Landstingsfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingsfullmäktige"

Transkript

1 KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA Datum Möte nr 3 Sida 1(7) Landstingsfullmäktige Elin Beyersdorff Till landstingsfullmäktiges ledamöter Till ersättare för kännedom Landstingsfullmäktige Datum Onsdag 30 september 2015 Tid kl 9.00 Plats Stufvenäs, Söderåkra Tidplan Sammanträde med valberedning Sammanträdets öppnande Kaffe Fortsatt sammanträde Lunch Fortsatt sammanträde, interpellationer Kaffe Fortsatt sammanträde, medborgarförslag Folkhögskoleverksamheten Utbildning om mänskliga rättigheter Landstingsfullmäktiges ärendelista med tillhörande handlingar finns tillgängligt för allmänheten på landstingets kansli och på landstingets webbplats, Ltkalmar.se. Mötet är öppet för allmänheten. Föredragningslista 1. Godkännande av tidplan och föredragningslista 2. Val av justerare och tid för justering 3. Anmälan om eventuella interpellationer och frågor 4. Reglemente för landstingets patientnämnd Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige godkänner reglemente för landstingets i Kalmar län patientnämnd att gälla från och med den 1 december 2015.

2 2 Föredragningslista 5. Bildande av Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige beslutar: 1. Bilda Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg tillsammans med övriga landsting/regioner i Sverige. Region Skåne, Landstinget Blekinge, Region Kronoberg, Region Östergötland, Region Jönköping, Region Halland, Västra Götalandsregionen, Region Örebro, Landstinget i Värmland, Landstinget Västernorrland, Landstinget Västmanland, Landstinget i Sörmland, Landstinget Dalarna, Region Gävleborg, Region Gotland, Stockholms läns landsting, Landstinget i Uppsala län, Region Jämtland/Härjedalen, Västerbottens läns landsting, Norrbottens läns landsting. 2. Godkänna förslag till förbundsordning. 3. Godkänna samverkansavtal mellan kommunalförbundet och Västerbottens läns landsting om det medicinska ansvaret och att Västerbottens läns landsting därefter tecknar samverkansavtal med berörda landsting enligt bilaga Inbetala andelskapitalet per den 5 januari 2016 enligt bilaga Godkänna preliminär budget enligt bilaga som ställs till kommunalförbundets förfogande. 6. Inbetala 20 % av kommunalförbundets fasta kostnader för preliminär budget per 5 januari 2016 enligt bilaga 5b. 7. Uppdra till regionala samverkansnämnden att nominera en ledamot och en ersättare till kommunalförbundets styrelse. 8. Utse Lena Segerberg (S) till ledamot och Gudrun Brunegård (KD) till ersättare till fullmäktige för kommunalförbundet för svenskt ambulansflyg för tiden 1 januari april Den ekonomiska konsekvensen ska beaktas i Landstingsplanen Årsredovisning och revisionsberättelse för år 2014 avseende Stiftelsen Alvar och Berta Löttigers fond för reumatiskt sjuka i norra Kalmar län Diarienummer /5 Förslag till beslut Landstingsfullmäktige godkänner årsredovisningen för Stiftelsen Alvar och Berta Löttigers fond för reumatiskt sjuka i norra Kalmar län och beviljar styrelsen ansvarsfrihet för Delårsrapport för perioden 1 januari 30 juni 2015 från Regionförbundet i Kalmar län Förslag till beslut Landstingstingsfullmäktige noterar den ekonomiska redovisningen i delårsrapport för perioden 1 januari 30 juni 2015 för Regionförbundet i Kalmar län.

3 3 Föredragningslista 8. Ersättning för medborgare-, patient- och närståendemedverkan Diarienummer (tidigare diarienummer ) ärendet är också kopplat till utredningsuppdrag 15/02 (diarienummer ) Förslag till beslut 1. Landstingsfullmäktige antar Ersättning för medborgare-, patient- och närståendemedverkan daterad den 13 augusti 2015 att gälla från och med den 1 november Landstingsfullmäktige beslutar att det till representanter i pensionärsrådet och funktionshinderrådet ska utgå ersättning för dagarvode och reseersättning enligt gällande Regler och bestämmelser för förtroendevaldas arvoden (diarienummer ). 9. Justering i bolagsdokument för AB Transitio Diarienummer Förslag till beslut 1. Landstingsfullmäktige godkänner ändringsavtalet för tillägg och ändring av aktieägaravtal avseende ägande i AB Transitio. 2. Landstingsfullmäktige uppdrar åt landstingsstyrelsens ordförande och landstingsdirektören att underteckna ändringsavtalet. 10. Initiativ utveckla principer och metoder för medborgardialogen inom Landstinget i Kalmar län Diarienummer Förslag till beslut 1. Landstingsfullmäktige ställer sig bakom medborgarutskottets initiativ för att utveckla medborgardialogen inom Landstinget i Kalmar län och principerna för denna. 2. Landstingsfullmäktige uppdrar åt medborgarutskottet att ta fram en kostnadsberäknad plan för arbetet med medborgardialog under mandatperioden. Planen ska redovisas i landstingsfullmäktige under hösten Sammanträdesplan 2016 Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige fastställer sammanträdesdagar för 2016 enligt följande: 24 februari, 25 maj, 28 september och november. 12. Medborgarförslag 21/2014 om ersättningsnivåer för sjukresor med egen bil Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige avslår medborgarförslag 21/2014 om ersättningsnivåer för sjukresor med egen bil då ersättningsnivåerna för sjukresor med egen bil sågs över i samband med budgetarbetet Överläggning i landstingsstyrelsen, Claus Zaar (SD) föreslog bifall till medborgarförslaget. Landstingsstyrelsen avslog bifallsyrkandet. Mot beslutet reserverade sig Sverigedemokraterna till förmån för eget förslag.

4 4 Föredragningslista 13. Medborgarförslag 24/2014 Sänk priser för bussbiljett eller inför gratis resor Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige besvarar medborgarförslag 24/2014 Sänk priser för bussbiljett eller inför gratis resor med följande. Synpunkterna i medborgarförslaget kommer att beaktas i den pågående översynen av nuvarande produkt- och prissystem. 14. Medborgarförslag 26/2014 om drop in laboratorium på länssjukhuset i Kalmar Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige besvarar medborgarförslag 26/2014 om drop in laboratorium på länssjukhuset i Kalmar enligt följande. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommer att undersöka frågan för att kunna ta ställning till om förslaget kan förverkligas under de kommande åren. 15. Medborgarförslag 1/2015 om att fakturan för läkarbesök ska skickas via e- mail Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige avslår medborgarförslag 1/2015 om att fakturan för läkarbesök ska skickas via eftersom det innebär en för stor säkerhetsrisk. 16. Medborgarförslag 2/2015 om att påskynda handläggningen av asylsökande med sjukvårdskompetens Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige besvarar medborgarförslag 2/2015 om att påskynda handläggningen av asylsökande med sjukvårdskompetens med att landstinget redan arbetar i enlighet med förslagets intentioner. 17. Medborgarförslag 8/2015 om kontant betalning vid receptförnyelse Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige avslår medborgarförslag 8/2015 om kontant betalning vid receptförnyelse. Landstinget strävar sedan några år tillbaka efter att vara kontantfria samt att ha en enhetlig hantering av betalningar. 18. Medborgarförslag 23/2014 om permissionsresor Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige besvarar medborgarförslag 23/2014 om permissionsresor med följande. Det finns redan idag möjlighet att få permissionsresor där kliniken eller motsvarande som initierar permissionen står för kostnaderna. Resan hanteras inte som färdtjänst men kan utföras med motsvarande servicenivå. 19. Medborgarförslag 3/2015 om billigare kollektivtrafik Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige avslår medborgarförslag 3/2015 om billigare kollektivtrafik.

5 5 Föredragningslista Överläggning i landstingsstyrelsen, Allianspartierna föreslog bifall till följande alternativyrkande: Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att medborgarförslaget tas med som underlag i den fortsatta diskussionen om det nya pris- och biljettsystemet. Landstingsstyrelsen avslog alternativyrkandet. Mot beslutet reserverade sig Allianspartierna till förmån för eget alternativyrkande. 20. Framtida organisation avseende det regionala ansvaret för stöd till kultur i länet Diarienummer (150054) Förslag till beslut Landstingsfullmäktige beslutar: 1. Från och med den 1 januari 2016 övertar landstinget ansvaret för regional kulturverksamhet samt fördelning av regionala kulturanslag och fördelning av anslag till regionala organisationer för studieförbund, ungdomsorganisationer och idrott från Regionförbundet i Kalmar län. Landstingsfullmäktige godkänner för egen del ändringen i regionförbundets förbundsordning på det sätt att texten att ansvara för regional kulturverksamhet samt fördela regionala kulturanslag utgår. Beslutet gäller under förutsättning av att samtliga medlemmar i Regionförbundet godkänner ansvarsövergången. 2. Det ska inrättas en nämnd med 5 ledamöter med ansvar för regional kulturverksamhet samt fördelning av regionala kulturanslag. Nämnden ska ha ansvar för de ekonomiska anslag som regionförbundet tidigare fått från landstinget. Förslag till reglemente och ändringar i bestämmelser om ersättning till de förtroendevalda ska redovisas i landstingsfullmäktige i november månad. De ekonomiska ramarna ska arbetas in i landstingsplanen för Landstingsdirektören får i uppdrag att - ingå en överenskommelse med Regionförbundet om vilka anslag som övergår från Regionförbundet till att vara landstingets ansvar. Överenskommelsen ska redovisas i samband med budget och plan för ta fram en tjänstemannaorganisation för det nya ansvarsområdet - tillsammans med Regionförbundet i Kalmar län till kulturrådet anmäla förändring av ansvaret för kultursamverkansmodellen i Kalmar län samt en uppdaterad framställning till Statens Kulturråd när det gäller statliga medel från och med ta fram en modell för samverkan med kommunerna på kulturområdet - snarast påbörja arbetet med att se över uppdragen till länets kulturinstitutioner för den kommande planperioden. - I landstingsplanen föra in ett avsnitt som tydligt reglerar visioner, mål och ekonomisk planering för den kommande planperioden. Överläggning i landstingsstyrelsen, Claus Zaar (SD) föreslog bifall till följande ändringsyrkande: Sverigedemokraterna yrkar vad gäller punkt 2 i beslutsförslaget att antalet ledamöter i den föreslagna nämnden ändras från 5 till 11. Landstingsstyrelsen avslog ändringsyrkandet. Mot beslutet reserverade sig Sverigedemokraterna till förmån för eget ändringsförslag. 21. Information från Folkhögskoleverksamheten om utbildning i mänskliga rättigheter

6 6 Föredragningslista 22. Motion 3/2015 angående minskad byråkrati mer patienttid Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige besvarar motion 3/2015 minskad byråkrati mer patienttid, med att det inom landstinget pågår en översyn rörande minskad administration och dokumentation. 23. Motion 4/2015 Ta tillvara på den språkliga kompetens vi har i vårt landsting Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige besvarar motion 4/2015 Ta tillvara på den språkliga kompetens vi har i vårt landsting med hänvisning till ett pågående arbete med att införa ett IT-stöd för kompetensplanering. IT-stödet planeras innehålla det motionen efterfrågar. 24. Motion 7/2014 Höj attraktiviteten inom primärvården Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige besvarar motion 7/2014 höj attraktiviteten inom primärvården med att flera av de förslag som lyfts fram i motionen finns i landstingsplanen för och kommer utifrån detta vara prioriterade punkter. Överläggning i landstingsstyrelsen, Allianspartierna föreslog bifall till följande alternativyrkande: Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta ge landstingsdirektören i uppdrag att: - Ta fram en plan för strategisk lönesättning med glesbygdstillägg vid fast anställning på särskilt utsatta hälsocentraler. - Införa äldremottagningar på några utvalda platser i länet. - Inrätta ett utbildningscenter inom primärvården för komplettering av kompetens hos utländska läkare och svenska läkare med utländsk läkarexamen. - I kontakten med Sveriges Kommuner och Landsting agera för ett nationellt hyrläkarstopp. Landstingsstyrelsen avslog alternativyrkandet. Mot beslutet reserverade sig Allianspartierna till förmån för eget alternativyrkande. 25. Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Diarienummer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige besvarar motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer i enlighet med redovisat yttrande. 26. Begäran om entledigande som ledamot/ersättare i landstingsfullmäktige 27. Val av ny ledamot i styrelsen för NTF-förbunden i Kalmar län, Blekinge län och Kronobergs län

7 7 Föredragningslista 28. Begäran om entledigande samt val av ny ersättare i Regionförbundets styrelse 29. Val av ny ledamot i styrelsen för stiftelsen Alvar och Berta Löttigers fond för reumatiskt sjuka i norra Kalmar län 30. Val av ny nämndeman i förvaltningsrätten i Linköping för Begäran om entledigande samt val av ny nämndeman i förvaltningsrätten i Växjö för Begäran om entledigande från uppdrag som ersättare landstingsfullmäktiges delegation för psykiatrivård 33. Begäran om entledigande samt val av ny ledamot i landstingsfullmäktige valberedning 34. Begäran om entledigande samt val av ny ledamot i Regionförbundets styrelse 35. Begäran om entledigande samt val av ny ledamot och ordförande i landstingets patientnämnd 36. Begäran om entledigande samt val av ny ersättare i Länsstyrelsen i Kalmars Viltförvaltningsdelegation 37. Val av 8 nämndemän i kammarrätten i Jönköping Val av 5 nämndemän i förvaltningsrätten i Linköping och 22 nämndemän till förvaltningsrätten i Växjö Val av 8 nämndemän i Göta Hovrätt Anmälningsärenden Ulf Nilsson (S) ordförande - Motion 7/2015 Inför närsjukvårdsteam enligt Skaraborgs modell i Kalmar län, diarienummer Medborgarförslag 7/2015 om solceller på Oskarshamns sjukhus, diarienummer Medborgarförslag 9/2015 om permissionsresor till patienter som vårdas palliativt, diarienummer Medborgarförslag 10/2015 om att anställa fler audionomer, diarienummer Medborgarförslag 11/2015 om modernare parkeringsautomater, diarienummer Medborgarförslag 12/2015 om att kunna använda bussbiljett som parkeringsbiljett, diarienummer Medborgarförslag 13/2015 om att underlätta länsöverskridande resande mellan Västervik och Linköping, diarienummer Motion 9/2015 Laddinfrastruktur för elbilar, diarienummer

8 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum Landstingsfullmäktige Sida 1(1) Referens Diarienummer Reglemente för landstingets patientnämnd Förslag till beslut Landstingsfullmäktige godkänner reglemente för landstingets i Kalmar län patientnämnd att gälla från och med den 1 december Bakgrund Ett nytt förslag till Reglemente för landstingets patientnämnd med ett antal mindre justeringar har arbetats fram med anledning av förändringar i lagstiftningen. Dessa är till följd av att en del av Socialstyrelsens arbetsuppgifter överförts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) samt införandet av den nya patientlagen som trädde i kraft den 1 januari 2015 och förändrade regleringar i lag om patientnämndsverksamhet m.m. Förändringarna i reglementet innebär främst att Socialstyrelsen som begrepp har bytts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) samt att patientnämndens uppdrag överensstämmer med den nya lagregleringen - att patientnämnden även ska tillhandahålla, inte enbart hjälpa, patienter att få den information patienterna behöver för att kunna ta till vara sina intressen i hälso- och sjukvården. De föreslagna ändringarna är markerade med fet stil i bilaga 1. Jennie Hagberg Landstingsjurist Bilaga Reglemente för landstingets patientnämnd. Landstinget i Kalmar län Webbplats Ltkalmar.se E-post landstinget@ltkalmar.se Organisationsnr Postadress Landstinget i Kalmar län Box Kalmar Besöksadress Strömgatan Kalmar Telefon vx Bankgiro

9 Reglemente för landstingets patientnämnd Allmänna bestämmelser 1 Patientnämnden har i enlighet med lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. till uppgift att stödja och hjälpa patienter inom 1. den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) som bedrivs av landstinget eller enligt avtal med landstinget, 2. den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen som bedrivs av kommunerna i Kalmar län eller enligt avtal med kommunerna och den allmänna omvårdnad enligt socialtjänstlagen (2001:453) som ges i samband med sådan hälso- och sjukvård, samt 3. den tandvård enligt tandvårdslagen (1985:125) som bedrivs eller helt eller delvis finansieras av landstinget. För patientnämnden gäller vad som är föreskrivet i kommunallagen (1991:900) och offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). 2 Inom ramen för i 1 angivna uppgifter ska nämnden utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet i hälsooch sjukvården genom att 1. tillhandahålla eller hjälpa patienter att få den information patienterna behöver för att kunna ta till vara sina intressen i hälso- och sjukvården, 2. främja kontakterna mellan patienter och vårdpersonal, 3. hjälpa patienter att vända sig till rätt myndighet, 4. rapportera iakttagelser och avvikelser av betydelse för patienterna till vårdgivare och vårdenheter. Patientnämnden ska vidare informera allmänheten, hälso- och sjukvårdspersonalen och andra berörda om sin verksamhet, främja god kontakt och kontinuitet i vården genom ett förtroendefullt samarbete såväl med landstingets egna organ, andra kommunala och statliga myndigheter som med patienternas och personalens organisationer, verka för att patientens rättigheter tas tillvara och dennes integritet skyddas,

10 förmedla kontakten med myndigheter och organisationer - exempelvis socialnämnd och patientorganisationer - som kan ge patienten stöd och hjälp, informera kontaktsökande om de möjligheter och rättigheter som inryms i patientförsäkrings-, läkemedelsförsäkrings- och rättshjälpssystemen, informera om möjligheten att vända sig till patientförsäkring och läkemedelsförsäkring samt tillhandahålla informationsmaterial och anmälningsblanketter, i förebyggande syfte verka för att medicinska, omvårdnadsmässiga, personella, tekniska och etiska förhållanden, som kan innebära risk för felaktig eller otillfredsställande vård eller behandling, uppmärksammas av berörd nämnd/direktion/förvaltning och den underställd personal, informera om de möjligheter som finns att vända sig till berörd nämnd och till prövningsinstanser såsom Inspektionen för vård och omsorg (IVO), eller riksdagens ombudsmän (JO), i de fall så bedöms nödvändigt utreda framställda klagomål och om nämnden finner det påkallat hänskjuta ärendet för prövning av berörd nämnd/direktion eller till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eller om skälig misstanke om brott föreligger göra anmälan härom till åklagarmyndighet eller polismyndighet, göra Inspektionen för vård och omsorg (IVO) uppmärksam på förhållanden som omfattas av IVO:s tillsyn, senast den sista februari varje år till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen lämna en redogörelse över patientnämndsverksamheten under föregående år, rekrytera, utbilda och utse stödpersoner till patienter som vårdas enligt lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård, lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård samt smittskyddslagen (2004:168), såsom opartisk och fristående instans fullgöra vad som i övrigt enligt landstingsfullmäktiges beslut, lag eller författning åligger nämnden. För fullgörande av sina uppgifter äger nämnden rätt att från landstingets organ och tjänstemän infordra de uppgifter, erhålla de upplysningar och det biträde som nämnden behöver. 3 Nämnden utgörs av sju ledamöter och lika många ersättare.

11 Ledamöter och ersättare i nämnden väljs av landstingsfullmäktige för en tid av fyra år, räknat fr.o.m. den 1 januari året näst efter det, då allmänna val till landstingsfullmäktige ägt rum. 4 Landstinget utser ordförande och vice ordförande att tjänstgöra den tid, för vilken de blivit valda som ledamöter i nämnden. Är både ordföranden och vice ordföranden förhindrade att inställa sig vid sammanträde med nämnden äger nämnden utse annan ledamot att för tillfället föra ordet. 5 Beredning och föredragning inom nämnden sker genom nämndens presidium. Vid förfall för ordföranden och/eller vice ordföranden skall finnas två av nämnden utsedda personliga ersättare. Nämnden äger vidare uppdra beredning och föredragning av visst ärende eller viss grupp av ärenden åt en eller flera särskilda ledamöter eller åt någon av patientnämndens tjänstemän. 6 Sekreterare åt nämnden utses av nämnden. Kan han eller hon inte närvara vid visst sammanträde eller del därav, utser nämndens ordförande annan sekreterare vid det sammanträdet eller den delen av sammanträdet. Sekreteraren för nämndens protokoll, ombesörjer expediering av nämndens beslut och fullgör i övrigt de uppgifter som framgår av detta reglemente eller särskilt beslut av nämnden. Nämndens sammanträden 7 Nämnden skall för varje kalenderår upprätta en plan över sina sammanträden. Utöver de sammanträden som intagits i planen skall sammanträde enligt 6 kap 18 kommunallagen hållas när minst en tredjedel av nämndens ledamöter begär det eller ordföranden anser att det behövs. 8 Nämnden beslutar själv om plats för nämndens sammanträden.

12 9 Skriftlig kallelse upptagande de ärenden som skall förekomma på sammanträdet samt handlingar i förekommande ärenden skall i god tid före sammanträdet tillställas varje ledamot i nämnden. Ersättare skall genom utsändande av föredragningslista underrättas om nämndens sammanträde. 10 Är ledamot förhindrad att deltaga i sammanträde, åligger det honom eller henne att skyndsamt meddela detta till nämndens sekreterare, som ombesörjer kallelse av ersättare. Beträffande begränsningar i ersättares tjänstgöringsrätt gäller samma bestämmelser som för landstingsfullmäktige (5 kap kommunallagen). 11 Vid sammanträde med nämnden äger landstingsstyrelsens ordförande och vice ordförande, även om de ej är ledamöter i nämnden, rätt att närvara och delta i överläggningarna men ej i besluten samt att få sin mening antecknad till protokollet. Icke tjänstgörande ersättare äger rätt att närvara vid nämndens sammanträden samt att delta i överläggningarna och få sin mening antecknad till protokollet. Delegering 12 Nämnden får uppdra åt särskilt utskott, åt ledamot eller ersättare eller åt någon av patientnämndens tjänstemän att på nämndens vägnar besluta i de grupper av ärenden som fastställs av nämnden. Nämnden har att varje år fastställa den delegering av sin beslutanderätt som ska gälla. Kan beslut i ärende, i vilket beslutanderätten delegerats, väntas bli av prejudicerande art eller är ärendet mer svårbedömt eller av större omfattning eller bedöms vara av särskild betydelse för landstingets kvalitets- och patientsäkerhetsarbete, skall ärendet underställas nämnden för beslut. Beslut, som fattas på grund av nu nämnda uppdrag, skall anmälas vid nämndens nästa sammanträde.

13 Övriga bestämmelser 13 Från nämnden utgående utlåtanden och skrivelser undertecknas av ordföranden - eller vid förfall för denne av vice ordföranden - med kontrasignation av den tjänsteman nämnden därtill utser. Utlåtanden och skrivelser, föranledda av beslut i ärende, i vilket beslutanderätten delegerats, undertecknas av den, till vilken beslutanderätten delegerats. 14 För nämnden gäller i övrigt vad som stadgas i 3 kap 3-5 samt 10 kap 1-15 kommunallagen. 15 Föreskrifterna i detta reglemente gäller i den mån icke lag, författning eller andra av statlig myndighet meddelade eller fastställda bestämmelser föranleder annat. Detta reglemente gäller från och med den 1 december Fastställt av landstingsfullmäktige XX/15.

14 TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum Diarienummer Landstingsfullmäktige Bildande av Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg Förslag till beslut Landstingsfullmäktige beslutar: 1. Bilda Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg tillsammans med övriga landsting/regioner i Sverige. Region Skåne, Landstinget Blekinge, Region Kronoberg, Region Östergötland, Region Jönköping, Region Halland, Västra Götalandsregionen, Region Örebro, Landstinget i Värmland, Landstinget Västernorrland, Landstinget Västmanland, Landstinget i Sörmland, Landstinget Dalarna, Region Gävleborg, Region Gotland, Stockholms läns landsting, Landstinget i Uppsala län, Region Jämtland/Härjedalen, Västerbottens läns landsting, Norrbottens läns landsting 2. Godkänna förslag till förbundsordning. 3. Godkänna samverkansavtal mellan kommunalförbundet och Västerbottens läns landsting om det medicinska ansvaret och att Västerbottens läns landsting därefter tecknar samverkansavtal med berörda landsting enligt bilaga Inbetala andelskapitalet per den 5 januari 2016 enligt bilaga Godkänna preliminär budget enligt bilaga som ställs till kommunalförbundets förfogande. 6. Inbetala 20 % av kommunalförbundets fasta kostnader för preliminär budget per 5 januari 2016 enligt bilaga 5b. 7. Uppdra till regionala samverkansnämnden att nominera en ledamot och en ersättare till kommunalförbundets styrelse. 8. Utse Lena Segerberg (S) till ledamot och Gudrun Brunegård (KD) till ersättare till fullmäktige för kommunalförbundet för svenskt ambulansflyg för tiden 1 januari april Den ekonomiska konsekvensen ska beaktas i Landstingsplanen Landstinget i Kalmar län Webbplats Ltkalmar.se E-post landstinget@ltkalmar.se Organisationsnr Postadress Landstinget i Kalmar län Box Kalmar Besöksadress Strömgatan Kalmar Telefon vx Bankgiro

15 Landstinget i Kalmar län Datum Sida 2(2) Bakgrund Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg bildas för att administrera och sköta uppdraget med ambulansflygplanverksamheten och överta befintligt samverkansavtal mellan de 21 landstingen/regioner och Västerbottens läns landsting från den 1 januari Den ordinarie driftsstarten förväntas ske i början av Under tiden fortsätter projektledning och uppbyggnaden av organisationerna så att verksamheten står redo vid ordinarie driftstart. Ekonomisk konsekvens 2016 andelskapital på kr likvidmässig påverkan (bokas som tillgång i landstingets BR). Beräknad andel av fasta kostnader - Landstingets andel av 5,2 mkr i beräknad budget för 2016 uppgår till 84 tkr. - Landstingets andel av 13,0 mkr i beräknad budget för 2017 uppgår till 209 tkr. - Landstingets andel av 26 mkr beräknad budget för 2018 uppgår till 420 tkr. Elin Beyersdorff Landstingssekreterare Bilagor 1. Beslutsunderlag Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg. 2. Sammanställning över remissvar angående bildande av kommunalförbund, bilaga Förslag till förbundsordning. 4. Förslag till samverkansavtal mellan kommunalförbundet och Västerbottens läns landsting, bilaga Fördelningsmodell flygambulans och egenregidelen, bilaga Preliminär budget för 2016 samt kalkyl för 2017 och 2018, sammandrag. 7. Fördelning av andelskapital utifrån folkmängd, bilaga Preliminär budget för 2016 samt kalkyl för 2017 och 2018, totalt, bilaga 5a. 9. Preliminär budget 2016 om 20 % av de ordinarie fasta kostnaderna för egenregiverksamhet, bilaga 5 b.

16 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 1 Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg. Inledning. Kommunalförbundet bildas för att administrera och sköta uppdraget med ambulansflygplanverksamheten och överta befintligt samverkansavtal mellan de 21 landstingen och Västerbotten från den 1 januari Den ordinarie driftsstarten förväntas ske början Under tiden fortsätter projektledning och uppbyggnaden av organisationerna så att verksamheten står redo vid ordinarie driftsstart. Förslag till beslut: - Att Bilda kommunalförbund tillsammans med övriga landsting/regioner i Sverige. Region Skåne, Landstinget Blekinge, Region Kronoberg, Landstinget i Kalmar län, Region Östergötland, Region Jönköping, Region Halland, Västra Götalandsregionen, Region Örebro, Landstinget i Värmland, Landstinget Västernorrland, Landstinget Västmanland, Landstinget i Sörmland, Landstinget Dalarna, Region Gävleborg, Region Gotland, Stockholms läns landsting, Landstinget i Uppsala län, Region Jämtland/Härjedalen, Västerbottens läns landsting, Norrbottens läns landsting. - Att godkänna förslag till förbundsordning. - Att godkänna samverkansavtalet mellan förbundet och Västerbottens läns landsting om det medicinska ansvaret och att Västerbottens läns landsting därefter tecknar samverkansavtal med berörda landsting. - Att inbetala andelskapitalet per den 5 januari 2016 enligt bilaga 5a. - Att godkänna preliminär budget enligt bilaga som ställs till förbundets förfogande. - Att inbetala 20 % av förbundets fasta kostnader för preliminär budget per 5 januari 2016 enligt bilaga 5b. - Att uppdra till samverkansnämnden att nominera ledamot till förbundets styrelse. Sammanfattning I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag. b) Sammanställning av remissvar från i höst c) Förslag till förbundsordning. d) Förslag till samverkansavtal mellan förbundet och dess medlemmar. e) Förteckning över andelskapital för respektive medlem. f) Preliminär budget för 2016 samt kalkyl för 2017 och g) Prismodell för förbundets fasta kostnader.

17 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 1 Bakgrund Nationellt luftburen ambulanssjukvård Sedan några år tillbaka har de landsting som har eller står i begrepp om att skaffa helikopter bildat en politisk samordningsgrupp. Den arbetar utifrån intentionerna i utredningen vård på vingar. Till sin hjälp har den en projektledare och en arbetsgrupp som tar fram förslag och driver arbetet med nationell samordning utifrån ett helhetsperspektiv. Arbetet har delats upp i två delar, ett vad avser ambulanshelikopter och ett annat vad avser ambulansflygplan. Parallellt med detta arbete har sedan ett par år pågått ett Svensk-norskt projekt med att ta bort gränshinder mellan länderna för medicinskt samarbete inom ambulanshelikoptersidan. Ett avtal har nyligen slutits länderna emellan och ett gränsråd bildats för att följa utvecklingen och avtalet. Detta projekt har till 50 % finansierats av EU. På gruppens initiativ har nyligen samtliga landsting och regioner i Sverige slutit ett samverkansavtal om den flygplansburna ambulanssjukvården som medger en gemensam upphandling och koordinering. Västerbottens läns landsting är värd för detta och organisationen är under uppbyggnad. Ambulansflyget Samverkansavtalet har slutits mellan Västerbottens läns landsting och Sveriges 21 landsting/regioner om gemensam upphandling av ambulansflygplan. Upphandlingen pågår och tilldelningsbeslut förväntas ske första kvartalet Upphandlingen avser drift av ambulansflygplan medan landstingen och regionerna genom kommunalförbundet skall i egen regi ansvara för den medicinsk tekniska utrustningen samt sjuksköterskor i flygplanen och en egen flygkoordineringscentral. Ambulanshelikopterverksamheten Inom området samordning av ambulanshelikopter sker utvecklingen på annat sätt. Ett separat kommunalförbund mellan Värmland, Dalarna och Västra Götalandsregionen har etablerats. Samtal pågår mellan kommunalförbundet och övriga landsting inom sjukvårdsregionen Uppsala/Örebro om medverkan i kommunalförbundet respektive samverkansavtal. En utredning har nyligen slutförts inom region Östergötland angående ambulanshelikopter och diskussion pågår i Region Skåne. I övriga Sverige har följande landsting ambulanshelikopter; landstinget i Norrbotten, Västerbotten och Region Jämtland/Härjedalen samt Uppsala, Stockholm och Gotland. Det innebär att Sverige totalt har 9 st. ambulanshelikoptrar. För att nå ett rikstäckande system krävs 12 st. Strategisk inriktning med att kommunalförbundet svenskt ambulansflyg äger flygplanen. Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg avser att äga och finansiera de upphandlade flygplanen. Kommunalförbundet skall inte sköta drift eller underhåll av planen utan tecknar avtal med operatör som reglerar förhållanden och ansvar för respektive part. Däremot

18 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 1 kommer kommunalförbundet att inrätta en beställnings/kontroll funktion gentemot avtalspart i syfte att garantera underhåll mm sköts enligt överenskommen mall och transportmyndigheters krav. Denna funktion säkerställer även att flygplanen behåller den skötsel och standard för säkerställande av restvärdet på flygplanen. Fördelar med att kommunalförbundet äger och finansierar flygplanen. Potentiell kostnadsfördel jämfört privat aktör om mkr över 12 årig kontraktstid, exkl momsavdrag Betydande kostnadsfördel även vad gäller att landstingen från och med ej får göra fullt momsavdrag på bl a köpta tjänster efter ändring i momslagen Högre inköpsrabatt vid enhetlig flotta Lägre utbildningskostnad vid enhetlig flotta Sannolikt inget behov av back up flygplan vid enhetlig flotta Lättare att flytta runt flygplan/piloter i Sverige vid enhetlig flotta. Landstingen har full klontroll över flygplanen och MEDIVAC specifikation Landstingen har full rådighet över flygplanen i fall privat aktör står inför konkurs, kontraktsbrott, Mis management och kan byta operatör Ökar konkurrensen och möjligheten att få in flera anbud då ett antal operatörer annars skulle avstå från att lämna anbud p g a tung investering (stor risk/dyrt) Konsekvenser/risker Övertar restvärdes risk för flygplanen efter kontraktsslut ( sannolikt ekonomisk potential istället, utifrån historiska resultat) Kräver mer hands on arbete Ökad transaktionskostnad vid flygplansköpet: o Ca 1 mkr över en 12 årig kontraktsperiod för ledningsarbete o Ca 2-5 mkr i ökad kostnad för set up, förhandling och juridik Ändring krävs i förbundsordningen, investering/lån om maximalt 600 mkr. Ingen tidsförskjutning för verksamhetsstart om beslut från landstingen/regioner tas innan sommaren-15. Remissvar från i höstas om bildande av kommunalförbundet svenskt ambulansflyg och förbundsordning. Inför förslag från styrgruppen för luftburen ambulanssjukvård om att bilda kommunalförbundet svenskt ambulansflyg med föreslagen förbundsordning, begärdes remissyttrande från samtliga landsting/regioner. 8 landsting/regioner svarade ja utan reservation. 11 st. svarade ja med reservation och 2 st. avböjde att svara respektive ville avvakta och utvärdera nuvarande samverkansavtal. Av de inkomna synpunkterna/reservationer har justeringar gjorts i drygt 80 % av dessa i nuvarande förslag till förbundsordning och övriga synpunkter har styrgruppen enats om utan justeringar. Sammanställningen av remissvaren framgår av bilaga 1.

19 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 1 Process och tidplan för kommunalförbundets bildande För att kommunalförbundet ska kunna starta och vara i drift till 1 januari 2016 krävs ett antal beslut sker i respektive landsting/region vid specifika tidpunkter enligt nedan. 1. Inriktningsbeslut från arbetsutskott alternativt landstings/regionstyrelse: Att godkänna föreslagen förbundsordning. Beslut senast 18 juni. 2. Beslut i landstings/regionfullmäktige: Att godkänna föreslagen förbundsordning. Beslut senast 18 september. 3. Att utse 1 st fullmäktige ledamot till kommunalförbundets fullmäktige. Beslut senast 18 september. 4. Att i var och en av de 6 sjukvårdsregioner; - Södra sjukvårdsregion - Östra Sjukvårdsregion - Västra Sjukvårdsregion - Uppsala/Örebro sjukvårdsregion - Stockholms sjukvårdsregion - Norra sjukvårdsregion Utse 1 st. ledamot och 1 st. ersättare i förbundsstyrelsen. I norra sjukvårdsregion utses 2 st. ledamöter och 2 st. ersättare. Vilket totalt blir 7 st. ledamöter och 7 st. ersättare i förbundets styrelse. Beslut senast 23 oktober. 5. Att inbetala andelskapitalet enligt bilaga till konto xxx xxx i yy bank senast den 5 januari 2016 samt preliminär budget om 20 % av de ordinarie fasta kostnader enligt bilagda förteckning. Samverkansavtal Samverkansavtalet reglerar bemanning och det medicinska ansvaret mellan kommunalförbundet och Västerbottens läns landsting. Samverkansavtalet framgår av Bilaga 2. Prismodell för fördelning av förbundets fasta kostnader Förbundets medlemmar är överens om att solidariskt finansiera den gemensamma driften av koordineringscentral, ordinarie sjuksköterskebemanning i flygplanen, anskaffning och underhåll av medicinteknisk utrustning samt administration. Kostnaderna skall fördelas mellan medlemmarna utifrån yta (55 %) och invånarantal (45 %). Kostnaden utgår som en särskild avgift per påbörjat flyguppdrag. Avgiften är dock maximerad till svenska kronor per flygtimme. Överskjutande del av avgiften ska fördelas lika mellan övriga parter.avgiften debiteras såsom en preliminär avgift vid årets början till medlemmarna utifrån fjolårets volym flygtimmar per medlem och avräknas efter årets slut utifrån faktiskt antal flygtimmar.

20 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 1 Kostnaden för själva flygtjänsten (rörlig kostnad) fördelas utifrån antalet faktiska uppdrag och flugna timmar och faktureras från kommunalförbundet till beställande part. Kostander utöver flygtid för särskilda vårdteam (neonantal, ECMO och IVA) och organtransportger faktureras från den part som tillhandahåller teamet till beställande part. Prismodellen med fördelning av fasta kostnader framgår av Bilaga 3 Andelskapital I enlighet med kommunalförbundets förbundsordning skall medverkande medlemmar per den 31 dec 2016 inbetala till förbundets konto andelskapitalet. Andelskapitalet är 1 (en) svensk krona utifrån folkmängd. Andelskapitalet baseras på invånarantalet per 31 dec 2014 utifrån SCB s statistik. Fördelning av andelskapitalet per medlem framgår av bilaga 4. Preliminär budget och kalkyl för perioden När förbundets fullmäktige och styrelse är tillsatt skall kommunalförbundet fastställa budget för innevarande år. Enligt förslaget till förbundsordning skall detta ske innan den 1 april En preliminär budget för 2016 samt kalkyl för 2017 och 2018 har förberetts av projektets arbetsgrupp och behandlats av politisk styrgrupp i projektet. Budget och kalkyl inkluderar även kalkyl för uppstart-och projektledning från 2013 fram till ordinarie verksamhets start Underlaget tillställs kommunalförbundets fullmäktige och styrelse. Den preliminära budgeten baseras på kostnad för förbundschef samt del av upparbetade uppstart-projektledningskostnader, vilka Västerbottens läns landsting hittills finansierat. Kalkylen för 2017 är baserad på samma sätt men med högre andel av uppstartkostnad för rekrytering och anställningar av sjuksköterskor i flygplan samt organisation för koordineringscentral och medicinsk teknisk organisation med tillhörande utbildning mm. För 2018 bedöms endast de ordinarie fasta kostnaderna för organisation i egen regi samt administration kvarstå om totalt 26,0 mkr. Den preliminära budgeten för 2016 beräknas till 20 % av de ordinarie fasta kostnaderna, vilket blir 5,2 mkr. Detta fördelas enligt prismodell enligt ovan och bilaga 3. För 2017 beräknas kalkyl och debitering till medlemmar utgå med 50 % av de ordinarie fasta kostnader vilket blir 13 mkr. Preliminär budget och kalkyl för perioden framgår av bilaga 5a. Preliminär budget om 20 % av fasta kostnader för 2016, att inbetala senast 5 januari 2016 framgår av bilaga 5b.

21 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 1

22 Bilaga 1 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 2 Sammanställning över remissvar ang bildande av kommunalförbund angående Svenskt ambulansflyg. Ja, Ja, med reservation Nej Bilaga Anm Norrbotten x x val av ordf/vice, val revisor,kostn täck Västerbotten x x 9 ledam,/upps.5 år Jämtland x x 9 ledam/ kostnadstäckn/förd.modell/ Västernorrland x Start tidigast halvår-15 Gästrikland x x Starttidpunkt Dalarna x x Tekalkriterier/starttidpunkt Värmland x x Beslutsordn/merpart ansluts/ starttidp Örebro x x val av ordf o vice ordf, beslutsord budg Västmanland x Uppsala x Stockholm x x låneram, ej hkp, revisor suppl, val fullm Sörmland x Östergötland x Jönköping x Västra Götaland x x starttidpunkt Kronoberg x x Kapital/likvidation/uppsägn/Starttid Kalmar x Gotland x x vill avakta o utvärdera samv avtal Blekinge x Halland x Skåne x Avböjer att svara

23 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 3 Förbundsordning för Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. 2 Medlemmar Medlemmar i kommunalförbundet är landsting och regioner i Sverige enligt nedan. Stockholms läns landsting, Landstinget i Uppsala län, Landstinget Sörmland, Region Östergötland, Region Jönköping, Region Kronoberg, Landstinget i Kalmar län, Region Gotland, Landstinget Blekinge, Region Halland, Västra Götalandsregionen, Landstinget i Värmland, Region Örebro, Landstinget Västmanland, Landstinget Dalarna, Landstinget Gävleborg, Landstinget Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen, Västerbottens läns landsting, Norrbottens läns landsting, Region Skåne. 3 Ändamål, uppgifter Förbundets ändamål är att för medlemmarnas räkning tillhandahålla ambulansflyg. Förbundets syfte är att effektivisera ambulansflyg för att öka patientnyttan och patientsäkerheten genom samordning av gemensamma resurser. Det ankommer därvid på förbundet att bland annat: - upphandla och samordna flygambulanstjänst, - upphandla, äga och finansiera egna ambulansflygplan, - samordna beställningar och genomförande av flygambulanstjänst genom tillhandahållande av flygcentral, - samordna och effektivisera inköp och drift av medicinteknisk utrustning, - tillhandahålla sjukvårdspersonal, samt - i övrigt följa därmed sammanhängande frågor för utveckling av den luftburna ambulanssjukvården i Sverige samt följa utvecklingen avseende ambulanshelikopterverksamheten i Sverige. 4 Organisation Förbundet är ett kommunalförbund med förbundsfullmäktige och förbundsstyrelse, nedan kallat fullmäktige respektive styrelsen. 5 Förbundsfullmäktige Fullmäktige ska bestå av medlemmar i enlighet med 2. Varje medlem väljer en ordinarie ledamot och en ersättare som representant i fullmäktige. Ordinarie fullmäktige sammankallas minst två gånger per år. Fullmäktige ska besluta i följande ärenden:

24 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 3 - mål och riktlinjer för verksamheten, - förbundets årliga budget, - val av ledamöter och ersättare i styrelsen, - val av revisorer och revisorssuppleanter, - årsredovisning och ansvarsfrihet. Ledamöter och ersättare väljs för en mandatperiod om fyra år räknat från och med den 1 april efter ett valår. När val av ledamöter och ersättare sker första gången ska det avse tiden från den 1 januari 2016 till den 1 april Fullmäktige ska vid sitt första sammanträde under mandatperioden bland sina ledamöter utse en ordförande och två vice ordförande för resten av mandatperioden. Vid förfall av en ledamot i fullmäktige ska denne alltid ersättas av en förtroendevald från den medlem som valt ledamoten. Fullmäktige avgör om andra än ledamöter ska ha yttranderätt vid fullmäktiges sammanträden enligt kommunallagen kap Beslut i Fullmäktige Beslut i fullmäktige fattas med enkel majoritet. Beslut om kommunalförbundets budget fattas med kvalificerad majoritet som är 2/3 av antalet avgivna röster. 7 Arvodesbestämmelser Arvoden till och andra ekonomiska förmåner till ledamöter och ersättare i fullmäktige och styrelsen samt till revisorerna och revisorssuppleanter ska bestämmas enligt de ersättningsregler som gäller för förtroendevalda i det landsting där kommunalförbundet har sitt säte. 8 Styrelse Fullmäktige utser för samma mandattid som för fullmäktige en styrelse. Styrelsen ska bestå av minst sju ledamöter och sju ersättare. Varje sjukvårdsregion ska vara representerad i styrelsen med minst en ledamot och en ersättare. Lagen om proportionellt valsätt ska inte tillämpas vid val till styrelsen. Styrelsen är ställföreträdare för fullmäktige i de ärenden där fullmäktige inte ska besluta enligt ovan. Styrelsen utser firmatecknare och beslutsattestanter för kommunalförbundet. Styrelsen utser en förbundschef som har att leda verksamheten inom kommunalförbundet enligt styrelsens anvisningar.

25 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 3 Styrelsen utser inom sig ordförande och vice ordförande. Närvaro- och yttranderätt för utomstående vid styrelsens sammanträden avgörs av styrelsen enligt kommunallagen kap Revisorer Kommunalförbundet ska ha två revisorer och två revisorssuppleanter för granskning av förbundets verksamhet. Revisorerna väljs för samma mandatperiod som ledamöterna och ersättarna i fullmäktige. Revisorerna ska avge revisionsberättelse till fullmäktige som beslutar om ansvarsfrihet för styrelsen. Denna ska också lämnas till varje förbundsmedlems fullmäktige senast före april månads utgång. 10 Initiativrätt Ärenden i fullmäktige får väckas av: - ledamot i fullmäktige, - styrelsen, samt - förbundsmedlem genom framställan av landstingsfullmäktige eller landstingsstyrelsen. 11 Kungörelser och tillkännagivanden Kommunalförbundets kungörelser, protokoll och andra tillkännagivanden ska anslås på kommunalförbundets officiella anslagstavla. Västerbottens läns landsting officiella anslagstavla är officiell anslagstavla för kommunalförbundet. Tid och plats för budgetsammanträde ska kungöras på samtliga medlemmars officiella anslagstavlor samt på kommunalförbundets web-sida. 12 Andelskapital Varje medlem tillskjuter en (1) svensk krona per landstingsinvånare som andelskapital vid kommunalförbundets bildande. Kvotvärdet av detta ger medlemmens andel i kommunalförbundet. 13 Andel i tillgångar och skulder Förbundsmedlemmarna har vid varje tidpunkt andel i kommunalförbundets tillgångar och skulder i förhållande förbundsmedlemmens andel av andelskapitalet. Fördelningsgrunden gäller även för täckande av brist om förbundet skulle sakna medel att betala sina skulder i verksamheten samt vid skifte av förbundets behållna tillgångar eller skulder som föranleds av förbundets upplösning.

26 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 3 14 Kostnadstäckning Kommunalförbundets årliga kostnader ska minst täckas av årets intäkter. Kommunalförbundet ska debitera medlemmarna för utförda tjänster enligt självkostnadsprincipen. Om årets kostnader inte täcks enligt andra stycket ska finansieringen av underskottet fördelas mellan förbundets medlemmar procentuellt i relation till värdet av nyttjade tjänster under året. 15 Lån, borgen mm Förbundet får uppta lån upp till ett belopp om sexhundramiljoner kronor ( kronor) Kommunalförbundet får inte uppta lån utöver SEK, teckna borgen, garantier eller andra ansvarsförbindelser utan godkännande av samtliga förbundsmedlemmars fullmäktige. Kommunalförbundet får inte bilda bolag, förvärva andelar i bolag, förvärva fast egendom eller motsvarande utan godkännande av samtliga förbundsmedlemmars fullmäktige. 16 Styrning och insyn i förbundets ekonomi och verksamhet Medlemmarna i kommunalförbundet, genom sina respektive styrelser, har rätt till insyn i kommunalförbundet. Förbundet ska löpande tillställa förbundsmedlemmarna rapport om verksamhetens ekonomi och utveckling. Styrelsen ska, efter samråd med medlemmarna, fastställa en tidplan för förbundets arbete med budget, uppföljning av ekonomi och verksamhet, delårsrapporter och bokslut. Styrelsen ska därutöver avlämna de rapporter över verksamheten som medlem i förbundet efterfrågar. Styrelsen svarar också, på eget initiativ, för att informera medlemmarna i förbundet om principiella händelser eller andra händelser av större vikt för förbundet eller någon av dess medlemmar. Innan beslut tas om avtal av större dignitet eller större investeringar ska samråd ske med samtliga förbundsmedlemmar. Om förbundsmedlemmarna inte är överens om avtal av större dignitet eller större investeringar ska beslut om dessa fattas med enkel majoritet i fullmäktige. 17 Budget årsredovisning Fullmäktige ska årligen fastställa budget för förbundet. Budgeten ska innehålla en plan för såväl verksamheten och ekonomin under budgetåret som ekonomin under den kommande treårsperioden. Förbundet ska samråda med förbundsmedlemmarna om budgetförslaget enligt plan för budgetarbetet och senast en månad före fullmäktiges sammanträde. Budgeten ska fastställas senast den 30 september före verksamhetsåret.

27 Landstingsstyrelsen 9 juni 2015 ärende 35 bilaga 3 Budgetförslaget ska vara tillgängligt för allmänheten enligt vad som stadgas i kommunallagen. Tid och plats för budgetsammanträdet ska kungöras på kommunalförbundets officiella anslagstavla och samtliga medlemmars officiella anslagstavlor. Fullmäktige ska varje år upprätta bokslut/årsredovisning per den 31 december. Prisberäkningsmodell för debitering av medlemmarna för utförda tjänster fastställs årligen i budgeten. Fördelningsmodell av kommunalförbundets fasta kostnader (administration, koordineringscentral, medicinsk teknik och egna sjuksköterskor mm) finns i bilaga 1. (tillägg) Den kostnad som ska fördelas samt takbeloppet fastställs årligen i samband med budgetbeslutet för kommunalförbundet. Fastställd budget ska publiceras på kommunalförbundets web-sida. 18 Förbundskansli Förbundet ska ha ett kansli med uppgift att under förbundsstyrelsen sköta förbundets administration och förbundets löpande verksamhet. Förbundskansliet har kontor i Umeå. 19 Uppsägning och utträde Kommunalförbundet är bildat på obestämd tid. En förbundsmedlem har rätt att utträda ur förbundet. Uppsägningstiden är tre år räknat från ingången av den månad då uppsägningen skedde. Regleringen av de ekonomiska mellanhavandena mellan förbundet och den utträdande medlemmen bestäms i en överenskommelse mellan samtliga förbundsmedlemmar. Den ekonomiska regleringen ska ske utifrån de andelar i förbundets samlade tillgångar och skulder som gäller det år då medlemmen utträder ur förbundet, om inte annat avtalas mellan förbundsmedlemmarna. De kvarvarande medlemmarna antar de ändringar i förbundsordningen som behövs med anledning av utträdet. 20 Likvidation och upplösning Om medlemmarna inte kan enas om förutsättningarna för utträde när uppsägningstiden i 19 är till ända, ska förbundet omedelbart träda i likvidation. Likvidationen verkställs av styrelsen i egenskap av likvidator. Vid skifte av förbundets behållna tillgångar i anledning av likvidationen ska den i 11 angivna fördelningsgrunden mellan medlemmarna tillämpas. När förbundet har trätt i likvidation ska förbundets egendom i den mån det behövs för likvidationen förvandlas till pengar genom försäljning eller på annat lämpligt sätt. Verksamheten får tillfälligt fortsätta om det behövs för en ändamålsenlig avveckling.

Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg. Inledning.

Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg. Inledning. Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg. Inledning. Kommunalförbundet bildas för att administrera och sköta uppdraget med ambulansflygplanverksamheten

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA Datum 2015-09-30 Möte nr 3 Sida 1(7) Landstingsfullmäktige Elin Beyersdorff Till landstingsfullmäktiges ledamöter Till ersättare för kännedom Landstingsfullmäktige Datum

Läs mer

Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå.

Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. UTKAST 2014-06-25 Förbundsordning för Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. 2 Medlemmar

Läs mer

Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå.

Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. Förbundsordning för Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. 2 Medlemmar Medlemmar i kommunalförbundet

Läs mer

Reglemente för patientnämnden

Reglemente för patientnämnden Ärende 17 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten 2017-09-08 Diarienummer 170589 Landstingsfullmäktige Reglemente för patientnämnden Förslag till beslut Landstingsfullmäktige godkänner

Läs mer

1. den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) som bedrivs av landstinget eller enligt avtal med landstinget,

1. den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) som bedrivs av landstinget eller enligt avtal med landstinget, Reglemente för landstingets patientnämnd Allmänna bestämmelser 1 Patientnämnden har i enlighet med lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. till uppgift att stödja och hjälpa patienter inom 1. den

Läs mer

Gemensamt kommunalförbund för flygambulansverksamhet i Sverige

Gemensamt kommunalförbund för flygambulansverksamhet i Sverige BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-06-01 Sida 1 (6) Ekonomienhet Dnr LD15/01538 Uppdnr 1079 2015-05-18 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-06-01 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg.

Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg. Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg. Inledning. Kommunalförbundet bildas för att administrera och sköta uppdraget med ambulansflygplansverksamheten och överta befintligt samverkansavtal

Läs mer

Bildande av Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Bildande av Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2015-04-28 Diarienummer 140494 Landstingsfullmäktige Bildande av Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg Förslag till beslut Landstingsfullmäktige

Läs mer

18 Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg RS150175

18 Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg RS150175 18 Bildande av kommunalförbund för svenskt ambulansflyg RS150175 Ärendet Samtliga landsting och regioner i Sverige har slutit ett samverkansavtal om den flygplansburna ambulanssjukvården. Avtalet medger

Läs mer

Yttrande över remiss angående bildande av ett kommunalförbund för svenskt ambulansflyg samt förslag till förbundsordning

Yttrande över remiss angående bildande av ett kommunalförbund för svenskt ambulansflyg samt förslag till förbundsordning Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-10-01 LS 1407-0832 Landstingsstyrelsen Yttrande över remiss angående bildande av ett kommunalförbund för svenskt ambulansflyg samt

Läs mer

Gäller fr.o.m Dnr 18/ Förbundsordning

Gäller fr.o.m Dnr 18/ Förbundsordning Gäller fr.o.m. 2019-01-01 Dnr 18/0002-22 Förbundsordning 1 Namn och säte Förbundets namn är Tolkförmedling Väst och har sitt säte i Göteborg. 2 Medlemmar Medlemmar i kommunalförbundet är Västra Götalandsregionen

Läs mer

Beslutsärenden till landstingsstyrelsen

Beslutsärenden till landstingsstyrelsen KALLELSE Datum 2015-06-09 Sida 1(6) Landstingsstyrelsen Marie Nilsson Till landstingsstyrelsens ledamöter Till ersättare för kännedom Landstingsstyrelsen Datum Tisdag 9 juni 2015 Tid Kl 10.00 Plats Smedjan,

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

Dnr RD 2005/176. Förbundsordning för Region Dalarna

Dnr RD 2005/176. Förbundsordning för Region Dalarna Dnr RD 2005/176 Förbundsordning för Region Dalarna 1 Förbundets ändamål Kommunalförbundets ändamål är att vara ett samverkansorgan för kommunerna och landstinget i Dalarnas län för att tillvarata länets

Läs mer

Förbundsordning för Höglandets Kommunalförbund

Förbundsordning för Höglandets Kommunalförbund Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige:2001-10-25 161 Reviderad: KF 2003-05-22 97 KF 2006-11-30 12 Förbundsordning för Höglandets Kommunalförbund Namn, säte och varaktighet 1 Kommunalförbundets

Läs mer

1El~~~si.N~~L~G 04 A Landstingsstyrelsen

1El~~~si.N~~L~G 04 A Landstingsstyrelsen I ~. Landstinget - DALARNA Central förvaltning Ekonomienhet 1El~~~si.N~~L~G 04 A Landstingsstyrelsen Datum 2015-06-01 Sida 1 (6) Dnr LD15/01538 Uppdnr 1079 2015-05-18 Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 (Godkänd av styrelsen den 2015-01-01, 8) Regionförbundet skall vara ett kommunalförbund enligt kommunallagen och bildas för obestämd tid. 1 Förbundets

Läs mer

Förbundsordning 2011-01-01

Förbundsordning 2011-01-01 1 Förbundsordning 2011-01-01 2 FÖRBUNDSORDNING för Regionförbundet Uppsala län Fr.o.m. 2003-01-01 Reviderad 2004-07-01; 2005-07-01; 2007-01-01; 2011-01-01 Förbundet är ett Kommunalförbund enligt Kommunallagen

Läs mer

Förbundsordning för Miljöförbundet Blekinge Väst

Förbundsordning för Miljöförbundet Blekinge Väst Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Godkänd av: NYA KF 69, 2006-12-11, Rev KF 158, 2016-12-19 Medlemmar namn och säte 1 Kommunalförbundets namn är Miljöförbundet och det har sitt säte i Sölvesborg.

Läs mer

Förbundsordning för Region Dalarna

Förbundsordning för Region Dalarna Dnr RD 2005/176, RD 2011/34 Förbundsordning för Region Dalarna Version 2014-12-12 1 Förbundets ändamål Kommunalförbundets ändamål är att vara ett samverkansorgan för kommunerna och landstinget i Dalarnas

Läs mer

Emma Davidsson Förbundssekreterare

Emma Davidsson Förbundssekreterare Borås Stad Från: Kansli Tolkförmedlingväst Skickat: den 30 april 2019 12:44 Ämne: Komplettering till ärendet Årsredovisning 2018 för Tolkförmedling Väst Bifogade filer: Revisionsberättelse

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

FÖRBUNDSORDNING FÖR HÖGLANDETS KOMMUNALFÖRBUND

FÖRBUNDSORDNING FÖR HÖGLANDETS KOMMUNALFÖRBUND Dnr 51/2012 Antagen av direktionen 2012-11-30 46 FÖRBUNDSORDNING FÖR HÖGLANDETS KOMMUNALFÖRBUND 1 Namn, säte och varaktighet Kommunalförbundets namn är Höglandets kommunalförbund. Förbundet har sitt säte

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Centrala Östergötland

Förbundsordning för Samordningsförbundet Centrala Östergötland Förbundsordning för Samordningsförbundet Centrala Östergötland Samordningsförbundet Centrala Östergötland har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Förbundsordning för Värmlands Läns Kalkningsförbund

Förbundsordning för Värmlands Läns Kalkningsförbund KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Beslutsdatum: Ersätter: Gäller fr o m: Förbundsordning för Värmlands Läns Kalkningsförbund 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är Värmlands

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Kalmarsundsregionens Renhållare KSRR Fastställd på KSRR Förbundsfullmäktiges möte 2010-11-26

Förbundsordning för Kommunalförbundet Kalmarsundsregionens Renhållare KSRR Fastställd på KSRR Förbundsfullmäktiges möte 2010-11-26 1 Medlemmar Kalmarsundsregionens Renhållare är ett kommunalförbund enligt kommunallagen (1991:900), (KL). Medlemmar i kommunalförbundet är de fyra kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås. Kommunalförbundet

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland

Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland Samordningsförbundet Östra Östergötland har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund

Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund Utskriftsdatum Sid(or) 2013-09-19 1(5) Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund 1 Samordningsförbundets bildande Förbundet är ett samordningsförbund enligt Lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser,

Läs mer

Förbundsordning för kommunalförbundet Konstmuseet i Norr

Förbundsordning för kommunalförbundet Konstmuseet i Norr Förbundsordning för kommunalförbundet Konstmuseet i Norr 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är Konstmuseet i Norr och har sitt säte i Kiruna kommun i Norrbottens län. 2 Medlemmar Medlemmar i kommunalförbundet

Läs mer

FÖRSLAG 2015:49 LS 2015-0643. Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Bildande av Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg

FÖRSLAG 2015:49 LS 2015-0643. Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Bildande av Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg FÖRSLAG 2015:49 LS 2015-0643 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Bildande av Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg PIL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 6/2015 Tisdagen den

Läs mer

Samordningsförbundet i Kalmar län.

Samordningsförbundet i Kalmar län. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2019-03-20 KS 2019/0237 Kommunfullmäktige Revidering av förbundsordning för Samordningsförbundet i Kalmar län Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner

Läs mer

Förslag om bildande av ett kommunalförbund för svenskt ambulansflyg och förslag till förbundsordning

Förslag om bildande av ett kommunalförbund för svenskt ambulansflyg och förslag till förbundsordning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Nils Edsmalm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-05-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02 p 7 1 (6) HSN 1505-0559 Förslag om bildande av ett kommunalförbund för svenskt

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Samspelet

Förbundsordning för Samordningsförbundet Samspelet KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2009-05-14 Ersätter: 2007-09-13 Gäller fr o m: 2009-05-14 Förbundsordning för Samordningsförbundet Samspelet Samordningsförbundet

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Västra Östergötland

Förbundsordning för Samordningsförbundet Västra Östergötland Förbundsordning för Samordningsförbundet Västra Östergötland Samordningsförbundet Västra Östergötland har inrättats med stöd av lagen (2003: 1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna

Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av

Läs mer

Samordningsförbundet Degerfors/Karlskoga

Samordningsförbundet Degerfors/Karlskoga Förbundsordning för Samordningsförbundet i Degerfors/Karlskoga i Örebro län Samordningsförbundet i Degerfors/Karlskoga i Örebro län (nedan kallat Förbundet) har inrättats med stöd av Lag om finansiell

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

Förslag till förbundsordning för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling

Förslag till förbundsordning för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling Bilaga 1 Förslag till förbundsordning för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling 1 Benämning och säte Kommunalförbundet benämns Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling och har sitt säte i Uppsala

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling. Förbundsordning för Västra Sörmlands Räddningstjänstförbund

Katrineholms kommuns författningssamling. Förbundsordning för Västra Sörmlands Räddningstjänstförbund Katrineholms kommuns författningssamling Nr 5.03 Förbundsordning för Västra Sörmlands Räddningstjänstförbund Ändrad av kommunfullmäktige 2003-06-16, 164, 2004-10-18, 149, 2006-12-18, 33, 2009-05-18, 84

Läs mer

Samordningsförbundet Degerfors/Karlskoga

Samordningsförbundet Degerfors/Karlskoga Förbundsordning för (nedan kallat Förbundet) har inrättats med stöd av Lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets namn Förbundets namn är 2 Förbundets säte Förbundets

Läs mer

Kommunfullmäktige i Norrköpings kommun antog förbundsordningen den 26 januari 2009, 7.

Kommunfullmäktige i Norrköpings kommun antog förbundsordningen den 26 januari 2009, 7. Förbundsordning 2009-01-26 Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland KS-669/2008 Kommunfullmäktige i Norrköpings kommun antog förbundsordningen den 26 januari 2009, 7. Samordningsförbundets

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Svensk Luftambulans

Förbundsordning för Kommunalförbundet Svensk Luftambulans PM 1 (6) GBt 2015-11-03 KFA/150052 Förbundsordning för Kommunalförbundet Svensk Luftambulans 1 Namn Kommunalförbundets namn är Svensk Luftambulans (SLA). 2 Säte Kommunalförbundet har sitt säte i Karlstad,

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Svensk författningssamling 2003:1210 Innehåll: Allmänna bestämmelser 1 Finansiell samordning enligt denna lag får inom ett samordningsområde

Läs mer

Avveckling av Regionförbundet i Kalmar län samt val av ledamot och ersättare till regionförbundets styrelse

Avveckling av Regionförbundet i Kalmar län samt val av ledamot och ersättare till regionförbundets styrelse TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-10-03 Diarienummer 180788 Regionfullmäktige Avveckling av Regionförbundet i Kalmar län samt val av ledamot och ersättare

Läs mer

Utöver vad som följer av författning gäller detta reglemente och ett mellan huvudmännen ingånget samverkansavtal för nämnden.

Utöver vad som följer av författning gäller detta reglemente och ett mellan huvudmännen ingånget samverkansavtal för nämnden. Region Halland samt Falkenbergs, Kungsbacka, Laholms, Varbergs, Hyltes och Halmstads kommuner har överenskommit om att den 1 juli år 2007 inrätta en gemensam nämnd kallad Patientnämnden Halland för samverkan

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Lycksele-Malå

Förbundsordning för Samordningsförbundet Lycksele-Malå Förbundsordning för Samordningsförbundet Lycksele-Malå Samordningsförbundet Lycksele-Malå har inrättats med stöd av Lag (SFS nr 2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Förbundsordning för kommunalförbundet Medelpunkten Fastställd

Förbundsordning för kommunalförbundet Medelpunkten Fastställd Sida 1 (6) Förbundsordning för kommunalförbundet Medelpunkten Fastställd 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är kommunalförbundet Medelpunkten. Förbundet har sitt säte i Helsingborg. 2 Medlemmar Medlemmarna

Läs mer

Förbundsordning för Växjö samordningsförbund (FINSAM)

Förbundsordning för Växjö samordningsförbund (FINSAM) Styrande dokument Senast ändrad 2013-03-19 Förbundsordning för Växjö samordningsförbund (FINSAM) Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö samordningsförbund (FINSAM) Dokumentnamn Förbundsordning

Läs mer

Förbundsordning för Räddningstjänstförbundet Storgöteborg

Förbundsordning för Räddningstjänstförbundet Storgöteborg Antagen i respektive medlemskommuns fullmäktige under hösten 2006. 3 reviderad 2013-03-12 Ff 6 6 Förbundsordning för Räddningstjänstförbundet Storgöteborg 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är Räddningstjänstförbundet

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Förbundsordning för Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Förbundsordning för Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lagen (2003:1 210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Kalmarsundsregionens Renhållare KSRR

Förbundsordning för Kommunalförbundet Kalmarsundsregionens Renhållare KSRR 1 Medlemmar Kalmarsundsregionens Renhållare är ett kommunalförbund enligt kommunallagen (1991:900), (KL). Medlemmar i kommunalförbundet är kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Torsås. Kommunalförbundet

Läs mer

Förbundsordning för Vårdförbundet Sörmland

Förbundsordning för Vårdförbundet Sörmland Förbundsordning för Vårdförbundet Sörmland Medlemmar 1 Medlemmar i kommunalförbundet är Eskilstuna, Katrineholms, Strängnäs, Vingåkers samt Flens kommuner (förbundsmedlemmar). 1 a Denna förbundsordning

Läs mer

Datum _. Gemensamt kommunalförbund för flygambulansverksamhet i Sverige

Datum _. Gemensamt kommunalförbund för flygambulansverksamhet i Sverige I llj ~. Landstinget DALARNA BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Central förvaltning 2015-06-15- Datum _ 16 Sida 1 (7) Ekonomienhet 000122 Dnr LD15/01538 Uppdnr 1079 2015-05-18 Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Förbundsordning för Kommunsamverkan Cura individutveckling

Förbundsordning för Kommunsamverkan Cura individutveckling Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m. Lagakraftvunnet beslut Godkänd av: KF 68, 2011-05-02, ändrad 71, 2017-04-10 Förbundsordning för Kommunsamverkan Cura individutveckling Förbundsordning

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Burlöv- Staffanstorp

Förbundsordning för Samordningsförbundet Burlöv- Staffanstorp FÖRFATTNING 1.7 1(5) Antagen av kommunstyrelsen 11/12 Reviderad av kommunfullmäktige 183/14 2014-KS-486 Förbundsordning för Samordningsförbundet Burlöv- Staffanstorp Samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (3) Bildande av Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Landstingsstyrelsen

Stockholms läns landsting 1 (3) Bildande av Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Landstingsstyrelsen Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0643 Landstingsstyrelsen Bildande av Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg Föredragande landstingsråd: Marie Ljungberg

Läs mer

Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund

Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund Förbundsordning Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets namn

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling

Förbundsordning för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling Förbundsordning 090819 1 av 7 Förbundsordning för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling 1 Benämning och säte Kommunalförbundet benämns Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling och har sitt säte

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen

Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen 2018-04-27 Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen Samordningsförbundet Roslagen (nedan kallat samordningsförbundet) har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Läs mer

Förbundsordning Antagen vid Styrelsemöte Reviderad vid Styrelsemöte

Förbundsordning Antagen vid Styrelsemöte Reviderad vid Styrelsemöte Förbundsordning Antagen vid Styrelsemöte 2007-12-03 Reviderad vid Styrelsemöte 2014-04-11 Förbundsordning för Samordningsförbundet i norra Örebro Län, SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro län, har

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling Sid 1 (6) FÖRBUNDSORDNING FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET BOTKYRKA, HUDDINGE OCH SALEM Samordningsförbundet Botkyrka, Huddinge och Salem (nedan kallat Förbundet) i Stockholms län har inrättats med stöd av Lag

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Örnsköldsvik 222000-2063

Förbundsordning för Samordningsförbundet Örnsköldsvik 222000-2063 1(5) Förbundsordning för Samordningsförbundet Örnsköldsvik 222000-2063 Detta Samordningsförbund har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Förbundets namn är Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm.

Förbundets namn är Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm. Förbundsordning för Falköping/Tidaholm Förbundsordning för i kommunerna Falköping/Tidaholm. har inrättats med stöd av lagen (2003:1 210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen Reglemente för landstingsstyrelsen Allmänna bestämmelser 1 Landstingsstyrelsen har 15 ledamöter och 15 ersättare. 2 Landstingsstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter

Läs mer

Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund

Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund Innehållande 23 paragrafer Namn och säte 1 Kommunalförbundets namn är Fyrbodals Kommunalförbund. Förbundet har sitt säte i Uddevalla. Medlemmar 2 Medlemmar

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik]

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik] SFS 2003:1210 Källa: Rixlex Utfärdad: 2003-12-18 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:411 Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik] Allmänna bestämmelser 1 /Upphör att

Läs mer

Förbundets ändamål. Förbundets uppgifter

Förbundets ändamål. Förbundets uppgifter Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: Lagakraftvunnet beslut Beslut: KF 111, 2010-09-06, Reviderad: KF 118, 2011-09-05, KF 86 2012-06-18 Förbundsordning för Region Blekinge Region

Läs mer

Förbundsordning för Kunskapsförbundet Väst

Förbundsordning för Kunskapsförbundet Väst Antagen av kommunfullmäktige i Trollhättans kommun 2012 05 21, 75 Antagen av kommunfullmäktige i Vänersborgs kommun 2012 05 23, 61 Förbundsordning för Kunskapsförbundet Väst 1 Namn och säte Kommunalförbundets

Läs mer

FÖRBUNDSORDNING FÖR KOMMUNALFÖRBUNDET RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA KRONOBERG

FÖRBUNDSORDNING FÖR KOMMUNALFÖRBUNDET RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA KRONOBERG ÖSTRA KRONOBERG 1 (5) FÖR KOMMUNALFÖRBUNDET ÖSTRA KRONOBERG 1 Namn och säte Förbundets namn är "Kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Kronoberg". Förbundet skall ha sitt säte i Lessebo. 2 Medlemmar

Läs mer

Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län

Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län 1 Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län Ändamål och medlemskap 1 Kommunförbundet Kalmar län är en intresseorganisation för Kalmar läns primärkommuner med uppgift att tillvarata kommunernas intressen,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser mellan allmän försäkringskassa, länsarbetsnämnd, kommun och landsting; SFS 2003:1210 Utkom från trycket den 30 december

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund

Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund FÖRFATTNINGSSAMLING (4.3) Antagen av kommunfullmäktige 2000-08-31 57 (KS/2000:108), 2006-11-09 79 (KS/2006:109) Kommunstyrelsen 2003-01-15 18 (KS/2002:217) Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Förbundsordning för kommunalförbundet Västerbergslagens Utbildningsförbund.

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Förbundsordning för kommunalförbundet Västerbergslagens Utbildningsförbund. 95 Dnr 2016/00441 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 95 Den 2016-12-12 Förbundsordning för kommunalförbundet Västerbergslagens Utbildningsförbund Kommunfullmäktiges

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Sida 1 av 5 Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Allmänna bestämmelser 1 Finansiell samordning enligt denna lag får inom ett samordningsområde bedrivas mellan Försäkringskassan,

Läs mer

Medlemmar, säte och ändamål

Medlemmar, säte och ändamål Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m. 2007-03-02 Godkänd av: NYA KF 68, 2006-12-11 Medlemmar, säte och ändamål 1 Kommunalförbundets namn är (VfB) som har sitt säte i Karlshamn. s

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2003:14 Stadgar för Mälardalsrådet Beslutade på Mälardalsrådets möte den 15 maj 2003 (Ersätter Kfs 1993:4) Inledande bestämmelser 1 Föreningens

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Förbundsordning för Sjuhärads kommunalförbund

Förbundsordning för Sjuhärads kommunalförbund Förbundsordning för Sjuhärads kommunalförbund Godkänd av Kommunfullmäktige, Bollebygds kommun 2013-01-31 Borås Stad 2013-02-21 Herrljunga kommun 2013-02-19 Marks kommun 2013-02-21 Svenljunga kommun 2013-02-11

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer

Förbundsordning för Södra Dalarnas Samordningsförbund

Förbundsordning för Södra Dalarnas Samordningsförbund I ~ Landstinget - DALARNA Central förvaltning Ekonomienhet seslursun ~ilj, Lo 8 6 ff Landstingsstyrelsen Datum 2015-02-16 Sida 1 (2) Dnr LD15/00213 Uppdnr 989 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

~~'~, LS G133. DNR /flji.la{)'"f!.~& " ;7. Uj Försäkringskassan ---------- PROTOKOLL ~ Boslutsdatum 2010-12-30. Lokala Försäkringscentra

~~'~, LS G133. DNR /flji.la{)'f!.~&  ;7. Uj Försäkringskassan ---------- PROTOKOLL ~ Boslutsdatum 2010-12-30. Lokala Försäkringscentra Uj Försäkringskassan Lokala Försäkringscentra Besl utsfattare Svante Borg Övriga närvarande Ale Friberg, föredragande 1:>'IlAGA LS G133 PROTOKOLL ~ Boslutsdatum 2010-12-30 Dlarlenr 5001-2010 ----------

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Förbundsordning för samordningsförbundet Finsam Kävlinge-Lomma Dokumenttyp Beslutande organ Förbundsordning Kommunstyrelsen Förvaltningsdel Antagen 2013-06-10, Kf 51/2013 Ansvar

Läs mer

Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund

Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund Reviderad förbundsordning mars 2017 Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund Innehållande 23 paragrafer Namn och säte 1 Kommunalförbundets namn är Fyrbodals kommunalförbund. Förbundet har sitt säte

Läs mer

FÖRBUNDSORDNING FÖR KOMMUNALFÖRBUNDET FJÄRDE STORSTADSREGIONEN.

FÖRBUNDSORDNING FÖR KOMMUNALFÖRBUNDET FJÄRDE STORSTADSREGIONEN. Bilaga 3 2012-11-22 2010-11-30 FÖRBUNDSORDNING FÖR KOMMUNALFÖRBUNDET FJÄRDE STORSTADSREGIONEN. 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Fjärde storstadsregionen, nedan benämnt förbundet.

Läs mer

Förbundsordning för FINSAM Lekeberg och Örebro

Förbundsordning för FINSAM Lekeberg och Örebro för Samordningsförbundet Finsam i Örebro har vid medlemmarnas fastställande av förbundsordning, utökats med Lekebergs kommun och förbundets namn ändrats till (nedan kallat förbundet). Förbundet har inrättats

Läs mer

Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten

Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten Ändamål, medlemskap 1 Kommunförbundet Norrbotten är en intresseorganisation för kommunerna i Norrbottens län. Juridiskt är förbundet en ideell förening. Förbundet

Läs mer

Förbundsordning för kommunalförbundet Västerbergslagens utbildningsförbund

Förbundsordning för kommunalförbundet Västerbergslagens utbildningsförbund FÖRBUNDSORDNING 1 (6) Förbundsordning för kommunalförbundet Västerbergslagens utbildningsförbund 1 Medlemmar Medlemmar i förbundet är kommunerna Ludvika och Smedjebacken. 2 Ändamål och uppgifter Förbundets

Läs mer

SFS Författningstexter

SFS Författningstexter Sida 1 av 7 Post 1 av 1 i SFST Länk till register o förarbeten Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar

Läs mer

Nedansiljans Samordningsförbund

Nedansiljans Samordningsförbund NedanSIIJans Samordningsförbund 2013-12- 11 Dlerfenr ";;looq. 3 \ Diarieplanbetäckning (J() Nedansiljans Samordningsförbund FINSAM FÖR GAGNEF LEKSAND RÄTTVIK FÖRBUNDSORDNING FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM-Gagnef-

Läs mer

Förbundsordning för samordningsförbundet i Trelleborgs kommun

Förbundsordning för samordningsförbundet i Trelleborgs kommun Förbundsordning för samordningsförbundet i Trelleborgs kommun Samordningsförbund i Trelleborgs kommun har inrättats med stöd av lagen (SFS nr 2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARUFÖRSÖRJNINGEN I LANDSTINGEN I DALARNA, VÄSTMANLAND, SÖRMLAND, UPPSALA OCH ÖREBRO LÄN

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARUFÖRSÖRJNINGEN I LANDSTINGEN I DALARNA, VÄSTMANLAND, SÖRMLAND, UPPSALA OCH ÖREBRO LÄN 1 (6) REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARUFÖRSÖRJNINGEN I LANDSTINGEN I DALARNA, VÄSTMANLAND, SÖRMLAND, UPPSALA OCH ÖREBRO LÄN 1 Tillämpningsområde Detta reglemente gäller för den gemensamma nämnden,

Läs mer

Förbundsordning för Regionförbundet Gävleborg

Förbundsordning för Regionförbundet Gävleborg Förbundsordning för Regionförbundet Gävleborg Förslag från Region Gävleborg Antaget av kommunfullmäktige den 19 juni 2006 med ändring den 18 december 2006 och den 26 november 2007 Dnr KS2007/445 Kommunkansliet

Läs mer

Förbundsordning för samordningsförbund

Förbundsordning för samordningsförbund Förbundsordning för samordningsförbund Förbundsordning för Samordningsförbundet Bollebygd, Mark och Svenljunga Samordningsförbundet har inrättats med stöd av Lag (SFS nr 2003:1210) om finansiell samordning

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp

Förbundsordning för Samordningsförbundet Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp Förbundsordning för Samordningsförbundet Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige i Norrköpings kommun 2012-12-17 209 och Linköpings kommun 2012-12-11 222.

Antaget av kommunfullmäktige i Norrköpings kommun 2012-12-17 209 och Linköpings kommun 2012-12-11 222. Förbundsordning 2012-12-17 Förbundsordning för kommunalförbundet fjärde storstadsregionen KS-833/2012 Antaget av kommunfullmäktige i Norrköpings kommun 2012-12-17 209 och Linköpings kommun 2012-12-11 222.

Läs mer

Regionförbundet Örebro län

Regionförbundet Örebro län Regionförbundet Örebro län för Regionförbundet Örebro län Innehållsförteckning Förbundets namn... 1 Förbundets säte... 1 Förbundets medlemmar...1 Förbundets ändamål... 1 Förbundets uppgifter... 1 Förbundsfullmäktige...

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer