verksamhetsberättelse för (22) Hemsida Nuvarande hemsidan hos Laget.se saknar vissa administrativa funktioner, och BDHIF har under 2012 fortsatt arbetat med övergången till en ny hemsida i IdrottOnline Förbund. Övergången till den nya hemsidan kommer att slutföras under UTBILDNING BDHIF har under verksamhetsåret 2012 inom fokusområde Utbildning arbetat med planering, genomförande och uppföljning av Plattformen ledarutbildning med inriktning handikappidrott. Målet för 2012 var att minst 10 personer i målgruppen skulle få ökad kunskap om handikappidrott och ledarskap. BDHIF konstaterar att målet inom fokusområde Utbildning överträffats, då 13 personer erhållit kursintyg efter genomgången Plattformen ledarutbildning med inriktning handikappidrott. PLATTFORMEN ledarutbildning med inriktning handikappidrott Under oktober och november 2012 genomfördes en tvådagars Plattformen ledarutbildning med inriktning handikappidrott i Rimnershallen i Uddevalla. Utbildningen arrangerades av BDHIF i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Väst. Syftet var att ge en grundläggande utbildning i handikappidrott. Under utbildningsdagarna varvades föreläsningar och gruppdiskussioner med praktiska övningar. Under planeringens gång utvecklades utbildningen till att bli ett pilotprojekt för SISU, då det enligt uppgift från dem var första gången som de håller en Plattformen-utbildning med inriktning handikappidrott. Utvärderingar från kursdeltagarna visar att både teoretiska pass och praktikpass uppfattades mycket positivt, och att innehållet i Plattformenmodulerna utgjorde en bra kombination med handikappidrotts-modulerna. Utvärderingar från de tre kursledarna visar att vissa mindre ändringar kan göra kursinnehållet ännu bättre anpassat till den heterogena målgruppens varierande förutsättningar. BDHIF är mycket stolta över att ha varit delaktiga i detta pilotprojekt, och vi har förhoppningar om att resultatet kan bidra Plattformen Ledarutbildning Handikappidrott dag 2. Stående Per Back, Stellan Ström, Annika Zäll, Kenneth Börjesson, Nicholas Mattiasson, Patrik Johansson, Sylvia Peterson, Joel Eksell, Björn Panozo, Elisabeth Karlsson. Sittande kursledarna Viktor Weiberg, Dick Stenberg, Stina Wikström. Foto: Elisabeth Karlsson.

50 Verksamhetsberättelse för (22) till utvecklandet av en handikappidrottsutbildning som ingår i SISUs ordinarie utbildningsprogram. Vi planerar att hålla utbildningen igen vid två tillfällen under 2013 med samma upplägg och samma kursledare och med ett ännu bättre och mer anpassat innehåll. Kursledarna Dick Stenberg och Stina Wikström från Göteborgs Handikappidrottsförbund föreläser om handikappidrott för engagerade kursdeltagare. Foto: Elisabeth Karlsson. Kursledare Stina Wikström går igenom vad som är viktigt att tänka på när man tränar personer med synskada eller utvecklingsstörning. Foto: Elisabeth Karlsson.. Praktisk övning i hur det kan vara att vara synskadad respektive ledsagare. Foto: Elisabeth Karlsson.

51 Verksamhetsberättelse för (22) TÄVLING BDHIF har under verksamhetsåret 2012 inom fokusområde Tävling arrangerat Särskolemästerskap i friidrott samt delsponsrat fyra friidrotts- och fotbollsarrangemang. Målet för 2012 var att genomföra arrangemang som upplevs som bra av både deltagare och medarrangörer. BDHIF konstaterar att målet i vissa delar uppnåtts under året, och förbundet fortsätter arbeta för fler och bättre tävlingsarrangemang. SÄRSKOLEMÄSTERSKAP i Friidrott på Rimnersvallen i Uddevalla 13 september Arrangemanget var ett samarbete mellan BDHIF och Uddevalla Gymnasieskola Agneberg Barn- och fritidsprogrammet, Friidrottsklubben IK Orient Hoppet, Uddevalla Kommun Kultur Fritid Natur, Friskis&Svettis-Uddevalla samt Röda Korset Uddevalla. Deltagarantalet var i det närmaste dubbelt mot förra året med hela 153 tävlande från 14 stycken grundsärskolor och gymnasiesärskolor från 9 olika kommuner i Bohuslän och Dalsland. Elever/funktionärer från Uddevalla Gymnasieskola Agneberg Barn- och fritidsprogrammet Foto: Johnny Bergmark. Kula för högstadiet Foto: Johnny Bergmark

52 Verksamhetsberättelse för (22) Löpning 400 meter för högstadiet. Foto: Johnny Bergmark. Längdhopp för mellanstadiet. Foto Johnny Bergmark. Det fanns också möjlighet att prova-på trekamp, här testas Jerkerspel. Foto: Johnny Bergmark.

53 Verksamhetsberättelse för (22) ALLA PLATSAR på Gullmarsvallen i Lysekil 3 maj BDHIF besökte arrangemanget och sponsrade medaljerna.. Löpning 100 meter för högstadiet. Foto: Johnny Bergmark. Höjdhopp för högstadiet. Foto: Johnny Bergmark Längdhopp för högstadiet. Foto: Johnny Bergmark.

54 Verksamhetsberättelse för (22) SPECIAL GÖTEBORGSVARVET 11 maj Norrvikens HIF samt IK Orient Hoppet sprang loppet. BDHIF sponsrade deras resor. Foto: Anita Hansson, Norrvikens HIF. ORUST LION CUP 22 september Arrangerades av Stala IF, fotbollscupen besöktes och delsponsrades av BDHIF. Matchbild. Foto: Johnny Bergmark.

55 Verksamhetsberättelse för (22) IDROTTSPRESTATIONER 2012 FLOORHOCKEY Nationella Spelen i Floorhockey i Lysekil april IF SOL från Lysekil höll i hela arrangemanget och tog också hem silvret. Matchbild med IF SOL i svart-vita tröjor mot Rånäs 4H i Nationella Spelen i Floorhockey i Lysekil april Foto: Johnny Bergmark. FOTBOLL Frösunda Open Cup i fotboll i Uddevalla 17 juni Sibräcka Änglar/Stala IF vann i div 5. Matchbild med Sibräcka Änglar i grön/vita tröjor. Foto: Johnny Bergmark.

56 Verksamhetsberättelse för (22) IK Oddevold Grunden knep andraplatsen i div 6. Matchbild från div 2 med IK Oddevold Grunden i blå/vita tröjor. Foto: Johnny Bergmark. SM & Special Olympics i fotboll div 5 i Vimmerby 1-2 september. Sibräcka Änglar/Stala IF spelade hem ett silver. Lagbild silvermedaljörer i div 5 Sibräcka Änglar/Stala IF. Foto: Annika Zäll. Orust Lion Cup i fotboll i Varekil 22 september IK Oddevold Grunden segrade i div 3-4. Sibräcka Änglar/Stala IF segrade i div 5. IK Oddevold Grunden tog hem segern i div 6. Luciacupen i fotboll Mölndal 9 december Sibräcka Änglar/Stala IF tog hem cupsegern i div 5. Stenungsunds IF med sitt lag Allstar Knatte gjorde fina prestationer.

57 Verksamhetsberättelse för (22) Spelare och tränare i Stenungsunds IF Allstar Knatte. Foto: Jessica Roos Rahmquist. BOCCIA Nordby Super Market Cup 15 april Norrvikens HIFs Viktor Trygg stod som slutsegrare. Tvåa kom Magnus Tabell och trea Rickard Simonsson. Göteborg Open november Norrvikens HIFs Malin Johansson nådde kvartsfinalen i Boccia. SIMNING Göteborg Open november Norrvikens HIFs Caroline Riese tog en 2:a plats i simning i åldersgruppen år. LÖPNING Special Göteborgsvarvet 11 maj Norrvikens HIF och löparklubben Spring Åmåls sektion IKAPP samt IK Orient Hoppet hade många löpare på plats som gjorde bra ifrån sig. FRIIDROTT Svenska Handikappidrottsspelen 21 april i Norrköping IK Orient Hoppets Isabelle Karlsson slog nytt svenskt rekord i kula 4.0 kg med 8.50 meter. Isabelle slog även till med nytt rekord i slägga med meter vid tävlingar i Söderhamn den 29 maj. SKYTTE Håkan Gustafsson från Skee Skyttegille kvalificerade sig till Paralympics i London Håkan gjorde bra ifrån sig på plats, med att vara en poäng från att nå final. Håkan gjorde även bra ifrån sig i några Världscupstävlingar där han var nära en pallplats.

58 Verksamhetsberättelse för (22) UTMÄRKELSER Norrvikens Handikappidrottsförening Norrvikens HIFs Jessica Hansson erhöll Rotarys Ungdomsstipendium 2012 på kr för sitt initiativtagande till danstillställningar för personer med funktionsnedsättning. Uddevalla Skidklubb Uddevalla Skidklubb erhöll under hösten 2012, kr från Tumba Pokalen. Detta pris inrättades förra året till minne av Sven Tumba och är prispengar från Uddevalla Näringsliv Masters i golf, där vinnaren skänker just kr till handikappidrottsverksamhet. Uddevalla Skidklubb ska nu använda dessa pengar till fortsatt handikappanpassning av sin anläggning Bjursjöstugan i Uddevalla. Foto: Johnny Bergmark.

59 Verksamhetsberättelse för (22) SLUTORD FRÅN STYRELSEN Verksamhetsåret 2012 blev ett bra år för Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund (BDHIF). BDHIF har under året haft två större aktiviteter. En dag med Prova-på-idrotter i Rimnershallen i Uddevalla, där det fanns 11 olika idrotter att prova på och som blev ett välbesökt arrangemang med ett par hundra besökare. Även ett särskolemästerskap i friidrott genomfördes med ett deltagarrekord från hela vårt distrikt. BDHIF har även tillsammans med SISU Idrottsutbildarna Väst haft en två dagars Plattformen ledarutbildning med inriktning handikappidrott samt en styrelseutbildning som varit positiva. Med dessa lyckade arrangemang så hoppas styrelsen att vi får fler föreningar och aktiva till förbundet. Arbetet med Mål och Verksamhetsplan för BDHIF har fortsatt under året. Viktigt att poängtera är att styrelsens arbete är beroende av aktiva föreningar och att samarbete och dialog föder framgång. Arbetet med samverkan mellan BDHIF, Göteborgs Handikappidrottsförbund (GHIF) och Västergötlands Handikappidrottsförbund (VHIF) som startade redan 2010, har fortgått även under 2012 och kommer att fortsätta under 2013, för att försöka hitta samarbetsformer som tilltalar alla. Under 2013 har styrelsen fortsatt ambitionen att öka antalet medlemsföreningar i BDHIF. Styrelsen för Bohuslän Dals Handikappidrottsförbund tackar personal och sina medlemsföreningar för ett bra Uddevalla mars 2013 Ulf Eliasson, ordförande Håkan Sundberg, vice ordförande Ulf Eriksson, sekreterare Birgitta Lindqvist, kassör Roar Bråten, ledamot

60 Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund, Skansgatan 3, Uddevalla

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84 Förslag till skrivelse Kulturdepartementet Finansdepartementet Socialdepartementet Pensionsfrågan inom scenkonstområdet Flertalet län/regioner, som idag ingår i samverkansmodellen, är bekymrade över att pensionsfrågan ännu inte är löst för landets scenkonstinstitutioner. Denna fråga togs upp, och tillmättes stor betydelse, under den kultursamverkansträff som arrangerades av SKL i samverkan med Västra Götalandsregionen under våren. Scenkonstens pensioner har varit föremål för överläggningar mellan regeringen och arbetsmarknadens parter under snart 20 år. Flera för branschen godtagbara lösningar har diskuterats men inget förslag har hittills vunnit regeringens bifall presenterade Scenskonstpensionsutredningen sitt betänkande, SOU 2009:50, som innehöll en heltäckande lösning på flertalet allvarliga problem som vidlåder det nuvarande pensionssystemet. Flertalet remissinstanser tillstyrkte utredningens förslag. Efter en lång beredning har regeringen slutligen beslutat att inte genomföra förslagen. Det är mot denna bakgrund mycket angeläget att regeringen snarast tar initiativ till att skyndsamt lösa frågan i samråd med arbetsmarknadens parter. Den avgörande frågan torde vara att regeringen måste klargöra att de resurser som i dagsläget avsatts för att finansiera det nuvarande systemet även i framtiden står till parternas förfogande när man skall teckna kollektivavtal om ett nytt pensionssystem. Sker inte detta hotar allvarliga konsekvenser särskilt för landets opera-, musikteater och dansinstitutioner samtidigt som många sångare och dansare får mycket bristfälliga pensionsförmåner. Den låga nationella uppräkning inom anslagsposten medel till regional kulturverksamhet som hittills gällt, har inneburit att lönekostnadsuppräkningarna för landets scenkonstinstitutioner endast blivit en lanstingskommunal angelägenhet. Att därtill lägga de extra oförutsägbara kostnaderna för pensioner på institutionerna och deras huvudmän innebär att uppbyggd kulturell infrastruktur på sikt kan slås sönder. Detta innebär alltså att statens kulturpolitiskt starkt motiverade pensionsåtagande urholkas. POSTADRESS: Västra Götalandsregionen Kultursekretariatet Göteborg BESÖKSADRESS: Ekelundsgatan 1, 2 tr TELEFON: HEMSIDA:

85 Pensionsfrågan inom scenkonstområdet Sändlista för kännedom: Svensk scenkonst Kulturrådet Symf, Sveriges yrkesmusikerförbund Teaterförbundet Svenska musikerförbundet Pensionsmyndigheten

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2012 2(22) Verksamhetsberättelse 2012 för Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund VERKSAMHETSIDÉ OCH VISION Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund (BDHIF) har fortsatt arbetet under

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2011 2(10) Verksamhetsberättelse 2011 för Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund VERKSAMHETSIDÉ OCH VISION Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund (BDHIF) har fortsatt arbetet under

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2010 Verksamhetsberättelse 2010 för Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund Verksamhetsidé och Visioner Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbunds styrelse har under år 2010 skaffat sig

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan

Mål- och verksamhetsplan Mål- och verksamhetsplan 2013-2014 2 (6) Mål- och Verksamhetsplan 2013-2014 Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund (BDHIF) bildades 1992 och är ett av 21 specialidrotts-distrikts-förbund

Läs mer

Idrott och fritid med GLÄDJE för alla

Idrott och fritid med GLÄDJE för alla Idrott och fritid med GLÄDJE för alla Reviderad Mål- och verksamhetsplan för år 2014 Bildkollage på framsidan: Överst: Prova-på klättring med Bohusläns Klätterklubb och prova-på elektronskytte med Team

Läs mer

Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen

Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2013-11-26 Regionstyrelsen Handläggare: Mattias Berntsson Telefon: 0700-82 42 50 E-post: mattias.h.berntsson@vgregion.se Till Regionstyrelsen Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen

Läs mer

Idrott och fritid med GLÄDJE för alla

Idrott och fritid med GLÄDJE för alla Idrott och fritid med GLÄDJE för alla Verksamhetsberättelse 2013 Bildkollage på framsidan: Övre raden från Alla Platsar i Lysekil: Rasmus Olaussin åk 3 stöter kula; Meja Wunsch åk 3 hoppar längdhopp; Kasper

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet 15 januari 2013 Plats: Blå salongen, residenset, Vänersborg Tid: Kl.

Läs mer

Mötesbok: servicenämnden ( ) servicenämnden Datum: Plats: Skövde, Regionens Hus, Lokal: Björken Kommentar:

Mötesbok: servicenämnden ( ) servicenämnden Datum: Plats: Skövde, Regionens Hus, Lokal: Björken Kommentar: Mötesbok: servicenämnden (2017-08-30) servicenämnden Datum: 2017-08-30 Plats: Skövde, Regionens Hus, Lokal: Björken Kommentar: Dagordning Beslutsärenden 43 Upphandling 3 44 Återbetalning av överskott 6

Läs mer

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Protokoll fört vid sammanträde med den gemensamma styrelsen för Västergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsemöte Plats: Lejongapet, Kungälvs sjukhus Datum och tid: onsdag den 6 december 2017, klockan 09:00-10:00

PROTOKOLL Styrelsemöte Plats: Lejongapet, Kungälvs sjukhus Datum och tid: onsdag den 6 december 2017, klockan 09:00-10:00 Plats: Lejongapet, Kungälvs sjukhus Datum och tid: onsdag den 6 december 2017, klockan 09:00-10:00 ande Staffan Setterberg, (KD), ordförande Jesper Blomqvist,(S) vice ordförande Morgan Hedman, (S) Frode

Läs mer

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Pressmeddelande Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Beslut i regionstyrelsen 27 oktober Fullmäktigeärenden Västra Götalandsregionen vill sälja 31 fastigheter Västra Götalandsregionen ska enligt ett förslag

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Ändringar enligt RF 171/14 har införts. Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Utöver detta reglemente

Läs mer

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet den 19 augusti 2014 Plats: Blå salongen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 09.00-15.00

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Västra Götalandsregionen 1 (3) Yttrande Datum 2015-01-14 Diarienummer RS 1705 2014 Ärende 4 och HS 150-2015 Regionstyrelsen Yttrande över motion av Linn Brandström m.fl. (M) om mödrahälsovård och gynekologi

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 1 (5) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 Plats: Bohusläns museum, Museigatan 1, Uddevalla Tid: Kl. 09:00 15:00 (Kaffe från kl. 08:30) Om du

Läs mer

Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen

Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen Uppdaterad 2017-05-09 Dokumentet utvecklas och uppdateras kontinuerligt, försäkra dig om att du har den

Läs mer

Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016

Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016 1 (1) Föredragningslista 2016-10-12 Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 9.15-11.30 Inledande formalia Hålltid kl. 09.15-09.20 Mötets

Läs mer

Handlingar. till möte med servicenämnden torsdag 18 dec 2014

Handlingar. till möte med servicenämnden torsdag 18 dec 2014 Handlingar till möte med servicenämnden torsdag 18 dec 2014 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med servicenämnden 18 december 2014 Plats: Hotel Riverton, Göteborg, Stora Badhusgatan 26 Tid: Kl. 09.15-14.00

Läs mer

I offentlighetens tjänst

I offentlighetens tjänst I offentlighetens tjänst Hur styrs Västra Götalandsregionen? Vad vi ska prata om Västra Götalandsregionens samhällsuppdrag Vad säger lagen? Västra Götalandsregionens styrmiljö reglementen Tjänstemannarollen

Läs mer

Jan Alexandersson (v) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokollet kommer att justeras senast den 14 juni.

Jan Alexandersson (v) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokollet kommer att justeras senast den 14 juni. PROTOKOLL 2005-05-31 Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän den 30 maj 2005 kl 09.00-17.00 och den 31 maj 2005 kl 08.30-12.00 på Konferensanläggningen Skottarn, Gullholmen 58-70 NÄRVARANDE

Läs mer

Sammanträde med Valnämnden

Sammanträde med Valnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Valnämnden Tid: Måndagen den 16 Maj 2016, kl 18.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar A/ Principer för indelning i valkretsar och

Läs mer

styrning i Västra Götalandsregionen

styrning i Västra Götalandsregionen Antagen av regionfullmäktige 2017 09 19, 115 Diarienummer: RS 2017 00110 Policy för styrning i Västra Götalandsregionen Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernavdelning ärendesamordning

Läs mer

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården. 24 april 2015

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården. 24 april 2015 Handlingar till mötet med styrelsen för 24 april 2015 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med Styrelsen för den 24 april 2015 Plats: Konferensrum Flygeln, Administrationscentrum NÄL Tid: Kl. 09:30 (politiskt

Läs mer

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Protokoll fört vid sammanträde med den gemensamma styrelsen för Västergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Läs mer

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t Beslutad av: Regiondirektören, 2018-01 - 25 Diarienummer: RS 2017-06134 Giltighet: från 2018-01 - 29 till 2022-12 - 31 Riktlinje Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en

Läs mer

Handlingar. till ägarutskottets sammanträde Vänersborg

Handlingar. till ägarutskottets sammanträde Vänersborg Handlingar till ägarutskottets sammanträde Vänersborg 2013-09-17 Föredragningslista Sidan 1 av 2 Ägarutskottet Sammanträde med Ägarutskottet 17 september 2013 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg

Läs mer

Handlingar till personalutskottets möte den 26 augusti 2015 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets möte den 26 augusti 2015 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets möte den 26 augusti 2015 i Vänersborg 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med personalutskottet den 26 augusti 2015 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid:

Läs mer

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Vi i Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen ser med

Läs mer

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE Styrelsen i Svenska Kälksportförbundet föreslår, till Årsmötet 2018-09-15, en förändring av Förbundsstadgarna som innebär

Läs mer

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen Västra Götaland 49 kommuner 1,6 miljoner invånare Västra Götalands län Landskap: Västergötland, Bohuslän och Dalsland Största stad: Göteborg Minsta kommun: Dals Ed Regionhuvudstad: Vänersborg 29 611 öar,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 31 maj 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 31 maj 2016 1 (6) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 31 maj 2016 Plats: Färdshuset Facklan, Uddevallavägen 6, Bäckefors Tid: Kl. 09:00 16:00 (Studiebesök Praktikertjänst,

Läs mer

Delegeringsordning för regionstyrelsen

Delegeringsordning för regionstyrelsen 1 (7) Delegeringsordning Västra Götalandsregionen Diarienummer RS 691-2012 Antaget av den 13 januari 2015, 7 Delegeringsordning för Förteckning över grupper av ärenden, där har delegerat beslutanderätt

Läs mer

Protokoll från Styrelsen för beställd primärvård den 23 maj 2014

Protokoll från Styrelsen för beställd primärvård den 23 maj 2014 1 (12) Protokoll Protokoll från Styrelsen för beställd primärvård den 23 maj 2014 Tid: 10.30-14.45 Plats: Mötesplats Kungshöjd, Kaserntorget 11A, Göteborg Närvarande Beslutande (S) ordförande (M), vice

Läs mer

Nomineringsunderlag regionuppdrag

Nomineringsunderlag regionuppdrag Nomineringsunderlag regionuppdrag 2018-2022 Antal ledamöter ordf 1 v ordf 2 v ordf 3 v ordf leda- ers möter Revisorer 11 x x 11 Valberedning 8 + 8 x x x x Arvodesberedning 8 + 8 x x x x Västra patientnämnden

Läs mer

Protokoll från revisorskollegiet den 17 maj 2017

Protokoll från revisorskollegiet den 17 maj 2017 1 (10) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från revisorskollegiet den 17 maj 2017 Tid: 09:30-13:15 Plats: Regionens Hus Vänersborg, konferenslokal Framtiden Närvarande Beslutande Birgitta

Läs mer

Protokoll från Styrelsen för beställd primärvård den 25 april 2014

Protokoll från Styrelsen för beställd primärvård den 25 april 2014 1 (10) Protokoll Protokoll från Styrelsen för beställd primärvård den 25 april 2014 Tid: 11.00-15.40 Plats: Mötesplats Kungshöjd, Kaserntorget 11A, Göteborg Närvarande Beslutande Jim Aleberg (S) ordförande

Läs mer

Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittés Förbundsmöte 9-10 maj 2015, Scandic Triangeln Malmö

Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittés Förbundsmöte 9-10 maj 2015, Scandic Triangeln Malmö 7. FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG 10.1 Behandling av förbundsstyrelsens förslag till Strategi2020, verksamhetsoch ekonomisk plan. (se punkt 5 i FM-dokumentationen) 10.2 Fastställande av föreningarnas medlemsavgift

Läs mer

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland 1(9) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2014-11-05 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 30-2014 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till Tandvårdsstyrelsen Resultatdelning

Läs mer

Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin

Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin 1 (6) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin Dokumentet består av tre delar.

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Protokoll från servicenämnden 2 mars 2017

Protokoll från servicenämnden 2 mars 2017 1 (12) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från servicenämnden 2 mars 2017 Tid: 09.15-14.20, ajournering 12.20-13 Plats: Sessionssalen, Residenset i Vänersborg 11-17 Närvarande Beslutande

Läs mer

Protokoll från Beredningen för Överenskommelsen med den sociala ekonomin den 4 september juni 2015

Protokoll från Beredningen för Överenskommelsen med den sociala ekonomin den 4 september juni 2015 1 (7) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från Beredningen för Överenskommelsen med den sociala ekonomin den 4 september juni 2015 Tid: 09.30 11.45 Plats: Residenset, Vänersborg Närvarande

Läs mer

Åtgärder för verksamhet i balans 2015

Åtgärder för verksamhet i balans 2015 Ärende 2 Ärende 2 1 (3) Tjänsteutlåtande Datum 2015-06-16 Diarienummer NU Västra Götalandsregionen / Handläggare: Sven Florström Telefon: 0702-089108 E-post: sven.florstrom@vgregion.se Till s styrelse

Läs mer

Stadgar för Västra Götalands läkarförening

Stadgar för Västra Götalands läkarförening Stadgar för Västra Götalands läkarförening Dessa stadgar har antagits vid föreningens medlemsmöte 2018-09-18 och godkänts av Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse 2018-xx-xx. Allmänna bestämmelser 1

Läs mer

Idrott och fritid med GLÄDJE för alla

Idrott och fritid med GLÄDJE för alla Mål- och verksamhetsplan 2016 Idrott och fritid med GLÄDJE för alla Bild saknas Boccia Bordtennis Bänkpress Elhockey Floorhockey Fotboll Friidrott löpning Friidrott rullstol Goalball Innebandy Judo Kälkhockey

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag DAGORDNING Datum 2017-02-01 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-10 kl. 09.50 Plats: Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona

Läs mer

Reglemente för servicenämnden

Reglemente för servicenämnden 1 (6) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för servicenämnden Dokumentet består av tre delar. Först en allmän översiktlig

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2019-02-14 kl.

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i

Läs mer

Värdegrund bygger på oss

Värdegrund bygger på oss VERKSAMHETSPLAN 2013 Vision: I StHIF står idrotten i centrum och är ett medel för delaktighet och utveckling. Strategiska mål StHIF erbjuder utveckling och utbildning på ett professionellt plan Beckis

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef Välkomna till Västra Götalandsregionen Johan Flarup, avdelningschef Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i uppdrag från riksdag

Läs mer

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Dnr: Rev 34-2011 Genomförd av: Revisionsenheten Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 14 december 2011 Regionens uppföljning av

Läs mer

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Protokoll fört vid sammanträde med den gemensamma styrelsen för Västergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Läs mer

Birgitta Wessman Thyrsson Samordningsförbundet Östra Östergötland

Birgitta Wessman Thyrsson Samordningsförbundet Östra Östergötland Plats och tid: Repslagaregatan 12 Norrköping, Närvarande: Ledamöter Tjänstgörande ersättare Irma Görtz (Norrköping Kommun) ordförande Birgitta Wessman Thyrsson (Region Öst ) Vice Orf. Anna Svensson (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017

Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017 En reviderad Krav- och kvalitetsbok, förfrågningsunderlag enligt lag (2008:962)

Läs mer

Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 25 april 2014

Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 25 april 2014 1 (10) Protokoll Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 25 april 2014 Tid: kl 10.00 16.35 Plats: Hörsel, Syn och Tolkverksamheten, Skövde Närvarande ande Christin Slättmyr (S), ordförande

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16) Nr 5 2010-12-13 1(16) Plats och tid Samordningsförbundets kontor, Sundsgatan 17 Vänersborg, måndagen den 13 december 2010, klockan 10.00 14:00 ande Lennart Niklasson (Kommunerna) Johan Ekstedt (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk Vårdsamverkan Fyrbodal Beredningen psykiatri/missbruk Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 Överenskommelse mellan staten och SKL Fortsättning på tidigare satsningar inom området

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA - STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA BAKGRUND Svenska Karateförbund Västra (SKV) bildades som Specialdistriktsförbund (SDF) 2010-XX-XX mot bakgrund av att Svenska Karateförbundet vid Riksidrottsmötet

Läs mer

STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL

STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL 1 STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL Reviderade 1974-03-14, 1975-03-05, 1982-02-25, 1994-05-09, 2004-03-04, 2005-03-15 1 BAKGRUND Ericsson Idrottsförening är en ideell idrottsförening,

Läs mer

Datum Ordförandens förslag 1. Maria Nyman Stjärnskog utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ordförandens förslag 1. Maria Nyman Stjärnskog utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2014-06-11 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-06-11 kl. 09.00 Plats: Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö 1.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9) Sida 1(9) Plats och tid Stadshuset, fredag 27 november 2015, kl 8.30 12.00 Ledamöter Övriga närvarande Ledamöter Pernilla Övermark (S), ordförande, Mölndals stad Marianne Ahlborg (FP), HSN Väster, 1 vice

Läs mer

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2006-04-19 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdag den 19 april, 2006 klockan 19.00 19.45 Beslutande Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Sammanträde 2012-04-23

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Sammanträde 2012-04-23 Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Tid: 2012-04-23 kl. 09.00 11.00 Plats: Gamlestadsvägen 4 B15 Ledamöter Närvarande: Håkan Linnarsson, (S) Västra Götalandsregionen (tjänstgör 21-35) Beatrice Berglund, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Stadgar för Västra Götalands läkarförening

Stadgar för Västra Götalands läkarförening Stadgar för Västra Götalands läkarförening Dessa stadgar har antagits vid föreningens fullmäktige 2018-XX-XX och godkänts av Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse 2018-XX-XX Allmänna bestämmelser 1 Västra

Läs mer

Handlingar till mötet i Vänersborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 28 april 2015

Handlingar till mötet i Vänersborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 28 april 2015 Handlingar till mötet i Vänersborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 28 april 2015 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med fastighetsnämnden den 28 april 2015 Plats: Regionens Hus, Östergatan

Läs mer

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Protokoll fört vid sammanträde med den gemensamma styrelsen för Västergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Läs mer

Tid: Onsdagen den 20 juni 2012, kl. 08:30 12:00. Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås, Bertil Söderling

Tid: Onsdagen den 20 juni 2012, kl. 08:30 12:00. Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås, Bertil Söderling Protokoll Sammanträde: Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus Tid: Onsdagen den 20 juni 2012, kl. 08:30 12:00 Plats: Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås, Bertil Söderling ande Peter Rosholm (S) ordförande Ann-Christine

Läs mer

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016 Ärende 4 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-19 Diarienummer Al 6-2016, AL 18-2016 Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson Fredrikson Telefon: 0709-36 92 50 E-post: maria.gabrielsson-fredrikson@vgregion.se

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Rita Carlsson Ann-Britt Sundström Mikael Svedberg Daniel Jönsson Elin Vesterlund

Läs mer

Raéd Shaqdih, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare......

Raéd Shaqdih, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare...... SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Plats och tid Rådhuset, Askersund Kl 13.30-16.10 Beslutande Ledamöter Annica Moberg, Kumla kommun, ordförande Liisa Ejdenwik, Arbetsförmedlingen, ersätter Mattias Olofsson Anneli

Läs mer

Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 18 mars 2015

Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 18 mars 2015 Protokoll från Västra Götalandsregionen, Habilitering & Hälsa 1 (11) Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 18 mars 2015 Tid: 10.00 15.05 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med personalutskottet den 18 mars 2015 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid:

Läs mer

Datum Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: kl Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö

Datum Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: kl Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö DAGORDNING Datum 2015-03-03 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-03-12 kl. 10.15 Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö 1. Justering

Läs mer

STADGAR FÖR föreningen CENTRUM FÖR IDROTT & HÄLSA Bildad 2002 Stadgarna ändrade av extra årsmöte 2008-11-19

STADGAR FÖR föreningen CENTRUM FÖR IDROTT & HÄLSA Bildad 2002 Stadgarna ändrade av extra årsmöte 2008-11-19 CENTRUM FÖR IDROTT & HÄLSA Stadgar STADGAR FÖR föreningen CENTRUM FÖR IDROTT & HÄLSA Bildad 2002 Stadgarna ändrade av extra årsmöte 2008-11-19 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Syfte Idrott är fysisk aktivitet och

Läs mer

Idrottens organisation

Idrottens organisation Idrottens organisation Riksidrottsstyrelsen, RS Riksidrottsförbundet RF Förbundsstyrelsen, FS SISU Idrottsutbildarna SOK:s styrelse Sveriges Olympiska Kommitté SOK 71 Specialidrottsförbund SF Styrelser

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Västra Regionen 2011

Verksamhetsberättelse. Västra Regionen 2011 Verksamhetsberättelse Västra Regionen 2011 Västra Regionen omfattar Hallands län, Jönköpings kommun samt hela Västra Götaland utom Göteborg och Mölndal Verksamhetsberättelse för 2011 Styrelsen för Västra

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning

Hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning sjukvårdsnämndens delegationsordning Denna delegationsordning gäller från 2019-04-09 enligt HSN 34/2019 HSN 2019-257 Ledningsstaben regionostergotland.se Enligt Reglemente för Region Östergötland så ska

Läs mer

6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN

6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN 6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN 2019-0818 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0818 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-04-26 Intern

Läs mer

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta Enligt arbetsutskottets förslag

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta Enligt arbetsutskottets förslag STRÖMSTADS KOMMUN Ärenden Sida 24 (38) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-10-24 KS/2013 0159 KS 116 Årsredovisning med verksamhetsberättelse för Samordningsförbundet Norra Bohuslän Kommunstyrelsen

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2010-04-20 1 (10) Margareta Löfgren, Marks kommun

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2010-04-20 1 (10) Margareta Löfgren, Marks kommun 2010-04-20 1 (10) Plats och tid Samrehab, Skene Lasarett, Skene, klockan 09.00 11.45 Beslutande Ersättare Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Helén Eliasson, Västra Götalandsregionen Per-Åke

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Samrehabnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Samrehabnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Skene lasarett, konferenscenter Arne Aldman, kl 08:30-09:45 S C MP S C C S Hanne Jensen ersätter Claes Redberg, Västra Götalandsregionen Sandra Eliasson ersätter

Läs mer

Handlingar till mötet i Göteborg med Styrelsen för Habilitering & Hälsa

Handlingar till mötet i Göteborg med Styrelsen för Habilitering & Hälsa Handlingar till mötet i Göteborg med Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 20 oktober 2011 Ärende 4 Sida 1(1) Tjänsteutlåtande Datum 2011-10-10 Diarienummer H&H 21-2011 Förvaltningskansliet Handläggare

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 20 maj 2015 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 20 maj 2015 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets sammanträde den 20 maj 2015 i Vänersborg 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med personalutskottet den 20 maj 2015 Plats: Sessionssalen, residenset, Vänersborg Tid:

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 25 maj 2016 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 25 maj 2016 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets sammanträde den 25 maj 2016 i Vänersborg 1 (2) Föredragningslista 2016-05-25 Sammanträde med personalutskottet den 25 maj 2016 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg

Läs mer

Protokoll från styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus den 19 mars 2014

Protokoll från styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus den 19 mars 2014 1 (7) Protokoll Protokoll från styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus den 19 mars 2014 Tid: 08:30 12:00 Plats: Södra Älvsborgs Sjukhus, sammanträdeslokal Bertil Söderling, Borås Närvarande Beslutande Peter

Läs mer