Ängsholmen 1:2 (Ängsholmen Östra)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ängsholmen 1:2 (Ängsholmen Östra)"

Transkript

1 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (12) Stadsbyggnadsförvaltningen SBN/2004: Planavdelningen Vanessa Scheffler, Till arrendatorerna av Ängsholmen 1:2 Sammanställning av diskussion efter programsamrådet Ängsholmen 1:2 (Ängsholmen Östra) Mälarstranden Eskilstuna kommun Informationsdokumentet innehåller en sammanfattning om vad som har hänt efter programsamrådet, en kort beskrivning av nollalternativet, vad det innebär för arrendatorer i området samt en sammanfattning av planprogrammet som har varit ute på samråd år Efter programsamrådet Planprogrammet har varit ute på samråd sommaren Inkomna synpunkter visade att cirka hälften ville behålla området som arrende, hälften ville kunna köpa sin tomt. Det påpekades också i många yttranden att det var svårt att ta ställning till de två alternativen utan att ha fått mer information om kostnadsbilden avseende VA-anslutningen. På informationsmöten som hölls i augusti 2011 presenterades resultaten från VAförprojekteringen med en preliminär kostnadsbild för olika varianter för VAanslutningen. Det informerades också om att alternativ 2 (småskalig modernisering) från programsamrådet förmodligen inte längre är aktuellt i fortsatta planarbetet då den politiska majoriteten var tveksam till att sälja marken. Majoriteten av boenden på informationsmötet föredrog alternativ 2 (småskalig modernisering). Under hösten/vintern 2011 har kommunen följt upp frågor och synpunkter från informationsmötet och i ett förvaltningsöverskridande arbete diskuterat konsekvenserna av olika alternativ. Utgångspunkten har varit planprogrammets syfte att belysa möjligheterna och förutsättningarna för bevarande av Ängsholmen Östra som ett område med fritidshuskaraktär. Februari 2012 ägde ett nytt informationsmöte rum med arbetsgrupperna och stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Johansson. På mötet redovisades det aktuella läget med planprogrammet samt den framtida politiska inriktningen med Postadress Besöksadress Telefon, växel Fax Mobiltelefon Eskilstuna Alva Myrdals gata E-post Webbplats sbf-planavdelningen@eskilstuna.se eskilstuna.se

2 Eskilstuna kommun 2 (12) nollalternativet (ska inte anslutas till VA utan vara arrendetomter med sommarvatten via tappkranar). Tre korta möten har skett med representanter kring det kommunala informationsmaterialet daterat Informationsbrev daterat och denna skrivelse sammanfattar kommunens beskrivning av konsekvenser och politiska viljeinriktningen. Den formella planprocessen befinner sig just nu mellan programsamråd och programsamrådsredogörelsen. Arbetsgruppen reserverar sig mot formuleringarna i brevet och den nya politiska inriktningen. Arbetsgruppens hållning tillsammans med kompletterade frågeställningar har skickats till kommunstyrelsen (KS) (se bilaga 2). Framtida inriktning för planprogrammet Politisk viljeinriktning framöver - Nollalternativet Efter programsamrådet har förvaltningarna sammanställt konsekvenserna av nollalternativet. Nollalternativet går ut på att säkerställa att gällande avtalet följs avseende vattenförsörjning enligt hink-in-hink-ut-metoden. I och med att de boenden använder sig av små mängder vatten, finns inget avloppsproblem. Enligt gällande avtal får inte finnas kranar m m i husen. Tappkranar för sommarvatten finns kvar. Effekter Nollalternativ i form av hink-in-hink-ut-metoden Kommunalekonomiska installationer med bristfälliga avloppslösningar ska kunna minimeras. Tillsyn krävs från miljökontoret både initialt och regelbundet om VA Tillsynen kan inte finansieras med enbart avgifter. Privatekonomiska Miljökontoret att bedriva tillsyn. Arrendatorerna kommer att För att säkerställa att hink-in-hink-ut-metoden används kommer informeras innan tillsynen genomförs. Om det påträffas VAinstallationer med bristfälliga avloppslösningar kommer tillsynen att debiteras. Detta betyder att alla kranar och vattenrelaterade installationer i husen behöver tas bort. Ekologiska Mängden av avloppsvattnet är så pass begränsad att naturen kan ta hand om det. Naturvård Utökat strandskydd med 300 meter gäller öster om Ängsholmsvägen (tomterna 1-29). Ansluter till nyckelbiotop. Byggrätter Civilrättsliga avtalen fortsätter att gälla med byggrätt på m2.

3 Eskilstuna kommun 3 (12) VA/dagvatten Sociala Kulturella Upplåtelseform Tillståndsprövning från Länsstyrelsen vid eventuell utbyggnation av husen på tomterna Tappkranar för sommarvatten finns kvar. De som inte har följt avtalet behöver minska sin standard på boendet och återgå till hink-in-hink-ut-metoden. Eventuell krävs förändringar inomhus. Billigt arrende ger många sociala grupper möjlighet att arrendera en tomt där. Eventuell påverkan på bebyggelsemiljön, om och när de boenden inte är beredda att investera i sina hus. Alla förblir arrendatorer. Fram tills beslut tas om nästa steg i planprocessen Det kan bli förelägganden från Länsstyrelsen om att kommunen ska inrätta ett verksamhetsområde för att lösa VA, då det finns ett så kallat större sammanhang kopplat med miljö- och hälsoskäl (tätbebyggt, övergödning och Mälaren som dricksvattentäkt).

4 Eskilstuna kommun 4 (12) Vad innebär detta för arrendatorer i området? Nedan finns en sammanställning på möjliga frågor och svar i samband med kommunens informationsbrev. Om du har fler frågor hör gärna av dig till Anne- Marie Engman (Mark och exploatering) eller Vanessa Scheffler (planavdelningen). Ansvarsfördelning Hur ser ansvarsfördelningen ut för nämnderna/förvaltningarna? Planarbetet med planprogram/detaljplan Stadsbyggnadsnämnden/Stadsbyggnadsförvaltning (planavdelningen) Ordförande Stadsbyggnadsnämnden: Magnus Johansson VA-frågor Miljö-och räddningstjänstnämnden/miljökontoret och EEM Ordförande Miljö- och räddningsnämnden: Maria Chergui Tomträttsliga frågor, avtal, fastighetsägande Kommunstyrelsen/Kommunledningskontoret, Mark- och exploatering Ordförande Kommunstyrelsen: Jimmy Jansson Politiken Varför vill man politiskt inte gå vidare med alternativ 1 och 2 från planprogrammet? Kommunens viljeinriktning är att behålla dagens karaktär i området. (att undvika en snabb omvandling i området så som man har sett det i andra områden i Eskilstuna vid VA-anslutning och detaljplaneläggning). Gällande översiktsplan och pågående arbete med översiktsplanen 2030 ger stöd för att behålla området som ett fritidshusområde. Varför har arrende för hela området blivit huvudspår för Ängsholmen Östra? Kommunens viljeinriktning att behålla dagens karaktär i området och att undvika en snabb omvandling i området så som man har sett det i andra områden i Eskilstuna vid VA-anslutning och detaljplaneläggning. Gällande översiktsplan och pågående arbete med översiktsplanen 2030 ger stöd för att behålla området som ett fritidshusområde.

5 Eskilstuna kommun 5 (12) Varför har vi inte fått möjlighet att vara med i de interna diskussionerna som förts efter vårt informationsmöte med ordföranden Magnus Johansson? Diskussionerna handlade om en politisk process samtidigt som uppföljning av uppkomna frågor och förvaltningsöverskridande avstämning av konsekvenser för olika alternativ pågick. Varför tog det så lång tid att komma fram till den nya politiska inriktningen att välja nollalternativet? Diskussionerna handlade om en politisk process samtidigt som uppföljning av uppkomna frågor och förvaltningsöverskridande avstämning av konsekvenser för olika alternativ pågick. Planavdelningen Vad händer nu efter programsamrådet? Den 14 februari 2012 bjöd kommunen in kontaktpersonerna till ett informationsmöte. I utställningsversionen av översiktsplanen 2030 (utställning planeras till augusti 2012) som visar kommunens långsiktiga intentioner för markoch vattenanvändningen kommer Ängsholmen Östra att visas som fritidshusbebyggelse. Efter utställningen av ÖP 2030 kommer planprogrammet för Ängsholmen Östra att tas upp som beslutsärende i stadsbyggnadsnämnden. Den politiska viljeinriktningen just nu är dock att inte ge planavdelningen i uppdrag att ta fram en detaljplan utan att lägga ner planarbetet efter planprogrammet. Planavdelningen kommer att sammanställa samrådsredogörelsen för programsamrådet. Vad kan jag göra om jag vill påverka beslutet i stadsbyggnadsnämnden på hösten? Efter utställningen av översiktsplanen förväntas stadsbyggnadsnämnden ta beslut om att avsluta planläggningen för området under hösten/vinter Handlingarna inför sammanträdet i SBN kommer att läggas ut på hemsidan och skickas till kontaktpersonerna samtidigt som det går ut till nämndledamöterna. Handlingarna kommer också att kunna hämtas hos planavdelningen (receptionen). Vem initierade programarbetet? Ärendet har funnits med sedan arbetet med den nu gällande översiktsplanen Stadsbyggnadsnämnden tog beslut år 2004 om att inleda planarbete med ett program för att belysa möjligheterna att bevara Ängsholmen Östra som ett område med fritidshuskaraktär. Någon formell beställning/ansökan för detaljplanearbetet med program har ingen av berörda avdelningarna Planavdelning eller Mark och exploatering kunnat hitta.

6 Eskilstuna kommun 6 (12) EEM Enligt den nya politiska inriktningen får arrendetomterna inte dra in VA. Varför? Enligt gällande avtal gäller så kallat hink-in-hink-ut-metod. Den politiska inriktningen är att behålla området som idag (nollalternativet). Varför vill kommunen inte längre pröva mot LST om det är möjligt att dra in VA för alla? Den politiska inriktningen är att behålla området som idag (nollalternativet). Jag bor på Järpvägen. Kan jag ansluta mig till kommunalt VA i Västra Ängsholmen? Nej. Vad händer med sommarvattnet? Kommer tappkranarna för sommarvattenleverans vara kvar där de är idag? VA-huvudmannen levererar sommarvatten tills vidare. Tappkranarna finns kvar där de är idag. Då huvudmannen inte har rådighet över ledningarna på området kan inte vattenkvalitén (drickbarheten) garanteras. Miljö- och räddningstjänst Jag vill behålla vatten indragen. Vad behöver jag göra? Vad gör jag om jag har vatteninstallationer som diskho och vattenkranar i mitt hus? Enligt arrendeavtalet får vatten- och avloppsledningar inte dras in i byggnad på arrendestället. Vid diskning och tvättning inomhus ska vattnet bäras in och efter användning ut igen. Du kan diska/tvätta i baljor inne och bära ut vattnet då du är klar. Du kan också använda diskhon men då ska du samla upp det använda vattnet i en hink eller liknande som du ställt under hon. Vattnet häller du sedan på växtlighet utomhus men på olika platser från gång till gång för att undvika punktbelastning. Som situationen är nu måste alla ta bort sina VA-installationer. Vattenkranarna måste alltså tas bort och avloppsrören plomberas. (Undantag är de som har tillståndsbeslut och besiktningsbevis för en enskild avloppsanordning och avloppsanordningen är yngre än 15 år. Det finns endast något enstaka tillstånd för enskild avloppsanordning i form av sluten tank för allt avloppsvatten som beviljades i samband med att det fortfarande fanns en tidplan för kommunal utbyggnad av VA i Östra Ängsholmen). Om du och dina grannar vill behålla vatten- och avloppsledningarna i era hus ska du/gruppen av grannar/sommarstugeföreningen skriva till länsstyrelsen och framföra detta. I skrivelsen ska ni begära att länsstyrelsen enligt Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster beslutar att det ska bildas ett verksamhetsområde för vatten och avlopp i Östra Ängsholmen.

7 Eskilstuna kommun 7 (12) Länsstyrelsen kan då förelägga kommunen att bygga VA-ledningar fram till fastigheten. Lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster gäller om det med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön behöver ordnas vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för en viss befintlig eller blivande bebyggelse. Detta innebär att kommunen kommer att ansvara för att fastigheten förses med kommunalt vatten och avlopp. OBS! Det är dock oklart hur länsstyrelsen skulle ställa sig till ett önskemål från er arrendatorer angående kommunal utbyggnad av VA-nätet inom själva fastigheten d.v.s. fram till respektive tomt eller till och med byggnad. Får jag installera en sluten tank? Nej, som vi berättade ovan får vatten- och avloppsledningar inte dras in i byggnad på arrendestället enligt arrendeavtalet. Även om det skulle varit tillåtet att ha VA-installationer inne i byggnaderna kommer Miljö- och räddningstjänstnämnden inte tillåta enskilda avloppslösningar på de enskilda tomterna i Östra Ängsholmen. Eftersom det kommunala VA-nätet är beläget inom räckhåll skulle MRN hänvisa till detta. Miljökontoret kommer att avslå ansökningar om enskilt avlopp och hänvisa till det kommunala VA-nätet i närheten. Får jag ha slang till tappkranarna? Miljökontoret har ingen åsikt angående förekomsten av slangar på tappkranarna till sommarvattnet så länge både tappvattenkranen och slangen finns utomhus. Slangen får dock inte dras in i huset. Vad händer om jag inte ta bort vatteninstallationerna? Om det är risk för olägenheter från avloppsvatten kommer Miljökontoret att utföra tillsyn beträffande förekomsten av VA-installationer i byggnaderna. Om risken för olägenheten kvarstår trots påpekande kommer Miljö- och räddningstjänstnämnden att förelägga vid vite att upphöra med avloppsutsläppet. Vitesbeloppet har tidigare satts till kronor per hushåll i andra liknande situationer. Markägaren kan med stöd av kontraktet säga upp arrendatorn om arrendatorn inte vill vidta rättelse. När sker tillsynen? Tillsynen sker i samråd mellan mark och exploatering och miljökontoret, men planeras ske tidigast efter stadsbyggnadsnämndens beslut om att avsluta planärendet efter planprogrammet. Arrendatorerna kommer att informeras innan tillsynen genomförs. Mark- och exploatering Vem initierade försäljningen av arrendetomterna? Den tidigare politiska ledningen. Diskussionen om eventuell försäljning har pågått sedan lång tid tillbaka (slutet 1970-talet, mitten på 1990-talet). Mark och exploatering hade ett muntligt uppdrag att sälja arrendetomterna.

8 Eskilstuna kommun 8 (12) Om man nu behåller området som arrendeområde, varför vill man då inte investera i att fixa vatten- och avloppssituationen inom sin egen kommunalägda mark? Kommunens viljeinriktning är att behålla dagens karaktär i området. Om alla följer gällande avtal och hink-in-hink-ut-metoden, finns det inget hälso- eller miljöproblem med dagens VA-situationen. Vi som arrenderar tomterna 1-29, behöver vi riva våra hus? Det går bra att använda husen som de är idag även framöver. Vid önskemål om att genomföra åtgärder avseende tomt och byggnad ska dock kulturminneslagen beaktas och Länsstyrelsen kontaktas för tillstånd innan åtgärden genomförs. Samrådsplikten enligt 2 kap 10 gäller inom såväl fornlämningen som inom fornlämningsområdet och enligt 2 kap 6 är det förbjudet att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada detta. Jag bor inom fornborgsområdet. Kommer kommunen att köpa min tomt/mitt hus? Nej. Jag har nyligen köpt hus i Ängsholmen Östra. Vill ni förklara 7 för mig i avtalet med VA-anslutningen? Det finns ingen allmän vatten- och avloppsanläggning att ansluta till i området. Om man har en egen anläggning ska den vara godkänd av miljökontoret. Men eftersom man enligt 8 inte får dra in vatten och avloppsanläggningar så har man inget att ansluta. Kommer markägaren att säga upp mig från arrendet om jag brutit mot avtalet? Nej. När myndigheten (Miljökontoret) har utövat sin kontroll av området drar vi ett streck över tidigare och vill att samtliga arrendatorer följer avtalet. Indragning av vatten är inte tillåtet i stugorna. Om någon efter detta datum har vatten indraget så har markägaren rätt att vidta ytterligare åtgärder gentemot berörd arrendator. Kommer jag att drabbas av några avgifter i samband med att myndigheten kontrollerar området? Nej! Inte om du skött dig. Om du inte följt avtalet så kommer markägaren att skicka en räkning på din andel av tillsynsavgiften som Miljökontoret tar ut direkt av markägaren. Kostnad som orsakas markägaren debiteras den/ de som orsakat kostnaden. Kommer avtalen att ändras och hur kommer det att påverka mig i så fall? Paragraf 4 kommer att ses över.

9 Eskilstuna kommun 9 (12) Vi har idag 5-års-kontrakt. Kan kommunen tänka sig ändra arrendetider i framtiden? Kontraktstiden kommer inte att ändras. Varför inte välja tomträtt som ett alternativ så att marken kan belånas? Tomträtt upplåts i en fastighet. För närvarande är hela området en fastighet. Avstyckning för att istället bilda nya fastigheter och upplåta med tomträtt kommer inte att ske eftersom kommunen vill behålla området som idag. Bygglovavdelning Vad gäller om jag vill bygga till mitt hus? Arrendeavtalet gäller som möjliggör m2. Inom fornborgsområdet (arrendetomt 1-29) behöver kontakt tas med LST. Sammanfattning av planprogrammet och konsekvenserna av alternativ 1 och 2 Inför programarbetet - utgångsläget Aspekt Kommunalekonomi Privatekonomi Beskrivning Ängsholmen Östra 1:2 ägs av kommunen och arrenderas ut till drygt 120 arrendatorer. Kommunen har sedan flera år tillbaka fått in önskemål från arrendatorer om att kunna få friköpa sina arrendetomter. Ekologi Avloppssituationen är dålig. Flera arrendatorer har kopplat på ledningar och dragit vatten till sina stugor. När orenat BDT-vatten (vatten från Bad, Disk och Tvätt) släpps ut i Mälaren bidrar detta till kvalitetsproblem för både hälsa och miljön. Mälaren är dricksvattentäkt för många människor i Mälardalen och utsläppen bidrar till Mälarens övergödning. Naturvård Byggrätt VA/dagvatten Sociala aspekter Kulturella Utökat strandskydd med 300 meter gäller öster om Ängsholmsvägen (tomterna 1-29). Ansluter till nyckelbiotop. Arrendeavtal med byggrätt på m2. Den möjliga byggrätten har utnyttjats av drygt en tredjedel, de flesta hus ligger mellan m2. Enligt avtalet gäller hink in-hink ut-principen. Flera tappkranar för kommunalt sommarvatten finns. Oklart om det finns dricksvattenbrunnar i området och i så fall var de ligger. Stenkistor är inte tillåtna, men används i området. Arrendestugorna har kunnat säljas på en öppen marknad. Fornborgsområdet gör att Kulturminneslagen gäller för delar av

10 Eskilstuna kommun 10 (12) Övriga området (tomt 1-29) Enskilda anläggningar inget alternativ i området då det ligger nära intill Mälaren och kommunalt VA-nät. Eskilstuna kommun har inga riktlinjer när det gäller dricksvattenbrunnar. Kommunen vet därmed inte hur många och var dricksvattenbrunnarna ligger. Skyddsavståndet för en enskild avloppsanläggning till en dricksvattenbrunn är dock 50m. Programuppdrag Syftet är att belysa möjligheterna och förutsättningar för bevarande som ett område med fritidshuskaraktär. I förslaget till FÖP Mälarstranden har bebyggelsen i området särskilda värden. Vid ombyggnation ska områdets speciella karaktär särskilt beaktas. Det innebär småskalighet, traditionella byggnadsmaterial och kulörer samt att detaljer sparas vid renovering. Grova träd och annan äldre vegetation bör sparas. Programmet belyser konsekvenserna av två alternativ: Alternativ 1 - bevarande: Ett bevarande av dagens karaktär med fritidsbebyggelse på små arrendetomter. Alternativ 2 - småskalig modernisering: En utveckling av bebyggelsen med möjlighet till omvandling och lite större byggrätter på vissa tomter. En blandning av fritidsbostäder och åretruntbostäder skapas, husen är även fortsättningsvis små på små tomter. Programsamråd - Alternativ 1 bevarande Alla boenden förblir arrendatorer. Förutom arrende 1-29 får de boenden möjlighet att ansluta sig till det kommunala VA-nätet. Effekter Kommunalekonomiska Privatekonomiska Ekologiska Naturvård Byggrätter Alternativ 1 bevarande (Programsamråd) Inga utgifter i samband med en viss permanentningsprocess som till exempel skolskjuts, förskoleplatser, kollektivtrafik, äldreboenden. Utgifter för VA-nätet i området. Ökade arrendekostnader p g a möjlighet att ansluta sig till det kommunala VA-nätet. Anslutningsavgift samt ledningar m m på egen tomt bekostas av arrendatorn. Tomten svårt att belåna, då arrende. Eventuellt ökade transporter under sommarhalvåret. För de tomter som ansluter sig till kommunalt VA eller använder hinkin-hink-ut-metoden minskar miljöbelastningen. Utökat strandskydd med 300 meter gäller öster om Ängsholmsvägen (tomterna 1-29). Ansluter till nyckelbiotop. Civilrättsliga avtalen fortsätter att gälla med byggrätt på 60+15m2. Tillståndsprövning från Länsstyrelsen vid eventuell utbyggnation av husen på tomterna 1-29.

11 Eskilstuna kommun 11 (12) VA/dagvatten Sociala Kulturella Upplåtelseform Hink-in-hink-ut-metoden för arrendetomterna En anslutning av dessa tomter bedöms som inte lämpligt med hänsyn till kulturmiljö, naturvård och privat/kommunalekonomi (detaljprojektering och tillståndsprövning för varje tomt). Kommunalt VA för tomterna 30 och uppåt. Det blir inga utsläpp alls längs Mälaren utan bara i reningsverket, där det kan tas hand om det. Dagvattenhantering på tomten. Eventuell social segregation p g a ökade arrendekostnader. Avgränsningen för fornborgsområdet förblir oförändrat. För eventuella åtgärder inom området krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Alla förblir arrendatorer. Tomträtt inte möjligt, då kommunen följer riktlinjen att erbjuda alla tomträttsinnehavare att köpa sin tomt. Programsamråd - Alternativ 2 småskalig modernisering Alla boenden förutom arrendatorer 1-29 har möjlighet att friköpa sin tomt. Förutom arrende 1-29 får de boenden möjlighet att ansluta sig till det kommunala VA-nätet. Effekter Kommunalekonomiska Privatekonomiska Ekologiska Naturvård Byggrätter VA/dagvatten Alternativ 2 småskalig modernisering (Programsamråd) Intäkter via tomtförsäljning. Utgifter för VA-nätet i området. Utgifter i samband med permanentningsprocess som till exempel skolskjuts, förskoleplatser, kollektivtrafik, äldreboenden. Anslutningsavgift samt ledningar m m på egen tomt bekostas av tomtägaren senast vid friköp. Tomten kan belånas hos banken. Vägarna behöver eventuellt breddas och/eller förstärkas med tanke på omvandlingen i området. Detta får i så fall bekostas av vägföreningen i området. Permanentningsprocessen leder förmodligen till ökade transporter både sommar- och vinterhalvåret. För de tomter som ansluter sig till kommunalt VA eller använder hink-in-hink-utmetoden minskar miljöbelastningen Utökat strandskydd med 300 meter gäller öster om Ängsholmsvägen (tomterna 1-29). Ansluter till nyckelbiotop. Byggrätter ska inte bli mycket större än dagens på grund av bevarande av karaktären och dagvattenfördröjning. På sikt kan dock förfrågningar om ny detaljplan kommer in. Tillståndsprövning från Länsstyrelsen vid eventuell utbyggnation av husen på tomterna Hink-in-hink-ut-metoden för arrendetomterna En anslutning av dessa tomter bedöms som inte lämpligt med hänsyn till kulturmiljö, naturvård och privat/kommunalekonomi (detaljprojektering och tillståndsprövning för varje tomt). Kommunalt VA för tomterna 30 och uppåt. När alla har anslutit sig blir det inga utsläpp alls längs Mälaren utan bara i reningsverket, där det kan tas hand om det. Dagvattenhantering

12 Eskilstuna kommun 12 (12) Sociala Kulturella Upplåtelseform på tomten behöver finnas med tidigt i planprocessen, så att det inte blir dagvattenproblem i senare skeden. Permanentningsprocessen kan leda till social segregation. Frågan om fornborgsområdet och dess påverkan på området återstår. Under en övergångsperiod finns både arrende- och friköpta tomter. Arrendetomterna 1-29 förblir arrende även fortsättningsvis.

Tillägg till områdesbestämmelser för del av VIARED, HÄLASJÖOMRÅDET Borås Stad

Tillägg till områdesbestämmelser för del av VIARED, HÄLASJÖOMRÅDET Borås Stad BN 2012-136 Tillägg till områdesbestämmelser för del av VIARED, HÄLASJÖOMRÅDET Borås Stad Denna handling ska läsas tillsammans med gällande områdesbestämmelser för del av Viared Hälasjöområdet (laga kraft

Läs mer

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Stora Källviken Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING...

Läs mer

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Planprocessen Idén att bygga något nytt eller på något annat sätt förändra stadsmiljön kommer ofta från en markägare eller en exploatör. I

Läs mer

Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda. Information till fastighetsägare

Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda. Information till fastighetsägare Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda Information till fastighetsägare Kommunalt avlopp i Ytterboda Dåliga enskilda avlopp Anslutning till kommunalt avlopp anses vara den bästa lösningen på lång sikt

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16 2014-04-16 1(6) Plats och tid Ekströmska i kv Värjan klockan 09.00-12.25, 13.30-15.00 Beslutande Magnus Johansson (MP) Ann-Sofie Wågström (S) Eva Alström (S) Ingerth Haglund (S) Nicklas Karlsson (S) Birgitta

Läs mer

Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09

Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09 Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09 Program informationsmöte Munga: Bakgrund till beslut om VA- utbyggnation Principlösning beslutat VA-system Kostnader och regler för anslutning Projektorganisation

Läs mer

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten TENNISTOMTEN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-03-29 ENKELT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-04-17 SBN/2009:154 2.22 Planavdelningen Madeleine Lundbäck

Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-04-17 SBN/2009:154 2.22 Planavdelningen Madeleine Lundbäck Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-04-17 SBN/2009:154 2.22 Planavdelningen Madeleine Lundbäck Utställningshandling Utställning 2 + Detaljplan för Hensta

Läs mer

PROJEKT. Inspektion av små avlopp i områdena runt Brevik i Karlsborgs kommun och runt Hönsa och Fröstorp i Tibro kommun

PROJEKT. Inspektion av små avlopp i områdena runt Brevik i Karlsborgs kommun och runt Hönsa och Fröstorp i Tibro kommun PROJEKT Inspektion av små avlopp i områdena runt Brevik i Karlsborgs kommun och runt Hönsa och Fröstorp i Tibro kommun 2016-09-14 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 1 Planering Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet.

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-05-15 131 Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Dnr KS 2011-415 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde Uppdaterad 20170531 Info om Sjölanda omvandlingsområde Sjölanda omvandlingsområde Vad och varför? Sjölanda är klassat som ett av de högst prioriterade områdena för en VAutbyggnad i Trollhättans kommun.

Läs mer

Synpunkter på förslag till översiktsplan 2030 för Eskilstuna kommun

Synpunkter på förslag till översiktsplan 2030 för Eskilstuna kommun Synpunkter på förslag översiktsplan 2030 för Eskilstuna kommun Arbetsgruppen för Ängsholmen Östra (ÄÖ) vill att översiktsplanen utgör en utgångspunkt för ett fortsatt arbete med detaljplaneläggning av

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem)

Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem) Stadsbyggnadsnämnden 2016-12-01 FK 1 (2) Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning Mari Lundkvist 016-710 21 79 Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem) Förslag till beslut Begäran

Läs mer

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen 2007-10-22 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 UTSTÄLLNINGSHANDLING Diarienummer KS/2007:09 Detaljplan för Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen Partille kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE 2009-04-02 Rev. 2009-10-20 Diarienummer: MBN0063/08 Specifikationsnummer:

Läs mer

Ängsholmen 1:2 (Ängsholmen Östra)

Ängsholmen 1:2 (Ängsholmen Östra) Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (10) Stadsbyggnadsförvaltningen 2015-09-22 SBN/2004:10130 Planavdelningen Vanessa Scheffler, 016-710 11 04 Godkännandehandling Planprogram för Ängsholmen

Läs mer

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28. Lannekulla

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28. Lannekulla VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28 Lannekulla Presentation Christer Adlerborn Byggledare Mikael Fellman Projektansvarig Lennart Torgelsson Stadsnät Michael Johansson VA-plan Informationsmöte

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-09-19 275 Planprogram för Kyvik 1:119 m.fl. KS/2017:450 7.1.2 Beslut förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen ger kommundirektören

Läs mer

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Exploateringsavtal Riktlinjer i Leksands kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-21 113 0 Mål Riktlinjerna ska bidra till transparens och ökad tydlighet som medverkar till att en mångfald av aktörer/exploatörer

Läs mer

Program för utredningsområdet i Marielund, Uppsala kommun

Program för utredningsområdet i Marielund, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Anneli Sundin 2012-03-13 2012/20202-1 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Programuppdrag Program för utredningsområdet i Marielund,

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Diarienummer: 2009.0253 Objektnummer: 507 159 Datum: 2018-10-26 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplanen för Apotekaren 24 UTSTÄLLNINGSHANDLING Inledning Genomförandebeskrivningen redovisar de organisatoriska,

Läs mer

Vanliga frågor RÖREVIKEN. Allmänna begrepp. Allmänna frågor

Vanliga frågor RÖREVIKEN. Allmänna begrepp. Allmänna frågor SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN Tekniska avdelningen 21 juni 2010 Vanliga frågor RÖREVIKEN Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Har ni

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning 1(8) Granskningshandling Diarienummer SBN 2017/929-21 Tillägg till planbeskrivning Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplan 278 för Rämsbyn 1:2 m.fl. Tillägget upprättat i april 2019 Del av detaljplan

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Start-PM för Norra Älvsala 2

Start-PM för Norra Älvsala 2 Handläggare Helena Gåije Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Start-PM för Norra Älvsala 2 Förslag till beslut Start-PM för detaljplan för Norra Älvsala 2 godkänns. Beslutsnivå

Läs mer

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Stadsbyggnadsnämnden 2016-09-01 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning SBN/2015:441 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Tillsyn av dagvatten

Tillsyn av dagvatten Tillsyn av dagvatten Det finns inte någon samlad dagvattenlag utan bestämmelserna som reglerar dagvattenfrågorna är spridda på en mängd ställen i rättssystemet och det saknas samordning av reglerna. Reglerna

Läs mer

Upphävande av Bp 12 för Vålan

Upphävande av Bp 12 för Vålan Samrådshandling Dnr: MK BN 2017/00958 Färnäs, Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING September 2018 Handlingar Planbeskrivning Gällande detaljplan Bp 12 Övriga handlingar Fastighetsförteckning med registerkarta

Läs mer

Svartskär/Lisselbo. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Svartskär/Lisselbo. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Svartskär/Lisselbo Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING...

Läs mer

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Björklunden Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Getabrohult 1:9 m fl GRÖNKULLEN Bollebygds Kommun, Västra Götalands län Antagandehandling 2006-08-29 Detaljplan för Getabrohult 1:9 m fl, GRÖNKULLEN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för Dalarö etapp 1 - Schweizerdalen/Vadviken. Samrådsmöten november 2013. www.haninge.se/schweizerdalen

Detaljplan för Dalarö etapp 1 - Schweizerdalen/Vadviken. Samrådsmöten november 2013. www.haninge.se/schweizerdalen Detaljplan för Dalarö etapp 1 - Schweizerdalen/Vadviken Samrådsmöten november 2013 www.haninge.se/schweizerdalen 2010-12-14 1 Dagordning Presentation av projektgrupp Planens handlingar Förslagets innebörd

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Tillsyn av enskilda avlopp 2014 Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 3 Resultat... 6 Diskussion...

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING

Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING Sida 1(8) Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanen har

Läs mer

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Vilka är vi? Varför träffas vi idag? Kommunalt vatten och avlopp kommer att byggas ut i Forsby Informationsmöte 22 september 2015 Kort presentation

Läs mer

Ändring av detaljplan för Linden 2

Ändring av detaljplan för Linden 2 Stadsbyggnadsnämnden 2016-05-25 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning SBN/2015:382 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan för Linden 2 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Ängsholmen 1:2 (Ängsholmen Östra)

Ängsholmen 1:2 (Ängsholmen Östra) Stadsbyggnadsnämnd Datum Diarienummer Aktnummer 1 (56) Stadsbyggnadsförvaltningen 2015-09-22 SBN/2004:10130 0.40 Planavdelningen Vanessa Scheffler, 016-710 11 040 Planprogram för Ängsholmen 1:2 (Ängsholmen

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 143 Namn:Hanna Hammarlund Datum: 2016-11-02 Kommunstyrelsens förvaltning Utgångspunkter I Mjölby kommun tecknas

Läs mer

Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun

Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-31 INNEHÅLL BAKGRUND... 3 BEGREPPSFÖRKLARINGAR... 3 MÅL... 4 STUDERADE OMRÅDEN... 4 RECIPIENTER... 5 VERKSAMHETSOMRÅDE...

Läs mer

Farstanäs GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för. del av Farsta 1:1 inom Järna kommundel i Södertälje. Upprättad 2014-03-27 P 2010-00616-214

Farstanäs GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för. del av Farsta 1:1 inom Järna kommundel i Södertälje. Upprättad 2014-03-27 P 2010-00616-214 Samhällsbyggnadskontoret GENOMFÖRANDEBESKRIVNING P 2010-00616-214 Detaljplan för Farstanäs del av Farsta 1:1 inom Järna kommundel i Södertälje Upprättad 2014-03-27 SAMRÅDSHANDLING Organisatoriska frågor

Läs mer

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017.

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017. Kommunstyrelsen 2017-09-07 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017:410 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till Förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster,

Läs mer

Borsökna 1:304. Begäran om uppdrag. Detaljplan för. Borsökna Eskilstuna kommun. Förslag till planområde:

Borsökna 1:304. Begäran om uppdrag. Detaljplan för. Borsökna Eskilstuna kommun. Förslag till planområde: Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-28 SBN/2018:440 Planavdelningen Charlotte Bäckstrand, 016-710 80 19 Begäran om uppdrag Detaljplan för Borsökna 1:304 Borsökna

Läs mer

EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN

EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN 1 (7) EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN Riktlinjerna är framtagna av kommunledningsförvaltningen och beslutade i kommunfullmäktige 84. Exploateringsavtal Ett exploateringsavtal är ett avtal för genomförande

Läs mer

Detaljplan för del av Nötsäter 1:311 Dunkavlemyren

Detaljplan för del av Nötsäter 1:311 Dunkavlemyren GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2014-03-05 NORMALT PLANFÖRFARANDE (Utställningshandling) Detaljplan för del av Nötsäter 1:311 Dunkavlemyren Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun Diarienummer: 676/2014-424 Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun -Sara Berglund18 november 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail)

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet

Läs mer

Länsbodarna. Utbyggnad av allmänt avlopp

Länsbodarna. Utbyggnad av allmänt avlopp Länsbodarna Utbyggnad av allmänt avlopp Bakgrund Länsbodarna är ett område som konstaterats ha behov av verksamhetsområde för avlopp. Stora delar av området har täta jordlager och nära till berg som leder

Läs mer

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng 1 (6) Kommunkansliet Tekniska avdelningen Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna begrepp

Läs mer

VA-utbyggnad Hägnen

VA-utbyggnad Hägnen VA-utbyggnad Hägnen 2018-10-25 Medverkande Skanska Anton Lundström, produktionschef Johannes Gustafsson, projektchef Marks kommun Karin Ahlgren, projektledare Per Mårtensson, byggledare Agenda Inledning

Läs mer

VA-policy för Växjö kommun

VA-policy för Växjö kommun VA-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn VA-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-12-15, 302 Tidigare ändringar

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Bergsgården Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7

Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7 Stadsbyggnadsnämnden 2016-08-04 Planavdelning SBN/2015:328 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7 Förslag till beslut Förslag till ändring

Läs mer

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad 23 maj 2005 Dnr Plan 15/2004 Planavdelningen Emelie Grind Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad Med anledning av pågående planarbete för Årsta havsbad har

Läs mer

Remiss - Tillsyn över behov av allmänna vattentjänster i Söräng, Mörkö, Södertälje kommun

Remiss - Tillsyn över behov av allmänna vattentjänster i Söräng, Mörkö, Södertälje kommun 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-14 Miljönämnden Ärende 16 Remiss - Tillsyn över behov av allmänna vattentjänster i Söräng, Mörkö, Södertälje kommun Länsstyrelsens dnr: 5673-30705-2012 Dnr: 2017-2028 Sammanfattning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE Carina Barthel, Miljöchef, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Rasmus Ahlm, Miljöinspektör, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Christina Molin, VA-chef,Ystads

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för del av Flåghult 1:51 m fl 2008-05-29 Strömstads kommun, Västra Götalands län Reviderad 2008-10-06 Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN 8 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Teresia Erixon 2015-09-07 PBN 2015-001672 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Planbesked för Kåbo 49:1 Förslag till beslut Plan- och byggnadsnämnden

Läs mer

Välkomna till informationsmöte. Detaljplan för Område A (Eols udde)

Välkomna till informationsmöte. Detaljplan för Område A (Eols udde) Välkomna till informationsmöte Detaljplan för Område A (Eols udde) Dagordning Vi presenterar oss Området Bakgrund och syfte Planprocessen Genomförande VA-försörjning Tidplan Information ca 40 min Frågor

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Bakgrund 3 1.1 Syfte 3 1.2 Kommunens organisation 3 1.3 Kommunala avtal 3 2 Tillvägagångssätt 4 2.1 Detaljplaneläggning 4 2.2 Exploateringsavtal 4 3 Exploatering 4 3.1

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning KS.2017.0178 Sida 1 (6) 2017-04-04 Gustav Svebring 0413-625 47 Gustav.Svebring@eslov.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer för markanvisning Ärendebeskrivning Den 1 januari 2015 trädde ny lagstiftning

Läs mer

Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden

Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden Anna Ekwall, Petter Skarin och Mari Lundkvist från planavdelningen Detaljplanering Planprocessen

Läs mer

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5)

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5) 1(5) Dnr 0481/10 Antagandehandling 2015-09-16 DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

Gemensam avloppsanläggning, så här går det till

Gemensam avloppsanläggning, så här går det till Gemensam avloppsanläggning, så här går det till Tag kontakt med de grannar som berörs av krav på en ny avloppsanläggning för att ta reda på vilka som är intresserade av att undersöka vad en gemensam avloppsanläggning

Läs mer

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Hedgårdarna Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad www.ystad.se 1 Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad 2020-2025 Löderups Strandbad den 12 augusti 2017 Christina Molin, VA-chef, Ystads kommun www.ystad.se Information om: Vattenplan

Läs mer

Kretsloppslösningar i landsbygd, omvandlingsområden och tätort utifrån lagstiftningen

Kretsloppslösningar i landsbygd, omvandlingsområden och tätort utifrån lagstiftningen Kretsloppslösningar i landsbygd, omvandlingsområden och tätort utifrån lagstiftningen Plan- och bygglagstiftningen -PBL -PBF -BBR Miljölagstiftningen -Miljöbalken -Fo om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd,

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-01 SBN/2017:377 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Granskningshandling Ändring av detaljplan för

Läs mer

PROJEKT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar. Perstorp, Karlsborgs kommun 2014-10-22

PROJEKT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar. Perstorp, Karlsborgs kommun 2014-10-22 PROJEKT Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Perstorp, Karlsborgs kommun 2014-10-22 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se

Läs mer

Dagordning för mötet

Dagordning för mötet Dagordning för mötet 1. Inledning 2. Information om ansvar för VA i Nor 3. Svar på inskickade frågor 4. Frågestund 5. Mötet avslutas Samhällsutvecklingsnämnden har beslutat att delegera till samhällsutvecklingsnämndens

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för del av Nötsäter 1:311, Dunkavlemyren. Tjörns Kommun, Västra Götaland

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för del av Nötsäter 1:311, Dunkavlemyren. Tjörns Kommun, Västra Götaland GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-11-30 SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Nötsäter 1:311, Dunkavlemyren Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen redovisar de organisatoriska,

Läs mer

Aktuella frågor om VA-juridik

Aktuella frågor om VA-juridik Aktuella frågor om VA-juridik Vattenstämman 2015 Sundsvall Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Aktuella frågor Statens VA-nämnd Kommunens skyldighet att ordna vattentjänster Förutsättningar för särtaxa Krav

Läs mer

Mötesanteckningar årsmöte Stensättra

Mötesanteckningar årsmöte Stensättra Mötesanteckningar årsmöte Stensättra 2018-05-12 Närvarande: Bengt Andersson Samhällsbyggnadschef Nykvarns Kommun Mikael Tjulin Projektledare Nykvarns Kommun Johan Iwerbo Platschef Maskinring Sörmland Mats

Läs mer

Frågor och svar. Hyllinge 29/5 2012. Samhällsbyggnadsenheten

Frågor och svar. Hyllinge 29/5 2012. Samhällsbyggnadsenheten Frågor och svar Hyllinge 29/5 2012 Historik- ändrad lagstiftning 1987 gav Naturvårdsverket ut en handbok om allmänna råd för små avloppsanläggningar. Handboken beskrev tekniska beskrivningar och rekommendationer

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Dnr TN/2015-0277 0277 Strömstads kommuns Styrdokument Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Beslutande organ Kommunfullmäktige Förvaltningsdel Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringsavdelningen

Läs mer

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Planering för vatten och avlopp Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Bakgrund Det finns ca 3 000 enskilda avlopp i Piteå kommun. Somliga väl fungerande, andra med stora behov av

Läs mer

Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby

Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby Under år 2016 påbörjar kommunen utbyggnaden av vatten- och avloppsledningsnät i Svansjö sommarby. Möjlighet att ansluta

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Förfrågan om friköp av fastigheten Knölaberget 2, vidare utredning. KS

Förfrågan om friköp av fastigheten Knölaberget 2, vidare utredning. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-08-23 242 Förfrågan om friköp av fastigheten Knölaberget 2, vidare utredning. KS 2015-264 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Vanliga frågor för Röreviken m.fl.

Vanliga frågor för Röreviken m.fl. SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN TEKNISKA 22 augusti 2011 Vanliga frågor för Röreviken m.fl. Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna

Läs mer

Detaljplan för Gräsanden 4, Andvägen 8 och del av Oxelö 8:20, Oxelösunds kommun

Detaljplan för Gräsanden 4, Andvägen 8 och del av Oxelö 8:20, Oxelösunds kommun Datum Diarienummer 1 (5) PLANBESKRIVNING Detaljplan för Gräsanden 4, Andvägen 8 och del av Oxelö 8:20, Oxelösunds kommun UPPRÄTTAD PÅ MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN HANDLINGAR: Plankarta i skala

Läs mer

VAXHOLMS STAD Samhällsbyggnadsavdelningen Stadsbyggnadsenheten , rev

VAXHOLMS STAD Samhällsbyggnadsavdelningen Stadsbyggnadsenheten , rev LAGA KRAFT 2002-10-02 1 VAXHOLMS STAD Samhällsbyggnadsavdelningen Stadsbyggnadsenheten 2002-05-08, rev 2002-08-15 Detaljplan för Edholma 1:135 Vaxholms stad, Stockholms län Dp 371 HANDLINGAR Handlingarna

Läs mer

Västersjöns östra fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna!

Västersjöns östra fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna! Västersjöns östra fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte 20140423 Välkomna! Närvarande Rolf Landin, Enhetschef VA Nät drift Kerstin Nyström, Projektledare Vatten och Avlopp Torbjörn

Läs mer

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp 1 (6) INFORMATIONSBREV 2014-02-14 Information till fastighetsägare i Bergshamra by Etapp 1 Byggstart för kommunalt vatten och avlopp Hej! Nu påbörjar vi byggnationen av vatten och avlopp i ditt område.

Läs mer

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl 1(5) Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl Ärendet Arcona har kontaktat kommunen med förfrågan om att upprätta ny detaljplan för att utreda förutsättningarna för att omvandla även östra sidan

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PLANPROGRAM DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PROGRAMHANDLING HANDLINGAR Planprogram Programskiss Behovsbedömning Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun

Läs mer

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringskontoret Byggnation av bostäder i Stångby 1(5) Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Lunds kommun vill undersöka vilket intresse det finns av att bygga bostäder

Läs mer

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken)

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Datum 2017-04-26 Till fastighetsägare i Bjursnäs och Igelösa (Måsabacken) Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och

Läs mer

Transformatorstation i Tyresö centrum, alternativ 2

Transformatorstation i Tyresö centrum, alternativ 2 Samhällsbyggnadsförvaltningen Mars 2013 Hanna Fürstenberg Danielson, planarkitekt 2012KSM0812 PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Transformatorstation i Tyresö centrum, alternativ 2 Del av Bollmora

Läs mer

Ängsholmen Östra ARBETSMATERIAL 2012-05-23. Samrådsredogörelse. Inledning. Planprogram för. Mälarstranden Eskilstuna kommun

Ängsholmen Östra ARBETSMATERIAL 2012-05-23. Samrådsredogörelse. Inledning. Planprogram för. Mälarstranden Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (41) Stadsbyggnadsförvaltningen 200x-xx-xx SBN/2004:10130 0.40 Planavdelningen Vanessa Scheffler, 016-710 11 04 Planprogram för Ängsholmen Östra Mälarstranden

Läs mer

KS 4 11 JAN Utredningsområdet Marielund. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 4 11 JAN Utredningsområdet Marielund. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 4 11 JAN 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Carlén Göran Datum 2011-12-28 Diarienummer KSN-2011-0538 Kommunstyrelsen Utredningsområdet Marielund Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Information VA-utbyggnad Vadstena

Information VA-utbyggnad Vadstena Datum 2019-05-06 Till fastighetsägare i Vadstena Information VA-utbyggnad Vadstena Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och spillvattennätet till Vadstena, för att förbättra

Läs mer