Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet"

Transkript

1 Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet 2012 E TT SAMARBETE MELLAN: Barn- och ungdomsmedicin och Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, Gamlestaden

2 Innehållsförteckning Inledning...3 Förändringar under Utvecklingsområden...4 Redovisning av verksamheten...4 Antal remisser...5 Ursprung...8 Ålder...8 Remitterande enheter...9 Antal avslutade patienter...9 Diagnoser...9 Ensamkommande barn...10 Gömda barn...10 Övrig verksamhet...11 Föreläsningar och utåtriktat arbete...11 Rådgivning och konsultation...11 Studiebesök...12 Publikationer och information...12 Samverkan och referensgrupper...12 Internutbildning (12)

3 Inledning Flyktingbarnteamet (FBT) ska enligt uppdraget utgöra en samlad barn- och ungdomsmedicinsk och barn- och ungdomspsykiatrisk kompetens med inriktningen migration och flyktingskap. Teamet har ett uppdrag dels att göra bedömningar av samt erbjuda insatser för barn och deras familj, dels att sprida kunskap om frågor rörande migration, flyktingskap och trauma. Flyktingbarnteamet (FBT) drivs i samverkan mellan Barn- och ungdomsmedicinska (BUM) och Barn- och ungdomspsykiatriska (BUP) mottagningarna i Gamlestaden och startade sin verksamhet 2008 på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsnämnd 12 (Nordost). Från att ursprungligen ha utgjort en del av Enheten för vuxna flyktingar omformulerades uppdraget i december 2008 så att FBT blev en självständig enhet. Den förändrade uppdragsbeskrivningen trädde i kraft (Bilaga 1) och är det dokument som FBT arbetat utefter sedan dess. Under 2012 har Flyktingbarnteamets verksamhet ökat i omfattning både vad gäller patientarbete och utåtriktad verksamhet. Inflödet av remisser ökade under 2012 med 44 procent, vilket har ställt högre krav på administration och samordning. Andelen remisser gällande ensamkommande barn har liksom tidigare år fortsatt att öka, vilket sammanfallit med att flera privata boenden för ensamkommande barn har öppnat i Göteborgsområdet och att kommunens egna boenden har utökat sina platser. Remisserna har under 2012 kommit från samma verksamheter som under 2011, då det hade skett en förändring i och med att introduktionsverksamheterna började avvecklas. Största gruppen remitteras fortfarande från Socialtjänsten, följt av skolhälsovården. I övrigt kommer remisser från Vårdcentraler, Barnavårdscentraler, BUP- och BUMmottagningar samt egenremisser. De insatser som riktas mot patienterna innefattar förutom bedömning och behandling även konsultationer, rådgivning, remisser till och samverkan med andra vårdgivare. Teamet har under 2012 också deltagit i kunskapsutbyte och utveckling i form av nätverkssamarbeten och annan samverkan. Flyktingbarnteamet bemannas av 1,5 psykolog/socionom och 0,5 sekreterare anställda på Barn- och ungdomspsykiatrin Gamlestaden/Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus samt 0,5 barnläkare och en sjuksköterska anställda på Barn- och ungdomsmedicin Gamlestaden/Angereds Närsjukhus. Förändringar under 2012 Under 2011 var en av frågeställningarna hur remissinflödet skulle förändras, hur vi skulle kunna nå ut till verksamheterna som möter barnen och huruvida barnen blir sedda. Under 2012 har vi delvis fått svar på den frågan i det att remissinflödet har tilltagit och förfrågningar om föreläsningar och telefonkonsultationer har ökat. Både kunskaper om flyktingbarn generellt men i synnerhet ensamkommande barn har efterfrågats från boenden, skolor och socialtjänst i Göteborg, men det kommer även många förfrågningar 3(12)

4 från Göteborgs kranskommuner och andra delar av Sverige där kommunerna exempelvis önskar utveckla mottagandet av ensamkommande barn. När det gäller remisser så kan vi fortfarande se att en del verksamheter är osäkra på vilket uppdrag Flyktingbarnteamet har, bland annat påtalas ofta svårigheten att få hjälp för de barn som har behov som inte hör hemma på specialistnivå, men där skola och primärvård känner att de inte räcker till. Detsamma gäller gruppen unga vuxna, framför allt unga mellan 18 och 22 år som har traumasymtom eller psykisk ohälsa till följd av migration. Inför år 2013 fortsätter vi att arbeta för ett gott samarbete med remittenterna, med att fortsatt ha hög tillgänglighet per telefon samt att skapa en god fördelning av teamets resurser på både patientarbete och det utåtriktade arbetet med utbildning och kunskapsspridning. Utvecklingsområden Under hösten 2012 lades planeringen upp för den gruppverksamhet för ensamkommande barn som startar under våren Tanken är att utveckla denna verksamhet och starta nya grupper kontinuerligt. Under 2012 påbörjades också arbetet med att utvärdera Flyktingbarnteamets arbete med de ensamkommande barn som kommit till mottagningen. Frågan som vi vill besvara är vilka insatser de ensamkommande barnen har efterfrågat och om det i journalen går det att utläsa om de har fått det de efterfrågat. Behov av sjukgymnast i teamet och mer kunskap om icke-verbala metoder började diskuteras inför Detta behov har förmedlats vidare uppåt i organisationen och under 2013 skall teamets sjuksköterska utbildas i taktil massage. Under slutet av 2012 ökade antalet remisser och frågan restes kring behov av utökade personalresurser för att kunna möte efterfrågan. Om remissinflödet fortsätter att öka inför 2013 är ökade personalresurser något som får diskuteras med beställarna. Redovisning av verksamheten År 2012 har vi sett en ökning både av patientarbetet och teamets övriga verksamhet. Förfrågningar kring utbildning och konsultationer har ökat, samtidigt som fler vänder sig till oss via telefon för att ställa alla typer av frågor som rör flyktingbarns hälsa och rättigheter. Nedan redovisas patientstatistiken med kommentarer och därefter följer en beskrivning av den utåtriktade verksamheten. 4(12)

5 Antal remisser År 2012 har antalet remisser ökat, men vi har också hänvisat fler patienter till andra verksamheter. Av 85 remitterade patienter kom 69 på nybesök, en uteblev och 15 hänvisades/vidarebefordrades. Exempel på patienter som har hänvisats eller vidarebefordrats är de som inte haft någon somatisk problematik utan enbart psykiatrisk och som hänvisats till BUP eller fall där remittenten inte haft tillräckligt med information kring barnet för att det skulle gå att bedöma remissen. 11 patienter hänvisades till BUP och 4 remisser sändes åter för komplettering eller hänvisades till primärvården. Antal remisser Antal remisser totalt Antal uteblivna Antal vidarehänvisade Antal remisser 2009, 2010,2011, (12)

6 Av de 69 patienter som kom på nybesök var 65 procent ensamkommande och 35 procent var barn i familj. Jämfört med förra året (42 respektive 58 procent) har antalet ensamkommande barn ökat medan antalet barn i familj ligger kvar på ungefär samma siffror (24 patienter 2012 jämfört med 30 patienter 2011). Det är de ensamkommande barnen som står för den stora ökningen i antal remisser. I och med detta ser fördelningen pojkar och flickor ut så att det är 66 procent pojkar och 34 procent flickor. Andelen pojkar är större både bland de ensamkommande barnen och barn i familj. Ensamkommande flickor bor i något större utsträckning i familjehem. Familjesituation Med familj; 24; 35% Ensamkommande; 45; 65% Fördelning flickor - pojkar Flickor; 29; 34% Pojkar; 56; 66% 6(12)

7 Ensamkommande Flickor; Flickor; Pojkar; 30 Pojkar; Flickor; 2 Pojkar; 4 Ant. Ensamkommande Ålder år Ålder 0-12 år Boende - Ensamkommande Flickor; 7 15 Flickor; Pojkar; 11 Pojkar; 15 Flickor; 0 Pojkar; Familjehem Boende/institution Övrigt 7(12)

8 Ursprung Största gruppen är barn från Afghanistan, Irak och Somalia, följt av Iran. Totalt har det kommit remisser på barn från 16 olika länder. Syrien; 3 Tjetjenien; 1 Tunisien; 1 Somalia; 12 Afghanistan; 22 Sierra Leone; 1 Serbien; 1 Rumänien; 1 Palestina; 2 Makedonien; 1 Kosovo; 1 Elfenbenskusten; 1 Eritrea; 1 Guninea Bissau; 1 Iran; 8 Irak; 12 Ålder Majoriteten av patienterna är år gamla, men 25 procent är 6-12 år. Även här ser vi att gruppen ensamkommande står för ökningen i gruppen år, medan barn i familj är uppdelade i alla åldergrupper. Antal patienter fördelat på ålder år; 2; 3% 0-5 år; 4; 6% 6-12 år; 17; 25% år; 46; 66% 8(12)

9 Remitterande enheter Under 2012 har största delen av remisserna skrivits av socialsekreterare till ensamkommande barn. I övrigt har elevhälsan skickat en stor del och resten av remisserna fördelar sig jämt mellan Vårdcentraler, BVC, BUP, Barnmedicin och övriga, som exempelvis olika organisationer som möter flyktingbarn, Drottning Silvias barnsjukhus, Barn- och ungdomshabiliteringen och Mödra-Barnhälsovårdens psykolog. Remitterande enheter Övriga 22% BUM 3% BUP 5% Egenremiss 8% VC 7% SHV 22% Socialtjänsten 33% Antal avslutade patienter Under året avslutades ett 60-tal patientärenden. Kontakten med patienten i dessa avslutade ärenden pågick i genomsnitt under 31 veckor med 8 besök per patient. Antalet besök per patient har dock stor pridning; 13 patienter kom på 1 besök, 28 patienter gjorde 2-7 besök, 7 patienter gjorde 8-12 besök och 11 patienter gjorde besök. Diagnoser Till följd av Flyktingbarnteamets uppdrag finns stor variation i vilka somatiska och psykiska besvär patienterna har. Patienterna diagnosticeras enligt DSM IV med ICD 10- koder. Patienternas kroppsliga besvär har till stor del handlat om vanliga barnmedicinska problem som förstoppning, enures (barn som av olika orsaker kissar i sängen på natten), vitaminbrist och bakterieinfektioner. De psykiatriska diagnoserna är oftast stressrelaterade eller depressiva och patienterna uppfyller ofta kriterierna för mer än en diagnos. Av de 69 patienter som gjorde nybesök under 2012 fick 43 patienter diagnoser inom området stress och ångest, oftast handlar det då om posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) eller andra reaktioner på svår stress. Sju av dessa barn var dessutom deprimerade. Ett barn fick endast diagnosen depression. 50 patienter fick så kallade omgivningsdiagnoser, alltså att de varit med om eller lever under olika belastande 9(12)

10 omständigheter som exempelvis krig och förföljelse, misshandel, sexuella övergrepp eller att ha mist föräldrar eller syskon. Fem patienter hade endast en medicinsk diagnos. Många patienter (38) hade både en stressdiagnos samt omgivningsdiagnoser. Ensamkommande barn Under 2012 liksom tidigare år har intresset kring ensamkommande barn fortsatt att öka. Bidragande faktorer kan vara att Forskning och Utveckling i Väst tillsammans med Göteborgs Universitet drivit forskningsprojektet Ensamkommande barn och ungdomar i Göteborgsregionen - stödinsatser och vardagsliv som syftat till att stärka insatserna i mottagandet och stöd för ensamkommande barn. Antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige fortsätter dessutom att öka, vilket bidrar till att frågan om strategier för ett gott mottagande samt kunskap om ensamkommande barns hälsa efterfrågas från många håll. Fler verksamheter kommer i kontakt med de ensamkommande barnen och dessa verksamheter efterfrågar mer kunskap för att kunna genomföra sitt uppdrag. Av de förfrågningar om föreläsning som teamet mottar gäller det framför allt föreläsningar kring trauma och ensamkommande barn. Även under 2012 har vi sett en ökning av remisser gällande ensamkommande barn. Denna ökning går i linje med den generella ökning av antalet ensamkommande barn till Sverige och Göteborgsområdet. Det öppnar nya boenden och om det under 2009 och -10 varit vanligast med familjehemsboende bor de flesta av våra ensamkommande patienter under 2011 och 2012 på institutionsboende. Gömda barn Bland de barn som vi möter finns det även papperslösa barn, även om de utgör en mycket liten del. Vi vill särskilt lyfta fram de papperslösa ensamkommande barnen som ofta befinner sig i en sårbar situation. I bästa fall finns det en god man kvar, men i de fall det inte finns någon god man, kontaktperson eller familj involverad så har dessa barn en mycket svår situation. De är osynliga i det att varken myndigheterna känner till dem eller det finns någon som bryr sig om dem, och fullständigt rättslösa eftersom de i värsta fall inte har någon som kan tala om för dem vilka rättigheter de har. Denna grupp verkar öka i takt med att fler ensamkommande får avslag. 10(12)

11 Övrig verksamhet Föreläsningar och utåtriktat arbete Efterfrågan på föreläsningar har ökat under 2012 och teamet har på grund av tidsbrist inte möjlighet att tacka ja till allt. I första hand har vi föreläst för verksamheter där vi enligt vårt uppdrag skall verka kunskapshöjande, exempelvis Närhälsan Hisingen, Socialpediatrisk kurs för BVC-läkare och BVC-sköterskor, för läkar-, specialistsjuksköterske-, socionom- och psykologstudenter, informationsdagar som skolhälsovården i VG-regionen har organiserat, för föreståndare inom institutionsboenden, distriktsläkarutbildning, Socialtjänst och skolpersonal i olika sammanhang. Utöver detta har vi föreläst i andra verksamheter då det har funnits utrymme tidsmässigt och har då tagit betalt. Exempel på sådana föreläsningar är Länsstyrelsen i Dalarna som haft föreläsningsdag om ensamkommande samt detsamma i Region Halland. Teamet deltog i årets Läkarstämma med ett symposium på temat Hur möter vi flyktingbarns behov? Flyktingbarnteamet i Göteborg en mångprofessionell modell för utredning, behandling och kunskapsspridning. Rådgivning och konsultation Rådgivning och konsultation sker oftast per telefon och efterfrågan har ökat under året. Liksom tidigare är det framför allt personal från skola, primärvård, socialtjänst och gode män som ringer för att informera sig om flyktingfrågor, barns rättigheter eller fråga vart man kan vända sig när ett barn visar tecken på psykisk ohälsa. Ofta finns en oro kring hur barnen har påverkats av de upplevelser de har bakom sig när de varit på flykt eller i sina ursprungsländer. Det kommer även en del frågor som gäller gruppen unga vuxna, framför allt unga år. Här framkommer en frustration över att det finns ett dåligt omhändertagande när det gäller den psykiska hälsan, att det finns ett glapp mellan BUP och vuxenpsykiatrin. Det är unga som har sömnstörning, oro, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och andra symtom på psykisk ohälsa. En del vårdcentraler upplever möjligtvis att de inte har rätt kompetens för att handskas med dessa problem, medan exempelvis Kris- och traumaenheten har ett mycket specifikt uppdrag som inte omfattar just den problematiken. Övrig rådgivning och konsultation har skett till boendepersonal på kommunala boendet Londongatan, en förskola samt till psykologer inom primärvården samt andra BUPverksamheter. Teamet erbjuder även gemensam handläggning av ärenden exempelvis på BUP eller Barnmedicinska mottagningar, men detta har inte efterfrågats under Utifrån de olika typer av frågor som kommer in till telefonen får vi en god bild av vilken typ av kunskap som efterfrågas i de olika verksamheter. Många frågor handlar av naturliga skäl om vart man kan vända sig inom sjukvård och barnpsykiatri, men en stor 11(12)

12 del handlar också om barns rättigheter, administrativa svårigheter hur barn skall registreras utan fyra sista siffror samt medicinska frågor kring hälsoundersökningar, vaccinationsbedömning och åldersbedömning. De frågor som kommit in under året pekar på att det finns frågor ute i verksamheterna som personalen upplever att det saknas kompetens kring. Informationen som efterfrågas är svår att finna på nätet och det kan också vara så att exempelvis omorganiseringar inom vård och kommun samt lagändringar gör det svårt att överblicka. Studiebesök Flyktingbarnteamet har under året tagit emot studiebesök av sjuksköterskor från psykiatri- samt barn- och ungdomsspecialistprogrammet. Publikationer och information Flyktingbarnteamets hemsida uppdateras kontinuerligt och finns för att informera dels om teamets verksamhet, dels för att ladda ner remissblankett och teamets informationsfolder. Teamet har påbörjat arbetet med att utvärdera våra insatser för de ensamkommande barn som hittills har remitterats till oss. De frågor vi ställer i detta arbete, som kommer utföras av en psykologstudent är: Hur ser gruppen ut, vad bär de med sig, vilken hjälp har de önskat av oss och har de fått den hjälp de har efterfrågat? Samverkan och referensgrupper Flyktingbarnteamet har samverkat i nätverken nyanlända barns hälsa samt nätverket för ensamkommande barn. Teammedarbetare har deltagit i Göteborgs stads referensgrupp för "Likabehandlig för ensamkommande barn och ungdomar i Göteborgs Stad." Internutbildning Under 2012 har några av teamets medarbetare deltagit i European Society for Trauma and Dissociations årliga konferens. Teamets sjuksköterska har avslutat sin utbildning till barn- och ungdomsspecialistsjuksköterska. En av teamets psykologer har gått grundkurs i psykoterapimetoden EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). 12(12)

13 Bilaga1 Uppdragsbeskrivning för Flyktingbarnteamet Barn- och ungdomsmedicin (BUM) och Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) skall i samverkan driva Flyktingbarnteamet. Verksamheten startade 1 augusti Flyktingbarnteamet är ett medicinskt och psykosocialt konsultteam med syfte att stärka arbetet med nyanlända flyktingbarn. Teamets uppdrag består primärt i att utgöra en specialistresurs för: Nyanlända barn med komplex problematik samt föräldrar och andra vuxna som verkar i barnens vardagsmiljö. Med nyanlända barn avses barn och unga som befinner sig under introduktion. Ensamkommande barn och unga under introduktion. Har kontakt påbörjats innan 18 år ska den unge vid behov, kunna vara kvar under hela introduktionstiden. Remisser ska främst komma från Introduktionsenheterna och Enheten för vuxna flyktingar eller Socialtjänsten i de fall det rör sig om ensamkommande barn. I mån av utrymme och efter konsultation med teamet kan remisser även tas emot från andra verksamheter som kommer i kontakt med flyktingbarn och nyanlända. Någon formell begränsning avseende barnens flyktingstatus finns inte i denna del av uppdraget. Flyktingbarnteamets uppdrag Uppdraget består av två huvuddelar: Barnmedicinsk och barnpsykiatrisk konsultation Klinisk bedömning och adekvat insats för barn och deras föräldrar. Utifrån barnens behov vara en länk till och förmedla kontakt med exempelvis barnavårdscentraler, elevhälsoteam, vårdcentraler, barn- och ungdomsmedicinsk mottagning och/eller barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning. Klinisk konsultation (rådgivning och stöd) till verksamheter varifrån barnet erhåller stöd och vård. Utgöra en samlad kompetens kring medicinska och psykosociala aspekter av flyktingproblematik med inriktning på barn-, familje- och föräldraperspektivet. Bistå med kompetens och kunskap om flyktingfrågor och trauma till samhällets verksamheter för barn och unga genom konsultation och utbildning. Vidareutveckla och sprida kvalitetshöjande metoder och arbetssätt. Uppdragets första del har första prioritet. En plattform för kunskap och kompetensöverföring skall utformas i samarbete med Enheten för vuxna flyktingar och Kris- och traumaenheten. FLYKTINGBARNTEAMET - ETT SAMARBETE MELLAN: Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, Gamlestaden, Angereds närsjukhus och Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, Gamlestaden, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus 1(2)

14 Flyktingbarnteamets bemanning och lokalisering BUM bemannar med 1 sjuksköterska och 0,5 läkare BUP bemannar med 1,5 psykolog/socionom och 0,5 sekreterare Verksamheten bedrivs i anslutning till BUM/BUP:s lokaler i Gamlestaden, Göteborg. Uppföljning En redovisning av antalet barn och familjer, kliniska kontakter, konsultationsoch utbildningstillfällen som verksamheten har haft fram till och med En behovsbeskrivning ska tas fram som redovisar det antalet barn/unga och det antalet ensamkommande barn/unga som finns inskriva hos Introduktionsenheterna respektive Socialtjänsten, Beskrivning av beräknat behov av utbildning och konsultationer. Redovisningen skall lämnas till Hälso- och sjukvårdskansliet senast första veckan i maj. En sammanhållen utvärdering av Flyktingbarnteamets uppdrag skall redovisas för Hälso- och sjukvårdnämnden i årsredovisningen för F LYKTINGBARNTEAMET - ETT SAMARBETE MELLAN: Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, Gamlestaden, Angereds närsjukhus och Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, Gamlestaden, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus 2(2)

Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet

Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet 2013 E T T S A M A R B E T E M E L L A N : Barn- och ungdomsmedicinsk och Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning i Gamlestaden Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...

Läs mer

Flyktingbarnmottagningen Göteborg

Flyktingbarnmottagningen Göteborg UNHCR/M.Maguire Specialistcentrum barn och unga Gamlestaden en Göteborg UNHCR UNHCR / B. Szandelszky UNHCR / F. Noy UNHCR UNHCR UNHCR / D. Lom UNHCR / B. Szandelszky en Verksamheter som ansvarar för barns

Läs mer

Flyktingbarnteamet Rapport 2009 2010-02-01

Flyktingbarnteamet Rapport 2009 2010-02-01 FLYKTINGBARNTEAMET BUM/BUP Gamlestaden Gamlestadsvägen 2-4, Hus B2 415 02 Göteborg Telefon: 0736-60 17 58 Hälso- och sjukvårdsnämnden Regionens hus Hälso- och sjukvårdskansliet 405 44 Göteborg Flyktingbarnteamet

Läs mer

Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet

Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet Verksamhetsrapport Flyktingbarnteamet UNHCR/L. Taylor UNHCR/R. Arnold UNHCR/R. Chalasani UNHCR/J. Stejskal UNHCR/S. Boness 2010 E TT SAMARBETE MELLAN: Barn- och ungdomsmedicin och Barn- och ungdomspsykiatrisk

Läs mer

HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA

HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA Maria Wadman aukt. socionom, leg. psykoterapeut Nadja Barenthin Lindblad leg. sjuksköterska Flyktingbarnteamet Gamlestaden Barn- och ungdomspsykiatri Barn- och

Läs mer

Ensamkommande barn som upplevt kris och trauma. Disposition. Ensamkommande Sverige 1/1-1/12 2010

Ensamkommande barn som upplevt kris och trauma. Disposition. Ensamkommande Sverige 1/1-1/12 2010 Ensamkommande barn som upplevt kris och trauma Presentation Konferens kring Ensamkommande barn och ungdomar 19 januari 2010 Ole Hultmann, psykolog, psykoterapeut Disposition Hur mår ensamkommande ungdomar?

Läs mer

BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK MOTTAGNING KUNGSHÖJD

BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK MOTTAGNING KUNGSHÖJD BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK MOTTAGNING KUNGSHÖJD Uppdrag Att för barn och ungdom 0-18 år igenkänna, bota och lindra psykisk sjukdom och störning som utgör hinder för personlig tillväxt och mognad. Hur?

Läs mer

Flyktingbarnteamet Göteborg

Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR/M.Maguire Ett samarbete mellan: Barn- och ungdomspsykiatri, Gamlestaden Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR UNHCR / B. Szandelszky UNHCR / F. Noy UNHCR UNHCR UNHCR / D. Lom UNHCR / B. Szandelszky Nadja

Läs mer

HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA

HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA Maria Wadman aukt. socionom, leg. psykoterapeut Caroline Nilsson leg. psykolog Flyktingbarnteamet Gamlestaden FLYKTINGBARNTEAMET GAMLESTADEN Uppdrag: 1. Barnmedicinska

Läs mer

Flyktingbarnteamet Göteborg

Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR/M.Maguire Ett samarbete mellan: Barn- och ungdomspsykiatri, Gamlestaden Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR UNHCR / B. Szandelszky UNHCR / F. Noy UNHCR UNHCR UNHCR / D. Lom UNHCR / B. Szandelszky Att

Läs mer

Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser. Projekt Nya grannar

Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser. Projekt Nya grannar Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser Projekt Nya grannar 2017-04-21 Ole Hultmann, leg. Psykolog och psykoterapeut. Fil. Dr. Rubriker för föreläsningen Kris och

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017 Datum: 2018-01-18 Händelseanalys Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn Februari 2017 1 Sammanfattning Person som tidigare varit på ett bedömningssamtal på den aktuella mottagningen. Bedömdes

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 04-62379 Fastställandedatum: 2015-11-10 Upprättare: Charlotte G Agnevik Jonsson Giltigt t.o.m.: 2017-11-10 Fastställare: Roger Olof Nilsson Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg

Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg 1 Våld och trauma 1. Vad har du varit med om? 2. Hur mår du? 3. Barn som

Läs mer

Föräldrastöd i Jönköping

Föräldrastöd i Jönköping Föräldrastöd i Jönköping SKL modellområdesarbetet 2009-2011 Svart hål Landsting- Kommun (Politiska beslut) Psynkprojektets andra fas 2011-2014 - synkronisera insatserna för barns och ungdomars psykiska

Läs mer

Utlåtande från hälso- och sjukvården

Utlåtande från hälso- och sjukvården Utlåtande från hälso- och sjukvården När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsulterar den medicinska kompetens som finns runt barnet. Denna mall kan användas om socialtjänsten behöver

Läs mer

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad.

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Pia Skarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-05 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-12-11, P 24 1 (3) HSN 1306-0685 Svar på skrivelse från Moderata Samlingspartiet, Folkpartiet

Läs mer

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen.

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen. BUP efterfrågar en regional utbildning med uppföljningar som ska vara obligatoriska för våra familjehem. Svar: Socialstyrelsen har under år 2013 anordnat en utbildning för familjehemsutbildare med utgångspunkt

Läs mer

Flyktingbarnteamet Göteborg

Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR/M.Maguire E@ samarbete mellan: Barn- och ungdomsmedicin och Barn- och ungdomspsykiatri, Gamlestaden Flyktingbarnteamet Göteborg UNHCR UNHCR / B. Szandelszky UNHCR / F. Noy UNHCR UNHCR UNHCR / D.

Läs mer

Depressioner hos barn

Depressioner hos barn Depressioner hos barn Konferens Draken 2011-12-08 Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR Frågorna handlar om Föräldrarna Barnen/ungdomarna Vad man kan göra Samverkan En del annat Dokumentationen kommer att finnas

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING

FÖRSLAG TILL DAGORDNING Närvårdsområde Alingsås LEDNINGSGRUPP NÄRVÅRDSOMSRÅDE ALINGSÅS Datum: 2015-05-08 Tid: Kl 09:00-12:00 Plats: Vård och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 Lokal: Sunnerö, plan 0 FÖRSLAG TILL DAGORDNING

Läs mer

1. Verksamhetens namn. 2. Uppdrag och avgränsningar: Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov

1. Verksamhetens namn. 2. Uppdrag och avgränsningar: Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov 1. Verksamhetens namn Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov 2. Uppdrag och avgränsningar: Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov består av följande funktioner: Länsenhet:

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET Ärendenr UPPDRAG 2011-09-21 1 (8) UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET 1 Mål och inriktning Barn och ungdomspsykiatrin skall uppfylla de förväntningar som ställs på en väl fungerande

Läs mer

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Monica Brendler Lindqvist, socionom, leg. psykoterapeut, handledare, verksamhetschef Röda Korsets Center för torterade flyktingar Innehåll: Från

Läs mer

Psykiatrisk mottagning Arvika. Projekt unga vuxna

Psykiatrisk mottagning Arvika. Projekt unga vuxna Psykiatrisk mottagning Arvika Projekt unga vuxna Presentation framtidsmöte 2014-10-03 Psykisk ohälsa bland unga vuxna Internationellt perspektiv Nationellt perspektiv Värmland Arvika, Eda, Årjäng Projekt

Läs mer

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildningskatalog 2017 Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildning i flera led för effektiv kunskapsspridning Hälsa i Sverige för asylsökande och

Läs mer

Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för asylsökande. Katrin Sepp, psykolog

Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för asylsökande. Katrin Sepp, psykolog Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för asylsökande Katrin Sepp, psykolog Södra Älvsborgs Sjukhus Skaraborgsvägen 21, Borås Asylsökandes rättigheter och begränsningar Asylsökande barn Asylsökande barn har

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag Anna Sandell, Psykolog i förskola/skola Stenungsunds kommun Ordf. Psifos Vägledning för Elevhälsan Samarbete mellan Skolverket

Läs mer

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå.

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå. Upprättat av Utfärdsdatum Sida 1 av 7 SIMBA- teamen inom ramen för SIMBA-modellen för tidiga och samordnade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa Inledning För att på bästa sätt ge barn, unga och

Läs mer

Hälsa en nyckel till integration. Britt Tallhage verksamhetschef

Hälsa en nyckel till integration. Britt Tallhage verksamhetschef Hälsa en nyckel till integration Britt Tallhage verksamhetschef Flyktingmedicinsk mottagning Vi utför hälsoundersökningar för nyanlända asylsökande, vuxna/barn för Närhälsan i Göteborg Utreder och behandlar

Läs mer

Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och diagnos av neuropsykiatriska tillstånd (SoS Dnr 978/2008)

Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och diagnos av neuropsykiatriska tillstånd (SoS Dnr 978/2008) HSN 2009-01-27 p 11 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-12-19 HSN 0811-1330 Handläggare: Eva Bohlin Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och

Läs mer

En god start i livet, ett jämlikt GBG

En god start i livet, ett jämlikt GBG En god start i livet, ett jämlikt GBG Hjällbo Familjecentral, en av tre! Familjecentrerat arbetssätt Folkmängd: 7602 personer år 2016 Utländsk bakgrund 2016 Lägsta primärområde Göteborg Högsta primärområde

Läs mer

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC)

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC) Sid 1 (5) HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL () 1 Mål och inriktning Barnhälsovården utgör en viktig del i det samlade folkhälsoarbetet. Verksamheten skall utgå från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt

Läs mer

VISIT VISIT. En mottagning för barn, ungdomar, deras familjer och unga vuxna, 0-25 år med uppgift att förebygga och behandla psykisk ohälsa.

VISIT VISIT. En mottagning för barn, ungdomar, deras familjer och unga vuxna, 0-25 år med uppgift att förebygga och behandla psykisk ohälsa. VISIT VISIT En mottagning för barn, ungdomar, deras familjer och unga vuxna, 0-25 år med uppgift att förebygga och behandla psykisk ohälsa. Verksamhetens framväxt Närsjukvårdsprojekt 2007 Avtal mellan

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Ensamkommande barn De mest utsatta!

Ensamkommande barn De mest utsatta! Ensamkommande barn De mest utsatta! Etthundra-åttiotusen asylsökande väntar i Sverige idag..här finns över trettiotusen ensam-kommande barn. och dessutom ska sextio till åttiotusen avvisas.. Asylsökande

Läs mer

Barn och familjer: Se flyktingbarnens ohälsa. Mikael Billing, Karin Hedberg BUP Asylpsykiatrisk enhet

Barn och familjer: Se flyktingbarnens ohälsa. Mikael Billing, Karin Hedberg BUP Asylpsykiatrisk enhet Barn och familjer: Se flyktingbarnens ohälsa Psykisk ohälsa bland asylsökande och nuvarande situation Risken för psykisk ohälsa är förhöjd hos asylsökande och den yttre stressen förvärrar ofta psykiatriska

Läs mer

11 Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet om övergreppsmottagning för barn under 13 år i

11 Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet om övergreppsmottagning för barn under 13 år i 11 Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet om övergreppsmottagning för barn under 13 år i Region Stockholm HSN 2019-0554 Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser

Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser YTTRANDE 1(3) 2014-12-03 LJ2014/601 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser I en till landstingsfullmäktige inlämnad

Läs mer

Barns hverdagsmiljø helsefremmende faktor

Barns hverdagsmiljø helsefremmende faktor Barns hverdagsmiljø hverdagsmiljø som helsefremmende faktor NSH-konferanse om minoritetshelse Oslo 6 mai 2011 Henry Ascher MD, docent i barnmedicin, universitetslektor Flyktingbarnteamet, Göteborg Svenska

Läs mer

Familjehemsplacerade barns hälsa. Ulf Svensson, chefläkare 2013-11-25

Familjehemsplacerade barns hälsa. Ulf Svensson, chefläkare 2013-11-25 Familjehemsplacerade barns hälsa Ulf Svensson, chefläkare 2013-11-25 Alla barn har rätt till fysisk och psykisk hälsa FN:s konvention om mänskliga rättigheter FN:s konvention om barnets rättigheter 2013-11-25

Läs mer

Teamet för krigs- och tortyrskadade BUP Skåne Björn Ramel

Teamet för krigs- och tortyrskadade BUP Skåne Björn Ramel Teamet för krigs- och tortyrskadade BUP Skåne Björn Ramel 181206 Ensamkommande flyktingbarn Heterogen grupp, begreppet problematiskt Högre sysselsättning än barn som kommer med familj Fler trauma än flyktingbarn

Läs mer

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 Lyft ungas hälsa Program för hälso- och sjukvård för barn och unga Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 2 Hälsan grundläggs tidigt i barnaåren. De förhållanden som råder under

Läs mer

Flyktingbarn i ett barnpsykiatriskt perspektiv

Flyktingbarn i ett barnpsykiatriskt perspektiv Flyktingbarn i ett barnpsykiatriskt perspektiv BUPs asylpsykiatriska enhet Anneli.Eriksson-Bagri@sll.se Karin.Hedberg@sll.se 1 januari 2016 fanns i Stockholm 5000 asylsökande ensamkommande barn och 3600

Läs mer

Flyktingmedicinsk mottagning. Hälsoundersökning av asylsökande Allt du behöver veta Britt Tallhage verksamhetschef Neda Zakeri barnmorska

Flyktingmedicinsk mottagning. Hälsoundersökning av asylsökande Allt du behöver veta Britt Tallhage verksamhetschef Neda Zakeri barnmorska Hälsoundersökning av asylsökande Allt du behöver veta Britt Tallhage verksamhetschef Neda Zakeri barnmorska Flyktingmedicinsk mottagning Vi utför hälsoundersökningar för nyanlända asylsökande, vuxna/barn

Läs mer

Praxis studie. Barn- och ungdomspsykiatri. Stockholms läns landsting. Arbetsgrupp: Olav Bengtsson, Ingvar Krakau, Ida Almqvist,

Praxis studie. Barn- och ungdomspsykiatri. Stockholms läns landsting. Arbetsgrupp: Olav Bengtsson, Ingvar Krakau, Ida Almqvist, depressionssjukdom och ångestsyndrom Praxis studie Barn- och ungdomspsykiatri Stockholms läns landsting Arbetsgrupp: Olav Bengtsson, Ingvar Krakau, Ida Almqvist, depression och ångest i Stockholms län?

Läs mer

Barn och familjer: Se flyktingbarnens ohälsa. Mikael Billing, Karin Hedberg BUP Asylpsykiatrisk enhet

Barn och familjer: Se flyktingbarnens ohälsa. Mikael Billing, Karin Hedberg BUP Asylpsykiatrisk enhet Barn och familjer: Se flyktingbarnens ohälsa Asylsökande barn och ungdomar inom BUP i Stockholm under 2015 (ej Prima Barn och Norrtälje) Period: 2015-01-01 2015-12-31 Fram till 160915 i parentes Ensamkommande

Läs mer

Samordnade insatser för barn och unga

Samordnade insatser för barn och unga Samordnade insatser för barn och unga Nationell nivå Synkronisering av samhällets alla insatser för barn och unga som har eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa Insatserna behöver utvecklas för att

Läs mer

Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan

Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/88 Socialnämnden Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan Förslag till beslut 1. Socialnämnden tar del av informationen i utvärderingsrapporten.

Läs mer

Första linjen unga, Karlstadsområdet

Första linjen unga, Karlstadsområdet Första linjen unga, Karlstadsområdet Forshaga kommun, Grums kommun, Hammarö kommun, Karlstads kommun, Kils kommun, Landstinget i Värmland För barn och unga 6-20 år Vad är första linjen för barn och unga

Läs mer

Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser

Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser 2015-01-20 Regionledningskontoret Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser Regionstyrelsens skrivelse till Regionfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet

Läs mer

Rapport. utifrån Västbus riktlinjer. Rapportera mera. våren 2014 2014-12-04

Rapport. utifrån Västbus riktlinjer. Rapportera mera. våren 2014 2014-12-04 2014-12-04 Rapport Rapportera mera våren 2014 utifrån Västbus riktlinjer Sammanställt av: Anita Nilsson, processledare Temagrupp Barn och Unga Madeleine Nilsson, processledare Västbus i Mölndal 1 Bakgrund

Läs mer

Hälsa en nyckel till integration. Britt Tallhage verksamhetschef

Hälsa en nyckel till integration. Britt Tallhage verksamhetschef Hälsa en nyckel till integration Britt Tallhage verksamhetschef Flyktingmedicinsk mottagning Vi utför hälsoundersökningar för nyanlända asylsökande, vuxna/barn för Närhälsan i Göteborg Utreder och behandlar

Läs mer

Nyanlända och specialistpsykiatri

Nyanlända och specialistpsykiatri Grundintroduktion: Nyanlända och specialistpsykiatri Kortfattad fakta introduktion och tips om var du hittar fördjupande information kring nyanländas situation, transkulturell psykiatri, information på

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

BARNFETMABEHANDLING OCH

BARNFETMABEHANDLING OCH BARNFETMABEHANDLING OCH BARNPSYKIATRI SAMVERKAN OCH GRÄNSDRAGNINGAR BORISDAGEN 2013 Emilia Löttiger, psykolog Karolinska Gudrun Furumark, psykolog BUP DISPOSITION Psykisk ohälsa hos barn och ungdomar med

Läs mer

Bra mottagnings projekt

Bra mottagnings projekt Bra mottagnings projekt Slutrapport Hud mottagningen Sunderby sjukhus 1 Syfte med deltagandet i Genombrott: Att öka tillgängligheten och få en bättre vårdmiljö för både patient och personal Population:

Läs mer

Konsultation med BVC och elevhälsa

Konsultation med BVC och elevhälsa Konsultation med BVC och elevhälsa När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsultera den medicinska komptens som finns runt barnet. Nedanstående punkter är ett stöd vid konsultation kring

Läs mer

Hälsoundersökning enligt BBIC -ett regionalt uppdrag. Liv Lyngå Folsach

Hälsoundersökning enligt BBIC -ett regionalt uppdrag. Liv Lyngå Folsach Barns behov i Centrum Hälsoundersökning enligt BBIC -ett regionalt uppdrag Liv Lyngå Folsach Barnhälsoöverläkare liv.lynga-vonfolsach@skane.se VISION BBIC MÅL REGIONALT UPPDRAG BBIC De barn och unga som

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Tidig upptäckt, tidiga insatser. Stora styrgruppen 14/6-19

Tidig upptäckt, tidiga insatser. Stora styrgruppen 14/6-19 Tidig upptäckt, tidiga insatser Stora styrgruppen 14/6-19 Agenda Presentation Vad har gjorts och vad pågår? Verklighetsnära exempel Utmaningar och framtidsfrågor Diskussion/Beslut Varför projektet Tidig

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning. 1 Övergripande mål och förhållningssätt. 2 Målgrupp

Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning. 1 Övergripande mål och förhållningssätt. 2 Målgrupp Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning 1 Övergripande mål och förhållningssätt Älvens grupphems mål är att ge ungdomarna en trygg, meningsfull och lärorik tid oavsett asylutredningens resultat. Målet

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

BESKRIVNING AV UPPDRAG FÖR TRANSKULTURELLT CENTRUM, kunskapscentrum för transkulturell psykiatri, asyl- och flyktingsjukvård samt hälsokommunikation

BESKRIVNING AV UPPDRAG FÖR TRANSKULTURELLT CENTRUM, kunskapscentrum för transkulturell psykiatri, asyl- och flyktingsjukvård samt hälsokommunikation Sidan 1(5) BESKRIVNING AV UPPDRAG FÖR TRANSKULTURELLT CENTRUM, kunskapscentrum för transkulturell psykiatri, asyl- och flyktingsjukvård samt hälsokommunikation 1 Mål och inriktning Ett mål med verksamheten

Läs mer

Bedömning inför psykoterapi. Barnet 3

Bedömning inför psykoterapi. Barnet 3 Bedömning inför psykoterapi Barnet 3 Bedömning av barnets psykosociala situation, inklusive trauma För att få en viktig pusselbit i förståelsen av barnet För att bedöma om det är psykoterapi eller andra

Läs mer

MOTTAGANDE AV NYANLÄNDA SKOLBARN I ELEVHÄLSAN

MOTTAGANDE AV NYANLÄNDA SKOLBARN I ELEVHÄLSAN MOTTAGANDE AV NYANLÄNDA SKOLBARN I ELEVHÄLSAN Ylva Karlsson och Anna Cederlund, skolläkare i Järfälla kommun Therese Magnusson, skolsköterska på Järfälla Språkcentrum 2016-12-05 DAGENS UPPLÄGG Vad är och

Läs mer

Psykiatri på Gotland. Verksamhetschef Ulf Larsson

Psykiatri på Gotland. Verksamhetschef Ulf Larsson Psykiatri på Gotland Verksamhetschef Ulf Larsson Verksamhetsbeskrivning Från årsskiftet 2003 är Gotland Psykiatri en klinik, där även barn/ ungdomspsykiatri ingår. Vi är lokaliserade som tidigare, men

Läs mer

2012-03-18. Inledning

2012-03-18. Inledning Inledning Dokumentet bygger på de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen, 2007) och förtydligar hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Piteå älvdal kan samarbeta och avgränsa sitt arbete kring

Läs mer

Krigstrauma i bagaget och mobbad i skolan

Krigstrauma i bagaget och mobbad i skolan Krigstrauma i bagaget och mobbad i skolan Anders Hjern, barnläkare, professor, Sachsska Barnsjukhuset och KI/CHESS Monica Brendler-Lindqvist psykoterapeut, verksamhetschef, Röda korsents center för torterade

Läs mer

När världen kommer till vårdcentralen. Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum

När världen kommer till vårdcentralen. Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum När världen kommer till vårdcentralen Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum Bakgrund och syfte Transkulturellt centrum Stockholmsläns

Läs mer

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren Maria Ungdom Samordnade insatser för ungdomar med missbruk & Gisela Baumgren 1 Maria Ungdom Maria Ungdom startades 1966 Antal anställda: 85 personer Vårddygn: 2 038 (2013) Antal öppenvårdsbesök: 28 500

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Bakgrund Målet för landstinget i Uppsala län är en god hälsa för alla länsinvånare. Landstinget ansvarar främst för hälso- och sjukvård men skapar också

Läs mer

Riskbruk, missbruk/beroende, samsjuklighet.

Riskbruk, missbruk/beroende, samsjuklighet. Psykiatriska öppenvården i Arvika, Eda och Årjäng Riskbruk, missbruk/beroende, samsjuklighet. Remiss/Egenremiss Remissgenomgång Åter till inremmiterande med förslag på åtgärder Bedömning enligt MINI..

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Lathund för utlokaliseringar inom psykiatrisk öppenvård Reviderat 120330

Lathund för utlokaliseringar inom psykiatrisk öppenvård Reviderat 120330 Lathund för utlokaliseringar inom psykiatrisk öppenvård Reviderat 120330 BUP Barn och ungdomspsykiatri Kontaktperson: Lena Spak (Studierektor BUP), 343 54 49 / 070-785 00 14, lena.spak@vgregion.se. Utifrån

Läs mer

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom Psykiatriska problem och behandling av unga 1. Utgångspunkter i den barnpsykiatriska behandlingen 2. Behandling inom ungdomspsykiatrin 3. Mentaliseringsbegreppet 4. Depression/Ångest 5. Terapiformerna

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Barn- och ungdomshälsan

Uppdragsbeskrivning för Barn- och ungdomshälsan Uppdragsbeskrivning för Barn- och ungdomshälsan Syfte Tydliggöra uppdraget. Mål Göra verksamheten känd i vårt län samt tydliggöra de olika gränssnitten för samverkan. Giltighet Tills vidare. Målgrupp Medarbetare

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn

Ensamkommande flyktingbarn Ensamkommande flyktingbarn Reflektioner, data och goda exempel BUP TKT, Malmö Björn Ramel Psykiatrisera eller inte? Ensamkommande är ingen enhetlig grupp Troligen relativt selekterade och ofta resursstarka

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

Praktiska anvisningar

Praktiska anvisningar Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Praktiska anvisningar till Överenskommelse Hälsoundersökning och munhälsoundersökning avseende

Läs mer

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Charlotte Luptovics Larsson Barnsamordnare, Handledare Leg. Sjuksköterska Lagstiftning

Läs mer

Ungas psykiska hälsa i primärvården. Psykiatriberedningen7 juni 2018

Ungas psykiska hälsa i primärvården. Psykiatriberedningen7 juni 2018 Ungas psykiska hälsa i primärvården Psykiatriberedningen7 juni 2018 Utvärdering från flera dimensioner - 2017 Enheten för Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Projektets mål och syftet med utvärderingen

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Syftet med riktlinjerna är att både stimulera användandet av vetenskapligt utvärderade och effektiva åtgärder inom detta område och vara ett underlag för prioriteringar

Läs mer

Psykisk (o)hälsa bland barn och unga i Norrbotten. Moa Lygren Folkhälsocentrum, Region Norrbotten

Psykisk (o)hälsa bland barn och unga i Norrbotten. Moa Lygren Folkhälsocentrum, Region Norrbotten Psykisk (o)hälsa bland barn och unga i Norrbotten Moa Lygren Folkhälsocentrum, Region Norrbotten 2017-09-20 Definition: psykisk (o)hälsa WHO (2001) definierade psykisk hälsa som ett tillstånd av mentalt

Läs mer

Elevhälsoteam i Göteborg Flyktingbarn i Sverige 2012 120903. Flyktingbegreppet. Antal på flykt i världen

Elevhälsoteam i Göteborg Flyktingbarn i Sverige 2012 120903. Flyktingbegreppet. Antal på flykt i världen Elevhälsoteam i Göteborg Flyktingbarn i Sverige 2012 120903 Rosengrenska / Röda Korset Andra Långgatan 19 413 28 Göteborg Teamledare: 031 741 6207 Jourtelefon: 0704 066670 Rosengrenska pg: 462154-6 Röda

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Differentialdiagnoser: Vad ser vi, vad missar vi och varför? Transkulturella aspekter på symptom och diagnostik

Differentialdiagnoser: Vad ser vi, vad missar vi och varför? Transkulturella aspekter på symptom och diagnostik Introduktionsutbildning 17.01.31 Flykt, exil och trauma Kompetensutvecklingsprogram för psykiatrin Differentialdiagnoser: Vad ser vi, vad missar vi och varför? Transkulturella aspekter på symptom och diagnostik

Läs mer

Hälsans betydelse för nyanlända barn i skolan och skolans betydelse för nyanlända barns hälsa

Hälsans betydelse för nyanlända barn i skolan och skolans betydelse för nyanlända barns hälsa Hälsans betydelse för nyanlända barn i skolan och skolans betydelse för nyanlända barns hälsa Center för skolutveckling, Göteborg 2015-04-28 Henry Ascher MD, professor i Folkhälsovetenskap, NHV docent

Läs mer

Psykologens roll i Obesitasteam

Psykologens roll i Obesitasteam Psykologens roll i Obesitasteam Marie Olausson Psykolog Barn- och Ungdomsmedicin öppenvård Borås Disposition Organisation/Bakgrund/Uppdrag Varför psykolog? Till vilken nytta? Hur ser det konkreta arbetet

Läs mer

Ensamkommande ungdomars psykiska (o)hälsa och speciella familjesituation

Ensamkommande ungdomars psykiska (o)hälsa och speciella familjesituation Uppsala 2013 okt Ensamkommande ungdomars psykiska (o)hälsa och speciella familjesituation Problematik Migrationsstress - Trauma Förståelse Förhållningssätt Behandlingsbehov Familjeåterförening med komplikationer

Läs mer

Främjande av psykisk hälsa hos Ensamkommande barn Örebro 13 & 15 maj 2013

Främjande av psykisk hälsa hos Ensamkommande barn Örebro 13 & 15 maj 2013 Främjande av psykisk hälsa hos Ensamkommande barn Örebro 13 & 15 maj 2013 Susanne Appelqvist familjebehandlare Maria Malmberg leg psykolog Anna Mann kurator Psykiatri för barn och unga vuxna BUV Örebro

Läs mer

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Landstingsfullmäktiges protokoll Sammanträdet den 20 april 2016 30 Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Dnr 35-15 Ärendebeskrivning I enlighet med den av landstingsfullmäktige

Läs mer

HUR VÅRDEN AV PERSONER MED POSTTRAUMATISKT STRESSYNDROM BÖR ORGANISERAS I GÖTEBORGSOMRÅDET

HUR VÅRDEN AV PERSONER MED POSTTRAUMATISKT STRESSYNDROM BÖR ORGANISERAS I GÖTEBORGSOMRÅDET Dnr HSN 12-32-2012 UTREDNING HUR VÅRDEN AV PERSONER MED POSTTRAUMATISKT STRESSYNDROM BÖR ORGANISERAS I GÖTEBORGSOMRÅDET 1 (18) INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 Uppdrag och syfte...

Läs mer