Leva livet. Ett framtidsprogram för äldreomsorgen i Karlskrona kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Leva livet. Ett framtidsprogram för äldreomsorgen i Karlskrona kommun."

Transkript

1 Leva livet. Ett framtidsprogram för äldreomsorgen i Karlskrona kommun.

2 Leva livet 2

3 Leva livet 3

4 Leva livet 4 BOKEN HANDLAR OM: Bakgrund 5 Fyra röster 7 Christine Sjökvist 8 Björn Andersson 9 Birgit Schmidt 10 Åke Friberg trender 12 Det egna valet 14 Flera behöver omsorg 15 Mera och bättre aktiviteter 16 En personligare kontakt 17 Närmare de anhöriga 18 Ökad kompetens 19 Bättre och bättre dag för dag 20 Utvecklad geriatrik och demensvård 21 Leva livet. Äldreförvaltningen, Karlskrona kommun Projektledare: Marie-Louise Bescher Produktion: imagine, Texter: Mathias Roos Grafisk form: Ninna Bengtsson Tryck: Printfabriken, Karlskrona Flera som hjälper till 22 Rätt mat till rätt person 23 Ökad kunskap om läkemedel 24 IT-utveckling som stöd 25 Värdegrund 27 Avslut 29

5 Leva livet 5 Varför denna bok? Den är ett komplement till publikationen Framtidsprogram för äldreomsorgen i Karlskrona kommun, utgiven år Den skall fungera som en kompass att bära med sig på vägen in i framtiden och vi hoppas den fungerar som inspiration i vardagen för brukare, anhöriga och personal. Varken framtidsprogrammet eller denna bok har någon bortre gräns utan ska vara vägledande för lösningar som med tiden behöver arbetas fram. Boken presenterar 12 trender som berör morgondagens äldreomsorg och fyra kommuninvånares syn på sin egna och äldreomsorgens framtid. Arbetet med Framtidsprogrammet har varit att beskriva i vilken riktning Karlskrona kommun vill att äldreomsorgen skall utvecklas. Processen och arbetet har genomförts av äldrenämnden och dess förvaltning tillsammans med pensionärsorganisationer. Samtliga partier som finns representerade i äldrenämnden efter valet 2006 har ingått i gruppen, som har samlats vid 15 tillfällen för att kunna diskutera fram och presentera sin samlade bild av framtiden.

6 Leva livet 6

7 Leva livet 7 Fyra röster Hur än framtiden ser ut kommer det viktigaste aldrig att ändras: Verksamheten inom äldreomsorgen kommer alltid att handla om människor och deras välbefinnande. Vi har låtit fyra personer berätta om sina tankar kring morgondagen.

8 Leva livet 8 Jag vill kunna styra över mitt liv även om jag behöver hjälp. Christine Sjökvist 64 år, Nättraby Christine Sjökvist har nyligen gått i pension och arbetade innan dess länge inom äldreomsorgen. Anpassningen till ett lite annorlunda liv efter det yrkesverksamma har gått smidigt men tagit sin lilla tid. Det gäller att skapa helt nya rutiner, varje morgon kan ju inte vara sovmorgon, säger Christine med ett skratt. För första gången har jag också i år haft tid att åka ut och plocka svamp, fortsätter hon. Övergången till en annorlunda vardag och en ny rytm har gett tid för en del nya upplevelser och mera utrymme för viktiga värden. Jag har mera tid för barn och barnbarn. Jag har också tid att gå på olika kulturevenemang, då jag förut haft så mycket att göra att jag inte prioriterat dessa, säger Christine. Vi har också köpt husbil, vi vill åka ut och se oss omkring några år. Viktigt med rätt attityd Med tanke på framtiden längre fram i åren har Christine grundvärdet mycket klart för sig. Jag vill kunna styra över mitt liv även om jag behöver hjälp, säger hon. Små, små saker i vardagen är så otroligt viktiga trots att jag kanske behöver assistans. Christine arbetade som arbetsledare inom äldreomsorgen fram till pensionen Som utbildad sjuksköterska ser hon en formell utbildning som någonting som är till nytta för såväl brukare som personal. Ny personal skall tas väl hand om från början och de som varit med i verksamheten längre bör fungera som vägledande och inspirerande förebilder. Att visa glädjen i att jobba med äldre och att göra saker rätt från början gör att det mesta blir bra, säger Christine. Aktiviteter nyckel till välmående Brist på aktiviteter och möjligheter att få träffa andra människor regelbundet kan vara ett hot för fortsatt välmående. Därför är det viktigt att äldre som bor till exempel i särskilt boende får uppleva gemenskap genom olika aktiviteter och allra helst utanför den vardagliga omgivningen. Att bli gammal betyder inte alltid att man inte kan förflytta sig, avslutar Christine.

9 Jag fick chansen att rusta upp huset och orka med så mycket mer. Leva livet 9 Björn Andersson 70 år, Sturkö Björn Andersson gick i pension redan som 55-åring efter att ha varit en del av Flottan sedan 17 års ålder. Som svar på frågan hur det var att pensioneras tidigt svarar Björn: Tidigt? De extra åren som pensionär var guld värda. Jag fick chansen att rusta upp huset och orka med så mycket mer. Björn har varit aktiv i en rad föreningar och intresserar sig starkt för frågor som angår äldreomsorgen idag och i framtiden. Han deltar gärna i studiecirklar och ser aktiviteter som ett mycket bra sätt att bidra till att hålla honom och andra äldre friskare längre. Möjligheten att bestämma själv Framtiden för honom innebär att kunna leva det liv han är van vid och trivs med så länge som möjligt. Vi bor i ett hus på Sturkö men hur länge vi kan göra det vet man aldrig, säger Björn. Jag skall dock själv kunna bestämma när jag vill flytta vidare, fortsätter han. Överlag skall det räcka med att känna sig otrygg för att få flytta dit där man kan ha människor omkring sig. Överhuvudtaget tycker Björn att människans egna önskemål och behov måste tillgodoses bättre. Individerna eller deras anhöriga måste kunna ha så mycket makt som möjligt, kommunen borde sedan bidra med möjligheter och expertis. Ekonomiska intressen borde enligt Björn aldrig komma i vägen för att en enskild människa skall kunna leva ett värdigt liv oberoende av ålder. Man skall egentligen inte kunna tjäna pengar på vård av människor, tycker Björn bestämt. Det får inte bli sämre med maten än vad det är idag, säger Björn. Planer som någon gång presenterats att äldre själva skall värma sin mat i en mikrovågsugn tycker Björn att går alldeles för långt. Alla äldre kan inte använda en mikrovågsugn, eller kanske helt enkelt inte vill. De bör ha möjligheten att välja själva, säger Björn. Att kunna styra mera över vad man vill äta ser Björn som en viktig del av morgondagens äldreomsorg. De som vill borde få ta en sup eller ett glas vin till maten, även på särskilda boenden. Viktigt med bra mat Just ekonomin tycker Björn är orsaken till att de äldres mat blivit lidande i vissa tider.

10 Leva livet 10 Rätt diagnos, rätt medicin och rätt personal. Birgit Schmidt 78 år, Lyckeby Birgit Schmidt är en stark förespråkare gällande frågor kring dementa. Hon vill få fram mera förståelse kring vad dementa behöver i sin vardag och vård, då en ganska stor del av de som idag bor i särskilt boende i kommunen har av läkare fastställd demensdiagnos. Hon har sedan 1995 varit aktiv med demensfrågor och ser dessa som mycket viktiga när det planeras för framtiden. Större andel dementa Birgit arbetade länge inom Försäkringskassan och var också fackligt aktiv. Hon har varit med i det rikstäckande Demensförbundet mellan 2000 och Demens är fortfarande tabu i samhället trots att så många berörs. Vi skäms fortfarande för att tala om demens, säger Birgit. Personer med demensdiagnos bör inte dela boende med personer utan. Det gäller båda gruppernas välmående då de ofta har olika behov i sin vardag, förklarar Birgit. År 2025 räknar man med att över personer kommer att lida av någon form av demenssjukdom, jämfört med ungefär idag. Birgit Schmidt ser att deras situation måste ses över ordentligt och erbjudas en fungerande helhet. Trots att det rör sig om mycket som måste beaktas är grundreceptet enkelt: Rätt diagnos, rätt medicin och rätt personal, säger Birgit bestämt. Både Birgit och hennes man har genomgått bypassoperationer och hade under konvalescensen hjälp av hemtjänst. Hemtjänsten fungerade mycket bra och vi hade även hjälp med diverse sysslor som trädvård och snöskottning, berättar Birgit. Med tanke på framtiden är inte Birgit orolig gällande de tjänster som finns och kommer att tillgå. Man vet aldrig var man hamnar och vi tar absolut den hjälp som finns att få. Birgit ser praktiskt på hennes och hennes mans framtid. Om vi skulle skiljas åt kan den som blir kvar alltid flytta till en mindre lägenhet, säger Birgit.

11 Jag har vuxit upp med starka värden som hänsyn och det har alltid varit viktigt att ta hand om varandra. Åke Friberg 78 år, Pantarholmen Leva livet 11 Åke Friberg är vicevärd i sin bostadsrättsförening på Pantarholmen där han och hans fru bott sedan 17 år tillbaka. Pensionsåldern har inte sänkt tempot utan Åke är också mycket aktiv i Kommunala Pensionärsrådet och hinner med att tätt följa sitt älskade Hästö IF. Aktiv pensionsålder Åke har varit föreningsaktiv sedan 14-årsåldern och efter en lång karriär på stadsbiblioteket i Karlskrona, fortsätter han idag sitt arbete för att se till att han och de omkring honom har det bra. Jag har vuxit upp med starka värden som hänsyn, säger Åke. De som är gamla idag är räddare och oroligare än de generationer som kommit senare, fortsätter han, och berättar om alla de äldre han träffar dagligen i Sveriges pensionärstätaste område på Pantarholmen. Det är för ombytligt inom äldreomsorgen idag, det kan till och med röra sig om personer som besöker en äldre person under en och samma månad. Detta skapar inte den trygghet och de relationer som är så viktiga, säger Åke. Han menar att det är just möjligheten att få se bekanta ansikten och träffa bekanta människor som botar mycket av otryggheten. Tillsammans Samhörigheten och möjligheterna att kunna umgås är viktiga för Åke. Han visar stolt upp lokalerna i fastigheten på Pantarholmen, med rymlig samlingslokal och kontor. Sedan tidigare finns en kubbana på gården och som bäst anläggs ett underlag för att spela boule på. Vår lokal finns till för våra medlemmar och de får nyttja den gratis. Vi har haft födelsedagsfester, julbord och till och med barndop. Ingen begravning än, men det kommer säkert också att hända, berättar Åke. Paret Friberg använder inga av äldreomsorgens tjänster i dag, men välkomnar hjälp i framtiden. Dock skickar han ut en hälsning till de bestämmande makterna. Så länge vi får vara tillsammans och hälsan står oss bi kommer vi att klara oss bra. Men det gäller för de unga lejonen inom politiken att kunna tillgodose de äldre generationernas behov.

12 Leva livet trender i morgondagens äldreomsorg. För att styra riktningen för vår framtid bygger vi människor medvetet och omedvetet upp sammanhang, trender, som fungerar som kompass på vår vandring. I denna bok har vi samlat 12 av de tydligaste trenderna som vi tror berör morgondagens äldreomsorg. Trenderna handlar om saker vi måste förbereda oss på, saker vi bör ta i

13 beaktande och saker vi kommer att jobba för att de skall besannas. Att tro på en god framtid är ett måste. Det kan vara att framtiden är som nu fast sen, men utan en strävan efter en bättre verksamhet i fortsättningen kan morgondagen bli mycket svårare. De 12 trender som följer är inte alla som beaktas i Framtidsprogrammet, men 12 av de mest framstående i den vardagliga verksamheten. Leva livet 13

14 Leva livet 14 det egna valet I morgon ställer äldre andra krav än idag. Möjligheterna att påverka sina dagar och den egna rytmen kräver helt nytt utrymme. De som är äldre i framtiden kommer att vara vana att på att ett helt annat sätt ge uttryck för hur de vill uppleva sin vardag. Ur Framtidsprogrammet: Morgondagens äldre kommer sannolikt att ge både tydligare och starkare önskemål om mer personligt utformad omsorg och vård.

15 flera behöver omsorg Leva livet 15 Allt större delar av befolkningen blir äldre. Detta måste beaktas i alla delar av framtidens äldreomsorg. Samhällsplaneringen behöver också tillgodose behovet att allt fler behöver lättillgängliga bostäder. Allt fler med annan etnisk och kulturell bakgrund än den svenska berörs av äldreomsorgen. Alla måste uppmärksammas, både de äldre och medarbetarna måste kunna förstå och förstås. Ur Framtidsprogrammet: Antalet invånare i Karlskrona kommun förväntas öka från år 2007 till år Av den totala ökningen med 2900 invånare beräknas 2400 återfinnas i åldersintervallet 65 år och äldre. Antalet invånare över 90 år ökar med 17 procent, från 600 till 700 invånare.

16 Leva livet 16 MERa OCH BÄTTRE AKTIVITETER Det kommer att finnas större behov än idag för ett utökat urval av aktiviteter. Flera så kallade aktivitetscentra/träffpunkter med olika verksamheter planeras och är en viktig del i att tillgodose morgondagens behov. Aktiviteterna, om det så rör sig om till exempel hantverksverksamheter eller sällskap för social samvaro, ska vända sig till alla oavsett boendeform. Ur Framtidsprogrammet: Sett till det normala livet finns behov av aktivering och stimulans även kvällstid, och kanske främst under helger.

17 en personligare kontakt Leva livet 17 För att bättre nå ut till morgondagens äldre behövs en effektivare uppsökande verksamhet. Information om verksamhetens möjligheter skapar större trygghet och gör det lättare att kontakta äldreomsorgen vid behov. Biståndshandläggarnas roll blir tydligare och mera påtaglig. Ur Framtidsprogrammet: Vetskapen om att möjligheten till hjälp och stöd finns kan visa sig vara minst lika viktigt som själva insatserna i sig.

18 Leva livet 18 närmare de anhöriga Fler och fler av de äldre kommer att kunna och vilja bo kvar längre i sina egna hem. Då måste äldreomsorgen kunna ge mera stöd till närstående. En närmare relation till anhöriga kan tidigare fånga upp olika behov. Ur Framtidsprogrammet: Morgondagens äldreomsorg kräver en relation till anhöriga som inte enbart omfattar möjligheten till tidsmässigt kortare avlastning.

19 ökad kompetens Leva livet 19 Kraven stiger även för personalen. Alla kommer att få möjligheten att öka sina kunskaper och sitt kunnande. Framtidens behov av flera specialområden kräver också ökat lärande. Personalen bjuds in i allt större delar av verksamheten, både i kortsiktiga perspektiv men också i ett långsiktigt utvecklingsarbete. Ur Framtidsprogrammet: En annan viktig och strategisk bakomliggande tanke i utvecklingen mot specialistfunktioner inom äldreomsorgen är att skapa möjligheter till olika karriärgångar med tydliga utvecklingsmöjligheter. Områdescheferna skall kunna vara allt mer närvarande i den dagliga verksamheten. Framtidens områdeschef fungerar som daglig coach och långsiktig ledare genom att behöva utföra så lite administrativa sysslor som möjligt.

20 Leva livet 20 bättre och bättre dag för dag Ökad kvalitet blir ett måste i allt tänkande kring äldreomsorgen. Goda idéer skall tas tillvara från personal och brukare, samtidigt som kvaliteten på existerande tjänster höjs. Ur Framtidsprogrammet: Allt arbete skall präglas av tänkande och handlande med utgångspunkt i begreppet kvalitet.

21 utvecklad geriatrik och demensvård Leva livet 21 Ungefär en tredjedel av de som bor i särskilt boende i kommunen idag har av läkare fastställd demensdiagnos. Andelen kommer inte att minska i framtiden. Men det går att hjälpa med kontinuitet i livet och i vården genom att än bättre sätta sig in i den enskildes tidigare liv och på så sätt lära sig om det som är av betydelse idag och i framtiden. Ur Framtidsprogrammet: I det fortsatta arbetet med att utveckla vården av dementa är en viktig inriktning att skapa förutsättningar för varje individ att få en känsla av sammanhang.

22 Leva livet 22 flera som hjälper till Äldreomsorgen kommer att se allt flera utförare av både serviceverksamhet som vård och omsorg. Kommunen har då ett allt större ansvar i att värna om begreppet skälig levnadsnivå. Ur Framtidsprogrammet: Mot bakgrund av förändrad lagstiftning, andra konsumtionsmönster, krav och förväntningar hos brukarna samt fattade politiska beslut är det rimligt att förvänta sig att antalet utförare kommer att öka, när det gäller både vård och omsorg.

23 rätt mat till rätt person Leva livet 23 Rätt och riktig mat är ett måste, men en valmöjlighet mellan olika maträtter är också eftersträvansvärt. Måltidsservicen skall vara god och arbetet måste vara än mer kvalitetssäkrat. Ur Framtidsprogrammet: God och näringsrik kost är en förutsättning för ett rikt liv.

24 Leva livet 24 Ökad kunskap om läkemedel Bättre kontroll av läkemedelskonsumtion ger en bättre vardag. Tillsammans med hälso- och sjukvården kan biverkningar minskas eller i bästa fall undvikas samtidigt som effekten kan öka. Ur Framtidsprogrammet: Rätt läkemedelsbehandling ger möjlighet till ett fortsatt gott liv trots förekomsten av olika sjukdomstillstånd.

25 IT-utveckling som stöd Leva livet 25 Ur Framtidsprogrammet: En utveckling mot mer digital kommunikation mellan vårdgivare och vårdtagare ska inte uteslutas, mer sannolikt tvärtom d v s förutsättas. Digital kommunikation och andra datorbaserade hjälpmedel kommer att vara till nytta för brukare och medarbetare. Den mänskliga kontakten får dock aldrig ersättas av den digitaliserade.

26 Leva livet 26

27 Leva livet 27 Värdegrund Vår gemensamma värdegrund för äldreomsorgen i Karlskrona kommun utgår ifrån mötet och samspelet mellan människor. Det handlar om människosyn. Varje människa är unik Alla människor har lika värde utifrån sin egen person och inte utifrån sina funktioner, religion, etnisk tillhörighet, ålder eller kön. Varje möte är unikt. Mötet och samspelet mellan människor ska präglas av respekt, värme och lyhördhet. Varje uppdrag är viktigt. Alla uppdrag, utifrån situationen, ska utföras på bästa sätt. Vi lyckas genom att samarbeta. Vi delar med oss. Vi lär av varandra. Vi är prestigelösa. Alla har vi, enskilt och gemensamt, ansvar hela vägen.

28 Leva livet 28

29 Leva livet 29 Arbetet med att utveckla äldreomsorgen tar inte slut med presentationen av Framtidsprogrammet. Alla kommer att lära sig nytt och bland annat nya utvecklingstendenser, nya omvårdnadsmässiga och medicinska rön samt ändrad lagstiftning kommer säkerligen att påverka starkt hur vi formar vår gemensamma framtid. Det viktiga är att hålla tankarna kring att bli bättre vid liv och att följa den gemensamma värdegrunden i arbetet för att tillsammans skapa förutsättningarna för en verksamhet alla kan vara stolta över. Om du vill läsa Framtidsprogrammet i sin helhet finns det att tillgå på följande sätt: Karlskrona kommuns webbplats Stadsbiblioteket Äldreomsorgens inrättningar, särskilda boenden, träffpunkter med flera Hälso- och sjukvårdsinrättningar, såsom vårdcentraler och distriktsmottagningar Du kan även kontakta äldreförvaltningen på telefon (växel)

30

31

32

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Välkommen till Karlskrona kommuns. Hemtjänst. i egen regi. Fotograf : Matz Arnström. Dina behov - mitt uppdrag!

Välkommen till Karlskrona kommuns. Hemtjänst. i egen regi. Fotograf : Matz Arnström. Dina behov - mitt uppdrag! Välkommen till Karlskrona kommuns Hemtjänst i egen regi Fotograf : Matz Arnström Dina behov - mitt uppdrag! Välkommen till Karlskrona kommuns hemtjänst i egen regi Vårt mål är att du med vår hjälp ska

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

Verksamhetsmål för äldrenämnden

Verksamhetsmål för äldrenämnden Verksamhetsmål för äldrenämnden 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID INLEDNING 3 VERKSAMHETSIDÉ Vad gör nämnden och för vem 4 VISION Vad vill vi 6 MÅL Vad ska göras och vilka resultat ska uppnås

Läs mer

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn umgås vänner fritid barn pension ekonomiskt hälsan får resor frisk bra mer kunna bo god familjen liv Framtidsprogram för det goda åldrandet i Karlskrona oberoende friska barnbarnen hälsa resa göra arbete

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen Kontaktmannaskap LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Vad är kontaktmannaskap? Att vara kontaktansvarig är inte bara ett uppdrag utan också en förtroendefull relation som bara du har med kunden. Förtroendet

Läs mer

Välfärdsteknik och ehälsa

Välfärdsteknik och ehälsa Välfärdsteknik och ehälsa i äldreförvaltningen Ur planen för utveckling av välfärdsteknologi och ehälsa inom äldreförvaltningen Karlskrona kommun 2016-2017, fastställd av äldrenämnden 2016. En gemensam

Läs mer

Värdegrund. för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun. Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27. Reviderad 2011-05-11

Värdegrund. för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun. Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27. Reviderad 2011-05-11 Värdegrund för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27 Reviderad 2011-05-11 Värdegrund Värdegrunden anger de värderingar som ska vara vägledande för ett gott

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Kvalitet och värdegrund i vården.

Kvalitet och värdegrund i vården. 1 Kvalitet och värdegrund i vården. Inledning Vi är måna om att personerna som får vård och omsorg av oss har det så bra som möjligt. Du som arbetar inom omsorgen är viktig i det arbetet. I den här broschyren

Läs mer

Utblick 2020 framtidens äldreomsorg i Kalmar

Utblick 2020 framtidens äldreomsorg i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2014-03-11 ON 2012/0055 53515 Omsorgsnämnden Utblick 2020 framtidens äldreomsorg i Kalmar Förslag till beslut Omsorgsnämnden fastställer

Läs mer

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning 1 (6) Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Version 1 1 2 (6) Inledning Socialförvaltningens verksamheter ska genomsyras av den

Läs mer

Värdegrund - att göra gott för den enskilde

Värdegrund - att göra gott för den enskilde Värdegrundsdokumentet är framarbetat av och för socialförvaltningen i Degerfors kommun, samt antaget av socialnämnden 2012-10-10. Text: Jeanette Karlsson och Sture Gustafsson. Illustrationer: Bo Qvist

Läs mer

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun 2018-2025 Inledning Den enskildes behov ska vara utgångspunkten för den service, vård och omsorg som Habo kommun erbjuder. En ålderdom med värdighet I Habo

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Elineberg Uppdaterad 2010-03-17 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna åldras i trygghet med värdighet.

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Förslag från äldreomsorgsnämnden 2005-07-06 122 Dnr KS2006/50 1.1 Vision Framtidens äldreomsorg skall utvecklas mot att det ska finnas små marknära enheter i varje

Läs mer

Äldrepolitiskt program

Äldrepolitiskt program Äldrepolitiskt program Reviderat i Kommunfullmäktige 2017-03-23 2(8) Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 4 Attityder och värderingar... 5 Äldre är en tillgång... 6 Hälsa och livskvalitet... 6 Mat och måltid...

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst PLAN Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Lättläst Innehåll Inledning... 3 1. Du ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över din vardag... 5 2. Du

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den

Läs mer

Tankar / synpunkter / önskemål. Äldreomsorg Post NR: Tranemo

Tankar / synpunkter / önskemål. Äldreomsorg Post NR: Tranemo Tankar / synpunkter / önskemål. Äldreomsorg Post NR: 514 31 Tranemo Detta var svårt. Vet inte så mycket om de andra orterna, Barn och vänner i Tranemo. En rehabenhet för yngre personer. När man blir gammal

Läs mer

Plan för etnisk mångfald 2007 2009

Plan för etnisk mångfald 2007 2009 BILAGA 20 Plan för etnisk mångfald 2007 2009 Vårdtagarperspektiv Personalperspektiv Äldrenämnden 2007-10-31 2 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vidtagna åtgärder enligt tidigare handlingsplaner 4 Nuläget

Läs mer

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun Beslutad av omsorgs- och socialnämnden 2007-12-17 Varför en etikpolicy? Etik handlar om vilka handlingar och förhållningssätt

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011 Identifiera minst en person som kan tänka sig att vara med i fortsatt utvecklingsarbete. Fråga 1 Hans D. Enligt riktlinjerna Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör säkerställa ett multiprofessionellt

Läs mer

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Jag arbetar på Stockholms universitet och på Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka. Mitt område på Nka är Förvärvsarbete,

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Välkommen till Omsorgsförvaltningen

Välkommen till Omsorgsförvaltningen Välkommen till Omsorgsförvaltningen TRYGGHET FÖR DIG VARJE DAG FÖR EN RIKARE VARDAG Alla blir vi äldre och för de fl esta av oss innebär det att vi någon dag kan behöva stöd eller hjälp i vardagen. Det

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått

Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått 2010-2011 Rehabilitering Verksamhet Utförare/anordnare Fördelad Sinnenas Trädgård Socialtjänsten,

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen 2015-10-15 Dnr von/2015:129. Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin

Vård- och omsorgsförvaltningen 2015-10-15 Dnr von/2015:129. Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Petra Oxonius Mottagare Vård- och omsorgsnämnden Demensstrategi Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin Sammanfattning Antalet äldre ökar och

Läs mer

Motioner E01 E04. Till Stockholms arbetarekommuns årsmöte 2010. Motion om hälsofrämjande krav på äldreomsorgen

Motioner E01 E04. Till Stockholms arbetarekommuns årsmöte 2010. Motion om hälsofrämjande krav på äldreomsorgen Till Stockholms arbetarekommuns årsmöte 2010 Motion om hälsofrämjande krav på äldreomsorgen Hur vi mår som äldre hänger oftast samman med de livsvillkor vi haft tidigare under livet. Den rikaste tiondelen

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220,171219. 181102 Page 1 of 8 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den kommer att

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård e c i v r e S i t n a r a g Vård och omsorg Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård Servicegaranti Vård och omsorg Äldreomsorg Du som har kontakt med oss skall möta en kunnig och vänlig personal,

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Innehåll. Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25

Innehåll. Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25 Innehåll Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25 Vad innebär lagtexten om värdegrund för äldre personer? 31 för anhöriga? 37 för personal? 43 Hur kan du stötta dina medarbetare

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15

Läs mer

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Värdegrund för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Visionen om en god hälso- och sjukvård Landstinget i Stockholms län ska genom att erbjuda kompetent och effektiv hälso- och sjukvård bidra

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Information om uppsökande verksamhet för 80-åringar

Information om uppsökande verksamhet för 80-åringar 1 (7) Datum 2016-12-05 Diarienummer SN 2016-129 Handläggare Christina Nilsson Direkttelefon 0380-51 85 07 E-postadress Christina.nilsson@nassjo.se Socialnämnden Information om uppsökande verksamhet för

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Ersta diakoni är en fristående organisation som bedriver sjukvård, social verksamhet samt utbildning och forskning utifrån en kristen helhetssyn på människan. Tryck:

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den 1 januari

Läs mer

Äldre 2020. Lättläst version

Äldre 2020. Lättläst version Policy Äldre 2020 Antagen av kommunfullmäktige den 27 april 2010 26 Lättläst version Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Lättläst version av Äldre 2020, Tierps kommun Inledning

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den 1 januari

Läs mer

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Dialog Meningsfullhet och sammanhang Meningsfullhet och sammanhang Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap

Läs mer

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94)

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94) 090629 Samverkan Samverkan sker mellan: barn-barn, pedagog-barn, pedagog-förälder, pedagog-pedagog. Samverkan med kamrater är en förutsättning för att barnen ska nå de mål som finns i läroplanen. Med leken

Läs mer

Tänker du ibland på livet som äldre?

Tänker du ibland på livet som äldre? Tänker du ibland på livet som äldre? Testa dig själv redan i dag! Jag vill bo med min livskamrat. Jag vill känna mig ekonomiskt trygg och kunna leva på min pension. Jag vill ha tid över för min familj,

Läs mer

Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun. Äldrepolitiskt program 2012-2025. Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130

Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun. Äldrepolitiskt program 2012-2025. Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130 Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130 Fotografer: Duo Fotografi, Johan Lindqvist, Annelie Sjöberg, Inger Nilsson, Laila Mikaelsen, Therese Pettersson,

Läs mer

Trygghet och glädje hela livet. Äldreomsorg i Karlskrona kommun

Trygghet och glädje hela livet. Äldreomsorg i Karlskrona kommun Trygghet och glädje hela livet Äldreomsorg i Karlskrona kommun Hej senior! I den här broschyren berättar vi om de olika insatser som Karlskrona kommun erbjuder dig som fyllt 65 år. Sveriges pensionärer

Läs mer

Ett rikare liv på äldre dar. Vår plan för att öka välbefinnandet och antalet aktiviteter för äldre i Värmdö kommun.

Ett rikare liv på äldre dar. Vår plan för att öka välbefinnandet och antalet aktiviteter för äldre i Värmdö kommun. Ett rikare liv på äldre dar. Vår plan för att öka välbefinnandet och antalet aktiviteter för äldre i Värmdö kommun. Fler äldre som är pigga och vitala Ofta handlar äldrepolitiken om ökat vårdbehov och

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende Tips och råd inför val av äldreboende En guide för dig som ska välja äldreboende Inledning SPF arbetar med ett långsiktigt program kring ålderism, d.v.s. diskriminering på grund av ålder. Inom detta program

Läs mer

Stöd från socialtjänsten för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid

Stöd från socialtjänsten för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-12 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-12 15 (28) Ks 389 Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar Dnr 2018/147 109 Bo Karlsson (SD) har 16 april 2018 lämnat

Läs mer

Solgården vårdbostad och hemvård

Solgården vårdbostad och hemvård Solgården vårdbostad och hemvård Solgården vårdbostad och hemvård i Gemla Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN SJÄLEN Nina vill att vården ska se hela människan Psoriasis och psoriasisartrit påverkar livet på många olika sätt. Idag är vården ganska bra på att behandla de symtom som rör kroppen, medan den ofta står

Läs mer

Medborgardialog 28 september 2016 Tillgängliga bostäder för äldre

Medborgardialog 28 september 2016 Tillgängliga bostäder för äldre Medborgardialog 28 september 2016 Tillgängliga bostäder för äldre Allmänna frågor Kvinna 34 61,8 Man 21 38,2 Total 55 100 Ålder Under 50 år 0 0 50-65 år 4 7,3 Över 65 år 51 92,7 Total 55 100 Bor du ensam?

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma teamet Teamet ska ge dig förutsättningar att så långt det är möjligt få komma tillbaka till din invanda

Läs mer

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Inledning Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen ligger till grund för lokalavärdighets - garantier i Järfälla kommun.

Läs mer

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet VÄGLEDNING Checklista demens Dagverksamhet Checklistan är ett arbetsredskap och ett hjälpmedel för att arbeta efter Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Samtidigt leder den till ett lärande genom att

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

Det goda mötet. Hjo kommuns värdegrund

Det goda mötet. Hjo kommuns värdegrund Det goda mötet Hjo kommuns värdegrund VARFÖR VÄRDEGRUND? Vad är en värdegrund? Hjo kommuns värdegrund handlar om vilka som är våra gemensamma grund läggande värderingar. Vilka förhållningssätt och värderingar

Läs mer

Att skapa trygghet i mötet med brukaren

Att skapa trygghet i mötet med brukaren NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Att skapa trygghet i mötet med brukaren November 2014 Instruktioner till träff 2, Hösten 2014, Värdighetsgarantierna i Mölndal stad. Del 1 Att skapa trygghet

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Självbestämmande, värdighet, trygghet och valfrihet

Självbestämmande, värdighet, trygghet och valfrihet Självbestämmande, värdighet, trygghet och valfrihet Fyra självklara rättigheter för den multisjuke? Barbro Westerholm 2010 04 21 Simone de Beauvoir Inom oss mumlar en röst mot all rimlighet att detta kommer

Läs mer

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 8 juni 2016 1(5) Diarienummer KSN 2016 000144 167 Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer

Läs mer

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR Du ska kunna leva ett tryggt liv som senior Vi seniorer vill leva ett tryggt och fritt liv. Hot och oro minskar vår glädje och möjlighet att fortsätta bidra till Sverige,

Läs mer

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Råd för råden Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Sjuksköterska Barnmorska Vårdlärare Utvecklingschef Närsjukvårdschef Presentation Förväntningar

Läs mer

SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd. Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd. Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen www.socialdemokraterna.se telefon 08-700 26 00 Trygghet på ålderns höst Sammanfattning Många oroar

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

KOMMUNENS DEMENSSJUKSKÖTERSKA FÖRVALTNINGARNA FÖR ÄLDREOMSORG OCH FUNKTIONSSSTÖD UPPDRAGSHANDLING

KOMMUNENS DEMENSSJUKSKÖTERSKA FÖRVALTNINGARNA FÖR ÄLDREOMSORG OCH FUNKTIONSSSTÖD UPPDRAGSHANDLING 2011-11-24 KOMMUNENS DEMENSSJUKSKÖTERSKA FÖRVALTNINGARNA FÖR ÄLDREOMSORG OCH FUNKTIONSSSTÖD 1994 50.000 INVÅNARE 2011 75.000 INVÅNARE UPPDRAGSHANDLING Genomföra uppsökande och förebyggande hembesök hos

Läs mer

Välkommen till Korttidsenheten på Lillgården i Skurups kommun

Välkommen till Korttidsenheten på Lillgården i Skurups kommun Välkommen till Korttidsenheten på Lillgården i Skurups kommun Välkommen till Korttidsenheten Vi önskar dig och dina närstående välkomna till korttidsenheten på Lillgården. Här möter du personal som har

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer