Historiska platser o ting att se.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Historiska platser o ting att se."

Transkript

1 Historiska platser o ting att se. Detta är förslag på en eller flera historiska rundor i Falkenbergs kommun. Nedan är besöksmålen beskrivna i text och även en karta är bifogad, avståndet är inte beräknat då det går att åka på flera håll. Vi delger er allas hemsidor. Många ställen kan man besöka själv och oftast finns information på plats, men några av ställena kan behövas förbokas. Titta gärna in på hemsidorna innan åkturen. Vi önskar en trevlig resa!

2 Berte museum Livet på landet har under de senaste hundra åren genomgått en omfattande förvandling. I Slöinge gamla ridhus vill Berte museum visa detta genom alla de föremål som använts på landsbygden. Här kan du vandra omkring bland uppbyggda miljöer och allehanda jordbruksmaskiner. Det finns massor av prylar att upptäcka från alla de sysselsättningar som hörde till livet på landet. Nu även med lanthandelsmiljö från Slöinge lanthandelsmuseum. Hagbards galge Någon har påstått att detta är Hallands svar på det engelska Stonehenge! Här står fyra gåtfulla stenar, av olika bergarter, med spännande hällristningar. Var och en av stenarna väger cirka fyra ton. Om de haft någon annan funktion än att vara gravar har inte kunnat klargöras. Kanske har det varit en kultplats eller kanske ett forntida rymdobservatorium? Platsen förknippas lokalt med den medeltida vandringslegenden om Signe och Hagbard, därav namnet.

3 Knobesholms Tunnbinderi Här kan du se hur en småindustri i bygden en gång sett ut. I tunnbinderiet tillverkades förr smördrittlar till traktens mejerier. Fabriken är restaurerad och vid visningarna får du se hur det gick till att göra smörtunnor. Severin Nilssons ateljéstuga Severin Nilson ägnade det mesta av sitt liv åt att fånga Ätradalen på duk och med hjälp av sin kamera. Hans ateljéstuga är bevarad i sitt ursprungliga skick och där inne finns fotografier, målningar och teckningar. Domarring och Bålastugan Här ligger två sevärdheter intill varandra. Domarringen, som är en grav från äldre järnålder/vikingatid, är en av de största i Halland med sina 32 stenar. Här hölls förr, enligt folktron, ting då dåtidens lagmän samlades och satt på stenarna Som av en tillfällighet förvaras Årstad härads tingsbord i Bålastugan intill domarringen. Hembygdsföreningen fick tingsbordet när tingshuset i Heberg revs. Bålastugan är en ryggåsstuga, vars äldsta del är från 1600-talet. Fågelboet Välkommen till författaren, folklivsforskaren och läkaren August Bondesons barndomshem i Vessigebro. I hallandslängan från 1855 finns bland annat faderns skomakarverkstad samt föremål från August Bondesons hem och läkarpraktik i Göteborg. I trädgården prunkar gammaldags perenner och i köksträdgården odlas grönsaker från Bondesons tid.

4 Maltkölna i Åhs Nuförtiden är det inte många som känner till vad en maltkölna är för något. Men förr var detta en viktig del i bondehushållet - i maltkölnan röktes och torkades malten. Den använde man sedan när man bryggde sitt öl. Det finns inte många maltkölnor kvar, så passa på och titta på denna i Åhs. Spruthuset i Väby Spruthus var ett litet hus där traktens brandspruta förvarades. Nu är nästan alla spruthus borta, men i Väby finns ett av dem bevarat. Och som sig bör innehåller det en gammal brandspruta. Bredvid spruthuset finns en stensatt källa, där man kan se vattnet bubbla upp från en underjordisk vattenåder. Platsen sköts som en liten park och inbjuder till en slurk av det medhavda kaffet. Sjönevad Med sin rogivande atmosfär är Sjönevad sedan tusentals år en mötesplats för rastande resande i Ätradalen. Här på gränsen mellan slätt och skog är spåren av förhistoriens människor rikliga. Ute i Sjönevadssjön finns resterna av en gammal borg, norr om byn ligger Kungagravarna från bronsåldern och på marknadsbacken ligger domarringen. Där hålls ännu marknadstraditionen vid liv och varje år strömmar mängder av besökare till Sjönevads marknad. Yngeredsforsen/Döda fallet Folket i Ätradalen har länge nyttjat vattenkraften i Ätran. Vid Yngeredsforsen har detta satt sina speciella spår. Här finns "Döda fallet" med sin skulpturala form, flottnings- och kvarnrännor, höga dammvallar och inte minst en grönskande natur. Här finns även en naturstig med skyltar, som leder dig till sevärdheterna vid den forna forsen.

5 Hallands vackraste väg Hallands vackraste väg går ut med Ätran mellan Askome och Gällared. Här finns fantastiska vyer, rik flora och fauna och kulturstigar Luftvärnstornet i Askome Under Andra Världskriget byggdes i Sverige ett stort antal luftvärnstorn för att skydda viktiga samhällsfunktioner, som t.ex. industrier och kraftstationer, mot bombangrepp. De flesta tornen är idag rivna, men detta torn vid Ätrafors vattenkraftstation fick Askome Hembygdsförening i sista stund överta av Fortifikationsverket, detta med avsikt att bevara ett påtagligt exempel i bygden på de försvarsanläggningar som uppfördes dessa år, när kriget var hotande nära. Så långt det är möjligt upprustas nu tornet i samarbete med Lv6 Halmstad och Luftvärnsmuseet på Skedalahed Axtorna stenen Ett av de största fältslagen under nordiska sjuårskriget utkämpades här på Axtorna hed den 20 oktober Då tillhörde Halland fortfarande Danmark och slaget stod mellan den man starka svenska armén och den danska på 9000 man. Danskarna vann slaget om vadövergångarna över Högvadsån där 4000 man stupade i striden. En minnessten och en informationstavla är det enda som idag minner om det slag som en gång stod på denna numera fridfulla plats.

6 Svartrå kyrka Av många ansedd som en av Hallands finaste kyrkor. Kyrkan har medeltida anor med ett triumfkrucifix, en dopfunt samt en manlig helgonfigur. Inne i kyrkan kan du även se rester av kalkmålningar från talets mitt och vackra takmålningar från slutet av 1700-talet. Utsiktspunkt vid Sjö Ovanför gården Sjö finns en utsiktspunkt som man når via en markerad stig (börjar mittemot en liten parkeringsficka). Härifrån har man en vacker utsikt över Hjärtaredssjön och dess omgivningar. Trollgrottan vid Gnipeberg Detta är Hallands längsta grotta - sammanlagt 38 meter lång. Tre ingångar leder dig in i berget och väl därinne följer man smala klyftor. En garanterat spännande upplevelse som kräver ficklampa och stor försiktighet! Namnet Trollgrottan har grottan fått därför att den förr, enligt folktron, var hemvist för trollen. Av någon anledning har de övergivit grottan och lämnat kvar stora skatter av guld och andra dyrgripar. Ännu har ingen hittat trollskatten! För att hitta grottan: parkera vid bron och följ den rödmarkerade stigen. Ta det försiktigt i branten upp till grottan. Funtaliden Redan på 1200-talet hämtade Ätradalsborna råämnen till kyrkornas dopfuntar härifrån. Berget utgörs av grönsten - en vulkanisk bergart. Sedan hösten 2001 finns här åter två bearbetade delar till en dopfunt, som under nästan 100 år förvarats i Lund. Efter besöket vid Funtaliden kan du åka till kyrkorna i Fagered, Ullared eller Svartrå och titta på dopfuntar som tillverkats av denna grönsten.

7 Danabäcksten Danabäcks sten är en av de sex stenar som år 1050 fastställdes som gränsstenar mellan Sverige och Danmark. Sex svenska och sex danska man färdades i gränsområdet från norra Halland till Östersjön och satte stenarna. En av danskarna var Grimulf från Grimeton. Man valde stenar med märkligt utseende som låg vid de viktiga vägarna mellan länderna. Denna riksgräns gällde för Halland till För Skåne och Blekinge bestod gränsen till Vägen som är markerad mellan Älvsered till Kärnebygd och vidare mot Gällared är en grusväg. Om man inte vill åka på sådan, kan man åka över Mårdaklev Gunnarp Ätran Gällared i stället. Kärnebygds kvarn Vid Tjärnesjöns nordände finns en välbevarad kvarn och såg. Kvarnen drevs av ett stort kvarnhjul och du kan gå in i både kvarnen och sågen. Den sistnämnda var tidigare en nickesåg, men ersattes i början av 1900-talet av en turbindriven cirkelsåg med två klingor. Den omgivande miljön med kvarndamm, bäck och sjöar inbjuder till en vandring. Yttra Berg Naturreservat med ett vackert och ålderdomligt kulturlandskap. Här kan du vandra i ett landskap som det såg ut när farfar var ung. Omgiven av hamlade träd, fägator, slåtterängar och gammaldags jordbruk ligger Aronsgården med ett gårdsmuseum. Tre naturstigar, till vilka det finns en broschyr, leder dig runt i omgivningarna. Under sommaren ordnas guidade vandringar Vägen från Yttra Berg mot Okome är grusväg. En alternativ väg på asfalt är: Kör ut till 153;an, sväng vänster mot Ullared. Efter några kilometer sväng vänster mot Okome.

8 Skogen (Naturreservat) Skogen är ett reservat med en spännande historia. I början av förra seklet låg inom reservatet de båda småbruken Skogen och Ekehult på var sitt skifte, omgivna av små odlingstegar, slåtter- och betesmarker. I grannskapet låg ytterligare fyra torp och tillsammans utgjorde de en liten by belägen i de inre delarna av Okome socken. Uppskattningsvis bodde här i slutet av 1800-talet människor. Vägen mot Skogen är en liten grusväg. Alternativ väg: Kör rakt fram, i Okome sväng vänster mot Vessigebro, i Ätrafors sväng höger mot Ljungby. Efter några kilometer tag vänster mot Vessigebro. Höstena källor Här kan du beskåda ett naturfenomen som gränsar till det mystiska. Ute i den runda dammen ser det ut som om bottnen kokar. Förklaringen till det hela får du på en skylt vid källan. Här berättas också några av de sägner som förknippats med källorna i trakten. Olof von Dahlins Prästgårdsön Nedanför Vinbergs prästgård ligger Prästgårdsön, ett område omgivet av en kanal som ansluter till Vinån och som Olof von Dalins mor lät gräva. Här finns bla ett lusthus mm.. Svedinos Flygmuseum Svedinos Bil- och Flygmuseum är en av Europas största samlingar av gamla bilar och flygplan. Samlingen omfattar över 100 bilar, runt 40 flygplan, motorer, bruksföremål och mycket annat.

9 Morups Tånge Morups Tånge Fyr började byggas 1841, och blev klar Fyren är 28 meter hög. Ibland ordnas här visningar och annars ligger den väldigt fint i ett naturreservat. Morups Tånge är en av Sveriges finaste fågellokaler. Under sensommaren och hösten finns möjlighet att se de flesta av landets vadare, ofta i stora mängder. I reservatet finns också en av de få betade dynhedarna i Halland. Glumstenen Ett flyttblock som fungerat som landmärke för sjöfarten förr i tiden och som har givit orten dess namn. Denna sten hittar man på Glommudden. Flyttblocket omnämns redan under 1000-talet då de Norska vikingarna landsteg här för sina härjningståg runt omkring Ätradalen och Falkenberg. Sweden Forcedlanding Collection Flyghistoriskt samtidsmuseum Föremål och historier om utländska nödlandade flygplan I Sverige under andra världskriget. Farming Toys är en butik som säljer maskiner/traktorer m.m. i lite mindre storlekar. Den är inrymd i en gammal kulturgård - Morups Gästis - som har anor från 1600-talet. Butiken är inrymd i den gamla krogstugan som förr i tiden mättade en och annan kusk som var på genomresa.

10 GPS Koordinater RT 90 A Berte museum X Y B Hagbards galge X Y C Knobesholms Tunnbinderi X Y D Severin Nilssons ateljéstuga X Y E Domarring och Bålastugan X Y F Fågelboet X Y G Maltkölna i Åhs X Y H Spruthuset i Väby X Y I Sjönevad X Y J Yngeredsforsen/Döda fallet X Y K Hallands vackraste väg L Luftvärnstornet i Askome X Y M Axtorna stenen X Y N Svartrå kyrka X Y O Utsiktspunkt vid Sjö X Y P Trollgrottan vid Gnipeberg X Y Q Funtaliden X Y R Danabäcksten S Kärnebygds kvarn X Y T Yttra Berg X Y U Skogen (Naturreservat) X Y V Höstena källor X Y W Olof von Dahlins Prästgårdsön X Y X Svedinos Flygmuseum X Y Y Morups Tånge X Y X Glumstenen X Y a Sweden Forcelanding Museum X Y b Farming Toys X Y För mer info och fler utflyktsställen

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Detta är förslag på en matresa i norra delen av Falkenbergs kommun. Nedan är färden beskriven i text och även en karta är bifogad, avståndet för hela resan, med

Läs mer

Matrunda i mellersta Falkenberg - förslag nr 2

Matrunda i mellersta Falkenberg - förslag nr 2 Matrunda i mellersta Falkenberg - förslag nr 2 Detta är förslag på en matresa i Falkenbergs inland. Nedan är färden beskriven i text och även en karta är bifogad, avståndet för hela resan, med start i

Läs mer

ÅN NATUREN MÄNNISKAN - KULTUREN Utflyktstips

ÅN NATUREN MÄNNISKAN - KULTUREN Utflyktstips ÅN NATUREN MÄNNISKAN - KULTUREN Utflyktstips En sammanställning av Ekomuseum nedre Ätradalens sextioåtta besöksmål inordnade under tio olika teman. Sätt samman din egen rundtur på vägarna i Ätradalens

Läs mer

Vessigebro. Hela resan. Övrigt. Ta med cykeln på buss och tåg

Vessigebro. Hela resan. Övrigt. Ta med cykeln på buss och tåg Vessigebro www.ekomuseum.com Av Chris Heintz Welinder, Ing-Britt och Sven-Åke Gotthardsson I hjärtat av Falkenbergs kommun i en omväxlande kulturbygd med ån Ätran i centrum ligger Vessigebro. En karta

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård.

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. Svartö Naturstig 300 METER CA 5 KM. MOT HAMMARGLO/ MÖNSTERÅS BADPLATS Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. utmärkt med blåmarkerade Svartö by har anor från 1300- talet. Nuvarande

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe.

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe. Vikingaturen Vikingaturen Cykla två vikingaleder som slingrar sig fram genom jordbrukslandskapet exakt på samma plats i dag som för tusen år sedan. Dessa rid- och vandringsleder gick högt på grusåsarna

Läs mer

KÅRAHULT Klass 2-3. Kårahult 2013

KÅRAHULT Klass 2-3. Kårahult 2013 KÅRAHULT Klass 2-3 Lyckebyån som resurs: En av många platser längs denna sträcka av Lyckebyån som utnyttjat vattenkraften under lång tid. Bevarade dammanläggningar, murade dammvallar, kanaler och åfåror.

Läs mer

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN EN BILDBERÄTTELSE OM SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SJÖN SOMMEN EIJE FASTH Kapitel 1 Från Säbysjön till Vriggebo En bildberättelse om Svartån från Säbysjön till sjön Sommen

Läs mer

Din guide till 82 besöksmål i Ätradalen 2015

Din guide till 82 besöksmål i Ätradalen 2015 1 1 Din guide till 82 besöksmål i Ätradalen 2015 Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen Ådalen Naturen Människorna Kulturen Vi vill visa dig Ätradalen Ekomuseum nedre Ätradalen vill ta dig med på en

Läs mer

Natur och kulturstig Livered

Natur och kulturstig Livered Natur och kulturstig Livered Genom den här kyrkporten anlände en gång folket från Livereds gamla by till sin kyrka. I dag finns inte mycket kvar av byn. Området där liveredsborna levde och arbetade är

Läs mer

Hyssnaleden. och andra sevärdheter i Hyssna. www.hyssna.se

Hyssnaleden. och andra sevärdheter i Hyssna. www.hyssna.se Hyssnaleden och andra sevärdheter i Hyssna www.hyssna.se Välkommen till Hyssna och Hyssnaleden Hyssna ligger i södra Västergötland i Marks kommun, cirka 45 km från Göteborg. Hyssna är känt för sin omväxlande

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

till Ekomuseum nedre Ätradalen Ådalen Naturen Människorna Kulturen

till Ekomuseum nedre Ätradalen Ådalen Naturen Människorna Kulturen 1 Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen Ådalen Naturen Människorna Kulturen Vi vill visa dig Ätradalen Ekomuseum nedre Ätradalen vill ta dig med på en resa i tid och rum genom det vackert böljande landskapet

Läs mer

Arkeologisk utredning avseende fastigheten 20:393

Arkeologisk utredning avseende fastigheten 20:393 a r k e o l o g i s k u t r e d n i n g Mats Nilsson Arkeologisk utredning avseende fastigheten 20:393 Halland, Halmstads kommun, Snöstorps socken, Fyllinge 20:393 Undersökningsår: 2014 1 ÄLVSÅKER SLÄP

Läs mer

Eurotourism

Eurotourism Fyra måsten när du besöker Munkedal Våra kyrkor med deras unika historia Se våra fornminnen som finns över hela kommunen Njut av svalkande bad i både salt och sötvatten Färlevstenen 01 Kommunfakta Antal

Läs mer

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18 11 12 23 13 15 14 7 17 5 1 2 3 Stomsås 4 18 8 6 19 16 9 10 9. Hökås utsiktsplats med övernattningsmöjlighet Detta är en förnämlig utsiktsplats, omkring 200 meter över havet, varifrån man har en milsvid

Läs mer

cykla & vandra i Svenljunga

cykla & vandra i Svenljunga under ekens skugga cykla & vandra i Svenljunga längs med vägen Kom nära naturen, till fots eller på cykel. I Svenljunga är vi rika på upplevelser längs med vägen. Susa nedför en grusväg med öppna vyer,

Läs mer

Naturstigarna i Sörby

Naturstigarna i Sörby Naturstigarna i Sörby Passa på att ta en skön paus under vandringen. Foto: Liselotte B. Abel. Välkommen till våra naturstigar i Sörby Du kan välja mellan två rundor som går i Sörbys härliga omgivningar.

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen: Ådalen Naturen Människorna Kulturen

Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen: Ådalen Naturen Människorna Kulturen 1 Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen: Ådalen Naturen Människorna Kulturen Vi vill visa dig Ätradalen Ekomuseum nedre Ätradalen vill ta dig med på en resa i tid och rum genom det vackert böljande

Läs mer

BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna

BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna Britt-Marie Lennartsson Renovering av dammvall, ett projekt inom Vårda Vattendragens Kulturarv Bosgårdsfallet, Bosgård 1:15, Torups socken, Hylte kommun

Läs mer

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Omslagsfoto Skräntärna, Thomas Larsson. Övriga bilder i sammanställningen

Läs mer

Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen: Ådalen Naturen Människorna Kulturen

Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen: Ådalen Naturen Människorna Kulturen Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen: Ådalen Naturen Människorna Kulturen Vi vill visa dig Ätradalen Ekomuseum nedre Ätradalen vill ta dig med på en resa i tid och rum genom det vackert böljande landskapet

Läs mer

Natur- & kulturguidningar. Känn vårt K inda

Natur- & kulturguidningar. Känn vårt K inda Natur- & kulturguidningar Känn vårt K inda MAJ Lördag 2 maj kl 10.00 VÄSBY BRANTER Ur elden och askan kommer livet Sommaren 2014 brann det högst upp på berget vid Väsby branter. Direkt eber branden började

Läs mer

Veckodagar som turen trafikeras. Måndag till fredag

Veckodagar som turen trafikeras. Måndag till fredag Anslutningar till eller från andra linjer. ANMÄRKNING V 320 Halmstad Regionbussterm. 14.55 320 Laholm Busstationen 15.24 324 Halmstad Regionbussterm. 13.10 324 Laholm Busstationen 13.54 Laholm Busstationen

Läs mer

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst.

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst. Så var det Förr Omkring 500 e Kr hade de inre delarna av Röbäcksslätten och sandåsen, där de äldre delarna av byn nu ligger torrlagts och det blev möjligt för människor att bosätta sig där. Stenåldersfynd

Läs mer

ARKEOLOGISK SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Anders Håkansson. Tönnersjö kyrka. Halland, Halmstad kommun, Tönnersjö, Tönnersjö 8:1

ARKEOLOGISK SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Anders Håkansson. Tönnersjö kyrka. Halland, Halmstad kommun, Tönnersjö, Tönnersjö 8:1 ARKEOLOGISK SCHAKTNINGSÖVERVAKNING 2018 Anders Håkansson Tönnersjö kyrka Halland, Halmstad kommun, Tönnersjö, Tönnersjö 8:1 ÄLVSÅKER SLÄP TÖLÖ KUNGSBACKA VALLDA FJÄRÅS HANHALS FÖRLANDA ONSALA ÖLMEVALLA

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658.

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658. [b]lite om Hisingens historia[/b] [h]hisingen[/h] Hisingen är till ytan Sveriges fjärde största ö (Gotland 2 994 km² Öland 1 347 km² Orust 346 km² Hisingen 199 km² Värmdö 181 km² Tjörn 148 km² Väddö och

Läs mer

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge 2.10 Kulturmiljö Allmänt År 1993 gjordes ett planeringsunderlag med inriktning på forn lämningar och kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (Artelius med fl era, 1993). Inför denna vägutredning framförde

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Hågadalen Nåsten. Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad Ravinen vid Kvarnbofallet

Hågadalen Nåsten. Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad Ravinen vid Kvarnbofallet Hågadalen Nåsten Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-06-27 1. Ravinen vid Kvarnbofallet 2. Kung Björns hög 3. Fjärilsstigen i + X 1. Ravinen vid

Läs mer

Ängenleden Sida 1 av 5. Om Ängen... 1 Vägbeskrivning till Ängen... 1 Beskrivning över Ängenleden... 2-4 Fiske och Kullerholmen... 4 Karta...

Ängenleden Sida 1 av 5. Om Ängen... 1 Vägbeskrivning till Ängen... 1 Beskrivning över Ängenleden... 2-4 Fiske och Kullerholmen... 4 Karta... Ängenleden Sida 1 av 5 Innehållsförteckning Om Ängen... 1 Vägbeskrivning till Ängen... 1 Beskrivning över Ängenleden... 2-4 Fiske och Kullerholmen... 4 Karta... 5 Snabbfakta: Avstånd till Sunne: 30 km.

Läs mer

Värt att värna Kulltorps socken (delen Lanna)

Värt att värna Kulltorps socken (delen Lanna) Värt att värna Kulltorps socken (delen Lanna) Karta över del av Kulltorps socken, med urval av objekt och miljöer. 1 - Lanna och Bobacka Tankarna går närmast till Österlen i Skåne när man ser de ädellövskogsbekransade

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

Planerad bergtäkt i Stojby

Planerad bergtäkt i Stojby Planerad bergtäkt i Stojby Ryssby socken, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk utredning, 2005 Håkan Nilsson Rapport november 2005 Kalmar läns museum 1 Inledning Denna rapport redovisar resultatet av en

Läs mer

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen Kapitel 3 Från Kråset till Damsängen Kråset mot Åsvallehult Efter Vriggebodammen kommer vi fram till Hjälmarydsbron i Sveagatans förlängning, norr om den finns Kråset som under en lång tid varit en omtyckt

Läs mer

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut.

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Resa Skåne runt 10-13 augusti 2015 Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Så sa en man som hette Stjernswärd i mitten av 1800-talet

Läs mer

CYKELTURER. Sydöstra turen

CYKELTURER. Sydöstra turen CYKELTURER Sydöstra turen Bjälbo kyrka Högbystenen Skänninge Hospitalsruinen och Hospitalsdammen Skenaån Klastorps gårdsrökeri Botanicus Plantskola Öjebro bro och kvarnby Normlösa Art Skeppsås kyrka Varv

Läs mer

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way, Milngavie Fort William, 10 nätter 1 Vandra i Skottland West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way är en klassisk vandring som startar strax

Läs mer

LÄR KÄNNA DIN HEMBYGD

LÄR KÄNNA DIN HEMBYGD LÄR KÄNNA DIN HEMBYGD En industrihistorisk vandring utefter Klockarhytteleden. Vi besöker de historiska platserna: Åsbrohammars bruk, Sågartorpet, Estabo masugn, Wissboda såg och kvarn, Silvergruvan. Lerbäcks

Läs mer

Ett ledningsschakt på Åskloster 1:1

Ett ledningsschakt på Åskloster 1:1 a r k e o l o g i s k f ö r u n d e r s ö k n i n g Lena Bjuggner Ett ledningsschakt på Åskloster 1:1 Halland, Ås socken, Fastigheten Åskloster 1:1, RAÄ 190 Undersökningsår: 2012 1 ÄLVSÅKER SLÄP TÖLÖ KUNGSBACKA

Läs mer

Isföraren. Kompletteringar till isföraren, tipsa oss gärna om nya isfall. Skåne:

Isföraren. Kompletteringar till isföraren, tipsa oss gärna om nya isfall. Skåne: Isföraren Kompletteringar till isföraren, tippsa oss gärna om nya isfall Här har vi samlat lite av de isfall som vi klättrat under åren, isfallen förändras från vinter till vinter och det är absolut inte

Läs mer

BMS Id Lokal Kommun 06001 Båstad Båstad 06002 Älemossen Båstad 06003 Tvehöga Båstad 06004 Hemmeslövs strand Båstad 06005 Stensåns mynning Båstad

BMS Id Lokal Kommun 06001 Båstad Båstad 06002 Älemossen Båstad 06003 Tvehöga Båstad 06004 Hemmeslövs strand Båstad 06005 Stensåns mynning Båstad BMS Id Lokal Kommun 06001 Båstad Båstad 06002 Älemossen Båstad 06003 Tvehöga Båstad 06004 Hemmeslövs strand Båstad 06005 Stensåns mynning Båstad 06100 Laholm Laholm 06101 Våxtorp Laholm 06102 Hishult Laholm

Läs mer

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land.

Läs mer

Miljö- och byggförvaltningen 2011

Miljö- och byggförvaltningen 2011 Miljö- och byggförvaltningen 2011 Till dig som har hus i Smedby Denna broschyr vänder sig till dig som har hus i Smedby. Eftersom Smedby är en unik kulturmiljö fastställde kommunen 1994 områdesbestämmelser

Läs mer

Östra Mälaren runt norrifrån

Östra Mälaren runt norrifrån Östra Mälaren runt norrifrån Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna

Läs mer

Schaktning för nytt kabelskåp

Schaktning för nytt kabelskåp A R K E O L O G I S K S C H A K T N I N G S Ö V E R V A K N I N G 2 017 Anders Håkansson Schaktning för nytt kabelskåp Halland, Halmstad stad, Bankgatan delen Köpmansgatan Storgatan, RAÄ 44:1 ÄLVSÅKER

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand Medan nutidens socialvårdare som bäst bryr sina hjärnor med problemet åldringsvården, kan man i Bro socken allfort lyssna till en gammal sägen,

Läs mer

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Hamnen i Båstad Bjärehalvön, 3 nätter Skummeslövstrand Torekov, 2 vandringsdagar Leden på Bjärehalvön ingår i Skåneleden

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen.

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Välkommen ut i det gröna Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Bättre stigar, nya rymliga toaletter och sittvänliga rastplatser

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

LANDSKAPSANALYS VINDKRAFT PÅ TÖFTEDALSFJÄLLET OCH BURÅSEN. Fördjupning och tillägg till översiktsplanen MARELD LANDSKAP 2007

LANDSKAPSANALYS VINDKRAFT PÅ TÖFTEDALSFJÄLLET OCH BURÅSEN. Fördjupning och tillägg till översiktsplanen MARELD LANDSKAP 2007 LANDSKAPSANALYS MARELD LANDSKAP 2007 VINDKRAFT PÅ TÖFTEDALSFJÄLLET OCH BURÅSEN Fördjupning och tillägg till översiktsplanen ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2008-06-18 bilaga 3 2 Metod Landskapsrummen har

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Planstudie över Gällinge. Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG

Planstudie över Gällinge. Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG Planstudie över Gällinge Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG BAKGRUND I översiktsplanen beskrivs s k serviceorter på landsbygden och Gällinge är en av dem. Tanken är att ny bebyggelse på landsbygden

Läs mer

Hänt under hösten 2009

Hänt under hösten 2009 December 2009 Hänt under hösten 2009 Landskapsarkeologernas höstmöte ägde rum i Finnhamn, Stockholms skärgård, med härlig utsikt över klipphällar från trevligt och rofullt vandrarhem. Vid mötet avhandlades

Läs mer

RASRISK FÖRELIGGER! VI AVRÅDER DÄRFÖR FRÅN ATT GÅ IN I GROTTAN!

RASRISK FÖRELIGGER! VI AVRÅDER DÄRFÖR FRÅN ATT GÅ IN I GROTTAN! BÖRSÅSBERGET Börsåsberget Börsås har fått namn efter den fornborg som ligger högst upp på berget. Burgsås (Borgsås) har blivit Börsås. Uppe på Börsåsberget finns även en omtalad blockgrotta och en steninhängnad

Läs mer

Tankar kring ett skolfoto från 1920

Tankar kring ett skolfoto från 1920 En gammal man minns/berättar om sin barndom i Fulltofta av Bodil Pedersen Tankar kring ett skolfoto från 1920 När jag idag sitter och tittar på ett skolfoto som ger intryck av att vara gammalt. Det är

Läs mer

Fredag 9 augusti Turen går till Åhus

Fredag 9 augusti Turen går till Åhus Fredag 9 augusti Turen går till Åhus CTV_Fredag_Åhus.indd 1 2019-08-02 16:57:50 C Y K E L T U R V E C K A N 2 0 1 9 Fredag 9/8 Åhus 1Trolle Ljungby och Minas chokladstudio I de mysiga omgivningarna kring

Läs mer

ENKEL Sveriges landskap 13

ENKEL Sveriges landskap 13 ENKEL veriges landskap 13 Öland Viktiga städer och platser orgholm är den enda staden på Öland. Den besöks av många turister på sommaren. trax utanför staden ligger det vita, kungliga slottet olliden.

Läs mer

Gå tillbaka nerför backen till Kungskällan alldeles nära parkeringsplatsen N Ö

Gå tillbaka nerför backen till Kungskällan alldeles nära parkeringsplatsen N Ö 1 Vägbeskrivning Dag 9: Knystahall-Knystaforsen-Ganla kraftverkstomten-klubbåns mynning i Nissan-Övregård-Sandshult-Lahult-Högdals kvarndam Förberedelser: Kläder och fotbeklädnad för vandring i terräng

Läs mer

Inför jordvärme i Bona

Inför jordvärme i Bona UV RAPPORT 2014:150 ARKEOLOGISK UTREDNING Inför jordvärme i Bona Småland Bredestad socken Aneby kommun Fastighet Bona 1:7 Dnr 3.1.1-03074-2014 Marita Sjölin UV RAPPORT 2014:150 ARKEOLOGISK UTREDNING Inför

Läs mer

Runrapport från Riksantikvarieämbetet. Upprustning av runinskrifter i Uppsala län 2011

Runrapport från Riksantikvarieämbetet. Upprustning av runinskrifter i Uppsala län 2011 Runrapport från Riksantikvarieämbetet Upprustning av runinskrifter i Uppsala län 2011 Riksantikvarieämbetet 2011 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se riksant@raa.se Datum 2011-10-10 Dnr 322-4240-2011 Avdelning

Läs mer

18 hål på historisk mark

18 hål på historisk mark 18 hål på historisk mark Golfbanan i N ligger på historisk mark - i det här området har det funnits bofasta människor i över 4000 år. Du står just nu vid en av tre gravar från bronsåldern. 586 Om den här

Läs mer

I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård.

I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård. I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård. Den 5 juli gjorde I 21 kamratförening en utflykt till Helgums hembygdsgård. Helgums hembygdsgård ligger i Gransjö by på norra sidan av Helgumssjön.

Läs mer

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Riksintresse för kulturmiljövården Eriksgatan" Önnersta - Aspa (fd Penningby) (D43) KUNSKAPSUNDERLAG Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Värden Kunskapsvärde Ursprunglig vägsträckning, kontinuerligt brukad

Läs mer

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Nässundet Norr om Hytte ligger "Nässundets Station - vedungsbageri och värdshus". Detta är inhyst i en byggnad som förr var järnvägsstation. När

Läs mer

Fettjestad 6:9 A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2010:2. Arkeologisk utredning etapp 1

Fettjestad 6:9 A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2010:2. Arkeologisk utredning etapp 1 Rapport 2010:2 Arkeologisk utredning etapp 1 Fettjestad 6:9 Intill RAÄ 12 Gammalkils socken Linköpings kommun Östergötlands län Olle Hörfors Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M A V D E L N I

Läs mer

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 Skogslandets jordbruk: Utmärkande för byn är de flera hundra meter vällagda stenmurarna från 1900-talet. De finns både runt åkrar och i skogen på berghällar. Åkermarkerna i byn

Läs mer

d n rundvandring - Skrylle med gps

d n rundvandring - Skrylle med gps d d n rin a v ga r run rundvandring - Skrylle med gps 1 Skryllegårdens reception: 046-585 25 2 Snabbinstruktion 1Slå på gps-mottagaren Vänta på 3D fix, kan ta några minuter. 2Gå till kartföntret. Följ

Läs mer

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket.

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket. Vad finns det egentligen att se i en bruksmiljö? En hel del gamla hus, men vad kan de berätta? Många av husen har spännande namn. Vad är till exempel en Kölna och ett spruthus? Här kan du bland annat läsa

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT GEOGRAFI Syfte Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden

Läs mer

Resa till Skåne med SPF den maj Vi startade från Vimmerby kl reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var

Resa till Skåne med SPF den maj Vi startade från Vimmerby kl reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var Resa till Skåne med SPF den 13-16 maj 2019. Vi startade från Vimmerby kl. 7.30 reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var vi snart i Skåne. Det Skånska landskapet som är betydligt

Läs mer

Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad. Filipstads kommun, Värmlands län

Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad. Filipstads kommun, Värmlands län Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad Filipstads kommun, Värmlands län Värmlands Museum 2011 Rapport 2011: Rapportsammanställning: Mattias Libeck,

Läs mer

Varför tror du att späckhuggaren har en fena på ryggen? Vad tror du att den använder fenorna på sidan till?

Varför tror du att späckhuggaren har en fena på ryggen? Vad tror du att den använder fenorna på sidan till? Välkommen!...till En resa genom djurens fantastiska värld här på Göteborgs Naturhistoriska museum. Du kommer att få göra olika uppdrag under resans gång samtidigt som du kommer se stora delar av muséet.

Läs mer

LIDAHULT Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Algutsboda socken 2013-10-30 1

LIDAHULT Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Algutsboda socken 2013-10-30 1 LIDAHULT Klass 3 Berättelserna: Vilhelm Moberg tog intryck av människoöden i Lidahult, och skrev om det i sina verk. Hans gudföräldrar förestod fattiggården. En pusselbit i fattigvårdens historia. Carl

Läs mer

Hotell Hovs Hallar. God mat i restaurangen med havsutsikt och massor av utflyktsmål i vackra Skåne. Hotell Hovs Hallar.

Hotell Hovs Hallar. God mat i restaurangen med havsutsikt och massor av utflyktsmål i vackra Skåne. Hotell Hovs Hallar. Hotell Hovs Hallar Hotell Hovs Hallar ligger i Bjärehalvön Naturreservat endast 10 minuters promenad från havet. Området, med sin speciella natur, hae blivit beskrivet som magiskt, nästan som från en annan

Läs mer

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Club Eriks noga utvalda upplevelser Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Köpenhamn Stavanger Bergen Ålesund Geiranger Tillsammans upplever vi de magiska norska fjordarna.

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len

Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len 2006 Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen Ån-Naturen-Människorna-Kulturen Vi vill visa dig Ätradalen Ekomuseum nedre Ätradalen vill ta dig med på

Läs mer

En guidad bussresa till historiska platser i Kolbäck, Säby, Strömsholm, Borgåsund och Mölntorp torsdag 13 maj 2010

En guidad bussresa till historiska platser i Kolbäck, Säby, Strömsholm, Borgåsund och Mölntorp torsdag 13 maj 2010 En guidad bussresa till historiska platser i Kolbäck, Säby, Strömsholm, Borgåsund och Mölntorp torsdag 13 maj 2010 Borgby skans Kolbäck & Säby hembygdsförening Herrevadsbro År 1251 utkämpades här det omtalade

Läs mer

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016 Resa till Dalarna 8-11 augusti 2016 8 augusti - måndag Resan startar från hemorten på morgonen och färden går upp till rastplatsen Väst Göte, vid Vättern norr om Bankeryd, där vi gör uppehåll, då det blir

Läs mer

Arkeologisk utredning inför anläggande av trafikplats

Arkeologisk utredning inför anläggande av trafikplats a r k e o l o g i s k u t r e d n i n g Patrik Hallberg Arkeologisk utredning inför anläggande av trafikplats Halland, Halmstad stad, Halmstad 4:22, 4:23, 4:24 och 4:30 1 ÄLVSÅKER SLÄP TÖLÖ KUNGSBACKA

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

Fornminnesguide. En historisk resa längs Vikingaledens fornminnen och legender

Fornminnesguide. En historisk resa längs Vikingaledens fornminnen och legender Fornminnesguide En historisk resa längs Vikingaledens fornminnen och legender Välkommen! Tanken med denna fornminnesguide är att du enkelt ska kunna göra din egen fornvandring, lära dig mer om vår forntid

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Skansens hägnader En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Så länge människan brukat jorden och hållit djur har det också funnits ett behov av att skydda odlingar

Läs mer