Toyota-modellen en arbetstidsmodell i tiden?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Toyota-modellen en arbetstidsmodell i tiden?"

Transkript

1 Toyota-modellen en arbetstidsmodell i tiden? Projekt inom äldreomsorg Ulrica von Thiele* Petra Lindfors** Ulf Lundberg** * AB Previa och Psykologiska institutionen, Stockholms universitet ** Psykologiska institutionen, Stockholms universitet och Centre for Health Equity Studies (CHESS), Stockholms universitet/karolinska institutet Denna utvärdering utgör en första preliminär sammanställning av resultat från en del av forskningsprojektet Arbetstid, hälsa och välbefinnande i offentlig förvaltning. Projektet genomförs i samarbete mellan Previa och Psykologiska institutionen, Stockholms universitet och finansieras via forskningsanslag till professor Ulf Lundberg från Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (dnr ). För vissa delar av projektet har ytterligare ekonomiskt stöd erhållits från Kompetensfonden, Previa samt stipendiefonder förvaltade av Stockholms universitet.

2

3 Sammanfattning Höga nivåer av stressrelaterad ohälsa och sjukfrånvaro kombinerat med ökade effektivitetskrav har bidragit till ett större intresse för nya sätt att organisera arbetet. Förändringar görs som ett led i att befrämja de anställdas hälsa och välbefinnande, vilket även antas bidra till en förbättrad effektivitet och ekonomi. På flera håll inom den offentliga vård- och omsorgssektorn genomförs för närvarande förändringar i arbetets organisering. Dessa förändringar innebär vanligen att den tidigare traditionella schemaläggningen av arbetet ersätts av nyare arbetstidsmodeller som också innebär en arbetstidsförkortning, t ex Toyota-modellen. Det här projektet syftade till att utvärdera Toyota-modellen jämfört med traditionell schemaläggning av arbetstiden med avseende på de anställdas välbefinnande, hälsa och fysiologiska stressreaktioner. Vidare utvärderades arbetstidsmodellernas effekter på de anställdas upplevelse av psykosociala och organisatoriska arbetsmiljöfaktorer. Totalt deltog ungefär 100 anställda på fem arbetsplatser inom hemtjänst och servicehus i Stockholms kommun i projektet. På tre av dessa arbetsplatser infördes Toyota-modellen. På de två andra arbetsplatserna genomfördes ingen förändring utan de fungerade som referensenheter. De anställda besvarade enkäter och genomgick hälsoundersökningar vid tre tillfällen: 1) innan Toyota-modellen infördes, ) ca 6 månader efter att förändringen genomförts och ) ca 1 månader efter införandet av Toyota-modellen. På referensenheterna gjordes mätningar vid motsvarande tidpunkter. Resultaten av de statistiska analyserna visar att Toyotamodellen inte varit förenad med några genomgående hälsofrämjande effekter. Toyota-modellen har endast haft positiv effekt på ett fåtal av de undersökta faktorerna och dessa effekter har huvudsakligen varit små. Dessutom finns negativa effekter av förändringen. Sammanfattningsvis konstateras att införandet av förkortad arbetstid i kombination med ändrad förläggning av arbetstiden inte leder till tillräckligt goda resultat för att insatsen ska vara motiverad. Eftersom en arbetstidsförkortning innebär höga kostnader bör fler och tydligare positiva effekter krävas för att motivera en sådan insats. Det utesluter dock inte att en förkortad arbetstid är gynnsam för vissa individer. Som organisatorisk åtgärd kan dock inte införandet av Toyota-modellen inom hemtjänst och servicehus anses fördelaktig.

4

5 Bakgrund Kommunal förvaltning har under de senaste åren karakteriserats av ekonomiska sparkrav, höga sjuktal samt en allt äldre arbetskraft. Med utgångspunkt i detta har det vuxit fram ett behov av att tillhandahålla en arbetssituation som gör det möjligt för äldre anställda att arbeta fram till pensionsåldern samtidigt som den tilltalar nya anställda och stimulerar yngre anställda att stanna kvar inom organisationen. Detta har lett till ett ökat intresse för interventioner som kan bidra till att öka hälsa och välbefinnande hos de anställda, och samtidigt ha positiva effekter för organisationen. Med den målsättningen har olika arbetstidsmodeller prövats inom kommuner och landsting, och i många fall har utvärderingar (dock metodologiskt svaga) lett till anmärkningsvärda resultat, t ex i form av minskad sjukfrånvaro. En arbetstidsmodell är den så kallade Toyota-modellen, som kombinerar arbetstidsförkortning med ändrad förläggning av arbetstiden och även inkluderar tid för t ex friskvård och utbildning. I Toyota-modellen förkortas antalet timmar per pass något, så att varje arbetspass med kund- eller omsorgsarbete omfattar ca 6 timmar. Samtidigt förlängs dagskiftet, genom att två sådana 6-timmars pass kombineras. Antalet pass per månad ökar något, men den totala arbetstiden minskas. Arbetstidsförkortningar är ett ofta återkommande önskemål inom många grupper, med förhoppningar om att arbetstidsförkortning ska underlätta kontaktytan mellan hem och arbete genom att ge mer tid för hem, familj, återhämtning och fysisk aktivitet och därigenom resultera i en förbättrad hälsa. Huruvida en förändring av arbetstidsmodell, med eller utan arbetstidsförkortning, har effekt, beror på flera omständigheter. Vad den minskade arbetstiden ersätts av bör vara av stor betydelse för effekten av arbetstidförkortningen, t ex om graden av fysisk aktivitet ökar. Vidare bör den faktiska effekten av en arbetstidförkortning vara beroende av om den totala arbetsbelastningen, alltså både det betalda arbetet (förvärvsarbete) och hemarbete, minskar till följd av att den tid som läggs på det betalda arbetet minskar. Om en minskad tid i förvärvsarbete ersätts med ökad tid i obetalt arbete är hälsoeffekten mer tveksam. Vad en arbetstidsförkortning innebär för arbetet under de kvarvarande arbetstimmarna är sannolikt också avgörande: om den prestations- eller kravnivå som fanns före arbetstidsförkortningen ska bibehållas efter arbetstidsförkortningen kan det ha negativa hälsoeffekter eftersom den kortare arbetstiden ger minskade möjligheter till återhämtning och socialt utbyte under arbetstiden.

6 Övergripande syfte Projektet syftade till att utvärdera hur det är att arbeta enligt Toyota-modellen jämfört med traditionell schemaläggning av arbetstiden. I projektet undersöktes de anställdas välbefinnande, hälsa och fysiologiska stressreaktioner vid tre tillfällen: 1) innan Toyota-modellen infördes, ) ca 6 månader efter att förändringen genomförts och ) ca 1 månader efter införandet av Toyotamodellen. I studien genomfördes också analyser av arbetstidsmodellernas effekter på upplevelsen av psykosociala och organisatoriska arbetsmiljöfaktorer. Denna rapport innehåller en första preliminär 1 sammanställning av resultaten från projektet. Metod Uppläggning av projektet Anställda inom hemtjänst och servicehus bytte från ett traditionellt schema (6- veckors schema) till 6-timmars arbetsdag med dagpersonal i tvåskift (dag respektive tidig kväll). Utöver arbetstidsförkortning och arbete i tvåskift hade de anställda på de arbetsplatser där Toyota-modellen infördes så kallad förtroendearbetstid (d v s förkovran, informationssökande, social dokumentation), tid för friskvård (schemalagd friskvård per vecka) samt utbildning (studiecirkel avsedd att befrämja förändringsarbetet). Den totala arbetstiden förändrades från 7 timmar/vecka till timmar/vecka. Veckoarbetstiden om timmar fördelades enligt följande: 0 timmars omsorgsarbete, en timme förtroendearbetstid, en timme schemalagd friskvård, samt en timme utbildning. Denna utvärdering bygger på en kontrollerad studie med en referensgrupp och omfattar en jämförelse före och efter införandet av den nya arbetstidsmodellen. Den grupp som arbetar utifrån den nya arbetstidsmodellen jämförs också med en matchad referensgrupp. Denna referensgrupp utgörs av två andra arbetsplatser i samma förvaltningar. Den matchade referensgruppen valdes för att i så stor utsträckning som möjligt efterlikna de arbetsplatser där Toyota-modellen infördes med avseende på verksamhetsområde, arbetsgruppens sammansättning med avseende på yrke, enhetsstorlek samt organisationstillhörighet. 1 Sammanställningen är preliminär i den meningen att den ännu inte publicerats vetenskapligt och därmed inte granskats av oberoende forskare utanför projektet. Arbetsplatserna namn har fingerats i denna rapport. 6

7 Projekttid Toyota-modellen prövades under 1, år med start hösten 00 (1/9 i Humlans öppna hemtjänst samt 1/10 i Sländans servicehus och Sländans öppna hemtjänst). Datainsamlingen som ligger till grund för den vetenskapliga utvärderingen genomfördes vid tre tillfällen: augusti/september 00, mars/april 00 samt i september 00. Deltagare Samtliga anställda på de aktuella arbetsplatserna är vårdbiträden i öppen hemtjänst eller på servicehus. Vid projektets start (hösten 00) var sammanlagt 10 personer verksamma på de arbetsplatser som ändrade arbetstidsmodell och alla erbjöds att delta i undersökningarna ( anställda från Humlans öppna hemtjänst, 1 från Sländans öppna hemtjänst samt 9 från Sländans servicehus). Ytterligare 8 anställda (9 personer från Fjärilsgårdens servicehus respektive 9 personer från Fjärilens öppna hemtjänst) från de två matchade referensenheterna erbjöds att delta i studien. 0 Antal anställda totalt Antal deltagare tillfälle 1 Antal deltagare tillfälle Antal deltagare tillfälle Sländans servicehus Sländans hemtjänst Humlans hemtjänst Fjärilens hemtjänst Fjärilsgården Figur 1. Antal personer från respektive enhet som deltog vid respektive undersökningstillfälle d v s före arbetstidsförkortningen (tillfälle 1), under arbetstidsförkortningen (tillfälle ) och ett år efter arbetstidsförkortningen (tillfälle ). I Figur 1 framgår totalt antal anställda samt hur många anställda på respektive arbetsplats som deltog i undersökningen vid respektive undersökningstillfälle, det vill säga före arbetstidsförkortningen (tillfälle 1), under 7

8 arbetstidsförkortningen (tillfälle ) och ett år efter arbetstidsförkortningen (tillfälle ). Totalt var antalet deltagare vid första tillfället (och som därmed räknas som deltagare i projektet) 88 personer på de arbetsplatser som införde Toyota-modellen och 9 personer vid referensenheterna. Vid Toyota-enheterna var 9, % av deltagarna kvinnor och vid referensenheterna var motsvarande andel 71,8 %. Således var andelen kvinnor större vid Toyota-enheterna (chi (1) = 10,66, p = 0,001). Medelåldern var 6,0 år vid Toyota-enheterna och,7 år vid referensenheterna (t (11) = 1,70, p = 0,09). Vid andra mätningen hade antalet deltagare minskat till 111 personer (87 % av personerna som var med vid första mätning) och vid tredje mätningen var antalet deltagare 10 personer (8,7 % av personerna som deltog vid mätning 1). Totalt deltog 97 personer vid samtliga tre mätningar (samtliga deltog dock inte i både hälsoundersökning och enkätundersökning). Huvuddelen av analyserna bygger på dessa 97 personer, av vilka 7 var anställda vid Toyota-enheterna och vid referensenheterna, motsvarande 81,8 % respektive 6,1 % av deltagarna vid första mättillfället. Bortfallet var således störst i referensgruppen. Andelen kvinnor i denna analysgrupp var 9, % respektive 76,0 %. En analys av bortfallet visar att det inte finns några signifikanta skillnader i självskattningar av hälsa, välbefinnande och arbete mellan de som deltog vid samtliga tillfällen och de som deltog enbart vid tillfälle 1, med undantag för krav på arbetet, som upplevdes som högre av de som deltog vid samtliga tillfällen (t (199) =,, p = 0,0). Däremot är det fler kvinnor än män som valt att delta vid samtliga tillfällen. Bortfallet är med andra ord större bland männen: männen utgör 10, % av de deltagare som var med vid samtliga tillfällen och,1 % av dem som enbart medverkade vid det första tillfället (chi (1) =,66, p = 0,06). Den här utvärderingen inkluderar uppgifter från både män och kvinnor. I de statistiska analyserna av fysiologiska data har personer som har diabetes ( personer) eller är gravida ( personer) tagits bort för att resultaten inte ska bli missvisande. Antalet deltagare vid analyser av de olika områdena kan variera något beroende på så kallat internt bortfall, vilket innebär att svar saknas på de frågor som den statistiska analysen bygger på. Det interna bortfallet var dock begränsat. Etik Studien har, som en del av forskningsprojektet Arbetstid, hälsa och välbefinnande i offentlig förvaltning, granskats och godkänts av en forskningsetisk kommitté (dnr 0-06/). Till de forskningsetiska principerna hör att varje undersökningsdeltagare själv har rätt att välja om man vill delta eller inte i studien och man har rätt att avbryta sin medverkan i studien. Vidare hanteras alla uppgifter konfidentiellt. Det innebär också att allt material från undersökningsdeltagarna kodas, att arbetsgivarna inte får ta del av uppgifter från 8

9 enskilda undersökningsdeltagare samt att återrapportering till arbetsplatser liksom vetenskaplig rapportering sker på gruppnivå så att ingen enskild person kan identifieras. Utvärderingsinnehåll I utvärderingen av projektet ingick en hälsoundersökning och en enkät. Hälsoundersökningen inkluderade blodprovstagning, mätning av blodtryck samt mätning av höft- och midjemått. Dessa mått användes för analyser som visar hur hjärta-kärl och ämnesomsättning fungerar, samt hur kroppens möjligheter att via hormoner hantera stress ser ut. Utöver aktuellt blodsocker och mättes även s k långtidssocker som speglar blodsockernivåerna under de senaste veckorna. Vidare mättes även hormonerna prolaktin, som är en indikator på stress, samt DHEAS som är ett uppbyggande hormon. Enkäten bestod av sju delar och bygger på befintliga skalor och frågor som använts i tidigare studier. Enkätens första del innehåller frågor kring bakgrundsfaktorer och följs av två delar som rör arbetstid och arbetssituation, psykosocial belastning och upplevelse av arbetet. Den fjärde delen innehåller frågor som handlar om samspelet mellan arbete och fritid, möjligheter till återhämtning samt belastningen i hemmet. Därefter följer ett avsnitt som innehåller frågor om hur personen upplever sig själv och sin situation i allmänhet och frågor om psykologiskt välbefinnande. De två sista delarna rör livsstil, allmän ohälsa, sjukdom och symtom. Utförande De anställda informerades av sina arbetsledare och inbjöds till ett informationsmöte som hölls på respektive arbetsplats. Hälsoundersökningarna ägde rum på respektive arbetsplats med undantag för Fjärilens hemtjänst, där de anställda p g a platsbrist erbjöds hälsoundersökningar på det närbelägna Fjärilsgårdens servicehus. Hälsoundersökningarna utfördes av sjuksköterskor från företagshälsovården, Previa. Enkäten, som distribuerats i förväg till deltagarna, togs med och återlämnades ifylld i samband med hälsoundersökningen. Inför hälsoundersökningarna gavs alla deltagare en skriftlig instruktion där de uppmanades att fasta, avstå från tobak och kaffe, undvika häftigt stresspåslag och fysisk aktivitet samt att gå upp senast två timmar innan hälsoundersökningen. 9

10 Statistiska analyser I ett första steg har utvärderingen bestått av analyser av förändringen mellan mätning 1 och mätning respektive mätning för varje individ i respektive grupp, och gruppskillnaderna har sedan jämförts så att det framgår om de som arbetat efter Toyota-modellen ( Toyota-gruppen ) har utvecklats annorlunda än referensenheten. Analyserna visar därmed om det har skett någon förändring över tid, om grupperna totalt sett skiljer sig åt samt om utvecklingen över tid skiljer sig åt mellan grupperna, en s k interaktionseffekt. För att veta att förändringen inte beror på slumpen, sker en signifikansprövning. En signifikant effekt betyder här att förändringen med 9 % säkerhet inte beror på slumpen. Det är dock viktigt att komma ihåg att man genom att göra ett stort antal signifikanstester av slumpen kommer att hitta synbart signifikanta resultat (om man gör 100 tester blir ca signifikanta av slump). Enstaka signifikanta resultat kan därmed inte med säkerhet tolkas som en sann förändring. Utöver att beräkna om förändringen i medelvärden är statistiskt säkerställd, d.v.s. inte bara beror på slumpen, går det att beräkna hur stor förändringen är. Ett sätt att ta reda på förändringens storlek är att beräkna effektstorlekar (Cohen s d). Effektstorleken talar om hur stor förbättringen är i standardavvikelser. En effektstorlek på 0,19 eller lägre indikerar frånvaro av effekt, medan 0,0 0,0 motsvarar en liten effekt, 0,0 0,80 motsvarar en medelstor effekt och värden över 0,80 motsvarar en stor effekt. För att ta reda på hur stor en förändring är så jämförs medelvärden före respektive efter en förändring. Effekterna har analyserats var för sig för de arbetsplatser som har infört Toyota-modellen. I Toyota-modellen ingår också satsningar på utbildning och handledning. Då det finns ett särskilt intresse för att utröna effekterna av denna satsning har förändringen över tid på de tre arbetsplatser som infört Toyota-modellen analyserats. 10

11 Resultat Nedan följer en presentation av resultaten av jämförelsen mellan Toyotagruppen och referensgruppen över tid. Medelvärden för respektive arbetsplats återfinns i tabell 1 i Appendix 1. Hälsa, symtom och välbefinnande Ett av de uttalade målen med Toyota-modellen är att förbättra hälsan hos de anställda. Hälsa är komplicerat att mäta och nedan följer att antal olika indikatorer på hälsa och ohälsa, däribland självskattad ohälsa, muskelbesvär, antal symtom och välbefinnande. Självskattad ohälsa Muskelbesvär Toyota Referens 6 1 Antal symtom Välbefinnande Resultatet visar att det inte har skett någon signifikant förändring i hur de anställda upplever sin hälsa under den tid som projektet har pågått. Inte heller antalet symptom förändrades. För muskelbesvär visar resultatet på en signifikant interaktionseffekt, d.v.s. att Toyota-gruppen och kontrollgruppen har utvecklats olika över tid. Antalet muskelbesvär minskade i referensgruppen samtidigt som de var oförändrade i Toyota-gruppen. Med andra ord minskade mängden av muskelbesvär mer i referensgruppen än i Toyota-gruppen under studietiden. 11

12 Välbefinnande, d.v.s. hur man ser på sig själv och sin situation, är en viktig faktor för människors hälsa. För välbefinnande fanns inga signifikanta skillnader mellan de två grupperna över de olika tidpunkterna. Analyserna på arbetsplatsnivå visar inte på någon signifikant förändring i hälsoläget för arbetsplatserna som ingår i Toyota-gruppen. Sammanfattningsvis visar analyserna att Toyota-modellen inte har haft någon signifikant effekt på de anställdas hälsa, självskattade muskelbesvär respektive symptom eller välbefinnande. Olust och stress Olust inför arbetet och stress är två faktorer som kan försämra hälsan eller öka ohälsan hos de anställda. Toyota Olust Referens Stress 1 1 Jämfört med referensgruppen upplevde de anställda i Toyota-gruppen redan från början en lägre grad av stress och en mindre olust inför arbetet. Skillnaden mellan grupperna är statistiskt säkerställd. Däremot sker ingen förändring över tid. Analyserna på arbetsplatsnivå visar dock att stressnivåerna sjunkit på en av enheterna, nämligen på Sländans öppna hemtjänst. Trots detta är slutsatsen för Toyota-modellen som helhet att den inte leder till att de anställdas olust förändras eller att de är mindre stressade. Återhämtning och kombinationen hem och arbete En förändring av arbetstidens förläggning påverkar inte bara arbetet utan också livet utanför arbetet. Svårigheter i att kombinera förvärvsarbete och privatliv utgör en orsak till stress för många. Bättre möjligheter till återhämtning är en faktor som ofta kopplas samman med en arbetstidsförkortning. Jämförelsen har gjorts genom statistisk prövning av skillnaden före (tillfälle 1) samt efter 1 månader (tillfälle ). 1

13 Återhämtning Toyota Referens 8 7 Obalans hem/arbete 6 1 Fysisk aktivitet 1 Resultaten visar att anställda i referensgruppen upplevde en högre obalans mellan hem och arbete redan före förändringen. Däremot hade Toyota-modellen inte någon effekt på återhämtning, balans mellan hem och arbete, eller grad av fysisk aktivitet. Det har inte skett någon förändring över tid eller i förhållande till referensgruppen. Upplevelse av arbetssituationen En förändring av arbetstidens förläggning påverkar hur arbetet organiseras, rutiner m m, vilket kan leda till att upplevelsen av arbetet förändras. Arbetstrivseln är relativt hög i Toyota-gruppen och gruppen hade redan vid första mätningen, innan förändringen, signifikant högre arbetstrivsel än referensgruppen. Arbetstrivsel förändras dock inte under projekttiden. Inte heller upplevda krav i arbetet eller kontroll (inflytandet över arbetet) förändrades över året i någon av grupperna. Det sociala stödet var redan från början signifikant högre i Toyota-gruppen än i referensgruppen. Upplevelsen av socialt stöd förändrades signifikant över tid. I första hand var det referensgruppen som stod för förändringen i form av en ökning av det sociala stödet. 1

14 Arbetstrivsel Toyota Referens Krav Stöd på arbetsplatsen Brist på kontroll Arbetsplatsanalyserna visar att upplevelsen av arbetet försämrats signifikant på ett flertal områden inom Humlans öppna hemtjänst. Försämringarna består av minskad trivsel, ökade krav och försämrade möjligheter att få stöd på arbetsplatsen. Sammanfattningsvis kan det konstateras att arbetstidsförändringen inte har lett till förändringar i upplevelsen av arbetet för Toyota-gruppen som helhet, varken i positiv eller i negativ riktning. Däremot har de anställda inom Humlans öppna hemtjänst upplevt en försämring i arbetssituationen under året (se vidare under Diskussion). 1

15 Fysisk hälsa Blodtryck och midje/höft-kvot Blodtrycket är det tryck som uppstår när blodet drivs från hjärtat ut till alla kroppsdelar och organ, och tillbaka till hjärtat. Blodtrycket är som högst när hjärtat drar ihop sig, det s k systoliska blodtrycket (övertryck). När hjärtat slappnar av och vilar sjunker blodtrycket till sin lägsta nivå, vilket kallas för det diastoliska blodtrycket (undertryck). Hur högt blodtrycket är beror på hur kraftigt hjärtat drar ihop sig och på motståndet i kroppens alla blodkärl. Blodtrycket är inte konstant under dygnet utan skiftar beroende på aktivitet och tillstånd. Exempelvis är blodtrycket högt vid fysisk aktivitet och lågt vid avslappning och vila. Vid denna undersökning har blodtrycket mätts vid vila då det bör vara relativt lågt. Olika omständigheter, som t ex ärftliga anlag, övervikt, stress och livsstilsfaktorer, kan dock leda till att blodtrycket är förhöjt även i vila Systoliskt blodtryck Toyota Referens Diastoliskt blodtryck 70 Puls 0,9 Midje/höft-kvot (WHR) ,9 0,88 0,86 0,8 0 0,8 0,8 Såväl systoliskt som diastoliskt blodtryck har förändrats signifikant över tid, med en ökning mellan första och andra mätningen och en tillbakagång till utgångsläget vid tredje tillfället. Förändringen över tid skiljde sig inte åt mellan Toyota-gruppen och referensgruppen. Det diastoliska blodtrycket var dock 1

16 signifikant högre i Toyota-gruppen jämfört med referensgruppen redan innan förändringen. Variationerna i puls (varken mellan grupperna eller över tid) var inte statistiskt säkerställda. Kvoten mellan midje- och höftmått, s k WHR (waist/hip-ratio; midje/höft-kvot), utgör ett mått på risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes och övervikt. För att inte ha en ökad risk bör kvinnor ligga under 0,8 och män under 1,0. Grupperna förändras över tid på ett sätt som är statistiskt säkerställt. Därtill är det statistiskt säkerställt att utvecklingen av midje/höft-kvoten över tid skiljer sig mellan Toyota-gruppen och referensgruppen. Slutsatsen är att Toyota-modellen haft en positiv effekt på midje/höft-kvot. Vid arbetsplatsanalys står sig den positiva effekten i Humlans öppna hemtjänst, där anställda fått en signifikant minskning av midje/höft-kvoten, medan förändringen inte är statistiskt säkerställd på Sländans öppna hemtjänst respektive Sländans servicehus. Hormoner, långtidssocker och blodsocker HbA1c är ett mått på blodsockernivåerna under de senaste veckorna. Nivåerna bestäms av ärftlighet, kost och motion, men cirka 10-0 % av variationen brukar sägas bero på stress. Toyota HbA1c Referens Glukos,6,,,6,,,8,6,, Sammantaget har det skett en signifikant sänkning av långtidssockret över tid. Blodsockernivåerna förändras också signifikant över tid. Det beror framförallt på att nivåerna varierar över tid i referensgruppen: först minskar och sedan ökar blodsockernivåerna. 16

17 Prolaktin DHEAS DHEAS är ett anabolt hormon som stärker kroppen. Det behövs bl.a. för att kroppen ska kunna tillverka könshormonerna östrogen och testosteron. Toyotagruppen och referensgruppen hade redan från början signifikant olika nivåer. Under året höjdes nivåerna och ökningen var signifikant högre för referensgruppen än för Toyota-gruppen. För prolaktin, som är ett stresshormon, skedde inga signifikanta förändringar. Sammanfattningsvis kan det konstateras att den fysiska hälsan inte har förbättrats i Toyota-gruppen. Enbart för midje/höft-kvot skedde en förändring som kan sägas vara i riktning mot en bättre fysisk hälsa. Vidare konstaterades sänkt långtidssocker och ökat DHEAS. Dessa två förbättringar var dock tydligast i referensgruppen och inte i Toyota-gruppen. 17

18 Sammanfattning: Arbetsplatser inom Toyota-gruppen I tabell och presenteras en sammanfattning av antalet signifikanta förändringar i medelvärde från mätningen innan införandet av Toyota-modellen och vid ett års uppföljning för hälsa, välbefinnande och arbete vid respektive arbetsplats. Endast vid Sländans öppna hemtjänst skedde en signifikant positiv förändring av självskattningar: en minskning av den upplevda stressen. På Humlans öppna hemtjänst skedde samtidigt en statistiskt säkerställd försämring på tre områden: sämre trivsel på arbetet, högre krav och minskat socialt stöd. Fler positiva förändringar återfinns i hälsoutfallsdata. Hos de anställda på Sländans öppna hemtjänst sänktes långtidssockret (HbA1c). Hos de anställda på Humlans öppna hemtjänst skedde två signifikanta förbättringar: en höjning av DHEAS och en minskning av midje/höft-kvoten. 18

19 Tabell. Effekter på psykosociala faktorer samt olika hälsorelaterade faktorer på de arbetsplatser där Toyota-modellen införts. Statistiskt signifikanta förbättringar betecknas +, statistiskt signifikanta försämringar betecknas och ingen förändring betecknas 0. Humlans Sländans Sländans öppna hemtjänst servicehus öppna hemtjänst Trivsel med arbetet 0 0 Återhämtning Obalans hem/arbete Självskattad ohälsa Olust inför arbete Krav 0 0 Kontroll Stöd 0 0 Stress Fysisk aktivitet Arbetsförmåga Muskelbesvär Symptom Välbefinnande Antal positiva förändringar: Antal negativa förändringar: 0 0 Antal oförändrade områden:

20 Tabell. Effekter på hälsoutfallsdata på de arbetsplatser där Toyota-modellen införts. Statistiskt signifikanta förbättringar betecknas +, statistiskt signifikanta försämringar betecknas och ingen förändring betecknas 0. Humlans Sländans Sländans öppna hemtjänst servicehus öppna hemtjänst DHEAS HbA1c Glukos 0 0 Prolaktin Systoliskt blodtryck Diastoliskt blodtryck Puls Midje/höft-kvot Antal positiva förändringar: 0 1 Antal negativa förändringar: Antalet oförändrade områden:

21 Effektstorlekar Effektstorlekar presenteras i tabell och. Resultaten visar att effekten av förändringen av arbetstidsmodell haft sämre, d v s mer negativ effekt inom Humlans öppna hemtjänst jämfört med de två enheterna inom Sländan. I synnerhet syns försämringar i självskattade faktorer för Humlans verksamheter. Här återfanns endast ett område där förändringen haft en (liten) positiv effekt, men nio där förändringen var i negativ riktning (varav en effekt, på arbetstrivsel, var att betrakta som mellanstor). På tre självskattade områden skedde ingen förändring alls. Med avseende på olika hälsoutfallsfaktorer var resultatet mer positivt med två faktorer som förbättrats lite i positiv riktning. Samtidigt framkom en försämring i en faktor medan fem faktorer var oförändrade. För Sländans servicehus och Sländans öppna hemtjänst fanns tre negativa förändringar vardera i de självskattade faktorerna. För Sländans servicehus framkom dessutom att fem självskattade faktorer var oförändrade, medan en liten positiv effekt framkom för fem andra faktorer. För Sländans öppna hemtjänst framkom ingen förändring alls i sju faktorer medan en positiv effekt konstaterades för tre faktorer. Av de positiva effekterna var två mindre medan en var medelstor. Vidare framkom tre negativa effekter. För hälsoutfallsfaktorerna framkom en negativ effekt för Sländans servicehus. Samma negativa effekt framkom för Sländans öppna hemtjänst. För Sländans servicehus fanns två små positiva effekter medan det för Sländans öppna hemtjänst bara fanns en liten positiv effekt. Det fanns fem oförändrade faktorer på Sländans servicehus och sex oförändrade faktorer på Sländans öppna hemtjänst. Tabell. Antalet områden på respektive arbetsplats där förändringen mellan mätning 1 och mätning inneburit en mellanstor eller liten negativ effekt, ingen effekt eller en liten eller mellanstor positiv effekt (Cohen s d). Mellanstor Liten Ingen Liten Mellanstor negativ negativ effekt positiv positiv Humlans öppna hemtjänst Sländans servicehus 0 0 Sländans öppna hemtjänst

22 Tabell. Antalet hälsoutfallsområden på respektive arbetsplats där förändringen mellan mätning 1 och mätning inneburit en mellanstor eller liten negativ effekt, ingen effekt eller en liten eller mellanstor positiv effekt (Cohen s d). Mellanstor Liten Ingen Liten Mellanstor negativ negativ effekt positiv positiv Humlans öppna hemtjänst Sländans servicehus Sländans öppna hemtjänst Lärande i arbetet Som en del av den nya arbetstidsmodellen ökar satsningen på kompetensutveckling, bl a i form av handledning. Ett särskilt intresse finns därmed för att följa upp hur detta har påverkat de anställdas skattningar av lärande i arbetet. Endast på ett område, att ha tid för att hålla sig uppdaterad, har Toyota-gruppen förbättrats jämfört med referensgruppen. På övriga områden har det skett en förändring över tid. Denna förändring är dock i motsatt riktning mot den förväntade, d v s visar på en försämring i lärande över tid. Nedan följer diagram över olika faktorer av betydelse för lärande i arbete. I analyserna jämförs de tre olika arbetsplatser som infört Toyota-modellen med varandra. Resultatet för arbetsplatserna var för sig visar att det inte skett någon signifikant förbättring i lärande över tid. Däremot har det skett statistiskt säkerställda försämringar på två områden på Humlans öppna hemtjänst: för tid att reflektera och för skicklighet i arbetet. Dessa två aspekter av lärande i arbetet innehåller frågor som berör om man är nöjd med kvaliteten på det arbete man gör, den mängd arbete man gör, samt förmågan att lösa problem i arbetet.

23 1, 11, 9, 7,, Skicklighet i arbetet Humlan Sländans servicehus Sländans öppna hemtjänst 1, Lära nytt 11, 9, 7,,,, 1, 1,, Tid att reflektera, Reflektion,,,,,, 1, 1,,,, 1, Tid för uppdatering,,, 1, Håller mig uppdaterad

24 Diskussion Resultaten från projektet visar att Toyota-modellen inte varit förenad några genomgående förbättringar avseende hälsa, välbefinnande och arbetstillfredsställelse hos undersökningsdeltagarna. Införandet av Toyotamodellen har endast haft positiv effekt på ett fåtal undersökta faktorer och dessa effekter har huvudsakligen varit små. Dessutom framkom negativa effekter. På många områden skedde inga förändringar alls. Vid en jämförelse med referensgruppen framkommer positiva förändringar för Toyota-modellen för diastoliskt blodtryck och midje/höft-kvot. När det gäller det diastoliska blodtrycket beror dock förändringen främst på att det skett en förhöjning i referensgruppen och inte på en positiv effekt av Toyota-modellen. Vidare har referensgruppen förändrats mer (i positiv riktning) än Toyotagruppen på tre områden: muskelbesvär, DHEAS, glukos och HbA1c (långtidssocker). Det är dock viktigt att notera att referensgruppen visat sig vara otillfredsställande som jämförelsegrupp av två viktiga skäl: referensgruppen är olik Toyota-gruppen redan vid mätningen före förändringen av arbetstidsmodell och den har också ett stort bortfall. Det faktum att referensgruppen och interventionsgruppen är alltför olika från början (vid första tidpunkten) innebär en risk för att jämföra grupper med olika förutsättningar, alltså olika saker. Vidare leder det relativt stora bortfallet i referensgruppen till att de som valt att delta i undersökningen kanske inte är representativa för samtliga anställda på de arbetsplatser som ingår i referensgruppen. Sammantaget blir eventuella skillnader mellan referensgruppen och Toyota-gruppen därmed svårtolkade, och det finns orsak till att vara försiktig med att dra slutsatser från jämförelsen mellan dessa båda grupper. När det gäller undersökningsdeltagarna är en stor majoritet kvinnor vilket är i linje med den kvinnliga dominansen bland de anställda inom vård- och omsorgssektorn. Resultatet är därmed i första hand giltigt för kvinnliga anställda. När det gäller anställningens omfattning fanns det både hel- och deltidsarbetande bland de undersökningsdeltagare som deltog i studien. I praktiken kom projektet med arbetstidsförändring att innebära en arbetstidsförkortning för dem som arbetade heltid (från 7 till timmar per vecka) men en uppgång eller bibehållen arbetstid för dem som redan innan projektet arbetade mindre än timmar per vecka. Samtliga har alltså arbetat timmar per vecka under projekttiden. För de personer som arbetade heltid bestod den faktiska förändringen alltså av en arbetstidsförkortning, medan den för deltidsarbetande antingen innebar en ökning av arbetstiden eller en oförändrad arbetstid, men med högre lön, då timmars arbete renderade heltidslön. Dessa

25 grupper har analyserats för att undersöka eventuella skillnader i effekt av projektet. Inga sådana skillnader framkom dock. Bland de arbetsplatser som genomfört Toyota-modellen är problemen med bortfall mycket små en överväldigande majoritet av de anställda har valt att delta i studien och har gjort så i alla tre mätningarna. Därmed är det intressant att studera hur de skattningar som gjorts av de anställda i Toyota-gruppen har förändrats över tid. Även vid en sådan jämförelse tycks dock effekterna av förändringen i arbetstidsmodell vara mycket begränsad. De tre arbetsplatser där Toyota-modellen infördes hade olika förutsättningar och de påverkades också av olika händelser under året. Inom Humlans verksamheter genomfördes en förändring i rutinerna kring biståndsbedömning strax efter den första mätningen. Denna förändring skedde i princip samtidigt som den nya arbetstidsmodellen infördes. Förändringen i biståndsbedömning upplevdes mycket negativt av de anställda och är med stor sannolikhet orsak till den försämring som skedde i Humlans verksamhet under projektets första halvår. Samma förändring genomfördes inom Fjärilens öppna hemtjänst. Också där försämrades värdena mellan den första och andra mätningen. Detta stärker bilden av att det var förändringen av rutinerna för biståndsbedömning, snarare än förändringen i arbetstidsmodell, som slog igenom i resultatet vid den andra mätningen. Vid den tredje mätningen har värdena på flera av områdena sjunkit igen och är i många fall tillbaka vid nivån vid den första mätningen. Sammanfattningsvis är slutsatsen att införandet av förkortad arbetstid i kombination med ändrad förläggning av arbetstiden inte leder till tillräckligt goda resultat för att insatsen ska vara motiverad. Detta utesluter inte att förkortad arbetstid är gynnsam för vissa individer. Som organisatorisk åtgärd kan dock inte införandet av Toyota-modellen i hemtjänst och servicehus anses vara framgångsrik. Med tanke på att genomförandet av denna typ av arbetstidsmodell innebär höga kostnader bör effekterna vara tydligare och mer entydigt positiva för att motivera en sådan insats. Resultaten från detta projekt ska också ställas mot möjligheten att uppnå likvärdiga eller större förbättringar med andra medel, t ex andra typer av hälsobefrämjande satsningar på arbetsmiljö och arbetsorganisation.

26 Appendix 1. Tabell 1. Medelvärden i olika faktorer för respektive arbetsplats före förändringen, efter 6 månader samt efter 1 månader. 6

27 Tabell 1. Medelvärden för arbetsplatserna (före = augusti/september 00, 6 mån = mars/april 00, 1 mån = augusti/september 00). Humlans Sländans Sländans Fjärilens Fjärilsgårdens öppna hemtjänst servicehus öppna hemtjänst hemtjänst servicehus Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Trivsel med arbetet,,,67,10,10,90,89,00,89,,6,78.8,1,8 Brist på återhämtning,9,0,0,18,79,99,79,8,80,0,11,08,19,1, Obalans Hem/arbete,,81,96 6,0,8 6,6,81,69,00 6, 6,00 6,0 7,8 7,88 7,17 Självskattad ohälsa,0,,9,7,67,,,1,00,,9,,11,6, Olust inför arbetet,8,96,81,8,89,78,,9,,0,6,88,6,6,6 Krav 1, 16,9 16,6 16,0 1, 1,8 1, 1,6 1, 1, 1,9 1,9 16, 17,6 16, Brist på kontroll,77,,1,70,10,1,06,06,0,89,0,78,6,9,9 Stöd 0, 18,7 19, 17,7 18,7 18,6 17,0 17,6 17, 16,8 16,1 17, 16,6 1, 17, 7

28 Tabell 1 forts. Medelvärden för arbetsplatserna (före = augusti/september 00, 6 mån = mars/april 00, 1 mån = augusti/september 00). Humlans Sländans Sländans Fjärilens Fjärilsgårdens öppna hemtjänst servicehus öppna hemtjänst hemtjänst servicehus Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Stress,71,9,8,0,8,9,91,67,6,78,08,1,,1, Fysisk aktivitet,11,,1,9,7,71,0,,16,11,9,7,8,0,0 Arbetsförmåga 7,8 7, 7,0 7,8 7,78 6,7 7,0 8,00 7,0 7,9 6,8 7,67 6,9 7,1 7,1 Muskelbesvär,1,8,9,18,8,76,,06,17,00,7,00,8,08,17 Symptom,8,,08,8,89,6,,00,8,00,,89,1,69,08 Välbefinnande,,68,61,6,7,70,7,7,66,,71,71,86,78,7 8

29 Tabell 1 forts. Medelvärden för arbetsplatserna (före = augusti/september 00, 6 mån = mars/april 00, 1 mån = augusti/september 00). Humlans Sländans Sländans Fjärilens Fjärilsgårdens öppna hemtjänst servicehus öppna hemtjänst hemtjänst servicehus Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån Före 6 mån 1 mån DHEAS,10,9,78,1,7,9,7,68,90,99,00,7 6,68 6,1 7,6 Glukos,17,0,17,97,87,09,10,19,,06,1,99,1,87,6 HbA1c,8,,1,,,1,,9,,,0,1,61,6,, Prolaktin 8,0 9,9 9,7 9,78 11,0 10,8 8, 8,1 7,90 7, 9,7 8,1 6,78 8,8 8,8 SBT , 118,8 11,1 111, 111,9 119,6 1, 119, 116, 11, 11,8 106,9 117,9 11, DBT 79,7 8, 78, 7, 78, 7, 81,8 86, 8,9 79,1 81, 81, 7,7 81,0 79,6 Puls 69, 67, 69,7 6,0 6, 6, 6,0 6,9 6,6 68, 69,1 69,0 6, 66,8 79, Midje/höft-kvot 0,86 0,87 0,8 0,8 0,8 0,80 0,87 0,88 0,87 0,8 0,9 0,8 0,87 0,90 0,8 HbA1C = långtidssocker; SBT = Systoliskt blodtryck; DBT = Diastoliskt blodtryck 9

Ledarledd träning på arbetstid är det modellen?

Ledarledd träning på arbetstid är det modellen? Ledarledd träning på arbetstid är det modellen? Projekt inom äldreomsorgen 2005-2006 Ulrica von Thiele* Petra Lindfors** * AB Previa och Psykologiska institutionen, Stockholms universitet ** Psykologiska

Läs mer

Handläggare: Yvonne Westrin. Rapport om utvecklingsprojekt kring arbetsorganisation och arbetstid inom förskolan Återremiss från sammanträde

Handläggare: Yvonne Westrin. Rapport om utvecklingsprojekt kring arbetsorganisation och arbetstid inom förskolan Återremiss från sammanträde Barn och ungdom hìåöëüçäãéåë=pac= = qà åëíéìíä í~åçé= ako=rmqjntrjmr= ëáç=n=esf=ommrjmujnr= Handläggare: Yvonne Westrin Tfn: 508 08 138 Till Kungsholmens Stadsdelsnämnd = Rapport om utvecklingsprojekt

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

ATTITYDER TILL ALKOHOL OCH TOBAK BLAND KOMMUNALANSTÄLLDA I NORDANSTIG. Anders Drejare

ATTITYDER TILL ALKOHOL OCH TOBAK BLAND KOMMUNALANSTÄLLDA I NORDANSTIG. Anders Drejare ATTITYDER TILL ALKOHOL OCH TOBAK BLAND KOMMUNALANSTÄLLDA I NORDANSTIG Anders Drejare Handledare doktor Anders Wimo Adjungerad professor Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation.

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen. Tjänstemannaarbetet

Läs mer

Återhämtad eller inte: finns det någon koppling mellan kropp och knopp?

Återhämtad eller inte: finns det någon koppling mellan kropp och knopp? Återhämtad eller inte: finns det någon koppling mellan kropp och knopp? Petra Lindfors Professor Stockholms Universitet, Psykologiska institutionen pls@psychology.su.se Varför fokus på återhämtning? föregår

Läs mer

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa.

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Många som har högt blodtryck märker ingenting. Just därför är det så viktigt att mäta det. Här på Apotek Hjärtat kan vi hjälpa

Läs mer

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg?

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Frukostseminarium Äldrecentrum 16 maj 2017 Marta Szebehely, Anneli Stranz & Rebecka Strandell Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Vem ska arbeta

Läs mer

Medarbetarenkäten 2013 besvarades av 722 personer (n= 892), vilket ger en svarsfrekvens på 81 %. För kommunen som helhet är svarsfrekvensen 78 %.

Medarbetarenkäten 2013 besvarades av 722 personer (n= 892), vilket ger en svarsfrekvens på 81 %. För kommunen som helhet är svarsfrekvensen 78 %. Emma Nilsson 0413-622 61 2014-01-13 Medarbetarenkät Vård och Omsorg 2013 Medarbetarenkäten 2013 besvarades av 722 personer (n= 892), vilket ger en svarsfrekvens på 81 %. För kommunen som helhet är svarsfrekvensen

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

DET GRÄNSLÖSA ARBETET: Fyra områden

DET GRÄNSLÖSA ARBETET: Fyra områden DET GRÄNSLÖSA ARBETET: Fyra områden Organisation, ledning och samverkan (Gunnar Aronsson) Lärande, kompetens och personlig utveckling (Tom Hagström) Arbetsroll, könsroll, familjeroll, medborgarroll (Gunn

Läs mer

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen Äldreforskardagen 22 mars 2017 Marta Szebehely Professor Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet

Läs mer

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 2013:1 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 Bara 2 av 10 kvinnor

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck?

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck? Om högt blodtryck Vad är blodtryck Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck gör att åderförfettningen

Läs mer

Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2017

Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2017 Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2017 Inledning Hotell- och restaurangfacket, HRF, organiserar hotellstädare i hotell- och restaurangbranschen.

Läs mer

Hälsa Arbetsmiljö och Livsstilsundersökning (HALU)

Hälsa Arbetsmiljö och Livsstilsundersökning (HALU) Hälsa Arbetsmiljö och Livsstilsundersökning (HALU) HALU genomförd på: Antal enkäter: Datum: Urval: 57 2012-09-10-2013-01-21 Testdatum fr.o.m. 2012-09-01 t.o.m. 2013-03-11 Testnummer inom datum 1 Sida 2

Läs mer

Växjö kommun. Medarbetarundersökning 2014. Genomförd av CMA Research AB. November 2014

Växjö kommun. Medarbetarundersökning 2014. Genomförd av CMA Research AB. November 2014 Växjö kommun Medarbetarundersökning 2014 Genomförd av CMA Research AB November 2014 Läsanvisning och innehållsförteckning I denna rapport redovisas resultatet från medarbetarundersökningen 2014. För varje

Läs mer

ERI och Krav-Kontroll-Stöd

ERI och Krav-Kontroll-Stöd ERI och Krav-Kontroll-Stöd Denna Presentation beskriver 2 olika centrala teorier i arbetet med stressproblematik: ERI och Krav-Kontroll-Stöd. De är bägge framtagna för att hantera stressproblematik på

Läs mer

Underlag för motiverande förändringssamtal kring hälsa. Cerifierad konsult Carina Winnersjö Carinas Testkund

Underlag för motiverande förändringssamtal kring hälsa. Cerifierad konsult Carina Winnersjö Carinas Testkund Underlag för motiverande förändringssamtal kring hälsa Cerifierad konsult Carina Winnersjö Carinas Testkund Utvecklad av Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad Träffgatan 4 136 44

Läs mer

Jobbhälsobarometern Skola

Jobbhälsobarometern Skola 8 september 2014 Sveriges Företagshälsor och Svensk Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern Skola De anställdas syn på jobbet inom utbildningssektorn Innehållsförteckning Förord... 2 Om undersökningen... 3

Läs mer

pigg och effektiv personal

pigg och effektiv personal Skapa en framgångsrik arbetsplats. pigg och effektiv personal Hälsofrämjande och framgångsrik arbetsplats Vår målsättning är att hjälpa och inspirera människor att bli det bästa de kan bli! Hur jobbar

Läs mer

Alla som arbetar har rätt till en arbetsmiljö som främjar hälsa och välbefinnande.

Alla som arbetar har rätt till en arbetsmiljö som främjar hälsa och välbefinnande. Alla som arbetar har rätt till en arbetsmiljö som främjar hälsa och välbefinnande. Den fysiska arbetsmiljön, inklusive att arbetsplatsen är säker och inte orsakar fysiska skador eller besvär, är väldigt

Läs mer

Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013

Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013 Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013 Delrapport Jobbhälsoindex 2013:3 Jobbhälsobarometern Sveriges Företagshälsor 2014-03-11 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om

Läs mer

Må bra i skiftarbete! hur ser de goda lösningarna ut? Är arbetstidsmodeller lösningen på problemet?

Må bra i skiftarbete! hur ser de goda lösningarna ut? Är arbetstidsmodeller lösningen på problemet? Må bra i skiftarbete! hur ser de goda lösningarna ut? Är arbetstidsmodeller lösningen på problemet? Ett forskningsprojekt om arbetstider för sjukvårdspersonal vid Region Västerbottens Göran Kecklund 1,

Läs mer

Sammanfattning ISM-rapport 10

Sammanfattning ISM-rapport 10 1 Redaktör och ansvarig utgivare: Gunnar Ahlborg jr Författarna och Institutet för stressmedicin Omslag: IBIZ 2 Förord Detta är sammanfattningen av den femte ISM-rapporten från KART-studien sedan starten

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Deltagarantalet är fortsatt högt, 82%. En minskning jämfört med tidigare år, men väntat då digitaliseringen behöver tid för etablering.

Deltagarantalet är fortsatt högt, 82%. En minskning jämfört med tidigare år, men väntat då digitaliseringen behöver tid för etablering. MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2017 Hagfors kommun når sitt hittills högsta betyg i årets mätning sedan starten 2012! Samtliga sammanslagna medelvärden i undersökningen redovisas genom ett MMI, motiverad

Läs mer

Hur påverkar en friskvårdssatsning livsstil, hälsa och arbetsförhållanden?

Hur påverkar en friskvårdssatsning livsstil, hälsa och arbetsförhållanden? Hur påverkar en friskvårdssatsning livsstil, hälsa och arbetsförhållanden? En jämförelse mellan två socialförvaltningar undersökta i HAKuL-projektet Marianne Johansson Handledare: Eva Vingård Projektarbete

Läs mer

Metoder för riskbedömning av den psykosociala arbetsmiljön. Vad är psykosocial arbetsmiljö?

Metoder för riskbedömning av den psykosociala arbetsmiljön. Vad är psykosocial arbetsmiljö? Metoder för riskbedömning av den psykosociala arbetsmiljön SAN-konferens 20 oktober 2011, fil.dr. psykolog Forskargruppen Säkerhet-Organisation-Ledarskap Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska akademin,

Läs mer

Psykisk ohälsa, 18-29 år - en fördjupningsstudie 2007. Eva-Carin Lindgren Håkan Bergh Katarina Haraldsson Amir Baigi Bertil Marklund

Psykisk ohälsa, 18-29 år - en fördjupningsstudie 2007. Eva-Carin Lindgren Håkan Bergh Katarina Haraldsson Amir Baigi Bertil Marklund Psykisk ohälsa, 18-29 år - en fördjupningsstudie 2007 Eva-Carin Lindgren Håkan Bergh Katarina Haraldsson Amir Baigi Bertil Marklund Psykisk ohälsa hos vuxna, 18-29 år En fördjupning av rapport 8 Hälsa

Läs mer

Friskvårdspolicy. Hälsa på arbetsplatsen. Ett träd som inte bär frukt kallas ofruktbart - men vem undersöker jordmånen?

Friskvårdspolicy. Hälsa på arbetsplatsen. Ett träd som inte bär frukt kallas ofruktbart - men vem undersöker jordmånen? Friskvårdspolicy Hälsa på arbetsplatsen Ett träd som inte bär frukt kallas ofruktbart - men vem undersöker jordmånen? Bertold Brecht Personalavdelningen Mariette Lindeberg-Öqvist Personalchef Dnr KS/ 02-026

Läs mer

Medarbetarenkät 2008

Medarbetarenkät 2008 SIDAN Medarbetarenkät 00 (medelvärden) Om undersökningen USK har på uppdrag av stadsledningskontorets personalstrategiska avdelning genomfört enkäter med stadens medarbetare. Undersökningen är genomförd

Läs mer

Medarbetarenkät 2004

Medarbetarenkät 2004 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET 2004-06-16 Medarbetarenkät 2004 Frågor per frågeområde (medelvärden) Utrednings- och statistikkontoret (USK) har på uppdrag av personalpolitiska avdelningen och kompetensfonden

Läs mer

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg DET HÅLLBARA LEDARSKAPET Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg charlotte.rawall@pbm.se AGENDA Arbetsmiljöforskning om friska arbetsplatser Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

Balans i arbetslivet. Vad betyder arbetstiderna? Docent Göran Kecklund

Balans i arbetslivet. Vad betyder arbetstiderna? Docent Göran Kecklund Balans i arbetslivet Vad betyder arbetstiderna? Docent Göran Kecklund goran.kecklund@su.se Arbetstider i Sverige* Kvinnor Män Har arbetstider som avviker från dagtid (motsvarande kl. 07-18) 39 % 40 % Kan

Läs mer

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Artikelnummer: 502007-6 Foto: Nordic Photos Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Dygnets alla timmar antogs på kongressen 1999. 2005 prövades

Läs mer

MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN

MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN Innehållsförteckning Nöjd Medarbetar Index (NMI) Frågeområden Helhet Arbetssituation Arbetsmiljö Hälsa Kompetens och utveckling Information Mål och visioner Medarbetarsamtal

Läs mer

Minimera hälsorisker vid rotationsarbete: hur skapas effektiva och långsiktigt hälsosamma arbetstider?

Minimera hälsorisker vid rotationsarbete: hur skapas effektiva och långsiktigt hälsosamma arbetstider? Minimera hälsorisker vid rotationsarbete: hur skapas effektiva och långsiktigt hälsosamma arbetstider? Studiedagar 2017 Transformera ditt ledarskap, 171020 Göran Kecklund, Professor och stf. föreståndare

Läs mer

Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende?

Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende? Omvårdnad Gävle Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende? November 2017 Markör AB 1 (15) Uppdrag: Beställare: Närstående särskilt boende Omvårdnad Gävle Kontaktperson beställaren: Patrik

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR 1 (5) REGION SKÅNE ÅRS UPPFÖLJNING AV DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET (SAM) För att säkerställa det systematiska arbetsmiljöarbetets effektivitet, funktion och utveckling måste det regelbundet föls

Läs mer

Växjö kommun. Medarbetarundersökning 2013. Genomförd av CMA Research AB November 2013

Växjö kommun. Medarbetarundersökning 2013. Genomförd av CMA Research AB November 2013 Växjö kommun Medarbetarundersökning 2013 Genomförd av CMA Research AB November 2013 Läsanvisning och innehållsförteckning I denna rapport redovisas resultatet från medarbetarundersökningen 2013. För varje

Läs mer

Feelgoods Jobbhälsorapport 2018 Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden

Feelgoods Jobbhälsorapport 2018 Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden Feelgoods Jobbhälsorapport 218 Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden Innehåll Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden

Läs mer

Stressrelaterad ohälsa bland anställda vid Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götalands län

Stressrelaterad ohälsa bland anställda vid Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götalands län SAMMANFATTNING ISM-rapport 2 Stressrelaterad ohälsa bland anställda vid Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götalands län Delrapport 1 - enkätundersökning i maj-juni 2004 Gunnar Ahlborg

Läs mer

Förslag till yttrande över motion angående psykisk ohälsa och sjukskrivningar i Landstinget Blekinge

Förslag till yttrande över motion angående psykisk ohälsa och sjukskrivningar i Landstinget Blekinge Landstingsdirektörens stab 2016-04-25 Ärendenummer: 2015/00301 Kanslienheten Dokumentnummer:2015/00301-3 Helene Håkansson Till landstingsstyrelsen Förslag till yttrande över motion angående psykisk ohälsa

Läs mer

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsgivarverket Ulrich Stoetzer Med Dr, Psykolog Sakkunnig Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade

Läs mer

Finns det ett optimalt win/win - schema som passar alla skiftarbetare?

Finns det ett optimalt win/win - schema som passar alla skiftarbetare? Finns det ett optimalt win/win - schema som passar alla skiftarbetare? Göran Kecklund, forskare, Stressforskningsinstitutet Effekter av skiftarbete 25-50% ökning av risken att drabbas av hjärt-/ kärlsjukdom,

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 23/2011 Arbets- och miljömedicin Lund Effekter på sömn och självrapporterad hälsa efter en förändring av skiftschema Björn Karlson Frida Eek Palle Ørbæk Kai Österberg Bakgrund Skiftarbete

Läs mer

Fakta och myter inom stress - Om kortisol

Fakta och myter inom stress - Om kortisol Fakta och myter inom stress - Om kortisol Har stressade personer högt kortisol och vad händer med kortisolkurvan när man blir utmattad? Draken 29 mars 2017 Föreläsare: Ingibjörg Jonsdottir, professor ISM

Läs mer

Resultat Medarbetarenkäten 2014. Kommunkontoret HR-avdelningen 1502101 Rev 1

Resultat Medarbetarenkäten 2014. Kommunkontoret HR-avdelningen 1502101 Rev 1 Resultat Medarbetarenkäten 2014 Kommunkontoret HR-avdelningen 1502101 Rev 1 Medarbetarenkäten 2014 Medarbetarenkäten utgår ifrån Lunds kommuns medarbetarpolicy. Enkäten består av frågor om verksamheten,

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation Innehållsförteckning Är gränsen nådd?.........................................................................................

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Arbetsmiljöundersökning

Arbetsmiljöundersökning Arbetsmiljöundersökning 1 INNEHÅLL Sammanfattning 3 Uppdraget 4 Bakgrund och syfte 4 Undersöknings omfattning och gomförande 4 Svarsfrekvs och bortfall 4 Resultatet av datainsamling 4 Jämförelser Resultat

Läs mer

Metoder för primärprevention och tidig återgång i arbete vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa

Metoder för primärprevention och tidig återgång i arbete vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa Metoder för primärprevention och tidig återgång i arbete vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa Gunnar Bergström, docent 2017-10-20 Namn Efternamn 1 Systematisk litteraturgenomgång Riktlinjer Arbetshälsoekonomiskt

Läs mer

Dialogseminarium kring Förebyggande hembesök

Dialogseminarium kring Förebyggande hembesök Dialogseminarium kring Förebyggande hembesök 9.00-10.00 10.00-10.30 Leena hälsar välkomna En bild av Introduktion forskning som finns Presentation Forskningsläget av stadsdel 1 Centrum Fika 10.30-11.30

Läs mer

GER KORTARE ARBETSDAG ÖKAT VÄLBEFINNANDE?

GER KORTARE ARBETSDAG ÖKAT VÄLBEFINNANDE? GER KORTARE ARBETSDAG ÖKAT VÄLBEFINNANDE? En fallstudie av kortare veckoarbetstid vid Radiumhemmet Katarina Engslätt och Sigrid Wiklund Sociologiska Institutionen Kandidatuppsats i sociologi, 15 h.p. Vt

Läs mer

Högt tempo och bristande ledarskap. Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar

Högt tempo och bristande ledarskap. Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar 1 Högt tempo och bristande ledarskap Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar 2 Ducka inte för ansvaret att åtgärda orsakerna till stress Anställda i hotell- och restaurangbranschen

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan 2014-2016 Organisation och prioriteringar Statsvetenskapliga institutionens arbetsmiljöplan styrs av Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy.

Läs mer

Workshop Tema stress KUNSKAPER FÖR EN BÄTTRE ARBETSDAG. Malin Strömberg Gunnar Lagerström

Workshop Tema stress KUNSKAPER FÖR EN BÄTTRE ARBETSDAG. Malin Strömberg Gunnar Lagerström Workshop Tema stress 1 KUNSKAPER FÖR EN BÄTTRE ARBETSDAG Malin Strömberg Gunnar Lagerström Vad är stress? Stress kan beskrivas som den uppvarvning som kroppen uppvisar när en människa ställs inför en utmaning

Läs mer

Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö

Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö Organisera för en jämställd arbetsmiljö från ord till handling En vitbok från Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag Kvinnors arbetsmiljö 2011-2016. Innehåll

Läs mer

Föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade ohälsan Ge stöd till arbetsgivare och arbetstagare 2 Arbetsmiljölagen: vidta alla åtgärder

Läs mer

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro Skärholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-02-08 Handläggare Charlotte Goliath Telefon: 076 12 24 030 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Skrivelse om ökad

Läs mer

Gävle kommun. Medarbetarundersökning 2011

Gävle kommun. Medarbetarundersökning 2011 Gävle kommun Medarbetarundersökning 2011 Innehållsförteckning BEGREPPSFÖRKLARING 3 TOLKNINGSMALL FÖR STAPLAR 4 ELVA FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN OCH PRESTATIONSNIVÅ 4 BESKRIVNING AV FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN 5 ARBETSRELATERAD

Läs mer

Psykobiologiska processers betydelse för stress, hälsa och välbefinnande

Psykobiologiska processers betydelse för stress, hälsa och välbefinnande Psykobiologiska processers betydelse för stress, hälsa och välbefinnande Vad IDA lärt oss och framtida forskningsfrågor att besvara m h a IDA Petra Lindfors & Ulf Lundberg Professorer, Stockholms universitet,

Läs mer

Högt blodtryck Hypertoni

Högt blodtryck Hypertoni Högt blodtryck Hypertoni För högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas. Har du högt blodtryck ökar risken för följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt,

Läs mer

Jobbhälsobarometern Skola 2015

Jobbhälsobarometern Skola 2015 Rapport 2015-11-09 Sveriges Företagshälsor och Svensk Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern Skola 2015 - Ny statistik om lärares syn på jobbet inom utbildningssektorn Inledning Debatten om skolan är dagligen

Läs mer

Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009.

Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009. Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009. Innehåll: Bakgrund: Sammanfattning av enkätresultat: Metod: Resultat: Diskussion och slutsatser: Sida: 2 2 3

Läs mer

Kvinnors och mäns arbetsvillkor: Vad vet vi egentligen?

Kvinnors och mäns arbetsvillkor: Vad vet vi egentligen? Kvinnors och mäns arbetsvillkor: Vad vet vi egentligen? Magnus Sverke Professor i arbets- och organisationspsykologi Psykologiska institutionen Stockholms universitet magnus.sverke@psychology.su.se Andelen

Läs mer

Kapitel 4 Blodtryck Sida 1 av 7. Kapitel 4. Blodtryck. Copyright 2016: HPI Health Profile Institute AB

Kapitel 4 Blodtryck Sida 1 av 7. Kapitel 4. Blodtryck. Copyright 2016: HPI Health Profile Institute AB Kapitel 4 Blodtryck Sida 1 av 7 Kapitel 4 Blodtryck Kapitel 4 Blodtryck Sida 2 av 7 Blodtryck Högt okontrollerat blodtryck ökar risken för diabetes, åderförfettning, stroke, hjärtinfarkt, hjärtförstoring,

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad

Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad Det här är bilagan till den andra delrapport som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har tagit fram inom ramen för regeringsuppdraget

Läs mer

Medarbetarundersökning 2009

Medarbetarundersökning 2009 Medarbetarundersökning 2009 Mars 2009 Genomförd av CMA Centrum för Marknadsanalys AB www.cma.nu Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Medarbetarundersökning 2009, sid 1 Resultat och sammanfattning Förbättrat

Läs mer

Coachning som rehabiliteringsmetod

Coachning som rehabiliteringsmetod Coachning som rehabiliteringsmetod Ett forskningsprojekt i samverkan med Landstingen i Stockholms län och Västra Götaland Projektägare: Kompetenscentrum för hälsa, Landstinget Västmanland www.safaristudien.se

Läs mer

Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa

Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa Sveriges Företagshälsor Företagshälsovårdens branschorganisation Sveriges Företagshälsors medlemmar utgör huvuddelen av branschen som består av mer

Läs mer

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning inom äldreomsorg, Mölndals stad, 2015

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning inom äldreomsorg, Mölndals stad, 2015 Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning inom äldreomsorg, Mölndals stad, 2015 Kvalitet- och beställarenheten Carolina Day, verksamhetsutvecklare Helena Bertilsson, verksamhetsutvecklare 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2014-03-31 Dnr: 2013/103-UAN-010 Daniel Berr - bh114 E-post: daniel.berr@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Beslut -

Läs mer

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal?

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal? Nedanstående material har skickats ut från Region Skåne till Vårdförbundet, anställda, och chefer på SUS (Vårdförbundets anmärkning) Region Skånes frågor och svar om arbetstidsavtal. Varför vill Region

Läs mer

Rapport. Psykosocial enkät. Medicinska Föreningen Lund-Malmö BMC H10, Sölvegatan 19, Lund

Rapport. Psykosocial enkät. Medicinska Föreningen Lund-Malmö BMC H10, Sölvegatan 19, Lund Medicinska Föreningen Lund-Malmö BMC H10, Sölvegatan 19, 221 84 Lund mf@mfskane.se 2015-09-01 Rapport Psykosocial enkät Under mars månad 2015 genomförde Medicinska Föreningen en enkätundersökning bland

Läs mer

HUSHÅLLS- BAROMETERN. hösten 2005

HUSHÅLLS- BAROMETERN. hösten 2005 HUSHÅLLS- BAROMETERN hösten Institutet för Privatekonomi, Erika Pahne, november 1 Sammanfattning Index ens index har stigit från 48 i våras till 50. Det betyder att hushållens ekonomi förbättrats det senaste

Läs mer

Information till dig som har kranskärlssjukdom

Information till dig som har kranskärlssjukdom Information till dig som har kranskärlssjukdom Sammanställning av Eva Patriksson leg.sjusköterska Granskad av Maria Lachonius verksamhetsutvecklare kardiologi, Truls Råmunddal specialistläkare kardiologi

Läs mer

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar.

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar. 1 (6) Personalpolicy Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-09-15 145) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-09-15 Dokumentansvarig: HR-chef Senast reviderad: 2015-09-15

Läs mer

Fetma ur ett företagshälsovårdsperspektiv

Fetma ur ett företagshälsovårdsperspektiv Fetma ur ett företagshälsovårdsperspektiv Ett temanummer av Scandinavian Journal of Work, Environment & Health 2013;39(3):221-294. Fetma ökar i hela världen och i USA anses var tredje person vara sjukligt

Läs mer

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetstid datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Jobbhälsobarometern 2017 De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Inledning I den årliga Jobbhälsobarometern från Sveriges Företagshälsor svarar mer än 10 000 yrkesarbetande på frågor

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

TRAFIKPILOTERS ARBETSVILLKOR, HÄLSA OCH FLYGSÄKERHET PILOTERS HÄLSA OCH FLYGSÄKERHET

TRAFIKPILOTERS ARBETSVILLKOR, HÄLSA OCH FLYGSÄKERHET PILOTERS HÄLSA OCH FLYGSÄKERHET TRAFIKPILOTERS ARBETSVILLKOR, HÄLSA OCH FLYGSÄKERHET PILOTERS HÄLSA OCH FLYGSÄKERHET GENOMGRIPANDE FÖRÄNDRINGAR Avreglering av flygmarknaden: från statlig och reglerad till kommersiell och hårt konkurrensdriven.

Läs mer

Allmänna reflektioner

Allmänna reflektioner Allmänna reflektioner Behövd - efterlängtad Bra namn Belyser de viktigaste risk- och friskfaktorerna Möjliggör förhoppningsvis att FH kan bli mer av en strategisk partner och förflytta insatser från efterhjälpande

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö 2 En hälsosam vårdmiljö är en god arbetsmiljö där hälsa samt god och säker vård uppnås. Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idén om en hälsosam vårdmiljö

Läs mer

MÖTESPLATS HÄLSA. Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv?

MÖTESPLATS HÄLSA. Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv? MÖTESPLATS HÄLSA Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv? Finns det facit för ett lyckat hälsoarbete? NEJ! Men det finns erfarenheter och kunskaper som kan vägleda TANKE och HANLING Jan Winroth Frågor med

Läs mer

Information till deltagaren

Information till deltagaren Information till deltagaren Bakgrund Är du i åldern 60 75 år? Har du funderingar om din hälsa och då specifikt kring övervikt, diabetes, högt blodtryck eller depression? Vill du veta mer om hur din livsstil

Läs mer

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg 1 (15) Dnr 2013:454 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:94) om ämnesplan för ämnet hälsa i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den

Läs mer

Linköping Universitetssjukhuset - Hälsouniversitetet - Universitetet, centrum för miljö- och utomhuspedagogik

Linköping Universitetssjukhuset - Hälsouniversitetet - Universitetet, centrum för miljö- och utomhuspedagogik Linköping Universitetssjukhuset - Hälsouniversitetet - Universitetet, centrum för miljö- och utomhuspedagogik Kroppen sätter tanken i rörelsesamklang kropp och själ Vad är stress? Hur interagerar kropp

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt?

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? www.feelgood.se Faktorer som främjar hälsa Gott ledarskap (rättvist, stödjande, inkluderande) Kontroll i arbetet (inflytande och stimulans)

Läs mer

Resultat Medarbetarenkäten

Resultat Medarbetarenkäten Resultat Medarbetarenkäten 2016 Medarbetarenkäten 2016 Vi svarar på enkäten för att påverka vår arbetsmiljö och använder resultatet för att utveckla vår arbetsplats. Medarbetarenkäten är gemensam för hela

Läs mer

Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén (V) Genomför försök med 6 timmars arbetsdag, KS 2019/0143

Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén (V) Genomför försök med 6 timmars arbetsdag, KS 2019/0143 Vård- och omsorgsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (5) Gemensam administration Helena Falk 046-355405 helena.falk@lund.se Vård- och omsorgsnämnden Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén

Läs mer

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2017 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 2016-03- 31 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s

Läs mer

Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2016

Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2016 Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2016 2 Inledning Hotell- och restaurangfacket ställde frågor till flera hundra anställda inom hotellstäd om

Läs mer

HÄLSOFRÄMJANDE I ARBETSLIVET Mer ambitiösa arbetsgivare i kommunal vård och omsorg har bättre hälsa bland medarbetarna

HÄLSOFRÄMJANDE I ARBETSLIVET Mer ambitiösa arbetsgivare i kommunal vård och omsorg har bättre hälsa bland medarbetarna HÄLSOFRÄMJANDE I ARBETSLIVET Mer ambitiösa arbetsgivare i kommunal vård och omsorg har bättre hälsa bland medarbetarna Ingemar Åkerlind, Camilla Eriksson, Cecilia Ljungblad, Robert Larsson Akademin för

Läs mer