Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken MSE, KSK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2014. Radiologiska kliniken MSE, KSK"

Transkript

1 Kvalitetsbokslut 2014 Radiologiska kliniken MSE, KSK

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat... 5 Medicinska resultat... 5 Egenkontroll... 7 Rätt nyttjade resurser... 8 Forskning och utbildning... 8 Bilagor Bilaga 1: Organ- och modalitetsansvariga Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

3 Inledning Kvalitetsbokslutet har som syfte att vara en stimulerande och lärande uppföljning av föregående års arbete för alla medarbetare inom verksamheten. Bokslutet innehåller en fördjupad presentation av aktiviteter, resultat och analyser kopplade till det kvalitetsarbete som verksamheten gjort under året. Det ska samtidigt vara ett stöd i det fortsatta arbetet kring dessa frågor, och även vara ett underlag vid genomgångar med ledningen samt vid patientsäkerhetsronder. Rubrikerna i bokslutet är grupperade efter Hälso- och sjukvårdens tre fokusområden (se bild). Alla förbättringar som genomförs i verksamheterna utifrån fokusområdena bidrar till en bättre hälso- och sjukvård i Sörmland. Medicinsk Radiologi har genomgått en fantastisk utveckling de senaste tre decennierna, från att ha varit ett arbete i mörker med otydliga svartvita bilder till en helt datoriserad och digital verksamhet. Visserligen är röntgen av skelett och lungor fortfarande en stor del av verksamheten men med datortomografi och magnetkamera ser man idag detaljer som tidigare var osynliga och behandling av kranskärl och aortaaneurysm "inifrån" med "stentning" under genomlysning görs dagligen. Och detta är bara början på utvecklingen - runt hörnet finns nya spännande utrustningar och metoder som kombinerar anatomi och funktion. En välfungerande Röntgen är en förutsättning för modern sjukvård. Begreppet "spindeln i nätet" har aldrig varit mer sant. Medicinsk Radiologi har en central roll i flertalet vårdprocesser, några exempel är One Stop Clinic för Bröstsjukdomar, Strokekedjan och akut PCI vid hjärtinfarkt. Vår verksamhet Radiologiska kliniken på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset har som vision Strålande service med hög diagnostisk kvalitet och god tillgänglighet Det övergripande målet är naturligtvis att hålla en hög kvalitet vare sig det gäller behandlingar, undersökningar eller granskningar av bilder, dessutom skall tillgängligheten vara anpassad till behoven och svarstiderna följa uppgjorda överenskommelser. Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

4 Vi har under året åstadkommit ett väsentligt bättre samarbete runt AKMs patienter med hjälp av vår akutröntgenmottagning, något vi är särskilt nöjda med. Samarbetet med kardiologerna och HIA gällande PCI-verksamheten fungerar också väldigt bra och ett fortsatt och utvidgat samarbete planeras, vilket vi naturligtvis också är nöjda med. One Stop Clinic, i samarbete med kirurgen och onkologen på Mammoenheten, är ett uppskattat och väl fungerande koncept som röner nationell uppmärksamhet. Vi har mycket nöjda patienter och stort tryck, ffa en kraftig ökning på telefonrådgivningen, då primärvården hänvisar alla frågor rörande bröst till oss. Dock är vi mindre nöjda med att finansieringen av klinisk mammografi och nödvändiga bröstsjuksköterskeresurser inte är löst. Kostnaderna för hyrläkarna har dramatiskt minskat under året, (26 %) något som vi är väldigt nöjda med, dock kvarstår bristen på radiologer, något vi försöker lösa på olika sätt. I Produktions-och Kapacitetsplaneringen har vi kommit en bra bit på väl i analys av processbeskrivningar, identifiering av problem och prioriterade förbättringsförslag. I arbetsgrupperna har delaktigheten varit stor. Vi har under året skapat ett Medicinskt Råd, bestående av organ-och modalitetsansvariga läkare samt modalitetsansvariga sköterskor och sjukhusfysiker. Se Bilaga1. Modalitetsansvaret är nu formaliserat och modalitetsgrupper för arbetet med rutin-och metodförbättringar skapas och resultaten redovisas i det medicinska rådet. Detta är vi särskilt nöjda med och ser fram emot en ökad delaktighet i utvecklings- och förbättringsarbetet. Trygga patienter Patienterfarenheter För att bättre ta tillvara på patienternas synpunkter tog vi 2013 fram en "fortlöpande patientenkät" dvs en enkel enkät att följa flera gånger varje år. Enkäten genomfördes två gånger under 2013, i januari och oktober, samt på samma sätt Svaren har varit genomgående väldigt positiva. Svaren på generella nöjdheten (mycket nöjd samt nöjd) har ökat mellan åren från 90 till 92 %. De fåtaliga klagomålen har inneburit förändrade rutiner. Exempel på klagomål som åtgärdats är att vattnet smakat illa (när man måste dricka 2 liter inför röntgenundersökning) så har vi införskaffat sockerfri saftkoncentrat, utökad information på TV-skärmar i väntrummen, separat incheckning för inneliggande som slipper stå i kö i receptionen. Alla klagomål via patientnämnden hanteras av kvalitetssamordnare som tar reda på fakta, medicinskt ansvarig läkare alternativt verksamhetschef skriver sedan yttrande. Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

5 Smidig resa genom vården Tillgänglighet Tillgängligheten för akuta patienter: Vi har med hjälp av vår renodlade akutröntgenmottagning på MSE kunnat åstadkomma ett smidigt samarbete med akutmottagningen, där väntetiderna för patienterna som behöver röntgenundersökning minimeras. Akutgranskningen prioriteras vid läkarschemaläggningen så att svarstiderna minskar väntetiderna på AKM både för patienter men även för remittenterna. Två patientgrupper; DTV-patienter och hand-och fotleder får numera sina röntgenremisser beslutade och strukturerat skrivna av sköterskor på AKM efter överenskommelse med röntgenläkarna, vilket minskat väntetiden väsentligt för dessa grupper. Tillgänglighet skapar ju också efterfrågan, något som märks i statistiken över akuta undersökningar. Se Bilaga 2. Tillgängligheten via drop-in har ökat på båda sjukhusen i form av kvällsöppet. Ortoped-och lungkliniken har vi på MSE skapat drop-in tider för, vilket varit mycket uppskattat av remitterande kliniker. På KSK har schemaändringar inneburit en ökad tillgänglighet lördagar från kl 10 till kl 8 vilket minskat flaskhalsarna på AKM. Tillgängligheten har också funnits med som parameter i arbetet med Produktions-och kapacitetsplaneringen, där flaskhalsar identifierats och förbättringsförslag prioriterats. Bl a har vi kunnat bygga ett förberedelserum vid DT-bytet, vilket ändrar arbetsflödet och ökar tillgängligheten på DT, genom att kunna erbjuda fler tider i tidboken. Patientsäkerhetsresultat Handlingsplanen utifrån patientsäkerhetsrond gäller fortsatt arbete med BHK samt att HLR genomförs för all personal årligen. Riskanalys har genomförts inför byte av DT på KSK, då man befarade risk för patientskada under stilleståndet, som dock avstyrdes med hjälp av en mobil sk CT-trailer. Avvikelser hanteras av kvalitetssamordnaren och fördelas till berörd enhetschef alternativt medicinskt ansvarig läkare respektive verksamhetschef för fortsatt hantering. Avvikelserna tas upp och diskuteras på kategorimöten och APT. De flesta avvikelser avslutas inom två månader. Rutinerna kring avvikelserapportering, återföring av Lex Maria-fall följs och sköts tillfredsställande. Vi har deltagit i en Händelseanalys under året, ytterligare en genomfördes där röntgen varit involverade, men där vi dock inte blivit kallade. Resultat från BHK undersökning visade på en klar förbättring av följsamheten jämfört med föregående år (från 43 % till 67 %). Medicinska resultat PCI verksamheten har successivt utvecklats från att för 15 år sedan utföras dagtid en till två dagar i veckan på utvalda patienter, till att från början av 2012 vara dygnet runt verksamhet året runt. Det betyder att de patienter som tidigare skickades utomläns för primär PCI (dvs att så snabbt som möjligt åter öppna ett tilltäppt kranskärl genom ballongvidgning) nu kan få samma vård snabbare på MSE. Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

6 Detta innebär en vinst i tillgänglighet till snabb kranskärlsintervention vid större hjärtinfarkter för hela länets invånare vilket ger en bättre vårdkvalitet och ökad patientsäkerhet. Detta har givit goda resultat där Sörmland tidigare låg betydligt över rikssnittet gällande tider från diagnos med prehospitalt EKG till behandling ligger vi nu istället under genomsnittet.2010 gjordes primär PCI inom 90 minuter på 47 % av patienterna med stor hjärtinfarkt- ST höjningsinfarkt var siffran 62,7% för hela länet och 85,5% för Eskilstuna. Beredskapslinjen innebär också förbättrade möjligheter till akut pacemakerinläggning, akuta dränage av hjärtsäcken och undersökning och behandling av instabila patienter med akut coronart syndrom. Verksamheten bedrivs i gott samarbete med HIA och Medicinkliniken. Vi deltar i kvalitetsregistret Swedeheart. Sedan 2013 är en disputerad interventionsspecialist anställd, varför mer avancerade interventionsbehandlingar kunnat utföras, bl a EVAR - "aortastentning". En fortsatt utveckling och samarbete med övriga kliniker har som mål att minska behovet av utomlänsremisser. Under 2014 har ett videolänksystem inhandlats, med möjlighet till onlineuppkoppling mellan interventionslab och interventionsspecialister i Uppsala, vilket möjliggör hemtagning av vissa interventioner och handläggning av svårare patienter på Mälarsjukhuset, med stöd från Uppsala. Systemet kan även med fördel användas internt mellan kärlkirurger/interventionist, i syfte att öka patientsäkerhet, utbilda, korta ledtider och utveckla verksamheten ytterligare. Vi deltar även här i kvalitetsregister, som för denna verksamhet heter SwedeVasc. Efterfrågan på datortomografi, DT, har ökat med 6 % under 2014 (19 % sedan 2010). Under 2014 byttes den gamla DTn på Kullbergska sjukhuset ut och under 2015 byts två, snart tio år gamla, datortomografer ut på Mälarsjukhuset. Detta innebär att stråldoserna kommer att minska. DT utgör ca 20 % v undersökningarna på Rtg men ger 80 % av stråldosen. En av maskinerna är den första av sitt slag i Skandinavien, och den skapar nya möjligheter till utvecklingsprojekt, applikationsresurser och Referenssite. En stor skillnad är en betydligt större detektor som täcker exempelvis hjärtat och möjliggör dynamiska undersökningar, perfussion och ffa betydligt bättre möjligheter till DT kranskärl. En genomgång av rutiner vid ex DT colon och DT urografi/dt stenöversikt görs så rätt patienter undersöks med rätt metod med hänsyn till frågeställning och för undvikande av onödiga undersökningar. Vi gör alltid en s k berättigandebedömning av remissen. Med de nya bildberäkningsalgoritmerna iterativa rekonstruktioner, har medfört att dosen vid stenöversikt (njursten) halverats. Colonröntgen görs numera uteslutande med DT vilket gör att man hittar betydligt mer av små polyper och dessutom i 15 % signifikanta fynd utanför colon. Vi deltar i kvalitetsregistret INKA - colorectalcancer. Ett projekt med DT angio av halskärlen i samband med strokeundersökning av hjärnan har startat och vi deltar i en multicenterstudie för utvärdering av stenoser/dissektion av halskärlen. Sedan hösten 2014 finns ett nytt samarbete mellan Röntgen och Nuklearmedicin - SPECT/DT. Den stora volymen undersökningar är malignitets-och metastasutredningar där patienten efter planerad scint, direkt bedöms av radiolog och ev komplettering görs med tomografi med gammakameran. SPECT och DT över samma område inklusive "image fusion" ger betydligt bättre detaljinformation än konventionell röntgen och är betydligt Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

7 enklare och snabbare, skapar mindre oro/ängslan i väntan på komplettering. Metoden planeras att utökas med andra undersökningar under PET CT har ökat markant i Sverige. Ca 30 % av cancerpatienterna får en annan stadieindelning och behandling tack vare en PET CT undersökning. Under 2014 har vi haft utbildningsdagar, remitteringen börjar öka och vi håller på att formalisera kontakter med ffa Uppsala för utbildning, utveckling och undersökningar. Gällande antal MR-undersökningar ligger Sörmland fortfarande ca % under vad exempelvis Västmanland och Gävleborg gör, trots en ökning på 32 % sedan Arbetet med väntetider på MR där vi trots ökat remissinflöde på 12 % under 2014, lyckas följa Socialstyrelsens rekommendationer att oprioriterad bör undersökas inom en månad, max 2, fortlöper kontinuerligt. Vi har under hela året legat mellan 4-8 veckor. Under 2015 flyttas och uppgraderas den äldre MR-kameran in till det nya MR-huset, för bättre logistikmöjligheter och optimering av personalresurser. Vi har även påbörjat arbetet med att skapa förutsättningar för MR undersökningar av bröst, vilket i dagsläget saknas i Sörmland. Start av akutröntgenmottagningen under oktober 2013, bl a för snabbare omhändertagande, har medfört att ex alla akuta och inneliggande prioriteras och undersöks inom 4 respektive 24 tim. En kraftig ökning av remissinflödet har inneburit att ökade resurser lagts på denna sektion för att klara svarstider och en översyn av hur vi kan fördela behoven av bl a ultraljudsundersökningar för att minska väntetiderna, har startat. Samarbete med akutmottagningen där två patientgrupper identifierats och där nu röntgenremisserna skrivs av sköterskor på ett strukturerat sätt som accepterats av radiologerna, har lett till minskade väntetider på akutmottagningen för dessa grupper. Efterfrågan på Klinisk mammografi och arbetet i One Stop Clinic ökar konstant. Telefonrådgivningens popularitet har ökat kraftigt och tar större och större del av mammos resurser. Det är de korta väntetiderna och effektiva omhändertagandet som lockar och gör att fler och fler patienter hänvisas och vänder sig dit. Vi deltar i kvalitetsregistret INKA för Bröstcancer. Mammoscreeningen har ett högt deltagande, 81 % 2013, och införandet av en påminnelse 2014 gav effekt med en ytterligare höjning på 2 % till 83 % deltagande. Vi lyckas hålla ett 24 månaders intervall trots ansträngda resurser. Egenkontroll Vi deltar i de punktprevalensundersökningar gällande BHK som genomförs två ggr årligen. Vi har också haft en extern föreläsare om BHK på APT både på MSE och KSK under året. Journalgranskning görs kontinuerligt och granskning för att hitta vårdskador eller risk för uppkomst av sådana görs genom avvikelserapportering i Synergiverktyget. Uppföljning av de kvalitetsregister vi använder görs kontinuerligt. Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

8 Rätt nyttjade resurser Forskning och utbildning Utveckling av rutiner och metoder sker i arbetsgrupper runt de modalitetsansvariga läkare och sköterskor samt de organansvariga läkarna. Se Bilaga Rapportering av förslagna förändringar sker i det medicinska rådet, där förutom de ovan nämnda, även sjukhusfysiker deltar för att kunna fånga upp behov av deras kompetens i utvecklingsarbetet. Ev deltagande i nationella och interna studier tas upp i det medicinska rådet som har utbildningsansvarig röntgensköterska som sammankallande. Inom produktions-och kapacitetsplaneringsarbetet sker naturligtvis också ett utvecklingsarbete utifrån den processanalys som görs runt varje modalitet. Utbildning sker dels internt av modalitetsansvariga, dels på externa kurser och kongresser. Ett samarbete med Akademiska sjukhuset AUS runt PET/CTinitierades under året där en utbildningsdag på MSE genomfördes. Ledningsgruppens deltagande i Cordicons utvecklingsuppdrag har inneburit en stor förändring i effektivitet där fokus på nödvändiga strategiska frågor har ökat markant. Radiologiska kliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

9 Modalitets-och organansvariga läkare Modalitet DT MR UL INT PCI KONV MAMM0 Organ Ansvar Mikael Jan Börn Mats-Ola Finn Mikael Mika Neuro Magnus Lidén Enblom Eliasson Stenbrink Eriksson Hjortevang Enblom Wiege Thorax Gastro Uro Muskuloskel Eva Zelleroth Cecilia Forsman Margit Svahn Predrag Lero Barn - Akut Zoran Milosavljevic Modalitets-och organansvariga sköterskor Modalitet DT MR UL INT PCI KONV Organ Ansvar Christine Roberth Ninni Malin Lilli-Ann Susanne Jakovlev Johansson Lagebo Vesterhav Findén Pettersson Gastro/Uro Skelett Helen Utsi Susanne Pettersson KSK: DT KSK:konv, UL Sandra Malmsten Århage Barn - Kerstin Tuvesson Akut Rebecca Klavins

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Radiologiska kliniken MSE, KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Radiologiska kliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Radiologiska kliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Radiologiska kliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Onkologiska kliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Ögonkliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Från sämst till bäst i klassen

Från sämst till bäst i klassen Från sämst till bäst i klassen Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos 1 Sammanfattning Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos är en av tre pilotprocesser som

Läs mer

Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken NLN

Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Radiologiska kliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplatsenheten MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet... 7 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Malmköping

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Malmköping Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Malmköping Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM 2018-02-01 ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Psykiatriska kliniken NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Psykiatriska kliniken NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2014 Psykiatriska kliniken NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Bakgrund tillsyn Nationell tillsyn av vårdgivarnas ledningssystem för kvalitet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Medicinsk fysik och teknik Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Medicinsk fysik och teknik Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Medicinsk fysik och teknik Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Kunderfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 4 Tillgänglighet...

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-12-18 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 11 december 2013 kl. 9.00-11.45 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Vuxna (Fyllda 18 år) Konventionell röntgen

Vuxna (Fyllda 18 år) Konventionell röntgen D A T U M 2017-05-08 D I A R I E N R RUTIN FÖR PROJEKT RÖNTGENREMISS SOM SKRIVS AV FYSIOTERAPEUT/SJUKGYMNAST FÖRORD Smärta och besvär från rörelseorganen är en vanlig orsak till att patienter besöker primärvården

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

Version 1.1. Patientsäkerhetsberättelse 2014

Version 1.1. Patientsäkerhetsberättelse 2014 Version 1.1 Patientsäkerhetsberättelse 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Övergripande mål och strategier för patientsäkerheten under 2014...4 Hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Gnesta

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Gnesta Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Gnesta Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Bild- och funktionsmedicin

Bild- och funktionsmedicin Informerande dokument Information Sida 1 (5) Bild- och funktionsmedicin Division Länssjukvård Välkommen till Bild- och funktionsmedicin, Region Norrbotten 2018-08-09 Maria Bergkvist Annika Oja Sida 2 (5)

Läs mer

Fysioterapeut remitterar till röntgen. Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund

Fysioterapeut remitterar till röntgen. Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund Fysioterapeut remitterar till röntgen Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund Öppen mottagning till fysioterapeut Bakgrund Rätt kompetens för varje patient. - Onödiga besök? - För lång väntetid?

Läs mer

Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB

Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB Berättigande, ska undersökningen verkligen göras? Vilken bildkvalitet/stråldos är nödvändig för den aktuella undersökningen om den skall utföras. Är undersökningen

Läs mer

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Felaktig undersökning av förträngning i halskärl. Februari 2017.

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Felaktig undersökning av förträngning i halskärl. Februari 2017. Datum: 2018-05-16 Händelseanalys Felaktig undersökning av förträngning i halskärl Februari 2017 Analysledare: AR MB Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning Syftet med händelseanalysen är att identifiera

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus 2012 Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare 2 (13) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-02-25 Annika Kahlmeter Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse.

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse Sammanfattning Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Det här är patientsäkerhetsberättelsen för

Läs mer

Utbildningsprogrammet i strålsäkerhets innehåll, röntgen

Utbildningsprogrammet i strålsäkerhets innehåll, röntgen Godkänt den: 2017-02-16 Ansvarig: Per-Erik Åslund Gäller för: Akademiska sjukhuset; Lasarettet i Enköping Utbildningsprogrammet i strålsäkerhets innehåll, röntgen Innehåll Syfte och omfattning...3...3

Läs mer

Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN

Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN Vad är undersökningarna bra för och är de säkra? Strålning används på olika sätt för att ta bilder av kroppens inre. Bilderna behövs för att kunna hitta sjukdomar

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda År 2015 Katharina Martinsson tf verksamhetschef 20150219 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt

Läs mer

Nyckeltal 2014. Rapport Röntgen och Mammografi

Nyckeltal 2014. Rapport Röntgen och Mammografi Nyckeltal 214 Rapport Röntgen och Mammografi Juni 215 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Definitioner...4 3 Röntgen, länsnivå...6 4 Mammografi, läns- och kliniknivå...28 5 Röntgen, kliniknivå...43

Läs mer

Röntgen och nuklearmedicin

Röntgen och nuklearmedicin Röntgen och nuklearmedicin Vad är undersökningarna bra för och är de säkra? Strålning används på olika sätt för att ta bilder av kroppens inre. Bilderna behövs för att kunna hitta sjukdomar och som hjälp

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet...

Läs mer

Röntgenundersökningens roll i primärvården

Röntgenundersökningens roll i primärvården Röntgenundersökningens roll i primärvården MR, CT/DT o ultraljud När, hur, varför? Köst é nått? Kostar det något att röntga? Ja alltid! För remitterande klinik För landstinget För samhället För patienten

Läs mer

Remissbedömning ortopedi, SÄS

Remissbedömning ortopedi, SÄS 2018-02-09 27047 1 (6) Sammanfattning Remiss från externa vårdgivare och egen vårdbegäran inkomna till ortopedkliniken bedöms enligt denna riktlinje. Akuta konsultremisser omhändertas av dagbakjour eller

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Sammanfattning Under året har följande åtgärder ökat patientsäkerheten: - Systematiskt förbättring av provsvarshanteringen - Ett gemensamt telefonnummer

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinjer för systematiskt sarbete Övergripande styrdokument Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:40) om vårdgivares systematiska sarbete

Läs mer

Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping

Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping Förslag från Moderaterna september 2018 Utveckling kräver idéer och ledarskap! I början av 2000-talet var striderna stora om Vrinnevisjukhuset framtid. Förslag om

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Version: 1.0. Patientsäkerhetsberättelse 2015

Version: 1.0. Patientsäkerhetsberättelse 2015 Version: 1.0 Patientsäkerhetsberättelse 2015 Innehållsförteckning Inledning... 3 Övergripande mål och strategier för patientsäkerheten under 2015... 4 Hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under 2015...

Läs mer

Resultat Röntgenkliniken

Resultat Röntgenkliniken Resultat 155 13-03-13-15:07 SÄKER VÅRD 2012 Översikt patientsäkerhetsarbete 1500 Antal anmälda avvikelser Antal anmälda avvikelser 1200 900 600 300 0 933 Med tanke på vår kliniks storlek får 857 835 antalet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsan & Arbetslivet

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsan & Arbetslivet Patientsäkerhetsberättelse för Hälsan & Arbetslivet Avseende år 2012 2013-02-11 Per Olevik Medicinskt ledningsansvarig läkare Sammanfattning I Hälsan & Arbetslivets ledningssystem ingår riskbedömningar,

Läs mer

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017 Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete 5 april 2017 Program 13.00 14:40 Introduktion. Marie Brandvold, enhetschef. Presentation av tillsynens resultat Jan-Erik Ingwall, inspektör,

Läs mer

Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp.

Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp. Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp. År 2014 2014-02-24 Marie Johnsson Verksamhetschef Inledning De viktigaste åtgärderna för att öka patientsäkerheten är ett fortsatt arbete för att öka

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum Patientsäkerhetsberättelse för Hälsocentralen i Näsum Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-13 Maria Theandersson, Platschef Lideta Hälsovård Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg

Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg Karin Magnusson Margaretha Larsson Mars 2012 Löpande granskning

Läs mer

Till dig som läser till Röntgensjuksköterska eller vill göra det! Välkommen till Bild- och funktionsmedicinskt centrum! Akademiska sjukhuset -

Till dig som läser till Röntgensjuksköterska eller vill göra det! Välkommen till Bild- och funktionsmedicinskt centrum! Akademiska sjukhuset - Till dig som läser till Röntgensjuksköterska eller vill göra det! Välkommen till Bild- och funktionsmedicinskt centrum! Akademiska sjukhuset - Uppsala Akademiska sjukhuset är en av de största arbetsplatserna

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Röntgen 2011 Utveckling, forskning och senaste nytt!

Röntgen 2011 Utveckling, forskning och senaste nytt! Röntgen 2011 Utveckling, forskning och senaste nytt! Succé var säker på att få plats! Anmäl redan idag och ta del av boka-tidigt-erbjudande! Utveckling och nyheter gällande diagnostik och teknik Patientsäkerhet

Läs mer

TMC jour Remittentinfo Kalix

TMC jour Remittentinfo Kalix Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (8) TMC jour Remittentinfo Kali Bakgrund Från och med 2 februari 2018 har Bild- och funktionsmedicin ingått avtal med TeleMedicineClinic (TMC) för granskning av radiologiska

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD KOMPETENS HOS MEDARBETARE PÅ STERILTEKNISK ENHET

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD KOMPETENS HOS MEDARBETARE PÅ STERILTEKNISK ENHET HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD KOMPETENS HOS MEDARBETARE PÅ STERILTEKNISK ENHET Sterilteknikerutbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2013 Författare: Cecilia Söderberg Handledare: Maria Hansby Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. avseende verksamhetsår 2013 2014-02-28

Patientsäkerhetsberättelse. avseende verksamhetsår 2013 2014-02-28 Patientsäkerhetsberättelse avseende verksamhetsår 2013 2014-02-28 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 5

Läs mer

Röntgen hur farligt är det? Lars Jangland 1:e sjukhusfysiker

Röntgen hur farligt är det? Lars Jangland 1:e sjukhusfysiker Röntgen hur farligt är det? Lars Jangland 1:e sjukhusfysiker Agenda Stråldoser i sjukvården och i vardagen Berättigade undersökningar remittentens & radiologens ansvar Gravida Patientens frågor om strålning

Läs mer

UNDERLAG FÖR LOKALT HANDLINGSPROGRAM FÖR AVVIKELSEHANTERING 2009. Basen i det fortlöpande förbättringsarbetet. Avvikelsehanteringsrutiner

UNDERLAG FÖR LOKALT HANDLINGSPROGRAM FÖR AVVIKELSEHANTERING 2009. Basen i det fortlöpande förbättringsarbetet. Avvikelsehanteringsrutiner ENHETENS NAMN DATUM UNDERLAG FÖR LOKALT HANDLINGSPROGRAM FÖR AVVIKELSEHANTERING 2009 2008-11-21 Basen i det fortlöpande förbättringsarbetet Enhetens avvikelser ska utgöra en del av det systematiska kvalitets-

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för

Patientsäkerhetsberättelse för Patientsäkerhetsberättelse för 2017 Stockholm 2018-02-14 Marie Johansson, verksamhetschef Christina Kollin, kvalitetschef ---------------------------------- Innehållsförteckning SAMMANFATTNING 1 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Brunflomodellen - och andra idéer från Jämtland och Härjedalen

Brunflomodellen - och andra idéer från Jämtland och Härjedalen Brunflomodellen - och andra idéer från Jämtland och Härjedalen Maria Larm Enhetschef Brunflo Hälsocentral och Anna Granevärn Primärvårdschef Region Jämtland Härjedalen Först lite bakgrund Primärvård i

Läs mer

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik.

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Bilaga 1 Årsrapport 2016 RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Syfte RMPG medicinsk diagnostik ska eftersträva

Läs mer

Röntgen vid trauma Gäller för: Region Kronoberg

Röntgen vid trauma Gäller för: Region Kronoberg Gäller för: Region Kronoberg Rutin Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Röntgen Giltig fr.o.m: 2018-05-09 Faktaägare: Karin Walde, specialistläkare Röntgenenheten Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande

Läs mer

2. Rapportera. Dokumentnamn: Handlingsprogram för patientsäkerhet inklusive avvikelsehantering. Dokumenttyp: Adm PM

2. Rapportera. Dokumentnamn: Handlingsprogram för patientsäkerhet inklusive avvikelsehantering. Dokumenttyp: Adm PM Anna Kullberg, ssamordnare Handlingsprogram för inklusive avvikelsehantering Mag-tarmmedicinska kliniken 1 Identifiera 2 Rapportera 3 Fastställa och åtgärda orsaker 4 Utvärdera åtgärdernas effekt 5 Sammanställa

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna År 2016 Diarienummer: RS160656 2017-01-15 Patrick Överli, verksamhetschef PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE/2017-01-15/PÖ 1. Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Öppna jämförelser; landstingets arbete med

Öppna jämförelser; landstingets arbete med Revisionsrapport* Öppna jämförelser; landstingets arbete med resultatet av redovisningen Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor 1 Sammanfattning Revisorerna

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN ST-LÄKARUTBILDNING I BILD- OCH FUNKTIONSMEDICIN

UTBILDNINGSPLAN ST-LÄKARUTBILDNING I BILD- OCH FUNKTIONSMEDICIN UTBILDNINGSPLAN ST-LÄKARUTBILDNING I BILD- OCH FUNKTIONSMEDICIN Specialiseringstjänstgöring i Bild- och Funktionsmedicin, BFM, baseras på den målbeskrivning för specialiteten som utarbetats i samarbete

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Strängnäs

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Strängnäs Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Strängnäs Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 6 Tillgänglighet... 6 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

TMC jour rutindokument Piteå

TMC jour rutindokument Piteå Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (10) TMC jour rutindokument Piteå Kontaktuppgifter till TMC/Sydney Telefonnummer till jourverksamheten/sydney Telefonnummer till kontoret i Sydney 08-52 500 592 Back-up:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Fagersta 2014-02-28 Lennart Nyman Verksamhetschef Mitt Hjärta i Bergslagen AB Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut Klinisk fysiologi och nukleärmedicin Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Samlad strålsäkerhetsvärdering efter inspektion. strålning inom Landstinget Sörmland

Samlad strålsäkerhetsvärdering efter inspektion. strålning inom Landstinget Sörmland RAPPORT 2015-03-05 Dokumentnummer: SSM2014-3072-3 Arbetsgrupp: Claes Metelius, Hanne Grinaker, Lena Thorsson, Mauricio Alvarez, Stefan Thunberg, Sven Richter och Carl Bladh-Johansson (inspektionsansvarig)

Läs mer

Händelseanalys. Datum: Diklofenak till äldre patient med axelluxation gav akut njursvikt. September 2017.

Händelseanalys. Datum: Diklofenak till äldre patient med axelluxation gav akut njursvikt. September 2017. Datum: 2018-01-25 Händelseanalys Diklofenak till äldre patient med axelluxation gav akut njursvikt September 2017 Analysledare: Område 3 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22158 su/med 2017-04-07 6 Innehållsansvarig: Kerstin Wållgren, Verksamhetsutvecklar, Verksamhet AnOpIva barn (kerwa6) Godkänd av: Ola Hafström,, Verksamhet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsan & Arbetslivet

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsan & Arbetslivet Patientsäkerhetsberättelse för Hälsan & Arbetslivet Avseende år 2013 2014-02-13 Ulla Werlenius Medicinskt ledningsansvarig läkare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 3

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg Kattens Läkargrupp Västergatan 14B, 231 64 Trelleborg. Tel. 0410-456 70 Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva-Christin

Läs mer

Till Hälso och sjukvårdsnämnden

Till Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2010-04-05 HN-HOS10-123 Till Hälso och sjukvårdsnämnden RAPPORT åtgärder vidtagna i samband med Lex Maria-ärende samt beskrivning av aktuella generella åtgärder inom

Läs mer

Patientsäkerhet genom kontinuerlig dialog mellan. ...PNR och förbättringsgrupp på Bröstcentrum, Capio S:t Görans sjukhus.

Patientsäkerhet genom kontinuerlig dialog mellan. ...PNR och förbättringsgrupp på Bröstcentrum, Capio S:t Görans sjukhus. Patientsäkerhet genom kontinuerlig dialog mellan...pnr och förbättringsgrupp på Bröstcentrum, Capio S:t Görans sjukhus. (Patient Närstående Rådgivare (PFA-USA)) 1 Capio S:t Görans verksamhetsstrategi Ständiga

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för

Patientsäkerhetsberättelse för Patientsäkerhetsberättelse för Familjeläkarna i Olofström Datum och ansvarig för innehållet 20160226 Maria Theandersson, Verksamhetschef Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 105 Kommunstyrelsen

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-12-21 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00203-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva Axelsson/Donald Casteel Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse År 2013

Patientsäkerhetsberättelse År 2013 Patientsäkerhetsberättelse År 2013 2014-02-21 Revideras senast 2015-02-27 Sören Akselson Chefsöverläkare 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 5 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

Uppföljning - Kolorektalcancervård. Region Gävleborg

Uppföljning - Kolorektalcancervård. Region Gävleborg www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning - Kolorektalcancervård Region Gävleborg Februari 2017 Lars-Åke Ullström Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Inledning... 5 1.1 Bakgrund... 5 1.2 Revisionsfråga...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Ekensberg Nyköping

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Ekensberg Nyköping Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Ekensberg Nyköping Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Skiftinge Eskilstuna

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Skiftinge Eskilstuna Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Skiftinge Eskilstuna Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 4 Tillgänglighet...

Läs mer

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Kjell Norman 2014 04 23 Översyn av det akuta flödet inom Landstinget Gävleborg för att på ett patientsäkert sätt borga för att patienter får ett gott bemötande

Läs mer

TMC jour rutindokument - Gällivare

TMC jour rutindokument - Gällivare Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (10) TMC jour rutindokument - Gällivare Kontaktuppgifter till TMC/Sydney Telefonnummer till jourverksamheten/sydney Telefonnummer till kontoret i Sydney 08-52 500 592

Läs mer

Hur man kvalitetssäkrar en röntgenklinik. Liselotte Joelson 2013-10-09

Hur man kvalitetssäkrar en röntgenklinik. Liselotte Joelson 2013-10-09 Hur man kvalitetssäkrar en röntgenklinik Lärandemål Få förståelse för hur ett kvalitetssystem är uppbyggt Förstå hur kvalitetssäkringen fungerar i praktiken Hur kan man själv bidra till att upprätthålla

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Åsö Vårdcentral 2016

Patientsäkerhetsberättelse för Åsö Vårdcentral 2016 Patientsäkerhetsberättelse för Åsö Vårdcentral 2016 Stockholm den 2 januari 2016 Lisa Barnekow Verksamhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2014-06-10 Västmanlands sjukhus Västerås Fysiologkliniken Sjukhus Ort Klinik Madeleine Lindqvist-Beckman och Eva Persson Inspektörer Gradering

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 2016-02-12 Annika Hull Laine, centrumchef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Patientsäkerhetens dag 2015

Patientsäkerhetens dag 2015 Program Patientsäkerhetens dag 2015 Köping den 15 april Västerås den 16 april Tillsammans gör vi vården säkrare Patientsäkerhetens dag Den 15 och 16 april bjuder vi in alla medarbetare och invånare att

Läs mer