Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 12.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 12."

Transkript

1 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende Tid , kl Plats A-salen, Växjö kommun Fredrik Pettersson Sekreterare Ledamöter Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ersättare René Jaramillo (KD) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Ulf Hedin (M) Stefan Bergström (FP) Tony Lundstedt (S) Rose-Marie Holmqvist (S) Tjänstemän Kommunchefen Kanslichefen 1 (15)

2 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Förteckning över kommunstyrelsens arbetsutskotts ärenden den 11 februari Presentation av preliminärt bokslut för Växjö kommun Information om uppföljning av internbudgetar och planeringsprocess 3 Information om bostadsbyggande och bostadsprognos 4 Fastställande av tider för företagsbesök våren Lägesrapport om uppdrag att hitta en långsiktig lokallösning för föräldrakooperativet Trollbacken 6 Yttrande över granskningshandling för detaljplan för Laxen 5, Hov, Växjö kommun 7 Försäljning av Arenastaden i Växjö AB 8 Byggnation av ny förskola/skola i Bredvik - fortsatt projektering, samt redovisning av uppdrag om fördjupad kalkyl över kostnader 9 Aktualitetsförklaring av den kommunövergripande översiktsplanen 10 Yttrande över revisorernas granskning av verkställighet och uppföljning av fullmäktiges beslut 11 Redovisning av inkomna och besvarade skrivelser av intresse samt inkomna inbjudningar och protokoll 12 Övrigt 2 (15)

3 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Presentation av preliminärt bokslut för Växjö kommun (15)

4 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Information om uppföljning av internbudgetar och planeringsprocess Dnr KS/2014:73 4 (15)

5 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Information om bostadsbyggande och bostadsprognos 5 (15)

6 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Fastställande av tider för företagsbesök våren (15)

7 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Lägesrapport om uppdrag att hitta en långsiktig lokallösning för föräldrakooperativet Trollbacken Dnr KS/2013:606 Förslag till beslut Arbetsutskottets beslut Arbetsutskottet noterar informationen till protokollet. Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott har i återremitterat ärendet om en ansökan om lån från Föräldrakooperativet Trollbacken och uppdragit åt kommunchefen att tillsammans med skol- och barnomsorgsförvaltningen hitta förslag på en långsiktig lokallösning för Föräldrakooperativet Trollbacken. Föreningen har tidigare erbjudits att löpa fastigheten Gårdsby 2:3 från Växjö stift men avböjt av ekonomiska skäl. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 29 januari 2014 redogjort för ärendet. Av skrivelsen framgår att Vidingehem AB planerar att köpa fastigheten Gårdsby 2:3 från Växjö stift och att Föräldrakooperativet Trollbacken sedan hyr in sig i fastigheten. P.g.a. omorganiseringar inom Växjö stift kommer köpet inte att kunna ske förrän halvårsskiftet (15)

8 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Yttrande över granskningshandling för detaljplan för Laxen 5, Hov, Växjö kommun Dnr KS/2012:883 Förslag till beslut Arbetsutskottets beslut Arbetsutskottet tillstyrker planförslaget. Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har skickat rubricerat ärende på granskning till kommunstyrelsen. Syftet med planförslaget är att pröva mer byggrätt på fastigheten med upp till 8 våningar i den sydvästra delen. I den del som ligger närmast befintlig villabebyggelse behålls nuvarande bestämmelse om max 3 våningar. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 4 februari 2014 redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelse framgår att kommunledningsförvaltningen ser positivt på den möjlighet till framtida bostadsbebyggelse som planen medför. 8 (15)

9 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Försäljning av Arenastaden i Växjö AB Dnr KS/2014:26 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen godkänner att processen att sälja Arenastaden i Växjö AB till Växjö Fastighetsförvaltning AB inleds, med en fusion och bildande av bifirma som följd. Bakgrund Växjö kommun är ägare av fastighetsbolaget Arenastaden i Växjö AB. Under 2013 har bolaget till kommunen sålt all mark som anses utgöra allmän plats och exploateringsområden. Kvar i bolaget finns nu ett antal områden med anläggningar, såsom Värendsvallen, Tipshallen, kastplanen och konstgräsplanen. Denna typ av anläggningar ägs främst av Vöfab och det är därför lämpligt att kommunen säljer till dem och att Arenastaden i Växjö AB sedan fusioneras in i Vöfab. Kommunen har intresse av att namnet Arenastaden i Växjö AB finns kvar och det är därför viktigt att varumärket säkerställs genom att det bildas en bifirma. I anslutning till bolagsaffären görs ändring i bolagsordningen för att ta bort handel med värdepapper som verksamhet. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 3 februari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att Arenastaden i Växjö AB under 2013 sålt stora delar av sitt markinnehav till kommunen och att kvarvarande bestånd lämpligen bör säljas till Vöfab. Efter beslut i de olika bolagens styrelser planeras försäljningen med efterföljande fusion kunna godkännas av kommunfullmäktige i maj (15)

10 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Byggnation av ny förskola/skola i Bredvik - fortsatt projektering, samt redovisning av uppdrag om fördjupad kalkyl över kostnader Dnr KS/2012:796 Förslag till beslut Arbetsutskottets beslut 1. Arbetsutskottet godkänner skol- och barnomsorgsnämndens begäran om att godkänna nämndens beslut 6/2014 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med fastighetsbolaget genomföra detaljprojektering och utarbeta underlag för anbudsförfrågan för projektet samt att återkomma inför beslut om anbudsutskick. 2. Arbetsutskottet godkänner uppdrag från om fördjupad kalkyl över kostnader med redovisning av nyckeltal. Bakgrund Skol- och barnomsorgsnämnden beslutade i 6/2014 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med fastighetsbolaget genomföra detaljprojektering och utarbeta underlag för anbudsförfrågan för projektet. Ärendet översänds till kommunstyrelsens arbetsutskott för vidare behandling. Kommunstyrelsens arbetsutskott fick information i ärendet och beslutade i 509/ Arbetsutskottet noterar information i protokollet. 2. Arbetsutskottet uppdrar till kommunchefen att återkomma med en fördjupad kalkyl över kostnader med redovisning av nyckeltal såsom t ex kostnad per barn och kvadratmeter. Skol- och barnomsorgsnämnden godkände i 110/2013 det övergripande lokalprogram för projektet som tagits fram samt gav förvaltningen i uppdrag att fortsätta programarbetet utifrån denna redovisning. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 28 januari 2014 redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att planering för nybyggnad av förskola/skola på Bredvik pågår. Systemhandling är framtagen och kalkyl visar på en investeringsutgift på 310 Mkr. Projektering och anbudsförfrågan är planerad att genomföras under 2014 med byggstart i mars Förskolan planeras vara klar till december 2016 och skolan till höstterminen (15)

11 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunchefen har i samma skrivelse även redovisat det uppdrag som arbetsutskottet gav i 509/2013 om fördjupad kalkyl över kostnader med redovisning av nyckeltal för byggnationen. 11 (15)

12 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Aktualitetsförklaring av den kommunövergripande översiktsplanen Dnr KS/2014:54 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag 1. Kommunstyrelsen beslutar att pröva aktualiteten av Växjö kommuns översiktsplan. 2. Kommunstyrelsen ger kommunchefen i uppdrag att se över översiktsplanens aktualitet. Bakgrund En översiktsplan ska spegla kommunens syn på utvecklingen inom mark- och vattenanvändningen. Översiktsplanen är vägledande vid beslutsfattande enligt plan- och bygglagen samt för andra lagrum och således är översiktsplanens aktualitet av vikt. Kommunfullmäktige skall, enligt Plan- och bygglagen 3 kap. 27, minst en gång under mandatperioden pröva aktualiteten på översiktsplanen för att klargöra om den alltjämt stämmer överens med kommunens viljeriktning för mark- och vattenanvändningen. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 27 januari 2014 redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. 12 (15)

13 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Yttrande över revisorernas granskning av verkställighet och uppföljning av fullmäktiges beslut Dnr KS/2014:33 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag 1. Kommunstyrelsen lämnar skrivelse daterad 24 januari 2014 som sitt yttrande över granskningsrapporten. 2. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunchefen att ta fram skriftliga rutiner för vilka uppdrag som ska följas upp och hur detta ska ske. Uppdraget ska vara slutfört senast i maj Bakgrund Kommunens revisorer har genomfört en granskning av verkställigheten och uppföljningen av kommunfullmäktiges beslut och begärt kommunstyrelsens yttrande över ett antal rekommendationer som granskningen kommit fram till. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 24 januari 2014 redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut och yttrande. Av skrivelse framgår att kommunledningsförvaltningen ställer sig positivt till revisorernas rekommendation att ta fram en rutin för uppföljning av uppdrag. I kommunchefens förslag till yttrande kommenterar kommunledningsförvaltningen de rekommendationer som framförs i rapporten och redogör för de åtgärder som kommer att vidtas. Bland annat kommer rapportens rekommendationer tas upp i nämndsekreterarnas samordningsgrupp. 13 (15)

14 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Redovisning av inkomna och besvarade skrivelser av intresse samt inkomna inbjudningar och protokoll Dnr KS/2014:83 Förslag till beslut Arbetsutskottets beslut Arbetsutskottet godkänner redovisningen. Bakgrund Kommunkansliet har i en skrivelse den 4 februari lämnat en redovisning av inkomna och besvarade skrivelser av intresse samt inkomna inbjudningar och protokoll. 14 (15)

15 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Övrigt 15 (15)

16 Anna Karlsson utvecklingschef Tel Målområdessamordnare, förvaltningschef, VD Återkoppling internbudget Bakgrund Växjö kommuns styrsystem utgår från tio målområden. Nämnder och styrelser planerar och följer upp sin verksamhet utifrån dessa målområden. Målområdena syftar till att åstadkomma helhetssyn, medborgarperspektiv och främja samverkan förvaltningar och bolag emellan. Kommunfullmäktige fastställer sin budget i juni. Därefter har nämnder och styrelser att svara på fullmäktiges budget genom en internbudget där nämnden/styrelsen beskriver hur nämnden/styrelsen inom sin verksamhet avser att bidra till fullmäktiges mål. Nämnder och styrelsers internbudget fastställs senast november månad. Målområdessamordnarna har analyserat nämnder och styrelsers internbudgetar utifrån ett helhetsperspektiv med frågeställningarna; när vi summerar nämnder och styrelsers internbudgetar möter vi då kommunfullmäktiges mål och uppdrag på ett tillfredsställande sätt? Är strategierna som planeras relevanta och tillräckliga och har fullmäktiges prioriteringar/uppdrag fångats upp av berörda nämnder/styrelser? Sammanfattande bedömning och reflektioner Man bör vara medveten om att nämnder och styrelsers internbudgetar inte ger hela bilden av nämndens/bolagens verksamhet på grund av att nämnder och styrelser inte skriver in alla de insatser/strategier som de planerar att genomföra under 2014 i sina internbudgetar. Det är dock viktigt att de insatser/strategier som är de viktigaste för att nå/bidra till fullmäktiges mål beskrivs för att få en rättvis bild av förutsättningarna att nå målen. Det är tydligt att nämnder och styrelser har behov av att prioritera bland fullmäktiges mål. Flera nämnder har i 2014 års internbudget valt att fokusera på färre målområden och mål och har färre strategier inom målområdena. Man kan betänka huruvida man ska göra vissa målområden obligatoriska och vissa som man kan förhålla sig mera frivilligt till. Nivån på de framtagna strategierna är väldigt olika, några nämnder har väldigt övergripande strategier, så pass att de tenderar att bli luddiga och KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN utvecklingsenheten 1 (6) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Tel Mobil Fax Org.nr Bg Hemsida E-post anna.karlsson4@kommun.vaxjo.se

17 Anna Karlsson utvecklingschef Tel svävande medan andra nämnder har väldigt specifika strategier, mer som konkreta aktiviteter. Det krävs en samsyn kring vad en strategi är och hur djupgående och detaljerade de ska vara. Eftersom nämnders och styrelsers internbudgetar är just nämndens respektive styrelsens budget är det svårt att utläsa vilken samverkan som sker mellan förvaltningar och bolag i olika frågor men på det sätt strategierna är formulerade är det svårt att se att samverkan över förvaltnings- och bolagsgränser genomsyrar strategierna. Växjö kommun skulle få ut större effekt om man mellan förvaltningar och bolag enades om vilka insatser som är viktigast för måluppfyllnaden och tillsammans satsade på dessa och på så sätt skapade samsyn kring satsningar och prioriteringar. Det är en rekommendation att målområdessamordnare rådgör med berörda förvaltningar och bolag när det gäller framtagning av mål och aktiviteter inom målområdena inför internbudgetarbetet. Detta främst för att åstadkomma samverkan och samsyn. Detta görs till viss del redan inom ex miljö och mångfald men kan ske på ett mer systematiskt sätt och inom samtliga målområden. Arbete och företag Övervägande antalet av nämnder och styrelsen har mål och strategier inom målområdet arbete och företag. Fullmäktiges uppdrag och prioriteringar täcks väl in i de strategier som planeras. Strategierna bidrar till de båda övergripande målen samt verksamhetsmålen för god ekonomisk hushållning. Bygga och Bo Det första övergripande målet (hållbart samhällsbyggande) är väldigt brett och det andra (planberedskap och villatomter) mer avgränsat. Detta gör att allt kan rymmas under det första målet medan knappt några förvaltningar egentligen har något att tillfoga under det andra målet. Barn och utbildning Nämnders och styrelsers strategier förhåller sig till de övergripande målen på ett balanserat sätt. SoB arbetar med fem strategier inom målområdet barn och utbildning SoB förklarar att KF:s prioriteringar samlas i dessa strategier så att de täcker in de övergripande målen. Uttalade strategier 2 (6)

18 Anna Karlsson utvecklingschef Tel saknas för ex Landningsbana och Navigatorcentrum. SoB, GN och NAV kan vinna på att utveckla gemensamma strategier för nämndsövergripande insatser. Demokrati och Mångfald Den sammanställningen av nämndernas aktiviteter inom målområdet demokrati och mångfald för 2014 påvisar en klar förbättring. Bedömningen är att flertal aktiviteter kommer med stor sannolikhet att bidra till ökad måluppfyllelse av fullmäktiges budget och de prioriteringar och uppdrag som beskrivs. Alla prioriteringar och uppdrag har plockats upp av en eller flera nämnder. Miljö, energi och trafik Inom MET är uppdragen många och detaljerade. Alla fullmäktiges uppdrag inom MET finns inte att återfinna i nämnder och styrelsers internbudgetar. Ex klimatsmart mat, insatser kring cykelvägnätet, kostnadstäckning anslutningsavgift vatten och avlopp, system för inmatad och uttagen el på nätet mfl uppdrag finns inte nämnda i någon nämnds eller styrelses internbudget. Stöd och omsorg Bedömningen är att de övergripande mål, verksamhetsmål och uppdrag som lagts fast i kommunbudget 2014 för målområdet stöd och omsorg på något sätt täcks av de strategier som nämnderna planerar. Erfarenheten från tidigare år är att det just vid nämndsövergripande frågor ibland saknas riktigt tryck, ett sådant exempel är bostäder för vissa grupper. Trygghet och säkerhet Många åtgärder görs som bidrar mot målet att Växjö ska upplevas trygg och säkert och det finns en positiv utveckling över åren. Det verkar dock vara lång väg att gå innan det andra målet att Säkerhets- och trygghetsaspekter är prioriterat i Växjö kommuns verksamheter ska anses uppfyllt. Beskrivning och strategi av hur man jobbar med suicid som är nämnt under KF:s prioriteringar saknas. 3 (6)

19 Anna Karlsson utvecklingschef Tel Uppleva och göra Det finns en klar övervikt med strategier som möter det övergripande målet Växjö kommun ska vara en kommun med ett varierat och inspirerande utbud av upplevelser, aktiviteter och kultur samt verksamhetsmålet andelen medborgare som är nöjda med kultur- och fritidsutbudet ska öka. Det övergripande målet Växjö kommun ska främja folkhälsan genom att skapa förutsättningar för friskvård, rekreation och möjligheten att utöva idrott på olika nivåer täcker ett väldigt stort område som flera nämnder kan påverka på olika sätt men det får relativt litet utrymme totalt. Ansvarsområdena mellan KS och FN är oklara, här finns liknande strategier gällande t.ex. Arenastaden vilket inte är effektivt. Bättre samordning behövs. När det gäller de övergripande målen Att Växjö kommun ska vara en kommun med ett varierat och inspirerande utbud av upplevelser, aktiviteter och kultur konstaterar vi att vi även här behöver samordna insatserna ytterligare. Arbetsgivare Nämnder och styrelser arbetar för att nå fullmäktiges mål och strategierna är relevanta. Ledarskap är i fokus och satsningar på hälsa prioriterade, vilket är i linje med fullmäktiges prioriteringar. Medarbetarenkätens handlingsplan bör kopplas till nämnder och styrelsers internbudget. På KN och FN hänvisas till handlingsplanen i internbudgeten, vilket fungerar om den bifogas senare. Det kan vara så att de bildar exempel framåt. Genom att samarbete mellan personalsekreterare i Växjö kommun kan vi i högre grad samordna liknande strategier och bli tydligare, men tillåta utrymme för det förvaltningsspecifika. Växjö kommuns ekonomi och effektivitet Nämnders och styrelsers redovisningar inom målområdet varierar. Vissa har beskrivet strategier för hur man kan bidra till att nå fullmäktiges mål medan andra enbart koncentrerar sig på att beskriva resursbehoven men med en koppling till att uppnå målen. 4 (6)

20 Anna Karlsson utvecklingschef Tel Det första övergripande ekonomiska målet är att Växjö kommun ska ha en god ekonomi och att nämnder och styrelser ska bedriva verksamheten inom tilldelad budgetram. Tre nämnder har därutöver i sina internbudgetar räknat med att disponera eget kapital på sammanlagt 21,6 mkr (varav 17 mkr beaktats i kommunens budget för 2014). Detta är tillåtet under förutsättning att det används till engångsinsatser. Dessutom är det sedan tidigare godkänt att eget kapital inom tekniska nämndens verksamheter får hanteras över tiden. Skol- och barnomsorgsnämnden har därutöver tagit ett särskilt beslut om att tillföra 20 miljoner till grundbeloppet (timersättning) för förskoleverksamheten som ett engångsbelopp under Finansiering sker via nämndens positiva egna kapital. Ersättningsnivåer för 2015 behandlas, enligt nämnden, i ordinarie budgetarbete. Detta innebär sammantaget att kommunens budgeterade resultat 2014, - 57 mkr, försämras med ytterligare 24,6 mkr till ett underskott på - 82 mkr. Beträffande strategier för att bidra till det andra övergripande målet, att verksamheten ska bedrivas effektivt, saknas i några fall en sådan redovisning. Däremot kan strategier om detta i vissa fall utläsas under andra målområden. Redovisningen i interbudgeterna torde inte heller vara helt fullständig eftersom en del åtgärder görs utan att det anges, exempelvis vardagsrationaliseringar. Flera nämnder och styrelser arbetar aktivt med att utveckla sin ekonomistyrning och modeller för uppföljning. Brukarunderökningar och jämförelser med andra kommuner bidrar också till måluppfyllelsen. Bedömningen är därför sammantaget att det pågår ett omfattande effektivts- och omstruktureringsarbete för att kunna bedriva kommunens verksamhet än mer effektivt. Ove Dahl Kommunchef Anna Karlsson utvecklingschef 5 (6)

21 Anna Karlsson utvecklingschef Tel (6)

22 ÄRENDE Dnr KS/2013: Fredrik Pettersson Administratör Tel Kommunstyrelsen Information om uppdrag att hitta en långsiktig lokallösning för Föräldrakooperativet Trollbacken Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott har i återremitterat ärendet om en ansökan om lån från Föräldrakooperativet Trollbacken och uppdragit åt kommunchefen att tillsammans med skol- och barnomsorgsförvaltningen hitta förslag på en långsiktig lokallösning för Föräldrakooperativet Trollbacken. Föreningen har tidigare erbjudits att löpa fastigheten Gårdsby 2:3 från Växjö stift men avböjt av ekonomiska skäl. Ärendet Kommunchefen har arbetat fram en långsiktig lösning som går ut på att Vidingehem AB köper Gårdsby 2:3 och att Föräldrakooperativet Trollbacken fortsätter att hyra in sig i fastigheten. P.g.a. omorganiseringar har Växjö stift dock meddelat att ett köp kan ske tidigast vid halvårsskiftet Ove Dahl kommunchef Martin Fransson t.f. kanslichef Kommunledningsförvaltningen KOMMUNKANSLIET 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Mobil /RedigerareMobilTelefon/ Fax Org.nr Bg E-post fredrik.pettersson@vaxjo.se

23 ÄRENDE Dnr KS/2012: Kristina Thorvaldsson planeringschef Tel Kommunstyrelsen Detaljplan för Laxen 5, Hov i Växjö kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att tillstyrka planförslaget. Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har skickat rubricerat ärende på granskning till kommunstyrelsen. Syftet med planförslaget är att pröva mer byggrätt på fastigheten med upp till 8 våningar i den sydvästra delen. I den del som ligger närmast befintlig villabebyggelse behålls nuvarande bestämmelse om max 3 våningar. Synpunkter Planeringskontoret ser positivt på den möjlighet till framtida bostadsbebyggelse som planen medför och har inga synpunkter på förslaget. Beslutet skickas till Byggnadsnämnden Ove Dahl kommunchef Kristina Thorvaldsson planeringschef Kommunledningsförvaltningen PLANERINGSKONTORET 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Mobil /RedigerareMobilTelefon/ Fax Org.nr Bg E-post kristina.thorvaldsson@vaxjo.se

24 Detaljplan LAXEN 5, Hov, Växjö kommun Granskningshandling Dnr: 2010BN0436 GRANSKNING TILL

25

26 Handläggare Anna Thyrvin Samrådsredogörelse 2 Dnr 2010BN0436 Dpl 214 Detaljplan Laxen 5 i Hov, Växjö kommun. Syftet med planförslaget är att planera för fler bostäder på en del av fastigheten Laxen 5. Ny bebyggelse är tänkt att placeras ovanpå befintlig byggnad eller i direkt anslutning till befintliga byggnader. Planförslaget var ute på samråd under tiden till Under samrådet inkom det synpunkter angående fastighetsbestämmelser och ökad byggrätt som föranledde en utvidgning av planområdet. Detaljplanen har omarbetats och sänds ut på ett nytt samråd. Yttranden utan synpunkter Hov Dalbogård Hovslund 3 Skola- och barnomsorgsnämnden Arbete- och välfärd Wexnet AB E.ON Polismyndigheten Yttranden utan synpunkter Länsstyrelsen Samråd enligt 5 kap 11 Plan- och Bygglagen(PBL), refererande till samrådshandlingar upprättade Planens syfte Syftet är att komplettera befintliga byggnader inom fastigheten (bygga ovanpå eller i anslutning till) så att byggnaderna blir 4-5 våningar höga). Länsstyrelsen har yttrat sig över ett tidigare samråd för del av fastigheten Laxen. Planområdets avgränsning har nu utökats väsentligt (så att hela fastigheten inbegrips) varför ett nytt samråd tas fram. Ur hållbarhetssynpunkt och utifrån miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö hänvisar länsstyrelsen till tidigare synpunkt i det första samrådet. Ett genomförande av detaljplanen bör vara ekonomiskt hållbart då det innebär att ett flertal nya bostäder kan upprättas relativt nära stadskärnan och Dalbo centrum och med tillgång till bra kommunikationer. Ur social hållbarhetssynpunkt är utemiljön och tillgängligheten till gröna områden särskilt angeläget att beakta. Detaljplanens koppling till översiktsplan samt tidigare planläggning

27 Den föreslagna förändringen finns inte specifikt redovisat i kommunens gällande FÖP för Växjö kommun, antagen Däremot är området i utpekat som Stadsbebyggelse i den växande staden (bostäder, handel, kontor). Riktlinje i FÖP som anges för området är att natur- och parkmarkens karaktär ska behållas. När det gäller Kungsgårdsvägen anges att dess sidoområden ska göras mer stadsmässiga med träd och gräsytor. Om planen avviker från översiktsplanen ska det av planbeskrivningen framgå skälen för avvikelsen. Detaljplaneområdet ingår i en större stadsplan som fastställdes För det nu aktuella området anges i stadsplanen användning A Allmänt ändamål och en byggnadshöjd på 7,6 meter. Redovisning av detaljplanens konsekvenser Enligt PBL 4 kap. 33 p. 5 ska konsekvenserna på fastighetsnivå för organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga åtgärder framgå av detaljplanens planbeskrivning. Kommunen har redovisat detta under Administrativa frågor Åtgärder för planens genomförande. Allmänna intressen enligt 2 kap PBL Bebyggelse Användning DB (Vård Bostäder) anges för hela planområdet. Högsta våningstal anges till 8 respektive 3 (olika delar på plankartan). Länsstyrelsen konstaterar att tidigare illustration där ett av husen fått 5 våningar har tagits bort. Fortsatt är det dock viktigt att det tydligt framgår hur en ev. påverkan på stadsbilden och omkringliggande villabebyggelse, där hela byggrätten har utnyttjats, kan se ut. Planens syfte som anger att befintliga byggnader kan bli 4-5 våningar höga bör tydliggöras så det bättre stämmer överens med regleringen på plankartan. Länsstyrelsen konstaterar att då befintlig bebyggelse inom fastigheten idag utgörs av en väl sammanhållen bebyggelsemiljö med arkitektoniska kvaliteter bör ny bebyggelse i sin utformning och estetik varsamt anpassas till dessa förutsättningar. Tillgång till gröna ytor och en god utemiljö Detaljplanebeskrivningen har kompletterats med en text som redovisar områdets tillgång till grönområden inom ett gångavstånd. Här görs även koppling till kommunens grönstrukturprogram antaget Länsstyrelsen vill liksom kommunen poängtera vikten av att det för ett äldreboende, både inom och utanför planområdet, är särskilt angeläget att det finns god tillgång till närliggande grönytor. Då planområdet är planlagt för vårdboende anser länsstyrelsen att det är särskilt angeläget att det inom planområdet finns väl anpassade och tillgängliga ytor för en god och trivsam utemiljö. Buller Enligt planbeskrivningen har en bullerberäkning tagits fram för dagens trafik på Kungsvägen. Den beräknade hastigheten är 30 km/tim. Här framgår att för bostäder närmast vägen kan bullervärden mellan 55 dba och 65 dba uppnås. För övriga delar av planområdet är de beräknade värdena under 55 dba. På plankartan finns en planbestämmelse som anger vilka restriktioner som måste finnas för området närmast Kungsvägen. Länsstyrelsen erinrar om att i första hand bör ny bebyggelse läggas så att bullerriktvärdet inte överskrids. Om avsteg från Boverkets huvud- regel (att bostäder inte får uppföras vid bullervärden över 55 dba vid fasad) ska tillämpas måste detta motiveras. Dagvattenhantering 2

28 Enligt detaljplanen kommer dagvattnet att fördröjas inne på fastigheten innan det når ledningsnätet. Därefter förs det till lagunerna innan de når Växjösjön. Vatten från tak och hårdgjorda ytor ska ledas över gräsytor och mark där infiltration är möjlig. Tidigare, enligt länsstyrelsen, otydliga planbestämmelse som angav att markytan ej fick hårdgöras ytterligare har tagits bort. Kommunen hänvisar nu till att dagvattenhanteringen ska prövas i bygglovet. Lokal dagvattenhantering ska lösas på fastigheten. Länsstyrelsen erinrar om att det för en god infiltration måste finnas tillräckligt med genomsläppliga ytor. Krav/anspråk enligt annan lagstiftning Betydande miljöpåverkan enligt 6 kap 11 Miljöbalken Kommunen har i sin behovsbedömning, enligt kriterierna i bilaga 4 till MKB-förordningen, kommit fram till att ett genomförande av detaljplanen ger mycket liten miljöpåverkan. Länsstyrelsen har inget att erinra mot omfattning och innehåll i behovsbedömningen. Förorenade områden enligt 10 kap Miljöbalken Enligt länsstyrelsens dokumentation finns det ingen förorenad mark inom planområdet. Fornminnen enligt 2 kap Lag om kulturminnen m.m. Inga kända fornlämningar finns inom planområdet enligt fornminnesregistret (FMIS). Särskild arkeologisk utredning (KML 2 kap 11 ) erfordras inte men om fornlämningar påträffas i samband med schaktningar o d skall arbetet avbrytas omedelbart och Länsstyrelsen meddelas utan dröjsmål. Prövningsgrunder enligt 11 kap 10 PBL Riksintressen enligt 3 o4 kap Miljöbalken Påverkas inte av planförslaget. Mellankommunala intressen Påverkas inte av planförslaget. Miljökvalitetsnorm enligt 5 kap Miljöbalken. Av planhandlingarna kommenteras att gällande miljökvalitetsnormer enligt 5 kap. Miljöbalken inte påverkas av planen. Kommunens hantering av dagvatten gör att lagunen i Växjösjöns reningskapacitet inte påverkas. Växjösjön har otillfredsställande status och uppnår inte gällande MKN. Länsstyrelsen vill påpeka att åtgärder behöver genomföras för att MKN ska kunna uppnås i Växjösjön. Hälsa och säkerhet, risk för olyckor, översvämning och erosion. Risk för ev. översvämning i ledningsnätet finns. Att detaljplanen uppfyller kraven på hur dagvattnet ska tas om hand inom kvartersmarken innan de når lagunerna och Växjösjön är därmed angeläget. Kommentar: Detaljplanen ger möjlighet att i en begränsad del i den sydvästra delen av kv. Laxen kunna bygga upp till åtta våningar för att kunna möta framtida behov av olika typer av bostäder för bland annat äldre personer. Medan de delar av fastigheten som möter villabebyggelsen i norr och öster ligger kvar på samma bygghöjd som tidigare, det vill säga 2-3 våningar. En byggnadsarea på 40 % av fastighetsarean till- 3

29 låts inom planområdet för att ge möjlighet till både grönytor samt andra ev lösningar för utemiljön som exempelvis inglasade trädgårdar/ växthus. Men då nya byggnaders exakta placering och utformning inte är känd i dagsläget så ska en skuggstudie genomföras i samband med bygglovprövning. Under rubriken bygglov i planbeskrivningen står tydligt vad som särkskilt ska beaktas i bygglovskedet. Det finns goda möjligheter att ny bebyggelse klarar riktvärden för buller. Inom en begränsad del av området överstigs riktvärden. Då regleras ny bebyggelse med avstegsregler. Motiv till avstegsregler redovisas i planbeskrivningen. Planens syfte har justerats för att bättre stämma överens med förändringarna i plankartan. Posten Vi tar fasta på det förutbestämda att vid ombyggnation och nybyggnation blir det fastighetsboxar. Äldreboendet Hovslund har idag fastighetsboxar. Kommentar: Synpunkten noteras. Gäddan 34 Villorna på Harsövägen är byggda för stora barnfamiljer. Redan i dagsläget går alla varutransporter med tunga lastbilar till Hovslund via Harsövägen. Farligt för barn som leker! En utbyggnad av Hovslund ger ökad tung trafik på Harsövägen. Den trafiksituationen måste lösas! (Infart via Kungsvägen). Samt bullernivåerna måste sänkas. Huset mitt emot Gäddan 34 ligger på en kulle. Ett 3-våningshus där motsvarar ett 4-våningshus. Skuggorna är redan nu långa (se fotot på första sidan i detaljplanen). Skuggningseffekten orsakar att Gäddan 34 inte kommer få någon eftermiddags- eller kvällssol. Redan i dagsläget parkerar boende och personalen på Hovslund på Harsövägen längs med vår tomt, vilket påverkar framkomligheten för buss och boende på Harsövägen. Med fler boende på Hovslund måste parkeringsproblemet lösas. Ett stort parkeringsgarage behövs! Kommentar: Enligt riktlinjer för beräkning av parkeringsbehov för Växjö kommun ska det göras en särskild utredning för områden där det finns vård och vårdboende. Därför ska parkeringsfrågan utredas närmare i bygglovskedet. Då det i dagsläget inte är bestämt hur utformningen på nya byggnader kommer att se ut, kommer det att istället att göras en skuggstudie i bygglovskedet för att ge en rättvisande bild av konsekvenserna. Den tillåtna byggnadshöjden i den östra delen av planområdet ligger kvar på samma nivå som den redan gör i gällande detaljplan, vilket innebär 2-3 våningar (se plankartan). Vad gäller frågor om trafiksituation (hastigheter, förbud mot parkering mm) ansvarar Tekniska nämnden för de frågorna. Synpunkterna skickas vidare till Tekniska nämnden. 4

30 Hovslund 1 Inom det nya området III ligger nu marklägenheter- radhus. Om fastighetsägaren, med stöd av den nya planen, vill riva dessa för att ge plats för 3-våningshus vore det ett steg i negativ riktning. Korsövägen utgör idag parkeringsplats för besökande till Hovslund. Förslaget, från någon, om att arrangera en cykelväg längs Kungsgatan vore värt att gå vidare med. Jag ser dagligen mammor med barn på pakethållaren ta sig upp för gatan. När man kör i nordlig riktning, observera stigningen. Det ger ofta en vinglig färd. Därtill har sakta in stolpar monterats vilket tvingar ut cyklisterna än mer i gatan. Kommentar: Detaljplanen ändras så att området där marklägenheterna ligger idag får ett maximalt våningsantal på två våningar. Enligt riktlinjer för beräkning av parkeringsbehov för Växjö kommun ska det göras en särskild utredning för områden där det finns vård och vårdboende. Därför ska parkeringsfrågan utredas närmare i bygglovskedet. Frågan om cykelväg i anslutning till området hänvisas till Tekniska nämnden. Tekniska nämnden Tekniska nämndens arbetsutskott har följande synpunkter på aktuell detaljplan. 1. Innan man godkänner en ökad byggrätt på fastigheten måste grönområden säkras, dagvattenhanteringen och parkeringsfrågan lösas. Det kommer troligtvis att byggas ut i etapper och då måste en helhetslösning finnas som stöd till bygglovshanteringen. 2. Hänvisningen till annan fastighetsägares grönområde känns tveksam, 3. I samrådsunderlaget finns inga uppgifter om uppskattad ökning av antalet bostäder vilket gör det svårt att beräkna kapaciteten i befintligt ledningsnät. Kommentar: En byggnadsarea på 40 % av fastighetsarean tillåts inom planområdet för att säkerställa att de grönytor som finns inom kvarteret inte behöver tas i anspråk för bebyggelse och att dagvattenhanteringen inte försämras. Inbyggda trädgårdar/ växthus kan också vara aktuella som gröna miljöer för de boende (Exempel: Bovieran). Parkering ska lösas inom den egna fastigheten. Men en beräkning av parkeringsbehovet behöver göras då det inte finns några generella parkeringsnormer för vård. Enligt riktlinjer för beräkning av parkeringsbehov för Växjö kommun ska det göras en särskild utredning för områden där det finns vård och vårdboende. Därför ska parkeringsfrågan utredas närmare i bygglovskedet. Antal lägenheter finns inga uppgifter om idag då fastighetsägaren inte preciserat exakt vad de vill bygga eller vilket läge de vill bygga i. Regionförbundet Södra Småland Regionförbundet har sedan tidigare haft detaljplanen för samråd ( ) och betonade då vikten av att angöring för serviceresor säkerställs när föreslagna åtgärder genomförs. 5

31 Efter att ha tagit del av rubricerad handling konstaterar vi att vi inte har några ytterligare synpunkter på förslaget och därmed inga erinringar mot detsamma. Regionförbundet utgår från att det tidigare yttrandet har tagits i beaktning. Kommentar: Planen förhindrar inte angöring för serviceresor. Eventuella förändringar i studeras närmare i bygglovskedet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Planbestämmelserna innehåller inga begränsningar avseende hur mycket av fastigheten som får bebyggas och inga gröna ytor är avsatta för bevarande eller nyanläggning. I områden där äldre människor bor är tillgången till nära gröna platser nödvändiga, eftersom avstånd till gröna områden som vanligvis kan anses som korta kan vara oöverstigliga för människor med rollator eller rullstol. De grönområden som omnämns i planen ligger meter från bostäder, och fyller inte alls funktionen som nära gröning. I klimatanpassningsplanen som fastställdes av fullmäktige 23 april 2013, beskrivs hur klimatförändringar i form av fler, längre och intensivare värmeböljor kan få effekter i form av ökad dödlighet bland äldre. Att öka de gröna ytorna med fler skuggande träd är en föreslagen åtgärd för att minska denna effekt. Tillgången till attraktiva och lättillgängliga gröna ytor inom fastigheten måste därför säkerställas redan i planen och inte hänvisas till bygglovsskedet. Planbestämmelserna angående trafikbuller bör förtydligas. Det finns bestämmelser både om att riktvärdena för buller ska klaras och att avsteg från riktvärdena kan accepteras under vissa förutsättningar. Dessutom står det i behovsbedömningen att bullret inte bedöms överstiga gränsvärden. Med tanke på att det inom fastigheten finns bostäder för äldre kan avsteg från riktvärdena ifrågasättas. Äldre människor är mer känsliga för bullerstörningar och det bör därför eftersträvas att placera nya bostäder så att risken för bullerstörningar minimieras. Även maximala ljudnivåer vid uteplatser bör behandlas i planbeskrivningen. Skuggstudier bör utföras i detaljplaneskedet och inte hänskjutas till bygglovsskedet. Det är viktigt att hela samrådskretsen får möjlighet att ha synpunkter på hur byggrätten förläggs utifrån resultatet av skuggstudien Om det inte går att förutse exakt placering eller utformning av nya byggnader får man lämpligen göra skuggstudier av förhållandena när maximal byggrätt utnyttjas. Planbeskrivningen bör kompletteras med vilka miljökvalitetsmål som påverkas av planens genomförande och vilka åtgärder som kommer att vidtas för att underlätta möjligheten att nå dessa mål. Luftkvaliteten bör kommenteras ytterligare. Ambitionsnivån för luftkvaliteten i områden där nya bostäder planeras bör vara högre än att enbart klara miljökvalitetsnormerna. Planbeskrivningen bör kompletteras med en bedömning om uppsatta miljömål för luftkvalitet bedöms kunna klaras. Kommentar: I en begränsad del av den sydvästra delen av planområdet ges möjlighet att bygga upp till 8 våningar. I övriga delar som möter villabebyggelsen behålls nuvarande byggnadshöjd på 2-3 våningar. Byggnadsarean på fastigheten Laxen 5 får dock inte överstiga 40% av fastighetsarean för att säkerställa både tillgång till friytor men också att de grönytor som finns inom kvarteret inte tas i anspråk för bebyggelse. Andra lösningar som t ex. Bovieran kan vara tänkbara lösningar för tillgång på gröna miljöer för de boende. Då nya byggnaders exakta placering och utformning inte är känd i dagsläget så ska en skuggstudie genomföras i samband med bygglovprövning. 6

32 Befintliga grönytor inom fastigheten kommer till största delen att finnas kvar eller omformas. En byggnadsarea på 40 % av fastighetsarean tillåts inom planområdet för att säkerställa att de grönytor som finns inom kvarteret inte tas i anspråk för bebyggelse. Då det i dagsläget inte är bestämt hur utformningen på nya byggnader kommer att se ut, kommer det att istället att göras en skuggstudie i bygglovskedet för att ge en rättvisande bild av konsekvenserna. Kommunstyrelsen Arbetsutskottet lämnar följande synpunkter på samrådsförslaget: Kommunstyrelsen ser positivt på den möjlighet till framtida bostadsbebyggelse som planen medför. Speciellt samråd ska ske med kommunstyreslen angående pakeringsbehovet. Kommentar: Enligt riktlinjer för beräkning av parkeringsbehov för Växjö kommun ska det göras en särskild utredning för områden där det finns vård och vårdboende. Därför ska parkeringsfrågan utredas närmare i bygglovskedet. Förslag till beslut: Detaljplaneförslaget ställs ut för granskning enligt PBL 5 kap 18. Planens genomförande medför inte betydande miljöpåverkan. STADSBYGGNADSKONTORET Anna Thyrvin Planarkitekt Lars Wennerstål Stadsbyggnadschef 7

33

34 Handläggare Anna Thyrvin Granskningshandling Dnr 2010BN0436 Dpl 214 Detaljplan Laxen 5, Hov, Växjö kommun BAKGRUND OCH SYFTE Växjöhem AB som äger fastigheten har ansökt om planändring med avsikt att komplettera med ytterligare bostäder. De nya bostäderna är i dagsläget tänkt att byggas ovanpå eller i anslutning till befintliga byggnader och bli upp till 8 våningar högt. En mindre del av fastigheten får den högre byggrätten på upp till 8 våningar medan övriga delen av fastigheten får en våningshöjd på upp till 3 våningar. Planens syfte är att utöka för att möjliggöra utbyggnad för framtida bostadsbehov. HANDLINGAR Planförslaget utgörs av plankarta med bestämmelser, planbeskrivning med genomförandefrågor samt behovsbedömning. LÄGE OCH AREAL Fastigheten Laxen 5 är belägen i stadsdelen Hov ca 1,5 km norr om Växjö centrum. Planområdet omfattar ca 2,5 ha sedan tidigare bebyggd mark. PLANFÖRHÅLLANDEN Översiktsplanen I kommunens översiktsplan från februari 2012 är området utpekat som Stadsbebyggelse i den växande staden som i huvudsak används för bostäder, handel, kontor. Trafik- och parkeringsytor, fritidsanläggningar, stadsdelsparker och andra grönytor ingår. Översiktsplanen beskriver aktuella marken som en del av staden med en funktionell, enkel och regelbunden arkitektur, trafikseparering, bilfria bostadsgårdar, stora parkeringsytor, både storskalig och småskalig bebyggelse. Översiktsplanens riktlinjer för den stadskaraktär som Kv Laxen tillhör: - natur- och parkmarkens struktur och karaktär ska behållas. - stora parkeringsytor kan användas på annat sätt. - Planförslaget strider inte mot översiktsplanens riktlinjer. Enligt översiktsplanen finns en risk för översvämningar längs med planområdets nordsydliga riktning i samband med ett överbelastat ledningsnät. Åtgärder för att hantera dagvattenproblematiken krävs. Gällande detaljplan Stadsplan 0780K-305, Kv Laxen, stadsdelen Hov i Växjö. Laga kraft den 29 april Den befintliga detaljplanen pekar ut området för allmänt ändamål. Allmänt ändamål be-

35 tecknade områden där ett offentligt organ var huvudman. Denna bestämmelse är från en äldre lagstiftning och ska inte längre användas. Tomtindelning 0780K-K923, Kv Laxen, stadsdelen Hov i Växjö. Kommunala beslut Byggnadsnämndens beslut, , gav stadsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta detaljplan. Markägoförhållanden Laxen 5 ägs av Växjöhem AB. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH FÖRÄNDRINGAR Befintlig Bebyggelse Intill planområdet ligger idag både flerbostadshus och friliggande villor. Inom planområdet består bebyggelsen av Hovslunds äldreboende som är uppdelat på marklägenheter i mindre byggnader och lägenheter i den stora huvudbyggnaden. Befintliga byggnader på fastigheten är i dagsläget 1-3 våningar höga. Planförslag Inom planområdet tillåts ändamålen vård och bostäder. Större byggrätt medges på en mindre del av Hovslundsområdet. Detaljplanen ger möjlighet att i en begränsad del i den sydvästra delen av kv. Laxen kunna bygga upp till åtta våningar för att kunna möta framtida behov av bostäder för bland annat äldre personer. Medan de delar av fastigheten som möter villabebyggelsen i norr och öster ligger kvar på samma byggrätt som tidigare, det vill säga 2-3 våningar (se plankarta). En byggnadsarea på 40 % av fastighetsarean tillåts inom planområdet. Stadsbilden kommer att påverkas då våningsantalet blir mer varierat inom delar av området. Då nya byggnaders exakta placering och utformning inte är känd i dagsläget så ska en skuggstudie genomföras i samband med bygglovprövning. Rekreation och friluftsliv De generella utvecklingsprinciperna i Växjö kommuns grönstrukturprogram, antaget av KS , anger att Inom 50 meter från bostaden bör det finnas en gröning, med bland annat lekplats för de minsta barnen, någon form av sittmöjlighet och något område med lätt skugga, vilket är viktigt särskilt för äldre. Bostadsgårdar utgör ofta gröningar. Eftersträvansvärt är att alla Växjöbor, såväl idag som i framtiden, ska nå ett mindre grönområde på minst ett hektar inom 300 meter från bostaden ett mellanstort grönområde på minst 10 hektar inom meter från bostaden samt ett större natur- eller kulturlandskap på minst 100 hektar inom 2500 meter från bostaden. Planområdet ligger precis på gränsen till dessa rekommendationer. Närmast planområdet finns två grönområden som de boende lätt kan ta sig till. Det ena ligger inne på Hov Dalbogårds fastighet, väster om planområdet, och är ca 2 ha stor medan det andra ligger inom kvarteret norr om planområdet och är knappt 0,5 ha stort. Den närmaste större parken är Bondegårdsparken, nordost om planområdet. 2

36 Kommunens grönplan nämner att det är viktigt att se till så de gröna ytorna i närheten av Hovslunds äldreboende är tillgängliga för alla. Det är särskilt viktigt att anlägga utemiljön med hänsyn till äldres behov. Service Inom Hov finns inget tydligt stadsdelscentrum. Närmaste större utbud av service är Dalbo centrum eller Växjö centrum ca 1,5 km söderut. Trafik Kungsvägen som är den största vägen intill planområdet har god tillgänglighet. Gatan är 12 m bred varav 2 m på var sida är gångväg. Hastigheten på Kungsvägen är idag 50 km/h. Men kommunens nya hastighetsplan pekar ut en framtida sänkning av sträckan till 30-40km/h. Parkering Parkering ska lösas inom den egna fastigheten. Kollektivtrafik En busslinje finns i direkt anslutning till planområdet. Bussarna går var tionde minut. Gång- och cykeltrafik Gång- och cykelvägar finns inte i direkt anslutning till planområdet. Närmsta gång- och cykelvägsanslutning finns i korsningen mellan Kungsvägen och Mörnersväg. Den förbinder området med intilliggande stadsdelar. Radon Inga tecken på höga värden av radon har påträffats i området enligt kommunens översiktskarta för radon. Fornlämningar Inga kända fornlämningar finns registrerade. Men om fornlämningar eller arkeologiskt intressanta fynd (föremål) påträffas skall arbetet avbrytas omedelbart och Länsstyrelsen meddelas utan dröjsmål. Störningar Buller Riksdagen har angett riktvärden för trafikbuller som normalt inte bör överskridas vid nybyggnation av bostadsbebyggelse. Riktvärdena är: 30 dba ekvivalentnivå inomhus 45 dba maximalnivå inomhus nattetid 55 dba ekvivalentnivå utomhus (vid fasad) 70 dba maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad Bullerberäkning har gjorts för trafiken på Kungsvägen. Beräkningen visar att området närmast Kungsvägen kan uppnå värden mellan 55dBA-65dBA. Övriga delar av planområdet har beräknade värden lägre än 55dBA. Motiv till ev. avsteg av riktvärden: Nya bostäder planeras i anslutning till befintlig bebyggelse samt nära centrum och kollektivtrafik. Det är också ett viktigt allmänt intresse att ha god planberedskap för att klara bostadsfrågan för äldre. 3

37 För att bygga ytterligare, nära Kungsvägen måste s.k. avsteg från Boverkets huvudregel för buller tillämpas. Därför finns en särskild planbestämmelse för att undvika oacceptabla ljudnivåer i och intill byggnaden. Planbestämmelsen innebär att i de områden som ljudnivåer överstiger 55dBA ekvivalent ljudnivå vid fasad får lägenheterna ej vara enkelsidiga. Lägenheterna måste i dessa fall ha minst hälften av bostadsrummen vända mot s.k. tyst (ekvivalentnivå lägre än 45 dba) eller ljuddämpad (ekvivalentnivå dba) sida samt tillgång till uteplats med god ljudnivå i anslutning till bostaden. Inomhus skall bullervärdena uppfyllas. Teknisk försörjning Energi En säker och tillräcklig tillgång på energi är centralt för ett modernt fungerande samhälle. Kommunfullmäktige antog den 20 december 2011 en Energiplan för Växjö kommun. Den omfattar aktiviteter som genomförs av kommunens förvaltningar och dess bolag samt hur kommunen ska arbeta gentemot andra aktörer. För att på så sätt bidra till minskad energianvändning och klimatpåverkan. VA Vatten och avlopp ska anslutas till befintligt ledningsnät. Kommunalt vatten och avlopp finns inom planområdet. Dagvatten Dagvatten ska omhändertas lokalt inom kvartersmark. Dagvatten inom fastigheten ska omhändertas i ett trögt system som innebär att vatten från tak och hårdgjorda ytor ska avledas över gräsytor och mark där infiltration är möjlig. Dagvattenhanteringen ska prövas i bygglovskedet i samråd med tekniska förvaltningen. Vatten och avlopp ska anslutas till det befintliga VA-nätet. Dagvattnet från Laxen 5 leds i dagvattenledningar ner till lagunerna innan det når Växjösjön. I lagunerna sker en reducering av dagvattenföroreningarna genom sedimetation. Belastningen på dagvattenledningarna ner till lagunerna är stor vilket gör att kapaciteten är begränsad. Därför är det viktigt att dagvattnet fördröjs inne på fastigheten innan det når ledningsnätet. I och med att kapaciteten i ledningsnätet är begränsad så kommer inte det normala flödet till lagunerna att öka, däremot kommer flödet till lagunerna att pågå en längre tid efter att regnet slutat pga ökade tillkomna ytor. Reningskapaciteten i lagunen bedöms inte påverkas av tillskottet från Laxen. Miljökvalitetsnormer Luft Miljökvalitetsnormen för luft bedöms inte överskridas inom planområdet. Vatten Växjösjöns ekologiska status och MKN Status 2009 Otillfredsställande ekologisk status MKN God ekologisk status år 2021 Planbeskrivning förtydligar hur dagvattnet ska hanteras. Planens genomförande bidrar inte till att MKN för vattenkvaliteten inte uppnås. För att läsa vilka krav som ställs på dagvattenhanteringen inom fastigheten se avsnittet Teknisk försörjning. 4

38 BYGGLOV I samband med bygglov ska följande särskilt beaktas. Skuggstudie kan krävas för all ny bebyggelse inom planområdet för att minimera påverkan på närliggande bebyggelse. Kompletterande bullerutredningar kan krävas i bygglovskedet för att säkerställa bra lösningar för framtida bostäder inom den västra delen av planområdet där risken att överstiga riktvärdena finns. Parkeringsfrågan måste lösas inom egen fastighet. Dock får inte marken bebygggas/hårdgöras mer än 40 % av fastighetsarean. Parkering får ordnas som markparkering men inte på bekostnad av gröna ytor. ADMINISTRATIVA FRÅGOR ÅTGÄRDER FÖR PLANENS GENOMFÖRANDE Organisatoriska frågor Tidplan Detaljplanen handläggs med normalt planförfarande och målet är att den ska antas våren Genomförandetid Genomförandetiden går ut fem år efter det datum planen har vunnit laga kraft. Efter genomförandetiden fortsätter planen att gälla men den kan upphävas eller ändras utan att fastighetsägaren har rätt till ersättning. Huvudmannaskap/Ansvarsfördelning Detaljplanen omfattar inte någon allmän platsmark. All utbyggnad inom kvartersmark bekostas av fastighetsägaren. Växjöhem AB är fastighetsägare inom planområdet. Ekonomiska frågor Kommunen har inga kostnader för planens genomförande. All utbyggnad inklusive eventuell flytt av ledningar inom planområdet bekostas av exploatör. Fastighetsrättsliga frågor När denna plan vinner laga kraft ska tomtindelningen (Tomtindelning 0780K-K923, Kv Laxen, stadsdelen Hov i Växjö) upphöra inom planområdet och avregistrering ska ske i fastighetsregistret. Tekniska frågor I samband med bygglovprövning skall dagvattenhanteringen beaktas enligt intentionerna i planbeskrivningen. 5

Normalt planförfarande/detaljplan SAMRÅDSHANDLING Dnr: 10BN0436. Samrådet pågår: 2012-10-22 till 2012-12-03

Normalt planförfarande/detaljplan SAMRÅDSHANDLING Dnr: 10BN0436. Samrådet pågår: 2012-10-22 till 2012-12-03 Normalt planförfarande/detaljplan SAMRÅDSHANDLING Dnr: 10BN0436 LAEN 5 HOV, Växjö kommun Detaljplan för fler bostäder vid Hovslund. Växjöhem som är fastighetsägare vill bygga fler bostäder i anslutning

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Charlotta Svanberg

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Charlotta Svanberg Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 11.40 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M), ordförande Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg

Läs mer

Datum 2014-05-21 Dnr 2010BN0436 Dpl 214

Datum 2014-05-21 Dnr 2010BN0436 Dpl 214 Handläggare Anna Thyrvin Planarkitekt 0470-436 06 Laga kraftbevis Datum 2014-05-21 Dnr 2010BN0436 Dpl 214 Byggnadsnämnden antog 2014-04-23 70 LAEN 5, Hov, Växjö kommun Såvitt här fört diarium, har detta

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

LAGA KRAFT

LAGA KRAFT ÄNDRING AV DETALJPLAN FURUBY 2:49 mfl Furuby, Växjö kommun 2017-08-24 Dnr: 2016BN0342 Stadsbyggnadskontoret LAGA KRAFT 2018-01-09 Handläggare Patrik Karlsson Planarkitekt 0470-436 21 Laga kraftbevis Datum

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632

DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632 DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING Granskningshandling April 2017 Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Detaljplan för Del av Haganäs 3 (vid Älmhults vattentorn) Älmhult, Älmhults kommun S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Planprocessen Planförslaget har varit föremål för samråd från den 15 december 2016

Läs mer

LAGA KRAFTHANDLING OMRÅDE FÖR TILLÄGGSPLANEN. Orienteringskarta

LAGA KRAFTHANDLING OMRÅDE FÖR TILLÄGGSPLANEN. Orienteringskarta PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom utpekat område för tilläggsplanen. Endast angiven utnyttjandegrad och placering är tillåten. Tilläggsplanen ska alltid läsas tillsammans med Detaljplan för del av

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planområdet Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(6) Detaljplan för Backen Västra, Hästen

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

Granskningshandling November Ändring av detaljplan för Bjursnäs 1:82, 1:91 m.fl. Laxå kommun, Örebro län PLANBESKRIVNING

Granskningshandling November Ändring av detaljplan för Bjursnäs 1:82, 1:91 m.fl. Laxå kommun, Örebro län PLANBESKRIVNING Granskningshandling November 2016 Ändring av detaljplan för Bjursnäs 1:82, 1:91 m.fl. Laxå kommun, Örebro län PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt bindande dokument

Läs mer

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING tillhörande ändring av detaljplan 496 för VOKALEN 3 Vallås, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande KS 2012/0346 Kommunstyrelsen 2012-11-27 Plan Ä 49 K Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Samrådshandling Januari Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING

Samrådshandling Januari Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING Samrådshandling Januari 2017 Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-44 Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har Upprättas:...2012-05-30 Antagits av BN:...2012-08-30 Vunnit laga

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/ Diarienummer BN 2005/0279 214 Detaljplan för OLOF MARKUSGÅRDEN Del av fastigheten Mark Näktergalen 1 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-06-03 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (8) ANTAGNA PLANHANDLINGAR

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga 20:5

Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga 20:5 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Annika Danielson 2015-03-09 PBN 2014-922 Rev. 2015-03-19 Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 PLAN NR S158 2014-04-29 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Del av Kv. Svärdet Tomelilla kommun, Skåne län GRANSKNING Detaljplanen har varit utställd för granskning

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-03-13 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-XX-XX XX Dnr: BN 2016-954 Granskningshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden,

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket 4 i Rotebro Tillägg till planbeskrivning Planområdet markerat med röd linje.

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan)

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) PÄ 16/2009a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) Upprättad 2010-04-29 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012 Vår beteckning Dnr 2012/124 GRANSKNINGSHANDLING (Enkelt planförfarande) Detaljplan för del av kvarteret Sims inom centrumområdet i Borlänge kommun, Dalarnas län upprättad i september 2012 HANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna

Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna Tillägg till planbeskrivning Planområdet markerat med röd linje. Koncept

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

fril DP 537 Planenheten i aug 2011, rev. jan 2012 Kvartersmark UTNYTTJANDEGRAD/FASTIGHETSINDELNING Utformning Utseende MSN 2010/78-214

fril DP 537 Planenheten i aug 2011, rev. jan 2012 Kvartersmark UTNYTTJANDEGRAD/FASTIGHETSINDELNING Utformning Utseende MSN 2010/78-214 PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom områden med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelser utan beteckning gäller inom hela planområdet. Underliggande

Läs mer

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande Tillägg till Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348 Antagen av byggnadsnämnden 2009-05-19 med laga kraft 2009-06-23 med genomförandetid till 2019-06-22

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utökning av verksamheten för Macken i Lekeberg AB och stänga av

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för Del av Åsbro samhälle (Fastigheten Åsbro 1:17) Askersunds kommun, Örebro län

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för Del av Åsbro samhälle (Fastigheten Åsbro 1:17) Askersunds kommun, Örebro län Grankningshandling Januari 2017 Ändring av detaljplan för Del av Åsbro samhälle (Fastigheten Åsbro 1:17) Askersunds kommun, Örebro län PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

Östra Hässleholmsgårdsområdet

Östra Hässleholmsgårdsområdet Ändring av detaljplan, upprättad 2017-04-07 Ursprunglig detaljplan, laga kraft 1990-01-15 Arkivnr: A 617 Dnr: BN 2015-864 Samrådshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Hässleholmsgårdsområdet

Läs mer

DETALJPLAN FÖR TENNBRICKAN 2, HELENELUND. Laga kraft 2013-08-23 Dnr 2008/524 KS.203 Nr 628

DETALJPLAN FÖR TENNBRICKAN 2, HELENELUND. Laga kraft 2013-08-23 Dnr 2008/524 KS.203 Nr 628 DETALJPLAN FÖR TENNBRICKAN 2, HELENELUND Laga kraft 2013-08-23 Dnr 2008/524 KS.203 Nr 628 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Upprättad: 2017-09-12

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 ANTAGANDEHANDLING 160302 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av byggnadsplan för Köpmanholmsområdet å Norra delen av Yxlan, avseende fastigheten Yxlö 2:174 Dnr 14-2290.214 Ks 14-2073.214 ÄNDRING

Läs mer

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1598/2013 Dnr planmodul: P 13/0020 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 23 januari

Läs mer

Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. Upprättad i juli /

Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. Upprättad i juli / Diarienr Plan nr 2014/1503 571 Antagande BN 2016-11-21 Laga Kraft 2016-12-19 Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län Upprättad i juli 2016 HANDLINGAR Planhandlingarna består

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Bullerutredning Upprättad: 2017-12-12

Läs mer

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län 1(5) Datum: 2017-02-13, 2017-04-10 Diarienummer: Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2017-02-13,

Läs mer

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Upprättad 2018-10-11 Dnr: BN 2016-1429 Granskningshandling Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Hässleholms kommun, Skåne län www.hassleholm.se/dp

Läs mer

Del av Sanda 1:9 i Bollstanäs i Upplands Väsby kommun

Del av Sanda 1:9 i Bollstanäs i Upplands Väsby kommun Detaljplan för Samrådshandling maj 2011 Normalt planförfarande Del av Sanda 1:9 i Bollstanäs i Upplands Väsby kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivningen behandlar de organisatoriska, ekonomiska,

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 7 augusti 2014 MN 2014-1147 SB 2014/755.807 1 (5) HANDLÄGGARE Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Datum 2014-10-22 Dnr 2014BN0395 Dpl 214

Datum 2014-10-22 Dnr 2014BN0395 Dpl 214 Handläggare Anna Thyrvin Planarkitekt 0470-436 06 Laga Kraftbevis Datum 2014-10-22 Dnr 2014BN0395 Dpl 214 Byggnadsnämnden antog 2014-09-24 175 detaljplan för HANDELSMANNEN 1 m.fl., Västra mark, Växjö kommun

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I SAMRÅDSSKEDET Planbeskrivning Plankarta med illustrationsskiss Fastighetsförteckning

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för del av Kv LÖVÅKERN i Orsa kommun, Dalarnas län. (ersättning av del av Dp 54 och 95) PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för del av Kv LÖVÅKERN i Orsa kommun, Dalarnas län. (ersättning av del av Dp 54 och 95) PLANBESKRIVNING 1 (5) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Kv LÖVÅKERN i Orsa kommun, Dalarnas län. (ersättning av del av Dp 54 och 95) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Utöver planbeskrivningen finns följande planhandlingar:

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Förslag till detaljplan för Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Norrviken Sollentuna kommun Samråds-/Underrättelsehandling Syfte Syftet med planarbetet är att möjliggöra att Pensionat Norrviken byggs

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-07 Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har: Upprättas:...2012-05-29 Antagits av BN:...2012-08-30

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Sektorn för samhällsbyggnad Samrådshandling September 2014 Ändring av stadsplanen för Hönekulla 1:114 m.fl. SOLÄNGSOMRÅDET i Mölnlycke, Härryda kommun Tillägg till planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Detaljplan för Sunnersta 69:3 Tillägg till gällande detaljplan för del av nordvästra Sunnersta,

Detaljplan för Sunnersta 69:3 Tillägg till gällande detaljplan för del av nordvästra Sunnersta, PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson 2014-04-17 PBN 2013-2006 018-727 47 52 Detaljplan för Sunnersta 69:3 Tillägg till gällande detaljplan för del av nordvästra

Läs mer

Planbeskrivning - Detaljplan för Tofsvipan 2, Ändring genom tillägg, Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun Samrådshandling

Planbeskrivning - Detaljplan för Tofsvipan 2, Ändring genom tillägg, Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun Samrådshandling Planbeskrivning - Detaljplan för Tofsvipan 2, Ändring genom tillägg, Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun Samrådshandling Planen är ute på samråd under tiden 2014-08-08 t.o.m. 2014-09-29. Synpunkter på detaljplanen

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKR1VNING SAMRÅDSHANDLING 1 (5) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län SAMRÅDSIIANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2(5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PIANDATA Plankarta

Läs mer

Antagandehandling upprättad 2004-12-21

Antagandehandling upprättad 2004-12-21 Detaljplan för Åkarp 19:1 m.fl., Burlövs kommun, Skåne län. 209 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I handlingarna ingår denna beskrivning, genomförandebeskrivning, plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Fastighetsförteckning

Läs mer